Top Banner
8 Nieuws uit jouw regio Onze reporter aan de slag bij Intersoc Achter de schermen van het Antigifcentrum 4 6 14 Kristina gaat 6 weken naar Japan Gezondheidstips voor elke bestemming Vrijwilligerswerk in de bergen ‘Vaatwasblokjes zijn geen snoepjes’ CM.BE VERSCHIJNT TWEEMAAL PER MAAND | JAARGANG 48 | NR 13-14 | 6 JULI 2016 | AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL | P005000 13 Hoe minder betalen bij de tandarts?
14

cm.be 6 juli

Aug 05, 2016

Download

Documents

CM ziekenfonds

Gezondheidstips voor elke reisbestemming | Vrijwilligerswerk in de bergen | Hoe minder betalen bij de tandarts? | ...
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: cm.be 6 juli

8

Nieuwsuit jouw regio

Onze reporter aan de slag bij Intersoc

Achter de schermen van het Antigifcentrum

4

6

14

Kristina gaat 6 weken naar JapanGezondheidstips voor elke bestemming

Onze reporter aan de slag bij Intersoc

Vrijwilligerswerk in de bergen

‘Vaatwasblokjes zijn geen snoepjes’

CM.BE VERSCHIJNT TWEEMAAL PER MAAND | JAARGANG 48 | NR 13-14 | 6 JULI 2016 | AFGIFTEKANTOOR BRUSSEL | P005000

13Hoe minder betalen bij de tandarts?

Page 2: cm.be 6 juli

Win camera met je KazoufotoGa je deze zomer met Kazou op vakantie? Maak een straffe opti-sche foto en stuur hem door voor 2 september. Zo maak je kans op een GoPro Hero+ camera. Een Kazoujury beloont de foto die uitblinkt qua vertekend perspectief en optische illusie. Wie weet ben jij de winnaar.

Stuur je foto naar [email protected]

2[ de kijk van ]

Redactie cm.be: Haachtsesteenweg 579 | 1030 Brussel | tel. 02 246 41 11 | e-mail: [email protected] Redactie: Dieter Herregodts, hoofdredacteur | Martine Creve | Thomas Rosseel | Nele Verheye | Anneleen Vermeire | Eric De Maegd (administratie) Webredactie: Marc Helin | Tom Van Geertsom Lay-out: Bart Gevaert Verantwoordelijke uitgever (nationale pagina’s): Luc Van Gorp | Haachtsesteenweg 579 | 1030 Brussel Jaarabonnement cm.be: storting van 13 euro op rek.nr. 000-0079000-42 | Mutualistische Edities, Landsbond Christelijke Mutualiteiten | Haachtsesteenweg 579 | 1030 Brussel (met vermelding ‘cm.be’) Druk en verzen ding: Coldset Printing Partners | A. Gossetlaan 30 | 1702 Groot-Bijgaaarden Lid VUKPP cm.be is ondertekenaar van de Milieubeleidsovereenkomst Papier Vlaanderen en steunt de inspanningen van de Vlaamse regering i.v.m. papierrecuperatie Contactgegevens CM: www.cm.be of zie p.15 Foto cover: Lieven Van Assche

Wat zit je toch verkrampt in die stoel. Betrapt! Eerste kennismaking met mijn nieuwe tandarts, en hij heeft mij al door. Tandartsfobie, jawel, in de zevende graad. Hoe vriendelijk of zachtaardig de man met het mond-masker ook is, ik ben bang als een wezel.

Maar: angst of niet, ik ga elk jaar. Dat heb ik zo ge-leerd van moeder wezel, ook bang maar gediscipli-neerd zoals moeders wel eens plegen te zijn. Aangeleerd gedrag dat ik naboots, terwijl ik tijdens de controle krampachtig aan leuke dingen probeer te denken, zoals vakantie en zand tussen de tenen. Meest recente aanvulling in de categorie opbeu-rende gedachten in de tandartsstoel: wie elk jaar

naar de tandarts gaat, krijgt meer terugbetaald dan wie dat niet doet. Kijk, ik geef het maar mee, als ik er

mensenlevens of wortelkanalen mee kan redden, dan doe ik dat graag.

Wezel

Ste

fan

Dew

icke

re

Nele

Persoonlijke tips zijn verder ook nog: een vrije dag ne-men en na het tandartsbezoek jezelf verwennen met een terrasje of een leuk boek. Of naar mijn moeder bellen en trots vertellen dat ik alweer geen gaatjes heb. Niet dat ze daarop zit te wachten nu ik 33 ben en al lang het huis uit, maar hey, dapper zijn zonder publiek, daar is hele-maal niks aan.

Waarom mogen kinderen trouwens een speeltje kiezen uit de doos van de tandarts en wordt er van volwassenen verwacht dat ze geen krimp geven, ook al zijn ze bang? Bij wijze van ludieke actie mag elke tandarts van mij gerust een blinkende trofee uitreiken aan de meest dap-pere patiënt van het moment. Ik ken alvast een wezel die héél flink is geweest dit jaar.

Nele Verheye,redacteur cm.be

Ik geef mijn dochter vaak complimenten. Ik vind dat belangrijk. Daarom pak ik haar vaak vast, geef ik haar knuffels en zeg ik dat ik van haar hou.

Vanaf 1 juli krijgen mensen die lijden aan diabetes type 1 of aan sommige vormen van diabetes type 2 een revolutionaire sensor terugbetaald. Die meet continu hun suiker-spiegel.

Voortaan kun je als diabetespatiënt een soort pleister op je arm aanbrengen die twee weken blijft kleven. In de pleister zit een piepklein naaldje dat onderhuids de suiker-waarden meet. Met een meettoestel, dat je vlakbij de pleister houdt, kun je scannen hoe je suikerwaarden de voorbije vier uur geëvo-lueerd zijn. Tot nog toe moesten diabetespa-tiënten verschillende keren per dag prikken

om die suikerwaarden na te gaan. Met het nieuwe toestel is prikken niet meer nodig, maar het kan nog wel.

Diabetes type 1-patiënten krijgen de pleis-ters volledig terugbetaald. Ook als je lijdt aan diabetes type 2 en je minstens drie keer per dag insuline spuit, kun je de techniek aan een verminderde prijs kopen. Patiënten moeten gevolgd worden door een erkend diabetescentrum voor volwassenen.

www.cm.be/sensoren

Diabetessensor terugbetaald

Comedian Alex Agnew in Het Belang van Limburg

Page 3: cm.be 6 juli

[ kortgeknipt ]3

Kijk zelf reisvaccinaties online naMaak je deze zomer een reis, dan kijk je het best na of je vaccinaties moet krijgen. Dat kun je voortaan makkelijk zelf doen via de Patient Health Viewer.

Met het gratis computerprogramma Patient Health Viewer kun je nagaan welke vaccinaties je toegediend kreeg. Op voorwaarde dat je arts die heeft geregistreerd in Vaccinet, de databank van de Vlaamse overheid. Deze databank is re-cent uitgebreid met reisvaccinatiegegevens van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). 48 000 gegevens zijn toegevoegd. Het gaat om de vaccinaties die het ITG heeft gegeven in 2015 en 2016. Vind je niet alle of geen vaccins terug in de Patient Health Viewer? Ga dan langs bij je arts om je vaccinatiestatus voor je reis te laten nakijken.

Picknicken in HooidonkMaak kennis met het CM-zorgverblijf Hooidonk in Zandhoven en ga er picknicken in het park op 7 augustus.

