Top Banner
CISV NORGE 2/2013 // 1 CISV NORGE 2/2013
36

CISV Norge Medlemsblad 2/2013

Apr 06, 2016

Download

Documents

CISV Norge Medlemsblad nummer 2 2013
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 1

CISV NORGE 2/2013

Page 2: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

2 \\ CISV Norge 2/2013

CISV er en politisk og religiøst uavhengig organisasjon av og for unge mennesker som arbeider for en mer åpen, rettferdig og fredelig verden.

Siden 1951 har vi tilbudt et spekter av lokale aktiviteter, internasjonale leirer, utvekslinger og samfunnsprosjekt.

Hvert år organiserer våre frivillige aktiviteter for barn, unge og voksne fra over 60 land.

Gjennom årene har disse aktivitetene gitt tusenvis av deltakere muligheten å treffes og skape vennskapsbånd med mennesker fra hele verden!

Page 3: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 3

På skrivende tidspunkt er det litt over 2 måneder siden jeg tok over som styreleder for vår flotte organisasjon. Jeg takker for tilliten, og vil på vegne av CISV Norge takke Jostein Sydnes for den gode innsatsen han har lagt ned gjennom hans tid som leder.

Det er en spennende tid som ligger foran CISV Norge, og vi står foran et år der vi kommer til å arrangere flere leirer enn vi har gjort på en stund. Vi har også begynt å jobbe med Global Conferance 2015. Dette arrangementet erstatter AIM (internasjonale årsmøtet), og er tenkt å være en felles arena for fylkeslag fra alle CISV-land til å dele motivasjon og inspirasjon. CISV Norge er så heldige at vi får lov til å arrangere historiens første CISV Global Conferance.

I løpet 2013 har ca. 600 norske deltagere deltatt på CISV-program, og det har blitt arrangert ti leirer i Norge. Det er en enorm innsats som ligger bak disse deltagelsene og arrangementene. Jeg vil takke for ethvert bidrag, både små og store, da alle er nødvendige for å kunne gi flere tusen

norske og internasjonale barn og voksne minner som varer livet ut.

Jeg gleder meg over hvert medlemskap og hvert engasjement som er tilknyttet denne organisasjonen. Hvis noen lurer på hva jeg ønsker meg i julegave i år så er det enda flere medlemmer og enda mer CISV-engasjement og glede.

Avslutningsvis vil jeg takke Ketil Lehland, som gikk bort i høst, for samtalen vi hadde i sommer. For meg var det veldig inspirerende å få høre om CISV sin historie fra en som hadde vært formann på 70-tallet. Til alle CISVerne jeg møtte i begravelsen til Ketil: Det var et vakkert øyeblikk å se nærmere 40 CISVere, de fleste hadde vært på leir på 50- og 60-tallet, si farvel til Ketil ved å knytte hender og synge CISV-sangen. Det gjorde et sterkt inntrykk å se hvordan CISV-vennskap kan vare livet ut.

Ine Annett JomAAs Styreleder CISV Norge

Fantastisk engasjement

Page 4: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

4 \\ CISV Norge 2/2013

Page 5: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 5

6 editor’s corner 8 en oppdagelsesferd 12 Interchange: Norge og Colombia – en families erfaring 15 Screening Identity – et International People’s Project (IPP) 18 engasjement på Høstmøtet 20 Divers første måneder 24 FNs Internasjonale Fredsdag 26 Sommeren til CISV Norges nye styreleder 30 Neo – Nettverk, engasjement og oppfølging 32 Fredshuset – et fredelig miljø 34 CISV-quiz

Innhold

Ansvarlig utgiver: CISV Norge v/sentralstyret Ansvarlig redaktør: Ine Annett Jomaas Redaktør: Diana Dragieva Grafisk tilrettelegging: OktAN Stord Forsidefoto: smiley Village i Bergen 2013/Dina Riis Kallman Andre foto: Sabine Enko, Ine Annett Jomaas, German Grande, Diana Dragieva

takk til alle skribenter, fotografer og andre som har bidratt!

CIsV norge Møllergata 12, 7. etg. 0179 Oslo telefon: +47 950 28 296 E-post: [email protected] www.cisv.no

Page 6: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

6 \\ CISV Norge 2/2013

Høsten har vært her en stund og CISV Norge har kommet i høststemning. Nå er tiden kommet for å dele våre minner fra sommeren, men også begynne å planlegge neste leirsesong full av ulike CISV-aktiviteter og flere opplevelser.

