Top Banner
Cercetarea calitativă şi şi cercetarea cantitativă cercetarea cantitativă Volumul de Volumul de informaţii informaţii furnizate furnizate Mare Mare Varia Varia ză de la ză de la o cercetare o cercetare la alta la alta Analiza Analiza datelor datelor Nestatistică, Nestatistică, subiectivă, subiectivă, interpretativ interpretativ ă ă Statistică Statistică Rezultatul Rezultatul cercetării cercetării Înţelegerea Înţelegerea iniţială a iniţială a fenomenului fenomenului de marketing de marketing Recomandarea Recomandarea unui mod de unui mod de acţiune acţiune
36

Cercetarea calitativă

Sep 28, 2015

Download

Documents

Cercetarea calitativa
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Cercetarea calitativ i cercetarea cantitativ

  • CERCETRILE CALITATIVE DE MARKETINGCercetarea calitativ este o modalitate de cercetare psihologic i sociologic, ce se caracterizeaz printr-o serie de trsturi distincte, dintre care cele mai importante sunt:Cercettorul este interesat de nelegerea i explicarea fenomenelor studiate i de bogia informaiilor culese;Presupune utilizarea unor metode i tehnici care, n mod tradiional sunt specifice investigaiilor psihologice i sociologice;

  • Investigaia se realizeaz pe eantioane de dimensiuni mici, datorit dificultii cu care sunt obinute informaiile, duratei destul de mari n care pot fi culese informaiile, precum i costului pe care l implic utilizarea acestor tehnici;Cercettorul are un rol activ n ntregul proces de cercetare, implicarea sa n faza de culegere a datelor fiind decisiv;Sunt obinute date de natur calitativ, msurate cu ajutorul scalei nominale.

  • Metodele de cercetare calitativ au rolul de a descoperi, a examina i a nelegefenomene care nu au fost nc identificate sau anumite elemente pe care individul nu este contient c le cunoate. n multe situaii se incearc anticiparea unui anumit comportament al consumatorului.

  • Def. Cercetarea calitativ reprezint cutarea intensiv i ct mai n profunzime a unei informai ct mai bogate posibil despre fenomenul studiat.

  • nelegerea rolului i importanei cercetrilor calitative de marketing are ca punct de plecare cunoaterea modului n care este structurat psihicul uman. Referitor la aceast problem, specialitii deosebesc trei niveluri psihologice succesive:- nivelul cognitiv (a cunoate): stocheaz informaiile primite din mediu;- nivelul afectiv (a plcea): include ceea ce individul simte n raport cu elementele din lumea nconjurtoare;-nivelul conativ (a aciona): conine factorii incontieni care stau la baza comportamentului.

  • Lund n considerare cele 3 niveluri psihologice (cognitiv, afectiv i conativ) se consider c exista 3 niveluri de rspuns ale individului la stimulii din exterior crora la rndul lor le corespund 3 niveluri de limbaj. 1.Rspunsul cognitiv= un rspuns raional sau ceea ce individul contientizeaz despre stimulul vizatNivel de limbajAcestui rspuns i corespunde un limbaj raional care este unul controlat. 2.Rspunsul afectiv= rezult n urma evalurii sentimentelor individului fa de stimulul respectiv.Nivel de limbajAcestuia i corespunde un limbaj imaginar, care este folosit atunci cnd individul nu este dispus sa-i exteriorizeze evalurile afective. 3Rspunsul conativ= este rspunsul prin care individul i prezint argumentele referitoare la stimul.Nivel de limbajAcestuia i corespunde un limbaj spontan care poate fi obinut de expert prin organizarea unor discuii individuale sau de grup.

  • Identificarea rspunsurilor de natur afectiv i conaziv necesit investiii mai profunde la nivelul psihicului uman i ca urmare la aceste niveluri intervine cercetarea calitativ cu metode sau tehnici specifice.

  • Tipologia metodelor de cercetare calitativI. Metode de studiere a motivaiilorII. Metode de proiecieIII.Metode de creativitate

  • I. Metode de studiere a motivaiilor: 1. Interviul n profunzime nedirijat; 2. Reuniunea de grup; 3. Interviul semidirijat sau semidirectiv.

  • II.Metode de proiecie:1.Tehnici de asociere;2.Tehnici de construcie;3.Tehnici de completare;4.Tehnici de ordonare;5.Tehnici de exprimare;

  • III. Metode de creativitate:

    1.Intuitive: 1.1.Brainstorning; 1.2. Sinectica.2.Raionale: 2.1 Analiza problemelor; 2.2. Metoda inventarierii caracteristicii; 2.3. Analiza morfologic; 2.4. Matricea descoperirilor.

