Top Banner
36
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: CMR Annual Report 2010
Page 2: CMR Annual Report 2010
Page 3: CMR Annual Report 2010

høydepunkter 2010 4-5highlights 2010

Leker med vinden 6-9Playing with the wind

karatemesteren 10-13the Karate ChamP

seiLfLyentusiasten 14-17the glider

Lyd som jobb og hobby 18-21sound as a Job and a hobby

petter smart på to hjuL 22-25mr. Fixit on two wheels

sunn sjeL i sunt Legeme 26-27healthy mind in a sound body

årsberetning 2010 28-33annual rePort 2010

regnskap 34aCCounts

index

Page 4: CMR Annual Report 2010

4

80 års jubiLeum15. mars 2010 var det 80 år siden Chr. Michel-sens Institutt ble stiftet. Stor feiring og god pressedekning for det som er landets eldste polytekniske institutt, i dag under navnet Chris-tian Michelsen Research. Her ser vi vår mann Dr. Odd Dahl lede Kong Håkon, Kronprins Olav og Bjørn Trumpy til åpning av landets første atom-reaktor på Kjeller 28. november 1951.

ove daae Lampe tiL forsker grand prixOve Daae Lampe fra CMR Computing var en av ti som deltok på Norges første Forsker Grand Prix arrangert i Bergen. Han fortalte om visualisering av sanntids boredata til en prominent tilhører-skare anført av forskningsminister Tora Aasland.

Cmr seiLbøyen fikk stipend CMR Instrumentation her ved Frank Aadland og David Peddie, fikk internasjonalisering- og kommersialiseringsstipend på NHOs Småting. Vinnerene er plukket ut i samarbeid med For-skningsrådets FORNY-program.

>>highlights

Page 5: CMR Annual Report 2010

5

gexCon austraLia Høsten 2010 åpnet GexCon kontor i Australia. Herfra vil det utføres eksplosjonsrisikoanaly-ser med programvaren FLACS. GexCon er nå etablert i Norge, England, USA og Australia.

mf vågen på hydrogen MF Vågen er første passasjerbåten i verden med fremdrift ved hjelp av elektromotorer som får stømmen fra brenselceller med hydrogen som drivstoff. Resultatet er null støy og null ut-slipp, kun vanndamp fra brenselcellene. På bildet Tomas Ryberg og Jarle Farnes fra Prototech.

vant grønn it-pris for synChroport Med verktøyet Synchroport, utviklet av CMR Computing i samarbeid med Det Norske Veri-tas (DNV) og Grieg Gruppen, kan utslipp av CO2 fra skipstransport reduseres med 80 prosent. Verktøyet finner nye veier for miljøvennlig godstrafikk på havet og sikrer bedre kommuni-kasjon mellom skip og havn. Prisen ble delt ut av næringsminister Trond Giske etter konkurranse i regi av Dagens It og DN.no.

Page 6: CMR Annual Report 2010

66

Vind og luft er fellesneVner for både hobby og yrke til Lene SæLen. 28-åringen fra bergen startet med fallskjerm-hopping for to år siden og har allerede oVer 300 hopp bak seg. når hun ikke sVeVer i løse luften, jobber hun med modellering aV Vind oVer Vindparker.

av AStrid tomASSen Foto mArit HommedAL og riCHArd oLSen

Page 7: CMR Annual Report 2010

77

Fakta: Lene SæLen

Alder: 28

Fra: Bergen

Utdanning: Master og Doktorgrad innen teoretisk atomfysikk. Ferdig med doktorgraden høsten 2009.

Yrkesbakgrunn: Ansatt ved FoU avdelingen til GexCon. Jobber med modellering av vind over vindparker.

Hobby: Fallskjermhopping, klatring, ski, dykking

Page 8: CMR Annual Report 2010

8

–Jeg begynte med fallskjermhopping mens jeg jobbet med doktorgraden og trengte avkobling, forteller Lene Sælen. Vi møter henne på kontoret

hos GexCon en regntung vårdag i Bergen. Et-ter noen vintermåneder uten hopping, kan hun

nesten ikke vente til våren kommer for fullt slik at hun kan hoppe igjen. I mellomtiden trener hun på helsestudio, klatrer og står på ski. Og så skal hun en tur til Tyskland for å trene på å fly opp ned i en vindtunnell.

MestringsfølelseLene startet med fallskjermhopping et halvt år før hun skulle være ferdig med doktorgraden, og hun mener hoppingen gjorde henne godt rustet til disputasen.

– Å hoppe i fallskjerm var en «manndoms-prøve» for meg. Jeg har høydeskrekk og var livredd i begynnelsen, forteller hun. – Men etter hvert ble frykten mindre. Fallskjermhoppingen har gjort meg mindre redd for andre ting. Da jeg disputerte var jeg ikke så nervøs. Jeg ten-

kte: Jeg har jo hoppet i fallskjerm, så da mestrer jeg dette.

FLACS WindHos GexCon går det også i luft og vind for Lene. Hun jobber med simuleringsverktøyet FLACS, og er med på å utvikle FLACS Wind, som har til hensikt å modellere luftstrømningene over en vindpark. Ved hjelp av modeller for energiutta-ket i enkeltturbiner kan man så beregne energi-produksjonen i en gitt vindpark. Selv om Lene

Page 9: CMR Annual Report 2010

Lene SæLen

9

er utdannet innen teoretisk atomfysikk, er det et bevisst valg for henne å jobbe med vind.

– Vind er en viktig brikke i fremtidens ener-giregnestykke, og jeg håper jeg kan være med og bidra til at skepsisen til vindkraft går ned, sier hun.

Et intenst minuttÅ beherske vind som element er også drivkraft-en til Lene når hun hopper i fallskjerm.

– Det beste ved å hoppe i fallskjerm er det ene minuttet man svever i fritt fall. Det høres ikke lenge ut, men det er intense sekunder. Minuttet føles veldig langt, sier Lene.

For fysikeren handler fallskjermhopping om noe så basalt som friheten man føler i hoppet, og en følelse av å være ute av tid og rom. Det er ikke risiko som tiltrekker henne, og hun leg-

ger vekt på at ulykker er svært sjeldne i norsk fallskjermmiljø.

– Før et hopp forbereder vi oss godt. Vi sjek-ker utstyr, pakker fallskjermen, og følger med på vær og vind.

Forsker av hjerte– Jeg er nok litt nerdete, sier Lene med et smil. Med det mener hun at hun går fullstendig inn for det hun driver med, og kan bli helt oppslukt. Dette gjelder både privat og på jobben.

Lene har et hjerte som banker for forskning, og i forskningen søker hun å komme nærmere en sannhet og å gjøre noe bedre.

Nå er det FLACS Wind hun vier oppmerk-somheten sin til, og overgangen fra atomfysik-kens verden har vært stor.

– Tidligere forsket jeg på ett og to elektroner om gangen, men nå studerer jeg komplekse vind- og værsystemer. Det har vært en spen-nende reise så langt, avslutter Lene Sælen.

PLAying witH tHe windLene Sælen's hobby and profession both focus on wind and air. The 28-year-old from Bergen began skydiving two years ago, and has already completed over 300 jumps. When she isn't hovering in the air, she mod-els wind over wind farms at GexCon.

