Top Banner
Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın devamını sağlayan nedir?
149

Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Dec 03, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Canlılık nedir?

Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir?

Canlılığın devamını sağlayan nedir?

Page 2: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Canlılar oksijeni metabolik reaksiyonlarda kullanarak yüksek enerjili molekülleri parçalayıp bunlarda depolanan enerjiyi kullanırlar.

Canlılığın bir başka önemli özelliği, canlı sistemlerin toplam entropilerini (düzensizliklerini) çevreye ve diğer cansız maddelere göre düşük tutabilme becerisidir.

Bunu, enerji alışverişi açısından açık bir sistem olarak davranarak, sürekli dış ortamla enerji alış-verişinde bulunarak gerçekleştirirler.

Page 3: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Nedir fizyoloji ?

Ne işimize yarayacak ?

Page 4: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

physis=nature

Yaşam bilimi

Hücrenin moleküler yapısından başlayıp vücudun

bütün olarak işleyişine uzanır…

Page 5: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Fizyoloji, canlılığın devam etmesini sağlayan olayları ve bunu sağlayan canlı birimleri inceler.

Hastalıklı olmayan tüm canlı süreçler fizyolojinin

alanına girerken, bunlardaki bozukluklar da patoloji gibi alanların konusudur.

Page 6: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Fizyoloji (işlev bilimi) (insan fizyolojisi)

Yaşamın başlangıcı, gelişimi ve ilerlemesini sağlayan

fiziksel ve kimyasal etkenleri açıklamak (tanımlamak)

Canlılardaki yaşamsal olayları (işleyişi) inceleyen bilim

dalı

Fizyolojik: normal; patolojik olmayan; organ, doku ya da

vücudun normal fonksiyonuna uyan özellikler

Page 7: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Fizyoloji (işlev bilimi) İşlev: ne yapılması gerekiyor ???

Mekanizma: nasıl yapılacak …

Page 8: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Temel oluşturur:

Patofizyoloji

İmmünoloji

Farmakoloji

Biyokimya

Mikrobiyoloji

Page 9: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Temel birim: hücre

Organizasyon:

Hücre

Doku

Organ

Organ sistemleri

Organizma

Page 10: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 11: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Canlılar hiyerarşik bir organizasyona sahiptirler. Maddenin en küçük parçası olan atomlar bir araya gelerek molekülleri; moleküller birleşerek makromolekülleri, onlar birleşerek hücreyi oluştururlar.

Hücre, canlılığın en küçük birimidir ve daha alt kademelerde tek başına canlılıktan bahsetmek söz konusu değildir.

Page 12: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Daha sonra hücreler bir araya gelerek belli bir işlev yapmak üzere özelleşmiş dokuları; dokular bir araya gelerek organları, organlar bir araya gelerek organ sistemlerini ve organ sistemleri de birleşerek canlı bedeni, veya organizmayı meydana getirirler.

Aynı tür organizmaların oluşturduğu topluluklar ise popülasyonlardır. Popülasyonların birlikteliği ekosistem ve nihayet tüm canlıları birleştiren dünya yüzeyine de yaşamküre (biyosfer) adı verilir. Bu alanları inceleyen bilimler arasında en geniş kapsamlı olanı fizyoloji bilimidir.

Page 13: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Kalp-damar sistemi (kardiyovasküler sistem) vücudumuzun ihtiyaç duyduğu besin maddelerini dokulara taşırken, artık maddeleri de vücut dışına atılmak üzere ilgili organ ve dokulara ulaştırır.

Page 14: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Solunum sistemi vücudun ihtiyaç duyduğu oksijen gazını sağlarken, karbondioksit gibi zararlı artıkları vücuttan uzaklaştırır; ayrıca vücudun asitliğinin düzenlenmesinde de rol oynar.

Page 15: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Sindirim sistemi vücuda dışarıdan alınan maddeleri parçalamak ve kan dolaşımına vererek ihtiyaç duyan dokulara ulaştırmakla yükümlüdür. Aynı zamanda dış ortamdan vücuda giren maddelerin zararlı etkenlerden temizlenmesi gibi işleri de yürütür.

Page 16: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Boşaltım sistemi, böbrekler aracılığıyla kanın süzülmesi, vücudun sıvı ve elektrolit dengesinin sağlanması, kan basıncının ve asitliğin düzenlenmesi gibi işlevleri yürütür.

