Top Banner

of 16

Ceco

Oct 15, 2015

Download

Documents

Beatrice Avram

proiect
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • Comunitatea Europeana a Carbunelui si OteluluiC.E.C.O.Ipate AndraClasa a X-a D

  • C.E.C.O.Comunitatea Europeana a Carbunelui si Otelului a fost fondata in 1951 (Tratatul de la Paris), de Franta, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg si Olanda pentru a partaja resursele de otel si carbune ale statelor membre, prevenind astfel un nou razboi european. A reprezentat aplicarea unul plan dezvoltat de economistul francez Jean Monnet, facut public de ministru de externe francez Robert Schuman. A fost promovat intens de Statele Unite.

  • Membrii fondatori ai CECO

  • C.E.C.O.CECO a devenit fundatia pentru Comunitatea Economica Europeana (redenumita ulterior Comunitatea Europeana si in final Uniunea Europeana prin Tratatul de la Maastrich).Tratatul de la Paris a intrat in vigoare la 23 iulie 1952, si spre deosebire de Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, a avut o durata limitata la 50 de ani. In consecinta, CECO a incetat sa existe la 23 iulie 2002, iar responsabilitatile si bunurile sale au fost preluate de CE.Spre deosebire de cealalta organizatie europeana creata in 1949 dupa model interguvernamental (Consiliul Europei), CECO a fost creata ca organizatie supranationala.

  • C.E.C.O. - IstoricCa prim-ministru i ministru de externe, Schuman, a contribuit la transformarea politica francez departe de politic gaullista de ocupaie permanent sau de control a unor pri din teritoriul german, cum ar fi Ruhr sau Saar. n ciuda ultra-naionalistilor de opoziie, gaullisti i comunisti, Adunarea franceza a votat o serie de rezoluii n favoarea noii sale politici de integrare a Germaniei ntr-o comunitate. Autoritatea Internaional pentru Ruhr s-a schimbat n consecin. Principiile directoare ale lui Schuman au fost morale, bazate pe egalitatea statelor (democraie internaionala)nu puterea politicii de dominatie.

  • Declaratia lui SchumanDeclaraia lui Schuman din 9 mai 1950 (cunoscuta mai trziu ca Ziua Europei), a avut loc dup dou edine de cabinet, propunerea a devenit politica francez guvernamentala. Frana a fost astfel primul guvern care a fost de acord s mpart suveranitatea i s creasc ntr-o Comunitate supranaionala. Aceast decizie a fost bazat pe un text, scris i editat de prietenul si colegul lui Schuman, avocatul Ministrului de Externe, Paul Reuter i cu ajutorul lui Jean Monnet i directorul de cabinet al lui Schuman su de cabinet, Bernard Clappier. Este stabilit un plan pentru o Comunitate Europeana pentru aduna membrii intr-o piata comuna.Schuman a propus ca "Productia franco-germana de carbune si otel n ansamblul su s fie plasate sub o nalt Autoritate comun, n cadrul unei organizaii deschise participrii altor ri din Europa." Un astfel de act a fost menit s contribuie la creterea economic i de a consolida pacea ntre Frana i Germania, care au fost dumani din totdeauna. Crbunele i oelul au fost resurse vitale necesare pentru o ar la rzboi, astfel nct punerea n comun a acestor resurse ntre dou tari dusmane a fost vzut mai mult decat simbolic. Schuman a vzut decizia guvernului francez cu privire la propunerea sa, ca primul exemplu a unei comunitati democratice i supranaionale, o nou dezvoltare n istoria lumii. Planul a fost, de asemenea, considerat de unii, cum ar fi Monnet, ca un prim pas spre o Federeratie Europeana.

  • Declaratia lui SchumanDeclaraia lui Schuman care a creat CECO are diferite scopuri:n primul rnd, a fost destinat pentru a preveni rzboiul n viitor ntre Frana i Germania i alte tari.prin abordarea cauzei principale a rzboiului. CECO a fost conceput n primul rnd cu Frana i Germania n minte: Unirea natiunilor din Europa necesita eliminarea vechii opozitii a Franei i Germaniei. Orice aciune ntreprins trebuie s se refer, n primul rnd la aceste dou ri. Inustriile crbunelui i oelului fiind eseniale pentru producia de muniii, Schuman credea c prin unirea acestor dou industrii n Frana i Germania n cadrul unui sistem inovator supranaional, care a inclus, de asemenea, un anti-cartel el ar putea "face razboiul, nu numai de neconceput, dar practic imposibil. .Cu resurse sporite, Europa va fi n msur s urmreasc realizarea uneia din sarcinile sale eseniale, i anume, dezvoltarea continentului african. Cartelurile industriale au avut tendina de a impune "practicile restrictive" pe pieele naionale, n timp ce CECO a asigurat creterea produciei necesare pentru ambiiile lor in Africa.