– Skydiving was like a test of my bravery. I'm afraid of heights, and was terrified in the beginning, she says. She eventually con-quered her fear. – Skydiving has made me less afraid of other things. I wasn't nervous during my doctoral disputation. I thought: I've skydived, so I shouldn't have any trouble doing this.

Lene also focuses on air and wind at Gex-Con. She works with the FLACS simulation tool, and is part of the team developing FLACS Wind, which will model air flows over a wind farm. It is possible to calculate the en-ergy output of a given wind farm using mod-els for the energy extraction in individual turbines. Lene's decision to work with wind is a conscious one, despite holding a degree in theoretical nuclear physics.

Page 10: CMR Annual Report 2010

10

Page 11: CMR Annual Report 2010

11

forsker dAnieL PAteL utVikler det som kan bli Verdens første system for dataassistert skissering aV geologi. han ble også nylig norges-mester i fullkontakt karategrenen kyokushin.

av AStrid tomASSen Foto mArit HommedAL og Bergen KAmPSPort KK

Page 12: CMR Annual Report 2010
Page 13: CMR Annual Report 2010

13

– nervepresset ukene før kamp er intenst. Hard-treningen må begynne flere måneder i forveien.

Forbereder man seg ikke får man gjennomgå, sier Daniel Patel.

Vi er med på trening i Bergen sentrum. Daniel puster ut etter å ha sparret med andre utøvere. Fullkontakt sparring er noe Daniel gjør bare en gang i uken for å gi kroppen tid til å restituere seg.

Kyokushin kan for utenforstående minne litt om thaiboxing. Utøverne sparker og slår hverandre, og bevegelsene er hurtige. En ves-entlig forskjell er at det i Kyokushin ikke brukes hansker. Til gjengjeld er det ikke lov å slå i an-siktet, men hjelm, tannbeskyttere og susp er påbudt i konkurranser i Norge.

Mental treningDaniel fremstår som rolig og litt sjenert, så hvorfor har han valgt å satse på den tøffeste av alle karategrenene?

– Jeg liker det eksplosive, det intense og det uforutsigbare spillet. Det er som en slags dans der du ikke vet hvor du har partneren. Du kan risikere å bli slått ned foran publikum, og du kan bli skadet. Spillet går selvsagt ut på å prøve å unngå dette. For å bli best i Kyokushin må man ha rask reaksjonsevne og eksplosiv styrke samt god teknikk og kondisjon. Spillet går over maks tre korte intense runder.

Daniel mener også at karaten gjør at han ikke er plaget av stress i jobbsammenheng. – Jeg har trent karate i mange år, og sporten min er personlighetsutviklende på en positiv måte. Mental balanse og styrke er en del av idretten. Jeg er sjeldent stresset eller bekymret. Jeg er veldig nervøs før jeg går i ringen, men etter å ha mottatt noen harde slag kommer adrenalinet, nervøsiteten forsvinner og går over i konsen-trasjon.

GeoillustratorPå CMR jobber Daniel med prestisjeprosjek-tet Geoillustrator, som er et dataverktøy for å skissere geologi. Når et oljeselskap gjør de første undersøkelsene av et leteområde, har geologene og geofysikerne en utfordring i å ut-trykke og formidle sine idèer og forestillinger. Det er et komplisert samspill mellom feltob-servasjoner, tidligere erfaringer, fagkunnskap, diskusjoner og måledata som skal settes sam-men til ett bilde.

– Det er ikke lett for fagfolkene å gjengi de mentale bildene de sitter med inne i hodet. I dag bruker geologene og geofysikerne ofte papir og blyant for å skissere geologiske scenarier. Dette informasjonsgrunnlaget er kvalitativt og derfor vanskelig å foredle og ta med videre i prosessen, sier Daniel.

Skissering av geologiske tidssteg– Vi skal utvikle programvare som lar geolo-

gene raskt skissere 3-dimensjonale modeller av geologiske strukturer. I tillegg blir tid viktig: Geologene skal nemlig kvikt lage bildeserier og animasjoner for å illustrere sine teorier om hvordan olje og gassreservoar er blitt dannet og har utviklet seg over tid.

Han ser for seg flere bruksområder for Geoil-lustrator.

– I første rekke er det interessant for oljesel-skapene å kunne lage modeller tidlig i letefasen, slik at man kan fatte de rette beslutningene så raskt som mulig. Det blir og enklere å lage gode og forståelige illustrasjoner til bruk i utdanning, for politikere og til mediene, sier Daniel. I mot-setning til tidligere illustrasjoner vil disse være roterbare og interaktive.

tHe KArAte CHAmPResearcher Daniel Patel at CMR Computing is involved in developing what may be the world's first system for computer-assisted ge-ology drafting. He also recently won the title of Norwegian lightweight champion in the full-contact sport Kyokushin karate, known as one of the toughest forms of karate. This is a mat-ter of full-on fighting, using arms and legs.

– The pressure during the weeks before a tournament is intense. Hard training must be-gin several months in advance. If you prepare, you don't get torn to pieces», says Daniel Patel.

To outsiders, Kyokushin resembles Thai box-ing. The competitors kick and hit each other, and move very quickly. A major difference is that gloves are not worn in Kyokushin. However, blows to the face are not allowed, and helmets, mouth guards and jockstraps are mandatory in norwegian competitions.

– Training and participating in tournaments puts a different perspective on any stress fac-tors at work. It makes me better at lowering the stress level of work-related situations, he says.

Fakta: dAnieL PAteL

Alder: 34

Fra: Bergen

Utdanning: Ingeniørutdanning på Høgskolen i Bergen. Bachelor fra Universitetet i Bergen. Mastergrad i Computer Science fra California Polytechnic State University, San Lois Obispo.

Yrkesbakgrunn: Startet som forsker ved CMR Computing i 2002, og tok doktorgraden i 2009. Graden ble utført på Universitetet i Bergen i visualiseringsgruppen ved Institutt for informatikk, i samarbeid med Technische Universität Wien, Østerrike.

Hobby: Karategrenen Kyokushin

DAnIeL PATeL

Page 14: CMR Annual Report 2010

14

Fakta: tHomAS HAnSen

Alder: 35

Fra: Bergen

Utdanning: Bachelorgrad i marinteknikk fra Høgskolen i Bergen. Mastergrad i aerospace fra Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm med fordypning i aerodynamikk.

Yrkesbakgrunn: Konstruktør for Total Catcher Offshore (TCO), konstruktør hos Frank Mohn, konstruktør og CFD ingeniør hos Prototech fra 2005. Permisjon etter 2,5 år for å ta mastergraden. Jobber nå med vindenergi i ulike prosjekter i CMR-konsernets avdeling CMR energy og i nORCOWe.

Hobby: Seilfly

Page 15: CMR Annual Report 2010

15

som 14-åring ble tHomAS HAnSen bitt aV seilflybasillen. gjennom seilflygingen utViklet han sin andre store lidenskap, aerodynamikk. på prototech og i oppdragene for cmr energy, får han jobbe med det han liker aller best, å beregne og konstruere ting som flyr og benytter energi fra luften.

av AStrid tomASSen Foto mArit HommedAL

Page 16: CMR Annual Report 2010

16

THOMAS HAnSen

thomas Hansen har alltid hatt lyst til å konstruere fly, og han har en klar mål-setting om en gang å bygge sitt eget seilfly. Som ungdom hadde han en

drøm om å bli flyger, men etter hvert tok inter-essen for aerodynamikk over og han utdannet seg til mariningeniør. Senere ble det en mas-tergrad i aerospace. Nå jobber Thomas med å utvikle ulike vindturbinkonsepter både på land og til havs. Han er via jobben på Prototech ko-blet inn til NORCOWE, et senter for utvikling av offshorebasert vindkraft som Prototechs mor-selskap Christian Michelsen Research (CMR), er vertskap for.

