Top Banner

of 14

Bulletin 4 - Feb 2010

Jul 15, 2015

Download

Documents

lucavoorhorst
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Raayland Bulletin: nr. 4, februari 2010

Even voorstellenDit is voor mij het moment om mij even kort voor te stellen. Mijn naam is Laurens Gerrits. Per 1 januari 2010 ben ik Jeanne Gravesteijn opgevolgd als directeur van sector 3, Havo-Vwo bovenbouw.Mijn studie geschiedenis heb ik gevolgd in Nijmegen. Daar ben ik afgestudeerd in sociaaleconomische geschiedenis. Na mijn studietijd ben ik in Wageningen gaan wonen en werken. In de loop van de jaren heb ik op verschillende scholen gewerkt als docent geschiedenis. Vervolgens ben ik werkzaam geweest als teamleider en adjunct-directeur op scholen in Gelderland, Overijssel en Utrecht. Tijdens het Open Huis op woensdag 27 januari jl. heb ik met veel plezier meegewerkt om ouders en leerlingen van groep 8 te ontvangen op onze school. Men was enthousiast over de opzet en verdere invulling van het Open Huis. Wij hopen op 3 maart a.s. diezelfde enthousiaste leerlingen en ouders voor de snuffellessen bovenbouw te mogen verwelkomen. De tweede helft van het schooljaar is vooral voor de examenkandidaten en hun ouders erg spannend. Deze spanning herken ik, omdat ook een van mijn dochters dit jaar eindexamen doet. Ik wens alle examenkandidaten, maar ook hun ouders, veel succes en sterkte in deze periode.

Laurens Gerrits, Sectordirecteur Havo-Vwo bovenbouw

Informatie Ouderraad Themabijeenkomst maandag 8 maart a.s.Op maandag 8 maart a.s. om 19.30 uur organiseert de Ouderraad een bijeenkomst voor alle ouders/verzorgers en docenten van onze school met als thema:

Leerlingenweb, en dan?Wij nodigen u van harte uit om deel te nemen aan deze bijeenkomst, waarbij u genformeerd wordt over het belang (en nut) van een leerlingenweb voor zowel - leerling - ouders - school. Het leerlingenweb biedt leerlingen o.a. de mogelijkheid om hun eigen leerresultaten in te zien. Daarnaast vinden leerlingen er allerlei voor hn relevante informatie!!Angela van Stratum, projectleider invoering leerlingenweb, maakt tijdens deze bijeenkomst duidelijk op welke wijze het leerlingenweb gestalte gaat krijgen en op welke wijze het gebruikt kan worden. Uiteraard is er daarna gelegenheid om samen van gedachten te wisselen over het gebruik van het leerlingenweb. Vanaf 19.15 uur bent u van harte welkom in de aula van gebouw A, waar de koffie/thee voor u klaar staat. Om 19.30 uur begint de presentatie; de verwachte eindtijd is rond 21.00 uur. Voor deze thema-avond dient u zich aan te melden via onze website: www.raayland.nl Onder Nieuws vindt u de link naar het aanmeldformulier voor bovenstaande bijeenkomst. Ook is het mogelijk zich telefonisch hiervoor op te geven: 0478-319023. We hopen vele ouders/verzorgers en docenten te mogen begroeten op deze thema-avond.

Ouderraad Raayland College

Raayland

1

Bulletin

Jongeren en moderne mediakort verslag van de themabijeenkomst van de Ouderraad van 9 november jl.

Kinderen groeien op in een digitaal tijdperk vol met nieuwe mogelijkheden. Via het internet ligt de wereld letterlijk aan hun voeten: Chatten, msn-nen, Skyp, weblog, Twitter, Hyves, Facebook, Marktplaats, forums, etc. etc. Allemaal dagelijkse kost voor onze kinderen. Internet biedt prachtige nieuwe mogelijkheden, kennis is met een druk op de knop onder handbereik. En dan te bedenken, dat al deze ontwikkelingen nog maar in de kinderschoenen staan..Internetten heeft veel voordelen. Communicatie verloopt soepel, is snel en er is een veelvoud aan informatie die de jongere bereikt. Computergebruik gaat makkelijker, verloopt soepel en men heeft vaak veel sociale contacten. Vaak zijn typecursussen overbodig omdat men al gauw zelf snel leert typen. Echter aan het gebruik van internet, mobiele telefoons, Ip(a)od en Iphone, zitten ook nadelen. In het algemeen verloopt alles goed. Maar als men programmas, zoals Hyves of Msn, niet volgens de regels gebruikt, dan kunnen er problemen ontstaan. Op internet is niet alles wat lijkt dat het is. Mensen geven valse namen op, vermelden niet hun juiste leeftijd en hebben vaak andere bedoelingen. Het is een werkterrein van oplichters, loverboys, pedofielen geworden. Deze mensen gaan in eerste instantie niet meer de straat op, maar zoeken hun slachtoffers thuis, achter hun computer met een kop koffie in de hand. De sociale netwerken Msn, Hyves, CU2, Sugababes etc. staan vol met privacygevoelige informatie waarvan zij gretig gebruik maken. Het afschermen van priv gevoelige informatie zoals achternaam, adres, bankrekening en 06 nummer is een eerste vereiste.

Veel gegevens zijn op het internet te achterhalen. Bescherm je gegevens daarom goed!!