I dette nummeret forteller vi om noen deltakere i forskjellige CISV-programmer og deres spennende erfaringer. Du kan bl.a. lese om IPP-prosjektet ‘Screening identity’ hvor mennesker fra elleve ulike land jobbet med temaene identitet, menneskerettigheter og migrasjon. Resultatet ble noen flotte kortfilmer. Dessuten får du muligheten til å lære mer om Interchange-programmet ved å bli kjent med en norsk vertsfamilie, som fikk en ny venn fra Colombia. Vi møtte også en delegasjon etter at de kom tilbake fra barneleir og fikk høre både om barnas eventyr og foreldrenes opplevelser mens ungene var borte. I tillegg kan du få oversikt over CISVs aktivitetsrike sommer – Ine, organisasjonens nye leder, prøvde å besøke så mange leirer i Norge som mulig og beskriver her sine inntrykk fra reisen.

Blir du litt nostalgisk, kan du lese om årets NEO – CISVs oppfølgingsseminar hvor deltakere fra CISV sine internasjonale program møtes for å dele deres

uforglemmelige opplevelser og lære av hverandres ulike erfaringer. Ser du frem til neste sommer, så kan du ta en eksklusiv titt bak kulissene – allerede på Høstmøtet begynte våre flinke leirkomiteer, staber og ledere å planlegge neste års leirsesong!

Bortsett fra leirene er CISV også opptatt med flere forskjellige prosjekter. I dette bladet får du se nærmere på Divers-prosjektet, det nye samarbeidsprosjektet med CISV Colombia, i tillegg til CISV Norges engasjement med FNs internasjonale fredsdag. I tillegg får du en god innsikt i Fredshuset – felleskapet hvor CISV Norges ansatte samarbeider med sju ulike fredsorganisasjoner.

Vi håper at dette bladet inspirerer deg og hjelper deg med å bestemme hva ditt neste CISV-eventyr skal være. Hvis du har lyst til å bli mer involvert i organisasjonen, kan du ta kontakt med ditt lokallag med én gang. Men nyt medlemsbladet nå og la det få deg i herlig høststemning!

DIaNa DRaGIEVa Redaktør

editor’s corner

Page 7: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 7

Page 8: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

8 \\ CISV Norge 2/2013

Å VæRe DeleGAtAlfred, Jack, Emmeline og Hanne var alle spente da vi møtte dem før leiren. De var alle klare på at det kom til å bli annerledes å reise i fire uker uten foreldre til den andre siden av jordkloden. Hvordan var det å reise uten foreldre? «Det var ikke så skummelt å reise uten foreldre som jeg trodde,» sier den ene delegaten. «Det var litt uvant, men jeg følte meg trygg fordi vi hadde en leder som var veldig flink. Det er ikke skummelt å være langt hjemmefra når man har snille og hyggelige folk rundt seg.» For CISV Norge er det viktig at delegasjonslederne er godt forberedt og i tillegg til å ha gode referanser på forhånd vil også alle lederne gjennomgå egen ledertrening for å gi best mulig støtte til delegasjonen. CISV-leir er derimot mer enn bare å reise uten foreldre. Det er også fire uker med aktiviteter, lek og mange nye mennesker fra hele verden. «Det beste med å være på leir var å være samme med alle barna fra så mange forskjellige land,» sier en i delegasjonen. «Jeg fikk så mange nye venner og det var så mye nytt å lære! Det ble neste en slags oppdagelsesferd med noe nytt hver dag!» Så hva lærte barna? «Vi lærte at alle kan ha det gøy sammen uansett hvem man er og hvor man kommer fra.» På en Barneleir er den norske delegasjonen sammen med 44 andre barn fra

en oppdagelsesferd

På våren møtte CISV Norge en delegasjon fra CISV Oslo&Akershus for å høre hvordan forberedelsene før leir gikk. Nå er høsten kommet og delegasjonen har kommet hjem fra sin leir i USA. De er en av 50 delegasjoner som har vært på barneleir i 2013. Hvert år reiser mer enn 200 11-åringer på CISV-leir. Her kan dere lese litt om hvordan det var for foreldrene, delegasjonslederen og barna i løpet av de fire ukene på leir.

OppfølGING aV «I’m NOt SCaRED!»

Page 9: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 9

11 andre land. Ofte er det land som man sjelden har hørt om. «Vi lærte masse om forskjellige nasjonaliteter. Det var veldig spennende. I tillegg lærte vi mange morsomme leker og aktiviteter.»

Å VæRe FoRelDReI forrige nummer nevnte vi at det er lite snakk om CISV-foreldre. Foreldre som gir fra seg kontrollen i en måned for at ungene skal få fantastiske opplevelser, bli kjent med nye kulturer og få venner fra hele verdenen. Foreldrene får ofte litt oppmerksomhet, men det er fantastisk at de også er villig til å la sine barn få oppleve en CISV-leir. I dag er foreldre vant til å ha jevnlig kontakt med sine barn og en eventuell kontakt er bare et tastetrykk unna. Når barna

er på leir så har foreldrene minimal kontakt med sitt barn og det kan også være en utfordring. «Vi hadde ikke mye kontakt i løpet av de fire ukene. Men det ble lagt ut en del på facebook så vi kunne følge med på hva som skjedde.» For de som har hatt barn på leir før er nok opplevelsen ikke like vanskelig som de som har barn på leir for første gang. «Vi var ofte inne på facebook for å sjekke om det var kommet inn nye oppdateringer. Heldigvis var staben veldig flinke til å illustrere med bilder hva de gjorde på leiren». «Det var jo tomt og rart å være fire uker uten barnet vårt, men redningen var at vi så at de hadde det gøy og opplevde masse på leiren. At vi fikk en dønn solid og meget ansvarlig leder som vi hadde full tillit til var også helt sentralt.»

