Top Banner
UNIVERSITATEA DE ȘTIINȚE AGRICOLE ȘI MEDICINĂ VETERINARĂ CLUJ-NAPOCA Înființarea unei culturi ecologice de ceapă ȘTIINȚE HORTICOLE AUTOR: OANA COSMIN FACULTATEA DE HORTICULTURĂ
31

Ceapă ecologică

Dec 18, 2015

Download

Documents

Cosmin Oana

referat despre ceapa ecologica
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Oana Cosmin nfiinarea unei culturi ecologice de ceap

UNIVERSITATEA DE TIINE AGRICOLE I MEDICIN VETERINAR

CLUJ-NAPOCA

nfiinarea unei culturi ecologice de ceap TIINE HORTICOLE AUTOR: OANA COSMINFACULTATEA DE HORTICULTURCluj Napoca

2015CUPRINS

Importan4

Originea5Suprafee ocupate5Particulariti biologice ale plantei6Exigene ecologie7Tehnologia de cultur9Sisteme de cultur11Epoca de semnat i de plantare12Cultura prin arpagic 13Sistemul de cultur prin rsad 13Soiuri de ceap recomandate14Lucrri de ntreinere15Combaterea bolilor i duntorilor15Combaterea buruienilor15Combaterea termic18Rotaia culturilor 18

Ageni patogeni ce pot fi controlai cu ajutorul rotaiei19Duntori ce pot fi controlai cu ajutorul rotaiei19Exmplu de succesiuni n cadrul legumiculturii ecologice19Asociaii de culturi20Recoltarea20Bibliografie21INTRODUCERE

,Agricultur ecologic, termen protejat i atribuit de U.E Romniei pentru definirea acestui sistem de agricultur este similar cu termenii ,,agricultur organic sau ,,agricultur biologic utilizai n alte state membre.

Rolul sistemului de agricultur ecologic este de a produce hran mai curat, mai potrivit metabolismului uman, n deplin corelaie cu conservarea i dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agricole i alimentare proaspete i autentice, prin procese create s respecte natura i sistemele acesteia.Agricultura ecologic se bazeaz exclusiv pe folosirea materialelor organice sau biologice degradabile, care s asigure echilibrul ecologic n sistemul agricol. La noi n ar cel mai frecvent se folosesc denumirile de agricultur bilogic i ecologic (Davidescu D. 1994, Stoian L. 1996, Munteanu N. 1999, Glman Gh. 2000)

In etapa de producie la ferm se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri i derivatele acestora) a fertilizanilor i pesticidelor de sintez, a stimulatorilor i regulatorilor de cretere, hormonilor, antibioticelor. n etapa de procesare a alimentelor se restricioneaz folosirea aditivilor, a substanelor complementare i a substanelor chimice de sintez folosite la prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologic are o contribuie major la dezvoltarea durabil, la creterea activitilor economice cu o important valoare adugat i la sporirea interesului pentru spaiul rural.

Ceapa

(Allium cepa)

Face parte din familia Amaryllidaceae (Alliaceae)Este cunoscut i sub denumiri ca: Onion Englez, Oignon Francez, Zwibel German, Cipolla Italian. n limba romn: cepoar, cepoi, etc. Sunt exigente la rotaia culturilor n asolament datorit atacului de nematozi

Se asociaz bine cu alte specii de legume rdcinoase (morcovi, ptrunjel, ridichi, etc.)

Sunt specii cu o importan deosebit n alimentaia uman

Sunt specii mai puin exigente fa de fertilizarea cu N i de asemeanea fa de cldur

Se pot obine rezultate foarte bune n culturile ecologice

ImportanCeapa se cultiv pentru bulbi, frunze sau tulpin fals.

Bulbii sunt utilizai n prepararea unei game complexe de mncruri dar i n industria conservelor.

Conine cantiti de substane nutritive, sruri minerale i vitamine dar i substane volatile cu coninut de sulf numite fitoncide care au o un efect antibacterial i antifungic.

Se recomand n prevenirea i tratarea arterosclerozei i a bolilor coronarieni i scade nivelul colesterolului sanguin.

Importanta alimentara, medicamentoasa si terapeutica duce larecomandarea ca in cadrul uneialimentatiirationale, zilnic, sa se consume minim 20-25g de ceapa, ceea ce revine un consum mediu pe an de circa 8-9 kg.OrigineaCeapa a fost cultivat cu cteva mii de ani naintea erei noastre de ctre egipteni, greci, romni, .a.

