Top Banner
Cauciucul natural
15

Cauciucul Natural

Jan 29, 2016

Download

Documents

referat la chimie la tema cauciucul natural
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Cauciucul Natural

Cauciucul natural

Page 2: Cauciucul Natural

Primele informatii despre cauciuc au aparut inca dinanul 1496. Astfel, istoriograful Antonio de Herreraarata cum a observat Cristofor Columb cabastinasii din insula Haiti se jucau cu mingiconfectionate dintr-un material al carui nume

insemna “rasina elastica” (sau, in argou indian,“cauchio” inseamna “lacrimi de arbore”).

Page 3: Cauciucul Natural

Cauciucul natural este un polimer dienic cu structura cis-poli(izoprenului). El se extrage sub forma unei dispersii coloidale numită latex din sucul unor varietăţi de plante tropicale cum este şi arborele de cauciuc, Hevea Brasiliensis. Cauciucul se obţine prin “spargerea” latexului cu acid acetic sau cu acid formic. Coagulatul este prelucrat mecanic prin calandrare pentru omogenizare, apoi este tras în foi galben-brune translucide şi elastice.

Page 4: Cauciucul Natural

Cauciucul natural,indiferent de forma sub care se afla (latex,diferite sortimente de crep,foi afumate etc.),este un produs macro-molecular de origine vegetala.Plantele in al caror organism se gaseste cauciucul natural sub forma unui suc alb(avand uneori o coloratie galbena-roza sau cenusie),numit latex ,sunt grupate in mai multe familii si specii botanice,care cresc in mod obisnuit in regiunile tropicale.

Page 5: Cauciucul Natural
Page 6: Cauciucul Natural
Page 7: Cauciucul Natural

Din punct de vedere chimic, cauciucul natural este o hidrocarburã macromolecularã, cu formula brutã

(C5H8)n, unde n variazã între 1000 si 5000. Moleculele cauciucului sunt formate din catene lungi ce au ca si

component structural de bazã izoprenul:CH3 CH3

-CH2-C=CH-CH2-CH2-C=CH-CH2-Izoprenul, produs în celulele arborelui de cauciuc în urma unor procese biochimice asemãnãtoare celor prin care se formeazã rãsina în conifere, are formula

brutã: C5H8 sau 2-metil-butadienã:CH2=C-CH=CH2

CH3

Page 8: Cauciucul Natural

Localizarea cauciucului in planta constituie unul dintre factorii cei mai importanti in aprecierea ei ca planta industriala producatoare de cauciuc. Cauciucul natural tehnic,care este un produs de coagulare a latexului,se prezinta in mod obisnuit sub forma de crep sau de foi afumate(denumit si cauciuc para),in functie de procedeele de obtinere a cauciucului din latexul de cauciuc si de compozitia chimica a celor doua sortimente.Diferite sortimente de cauciuc natural se mai pot clasifica,conventional,dupa gradul de plasticitate si tendinta de reactie in procesul de vulcanizare a produselor de cauciuc.

Page 9: Cauciucul Natural

INDUSTRIA CAUCIUCULUI NATURAL

Geografic,productia de cauciuc natural este concentrata in cateva tari.Trei productoare importante din Asia-Malaezia ,Indonezia si Tailanda-detin peste 80% din toatalul mondial.Doua alte productoare din Asia -Sri Lanka ,India si doua tari productoare din Africa-Liberia si nigeria-detin impreuna alte 12% din totalul mondial.In pofida dezvolatii sale originale comerciale ca o cultura de tipul marilor planatii,producerea cauciucului natural a reprezentat repede o atractie pentru micii producatori.La mijlocul deceniului 1930-1940,suprafetele de cultura a cauciucului natural erau aproximativ egal impartite intre culturi mari si culturi mici.Cauciucul natural poate fi produs in conditii tehnice si economice adecvate atit in culturi mari cat si in culturi mici.Ambele sectoare au caracteristicile lor distinctive si in ambele cazuri se poate produce cauciuc cu avantaje economice asigurand un profit bun proprietarilor de plantatii.Pe plantatiile mari ,din cauza dimensiunilor si a organizarii,se pot aplica inovatii,se pot asuma riscuri si acestea stabilesc noi orientari de cultura ;ele dispun de priceperea de conducere necesara si pot sa aiba unele avantaje economice de scara.Culturile de cauciuc sunt acum majoritateadetinute si exploatate de stat.

Page 11: Cauciucul Natural

Opt state produc peste 88 % din producţia mondială

Page 12: Cauciucul Natural
Page 13: Cauciucul Natural

Proprietati si utilizari ale cauciucului natural vulcanizat. Vulcanizele de cauciuc natural se disting prin elasticitate inalta, la temperatura camerei si la temperaturi relativ ridicate (100°C), rezistenta buna la abraziune, comportarea buna la temperaturi scazute si proprietati dinamice superioare (tabelul 4). Proprietatile valoroase ale cauciucului natural vulcanizat asociate cu buna comportare in variate moduri de prelucrare deschid posibilitati mari de utilizare. Principalul domeniu este industri pneurilor. De asemenea este utilizat in fabricarea de benzi trensportoare, curele de transmisie, furtunuri, amortizoare, garnituri etc. In industria cablurilor se utilizeaza in realizarea unei game largi de acoperiri protectoare antierozive si anticorozive, in realizarea de valturi cauciucate, in fabricarea de produse expandate, ebonite , precum si numeroase compozitii adezive. Un domeniu larg de aplicare pentru cauciucul natural se afla in productia bunurilor de consum (incaltamine, jucarii, mingi), in produse sanitare si farmaceutice (manusi).

Page 14: Cauciucul Natural
Page 15: Cauciucul Natural

Realizat: Terlețchi Lorenaclasa a Xl-a “A”

Liceul Teoretic “iulia Hasdeu”Profesor: Purici Ana

- 2015-