Aktiv seilflygerThomas vokste opp på Os, med Os seilfly-

klubb som nærmeste nabo. Det var starten på en interesse og en lidenskap som fortsatt er like sterk. Han har vært aktiv på landslaget, og ble Norgesmester i 2001. Nå har han også kjøpt seg sitt eget seilfly som han har lagt ned noen tusen arbeidstimer i. Flyet er av typen Standard Cirrus og har 16 meter vingespenn. Flyet er 34 år gammelt men er fortsatt et av de beste fly-ene i sin klasse.

– Hva er fasinasjonen for seilflyging?– Mestringsfølelsen er en viktig faktor, og

det er fascinerende at du kan fly lange turer ved

Page 17: CMR Annual Report 2010

17

kun å benytte naturkreftene for å holde flyet i luften. Jeg er spesielt fascinert av konkurran-seflyging. I konkurranser er det den piloten som klarer å fly raskest rundt en bane som vinner. En bane er gjerne i fra 300 km til 800 km lang, og vinnerhastighetene kan ofte være høyere enn 120 km/t i middelhastighet. Jeg synes denne måten å fly seilfly på er utrolig spennende og jeg har deltatt i en rekke konkurranser.

Selv om konkurranseflyging er mest moro, er det turer over fjellene på Vestlandet som ofte gir de fineste naturopplevelsene. En tur over Sognefjorden i 2002 beskriver litt av gleden ved å fly seilfly.

– Jeg hadde deltatt i VM i Tyskland, og hadde gått litt trøtt og lei forteller Thomas. Vel hjemme igjen, og etter en pause, fant jeg ut at jeg ville ta meg en flytutur fra Voss. Det ble

en uforglemmelig opplevelse. Det var helt stille, jeg fløy over Vestlandets majestetiske fjell, og fjorden blinket langt der nede. I tillegg fikk jeg selskap av en kongeørn som fulgte meg på deler av turen. Slike opplevelser gir minner for livet understreker han.

VM i SverigeDe siste årene har Thomas konkurrert noe mindre enn tidligere. Jobben og mastergraden i Sverige har tatt mye tid, men nå frister det å delta i konkurranser igjen. Til sommeren skal han delta i VM i Sverige, riktignok som mann-skap for kjæresten denne gangen. Hun skal delta i VM for det svenske laget, og Thomas blir med som stødig mannskap.

Aerodynamikk i teori og praksisThomas mener kunnskap og interesse for seil-fly er nyttig i jobben, og gir ham en ekstra fordel.

– Akkurat nå driver jeg og vurderer et vertikal akse vindturbin konsept, og mye av det jeg har lært gjennom mange år med seilflyging, kom-mer til nytte. Jeg jobber ikke kun med døde tall, men kan sette det teoretiske inn i en konkret og erfaringsbasert sammenheng. Noen av de flinkeste professorene innen aerodynamikk-faget flyr også seilfly, så jeg er i godt selskap, smiler Thomas Hansen.

tHe gLiderThomas Hansen was bit by the glider bug at the age of 14. Gliding allowed him to develop his other major passion – aerodynamics. At Prototech he can work with what he likes best – calculating and constructing objects that fly and draw power from the air.

Thomas Hansen has always wanted to build planes, and it is his clear goal to build his own glider someday. As a young man, he dreamt of becoming a pilot, but his interest in aerodynamics eventually took over, and he stud-ied marine engineering. He later took a Master's degree in aerospace. Thomas now develops wind turbine concepts both on shore and at sea.

Through his job at Prototech, he is affiliated with nORCOWe, a centre for developing offshore-based wind power, based at Prototech's parent company, Christian Michelsen Research (CMR).

Thomas believes that his knowledge and interest in gliders is useful to his projects for CMR energy, and gives him an advantage.

– I'm currently considering a vertical axis wind turbine concept, and much of what I have learned through many years of gliding will be useful. I do not only work with dead figures, but can put the theoretical aspect into a specific and experience-based context. Some of the best aero-dynamics professors also fly gliders, so I'm in good company, smiles Thomas Hansen.

Page 18: CMR Annual Report 2010

18

Fakta: mAtHiAS SætHer

Alder: 27

Fra: Bergen

Utdanning: Mastergrad innen hydro-akustikk fra Universitetet i Bergen. Studerte musikk i ett år ved Høgskolen i Bergen etter mastergraden.

Yrkesbakgrunn: Lærervikar i videregående skole, jobbet i Bjørge naxys med bygging, testing og kalibrering av hydrofoner. Begynte på CMR Instrumen-tation i januar 2011. Jobber med to prosjekter. Det ene går ut på å lage et akustisk lekkasjedeteksjonssystem for olje og gass fra havbunns-installasjoner. Det andre prosjektet handler om å komme frem til et mulig målesystem for utslipp av gasser under fylling av oljetankere.

Hobby: Gitarist

Page 19: CMR Annual Report 2010

»19

stillesitting er ikke noe for forsker mAtHiAS SætHer. han har mange jern i ilden, og er aldri i ro lenge aV gangen. men med en gitar mellom hendene kan han faktisk sitte stille ganske lenge. musikk er en stor lidenskap, og gitaren er faVorittinstrumentet.

av AStrid tomASSen Foto mArit HommedAL

Page 20: CMR Annual Report 2010

MATHIAS SæTHeR

20

Page 21: CMR Annual Report 2010

21

Mathias Sæther er over middels interessert i lyd og akustikk. Om dagen forsker han på hvordan man ved bruk av lyd under vann

kan oppdage gasslekkasjer fra installasjoner. Kveldene og helgene bruker han til å spille og høre musikk. Det aller beste er å kunne glede andre med musikken.

– I helgen spilte vi i et lite, trangt lokale i Bergen. Det var stinn brakke. Publikum var helt med, og det var utrolig gøy, understreker Mathias. Bandet han spiller i består av en gjeng lokale musikere som kun holder noen få intim-konserter i året. Akkurat nå heter bandet Pia Nilsen kvintett, men navnet skiftes gjerne ut til neste konsert. Musikken de spiller er en blanding av gamle standard Frank Sinatra jazz-låter, og blues og funk. I tillegg spiller Mathias i kompisbandet Tannstein.

Musikk for alle anledningerMathias startet tidlig med musikk, og første instrumentet hans var fiolin. Men som ungdom var ikke fiolin kult nok, og den ble byttet ut med gitar. Den senere tiden er imidlertid fiolinen børstet støv av igjen, og Mathias spiller av og til på den sammen med en gitarkamerat.

– Musikken har flere funksjoner for meg. Av og til setter jeg meg ned med kassegitaren og spiller for å slappe av. Da finner jeg roen og kos-er meg. Andre ganger spiller jeg for å øve. Da er målet å prestere, og å bli flinkere. Jeg spiller ak-korder om og om igjen, og øver på samme låten mange ganger. Så spiller jeg for å ha det gøy, og

for å realisere meg selv. Det skjer når jeg spiller sammen med andre, og med publikum.

