Top Banner
CoBUS HET PERSONEELSMAGAZINE VOOR EN DOOR DE GEMEENTE BUSSUM “Vrolijk verder gaan. Dus niet bij de pakken neer gaan zitten. Volhouden, ook als het een keer tegen zit.” 6-7 Vooruitblik Verder in deze editie: Voorwoord 2 - De raad aan zet 3 - Cartoon 9 - Column 12 - Colofon 12 Op het stembureau 10-11 4-5 De betonnen bunker Vijf tips van 8-9 JAARGANG 20 5 JUNI 2012
12

CoBUSjrg.20,nr.5

Mar 09, 2016

Download

Documents

CoBUS Bussum

Personeelsmagazine gemeente Bussum
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: CoBUSjrg.20,nr.5

CoBUShet perSoneelSmagazine voor en door de gemeente BUSSUm

“vrolijk verder gaan. dus niet bij de pakken neer gaan zitten. volhouden, ook als het een keer tegen zit.”

6-7Vooruitblik

verder in deze editie:

Voorwoord 2 - De raad aan zet 3 - Cartoon 9 - Column 12 - Colofon 12

Op het stembureau

10-114-5

De betonnen bunker Vijf tips van

8-9

jaargang 20

5jUni 2012

Page 2: CoBUSjrg.20,nr.5

2

Niets uit deze uitgave mag worden vermenigvuldigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, microfilm of welke andere wijze dan ook, zonder voorafgaande toestemming van de uitgever.

De redactie van de CoBUS behoudt het recht ingezonden stukken te wijzigen en/of in te korten.

Door: Lars Wieringa en William van der Veen

de raad aan zetDe raad is aan zet geweest in het herindelingproces, zeven jaren lang. Net op het moment dat men dacht dat men geen stap meer kon verzetten, kwam het onderwerp nog eens terug, dankzij een Kamerdebat op 7 maart 2012. Opnieuw moest Bussum aangegeven wat de ge-meente vond van de openliggende opties GV3 of GV4. Nadat deze voorkeursoptie was aangegeven, was de uiteindelijke uitkomst, na nog eens twee stemmingen in de Tweede Kamer, GVniks. Tijdens de raadsvergadering van 24 mei jl. blik-te de burgemeester nog even terug op de afgelopen jaren.

op weg naar een modern tuin-dorpVerder stelde de raad de gebieds-visie Centrum, over de toekomstige ruimtelijke invulling van het cen-trumgebied van Bussum, unaniem

voorwoord

Cultuurhistoricus Johan Huizinga laat in zijn studie Homo Lu-dens (de spelende mens) zien dat speldrift de kern vormt van het menselijk bestaan. De spanning en het plezier van spelen zijn van levensbelang voor het welzijn en de samenleving. We spelen graag, veel en overal: buiten, op het werk, in de rechts-zaal, in de politiek en op de pc, smartphone en tablet. Onze we-reld is een speelruimte waarin we naar hartenlust experimente-ren met rollen, levensstijlen en identiteiten.

Elk spel vraagt zijn eigen vorm, zijn eigen aanpak, zijn eigen spelers, zijn eigen plek. Kijk naar het EK, de Olympische Spelen en het Goois herindelingsproces. De spelletjes kennen spelre-gels, winnaars en verliezers. De Vinger in deze CoBUS kwam zelfs op het idee om twee gevallen te combineren: Ganzebor-den en de fusie! Nieuwsgierig? Kijk snel naar de achterkant van deze CoBUS.

Het was weer spannend om alle content op tijd af te krijgen. De meeste redactieleden hebben nauwelijks tijd om de ‘CoBUS klus’ te klaren. Zo nu en dan vragen we collega’s om een artikel te schrijven. Gelukkig kon Hannie de Groot op het laatste mo-ment ‘invallen’ voor het vullen van de rubriek: De vijf tips van….over Factor C: Communicatie in het hart van het beleid. Milo Schoenmaker heeft overigens een heel bijzonder ‘speelkame-raadje’ op zijn werkkamer staan: Ridder Henk! Lees hierover meer in de rubriek de Vooruitblik. Ons gemeentehuis ‘speelt’ overigens ook een belangrijke ‘rol’ bij de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed om in aanmerking komen voor de status van rijksmonument! Wie had dat gedacht van onze grijze bunker? Zal erover gestemd worden? En voel jij je geroepen om de de-mocratie een handje te helpen, participeer dan op het stembu-reau en meld je aan! Hoe Jaap Boomsma het heeft ervaren, lees je in het artikel ‘Op het stembureau’.