Hier enkele tips geen of alleen een normale foto in profiel zetten; geen persoonlijke informatie; geen bankrekeningnummer doorgeven; geen adres of 06 nummer geven; zelf geen webcam gebruiken als je de persoon niet kent; bij twijfel webcam laten aanzetten; bij afspraak bellen zonder nummerherkenning; bij afspraak, andere partij wel nummerherkenning aan laten zetten; bij 1e afspraak altijd iemand meenemen; bij 1e afspraak altijd iemand in kennis stellen; niet ingaan op mooie beloften; niet laten verleiden door mooie praatjes; mocht je al een keer te ver zijn gegaan, bespreek dit met iemand, ga niet verder!

Lei Seuren, Politie Limburg Noord

Raayland

2

Bulletin

Algemene informatie Uitblinker beste scholen van NederlandIn de Elsevier van zaterdag 16 januari jl. staat het onderzoek Beoordeling alle middelbare scholen opgenomen. Hierin staat te lezen dat het Raayland College een van de drie uitblinkers is in het selecte gezelschap van De beste scholen van Nederland. Het Raayland College scoorde met twee Vmbo-opleidingen een dubbelplus. De Vmbo- Gemengde / Theoretische leerweg en de Vmbo-Kaderberoepsgerichte leerweg werden apart vermeld in Elsevier als zijnde de beste! Ook de andere opleidingen van het Raayland College scoren goed. Het gaat hierbij om het Havo, Vwo/Gymnasium en de Vmbo-Basisberoepsgerichte leerweg.Het oordeel van de Inspectie is meegenomen in het onderzoek van Elsevier. Ook daar scoort onze school overal voldoende. De kern van de beoordelingen: weinig zittenblijvers en goede examenresultaten. Hierbij is gekeken naar de examenresultaten van 2006-2007-2008. De afdelingen praktijkonderwijs worden landelijk niet in de beoordelingen van Elsevier meegenomen. Loek de Veen, voorzitter van de Centrale Directie, geeft aan dat de school trots is op de vermelding in Elsevier. We kunnen zoiets alleen bereiken door als schoolteam goed samen te werken met n de leerling n de ouders. Ik heb mijn team complimenten gemaakt voor hun inzet en het behaalde resultaat. We doen het al jaren goed en het blijft onze uitdaging om het als team samen goed te blijven doen. Ook in de uitgave van het dagblad Trouw van 12 december jl. scoren onze afdelingen Havo en Vwo ten opzichte van de ons omringende scholen goed.

Elsevier: overzicht scores van de scholen uit de regioVmbo-B Raayland College Venray Dendron College Horst Citaverde Hegelsom Elzendaalcollege Boxmeer Scholengem. Stevensbeek Locatie Stevensbeek Scholengem. Stevensbeek Locatie Boxmeer Peelland/Alfrink College/Hub van Doorne, Deurne St. Willibrord DeurneVerklaring: ++ : zeer goed + : goed niet van toepassing

Vmbo-K

Vmbo-T

Havo

Vwo

+ + +

++ + +

++ + + +

+ +

+ +

++ +

++ +/-

+/+

+/+ +

+/+/+/-

+

+/+

+/-

: voldoende : onvoldoende

Vervroegd pensioenOp vrijdag 26 februari a.s. neemt het Raayland College op informele wijze afscheid van Harrie Francken, teamleider Vmbo bovenbouw en docent Wiskunde. Op deze dag wordt aan familieleden, medewerkers en genodigden de gelegenheid geboden om onze collega en zijn partner de hand te schudden.

Raayland

3

Bulletin

Derde rapport en advies verdere studieHet derde rapport wordt in april in sector 1 en 3 uitgedeeld door de mentor. Het kan voorkomen dat het rapport niet precies op de dag, die vermeld staat in de schoolgids, wordt uitgedeeld. De oorzaak daarvan is dat de mentor op de betreffende dag zijn klas/groep niet kan bereiken. We vinden het belangrijk dat de mentor zelf het rapport aan de leerlingen uitreikt, zodat hij het rapport met de leerling kan bespreken.Tijdens de 10-minuten avonden op 20 en 21 april voor sector 1 (eerste 2 leerjaren) bespreken de mentoren de persoonlijke ontwikkeling, adviezen en rapport met de ouders/verzorgers en leerlingen. Het tweede rapport van de derde jaars Vmboleerlingen worden tijdens de 10-minuten avonden op 7 en 8 april a.s. door de mentoren persoonlijk uitgereikt aan ouders/verzorgers en leerlingen. Tijdens de 10-minuten avonden op 17 en 18 maart a.s. voor Havo-3 en -4, Vwo-3 en -4 worden de keuzes voor het vervolg van hun opleiding besproken met ouders/verzorgers en leerlingen. Uiterlijk op donderdag 23 april dienen alle keuzes te zijn afgerond. Na deze datum kunnen er geen wijzigingen meer worden aangebracht in profiel, afdeling of vakkenpakket. Vanaf dit moment worden de groepen voor het volgende schooljaar samengesteld. Het proces van de keuzes is inmiddels in volle gang. Het studieadvies wordt mede op grond van het derde rapport voor de leerlingen opgesteld.

Samenvormt rode draad in profiel en communicatie Raayland CollegeHet projectteam Profiel en communicatie heeft de afgelopen weken het concept profiel van het Raayland College, een idee voor een nieuw motto en speerpunten voor communicatie besproken met leerlingen, ouders en medewerkers. Op basis van de reacties wordt de komende maand een definitief voorstel uitgewerkt dat wordt voorgelegd aan het management van de school.Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst voor medewerkers lichtte de directie al een tipje van de sluier op door het thema samen te presenteren als rode draad in het profiel. De onderlinge samenwerking binnen de school, de samenwerking met leerlingen en ouders en de samenwerking met externe relaties komt in elk geval centraal te staan. Het management van de school vindt deze samenwerking een basisvoorwaarde voor kwalitatief goed onderwijs en goede communicatie.

