Top Banner
Buss2011 Örebro · Östra Värmland · Tiveden / Norra Vättern
10

Bussguide 2011

Mar 28, 2016

Download

Documents

Veronica Gehlin

Bussreseguide till Örebro med omnejd 2011
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Bussguide 2011

Buss2011Örebro · Östra Värmland · Tiveden / Norra Vättern

Page 2: Bussguide 2011

Buss2011Örebro · Östra Värmland · Tiveden / Norra Vättern

Örebro Slott

Teatraliska visningar, middagsmysterier och spökvandringar.

Örebro SlottHela året

Den historiska Vasaborgen, Örebro slott är idag en levande byggnad där aktiviteter pågår under dygnets alla timmar. Följ med på en historisk visning i slottets salar och vrår. Bokas hela året för grupper

fr. 42:- / person

Spöken och mysterierEfter mörkrets inbrott

Kvällstid kryper slottets mer mörka historia fram då både spökvandringar samt mysterium med 3-rätters middag arrangeras innanför murarna.

Information & bokning

Örebrokompaniet+46 (0) 19 21 21 21 (välj guidebokning)[email protected]

www.orebrotown.com

Hjalmars Burlesque RevyPremiär 16 september

Extra! För ett bussföretag som i anslutning till en Hjalmarföreställning i Örebro bokar en historisk slottsvisning så får man ett specialpris för grupp från 35: -/person.

Efter egna önskemål

Självklart skräddarsyr vi olika visningar och arrangemang till middag, fester och företagsevenemang. Kontakta gruppbokningen för förslag eller bokning.

Page 3: Bussguide 2011

Buss2011Örebro · Östra Värmland · Tiveden / Norra Vättern

WadköpingUpplev Örebro som det var förr.

WadköpingHela året

I centrala Örebro bortom Stadsparken vid Svartåns strand hittar du friluftsmuseet Wadköping – Örebros eget Skansen. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse och stadsmiljö.Boka en historisk visning av friluftsmuseet Wadköping i Örebro. Hör om Örebros historia och Wadköpings byggnader.Bokas hela året för grupper.

fr. 30:- / person

Välkommen!Wadköpings Besökscenter

I Skomakargården ligger Wadköpings besökcenter ditt man kan vända sig för att få broschyrer och material om både Wadköping och andra delar av Örebro. Som ett bussbolag som besöker den lilla trästaden erbjuder besökcentrets proffsiga personal möjligheten att de kommer ut och möter upp bussen vid ankomst till Wadköping för att ge lite kortfattat material och önska gästerna välkomna. Tjänsten är gratis och erbjuds efter överenskommelse med besökcentret.

Information & bokning

Örebrokompaniet+46 (0) 19 21 21 21 (välj guidebokning)[email protected]

www.orebrotown.com

KungsstuganÖrebros äldsta hus

Nyhet! Från och med april 2011 har vi även chansen att för mindre grupper erbjuda en visning av annars stängda Kungsstugan. En byggnad som byggdes på 1500-talet och har bevarade målningar från så tidigt som 1560-talet

Page 4: Bussguide 2011

Buss2011Örebro · Östra Värmland · Tiveden / Norra Vättern

StadenI buss eller till fots.

Örebro stadHela året

Upplev Örebro förr och nu i någon av de stadsrundturer som anordnas. Ströva tillsammans eller åk buss runt bland Örebros kända byggnader.

StadsparkenEn av Sveriges vackraste parker

Missa inte ett besök i Stadsparken under er vistelse. En av Sveriges och Europas vackraste parker. Besök kan göras med eller utan guide, vill man ströva runt själv går det bra att få material om parken från webben eller Örebrokompaniet.

fr. 30:- / person

Passa påEvenemangsstaden

Passa på att besöka Örebro under något av alla de större evenemang som sker som t.ex: Marknadsafton 9/6, Örebro Open Art 11/6-11/9, Hjalmars Revy från 16/9, O, Helga Natt 4/12, Julmarknad i Wadköping varje adventsöndag. Vi tipsar gärna om restauranger,caféer eller fler utflyktsmål till ert besök. Alla evenemang och mer information på www.orebrotown.com

