Top Banner
CAS PRÀCTIC CENTRE PILOT ARCÀNGEL SANT GABRIEL Associació de Paràlisi Cerebral Pràcticum Pràcticum I Tutor: Jesús Tutor: Jesús Valero Valero Cristina Guevara Hernández Cristina Guevara Hernández 2n LoMee 2n LoMee SeminariIV SeminariIV 13 d’Abril del 2010 13 d’Abril del 2010
13

C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

Jul 13, 2015

Download

Education

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

CAS PRÀCTICCENTRE PILOT ARCÀNGEL SANT GABRIEL

Associació de Paràlisi Cerebral

Pràcticum Pràcticum II

Tutor: Jesús Tutor: Jesús ValeroValero

Cristina Guevara HernándezCristina Guevara Hernández

2n LoMee 2n LoMee

SeminariIVSeminariIV

13 d’Abril del 201013 d’Abril del 2010

Page 2: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

A) CONEIXEMENT DEL CAS

- PRESENTACIÓ DE L’ALUMNE Nen de 14 anys. Viu amb els pares i té un germà gran. Escola ordinària, derivat del CDIAP El Prat al 2001, CEE ASPACE, actualment cursa nivell C (11-14a), classe C1 treball pedagògic.

- NADÓ

Part Eutòcic;no espàtules,Epidural.Prematur 36 setmanes 8m. Pc=31cm; Long=45cm i Pes=2000g. Diagnòstic Etiològic: als 8m no subjecta el cap Encefalopatía Prenatal(lesió al cervell)a l’any a Sant Joan de Déu. Diagnòstic Clínic: PC Tetraplegia espàstica moderada prenatal.

Hemiplegia esquerre. Deficiència mental amb trets psicòtics i trastorn de la personalitat.

Page 3: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

CONEIXEMENT DEL CAS

- ALIMENTACIÓ Latència artificial, s’agafa al biberó. Inici de dentició 8-9mesos. Actualment Les textures que ingereix l’infant són variades; 1er plat es aixafat o trinxat, 2n plat es trinxat i el postre tallat o xafat.Beu amb got

Deglució: capaç de portar aliment a la boca amb forquilla i cullera. Menja amb la boca oberta i fa diverses estereotipies. Hiperextensió del coll per transportar l’aliment a la part més posterior de la cavitat oral i activar el reflexe de la deglució.

- ÓRGANS BUCOFONATORIS

1.Llavis: simètric i hipotònics. Bon tancament labial. 2.Llengua: Treu la llengua i la lateralitza. 3.Dentició: Mala implantació dentària, apinyonament dental .5.Paladar: simètric i alt .6. Mossegada: oberta.7. Maxil.lar: no lateralitza l’inferior,això influeix en la masticació de l’aliment.8. Baveig: esporàdic, quan està molt “desconnectat”.

Page 4: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

CONEIXEMENT DEL CAS

REGIÓ FACIAL - cara: to facial hipotònic, repòs, lleugera assimetria durant les pràxies i quan riu.- perfil:normal. - sensibilitat facial: la tolera bé per estimulació de massatges. - cap:postura adelantada.- narius: normals.

RESPIRACIÓ-FONACIÓ Ritme respiratori es irregular. La respiració es superficial i abdominal. Buf dèbil i la fonació es immediata.

NIVELL AUDITIU OTOSCOPIA:OE, presencia de moc al CAE i OE mormal.TIMPANOMETRIA:corba timpànica esquerre es normal i la dreta es plana per

presencia de moc.AUDIOMETRIA:valors dins la normalitat.

Page 5: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara
Page 6: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

CONEIXEMENT DEL CAS

DESENVOLUPAMENT ESCOLAR Es el seu 2n curs al C1, va molt content a l’escola. Necessita la constant

aprovació de l’adult, en qualsevol activitat, tenint la necessitat que l’abracin.

Es dispersa amb facilitat, cal reclamar la seva atenció per evitar la “desconnexió”, que es desencadena amb moviments estereotipats i frases que escolta del seu entorn més pròxim. A logopedia no hi ha tanta dispersió, ja que les sessions són de forma individualitzada.

En espais oberts es produeix l’aïllament vers el grup.