Se presupune c provine din Asia Mic, crete spontan n Afganistan, Iran, Caucaz, Egipt i apoi n toat lumea.

n Romania se poate cultiva n toate zonele agricole.

Suprafee ocupateDe altfel, agricultura ecologic realizeaz progrese remarcabile n Romania ultimilor ani chiar dac politica nu i-a acordat locul care l merit n reabilitatea gospodariei rneti.

n anul 2000 suprafaa era de 17 000 de ha iar n anul 2006 suprafaa era de peste 140 000 de ha. O cifra considerabil care marcheaz nceputul unei noi ere n programul de activitate n rndul agricultorilor.De remarcam i faptul c exist o pia potenial important produsele ecologice chiar n ara noastr, studiile de pia efectuate evideneaz ca 8-10% din consumatorii urbani romni sunt convii de faptul c doresc i pot s-i asigure o hran mai sntoas.

Produsele ecologice n exportul european este nc neatins de reglementri, ele fiind insuficiente pe pieele din occident, putem afirma c afacerea bio este o oportunitate deosebit pentru mica proprietate agricol din Romania.

Legumicultura ecologic are cu att mai serioase atuuri n perspectiva imediat, cunoscut fiind faptul c:

se preteaz foarte bine pentru o afacere de familie ntr-o ferm agricol mic (2-10ha)

legumele fiind un produs de consum zilnic reprezint, alturi de fructe, 72% din piaa european de produse ecologice

condiiile pedoclimatice din ara noastr sunt favorabile obinerii unor producii ecologice.

Exist deci un potenia uria, avem ansa s devenim lider de pia european la culturi ca: tomate, ardei, vinete, pepeni galbeni dar i verzi dar i la restul.

Romania dispune de condiii unice pentru producia bio (sol, clim, ponderea populaie agricole, tradiie) precum i interese care motiveaz dezvoltrea acesteia

chimizarea i tehnologizarea nu au atins nc nivelul rilor occidentale

se pot delimita perimetre ecologice, nepolute unde s se aplice tehnicie bio

piaa extern pentru produsele bio este liber, lipsit de concuren la unele specii de legume i fructe pe care noi le putem produce (vinete, pepeni, ardei gras, caise, piersici, prune)

preuri avantajoaseParticulariti biologice ale planteiCeapa este o specie bienal sau trienal care n funcie de tehnica de cultur realizeaza n primul an bulbiori (arpagic) destinai nmulirii, prin replantare n anul urmtor, formeaz tije florifere care se termin cu o inflorescen globuloas, fie bulbi comestibili

ntr-un gram intr 200-250 semine care i pstreaz facultatea germinativ numai 2-3 ani.

n condiii normale, seminele rsar n 12-14 zile sau mai mult dac timpul este rece sau uscat.

Rdcinile fibroase ajung la 30 cm adncime. Discul, reprezint tulpina propriu-zis, are la partea superioar prinse frunzele crnoase care se acoper una pe alta, formnd bulbul. Bulbul este nvelit de mai multe frunze (foie) pergamentoase, numite catafile, care au colori i aspect diferit n funcie de soi.

Tulpinele florale, cte 2-4/plant, fistuloase, au n poriunea terminal inflorescene globuloase cu 300-800 flori hermafrodite pe tipul 3, culoare alb-verzuie

Inflorescena umbeliform. Florile nfloresc de la margine spre centru.

Staminele se matureaz cu 2-3 zile naintea stigmatului.

Fructul este o capsul trilocular (fiecare loj adpostete 1-2 semine), din care, seminele ajunse la mat fizilogic se scutur uor dac se ntrzie recoltarea.

Seminele de ceap sunt mici, triedrice, cu suprafa zbrcit, de culoare neagr, cu puritate de 95-98% i cu facultate geminativ de 70-80%. n condiii normale de depozitare, facultatea germinativ se menine 3 ani.

Dup rsrire pot fi distinse 5 faze:

Faza I: 8-10 zile de la rsrire, timp n care plantele sunt considerate parazite pentru c triesc pe seama subst hrnitoare de rezerv din semine, neputnd s se aprovizioneze i -i pregteasc singure hrana. Faza important pentru producie i de aceea se impune folosirea unor semine ct mai mari, mai grele, perfect sntoase.