In CM-zorgverblijf Hooidonk kun je op va-kantie gaan of herstellen na een ziekte of ongeval. Het centrum ligt in het groen en beschikt over een park van 12 hectare. Kom het ontdekken tijdens de picknick op 7 au-gustus van 9 tot 12 uur. Broodjes hoef je niet te smeren. Voor 29 juli kun je een ontbijt

bestellen. Je hebt de keuze tussen een standaard ontbijt (8 euro), een luxe ontbijt (11 euro) of een kinderontbijt (6 euro). Stort vooraf het bedrag op reknr. BE22 7895 3662 6347 en vermeld je naam + ontbijt-in-het-park. Een dekentje of stoeltje breng je zelf mee. Kinderanimatie krijg je er gratis bij.

www.hooidonk.be, tel. 03 320 28 11

Voor het eerstmama op 28 jaar

‘Niets is te veel gevraagd’‘Alle personeelsleden van woonzorgcentrum Van Lierde in Affl igem kennen elke bewoner, onder wie mijn moeder, persoonlijk. De bewoners krij-gen een liefdevolle behandeling. Het personeel is vindingrijk in het zoeken naar oplossingen. Er hangt een familiale, gemoedelijke sfeer en met beperkte middelen worden gezellige hoekjes in-gericht.’

‘Hoe de verzorgers er steeds weer in slagen zo positief om te gaan met de vele karakters die in zo’n huis samen zitten, dat verdient een dikke pluim. Ook wij, de familieleden, worden altijd heel vriendelijk geholpen. Niets is te veel ge-vraagd. De beroepen in de zorgsector verdienen onze grootste waardering. Alle mensen die in het woonzorgcentrum werken, zijn daar de mooiste voorbeelden van. Bedankt, jullie zijn echte pa-rels.’

Wil jij iemand bijzonder nomineren? Stuur je verhaal naar [email protected] of Persdienst CM, PB 40, 1031 Schaarbeek, en maak kans op twee fi lmtickets.

S P O T OP

Elise De Cort zet woonzorgcentrum

Van Lierde in de kijker

De gemiddelde leeftijd waarop vrou-wen in Vlaanderen in 2015 hun

eerste kind kregen, was 28 jaar. Bij mama’s met een vreemde nationaliteit was dat 27,3 jaar. Het verschil was nooit zo klein.

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog staat het aantal ge-

boorten bij twinti-gers op het laagste peil. Per 100 vrou-wen tussen 20

en 25 jaar waren er vorig jaar 3,8

geboorten. In 1971 ging het nog om meer dan 14 geboorten per 100 vrou-wen. Vorig jaar zagen 66 251 kinderen het levenslicht in Vlaanderen. Dat is een daling van 2,4 procent in vergelij-king met 2014. Het is al de vijfde daling op rij maar ze was niet eerder zo fors. In Antwerpen is de daling het grootst (-3,75 procent), in Oost-Vlaanderen het kleinst (-1,1 procent).

De meeste kinderen werden geboren bij late twintigers en vroege dertigers, namelijk 12 op de 100 vrouwen. Maar ook in deze leeftijdsgroep daalde het vruchtbaarheidscijfer. Vrouwen met een migratie-achtergrond volgen die trends.

Fran

k B

ahnm

ulle

r

Voor de prik alleen moet je een drankje niet afslaan. Want dat heeft geen invloed op je gezondheid.

Koolzuurgas is de prik in bruiswater, frisdrank, bier en champagne. Het ontstaat wanneer koolstofdioxide (CO2) wordt opgelost in vloeistof. Daarbij wordt een zwak zuur ontwikkeld, dat zorgt voor een andere smaakbeleving van het drankje. Het tast het tandgla-zuur evenwel niet aan, daarvoor is het zuur niet sterk genoeg. Het speeksel in de mond neutraliseert de zu-ren in bruiswater vrijwel meteen. De weinige belletjes die de maag bereiken, richten ook daar geen schade aan. Als je een groot glas bruisend water drinkt voor of bij de maaltijd, zou je wel sneller verzadigd zijn. Daar ondervindt je gezondheid ook geen nadeel van. Integendeel.

Prik doet drankje anders smaken

Page 4: cm.be 6 juli

44[ uitgelicht ] onze reporter draait mee achter de schermen van Intersoc-vakantie

Ik start bij de ukkies, de kinderclub voor de allerkleinsten. Daar neemt Zus Van Camp (64) uit Niel het even van de ouders over. ‘Een ouder iemand stelt de mama’s en papa’s makkelijker gerust’, ver-trouwt ze me toe. Zus vertroetelt de kinderen. Van zodra het weer het toelaat, trekt ze met de kinderen naar buiten.

Voor de muzikale omlijsting zorgt DJ-vrijwilliger Bart Tops (31) uit Beert. Het is de eerste keer dat hij die job doet. Hij gaat wel al langer mee als vrijwilliger maar deed voordien het onderhoud. ‘De bergen en de zon krijg ik er gratis bij’, lacht Bart. Bovendien leerde hij als vrij-williger bij Intersoc zijn vrouw kennen. Samen zijn ze blijven meegaan.

In de namiddag trek ik mijn bergschoenen aan om in het spoor van wandelgids Eric Olaerts (57) uit Aarschot mee te lopen. Hij begeleidt een lichte wandeling in Maloja. Eric kent de streek op zijn duimpje en vertelt honderd-uit over het ontstaan van het prestigieuze Palace Hotel en de omgeving. Dat zanger Miel Cools vroeger vaak in de buurt verbleef en in het hotel kwam optreden, kan ik fier aanvullen. Eric kent Zwitserland als zijn broek-zak. Alle kantons heeft hij al verkend.

’s Avonds klampt nachtwaker Dirk Persyn (69) uit Harelbeke mij aan. Of ik weet dat het nu zijn 200ste keer is dat hij als vrij-williger met Intersoc meekomt. Naast controle in de gangen, zet hij 160 liter koffie en bakt hij koffiekoeken voor het ontbijt. Hij is het aanspreekpunt als er ‘s nachts iets voorvalt. Dirk neemt zijn taak ernstig. Ik ga gerust slapen.

Gekleed in zwart en wit meld ik mij de volgende morgen bij de tafeldienst in het restau-rant. Ervaren vrijwilligers tonen mij hoe ik het servies het best schik op mijn plateau. Want per shift doen de medewerkers tafeldienst makkelijk 10 000 stappen. Ik voel een grote onderlinge zorgzaamheid. Ook met de gasten zijn de vrijwilligers fel begaan. Een schouderklopje voor een mama met een huilende baby of een babbel over de geplande activiteit.

Zus Van Camp vertroetelt de kinderen

10 000 stappen in tafeldienst

Gratis bergen en zon voor Bart Tops

’s Nachts blijft Dirk Persyn wakker

Eric Olaerts heeft alle kantons verkend

Ze zijn van alle markten thuis, de vrijwilligers die mee-werken op de vakanties van Intersoc. De gasten een fan-tastische ervaring bezorgen, daar doen ze het voor. Eind juni trokken ze in Sankt Moritz in Zwitserland het zomer-seizoen op gang met een Oekkie-vakantie, die kinderen tot 6 jaar extra verwent. Onze reporter (r. op grote foto)draaide mee als vrijwilliger.

> TEKST: MARTINE CREVE

‘Met hart en ziel in de weer’

Page 5: cm.be 6 juli

55[ uitgelicht ] onze reporter draait mee achter de schermen van Intersoc-vakantie

Stel je eens voor dat je ziekenhuisfactuur in de bus valt en dat je moet vaststellen dat er niet genoeg geld op je rekening staat om die te betalen. Of dat je na een kostenraming van het ziekenhuis moet besluiten om je ingreep nog wat uit te stel-len.

Het komt vaker voor dan we denken. Steeds meer patiënten geven aan dat ze hun ziekenhuisfactuur niet kunnen betalen. Voor een land waarin we er prat op gaan dat kwaliteitsvolle gezondheidszorg voor iedereen betaalbaar moet zijn, is dat beschamend.De oorzaken voor deze evolutie zijn divers. Het heeft voor een stuk te maken met het feit dat de ereloonsupplementen die zorgverleners vragen, de jongste jaren de pan uit swingen. Voor een opname in een eenpersoonskamer betaal je als patiënt gemiddeld al 1 461 euro.

