Top Banner
Educació primària. Cicle inicial. Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS Projecte Planeta Aigua Projecte Planeta Aigua Coneixement del medi natural, social i cultural 2n UNITAT 1: La tornada a l’escola Competències bàsiques Competència social i ciutadana - Participar en la vida colectiva de la classe, de l’escola, posant en pràctica habilitats socials que afavoreixen les relacions interpersonals. Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic - Situar-se en el temps i l’espai, orientar-s’hi i desplaçar-s’hi utilitzant plànols. Competència comunicativa lingüística - Comunicar idees i informacions de manera oral. Objectius - Activar els coneixements previs referits a l’escola. - Conèixer les dependències de l’escola. - Observar i interpretar plànols senzills. - Identificar les parts del dia. - Reconèixer els dies de la setmana. - Aprendre els mesos i les estacions de l’any. - Identificar les estacions de l’any en un calendari. - Identificar el rellotge com a instrument per mesurar el temps. - Confeccionar un horari setmanal. - Construir un instrument de mesura senzill: un rellotge. - Identificar tipus de rellotges diferents (de sol, analògics, etc.). Criteris d’avaluació 1 Edicions Baula
26

Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Jan 28, 2017

Download

Documents

vukhanh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Projecte Planeta Aigua

Coneixement del medi natural, social i cultural 2n

UNITAT 1: La tornada a l’escola

Competències bàsiques

Competència social i ciutadana- Participar en la vida col·lectiva de la classe, de l’escola, posant en pràctica habilitats socials que afavoreixen les relacions interpersonals.Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic- Situar-se en el temps i l’espai, orientar-s’hi i desplaçar-s’hi utilitzant plànols.Competència comunicativa lingüística- Comunicar idees i informacions de manera oral.

Objectius

- Activar els coneixements previs referits a l’escola.- Conèixer les dependències de l’escola.- Observar i interpretar plànols senzills.- Identificar les parts del dia.- Reconèixer els dies de la setmana.- Aprendre els mesos i les estacions de l’any.- Identificar les estacions de l’any en un calendari.- Identificar el rellotge com a instrument per mesurar el temps.- Confeccionar un horari setmanal.- Construir un instrument de mesura senzill: un rellotge.- Identificar tipus de rellotges diferents (de sol, analògics, etc.).

Criteris d’avaluació

- Recordar dades referides a l’escola.- Reconèixer un plànol senzill.- Aprendre i conèixer les parts del dia, els mesos i les estacions de l’any.- Planificar les tasques en un horari.- Llegir i interpretar les hores d’un rellotge.

Continguts

Conceptes- El curs nou.- L’escola.

1 Edicions Baula

Page 2: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Parts del dia.- La setmana.- Els mesos i les estacions de l’any.- El calendari.- El rellotge.

Procediments- Identificació de les dependències de l’escola.- Localització dels espais comuns de l’escola.- Memorització de dites populars relacionades amb l’estació de l’any.- Relació de temperatures amb les estacions de l’any.- Lectura i interpretació de les hores d’un rellotge.

Actituds- Respecte i valoració de les diferències vers els altres.- Participació en la vida col·lectiva respectant les normes de convivència.- Tenir cura de l’entorn proper.

UNITAT 2: Com arriba el fred?

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic - Fer servir les fonts d’informació (orals, escrites, gràfiques...) per observar i analitzar

l’entorn.Competència social i ciutadana- Conèixer i entendre el context natural, social, cultural i tecnològic en què s’està

immers.Competència comunicativa lingüística i audiovisual- Utilitzar convencions cartogràfiques i saber-les interpretar.

Objectius

- Identificar els canvis de temps.- Reconèixer símbols meteorològics.- Utilitzar el termòmetre i expressar el resultat de la lectura.- Conèixer tipus de precipitacions diferents.- Reconèixer alguns instruments que serveixen per indicar la direcció i la intensitat

del vent.- Identificar les parts dels fruits.- Diferenciar entre fruits carnosos i fruits secs.- Identificar i conèixer la tradició i els costums de la Castanyada com a festa de la

tardor.- Conèixer i identificar els símbols d’un mapa del temps.