Veel lees-en kijkplezier, namens de CoBUS redactie

Op weg naar een modern Tuindorp

Page 3: CoBUSjrg.20,nr.5

gvniks en een modern tuindorp

vast.. Lovende woorden waren er voor de wethouder, die ze dankbaar door zal geven aan de ambtelijke organisatie. Maar zo gaat het er niet bij iedere raadvergadering aan toe.

De totstandkoming van de gebieds-visie kent een voorgeschiedenis. In het najaar van 2011 werd de com-missie Ruimte gevraagd te advise-ren over de gebiedsvisie Centrum. Kernvraag was daarbij of de com-missienotitie openbaar mocht wor-den gemaakt in verband met de in-spraak en dat bleek het geval.

nieuw participatie trajectBij de inspraak bleek dat er nogal wat maatschappelijke weerstand bestond tegen de gebiedsvisie. Het college besloot vervolgens om de gebiedsvisie nog niet door te ge-leiden naar de raad. Wel werd de bespreking in de commissie Ruimte afgewacht. Insprekers en commis-sieleden gaven daarin aan dat de onderliggende visie te summier was uitgewerkt. Zij meenden dat er een nieuw participatietraject moest ko-men om de inwoners van Bussum meer te betrekken bij de planvor-ming en er meer draagvlak nodig was.

vier participatiebijeenkomstenIn de periode januari tot april wer-den daarom vier participatiebijeen-komsten georganiseerd,die extern werden begeleid. Diverse belangstellenden werden ook bij de

organisatie van de bijeenkomsten betrokken. Tijdens de bijeenkom-sten werd input gevraagd van bewoners, ondernemers en andere betrokkenen. Ideeën werden uitgewisseld en verscheidene deskun-digen gaven hun mening over relevante thema’s. De uitkomst van dit traject vormde de basis voor een aangepaste visie, die de eer-dere gebiedsvisie verving.

In de ‘nieuwe’ gebiedsvisie: ’Op weg naar een modern tuindorp’ wordt het doorgelopen participatieproces beschreven en wordt aangege-ven welke conclusies getrokken zijn. Ook zijn er ambities voor het centrum geformuleerd en is aangegeven op welke wijze deze ambi-ties verwezenlijkt kunnen worden. Men hoopt het enthousiasme van betrokkenen vast te houden in de uitwerking van de Gebiedsvisie.

andere raadsvoorstellenEen ander voorstel kende ook een stevig voorbereidingsproces, Brinklaan Noord. Aan het eind was bijna iedereen tevreden met de uitkomst, zo bleek in de commissie. In de raad spitste de discus-sie zich nog toe op het creëren van fietspaden of fietsroutes op dat nauwe gedeelte van de Brinklaan. Op het nieuwe grote scherm kon de tekst van een door de ChristenUnie geïnitieerd amendement ter plekke worden aangepast. Het amendement haalde het net, met 11 tegen 9.

Bij het onderwerp zwembad/sporthal was de raad ook weer aan zet. En de raad blijft aan zet; want men wil het latere onderhandelings-resultaat nog terugzien.

3

Raadsvergadering

de raad aan zet

Page 4: CoBUSjrg.20,nr.5

op het stembureau: inventief en uithoudingsvermogen

Door: Mirjam van Bokhorst en Jaap Boomsma

Op woensdag 12 september 2012 zijn er Tweede Kamer-verkiezingen en de voorbereidingen in Bussum zijn in volle gang. Cobus is benieuwd naar ervaringen op het stembureau van de afgelopen jaren. Cobus ging in gesprek met Jaap Boomsma.“Eigenlijk zou iedere maatschap-pelijk bewuste ambtenaar minstens één keer op het stembureau moeten zitten; je leert daar goed de Bussum-mer en je mede-stembureauleden kennen en misschien wel het belang-

rijk-ste: je helpt

de democratie,” al-dus Jaap. Daarnaast vindt

hij dat je als je investeert in de de-mocratie je er ook kritiek op mag hebben.

