Top Banner
Caroline og de andre REDIGERET AF HOLGER MUNCHAUS PETERSEN, HANNE POULSEN m.fl. UDGIVET AF HANDELS- OG SØFARTSMUSEET PA KRONBORG SØHISTORISKE SKRIFTER XVIII Nu foreligger bogen om fornyelsen af den danske småskibsflåde efter 2. Verdenskrig, om »havets husmænd« og deres barske tilværelse, hvor hver- dagens trivialiteter afbrydes af dra- matiske oplevelser. I fokus står de 23 første danske serie- byggede paragrafskibe, der som type fik navnet Carolinere efter M/S CARO- LINE, bygget i Marstal 1951 som den første i rækken. Det er Carolinerfolket selv, der for- tæller. Læseren kommer tæt på den enkelte, fra skibskonstruktøren til skibs- byggeren og fra matrosen til skibs- føreren, der selv ejer sit skib. De levende beretninger om sejladser- ne og livet i land, om livsdrømme og skuffelser, indrammes af en historisk oversigt over småskibsfartens skiften- de vilkår og af en skibsliste over Ca- rolinerne og deres slægtninge, gas- tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde mellem museer, der har det maritime Danmark som deres arbejdsområde. Caroline og de andre er på 224 sider og rigt illustreret med 147 fotos. Vejledende udsalgspris: kr. 195. Købes i boghandelen eller tilsendes portofrit fra Handels- og Søfartsmu- seet. Tlf.: 49 21 06 85, Fax: 49 21 34 40.
8

Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

Feb 23, 2019

Download

Documents

trinhhanh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

Caroline og de andre REDIGERET AF HOLGER MUNCHAUS PETERSEN, HANNE POULSEN m.fl.

UDGIVET AF HANDELS- OG SØFARTSMUSEET PA KRONBORG SØHISTORISKE SKRIFTER XVIII

Nu foreligger bogen om fornyelsen af den danske småskibsflåde efter 2. Verdenskrig, om »havets husmænd« og deres barske tilværelse, hvor hver­dagens trivialiteter afbrydes af dra­matiske oplevelser.

I fokus står de 23 første danske serie­byggede paragrafskibe, der som type fik navnet Carolinere efter M/S CARO­LINE, bygget i Marstal 1951 som den første i rækken.

Det er Carolinerfolket selv, der for­tæller. Læseren kommer tæt på den enkelte, fra skibskonstruktøren til skibs­byggeren og fra matrosen til skibs­føreren, der selv ejer sit skib.

De levende beretninger om sejladser­ne og livet i land, om livsdrømme og skuffelser, indrammes af en historisk oversigt over småskibsfartens skiften­de vilkår og af en skibsliste over Ca­rolinerne og deres slægtninge, gas­tankerne og nybygningerne på 150 brt.

Bogen er blevet til i et samarbejde mellem museer, der har det maritime Danmark som deres arbejdsområde.

Caroline og de andre er på 224 sider og rigt illustreret med 147 fotos. Vejledende udsalgspris: kr. 195. Købes i boghandelen eller tilsendes portofrit fra Handels- og Søfartsmu­seet. Tlf.: 49 21 06 85, Fax: 49 21 34 40.

Page 2: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

Caroline og de andre

Page 3: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde
Page 4: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

Caroline og de andre

Fornyelsen i dansk småskibsfart efter Krigen

^ 3 ^ p c

- ^ i ^

SØHISTORISKE SKRIFTER XVIII

HANDELS- OG SØFARTSMUSEET

PÅ KRONBORG

1995

Page 5: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

CAROLINE OG DE ANDRE

er sat med Times 9/10.

Papiret er: 115 gr. Biberist Allegro Silkematt.

Tryk: Midtfyns Bogtryk ApS, Ringe.

Redaktion: Holger Munchaus Petersen Hanne Poulsen Bente Borg Sørensen.

Billedredaktion: Benno Blæsild Hanne Poulsen.

Vignetter og grafisk tilrettelæggelse: Per Bøgh.

Udgivet af: © Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg, 1995. Printed in Denmark, 1995.

ISBN 87-89587-05-7 ISSN 0107-6647

Forsiden viser: Carolineren SAMKA bygget på H. C. Christensens Staalskibsværft i Marstal, 1956. Maleri af Ebbe Lunnemand, 1992.

Bagsiden viser: Carolineren HANNE GRY af Espergærde (bygget i Marstal 1953 som STEVNSLAND) med Kronborg om agter. Foto: Kirsten Jappe, 1992.

Indholdsfortegnelse

7 Forord

Holger Munchaus Petersen

9 Småskibsfarten - havets stedbørn Småskibsfart 1939-1962. Sætteskipperne og deres organisationer. Skibenes fragter, størrelse, alder, byggesteder og materiale. Anskaffelse, finansiering, Marshall-hjælp, statslån og Paragrafskibe.

Holger Munchaus Petersen

37 Caroline's mand - Albert Hansen Petersen Sætteskipper Albert Hansen Petersen, opvokset i smaskibsfarten, fik bygget den første Caroliner, og deltog i forhandlinger med myndighederne om Marshall-lån og sætteskipperregler.

