Top Banner
Nr. 1 Vår 2014 BoGlede Fra enebolig til leilighet
28

Boglede 1 2014

Mar 24, 2016

Download

Documents

Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbyggelags medlemsmagasin.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Boglede 1 2014

Nr. 1 Vår 2014

BoGlede

Fra enebolig til leilighet

Page 2: Boglede 1 2014

Det har blitt vurdert flereteleselskaper, men valget falt på Hello. Nå

oppfordrer vi medlemmene tilå sjekke ut hva de kan spare påå benytte Hello gjennomFordelskortet, forklarer Inger-Lise. - Rabatten medlemmenehar hatt gjennom Telenor-avta-len gjelder altså ikke lenger.Man må bytte til Hello for å fålave priser. Avtalen omfatterfasttelefon, mobil og bredbånd,mobilt bredbånd, Ip-telefoni,samt utstyr som mobil- og fasttelefoner og nettbrett.

Solid leverandørMange kjenner ikke til Hello,som hittil kun har levert til bedrifter. Her har Hello opp -arbeidet seg et solid renommé,og har en lang liste med kjentevirksomheter på kundelisten.Blant disse er Frontline, OperaSoftware, Nemko og DenNorske Legeforening. - Hellohar uttalt at samarbeidet medboligbyggelagene er en viktigsatsing. Det er faktisk førstegang privatpersoner får tilgangtil Hellos gode betingelser. Nårde andre teleselskapene bruker

penger på TV-reklame, brukerHello heller dette på å kutteprisene og øke servicen motkunden. Medlemmene får nåmarkedets beste tilbud.Telenor-avtalen har tjent oss

godt i 15 år, men nå er vi vel-dig godt fornøyd med å presen-tere Hello-avtalen. Vi har tro påat den skal tjene medlemmeneminst like godt fremover,understreker Inger-Lise.

-Med vår nye teleavtale kan du som medlem spare enda mer penger,påpeker Inger-Lise Drage, leder for PBBLs Fordelsprogram.

Medlemsfordeler

- Enda lavere telepriser!-Telenor-avtalen i Fordelskortet er under avvikling.En ny tele-avtale med enda bedre priser er inngåttmed selskapet Hello. Nå kan medlemmer i bolig-byggelag sikre seg enda lavere priser på mobil,fasttelefon og bredbånd, forteller Inger-Lise Drage,ansvarlig for PBBLs Fordelsprogram.

Page 3: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 2014 3

ANDERS HOEL

- Det å flytte fra enebolig til leilighet reiser mange spørsmål. Nå ønsker vi åbidra til at denne prosessen blir trygg ogoversiktlig ved å sette mer fokus på det-te temaet. Et av boligbyggelagets hoved-oppgaver er å bygge (skaffe) nye boligertil sine medlemmer, derfor har vi til en-hver tid nye leiligheter under byggingog ferdigstilte leiligheter for salg. PBBLer for tiden den aller største leverandø-ren av ny bolig bebyggelse i Porsgrunn. I vår bruktportefølje omsetter videss–uten opp mot 300 boliger pr år.Dette er også et tilbud hvor mange ene-boligeiere beveger seg inn i en mer en-kel boform. Ja, noen flytter sågar tilbaketil borettslag hvor de startet sin bolig-karriere for mange år siden.

Slipper taket-De fleste av oss har bodd i eneboligenvår over lang tid. Eierskapsfølelsen ognærheten til boligen og eiendommen ersterk. Ofte må det til en lengre prosessfør en slipper taket i eneboligen og ori-enterer seg mot en annen boform. Detkan være så mange grunner til at en ønsker å flytte til en enklere boligform:

Noen har hytte på fjellet og bolig i syden. Hvis en samtidig har en litt eldreenebolig er det fristende å flytte til enmoderne leilighet. Da kan fritiden brukes til andre gjøremål enn å holdeeneboligen med tilhørende uteområder iorden både sommer og vinter. Det erbare å låse døra og reise.

Det er andre som opplever athelsa ikke er i takt med den fysiske innsatsen som kreves aven eneboligeier. Da kan det fristemed parkering i kjeller, heis og altpå en flate.

Og så er de av oss som ønsker å værei forkant her i livet, eller som rett ogslett finner det komfortabelt å bo i leilighet og som lengter etter en spasertur til byen og kafeen.

Brosjyre og temakveld-I 2014 har vi valgt å sette mer fokus pådette viktige valget. For tiden holder vipå med å utarbeide en egen brosjyre,hvor vi vil vi informere om de ulike vurderingene og problemstillingene en møter når en skal ta beslutning om å bevege seg fra dagens bolig og inn i enny leilighet.