Veilige schoolIn de afgelopen maanden is er in leerjaar 1 en 2 aandacht besteed aan de gevaren van alcohol. In de lessen is aan bod gekomen, dat veel alcohol drinken schadelijk is voor de gezondheid en dat alcohol onder de 16 jaar zeker niet moet worden gedronken. In het kader van GN alcohol drinken is in de week van 8 februari de actie LEKKER FRIZ! gestart.Alle leerlingen van de leerjaren 1 en 2 hebben een bidon uitgereikt gekregen door hun mentor of de docent natuur en gezondheid. We geven jullie, als ouders en leerlingen, op de volgende bladzijde een aantal tips. Deze komen te allen tijde van pas.

Raayland

4

Bulletin

Wat kun je doen? Spreek van tevoren af dat je tijdens een feest niet drinkt. Maak ook met de ouderen, met wie je op stap gaat, de afspraak dat ze je geen alcohol aanbieden. Ook een scheutje alcohol in de 7-up geeft je al het idee dat alcohol best kan op deze leeftijd! Daarnaast wordt er vaak in de kroegen niet zo nauw gekeken hoeveel een scheutje is. Krijg je ondanks alle voornemens toch een pilsje voorgezet, sla dit dan vriendelijk af. Wedden dat je dat durft? En het feest zal er niet minder om zijn.

Nog geen 16 jaar? Blijf Lekker Friz!Voor meer informatie zie: www.lekkerfriz.nl

Sector 1 Eerste twee leerjarenFoto-impressie Open Huis van 27 januari jl.

Gezellig!!

Leuk

Nog even, dan mogen onze toekomstige bruggers echt beginnen.

Wel spannend!

Raayland

5

Bulletin

Pilot V+Dit schooljaar is onze school in overleg met de werkgroep Primair Onderwijs-Voortgezet Onderwijs gestart met een pilot V+. Dit houdt in dat de leerlingen die in aanmerking komen voor de V+ klas uitgenodigd worden gedurende 8 weken op het Raayland College aan een project te werken. Inmiddels is op donderdag 4 februari deze pilot opgestart en krijgen de leerlingen een project aangeboden met als titel Creatief met kleur.Tot nu toe krijgen de V+ leerlingen naast het normale lesprogramma drie projectweken aangeboden. Het komend jaar zullen de projectweken vervangen gaan worden door 2 lesuren per week structureel in het rooster in te plannen. In die uren wordt aan projecten gewerkt die de leerling meer uitdaging en andere ontplooiingskansen biedt. De projecten zullen gekoppeld worden aan de leergebieden. De inhoud van de projecten is op dit moment nog niet bekend. Uitgangspunt van alle projecten is dat deze verbreding en verdieping van de aangeboden lesstof bieden.

Activiteiten m.b.t. beroepskeuze Vmbo leerjaar 2Aan het einde van het tweede leerjaar kiezen de leerlingen van het Vmbo-B en -K welke sector zij in het derde leerjaar gaan volgen. Om deze keuze te vergemakkelijken worden er tijdens de mentorles door het schooljaar heen verschillende activiteiten gepland, naast de keuzebegeleiding in de mentorlessen en het bezoek aan sector 2 (PSO maatje). Deze activiteiten zijn vermeld in het boekje PSO. Hierin worden alle bezoeken voorbereid, er wordt een verslag gemaakt en er wordt gevalueerd. Vragen die aan de orde komen zijn: welke competenties / vaardigheden heb je nodig voor een opleiding? Wat houdt de opleiding in? De activiteiten die tijdens het schooljaar aan de orde komen zijn: gastles Gilde-opleidingen afdeling administratie presentatie landmacht presentatie luchtmacht PSO maatje, op bezoek in sector 2 bezoek aan Gilde-opleidingen afdeling horeca, toerisme en uiterlijke verzorging gastles VieCuri bezoek aan BOC presentatie Electro- en Installatietechniek

Het bezoek aan Gilde opleidingen afdeling horeca, toerisme en uiterlijke verzorging vond dit jaar plaats in de maand januari. De opzet was anders dan voorgaande jaren. De leerlingen mochten bij de afdelingen zelf meer aan de slag om te ervaren wat de opleiding inhoudt. Zo waren verschillende leerlingen enthousiast bezig bij de kappersopleiding en waren andere leerlingen bezig om klanten te helpen bij de horeca. De dag werd met alle leerlingen afgesloten met een lunch.

Afrikaproject: brugklassen Vmbo-KT en -THLeerlingen van de brugklassen Vmbo-KT en -TH zijn de afgelopen maanden in verschillende lessen bezig geweest met het project Afrika.Het vak Nederlands heeft in de les een boek en krant rond dit thema besproken. In de Engelse les zijn brieven geschreven naar leerlingen van een school in Chitimba. Het is nu even wachten op antwoord. Binnen de lessen van het leergebied Kunst en Cultuur zijn prachtige collages gemaakt, deze zijn in de aula opgehangen, zodat ze voor iedereen in sector 1 zichtbaar waren. Het leergebied Natuur en Gezondheid heeft een soep volgens Afrikaans recept gemaakt, in de les is verder aandacht besteed aan voeding in Afrika.

Raayland

6

Bulletin

Het project is afgesloten met een sponsorloop, die door het leergebied Sport en Beweging is georganiseerd. Met deze sponsorloop is geld

ingezameld voor de kinderen van een school in Chitimba. De opbrengst was maar liefst 2.000!!