mariënburgJaap zat meestal op het stembureau Mariënburg en daar kwam je allerlei soorten en maten mensen tegen. Niet alleen mensen die zich heel goed hebben voorbereid maar ook twijfelaars. Jaap vertelt uit eigen er-varing; “In 2002 heb ik meegemaakt dat iemand zich ‘goed’ had voorbe-reid. Hij kwam met een luide stem het stembureau binnen. Het eerste wat hij riep was: “Waar mot ik stem-men voor die kale?” Ook vermeldde de man luidkeels dat hij nu voor het eerst sinds 20 jaar weer ging

stem-men. Hij

vroeg zich af waar het rode potlood was. De

stemcomputer was toen al meer dan 10 jaar in gebruik in Bussum”.

nonnetjes“Het stembureau Mariënburg is ove-rigens een belevenis op zich,” ver-telt Jaap verder. ” ’s Morgens vroeg loop je door het klooster naar de ruimte waar het stembureau is. In het gebouw heerst nog een serene stilte. Daar moest ik als ambtenaar wel even aan wennen, ” geeft Jaap aan. ‘In de loop van dag komen de oude nonnetjes van 90+ langs in gezelschap van een zuster. De één wat mobieler dan de andere. Van de meeste stemmers hoor je met

“ ’s Morgens om half zeven haal je de spullen voor

het stembureau al van het gemeentehuis op.”

Page 5: CoBUSjrg.20,nr.5

5

weemoed in hun stem: “wat een vreselijk mooi gebouw is dit!”

inventieve ambtenaarTijdens zo’n dag wordt er wel wat van de inventieve ambtenaar gevraagd, vindt Jaap. “Zo was er tijdens de laatste verkiezing een burger die geen kopie van een legitimatiebewijs bij zich had. Het stemmen kon dus niet doorgaan. Op-eens herinnerde de persoon zich dat hij wel een foto van dat legitimatiebewijs op zijn iPhone had staan. En zit je daar als moderne ambtenaar voor de vraag of zoiets nu ook een kopie is of niet? Het ter plekke oplossen van zo’n pro-bleem is één van de leuke zaken op het stembureau.”

Conditie Een hele zittingsdag vereist wel een goede conditie. Jaap: “ ’s Morgens om half zeven haal je de spullen voor het stembureau al van het ge-meentehuis op en met een beetje geluk ben je ’s avonds om half elf klaar. Gelukkig zit je niet de hele tijd en heb je twee keer een uur pauze, Verder is er altijd een goede catering, lekkere bouillon vanuit de Mariënburg en een ruime keuze in broodjes en drankjes”.

Stemmen tellenOf het moeilijk is om op een stembureau te zitten, geeft Jaap het vol-gende aan. ”Het pittigste gedeelte van de dag is het handmatig tellen van de stemmen. Je krijgt daarbij hulp van een aantal scholieren. Het tellen moet nauwkeurig gebeuren. Er mag er geen één afwijken. Geluk-kig zijn wij als nauwgezette ambtenaren gewend met zulke ‘uitdagingen’ om te gaan”.

Heb je interesse om de democratie te helpen, meld je dan aan bij Mirjam Bakker, afdeling Burgerzaken, tele-foonnummer 672.

Een rood potlood: niet om mee te nemen

Page 6: CoBUSjrg.20,nr.5

6

“Mijn symbool is het harnas op mijn kamer. ‘Ridder

Henk’ hebben mijn kinderen hem genoemd.”

milo Schoenmaker

Door: Lars Wieringa en Suzanne de Groot

twee dagen na de bekendma-king van het nieuws dat de gemeente Bussum zelfstan-dig blijft interviewen wij bur-gemeester milo Schoenmaker over de fusie en stellen wij hem een paar persoonlijke vragen.

