Top Banner

of 5

Curierul economic nr.13 2015

Aug 07, 2018

Download

Documents

Mircea Gutium
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    1/8

    ZIAR PENTRU ECONOMIŞTII DE TOATE VÂRSTELE

    PUBLICAŢIE A ACADEMIEI DE STUDII ECONOMICE DIN MOLDOVA ŞI A ASOCIAŢIEI ECONOMIŞTILOR

    NR. 13 (270)24 decembrie 2015

    Economic

    Curierul

    Fondat în 1999

    PAG. 2

    PAG. 6

    PAG. 7

    PAG. 8

    Citi i în edi ieCitiţi în ediţie:

    BURSE DE EXCELENŢĂ ÎN IT ȘI BURSE AGEPI

    O companie prestatoare de servicii de decorare a eve-nimentelor și de confecţionare a produselor handmade aluat premiul întâi în cadrul concursului de Business Planurial Incubatorului de Afaceri al ASEM.

    După o sesiune de prezentări de afaceri, preponderentaxate pe business-uri creative, gen handmade și artizanat,

    după laude, dar și critici dure, juriul a ales. Unii participanţiau fost surprinși de rezultat, alţii un pic supăraţi, cert estecă toţi cei 6 naliști s-au ales cu diplome și premii bănești.Ediţia din acest an este deosebită prin faptul că au fost

    acordate cele mai mari premii de până acum. Locul I – 25mii de lei, locul II – 20 mii de lei, locul III – 15 mii de lei șiultimele trei locuri – câte 13 mii de lei.

    Potrivit organizatorilor, scopul concursului este de apune în valoare ideile de afaceri inovatoare. Astfel încât săaduci pe piaţă ceea ce nu mai există sau, dacă și există, și

    mai e și concurenţă acerbă, să te diferenţiezi prin originali-tate maximă.

    Detalii în pag. 3

      FOST DESEMN T C TIG TORUL CONCURSULUIA FOST DESEMNAT CÂȘTIGĂ TORUL CONCURSULUI“IDEI DE AFACERI ASEM 2 15”“IDEI DE AFACERI ASEM 2015”

    Conferinţa studenţească:„COPIII DE AZI  VIITORULDE MÂINE AL SOCIETĂŢII”

    Masă rotundă ”VOLUNTARIAT  

    CALEA SPRE TINERI!”

    URATURI

    Stimaţi stud enţi, pr o f esor i, colegi, 

    V ă  adr esez cele mai sincer e  f elicită r i şi ur ă r i

     de bine cu ocazia 

    să r bă tor ilor  de iar nă .

    Să  aveţi par te de un N ou A n mar cat de r ealiză r i  f r umoase şi de

      înalte 

    apr ecier i ale activită ţii pr o f esionale, un an mai sigur   î n aspir aţ

    ii 

    şi plin de succes. F ie ca ar oma de br ad, colindele și mir easma 

    acestor  să r bă tor i Să  vă  umple su fletul şi casa de bucur ie,

    că ldur ă , pace şi sper anţă . A ur a Bună tă ţii să  V ă  ar dă  mer eu 

     î n inimi pentr u o viaţă  plină  de L inişte, C r edinţă  şi Iubir e. 

    F ie ca Î nţelepciunea, Î ncr eder ea și Gener ozitatea 

    să  vă  că lă uzească  pașii  î n noul an.

    L a  mulţi a ni și să r bă tor i  f er icite! 

    Cu re s pect , Grigore BELO ST ECINIC ,

     rector al A SEM

  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    2/8

    PERFORMANŢE

    COLEGIUL REDACŢIONAL:

    Redactor-șef: Zinaida LUPAŞCU

    Responsabil de ediţie: Liuba LUPAȘCO

    Reporteri: Corina MOROZAN, Camelia LUPAŞCO, Alina CODREANU,

    Mircea GUTIUM, Nicoleta CIOCAN, Nicu CARAGIAPaginare: Victor PUŞCAŞ

    ADRESA REDACŢIEI: str. Bănulescu-Bodoni Nr. 61, Chişinău, MD-2005Tel. 40-28-33, tel/fax: 40-28-37 e-mail: [email protected]

    Tipărit la tipograa “Polisan-Service” SRL

    A mai trecut un an din calendar, iar la sfâr şitul acestu-ia tradiţ ional facem unele bilan ţ uri şi ne propunem uneleplanuri pe viitor. Anul 2015 pentru noi, cei de la FacultateaBusiness şi Administrarea Afacerilor, a fost marcat de maimulte evenimente.

    Profesorii au fost implica ţ i în mai multe activit ăţ i, prin-tre care: conferin ţ a ştiin ţ i fi că  na ţ ională  cu participare in-terna ţ ională  ”Strategii şi politici de management în econo-mia contemporan ă ”, ed. a IV-a; seminarul practico-ştiin ţ i fi c” Pia ţ a turistică  interna ţ ională  şi a Republicii Moldova”;conferin ţ a ştiin ţ i fi că  interna ţ ională  ”Competitivitatea şiinovarea în economia cunoa şterii”; masa rotundă  ”Turis-mul balnear – direcţ ie important ă  în industria turistică ”;simpozionul ştiin ţ i fi c dedicat ă  zilei mondiale a calit ăţ ii cugenericul „Quality – Emotion – Inspiration”, dou ă  proiecteinstitu ţ ionale de cercetare şi şase proiecte europene.

    Studen ţ ii facult ăţ ii au fost implica ţ i în diverse programede mobilitate academică , studiind un semestru în prestigi-oasele universit ăţ i europene. În scopul dezvolt ă rii şi perfec-ţ ion ă rii abilit ăţ ilor antreprenoriale în rândul studen ţ ilor,capacit ăţ ii lor de lucru în echipă  şi a creativit ăţ ii acestora,pe parcursul anului în cadrul facult ăţ ii a fost organizatconcursul studen ţ esc ”Azi student, mâine antreprenori” şiîn premier ă  şi-a început activitatea Clubul de dezbateri a

     facult ăţ ii cu prima întrunire de dezbateri cu tema „Tân ă r înMoldova sau în str ă in ă tate”.

    Facultatea BAA a organizat al treilea an consecutiv ”Aca-demia strat-up”, în cadrul Să pt ă mânii Mondiale a Antre-prenoriatului Global EntrepreneurshipWeek (GEW), în careîntreprinz ă torii de succes din Republica Moldova au împă r-t ăşit studen ţ ilor noştri din experien ţ a sa.

    Studen ţ ii facult ăţ ii mereu sunt implica ţ i activ în nume-roase concursuri studen ţ eşti şi diferite competiţ ii, obţ inând

    premii şi aprecieri înalte atât în cadrul institu ţ iei în careînva ţă , cât şi în afara acesteia. În acest context amintimConcursul Bursa merit AGEPI, Concursul Culinar Na ţ ionalpentru Juniori, Concursul de idei de afaceri ASEM, Univer-siada 2015 etc.

    Ne bucur ă m şi suntem mândri de realiz ă rile frumoaseobţ inute de că tre profesorii şi studen ţ ii facult ăţ i în anul2015 şi ne dorim ca activit ăţ ile şi proiectele începute saucele pe care le vom lansa în noul an 2016, să  le realiz ă m cusucces.

    Mult stima ţ i profesori, dragi studen ţ i, cu prilejul fru-moaselor Să rbă tori de iarn ă , vă  dorim un nou an mai bogatîn împliniri, mai înalt în aspira ţ ii şi plin de succese.

    Fie ca să rbă toarea Cr ă ciunului să  vă  aducă  să n ă tate, li-nişte su  fletească , n ă zuin ţ e şi for ţ e noi întru realizarea a totceea ce vă  doriţ i!

    CRĂCIUN FERICIT! LA ANUL şi LA MUL Ţ I ANI!

    Cu mult drag, Angela SOLCAN, dr., conf. univ.

    Decanul facultăţii BAA

    Cei mai buni studenţi și

    elevi din domeniul Tehnologi-

    ilor Informaţionale au primit o

    bursă în valoare de 12000 delei. Cinci studenţi din cei 10

    premiaţi, învaţă la ASEM. Prin-

    tre câștigători se mai numeră

    doi studenţi de la UTM, dar șide la două colegii.

    Finaliștii acestei ediţii sunt:Nicolae Vlădiceanu (ASEM), Ana Diaconu

    (ASEM), Vasile Nastas (ASEM), Marina Lozovanu(ASEM), Valeriu Bobuţac (ASEM), Eugenia Latu șiVasile Lică de la UTM, Radu Proca (Centrul de Exce-lenţă în Informatică şi Tehnologii Informaţionale dinChişinău), Elena Creţul (Centrul de Excelenţă în In-formatică şi Tehnologii Informaţionale din Chişinău),Damian Musteaţă (Colegiul Politehnic din Chişinău).

    Vasile Nastas, este unul din studenţii de laASEM care au beneficiat de bursa de Excelenţă înIT. Student în anul IV, Vasile a plicat la rugăminteadecanului facultăţii de Cibernetică de la ASEM șinu a dat greș. Este pentru prima data când aplică și câștigă  la astfel de concursuri. În timpul stu-denţiei, Vasile a participat la simpozionul tinerilorcercetători, la cursurile CISCO.

    ”Domeniul nostru este unulreal, așa că contează mult ce faci, cerealizezi. La moment, activez ca pro-gramator în cadrul MAI. Cei 12 miide lei vreau să-I investesc în dezvol-tarea mea personală. Intenţionez să procur echipamnet tehnic care mă vaajuta să muncesc mai bine, dar și să obţin rezultate mai bune în domeniulIT”, spune Vasile.