Når Mathias ikke spiller selv, lytter han gjerne til musikk. Favorittbandet er norske Big Bang, men gamle avdøde bluesrock legender som for eksempel Steve Ray Vaughan er også blant musikere som han gjerne spiller.

– Jeg liker mye forskjellig musikk, og det er vel kanskje bare techno som absolutt ikke faller i smak, sier han etter en liten tenkepause.

Forblir hobbyEn gang søkte Mathias seg til Musikkonserva-toriet i Stavanger, men han kom ikke inn. Det er han i grunnen glad for i dag.

– Jeg gikk et år på musikklinje på folkehøg-skole, og der drømte mange om å bli profes-jonelle musikere. Jeg tenkte at kanskje jeg også kunne gjøre musikken til levebrød. Nå er jeg glad for at jeg tok en annen utdannelse i stedet. Det er hardt å skulle leve av musikken, og det er bare de aller beste som slår igjennom. Jeg er fornøyd med å jobbe på CMR Instrumentation, og å ha musikken som hobby.

Mathias trives godt på CMR– Miljøet er bra, og prosjektene jeg jobber med er relevante i forhold til utdannelsen min. Jeg får brukt meg selv, og satt fysikken ut i prak-sis. Og så har jeg oppdaget at det faktisk er et musikkmiljø her. En spiller gitar, en annen piano. Kanskje vi kan starte et husband, fun-derer Mathias før han dukker ned i arbeidet og akustikkens verden igjen.

Sound AS A JoB And A HoBByResearcher Mathias Sæther likes to be ac-tive. He has much on his plate, and seldom is at rest. However, he can sit still for a long time when he is holding a guitar. Music is a great passion of his, and the guitar is his favourite instrument.

Mathias Sæther has more than an average interest in sound and acoustics. By day he researches how sound can be used under water to detect gas leaks from facilities. He spends his evenings and weekends playing and listening to music. He is especially fond of sharing his music with others.

– I studied music at a folk high school; a place where many people dreamt of becom-ing professional musicians. I thought that also I might make my living from music. I'm glad that I pursued a different education instead. It's difficult to make a living from music, and only the very best succeed. I enjoy working at CMR Instrumentation, and having music as a hobby.

– The environment here is good, and I work on projects that are relevant to my educa-tion. I get to use my own resources, and ap-ply physics. I've also learned that there are other musicians here. One plays the guitar, and another one plays the piano. Maybe we could start a house band, muses Mathias, before going back to work and the world of acoustics.

Page 22: CMR Annual Report 2010

22

Page 23: CMR Annual Report 2010

23

ulrikens topp: to slurker cola, og roBert SCHiStAd setter utfor en aV norges tøffeste sykkelløyper. fire minutter senere: Vel nede. robert gliser og puster tungt. – dette er mer anstrengende enn 30 minutters sprint på tredemøllen, men fy søren så gøy!

av AStrid tomASSen Foto mArit HommedAL

»

Page 24: CMR Annual Report 2010

24

Robert klapper på sin knallgrønne Mountain Bike av merket Commen-cal. Dette er andre tur ned Ulriken denne sesongen, og han er heltent.

Snart er det Norgescup i utfor, og det gjelder å ha form og teknikk inne til da. 29-åringen har deltatt i downhillkonkurranser siden han var 15 år, og som junior ble han Norgesmester, og vant Norgescupen. Som senior er det ikke blitt noen gullmedaljer ennå, men det ble sølv i NM i 2006.

Den bratte løypen ned Ulriken går over store steiner, lyngtuer, kratt og kvist. Men godt sik-kerhetsutstyr og polstring av både knær og albuer gjør at fall stort sett begrenser seg til mindre skrubbsår.

– Det er en veldig krevende løype, men det er også det som gjør den så gøy å sykle. Farts-følelsen og frihetsfølelsen er stor. Det kan minne litt om å kjøre på ski, sier Robert.

Petter SmartSykkelinteressen til Robert strekker seg lenger enn til bare å prestere på sykkel. Han elsker nemlig å mekke sykler. Han har også utviklet en egen sensor som logger hvordan sykkeldem-peren jobber på turen ned løypen.

– Den fungerer skikkelig bra, gliser han. Når jeg kommer hjem etter å ha syklet, kan jeg lese av resultatet på datamaskinen. Jeg ser hvordan demperen har jobbet, og kan bruke resultatene til å forbedre sykkelen til neste tur.

Fra han var liten har Robert vært usedvanlig interessert i å skru og mekke på ting, og in-teressen får han nå utvikle videre i jobben på Prototech.

Innovasjon og lekHos Prototech jobber han med nyskapende teknikk og design, noe som er midt i smørøyet

for en Petter Smart-type som Robert. Akkurat nå jobber han med å utvikle og designe ulike typer brenselceller og tilhørende utstyr. Han jobber også med å utvikle ulike typer verktøy for scanning og inspeksjon av offshorerør. Han har hatt jobben i snart to år og trives med det innovative miljøet.

– Mange av oss er litt sånne oppfinner og problemløser-typer. Jeg har ikke helt vokst fra at jeg synes lego er gøy, og her får vi faktisk drive på med lego om vi vil. Vi bruker lego-klosser til idèutvikling og til å utvikle enkle pro-totyper, forteller Robert. Han er også fornøyd med at flere på Fantoft deler interessen hans for utfor-sykling.

– Vi er tre stykker som sykler utfor, så det blir en del sykkelprat, sier Robert, før han drar hjem til de seks andre syklene som han deler leilighet med.

Page 25: CMR Annual Report 2010

25

mr. Fixit on two wHeeLSOn top of Mount Ulriken: Robert Schistad takes two sips of Coke, then sets off down one of Norway's toughest cycle paths. Four minutes later: Safely at the bottom. Robert grins, breathing heavily. – This is more exhausting than a 30-minute sprint on the treadmill, but it's awfully fun!

Robert pats his bright-green Commencal mountain bike. This is his second trip down Mount Ulriken this season, and he's very enthu-siastic. The norwegian cup in downhill cycling will be taking place soon, and it is important for him to be in shape and have perfected his technique by then. The 29-year-old has partici-pated in downhill competitions since he was 15, and he became the norwegian champion as a junior, as well as winning the norwegian cup.

He hasn't won any gold medals as a senior yet, but won the silver medal in the 2006 national championship.

Robert has been extremely interested in tinkering and fixing things since he was a little boy, and is getting a chance to pursue this in-terest through his work at Prototech.

At Prototech he works on innovative tech-nology and design, which is just the thing for a Mr. Fixit-type like Robert. Right now he is working on developing and designing differ-ent types of fuel cells and associated equip-ment. He is also working on developing differ-ent types of tools for scanning and inspection of offshore pipes. He has held this job for two years, and enjoys the innovative environment.

Fakta: roBert SCHiStAd

Alder: 29

Fra: Bergen

Utdanning: Maskiningeniør fra Høgskolen i Bergen 2009. Før og under utdanning jobbet han med import, salg og service av terrengsykkeldeler.

Jobb: Ingeniør/konstruktør hos Prototech. Jobber per i dag med utvikling og design av ulike typer brenselsceller og tilhørende utstyr.

