Top Banner
Educaţia interculturală Caba Iulia – Elisabeta Fulga Teodora
15

Caba_Fulga.pptx

Oct 02, 2015

Download

Documents

Iuli Ana
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

PowerPoint Presentation

Educaia interculturalCaba Iulia ElisabetaFulga Teodora

Evoluia pedagogiei interculturaleS-a dezvoltat de-a lungul a 3 generaii:

- dezvoltarea unor msuri specifice adresate copiilor de imigrani nscrii n colile occidentale;- predarea limbii i culturii rii lor de origine;adaptarea sistemului colar la noile exigene impuse de recunoaterea caracterului pluricultural al societii;

! Interculturalitatea implic pe toat lumea.

Obiective majore:

Consiliul Europei: pregtirea tinerilor pentru a tri ntr-o societate multicultural ce tinde tot mai mult s devin intercultural;

Comisiei Internaionale a UNESCO pentru Educaia Secolului 21 care considera n 1996 c : a nva s trim mpreun, a nva s trim cu ceilali.

Obiective specifice a educaiei interculturale:dobndirea de cunotine (comportamentelor individuale i de grup, privind propria cultur / propriile culturi i privind alte culturi )dezvoltarea de deprinderi (contientizarea propriilor determinri culturale, stereotipuri i prejudeci, identificarea acestora la ceilali )formarea de atitudini (refuzul discriminrii , identitatea cultural proprie i a celorlali, respectul pentru diversitatea culturalstimularea participrii i aciunii (promovrii principiilor unei societi interculturale i al combaterii discriminrii i intoleranei ).Tipuri de activiti

prezentrii de informaii de ctre cadrul didactic / un specialist n domeniu invitat s vorbeasc elevilor. interaciunea direct cu mediul studiat -invitarea unui membru al comunitii pentru a vorbi despre cultura, tradiiile specifice / vizite n alte comuniti, excursii.elevii sunt cei care caut informaii i prezint apoi rezultatele obinute profesorului i colegilor, realizand poate chiar o publicaie, un spectacol sau o expoziie, cu tematica respectiv.

Tendine greite:

Ignorarea problemelor controversate ( culturile trebuie privite n evoluie i n interaciune )

Accentuarea deosebirilor ( duce la izolare i refuzul comunicrii

Accentuarea asemnrile dintre oameni, pentru a promova apropierea ntre persoane i culturi, i, implicit, stabilitatea societii.

Abordarea pedagogic cea mai bun este aceea care face din diferenele culturale un avantaj, o potenial surs de mbogire pentru fiecare participant, i nu un handicap care trebuie ascuns i care genereaz anxietate i complexe.

Spiritul care trebuie s antreneze educaia intercultural este unul de deschidere, cooperare i nu unul de selecionare, ierarhizare, segregare i respingere.Sugestii de realizare a educaiei interculturale

- utilizarea bibliotecilor, a centrelor de documentare audio-video pentru consultarea unor lucrri care s corespund obiectivelor educaiei interculturale (drepturile omului i libertile sale fundamentale, dezvoltarea durabil i mediul nconjurtor, expuneri asupra unor evenimente istorice sau contemporane);- activiti desfurate n parteneriat cu prinii i cu reprezentanii diferitelor instituii culturale (lectorate, povestiri, jocuri, cntece, evocri, informri despre experiene de via, art, tiin, tehnic);- participarea la evenimente culturale i srbtori locale, expoziii, concursuri, serbri, activiti muzicale, n condiiile n care arta se prezint ca un excelent pretext i ca o cale privilegiat pentru descoperirea, recunoaterea i aprecierea altor culturi;

- manifestri sportive, acestea devenind ocazii autentice de ntlnire, colaborare, cu att mai mult cu ct principiul de constituire a echipelor nu este unul al separrii, ci al integrrii

- organizarea de ntlniri ntre persoane aparinnd unor culturi diferite, ca ocazie de cunoatere i stabilire a unor noi relaii de prietenie

- vizite, cursuri, zile sau sptmni de studio centrate pe un anume aspect (artizanat, limb, datini, religie, muzica, arta culinara);Programul Tineri n aciuneri participante:Turcia, Georgia, Romnia, Rusia.Reprezentani din coala noastr: 4 tineri.

Descrierea actiunii: Ideea proiectului este de a crea o pies de teatru prin care elevii s-i pun n valoare talentul actoricesc, de a reprezenta pe scen ct mai bine o situaie cu evidente implicaii interculturale.

Piesa se referea la un student turc care pleac din satul su pentru a studia undeva n strintate.Lantoarcerea n satul natal, i aduce cu sine pe colegii si, pe care i prezint prinilor i celorlalte persoane din sat, care constat diferenele ntre oamenii care au trit mereu ntr-un sat mic cu cei care au plecat de acas pentru a nva la ora.

Pornind de la mbrcminte la atitudine, totul era dferit la elevii orsenii, ns care pn la urm au demonstrat ct este de bine s cunoti oameni diferii fa de tine i s ai prieteni care s fie strini. Ideea de interculturalitate este foarte apreciat i ncurajat, exprim sprijinul ntre oameni care aparent nu au nimic n comun, acceptarea lor i a diferenelor, integrarea i adaptarea la situaii noi.Feed-back :

INTERSECIA DINTRE CULTURI

Turci sau nemi? Italieni sau rui? Georgieni sau romni? Toi suntem egali, dar ceva ne particularizeaz. Ce anume? Cultura. Participnd la diverse proiecte internaionale, am constatat c diferenele dintre culturi sunt considerabile. n vara anului 2011, am luat parte la un astfel de proiect desfurat n Turcia. ntlnirea a avut drept scop interaciunea dintre grupurile de tineri din ntreaga Europ. Acest mixaj al culturilor, al tradiiilor a fcut posibil s neleg i s nv diverse valori referitoare la mediul n care triesc zi de zi turcii, ruii, italienii etc. n acelai timp, am realizat c i valorile noastre sunt importante.

Comunicarea dintre noi a fost posibil prin intermediul limbii engleze, da i albody language-ului. S auzi i s priveti pe cel din faa ta, un om ca i tine, dar att de deosebit, este un privilegiu i un mod de a realiza ct de important este cultura din sfera n care te dezvoli.Acest contact a fcut posibil ca noi, oamenii, s mprtim diferite mostre ale culturii proprii ntr/un stil unic, de neuitat.(Ioana Cuco, participant)

n concluzie Orice cultura, religie, nationalitate, etnie,

Trebuie s existe

V multumim !