Top Banner
EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK NR 2/2014 UTHYRNINGSEXPERT * KLASSISKA INNOVATIONER * VERKTYGSTESTNING Kraftfullt UPPDRAG Claes på Limhamns Industriservice leder bygget av mobila containrar för underhåll av järnvägsnätet. En speciallösning som skapats utan en enda ritning!
20

BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

Apr 03, 2016

Download

Documents

En kundtidning från Atlas Copco Bygg- och Anläggningsteknik (svensk text).
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2/2014

UTHYRNINGSEXPERT * KLASSISKA INNOVATIONER * VERKTYGSTESTNING

BUILD

Kraftfullt UPPDRAG

Claes på Limhamns Industriservice leder bygget av mobila containrar för underhåll av järnvägsnätet. En speciallösning som skapats utan en enda ritning!

Page 2: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

BELGIEN Michel Petitjean på ERA (European Rental Association) ser ljust på branschens framtid (sida 6).

SVERIGE Limhamns Industriservice skapar speciallösning för renovering av järnvägsnätet. (sida 10).

KENYA Stora investeringar inom geotermisk energi ska hjälpa till att lösa landets energikris (sida 17).

Innehåll nummer 2/2014

ANSVARIG UTGIVARE Mercedes HernandezCHEFREDAKTÖR Anna-Karin Stenlund [email protected] Mercedes Hernandez, Anja Kaulbach, Anna-Karin Stenlund, Elsie Vestraets och Hanna von Knorring PRODUKTION Appelberg Publishing Group, Sverige

UPPHOVSRÄTT 2014, Atlas Copco AB, Stockholm ADRESS Atlas Copco Construction Technique Scandinavia 105 23 StockholmWEBB www.atlascopco.seOMSLAGSBILD Pontus Johansson

en tidning från atlas copco bygg- och anläggningsteknikBUILD

Atlas Copcos historia är fylld av produktinno-vationer. 1949 intro-ducerade vi den första luftkylda dieselkompres-sorn och 1966 lanserade vi den första serietillver-kade hydraulhammaren som gjorde det enklare att demolera betong-strukturer och sten. Tack vare att våra ingenjörer, marknadsförare och

säljpersonal förstod behoven på marknaderna och utvecklade produkterna därefter har vi blivit det världsledande företag vi är idag. Ett kvitto på det är att Forbes Magazine i år åter inkluderade oss på lis-tan av världens 100 mest innovativa företag.

Vi fokuserar på att minska den totala ägandekost-naden för våra kunder och vi lägger stor kraft på att minska energiförbrukningen, miljöpåverkan och att öka produktiviteten. Ett bra exempel på detta är kom-pressorn DrillAir™, vilken minskar bränslekostna-den med 4 %. Du kan läsa mer om detta på sidan 8-9.

Vi måste förbli innovativa eftersom det är vår nyc-kel till framtida framgångar. Därför samarbetar Atlas Copco Bygg- och anläggningsteknik med universitet och vi involverar även våra kunder som är en betydande informationskälla och driver vår utveckling av nya produkter.

Trevlig läsning!

“Hållbar utveckling

Jan Fourie Verkställande direktör Atlas Copco Construction Technique Scandinavia

Page 3: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

NYHETER

HÅLLBARHETSLEDARE Atlas Copco hamnade på plats

46 på listan Global 100, som rankar världens mest hållbara företag. Listan presenterades på World Economic Forum i Schwei-ziska Davos. Global 100-listan

uppmärksammar företag som visar att man kan öka produktiviteten samtidigt som man använder mindre resurser. I år utvärderades 3 641 företag baserat på olika hållbarhetsparametrar, så som säkerhetspres-tanda och omsättning i förhållande till konsumtion av energi och vatten.

Med lanseringen av tre nya modeller elektriska bilnings-hammare går Atlas Copco en ny era till mötes. Elektriska bilnings-hammare har flera för-delar, bland annat lägre ägande- och driftkostnader jämfört med hydrauliska hammare, lätta att använda och serva, och det krävs inte lika stora förvaringsutrym-men. Modellerna väger 22, 25 och 30 kg, de nya bärbara elektriska bilningshammarna heter B 22, B 25 och B 30. Alla tre ger hög slagskraft och hand-arm-vibrationer mellan 4,8 och 5,8 m/s2. Maskinerna kan användas både inomhus och utomhus och anslutstill vanliga enfas el-uttag.

Produktlanseringen som hölls i Karlskrona mellan 20–24 januari var den största lanseringen som någonsin arrangerats av Atlas Copcos division för vägbyggnadsutrustning. Bland de 120 besökarna fans kunder, distributörer, chefer från företagets kundcenter, säljpersonal och företagsledare. Besökarna fick se en presentation av produkt-nyheter och arbetet med hållbarhet, dessutom fick man på nära håll se hela produktutbudet som divisionen kan erbjuda, inklusive material- mataren MF2500, den stora fräsen PL2000 och nykomlingarna CG2300 pivotvält och F1200 asfalt utläggare. Veckan bjöd även på en rundtur i fabriken och utbildning i sortimentet av vältar, asfaltutläggare och fräsar.

DEN STÖRSTA LANSERINGEN NÅGONSIN

Se filmen som hyllar Atlas Copco-andan; en berättelse om beslutsamheten hos de som vet att det alltid finns en bättre lösning.