Page 17: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Üreme sistemi canlıların neslini devam ettirmesi için gereken hücrelerin üretildiği ve bazı üreme ile ilgili hormonların salgılanıp etki ettikleri yerlerdir. Bir başka vücutta üretilecek olan hücrelere uygun şekilde işlev görebilecek hücrelerin üretim yeri olmaları açısından üreme sistemi diğer sistemlerden ayrılır.

Page 18: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Kas iskelet sistemi, vücudun destek ve hareket sistemidir. Kaldıraç şeklinde birbirine eklemlenmiş kemiklere bağlı olan kaslar kasıldığında kemikleri ve dolayısıyla vücudu hareket ettirir. Bu sistem aynı zamanda vücudumuzu dengede tutar. Hem istemli hem istemsiz (refleks) davranışların icra edilmesini sağlayan bu sistemde kaslar aynı zamanda vücut için ısı üretimi görevini de üstlenirler.

Page 19: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Sinir sistemi, vücudumuzun iç ve dış değişkenliklere karşı uyum sağlaması için gerekli kontrol işlevlerini yürütür. Vücudumuzun en karmaşık şekilde yapılanmış sistemidir.

Page 20: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Endokrin (iç salgı) sistem, tüm vücudun uyum içinde çalışması için gerekli olan hormonları salgılayan ve hedef dokulara kan yoluyla ulaştırarak vücudun eşgüdümünü sağlanmasına katkı yapan sistemdir.

Page 21: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Bağışıklık sistemi ise vücudun yabancı organizmalara ve bozucu etki yapan kimyasallara karşı savunma sistemlerini içerir.

Page 22: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

İntegratif fizyoloji:

organ sistemleri arasındaki etkileşim

Spor fizyolojisi

Gelişim fizyolojisi

Page 23: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 24: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

VÜCUT KONTROL SİSTEMLERİ İnsan vücudunda binlerce kontrol sistemi vardır.

Bunlardan en karmaşığı hücre içi ve hücre dışı işlevleri düzenleyen genetik kontrol sistemleridir. Diğer bazı sistemler organ seviyesinde düzenleme yaparken, başkaları organlar arası düzenleme yaparlar.

Vücut fonksiyonlarının regülasyonu

Hormonal

Sinirsel

Otoregülasyon (dar alanda)

Page 25: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

KONTROL SİSTEMLERİNİN KARAKTERİSTİKLERİ Çoğu kontrol sistemi negatif geri besleme (feedback) ile

çalışır.

Örneğin CO2 konsantrasyonu düzenlenirken hücre dışı sıvıdaki CO2 konsantrasyonu algılanır. CO2 konsantrasyonu yüksek ise akciğer ventilasyonu artırılarak CO2 dışarı atılarak konsantrasyonu normal seviyeye indirilir.

Tersine CO2 konsantrasyonu düşük ise akciğer ventilasyonu azaltılarak CO2 konsantrasyonu normal sınırlara getirilir.

Her iki durumda da organizmanın yanıtı mekanizmaları başlatıcı uyarıların tersi (negatif ) yönündedir.

Page 26: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Negatif feedback Yanıt, kendini oluşturan uyaranı azaltır

Örnek:

Kan glukoz düzeyinin düzenlemesi

Kan oksijen-karbondioksit düzeylerinin düzenlenmesi

Kan sodyum ve sıvı bileşiminin düzenlenmesi

Vücut ısısının düzenlenmesi

Vücut sıvıları asitliğinin düzenlenmesi

Beden ağırlığının düzenlenmesi

Page 27: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Kan basıncı düzenlenirken de yüksek kan basıncı, kan basıncını düşürücü mekanizmaların düşük kan basıncı da kan basıncını yükseltici mekanizmaların çalışarak, mekanizmaları çalıştıran uyarıların tersi etkileri sağlarlar. Böylece normal değer aşımları normal seviyelere geri getirilir.

Page 28: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 29: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 30: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 31: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Pozitif geribildirimde ise bir kısır döngü söz konusudur ve sonuç, kendi sebebini artırarak, sürecin gittikçe artan oranda daha fazla etki göstermesini sağlar. Normalde organizma için ölümcül olan bu mekanizma, kısır döngüyü kıracak ilave engelleme mekanizmaları ile kontrol altında tutulur.