  • Presiunile politicen Germania de Vest, Schuman pstrat contacte apropiate cu noua generaie de politicieni democratici. Karl Arnold, prim-ministrul Renania de Nord-Westfalia, a dat o serie de discursuri i emisiuni cu tema comunitatii supranationale de carbune si fier, n acelai timp ce Robert Schuman a nceput s propun aceast comunitate n 1948 i 1949. Partidul Social-Democrat din Germania, n ciuda sprijinului din partea sindicatelor i socialitii din Europa, a decis c se va opune planului Schuman. Nencredere lui Kurt Schumacher in Frana, capitalism, i Konrad Adenauer, el a afirmat c un accent pe integrarea cu "Mica Europa celor ase" ar prevala obiectivul SPD prim de re-unificrii germane i, astfel, s mputerniceasc micrile naionaliste i comuniste n Occident. El a crezut ca, de asemenea, CECO ar sfri orice sperana de a nationaliza industria siderurgica i de blocare ntr-o Europ de "cartelurilor, clerici i conservatori." Tineri membri ai partidului precum Carlo Schmid, au fost, totui, n favoarea Comunitii i au sprijinit ideea.

  • Presiunile politicen Frana, Schuman a ctigat un sprijin politic i intelectual de la toate seciunile naiunii i multe partide non-comuniste.Charles de Gaulle, care a fost apoi dat jos de la putere, a fost un susintor timpuriu a "legturii" ntre economii i a vorbit de o confederaie "europeana" care s exploateze resursele Ruhr-ului, n 1945. Cu toate acestea, el sa opus CECO ca o Faux (falsa) punerea n comun ( "le pool, ce faux semblant"), deoarece el a considerat c este o nesatisfctoare "abordare bucat cu bucat " a unitii europene, i pentru c el a considerat guvernul francez "prea slab" pentru a domina CECO cum credea ca este bine. De Gaulle, de asemenea, a simit c CECO a avut insuficienta autoritate supra-nationala pentru c Adunarea nu a fost ratificata de ctre un referendum european, iar el nu a acceptat afirmaia lui Raymond Aron c CECO a fost gndit ca o micare departe de dominaia Statelor Unite. n consecin, de Gaulle i adepii si n FFR au votat mpotriva ratificrii n camera inferioar a Parlamentului francez.

  • Presiunile politicen ciuda acestor atacuri, precum i cele de la extrema din stnga, CECO gsit un sprijin substantial public si a fost stabilit. A ctigat o majoritate puternica de voturi n toate cele unsprezece camere ale parlamentelor al celor ase, precum i de aprobare n rndul asociaiilor i a opiniei publice europene. n 1950 multi au crezut c un alt rzboi va fi inevitabil. Consiliul Europei, creat de o propunere a primului guvern a lui Schuman n mai 1948, a ajutat sa articuleze opinia public european.

  • TratateArticolul 100 Tratatul de la Paris, care a stabilit CECO a fost semnat la 18 aprilie 1951 de ctre "cele ase interior": Frana, Germania de Vest, Italia, Belgia, Luxemburg i rile de Jos. CECO a fost prima organizaie internaional care s-a bazat pe principii supranaionale i a fost, prin instituirea unei piee comune pentru crbune i oel, destinata s extind economia, creterea forei de munc, i s ridice nivelul de trai n cadrul Comunitii. Piata, era de asemenea destinata, sa raionalizeze progresiv distribuia produciei la nivel nalt n acelai timp, asigurarand stabilitate i ocuparea de fore de munc. Pia comun pentru crbune a fost deschis la 10 februarie 1953 i pentru oel, la 1 mai 1953.La data de 11 august 1952, Statele Unite ale Americii a fost prima ar (n afar de membrii CECO ) sa recunoasca comunitatea i a declarat c s-ar intelege acum cu CECO privind problemele crbunelui i oelului.Preedintele Monnet a rspuns alegand Washington DC primul loc pentru CECO ca prezenta externa. Titlul delegatiei primului buletin a fost"Ctre o Guvernul Federal al Europei".