Faza II: 8-10 zile. Apare prima frunz adevrat, urmtoarele succesiv la interval de 5-6 zile.

Faza III: 20 zile, timp n care plantele i creeaz posibiliti mari de aprovizionare i pregtire a hranei n urma creterii sistemului radicular i a frunzelor.

Faza IV: circa 2 luni. Se caracterizeaz prin formarea i creterea bulbului, plantele sintetiznd substane hrnitoare i ele fiind depozitate cea mai mare parte n bulb.

Faza V: se prelungete n urmtoarele 20-30 zile, timp n care este sistat complet creterea frunzelor i a sistemului radicular, n schimb are loc migrarea intens a substanelor hrnitoare din frunze n bulb.Exigene ecologieSeminele germineaz la 3-4C

Creterea rdcinilor este stimulat la 12-20CTemperaturile de 25-30 sunt favorabile nmagazinrilor de substane de rezerv din bulb.

La 3-17C se produce diferenierea tulpinilor florale. Bine nrdcinat, ceapa rezist la temperaturi de -8CFrunzele cresc la 8-12 ore de zi lumin, iar bulbii la 16-18 ore/zi. Plantele de ceap cultivate la umbr nu formeaz bulbi i nu emit tulpini florifere.

Umiditatea necesar este de 80-90 % (din capacitatea de cmp pentru ap a solului) n perioada creterii frunzelor, 70-80 % n perioada formrii bulbilor i 60-70 % la maturarea bulbilor. Consumul maxim se nregistreaz creterii intense a bulbilor. Cu 3-4 sptmni nainte de recoltare nu se mai aplic udri pentru grbirea maturrii bulbilor i ntrrii acestora n repaus.

Plantele de ceap au nevoie de 60-70 % umiditate atmosferic. Excesul de umiditate atmosferic favorizeaz atacul de man. Datorit acestui fapt, udrile la ceap se aplic doar pe rigole.

Ceapa valorific bine efectul remanent al ngrmintelor organice aplicate la cultura premergtoare. Fertilizrile cu doze moderate de azot, fosfor i potasiu contribuie la creterea produciei. Excesul de N determin scderea capacitii de pstrare.

Ceapa d rezultate bune pe terenuri cu textur mijlocie, cu capacitate bun de reinere a apei, bine drenate, cu expunere favorabil i cu un grad sczut de mburienare (pH cuprins ntre 6-7)

Solul (substratul de cultura)Plantele de ceap se dezvolt normal pe solurile uoare sau mijlocii cu textur nisipo-lutoas, cu o structur bun, permeabile, dar i cu o capacitate optim de reinere a apei, fertile, cu reacie neutr sau uneorialcalin (ph = 6,5-7,8). Culturile de ceap nu daurezultate bune pe solurile grele (argiloase), compacte, nelucrateadanc, excesiv de umede, reci, acide. Pentru cultura de ceap semnat direct o condiie esenial pe care trebuie s o ndeplineasc solurile este aceea de a nu forma crusta. Solurile aluviale aflate ntr-o faz avansat desolificare sunt cele mai bune.Umiditateanrdcinarea superficial a plantelor de ceap i explorarea unui volum sczut de pmnt pretind o umiditate ridicat, mai ales n prima perioad de vegetaie. De aceea, umiditatea n sol pn la adncimea de 30-40cm trebuie s fie de 80-90% din capacitatea de cmp, pn la formarea bulbului, adic nperioada de cretere intensiv a rdcinilor i frunzelor. n perioada formrii i creterii bulbului, umiditatea trebuie s fie de 70-80% i 60-70% n timpul maturizrii bulbului, adic dup ce bulbul a ajuns lamarimea tipic soiului. Este recomandat ca apa n sol s fie ntr-o cantitate cat mai mic, cu circa 2-3 sptmani nainte de recoltare, deoarece areo maturizare mai rapid a bulbului, acesta intrnd n perioada derepaus. Umiditatea atmosferic nu trebuie s fie mai mare de60-70%.TemperaturaCerinele n privina temperaturii variaz destul de mult n funcie de fazade vegetaie a plantelor.Smna de ceap ncepe s germineze la o temperatur de 2-4C, dar temperatura optim de germinare este de 18-20C. Formarea i creterea rdcinilor sunt favorizate la otemperatur moderat n sol de 12-20C iar aceste procese sunt stagnate la temperatur de peste 25C. Cnd n sol temperatura este de 5-7C, rdcinile se formeaz i cresc ntr-unritm mai lent. Temperatura optim pentru formarea si creterea frunzelor este de 18-24C, iar n prezena temperaturilor mai mici, de 8-10C frunzele nu se mai formeaz i nici nu mai cresc. Formarea, creterea i maturizarea bulbilor au loc la o temperatura optim de 25-30C. n prezena unor temperaturi mai mici de 10-15C, bulbul nu se mai formeaz, iar la temperaturi de peste 30C creterea bulbilor ncetinete foarte mult sau chiar se oprete.LuminaLumina joac un rol deosebit de important pentru creterea i dezvoltarea plantelor de ceap. Se recomand sa se asigure o durata a zilei de cca 8-10ore, pn la formarea bulbilor, cnd plantele de ceap trebuie s-i formeze un aparat foliar i radicular bogat, i de 14-16 ore pe zi n timpul formrii si creterii bulbilor. Pentru aceasta se va semana ct mai detimpuriu posibil (sfritul lunii februarie-nceputul lunii martie), plantele avnd astfel la dispoziie n mod natural, la inceputul perioadei de vegetaie zile scurte de lumin i temperatura moderat, iar mai trziu zile lungi de lumin i temperatura mai ridicat, ceea ce favorizeaz obinerea unei producii bune.AerulPentru culturile de ceap terenurile nu trebuie s fie situate n locuri nchise, lipsite de micarea aerului, aceste culturi trebuie amplasate n locuri deschise, expuse permanent micarii aerului sub form de vanturi uoare. Creterea concentraiei n bioxid de carbon n sol lanivelul rdcinilor, din cauza unei cruste puternice la suprafaa inhib absorbia apei si a srurilor minerale, inhibiie care se menine i dup ce ulterior s-a asigurat ptrunderea aerului prin spargerea crustei.