Page 32: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Negatif geri beslemeye karşın pozitif geri besleme daha az kullanılır. Burada kontrol sistemlerini harekete geçiren ilk uyarı artırılarak devam ettirilir. Bu mekanizma genellikle kısır döngüye ve ölüme yol açar.

Örnek: İnsan kalbi dakikada ortalama 5 litre kan pompalar.

Kişi aniden 2 litre kan kaybederse vücuttaki kan miktarı kalbin pompalayamayacağı miktara düşer. Bu durumda kan basıncı düşer, kalp kasına bile yeteri kadar kan gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından) kan basıncı daha da düşer ve bu durum kişi ölünceye kadar sürer.

Page 33: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Pozitif feedback Yanıt, başlangıç uyaranını daha da artırır

Örnek:

Kanın pıhtılaşmasının düzenlenmesi

Doğum eylemi

AP oluşumunda Na iyonu girişi

Page 34: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Bazı nadir durumlarda pozitif geri besleme vücut yararına çalışır. Kan pıhtılaşması, aksiyon potansiyeli oluşması ve doğum kasılmaları buna örnektir. Bir kan damarı yırtıldığında pıhtılaşma faktörleri adı verilen birçok enzim birbirlerini etkinleştirir. Etkinleşme pıhtı oluşuncaya kadar artarak sürer. Ancak bazı durumlarda pıhtılaşma faktörleri etkinleşmesi durmaz ve hasarlı olmayan damarlarda da pıhtılaşma ve dolaşım durması ortaya çıkar. İlk aşama iç denge için gerekli, ikinci durum ise iç dengeyi bozucudur.

Page 35: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Doğum sırasında rahim kasılmaları başlayarak bebeği rahmin son bölümü olan servikse doğru iter. Serviks gerildikçe rahmin üst bölümündeki kasılmalar artar böylece bebek doğar.

Page 36: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 37: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Adaptif kontrol sistemi İleri beslemeli (feed-forward) kontrol

Örnek: Bazı vücut hareketleri çok hızlı bir şekilde

gerçekleşir. Hareketleri kontrol etmek için sinir

iletisinin vücudun periferinden beyine ve tekrar perifere

gitmesi zaman alır. Bu gibi durumlarda beyin ileri

besleme mekanizmasını kullanır. Bunun diğer bir adı da

gecikmiş negatif geri beslemedir.

Öğrenme

Page 38: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Claude Bernard (1813-1878)

“La fixitédu milieu intérieurestla condition de la vie libre.”

Page 39: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

FİZYOLOJİNİN ANA KONULARI

Homeostasis

Yapı işlev ilişkileri

Sistemlerin integrasyonu

İletişim

Zarlar ve madde değişimi

Enerji

Kitle dengeleri

Page 40: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

HOMEOSTASİS

Dış dünyanın değişimleri içerisinde iç çevrenin

sabitliğinin sürdürülmesi

Organizmanın iç çevresinin dinamik dengesi

Homeostazis’in durağan değil dinamik bir denge

olduğunu ve her an kendini yenilemesi gerektiğini

unutmayınız.

Page 41: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Homeostasis;

kimyasal, ısısal ve

sinirsel faktörler ile

sürdürülür

Walter Cannon

Page 42: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Homeostasis ve kontrolü Dış ve iç değişiklikler

Homeostasisten uzaklaşma

Düzeltme çabaları

Algılayıcılar, eşgüdümleme merkezleri

Hücre ve organ yanıtları

Page 43: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Homeostasis ve kontrolü Başarılı telafi

Homeostasis tekrar sağlanır

Telafi başarısızlığı

Patofizyoloji

Hastalık

Ölüm

Page 44: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Homestazis’in düzenlenmesi En önemli iki mekanizma olumlu (pozitif ) ve olumsuz

(negatif ) geri bildirim (feedback) mekanizmalarıdır.

Negatif geri bildirim vücutta çok yaygındır ve bir değişikliğin, kendisine sebep olan uyarımı azalttığı veya ortadan kaldırdığı durumları tanımlamak için kullanılır.