Maar ook in kamers voor twee of meer personen, waar ereloonsupplementen verboden zijn, is er een probleem. De prijzen zijn er - met een gemiddelde van 281 euro - een stuk gematigder, maar voor mensen met een laag inkomen is dat nog steeds een serieuze hap uit hun maandbudget. Steeds vaker moeten zij zelf de kostprijs ophoesten voor (nog) niet-terugbetaalde ingrepen, materialen, labo-onderzoeken of medische beeldvorming. Nieuwe be-handeltechnieken mogen dan wel effectiever zijn, er is niet altijd genoeg geld om

vanuit de ziekteverzekering meteen een tegemoetkoming te voorzien. Vandaag betalen patiënten in algemene ziekenhuizen jaar-

lijks 1,2 miljard euro uit eigen zak. Dat is nu al tien procent van het volledige ziekenhuisbudget.

Maggie De Block verklaarde onlangs dat zij een einde wil maken aan de supplementen in ziekenhuizen. Wij zullen het als gezondheidsfonds niet nalaten om haar aan die belofte te herinneren.

Tegelijkertijd moeten we verder kijken dan de supple-menten. Die zijn namelijk niet de enige reden waarom

patiënten hun factuur niet meer kunnen betalen. Het heeft evenzeer te maken met overconsump-tie. Zijn alle labo-onderzoeken echt nodig? Moet de patiënt zo vaak onder de scanner? Is elke in-greep even gewenst? Ook daar moeten we kri-tisch naar kijken.Voor de herziening van de ziekenhuisfinancie-ring is de tijd van woorden stilaan voorbij.

Willen we de factuur voor patiënten betaal-baar houden, dan is het tijd voor daden.

Luc Van Gorp,Voorzitter CM

[ de voorzet ]

Als het ziekenhuis te duur is

Ste

fan

Dew

icke

re

handeltechnieken mogen dan wel effectiever zijn, er is niet altijd genoeg geld om vanuit de ziekteverzekering meteen een tegemoetkoming te voorzien.

Vandaag betalen patiënten in algemene ziekenhuizen jaar-lijks 1,2 miljard euro uit eigen zak. Dat is nu al tien procent

van het volledige ziekenhuisbudget.

Maggie De Block verklaarde onlangs dat zij een einde wil maken aan de supplementen in ziekenhuizen. Wij zullen het als gezondheidsfonds niet nalaten om haar aan die belofte te herinneren.

Tegelijkertijd moeten we verder kijken dan de supple-menten. Die zijn namelijk niet de enige reden waarom

patiënten hun factuur niet meer kunnen betalen. Het heeft evenzeer te maken met overconsump-tie. Zijn alle labo-onderzoeken echt nodig? Moet de patiënt zo vaak onder de scanner? Is elke in-greep even gewenst? Ook daar moeten we kri-tisch naar kijken.Voor de herziening van de ziekenhuisfinancie-ring is de tijd van woorden stilaan voorbij.

Willen we de factuur voor patiënten betaal-baar houden, dan is het tijd voor daden.

Ste

fan

Dew

icke

re

In alle ploegen ervaar ik een sterke samenho-righeid en veel enthousiasme om er elke dag weer in te vliegen. Toegegeven, het is hard werken. Maar als de gasten tevreden zijn, dan zijn de vrijwilligers dubbel content.

Meer foto’s op www.cm.be/indekijker

Ik sluit het vrij-willigerswerk af achter de bar. Onder het al-ziend oog van Frank Van de Winkel (47) uit Schepdaal ga ik aan de slag. Aan de toog kan het vooral ‘s avonds

heel druk zijn. ‘Maar overdag heb je tijd om eropuit te trekken’, vindt Frank. Vele vrijwilli-gers die mij intussen kennen, komen mij aan-moedigen en een praatje maken. Maar als professionele barvrouw mag ik andere klanten niet laten wachten.

Ik spring ook eens binnen bij Veronique Vandaele (63) in de koude keuken. In tegen-stelling tot vele vrijwilligers, komt zij voor de eerste keer mee. ‘Een vriendin maakte mij er warm voor.’ En het bevalt haar. Ze krijgt de vrij-heid om creatief te zijn in haar branche. En het contact met mensen spreekt haar enorm aan.

Naast An De Bock (65) uit Sleidinge luister ik aandachtig naar de vragen waarmee de gas-ten naar de receptie komen. Is er geen jasje gevonden? Waar kan ik de banden van mijn auto laten oppompen voor ik vertrek? Omdat de va-kantie op zijn einde loopt, is ze al volop bezig met de administratie voor de volgende peri-ode. Nieuwe gasten melden zich plots aan, een dag te vroeg. An heet ze welkom.

Iedereen welkom bij An De Bock (m.) aan de receptie

Vriendin maakte Veronique Vandaele

warm voor koude keuken

Achter de bar houdt Frank Van de Winkel

alles in het oog

De mening van Martine

‘Met hart en ziel in de weer’

Page 6: cm.be 6 juli

6[ goed in mijn vel ] ongevallen met gevaarlijke stoffen

‘Met het Antigifcentrum, hoe kan ik u helpen?’ Woensdagmiddag, even voor 14 uur. Dokter Christina Tobback, in een vorig leven nog huis-arts, neemt de telefoon op. In de aanslag: haar balpen en een tot de verbeelding sprekende databank, met gegevens over de samenstelling van onder andere huishoudproducten en medi-catie. Ongevallen met die twee, daar gaan de meeste oproepen over. Honderden weten-schappelijke boeken flankeren de bureaus waar de artsen zitten. Overdag zijn dat er twee of drie en ook ’s nachts is er altijd iemand aan-wezig.

Naar het ziekenhuisHet gesprek gaat verder, met de bezorgde stem van een bejaardenverzorgster aan de

‘Vaatwasblokjes zijn net snoepjes.

andere kant van de lijn. ‘Een van onze rusthuis-bewoners lijdt aan dementie en heeft bijna een volledige vaatwastablet opgegeten’, klinkt het. Dokter Tobback maant aan tot kalmte. ‘Je moet ook een beetje psycholoog zijn. Mensen bellen heel vaak in paniek en dan moet je ze proberen te kalmeren.’

Dokter Tobback stelt de verzorger enkele stan-daardvragen. ‘We vragen de mensen altijd om

de originele verpakking bij de hand te houden. Zo weten we snel of het product schadelijke stoffen bevat. Wasmiddelen voor de vaat zijn bijvoorbeeld veel schadelijker dan die voor textiel, want ze moeten vet van een pan kunnen verwijderen. Een andere belangrijke factor is de hoeveelheid die het slachtoffer heeft inge-slikt of aangeraakt’, duidt dokter Tobback. Al snel wordt duidelijk dat de onfortuinlijke bejaarde man met spoed naar het ziekenhuis moet. ‘Zowel de hoeveelheid als de inhoud van het product waren zorgwekkend’, besluit ze.

‘Snoepjes’ voor de wasDokter Petra Van de Sijpe, een urgentiearts die de tweede telefoon bemant, pikt in. ‘Ongevallen met wascapsules komen steeds vaker voor, want die zien eruit als snoepjes. Heel verleidelijk voor kleine kinderen die aan het ontdekken zijn. En dus erg gevaarlijk. Wanneer je op zo’n blokje bijt, komen er geconcentreerde detergenten vrij. Die kunnen tot ernstige maag- en darmklachten en ademhalingsproblemen leiden’, zegt ze.

Dokter Tobback gaat verder. ‘Het is niet altijd nodig om naar de dokter te gaan. Een slok wa-ter om een stof te verdunnen kan bijvoorbeeld

Peuters die in vaatwasblokjes bijten of honden die van de onkruidver-delger proeven. Bij ongevallen met giftige stoffen richt je je zo snel mo-gelijk tot het Antigifcentrum. ‘Mensen bellen ons beter een keer te veel dan te weinig’, vinden de artsen, die dag en nacht paraat staan.

> TEKST: THOMAS ROSSEEL > FOTO: GUY PUTTEMANS

Erg gevaarlijk’

Wist je dat…• ongeveer evenveel telefoontjes over

volwassenen (47 procent) als over kin-deren (46 procent) gaan? 7 procent van de telefoontjes gaat over dieren.

• er bij de kinderen een overduidelijke piek is bij de leeftijd van 1 tot 4 jaar? Zij zijn volop op verkenning.