Foto

: Atla

s Co

pco

NY GENERATOR PÅ 1 MEGAWATT Atlas Copco har tagit fram 1-MW QAC flx för att möta kun-

dernas behov av stora generatorer. QAC flx finns i tre modeller och kan specialanpassas för många olika förhållanden, t.ex. höga höj-der eller extrema väderförhållanden. Flexibiliteten och pålitligheten gör dessa containerstora enheter perfekta för endera primärkraft eller standby-kraft och lämpar sig väl för företag inom uthyrning, gruvdrift, olja och gas, industri och byggsektorn.

ELEKTRISKA BILNINGSHAMMARE

PASSIONERADE MÄNNISKOR SKAPAR ENASTÅENDE RESULTAT

Page 4: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

4

1, 2, 3

Tester som kontrolleras av oberoende organisationer ger

kunderna rättvisa jämförelser.TEXT LINAS ALSENAS FOTO ATLAS COPCO

KUNDER SOM KÖPER PROFESSIONELL belysningsut-rustning kan enkelt jämföra produktegenskaper som t.ex. storlek och pris, men hur kan man jämföra para-metrar som rör produktprestanda?

Ett sätt är oberoende jämförande tester, där man t.ex. tittar på buller och vibrationsnivåer. ”Alla verktyg som säljs i Europa ska vara uppmätta av ett auktorise-rat laboratorium enligt vissa specifika standarder för buller och vibrationsnivåer” berättar Jan Byrresen som är produktchef på Atlas Copco, med ansvar för mo-tordrivna borrmaskiner bilningshammare och bärbara hydraulverktyg.

Han betonar att vibrationsnivåer är det viktigas-te att ta hänsyn till när det rör sig om operatörernas arbetssäkerhet. ”Vita fingrar” eller hand-arm vibra-tionsproblem är en skada som kan drabba operatörer som kontinuerligt arbetar med handhållna, vibrerande maskiner. Atlas Copco har slutit avtal med tyska TÜV, som är en oberoende kvalitetssäkringsorganisation som utfört tester på två utrustningstyper – Cobra™ Pro bilningshammare och LP6500 Duplex-vält.

TESTAREN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Page 5: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

5

I EN AV TESTERNA JÄMFÖRDES Cobra™ Pro bil-ningshammare med maskiner från två konkurrerande tillverkare, en bensindriven och en el-driven. De tre maskinerna kördes under samma förutsättningar, dels i laboratorium och dels under verkliga förhållanden, vid brytning av betong och asfalt. TÜV bekräftade att under testerna användes de bästa internationella stan-darderna och metoderna.

Resultatet visade att Atlas Copcos bilningshammare hade lägst vibrationsvärde och högst totalprestanda av de tre jämförda maskinerna. I enlighet med de euro-peiska standarderna som begränsar vibrationer var det möjligt att arbeta 50 % längre tid med Cobra™ Pro, jämfört med den bensindrivna bilningshammaren och 100 % längre tid jämfört med den el-drivna bilnings-hammaren. Dessutom gav den 60 % högre uteffekt än den bensindrivna konkurrenthammaren och 63 % högre uteffekt än den el-drivna modellen.

DESSUTOM KONTROLLERADE TÜV en liknande test med Atlas Copcos LP6500 Duplex-vält och två maski-ner från våra konkurrenter. Atlas Copco var primärt intresserade av att se hur operatörerna påverkas av buller och vibrationer. ”Operatören måste styra maski-nen för hand och man arbetar troligen med maskinen mellan fyra till åtta timmar per dag”, säger Kjell Hel-gesson, produktspecialist på Atlas Copco.

Testerna gav exakta värden för maskinernas buller-nivåer. ”Om man har en större motor behöver den inte köras på så högt varvtal, alltså blir bullernivån lägre”, förklarar Kjell.

De europeiska standarderna sätter upp gränserna för hur höga och hur långvariga hand-arm-vibrationer operatören får utsättas för. ”Sedan är det upp till ar-betsgivaren att se till att medarbetarna inte utsätts för mer än de angivna nivåerna”, säger Kjell. ”Det är inte något som kunden själv kan bedöma genom att titta på de tre maskinerna. Troligen kan man säga att nummer 1 vibrerar mer än nummer 2, men man kan inte sätta något värde på det och utan ett värde kan man inte av-göra om man kan arbeta med maskinen i två, fyra eller åtta timmar.”

TÜV-TesTerna uppmätte vilka hand/arm-vibrationer som skapades under en angiven tidsrymd. Kjell berät-tar vidare, ”Om en maskin utsätter operatören för vi-brationer, då är det arbetsledarens ansvar att se till att operatörerna roterar arbetsuppgifter så att ingen över-skrider gränserna.”

” Kunderna kan enkelt jämföra samma typ av maskiner.”

MASKINKONTROLLANTTÜV är en tysk oberoende organisation som arbetar med säkerhetsbedömningar av alla typer av industriprodukter. Initialerna står för Technischer Überwachungsverein (teknisk kontrollorganisation). Det finns sex TÜV-orga-nisationer på olika platser. Atlas Copco testade Cobra™ Pro bärbar bilningshammare och LP6500 Duplex-vält hos TÜV Nord, som finns i Hannover.

LP6500 Duplex-vält (motsatt sida) och Cobra™ Pro (vänster) har testats av den tyska organisationen TÜV.