Hobby: Downhill biking

ROBeRT SCHISTAD

Page 26: CMR Annual Report 2010

»sunn sjeL i sunt Legeme

26

forskningskonsernet christian michelsen research har i mange år tilbudt gratis medlemskap på treningssenter for sine ansatte gjennom

tino-aVtalen. i tillegg til de som benytter seg aV dette, er bedriften fylt opp aV initiatiVrike selVtrenende sjeler som driVer med alt fra å fly rundt

på ski, sykle mil etter mil, eller seile båter og hoppe i fallskjerm. av gunn JAnne myrSetH Foto JAn KoCHBACH, gunn JAnne myrSetH, dAg-mAgne uLvAng

Page 27: CMR Annual Report 2010

27

CMR måler ikke bare sin lykke i penger. Et av parametrene de kan måle i til-legg til sykefraværstallene, er antall som benytter TINO-avtalen. Her har

CMR lagt opp til intern konkurranse, konkur-ransen har virket. Gjennom 2010 har CMR fått økt antall TINO-brukere («Tren i Norge»).

I den interne konkurransen leder per mars GexCon relativt suverent med 46 prosent av de ansatte som har brukt avtalen, og med et gjennomsnitt på 6,7 treningsøkter per måned. Tett bak på andreplass ligger konsernadmin-istrasjon. 33 prosent av de ansatte her har brukt avtalen og de har et gjennomsnitt på 9,8 treningsøkter i måneden.

Dette får vi opplyst av CMR-konsernets administrasjonssjef Solveig R. Ryum. Hun er svært glad for utviklingen på bruken av

treningsavtalen. Det gir ikke bare bedre helse, men også større sosial bredde på hva de som arbeidsgiver kan gi sine ansatte. Det er heller ikke uviktig at treningen sammen med andre og som her sammen med gode kolleger, er drivkraft i å skape gode arbeidsmiljø.

Lavt sykefraværSykefraværstallene i forskningssektoren er generelt lave, og her er CMR med blant de in-stituttene med lavest fravær. I 2010 hadde vi et rapportert sykefravær på 2,08 prosent. Til sammenligning var tallene tidligere slik: I 2009: 3,15 prosent. 2008: 1,5 prosent og i 2007: 2,2 prosent.

Christian Michelsen Research har også andre personalgoder, som bedriftshytter. En i Auste-voll og to på Ustaoset. Hyttene er godt besøkt og ettertraktede goder for de ansatte. Her gjelder regelen først til mølla i normalseson-gen, mens langhelger og høytider skjer etter trekning og annonsert påmelding til trekning. Mer enn én CMR-familie har gode minner fra late dager på Ustaoset.

Page 28: CMR Annual Report 2010

>>annual RepoRt 2010christian michelsen research as er et teknologisk

forskningsinstitutt med fokus på næringsrettet forskning og innoVasjon. selskapet har uniVersitetet i bergen (uib)

som største eier og har et spesielt ansVar for teknologisk forskning og innoVasjon i uniVersitetets randsone. styret

ser dette som en god plattform for Videre Vekst.

Christian miChelsen researCh as is a teChnology researCh ComPany that FoCuses on CommerCial researCh and innovation.

the university oF bergen is the ComPany's largest owner, and has PartiCular resPonsibility For teChnology researCh and innovation

in Close assoCiation with the university. the board sees this as a good PlatForm For Further growth.

Page 29: CMR Annual Report 2010

29

>>annual RepoRt 2010

Christian Michelsen Research AS is organized as a group (CMR). Its vision is to conduct "research for industrial development". The company's purpose is to be beneficial to society, and it performs engagements for private and public enterprises. The company creates value for norwegian and inter-national clients, and for society through its ability to translate ideas and research results into commercial products and industrial solutions.

In its 19th year of operations, Christian Michelsen Research AS and the CMR group had a turnover of, respectively, nOK 121.6 million and nOK 213.1 million. The annual result after tax was, respectively, nOK 12.4 mil-lion and nOK 14.1 million.

wide-ranging activitiesMost of CMR's contract work is in the sectors of oil and gas, renewable energy, energy technology, space, fisheries, the environment and secu-rity, and preparedness. The group is active globally, but most of its turn-over comes from the sale of products and services in norway and europe. The main operations are based in Bergen.

Parent company Christian Michelsen Research AS has three research units directed towards industrial instrumentation, computer technology/visualization and renewable and environmentally-friendly energy – CMR Instrumentation, CMR Computing and CMR energy. The group works on explosion simulation, risk analyses, development of energy systems, me-chanical construction and design, product development and production through its subsidiaries GexCon AS and Prototech AS.

The underlying operations must be healthy and yield a positive result, but successful technology development has higher priority than maximiz-ing profits.

Quality and good working environmentIt is CMR's goal to be an attractive and renowned research group, with high quality, diversity and equality. CMR's research profile is shown, among others, in scientific publications in international journals. In 2010, group employees published 30 items in international journals, and made 51 presentations to different academic conferences.

CMR is attempting to focus on quality in every stage through the Sol-Way quality system. Constant work is done on developing and building good relations with clients, and the feedback indicates that they are sat-isfied on whole.

The CMR group had 153 employees (excl. students/advisors) in 2010. 32 of the employees are women, and 23 of the employees come from countries outside norway. Three women were part of management in 2010. The group has 39 employees (25%) with doctorates. 9 employees left during the year (5.8 % turnover). The group's working environment is generally good.

Christian Michelsen Research AS er organisert som et konsern (CMR) og har som visjon å drive «Forskning for industriell utvikling». Selskapet har et samfunnsnyttig formål og utfører oppdrag for privat og offentlig virksomhet. Gjennom sin evne til å bringe idéer og forskningsresultater frem til kommersielle produkter og industrielle løsninger, skaper selska-pet verdier for norske og internasjonale kunder, og for samfunnet.

I sitt 19. driftsår hadde Christian Michelsen Research AS og CMR-kon-sernet en omsetning på hhv 121,6 mill.kr. og 213,1 mill.kr., og et årsresultat etter skatt på hhv 12,4 mill.kr. og 14,1 mill.kr.

Bred virksomhetCMR har hoveddelen av sin oppdragsvirksomhet innen sektorene olje og gass, fornybar energi, energiteknologi, romfart, fiskeri, miljø og sikker-het og beredskap. Konsernet har virksomhet globalt, men størsteparten av omsetningen kommer fra salg av tjenester og produkter i Norge og Europa. Hovedvirksomheten er lokalisert til Bergen.

Morselskapet Christian Michelsen Research AS har tre forskning-senheter rettet mot industriell instrumentering, datateknologi/visuali-sering og fornybar og miljøvennlig energi – CMR Instrumentation, CMR Computing og CMR Energy. Gjennom datterselskapene GexCon AS og Prototech AS, er konsernet engasjert i eksplosjonssimulering, risiko-analyser, utvikling av nye energisystemer, mekanisk konstruksjon og design, produktutvikling og produksjon.

Den underliggende drift skal være sunn og gi et positivt resultat, men vellykket teknologiutvikling har høyere prioritet enn å maksimere over-skuddet.

Kvalitet og godt arbeidsmiljøCMR har som mål å være et attraktivt og anerkjent forskningskonsern, med høy kvalitet, mangfold og likestilling. CMRs forskningsprofil vises blant annet i vitenskapelig publisering i internasjonale tidsskrifter. I 2010 hadde ansatte i konsernet 30 publikasjoner i internasjonale tidsskrifter og 51 presentasjoner på ulike faglige konferanser.