• bij bepaalde dagelijkse producten, zoals ontstoppers, slechts één slok al tot ern-stige brandwonden kan leiden?

• bij petroleumproducten, zoals lampolie en meubelvernieuwer, enkele druppels een chemische longontsteking kunnen veroorzaken?

• nu steeds meer mensen wasmiddelen in capsules kopen, het antigifcentrum ook veel meer telefoontjes binnenkrijgt over kleine kinderen die de capsules inslik-ken of erin bijten?

• je kind doen overgeven geen goed idee is? Zo passeren dezelfde schadelijke stoffen een tweede keer via de slok-darm. Ook melk drinken als tegengif is een fabeltje.

Ben je ook al eens geholpen door het Antigifcentrum? Reageer via [email protected], Persdienst CM, PB 40, 1031 Brussel.

Reageer

Page 7: cm.be 6 juli

7

[ smakelijk ]

LienWillaert

1 bloemkool, in fijne roosjes • 2 à 3 eetlepels mangochutney • 2 rode en/of oranje (punt)papri-ka’s, fijngesneden • ½ theelepel olijfolie • 1 avo-cado, in stukjes • 2 little gems (of ijsbergsalade), fijngesneden • 75 g cashewnoten • 1 eetlepel olijfolie • fleur de sel • peper • 1 eetlepel sesamzaadjes

laat de oven voorverwarmen op 180 °C • wentel de kleine bloemkoolroosjes in de mangochutney • plaats ze in de oven en laat ze ongeveer een kwartiertje karamelliseren • wok de paprika in een halve theelepel olijfolie • meng de paprika, de gekaramelliseerde bloemkool, de avocado, de gem (salade) en de cashewnoten • breng op smaak met olijfolie, fleur de sel en peper • strooi er de sesamzaadjes over

7

smakelijk ]smakelijk ]smakelijk

Willaertmet

Salade met bloemkool en mangochutney

Recept: Lien WillaertUit het boek ‘Gezond Gulzig’ (lente-zomer)

Viol

et C

orbe

tt B

rock

Tom

Sw

alen

s

Voor 4 personen

al volstaan. Wij zijn er om te beoordelen of een behandeling nodig is. Onze job houdt trouwens veel meer in dan louter telefoons beantwoor-den.’

Geen risico’sGemiddeld 150 oproepen in 24 uur tijd, uit heel België en het Groothertogdom Luxemburg. Het gesprek met de artsen wordt weer onderbro-ken, nu door het telefoontje van een bezorgde mama. ‘Mijn dochtertje heeft het flesje vitami-ne D in één keer opgedronken. Ze mag maar enkele druppeltjes per dag innemen.’ Dokter Van de Sijpe kan de mama snel geruststellen. ‘Zorg ervoor dat ze de komende maand geen druppels meer inneemt, mevrouw. Ze heeft haar dosis voor een tijdje binnen’, raadt ze de vrouw aan.

De dokters zijn het erover eens. ‘Een ongeval met gevaarlijke stoffen tegengekomen? Bel eerst naar ons, ook als je twijfelt. Beter een keer te veel bellen, dan te weinig. Met toxische stoffen en geneesmiddelen mag je geen risi-co’s nemen’, vinden ze.

Erg gevaarlijk’

Opgelet!

• Bewaar geneesmiddelen en huishoudelijke producten buiten het bereik van kinderen.

• Hou kinderen uit de buurt als je met gevaarlijke producten zoals ontstoppers en oplosmiddelen werkt. De meeste ongevallen ge-beuren thuis, tijdens het gebruik.

• Lees aandachtig het etiket en de gebruiksaanwijzing vooraleer je het product gebruikt.

• Bewaar producten in hun originele verpakking. Giet ze nooit over.

• Meng nooit gevaarlijke producten, bijvoorbeeld javel en ontkalker.

• Noteer de naam van planten in huis en in de tuin.

De snelste weg naar het Antigifcentrum is het gratis nummer 070 245 245. www.antigifcentrum.be

Dokters Christina Tobback (l.) en Petra Van de Sijpe: ‘We beschikken over veel wetenschappelijke gege-vens. En we leren nog elke dag bij.’

Page 8: cm.be 6 juli

Geert David (58) uit Waasmunster

‘Wandelen in Madeira’‘Ik trek met mijn vrouw een week naar Madeira, een eiland van Portugal. We kijken uit naar de wandelingen. We nemen een insectenspray met DEET mee. Is dat nodig?’

‘Bereid je ook voor dichtbijreizen goed voor. Breng je basis-vaccinaties in orde en bescherm je tegen de zon en insecten. Gebruik een insectenwerend middel, eventueel met DEET. Zo kun je beten van zandvliegen, muggen of teken zoveel moge-lijk voorkomen. Voor Zika hoef je in Zuid-Europa geen schrik te hebben. Er leven muggen die de ziekte kunnen overdragen, maar er zijn nog geen Europese gevallen gemeld.’

8[ even buiten strijd ] goed voorbereid, veraf of dichtbij

In de zomer trekken we er weer op uit. ‘Check altijd de gezondheidsrisico’s en breng je basisvac-cinaties in orde’, zegt Patrick Soentjens, hoofd van de dienst reisgeneeskunde van het Instituut voor Tropische Geneeskunde (ITG). Een blik op de wereldkaart.> TEKST: ANNELEEN VERMEIRE

Gezond de wereld rond

Lora Hasenbroekx (17) uit Zellik

‘Een jaar studeren in Bolivië’‘Ik proef via het uitwisselings-programma AFS een jaar van het middelbare schoolleven in Bolivië. Moet ik me zorgen ma-ken over voedselvergiftigin-gen?’

Dr. Soentjens: ‘Voor Zuid-Amerika zijn de basisvaccinaties en een vaccin tegen hepatitis A en B de eerste stap. In grote delen van Zuid-Amerika moet je je vaccineren tegen gele koorts. Reis je langer dan drie weken en in minder hygiënische omstan-digheden, overweeg dan vaccinaties als hondsdol-heid en buiktyfus.’

‘Let op voor ziektes afkomstig van muggen. In Zuid- en Centraal-Amerika is er Zika. Dat is gevaarlijk voor wie zwanger is of wil worden. Malaria komt vooral rond het Amazonebekken voor. Neem je voorzorgen: een insectenwerend middel met DEET, een muskietennet, eventueel preventieve medica-tie. Bespreek dit met je arts. Bescherm je ook overdag met DEET tegen dengue of chikun gunya. Die ziektes komen veel voor in Zuid-Amerika.’

‘Neem in Bolivië voorzorgen tegen diarree. Lora let dus het best op wat ze eet. Diarree en misselijk-heid gaan meestal vanzelf over. Ga naar de dokter als klachten aanhouden.’

Els De Vos (31) uit Sint-Niklaas

‘Koken voor 80 Chiromeisjes in Neerpelt’‘We gaan met oud-leiding koken op het kamp van onze Chiromeisjes in Limburg. Tien dagen lang is de keuken onze uitvalsbasis. Hoe kunnen we ons beschermen tegen teken?’

‘Teken komen overal voor en kunnen allerlei ziektes overdragen. In Limburg heb je een groot risico op de ziekte van Lyme, veroor-zaakt door de Borrelia-bacterie. Draag ho-ge schoenen of een lange broek en gebruik een insectenwerend middel met DEET. Controleer na een buitenactiviteit steeds op teken. Verwijder de teek en hou de plaats waar hij zat in de gaten. Ga naar de dokter bij een rode kring van minstens vijf centimeter. In de bossen van Midden-, Oost- en Zuidoost-Europa loop je risico op tekenencefalitis (TBE). Daarvoor bestaat een vaccin.’

Niet vergeten• Ga zes weken voor je reis naar je arts of reis-

expert. Mensen met een chronische aandoe-ning, hart- en vaatziektes of immuniteitspro-blemen hebben individueel advies nodig, net als kinderen, zwangere vrouwen en ouderen.

• Breng je basisvaccinaties (tetanus, difterie, kinkhoest, mazelen en polio) in orde, onge-acht je bestemming. Herhaal tetanus en dif-terie om de tien jaar.