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Page 6: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

6

Michel Petitjean på ERA (European Rental Association) delar mer än gärna med sig av sin passion för uthyrningsbranschen.TEXT MICHAEL LAWTON FOTO SANDER DE WILDE

EFTER EN KARRIÄR SOM CHEF för stora bygg- och uthyrnings-företag över hela världen arbetar Michel Petitjean numera som generalsekreterare för ERA (European Rental Association), där han med glädje delar med sig av sin erfarenhet till branschen.

”Vi slår ett slag för hyreskonceptet på Europeisk nivå”, säger Michel. Innan ERA grundades 2005 hanterade varje nationell organisation situationen i det egna landet och det fanns ingen övergripande organisation som kunde ta hand om problem som uppkom på grund av den allt mer kontinentala marknaden.

Även om EU utfärdar många regler så måste ju dessa regler

implementeras på nationell nivå och det innebär i slutändan att reglerna varierar från land till land. ”Det är en verklig hämsko för multinationella uthyrningsföretag, som vill kunna flytta ut-rustning mellan länderna”, berättar Michel.

Det är sådant som ERA försöker förhindra. Man kan ta transport av tung utrustning som ett exempel, där har alla län-der olika regler. ”EU har beslutat att reglerna ska standardise-ras”, säger Michel. ”För att kunna påverka regler och bestäm-melser har vi ett nära samarbete med kommittén för europeisk byggutrustning och organisationen för Europas byggindustri.”

DET KAN LIKVÄL inte vara lätt att representera en bransch som ser så otroligt olika ut över Europa. Varje land har sina egna erfarenheter av ekonomisk- och eurokris, som drabbat kontinenten det senaste åren. ”Uthyrningen följer byggtren-derna och därmed ekonomin”, säger Michel. Det innebär att uthyrarna har haft det tuff, men nu ser vi de första tecknen på en återhämtning. Men återhämtningen sker med väldigt olika

hastighet och i vissa länder händer inget alls.”Under de tre senaste åren har Europa varit splittrat”, förkla-

rar Michel. Han noterar att de nordiska länderna och Tyskland har haft liten nedåtgående trend och hämtar sig nu på ett bra sätt. Storbritannien har följt sina egna regler och hade en stor nedgång 2007 och 2008, som nu följts av en snabbare uppgång som orsakats av en förnyelse inom husbyggnation. Frankrike har haft en genomsnittlig återhämtning som markant har brom-sats upp av euro-krisen 2011, Sydeuropa lett av Spanien och Italien har inte återhämtat sig ännu.

”Spanien nådde troligtvis botten under 2013 och kan even-tuellt börja öka under 2014”, säger Michel förhoppningsfullt. Sammantaget kan branschen öka med två procent under 2014 och tre procent under 2015”, säger Michel, ”men det kommer att skilja mycket mellan länderna.”

DEN HÄR TYPEN AV STATISTIK är en av sakerna som ERA arbetar med. Tidigare fanns inga pålitliga mätverktyg, men organisationen har skapat en gemensam förståelse som bran-schen kan använda som referens. Det är speciellt viktigt för den ekonomiska sektorn, som uthyrningsbranschen precis som alla andra är beroende av.

Michel ser ljust på framtiden för uthyrningsbranschen, framförallt beroende på miljöfördelarna. Han brukar säga att ”uthyrning är grönt”. Med högre nyttjandegrad är hyrd utrust-ning ett mer hållbart alternativ än utrustning som används sällan. EU arbetar efter samma principer, rapporten för 2013 om ”det leasande samhället” kommer att vara i fokus på ERA-konferensen 2014.

ERA försöker även få utrustningstillverkare att även övervä-ga uthyrarnas intressen. Exempelvis så arbetar organisationen tillsammans med branschen för att standardisera telematik och bruksanvisningar och ERA har arrangerat seminarium med tillverkare baserat på en undersökning som lyfte fram huvud-orsakerna till skador på utrustning, olyckor och servicesamtal.

”Huvudpunkten är den totala ägandekostnaden”, säger Mi-chel. ”Tillverkarna vill bygga allt mer avancerade maskiner, men det behövs inte svängda glas i hytten. Vi behöver robusta maskiner som är enkla att underhålla.”

UTHYRNING

” EU har beslutat att reglerna ska standardiseras.”

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Page 7: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

7

MICHEL PETITJEAN

Ålder: 67

Bor: Paris

Yrke: Generalsekreterare för ERA (European Rental Association)

Familj: Fru och sex barn

Hobby: ”Jag skulle gärna spelat golf, jagat eller seglat men min hobby är faktiskt att dela med mig av min passion för branschen.”

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Page 8: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

8

ALLA INNOVATIONER, oavsett hur unik och enastående den är, är bara till nytta om det leder till en produkt som intresserar kunderna. ”Jag skulle kunna uppfinna en cykel som kan laga kaffe, men vem skulle köpa den?” undrar Torsten Ahr, Atlas Copcos marknadschef inom hydrauliska tillbehör. ”För att vara innovativ måste uppfinnaren ut på fältet och prata med kun-derna, undersöka deras behov och vilka utmaningar man ställs inför. På så sätt kan man få idéer som leder till produkter och lösningar.”

Atlas Copcos chef för portabel energiteknik och innovation, Guy Laps, håller med och berättar att företaget arbetar inte med innovationer för innovationernas skull. ”Vi vill få fram saker som är användbara för kunderna och som skiljer ut oss från konkurrenterna, företrädesvis på ett sätt så att konkurren-terna har svårt att komma ikapp.”