hoe kijk je terug op de periode voor het besluit van de tweede

Kamer?“Ik kijk terug op een intensieve, soms ingewikkelde, maar ook leer-zame periode. De verhoudingen met de andere gemeenten moesten werkbaar blijven, ondanks de diep-gaande meningsverschillen. De fu-sie is een thema dat altijd ter sprake komt.”

hoe nu verder?“Er is geen reden tot groot gejuich, we gaan niet fuseren met Naarden,

wat we wel wilden. Deze bladzijde in de geschiedenis van Bussum moe-ten we echter omslaan, het is niet de eerste keer dat een herindeling niet door is gegaan. Met de gede-puteerde van de provincie Noord-

de voorUitBliK

Page 7: CoBUSjrg.20,nr.5

7

7

Holland, de commissaris van de koningin en de burgemeesters moeten we snel bespreken waar we staan. Welke problemen hebben de kleinere gemeenten? Wat heeft de regio nodig?”

Wat wil je de medewerkers zeggen over het fusieproces?“Ik ben onder de indruk van de rust en zelfbewustheid waarmee de mede-werkers om zijn gegaan met het fusieproces. Er is geen paniek uitgebro-ken. De medewerkers wachtten rustig af en gaven aan dat ze er zijn, ook als het niet tot een fusie komt. Ze zijn zo goed mogelijk op de hoogte gehou-den van de ontwikkelingen. Duidelijk is nu wel dat wat mij betreft sommige zaken, zoals het klantcontactcentrum (KCC) snel opgepakt kunnen worden. We gaan dus door.”

Wat is je vooruitblik op de positie van de gemeente in de regio voor het komende decennium?“In de regio moeten concreet dingen worden afgesproken. Door bijvoor-beeld een Shared Service Centrum op te richten, kan er efficiencywinst be-haald worden. Met meer personen neemt de kwetsbaarheid af. We moeten in de Gooi en Vechtstreek een vuist maken!”

nu de persoonlijke vragen, ga je elke dag vitaal en met plezier naar je werk?“Ik ga elke dag met plezier naar mijn werk. Vitaal op de drie dagen dat ik vroeg hard heb gelopen met de hond. Joggen doe ik echt voor mijn conditie; al heb ik er geen zin in en vind ik het eigenlijk niet leuk, de hond trouwens ook niet. Maar als we eenmaal lopen gaat het goed. Fietsen vind ik leuker, je ziet meer. Ik doe alles op de fiets. Ik ben dan ook de fietsende burgemeester.”

Waar word je blij van en waar heb je de pest in?“Ik word blij van mooi weer, maar het is niet zo dat ik per definitie slecht gehumeurd ben in de winter. Ik ben vrij gelijkmatig van karakter. We gaan wel elk jaar op zonvakantie. Dit jaar gaan we naar Corsica. Ik word ook blij

daar dat ik toch gekozen heb voor het motto ‘Vrolijk verder gaan’. Dus niet bij de pakken neer gaan zitten. Volhouden, ook als het een keer te-gen zit.”

Wat is jouw symbool voor Bus-sum?“Dat is het harnas, dat op mijn ka-mer in het gemeentehuis staat. ‘Rid-der Henk’ hebben mijn kinderen hem genoemd. Hij is de hoeder, de verdediger, desnoods met zwaard in de hand. Als het nodig is kan hij het harnas uit doen, om te praten. Met het zwaard kan hij ook knopen door-hakken. Het harnas spreekt tot de verbeelding, ik heb er zelfs kinderen voor de grap mee tot ridder gesla-gen. Omdat de schoonmakers zich rot schrokken toen hij naast de deur stond, heb ik hem wel verplaatst.”

van studeren. Dit doe ik uit interesse. Ik ben in januari met een studie rechten begonnen aan de Open Universiteit. Ik ben nu bij het Romeins recht. Overigens heb ik niet specifiek ergens de pest in, al heb ook ik wel eens dagen dat het niet erg lekker loopt, een beetje een off-day.”

Wat is je levensmotto?“Daar heb ik even over nagedacht. Ik ben nogal een volhouder, van-

Page 8: CoBUSjrg.20,nr.5

2.

1.

