Top Banner

of 24

Burduja Denis.doc1.doc

Jul 07, 2018

Download

Documents

Marius Savin
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    1/24

    UNIVERSITATEA ,,ALEXANDRU IOAN CUZA“ IAŞI

    FACULTATEA DE FIZICĂ

    LOMBALGIILE

    IAŞI

    2014

    1

    Masterand:Burduja Denis

    Grupa K1

    An I Master

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    2/24

    LOMBALGIA

    Lombalgia reprezintă o durere situată la nivelul vertebrelor lombare , adică dedesuptulultimei vertebre la care se atasează coastele (respectiv vetrebrele cuprinse între T12 si până laS1)

      urerile situate deasupra vertebrei T12 sunt numite dorsalgii! "le au cauze, mecanisme sitratamente di#erite #ată de lombalgie!  urerile legate de lombalgie pot coborâ către #ese, partea posterioară a coapselor si agenunc$ilor, până la gambe si picioare constituind durerea de tip sciatic!Sciatica poate sau nu să însotească lombară, după cum si durerea lombară poate sau nu săînsotească sciatica!! e asemeni, trebuie precizat că sciatica poate #i uni sau bilaterală! %auza ceamai #recventă a durerii de tip sciatalgie este reprezentată de $ernia de disc care comprimă orădăcină nervoasă la iesirea din canalul vertebral!

     

    2

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    3/24

    Teritoriul de inervatie senzitivă a rădăcinilor nervoase lombare! urerea de tip sciaticiradiază pe teritoriul rădăcinilor nervoase! (L& si S1 cel mai #recvent)

    TIPURI DE LOMBALGII

      upă evolutia în timp a durerii, lombalgia poate #i clasi#icata ca #iind acută, cronică saurecidivantă, după cum se poate observa in gra#icul alăturat!

    ANATOMIA COLOANEI VERTEBRALE

     %oloana vertebrală este alcătuită din segmente osoase (vertebrele), discurile intervertebraledintre două corpuri vertebrale succesive, si din elementele associate (musc$i, ligamente,), careasigură coeziunea si mobilitatea ansamblului mor#ologic al coloanei vertebrale!  'ertebrele (între si & în total) sunt repartizate în & grupe

    1!'ertebrele cervicale ()2!'ertebrele toracice (12)

    !'ertebrele lombare (&)*!Sacrum&!%occis

     %orpul osos+ vertebra

    3

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    4/24

      "ste compus dintrun cilindru care suportă principalele #orte în timpul e#ortului si arcul posterior care delimitează în interiorul lui canalul vertebral!%ilindrul (corpul vertebral) esteconstituit din os masiv!  -cesta se poate tasa odată cu înaintarea în vârstă sau să se #ractureze (o consecintă#recventă a osteoporozei)

      .osterior de corpul vertebral se a#lă structuri osoase care delimitează un arc posterior!/mpreună cu peretele posterior al corpului vertebral, arcul posterior delimitează un canal ososcare contine rădăcinile nervoase+ canalul medular!

     Structurile osoase sunt conectate si sustinute de structuri ligamentare comple0e! e asemeni,

     pe structurile osoase se inseră musculatura paravertebrală! 

    PRINCIPII ALE BIOMECANICII VERTEBRALE

      Efor!" #$ %o' ('r#)*"+/n timpul zilei, #ie că sunteti în picioare sau asezat pe scaun, discurile intervertebrale suntsupuse unor #orte si presiuni mari!

      -ceste #orte se datorează presiunii directe e0ercitate de către greutatea corpului si de către#ortele musculare care actionează asupra coloanei! %ea mai mare parte a #ortelor de presiune esterepartizată la nivelul corpurilor vertebrale si a discurilor intervertebrale!

     Co"o*$* ('r',r*"+ #$ %o#' or#&o$*"+

    4

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    5/24

    iscul intervertebral prezintă o presiune $idraulică si o calitate de amortizor care variazăîn #unctie de gradul de $idratare al nucleului central între zi si noapteatorită scăderii dramatice a solicitărilor mecanice a coloanei lombare în pozitia orizontală,maoritatea durerilor scad în intensitate la repausul în această pozitie !/n timpul zilei, sub in#luenta greutătii corporale si a e#orturilor #izice verticale, presiunea din

    interiorul discului scade progresiv ceea ce diminuă calitatea de amortizor $idraulic!  /n timpul noptii, nucleul central îsi recâstigă $idratarea, ca si un balon care se um#lă! -st#else e0plică di#erenta de înăltime (talie) măsurată dimineata si seara la acelasi individ!