Hanne Poulsen

49 »Luge-Nielsen« Carolinernes konstruktør. Skibsingeniør Martin A. Nielsens tegnestue.

Benno Blæsild & Erik Møller Nielsen

59 Skibsværfterne og deres teknik Svejsning og nitning på værfterne i Marstal, Svendborg, Korsør og Aabenraa.

Børge Dam-Hansen

11 Maskineriet i Carolinerne Vølund og Alpha motorer til Carolinere.

Page 6: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

Bente Borg Sørensen

81 Skibsmægleren - Charles Petersen i Vejle Om opvækst i havnebyen Vejle og befragtning af småskibe.

Holger Munchaus Petersen

93 Småskibsfarten og tolderne Skibe, mennesker, papirer og et smugleri.

Erik B, Kromann

101 Skibe og skippere fra Ærø MAJLITH og familien Jespergaard. LILLY ARRE og Aksel Kristensen. Rio og Hans Jensen Johansen. Anker Petersen og Carolinerne. ANNE BIRTHE og Ejner Petersen.

Hanne Poulsen

117 Jern- og skrot, skibe og skippere Farten på Det Danske Staalvalseværk. Knut Borring-Møller, INGER KLIT og DORA. Carsten Rousing, SARAH ROUSING. Hans P. Andersen, HANNE HANSEN. Gunnar Hansen, JANE. Hartmut Larsen og Bruno Bach Pedersen, BENTE BACH.

Alan Hjorth Rasmussen

143 Med KAMINA 1979

En museumsmands rejse med en Caroliner for at tage pulsen på småskibsfarten.

Hanne Poulsen

149 CETUS og skipper Henry Bork Oplevelser på en rejse fra Frederiksværk til Hamborg med CETUS og dens besætning.

Ole Mortensøn

167 Historien om SAMKA

Skipperne Arne Dam, Jørn Foss og Erik Nielsen om SAMKA.

185 Appendix

Holger Munchaus Petersen

Skibsliste: Carolinerne og deres slægtninge Fortegnelse over Carolinerne og deres slægtninge, de 150 brt nybyggede skibe og gastankerne.

213 Generalarrangement

215 Byggekontrakt

217 Byggespecifikation

219 Ordforklaringer

223 Tak

Page 7: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

Da Carolinergruppen besøgte BETTY NORDGAS

ved kaj i Odense i 1992. Fra venstre:

Benno Blæsild, Erik Møller Nielsen,

Erik B. Kromann, Hanne Poulsen

og Holger Munchaus Petersen.

Foto: Ole Mortensøn (LMR).

Page 8: Caroline og de andre - mfs.dk · de vilkår og af en skibsliste over Ca rolinerne og deres slægtninge, gas tankerne og nybygningerne på 150 brt. Bogen er blevet til i et samarbejde

Forord

CAROLINE OG DE ANDRE er resultatet af et flerårigt samarbejde mellem museer, der har det maritime Danmark som deres arbejdsområde. Gennem forskning, interviews og egne oplevelser har forfatterne søgt at dokumentere en del af dansk skibsbygning og søfart under de meget skiftende forhold, der var gældende fra den Anden Verdens­krig og op gennem det følgende halve århundrede.

Da museumsmedarbejdere ikke kan lægge de dag­lige opgaver til side, har det taget et par år at fær­diggøre opgaven. De fleste interviews fandt sted i årene 1991-92. I den forløbne tid har skibsfartens struktur atter ændret sig, og selv de nyeste skildrin­ger er blevet historie.

I Carolinerne fandt vi meget af det, der gør dansk skibsfart, dens mænd og kvinder så fascinerende. Her har vi overgangen fra sejl til motor, fra træ til stål, fra enkeltmandseje til rederidrift og meget mere.

Sideløbende med indsamlingen var det gruppens ambition at arbejde på at bevare en Caroliner i musealt regi. Med hensyn til det sidstnævnte er

andre kommet os i forkøbet. Vi ønsker initiativta­gerne al mulig held og lykke i deres bestræbelser på at bevare CAROLINE SAMSØ som en sejlende repræ­sentant for dansk småskibsfart.

På dette sted skal lyde en hjertelig tak til de cite­rede og øvrige medvirkende. Alle har givet udtryk for faglig stolthed og vist en udpræget åbenhed og glæde ved at fortælle om småskibsfarten. Vi er dybt taknemmelige for at være blevet delagtiggjort heri og håber, at det foreliggende resultat vil indfri nogle af de forventninger, I har stillet til os.

Caro linergrupp en:

Benno Blæsild, Svendborg og Omegns Museum Børge Dam-Hansen, Bangsbomuseet Erik B. Kromann, Marstal Søfartsmuseum Ole Mortensøn, Langelands Museum Erik Møller Nielsen, Svendborg og Omegns Museum Holger Munchaus Petersen, Told©Skat Museet Hanne Poulsen, Handels- og Søfartsmuseet på Kronborg Alan Hjorth Rasmussen, Fjordmuseet, Jyllinge Bente Borg Sørensen, Told®Skat Museet