2 Edicions Baula

Page 3: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Criteris d’avaluació

- Observar i verbalitzar correctament els canvis de temps.- Identificar alguns símbols en un mapa del temps.- Conèixer alguns instruments per mesurar el temps.- Reconèixer la tardor com una estació de l’any i descriure’n les característiques.- Identificar els fruits característics de la tardor.- Diferenciar entre fruits carnosos i fruits secs.

Continguts

Conceptes- Els canvis del temps.- Els símbols meteorològics.- La precipitació.- El vent.- La temperatura.- La tardor.- Els fruits carnosos i els fruits secs.- La Castanyada.- El mapa del temps.

Procediments- Identificació dels canvis de temps segons l’estació de l’any.- Observació directa del temps.- Lectura i identificació d’alguns símbols meteorològics que apareixen en un mapa

del temps. - Interpretació d’un mapa de símbols del temps.- Iniciació en el coneixement d’alguns aparells meteorològics de mesura: temperatura,

direcció i intensitat del vent.- Lectura de les temperatures en un termòmetre.- Recollida i interpretació de les dades observades.- Identificació i classificació de fruits de tardor.- Lectura i observació de costums i tradicions relacionades amb la festa de la

Castanyada.- Participació en la organització de la festa de la Castanyada.

Actituds- Mostrar interès pel tema que es treballa.- Ser respectuós amb el medi ambient.- Viure la festa.- Respecte per les maneres diferents que hi ha de celebrar la festa.

UNITAT 3: Els sentits

Competències bàsiques

3 Edicions Baula

Page 4: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Competència d’autonomia i iniciativa personal- Desenvolupar habilitats personals que afavoreixen les relacions interpersonals,

mitjançant els sentits.- Buscar els fonaments de la identitat personal.

Competència comunicativa lingüística i audiovisual- Expressar i organitzar idees i informacions sobre fets socials.

Objectius

- Identificar els òrgans dels sentits.- Relacionar els cinc sentits amb el propi cos.- Identificar les parts externes de l’ull.- Identificar sons agradables i desagradables.- Classificar les olors en agradables i desagradables.- Diferenciar els quatre gustos.- Experimentar amb el sentit del tacte.- Diferenciar objectes tous i durs.- Conèixer el llenguatge per mitjà del tacte: el sistema Braille.

Criteris d’avaluació

- Aprendre quins són els cinc sentits i en quines parts del cos es desenvolupen.- Distingir cadascun dels sentits segons siguin d’una tipologia o una altra (gust: dolç,

salat, amarg, àcid; tacte: llis, rugós; etc.).- Experimentar amb els sentits.- Mostrar interès vers la informació donada.- Valorar el procés d’experimentació i extreure’n conclusions.

Continguts

Conceptes- Els sentits: gust, vista, tacte, olfacte i oïda.- Parts externes de l’ull.- Sons agradables i sons desagradables.- Olors i pudors.- Els sabors: dolç, salat, amarg i àcid.- El tacte: tou i dur, llis i rugós, fred i calent.

Procediments- Reconeixement dels cinc sentits.- Coneixement de les parts externes de l’ull.- Distinció entre sons agradables i desagradables.- Classificació de les olors.- Anàlisi de sabors.- Reconeixement de sensacions mitjançant el sentit del tacte.- Experimentació amb els sentits.

4 Edicions Baula

Page 5: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Actituds- Valoració i importància dels sentits.- Curiositat per la manera de percebre sensacions.- Respecte envers les persones amb deficiències sensorials.- Rigor en la higiene correcta dels òrgans receptors dels sentits.

UNITAT 4: Què mengem?

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic- Identificar, localitzar i descriure les característiques principals dels aliments.