      -cest proces de re$idratare al nucleului discal este sensibil la modi#icările sangvine localegenerate de vârstă, nicotină, vibratii, etc! iar discul îsi pierde ast#el proprietătile $idraulice!.rimele discuri la care începe acest proces sunt cele lombare distale acestea #iind si cel maisolicitate din punct de vedere mecanic! .e radiogra#ia de pro#il a coloanei lombare acest #enomense traduce prin scăderea înăltimii discului vertebral!

     

    Efor!r#"' ,r*'"or -# )o"o*$* ('r',r*"+usc$ii bratelor sau ai antebratelor nu pot să actioneze dacă nu au un punct de spriin #i0! 3n

    musc$i care se contractă #ără un punct de spriin nu realizează nici un lucru mecanic! -st#el

    insertia pe un punct #i0 a unui musc$i realizează în timpul contractiei deplasarea obiectelor situate la celălalt capăt al musc$iului!  -cest punct #i0 de care se ancorează musc$ii este reprezentat de către coloana vertebrală!  -ceasta e0plică de ce atunci când e#ectuăm un e#ort muscular important cu bratele, c$iar si#ără a sustine o greutate (de e0emplu când trageti un obiect), vertebrele lombare pot sa #iesolicitate mecanic semni#icativ

    EPIDEMIOLOGIA

      Lombalgia este un simptom #oarte #recvent! -st#el între 44 si &5 dintre pacienti su#eră cel putin odată în viată o durere de tip lombalgie!3na din zece lombalgii evoluează către odecompensare ps$i$ologică si #izică! /nsănătosirea este în aceste cazuri di#icilă si poate necesitaaportul mai multor medici+ reumatolog, 6inetoterapeut, c$irurg, si poate dura luni sau c$iar ani! 

     Mecanismele si anatomopatologia lombalgiei 

      ./,+r$#r'* $*!r*"+ * -r!)!r#"or )o"o*$'# ('r',r*"'  /n 785 din cazuri, lombalgia comună se datorează e#ectului de suprasolicitare a unor vertebre care compensează rigiditatea altor articulatii vertebrale datorită sedentaritătii!

    5

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    6/24

      .ierderea $idratării nucleului central discal se asociază cu aparitia #isurilor la nivelul “anulus#ibrosus9 prin care nucleul se poate in#iltra si $ernia către posterior către canalul vertebralgenerând $ernia discală! %el mai #recvent, $ernia discală este asimptomatică!

    urerea apare atunci când $ernia vine în contact cu o structură nervoasă, ligamentară, saudacă creează un obstacol mecanic ce împiedică #unctionarea normală a discului!

     'r$#' ' #-) )! )o/%r'-#* !$'# r++)#$# $'r(o*-'3

      odi#icările structurale determinate de vârstă la nivelul coloanei vertebrale nu suntîntotdeauna simptomatice, ceea ce #ace ca interpretarea rezultatelor e0amenelor imagisticemedicale sa #ie di#icilă!

      Ef')!*r'* !$!# 'for #$**%*

    6

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    7/24

      Solicitarea bruscă a coloanei vertebrale în #le0ie sau e0tensie #ără a adopta o postură adecvatăsi #ără a compensa si anticipa la nivelul musculaturii vertebrale e#ortul necesar poate duce laaparitia bruscă a lombalgiei de mare intensitate! odi#icarea posturii si a gesturilor e#ectuate potduce la disparitia simptomatologiei

      Gr*!" *$r'$*/'$!"!# muscular ca si (r-* pacientului pot determina modi#icări

    semni#icative ale capacitătii de e#ort la nivelul coloanei lombare

      S''$*r#*'* scade tonusul muscular la nivelul musculaturii abdominale si paravertebrale! Toate acestea #ac ca #ortele suportate de structurile discoligamentare si osoaseale vertebrelor lombare să nu mai #ie compensate si ec$ilibrate optim, cu suprasolicitareamecanică a coloanei lombare!

    7

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    8/24

      O,'*'* scade tonusul musculaturii abdominale si creste stressul mecanic la care estesolicitată coloana lombară!

