Top Banner
De Digitale Nieuwegeiner Wekelijkse PDF-uitgave van www.pen.nl De politie onderzoekt de mishandeling van een 19-jarige man op zaterdag 14 juni en roept getuigen op te reageren. Hij fietste op de Batauweg ter hoogte van de brandweer- kazerne en liep diverse klappen schaaf en blauwe plekken op en er braken ook twee tanden af. Meer info hier: http://goo.gl/gA9Ycc Getuigen mishandeling gezocht Het oudste gebouw van Nieuwegein Vrijdag 27 juni 2014 Niet alleen het actuele nieuws leest u op De Digitale Stad Nieuwegein, ook de his- torie behandelt onze redactie. Dit in samenwerking met de Historische Kring Nieuwegein | Museum Warsenhoeck. In diverse rubrieken, zoals: 'De Oude PEN', 'Nieuwegein Toen & Nu' en de rubriek 'Prentbriefkaart van de week' leest u hoe het leven was in het gebied waar u nu woont of werkt. Deze week een artikel over het oudste gebouw van Nieuwegein; De oude pastorie aan de Nedereindseweg t.o. het Kerkveld. Bijzonder is dat het grondgebied waarop het oudste gebouw van Nieuwegein staat aan alle voorwaarden voldoet waaraan in de middeleeuwen pastorieën moesten voldoen. Namelijk een oppervlakte van 4 morgen land (één morgen land is een oppervlakte die men toen op één ochtend kon ploegen). Heeft u oude foto's en/of een verhaal? Stuur ze aan onze redactie en wij gaan er mee aan de slag. ([email protected]) Meer op: http://goo.gl/SPXhIG 'De basis van de bewoningsgeschiedenis van Jutphaas wordt gevormd door de ontginningen die in de elfde en twaalfde eeuw in dit gebied plaatsvonden' zo lezen we in de rubriek 'De Oude PEN.'
4

De digitale nieuwegeiner van 27 juni 2014

Apr 01, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: De digitale nieuwegeiner van 27 juni 2014

DeDigitaleNieuwegeinerWekelijkse PDF-uitgave van www.pen.nl

De politie onderzoekt de mishandeling vaneen 19-jarige man op zaterdag 14 juni enroept getuigen op te reageren. Hij fietste opde Batauweg ter hoogte van de brandweer-kazerne en liep diverse klappen schaaf enblauwe plekken op en er braken ook tweetanden af.

Meer info hier: http://goo.gl/gA9Ycc

Getuigen mishandelinggezocht

Het oudste gebouw vanNieuwegein

Vrijdag 27 juni 2014

Niet alleen het actuele nieuws leest u opDe Digitale Stad Nieuwegein, ook de his-torie behandelt onze redactie. Dit insamenwerking met de Historische KringNieuwegein | Museum Warsenhoeck. Indiverse rubrieken, zoals: 'De Oude PEN','Nieuwegein Toen & Nu' en de rubriek'Prentbriefkaart van de week' leest u hoehet leven was in het gebied waar u nuwoont of werkt.

Deze week een artikel over het oudstegebouw van Nieuwegein; De oude pastorieaan de Nedereindseweg t.o. het Kerkveld.

Bijzonder is dat het grondgebied waarophet oudste gebouw van Nieuwegein staataan alle voorwaarden voldoet waaraan inde middeleeuwen pastorieën moestenvoldoen. Namelijk een oppervlakte van 4morgen land (één morgen land is eenoppervlakte die men toen op één ochtendkon ploegen).

Heeft u oude foto's en/of een verhaal?Stuur ze aan onze redactie en wij gaan ermee aan de slag. ([email protected])Meer op: http://goo.gl/SPXhIG

'De basis van de bewoningsgeschiedenis van Jutphaas wordt gevormddoor de ontginningen die in de elfde en twaalfde eeuw in dit gebiedplaatsvonden' zo lezen we in de rubriek 'De Oude PEN.'