Page 45: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 46: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Homeostasis ile ilgili süreçler Adaptasyon ve aklimatizasyon

Biyolojik ritimler

Hücre ölümünün düzenlenmesi-Apopitoz

Page 47: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücresel homeostasis

Kontakt inhibisyon

Page 48: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 49: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Son ürün inhibisyonu

Page 50: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

HÜCRE Hücre, vücudun temel biyolojik ve yapısal birimidir,

nukleus (çekirdek), sitoplazmadan oluşur ve bir zar (membran) ile çevrilidir. Değişik anatomik karakteristikleri ve değişik işlevlerine rağmen hücrelerin benzer özellikleri vardır.

Hücre Yapıları: Plazma Membranı: hücreyi çevresindeki oluşumlardan

ayırır. Sitoplazma: hücrenin içini dolduran yoğun sıvıdır. Organaller: Nukleus da dahil olmak üzere sitoplazmada

bulunan ve her biri ayrı işlevleri gerçekleştiren çeşitli yapılardır.

Page 51: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Protoplazma; Su %75-80

İyonlar

Proteinler (yapısal ve globuler)

Lipidler (fosfolipid, kolesterol ve trigliserid)

karbonhidratlar

Page 52: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 53: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre membranı;

7,5-10 nm kalınlığında

Protein (%55), fosfolipid (%25), kolesterol (%13), diğer lipidler (%4) ve

karbonhidratlardan (%3) oluşur

Page 54: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre membranının lipid bariyeri;

Lipid çift katlı tabaka fosfolipidlerden oluşur

Her fosfolipid molekülünün hidrofilik ve hidrofobik bölümleri vardır

Page 55: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 56: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre membranının lipid bariyeri; Lipid tabaka glukoz, üre, iyonlar gibi suda eriyen

maddeleri geçirmez ama O2, CO2 ve alkol gibi yağda eriyen maddeleri kolayca geçirir

Lipid tabaka sıvı yapıdadır.

Kolesterol içermesi önemli. Kolesterol molekülleri

vücut ısısında sıvı haldedir ve hücre membranın iyi işlev görebilmesi için fosfolipid katmanlar arasına dağılmıştır.

Page 57: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 58: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre membran proteinleri;

Globuler proteinlerdir

Çoğu glikoprotein şeklindedir

İki tip: İntegral proteinler

Periferik proteinler

Page 59: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre membran proteinleri; 1. Proteinler iki katmanlı fosfolipid içine gömülüdürler.

Hücre içine giriş çıkışlar genellikler bu proteinlerin oluşturduğu kapılardan gerçekleşir.

2. Bazı membran proteinlerine karbonhidratlar bağlıdır. Böylece oluşan glikoproteinler hücrelerin birbirini tanıma işaretini oluşturur

3. Bazı membran proteinleri özgün kimyasallarla reaksiyona girer ve bunlara reseptör denir.

Page 60: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre membran proteinleri; İntegral proteinlerin görevleri;

İyon pompası

Taşıyıcı

İyon kanalı

Reseptör

Enzim

Antikor

Page 61: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 62: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 63: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 64: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 65: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 66: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 67: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 68: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 69: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 70: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Membran karbonhidratları (hücre glikokaliksi); Glikolipid ve ya glikoprotein şeklinde bulunur.

Karbonhidrat bölümler genellikle hücre yüzeyinden dışarıya çıkıntı yapar. Hücre yüzeyi gevşek bir glikokaliks örtü ile kaplanır.

Page 71: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 72: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Membran karbonhidratları (hücre glikokaliksi);

Görevleri; Negatif yük

Hücrelerin birbirine tutunması

Reseptör

Bağışıklık

Page 73: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 74: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Sitoplazma; Partiküller ve organeller ile doldurulmuştur.

Sitoplazmanın berrak sıvı kısmına sitozol denir. Protein, glukoz ve elektrolitleri içerir.

Partiküller; yağ, glikojen, ribozomlar, veziküller ve organellerdir (ER, Golgi a, mitokondriler, lizozomlar ve peroksizomlar)

Page 75: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Endoplazmik retikulum Birbiri ile ilişkili tübüller ve veziküllerden oluşur. Duvarı çift katlı lipid tabaka ve proteinden oluşur. İçi endoplazmik matriks denen sıvı ile doludur. Nukleus membranı ile ilişkilidir.

Page 76: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Endoplazmik retikulum ER üzerine ribozomlar tutunmuş ise granüler (GER), ribozom içermiyorsa agranüler (düz) ER denir.