    Decanul facultăţii Cibernetică,Statistică  și Informatică  Economică, Anatol Go-donoagă  s-a arătat foarte mânfru de studenţiisăi. ”Am mobilizat studenţii să depună dosarele.Astfel, de la facultatea noastră  s-au înscris 10studenţi. Am obţinut rezultate frumoase - 5 vic-torii. Vreau să cred că a fost un juriu competent.Acest lucru ne bucură. Evident că ei sunt cei maibuni din cei buni. Dintr-o grupă, 3 studenti au luataceastă bursă. Mai rar se întâmpă să  avem așaconsistenţă bună. Deja urmează să pună în aplica-re banii câștigaţi. Studenţii noștri tac și fac”, spunedecanul Godonoagă.

    Anul acesta, la concurs, au fost depuse 24 dedosare de la 5 universităţi și 3 colegii.

    Programul are drept scop stimularea tinerilor înmatriculaţi la specialităţile IT, care au demon-strat merite deosebite în procesul de studii şi

    implicare în activităţi ce ţin de dezvoltarea tehno-logiilor informaţionale.

    Sergiu Postică, președinte Consiliul Funda-ţiei Orange Moldova:” Concursul Burse ORANGE afost lansat în cadrul parteneriatelor durabile cuUniversitatea Tehnică  din Moldova și Academiade Studii Economice din Moldova cu scopul de astimula studenţii să obţină rezultate frumoasa încadrul activităţilor curriculare, dar și în activitatealor profesională. Specialiștii în IT sunt tot mai so-

    licitaţi pe piaţa muncii atât din Moldova, cât și din întreaga lume. Iată de ce, fiind un operator digital,ne propunem să contribuim la digitalizarea socie-tăţii prin investiţii în educaţie.”

    Angela Muset, Director Centrul de Informa-ţii Universitare: „Educaţia deţine un rol important

     în societate, care are nevoie de specialiști binepregătiţi în toate domeniile. ORANGE și CIU, prinintermediul acestui proiect continuu și durabil,

     î și propun să stimuleze interesul tinerilor pentrustudii, pentru a deveni specialiști bine pregătiţi șicompetitivi pe piaţa muncii autohtone”.

    Programul de burse este iniţiat de Centrulde Informaţii Universitare cu suportul financiar alFundaţiei Orange Moldova şi în parteneriat cu Mi-nisterul Educaţiei al Republicii Moldova.

    Corina MOROZAN 

    Nicoleta Sergentu și Ludmila Adamciuc vorprimi timp de un an câte 1000 de lei pe lun ă dela AGEPI. Cele două studente învaţă  în anul II la

    Managementul Proprietăţii Intelectuale, BAA și auparticipat alături de alţi 5 studenţi de la această specialitate în competiţia pentru Bursele de MeritAGEPI, organizată pentru al patrulea an.

    Festivitatea de acordare a Bursei de Merit aavut loc pe 3 decembrie, în incinta ASEM. La eve-niment au fost prezenţi Octavian Apostol, directo-rul general al AGEPI, Ala Cotelnic, prim-prorectorcu activitate didactică  al ASEM, Angela Solcan,decanul Facultăţii Business și Administrarea Afa-cerilor, studenţi și profesori, precum și specialiștidin cadrul AGEPI.

    Octavian Apostol s-a arătat convins de faptulcă investiţiile făcute astăzi în dezvoltarea intelec-tuală a tinerilor, vor aduce mâine pe pia ţa munciidin Republica Moldova, și în special în domeniulProprietăţii Intelectuale, specialişti bine pregătiţi,care la rândul lor vor contribui la dezvoltareaeconomică a ţării. Acesta i-a îndemnat pe tinerii

    adunaţi în Sala Senatului ASEM să facă uz de ex-perienţa nepreţioasă pe care o oferă voluntariatul,dorindu-le viitorilor manageri din domeniul propri-etăţii intelectuale răbdare, ambiţie, perseverenţă și realizare profesională.

    Ala Cotelnic a menţionat despre importanţaacestei iniţiative din partea AGEPI , care reprezintă 

    o încurajare a calităţilor și performanţelor educa-ţionale.

    La rândul ei, Angela Solcan a felicitat

    câștigătorii acestei ediţii si a încurajat studenţii dinanul I si II să participe la concurs, menţionând că fiecare are șansa de a beneficia de Bursa AGEPI.

    Astfel, în rezultatul examinării dosarelor de-puse la concurs, prin decizia comună a SenatuluiASEM și administraţiei Agenţiei de Stat pentruProprietatea Intelectuală, Bursa de Merit AGEPI,pentru anul de studii 2015-2016, a fost acordată studentelor Nicoleta Sergentu și Ludmila Adam-ciuc, grupa de studii MPI-141.

    Directorul general al AGEPI a înmânat stu-dentelor certificatele care confirmă  acordareaBursei de Merit și câte un set de materiale dindomeniul proprietăţii intelectuale.

    Pentru Ludmila această distincţie reprezintă osusţinere enormă pentru munca depusă, totodată și responsabilitate pentru meritul acordat. Nicole-ta a menţionat că această bursă o motivează și maimult să investească și mai mult în dezvoltarea sa

    profesională.Totodată, în cadrul festivităţii au fost acor-

    date și diplome de participare pentru studenţiivoluntari din cadrul ASEM implicaţi în activităţilede desfășurare ale Expoziţiei Internaţionale Spe-cializate „INFOINVENT 2015”, care a avut loc înperioada 25-28 noiembrie.

    Conform prevederilor Regulamentului cuprivire la Bursa de Merit AGEPI, candidaturilepretendenţilor au fost selectate din rândul stu-

    denţilor anului II sau III ai Facultăţii BAA a ASEM,specialitatea Managementul proprietăţii intelec-tuale, care deţin o medie generala pentru anulprecedent de studii, peste 9.00, care frecven-tează  integral activităţile didactice din planul de

     învăţământ și participă la activităţi extracurricu-lare. Colaborarea dintre AGEPI și ASEM devine înultimii ani una tot mai productivă și fructuoasă,contribuind la stimularea și pregătirea cadrelornaţionale în acest domeniu.

    Amintim, Bursa de Merit AGEPI a fost institui-tă în anul 2010. Susţinerea financiară a studenţilorde la Facultatea Business și Administrarea Afa-cerilor, specialitatea Managementul proprietăţiiintelectuale, are menirea de a ajuta și stimulapregătirea cadrelor naţionale în domeniul proprie-tăţii intelectuale, aceasta fiind una dintre direcţiileprioritare ale Strategiei Naţionale în domeniul PIpână în anul 2020.

    Menţionăm că din momentul instituirii și până  în prezent, Bursa de merit a AGEPI a fost acordată la 7 studenţi de la ASEM, viitori manageri în pro-prietatea intelectuală.

    Cor: ”CE” 

    A

    n

    u

    l

     

    N

    o

    u

     

    l

    a

     

    u

     

    ă

     

    b

    a

    t

    e

    ,

     

     Anul Nou la uşă ba te, 

    Cu no

    r

    o

    c

     

    i

     

    s

    ă

    n

    ă

    t

    a

    t

    e

    !

      Cu noroc şi sănă ta t

    e!

    5 DIN 10 CÂȘTIGĂTORI AI BURSEIDE EXCELENŢĂ ÎN IT SUNT AI NOŞTRI

    BURSE DE MERIT AGEPI PENTRU DOUĂ STUDENTE DE LA BAA, MPI

    Curierul Economic2 nr. 13 (270), 24 decembrie 2015

  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    3/8

    ANTREPRENORIAT

    O companie prestatoare deservicii de decorare a evenimen-

    telor și de confecţionare a pro-duselor handmade a luat pre-miul întâi în cadrul concursuluide Business Planuri al Incubato-rului de Afaceri al ASEM.

    După o sesiune de prezentări de afa-ceri, preponderent axate pe business-uricreative, gen handmade și artizanat, dupălaude, dar și critici dure, juriul a ales. Uniiparticipanţi au fost surprinși de rezultat,alţii un pic supăraţi, cert este că toţi cei6 naliști s-au ales cu diplome și premiibănești. Ediţia din acest an este deosebi-tă prin faptul că au fost acordate cele mai

    mari premii de până acum.Locul I – 25 mii de lei, loculII – 20 mii de lei, locul III –15 mii de lei și ultimele treilocuri – câte 13 mii de lei.

    Astfel, primul loc i-arevenit companiei presta-

    toare de servicii de deco-rare a evenimentelor și de confecţionareși comercializare a produselor handmade,fondator – studentul Alexandru Popovici,care a acumulat maxim de puncte, 73,05.

    „Emoţiile pe care le-am trăit pe par-cursul participării la acest concurs suntde nedescris. Nopţi nedormite, multegriji și efort, însă, într-un nal, toate sautransformat în emoţii de fericire. Suntemfoarte mulţumiţi de rezultat și vom facetot posibilul să nu dezămăgim persoanelecare și-au dat votul pentru echipa noastră.Un concurs ce ne-a deschis porţile sprelumea antreprenoriatului, ne-a ajutat săfacem cunoștinţă cu alţi tineri activi ceau aceleași aspiraţii ca și noi, iar mulţimeade sfaturi și îndrumări de la moderatori,cu siguranţă vor contribui la succesul vii-

    toarei noastre afaceri”, a spus Alexandru,câștigătorul concursului.