Page 2: De digitale nieuwegeiner van 27 juni 2014

KortjesOp 29 juni is er een benefiet-avond voor GalecopperparkSublime, een opvang voorverwaarloosde en mishandeldeweidedieren. Op het programmastaan muziek, dans en voor-lichting over het park.(Meer op: http://goo.gl/JjWNmW)

Zaterdag 28 juni organiseertRotaryclub Nieuwegein alweervoor de achtste keer een fan-tastische Sport- en Speldag. Ditjaarlijks terugkerende evene-ment is speciaal bedoeld voorjongeren met een verstandelijkebeperking uit Nieuwegein enomgeving. Veel van deze jonge-ren zitten buiten Nieuwegein opschool: zij hebben hierdoor min-der contact met andere kinderenin hun buurt. De Sport- en Spel-dag is dé gelegenheid anderekinderen en hun familie te ont-moeten; het is een dag voor hethele gezin. Een dag om tegenieten én vrienden maken.(Info: http://goo.gl/3QeWsC)

Iedere dinsdag in de maand juliwordt er vanaf Fort Vreeswijksportief gewandeld. Op 8, 15 en22 juli staan de wandelingen inhet teken van de prachtige nat-uur rondom Vreeswijk. Dewandelingen beginnen om 10.00uur. Na een kopje koffie start dewandeling die ongeveer een uurduurt.(Meer info: http://goo.gl/TZpdds)

Naast het nieuws vindt u op DeDigitale Stad Nieuwegein ookveel informatie over het hedenen het verleden van de dorpenJutphaas en Vreeswijk.(Kijk hier: http://goo.gl/AztaAg)

Colofon:De Digitale Stad NieuwegeinTel: [email protected]: www.pen.nlAdverteren: 06-46139696

Aan de Ratelaar in de wijk Door-slag nabij winkelcentrum Hoog-zandveld is maandagochtend rond11.15 uur een gaslek ontstaan.Tijdens grondwerkzaamhedenwerd een gasleiding geraakt. Hulp-diensten en Stedin waren snel terplaatse om de situatie veilig testellen en het lek te dichten.

Sinds 18 juni is de kater Sjimmievermist aan de Havezatedrift in dewijk Batau zuid in Nieuwegein.Sjimmie is na het eten, op woens-dag, samen met zijn broertje Sjorsnaar buiten gegaan, alleen kwamSjors zonder Sjimmie thuis.(Meer op: http://goo.gl/8fTT4X)

Alle straten, lanen, driften, pleinenen wat dies meer zij, vastgelegdvolgens een vast stramien: terhoogte van het pand met huis-nummer 1, midden op de weg,fietspad of trottoir de straat in ge-fotografeerd. Daarbij bepaalt hetstraatnamenregister van de Ge-meentegids 2010 de alfabetischevolgorde in deze rubriek. Dezeweek de Dillegaarde in de wijkBatau zuid.(Zie: http://goo.gl/4fMyT1)

Iedere week verschijnt er in éénvan de plaatselijke weekkrantjeshet gemeentenieuws. Hierin vindtu het nieuws van uw gemeente.Veel wisten het al, maar vanafwoensdagmorgen vroeg zijn dezepagina’s ook te lezen op deDigitale Stad Nieuwegein.(Zie: http://goo.gl/A4kMSd)

Nieuws uit de wijk

Bent u op zoek naar een mooie fiets- of wandelroute dichtbij huis? Fiets of wandel dan één van de nieuwe VVV-routes langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De wandel-route ‘Rondje Vreeswijk’ (10 km) is volledig verhard. Daar-door is deze ook geschikt voor kinderwagens en rol-stoelen.

De fiets- en wandelroute is één van de activiteiten om eenbreed publiek te laten genieten van de Nieuwe HollandseWaterlinie.

Meer hierover op: http://goo.gl/TZpdds

Modern en keurig bewoond3-kamer parterre apparte-ment in bestaande nieuw-bouwwijk ‘Blokhoeve’ gele-gen. Gunstig gelegen nabijuitvalswegen op de grensvan Utrecht en Nieuwegein.

Aan voorzijde fraai aanwaterpartij gelegen envoldoende parkeergelegen-heid. Het terras op de

begane grond geeft naastde reguliere ingang gemak-kelijk toegang tot de woning.