Nivelul concentraiei n bioxid de carbon este foarte important si pentru spaiile undesunt pastrai bulbii de ceap. Dacn mediul n care suntpstrai bulbii de ceap crete mult concentraia bioxidului de carbon, chiar datorit respiraiei lor i lipsei de aerisire, lipsa deoxigen n mediul exterior va determina un procesde respiraie intramolecular, ceea ce provoaca alterarea bulbilor. Din aceasta cauza bulbii de ceapa nu se pot pstra in silozuri (anuri) spate n pmnt, sau n orice felde spaii fr o aerisire corespunzatoare.Elementele nutritiveCeapa este o specie pretenioas la consumul de elemente nutritive, reacionnd puternic att n cazul deficitului, ct i a excesului de elemente nutritive. Pentru realizarea unei tone de bulbi, plantele de ceap extrag din sol si consum 3kg N, 1,2kg P2O5,4,8kg K2O, 1,8kg CaO substan activ. Pe orice tip de sol pe care se cultiv ceapa, nu d rezultate bune fertilizarea cu cantiti mari de gunoi de grajd proaspt n anul cultivarii. Azotul favorizeaz creterea organelor vegetative ale plantelor de ceap, dar n cantitai prea mari devine dunator n sensul creterii excesive a frunzelor n detrimentul bulbului, duce la ncolirea bulbilor i creterea proporiei de putrezire n timpul pstrarii. Fosforul favorizeaz creterea rdcinilor, iar potasiul migrarea substanelor nutritive din frunze i depunerea lor n bulbi, sub forma de rezerve, mrind capacitatea de pstrare a bulbilorTehnologia de cultur

Principalele verigi tehnologice vizeaz (dup Stan N. i Stan T., 1999):

alegerea terenului

pregtirea terenului i a materialelor necesare nfiinrii culturilor

nfiinarea pripriu-zis

ntreinerea culturilor

recoltarea i valorificarea producie obinute

Este o specie foarte exigent la respectarea riguroas a asolamentului. Exigena este att de natur fitosanitar (nematozi, boli), ct i datorit unor fenomene de oboseal a solului provocate de epuizarea stratului superficial de sol, precum i de efecte specifice.

Nu trebuie s urmeze dup alte bulboase (usturoi, praz), timpul de revenire fiind de 4-5 ani.

Specii premergtoare favorabile: legume vrzoase i cucurbitaceae.

n succesiune se pot cultiva: solano-fructuoase i leguminoase.