    Premiul II a fost luat de Andrei Cociugși Valeriu Bobuţac – afacerea No Time ForWaiter, cu un punctaj de 70,3. Ideea stu-

    denţilor constă în a crea o aplicaţie mobilăpentru localuri (restaurante, pub, bar, etc)prin care consumatorii comanda online șiastfel se economisește pe chelneri.

    ”Referitor la concursul “Idei de afaceri”sunt mulţumit de rezultat, deoarece pelângă faptul că am câștigat locul 2 care

    prevede un grant pentru dezvoltarea afa-cerii și un contract de locaţiune pentru2 ani în cadrul incubatorului ASEM, amurmat câteva traininguri foarte utile des-pre planicarea nanciară și operaţionalăpentru viitoarea companie. Urmează să

     înregistrăm compania, ne ca-zăm în noul ociu și începem să

    activăm”, spune Valeriu.Premiul III a fost luat de Vic-toria Goţonoaga și echipa sa cu– Be Handmade (Confecţionareși comercializarea articolelorde birotică handmade), cu unpunctaj de 67,94.

    ”Sunt fericită că am ajuns în

    nala acestui concurs,ba mai mult că suntdeţinătoarea și a unuipremiu. Am înţelesacum că toate efortu-rile mele nu sunt în za-dar. Premiul dat este obună motivaţie pentruiniţierea propriei afa-ceri. Voi gestiona banii pentru necesarulcompaniei, înregistrarea acesteia, pentruprocurarea tehnicii și materialelor nece-sare. Plănuiesc să dezvolt afacerea la unnivel mai avansat, să stimulez pasiuneaoamenilor faţă de lucrurile confecţionatemanual”, spune Victoria .

    Următoarele trei locuri au fost acorda-te lui Vitalie Ciochina - Serviciul pentru pă-

    rinţi – CopilulMeu.md; Ludmila Adamciuc- Centru de formare personală și EugeniaTataru - Promovarea și comercializareaproduselor create de tineri meșteri.

     În total, în competiţie s-au înscris stu-

    denţi cu 14 dosare. Din juriu au făcut par-te oameni de afaceri, decani și prorectoriASEM.

    Câţiva membri ai juriului au venit cupropunerea de locuri de muncă pentru ti-nerii antreprenori.

    Așa sau altfel, tinerii vor benecia de

    spaţii și consultanţă în derularea afaceri-lor lor în cadrul Incubatorului de Afacerial ASEM.

    Tatiana Bucos, director Centrul de Ghi-dare în Carieră al ASEM: „Suntem la a XI-aediţie a concursului „Idei de afaceri”, faptce ne permite să facem unele constatări.Ediţia din acest an a concursului a demon-

    strat o dată în plus că proiectele de acestgen au efecte durabile doar în cazul parte-neriatelor dintre universitate și reprezen-tanţii economiei reale. Suportul acordat în acest an de către par tenerii proiectuluia făcut posibilă fondarea a 6 întreprinderinoi, alături de cele 35 ce au fost găzduite, începând cu anul 2005, în cadrul Incubato-rului de afa ceri al ASEM”.

    Coincidenţa face ca anul trecut, pre-miul I, la fel să revină unei agenţii deorganizare a evenimentelor și confecţio-nare a lucrurilor Handmade – câștigătorNistor Lazar. La moment, agenţia a sufe-rit o reprofilare, nu mai este atât de cre-ativă. De ceva timp, echipa organizează

    evenimente business – Media Consul-ting Group.

    Etapa de instruire a fost alcătuită dincinci module, în care s-a discutat despreaspectele importante ce trebuie de reţi-nut pentru a lansa o afacere și a o dezvolta într-una de succes, precum ar mana-gementul, planul operaţional al afacerii,planul de marketing, planul nanciar ș.a.

    Printre trainerii care participat la aceastăetapă sunt specialiștii Vitalie Popa, Euge-niu Hristev, Veronica Sandulachi.

    Potrivit organizatorilor, scopul con-cursului este de a pune în valoare ideile

    de afaceri inovatoare. Astfel încât să aducipe piaţă ceea ce nu mai există sau, dacă șiexistă, și mai e și concurenţă acerbă, să tediferenţiezi prin originalitate maximă.

    Corina MOROZAN 

    LA MULŢI ANIȘI MULŢI BANI!

     În pragul sărbătorilor creștine, când colindul îșipornește drumul său de belșug, când lumina ne pătrun-de în suet pentru clipa cea de taină a nopţii de Crăciun,frumoasele și fermecătoarele sărbători de iarnă ne oferă

    prilejul să trecem în revistă realizările și să așternem pehârtie gândurile, pentru ca acestea să se realizeze în pla-nuri și strategii de viitor.

    Avem motive de mândrie pentru realizările obţinuteși în acest an în cadrul marii familii a ASEM și, în particular, în cadrul facultăţii Finanţe.

    Este dicil să regăsești cele mai importante realizăriprintre multitudinea de activităţi înregistrate în cadrul fa-cultăţii Finanţe, dar pot trecute în revistă unele din ele:

    Conferinţa Știinţică Internaţională “Potenţialulde nanţare al pieţei nanciare nebancare și perspecti-vele dezvoltării acesteia”, din 27-28 noiembrie 2015, or-ganizată de Catedra „Finanţe și Asigurări”;

    Conferinţa știinţică cu participare internaţională„Rolul investiţiilor în asigurarea dezvoltării economicedurabile în contextul integrării europene”, 29-30 octom-brie 2015, organizată de catedra „Investiţii și Pieţe de Ca-pital”; Concursul pentru studenţi „Bancherul modern

    – intelect inovator și spirit jovial”, organizat de catedra„Bănci și Activitate Bancară”; Masa rotunda „Dezvoltarea outsourcing-ului în

    Republica Moldova” 9 aprilie 2015, organizat de catedra„Bănci și Activitate Bancară”, eveniment desfășurat la CE-DACRI; Brain-ringul cu genericul ”Etica în afaceri”, organi-

    zat de catedra „Limbi Moderne Aplicate”; Masa rotundă dedicată Zilei Limbilor Europei, or-

    ganizat de catedra „Limbi Moderne Aplicate”; Participarea studenţilor ”Finanţe și Bănci” la pre-

    zentarea ocială a Mișcării Civice „Tinerii Moldovei”, fe-bruarie 2015, organizat de catedra „Limbi Moderne Apli-cate”; Participarea la manifestarea „Campus France – lu-

    mea universitară în Franţa”, februarie 2015, organizat decatedra „Limbi Moderne Aplicate”; Organizarea evenimentului public de lansare a

    noului raport al Băncii Mondiale cu privire la indicatorii

    guvernării, cu participarea Dl. Alex Kremer, directorul deţară al Băncii Mondiale pentru Moldova, 06 octombrie2015, organizat de Decanatul Facultăţii Finanţe; Masa rotundă „Valoarea Vieţii în viziunea tineretu-

    lui”, 09 noiembrie 2015, organizată de Decanatul și Consi-liul Studenţesc al Facultăţii Finanţe; Organizarea  concursului „Viva Student”, 17 no-

    iembrie 2015, de Decanatul și Consiliul Studenţesc al Fa-cultăţii Finanţe.

     În atenţ ie permanentă se regăse sc acti vităţile extra-curriculare ale studenţilor și la acest capitol pot men-ţionate mai multe dezbateri și mese rotunde ce vizeazăstrategiile, programele și politicile naţionale pe mai mul-te direcţii.

    O importanţă deosebită se acordă implementăriitehnologiilor educaţionale moderne, bazate pe sporirearolului studentului în asimilarea materialului de program,pe utilizarea metodelor contemporane în predare/învăţa-re/formare, valoricarea elementului practic, colaborarea

    cu instituţiile, organizaţiile și întreprinderile în vedereaconsolidării capacităţii de pregătire profesională aplicată.

    Crăciunul este acea sărbătoare minunată care ne dăputere să m mai buni, mai generoși și mai curajoși. Să îndrăznim să visăm ș i să sperăm că vom dispune de su-cient timp pentru ca să reușim să realizăm multe idei șiplanuri pe care dorim să le aducem spre apreciere colegi-lor și studenţilor, să credem cu tărie că anul ce va începeva mai rodnic și mai fericit.

     În murmurul tainic al colindelor de Crăciun Vă dorimun an mai bun! Să urcaţi noi trepte pe calea succesului,perfecţiunii și prosperării, iar focul din vatră să adune pecei dragi în jurul mesei ca să savuraţi din plin magia săr-bătorilor de iarnă!

     SĂRBĂTORI FERICITE ŞI LA MULŢI ANI! 

    Colectivul facultăţii Finanţe

    ACELAȘI SCENARIU… CREATIV. A FOST DESEMNAT CÂŞTIG ĂTORUL CONCURSULUI“IDEI DE AFACERI ASEM 2015” 

    Curierul Economic 3nr. 13 (270), 24 decembrie 2015

  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    4/8

    DEZBATERI

    ”Îmi place să vi-sez, iar visele să de-

    vină realitate…”, ”…mai întâi noi lucrămpentru a ne crea nu-mele, apoi numele valucra pentru noi”, ”…pentru a reuși în afaceri, este nevoiede perseverenţă, dorinţă și să nu lașimâinile jos niciodată…” – în aceastăideie și-a început discursul său, tâ-năra antreprenoare, Angela Sobol, în faţa celor 26 de tineri de la LiceulTeoretic ”Hyperion” din or. Durlești,mun. Chișinău.