Competència social i ciutadana- Conèixer i entendre el context natural, social, cultural i tecnològic en què s’està

immers.Competència comunicativa lingüística i audiovisual- Expressar i organitzar idees i informació sobre fets socials i culturals.

Objectius- Activar els coneixements previs referits als aliments.- Descobrir la procedència d’alguns aliments i saber quines maneres diferents tenim

de cuinar-los.- Identificar els làctics de la resta d’aliments.- Conèixer formes diverses de menjar els aliments.- Aprendre com s’han de conservar els aliments.- Saber quina informació contenen els codis de barres.- Sensibilitzar-se sobre la higiene bucal.- Participar en la preparació d’una recepta de cuina: elaboració d’un pastís.

Criteris d’avaluació- Conèixer l’origen dels aliments.- Identificar els derivats de la llet.- Reconèixer les parts d’un envàs.- Valorar la higiene personal.- Mostrar-se participatiu en les activitats individuals i en grup.

Continguts

Conceptes- L’origen dels aliments: animal i vegetal.- Dieta equilibrada.- Derivats de la llet: els làctics.- Els aliments: com es cuinen.- La conservació dels aliments.

5 Edicions Baula

Page 6: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Higiene bucal.- El menú.- Els àpats del dia.

Procediments- Identificació de l’origen dels aliments.- Classificació dels derivats de la llet.- Classificació de maneres diferents de conservar els aliments.- Reconeixement de la informació que porta l’etiqueta de l’envàs d’un aliment.- Reconeixement de les maneres diferents que hi ha de menjar els aliments: crus,

cuits, elaborats. - Distinció dels àpats del dia.- Elaboració d’una recepta de cuina.

Actituds- Interès per tastar aliments nous.- Consciència de seguir una dieta equilibrada per la salut.- No malbaratar els aliments.- Tenir cura de la higiene bucal.

Estem de festa!: Les festes de Nadal

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic - Fer servir les fonts d’informació (orals, escrites, gràfiques...) per observar i analitzar

l’entorn.Competència social i ciutadana- Conèixer i entendre el context natural, social, cultural i tecnològic en què s’està

immers.Competència comunicativa lingüística i audiovisual- Expressar i organitzar idees i informació sobre fets socials i culturals relacionats

amb les festes de Nadal.

Objectius

- Conèixer les tradicions i els costums de Catalunya.- Identificar les dates més significatives de les festes nadalenques.- Conèixer maneres diferents de celebrar el Nadal.- Conèixer algunes plantes de Nadal i respectar-les.- Memoritzar dites, poesies, cançons relacionades amb aquestes festes.

Criteris d’avaluació

- Conèixer els costums propis de les festes de Nadal.- Reconèixer les plantes, fires, etc. relacionades amb aquestes dates.

6 Edicions Baula

Page 7: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Valorar els regals d’aquestes dates en la mesura que els correspongui.- Valorar i respectar els costums i les tradicions d’altres llocs.- Viure les tradicions i els costums.- Respectar les plantes de Nadal.

Continguts

Conceptes- Calendari de les festes de Nadal.- Tradicions de les festes nadalenques.- Fires de Nadal.- Regals de Nadal.

Procediments- Observació i identificació d’imatges.- Memorització de textos relacionats amb el Nadal.

Actituds- Respecte pels costums i les tradicions de Catalunya.

UNITAT 5: L’aigua?

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic- Fer servir les fonts d’informació (orals, escrites, gràfiques...) per observar i

analitzar l’entorn.- Identificar un problema de naturalesa mediambiental, analitzar les causes i les

conseqüències, valorar les alternatives al problema, tenint en compte l’ús sostenible del medi.

Competència comunicativa lingüística i audiovisual - Expressar i organitzar idees i informació sobre fets socials i culturals

Competències metodològiques- Utilitzar habilitats per a la recollida i tractament de la informació (anàlisi, síntesi...)