Door: Sandrijn Sas en Hannie de Groot

We gaan als gemeente aan de slag met Factor C, een methodiek om com-municatief beleid te maken. Factor C is een visie die stelt dat beleid ook ‘communicatief’ tot stand kan komen, dat wil zeggen: in contact met de

omgeving. Met als resultaat beleid waarin signalen en geluiden uit de omgeving zijn verwerkt. De Bussumse Werkwijze gaat al over het op

interactieve wijze ontwikkelen van beleid. Met Factor C gaan we nog een stapje verder.

We zijn nog vaak bezig met het begrijpelijk maken van beleid. Als we ‘begrijpelijk beleid’ maken, is dat niet meer nodig.

In dit artikel licht Hannie de Groot, communicatieadviseur vijf tipjes van de sluier op.

Weet wat er speelt “Voordat je aan de slag gaat met een project breng je eerst je omgeving in kaart. Je gaat nadenken over de rollen, kennis

en posities van de verschillende ‘actoren’ waarmee je bij het maken van je beleid krijgt te maken. Wat zijn

hun argumenten, belangen, welke macht heb-ben ze en binnen welke netwerken opere-ren ze? Hiervoor is het vereist dat je bre-der denkt en kijkt dan gebruikelijk. Als je dit met elkaar doet, levert dit veel inzichten op en kan je gebruik maken van kennis over doelgroepen die al in de organisatie aanwezig is.”

Speel hierop in“Je analyses hebben je een schat aan informatie opgeleverd. En signalen. Het is vervolgens van belang een brug te slaan tussen wat je doelgroepen we-ten en vinden van beleid of van je pro-ject, en wat jij daarover wil communice-ren. Je formuleert een kernboodschap. De kernboodschap is de rode draad voor de communicatie en wordt gemaakt vanuit het perspectief van de doelgroep(en). Hun blik op de werkelijkheid is bepalend voor hoe er gecommuniceerd wordt. Vanaf nu

hannie de groot vijf tipS van

Page 9: CoBUSjrg.20,nr.5

3. 5.

4. Cartoon

vormt je kernboodschap het uitgangspunt voor al je communicatie over het beleidsvoorstel. Het hele traject door.”

plan je communicatieBreng in kaart wat je aan wie, wanneer, waarmee en hoe gaat vertellen. Als het goed is, valt nu alles wat je aan voorbereiding hebt gedaan op zijn plek. Je hebt je beleid gefaseerd, je hebt een actorenanalyse gemaakt, je hebt de rollen van je doelgroepen beschreven, een kernboodschap gefor-muleerd, communicatiemomenten benoemd en daarbij de juiste middelen en instrumenten gezocht. Je opbrengst is een communicatieplanner, een kalender, die de leidraad vormt voor al je communicatie-inspanningen”.

Betrek communicatie zo vroeg mogelijk in het proces“De voorgaande tips zijn de drie pijlers, de 3 K’s van Factor C: Krachten-veldanalyse, Kernboodschap en Kalender. Moet je als beleidsmaker dan nu ineens het werk van de communicatieadviseur doen? Nee, beslist niet. De communicatieadviseurs worden speciaal opgeleid om jouw proces te faciliteren en je zodoende te ondersteunen bij het doorlopen van je proces. Maar daarvoor is het dus wel vereist dat Communicatie zo vroeg mogelijk in je proces wordt betrokken, zodat je samen kunt beoordelen of jouw project geschikt is voor een Factor C-aanpak!”

9

meld je project aan voor factor C“In het derde kwartaal van 2012 hoopt Communicatie te beginnen met het faciliteren van Factor C sessies. Leent jouw project zich voor deze grondige aanpak? Staat of valt het beleid dat jij gaat voorbereiden met een gedegen analyse, goede interactie en krachtige communicatie? Meld je project dan aan voor de Factor C-aanpak, dan gaan we samen aan de slag!”

Factor C is als visie op communicatie

verwoord in de kadernota Communi-

catie 2012-2015. De kadernota is dit

voorjaar vastgesteld door de raad.

Momenteel wordt uitgewerkt hoe Fac-

tor C in de organisatie gestalte krijgt.

Het doel is om communicatie in het

hart van het beleid te brengen.