Cultura cepei este posibil n agricultura ecologic, respectnd cu strictee tehnica de cultur i asolamentul.

Se obine rezultate bune numai n cazul culturii din arpagic sau din rsad.

Cultura prin semnat direct n cmp este practic imposibil, mburuienarea care se produce odat cu rsrirea nu poate fi controlat prin mijloacele agriculturii ecologice dect prin lucrri foarte costisitoare cum ar fi plivitul.

Compostul nu trebuie s se administreze direct culturii de ceap, deoarece se produce o sensibilizare a plantelor la atacul de boli, precum i o reducere a capacitii de pstrare a bulbilor.

Este obligatorie asocierea culturii de ceap cu morcovi sau ridichi, morcovul fiind cel ma eficient la protejare mpotriva atacului de musc a cepei (i respectiv a morcovului). Cnd condiiile sunt favorabile (temperaturi moderate i precipitaii abundente) este necesar s se fac tratamente preventive (produse cuprice) pentru mana cepei (Peronospora destructor), boala frecvent i foarte agresiv.

Sisteme de culturDup cum s-a menionat, rezultate bune se obin n sistemele de cultur prin arpagic sau prin rsad. n toate cazurile, cultura se realizeaz pe teren modelat n brazde, de preferin orientate pe direcia nord-sud.

Epoca de semnat i de plantare i de plantare a rsadurilor i epoca recoltrii (d-decad)

Denumirea planteiData semnatuluiData plantriiData recoltriiPerioada de revenire pe acelai teren

Ca plant principalCa plant secundar

Ceap comunIII.

Pt. primvara devreme: d.2. VIII.

Verde: d.3. VIICeap arpagic

d.2. III.-d.1.V.

Verde: III.,

d.3.IX.-X.

Bulbili de toamn: d.2.X.,

de primvar: IIIVIII-IX.

Verde (ceap arpagic de primvar) V.

d.1.VII.Cu iernare V-VII.,

verde IV-V.

d. 3. VI4-5

Cultura prin arpagic (1-30 martie:plantat)

Plantatul arpagicului se poate realiza mecanic cu maina de plantat arpagic sau manual. Plantarea mecanic cu 4 rnduri pe brazd.

Este necesar o cantitate de 700-800 kg/ha arpagic cu diametrul de 8-14 mm.

Plantarea manual se realizeaz cu 3 rnduri pe brazd.

Este necesar o cantitate de 500-600 kg/ha arpagic cu diametrul de 8-14 mm

Sistemul de cultur prin rsad (ceap de ap)

Producerea rsadului se realizeaz n rsadnie seminclzite, solarii sau chiar pe brazde reci n locuri adpostite, semnndu-se n rnduri sau prin mprtierea unei cantiti de 3-4 kg smn pentru rsadul necesar plantrii a unui ha (15 g/m2 de rsadni)

Perioada de semnat: sfritul lunii martie-nceputul lunii aprilie

Perioada de plantat: 1-15 mai

Se planteaz manual cu plantatorul: 3 rnduri marcate pe brazd. Rsadul se fasoneaz prin ruperea vrfului frunzelor la o nlime de 13-15 cm i a rdcinilor la 5-6 mm, iar nainte de plantare se mocirlete. Rsadul pregtit se planteaz n aceiai zi.Soiuri de ceap recomandateDenumire soiPotenial producie (t/ha)Caracterizare bulb

CuloareFormMrime

Prin arpagic

Stuttgarten Riesen20-25Gaben-paiRotund turtitMijlocie

Maco20-25Gaben-paiRotundMijlocie

Prin rsad

Volska30-35Galben-auriuRotund ascuitMare

Roie de Arie25-30Rou-violaceuRotund, uor scuitMare

Diamant30-35Galben-aurieOvoid ascuitMare

Lucrri de ntreinere

Concomitent cu plantatul arpagicului sau rsadului, pe rndurile marcate se seamn ridichi de lun (700-800 g/ha) care se vor recolta pe msur ce ajung la maturitatea de consum. O alt variant este i aceea de a alterna rndurile de ceap cu morcov, protejndu-se astfel ambele culturi de insecte duntoare.

Culturile realizate prin rsad trebuie irigate imediat dup plantare n vederea prinderii uniforme. Irigatul trebuie repetat relativ des, cu cantiti mici de ap (150-200 mc/ha) n vederea prinderii i pornirii n vegetaie.