Excursie naar Amsterdam met de 2e jaars Vmbo-B/BLVrijdag 15 januari jl. zijn de tweede jaars leerlingen van Vmbo B/BL naar Amsterdam geweest. Deze dag stond niet op zich zelf. In de weken die daaraan vooraf gingen zijn de leerlingen namelijk bezig geweest met het project over de Jodenvervolging. Dit project heeft de school samen gedaan met de stichting IKRA. Tijdens dit project hebben de leerlingen gewerkt met het stripboek De zoektocht van de Anne Frank stichting. De zoektocht laat leerlingen niet alleen de oorzaken en de gevolgen van de Jodenvervolging zien, maar ook de keuzes die de mensen in de oorlog moesten maken. Die twee onderwerpen waren ook de themas van onze excursie.Nadat we alles in het Anne Frank huis gezien hadden, moesten we de stad doorkruisen naar onze tweede bestemming: het Verzetsmuseum. Het Verzetsmuseum had als thema de keuzes die mensen hadden in de oorlog: aanpassen, samenwerken of verzet. Daar aangekomen had het museum twee verschillende activiteiten voor ons op het programma staan: de ene helft had een stadswandeling langs verschillende belangrijke plaatsen zoals de Hollandsche schouwburg, de andere groep voerde opdrachten uit rond het thema aanpassen, samenwerken of verzet. Op de dag zelf hadden wij een druk programma. Aangekomen in Amsterdam maakten wij een korte wandeltocht door de stad langs een paar bezienswaardigheden van Amsterdam. Daarna gingen wij naar onze eerste bestemming, het Anne Frank huis. In het Anne Frank huis werden wij ontvangen door een aantal gidsen. Deze vertelden ons eerst veel over het leven van Anne Frank en de Nederlandse slachtoffers van de Jodenvervolging. Daarna gingen de leerlingen het huis verkennen onder begeleiding van hun eigen docenten. Toen we alles er op hadden zitten, snel nog even een snack bij de hallal friettent en daarna de lange busreis terug naar huis. Wij danken de stichting IKRA graag voor de mogelijkheden die zij ons boden en de fijne samenwerking. Het BL/B2 team.

Natuurwetenschappelijk onderzoek voor de onderbouwPracticum Uilenballen!!

Dat ziet er onsmakelijk uit! Leerlingen uit Havo-2 moeten even slikken, maar eenmaal over de drempel heen, pluizen ze gewoon met blote hand de ene muizenschedel na de andere uit de braakballen. De leerlingen verwonderen zich dat ze zoveel schedels vinden. Met groot enthousiasme identificeren ze met behulp van een zoekkaart de verschillende muizensoorten. De uil die deze braakballen produceert, lust een scala aan muisjes en soms een rat! Dit practicum is een van de activiteiten, die is opgezet om de Bta vakken in de onderbouw te stimuleren. In de loop van het jaar informeer ik u over andere activiteiten van het project Science in de onderbouw.

Raayland

7

Bulletin

Niet vies, maar aandoenlijkAls ware biologen gaan ze te werk, nauwkeurig en voorzichtig pluizend om niets te missen of te breken. Ik krijg een boze blik als ik per ongeluk een schedeltje plet. De leerlingen zijn een vol lesuur enthousiast en actief bezig. Ze vinden de schedels zelfs aandoenlijk en zijn snel over hun eerdere bedenkingen heen.

Het smaakt naar meerLeerlingen vinden dergelijke practica leuk; ze zijn leerzaam en ze stimuleren leerlingen richting Btawetenschappen. Er staat voor Havo-2 leerlingen dit jaar nog meer van dergelijke proeven en projecten te wachten. Binnenkort krijgen de jongens een kijkje in de keuken van de btavakken in de bovenbouw. Drie docenten halen het beste uit de kast om deze leerlingen te laten zien hoe mooi hun vak is. De meisjes gaan met vrouwelijke professionals praten over een eventuele natuurwetenschappelijke toekomst. Verder gaat Havo 2 haar eigen DNA zichtbaar maken. En tot slot krijgen ze o.a. gastlessen van een klimatologe met daaraan gekoppelde natuurprojecten.

Zelfs een ratHet werken met een zoekkaart vraagt wat handigheid, maar nadat de leerlingen door hebben hoe het werkt, vinden ze vele muizensoorten. Ze vinden niet alleen veldmuisjes, maar ook andere woelmuizen, verschillende soorten spitsmuizen en dwerg- en huismuizen. De verbazing is groot als een groepje zelfs een schedel van een woelrat ontdekt!

Kerkuilen project voor gymnasiastenDe leerlingen maken naast hun eigen verslaglegging, een overzicht van welke muizen ze vinden. Deze informatie gebruiken we voor het Technasium vak Ontwerpen en Onderzoeken De leerlingen van Gymnasium 2 gaan in opdracht van de vrijwilligers van het IVN te Geysteren op zoek naar de ideale broedplek voor een kerkuil. En wat is er dan mooier dan dat alle 2e jaars alvast veel data hebben verzameld over de voedselvoorkeur van deze uilensoort!

Kortom: Wij maken er weer een leuk en leerzaam jaar van! Eline Albers (docente NG en projectlid Science-lyceum verantwoordelijk voor Science in de onderbouw)

TechnasiumHet Raayland College heeft in juni 2009 het predicaat Technasium school verworven. Wat is het Technasium? Het Technasium draait om bta en techniek voor Havo/Vwo. Maar niet in de traditionele zin door het aanleren van kennis en vaardigheden, maar door leerlingen zelf te laten onderzoeken en ontwerpen. Zo heet ook het vak dat bij het Technasium hoort: O&O (Onderzoek & Ontwerpen). Kortom: Leren en Doen!Dit schooljaar is er een team van 7 O&O docenten actief bezig met de uitvoer van projecten op de brugklas Havo-Vwo en een pilot project voor een 2de klas. Het Technasium verbindt denken met doen en schept optimale voorwaarden voor het ontstaan van samenhang in de beleving van een leerling. Technasiumleerlingen werken in teamverband van 3-4 leerlingen aan opdrachten die tot concrete resultaten leiden. Het bedrijf levert de opdracht; een opdracht om iets te onderzoeken of te ontwikkelen dat direct in verband staat met de producten en processen van het bedrijf zelf. Daardoor geven de opdrachten een goed beeld van het Hbo/Wo-beroep binnen een bedrijfstak. Elke opdracht wordt afgesloten met een resultaat, een prototype of een onderzoeksverslag, dat aan de opdrachtgever gepresenteerd wordt.