Vraagprijs € 159.500,- k.k.

Reinerie GarantiemakelaarsBoogstede 13431 HH Nieuwegein

(Zie: http://goo.gl/B2HqUF)

Woning van de week:Veldhoeve 80 te Nieuwegein

Wandelroute 'Rondje Vreeswijk'

Page 3: De digitale nieuwegeiner van 27 juni 2014

,,'Foto van de week''Onlangs meldde hoofdredacteur Martinme dat hij met grote regelmaat foto’sbinnenkrijgt van de ooievaars (pa, maen de drie kinderen) die nestelen aan derand van de Galecop. Mij lijkt datlogisch. Immers, wáár kun je zo dichtbijooievaarskuikens zien opgroeien? Zienhoe zij worden grootgebracht engevoerd. Daarbij is het zien èn gezienworden, ook de jonge ooievaars zijn ophun beurt weer nieuwsgierig naar dewereld en de mensen om hen heen.'

'Ook ík heb dat vaak: niet kijken naarwaar iedereen naar kijkt, maar eenskijken naar de kijkers… in dit gevalkijken naar een groep jonge paardrijdersonder begeleiding, die rustig de tijdneemt om te kijken en bekeken teworden.'

http://goo.gl/v1WuA7

OoievaarsKetting weg'Onze drie-eïge drieling groeit als kool. Terwijlde ouders onderweg zijn om eten te verza-melen kijken ze gretig naar hun thuiskomstuit. En zodra één van de ouders thuis komtbegint meteen het bedelen om voedsel. Doorde snavel van de ouder te bewerken probe-ren zij deze te laten braken. Deze middagstond vooral jonge haas en rat op het menu.Als er dan een malse jonge haas op tafelkomt zijn er altijd wel meer liefhebbers voor tevinden, met een fikse ruzie tot gevolg.'

(Foto's op: http://goo.gl/GAoqXq)

De politie onderzoekt de diefstal van eengouden ketting met hanger waarvan een 87-jarige vrouw uit Nieuwegein het slachtoffer isgeworden. De diefstal gebeurde op zondag22 juni tussen 14.00 en 14.15 uur op deRuiterstede.Rond bovengenoemd tijdstip liep de slecht terbeen zijnde vrouw achter haar rollator overde Ruiterstede. Zij zag twee vrouwen uit eenauto stappen, die naar haar toeliepen. In ge-brekkig Nederlands vertelden zij dat zij uitTurkije kwamen en de weg zochten naar hetziekenhuis. Het slachtoffer wees hen de rich-ting aan. Daarna zag de 87-jarige vrouw dateen van de vrouwen een nepketting in haarhand hield en die bij de bejaarde dame omhaar nek deed.

Meer op: http://goo.gl/jxijWx

Page 4: De digitale nieuwegeiner van 27 juni 2014

,,

,,

De Digitale Nieuwegeiner is een wekelijkse uitgave van Publics Eye Nieuwegein en verschijnt elke zaterdag.Hoofdredactie: Martin Reijmerink (www.pen.nl) • Visueel concept: Arend Bloemink (www.oopsfotos.nl)

Archief van eerder uitgebrachte nieuwsbrieven: http://www.pen.nl/info/nieuwsbrieven-archief

Stichting Geinbeat organiseert jaarlijks deKleine Prijs van Nieuwegein en het pop-festival met als doel de popmuziek inNieuwegein te bevorderen en bands eenpodium te bieden voor zowel lokaal alsnationaal talent. De Kleine Prijs vanNieuwegein is een bandcompetitie voorlokaal talent, waarbij de winnaar zal mogenoptreden op 12 juli 2014. Dit jaar is de win-naar van de Kleine Prijs van Nieuwegeinde band KAAS.