Information & bokning

Örebrokompaniet+46 (0) 19 21 21 21 (välj guidebokning)[email protected]

www.orebrotown.com

Särskillda önskemål?Det fixar våra guider

Kanske vill ni höra mer om byggnader och dess historia eller mer om anekdoter från stadens förflutna. Kanske vill ni titta extra på någon särskild byggnad som t.ex. Svampen eller S:t Nicolai kyrka. De duktiga guiderna anpassar gärna innehållet efter er grupps önskemål.Bokas hela året för grupper.

Page 5: Bussguide 2011

Buss2011Örebro ·

· Tiveden / Norra Vättern

Östra Värmland

Busserbjudande från Östra Värmland

Alfred Nobels sista hem - Björkborns herrgård med Nobelmuseet och skärgårdskryssning.

Alfred Nobels Björkborn

Vi börjar med ett besök på Björkborns herrgård och Nobelmuseet i Karlskoga, Alfred Nobels sista hem. Här får ni följa med på en spännande och oväntad guidning i Alfred Nobels hem.

Kaffe & smörgås ingår.

745:- / person

Bokning

Visit Karlskoga Degerfors Turistbyrå

+46 (0) 586 614 70

[email protected]

Information

I priset ingår: Teaterguidning vid Alfred Nobels Björkborn inkl. kaffe & smörgås. Lunch och båttur med Bojorten på Vänern. Tid: ca kl. 10-17. Pris per person: 745:-

Skärgårdskryssning

Dagen avslutas med en skärgårds-kryssning med det historiska fartyget Bojorte. Turen avgår från Vänerns gästhamn i Kristinehamn. Från däck njuter du av Vålösundet med dess vackra sekelskiftsvillor, och den unika skulpturen av Pablo Picasso. Ombord äter du en härlig fisk eller kötträtt på det fina bojortporslinet.Vi är tillbaka till Gästhamnen efter cirka 3 timmars båtresa.

Page 6: Bussguide 2011

Buss2011Örebro ·

· Tiveden / Norra Vättern

Östra Värmland

Busserbjudande från Tiveden / Norra Vättern

Paketresa ”Kafferepet”

Zinkgruvans gruvmuseumCa. 9.00-10.30

Vi startar på gruvmuseumet i Zinkgruvan. Under besöket får vi höra berättelser om gruvdriften från förr fram till idag. En gruvlig historia! Förmiddagsfika på Zinkgruvans gruvmuseum samt guidad visning.

350:- / person

Medevi Brunns WärdshusCa. 13.15-15.00

Lunch på Medevi Brunns Wärdshus. 330 års kulturell historia som startade med att Urban Hjärne fann vattnet vara en ren hälsobrunn I Medevi. Efter det startade historien om Brunnen, adeln möttes för att dricka brunn, spatsera, kurtisera & konversera. Folket möttes för att botas mot allehanda krämpor så som liktorn och blindhet. Idag finns brunnens byggnader och anda kvar, dessutom museum, restaurang, hotell och vandrarhem. Tid för promenad på området finns I samband medlunchen. Information & bokning

I priset ingår: Alla entréer, guidning, lunch, samt för –och eftermiddagskaffe. Tid: 9.00-16.00 ca. Pris / person: 350:-

Askersunds turist- och evenemangsbyrå+46 (0) 583 810 [email protected]

Vätterns väveriCa. 15.30

Vi avslutar dagen på Vätterns väveri i Stora Forsa. Visning av tillverkningen i väveriet och möjlighet till shopping.Här serveras också eftermiddagskaffe.

Godegårds säteriCa. 11.00-12.45

Godegårds Säteri är beläget i vacker östgötanatur med 350 år av historia i unik miljö. Visning av bruks- och porslinsmuseum med svenskt porslin från sent 1700-tal fram till våra dagar. Örtagård, vagnsmuseum och barockträdgård finns även på området. Välj mellan guidning av porslinsmuséet och byggnader eller en guidad visning av parken.