Page 10: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

10 \\ CISV Norge 2/2013

Page 11: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 11

Å VæRe leDeRGerman Grande var ny i CISV da han sa ja til å være delegasjonsleder for fire elleve-åringer. I flere måneder møttes de for å forberede seg på tur og i fire uker var han ansvarlig for delegasjonen. «Å være ansvarlig for fire barn i en hel måned var overraskende morsomt og spennende. Det var en opplevelse som forandret fullstending perspektivet mitt. I tillegg hadde jeg en fantastisk delegasjon som passet på hverandre hele tiden. Det gjorde alt mye lettere.» Så hva lærer man av å være delegasjonsleder? «Jeg lærte å være oppmerksom på andres behov, ikke bare mine egne. Det er så lærerikt å ha det ansvaret man har som leder. Å erfare barnas personlige utvikling, fantasier, leker og drømmer, var en ære.

Til slutt så stilte jeg samtlige det samme spørsmålet: «Vil du gjøre det igjen?» Og her var svaret klart, uansett hvem jeg snakket med: JA!!!

Søknadsskjemaet for leirer 2014 er nå tilgjengelig via cisv.no. Søknadsfristen er 1. desember.

aNDREaS mjElVa

Page 12: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

12 \\ CISV Norge 2/2013

Delegasjonen frå Colombia kom til Bergen, Flesland natt til torsdag 27 juni. Heile familien Grov Myhre hadde gleda seg sidan me fekk vita at Magne skulle få delta i CISV sitt interchange program. Gjennom heimebesøk og leir hadde delegatane og familiane vorte kjende med kvarandre og leiarane. Laura, søster til Magne, skulle reisa på leir til Belgia og var sjølvsagt glad som fekk vera heime ei veke og bli kjend med Daniel før ho drog av garde. Daniel vart teken i mot som ein del av familien og inntok rolla med ein gong.

- Hello, Daniel! Welcome to us. Nice to finally meet you. This is your room. Are you hungry?

- Yes, of course it`s dinner time now, svara Daniel og kikka på armbandsuret kl.02 natt til torsdag.

Slik starta samtala vår med Daniel. Me åt speilegg og bacon til «middag». Daniel fortalde om turen til Noreg,

familien, skulen og alt anna som det fann seg naturleg å prata om. Praten gjekk lett over bordet. Reisa var lang og søvnen måtte innhentas før me kunne fortsetja samtala.

Byen Stord hadde denne helga Stordfest med seglskuter, internasjonal marknad og verdskjende artistar på vitjing. Det var sol, sommar og alt av det beste me kunne visa til ein som verkeleg ville sjå Stord og ein del av Noreg frå si beste side. Bogota som er hovudstaden i Colombia, og ligg 2625 m.o.h har nok mange andre ting å by på, men nærleiken til sjøen og fjordane på vestlandet var «awesome». På førehand hadde me trudd at fjellturar ikkje ville vera noko spanande sidan dei budde høgare over havet enn nokon stader ein kan finna i Noreg. Likevel drog me til fjells og fekk oppleva våre eigne fjell og fjordar gjennom Daniel sine fargerike kommentarar.

Det har vore ei fantastisk oppleving å verta kjend med Daniel frå Colombia hans vener og deira måte å oppleva

Interchange: norge og Colombia – en families erfaring

Page 13: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 13

Page 14: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

14 \\ CISV Norge 2/2013

Stord og delar av Noreg på. Det som kanskje har vore like kjekt og som har prega interchangeprogrammet er å verta kjende med dei andre delegatane, leiarane og deira familiar i tida før og under sjølve vitjinga. Ungdomane er rause og tek vare på kvarandre med klemmar, smil og gode kommentarar. Familiane har stilt opp på spontane påfunn og godt planlagde aktivitetar med alt frå leige av hytter, køyring til og frå, baking, fisketurar, teltturar, byturar osb.s

Daniel er ein ekte CISVar og seier det slik: CISV change my life completetly, I love CISV. It changed my way to think, act and the way I see things.