• Hepatitis A heb je voor de meeste verre rei-zen nodig.

• Reizigersdiarree is bijna nooit gevaarlijk. Drink voldoende. Neem enkel zelf antibiotica in afgelegen gebieden in Azië of Afrika en bij hoge koorts, hevige krampen, of bloed of et-ter bij de ontlasting (nieuwe richtlijn reizi-gersdiarree Belgische Studiegroep Reis-genees kunde).

• Bescherm je tegen de zon.• Vraag je apotheker raad over de concentratie

DEET.• Ontsmet elke wonde, krab niet aan beten.

• Ga naar een gespecialiseerd centrum bij problemen of ziekte na een tropenreis of na risicovol seksueel contact. Koorts in de eer-ste drie maanden na je reis in malariagebied is een alarmsignaal. Dan is een bloedonder-zoek nodig. Na risicocontact of bij contact met grond of zoet water heb je soms bijko-mend onderzoek van bloed, stoelgang of uri-ne nodig.

‘We gaan met oud-leiding koken op het kamp van onze Chiromeisjes in Limburg. Tien dagen lang is de keuken onze uitvalsbasis. Hoe kunnen we ons

‘Ik proef via het uitwisselings-programma AFS een jaar van programma AFS een jaar van het middelbare schoolleven in het middelbare schoolleven in

Guy

Put

tem

ans

Ste

faan

Van

Hul

Ste

faan

Van

Hul

Page 9: cm.be 6 juli

9[ even buiten strijd ] goed voorbereid, veraf of dichtbij

Zomer en zon, dat betekent genieten. Maar als je te lang in de zon blijft, kun je een zon-neslag krijgen. Voldoende drinken en verkoeling zoeken, zijn een must.

Wat is een zonneslag?Als de zon lang op je hoofd of in je nek schijnt, kun je je lichaamswarmte en de warmte van buiten niet voldoende meer afvoeren. Normaal koelt je lichaam af door te zweten. Als je meer vocht verliest dan je drinkt, koelt je lichaam moeilijker af en stijgt je temperatuur. Zeker bij inspanningen. Je loopt dan risico op een zonneslag. Jonge kinderen, ouderen, mensen met een chronische aandoening of met gezondheidsproblemen zijn extra gevoe-lig. Als je niet ingrijpt, kan een zonneslag leiden tot een hitteberoerte. Dat is een levens-bedreigende combinatie van oververhitting en uitdroging. Je lichaamstemperatuur kan tot 41 graden oplopen, waardoor je risico loopt op stuipen of bewusteloosheid. 

Hoe herken je een zonneslag?Wie lang in de zon blijft, kan rood worden in het gezicht. Andere signalen zijn een stij-gende hartslag, zweten, duizeligheid, dorst, een droge mond of misselijkheid. Je huid kan beginnen gloeien, soms krijg je plots kippenvel of zie je bleek. Wie een zonneslag heeft, voelt zich vaak slap, moe of verward. Je kunt ook flauwvallen. Bij een zware zonneslag stijgt je lichaamstemperatuur, zweet je weinig tot niet en voel je je suf.

Wat kun je eraan doen?Ga bij de eerste symptomen uit de zon. Ga half rechtop in de schaduw liggen. Maak knellende kleding los zodat je frisse lucht krijgt. Zorg voor verkoe-ling, besprenkel je met water, leg eventueel natte doeken op je hoofd en in de lies. Drink veel water, in kleine slokjes. Als je merkt dat je gaat flauwvallen, ga dan plat liggen in een koele omgeving.

Wanneer ga je naar de dokter?Heb je een zware zonneslag, raadpleeg dan een arts. Blijf je braken, ben je onrustig of verward of vertoon je symptomen van een hitteberoerte, bel dan de hulpdiensten. Doe dat ook wanneer iemand flauwvalt en lan-ger dan twee minuten niet reageert. Zorg vooral ook voor afkoeling.

Hoe kun je een zonneslag voorkomen?Loop niet te lang in de zon en draag een hoedje met een brede rand of een pet. Drink 1,5 tot 2 liter water. Wacht niet tot je dorst hebt. Ben je actief bezig, drink dan 2 tot 4 glazen water per uur. Vermijd alcohol en cafeï ne. Blijf binnen wanneer de zon het felst schijnt (tussen 12 en 15 uur) en doe tussen 11 en 22 uur geen grote lichamelijke inspanningen buiten. Zoek verkoeling. Neem een douche of duik even in het zwem-bad.

Elise Rummens, preventie-arts CMwww.cm.be/dehuisdokter

[ de huisdokter ] water en verkoeling

Hoe kun je een zonneslag voorkomen?

Ste

fan

Dew

icke

re

Ga bij de eerste symptomen uit de zon. Ga half rechtop in de schaduw liggen. Maak knellende kleding los zodat je frisse lucht krijgt. Zorg voor verkoe-ling, besprenkel je met water, leg eventueel natte doeken op je hoofd en in de lies. Drink veel water, in kleine slokjes. Als je merkt dat je gaat flauwvallen, ga dan plat liggen in een koele omgeving.

Heb je een zware zonneslag, raadpleeg dan een arts. Blijf je braken, ben je onrustig of verward of vertoon je symptomen van een hitteberoerte, bel dan de hulpdiensten. Doe dat ook wanneer iemand flauwvalt en lan-ger dan twee minuten niet reageert. Zorg vooral ook voor afkoeling.

Hoe kun je een zonneslag voorkomen?Loop niet te lang in de zon en draag een hoedje met een brede rand of een pet. Drink 1,5 tot 2 liter water. Wacht niet tot je dorst hebt. Ben je actief bezig, drink dan 2 tot 4 glazen water per uur. Vermijd alcohol en cafeï ne. Blijf binnen wanneer de zon het felst schijnt (tussen 12 en 15 uur) en doe tussen 11 en 22 uur geen grote lichamelijke inspanningen buiten. Zoek verkoeling. Neem een douche of duik even in het zwem-

Elise Rummens, preventie-arts CMwww.cm.be/dehuisdokter

Ste

fan

Dew

icke

re

Kristina Van Remoortel (28) uit Gent

‘Natuur en cultuur in Japan’‘Ik reis met mijn vriend zes weken door Japan met de trein. Tokio bezoeken, snor-kelen, trekkings in de bergen, alles kan er. We nemen voorzorgen tegen hoogteziek-te. Hebben we inentingen nodig?’

‘Voor Japan volstaan de basisvac-cinaties met een eenmalige polio-herhaling.’

‘Het is goed dat Kristina denkt aan hoogteziekte. Japan heeft bergen van meer dan 3000 meter. Dan kun je last krijgen. Stijg of daal niet te snel. Keer terug als je last krijgt van hoofdpijn, misselijkheid, kort-ademigheid …’

Avontuurlijke reizen naar de tropen

‘Neem in Zuidoost-Azië en Afrika meer voorzorgen. Zeker als je er langer bent. Haal een hepatitis A-vaccin. Reis je in minder hygië-nische omstandigheden, dan zijn een hepatitis B- en buiktyfusvac-cin belangrijk. Ik raad ook een hondsdolheidvaccin aan, zeker voor wie lang, veel of in afgelegen gebied reist. Ga bij een krab of beet van een hond of aap altijd zo snel mogelijk naar een arts. Bespreek vooraf ook of een vaccin tegen meningitis in Afrika en Japanse encefalitis in Azië nodig zijn. Bescherm je in Afrika en be-paalde regio’s in Azië tegen mala-ria en andere muggenziektes.’

Gezondheidstips en info over tegemoetkoming voor reis-vaccins voor jongeren: www.cm.be/zomerAlgemene tips en informatie per bestemming: www.itg.be

Ste

faan

Van

Hul

Ste

faan

Van

Hul

Lie

ven

Van

Ass

che

water en verkoeling

een zonneslag

Page 10: cm.be 6 juli

10[ sterker met steun ] ondersteuningsnood zorgbehoevenden in kaart

‘Sara komt op de eerste plaats. Maar de continue zorg is zwaar. Het persoonsvol-gend budget schept mogelijkheden.’ Nadia Quintens (50) uit Landen blikt te-rug op de aanvraagprocedure. Valerie Winderickx van CM Leuven begeleidde haar.