      La cei care e#ectuează activitate #izică intensă la locul de muncă, musculatura posterioarădevine $ipertro#ică, cu pierderea elasticitătii isc$iogambierilor! atorită acestei rigiditătimusculare, coloana este suprasolicitată în e0tensie, generând lombalgii intense! -poi e0istăconceptia gresită că e#ectuarea unui e#ort #izic la locul de muncă nu mai #ace necesară e#ectuareaunei activităti #izice usoare, de întretinere a tonusului si a elasticitătii musculare!

      .$r'#$'r'* )'r)!"!# (#)#o- în generarea lombalgiei

    8

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    9/24

      :dată cu generarea lombalgiei, obezitatea si inactivitatea secundare pot întretine un adevăratcerc vicios!

    Lo/,*"#* *or*+ /!$)## %r'"!$#' 5$ o/'$#!" #$for/*#)

     unca prelungită la birou cumulează doi #actori care generează

    lombalgia+ sedentaritateasi imobilizarea întro pozitie incomodă pentru o perioadă îndelungatădea lungul unei zile! -ceasta are ca primă repercursiune generarea de contracturi muscularere#le0e la nivelul lombar cu rela0area insu#icientă în repaus!  /n plus, tendinta generală este de a adopta o atitudine în #le0ie a coloanei vertebrale, cu un

    e#ect global de “rulare9, încovoiere, a spatelui!

    9

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    10/24

      e aceea se recomandă ca pacientul să e#ectueze periodic pauze de muncă cu sc$imbarea pozitiei si e0ercitii #izice de intensitate moderată!

    TRATAMENTUL LOMBALGIEI COMUNEO,#')#('

    acă asteptati ca medicul dumneavoastră să găsească solutia însănătosirii si aveti o atitudine pasivă aveti putine sanse să vă vindecati! tratamentul lombalgiei presupune în mare parte participarea activă a pacientului!S)+'r'* !r'r##

    10

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    11/24

      Scopul nu este deci disparitia durerii! "0istă întotdeauna o durere în timpul e#ortului #izic, sauîn caz de imobilizare îndelungată întro pozitie incomodă c$iar si la un individ normal! /n acestsens obiectivul este de a scade nivelul durerii, în asa #el încât pacientul să poată avea o viatănormală, #ără restrictii  %ăutarea altor cauze ale lombalgiei nu trebuie să #ie un obiectiv, deoarece cauzele simecanismele sunt comple0e si adesea di#icil de identi#icat+ #actori anatomici, #actori

    comportamentali, #actori psi$ologici si #actori sociali (personali si pro#esionali)!-ceastă căutare poate să vă deturneze de la intensitatea cu care participati la vindecarealombalgiei, si descoperirea intâmplătoare a unor anomalii anatomice #ără o legătură cauzală culombalgia vă pot #ace să pierdeti mult timp până la in#irmarea dignosticului cauzal!  /n unele lombalgii cauza nu are o cauza clară, de#inită, asupra căreia să se poată actionaterapeutic tintit! 

    Trebuie să fac repaus la pat?

      ;epausul prelungit la pat este o conceptie eronată pentru tratamentul lombalgiei! -ceastăconceptie vec$e a #ost multă vreme motivul rezultatelor ne#avorabile ale tratamentului!E(#*r'* r'%*!-!"!# -r#)

      "ste demonstrat statistic că repausul prelungit la pat prelungeste evolutia lombalgiei! eaceea este de pre#erat ca pacientul să e#ectieze o activitate #izică adaptată în timpul zilei! 3nrepaus de scurtă durată (minute) este în general admis în durerile de intensitate mareE6'r)###"' f#)'7 8#$'o'r*%#*  -cestea trebuiesc e#ectuate după prescrierea medicului în a#ara episoadelor dureroase deintensitate mare si sub îndrumarea unui 6inetoterapeut!  "ste demonstrat statistic ca e#ectuarea e0ercitilor #izice sub îndrumarea 6inetoterapeutuluiscade semni#icativ riscul recidivei lombalgiei!

    : sedintă de 6inetoterapie cuprinde două etape+ de practicare a e0ercitiilor si de învătare si deurmărire a e0ercitiilor pe care pacientul le va practica singur!