Objectius

- Reconèixer els llocs de la Terra on hi ha aigua.- Identificar els estats de la matèria: líquid, sòlid i gasós.- Conèixer algunes propietats de l’aigua.- Valorar el fet que l’aigua és un bé necessari per als éssers vius.- Saber quin és el recorregut de l’aigua potable.- Conèixer el cicle de l’aigua.- Experimentar amb l’aigua.

7 Edicions Baula

Page 8: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Criteris d’avaluació

- Identificar els tres estats de la matèria.- Reconèixer característiques i propietats de l’aigua.- Conèixer el cicle de l’aigua i interpretar-lo.- Mostrar interès per l’observació de fenòmens diferents.- Memoritzar el vocabulari després d’haver-ne après el concepte.- Col·laborar en la conservació de l’entorn.

Continguts

Conceptes- Els estats de la matèria.- L’aigua en estat líquid, sòlid i gasós.- La necessitat de l’aigua.- El recorregut de l’aigua potable i de la residual.- L’estalvi de l’aigua.- Utilitats de l’aigua.

Procediments- Reconeixement de l’aigua en qualsevol dels seus estats: sòlid, líquid o gasós.- Coneixement del recorregut de l’aigua, des del naixement fins a la desembocadura.- Posar en pràctica experiments relacionats amb l’aigua.- Observació i recollida posterior de dades de les experiències.- Diferenciació de tipus d’aigua ( dolça o salada, neta o bruta).- Identificació dels llocs on podem trobar aigua.

Actituds- Conscienciació de la necessitat d’estalviar aigua.- Valoració de l’aigua com a bé necessari i escàs.- Curiositat i interès pels experiments.

UNITAT 6: L’aire

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic- Identificar, localitzar i descriure les principals característiques naturals de l’aire. - Identificar un problema de naturalesa mediambiental, ubicar-lo al territori, analitzar

les causes i les conseqüències i valorar les alternatives al problema. Competència comunicativa lingüística i audiovisual - Expressar i organitzar idees i informació de manera eficaç i intel·ligible sobre fets i

fenòmens meteorològics.

8 Edicions Baula

Page 9: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Objectius

- Identificar la necessitat de l’aire que tenen els éssers vius per viure.- Conèixer algunes propietats de l’aire.- Saber distingir l’aire del vent.- Reconèixer el vent com a aire en moviment.- Identificar els efectes del vent a la natura.- Conèixer diferents aparells per mesurar la força i la direcció del vent.- Reconèixer l’aire contaminat.- Ampliar el vocabulari relacionat amb l’aire i el vent.- Formular hipòtesis i comprovar-les.

Criteris d’avaluació

- Reconèixer característiques i propietats de l’aire.- Interessar-se per l’observació de fenòmens diferents.- Diferenciar correctament l’aire i el vent.- Interpretar de manera correcta les dades dels aparells per mesurar el vent.- Diferenciar un paisatge contaminat d’un que no n’està.- Memoritzar el vocabulari després d’haver-ne après el significat.- Tenir una actitud receptiva per col·laborar en la conservació de l’entorn.

Continguts

Conceptes- L’aire (necessitat i espai que ocupa).- Propietats de l’aire.- El vent.- Els efectes del vent.- Instruments per mesurar el vent (penell i mànega).- La contaminació de l’aire.

Procediments- Coneixement de les propietats de l’aire.- Identificació d’aparells per mesurar la direcció i la força del vent.- Interpretació de les dades sobre la mesura del vent.- Diferenciació entre espais amb aire contaminat i net.- Experimentació amb l’aire.- Diferenciació entre aire i vent.

Actituds- Participació activa i col·laboració en les activitats de grup.- Tenir consciència per millorar el medi ambient.- Valoració de la importància de mantenir l’aire net per als éssers vius.

UNITAT 7: L’hort

9 Edicions Baula

Page 10: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic- Plantejar preguntes investigables sobre característiques i sobre canvis observables

en els éssers vius.Competència social i ciutadana- Descriure característiques humanes i socials d’un territori.Competència comunicativa lingüística i audiovisual - Expressar i organitzar idees de manera eficaç sobre fets socials i naturals.