> TEKST: ANNELEEN VERMEIRE > FOTO: KATRIEN BELS

‘Neem tijd,

Sara (23) zit in de zetel, haar benen op de schoot van Nadia. ‘Als ze op haar gemak is, is ze rustig, apathisch zelfs. Dat staat in contrast met de aanvallen. Die kunnen plots voorko-men. Dan wordt ze onvoorspelbaar, agressief. Ze heeft ook zware epilepsie. Mentaal is ze twee jaar. Wij doen alles samen.’

Geduld‘Toen Sara drie was, belandde ze in een waak-coma. Onze wereld stond stil’, zegt Nadia. ‘Na een jaar is ze ontwaakt en zijn de epilepsieaan-vallen begonnen. Plots moet je erkennen dat je kind een handicap heeft, dat je leven op zijn kop staat.’

‘Niets plannen. En veel geduld. Zo hou je vol. Sara heeft voortdurend begeleiding nodig. Je mag geen eigen programma hebben. Er kan altijd iets tussenkomen. Wij gaan amper weg, zeggen vaak af. Bij veel indrukken kan het snel escaleren. Gelukkig worden activiteiten afge-stemd op Sara. Maar wij vertrekken altijd als

eerste, omdat ze medicatie moet nemen en vroeg gaat slapen. We halen de wereld zelf naar binnen. Hier komt veel volk over de vloer. Ik kook graag. Samen eten is een mooie manier van tijd samen doorbrengen. Zolang ik mo-menten kan blijven delen, kan ik veel aan.’

Ondersteuning zelf organiseren ‘Mensen als Sara hebben veel ondersteuning nodig. Dat kost geld. Sinds 1 april kunnen

meerderjarigen met een intensieve ondersteu-ningsnood een persoonsvolgend budget (PVB) aanvragen’, legt Valerie Winderickx uit. ‘Daarmee kun je je ondersteuning zelf organi-seren. Wie zoals Sara al een persoonlijk as-sistentiebudget (PAB) had of in een voorziening verblijft, krijgt vanaf 2017 automatisch het persoonsvolgend budget. Wie vandaag op de wachtlijst staat, zal ook voor het persoonsvol-gend budget op een wachtlijst staan. Telkens

Een persoonsvolgend budget aanvragen: stap voor stapHoe? Valerie: ‘Je stelt eerst een ondersteunings-plan  op. Dat moet je laten goedkeuren door het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH). Het toont welke onder-steuning een persoon met een handicap wenst. Je hebt ook een multidisciplinair ver-slag nodig. Dat beschrijft objectief je handicap en ondersteuningsnood. Bij een zware onder-steuningsnood komt het multidisciplinair team met een vragenlijst, het zorgzwaarte-instrument (ZZI), langs om te kijken hoeveel ondersteuning je exact nodig hebt voor dage-lijkse dingen. Het team stelt ook een budget-

categorie voor en kent een prioriteit toe. Het verslag wordt, na goedkeuring van het onder-steuningsplan, eveneens ingediend bij het VAPH.’

Wat als je op de wachtlijst staat?‘Wie nog geen persoonsvolgend budget krijgt, kan gebruik maken van rechtstreeks toegan-kelijke hulp. Daarvoor hoef je niet eerst inge-schreven te zijn bij het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap. Ook buiten de gehandicaptenzorg kun je een beroep doen op ondersteuning: gewone thuiszorgdiensten,

vrijwilligerswerk, oppashulp … Ook een ba-sisondersteuningsbudget is voor sommigen vanaf september mogelijk. Dat kan financieel alvast een duwtje in de rug zijn om dergelijke diensten in te schakelen.’

Met vragen, zowel voor het ondersteu-ningsplan als de objectivering, kun je terecht bij de dienst Maatschappelijk Werk van je ziekenfonds. www.cm.be/pvf

Nadia (l.) naast Sara en Valerie (r.): ‘Hoe vollediger je de ondersteuningsnood beschrijft, hoe beter.’

bespreek alles’

Page 11: cm.be 6 juli

11

[ helpende handen ]

Rudy strijdt voor een betere wereld‘Als kind liep ik al rond met stickers van 11.11.11. Humanitaire organisaties zijn mijn leven.’ Vandaag is Rudy Van Nieuwenhove (58) uit Gent een van de drijvende krachten bij Handicap International.

‘Het is niet zo dat ik de microbe van thuis uit heb meegekregen. De inte-resse is op school gestart, toen er mensen van een humanitaire organisatie op bezoek kwamen. Ik ben erin gerold en het is tot op vandaag de rode draad in mijn leven gebleven. Zo werkte ik ook al als vrijwilliger voor Greenpeace en Artsen Zonder Grenzen.’

Lokale bekendheid‘Ik werk al jaren samen met een kliek vrijwilligers van zo’n zeven à acht mensen. Drie jaar geleden kwamen we in contact met Handicap International. Die organisatie wil kwetsbare mensen in moeilijke situaties, zoals oorlog en natuurrampen, opnieuw een waardige plaats in de samenleving geven. We gingen rond de tafel zitten om na te denken over wat wij als niet-professionelen konden betekenen. Veel, zo blijkt ondertussen. We staan met standjes op beurzen, zoeken nieuwe professionele krachten voor de organi-satie, organiseren evenementen, en nog veel meer. De samenvatting is eenvoudig: we willen Handicap International op lokaal vlak bekender maken. Voor ons is dat Gent, maar er zijn ook collega’s in Leuven en Antwerpen.’

Drinkwater controleren‘In het dagelijkse leven werk ik als kwaliteitscontroleur bij de drinkwatermaatschappij. Iets helemaal anders dus. Voor mijn vrijwilligerswerk bij humanitaire organisaties hoef ik niets te krijgen. Integendeel, ik wil zelf iets teruggeven aan onze maatschappij. Ik besef dat we het hier best wel goed hebben. Kijk maar naar landen waar er voortdurend bombardementen zijn. Onlangs startten we met onze campagne Stop Bommen op Burgers, tegen de bombardementen in Syrië. Er is nog veel werk aan de winkel, maar we blijven strijden voor een betere wereld.’

Thomas Rosseel

www.handicapinternational.be

Als je medische kosten in een kalender-jaar hoger zijn dan een grensbedrag, dan krijg je het remgeld voor de vol-gende verstrekkingen terugbetaald.

De maximumfactuur (MAF) beperkt jaar-lijks je medische kosten tot een plafond-bedrag. Dat is afhankelijk van je inkomen. Voor gezinnen met een netto belastbaar jaarinkomen tot 17 879,74 euro is het grensbedrag 450 euro. Eens zij dat be-drag hebben uitgegeven, krijgen zij het remgeld voor de rest van dat jaar volledig terugbetaald.

Voor de MAF telt het remgeld voor presta-ties bij artsen en andere zorgverleners mee. Ook geneesmiddelen uit de catego-rieën A, B en C, magistrale bereidingen en bepaalde kosten in het ziekenhuis neemt de MAF in rekening. Maar niet alle

kosten tellen mee. Behandelingen of geneesmiddelen die de ziekteverzekering niet terugbetaalt, komen niet in aanmer-king. Dat is evenmin het geval voor sup-plementen bij niet-geconventioneerde zorgverleners en in eenpersoonskamers bij hospitalisatie.

Het ziekenfonds kent je gezinssamenstel-ling en telt de bedragen voor de MAF op. Op het document dat je van het zieken-fonds krijgt bij terugbetaling van medi-sche kosten, staan de bedragen die mee-tellen voor de MAF onderstreept. Heb je het grensbedrag bereikt, dan zal het zie-kenfonds je verwittigen en krijg je het remgeld van volgende verstrekkingen automatisch terugbetaald.

www.cm.be/maximumfactuur

[ de vraag ]

Hoeveel remgeld heb ik dit jaar al betaald?L

ieve

n Va

n A

ssch

e

[ sterker met steun ] ondersteuningsnood zorgbehoevenden in kaart

er nieuwe middelen worden voorzien, komen aanvragen in volgorde van de toegekende prioriteit aan de beurt.’