Page 7: Bussguide 2011

Buss2011Örebro ·

· Tiveden / Norra Vättern

Östra Värmland

Busserbjudande från Tiveden / Norra Vättern

Paketresa ”Lokalproducerat”

Karintorps tomaterCa. 9.00-10.00

Karintorps tomater är ett familjeföretag och som odlar tomater utan bekämp-ningsmedel. Handla tomater, tomat-dressingar, marmelader, salsa och syltade tomater.

250:- / person

Shopping på Ull & SkinnCa. 13.15-16.00

Handla allt från stickgarn, plädar, färdigstickade tröjor efter egna mönster men även löst garn i härvor. Är återförsäljare till Ull Est tröjor - stickade i Estland men med ull från mellansverige. Eftermiddagsfika på Jordnära/Kopparbergs gård. Här hittar du även livsmedel utan konstiga tillsatser – oftast ekologiska eller KRAV-märkta samt om möjligt rättvisemärkta. En del produkter är egenproducerat av det som odlas på gården. Du hittar bl.a. kallpressad olivolja, marmelader, ekologiska specerier och linne från Växbo Lin. Information & bokning

I priset ingår: Guidning, lunch, samt för –och eftermiddagskaffe.Tid: 9.00-16.30 ca. Pris/person: 350:-

Askersunds turist- och evenemangsbyrå+46 (0) 583 810 [email protected]

FaB Keramik och lunchCa. 11.00-13.45

Efter besöket på Karintorps tomater stannar vi till för förmiddagsfika på Rosendals festgård. Sedan forstätter vi resan med besök på FaB Keramik. Här kan du handla vacker keramik och surdegsbröd. Kl. 12.45 är det dags för lunch på PerOlofGården. Gården ligger omgiven av vackra sjöar, på gränsen till Sveriges sydligaste urskog.

Page 8: Bussguide 2011

Buss2011Örebro ·

· Tiveden / Norra Vättern

Östra Värmland

Busserbjudande från Tiveden / Norra Vättern

Paketresa ”Hantverk och historia”

OlshammarsgårdenCa. 9.30-11.00

Vi startar med förmiddagsfika på Olshammarsgården samt guidning. Olshammarsgården är Verner von Heidenstams födelsegård, där han föddes 1859. Den gamla herrgården är i dag en kombinerad bygdegård och värdshus. Ett minnesrum från Heidenstams tid finns helt intakt. Olshammars kyrka kallas också för Birgittakyrkan och är känd för sina personhistoriska minnen från bland annat den heliga Birgitta och Vernervon Heidenstam.

295:- / person

Stjernsunds slottCa. 12.00-14.30

Lunchbuffée på Stjernsunds Slottscafé, som ligger vackert beläget intill vattnet i en lummig slottspark. Efter lunchen ingår en guidad tur av Stjernsunds Slott samt tid att promenera i slottsparken.

Information & bokning

I priset ingår: Guidning, lunch, samt för –och eftermiddagskaffe.Tid: 9.30-16.30 ca. Pris/person: 295:-

Askersunds turist- och evenemangsbyrå+46 (0) 583 810 [email protected]

KullängsstuganCa. 11.15-11.30

Kullängsstugan är en knuttimrad parstuga från 1693 byggd av sågaren Nils Svensson, även kallad”Kulla-gubben”. Huset som är byggt av stora furustockar, s.k. storverksträd är 20 meter långt och 7 meter brett. Kullängsstugan är ett bra exempel på äldre svensk byggnadskultur.

Gula HusetCa. 14.45-16.00

Vi tar eftermiddagsfika på Café Garvaregården B&B som ligger centralt beläget nere vid hamnen i Askersund på en kringbyggd 1700-tals gård. Sedan avslutar vi dagen med ett besök på Gula Huset. Bildvävnader, damast, halmslöjd samt permanent utställning I 1700 tals huset.

Page 9: Bussguide 2011

BussparkeringP PParkering

Utöver detta finns också gatuparkering

Parkeringshus

Teckenförklaring

Parkering i Örebro city

Page 10: Bussguide 2011