    Astfel, tinerii s-au întrunit în cadrulcelui de-al zecelea club de discuţii cugenericul ”Democraţie și Antrepre-noriat”, desfășurat la 15 decembriecurent, organizat de A.O. Junior Achie-vement Moldova cu susţinerea nan-

    ciară a Ambasadei SUA în Moldova.Tinerii au avut parte de o experi-

    enţă inedită pentru ei, având, în faţalor, o tînără antreprenoare, originarădin or. Florești, care a reușit, cu forţe-le proprii, să își lanseze propria aface-re. Angela Sobol le-a relatat tinerilordespre cum și-a iniţiat afacerea, deunde a pornit, care au fost și suntriscurile de iniţiere și dezvoltare, des-pre benecii și oportunităţi.

    ”Luaţi cunoștinţe din orice do-meniu, or, eu, am avut nevoie de acunoaște anumite lucruri pe careniciodată în viaţă nu m-am gândit cămi-ar folositoare”, a menţionat an-treprenoarea. ”Succesul a venit dupămultă muncă, la un an și trei luni,abia am gustat din propriul produs,

    deoarece afacerea pe care o dezvoltimplică și multe inevestiţii nancia-re, dar, nu vă speriaţi, este posibil săfaci afaceri și la noi, în R. Moldova”,a adăugat dînsa. De asemenea, an-treprenoarea i-a îndemnat pe tinerisă își dezvolte mereu calităţile de a

    negocia, de a învăţa esenţa lucruri-lor, de a citi ”printre rânduri” și de a permanent în căutare de oportuni-tăţi de nanţare.

    Participanţii au fost familiarizaţiși despre conceptele generale des-pre democraţie și antreprenoriat,oportunităţile și provocările în dez-voltarea acestor concepte, prin an-trenarea lor în activităţi didactico-in-structive, cum ar prezentarea unorpostere tematice.

    A urmat o activitate propusă deprofesoara Lucia Caciuc, despre spe-

    cicul Uniunii Europene, în contextuldezvoltării conceptelor de democra-ţie și antreprenoriat, la care tineriis-au implicat activ.

    Daniel Bostănică, unul dintreparticipanţi, a subliniat: ”Ne bucu-răm că am avut ocazia să avem o ac-tivitate combinată cu informaţii teo-retice, dar și practice, prin realizareadiferitor activităţi cum ar lucrul îngrup, discuţiile cu antreprenoarea”.Alexandrina Ceban, o altă tânără, aarmat: ”Ne-au trezit interes subiec-tele propuse - democraţie și antre-prenoriat, iar dna Angela ne-a moti-vat și mai mult să avem curaj să nedezvoltăm spiritul antreprenorial”.

    La nal, participanţii au mulţumitechipei JA Moldova pentru realizarea

    clubului de discuţii, menţionând căar mai dori să e implicaţi în aseme-nea activităţi.

     Alina CODREANU, A.O. Junior Achievement

    Moldova

    Echipa de studenţi ai specialităţiiDrept, ASEM, a participat, în cadrulConferinţei Știinţice Interuniversitarela Criminologie, în memoria profesoru-lui Nicolae Bujor, cu tema: “Criminalita-tea în Republica Moldova prin prismavalorilor moral-spirituale, problemeactuale și căi de soluţionare”, la 8 de-cembrie 2015.

    Cu un cuvânt de salut, la deschi-

    derea ocială a conferinţei, au venit:Alexandru Cauia, dr., conf.univ., decanfacultatea Drept, ULIM, Oxana Rotarudr., conf.univ. ULIM, Nicolae Bujor, ul

    regretatului profesor, preot la CentrulMamei și Copilului din Chișinău ș.a.”Vrem să educăm o nouă genera-

    ţie de juriști, cu valori morale, care săschimbe situaţia din sistem. În RM, cuo populaţie atât de mică, funcţionează

     în prezent 18 penitenciare arhipline.Eradicarea și prevenirea fenomenu-lui criminalităţii începe din instituţiileuniversitare. Viitorii judecători, avocaţiși procurori trebuie să cunoască și să

    ţină cont nu doar de normele legale,ci și de aspectele morale”, a menţionat

     în discursul său, Oxana Rotaru, organi-zatoarea și suetul acestei conferinţe,devenită deja tradiţională.

    La eveniment, au participat 43 destudenţi de la ULIM, ASEM, IRIM și In-stitutul Știinţe Penale și CriminologieAplicată. Printre subiectele abordatede ei au fost: discriminarea și respectul

    ca dimensiuni ale celor două extreme,rolul și locul femeii în educarea unorgeneraţii moral-spirituale, caracteristi-ca crimonologică a tracului de inţe

    umane, importanţa operei Lombrozi-nene pentru știinţa criminologică, răs-punderea contavenţională ca formăde prevenire a infracţionalităţii etc.

    La fel, au fost puse în discuţie șialte subiecte ce au trezit interes sporit:personalitatea infractorului profesio-nist, discriminarea romilor, formele vi-olenţei domestice, terorismul ca formăa crimei organizate, problema curdăprin prisma știinţei criminologice ș.a.

    ASEM a fost reprezentată destudenţii anului II, facultatea Econo-mie Generală și Drept, specialitateaDrept – Ana Ursu, Alexandra Evsta-fiev, Alina Tataru, Cornelia Corcimariși Alexandrina Bolșoi. Studenta AnaUrsu a prezentat o comunicare la latema: ”Criminalitatea juvenilă - fe-nomen ce poate fi prevenit de noi,tinerii de azi”, coordonator știinţific

    – Alina Codreanu, lector universitar,catedra Drept Public.

     În rezultatul acestei conferinţe, toţiparticipanţii au ramas plăcut impresi-

    onaţi, cu un bagaj nou de cunoștinţe,cu noi prieteni și cu o dorinţă arzătoa-re de a participa și pe viitor la astfel deevenimente. Întrucît această conferin-ţă a fost una cu totul specială, toţi par-ticipanţii au fost premiaţi cu diplomede excelenţă.

     Ana URSU,anul II, EGD, specialitatea

    Drept, ASEM

    Ne a  flă m la cumpă na dintre ani, când omenirea îm-bracă  straie de să rbă toare pentru a marca Cr ă ciunul șiAnul Nou. Ultimele zile ale anului 2015 sunt gata de atrece în istorie, iar Noul An este aproape să -și deschidă  primele  fi le albe și necunoscute pentru noi.

    Pentru facultatea „Economie Generală  și Drept”, anul2015 a fost un an relativ bun, dar și cu multe provocă ri.În anul 2015, am reu șit să  consolidă m și să  dezvolt ă m,din punct de vedere profesional, colectivul profesoral și,totodat ă , să  men ţ inem contingentul de studen ţ i ai fa-cult ăţ ii. Realiz ă rile pe care le-am obţ inut, în acest an, sedatoreaz ă  sprijinului necondiţ ionat din partea conduceriiASEM, muncii asidue și devotamentului demonstrat de fi ecare membru al facult ăţ ii.

    În anul 2015,  fi ecare dintre noi, profesori și studen ţ i,am trecut prin diferite provocă ri, însă , cel mai mult, aces-tea au fost sim ţ ite de studen ţ ii anului I de studii, care auînceput o nou ă  treapt ă  în via ţ a lor.

    Sper, ca  fi ecare dintre Dumneavoastr ă , să -și aminteas-că  de anul 2015 cu plă cere de toate împlinirile, cu melanco-lie de toate clipele frumoase și cu încredere de tot ce nu a ţ ireu șit pân ă  acum, atât pe plan profesional, cât și personal.

    Anul Nou bate la u șă , iar aceasta ne face să  privim cuîncredere și cu noi speran ţ e în viitor. Ne dorim să  conti-

    nu ă m și să  dezvolt ă m lucrurile frumoase ce vor poziţ iona facultatea la un nivel superior. Noi, cadrele didactice, nedorim să  avem cât mai mulţ i studen ţ i cu performan ţ eacademice foarte bune, fapt ce va contribui și la pro-movarea imaginii facult ăţ ii în exteriorul ASEM-ului. Înperioada care urmeaz ă  să  recupereze tot ce nu au reu șitîn anii anteriori pentru a demonstra cele mai înaltecunoștin ţ e profesionale, fapt ce-i va propulsa pe cele maiînalte culmi profesionale.

    Cu prilejul să rbă torilor de iarn ă , felicit întregul corpprofesoral și extra-profesoral al facult ăţ ii „Economie Ge-nerală  și Drept”, precum și studen ţ ii care î și fac studiilela cele 5 specialit ăţ i din cadrul facult ăţ ii, dorindu-le clipe

     fericite ală turi de cei dragi, mult ă  că ldur ă  în su  flet și încasă , bucurie în inim ă , să n ă tate din plin, putere de mun-că  și lipici la carte.

    CRĂCIUN FERICIT!LA MUL Ţ I ANI!

    Cu respect,Decanul facultăţii „Economie Generală și Drept” 

    Conf. univ. dr. Alic BÎRCĂ

    ST IMAŢ I PROFESORI 

    ȘI ST U DEN Ţ I 

    AI FACU L T ĂŢ II 

    „ECON OMIE GEN ERAL Ă 

    ȘI DREPT ”!