Under årens lopp har Atlas Copco utvecklat och marknads-fört produkter som har revolutionerat bryggbranschen och man har nått stora framgångar hos kunderna. Här följer tre av dessa produkter.

HYDRAULHAMMAREN utvecklades ur-sprungligen för 50 år sedan av det tyska företaget Krupp Berco Bautechnik, som köptes upp av Atlas Copco 2002.

Krupp utvecklade och tog 1963 patent på en riggmonterad hydraulhammare. Syftet var att spara tid och arbete vid riv-ning och gruvdrift. Med den nya maski-

nen kunde en person utföra lika mycket arbete som det krävdes många arbetare med dåtidens hydrauliska maskiner att utföra.

”Det som var revolutionerande med produkten var att en vanlig grävmaskin blev en redskapsbärare”, berättar Torsten. ”Med en skopa är det en grävmaskin.

Men med en bilningshammare är det en rivningsmaskin. Det hydrauliska tillbehö-ret definierar maskinens syfte.” Idag an-vänds hydraulhammare över hela världen och de tillverkas och säljs under mer än 300 varumärken.

Atlas Copco tillverkar 50 olika modeller avsedda för olika användningsområden.

BANBRYTANDEHos Atlas Copco är innovation inte enbart avsett att skaffa konkurrensfördelar – det är ett kärnvärde.

HYDRAULHAMMAREN

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Page 9: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

9

ATLAS COPCOS portabla kompressor, DrillAir™, har tagits emot med öppna ar-mar, bland annat inom arbetet med geoter-misk energi, där värme från ett 200 meter djupt hål i fastighetsägarens trädgård kan ersätta ett olje- eller gasvärmesystem.

Borrföretag föredrar DrillAir™ efter-som man kan klara jobbet på en dag, vil-ket effektiviserar verksamheten markant jämfört med tidigare borriggar.

Guy berättar att DrillAir™ är ”bäst i klassen” inom flera olika områden, bland annat bullernivå, storlek och energieffek-tivitet.

Dmitry Karablinov, som är produktchef inom stora kompressorer, påpekar att geo-termiska värmesystem kan sänka fastig-hetsägarens energikostnader med upp till 30 procent.

Inte undra på att geotermisk borrning blivit så populärt i de nordiska länderna och Schweiz, dessutom sprids det allt mer även i resten av världen.

VÄLTEN CA25 utvecklades i slutet av 60-talet av företaget Vibro-Plus Inc. Tillverkningen började i USA 1969 och därefter lanserades produkten över hela världen.

CA25 var den första tunga, självgående jordpackningsvälten med valsen fram och drivning bak och blev världens ledande

jordpackningsvält. Under de kommande åren lanserades flera varianter av maski-nen, bland annat en version med vadderad vals för lera, ”padsvals”.

1973 ändrade företaget namn till Dyna-pac och Atlas Copco köpte upp företa-get 2007, där CA-modellen placerades i divisionen för vägbyggnadsutrustning.

Nyligen lanserades en monsterversion av välten, den heter CA702 och är Dyna-pacs tyngsta jordpackningsvält och en av de största i världen. Den har tagits fram till världens mest storskaliga jordpack-ningsarbeten, som bland annat inkluderar arbeten på dammar, flygfält, hamnarbeten samt stora järnvägs- och vägprojekt.

DYNAPAC-VÄLTEN CA25

DRILLAIR™ PORTABEL KOMPRESSOR

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Page 10: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

10

Äntligen är den tio år gamla idén verklighet. Ute i de gamla bagerilokalerna i Lockarp utanför Malmö står den första av åtta mobila containrar som InfraNord beställt för underhåll av det svenska järnvägsnätet. En speciallösning som skapats utan en enda ritning!

TEXT LARS SJÖGREN FOTO RYNO QUANTZ

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

AVANCERATSPECIALBYGGE

DET SVENSKA JÄRNVÄGSNÄTET står inför kraftiga renoveringsbehov. Men det är inte bara järnvägen som har varit sliten. De vagnar som använts till renovering och nybygge var gamla redan när de togs i drift 1978 och nu finns helt enkelt inga reservdelar att få tag på längre. En ny hållbar lösning som snabbt kunde lagas och bytas ut vid behov var nödvändig och under lång tid hade beställaren av containrarna, maskinspecia-list Peter Langevi på InfraNord, funderat på en helt ny lösning.– Tanken på att ha strömförsörjningen på en contai-ner som kunde lyftas av och på ett chassi har jag haft i över tio år. Nu kom vi äntligen till skott. När vi gjorde upphandlingen ville jag inte låsa fast mig i hur det skulle lösas utan jag valde att lämna det ganska öppet, berättar Peter Langevi.

Valet föll på Malmöföretaget Limhamns Industriser-vice (InfraNord har ett avtal med Midwaggon Ab som anlitat Limhamns Industriservice), ett företag som dittills mest arbetat mot tung och medelstor industri. Företaget visade sig ha en rad specialkompetenser som kom att bli helt avgörande för projektet. Alltifrån att kunna bygga egna avancerade ellösningar till att tillverka enskilda maskindelar.

Claes Thelander är försäljningschef:– Egentligen är det lättare att räkna upp vad vi inte

gör här. Hela huset är fullt med kluriga gubbar som var och en har en unik kompetens, vi kan allt ifrån mekanik, tillverkning och reparation av maskindelar till programmering och tillverkning av styrsystem till industrin. Ur Atlas Copcos sortiment har vi mest jobbat med Atlas Copcos kompressorer, så generator-sidan är ny mark för oss. Och det är även järnvägen, berättar Claes Thelander samtidigt som han visar upp den 15 ton tunga och drygt 12 meter långa containern.