VragenlijstValerie is refertewerker in het multidiscipli-nair team van CM Leuven. ‘Dat bestaat uit een arts, psycholoog, maatschappelijk wer-ker, ergotherapeut … Wie een PVB wil aan-vragen, moet een ondersteuningsplan  op-stellen en heeft een multidisciplinair verslag nodig. Dat verslag beschrijft je handicap en ondersteuningsnood. Bij een zware nood komt het team met een vragenlijst bij je langs om te kijken over hoeveel ondersteu-ning het net gaat.’ De vragenlijst is sterk uitgebreid. Valerie kon hem testen bij Nadia. Valerie: ‘Het gaat over zelfredzaamheid. Kun je huishoudelijke ta-ken doen? Kun je de trap op? Kun je jezelf wassen? En over gedragsproblemen en soci-aal-emotionele thema’s.’ Nadia: ‘Confronte-rend. Het gaat steeds over wat je kind niet kan.’

Valerie: ‘Onze rol is belangrijk. We moeten alert zijn. Doorvragen om de nood zo objec-tief mogelijk te kunnen beschrijven. Zo wordt er een budgetcategorie bepaald.’ Nadia knikt: ‘Dat vergt empathie en tijd. Zo vergeet je geen nuances. Sara kan een boterham eten. Maar enkel als ik die smeer. Hoe volle-diger, hoe beter. Geef ook goed de sociale context in het ondersteuningsplan weer. Hoe gaat het in het gezin? Kun je op familie reke-nen? Zo toon je wat je aankunt. Onmisbaar.’

Kleine dingen‘Sara en ik worden ouder’, gaat Nadia verder. ‘Het doet nadenken. Wat als ik niet meer voor haar kan zorgen? We bouwen met vzw Bindkracht een huis waar vijftien mensen kunnen wonen en zorg op maat krijgen. Dat kan door het persoonsvolgend budget. En met veel financiële steun en een sterk net-werk. Het vergt veel energie. Zo’n initiatieven zijn nodig. De wachtlijsten, de continue zorg, het weegt. We blijven niet bij de pakken zit-ten. Zorgen geeft ook betekenis aan je leven, leert je genieten van kleine dingen. Daar denk ik aan als ik met Sara liedjes zing of met Bindkracht een activiteit opzet.’

bespreek alles’

Plots moet je erkennen dat je kind een handicap heeft

Nadia, mama van Sara

Page 12: cm.be 6 juli

[ inbox ]

AutotestNa een arbeidsongeval word ik al tien jaar ge-test bij CARA. Het is telkens afwachten of mijn rijgeschiktheid weer met een jaar verlengd wordt. Die onzekerheid is niet fijn, maar ik be-sef dat het om mijn eigen veiligheid en die van de andere weggebruikers gaat. Een vrachtwa-gen- of buschauffeur moet na elke drie of vijf jaar slagen voor een medische test. De over-grote meerderheid van weggebruikers behalen hun rijbewijs op jonge leeftijd en nadien wordt hun rijgeschiktheid nooit meer gecontroleerd. Toch boet ook een percentage van deze groep in de loop der jaren in op zijn rijvaardigheden. Op cognitief, fysiek en visueel vlak. Als een voertuig jaarlijks een technische controle moet ondergaan, mag voor mij elke chauffeur even-goed regelmatig een medische test ondergaan.

Naam en adres bekend bij de redactie

HandicapDoor een zwaar herseninfarct is mijn broer aan de linkerkant volledig verlamd. Hij kan ook moeilijk slikken. Hij heeft tijdelijk met een sonde geleefd. Het slikken is nu een beetje onder controle maar hij zal altijd gemixt voed-sel moeten blijven eten. Omdat hij net de 65 voorbij is, komt hij niet meer in aanmerking voor een assistentiebudget. In een instelling waar men zeer actief omgaat met mensen met een handicap kan hij ook niet terecht. We moe-ten op zoek naar een woonzorgcentrum waar de begeleiding minder op maat is en waar hij omringd is door mensen die veel ouder zijn. Al die jaren heeft hij netjes afgedragen, maar buiten de tegemoetkomingen van de ziektever-zekering en hospitalisatieverzekering heeft hij nu geen recht op financiële hulp.

Myriam Van Varenbergh

Speur je in cm.be mee naar het antwoord?

TipBroedgebied in zee

Heb je vragen of opmerkingen bij een artikel? Aarzel niet om ze te sturen naar [email protected] - Persdienst CM, Postbus 40, 1031 Brussel

Onder elke brief publiceren wij de volledige naam en woonplaats van de auteur. Als je jouw reactie liever zonder deze gegevens ziet verschijnen, vermeld dit dan uit-drukkelijk. De redactie kan de teksten inkorten of niet geven bij plaatsgebrek.

12

Stuur je antwoord voor 21 juli op een gele briefkaart naar informatieblad cm.be, Postbus 40, 1031 Brussel. Of mail het naar [email protected]. Vermeld welke prijs je wenst: het kookboek ‘Op de groei 2’ van Sofie Dumont (vernieuwende recepten die de smaakzin van kinderen ontwikke-len en tips voor hun brooddoos), uitg. WPG of het boek ‘Halfweg’ van Liesbeth Baeten (suggesties om te overnachten op de weg naar of van het zuiden en tips om files te vermij-den), uitg. Borgerhoff & Lamberigts. Uit de juiste inzendingen worden vier winnaars geloot.

Antwoord opgave cm.be nr. 11Applaus

WinnaarsGonda Boulonne (Grimbergen)Marleen De Prez (Erwetegem)Erik Jermei (Bilzen)Kristine Van Mechelen (Kontich)

Oplossing

I

Uit de juiste inzendingen worden vier

Mensen met een handicap komen in aanmerking voor persoonsvolgende financiering als voor 65 jaar een aanvraag is ingediend. Mensen met een zware zorgbehoefte hebben ongeacht leeftijd of inkomen wel recht op een maandelijkse tege-moetkoming van de zorgverzekering. Na 65 kun-nen mensen met een beperkt inkomen een tege-moetkoming voor hulp aan bejaarden aanvragen.

ZoutVolgens een bericht in cm.be nr. 12 zou een nieuwe studie aantonen dat te weinig zout af te raden is. De aanbeveling van Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) voor zoutinna-me is 5 g voor de globale bevolking. En dat bereik je moeiteloos door de zouttoevoegingen in de gewone voeding (vleeswaren, kaas, brood, olijven ...). Niet alleen voor mensen met hoge bloeddruk maar ook voor onder meer mensen met diabetes en mensen met nier-, hart- of leverfalen is lage zoutinname nuttig. Als je die allemaal optelt, kom je aan zo’n 25 tot 30 procent van de globale bevolking.

Raymond Vanholder

DoktersbriefjeIk heb al mijn verzekeringspapieren overzich-telijk gebundeld en daarbij vond ik nog een oud doktersbriefje. Kan ik dat nog indienen bij het ziekenfonds voor terugbetaling?

Naam en adres bekend bij de redactie

Getuigschriften voor verstrekte hulp moeten aan het ziekenfonds worden bezorgd binnen de twee jaar na het einde van de maand waarin de zorg werd verleend. Afwijkingen zijn enkel mogelijk bij overmacht en met goedkeuring door het Riziv of wanneer de verjaringstermijn bij aangetekend schrijven werd tegengehouden of gestuit.

Mantelzorg (1)Ik las de mooie verhalen van de mantelzorgers in cm.be nr. 12. Zij zorgen ‘onvoorwaardelijk’ voor hun geliefden. Dat vind ik een heel be-langrijk woord. De betekenis ervan wordt on-derschat.

Willem Van Doesselaere, Lissewege

Mantelzorg (2)Petje af voor alle mantelzorgers. Broodnodige hulp en zorg die vaak zwaar is en nog te dik-wijls onder de radar blijft.