    CLUB DE DISCUŢII”DEMOCRAŢIE ȘI ANTREPRENORIAT”

    STUDENŢII SPECIALITĂŢII DREPT, ASEM,PARTICIPANŢI ÎN CADRUL UNEI CONFERINŢEȘTIINŢIFICE INTERUNIVERSITARE

    Curierul Economic4 nr. 13 (270), 24 decembrie 2015

  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    5/8

    TEHNOLOGII INFORMAŢIONALE

    Omul faptelor benece – așa poate caracterizat printr-un cuvânt dl AndreiGameţchi – conferenţiar universitar la cate-dra Cibernetică și informatică economică aAcademiei de Studii Economice din Moldo-va. Binecunoscut în Republica Moldova casavant și pedagog în domeniul cercetăriloroperaţionale și a modelării matematice aproceselor economice, la 21 decembrie 2015Dumnealui împlinește frumoasă vârstă de 80de ani.

    Născut în or. Camenca, Republica Moldo-va, după absolvirea școlii medii a fost înma-triculat la Facultatea de zică și matematicăa Universităţii de Stat din Moldova, specia-litatea „Matematică”. Pe parcursul studiilor

    universitare (1954-1959) a activat și în fan-fara USM. Absolvind, cu o reușită excelentă,facultatea, dl A.Gameţchi a continuat studiilela aspirantura Institutului de Matematică V.A.Steclov a Academiei de Știinţe a URSS (1959-1963, or. Moscova).

      După absolvirea aspiranturii, a fost an-gajat în postul de colaborator știinţic la In-stitutul de Fizică și Matematică al Academieide Știinţe a RSSM (1963-1964). Susţinând cusucces teza de doctor (candidat) în știinţe -zico-matematice la specialitatea „Geometrieși topologie” la Institutul de matematică V.A.Steclov din Moscova în 1964, domnul AndreiGameţchi devine secretar știinţic al Institu-tului de Matematică cu Centru de Calcul alAȘ RSSM (1964-1965). În perioada 1965-1976

     îndeplinește funcţia de șef de secţie (labora-tor) la același institut, desfășurând vaste cer-cetări știinţice privind aplicarea metodelormatematice în sectorul agro-alimentar. Pen-tru rezultate notorii în domeniu, în 1973 dluiA.Gameţchi îi este conferit titlul de cercetătorștiinţic superior la specialitatea „Metodelematematice în cercetările economice”.

    Din 1976 și până în 1978 activează înfuncţia de șef al secţiei Sistemul InformaticNaţional la Institutul de Cercetări Știinţicpentru Planicare al Comitetului de Stat dePlanicare al RSSM. În această perioadă aufost puse bazele informatizării masive a so-cietăţii în RSSM.

    Totodată, în perioada 1965-1978, dl

    A.Gameţchi a îmbinat reușit activitatea decercetare-proiectare-dezvoltare cu activi-tatea pedagogică prin cumul, ind lectorsuperior la catedra de Matematică aplicatăa Institutului Politehnic din Chișinău (1965-1975), apoi lector superior la Facultatea deMatematică a Universităţii de Stat a Moldovei(1976-1978).

     Începând cu anul 1978, domnul AndreiGameţchi trece complet la activitatea pe-dagogică, continuată până în ziua de azi,ind lector superior, conferenţiar universitar(1978-1986) și șef catedră „Matematica supe-rioară” (1986-1991) la Universitatea de Statdin Moldova. În 1981 îi este conferit titlul ști-inţico-didactic de conferenţiar universitar.

    Din ianuarie 1991 și până în prezent dl

    A.Gameţchi activează în calitate de conferen-ţiar universitar la catedra Cibernetică și infor-matică economică a ASEM. În această perioa-dă dumnealui predă așa cursuri universitareca: Matematica superioară, Cercetări opera-ţionale, Modelarea proceselor economice șiProcese decizionale în economie.

    Calităţile de cercetător știinţic și pe-dagog, rezultatele în domeniu obţinute decătre dl A.Gameţchi au fost reectate și încele peste 100 de publicaţii, inclusiv 2 mo-nograi, 6 manuale și 12 lucrări metodico-didactice. Recent, împreună cu prof.univ.Dumitru Solomon, a publicat primul volumal manualului „Cercetări operaţionale” (Chiși-nău: Evrica, 2015. – 500 pag.). Publicaţiile d-

    lui A.Gameţchi sunt larg folosite în procesulde studii de către profesorii și studenţii dinASEM și din alte universităţi din Moldova.

    Din cei 52 de ani de activitate, 50 au fostdedicaţi și învăţământului superior. De o înal-tă puritate morală, extrem de consecvent șiexigent în întreaga perioadă de activitate, dlA.Gameţchi a demonstrat un profesionalism

     înalt la toate posturile, pe care le-a ocupat, oatitudine foarte responsabilă faţă de sarcinileși funcţiile pe care și le-a asumat. Principia-litatea dumnealui și ţinuta morală perfectă

     întotdeauna au fost și sunt exemple d emnede urmat pentru colegii de breaslă și pentrustudenţi. Datorită acestor calităţi domnulA.Gameţchi se bucură de autoritate bineme-ritată și cea mai profundă stimă din partea

    colectivului profesoral și al studenţilor.Cu ocazia frumosului jubileu, Vă urăm,

    domnule Andrei Gameţchi, multă sănătate,un car de bucurii, dragostea și devotamentulcelor apropiaţi, precum și noi realizări pe tă-râmul pedagogic și cel știinţic.

    La Mulţi Ani!

    Din partea colectivului catedreiCibernetică şi informaticăeconomică,

    Prof.univ. Ion BOLUN 

    Să r bă tor i  f er icite!

    A n u l 20 15 s-a  con su m a t cu  m u lte even im en te  f r u m 

    oa se pen tr u  f a cu lta tea  C iber n etică, Sta tisti-

    că și In  f or m a tică econ om ică. P r in tr e a cestea , se eviden ţia ză și r 

    eu șita  stu den ţilor . Rezu lta tu l

    con cu r su lu i n a ţion a l ”Bu r se de Ex celen ţă  în  IT ” den otă a cest  f a p

    t. A m  m obiliza t stu den ţii să 

    depu n ă dosa r ele. A st f el, de la   f a cu lta tea  n oa str ă s-a u   î n scr is 10 

     stu den ţi. A m  obţin u t r ezu lta -

    te  f r u m oa se - 5 victor ii. Eviden t că ei su n t

     cei m a i bu n i din  cei bu n i. Din tr -o gr u pă, 3 stu den ţi 

    a u  lu a t a cea stă bu r să. Ma i r a r  se î n tâ m plă să a vem  a șa  con sisten ţă bu n ă. De ja  u r m ea ză să 

    pu n ă  în  a plica r e ba n ii câ știga ţi. Stu den ţii n oștr i ta c și  f a c. 

    U n  a lt even im en t m a r ca n t a   f ost pla sa r ea  pe locu l

     I a  ech ipei n oa str e de pr o f esor i î n  ca dr u l

    U n iver sia dei 20 15. 

    Se sim te de ja   pa r  f u m u l săr bător i de ia r n ă, ca r e vin e cu r 

    â n d să n e cu cer ea scă cu   f a r m ecu l 

    său . 

    A st f el  f a cu lta tea  C iber n etică, Sta tistică și in  f or m a tică Ec

    on om ică a r e plăcer ea  să  a dr eseze 

    pr o f esor ilor  şi  stu den ţilor  A SEM,  cele m a i sin cer e u r ăr i de bin e 

    şi pr osper ita te, r ea liza r ea  

    celor  m a i f r u m oa se vise şi sper a n ţe.

     F ie ca  a dâ n ca  sem n i fi ca ţie a  C r ăciu n u lu i şi m a gia  Reveli

    on u lu i să vă a du că via ţă lu n gă cu  

    n or oc şi voie bu n ă.

    SĂ RBĂ T ORI F ERIC IT E ȘI L A  MU L Ţ I A N I!

    Cu re s pect ,

    Decanul f acultăţii C SIE

     Anatol Godonoagă

    cu publicarea manualului „Cercetări operaţionale”

    Conf.univ., dr. Andrei Gameţchi vine la aniversarea de 80 de ani

    Curierul Economic 5nr. 13 (270), 24 decembrie 2015

  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    6/8

     STUDII

    La 10 decembrie a avut loc a

    9-a ediţie a conferinţei știinţi-

    ce dedicată zilei internaţionale

    a drepturilor omului. Această

    ediţie a avut ca tematică ge-

    nerală, „Copii de azi – viitorul

    de mâine a societăţii”. Confe-

    rinţa a inclus 12 prezentări. La

    eveniment au participat stu-

    denţii din cadrul ASEM, de la

    facultatea Economie generală

    și Drept, care și-au prezentatpropriile cercetări știinţice.

    CONFERINŢA STUDENŢEASCĂ: „COPIII DE AZI  VIITORUL DE MÂINE AL SOCIETĂŢII”

    Organizatorul evenimentului,conf. univ., doctor în drept, șef-catedră„Drept Privat”, doamna Liliana Rotaru-

    Maslo: „În ecare an depunem efor-turi să avem o tematică diferită. Dacăprimele ediţii aveau o tematică teore-

    tică cu nuanţe cognitive, ulterior amales teme mai actuale, precum situaţiafemeii în societate ori protecţia drep-

    turilor omului. Studenţii noștri au datdovadă de ingeniozitate și spirit de cer-cetător, sperăm ca la anul să antrenămși studenţii din alte facultăţi, ba chiar șistudenţi din alte instituţii educaţionale.”