Gjennom kvalitetssystemet SolWay søker CMR å ha fokus på kvalitet i alle ledd. Det arbeides kontinuerlig med å utvikle og bygge gode re-lasjoner til oppdragsgiverne, og tilbakemeldinger tilsier at de er gjen-nomgående fornøyde.

Det var 153 ansatte (ekskl. stud./rådg.) i CMR konsern i 2010. 32 er kvin-ner og 23 av de ansatte kommer fra land utenfor Norge. I 2010 var det 3 kvinner i ledelsen. Det er 39 medarbeidere (25%) med dr.grad i konser-net. 9 ansatte sluttet i løpet av året (5,8 % turnover). Arbeidsmiljøet i konsernet er generelt godt.

CMR har som mål å bli mer synlig, både lokalt og nasjonalt, og konser-net hadde i 2010 god pressedekning i ulike media.

no

rS

K >>

en

gLiS

H >>

1930 ▪ akustiske målemetoder ▪ radiosonde ▪ kystnavigasjon

▪ acoustic measurement methods ▪ radiosonde ▪ Coastal navigation

1940 ▪ høyvoltsanlegg for

behandling av kreft ▪ nera as

▪ high volt plant

treatment of cancer ▪ nera as

>>

Page 30: CMR Annual Report 2010

30

no

rS

K >>

Om virksomhetenDet ble i 2010 utført god og interessant for-skning og produktutvikling innenfor alle virk-somhetsområdene i CMR. Oppdragene fra industrien utgjorde 70% av volumet, mot 68% i 2009, og var rettet mot produkt- og prosessin-dustrien, med hovedvekt på olje og gass. Det utenlandske oppdragsvolumet i 2010 var 27%, mot 25% i 2009. Den globale økonomiske kon-junkturnedgangen hadde liten effekt på driften ved CMR i 2010.

Strategisk samarbeid med universitet og høgskoler er vesentlig for CMRs videre ut-vikling og faglig kvalitet. Universitetet i Bergen (UiB) er den viktigste samarbeidspartneren i UoH-sektoren. Til sammen 6 masterstudenter, 6 dr.gradstudenter og 4 vitenskapelige rådgi-vere var tilknyttet samarbeidet.

Samarbeidet mellom UiB, UNI Research og CMR ble videre utviklet i 2010, blant annet gjen-nom søknader til Senter for Forskningsbasert Innovasjon (SFI) og søknader om infrastruktur. CMR var søker, sammen med flere lokale og nasjonale institusjoner og bedrifter, på to SFI-sentre, senter for marin akustikk og medisin (MarMed) og senter for energirelatert sikker-het og beredskap (NORCESS). Ingen av disse fikk tildeling.

CMR er partner i en søknad til stor infra-struktur ordningen om finansiering av et kabel-basert havobservatorium utenfor Nord-Norge og Svalbard (COSMOS), der UiB står som søker.

I 2010 var 1 vitenskapelig rådgiver knyttet til samarbeidet med Høgskolen i Bergen. CMR samarbeider også med andre regionale og nas-jonale kompetansemiljøer, som Ekspertsenter i Undervannsteknologi (NCE Subsea).

Christian Michelsen Research ASMorselskapet Christian Michelsen Research AS mottok i 2010 6,1 mill.kr. i grunnbevilgning og 1,3 mill.kr. i strategiske midler (SIP) fra NFR. Grunnbevilgning og strategiske midler utgjør til sammen basisbevilgning for instituttsek-toren og er viktig for gjennomføring av lang-siktige og strategiske kompetansebyggende teknologiprosjekter og nettverksaktiviteter i instituttene. Styret mener det er nødvendig å løfte norske bevilgninger til et nivå nærmere andre europeiske institutter.

Christian Michelsen Research AS hadde en omsetning i 2010 på 121,6 mill.kr med et drift-sresultat på 5,9 mill.kr.

Prototech ASDatterselskapet Prototech AS har hoved-kompetanse innen energiteknologi, mekanisk design, produktutvikling og produksjon. Proto-tech AS hadde en omsetning på 57,4 mill.kr. med et driftsresultat på -0,3 mill.kr.

GexCon ASDatterselskapet GexCon AS, som har kom-petanse og programvare innen eksplosjons-simulering og risikoanalyse. GexCon AS hadde en omsetning i 2010 på 47,1 mill.kr. med et drift-sresultat på 2,1 mill.kr.

Tecom ASDatterselskapet Tecom AS, har som formål å håndtere kommersialisering og ivareta IPR i konsernet. Tecom AS hadde ingen omsetning i 2010 og et driftsresultat i balanse.

HMSDet er rapportert om 11 hendelser og 1 tilløp til hendelser i CMR i 2010. To av hendelsene har medført sykefravær. To av tilfellene resulterte i lett medisinsk behandling. Konsernets virk-somhet har ikke hatt uhell som har ført til skade på det ytre miljø. Virksomheten er ikke under-lagt konsesjonsvilkår eller krav om utslippstil-latelse, men konsernet har bestemmelser og etablert praksis for å unngå skader på ytre miljø. Styret vil fortsatt ha fokus på langsik-tig HMS-arbeid. Sykefraværet i 2010 var 2,08 %. Det er under gjennomsnittet i industrien. Konsernet vil arbeide aktivt for å holde syke-fraværet lavt også fremover.

LikestillingCMR arbeider aktivt, målrettet og planmessig for likestilling innenfor virksomheten. Ved rek-ruttering, både internt og eksternt, prioriteres faglige kvalifikasjoner. Det underrepresen-terte kjønn vil i større grad bli oppfordret til å søke. På denne måten vil selskapet forsøke å øke kvinneandelen i de stillingskategorier hvor denne er særskilt lav.

Tiltak for å hindre diskriminering mv.Konsernet arbeider også aktivt og planmes-sig for å fremme diskrimineringslovens for-mål innenfor vår virksomhet. Lovens formål er å fremme likestilling, sikre like muligheter og rettigheter og å hindre diskriminering på grunn av funksjonsevne, etnisitet, nasjonal op-prinnelse, avstamning, hudfarge, språk, religion og livssyn. Aktivitetene omfatter blant annet rekruttering, lønns- og arbeidsvilkår, forfrem-melse, utviklingsmuligheter og beskyttelse mot trakassering.

christian michelsen research as hadde en omsetning i 2010 på 121,6 MILL.KR med et driftsresultat på 5,9 MILL.KR.

i sitt 19. driftsår hadde cmr konsern en omsetning på 213,1 MILL.KR, en økning på 24,5 % fra året før

1950 ▪ solobservatoriet på harestua ▪ «atomknuseren» til cern ▪ atomreaktor på kjeller

▪ solar observatory on harestua ▪ "atom crusher" to Cern ▪ nuclear reactor at Kjeller

1960 ▪ andøya rakettskytefelt ▪ aanderaa instruments as ▪ modelleringsoppdrag

▪ andøya rocket range ▪ aanderaa instruments as ▪ modeling assignments

Page 31: CMR Annual Report 2010

31

en

gLiS

H >>

CMR's goal is to become more visible, both lo-cally and nationally. In 2010, the group had good press coverage in different media.

About the organizationGood and interesting research and product de-velopment were conducted within every area of operation at CMR in 2010. Industrial contracts represented 70% of the volume, compared with 68% in 2009, and were directed towards the product and processing industry, with main emphasis on oil and gas. The foreign contract volume in 2010 was 27%, compared with 25% in 2009. The global financial crisis had little im-pact on CMR's operations in 2010.