GER ve ribozomlar protein sentezi ile görevlidir.

İskelet ve kalp kasında sarkoplazmik retikulum görevi yapar.

Page 77: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Düz ER; Lipidleri, özellikle fosfolipid ve kolesterolü sentezler.

Diğer görevleri; Glikojen yıkımı için gerekli enzimleri içerir.

İlaçların detoksifikasyonunu sağlayan oksidasyon, hidroliz, glukuronik asitle konjugasyon işlemleri için gerekli enzimleri içerir.(Örnek; P450 enzim sistemi)

Page 78: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Golgi apereyi; Camillo Golgi (1898)

ER ile yakın ilişkilidir.

Membran yapısı ER’a benzer.

Salgı yapan hücrelerde çok gelişmiştir ve salgılanan maddenin hücre dışına verildiği kenarda yerleşmiştir.

Page 79: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

ER’dan kopan veziküller Golgi apereyi ile birleşir. Burada işlenerek lizozomları ve salgı veziküllerini oluşturur.

Page 80: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Golgi apereyinin görevleri; ER’da sentezlenen proteinleri işler. Karbonhidrat sentezler. Bazı polisakkarit polimerlerini yapar;

Hyaluronik asit Kondroitin sülfat

Bunlar ne işe yarar? Mukus gibi sekresyonların yapısına katılır İnterstisyel alanda temel maddenin yapısına katılır Kemik ve kıkırdak organik matriksinin yapısına katılır

Page 81: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Golgi apereyinin görevleri; ER’da yapılan sekresyonları yoğunlaştırarak paketler salgı vezikülü şeklinde hücre içerisine verir. Bunlara sekretuar veziküller denir.

Golgi apereyinin özelleşmiş bir bölümü de lizozomları oluşturur.

Page 82: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 83: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Golgi apereyi; hücre zarının yenilenmesini sağlar

Page 84: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Lizozom; Hücre içi sindirim sistemini oluştururlar.

Hücrenin haraplanmış yapılarını, besin partiküllerini ve istenmeyen maddeleri parçalarlar.

Page 85: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hidrolitik enzimler içerir. (lizozim, fosfataz, lipaz, glikozidaz, proteaz gibi) Lizozom içinde pH=5, sitozolde pH=7.2

Page 86: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Bakterisidal ajanlar Lizozim

Lizoferrin

Asit hidrolazlar

Page 87: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Lizozom;

Lizozomlar atrofi olayında önemli

ATROFİ: Gelişimini tamamlamış hücrelerin hacimce küçülmesi veya sayılarının azalması sonucu, organ ve dokuların boyutlarının küçülmesi.

Page 88: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Lizozom aktivitesinin önemli olduğu bazı fizyolojik mekanizmalar;

Osteoklast işlevleri

Sperm akrosom reaksiyonu

Corpus luteum dejenerasyonu

Kana tiroid hormonlarının salınması

Page 89: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Peroksizomlar; Fiziksel özellikleri lizozomlara benzer.

Önemli farkları; Golgi tarafından değil kendilerini çoğaltarak (self replication) oluşurlar

Hidrolazdan çok oksidaz enzimleri içerirler. (hidrojen peroksit, katalaz, asit oksidaz gibi)

Page 90: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Peroksizomların görevleri; Alkol karaciğer peroksizomlarında detoksifiye edilir.

Kc ve böbrek hücrelerindeki peroksizomlar nükleik asitlerin yapısındaki pürinlerin yıkımında önemli

Page 91: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Mitokondri;

Hücrenin enerji gereksinimine göre sayısı değişir. İç ve dış membranı var. İç zarı kıvrımlıdır ve bu kıvrımlara oksidatif

enzimler tutunur. İç boşluk matriks ile doludur. Oksijenli ortamda

enerji elde etmek için gerekli enzimleri içerir.

Page 92: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Mitokondri; Mitokondri DNA içerir ve kendisini çoğaltabilir.

Oksijen bulunan ortamda karbonhidrat, yağ ve proteinlerden mitokondri içerisinde serbest enerji açığa çıkarılır ve bu enerji ATP sentezinde kullanılır.

Page 93: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 94: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 95: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 96: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 97: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre iskeleti; 3 tip fibrilden oluşur; Mikrofilamentler:

Aktin filamentleri hücre zarının altında toplanarak ektoplazma denen destek bölgeyi oluştururlar.