    Studenta anului IV, Elena Cebanși-a expus poziţia asupra fenomenului:„violenţa în familie”.

    „Drepturile copilului în conict culegea rămân a preocuparea orga-nismelor internaţionale, regionale șirespectiv a celor naţionale. Asigurareaunei protecţiei adecvate și corespunză-toare acestor categorii de minori presu-pune implicarea la nivel internaţional șiregional, adoptarea unui cadru adecvatprotecţiei minorului la nivel comunitarva asigura protecţia acestuia într-unspaţiu comun, demn de încredere și dea crea un viitor european orientat spre

    prevenirea delincvenţei juvenile și indi-rect a reducerii și fenomenului infracţi-onal”, spune Elena.

    Iulita Popa, studentă la Drept, aabordat și ea tema drepturilor copiilor.

    Tema ei ind „Reglementarea juridicăprivind apărarea și administrarea patri-moniului minorilor”. Potrivit statisticilor,dreptul de proprietate al minorilor esteplasat printre ultimele puncte ca impor-tanţă în RM, deși în domeniul respectivla fel există numeroase încălcări, caree nu sunt depistate, e sunt mușama-lizate, astfel încât, copilul poate lipsit

     în mod arbitrar de proprietatea sa, emicșorat patrimoniul în mod ilegal.”

    Mircea GUTIUM,D-124

    Pe data de 24 noiembrie 2015 aavut loc ședinţa cercului știinţic stu-denţesc ,,Analitic” cu genericul ,,Ana-liza uxului de numerar” organizat decatedra „Contabilitate și Analiză Eco-nomică” sub egida dr., conf.univ. d-naChirilov Nelea.

     În cadrul cercului au fost prezen-tate și dezbătute șase comunicăriștiinţice elaborate de studenţii facul-

    tăţii Finanţe, și anume: Lisnic Andrian,gr. FB-133; Cucoș Alexandru, gr. FB-133; Dulce Nicoleta, gr. FB-132; JosanDoina, gr. FB-134; Șoimaru Alexandru,gr. FB-131; Boico Dumitriţa, gr. FB-133.

    Rugându-i pe participanţii cu co-municări să se expună vis-a-vis depărerile împărtășite în urma derulăriicercului știinţic studenţesc „Analitic”,aceștia au menţionat că:

    ,,Cercurile știinţice studenţești,

    sesiunile de comunicări sunt createpentru a ne ajuta pe noi, studenţii, săne familiarizăm cu redactarea uneicercetări sau crearea unui proiect, dez-voltându-ne totodată și spiritul com-petitiv și făcându-i pe cei mai timizi săaibă încredere în forţele proprii. Parti-ciparea la cercul știinţic a fost o opor-tunitate excelentă, în care am avutposibilitatea să-mi sporesc orizontulcunoașterii, precum și să dezvolt abili-tăţile de cercetare, analiză și oratorice.

     În cadrul cercului știinţic studenţesca fost apreciată munca și capacitateade a sintetiza materia, de a reda pu-blicului doar miezul subiectului. Este oocazie inedită de a te face remarcat/ă”.Josan Doina, gr. FB-134

    ,,Aceasta a fost prima mea partici-

    pare în cadrul unui cerc știinţic stu-denţesc și pot spune că am acumulatdoar impresii pozitive și o experienţăbenecă. Prin cercetarea individuală aacestei teme, deosebit de importantăpentru asigurarea continuităţii unei în-treprinderi, ne-am dezvoltat capacita-

    tea de a sintetiza informaţiile și spiritulanalitic în analiza unei probleme. Am

     încercat să prezentăm mat erialul într-un mod cât mai accesibil, cu exemplereale și studii de caz. A fost plăcut săvedem că nu a lipsit feedback-ul dinpartea publicului, am primit întrebăride la colegi, semn că a fost o informa-ţie utilă și de interes pentru aceștia.Consider astfel de activităţi foarte uti-

    le pentru dezvoltarea competenţelornoastre în domeniul profesional, câtși pentru îmbunătăţirea abilităţilororatorice. Ţin pe această cale să aducmulţumiri dnei conf. univ. N.Chirilovpentru organizare și șansa oferită dea participa”. Lisnic Andrian, gr. FB-133

    ,,Este impresionant să i eco-nomist! Marţi, 24 noiembrie 2015, afost o zi benecă pentru noi, cei șaseparticipanţi cu comunicări ai cercului

    știinţic studenţesc. Au fost studenţicare au realizat proiecte interesanteprivind analiza uxului de numerar, auscos în evidenta probleme și au încer-cat să propună măsuri de rezolvare aacestora. Ce ţine de proiectul meu, amavut de analizat decalajul dintre rezul-tatul nanciar și uxul net de numerar

     în cadrul unei companii autohtone.Sincer, a fost o muncă foarte produc-tivă pentru mine, căci am fost pentrumoment un analist nanciar, care ascos în evidenţă factorii și problemedecalajului. Am răspuns cu drag în-trebărilor și am fost mulţumită atât dereacţia profesoarei cât și a întreguluitorent. Îi îndemn pe toţi studenţii, săe cât mai activi în perioada de învăţă-mânt cât și în societate, pentru că e un

    mod de a te arma și de aţi îmbunătăţipersonalitatea, ceea ce e un mare atu

     în viaţa oricăruia”. Boico Dumitriţa, gr.FB-133

    ,,Am participat la cercul știinţicstudenţesc, prezentând atât parteateoretică cât și practică a analizei u-

    xurilor de numerar prin metoda rate-lor. Efectuarea analizei a avut dreptscop nu doar stabilirea principalelorelemente conceptuale a problematiciistudiate ci și stabilirea utilităţii acesto-ra, acest studiu a lărgit nu doar viziu-nea proprie ci și a tuturor participanţi-lor la cerc. Asemenea activităţi trebuiepracticate cât mai des pentru a dezvol-ta capacităţile intelectuale și oratoriceale studenţilor, astfel încât experienţaobţinută să ușureze parcurgerea ob-stacolelor ce ne așteaptă la viitoare-le locuri de muncă după absolvireaASEM”. Alexandru Șoimaru, gr. FB-131

    ,,Acest cerc știinţic studenţesceste baza dezvoltării unor abilităţi pe

    care e necesar să le posede oricine.Implicarea în studierea unor problemesupuse spre examinare, ne formeazăcapacitatea de gândire asupra solu-ţionării acestora. Sunt profund recu-noscătoare dascălului care a avut în-credere și ne promovează pentru a nedezvolta performanţele de viitor. Unlucru m-a surprins că in urma cercetă-rilor am obţinut un ux suplimentar deinformaţii despre o entitate autohtonăcare își desfășoară efectiv activitatea.Am fost noi, studenţii, cei care am ve-nit cu rezultate, soluţii, propuneri pen-tru a înlătura unele laturi negative șiam înţeles că ecare dintre noi poatedeveni un viitor antreprenor, indcăexista spiritul de analiză și baza de aobţine ceea ce ne dorim în viitor. Prin

    aceasta avem șansa să ne promovămși să devenim mai uniţi”. Dulce Nicole-ta, gr. FB-132

    După părerea mea desfășurareaoricărui eveniment, care presupuneimplicarea activă a studenţilor estebinevenit, întrucât anume în cadrulacestor evenimente noi, studenţii pu-tem aplica și dezvolta cunoștinţele pecare le acumulăm pe parcursul anilorde studii, mai mult de atât ne oferă po-sibilitatea de a ne manifesta și de a neface auziţi. Îi felicit pe toţi colegii mei,care au participat în cadrul acestui cercștiinţic, urându-le și mai departe multsucces și cât mai multe realizări. Consi-der, că la etapa actuală este foarte im-portant să ai un bagaj de cunoștinţe,care să permită atât dezvoltarea profe-

    sională, cât și extinderea orizonturilorculturale, care până la urmă denescun bun specialist.

    Capitolina GANDRABURA,gr. FB-134

    La 26 noiembrie 2015 a avut loc ședinţa Cer-cului Știinţific Studenţesc ,,Young-Accountants”,organizat de catedra „Contabilitate și Analiză  Eco-nomică”. De această dată, evenimentul i-a avut caparticipanţi pe studenţii facultăţii Finanţe, care înacest semestru studiază disciplina opţională ,,Con-tabilitatea impozitelor”.

     Într-o atmosferă prietenoasă, ședinţa cerculuia fost deschisă  de conducătoarea acestuia, ErhanLica - dr., conf. univ., care a ţinut să facă referinţă lasărbătoarea marcată de poporul american: ,,Întrea-ga naţiune americană sărbătorește la 26 noiembrie

    Thanksgiving Day, una din cele mai frumoase sărbă-tori care exprimă recunoștinţa pentru toate lucrurilefrumoase pe care le avem în viaţă. În același spiritde Recunoștinţă se petrece astăzi și ședinţa CerculuiȘtiinţific Studenţesc ,,Young-Accountants” al cate-drei Contabilitate și Analiză Economică”.

    Cu același entuziasm pe care-l transmite întimpul orelor, a ţinut un cuvânt de salut și BajanMaia– dr., lector univ. și coordonatorul știinţific allucrărilor ce au fost prezentate. Aceasta a ţinut să 

     încurajeze implicarea studenţilor, subliniind impor-tanţa cercetării, inovării și activismului studenţescla dezvoltarea profesională a fiecărui student.