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    12/24

    MEDICAMENTE/n cazul lombalgiei acute sau cronice, tratamentul medicamentos trebuie întotdeauna avut în

    vedere alături de 6inetoterapia adaptată! 

     AINS-antiinflamatoriile nesteroidiene

      ;eprezintă medicatia de electie în tratamentul lombalgiei acute! -cestea sunt prescrise odatăcu aparitia durerilor! -dministrarea -=>S se poate #ace oral sau inectabil intramuscular, alăturide un antialgic în #ormele dureroase maore!

    /n cazul lombalgiei cronice, administrarea -=>S trebuie să se #acă cu precautie în absentasemnelor si simptomelor ulcerului gastric pentru a nu agrava evolutia ulcerului!

     Miorelaxantele

    Sunt prescrise sistematic atunci când se constată o contractură paravertebrală marcată! eobicei se asociază -=>S!

     Antidepresivele

    Sunt prescrise mai ales în lombalgia cronică, însotită sau nu de depresie! .rescrierea unuiast#el de medicament poate ridica suspiciuni din partea pacientului în privinta stării mentale (mă

    tratează un psihiatru deci sunt nebun?medicul curant crede că durerea mea nu e reală ci doar încapul meu?)! Totusi, acest medicament scade a nivelul sistemului nervos central (adică acolounde se #ormează în #inal senzatia de durere), nivelul unui mediator c$imic numit serotonină!-cest mediator c$imic este prezent în cantităti crescute si la pacientii care prezintă un sindromdepresiv! .rescrierea acestui medicament pentru lombalgie nu presupune deci nepărat ca

     pacientul să aibă tulburări psi$ice!

    TRATAMENTUL PSIIATRICatorită e0istentei unei patologii psi$iatrice care precede sau însoteste lombalgia, mai ales în

    #ormele cronice, adesea tratamentul psi$iatric de specialitate este necesar pentru completareatratamentului! "ste demonstrat statistic că, dacă pacientul are o a#ectiune psi$ică ce precedelombalgia, sansa vindecării rapide este mai mică! e aceea tratamentul psi$iatric nu trebuienegliat, iar pacientul trebuie să #ie constient că de e#icienta tratamentului psi$iatric depinde demulte ori evolutia lombalgiei către cronicizare!

    CENTURILE LOMBARE

      Sunt reprezentate de centuri suple cu rolul de contentie a zonei lombare!

    12

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    13/24

      >u se prescriu niciodată independent de tratamentul #izic si medicamentos! .ortul îndelungatal centurii scade tonusul musculaturii paravertebrale si abdominale, cu e#ecte ne#aste asupralombalgiei! Totusi, unii medici prescriu centurile lombare pentru perioade scurte sau la pacientiicare necesită e#orturi #izice intense la locul de muncă!

      "0emplu de centuri lombare (lombostat) #olosite in tratamentul lombalgiei! =n imaginea dindreapta se observa un lombostat rigid, iar in stanga un lombostat elastic! -ceste produse suntcomercializate de catre #irma ?:;T:."=%-?!

    LOMBOSTATUL

      ;eprezintă o structură rigidă realizată de către ortoprotezist după măsura pacientului dintrunmaterial termo#ormabil si care permite imobilizarea relativă a primelor vertebre lombare! -cesttip de orteză este recomandat pentru perioadele e0trem de dureroase ale lombalgiei! 3nii c$irurgi

     prescriu lombostatul ca test preterapeutic înainte de a e#ectua o interventie c$irurgicală de tipartrodeză lombară!

    TRATAMENTUL CIRURGICAL  I$f#"r*##"' )! -'ro# -# *$*"') %'r#!r*"'9 *r#)!"*r' %o-'r#o*r'9 for*/#$*"'

    13

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    14/24

     

    @ ;eprezintă tratamentul de primă intentie după esuarea tratamentului conservator! =n#iltratiilereprezintă inectarea unei substante anestezice locale si a unui antiin#lamator steroidian la nivelulunde terapeutul presupune că este cauza durerii! =n#iltratia trebuie să #ie precisă, cu regului deasepsie stricte, si de aceea se e#ectuează la blocul operator cu control radiologic! /n #unctie de

     patologie, in#iltratia se poate să se #acă la nivelul articulatiilor posterioare, a punctului de iesire a

    rădăcinii nervoase din coloana vertebrală (#oramen), sau în urul rădăcinilor nervoase(peridurală)!