Sjølvsagt har denne ferien vore spesiell og teke mykje tid, men det er ein sommar familien vår vil hugsa resten av livet. Samtala med Daniel som starta natt til 27.juni 2013 fortset takka vera datateknologien. I dag 10.09.13 har heile familien sendt bursdagshelsing på Facbook. Og sjølvsagt har me avtalt eit møte i framtida, men først er det Magne og delegasjonen frå Sunnhordland som skal på vitjing til Colombia, dei reiser i romjula og vil få oppleva nyttår i Bogota.

jøRN OlaV myhRE

Page 15: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 15

Et International People’s Project er en av CISV sine programmer som fokuserer på et spesifikt tema. Programmet har en praktisk del, der deltakerne jobber med et konkret prosjekt i samarbeid med en partnerorganisasjon. For å få et godt fredsutdannende innhold i den praktiske delen, samler hver delegasjon informasjon om hvordan man jobber med temaet hjemme i sitt eget land. IPP er en leir for de som er 19 år og oppover.

Sommeren 2013 møttes 23 mennesker fra 11 ulike steder i verden (Brasil, Canada, Tsjekkia, Ungarn, India, Kurdistan, Nederland, Norge, Portugal, Thailand og USA) for å utforske temaene identitet, menneskerettigheter og migrasjon. Vi ble kjent med Skedsmo asylmottak, og hva det vil si å søke opphold i Norge. Gjennom debatter,

aktiviteter, foredrag og workshops delte vi erfaringer om hva som former identiteter. Hvor ulikt kan man oppfatte “jeg er”, og hvor lett er det ikke å si “du er”?

Så kom den store ildprøven: Alle de gode diskusjonene skulle bli til filmer, og deltakerne skulle planlegge, filme og klippe alt selv.

Kun en av deltakerene hadde filmerfaring, og vi hadde i underkant av tre uker på oss. Miranda Pieron (25) fra Nederland forklarer fra prosessen av å lage dokumentaren “Shaping Identity”:

Whereas none of us could imagine a couple of days ago that we would hit the road with all the professional filming equipment, today we felt

screening Identity – et International People’s Project (IPP)

Page 16: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

16 \\ CISV Norge 2/2013

Page 17: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 17

like professionals while shooting our last scenes. From camera to boom, and from advanced voice recorder to shotgun mic; from now on we can handle everything.

Nancy (50) fra USA tok gladelig sommeren fri fordi hun følte det var hennes tur til å oppleve CISV etter å ha sendt barn til forskjellige CISVleire. Hennes gruppe laget en film om hvordan mobbing kan påvirke identitet, “I still can smile”.

So what did we learn at our IPP? We learned to live as a group of 23 people of different ages, different languages, different cultures and religions, different eating and sleeping habits. We learned to embrace those differences and make lasting friendships. We learned so much

about the push and pull of migration and its positive and negative affect on people–children in particular. We learned how to make a film. We learned how to sleep even though the sun never sets. Many learned how to say «grandma» and «horse» in Thai. The kids learned from the «mamas» and more importantly, the «mamas» learned from the kids. And, we learned that we all still have a LOT to learn.

Filmene vil ha en visning på Høstmøtet 2013, og ligger også ute på bloggen vår: cisv.no/screeningidentity. Vi håper de kan brukes til inspirasjon i fylkeslagene, eller til diskusjon på CISV-leir.

lIV maRI Ulla mORtENSEN

Page 18: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

18 \\ CISV Norge 2/2013

engasjement på Høstmøtet

Pål Magnus Gullbekk og Eirin Berge var de ansvarlige for Leir kick-Off.

Antonia Schröder, Veronica Berg Christiansen og Irene thorvaldsen tok imot Mosaikkprisen på vegne av CISV Østfold, Oppland og Vestfikd og MØ Juniorleir. Gratulerer!

Vi hadde ca. 110 deltakere fra alle fylkeslag på årets Høstmøte.

Page 19: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 19

CISV Colombias president Gabriel Cortázar Mora var tilstede for å lære av CISV Norge og deltok i mange aktiviteter.

Anne kristine Giltvedt, Utviklingsansvarlig i Sentralstyret, og Siri tórgarð (Færøyene), fra International Pool of trainers (IPt). Hun ledet Risk Management-workshopen for våre fylkeslag. Mosaikkworkshopene var kreative og idérike.

Page 20: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

20 \\ CISV Norge 2/2013

Divers første måneder

Nesten to måneder er gått siden Mikkel og jeg satte kursen mot Sørmarka, og FK Youth camp. Vi møtte andre fredskorpsere, snakket om forventninger og hva det vil si å reise på utveksling, før turen et par dager senere gikk videre til Uvdal og forberedelseskurs med LNU. Der var et etterlengtet møte med colombianerne (populært kalt ANAnasene internt), og endelig var vi samlet som gruppe. Vi hadde fine dager der sammen med utvekslingsgruppene til 4H og Skeiv ungdom. Det gikk mye i teambuildingaktiviteter, og siste dagen dro vi også på utflukt til Langedrag. En opplevelse som falt i smak hos alle, spesielt de som ikke hadde sett «norske dyr» på nært hold før.