Strategic collaboration with universities and colleges is key to CMR's continued develop-ment and academic quality. The University of Bergen is the most important partner in the higher education sector. A total of 6 Master students, 6 doctoral students and 4 academic advisors worked on these projects.

The collaboration between the University of Bergen, UnI Research and CMR was further developed in 2010, among others by means of applications to Centres for Research-driven In-novation, and infrastructure applications. CMR submitted applications, together with several local and national institutions and companies, to two Centres for Research-driven Innovation, the Centre for Marine Acoustics and Medicine (MarMed) and the norwegian Centre for en-ergy-related Safety and Security (nORCeSS). none of these applications were successful.

CMR is a partner on an application for a large infrastructure scheme regarding funding of a cable-based ocean observatory off the coast of northern norway and Svalbard (COSMOS),

where the University of Bergen is the applicant.In 2010, one scientific advisor was associated

with the collaboration with Bergen University College. CMR also collaborates with other re-gional and national groups of experts, like nCe Subsea.

Christian michelsen research ASIn 2010, parent company Christian Michelsen Research AS received nOK 6.1 million as a basic allocation and nOK 1.3 million in strategic funds from the Research Council of norway. The basic allocation and strategic funds jointly make up the basic allocation for the institutional sector, and are important for execution of long-term and strategic competency-building technology projects and network activities at the institu-tions. The board believes that it is necessary to raise the norwegian allocations to a level that is closer to that of other european institutions.

Christian Michelsen Research AS had a 2010 turnover of nOK 121.6 million, with an operating result of nOK 5.9 million.

Prototech ASSubsidiary Prototech AS' main area of exper-tise is energy technology, mechanical design, product development and production. Proto-tech AS had a turnover of nOK 57.4 million, with an operating result of nOK -0.3 million in 2007.

gexCon ASSubsidiary GexCon AS has expertise and soft-ware in the fields of explosion simulation and risk analysis. GexCon AS had a 2010 turnover of nOK 47.1 million, with an operating result of nOK 2.1 million in 2009.

tecom ASThe purpose of subsidiary Tecom AS is to han-dle commercialization and attending to IPR at the group. Tecom AS had no turnover in 2010, and the operating result shows a balance.

HSe11 incidents and 1 near-incident were reported at CMR in 2010. Two of these incidents entailed sick leave. Two of the incidents resulted in light medical treatment. The group's activities have not led to accidents that have damaged the ex-ternal environment. The activities are not sub-ject to licence terms or a need for a discharge permit, but the group has guidelines and es-tablished practice to prevent damage to the external environment. The board will maintain a focus on long-term HSe work. Sick leave in 2010 was 2.08 %. This is below the industry average. The group will work actively to maintain a low level of sick leave also in the future.

gender equalityCMR works actively, and in a goal-oriented and methodical manner towards equality in its op-erations. Academic qualifications will be priori-tized when recruiting internally and externally. The under-represented gender will be encour-aged to apply to a greater extent. The com-pany will thus attempt to increase the share of women in roles where it is particularly low.

Actions to prevent discrimination, etc.The group is also working actively and me-thodically to promote the purpose of the Anti-discrimination Act at our business. The purpose of the Act is to promote gender equality, ensure equal opportunities and rights and prevent

Christian miChelsen researCh as had a 2010 turnover oF noK 121.6 miLLion, with an oPerating result oF noK 5.9 miLLion. in its 19th year oF oPerations, the Cmr grouP's turnover was noK 213.1 miLLion, a 24.5 % inCrease, ComPared with the Previous year

1970 ▪ meteorologisk instrumentering

og posisjoneringssystem ▪ regneanlegg hydro ▪ temperatursystem for hansa ▪ forbedret pacemakeren

▪ meteorological instrumentation

and positioning systems ▪ Computing center for hydro ▪ temperature system for hansa ▪ improved pacemaker

1980 ▪ prosessikkerhet ▪ datateknologi ▪ flerfase strømningsmåling ▪ sensorer for oljeindustrien ▪ fluenta as ▪ prototech as

▪ Process safety ▪ Computer technology ▪ multiphase flow measurement ▪ sensors for oil industry ▪ Fluenta as ▪ Prototech as

>>

Page 32: CMR Annual Report 2010

32

no

rS

K >>

Eierforhold og organisasjonChristian Michelsen Research AS hadde pr. 31.12.2010 følgende aksjonærer: Universitetet i Bergen 50%, UNI Research AS 35%, Statoil New Energy AS 5%, Sparebanken Vest 5% og CGG Veritas Services Norway AS 5%. I hen-hold til aksjonæravtale og vedtekter kan CMR ikke dele ut utbytte. Ansattevalgte styremed-lemmer Stian Anfinsen, Asbjørn Strand og Ole Jacob Taraldset gikk ut av styret i 2010. Styret takker dem for deres engasjement og innsats i CMR-styret. Anne Ansnes Hageberg, Ørjan Knudsen og Jon Oddvar Hellevang kom inn som nye ansattevalgte styremedlemmer i 2010. Styret ble utvidet med en representant i 2010 og Hans Petter Sejrup, UiB, kom inn som styremedlem.

Utviklingen fremoverCMR hadde en samlet personellvekst og kapa-sitetsøkning gjennom 2010. De bransjemessige utsiktene for CMR fremover er relativt gode, og det legges opp til en videre økning i kapasitet i 2011. I forhold til våre eiere, oppdragsgivere og omkringliggende industri er det behov for mer og bredere kompetanse innenfor alle konser-nets kjerneområder. Det er spesielt viktig å styrke kompetanse og organisasjon innenfor miljøvennlig energi og energiteknologi.

CMR arbeider aktivt sammen med andre

relevante kompetansemiljøer i Bergen for å øke samhandlingen, gjennom å tilrettelegge for forskningssamarbeid på utvalgte fagfelt.

Sunn økonomisk stillingI sitt 19. driftsår hadde CMR konsern en omset-ning på 213,1 mill.kr, en økning på 24,5 % fra året før. Driftsresultatet var 6,2 mill.kr, og årsresul-tatet etter skatt 14,1 mill.kr. Kontantstrøm fra operasjonelle aktiviteter i konsernet var på 18,8 mill.kr. Omløpsmidler utgjorde 223,7 mill.kr pr 31.12.2010, hvorav 146,7 mill.kr var i kontanter og verdipapirer. Konsernets likviditet vurderes som god. Egenkapitalen i CMR utgjør 140,1 mill.kr, som tilsvarer en egenkapitalgrad på 57,7 %.

Christian Michelsen Research AS mottok tilbake i 2009 et varsel om mulig skatteplikt. Selskapet anfører at vi ikke har erverv til for-mål, og dermed er en skattefri institusjon. Det vises til ytterligere omtale i note nr. 14.

Styret mener at årsregnskapet gir et rett-visende bilde av CMR konsern. Konsernet er i en sunn økonomisk og finansiell stilling. I sams-var med regnskapsloven §3-3a bekreftes det at forutsetningene om fortsatt drift er til stede, og at denne er lagt til grunn ved avleggelsen av årsregnskapet.

Finansiell risikoKredittrisiko knyttet til kunders økonomiske evne til å oppfylle sine forpliktelser har his-torisk sett vært lav og ved utgangen av 2010 vurderes den fortsatt som lav. CMR konsern er eksponert for valutasvingninger. Det er ikke inngått terminkontrakter eller andre avtaler for å redusere denne risikoen.