I vardera ände finns en manöverhytt för att man ska slippa buller. Allt i containerna är fjärrstyrt och inne i maskinrummet som upptar resterande yta står två generatorer. Den stora QAS-325 och en liten extrage-nerator på 6,5 kVA. Den stora generatorn är modi-fierad med lufttillförsel och kylluftsavlopp och hela containern är egentligen en rullande byggarbetsplats. Via en stor port på långsidan kan generatorn enkelt lyftas ut av en truck och ersättas av en ny och när containern inte är i drift för järnväg kan den enkelt ställas på ”land” och ge strömförsörjning till byggen och liknande.

– Det som vållat mest tankebry är elen. Containern har tre spänningstillförslar. En till vardera generator och en till en batteri-backup som är till för styrsys-temet. En säkerhetsåtgärd om generatorerna skulle lägga av helt, förklarar Claes Thelander.

” Hela huset är fullt med kluriga gubbar som var och en har en unik kompetens. ”

Page 11: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

11EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

” Jag tror vår framgång ligger i att vi varit kreativa och kommit med en lyssnande inställning.”

Page 12: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

12 EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Den externa bränsletanken försörjer generatorn med ett ca ett halvårs normalförbrukning och placering-en av tank och generator har också varit föremål för mycket tankemöda, för att få optimal viktfördelning. Containern är klädd för att absorbera buller och klarar bullerkraven med råge.– Det är bra siffror på Atlas produkter, menar Claes Thelander, som på veckobasis har stämt av bygget med representanter för InfraNord. Allt för att bygget ska motsvara det som kunden vill ha.– Eftersom vi inte hade ritningar har vi provat oss fram hela tiden. Det är väldigt tuffa säkerhetskrav och så fort vi fått en teknisk lösning på plats har nästa steg varit, att bekräfta och utvärdera den mot alla krav som finns, säger Claes Thelander och tillägger att Limhamns Industriservice gjort allt utom själva målningen.– Jag tror vår framgång ligger i att vi varit kreativa och kommit med en lyssnande inställning. Uppdraget var lite ”rita och berätta vad ni vill göra så ska vi se om vi gillar det”. Eftersom vi provat oss fram och haft väldigt regelbundna kontakter med beställaren så har vi byggt något som kunden vill ha och inte tvärtom. Varje motstånd har bjudit på sin utmaning. Det har varit lite som att knäcka nötter på julafton, man vet inte riktigt vad som väntar, säger Claes Thelander.

Kent Aidesjö, försäljningsingenjör på Atlas Copco Construction Technique Scandinavia har lång erfa-renhet med Limhamns Industriservice och han är mycket imponerad av slutresultatet.– Limhamn är ju vår samarbetspartner inom statio-nära kompressorer som de både servar och säljer och de är stora även på industriverktyg där de servar och säljer alla våra produkter. I det här projektet har det varit stora krav på allting, framförallt säkerhet och jag är imponerad över hur fantastiskt fint det har gått att bygga detta från ingenting egentligen.

LIMHAMNS INDUSTRISERVICE

Limhamns Industriservice startade 1997 och har idag 22 anställda. Företaget utför renovering och reparationer av industri-, bil och båtmotorer, konstruerar och tillverkar komponenter och prototyper inom styr- och reglerteknik.

Limhamns Industriservice är auktoriserade servicepartners för Atlas Construction Technique Scandinavia, Atlas Copco Compressor AB och Atlas Copco Tools och har kompetens för att sälja, installera och ge service på dessa produkter.

Page 13: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

13

EFFEKTIV JORDPACKNING är otroligt viktigt för långvariga, hållbara un-derlag. Atlas Copco är ledande inom området och har nyligen konsoliderat sin expertis i Dynapac-organisationen under samma tak i det nya teknik och applikationscentret i Karlskrona.

Centret är en unik dokumentations-källa, testmöjligheter både inomhus och utomhus, fullt utrustat materialla-boratorium för att undersöka hur olika material beter sig vid packning, fräsning och asfaltläggning.

Centret kan erbjuda rådgivning och support kring de arbeten som ska utföras, samt hjälpa till att välja rätt maskin, inställning och packnings-strategi.

”Vi har fullt fokus på samspelet mellan maskin och material” säger Fredrik Åkesson, chef för det nya cen-tret. ”Olika jobb kräver olika maski-ner och inställningar. Det kan behövas olika driftförhållanden beroende på typen av arbete.”

Rekommendationerna kan sänka kundens packningskostnader och ge omfattande tidsbesparingar.

Med det nya teknik och applikationscentret fortsätter Atlas Copco ligga i framkant inom packningsutveckling.

TEXT CARI SIMMONS FOTO MARKUS LEO

PACKNINGS-

LABB

” Vi har fullt fokus på samspelet mellan maskin och material” säger chefen Fredrik Åkesson.

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Page 14: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

14EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

SHOP ONLINE Nu har Atlas Copcos e-handelssystem Shop Online blivit ännu smidigare att använda – och allt fler kunder upptäcker fördelarna med systemet.