Raayland

8

Bulletin

ProjectenIn de tweede periode van dit schooljaar zijn de volgende projecten door de 224 leerlingen van de brugklas Havo-Vwo uitgevoerd: 1. Lichtobjecten voor de Bleek De opdrachtgever is de gemeente Venray. De leerlingen hebben lichtobjecten ontworpen voor het pleintje de Bleek. De lichtobjecten moeten het pleintje een moderne en jeugdige uitstraling geven. De leerlingen werken daarbij vanuit het perspectief van een Industrieel Ontwerper. 2. Een grote gevel Voor het Venrayse bedrijf Blitta hebben de leerlingen een gevel ontworpen voor een hotel in hartje Amsterdam. Een architect heeft aan de Blitta gevraagd een gevel op te trekken op basis van geveldelen van 5 bij 5 meter. Echter een hotelkamer is 3.20 hoog en 5 meter breed is. Hoe gaat dat passen? Als Werktuigbouwkundig Ingenieur hebben ze zich gebogen over problemen zoals maakbaarheid, transport, montage, veiligheid etc. 3. Geen regenwater het riool in De gemeente Venray heeft de leerlingen gevraagd hoe de burger het hemelwater moet afkoppelen van het riool. Als Civiel Ingenieur hebben de leerlingen oplossingen gebracht om het hemelwater niet meer door te sluizen naar het riool, maar het te hergebruiken zodat bespaard wordt op het verbruik van drinkwater en op de zuiveringskosten. 4. Voorlichtingspel over de gevaren van brand De brandweer heeft een opdracht gegeven om kinderen van 11-14 jaar te informeren over de gevaren van brand. Het Venrayse bedrijf Studio Spinazie leverde de deskundigheid die nodig is voor een Communicatie Specialist om een boodschap te verpakken en te verspreiden. De vorm van de boodschap is in een spel verpakt. In de derde periode worden de bovenstaande projecten uitgebreid met: 5. Keep the Pet Alive De opdrachtgever is TNO. De leerlingen gaan een verstelbaar kinderzitje ontwerpen, maar dan voor honden. Deze opdracht wordt begeleid door Eureka!cup. Jaarlijks schrijft stichting Eureka!cup wedstrijden uit voor leerlingen van Vwo en Havo. De beste groepen gaan de strijd met elkaar aan op de Eureka!cup dag, een gebeurtenis waar vorig jaar zon 1500 leerlingen bij aanwezig waren. De winnaars krijgen een prijs. Voor deze opdrachten moeten leerlingen zowel vaardigheden van een Industrieel Ontwerper als van een Werktuigbouwkundig ingenieur gebruiken. 6. De ideale broedplek voor de kerkuil (pilot 2de klas) De uilenwerkgroep Maas en Peel hebben de leerlingen gevraagd om nieuwe plaatsen aan te wijzen die geschikt zijn om een uilenkast te herbergen. Als Ecoloog onderzoeken de leerlingen welke locaties geschikt zijn als ideale broedplaats voor de kerkuil.

Bovenstaande opsomming laat zien hoe veelzijdig het vak O&O is. Opdrachtgevers komen uit alle sectoren van onze maatschappij, van Industrie tot de Zorg.

Talentklassen??Om nog meer recht te doen aan de talenten van de leerlingen binnen Vmbo-T (theoretische leerweg) wil deze afdeling van sector 1 Talentklassen opstarten. Op dit moment wordt de haalbaarheid hiervan onderzocht. Er vindt regelmatig overleg plaats met sector 2 om de doorlopende leerlijn te garanderen, verder is een afvaardiging van beide sectoren op bezoek geweest bij het Buitenhout college in Almere om te zien hoe daar de talentklassen draaien. Binnen de teams wordt uiteraard ook over dit onderwerp gesproken. In januari is het idee van talentklassen met de ouderraad besproken en hun reacties waren positief. Suggesties die gedaan zijn, worden meegenomen in de verdere ontwikkeling.Binnen de talentklassen gaan leerlingen aan de slag met lessen, workshops, presentaties enz. Competenties zullen binnen de lessen een belangrijk onderdeel vormen.

Raayland

9

Bulletin

Voorbeelden van talentklassen zijn: De Jonge Onderzoeker: onderzoeken, experimenteren, technisch, nieuwsgierig. Multimedia: creativiteit, communicatie, presenteren, film/videotechnieken. Kunst en Cultuur: creativiteit, drama, tekenen, muziek, handvaardigheid, dans. Sport en Dienstverlening: bezig zijn met sport, leiding geven, organiseren, dynamisch. Dit schooljaar wordt de beslissing genomen over het al dan niet opstarten van talentklassen in schooljaar 20112012. De tussenliggende periode kan dan gebruikt worden om vorm en inhoud te geven aan de talentklassen, zodat er met een gedegen programma gestart kan worden.