Ceapa din arpagic, de regul, nu necesit irigat dect n perioada de formare a bulbului, dac este o secet accentuat.Combaterea bolilor i duntorilor

Principalele boli i duntoriProduse de combatereConcetraie sau dozObservaii

Boli

Mana cepei

(Peronospora destructor)Zeam Bordelez

Funguran

Kocide0.5-1 %

0.3-0.5 %

0.3-0.5 %Tratamente preventive de acoperire

Alternarioza

(Alternaria pori)

Fr fertilizare organicRespectarea asolamentului

Recoltarea la momentul optim

Botritis cinereaTratarea preventiv a solului cu decoct de Equisetum (coada-calului)

Plantare timpuri

Asolament respectat

Uscarea rapid a bulbilor dup recoltare

Duntori

Nematozi

(Ditylenchus dipsaci)Asolament respectat

Musca cepei

(Dehlia antigua)Asociere cu ridichi sau morcov

Mana cepei (Peronospora destructor)Mijloace de prevenire:

utilizarea de soiuri cu rezisten genitic

s nu se irige pe timp acoperit sau seara, uscarea terenului i a plantei trebuie s fie rapid

solul s se menin mobilizat

evitarea cultivrii n locuri cu bltiri

respectarea rotaiei culturii

tratamente de fortificare cu extracte de urzic, de coada calulul au alge mai ales n faza de rsad

(surs: www.extension.umn.edu)Combatere:

tratamente pe baz de Cu: sulfat de Cu, oxiclorur de Cu dar nu peste 5 kg Cu/ha/an

tratamente cu ZEAM BORDELEZ 0.2-0.5 %, CHAMPION 0.2%, KOCIDE 0.2 % - 2-3 tratamente la un interval de 10-12 zile

sulf muiabil sau sulf micronizat 0.2 %

eliminarea din cultur a plantelor atacate, ardere

Putregaiul cenuiu (Botritis cinerea)Mijloace de prevenire:

evitarea irigatului excesiv sau n perioadele calde i cu cer nnorat

orientare N-S (bun insolaie i aerisire a solului)

tratamente de fortificare cu extracte de urzic, de coada calului sau alge (Algifol)

bun mobiliare a solului

eliminarea i arderea plantelor atacate

(surs: http://www.invasive.org)Combatere:

Combatere netoxica este dificil. Tratamente cu decoct de Coada calului, diluat 10 % 2 tratamente succesive la interval de 24 h

Se fertilizeaz solul cu fin de roc, de alge calcaroase sau cu scoar de pin mcinat

Alternarioza (Alternaria porri)Mijloace de prevenire:

respectarea rotaiei n asolament.

nu se seamn sau planteaz prea des

alegerea soiurilor tolerante

nu se exagereaz cu irigat, mai ales n faze tinere

(surs: www.forestryimages.org)Combatere

Numai n cazul atacurilor puternici, tratament cu zeama bordelez 0.5 %

Onion yellow dwarf virus

Mijloace de prevenire: plantele sntoase s nu intre n contact cu cele bolnave

Combatere

Virozele nu se pot combate nici prin mijloace biologice i nici prin chimice. Plantele trebuie scoase din cultur i arse

(surs: www.extension.umn.edu) Tripii (Thrips tabaci)Mijloace de prevenire:

evitarea temperaturilor ridicate i a uscciunii (irigare prin aspersiune)

aerisirea spaiilor de cultur (ser sau solarii)

prdtori naturali ( Phytoseilus sp., Amblyseilus sp.)

(surs:www.extension.umn.edu) pentru bulbii atacai mbibarea n ap cald timp de 20 minute la 50 C

Combatere

spaii nchise capcane adezive colorate bleu

alungarea cu un jet puternic de ap rece

soluii de piretrum sau rotenona

Combaterea buruienilor

Combaterea buruienilor se realizeaz mecanic (cultivator) sau manual prin 2-3 praile.

Plivitul manual const n smulgerea individual sau n grup, a burienilor din cultura legumicol. Pentru a efectua aceast lucreare, solul trebuie s fie umed, n cazul burienilor perene i afnat i reav pentru cellalte categorii de burieni. Pe ct posibil, eliminate cu rdcin..

mburuienarea este controlat de un numr de mijloace agrofitotehnice care limitea dezvoltarea buruienilor (fertilizare echilibrat, rotaia culturilor, mulcirea, etc.) i prin mijloace mecanice.