Ved inngangen til september var vi på plass i Bergen og klare for ny by, og for noen av oss - ny kultur, hvilket som blant annet innebærer brødskiver til lunsj. Vi kom opp med navn og logo, og navnet inkluderer prosjektets hovedtema - mangfold - betydning eller synonymer for det på våre tre

språk: engelsk, norsk og spansk. Divers(e) ble navnet, kontor på CISV-huset i Bergen ble satt opp, og vi var i gang.

Vi skjønte tidlig at det ville være mer enn nok for oss å fylle tiden med, og så langt har vi allerede rukket å delta på overlappingsseminar, NEO, Peace One Day, lokal post camp på Romarheim, Verden i Bergen (ViB), og i skrivende stund står Newcastle og besøk på International Office for tur, med påfølgende helg i Leeds sammen med Storbritannias Junior Branch (GBJB). Helga etter er det klart for Høstmøtet, og slik fortsetter timeplanen vår. Mange utfordringer, mye gøy, og viktig å holde armer og bein på riktig sted.

Verden i Bergen ble arrangert 7.-9. oktober. EVSerne (European Volunteer Service volontører som jobber på CISV Norges kontor) kom fra Oslo for å hjelpe oss med arrangementet, og sammen med en bunsj herlige lokale CISVere fant denne høstferiens ViB sted på fritidsklubben

Årets utvekslingsprosjekt mellom Colombia og Norge er i gang, og det nærmer seg nå to måneder siden vi tok fatt på året med de to b’er: Bergen og Bogotá. Først ut er Bergen, og så langt har vi vært nesten like mye utenbys som vi har vært «hjemme».

Page 21: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 21

Page 22: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

22 \\ CISV Norge 2/2013

faKta:

Divers(e) er et samarbeidsprosjekt mellom CISV Colombia og CISV Norge og består av Anita gallardo, Anna Caro, Mikkel Stokke og Tora Figenschow. Prosjektet varer fra august 2013 til juni 2014 hvor første halvdel er i Bergen og andre halvdel i Bogotá, Colombia. Prosjektdeltakerne jobber med temaet mangfold, som er CISVs fokusområde i 2014, samt organisasjonsutvikling lokalt i Bergen og Bogotá.

Page 23: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 23

i Ytre Arna. Vi hadde tre fantastiske dager sammen med barn fra både Bergen og Stord, hvorav halvparten av dem bor ved Arna mottakssenter. Det var en gjeng hjerteknusere, tidvis høyt lydnivå, og mye lek og moro. Vi fikk erfare at å ha ansvaret for rundt 20 barn mellom 7 og 14 år er en stor utfordring samtidig som det er en veldig glede. Samtlige var enige om at det hadde vært et vellykket arrangement.

Ellers forsøker vi å finne oss til rette i Bergen, en by alle i gruppa er enige om at er meget vakker, selv om vi ikke alltid har værgudene på vår side. Colombianerne har begge vært en helg hos hver sin vertsfamilie. Noe som inkluderte både tur til Ulriken, familieselskap, litt spansk, litt norsk, og leking med barn. De var begge veldig fornøyde med oppholdene sine, og mener begge de var hos den perfekte vertsfamilien - for dem. Det er godt å vite. Ellers begynner de å venne seg til både kultur, «Norwegian time», og det

skiftende klimaet. Én går på norskkurs en gang i uka, den andre ønsker å lære seg å lage hjemmelaget pizza og bake brød. Én med hettegenser med påskriften «Norway», den andre med stripete raggsokker.

Målet vårt, i likhet med de tidligere prosjektene «I have a mango» og «Con Lupa», skal være å lage ei bok. Denne gang med temaet mangfold. Foreløpig leser vi litt, diskuterer enda mer, klør oss litt i hodet, og ikke minst reflekterer mye rundt temaet mangfold. For hva betyr det egentlig, og er det utelukkende positivt?

Følg oss gjerne på bloggen vår på www.cisv.no/divers og Facebook-siden www.facebook.com/diversproject

tORa fIGENSChOw

Page 24: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

24 \\ CISV Norge 2/2013

Den internasjonale fredsdagen, uoffisielt også kalt World Peace Day, markeres hvert år 21. september. Dagen ble først feiret i 1982 og har siden blitt markert av mange nasjoner, politiske grupper, militære grupper og folkeslag. I 2013 fremhevet Ban Ki-moon fredsutdanningens sentrale rolle i å skape fredelige samfunn. CISV har vært med å markere denne dagen siden 2001 – da vedtok FN en resolusjon, som fastsatte 21. september til å være FNs Internasjonale Fredsdag.

I år, i samarbeid med AFS Norge, organiserte CISV Norge og Divers en stor begivenhet i Oslo sentrum. Folk hadde muligheten til å markere dagen ved å svare på årets tema «Who will you make peace with?» på store plakater som var

stilt opp på Youngstorget. Det var også fargerike plakater med informasjon om CISV, AFS og Peace One Day - en internasjonal organisasjon som fokuserer på å promotere den internasjonale fredsdagen. Resultatet var en vakker vegg med ulike svar på det vanskelige spørsmålet. Flere hundre mennesker fikk lære mer om fredsdagen og CISV.