Sector 2 en 3 EindexamensVanaf 21 april starten de centraal schriftelijk praktische examens voor de leerlingen Vmbo Basis- en Kaderberoepsgerichte leerweg. Vanaf maandag 18 mei starten de landelijke examens voor Vmbo, Havo en Vwo. Op donderdag 18 juni a.s. is de uitslag, de proclamatie in aula A. Andere data en verdere informatie zijn te vinden op www.examen.kennisnet.nl.

Alle personeelsleden van het Raayland College wensen de eindexamenkandidaten heel veel succes bij de komende examens!

Sector 2 Vmbo Bovenbouw + PraktijkonderwijsWijziging lessentabel Vmbo-T, 4e leerjaarVoor de leerlingen van het huidige derde leerjaar theoretische leerweg is het mogelijk het komend jaar een beeldend vak als examenvaak te kiezen. Daarbij kan een onderscheid gemaakt worden tussen het tweedimensionale aspect en het driedimensionale aspect (tekenen of handarbeid). Het examenvak beeldende vorming wordt voor vier lesuren per week ingeroosterd. De overige voorwaarden zoals de verplichte vakken, de sectorvakken etc. blijven van kracht. Meer informatie kunnen ouders krijgen bij de mentoren van de leerlingen.

Kies TechniekOp donderdag 11, vrijdag 12 en zaterdag 13 maart a.s. vinden de Kies Techniek-dagen plaats bij Blitta. Alle activiteiten die zich vooral richten op de leerlingen van groepen 8 van de basisschool vinden in een van de hallen van Blitta plaats. Een aantal van onze leerlingen van het derde en vierde leerjaar techniek helpen op de drie vermelde dagen mee, samen met hun docenten. Kies Techniek richt zich op alle aspecten van de techniek.De manifestatie wordt afgesloten met de Open Bedrijvendag op zaterdag 13 maart. Meer dan 30 bedrijven uit Venray presenteren zich aan het grote publiek van Venray. Het is zeer de moeite waard te gaan kijken en techniek te beleven. Thema van dit jaar is: Techniek, je kunt er niet buiten.

Raayland

10

Bulletin

Informatie leerpleinen Vmbo bovenbouwLeerplein Handel & AdministratieToen enige jaren geleden de voorbereidingen in volle gang waren om te komen tot een leerplein Administratie, werd besloten de opleiding zo breed mogelijk te maken en ook de opleiding Handel aan te bieden aan onze leerlingen. Dit verklaart dat we nu spreken over de opleiding Handel & Administratie.Het grote voordeel hiervan is dat de leerlingen een brede basis krijgen als voorbereiding op het Mbo. Naast administratieve beroepen ligt nu ook de weg vrij voor de keuze naar beroepen in handel en verkoop. Vooral voor leerlingen van de basisberoepsgerichte leerweg is dat een groot voordeel. Tijdens de opleiding leren de leerlingen zelfstandig te werken en te zoeken naar creatieve oplossingen bijgestaan door hun docenten. Als ze enigszins thuis zijn in de leerstof, komt het samenwerken sterk naar voren. Hierbij maken we gebruik van simulaties van bedrijven die in groepjes van 4 door de leerlingen zelf worden gerund. Er zijn talloze beroepsmogelijkheden, zoals: administratieve beroepen, beroepen in winkels, toerisme, logistiek, banken, secretarile functies maar ook in de z.g. uniformberoepen

Leerplein Zorg en WelzijnOp het leerplein Zorg en Welzijn wordt gewerkt volgens het principe van werkplekken simulatie. Op deze wijze probeert men de leerlingen beter voor te bereiden op de werkvelden waar ze in de toekomst mee te maken krijgen. Ook probeert men de zelfstandigheid van de leerlingen te bevorderen en competenties te ontwikkelen.De leerlingen werken in groepjes op de diverse nagebootste werkplekken aan praktijkopdrachten met daarin de theorie verweven. Ze gaan hier zelfstandig mee aan de slag. Verschillende basisvaardigheden worden aangeleerd. Ook wordt er aandacht besteed aan competentieontwikkeling zoals samenwerken, omgaan met kritiek, het houden aan regels en afspraken, zichzelf presenteren. Tijdens de prestatieopdrachten (aan het einde van een projectboekje) worden er gasten op het plein uitgenodigd. Afhankelijk van de opdracht zijn dit ouders, ouderen of kinderen. Ook zijn er buitenschoolse opdrachten. Leerlingen gaan dan naar diverse werkvelden (verzorgingshuis, kinderdagverblijf) toe en voeren daar een activiteit uit. Deze activiteit hebben ze samen met hun groepje voorbereid. Door deze manier van werken proberen we de leerlingen beter voor te bereiden op hun toekomstige studiekeuze/beroepskeuze

TechniekpleinHet Techniekplein is een nieuwe visie op het onderwijsleerproces van leerlingen, waarbij de capaciteiten en talenten van leerlingen centraal staan. Kernpunt is dat scholieren niet alleen kennis opdoen, maar ook vaardigheden meekrijgen die ze nodig hebben op de arbeidsmarkt. De nadruk ligt op een praktische benadering want leren door te doen is leerzaam en leuk.Na een definitieve keuze in leerjaar twee voor de sector techniek gaan alle leerlingen de eerste periode in leerjaar drie techniekbreed volgen. In deze drie maanden is het voor elke leerling van belang om tot een goede keuze te komen, waar hij of zij zijn of haar examen in gaat doen. De keuzes die gemaakt kunnen worden zijn: bouwtechniek, metaaltechniek, techniekbreed of voertuigentechniek. Met je Vmbo-diploma techniek heb je een uitstekende basis voor een mooie loopbaan in de techniek. Wat dacht je van verder leren in de praktijk!