Sunt excluse toate erbicidele sintetice.

Fiziologic i morfologic, ceapa este foarte bine adaptat combaterii termice (cu flacr) a buruienilor

Agricultura ecologic trebuie s caute cile de reducere a pierderilor cauzate de boli i de duntori prin mijloace ca: soiuri i hibrizi rezisteni sau telerani, ngrare echilibrat, utilizare de ngrminte verzi, etc.

Fauna util pentru combaterea duntorilor i antagonitii pentru agenii patogeni trebuie s fie protejai i favorizai prin creerea unor condiii favorabile nmulirii i dezvoltarea acestor (boschei, cuiburi)

Toate pesticidele sunt interzise (se pot utiliza doar cele nscrise n listele subst admise)

Combaterea termic

Combaterea termic se realizeaz cu ajutorul unor instalaii cu propan-butan amplasate pe tractor sau purtabile. Temperatura de ardere este de 50-70 C, solul nclzindu-se la doar civa cm n adncime, pentru distrugerea seminelor n curs de germinare sau a plantelor abia rsrite.

Metoda este cunoscut i utilizat n rsadnie, solarii i serii pentru combaterea burienilor care apar n perioada dintre semnat i rsrirea plantelor cultivate.

Timpul de expunere la flacr este de doar cteva secunde.

Rotaia culturilor (n ciclu de 3 ani)Anul IParcela IParcela IIParcela III

CulturaCartofCeapMorcovi

Anul IIParcela IParcela IIParcela III

CulturaCeapMorcovCartof

Anul IIIParcela IParcela IIParcela III

CulturaMorcoviCartofiCeap

Ageni patogeni ce pot fi controlai cu ajutorul rotaiei

CulturaDenumirea tiinific a agenilor patogeniNumrul minin de ani ce previn dezvoltarea agenilor patogeni

CeapaSclerotium cepivorum

Peronospora destructor

Botrytis allii4-8

4-5

2

Duntori ce pot fi controlai cu ajutorul rotaiei

CulturaDenumirea tiinific a duntorilorObservaii

CeapaDelia antiquaA nu se cultiva lng terenuri infestate

Exmplu de succesiuni n cadrul legumiculturii ecologice

Cultura anticipatCultura principalCultura succesiv posterioar

MazaricheCeap i morcovSpanac, cicoare

Asociaii de culturi

Specia legumicolAsociaia favorabilAsociaia nefavorabil

CeapSfecl, salat, morcov, ridiche, spanac, tomateMazre, fasole, bob

Recoltarea

Maturitatea tehnologic se dobndete atunci cnd prima folie de nvelire a bulbilor ncepe s-i schimbe culoarea spre galben ruginiu i peste 20% din plante au tulpinile frnte.

Chiar dac aparent plantele sunt nc verzi, acesta este momentul optim de recoltare, plantele urmnd a fi dislocate mecanic (cu maina de recoltat ceap) sau smulse manual i depozitate n vederea uscrii pe brazde sau n arii amenajate n cmp prin nivelarea i ndeprtarea buruienilor.

ntrerupndu-se contactul cu pmntul, se previne atacul secundat de man sau ptrunderea hifelor acestei ciuperci n bulb

Pe ariile de uscare, bulbii se ntorc de 2-3 ori pentru o mai bun solarizare i rmn astfel timp de 2-3 sptmni.

Se sorteaz, se elimin frunzele uscate i se pot livra sau depozita n lzi de legume sau box palei la adpost de precipitaii.

Se pot amenaja de asemenea ptule (depozite) n cmp, n care se continu maturarea n vederea unui bune pstrri pe perioada iernii

BIBLIOGRAFIE1. Bobe I., 1983, ATLAS de fitopatologie i protecia agrosistemelor, Ed. Ceres, Bucureti2. Naghiu, Livia, 2009, Maini i instalaii horticole, Vol. I, Ed. Risoprint, Cluj-Napoca3. Indrea D., 2009, Cultura legumelor, Ed. Ceres, Bucureti4. Imre A., Stoleru V., Cultivarea legumelor cu metode ecologice***-www.madr.ro 5. ***-agropataki.ro6. ***- madr.ro7. ***- extension.umn.edu

8. ***- invasive.org9. ***- forestryimages.org

- 21 -