Het Geinbeat CityplazaFestival vindt dit jaar voor de2e keer plaats op het Stads-balkon te Nieuwegein, watvoorheen was gevestigd inhet park Oudegein. Het pop-festival is gevestigd op hetStadsbalkon, het plein achterhet Stadshuis en Stadstheater- enKunstencentrum de Kom. Het Stadsbal-kon vormt het dak van de parkeergarageeronder, maar heeft een mooi uitzicht ophet lager gelegen Stadsplein.

Het popfestival is gratis toegankelijk enbeschikt over een programma opgesteldmet twee podia, het Geinbeat-podium enhet Tripo-podium. Dit jaar heeft Geinbeatook weer een indrukwekkend dag en-avondvullend programma. De artiesten vanhet Geinbeat Cityplaza Festival 2014 zijnChristian Sebazungu, Cochon Blue, Bellsof Youth, Dropskill, Elle Bandita, Bintangs,Sweet Bastards, Danny Vera, The Q!,

KAAS en The Deaf.

Op het festivalterrein zal er dit jaar meeraandacht zijn voor zwerfafval en afval-scheiding. Een team van vlotte jongens enmeiden loopt rond tussen het publiek, ge-huld in een opvallend afval inzamelpak,genaamd Walking Bins. Deze Walking Binsverzamelen het afval en de bezoekers ont-vangen daarna een beloning voor het inle-veren. Op deze manier worden de bezoe-

kers bewust van het feitdat een schone omgevingen het verantwoord om-gaan met afval een actue-le en serieuze zaak vanons allemaal is.

Het popfestival zal 12 juli2014 om 13.00 beginnen

en eindigen om 23.00 uur. Aangezien hetdit jaar de 20e editie is van het popfestivalviert Stichting Geinbeat haar jubileum.

Voor de volledige programmering en meerinformatie kan men de Facebook-pagina:http://www.facebook.com/Geinbeatbekijken.

Stichting Geinbeat: http://www.geinbeat.nl

De gemeente Nieuwegein betaalt rekeningenruim binnen de wettelijke betalingstermijn van30 dagen. Dit blijkt uit de maandelijkse rap-portages aan de directie. De PvdA fractiestelde in een artikel 42 brief een aantal vra-gen over dit onderwerp.

(Verder op: http://goo.gl/9Seqfo)

Nieuwegein betaaltrekeningen op tijd

Gezondheidscentrum De Schans aan deZoutkamperschans in de wijk Fokkesteeg ex-poseert werken van kunstenaar Jan Braber.Het thema van de expositie is: ‘Kunst alsmedicijn.’ Tot 29 augustus zijn de schilderijenvan de Schoonhovense kunstenaar te be-wonderen.(Meer op: http://goo.gl/MrBmr0)

Aanstaand weekend vieren de winkeliers opCityplaza de oranjezomer in het Stads-centrum van Nieuwegein. Op zaterdag 28 junitussen 12.00 uur en 16.00 uur kunt u pro-beren een kluis te kraken. Op koopzondag 29juni van 12.00 uur tot 16.00 uur is de CityBubble in Cityplaza.(Meer op: http://goo.gl/QIPJ1D)

IOp dinsdag 1 juli vertrekt de Culture Boatvoor een onderhoudsbeurt naar MuseumwerfVreeswijk. De Culture Boat is de beeldbepa-lende hasjboot aan de Wittevrouwensingel. In1905 werd ze, als schroefstoombootgebouwd bij scheepswerf De Hoop in Leiden.

(Voor meer, kijk op: http://goo.gl/io1HYS)

Kunst als medicijn in DeSchans

Hasjboot naarMuseumwerf Vreeswijk

Vier de 'Oranjezomer' inwinkelcentrum Cityplaza

Hinder door vernieuwingtrambaan in zomer 2014

Deze zomerwordt er weergewerkt aan devernieuwingvan de tram-baan tussenUtrecht enIJsselstein.

http://goo.gl/Rzh5r1

Geinbeat FestivalStichting Geinbeat organiseert voor de 20ekeer het Geinbeat Cityplaza Festival op 12juli 2014 van 13.00 uur tot 23.00 uur ophet Stadsbalkon achter het Stadshuis in debinnenstad van Nieuwegein.

Meer strips van Kim: http://goo.gl/PSH52l