  • Aspecte metodologice privind cercetarea calitativRealizarea unei cercetri calitative presupune parcurgerea urmtoarelor etape:identificarea problemei i definirea scopului cercetrii;stabilirea obiectivelor cercetrii;alegerea modalitilor de culegere a informaiilor;alctuirea eantionului;recrutarea participanilor;pregtirea condiiilor de realizare a etapei de culegere a informaiilor (inclusiv stabilirea datei, a orei, a locului de desfurare);culegerea informaiilor;prelucrarea, analiza i interpretarea informaiilor;redactarea raportului final.

  • I.1. Interviul n profunzime nedirijat reprezint o discuie liber condus de o persoan specializat.eantion de 30-50 de persoane, interlievat separat.30-40 de minute pn la 2 ore.

    Reguli de desfurare. Nu trebuie precizat n prealabil tema abordat;Trebuie s se asigure nondirectivitatea asupra fondului problemei studiate (nu exist un chestionar prestabilit);nu trebuie se accept devierea de la subiect i s-i pstreze neutralitatea pe parcursul discuiei;ntrebrile se formuleaz pe baza principiului plniei (de la general spre particular);Fiecare discuie va fi nregistrat i ulterior transcris menionndu-se ntreruperile subiectului interlievat.

  • Pentru prelucrarea informaiilor se utilizeaz metoda denumit analiza de coninut (cost n descompunerea fiecarui intreviu n pri principale i extragerea din fiecare parte a temelor majore precizate de subiect.Interviul n profunzime se utilizeaz pentru studierea unor teme cum ar fi imaginea unei mrci, modalitile de consum a unui produs sau marc sau situatia de cumprare sau de consum.

  • I.2. Reuniunea de grup reprezint o discuie liber cu un grup format din 8-15 persoane pe o anumit tem.Pentru asigurarea validitii rezultatelor trebuie s se recurg la cel puin 2 reuniuni de grup. Moderatorul discuiei trebuie s creeze o admosfer propice dialogului i s-i antreneze pe toi participanii la dezbatere.Imediat dup ncheierea unei reuniuni moderatorul trebuie s noteze o serie de informaii care vor permite evaluarea grupului respectiv precum i interpretarea rezultatelor.Aceste informaii se refer la:- ora, ziua, locul i durata discuiei (1,5-3 ore);- numrul de participani;- ambiana general;- poziia ocupat de fiecare participant n jurul mesei;- structura grupului (fiecare participant completeaz o fi);- eventualele probleme care au aprut pe parcursul discuiei.

  • I.3. Interviul semidirijat const n aplicarea unui chestionar semidirectiv pe un eantion de maxim 100 de persoane n prelungirea unei serii de interviuri n profunzime nedirijate sau a unor reuniuni de grup avnd un rol de aprofundare.Chestionarul semidirectiv este un ghid de discuie adaptabil fiecrui subiect iar ntrebrile sunt deschise.

  • Metodele proiectiveMetodele proiective includ o serie de tehnici utilizate pentru studierea personalitii. Cercettorul declaneaz mecanismele de proiecie astfel nct subiectul s atribuie unui personaj fictiv motivaiile, dorinele i emoiile personale, pe care nu le accept ca fiind ale sale, sau pe care nu le recunoate.Metodele proiective s-au dovedit a fi extrem de utile n cercetrile de marketing, fiind utilizate frecvent n cadrul discuiilor de grup.

  • II.1. Tehnicile de asociere constau n realizarea de ctre subiecii supui investigaiei, a unor asocieri de cuvinte i / sau de imagini, pornind de la un anumit stimul. Subiectul trebuie s rspund la un anumit stimul cu primul lucru care-i vine n minte atunci cnd acesta i este prezentat.n funcie de gradul de implicare a subictului n testul proiectiv, pot fi identificate 2 categorii de asocieri:

  • asociere liber- presupune un grad ridicat de implicare a subiectului n testul efectuat: cel intervievat trebuie s-i expun liber prerea cu privire la stimulul prezentat de cercettor (o imagine sau un obiect). O variant a acestui tip de asociere o reprezint asocierea liber de cuvinte.asociere dirijat- presupune un grad mai redus de implicare a subiectulu n testul efectuat: persoana intervievat asocieaz unui stimul dat (o imagine sau un obiect) unul sau mai muli termeni extrai de pe o lista. n cazul n care stimulului considerat este un cuvnt, testul poart numele de asociere dirijat de cuvinte.

  • Tehnicile de asociere sunt utilizate n studiile privind imaginea unei mrci n rndul consumatorilor, ca i pentru testarea numelor de marc, a caracteristicilor unui produs, sau a anunurilor publicitare.

  • II.2. Tehnicile de construcie presupun ca, pornind de la un anumit stimul, subiectul intervievat s construiasc un dialog, un scenariu, sau s realizeze o decriere.Tehnicile de construcie utilizate cu cea mai mare frecven sunt:testul apercepiei tematice:testul benzilor desenate;testul persoanei a treia;testul portretului chinezesc.