En lignende aktivitet ble holdt på CISV Norges nasjonale seminar NEO (Nettverk, engasjement og oppfølging), som fant sted samme helg som fredsdagen. I tillegg til Oslo organiserte CISV Norges medlemmer aktiviteter i Finnmark, Rogaland og Vestfold.

DIaNa DRaGIEVa & SabINE ENKO

Fns Internasjonale Fredsdag

Page 25: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 25

faKta

> FNs internasjonale fredsdag ble først feiret i september 1982 i forbindelse med åpningen av generalforsamlingen.

> Dagen 21. september ble fastsatt i 2001 takket være den ikke-statlige organisajonen Peace one Day.

> I 2012 var ca. 280 millioner mennesker fra 198 land klar over fredsdagen – 4% av verdens befolkning.

> Peace one Day ble etablert i 1999 av den britiske filmskaperen og skuespilleren Jeremy gilley.

> Temaet i år var one Day, one Action – Who will you make peace with?

> Ønsker du å vite mer om Peace one Day, besøk http://peaceoneday.org/

Page 26: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

26 \\ CISV Norge 2/2013

Jeg tenkte jeg skulle fortelle litt om sommeren min. Dette var min første sommer etter at jeg ble med i CISV hvor jeg var stab på leir. Det var en merkelig vår – en sommer uten CISV liksom?! Må innrømme det ble et lite savn etter å få lov å hoppe rundt og synge om ponnier og lamaer. Det å se det lyser i barnas øyne når de innser noe om andre kulturer, om seg selv og om verden. Det er noe spesielt med CISV-leirer og de menneskene man møter og blir inspirert av.

Så, som ny styreleder av CISV Norge, valgte jeg likevel å besøke så mange leirer som mulig for å se på vårt mangfold av leirer sommeren 2013.

Den første leiren jeg besøkte var Oslo & Akershus sitt International People’s Project (IPP), Screening Identity. Jeg må innrømme at jeg ikke kjente mye til IPP som program. Årets IPP var 16 deltagere fra 12-14 ulike land, i alderen 19-60 år. Screening Identity var et prosjekt om identitet og blant annet jobbet de med et asylmottak i Oslo om hvordan det er å være ung og asylsøker i Norge. Prosjektet

resulterte i interessante kortfilmer som jeg anbefaler alle som har mulighet til å se. De 4 timene jeg var med dem ga meg et inntrykk av inspirerende mennesker med et stort engasjement.

I begynnelsen av juli fikk jeg anledning til å besøke barneleiren (11åringer) i Trøndelag. En ivrig gjeng ønsket meg velkommen. Delegatene hadde akkurat kommet til punktet der de begynte å få en sikkerlig leirfølelse. Jeg fikk anledning til å delta på National Night for Thailand og Filippinene. Det var utrolig spennende å se på interessen fra barna der de lærte om nye land og deres kulturer.

Fra Trondheim gikk turen videre til Telemark og en Step-Up-leir (14-15 årsleir). Der var det stor stemning og delegatene, som i forhold til på barneleir får mer ansvar for egen aktivitet, planla ivrig og engasjert. Jeg fikk også muligheten til å delta i Polens kulturelle aktivitet der vi lærte om polsk lovverk og hvilke rettigheter folk i Polen har.

sommeren til CIsV norges nye styreleder

Page 27: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 27

Page 28: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

28 \\ CISV Norge 2/2013

Besøk vår nettbutikk

cisv.no/shop

DON’tbESCaRED

Page 29: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 29

Etter å vært hjemme i Oslo og hatt ei snau arbeidsuke satte jeg kursen over fjellene mot Hordaland. Jeg startet med å tilbringe en formiddag sammen med deltakerne på Smiley Village i Bergen. Her begynte barna å bli spent på vertsfamiliehelg og ledergruppa så fram til lederhelg. Stemningen var på topp og 11-åringene hadde det kjempegøy med ”Dripp – dripp – dropp” aktviteten. Denne helgen skulle alle barna få oppleve en helg med en norsk familie og de skulle få lære litt om hvordan det var i et norsk hjem. Vertsfamiliehelgen er en unik mulighet for deltakerne til å lære om landet de er i på en helt annen måte enn når de på leir.

Etter turen i Bergen dro jeg til Os og barneleiren der. Jeg ankom til middag hvor delegasjonen fra Mexico var med å bidra med menyen. Etter at tacoen med mexicansk twist var spist opp var det national night for Mexico. Jeg var også der til Open Day og fikk oppleve mange morsomme energizere og aktiviteter ledet av delegatene. Open Day er en dag hvor hver leir åpner leirstedet for alle som vil besøke leiren og se hvordan livet på leir er. Det var kjempekjekt å overvære en Open Day som publikum – anbefales!