    =>A=LT;-T=- -;T=%3L-T==L:; .:ST";=:-;" '";T"B;-L"RIZOLIZA

      ;eprezintă perenizarea e#ectului in#iltratiilor posterioare prin termocoagularea percutanată aramurii posterioare a rădăcinii nervoasesi se realizează doar după ce testul in#iltratiilor 

     posterioare a #ost pozitiv!  aoritatea c$irurgilor sunt de acord că această interventie nu trebuie practicatăla pacientiimai tineri de &8 de ani datorită repercursiunilor ne#aste asupra musculaturii paravertebrale

     posterioare (denervare)! %a si in#iltratiile vertebrale, această procedură se realizează înambulator, cu anestezie locală si sub control radiologic în blocul operator!

    EXCIZIA ERNIEI DE DISC DISCECTOMIA LOMBARĂ;

    14

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    15/24

      Cernia discală poate prodice o durere lombară severă, scăderea #ortei musculare a membrelor in#erioare, si tulburări de sensibilitate! %lasic, după cum se observă în #igura alăturată, se practicăo incizie posterioară la nivelul discului care trebuie e0cizat, apoi se disecă musculatura

     paravertebrală care se dezinseră de pe apo#iza spinoasă! -poi se practică o #ereastră osoasă lanivelul peretelui posterior al canalului vertebral prin care se poate repera si e0ciza portiuneadiscului care produce compresia nervoasă! /n general c$irurgii care practică această interventie

    admit că rezultatele cele mai bune se observă la nivelul simptomatologiei membrelor in#erioare(sciatica) si mai putin la nivelul lombalgiei!  ;ecent au apărut mai multe variante ale te$nicii clasice care e#ectuează aceeasi procedură(discectomia), prin incizii mai mici, disectie a tesuturilor mai mică, cu scăderea durerii

     postoperatorii si a scăderea duratei spitalizării !  Trebuie mentionat că nu toate variantele anatomopatologice ale $erniei de disc permite#ectuarea unei te$nici noi miniinvazivesi că unii c$irurgi mentionează o rată a complicatiilor mai mare cu variantele moderne ale discectomiei

      =magine care demonstrează sugestiv o $ernie a nucleului pulpos (albastru) care migrează posterior si comprimă rădăcina nervoasă!

     =magine care ilustrează te$nica c$irurgicală standard a $erniei de disc+ discectomia!

    ARTRODEZA VERTEBRALĂ

    15

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    16/24

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    17/24

    .;:T"D- " =S% '"";" L-T";-L-

    ;adiogra#ie lombară în incidentă laterală Se observă cele două platouri metalice si componentade polietienă care permite miscările

    ALTE TRATAMENTE  :steopatia, c$iropra0ia, masaul, acupunctura, etc, dau rezultate care depind de pregătirea

     pro#esională a terapeutului si care sunt inconstante! -ctual aceste tratamente nu sunt unanimacceptate în tratamentul lombalgiei! -cupunctura poate determina scăderea intensitătii durerii#ără rezolvarea patologiei de #ond!

    MASA

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    18/24

      se masoara pro0imal l8 cm (reper 2)!  se e0ecuta apoi #le0ia trunc$iului, prin care în mod normal distanta dintre cele două

    repere cre te cu &cm! Se va nota Sc$ober F 18 G 1&cm!ș

      Testul :tt se e#ectuează ast#el+

      se determina apo#iza spinoasă a vertebrei cervicale % (reper 1)E  se masoară distal 8 cm (reper 2)!  se e0ecută apoi #le0ia trunc$iului, prin care în mod normal distanta dintre cele două

    repere cre te cu Hcm! Se va nota :tt F 8 G Hcm!ș

      Testul Stibor se e#ectuează ast#el+  se determina apo#iza spinoasă a vertebrei sacrale S1 (reper 1)si a vertebrei cervicale %(reper 2)E  se masoară distanta dintre cele două repere  se e0ecuta apoi #le0ia trunc$iului, prin care în mod normal distan a dintre cele douăț  repere cre te cu 18 cm!ș

    TRATAMENT =INETOTERPEUTIC .N LOMBALGII

    Pror*/!" 8#$'#) -' #/%*r' #$ 4 %'r#o*':