Objectius

- Identificar els éssers vius i els éssers no vius.- Conèixer el procés de la germinació.- Conèixer el cicle de les plantes.- Relacionar l’hort amb les feines de pagès.- Reconèixer eines de pagès.- Conèixer hortalisses i fruites diferents.- Identificar la part comestible de les hortalisses.- Reconèixer les parts d’una planta.- Respecte per totes les feines.- Aprendre a tenir cura d’un hort.

Criteris d’avaluació

- Diferenciar entre els ésser vius i els éssers no vius.- Conèixer el cicle vital de les plantes.- Identificar les parts de les plantes.- Reconèixer eines que fan servir els pagesos.- Distingir entre fruites i hortalisses.- Saber quines feines es fan a l’hort.- Mostrar-se respectuós per la feina.- Valorar tot el que ens aporten les plantes.

Continguts

Conceptes- Éssers vius i éssers no vius.- La germinació. - Parts d’una planta.- El cicle d’una planta.- Les eines de pagès.- El cultiu d’un hort.- Diferents cultius de plantes que es poden plantar en un hort.- La part comestible de les hortalisses.

10 Edicions Baula

Page 11: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Procediments- Classificació en éssers vius i éssers no vius.- Classificació de les plantes de l’hort en hortalisses i fruiters.- Observació i identificació de la part comestible de les hortalisses.- Utilització de la lupa de mà.- Diferenciació de plantes conreades i plantes silvestres.- Utilització correcta de les eines de l’hort.

Actituds- Respecte per l’entorn que ens envolta.- Valoració de la feina de pagès.- Compartir tasques i valorar el treball en equip.

UNITAT 8: La bassa

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic- Plantejar preguntes investigables sobre característiques i sobre canvis observables

en els éssers vius, i en els ecosistemes propers.Competència social i ciutadana- Participar en la vida col·lectiva de la classe, posant en pràctica habilitats socials que

afavoreixen les relacions interpersonals, el treball en equip, la cooperació...Competència metodològica- Utilitzar habilitats de planificació del treball.

Objectius

- Iniciar-se en el coneixement de la bassa.- Observar i descriure alguns organismes.- Preparar la sortida de treball.- Fomentar el respecte per la natura.- Extreure el concepte d’hàbitat.- Utilitzar la lupa binocular.- Identificar cadenes alimentàries.- Classificar organismes.- Muntar i observar un terrari.

Criteris d’avaluació

- Observar éssers vius.- Identificar organismes que viuen a la bassa.- Conèixer el concepte d’hàbitat.- Relacionar cadenes alimentàries senzilles.- Saber comportar-se amb respecte vers la natura.- Mostrar interès per la vida del terrari.

11 Edicions Baula

Page 12: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Continguts

Conceptes- Organisme.- Hàbitat.- Cadena alimentària.- Insecte bastó.

Procediments- Realització d’una sortida.- Observació directa de diversos organismes.- Utilització de la lupa manual i la lupa binocular.- Reproducció gràfica d’organismes.- Classificació d’animals segons un criteri.- Utilització de criteris per classificar-los.- Muntatge d’un terrari. - Observació dels canvis que es produeixen en el terrari.

Actituds - Respecte per la natura.- Tenir cura del animals del terrari.- Actitud de col·laboració amb els companys i companyes de la classe.

ESTEM DE FESTA!: Carnaval, Sant Jordi

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic - Fer servir les fonts d’informació (orals, escrites, gràfiques...) per observar i analitzar

l’entorn.Competència social i ciutadana- Conèixer i entendre el context natural, social, cultural i tecnològic en què s’està

immers.Competència comunicativa lingüística i audiovisual- Expressar i organitzar idees i informació sobre fets socials i culturals relacionats

amb el Carnaval i la festa de Sant Jordi.Competència artística i cultural- Apreciar i valorar les manifestacions culturals i artístiques, tradicionals, com a font

d’enriquiment i gaudi i considerar-les com a patrimoni dels pobles.