En uke senere befant jeg meg på en ny Open Day, denne gangen i Østfold. Ivrige og energiske delegater viste fram en smakebit av sine respektive land og kulturer. Barna fikk hilst på Raymond som var på den første CISV leiren i 1951 og Ketil som var på leir i 1954. Stum av beundring og ivrige etter bilder og autografer, uttrykket de stor beundring for å få møtt disse og hørt at vennskap på tvers av land kan

ivaretas gjennom 60 år. Selve Open Day ble ledet av to helt fenomenale 11-åringer fra henholdsvis Georigia og USA som loset arrangementet med humor og energi. Besøket mitt i Østfold ble avsluttet sammen med lederen på Peppes Pizza og leaders night out. En engasjert ledergruppe som så fram til resten av oppholdet sitt på leiren.

Det er få land som arrangerer så mange leirer som Norge. Vi er et lite land, men her bor det så utrolig mange flinke og engasjerte frivillige som gjør at vi, år etter år, kan arrangere leirer for barn og ungdom i alle aldere. I tillegg til disse leirene arrangerte CISV Norge Step-Up i Sogn og Fjordane og Finnmark og Youth Meeting i Oslo&Akershus og i Hordaland. I 2014 skal CISV Norge arrangere 6 barneleirer, 4 Step-Up, 1 Seminarleir og 1 Youth Meeting.

Til leirkomiteer og arrangerende fylkeslag: Gratulerer med vel overstått arbeid. Det er mange barn og ungdommer som har fått minner for livet blant annet på grunn av deres innsats.

Til alle staber i CISV Norge: Takk for den innsatsen dere har gjort med å gjennomføre leir i sommer! Jeg håper mange av dere har lyst til å være stab og/eller leder i framtiden også. Det er blant annet takket være dere at barn og ungdom reiser hjem med så mange gode minner i bagasjen. Tusen takk!

INE aNNEtt jOmaaS

Page 30: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

30 \\ CISV Norge 2/2013

Page 31: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 31

Kvart år vert det i regi av utdanningskomiteen arrangert ei samling for alle som har deltatt på internasjonale program i løpet av sommaren, og årets NEO gjekk av stabelen helga 20.-22. september i Oslo og samla nesten hundre personar frå heile landet.

NEO fungerar som eit forum for å lufte tankar rundt opplevingane sine. Vi vart kjende med andre som har hatt liknande opplevingar som oss sjølv, og vi fekk treffa Divers og EVS-arane. Vi delte gode minner og fekk utløp for dei frustrerande hendingane vi opplevde i sommar. Vi informerte kvarandre om dei ulike programma gjennom hysterisk morosame rollespel, og vi dokumenterte dei aller beste aktivitetane vi gjennomførte til seinare bruk. Vi skreiv ned nyttige råd og tips til neste års leiarar og ikkje minst så hadde vi det utruleg kjekt saman!

Eit innslag som gjorde sin debut på årets NEO var motivasjonsaktiviteten ”Fly me to the Moon”. Her snakka

vi om personleg motivasjon, verdien av positiv feedback og kor viktig det er å ta til seg dei gode tilbakemeldingane ein får i frå dei menneska ein omgåast med. Vi fekk vidare i ein anna aktivitet vite meir om alle dei store og små tinga som må gjerast for at denne organisasjonen skal gå rundt, og at uansett kor stor eller liten bit av dette puslespillet ein vel å vera, så er bidraget til kvar av oss uvurderleg.

CISV har utruleg mange dyktige, engasjerte frivillige som gjennom å gje av seg sjølv bidrar til å gjere verda til ein litt betre plass å vere, og DU er ein av dei. Stopp opp, ta det til deg, og gje deg sjølv ein klapp på skuldra for den innsatsen du gjer, for utan deg klarar vi det ikkje!

Takk til alle som deltok for ei strålande helg, vi håpar å sjå dykk alle igjen.

KAtHeRIne PeDeRsen Leder Utdanningskomiteen

neo – nettverk, engasjement og oppfølging

Page 32: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

32 \\ CISV Norge 2/2013

CISV Norge hører til på Fredshuset i Oslo. Her sitter daglig leder sammen med våre to EVS-volontører (European Volunteer Service). Hver dag jobber de blant annet med ulike prosjekter, informasjonsarbeid for organisasjonen og koordinerer nasjonale seminarer og treninger. På et kontor som ikke er større enn 10 m2 sitter altså tre personer og jobber fulltid for å gjøre arbeidet til våre frivillige så enkelt og bra som mulig. Men CISV Norge sitter ikke alene på Fredshuset. Hva er egentlig Fredshuset og hva betyr det for en organisasjon som CISV Norge å ha kontorer på Fredshuset?