    • -%3TI J contractura lombara, cu sau #ara blocada, iar durerile nu se calmeaza nici in

    decubitE

    • S3B-%3TI J in decubit, durerea se calmeaza, iar bolnavul se poate misca pe distante

    scurte si poate sta pe scaun cu durere suportabilaE

    %;:>=%I J dureri in ortostatism si mers, cu contracturi sau nu pe musculatura paravertebralaE

    REMISIE COMPLETĂ

    P'r#o** ACUTĂ %r'$* !r/+o*r'"' o,#')#(':

    :1 ;eec$ilibrarea S>'E

    :2 ;ela0area generalaE

    : Scaderea iradiatiei radiculareE

    :* Scaderea iritatiei radiculareE

    :& ;ela0area musculaturii lombare!

    18

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    19/24

    P'r#o** SUBACUTĂ !r/*r'-':

    :1 ;ela0area musculaturii contracturateE

    :2 -suplizarea trunc$iului in#erior!

    P'r#o** CRONICĂ -' )*r*)'r#&'*&* %r#$:

    :1 -suplizare lombaraE

    :2 Toni#ierea musculaturii!

    P'r#o** ' REMISIUNE COMPLETĂ !r/*r'-' %r'('$#r'* r')##('"or )! o,#')#(' )*:

    :1 ;einvatarea pozitiei corecte a coloanei lombare si bazinuluiE

    :2 Toni#ierea musculaturii lombareE: entinerea #ortei musculare!

    =INETOTERAPIE IN PERIOADA ACUTA+

    ;eec$ilibrarea S!>!'!+ maoritatea bolnavilor prezinta o $ipersimpaticotonie cu rasunet

    asupra #unctiei cardiocirculatorii (ta$icardie, tensiune arteriala crescuta)ase urmareste cresterea

    tonusului vagal si reec$ilibrarea sistemului nervos vegetativ!

      I$ )o/,#$*#' )! r**/'$!" /'#)*/'$o- -' fo"o-'-) -# )*'(* /#>"o*)'

    f#o8#$'o'r*%'!#)':

    postura de decubit ventral cu perna mare sub abdomen pentru a reduce lordoza lombara,

    comprimand ple0ul celiacE

    daca postura nu este suportata se incearca decubit lateral, in g$emuit, prinzand cu mainile o

     perna in epigastruE

    repaus la pat in usor Trendelenburg (pentru e0citarea sinusului carotidian)E

    masa bland al musculaturii paravertebraleE

    caldura neutra in zona lombara!

    1! ;ela0area generala+ este indicata scaderea tensiunii psi$ice data de durere si care intretine

    durerea, dar si pentru e#ectul de decontracturare generala (inclusiv a musculaturii paravetebrale)!

    M#>"o*)':

    19

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    20/24

    e0ercitiu de respiratie pro#unda cu e0piratie prelungita si zgomotoasa, pacientul concentrandu

    se numai asupra miscarilor respiratoriiE

    metoda Kacobson are la baza rela0area progresiva pe baza principiului de indenti#icare

    6inestezica a starii de tensiune (contractia) muscularaE prin antiteza cu lipsa de tensiune

    (rela0area)asedinte repetate cu durata de 1&*8 minute in parti+ prolog, antrenament propriu,revenire!

    2! Scaderea iritatiei radiculare (cand e0ista proces patologic la nivel vertebral intracanal)+ se

    realizeaza prin+

    adaptarea unor posturi antalgice in ecubit orsal (cel mai #recvent cu genunc$ii

    #lectati), ecubit Lateral (?cocos de pusca?) sau in orice alta pozitie rela0antaE

    tractiuni vertebrale continue la pat, cu cadru special sau improvizand tractiunea pe bazin

    cu o centura lata de care cablul este tractionat prin scripeteE contrar este data de corpul pacientului, patul #iind in Trendelenburg!

    ! ;ela0area musculaturii lombare este #oarte importanta, pentru ca contractura declanseaza

    durerea #iind un cerc vicios!

    M'o':

    aplicarea e0ercitiului de #acilitare ?$oldrela0? modi#icatE rezistenta care se aplica va #i

    moderata sau minimaE contractia este urmata de rela0area musc$ilor activatiE

    abordarea grupei musculare se va #ace de la distant de zona a#ectataE

    se utilizeaza pozitii #inale ale diagonalel1or

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    21/24

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    22/24

    "0 toni#ica m abdominal! =n continuare, ridicarea trunc$iului se #ace ducand mainile prin lateral

    de genunc$i! "0 pt toni#ierea musc$ilor oblici abdominali!