DE KUNDER SOM BÖRJAR använda Shop Online märker efter hand vilka olika möjligheter som öppnas med systemet. Det berättar Oscar Fehrm på Atlas Copco Construction Technique Scandinavia.– Det första de flesta gör är att använda det som ett alternativ till att ringa eller mejla in sin beställning till oss. Men de märker snabbt att det går att få ut mycket mer nytta av systemet, säger han.Man kan till exempel på egen hand lätt se både priser och tillgänglighet på de produkter som man är ute efter. – Nu har vi dessutom gjort om systemet så att det går ännu lättare än tidigare att hitta rätt i vårt stora utbud. En annan fördel – som redan funnits tidigare och upp-skattats av många av Atlas Copcos kunder – är att de kan skriva ut specialanpassade offerter med listpriser till sina kunder genom Shop Online.

“ Nu kan vi ha full koll på priser och lagerstatus

hela tiden.

Hans-Øyvind Ellingsen, HED Grenland

Page 15: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

15 EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

Nu har det alltså blivit lättare att söka bland produk-terna, och enklare att över huvud taget att komma igång med systemet. Hans-Øyvind Ellingsen på norska HED Grenland har just börjat använda Shop Online, och han tycker att det var en ytterst låg tröskel för att komma igång.– Vi har varit igång några veckor nu, och jag har i och för sig bara lagt några beställningar, men mitt första intryck är enbart positivt. Det gick väldigt lätt att förstå hur det fungerade och börja använda det, säger han. HED Grenland arbetar med uthyrning, försälj-ning och service av i första hand anläggningsmaski-ner.– Tidigare skickade vi mejl eller ringde, men nu kan vi ha full koll på priser och lagerstatus hela tiden – även utanför öppettiderna. Det tycker jag är väldigt användbart. Det här kommer jag absolut använda för beställningarna framöver, säger Hans-Øyvind El-lingsen.

SHOP ONLINE

FÖRDELAR MED SHOP ONLINE

• Seprisoch lagertstaus

• Följdinorderhela vägen tills den är levererad

• Enkel navigering

• Möjlighet att kopiera och klistra in artiklar från fil (både från Word och Excel)

• Snabbt och enkelt att importera fil (färdig mall finns att ladda ner från systemet)

• Enkelt att exportera artikellistor och skicka via mail

• Möjlighet att skriva ut listorOscar Ferm, Customer Support Service

Page 16: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

16 EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

GENERELLT I BRANSCHEN är den vanligaste olyck-sorsaken ”skador från verktyg och redskap”, följt av ”kroppsrörelse med fysisk överbelastning”.

– Vi har redan skyddsutrustning på plats för de medarbetare som arbetar i riskmiljöer. Den viktigaste insatsen just nu handlar om utbildning, bland annat för att öka medvetenheten om risker för att lära sig hantera dem, om de inte går att bygga bort dem.

För att öka medvetenheten och kunskapen i organisationen har Atlas Copco infört månatliga ToolBox-möten där alla medarbetare skall vara med.

– Där tar vi tar upp ett arbetsmiljö- eller miljöämne, till exempel en utbildning i säkerhet eller en säkerhets-fråga som ska diskuteras.

Servicetekniker arbetar i utsatta miljöer, och har därför ett så kallat riskblock – en form av checklista – som de använder för att bedöma ett nytt uppdrag.

– Om de gör bedömningen att det finns en för stor risk i något av momenten ska de kontakta sin servicechef för att hitta en lösning för att säkerställa att arbetet kan ske med så liten risk för skada som möjligt. Vi vill i möjligaste mån undvika ensamarbete.

Så säkras arbetsmiljönI praktiken går det emellertid inte alltid att undvika

ensamarbete, konstaterar hon.– Men när det sker ska teknikern ha kontakt med sitt

servicecenter, för att vi ska har så god kontroll över situationen som möjligt.

Säkerhetsarbetet fokuserar på att förebygga skador och genom att fånga upp risker kan Atlas Copco före-bygga att en skada sker.

Vi ser även att om vi blir bättre på att rapportera in incidenter, det vill säga händelser som inte förorsakat skador, har vi större chans att förebygga att en skada sker.

I takt med att medarbetarnas riskmedvetenhet ökar lär det bli fler incidenter som rapporteras in, konstaterar Lena Wrangbäck.

– Det är inget misslyckande i det här läget, tvärtom: ju fler risker som uppmärksammas, desto större är möjligheten att undvika dem i framtiden.

Under 2013 skedde 3 446* olyckor i den svenska bygg- och anläggningsindustrin, vilket var en liten ökning jämfört med året innan. Atlas Copcos mål är att ha inte ha en enda arbetsplatsolycka.

Lena Wrangbäck, HR-chef på Atlas Copco Construction Technique Scandinavia konstaterar att utvecklingen går i rätt riktning. Atlas Copco mäter antal olyckor per en miljon arbetstimmar. Under år 2009 skedde drygt elva olyckor per en miljon arbetstimmar, jämfört med 5,4 under förra året.

*Källa: Arbetsmiljöverket

Lena Wrangbäck

TEXT PETER WIKLUND

Page 17: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

17

01

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

ÄVEN OM MAN NYLIGEN HITTAT olje- och gasfyndigheter i Kenya, har landet i stort sett förlitat sig på vattenkraft.

Men i det torra Kenya går vattenkraftgene-ratorerna på så lite som 58 procent av installe-rad kapacitet. Lösningen på landets energikris kan faktiskt finnas under marken.