Objectius

- Conèixer els costums i les tradicions relacionats amb les festes de Carnaval i Sant Jordi.

- Memoritzar cançons i poemes sobre el Carnaval.

12 Edicions Baula

Page 13: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Confeccionar una màscara seguint unes instruccions.- Construir una rosa seguint unes instruccions.

Criteris d’avaluació

- Conèixer els costums i les tradicions del Carnestoltes i Sant Jordi.- Participar activament en la preparació de la festa.

Continguts

Conceptes- El Carnaval.- La festa de Sant Jordi.

Procediments- Coneixement de les festes i els costums de Catalunya: el Carnestoltes i Sant Jordi.- Confecció d’una màscara.- Lectura de la llegenda de Sant Jordi.- Construcció d’una rosa.

Actituds- Valorar la festa i respectar les diverses creences que s’hi relacionen.- Respecte envers els desigs i les preferències de les persones.

UNITAT 9: Un paisatge natural

Competències bàsiques

Competència social i ciutadana.- Conèixer i entendre el context natural en què s’està immers.- Identificar, localitzar i descriure les principals característiques naturals d’un territori

utilitzant conceptes i procediments geogràfics.Competència comunicativa- Utilitzar convencions cartogràfiques i saber-les interpretar.

Objectius

- Identificar la silueta de Catalunya en una imatge.- Situar, en un mapa de Catalunya, una població determinada.- Localitzar diferents punts del territori en un mapa.- Reconèixer i identificar paisatges: rurals i urbanitzats.- Relacionar entorns verges i humanitzats.- Identificar elements naturals: serralades, rius, estanys, etc.- Observar aspectes diversos del litoral català.- Identificar fulles dels arbres més comuns.

13 Edicions Baula

Page 14: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Reconèixer tipus de vegetació de bosc diferents.

Criteris d’avaluació

- Identificar els elements principals que componen el paisatge.- Classificar i identificar els tipus de paisatges diferents: natural i urbanitzat.- Situar en el mapa de Catalunya alguns elements importants.- Valorar el respecte pel medi natural i els seus elements.

Continguts

Conceptes- Entorn natural i urbanitzat.- Les muntanyes i serralades.- Els rius, llacs i estanys.- El litoral.- Els boscos.

Procediments- Observació i identificació d’elements que conformen un paisatge.- Classificació d’elements segons que pertanyin a un espai natural o urbanitzat.- Identificació d’espais d’aigua i de muntanya.- Elaboració d’una maqueta.- Seguiment de les pautes per dur a terme una experiència.- Reproducció d’espais amb materials diversos.- Extreure informació a partir d’una cançó.- Recerca de tipus diferents d’informació.

Actituds- Interès per conèixer la realitat que ens envolta.- Valorar el respecte pel medi natural i els seus elements.- Valorar la importància de tenir cura del boscos.- Col·laborar en l’activitat de grup.- Gaudir de la feina ben feta.

UNITAT 10: El paisatge humanitzat

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic- Fer servir les fonts d’informació (orals, escrites, gràfiques...) per observar i

analitzar l’entorn.Competència social i ciutadana- Conèixer i entendre el context natural, social, cultural i tecnològic en què s’està

immers.

14 Edicions Baula

Page 15: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Participar en la vida col·lectiva de la localitat, posant en pràctica habilitats socials que afavoreixen les relacions interpersonals.

Objectius

- Observar i identificar un paisatge humanitzat: rural i urbà.- Conèixer algunes característiques dels pobles: persones que hi viuen, tipus de cases,

etc.- Identificar tipus de pobles diferents segons la situació: muntanya, plana o costa.- Relacionar un tipus de poble amb la feina que desenvolupen les persones que

l’habiten.- Observar i verbalitzar les diferències entre un poble i una ciutat.- Relacionar una ciutat amb monuments o edificis significatius.- Identificar alguns edificis i serveis públics d’una població.- Situar-se en un plànol senzill i identificar-ne els diferents elements.