La informació es capta millor per viu auditiva que visual, mostra molt d’interés per tot allò que fa soroll de forma obsessiva.

Li costa mantenir la mirada i dirigir-la. Espontàniament fa algunes demandes molt bàsiques i relacionades amb el dia

i el seu entorn més pròxim. Fa automatismes (se sap dies, mesos i números)

Page 7: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

B)ATENCIÓ LOGOPÈDICA

PROGRAMA DE TREBALL: Objectius a c/ll termini.PROGRAMA DE TREBALL: Objectius a c/ll termini.

-Millorar la mobilitat i l’ús de l’aparell bucofonatori.

-Potenciar les habilitats comunicatives i augmentar les produccions orals

-Potenciar les capacitats conservades al màxim, de forma que esdevingui una persona autònoma i responsable, en la mesura de les seves possibilitats.

-Posar al seu abast els ajuts teconològics que necessita per a accedir a l’entorn i per desenvolupar al màxim les seves capacitat comunicatives i d’aprenentatge.

-Afavorir una integració òptima en el seu entorn social.

-Estimular en el nen o nena el descobriment i coneixement del món a través de la pròpia activitat.

Page 8: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

DILLUNSDILLUNS DIMARTS DIMECRESDIMECRES DIJOUSDIJOUS DIVENDRESDIVENDRES

9:30h10:00h

Hàbits Data Menú Llista Dia

10:00h10:45h Musicoteràpia Logopedia Sensorial

TeràpiaOcupacional

Teràpia Ocupacional

10:4511:30 Aula Mee Aula Mee Aula Mee Aula Mee Pedagogia

11:30h12:00h

12:00h12:45h Logopedia Pedagogia Fisioterapia Logopèdia Aula Mee

13:00h15:00h

15:00h15:45h

15:45h16:30h

Sensorial Aula Mee Aula Mee Aula Mee Taller de Cuina

16:30h17:00h

Page 9: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

C) EXPLORACIÓ DEL LLENGUATGE

FORMAFORMAFonètica-Fonologia: parla espontània

- Assimilacions i substitucions: “menjaror” per “menjador” - Simplificacions o subtitucions en grups consonàntics:”tin” per “tinc”

Bona discriminació auditiva dels fonemes.Apareix alguna errada en fonema [d]Aspectes Suprasegmentals bé, té una parla fluent amb to agut i alt.

Morfologia-Sintaxis: frases simples i coordinades. Concorda gènere i nombre, completa frases de forma correcte però apareix ecolàlia. L’estructura i complexitat del seu llenguatge va molt lligat al seu estat de connexió.

CONTINGUTCONTINGUTSemàntica: llengua materna el català. Comprén bé ordres simple si quotidianes; Defineix De forma pobre els conceptes. Se li ha de recordar que observi abans d’assenyalar la reposta ja que algun encert pot ser casual, repetint per confirmar si persevera.Té dificultat en la seqüenciació dels fets.

Page 10: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

EXPLORACIÓ DEL LLENGUATGE

ÚS ÚS

Pragmàtica: Pragmàtica: fa un ús poc comunicatiu del llenguatge, les seves demandes són repetitives i acostuma a estructurar-les de la mateixa manera.

-És capaç d’enumerar les activitats que ha fet però no fa cap relació entre els esdeveniments viscuts. Llenguatge molt repetitiu i lligat a la vida diaria.

-Sovint utilitza un llenguatge oral repetitiu o frases apreses de l’adult sense cap tipus de intenció comunicativa (quan esta sol).

-És un nen molt mecànic i ritualista i el seu llenguatge va lligat a aquesta mecànica, es a dir, espontàniament fa algunes demandes molt bàsiques i relaciones amb el dia i el seu entorn més pròxim.

Page 11: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

EXPLORACIÓ DEL LLENGUATGE

LECTURA I ESCRIPTURA LECTURA I ESCRIPTURA -És capaç d’escriure paraules monosíl.labes. Solen aparèixer errades i necessit a una constant ajuda per realitzar la tasca de forma correcta.

-S’ha treballat aquest aspecte de forma esporàdic a l’ordinador per mitjà del joc del clic.

-En escriptura convencional, on ha d’evocar els grafemes, li es impossible, ja que, necessita la imatge visual de les lletres.