Raayland

11

Bulletin

Vier leerlingen behaalden het heftruckdiplomaOp dinsdag 26 januari jl. zijn vier leerlingen van het Praktijkonderwijs geslaagd voor de theorie en de praktijk voor het diploma chauffeur heftruck. Deze examens, die op de praktijkopleiding in Venlo werden afgenomen, zijn succesvol afgerond door Erwin de Both, Mitch van Dijck, Jos Custers en Peter Kersten. Met dit diploma vergroten onze leerlingen hun kansen op de arbeidsmarkt. Van harte gefeliciteerd met jullie behaalde diploma. Het Europees Sociaal Fonds maakte het door medefinanciering mogelijk, dat deze vier leerlingen hun diploma behaalden. De leerlingen zijn begeleid door hun stagebegeleiders mevr. G. Langan en dhr. B. Verstappen.

Het Europees Sociaal Fonds investeert in jouw toekomst en is medefinancier van dit project.

Week van de Procestechniek Oc VenloOp donderdag 28 januari jl. zijn de leerlingen van Vmbo-K techniek en de leerlingen van Vmbo-T met nask 1 in hun pakket op bezoek geweest bij de firma Oc in Venlo. De leerlingen hebben daar op een leuke manier kennis gemaakt met de bedrijfstak van de procestechniek.Ze mochten werken aan opdrachten die te maken hadden met het produceren van een potje haargel. Verder kwamen onderwerpen als veiligheid en de taken van een procesoperator en onderhoudsmonteur aan bod. De leerlingen hebben de middag ervaren als een mooie afwisseling op de dagelijkse lessen op school, en vonden het interessant eens kennis te maken met deze voor hen onbekende bedrijfstak. Er is op de middag dat wij bij Oc aanwezig waren een filmpje gemaakt dat te zien is op http://www.kresjtv.nl/

Sector 3 Havo Vwo BovenbouwProfielkeuze 3e leerjaar Gymnasium, Atheneum en HavoIn het vierde leerjaar start de Tweede Fase. Leerlingen hebben een keuze uit vier profielen. De vakken per profiel zijn zo gekozen dat ze een goede aansluiting waarborgen voor een vervolgstudie aan het Hbo en Universiteit. In het derde leerjaar moet een leerling zich bewust worden van: wat wil ik, wat kan ik en wat moet ik. Om de leerling hierbij te begeleiden zijn er lessen onder de leiding van de mentor, aangestuurd door de decaan. Verder geven vakdocenten informatie over het vak in de bovenbouw en de toepassingen van het vak bij een vervolgstudie. Deze weken zijn er twee avonden in samenwerking met het Dendron College in Horst georganiseerd, waar een groot aantal vervolgopleidingen informatie geven.Op 3 maart is er een informatieavond voor de ouders van de leerlingen van het derde leerjaar, waar nogmaals de structuur en de inhoud van de Tweede Fase wordt toegelicht. Een groot deel van deze informatie wordt gegeven door de leerlingen zelf. Door de noodzakelijke voorbereiding voor zon presentatie heeft de leerling zich moeten verdiepen in de materie. Uiteraard voegt de mentor, als dat nodig is, de ontbrekende informatie toe. Het proces van de keuze wordt in de komende maanden afgerond. Iedere leerling vult zijn keuze in via het programma dedecaan.net. In dit programma hebben de decanen veel informatie en verwijzingen naar informatie opgenomen. Wij raden iedere ouder aan dit programma met zijn zoon/dochter te bekijken en zo te komen tot een profiel met de bijbehorende vakken.

Raayland

12

Bulletin

In maart is er een vergadering waarin de docenten de keuze van de leerlingen leggen naast de resultaten en de adviezen die per vak door de docent gegeven zijn. Dit levert voor iedere leerling een advies op maat op. Dit advies krijgt iedere ouder via een brief. Op 17 en 18 maart zijn er 10-minuten-avonden waar de ouders met hun kind een gesprek kunnen hebben met de mentor en/of vakdocenten. In dit gesprek kunnen de ouders een toelichting vragen over het advies.

De mentor gaat daarna met de leerlingen in gesprek als er een groot verschil is tussen het advies van de docentenvergadering en de eigen keuze van ouder/kind. Indien het verschil gebaseerd is op de resultaten voor een of meerdere vakken kan de leerling in periode 3 alsnog laten zien wat hij kan. Eind april, nadat het 3e rapport is verschenen maken ouders en leerlingen de keuze definitief.

Module elektronica voor Gym3+Kunnen wij moderne mensen zonder elektronica? Elektronica zit veelal weggestopt in allerlei handige apparaatjes en 'vanzelf' werkende apparaten. Denk hierbij aan de mobiele telefoon, computers, automatische deuropeners, kinderspeelgoed, te veel om op te noemen. De schakelingen hiervoor zijn soms enorm complex, maar ook vaak verbluffend eenvoudig. Deze module is praktisch ingericht en de lessen zullen in het laboratorium A3.19 gegeven worden. Leerlingen zullen tijdens de module zelf een aantal schakelingen bouwen en de werking ervan onderzoeken.

Science Symposium met topwetenschappers!Vrijdag 8 januari jl. heeft het Raayland College het vierde Science Symposium georganiseerd. Speciale gast was prof. dr. J. Engelen, die een lezing verzorgde over de ontwikkelingen bij CERN, het onderzoekscentrum in Genve waar hij van 2004 tot 2009 wetenschappelijk directeur en plaatsvervangend directeur-generaal was. Daarnaast verzorgde Patrick Walraven een Science show, met daarin verrassende elementen, varirend van experimenten tot hersenkrakers. Mevrouw drs. F. Zeldenrust, vertelde op een heldere manier over haar onderzoeksactiviteiten m.b.t. de biofysica van de hersenen. Twee leerlingen van Vwo-6 gaven tijdens deze bijeenkomst een lezing over hun masterclass, die zij gevolgd hebben aan de Technische Universiteit in Eindhoven.Leerlingen, docenten en belangstellenden van binnen en buiten de school waren zeer enthousiast over deze middag. Natuurkundedocent Jan van Riswick daagt ieder jaar weer een topwetenschapper uit om onze leerlingen enthousiast te krijgen voor topwetenschap. Dat is hem dit jaar weer gelukt!! Onze complimenten hiervoor. Wij zijn benieuwd wie volgend jaar de uitdaging aangaat!!