Page 98: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre iskeleti; Ara (intermedier) filamentler; Vimentin (ve benzerleri: desmin, periferin) fibroblast ve endotelde bulunur

Keratin

Sitokeratin

Nörofilament

Laminin (nukleer membran)

nukleus membranını hücre membranına bağlarlar.

Page 99: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre iskeleti;

Ara filamentlerin görevleri; Hücreler arası bağlantılar

Epitel sağlamlığı

Akson yapısına katılırlar

Deri ve saç hücrelerinin yapısına katılırlar

Page 100: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre iskeleti; Mikrotübüller; Tubulin moleküllerinin biraraya gelmesiyle oluşur. Kinesin Dynein Miyozin

Hücre içi vesikül ve organel hareketlerini düzenler. ATP kullanır. Mitotik ağ oluşumunu sağlar

Page 101: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 102: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 103: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 104: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Kinesin-Dynein; Mitozda kromozom hareketi

Golgi kompleksinin hücre içindeki konumu

Vezikül ve organellerin hücre membranına doğru hareketi

Page 105: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Sentrozom; 2 sentriyolden oluşur.

Nukleusa yakın yerleşmiş kısa silindirlerdir, birbirleri ile dik açı yapacak şekilde yerleşirler.

Mikrotübüllerin organizasyon merkezidir.

Hücre bölünmesi sırasında sentrozomların sayısı 2 katına çıkar ve mitotik iğciklerin kutuplarını oluşturur.

Page 106: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 107: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 108: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücrelerin hareketi;

Ameboid hareket

Siliyer hareket

Page 109: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Ameboid hareket; Hücrenin çevresi ile bağlantılı olarak hareket etmesi Hücrenin bir ucundan psödopod uzatılır Bu bölge yeni bir doku bölgesine tutunur Hücrenin geri kalan bölümü bu psödopodu izler

Page 110: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Eksositoz, endositoz ve reseptör proteinler gerekir

Page 111: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Ameboid hareket; Doku makrofajları (lökositler) ve fibroblastlar ameboid hareket yapabilir

Kemotaksi nedir?

Page 112: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Siliyer hareket; İki bölgede görülür; Solunum sistemi epitelinde

Fallop tüplerinde

Page 113: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Siliyer hareket; Silia hücre yüzeyinde 2-4 mikrometre boyutunda, kıl şeklinde ve sivri uçludur

Bir hücrede birden fazla silia bulunabilir

Silianın üzeri membranın oluşturduğu bir kılıf ile kaplıdır ve mikrotübüllerle desteklenmiştir

Siliaların herbiri hücre membranının altında bir bazal cisim ile bağlantılıdır

Page 114: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 115: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Siliyer hareket; Mikrotübüller arasında aksonem denen çapraz bağlar bulunur

Hareket için ATP, Ca ve Mg gerekir

Mikrotübüller arasında ATPaz aktivitesine sahip dynein proteininden oluşan bağlantılar vardır

Page 116: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

•ATP’den açığa çıkan enerji ile arka mikrotübüller sabit dururken öndekiler kulaç hareketi yaparsa silia öne doğru eğilir

Page 117: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 118: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Siliyer hareket; Spermin flagellumunun yapısı da siliaya benzer

Farkı; Flagella tek

Daha uzun

Hareketi sinusoidal

Page 119: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 120: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Nukleus; Büyük bölümü

kromatinden oluşur

Nukleolus: RNA’dan zengin granüllerin yaptığı bir kümedir

Büyüme sürecindeki hücrelerde sayısı fazla

Ribozom sentez bölgeleridir

Page 121: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 122: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Nukleus; Nukleusun iç kısmı nukleus zarına bağlı

mikrofilamentlerden oluşan iskelete sahiptir

Nukleus zarı iki katlıdır ve aradaki boşluğa perinükleer sisterna adı verilir

Nukleus zarı sadece iyon ve küçük moleküllere geçirgendir

Proteinler ve RNA ise nukleus porları ile taşınır

Page 123: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 124: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 125: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Ribozomlar; Ultrasantrifüjdeki çökme hızına göre 60S ve 40S denen

iki alt birimden oluşur

%65 RNA ve %35 protein içerir

Protein sentez noktalarıdır (ER ile)