-En el dibuix només fa ús del costat dret del foli i a l’hora d’esmorzar l’entrepà, degut a la hemiplegia esquerre. (Anosognòsia)

AJUDES TÈCNIQUESAJUDES TÈCNIQUES

-Accedeix a l’ordinador per mitkà d’un ratolí convencional. També fa ús del teclat i es capaç de localitzar la lletra al teclat.

-Té dificultat per fer un rastreig visual i fixar la mirada a la pantalla de l’ordinador, les activitats sonores li motiven molt i sol estar més atent.

Page 12: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

D)ACTIVITAT

COMPLETAR FRASES SENZILLESSENZILLES Els nens donen manchá Juguem a la pi-lo-taEs una cosa per man-chá (separat per síl.labes) El gos mossega la pilota (ja t’ho he dit!)El nen menja al manjaró La poma es llarga (repeteix la frase)Els nens mengen sopaAhir tu vach manchá soopa!(persevera la última paraula, ecolàlia)

COMPLEXES COMPLEXES CausalsCausalsEl nen porta paraigues perqueEl nen porta paraigues perque plou plouEn Josep esta content perqueEn Josep esta content perque a plugut a plugutEl nen no pot obrir la porta perqueEl nen no pot obrir la porta perque té ca truca la seva mama té ca truca la seva mamaRelativesRelativesAquest es l’amic queAquest es l’amic que pica la porta perque el nen obri la porta pica la porta perque el nen obri la portaAdversatives Adversatives Aquesta pilota es maca pero pro esta mol fosc peque el terre plou pro esta mol fosc peque el terre plou CondicionalsCondicionalsSi el meu pare em deixaSi el meu pare em deixa a casa peque plou...i neva! a casa peque plou...i neva!TemporalsTemporalsAbans d’anar a dormirAbans d’anar a dormir tin ca fer umpipi tin ca fer umpipiCausals Causals Porto el cotxe al taller perPorto el cotxe al taller per (que) fa sol (que) fa solEm prenc un xarop perEm prenc un xarop per (que) estic emcustipat (que) estic emcustipat Em prenc un xarop perqueEm prenc un xarop perque estic emcustipat!! estic emcustipat!!

Page 13: C:\fakepath\presentació cas. cristina guevara

ACTIVITAT LÀMINES DE DESCRIPCIÓ

LA CLASSE LA PLATJALA CLASSE LA PLATJA

L: Què veus en aquesta imatge? L:Què veus en aquesta imatge?L: Què veus en aquesta imatge? L:Què veus en aquesta imatge?

A: Són uns nens que estan estudian A: es una plachaA: Són uns nens que estan estudian A: es una placha

L: A on estan?L: A on estan? L: Nedas a la platja?L: Nedas a la platja?

A: Al cole A: amb la mama nedu.A: Al cole A: amb la mama nedu.

L: Que fan?L: Que fan? (silenci) (silenci) I el professor? A on? L: Què fan aquestes noies?I el professor? A on? L: Què fan aquestes noies?

A:Pintan, pintan / a la pissarra A: cumpran, bosesA:Pintan, pintan / a la pissarra A: cumpran, boses

L: Que hi veus a la classe? L: Quantes hi ha?L: Que hi veus a la classe? L: Quantes hi ha?

Una pesiana, aquí aquí aquí hi ha una flor A: tres gen (les compta)Una pesiana, aquí aquí aquí hi ha una flor A: tres gen (les compta)

L: Hi han més coses? L: Que fa aquest senyor?L: Hi han més coses? L: Que fa aquest senyor?

A:No. Sí florsss!! Una porta (pica a la taula) A: es el pescado, que pescaA:No. Sí florsss!! Una porta (pica a la taula) A: es el pescado, que pesca

L:Que veus en aquest dibuix?Hi ha una casa? L: Aquesta noia que fa?L:Que veus en aquest dibuix?Hi ha una casa? L: Aquesta noia que fa?

A: (pica per a veure si hi ha algu), hi ha neu A: esta estirada, marxa, peque s’aixecaA: (pica per a veure si hi ha algu), hi ha neu A: esta estirada, marxa, peque s’aixeca