Maarten De Rijk via Twitter

[ brief in de kijker ]

Migraine

Ik ben 64 jaar en had in mijn jeugd al veel last van hoofdpijn. De signalen beschreven in het artikel over migraine (cm.be nr. 11) herken ik. De pijn straalde uit naar mijn nek, mijn zicht vertroebelde en ik kon licht en geluid amper verdragen. Rusten in een don-kere kamer ver weg van elk geluid was het enige dat hielp. Ik heb ervaren dat zoetstof in plaats van suiker gebruiken bij mij migraine kan uitlokken. Ook moet ik zuinig zijn met kaas en eieren. Alle info die over migraine verschijnt, volg ik met veel aandacht.

Naam en adres bekend bij de redactie

Page 13: cm.be 6 juli

nieuw: mondzorgtraject [ mijn CM ]13

Wie vaker gaat, betaalt minder

... genieten van de prachtige omgeving

Verbania - Culturele ontdekkingstocht

Reis in een comfortabele bus van 27 augustus tot 3 september naar het schitterende Verbania aan het Lago Maggiore. De ongerepte natuur, het verfrissende water en de altijd stralende zon maken Verbania tot een droombestemming.

Je logeert in Hotel Il Chiostro, een gerenoveerd klooster in Intra aan de oevers van het Lago Maggiore. Met de veerboot kun je vanuit Verbania de Borromeïsche eilanden verkennen.

Je betaalt 851 euro per volwassene in volpension incl. vervoer. Een single kan mits supplement van 91 euro. De bus opstapplaats is in Antwerpen of Brussel.

Meer informatie via www.intersoc.be en 070 233 119.

cm.be_01-07_Verbania.indd 1 27/06/2016 10:32:33

In juli 2016 gaat het nieuwe mondzorg-traject in. Dat moet mensen aanmoedi-gen elk jaar naar de tandarts te gaan. Wie dat niet doet, zal iets meer betalen. Een overzicht.*

Je ging het vorige kalenderjaar langs bij de tandarts (met terugbetaalde behandeling)

Je ging het vorige kalenderjaar niet langs bij de tandarts (geen terugbetaalde behandeling)

DE TERUGBETALING BLIJFT ONGEVEER GELIJK VOOR• raadplegingen• preventieve behandelingen• orthodontie• parodontologie

JE KRIJGT ONGEVEER 15 PROCENT MINDER TERUGBETAALD VOOR• tanden vullen• tanden trekken• tandprotheses

UITZONDERING: VERHOOGDE TEGEMOETKOMINGVoor mensen met de verhoogde tegemoetko-ming gaat de nieuwe regeling pas in op 1 ja-nuari 2017. Ook zij zullen vanaf dan iets meer betalen als ze in het voorgaande jaar niet naar de tandarts gingen.

De terugbetaling blijft ongeveer gelijk, voor alle behandelingen.

NIET VOOR KINDEREN EN JONGEREN

Deze regeling geldt niet voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar. Voor hen blijft gewone tandzorg volledig terugbetaald.

JUL1

* Onder voorbehoud van publicatie in het Belgisch Staatsblad.

-15 %

Page 14: cm.be 6 juli

> TEKST: NELE VERHEYE > FOTO: BRAM DEBAENST

[ uitsmijter ] de kinderkeuken van de chef16

‘Ik wou mijn dochter een goede start geven.’ En wat doet een chef zoals Sofie Dumont dan? Die maakt een kookboek met lekkere en gezonde recepten voor kinderen. De kookboekenreeks Op de groei werd meteen een succes.

et het eerste deel van Op de groei won Sofie Dumont dit jaar De Gourmand World Cookbook

Awards, zeg maar de Oscars van de kookboe-ken. Gezond koken voor kinderen is in, zoveel mag duidelijk zijn. En dat terwijl de VTM-chef tot voor kort vooral geassocieerd werd met slagroomtaarten en soesjes.

Ben je altijd bezig geweest met gezond eten?Sofie Dumont: ‘God, nee. Ik kreeg een traditio-nele opleiding tot chef, waarin je vooral leert koken met veel room en boter (lacht). Ik heb jarenlang vrij wild geleefd. Tot mijn vader plots stierf aan pancreaskanker, iets wat toch vaak met te veel wordt geassocieerd. Kort daarna werd ik zwanger en gooide ik het roer om. Ik wou mijn dochter een goede start geven.’

Was daar makkelijk informatie over te vinden?‘Niet echt. Over eten voor volwassenen ver-schijnt het ene boek na het andere, maar een

M En daarna nog de boterhamdoos?‘Ook daar begint alles bij de voorbereiding. Als ik kook, hou ik altijd wat groentjes apart. Een paar gestoomde peultjes of broccoliroosjes, bijvoorbeeld, zijn heel leuk om mee te geven als extraatje in de boterhamdoos. Of ik meng wat geplette groenten met geitenkaas, zo heb je meteen een lekkere spread voor op de bo-terhammen. ’

Grace protesteert nooit?‘Ze heeft ook fases dat ze iets niet lust, hoor. Ik maak daar geen drama van. Het smaakpatroon van kinderen evolueert voortdurend. Herinner jij je nog dat je voor het eerst een glas rode wijn dronk? Smaakt verschrikkelijk, toch? Forceren heeft geen zin. Ik vertrouw erop dat het wel goedkomt, zolang ik gevarieerd blijf koken. Ik laat haar ook dikwijls meekijken in de keuken.’

Helpt ze ook mee?‘Zeker. Het is de beste manier om je kinderen te laten kennismaken met allerlei verschillen-de producten. Zo laat ik Grace bijvoorbeeld spruitjes wassen en toon ik waar een wormpje een gaatje heeft gemaakt. Er een verhaaltje bij verzinnen doet wonderen. Grace durft wel eens zeggen dat ze geen vis lust. Dan vertel ik haar met veel enthousiasme dat mama de vis lekker zal bakken zodat hij een bruin korstje heeft. Dat werkt veel beter dan een kind ver-plichten.’

Eet Grace altijd gezond?‘Natuurlijk niet, wij zijn ook geen heiligen. In mijn hoofd zie ik het als 80 procent tegenover 20. 80 procent van de tijd eten we thuis vers en gevarieerd. Tijdens de overige 20 procent mag er al eens gezondigd worden, bijvoorbeeld op een communiefeest of verjaardag. Bovendien draait gezond leven niet om voeding alleen. Ik stimuleer Grace ook om veel buiten te spelen. Zelfs als het regent, ja (lacht). En we gaan met de fiets naar school. Kijk, je mag nog zoveel groenten eten als je wil, als je niet beweegt, dan kom je er niet. Dat geldt uiteraard ook voor kinderen.’

Het kookboek Op de groei 2 van Sofie Dumont is nu verkrijgbaar in de boekhandel. Speel mee met Zoek en Win op pagina 12 en maak kans op een gratis exemplaar.

kookboek voor kinderen, dat ontbrak nog. Dus ging ik zelf aan de slag. Pas op, ik wil geen di-eetgoeroe zijn. In mijn boeken zal je niet lezen dat je geen aardappelen of brood mag eten, of dat je vet moet afzweren. Als ik geen brood en geen aardappelen meer mag eten, dan wil je niet in mijn buurt zijn, geloof me (lacht). Vers en gevarieerd eten, daar geloof ik in. Echt eten, geen kant-en-klare troep.’

Heb je als drukbezette vrouw tijd om te ko-ken?‘Absoluut. Pas op, soms is het bij mij ook stres-sen om nog een mailtje af te werken voor mijn dochtertje Grace thuiskomt. Toch sta ik erop om elke avond vers te koken. Dat hoeft trou-wens niet eens zo lang te duren. Voorbereiding is alles. Terwijl ik de aardappelen schil, zet ik het water al op. En mijn diepvries zit vol. Niet met diepvriespizza en lasagne, wel met enkel-voudige ingrediënten die je makkelijk kunt verwerken.’

‘Voor mijn dochter kook ik elke avond vers’

Sofie Dumont met dochter Grace:‘Een verhaaltje vertellen werkt veel beter dan een kind verplichten.’