  • TratateLa ase ani dup Tratatul de la Paris, Tratatele de la Roma au fost semnate de ctre cei ase membri CECO, creand Comunitatea Economicea Europeana (CEE) i Comunitatea European a Energiei Atomice (CEEA sau "Euratom"). Aceste comuniti s-au bazat, cu unele ajustri, pe CECO. Tratatele de la Roma au fost n vigoare pe durat nelimitat, spre deosebire de Tratatul de la Paris, care a expirat dup cincizeci de ani. Aceste dou comuniti noi au lucrat la crearea unei uniuni vamale i, respectiv comunitatea energiei nucleare.Tratatelor de la Roma au fost grabite chiar nainte ce de Gaulle, a preluat puterea si a proclamat Republica a cincea.Instituiile CECO au fost: nalta Autoritate, Adunarea Comun, Consiliul Special de Minitri i a Curtea de Justitie. Comitetul Consultativ a fost nfiinat, alturi de nalta Autoritate, ca a cincea instituie care reprezint societatea civil. Aceasta a fost prima reprezentare internaional a consumatorilor n istorie. Aceste instituii au fuzionat n 1967 cu cele ale Comunitii Europene, care apoi au au reglementat in CECO, cu excepia Comisiei, care a continuat s fie independenta pana la expirarea Tratatului de la Paris n 2002.Tratatul a declarat c locaia instituiilor ar fi decis de comun acordul membrilor, totusi problema a fost puternic contestata. Ca un compromis temporar, instituiile au fost situate provizioriu n Luxemburg, n ciuda Adunarii, care se tine in Strasburg.

  • Inalta Autoritatenalta Autoritate (predecesorul la Comisia European) a fost un corp executiv format din nou membri care au guvernat comunitatea. Frana, Germania i Italia au numit doi membri fiecare Autoritatii i trei membrii mai mici, fiecare. Acesti opt membri numeau la randul lor, o a noua persoana care sa fie Presedintele Inaltei Autoritati.In ciuda faptului ca este numit de comun acord de guvernele naionale, acionnd mpreun, membrii si-au luat angajamentul sa nu reprezinte interesul lor naional si au facut un jurmnt de a apra interesele generale ale Comunitii n ansamblul su.Princiupiul inovatiei Autoritatii a fost caracterul su supranaional. Ea a avut o arie larg de competen pentru a asigura ca obiectivele tratatului au fost ndeplinite i c piaa comun a funcionat fr probleme. Inalta Autoritatea ar putea emite trei tipuri de instrumente juridice: decizii, legi care au fost n ntregime obligatoriu; recomandri, care au avut obiective obligatorii, dar metodele au fost lsate la latitudinea statelor membre; i de avize, care nu a avut nici o for juridic.Pn la fuziune n 1967, autoritatea avut cinci preedini, urmat de un preedinte interimar pentru ultimele zile.

  • Realizari si esecuriMisiunea sa a fost, in general: de a "contribui la expansiunea economiei, dezvoltarea ocuprii forei de munc i mbuntirea nivelului de trai" a cetenilor si. n termeni de crbune i producia de oel, Comunitatea a avut un efect redus cu sectoarele, respectiv, a sczut i a crescut n raport cu tendinele mondiale. Schimburile comerciale dintre membrii a crescut (de zece ori pentru crbune), care a salvat banii membrilor ", nefiind necesar sa se importe resurse din Statele Unite, n special n cazul n care au existat reduceri ntr-un singur stat. nalta Autoritate, de asemenea, a emis 280 de mprumuturi de modernizare a industriei, care a ajutat industria de mbuntire a produciei i pentru a reduce costurile. La cheltuielile de judecat au fost reduse i mai mult prin eliminarea tarifelor la frontierele.Printre cele mai importante realizri CECO sunt problemele de bunstare. Unele mine, de exemplu, au fost de nesustinut fr subvenii guvernamentale. Unii mineri aveau locuine extrem de sarace. De peste 15 ani sunt finantate 112,500 locuinte pentru muncitori, platindu-se 1.770 dolari americani pentru fiecare apartament, permitandu-le muncitorilor s cumpere o casa pe care altfel nu ar fi putut sa si-o permita. CECO, de asemenea,a pltit jumtate din costurile de la locul de munc de redistribuire a acelor lucrtori care i-au pierdut locul de munc atunci facilitatile de crabune si otel au inceput sa se inchida. Combinat cu ajutorul pentru redezvoltarea regionala CECO a cheltuit 150 milioane dolari pentru crearea de 100000 de locuri de munc, o treime din care au fost pentru muncitori din sectorul otelului si carbunelui.

  • Presedintii Inaltei Autoritati a CECO, 1952-1967Jean Monnet (Franta) 1952-1955Rene Mayer (Franta) 1955-1958Paul Finet (Belgia) 1958-1959Piero Malvestiti (Italia) 1959-1963Dino Del Bo (Italia) 1963-1967

  • Istoria, structura si tratatele Uniunii Europene