Page 10: CoBUSjrg.20,nr.5

10

“De brede gangen zijn duidelijk en maken dat je er als externe niet

snel verdwaald.”

ons gemeentehuis… verguisd en bewonderd

West-en zuidgevel raadhuis, foto: Philip Stoffels

Door: Sandrijn Sas en Jenneke van Diest

De identiteit van onze organisatie wordt voor een deel gevormd en be-paald door het gebouw en de sfeer. Volgens Evert Floor, teamleider Fa-cilitaire Zaken heerst er een prettige sfeer in het gebouw om in te wer-ken. “De brede gangen zijn duidelijk en maken dat je er als externe niet snel verdwaald”, aldus Evert. “Het gebouw beheren is een stuk lasti-ger. De afgelopen jaren hebben er diverse renovaties en verbouwin-gen plaatsgevonden om de werkin-richting aan de eisen van ‘de tijd’ te

voldoen”. Op dit moment werken er 244 medewerkers en 38 externen binnen het raadhuis en zijn er maar 239 werkplekken op deze locatie. Een snelle rekensom leert dat er meer mensen dan werkplekken zijn. We hebben dus een huisvestings-probleem en met de extra taken die vanuit de Rijksoverheid op ons af-komen wordt dat probleem nog gro-ter”.

Evert Floor: “In het MT van 22 mei jl. is besloten dat ons gebouw nog wel degelijk functioneel is en dat we meer dienen te gaan flexen binnen de afdelingen. Er zal kritischer naar

de werkplekken moeten worden ge-keken. Met het ‘cleandesk’ beleid en de technieken van de telefoon en ict is het beter mogelijk geworden om op verschillende werkplekken aan de slag te gaan.”

Betonnen bunker, lelijke grijze doos, rijp voor de slopershamer?Jenneke van Diest, secretaris Com-

onder ÉÉn daK?

Page 11: CoBUSjrg.20,nr.5

11

constructiebezwaren geplaatst in de in 1972 gebouwde toren.

Status van rijksmonumentDe Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed werkt momenteel aan een selectie van ongeveer honderd meest waardevolle en kenmerkende bouwwerken uit de wederopbouw-periode 1959-1965. Inmiddels zijn daarvoor 700 bouwwerken geïnven-tariseerd die in aanmerking kunnen komen voor de status van rijksmo-nument. Ons gemeentehuis behoort daar ook toe. Besef dus, voor het geval je bij de groep hoort die ons gemeentehuis verguist, dat het pand eigenlijk heel bijzonder is.

11

Carillon

Interieur centrale hal 1965

missie Ruimtelijke Kwaliteit, ambtenaar cultureel erfgoed: “Bij één blik op het gebouw denk je wellicht aan een betonnen bunker, maar als je meer aandacht aan de details besteedt dan zie je hoe bijzonder het gebouw is. Zo zijn de gevelplaten (en de vloer op de begane grond) die aan het be-tonskelet hangen, van een 230 miljoen jaar oud gesteente te weten Kern-stein Muschelkalk! De leuning van de buitentrap van de bestuursvleugel is ontworpen door Henk Dannenburg en de sculptuur boven die trap door Herman van de Heide. Het interieur bevat een wandschildering in het trap-penhuis en een houten wandsculptuur in de kantine.”

rozentuinJenneke gaat verder: “Begin jaren vijftig van de vorige eeuw zag het er naar uit dat Bussum tussen de 40 en 60.000 inwoners zou gaan krijgen. Reden om een nieuw, groot, gemeentehuis te bouwen. Er werd een prijs-vraag uitgeschreven en het winnende ontwerp was van Architectenbureau Prof. ir. C. Wegener Sleeswijk en ir. S.J.S. Wichers. Het terrein rondom het gemeentehuis moest groen blijven en er zou een rozentuin, toren en muziektent worden toegevoegd. In 1961 werd het gemeentehuis, toen nog zonder de bestuursvleugel die pas in 1974 is toegevoegd, officieel geopend door Minister Toxopeus van Binnenlandse Zaken.”

CarillonUiteindelijk is een deel van de plannen rondom het gemeentehuis niet uitge-voerd en is Palladio en onlangs het project Landstraat Noord gerealiseerd, waardoor het gemeentehuis niet meer in een vrije ruimte staat. Het carillon dat in eerste instantie op het dak geplaatst zou worden is in verband met

onder ÉÉn daK?