Criteris d’avaluació

- Elaborar mapes conceptuals senzills.- Saber trobar diferències entre un paisatge natural i un paisatge humanitzat.- Classificar els diversos paisatges segons les persones que hi treballen.- Diferenciar un poble d’una ciutat.- Identificar els serveis necessaris d’una població.- Identificar els edificis públics més significatius.- Mostrar interès per recollir informació de manera correcta.- Respectar el mobiliari urbà i ser capaços de seguir unes pautes de comportament

correctes.

Continguts

Conceptes- Els pobles.- La vida al camp.- La vida a la costa.- Els oficis (del camp i de la costa).- Tipologia de les masies.- Les ciutats.- Els edificis públics.- Els serveis.- Plànols.- L’origen dels pobles.

Procediments- Observació de paisatges humanitzats.- Identificació de formes de vida diferents.- Relació entre les feines de la població i el lloc on viu: ramaders, pagesos i

pescadors.

15 Edicions Baula

Page 16: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Identificació de tipus d’habitatges diferents.- Utilització de l’observació i de la comparació com a forma de descobrir semblances

i diferències entre poblacions.- Reconeixement de diferents elements de la ciutat: edificis públics i serveis.- Identificació d’elements i itineraris en un plànol.- Iniciar-se en la interpretació de mapes conceptuals.

Actituds- Interès per conèixer la realitat que ens envolta.- Respecte per les diverses formes de viure.- Cura i respecte pels elements que conformen una població.- Curiositat i interès per conèixer l’origen de pobles o ciutats.

UNITAT 11: La meva localitat

Competències bàsiques

Competència social i ciutadana- Situar-se en l’espai, orientar-s’hi, saber localitzar noms...- Identificar, localitzar i descriure les característiques humanes i socials principals

d’una població.Competència metodològica- Aplicar coneixements i habilitats en contextos familiars i del seu entorn.- Utilitzar convencions cartogràfiques i saber-les interpretar.

Objectius

- Saber el nom de barris propers a l’escola.- Identificar algunes activitats de les poblacions.- Saber de quins serveis disposa el barri.- Classificar els tipus de serveis diferents.- Utilitzar correctament el mobiliari urbà.- Identificar els carrers d’una ciutat.- Conèixer i respectar els senyals de circulació.- Identificar elements representats en un plànol.

Criteris d’avaluació

- Identificar els edificis, les places i els monuments més significatius de l’entorn proper.

- Conèixer les normes d’educació viària bàsiques per circular.- Adonar-se del que necessita el barri i de les mancances que té.- Identificar i classificar els serveis d’un barri.- Valorar l’orientació i la representació gràfica de l’espai en un plànol.- Mostrar interès per la recerca d’informació tant directa com indirecta.

16 Edicions Baula

Page 17: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

Continguts

Conceptes- Els barris.- Els carrers.- Els serveis.- L’ajuntament.- Edificis públics i monuments.- Els senyals de trànsit.- Els plànols.

Procediments- Identificació de carrers i d’elements que conformen un barri.- Construcció d’un plànol senzill.- Situació d’elements en un plànol.- Identificació d’espais diferents de la pròpia població.- Observació i identificació dels senyals de circulació.- Classificació dels tipus de serveis diferents.- Elaboració de la maqueta de l’illa de l’escola.

Actituds- Valorar el treball en grup i compartir tasques.- Fomentar els comportaments cívics.- Respecte per l’ús correcte de les normes de circulació viària.

UNITAT 12: Materials i màquines

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic - Plantejar preguntes investigables sobre característiques i sobre canvis observables

en els materials i en els objectes tecnològics.Competències metodològiques- Utilitzar habilitats per a la recollida i tractament de la informació (anàlisi, síntesi...). Competència social i ciutadana- Conèixer i entendre el context natural, social, cultural i tecnològic en què s’està

immers.