    Ulterior au fost prezentate lucrările de cerce-tare ale studenţilor. Cel care a spart gheaţa a foststudentul grupei FB-137, Marcel Porcescu, care acercetat subtilităţile temei ,,Contabilitate și fisca-litate: tangenţe și divergenţe”. Acesta și-a axat lu-crarea pe 3 demersuri știinţifice și anume: 1) cerce-tarea doctrinală – prezentată prin aspecte generale;2) cercetarea normativă  – reflectată  prin prismareglementării contabilităţii și fiscalităţii; și 3) cerce-tarea practică – evaluată prin intermediul cercetăriiempirice cantitative și calitative. Astfel, studentul asubliniat care sunt asemănările și deosebirile dintrecontabilitate și fiscalitate sub aspect teoretic.

    Cu aspecte practice a fost cea de-a doua co-municare, prezentată de studentele grupei FB-134,Gandrabura Capitolina și Josan Doina. Comunicareacu tema ,,Impactul datelor contabilităţii asupra în-tocmirii Declaraţiei pe venit a persoanelor juridice”

    a prezentat importanţa și necesitatea datelor fur-nizate de contabilitate, care servesc drept bază la

     întocmirea rapoartelor fiscale. Totodată, lucrarea aprezentat aspecte practice privind întocmirea De-claraţiei pe venit a persoanelor juridice. De aseme-nea, pe baza exemplului unui SRL, au fost examinateminuţios cauzele ce au determinat apariţia ajustă-rilor de venituri și cheltuieli, precum și influenţaacestora asupra determinării impozitului pe venit.

    A treia prezentare a fost trecută cu un fir roșuatât prin partea practică na ţională, cât și prin ceainternaţională. Astfel studentele grupei engleze,FB-13A, Ciorchină Alexandrina și Trudov Nicoleta,au decis să  aducă  informaţii la tema ,,Dubla im-punere și metode de evitare a acesteia la nivel in-

    ternaţional”. Cercetarea s-a axat pe relevarea unoraspecte teoretice, precum formele dublei impuneriși criteriile acesteia. Ulterior prezentării metodelorde evitare a dublei impuneri, studentele au venit cuexemplificări preluate din cazuri de via ţă, relatândcolegilor ce autoritate are dreptul să  le ceară  să plătească impozitul pe venit, în cazul în care aceștialucrează într-o altă ţară.

    Punctul evenimentului a fost pe note poeti-ce, datorită  abordării creative a studentei grupeiFB 134, Tataru Cristina, care a relatat prin versuri

    relaţia sa cu contabilitatea, de-a lungul celor 3 anide universitate.

    Pe final, Lazari Liliana dr., conf. univ. și șef-catedră „Contabilitate și Analiză Economică” a ţinutsă  felicite studenţii și să-i încurajeze să fie activi

     în continuare. Aducând aminte despre primii pași în ceea ce înseamnă  contabilitate, dar și primelerateuri la înţelegerea regulilor sau a conturilor,dumneaei și-a exprimat bucuria de a vedea acumrezultatele eforturilor din primul an de universitate.

    Și, cum fiecare efort merită  răsplată, tineriicercetători s-au învrednicit de câte o diplomă departicipare. Și, bineînţeles, de entuziasm pentruviitoarele astfel de evenimente!

    Capitolina GANDRABURA,Maia BAJAN 

    CERCUL ŞTIINŢIFIC STUDENŢESC ,,ANALITIC”

    CATEDRA „CONTABILITATE ȘI ANALIZĂ ECONOMICĂ”:

    IMPLICAREA STUDENŢILORÎN CERCETAREA ȘTIINŢIFICĂ

    Curierul Economic6 nr. 13 (270), 24 decembrie 2015

  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    7/8

    CARIERE

    A FOST LANSAT PRIMUL NUMĂR AL REVISTEI „PROMO CLASS”AL COLEGIUL NAŢIONAL DE COMERŢ ASEM

     Tinerii de la Colegiul Naţional de Co-merţ din cadrul Academiei de Studii Eco-

    nomice din Moldova au fondat revista„Promo Class”.

    Revista „Promo Class” reprezintă o pu-blicaţie care va distribuită tinerilor inte-resaţi de subiecte și materiale captivantedin cadrul instituţiei, însă echipa din spa-tele revistei are aspiraţii cu mult mai mari,dorindu-și ca „Promo Class” să e distribu-

    ită în întreaga capitală.Obiectivul revistei este promovarea

    specialităţilor din cadrul colegiului, pre-cum și informarea și socializarea tinerilorpredispuși să devină specialiști în dome-niu. De asemenea, colectivul redacţionalsperă să atragă cât mai mulţi bobocei încolegiul care i-a format ca specialiști și le-a devenit a doua casă.

    Conceptul revistei „Promo Class” a

    Sute de milioane de oameni întoată lumea contribuie voluntar laschimbarea lumii, implicându-se înprocese de luare a deciziilor, creândspaţii pentru participare care duc la o

    guvernare mai puternică, coeziune so-cială, pace și dezvoltare durabilă. În acest sens, cu ocazia Zilei Vo-

    luntariatului (5 decembrie), BibliotecaȘtiinţică, ASEM a organizat pe 3 de-

    cembrie masă rotundă cu genericul”Voluntariat – cale a spre TINE-ri!”.

    Ce reprezintă voluntariatul, impli-carea, cadrul legislativ pentru volun-tariat, dar și care sunt beneciile audiscutat cu studenţii ASEM, volunta-rii: Mihai Sochircă, student BAA, Ale-

    xandrina Ciorchină de la FB și Nicolae

    Procopie, coordonator Politici Publicela Asociaţia Obștească ”Tineri pentrudreptul la viaţă”

    Alexandrina a menţionat că a ”cres-cut” o dată cu voluntariatul. Ea a po-vestit colegilor despre experienţa sa în

    calitate de voluntar, care a început dinclasa a IX-a. S-a implicat la organizareamai multor proiecte, unde a cunoscutmulţi oameni valoroși. A făcut volunta-riat la radio, ca ulterior să e angajată.Deși îi i-a din timpul liber, Alexandrinas-a arătat mulţumită de ceea ce face. Amenţionat că nu se oprește aici și și-ardori să facă mult mai mult. A îndem-nat studenţii să acorde mai puţin timpreţelelor de socializare și să înceapă săfacă voluntariat.

    Și Mihai a relatat care au fost pașiiși ce la motivat să se dedice voluntari-atului. De prin clasa a X-a pe când eramembru al senatului școlii, ulterior și

    membru al consiliului local, tânărulvoluntar a cunoscut mulţi oameni, sfa-turile cărora l-au ajutat pe parcurs. Aparticipat la organizarea mai multorconferinţe internaţionale și proiecte.Mihai a menţionat că nici-o remunera-re nanciară nu-i mai valoroasă decât

    emoţiile trăite în activităţile de volun-

    tariat.Asociaţia Obștească a cărei di-rector executiv este Nicolae Procopies-a angajat să promoveze legea vo-luntariatului în Republica Moldova.Scopul major al acestei asociaţii este

    de a implica câţi mai mulţi oameni săfacă voluntariat. Invitatul s-a arătatconvins că voluntariatul este cea maibună oportunitate de profesionaliza-

    re. Nicolae Procopie a făcut referire lalegea voluntariatului și anume la mă-surile de stimulare ale voluntariatului,astfel ca tinerii să înţeleagă care sunt

    beneciile de pe urma voluntariatul.

    Legea spune că voluntariatul va con-siderat vechime în muncă dacă volun-tarul a activat în același domeniu cuspecialitatea deţinută, fapt conrmatprin carnetul de voluntar, certicatulnominal și contractul de voluntariat.La înmatricularea în instituţiile de în-văţământ superior, la oferirea de bursesau la cazarea în cămine studenţești,voluntariatul prestat de voluntar însectorul public și în cel neguverna-mental în domenii conexe prolului șispecialităţii de studiu, conrmat princarnetul de voluntar și certicatul no-minal de voluntariat, va luat în consi-derare în cazul acumulării punctajuluiegal de către doi sau mai mulţi candi-daţi și, respectiv, în cazul obţinerii decătre doi sau mai mulţi studenţi a re-

    zultatelor de egalitate evaluate anual.Instituţiile de învăţământ superior, înbaza acordurilor de colaborare cu in-stituţiile gazdă, acordă anual 5 creditede studiu transferabile pentru stagiilede practică în domenii de utilitate pu-blică conexe prolului și specialităţiide studiu a voluntarului. Voluntariatulprestat de studenţi în scopul dezvoltă-rii aptitudinilor și formării experienţeiprofesionale, conrmat prin carnetulde voluntar, certicatul nominal șicontractul de voluntariat, va consi-derat practică de iniţiere sau practicăde licenţă daca s-au conrmat cel pu-ţin 40 de ore. La angajarea în muncăa unui candidat sau la atestarea șipromovarea unui angajat, voluntari-atul prestat în sectorul public și în cel

    neguvernamental, conrmat prin cer-ticatul nominal de voluntariat, scri-soarea de recomandare și carnetul devoluntar, va considerat de angajatorca experienţă de muncă, în condiţiile

     în care aceasta constituie criteriu deselecţie.

    Stimaţi colegi,V ă adresez cele mai cal-

    de și sincere urări de bine cuocazia minunatelor sărbă-tori de iarnă!

    Cât mai multă  sănătate, fericire, succese în toate, noirealizări, multă  dragoste șiun an nou de multe-multeori mai bun decât cel de lacare ne luăm rămas bun!