CMR konsern har ved utgangen av 2010 plassert 105,8 mill.kr. i verdipapirfond. For-valtningsstrategien legger opp til en lav risiko-profil, med hoveddelen plassert i kortsiktige rentepapirer med lav risiko og en mindre andel i aksjefond.

Årsresultat og disponeringStyret foreslår at årets overskudd legges til annen egenkapital.

1990 ▪ brenselceller for mjøllner ▪ romforskning ▪ fakkel til ol-94 på lillehammer ▪ gexcon as

▪ Fuelcells to mjøllner ▪ space research ▪ the torch, lillehammer olympic games 1994 ▪ gexCon as

2000 ▪ romblomsterpotter ▪ clyve putter ▪ fme og sfi senter ▪ Zeg power as ▪ cellpower as

▪ space flower pots ▪ Clyve putter ▪ Fme and sFi centres ▪ Zeg Power as ▪ CellPower as

>>

Page 33: CMR Annual Report 2010

33

en

gLiS

H >>

discrimination based on functionality, ethnic-ity, national origin, descent, skin colour, lan-guage, religion or belief. The activities include recruitment, salary and working conditions, promotions, development options, and protec-tion against harassment.

ownership and organizationAs at 31.12.2010, Christian Michelsen Research AS had the following shareholders: University of Bergen 50%, UnI Research AS 35%, Statoil new energy AS 5%, Sparebanken Vest 5% and CGG Veritas Services norway AS 5%. CMR cannot disburse dividends, pursuant to the shareholder agreement and bye-laws. employ-ee-elected board members Stian Anfinsen, As-bjørn Strand og Ole Jacob Taraldset stood down from the board in 2010. The board thanks them for their years of commitment and work on the board of CMR. Anne Ansnes Hageberg, Ørjan Knudsen and Jon Oddvar Hellevang assumed the position of new employee-elected board members in 2010. The board was expanded with one representative in 2010, and Hans Petter Se-jrup, University of Bergen, joined the board.

Future developmentsCMR had an overall growth in staffing and in-crease in capacity in 2010. The business pros-pects for CMR in the future are relatively good,

and preparations are being made for a further increase in capacity in 2011. All of the group's core areas need to expand their competency in relation to our owners, clients and surround-ing industry. It is particularly important to strengthen competence and organization in environmentally-friendly energy and energy technology.

CMR is working actively with other relevant centres of expertise in Bergen to increase the interaction, by laying the groundwork for re-search collaboration in selected fields.

Healthy financesIn its 19th year of operations, the CMR group's turnover was nOK 213.1 million, a 24.5 % in-crease, compared with the previous year. The operating result was nOK 6.2 million. The annu-al result after tax was nOK 14.1 million. The cash flow from operational activities at the group was nOK 18.8 million. Current assets were nOK 223.7 million as at 31.12.2010. nOK 146.7 million of this was cash and securities. The group's li-quidity is considered to be good. The equity at CMR is nOK 140.1 million; corresponding to an equity level of 57.7 %.

Christian Michelsen Research AS received notification of a possible tax liability in 2009. The company argues that acquisition is not our purpose, and that it is thus a tax-free institution.

Further reference is made to the discussion in note no. 14.

The board believes that the annual accounts provide a correct picture of the CMR group. The group has a healthy financial position. In accor-dance with section 3-3a of the Accounting Act, the conditions for continued operations are present, and this has been taken into account when drawing up the annual accounts.

Financial riskThe credit risk associated with clients' financial ability to meet their obligations has historically been low. At the end of 2010, it was still consid-ered low. The CMR group is exposed to fluctua-tions in exchange rates. no futures contracts or other contracts have been entered into to reduce this risk.

At the end of 2010, the CMR group had placed nOK 105.8 million in securities funds. The man-agement strategy is a low risk profile, with most of the funds placed in short-term interest-bear-ing instruments with low risk and a minor share in unit trust funds.

Annual result and allocationsThe board proposes that the year's profit be added to other equity.

Ingolf Søreide leder Chair

Anne Ansnes Hageberg

Ørjan Knudsen

Bergen, 18.03.2011

Anne Marit Blokhus nestleder Deputy Chair

Gro Hatleskog

Hans Olav Lindal

Cato Bolstad

Jon Oddvar Hellevang

Hans Petter Sejrup

Arvid Nøttvedt adm.dir President and CeO

Page 34: CMR Annual Report 2010

34

resuLtatregnskap inCome statement

KONSeRN 2010 GROUP 2010

KONSeRN 2009 GROUP 2009

CMR 2010

CMR 2009

213 110 171 228 Driftsinntekter operating income 121 585 93 371206 950 173 869 Driftskostnader Operating expenses 115 631 97 601

6 160 -2 641 Driftsresultat operating result 5 954 -4 230

7 930 12 000 Netto finansposter Financial income and expenses 6 337 11 72614 090 9 359 Ordinært resultat før skatt Operating result before tax 12 291 7 496

-24 264 Skattekostnad Tax expenses -73 0

14 114 9 095 Årets resultat Annual results 12 364 7 496

baLanse balanCe

KONSeRN 2010 GROUP 2010

KONSeRN 2009 GROUP 2009

CMR 2010

CMR 2009

4 700 4 770 Immaterielle eiendeler Intangible fixed assets 0 012 741 6 502 Varige driftsmidler Tangible fixed assets 10 709 4 4291 876 528 Finansielle eiendeler Financial fixed assets 22 994 21 494

19 317 11 800 Sum anleggsmidler total fixed assets 33 703 25 923

2 474 418 Varer Inventories 2 259 22574 517 82 652 Fordringer Debtors 39 432 47 035

105 852 99 889 Andeler i verdipapirfond Unquoted security funds 105 852 99 88940 811 29 992 Bankinnskudd, kontanter o.l. Cash and bank deposit 17 478 13 130

223 654 212 951 Sum omløpsmidler total current assets 165 021 160 279

242 971 224 751 SUM EIENDELER total assets 198 724 186 202

28 000 28 000 Innskutt egenkapital Paid-in capital 28 000 28 000112 042 98 023 Opptjent egenkapital Retained earnings 101 678 89 314

140 042 126 031 Sum egenkapital total equity 129 678 117 314

26 032 24 537 Avsetninger for forpliktelser Provisions 16 950 15 27818 501 17 433 Annen langsiktig gjeld Other long-term liabilities 17 408 17 408

58 396 56 750 Kortsiktig gjeld Current liabilities 34 688 36 202102 929 98 720 Sum gjeld total liabilities 69 046 68 888

242 971 224 751 SUM EGENKAPITAL OG GJELD total equity and liabilities 198 724 186 202

>>aCCounts 2010Konsernregnskapet inkluderer datterselskapene GexCon AS (100%), Prototech AS (100%) og Tecom AS (100%). Beløp i 1 000 kroner. The consolidated (group) accounts include shareholdings in GexCon AS (100 %), Prototech AS (100 %) and Tecom AS (100 %). Currency in knOK.

Page 35: CMR Annual Report 2010

Cmr årsraPPort 2010 prosjektansvarLige, Cmr Gunn Janne Myrseth, Per-Gunnar Lunde

Layout & design Reaktor Magmafoto, omsLag Marit Hommedal

trykk Grafisk Formidling

Page 36: CMR Annual Report 2010

www.cmr.no