    "0 + .ozitie initiala+ patrupedie pentru coriarea lordozei+ se contracta puternic peretele

    abdominal si se mentine pozitia &4 secunde, apoi se repeta! "0 pentru m transvers!

    "0 *+ cu genunc$ii la 78 grade si talpile pe pat+ se duce lomba in os, presand planul patului+se controleaza e0ecutia corecta!

    Se basculeaza sacrul si cocisul in sus, lomba ramanand insa presata pe pat+ se conttracta

    isometric #esierii mari!

      Se ridica capultrunc$iul cu bratele inainte spre coapse

      =n maini un cordon elastic relative dur, de care se trage inspre lateral! Se mentine &4 secunde

    apoi se revine!

    "0 &+ , cu genunc$ii #lectati la 78 grade pacientul duce ambii genunc$i uniti spre planul patului, in e0cursia ma0ima a miscarii se e0ecuta izometria!

    =INETOTERAPIA IN FAZA DE REMISIE COMPLETĂ

     

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    23/24

    lipirea spatelui de spatarE tragerea aproape de volan a scaunului so#erului!

     b)!practicarea constanta, individual, a e0ercitiilor de delordozare prin bascularea bazinului!

    c)!insusirea unor miscari cotidiene uzuale bazate pe delordozare+

    ridicarea unei greutati prin genu#le0iune cu #le0ie din solduri, cu ambele maini, greutatea

    la nivelul bazinului, cu bratele intinse (nu la nivelul pieptului)Eluarea obiectelor de os in pozitie de ?cumpana?, cu aplecarea trunc$iului pe un genunc$i

    care se #lecteaza, celalalt membru usor intins inapoiE

    aplecarea in #ata, nu din coloana, ci din #lectarea soldurilor!

    2! ?=nzavorarea? coloanei lombare+ se urmareste blocarea in timpul e#ectuarii a segmentului,

    invatarea mentinerii pozitiei neutre si invatarea mobilizarii independente a membrului #ata de

    trunc$i!

      T'@$#)* #$&*(or*r## )!%r#$' 4 -*##:a)!Stadiul I + inzavorarea ra$isului lombar in pozitie neutra, concomitent cu imobilizarea

    membrelor! Se adopta pozitii imobile din ortostatism, sezand, decubit, respirand lent si pro#und,

    urmarind alungirea corpuluigatului in a0, #ara imobilizarea membrelor si ra$isuluise

    constientizeaza imobilizarea corpului!

     b)!Stadiul II + mentinand trunc$iul imobil, se mobilizeaza independent membreleE lomba

    delordozata 7in sezand, decubit, ortostatism)!

    c)!Stadiul III + mobilizarea trunc$iului imobil ca pe o piesa unica! "0!+ ridicare din pat prin

    rostogolire lateralaE din sezandridicari si asezari pe scaun #ara mobilizarea coloanei vertebrale!

    d)!Stadiul IV + elemente din cele stadii se aplica selectiv in activitatile cotidiene, la

    domiciliu, in activitatea pro#esionala! "0!+ modul de a se ridica din pat sau de pe scaunE ridicarea

    greutatilorE so#atulE modul de a impinge o mobila!

    ! entinerea #ortei musculare+ pentru musculatura trunc$iului in#erior si #esierilor!

    23

  • 8/18/2019 Burduja Denis.doc1.doc

    24/24

    BIBLIOGRAFIE

    1.D!r'r'* ' -%*' "o/,*"#*;  Autor: Dr. Nitulescu Aleandru! medic specialist ortopedie"traumatolo#ie!

    $. http:%%ortopediaonline.ro%content%vie&%$'%()% 

    *.http:%%cadredidactice.ub.ro%balinttatiana%+iles%$,11%,*%evaluarea"aparatului"locomotor"

    $,,'.pd+ 

    (. http:%%&&&.scritub.com%medicina%-valuarea"amplitudinii"de"misc((1*.php

    24

    http://ortopediaonline.ro/content/view/27/46/http://ortopediaonline.ro/content/view/27/46/