ELOS: Europa als leeromgeving op scholenIn de missie van de school is opgenomen dat leerlingen zich orinteren als Europees Burger. In sector 3 zijn er verschillende activiteiten. De meest in het oog springende zijn de uitwisselingen. De voorbereidingen voor de uitwisselingen in 2010 zijn in volle gang. Alle Vwo 4 en Havo 4 leerlingen hebben de mogelijkheid gehad zich op te geven voor een uitwisseling met een school in het buitenland. Onze Gymnasium- , Atheneum- en Havo-leerlingen gaan uitwisselen met scholen in Itali, Polen, Turkije, Spanje en Portugal.

Raayland

13

Bulletin

De aanmeldingen zijn geweest en hebben een flinke oogst opgeleverd, zelfs zo groot, dat we niet alle wensen kunnen inwilligen. Er is een indeling gemaakt met helaas een wachtlijst. De begeleiders gaan nu, in overleg met de partnerschool, de leerlingen matchen en de data vastleggen voor het verblijf daar en hier. We kennen de meeste scholen van voorgaande uitwisselingen. We zijn er gezien de ervaringen van de afgelopen jaren zeker van dat de uitwisseling 2010 weer een groot succes zal worden. Als je leerlingen bij het verlaten van de school vraagt waar ze met het meeste plezier aan terug denken dan wordt de uitwisseling het vaakst genoemd.

Naast de uitwisseling gaan er ook leerlingen op een andere manier naar het buitenland: Rome in het kader van klassieken, Frankrijk voor leerlingen met Frans als vak in de Tweede Fase, dagtochten naar Berlijn en Londen, naar Bergen-Belsen voor het vak geschiedenis en naar Noorwegen voor een Europees project met 12 landen. Ook dit jaar gaat er weer een delegatie naar de Limburgse voorrondes van het Model European Parliament. Na een voorselectie op school gaan 5 leerlingen in het MEP zich verplaatsen in een land van de EU en een stelling verdedigen met als achtergrond dat land.

Duurzaamheid loont!Op woensdag 27 januari jl. organiseerde de gemeente Kerkrade het congres Duurzaamheid loont! in het Continium te Kerkrade. Deze dag stond in het teken van de Limburgse dag van de duurzaamheid. Vanuit onze school hebben de heer P. Berkelmans, docent aardrijkskunde, en negentien leerlingen Vwo-4A,uit de aardrijkskunde cluster, hier aan deelgenomen.Deze dag stond geheel in het teken van de jeugd/jongeren. Zij hebben naast het klimaat-debat deelgenomen aan verschillende activiteiten aangaande een duurzame toekomst. Twee activiteiten waren verplicht. Het betrof de lezingen Voor niets gaat de zon op. en Het eiland Limburg. De eerste lezing handelde over zonneenergie en zonnecollectoren, de tweede lezing over de stijging van de zeespiegel. De informatie over de verschillende activiteiten zijn terug te vinden op de website: www.duurzaamheidloont.eu

Kalender 2009-2010onder voorbehoud

Maart1 3 4 5 8 9 10 11 15 16 17 18 22 23 24 25 31 Sector 3; Infoavond vervolgopleidingen Hbo op het Raayland College Namiddag: snuffellessen nieuwe brugklassers 19.00 u. Ouderavond Profielkeuze voor Havo 3, Vwo 3 en instromers vanuit Vmbo Sector 2: Presentatie sectorwerkstuk Vmbo 4 T Sector 3: Discovery Truck Univ. Groningen Havo-Vwo 3 19.30 uur Thema-avond Ouderraad: Leerlingen, en dan? 8 t/m 12 maart Arbeidsorintatie Vmbo 3 GT Sector 1; Cito/Vas, leerjaar 2, lesuur 1 t/m 3 / Info Gymn 2 + Cambridge Engels aan brugkl. Havo Sector 3: ABIV Havo 4 Sector 1: Cito/Vas, leerjaar 2, lesuur 1 t/m 3 / Sector 2: 11, 12 en 13 maart: Doedag Kies Techniek 17.00 - 19.30 u. Aanmelding brugklassen 17.00 - 19.30 u. Aanmelding brugklassen / Sector 2; Uitreiken rapportage 2 en 15-minutengespr. Pro 19.30 uur OR-4 vergadering / Sector 2:Uitreiken rapportage 2 en 15-minutengespr. Pro Sector 3; 10-minuten gesprekken mentoren en vakdocenten van Havo 4 en Vwo 4 Sector 3: 10-minuten gesprekken mentoren en vakdocenten van Havo 4 en Vwo 4 Sector 2: Start 3e periode Vmbo3 en Pro / 08.30 u. Klankbord 3 Vmbo 3 + Pro / Talendorp Sector 2: 08.30 u. Klankbord 3 Vmbo 4 / Talendorp / Sector 3: 19.00 21.30 Presentatie PWS Sector 2: Talendorp 19.30 uur MR-4 vergadering Sector 1: Uitreiken brieven 10-minuten gesprekken

Raayland

14

Bulletin