Världsbanken uppskattar att den geotermis-ka potentialen är enorm i Östafrikas Rift Val-ley, med en potential som skulle kunna räcka till 150 miljoner hushåll. Just nu är Kenya värl-dens nionde största producent av geotermisk energi och man har ambitiösa planer på att öka sin kraftgenerering till 2030. Målsättning-en är att man då årligen ska producera minst 5 000 MW geotermisk energi – 26 procent av den totala effektkapaciteten. Det är ett markant steg uppåt jämfört med den nu installerade kapaciteten på 200 MW.

Regeringsorganet GDC (Geothermal Deve-lopment Company) har i uppgift att utveckla landets resurser inom geotermisk energi. GDC

arbetar för att göra det möjligt att uppnå minst 3 000 MW under de kommande tio åren och sänka kostnaderna för elkraft genom att tillhan-dahålla ånga för att driva generatorer och främja användningen av alternativ geotermisk energi.

DESSUTOM UPPMUNTRAS den privata sek-torns deltagande genom att man utför under-sökning, värdering och produktionsborrning på samtliga fält, vilket minskar de direkta riskerna.

För att nå de uppställda målen behöver GDC pålitlig utrustning och service. För stunden har man sex Atlas Copco B18-62/2500 boosters och 28 Atlas Copco kompressorer av olika modeller i sin maskinpark.

GDC har även tecknat ett tvåårigt serviceav-tal med Atlas Copco, värt en miljon US-dollar, för kompressorer och boosters, inklusive utrustning från konkurrenterna. Serviceplanen hjälper GDC att nå det pressade schemat genom att öka utrustningens tillgänglighet.

Den geotermiska energikapaciteten utvecklas snabbt i Kenya.TEXT LINAS ALSENAS FOTO ATLAS COPCO

ÅNGAR PÅ MOT FRAMTIDENSå säkras arbetsmiljön

SMARTA LÖSNINGAR

Page 18: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

18

OM DU TROR att de största, just nu pågående, byggprojektet i Brasilien har med sport att göra, då tror du fel. Fler än 20 000 personer arbetar dygnet runt på en byggarbetsplats vid floden Xingu River i delstaten Pará, djupt inne i Amazonas.

En kanal på 20 kilometer ska förflytta vat-ten från floden till dammen i den stora kraft-anläggningen Belo Monte. Med en planerad kapacitet på 11 233 MW kommer detta att bli världens tredje största damm, efter Three Gor-ges i Kina och Itaipu på gränsen mellan Brasi-lien och Paraguay.

Redan i byggprojektets inledande steg an-vändes 14 Dynapac CT300 stampvältar. Vält-modellen har testats grundligt av det konsorti-

um som ligger bakom Belo Monte och visat sig vara mycket effektiva. Den senaste maskin-parken levererades i början av 2013, tillsam-mans med 13 Atlas Copco XAS 420 portabla kompressorer. Kompressorerna har ett inbyggt, slutet chassi som förhindrar att vätskor läcker ut i miljön.

Investeringen i Belo Monte-dammen är 13 miljarder dollar och är ett ofantligt byggpro-jekt. Enbart konstruktionen av kraftanlägg-ningen kräver utgrävning genom 70 meter berggrund. Belo Monte-dammen började planeras redan 1975, däremot påbörjades inte byggnationen förrän 2010 och anläggningen är planerad att tas i drift under slutet av 2014.

DAMM I JÄTTEKLASSBrasiliens installerade vattenkraftkapacitet ska utökas markant.TEXT LINAS ALSENAS FOTO GETTY IMAGES

EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

02

DET FINNS mycket historia i stenbrottet Hunts-man i den engelska regionen Cotswolds, först och främst ett och annat förstenat fotavtryck från dinosaurier i kalkstenslagren från Jura-perioden.

Första gången som stenbrytning nämns i Cotswolds är i Vilhelm Erövrarens jorde-bok från 1086 och den lokala stenen används som takbeläggning under 1600- och 1700-ta-len. Huntsmans företagshistoria är närmare ett hundra år och företagets relation till Atlas Copco sträcker sig många år tillbaka i tiden.

Med över 60 medarbetare producerar sten-brottet huvudsakligen byggnadssten, grus och jordbrukskalk till det lokala byggföretagen och lantbruken.

Genom sin mångåriga erfarenhet har man på Huntsmans lärt sig att pålitlig prestanda under obevekligt tryck är grundläggande för allt hu-vudsakligt bilningsarbete i ett stenbrott. Drift-tid är av yttersta vikt, de tre Atlas Copco HB 5800 DP hydraulhammarna arbetar ungefär 1 500 timmar per år, med regelbundna service-

intervaller för att säkerställa pålitligheten.David Glenn, VD på Huntsmans, säger:

”Atlas Copco hydraulhammare är ryggraden i vår verksamhet och pålitligheten kombinerat med relationen till tillverkaren är av yttersta vikt.

”REDAN I ÅR har vi producerat 400 000 ton sten med den här metoden.” David anger ”håll-barhet och service” som huvudorsakerna till att man valt Atlas Copco framför konkurren-terna.

HB 5800 DP används för att bryta sten selektivt, för att få högsta möjliga kvalitet. Hydraulhammaren är monterade med snabb-koppling på en Volvo EC700, vilket gör att den enkelt kan bytas ut mot ett annat tillbehör när man arbetar med jordlager eller svagare sten.

Atlas Copco har sänkt vikten och ökat effek-tiviteten på sina tunga hydraulhammare, vilket kräver lägre hydrauleffekt från redskapsbära-ren, samtidigt som man bibehåller maximal slagprestanda.

