Top Banner
Codorul Shannon-Fano.Codorul Huffman Proiect la disciplina „Teoria Informatiei” Proiectant Stud. Marinescu Adrian Îndrumător proiect Bucureşti 2011
11

codor huffman

Feb 17, 2016

Download

Documents

codor humann, shannon-fano
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Sablonul Manual2

Codorul Shannon-Fano.Codorul HuffmanProiect la disciplinaTeoria Informatiei

Proiectant

Stud. Marinescu Adrian ndrumtor proiect

Bucureti

2011CERINE DE PROIECTARE : Se va proiecta un circuit de amplificare avand posibilitatea selectarii uneia din cele 4 valori ale amplificarii: 2, 5, 10, 20; Modificarea valorii amplificarii se va realiza cu ajutorul unui comutator.PRECIZARI SUPLIMENTARE:

Schema proiectata se va realiza practic pe macheta de laborator.AmplificatoareDefinitie AMPLIFICATOR: dispozitiv electronic care mrete valorile caracteristice unuia sau mai multor semnale electrice.Clasificarea amplificatoarelor:- amplificatoare electronice (Clasa A, Clasa B, etc);

- amplificatoare vidate;

- tranzistoare amplificatoare;

- amplificatoare operationale;

- amplificatoare diferentiale;

- amplificatoare vdeo;

- etc.

Amplificatorul cu reactie negativa

Se spune c un amplificator are reacie dac o parte din semnalul de la ieirea acestuia este aplicat, prin intermediul unui circuit liniar numit reea de reacie, la intrarea amplificatoarului, semnalul de ieire influenndu-i astfel propria sa valoare.

Schema bloc a unui amplificator cu reactieDe cele mai multe ori, n schemele reale, comparatorul nu este un circuit distinct. Dac amplificatorul de baz i reeaua de reacie sunt presupuse unilaterale (adic sensul semnalului prin aceste circuite este numai de la intrarea spre ieire lor, nu i invers), din schema bloc a amplificatorului cu reacie negativ se poate deduce amplificarea total a circuitului cu reacie. n urma comparrii semnalului de intrare cu cel de reacie va rezulta:

,

Unde a reprezinta amplificarea amplificatorului de baz, iar f funcia de transfer a reelei de reacie. Aadar, amplificarea total a circuitului cu reacie, notat A, denumit i ctigul n bucl nchis este:

.

Amplificatorul operational

Pentru realizarea proiectului am ales sa folosesc un amplificator operational LM741, deoarece asigura o amplificare buna, simularea circuitului este mai usoara si pretul este ma scazut decat in cazul folosirii unui amplificator clasic cu tranzistoare.AO LM741

Simbolizare/capsula: DIP (dual in-line package) pentru montare TH (through-hole) pe cablajul PCB (printed circuit board)

tensiunea de alimentare max. 22V

tensiunea de intrare pe fiecare dintre intrari max. 15 V

tensiunea de intrare diferentiala max. 30 V

puterea disipata max. 500 mW

tensiunea de offset la intrare max. Uio = 5 mV

curentul de polarizare max. IB+ - IB- = 200 nA

curentul de decalaj max. (IB+ + IB-)/2 = 500 nA

amplificarea in tensiune AV = 50.000 200.000

curentul de alimentare in stand-by 1,7 2,8 mA

curentul de iesire in scurt-circuit 25 mA

frecventa de taiere fT = 1 MHz

viteza de raspuns (slew rate) SR = 0,5 V/ s

impedanta de intrare Zin = 2M

factorul de rejectie in mod comun FRMC = 90 dBMultiplexor/Demultiplexor CD4052

Pentru a conecta reteaua R-2R, ce selecteaza amplificarea, la amplificatorul operational am folosit un multiplexor CD4052. Acesta selecteaza ce rezistenta este legata la amplificator in functie de un cuvant binar ce ii este aplicat pe intrarile de selectie.

CD4052:

Capsula: Schema bloc: Tabelul de adevar:

Schema bloc a amplificatorului:

Simularea in ProteusSchema electrica:

Cunoastem faptul ca pentru un amplificator operational cu semnal pe intrarea neinvesoare amplicarea se calculeaza cu urmatoarea formula :

.

Astfel se observa ca in schema pot exista urmatoarele amplificari: 1, 2, 5 si 10.

Mini DIP - 8 pini

Alimentare (+Vcc)

Alimentare (- Vcc)

IEIRE

INTRARE inversoare

INTRARE ne-inversoare

Echilibrare

(nu se utilizeaz)

1

2

3

4

8

7

6

5

DIP - 14 pini

1

12

_1315987393.unknown

_1315987401.unknown

_1315987413.unknown

_1315987384.unknown

_1297667916.unknown