Page 12: CoBUSjrg.20,nr.5

gooi’s fusieborden

Door: De Vinger

ColofonIs een uitgave van de gemeente Bussum, bestemd voor bestuur, amb-tenaren en gepensioneerden van de gemeente Bussum. CoBUS verschijnt zeven maal per jaar.

redaCtie: Mirjam van Bokhorst, Jenneke van Diest, Suzanne de

Groot, Annemarie Vischer, William van der Veen, Gijs Barendregt, Lars Wieringa, Jaap Boomsma, De Vinger en Sandrijn Sas (eindredactie)

aan dit nUmmer WerKten ver-der mee: Milo Schoenmaker, Evert Floor, Hannie de Groot, Philip Stof-

fels en Mirjam Bakker

vormgeving en dtp: Attitude Design Almere, William van

der Veen en Gijs BarendregtillUStratieS: Cartoon: Geert Gratema.Cover: Milo Schoenmaker foto: Frank Moll/

Gemeente Bussum

12

34

6 F

usi

ecar

avan

, ga

verd

er n

aar

1219

Zom

erre

ces,

sla

een

beu

rt o

ver

31 K

abin

et g

eval

len

, wac

ht

op e

en

s

pel

er o

m v

erd

er t

e ga

an4

2 R

efer

end

um

, ga

teru

g n

aar

3952

Hoo

fdel

ijke

ste

mm

ing,

zel

fde

als

3154

Goo

i nog

een

kee

r57

gee

n G

2-va

rian

t, t

eru

g n

aar

star

t58

gee

n G

3-va

rian

t, t

eru

g n

aar

star

t59

gee

n G

4-v

aria

nt,

ter

ug

naa

r st

art

60

gee

n f

usi

e, t

eru

g n

aar

star

t6

1 ge

en f

usi

e, t

eru

g n

aar

star

t6

2 ge

en f

usi

e, t

eru

g n

aar

star

t6

3 F

usi

e!!

56

78

910

1112

13141516

1718

2021

2223

2425

2627

28

2930 31 32 33

34

3536

3738

394

04

143

44

4546

474849

5051

5355

56

63

Start

Gooi’s

Fusieborden ?

G4

G2

G3 fusie

fusie

fusie

12

34

6 F

usi

ecar

avan

, ga

verd

er n

aar

1219

Zom

erre

ces,

sla

een

beu

rt o

ver

31 K

abin

et g

eval

len

, wac

ht

op e

en

s

pel

er o

m v

erd

er t

e ga

an4

2 R

efer

end

um

, ga

teru

g n

aar

3952

Hoo

fdel

ijke

ste

mm

ing,

zel

fde

als

3154

Goo

i nog

een

kee

r57

gee

n G

2-va

rian

t, t

eru

g n

aar

star

t58

gee

n G

3-va

rian

t, t

eru

g n

aar

star

t59

gee

n G

4-v

aria

nt,

ter

ug

naa

r st

art

60

gee

n f

usi

e, t

eru

g n

aar

star

t6

1 ge

en f

usi

e, t

eru

g n

aar

star

t6

2 ge

en f

usi

e, t

eru

g n

aar

star

t6

3 F

usi

e!!

56

78

910

1112

13141516

1718

2021

2223

2425

2627

28

2930 31 32 33

34

3536

3738

394

04

143

44

4546

474849

5051

5355

56

63

Start

Gooi’s

Fusieborden ?

G4

G2

G3 fusie

fusie

fusie

Spelregels: Eén dobbelsteen en onbeperkt aantal deelnemers. Een boek-weitkorrel; het aantal ogen dat is gegooid nogmaals vooruit. Een vakje waar al een pion staat, te-rug naar de oude plaats. Komt een speler dan op een boekweitkorrel, dan moet nog een keer het zelfde aantal vakjes worden teruggeteld. Om het spel te winnen moet bij de laatste worp precies op nummer 63 worden uitgekomen. Gooit men teveel ogen dan moet de spe-ler van vakje 63 terugtellen. Lukt het jou om een fusie tot stand te brengen?