STENÅLDERMed sin gedigna erfarenhet uppskattar det brittiska stenbrottet pålitligheten hos sina hydraulhammare. TEXT LINAS ALSENAS FOTO KEITH LAMBOURNE

Page 19: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

19EN TIDNING FRÅN ATLAS COPCO BYGG- OCH ANLÄGGNINGSTEKNIK – NR 2 / 2014

BYGGA PIPELINEEtt ungerskt företag som bygger pipelines har fått levererat en komplett lösning för testning och rengöring.TEXT LINAS ALSENAS FOTO DAVID MOLNAR

KVV PIPELINE CONSTRUCTION Co. Ltd. (KVV Kőolajvezetéképitő Zrt.) är marknadsledande inom den Ungerska olje- och gasindustrin.

Utöver utveckling och tillverkning av rör-produkter är företagets huvudaktiviteter att bygga pipelines för naturgas, olje- och råolje-derivat, normalt med diameter mellan 25 till 1 400 millimeter.

Företaget har investerat i en komplett lös-ning från Atlas Copco, som ska användas för att testa och underhålla rörkonstruktioner i Ungern, och på andra platser.

Den nya utrustningen består av kompresso-rerna XAS 746Cd och XRVS 476Cd, två CD 7 80R torkar och en B7-42/2175 CE booster. Dessa kommer att användas för att testa och rengöra pipelines över hela Ungern och stödjer företagets planer på att expandera till mark-naderna i de europeiska grannländerna. Den nya ordern ersätter en äldre booster, vilket ger företaget möjlighet att effektivisera arbetet för

flera projektområden, där de rör sig om rördi-mensioner från 600 mm till över en meter och med sträckor på flera kilometer.

Normalt utgångstryck brukar vara 80 bar, men den nya boostern kan, vid behov, klara tryck upp till 120 bar.

”Så snart vi såg behovet av ny utrustning visste vi att Atlas Copco var vår bästa leveran-tör”, säger Ferenc Török på kvv. ”Atlas Copco kunde leverera en lösning som täckte våra behov. Dessutom visste vi att vi kunde förlita oss både på driftsäkerheten och robustheten hos utrustningen från Atlas Copco, samt inte minst supporten från det lokala Atlas Copco-kontoret.”

03

Page 20: BUILD Nr. 2 / 2014 (SE)

NYHETER

ATTRAKTIONSKRAFT Återvinningsanläggningar, skrotupplag och riv-

ningsbranschen är några av de branscher som kommer att uppskatta det senaste tillskottet inom hydrau-liska tillbehör: Hydromagneten. Enkel att installera på befintlig gripare eller skärenhet, tillbehöret separerar enkelt järn och stål från betongavfall. Hydromagneten finns med både fast fäste eller med kedjor.

ROTATIONSFRÄS Atlas Copco lanserar nu ett sortiment med åtta

rotationsfräsar, sortimentet börjar på 200 kg upp till 2 900 kg och passar redskapsbärare mellan 1 och 50 ton. Rotationsfräsen fräser enkelt och exakt bort betong och sten med hårdhet upp till 100 MPa. Den bortfrästa, finkorniga stenen eller betongen kan utan ytterligare bearbetning används som fyllnadsmaterial. Tillbehören kan till och med användas under vatten, ner till djup på 30 meter, utan någon ytterligare installation.

OPTIMERAD KONTROLL

SD-asfaltutläggare levere-ras nu med styrsystemet Pave Manager 2.0, som direktkopp-las via CAN BUS-systemet för

snabb och exakt kommunikation. Många inställningar och justeringar som görs via fjärrkontroll kan även utföras från instrumentpanelen och vice versa. Fjärrkontrollen känner igen all nivelleringsutrustning från MOBA och är självkon-figurerande, vilket gör att den kan användas på båda sidor av asfaltutläggaren. Både instrumentpanel och fjärrkon-troll har färgdisplay och tydliga menyer och funktioner.

TVÅ I EN XATS 1050 portabel kompressor har dubbelt klas-

sificeringssystem med variabel inställning av tryck och flöde. Den förbättrade flexibiliteten för olika använd-ningsområden ger högre nyttjandegrad och avkastning på investeringen för uthyrningskunder. XATS 1050 är enkel att använda: Operatören ställer in trycket och därefter reagerar motorn automatiskt med korrekt luftflöde.

RETURADRESS: Atlas Copco Construction Technique Scandinavia, 105 23 Stockholm

NYTT LJUS QLT H50 är en kompakt

och pålitlig belysningsmast med inbyggd generator. Med sina fyra armaturer på 1000 Watt styck och en bränsletank som räcker för 60 timmars drift så överträffas förväntningarna vad det gäller ljus och prestanda. Belysningsmasten är utrustad med spillfritt underrede och den hydrauliska masten kan hissas upp nio meter.

DIESELDRIVNA PUMPAR Atlas Copco utökar sortimentet inom avvattning

med en ny serie dieseldrivna pumpar (PAS) för tuffa miljöer eller där ström inte är tillgängligt. Användnings-områden inkluderar avvattning vid byggarbetsplatser och gruvor, översvämningar, samt förbipumpning vid ombyggnation eller reparation av avloppsledningar för industrier och kommuner. PAS 4, PAS 6 och PAS 8 har ett driftsflöde på 50-600 kubikmeter per timme.