  • - testul apercepiei tematice care presupune utilizarea unei serii de imagini vagi, cu o semnificaie ambigu, pornind de la care subiectul trebuie s inventeze o ntmplare. Ipoteza pe care se bazeaz testul este c, subiectul, identificndu-se cu personajul povestirii, i atribuie propriile lui idei, sentimente, reacii etc.- tehnica benzilor desenate presupune prezentarea unui desen sau unei succesiuni de desene, ce sugereaz o situaie n care sunt implicai unul sau mai muli indivizi. Desenul arat, ceea ce afirm un personaj, subiectul supus investigaiei fiind rugat s continue dialogul, indicnd rspunsurile celorlalte personaje.

  • - tehnica persoanei a treia permite subiectului intervievat s- i proiecteze atitudinea supra unei tere persoane. Aceast persoan este definit destul de vag, fiind n general o femeie obinuit, vecinul, colegul etc. individul supus investigaiei nu este ntrebat direct ce gndete cu privire la o anumit problem sau cum ar reaciona ntr-o anumit situaie, ci care crede c ar fi atitudinea terei persoane.

  • II.3. Tehnicile de completare, acestea includ tehnici de natur proiectiv ce presupun completarea de ctre subiectul supus investigaiei, a unui stimul incomplet. n cercetrile de marketing sunt utilizate 2 teste de completare de natur afectiv:testul completrii frazei;testul continuarii povestirii.

  • II.4. Tehnicile de ordonare. Subiecilor investigai li se cere ca dintr-un ansamblu de produse sa-l aleag pe cel preferat sau s le ordoneze n funcie de preferinele sale.Aceste tehnici se folosesc n special n cercetrile care vizeaz poziionarea unui produs.

  • II.5. Tehnicile de exprimare utilizate n cercetrile de marketing sunt psihograma i interpretarea de roluri.Aceste tehnici se bazeaz pe jocul dramatic liber i pe dezvoltarea spontaneitii subiecilor.

  • Psihodrama. Subiectul joac propriul su personaj, n cursul improvizaiei scenice exteriorizndu-si gndurile personale. Jocul este condus de un specialist- de regul un psiholog, cere ncureajeaj subiectul s fie spontan, s abandoneze ideea de a produce efecte asupra spectatorilor.edintele clasice de psihodram cuprinde 3 pri:1)Prologul- pe parcursul cruia psihologul ncearc s detensioneze atmosfera, discutand cu actorii despre edin;2)Jocul dramatic- ce presupune o improvizaie pe o tem aleas n prealabil de toi participanii;3)Discuia final- n care se comenteaz jocul fiecruia i interaciunile umane din cursul edinelor; fiecare actor spune ce anume a simit.

  • Interpretarea de roluri- unui cumpartor i se cere s joace rolul vnztorului pentru a observa ce argumente utilizeaz pentru a convinge i a vinde produsul aflat n cercetare.

  • III.1.1. Brainstorming- a fost conceput de A.F. Osborn (1938) i poate fi folosit n domeniul marketingului pentru rezolvarea unor probleme legate de: creearea unui nume de marc sau de firm; repoziionarea unui produs; alegerea temei campaniei publicitare; gsirea altor canale de distribuie; creterea vnzrilor.

  • III.1.2. Sinectica- este asemntoare cu brainstorming-ul dar se bazeaz pe realizarea unor analogi. Se pornete de la ipoteza c obiceiurile dobndite mpiedic individul s abordeze ntr-o noua viziune o problem care este deja cunoscut.Sinectica presupune ocolirea problemei studiate i utilizarea analogiilor n procesul de cercetare. Grupul de subieci lucreaz asupra analogiei situat ntr-un univers diferit de cel al problemei cercetate. Dupa gasirea nailor idei, acestea vor fi testate pe problema respectiv.O discuie dureaz 3 4 ore.

  • III.2 Presupune cutarea de idei de noi produse ns se pornete de la produsele deja existenten procesul analizei se urmresc caracteristicile produselor respective, comportamentul lor n consum, situaiile de consum etc.Din aceast categorie fac parte urmtoarele:

  • III.2.1. Analiza problemelor este utilizat cu precdere n cercetrile care vizeaz bunurile de utilizare productiv. Metoda presupune observarea comportamentului clienilor actuali- utilizatori ai produsului, n scopul identificrii problemelor care apar n timpul utilizrii. Adesea, aceste studii se realizeaz pe paneluri de clieni sau utilizatori.

  • III.2.2.Metoda inventarierii caracteristicilor- presupune analizarea tuturor caracteristicilor principale ale produsului i modificarea acestora, cu scopul de a se ajunge la o mbuntire care s stea la baza unui nou produs.

  • III.2.3. Analiza morfologic presupune descompunerea produsului n funcie de cele mai importante dimensiuni ale acestuia; pentru fiecare dimensiune se caut toate soluiile posibile. De fapt se procedeaz la o combinare al e soluiilor identificate cu scopul de a gasii produse noi.