Serbest bulunan ribozomlar ise hemoglobin gibi sitoplazmik proteinleri sentezlerler

Page 126: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 127: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

DNA; Genetik bilgi ve protein

sentezinin kontrolü

Nelerden yapılmış? Fosforik asit

Deoksiriboz

Nitrojenli bazlar (A-G-C-T) Bunlar nükleik asiti

oluşturur

Nükleik asitler de H bağları ile birbirine bağlanır

Page 128: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Transkripsiyon; Nukleusta bulunan genlerin sitoplazmada gerçekleşen

kimyasal reaksiyonları kontrol edebilmesi RNA aracılığı ile olur

Kodun RNA’ya aktarılması işlemine transkripsiyon denir

Page 129: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

RNA sentezi; DNA zincirleri birbirinden ayrılır

DNA esas alınarak tamamlayıcı RNA üçlüleri oluşur (kodon)

RNA biraz farklı;

Deoksiriboz yerine riboz,

T yerine U içerir

Page 130: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

RNA 3 tip; mRNA; kodu sitoplazmaya taşır

tRNA; aktive edilmiş aminoasitleri ribozoma taşır

rRNA; diğer proteinlerle birlikte ribozomları oluşturur

Page 131: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

tRNA daha küçük yapılı

Yonca yaprağı şeklinde

Antikodon taşır

Spesifik kodonun tanınmasını sağlar

Page 132: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Ribozomal RNA nukleusta oluşur ve kromatine komşu bölgedeki çekirdekçik içinde birikir

Protein sentezi çoksa çekirdekçik büyür

Ribozom altbirimleri burada birleşerek ilkel ribozomlar şeklinde nukleer porlardan geçer ve sitoplazmaya taşınır

Sitoplazmada olgun ve fonksiyonel ribozomları oluşturur

Page 133: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Antibiyotikler ne yapar???

Page 134: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 135: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücre büyümesi; Devamlı büyüme ve çoğalma gösteren ve yaşam

süresince çoğalmayan hücrelerimiz var

Bazı dokularımızın rejenerasyon yeteneği yüksek

Bütün bunları kontrol eden büyüme faktörleri var

Page 136: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Büyüme faktörleri; Protein yapıdadırlar;

Sinir büyüme faktörü

İnsüline benzer büyüme faktörü (ILGF-1)

Aktivin ve inhibinler

Epidermal büyüme faktörü

Lenfokin ve sitokinler

Koloni stimülan faktörler

Page 137: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Yaşlanma; Fizyolojik bir süreç

Ortalama yaşam süresi uzuyor

Page 138: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Yaşlanma; Olayı açıklamak için bir çok teori var;

DNA’da oluşan mutasyonlar

Kollagen ve diğer moleküllerdeki çapraz bağ sayısının artması ile farklı kombinasyonlar oluşması

Serbest radikal hasarının kümülatif etkisi

Hipotalamustaki biyolojik saat

Page 139: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 140: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 141: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Kanser; Hücre genlerinin büyüme ve çoğalmasını kontrol eden

genlerde mutasyon ve ya anormal aktivasyon

Kansere yol açan genlere …………. denir

Bunların aktivasyonlarını baskılayan ……………. bulunur

Page 142: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Kanser; Antionkogenler kaybolursa onkogenler aktive olur

Ama yine de bu hücrelerin kanser oluşturması zor;

Mutasyona uğrayan hücrelerin yaşaması zor

Mutant hücrelerde hala aşırı büyümeyi engelleyen mekanizmalar çalışır

İmmün sistem izin vermez

Page 143: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Mutasyonun nedeni nedir? İyonize edici ışınlar

Kanserojenler (kimyasal maddeler)

Fiziksel etkenler

Kalıtsal eğilim

Virüsler

Page 144: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Kanser hücreleri istilacıdır; Normal büyüme sınırlarına uymaz

Birbirlerine sağlam tutunmaz

Anjiogenik faktör salgılar

Page 145: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)
Page 146: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Hücreler arası bağlantılar;

Page 147: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Desmosom

Page 148: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Sıkı bağlantı

Page 149: Canlılık nedir? Dünyadaki canlılığın kaynağı nedir? Canlılığın … · 2020. 8. 4. · gelemediğinden kan daha az pompalanır (kalp besi alamaması nedeni ile zayıfladığından)

Gap junction