Objectius

- Conèixer alguns materials i el seu origen.- Distingir algunes propietats dels materials.- Potenciar el reciclatge i la reutilització. - Identificar màquines d’ús quotidià.

17 Edicions Baula

Page 18: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Conèixer alguns dispositius que fan funcionar les màquines: rodes, eixos, palanques, cargols, cables, botons, etc. ..

- Experimentar amb materials de rebuig.- Potenciar la curiositat i la inventiva.- Valorar la funció de les màquines en la vida de les persones.- Saber cercar informació sobre el tema.

Criteris d’avaluació

- Conèixer l’origen dels materials.- Classificar els materials segons la seva procedència.- Descriure les propietats d’alguns materials.- Saber classificar materials, substàncies i objectes per tal de reciclar-los de forma

òptima.- Saber per a què serveixen algunes màquines.- Identificar les màquines d’ús quotidià.- Memoritzar el vocabulari desprès d’haver-ne après el significat.

Continguts

ConceptesL’origen dels materials.Propietats dels materials.Reciclatge dels materials.Les màquines.Tipus de màquines.Els elements que fan funcionar les màquines: rodes, eixos, palanques, botons, etc. Tipus d’energia que necessiten les màquines.L’evolució d’algunes màquines.

ProcedimentsObservació directa de materials, eines i màquines.Identificació materials, eines i màquines.Classificació de materials segons la seva procedència.Descripció d’algunes de les propietats dels materials.Separació d’objectes, matèries i substàncies per reciclar o reutilitzar.Identificació d’algunes parts de les màquines.Relació de màquines amb el tipus d’energia que les fa moure.Constatació de la manera com les màquines faciliten la feina a les persones.Manipulació d’objectes per muntar i desmuntar màquines.

ActitudsCuriositat pel funcionament de les màquines.Complir les normes de seguretat en l’ús de materials, eines i màquines. Consciència de la importància de reciclar.Ser respectuós amb el medi ambient.

18 Edicions Baula

Page 19: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

ESTEM DE FESTA!: Les festes majors i Sant Joan

Competències bàsiques

Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic - Fer servir les fonts d’informació (orals, escrites, gràfiques...) per observar i analitzar

l’entorn.Competència social i ciutadana- Conèixer i entendre el context natural, social, cultural i tecnològic en què s’està

immers.Competència comunicativa lingüística i audiovisual- Expressar i organitzar idees i informació sobre fets socials i culturals relacionats

amb les festes majors de les poblacions i la festa de Sant Joan.Competència artística i cultural- Apreciar i valorar les manifestacions culturals i artístiques, tradicionals, com a font

d’enriquiment i gaudi i considerar-les com a patrimoni dels pobles.

Objectius

- Conèixer les festes majors i les festes més populars de l’estiu.- Relacionar Sant Joan amb el solstici d’estiu.- Viure la festa, les tradicions i els costums.- Expressar els desitjos.- Gaudir del període de descans.- Valorar i respectar els costums d’altres llocs.

Criteris d’avaluació

- Conèixer alguns costums i tradicions relacionats amb les festes majors i Sant Joan.

- Valorar positivament que hi hagi costums i tradicions diferents.- Respecte per l’opinió de tothom.- Participar activament en la recollida d’informació.

Continguts

Conceptes- Festes majors i Sant Joan.- Activitats que s’organitzen en aquestes festes.- Elements de les festes.Procediments- Observació d’imatges.- Identificació dels diferents elements que hi intervenen.- Recollida de dades de l’entorn proper.- Utilització de l’observació directa i indirecta com a font d’informació.- Lectura de poemes.

19 Edicions Baula

Page 20: Coneixement del medi 2n curs. Planeta Aigua

Educació primària. Cicle inicial.Coneixement del medi natural, social i cultural. SEGON CURS

Projecte Planeta Aigua

- Aportació de dades i informació personal.

Actituds- Fomentar els comportaments cívics.- Respecte envers els altres.- Conscienciació de la importància de seguir unes normes de seguretat en la

manipulació de petards.

20 Edicions Baula