    În anul care vine, să recă- pătăm speranţa în șansa dea trăi decent în ţara noastră bogată în locuri frumoase șioameni buni!

    LA MULTI ANI!

    Mihail PAIC,Președintele Comitetului

    Sindical al Salariaţilor ASEM

    apărut la o lecţie de marketing, iar la im-plimentarea proiectului a lucrat o echipăformată din reporterii Ecaterina Ștefîrţa,Ada Paierele, Alexandra Baciu, Maria Ni-

    colaescu, Daria Ternoveţchi, precum șidesignerii Eugen Pivovarciuc și AdrianGrajdean, ind coordonată de redactorulNicoleta Belîi, în frunte cu redactorul-șefNatalia Lazarev.

    De menţionat că la conceptul revistei alucrat o echipă formată din reporterii Eca-terina Ștefîrţa, Ada Paierele, Alexandra Ba-ciu, Maria Nicolaescu, Daria Ternoveţchi,precum și designerii Eugen Pivovarciucși Adrian Grajdean, ind coordonată deredactorul Nicoleta Belîi, în frunte curedactorul-șef Natalia Lazarev.

     În cadrul evenimentului, tinerii au re-ectat procesul de creaţie din redacţie,menţionând că nuanţele care îi determinăsunt albastru și verde, ceea ce denotă căechipa Promo Clas este mereu în armonie.

     Totodată, revista se deosebește dato-

    rită motto-ului de care se ghidează tine-rii: „Viitorul îmi aparţine!”. Motoul revisteieste „Viitorul îmi aparţine!” și deneșteconștiinţa tinerilor că viaţa e în mâinile lor.

    La eveniment a fost organizată o licita-ţie, astfel încât primul lot a fost cumpăratcu 100 de lei, iar al doilea – a fost procuratcu 60 de lei.

    MASĂ ROTUNDĂ 

    ”VOLUNTARIAT  CALEA SPRE TINERI!”

    Curierul Economic 7nr. 13 (270), 24 decembrie 2015

  • 8/19/2019 Curierul economic nr.13 2015

    8/8

    DIVERTIS

    Se declară pierdut carnetul de student, eliberat pe numele Jimbei Ștefan,student în grupa BA- 151, facultatea BAA, cu nr. 150039.

    Se declară pierdută matricola de student, eliberată  pe numele PulbereCristina, studentă în grupa FB- 132, facultatea FB, cu nr. 130051.

    Bună seara, bun găsitLa ASEM am poposit,Să urăm lume frumoasăCe s-a așezat la masă.Anul Nou ce-n ușă bateSă V-aducă sănătate,Bucurie, spor în toate,Pace-n ţară și dreptateSă aveţi salarii mari,Ca la Domni ParlamentariSă fiţi tineri, fericiţiLa mulţi ani să ne trăiţi!

    Celor de la EGDLe urăm un an bogat,Cu de toate încărcatSănătate, mult noroc,Bani în pungă, studenţi – foc!Să fie mai insistenţiSilitori și exigenţi,Titluri noi să cucereascăFacultatea să slăvească!Că avem nevoie frateDe economiști cu carte,De juriști pentru dreptateȘi reforme încheiate!Roata măi, Hăi, Hăi!

    Să mai tragem o urarePentru Business și Administrare,Ca în anul care vine

    La Mul i Ani, ragi posoi!La Mulţi Ani, ragi posoi! 

    Să le meargă foarte bine,Businessul să înfloarescă,Controalele să-i ferească,S-aibă parte de venit,Taxe mici și mult profit.Manageri, marketologi,Merceologi, turoperatori,Să fiţi buni vă îndemnămCum ne-nvaţă la ASEM!Mai mânaţi măi, Hăi, hăi!

    Am ajuns și la Finanţe,Bănci și burse și chitanţe.Vă urăm ca Noul An

    Să vă fie cu elan.Casa să vă fie plinăDe belșug și de lumină.Leul să se întărescă,Depozitele să crească,Cursul valutar să scadă,Toată lumea ca să vadăCă avem specialiștiFinansiști de ASEM-iști!Mai rugăm dacă se poateUn guvernator, măi frate!Că se râde tot ţăranulCum gestionează banul.Faceţi roată dacă vreţiBani în pungă să aveţi!Hăi, Hăi!

    Aho, aho, urători voinici

    Mai opriţi puţin pe- aiciSă le urăm sănătateCelor de la Contabilitate!Anul Nou ce iată vineSă v-aducă un car de bine,Profesori mai indulgenţi,Cît mai mulţi și buni studenţi.Debit, credit și rapoarteMai uitaţi un pic de toate,Că  tare aţi obositAnul-ntreg cît aţi muncit,Iar la anul care vineIa să calculaţi mai bineC-avem preţuri mari la toate

    Gaz și electricitatePîine, carne și lactateVai de viaţa noastră frate !!! Acuma vom zăboviPentru cei de la REIVă urăm mulţi ani frumoși Împliniţi și luminoși,Casă plină să vă fieDe noroc și bucurie,Să aveţi studenţi fireșteCe vorbesc doar englezeșteȘi cu Europa mareS-avem relaţii internaţionale.Acordul de-asociereAibă mai multă putere,Ca în timpu-apropiatSă fim un stat dezvoltat

    Cibernetica măi frateEste înc- o facultateUnde-așa precum vedeţi Învaţă mai mulţi băieţi,Fetele la calculatoareStau doar pe reţelele de socializare.Anul Maimuţei de focSă-v-aducă mult noroc,Succese în programare,Statistici îmbucurătoare,Mulţi bănuţi în buzunare,La mai mult și la mai mare

    Nu uităm în astă seara

    Nici de Excelenta Școală Masterală,Căci acolo vom veniDe-om fi buni și ne-a-ţi primiCăci vrem studii avansateȘi- o carieră pe dreptateSă trăiţi mulţi ani frumoși,S- aveţi copii norocoși,Relele vă ocolească,Domnul să vă ocrotească,De cei răi și bîrfitori,De mișei și trădători.Să aveţi succese-n toateLa mulţi ani cu sănătate!

    Am urat , am tot uratAjunși și la RectoratSă nu credeţi c-am uitatDoar la urmă v-am lăsat.

    Vă aducem vorbe-aleseDe pe la studenţi culese,Ni-i cam jenă să vă spunem,Grea ni-i viaţa de student:Puncte credite, absenţe,Vrem să  fiţi mai indulgenţi.Vă urăm belșug în toate,Fericire, sănătate,Casa plină să vă fieDe noroc și bucurie.Să aveţi studenţi mintioși,Ageri și respectuoși,Buni la lucru și la carte,Și să fie primi-i-n toate,

    ASEM-ul să înflorească Faima tot mai mult să-i crească Și să știe toţi ca unulCă suntem numărul UNU !

    De urat am mai uraDar nu suntem de ici-coleaȘi-avem de cutreieratMoldova în lung și-n latRoata măi flăcăiHăi, hăi!

    La anul și la mulţi ani!

    Cu respect v-au urat studenţii FacultăţiiEconomie Generală

     și Drept 

    Cu mai bine de 2 luni în urmă,Teatrul Naţional „Satiricus Ion LucaCaragiale” și-a deschis cea de-a XXV-a stagiune, după o perioadă de trei ani în care edificiul instituţiei a fost supusreconstrucţiei capitale, fiind reutilat și

    reamenajat conform cerinţelor mo-derne. În rezultatul reconstrucţiei a apă-

    rut și o a doua sală  de spectacole– Sala mică, teatrul dublându-și nu-mărul total de locuri disponibile pen-tru spectatori. De asemenea, a fostschimbată  configuraţia și capacitateasălii principale de spectacole, undes-au adăugat balconul și lojele. Scenas-a extins, bolta ei a fost înălţată con-siderabil, fiind instalate utilaje moder-

    ne și aparataj performant.Având în repertoriul activ 25 de

    spectacole, inclusiv 10 premiere, Tea-trul Naţional „Satiricus Ion Luca Cara-giale” oferă publicului larg mai multesurprize plăcute: componenţa trupei

    a suferit modificări substanţiale, maimulte spectacole în premieră  suntmontate de regizori din afara teatrului,care s-au bucurat de o bună conlucra-re cu trupa satiriciștilor.

    Sâmbătă, 19 decembrie 2015, ora18:00, „Satiricus” aniversează  25 deani de la fondare – ziua când, în 1990,a fost prezentat, pe scena Filarmoniciide Stat, primul spectacol al acesteiredutabile trupe, „Ce e viaţa omului”de A. Arkanov. La un sfert de veac de

    la această premieră, pe noua scenă areînnoitului și mereu tânărului Teatruse va da o reprezentaţie cu spectaco-lul „Made in Moldova” de C. Cheianu,iar în foaier spectatorilor li se va oferio cupă de șampanie cu ocazia remar-

    cabilei sărbători.De asemenea, în foaierul Teatru-lui va fi  lansată  cartea „Un sfert desecol cu Teatrul Naţional SatiricusIon Luca Caragiale”, al 17-lea volumdin colecţia „Constelaţia Satiricus”,reprezentând o istorie vie în imagini,articole și documente ce reflectă evo-luţia și realizările artistice al acesteiprestigioase instituţii teatrale.

    Ion DIVIZA

    ANIVERSARE LA TEATRUL NAŢIONAL „SATIRICUS ION LUCA CARAGIALE”

    Curierul Economic8 nr. 13 (270), 24 decembrie 2015