Fredshuset er et kontorfelleskap bestående av åtte fredsorganisasjoner: Norges Fredsråd, Nei til Atomvåpen, Likestilling-, integrering, og mangfoldsnettverket (LIM), Peace Brigades International (PBI), Norges Fredslag, Nansen Fredssenter, International Campaign to Abolish

Nuclear Weapons (ICAN) og CISV Norge. Vi er åtte ulike organisasjoner, men alle har samme mål – å gjøre verden til et bedre sted. CISV Norge jobber med fredsutdanning, Nei til Atomvåpen og ICAN jobber spesifikt mot atomvåpen, PBI jobber med å beskytte menneskerettighetsaktivister, Norges Fredslag og Norges Fredsråd jobber mye mot våpen, krigføring og militarisering, mens Nansen Fredssenter og LIM jobber med dialog og forsoningsarbeid.

I syvende etasje i Møllergata 12 i Oslo sitter det hver dag mellom 15-20 unge mennesker som alle prøver å gjøre verden til et litt bedre sted, men på hver sin måte. Likevel er Fredshuset mer enn bare åtte forskjellige organisasjoner som deler toppetasjen rett rundt hjørnet for Youngstorget. Fredshuset er også et fellesskap hvor vi bruker hverandres kunnskap, deler erfaringer og samarbeider om arrangementer og kampanjer. Det er et sted hvor man

Fredshuset – et fredelig miljø

Page 33: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 33

spiser lunsj sammen hver dag, og hvor det hver uke blir arrangert faglunsj om et relevant tema. Her blir det også arrangert større seminarer eller møter, og det kommer besøk fra andre fredsorganisasjoner fra hele verden. Vi har også fått besøk av tre tidligere Nobels fredsprisvinnere – Shirin Ebadi, Betty Williams og nå nylig Jody Williams.

Det betyr mye for CISV Norge å ha kontor i et miljø bestående av mennesker som vil vie sine professjonelle liv til å gjøre verden litt bedre. De er kunnskapsrike, erfarne og ikke minst inspirerende. Fredshuset er derfor et passende sted for en fredsutdanningsorganisasjon å ha sine nasjonale stabstreninger, nasjonale komitémøter, sentralstyremøter og årets International People’s Project (IPP).

AnDReAs mJelVA

Page 34: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

34 \\ CISV Norge 2/2013

HVoR mYe KAn DeRe om CIsV oG AnDRe KUltUReR?

1. Hvor mange leirer skal CISV Norge arrangere i 2014?

2. Hva heter det nye prosjektet mellom Norge og Colombia?

3. Hvor gammel må du være for å delta på en barneleir?

4. Hva er fristen for å søke på CISVs programmer i 2014?

5. Når feires FNs internasjonale fredsdag?

6. Fredshuset består av hvor mange fredsorganisasjoner?

7. I hvilket land drikker man mest kaffe?

8. Hvor mange språk brukes i London?

9. Hvor ble Frihetsgudinnen bygget?

10. I hvilket land er det tre ganger så mange sykler som det er biler?

11. ‘karaoke’ er et japansk ord. Hva betyr det?

12. Hvor lenge kan man leve uten mat?

SVaR:1. 122. Divers3. 114. 1. desember

5. 21. september6. 87. Finland8. Flere enn 300

9. Frankrike10. Nederland11. ‘tomt orkester’12. 7 uker

CISV QUIz

Page 35: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

CISV Norge 2/2013 // 35

Nå kan du søke på en av våre mange internasjonale aktiviteter.

I 2014 kan du få erfaringer for livet med CISV. Vi tilbyr en rekke spennende aktiviteter i et internasjonalt miljø. Unike ledererfaringer og morsomme opplevelser.

Sjekk hva du kan søke på hos ditt fylkeslag og les mer på cisv.no

SØKNADSFRIST: 1. DESEMBERbuilding global friendship

OKTAN

Sto

rd —

Fot

o H

anne

Løg

e

CISV er en politisk og religiøs uavhengig organisasjon av og for unge mennesker som arbeider for en mer åpen, rettferdig og fredelig verden.

Internasjonale opplevelser 2014

HUSk SØkNADSFRISt 1. DESEmbER!!

Page 36: CISV Norge Medlemsblad 2/2013

Avsender: CISV Norge, Møllergata 12, 7. etg., 0179 Oslo

KomItéeR: Mosaikk [email protected] Barneleir [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] Meeting [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] Organisasjonsutvikling [email protected]é [email protected]é [email protected]

sentRAlstYRet: Leder [email protected] [email protected]

FYlKeslAG: CISV Vest-Agder [email protected] Buskerud [email protected] Finnmark [email protected] Hedmark [email protected] Hordaland [email protected] Oppland [email protected] Oslo & Akershus [email protected] Rogaland [email protected] Sogn & Fjordane [email protected] Telemark [email protected] Troms [email protected] Trøndelag [email protected] Vestfold [email protected] Østfold [email protected]

CISV.NO