Dette arbeidet vil munne ut i en invitasjon til en egen temakveld. Ta kontakt allerede i dag for mer informasjon om både brosjyren og temakvelden! oppfordrer Anders.

direktør PBBL

Anders Hoel

Er tiden inne?Måten vi ønsker å bo på endrer seg med årene. De ulike livsfasene stiller ulike krav til det hjemmet vi ønsker å skape,og noen valg er enklere enn andre. Vi har merket oss at sværtmange av våre medlemmer kvier seg for overgangen fra enebolig til leielighet. Behovet for informasjon og veiledning idenne fasen er stor – og det har vi tenkt å gjøre noe med!understreker direktør Anders Hoel i PBBL.

-Vi hjelper deg med å få en bedre oversiktover muligheter og utfordringer ved å flyttefra enebolig til leilighet, påpeker Anders Hoel.

Page 4: Boglede 1 2014

BENTE TANGEN OG JØRN HANSEN

Bente Tangen har alltid bodd i enebolig. Fra barndommen i Brevik og helt frem til i fjor.

Da hadde hun og mannen Jørn Hansen bodd i detsamme huset på Stathelle og Krabberødkollen

siden 1995. Men så startet en tankeprosess.

i leilighetDet nye livet

BoGlede nr 1 - 20144

Page 5: Boglede 1 2014

Huset var stort, medgirden 55 år gamle rekto-ren. - Vi hadde tre eta-

sjer og masse plass til bådefolk og ting. For mye plass foross to! Det var flere grunner tilat vi begynte å tenke på å flyttetil noe mindre og enklere. Enav hovedgrunnene var at Jørnbegynte å bli veldig lei av altvedlikeholdsarbeidet.Vedlikehold er ikke min ting.Jeg fokuserte heller på de grøn-ne jobbene og den romslige ha-gen vi hadde. Huset var bygd i1989 og vi så at flere større pro-sjekter nærmet seg, blant anneten oppgradering av kjøkkenetog et nytt bad. Poenget var atskulle vi sette i gang med disseprosjektene, måtte vi i alle fallse for oss minst fem nye år ihuset. Dessuten hadde beggebarna flyttet ut, men de harholdt seg i Grenland. Samtidigkom flere familiemedlemmermed oppfordringer om å vur-dere leilighet som boform.

Tilpasningsdyktige-Jørn og jeg er litt slik at der-som vi bestemmer oss for noe,ja, så setter vi i gang. Vi er noklitt impulsive og raske, mendet vi gjør er egentlig godtgjennomtenkt, forklarer Bente.- Vi er også svært tilpasnings-dyktige, så er det noe som ikkefunker er vi ikke redd for ågjøre om på ting, skyter Jørninn. - Vi diskuterte hva vi skul-le gjøre og begynte så smått åse på nye boligprosjekter. Kort

tid etter endte vi på salgsmøtefor Porselen Brygge. Det vi såog opplevde der gjorde at vibestemte oss for å dette skullebli vårt nye hjem.

Lagerplass-Å flytte fra en enebolig påover 300 kvadratmeter medstort loft og romslig garasje tilen effektiv leilighet på litt over90 kvadratmeter er en prosess.Det er mye av det livet du harlevd som må bort. Det toknoen måneder. Vi flyttet tingrundt til flere lagerplasser. Vivurderte nøye hva som skullefå bli med inn i den nye leilig-heten, men da vi fikk dissetingene endelig på plass varbegge enige om at det var myesom ikke fungerte. Vi haddefor eksempel flere høye stoler,mens leiligheten har storevindusflater og ber om lavemøbler. Ja, det meste vi har nåer egentlig nytt, ler Bente.

Perfekt timing-Byggeperioden til PorselenBrygge var en spennende peri-ode. Da vi besøkte den nye leiligheten for første gang varikke alt kommet på plass. Jegfikk litt ambivalente følelser ogtenkte: Kommer jeg til å trivesher? Ting ble virkelig annerle-des og mye bedre enn det vihadde forventet på forhånd.Jeg har en kjempegod følelsefor leiligheten, og jeg gledermeg hver eneste dag til å kom-me hjem til vår nye leilighet

etter jobb. Jørn nikker bekref-tende. - For oss var flyttingenperfekt timing. Det nye livet erbra. Vi har treningssenter i na-bobygget og nyter det flotteturterrenget i nærmiljøet. Vi liker å reise, og nå kan vi barelåse døra og dra. I tillegg vet

vi at det ikke lenger er vedlike-holdsjobber å komme hjem til.Vel, jeg liker jo å ha noe å pusle med. Vi har en hyttehvor det er mye å ta tak i ogsom har stått lenge på vent.Nei, jeg kommer nok ikke til åkjede meg! smiler Jørn.

Bente og Jørn har holdt sammen siden 1977. Med ny leilighet påPorselen Brygge får de nå mer tid til å felles prosjekter og reiser.

BoGlede nr 1 - 2014 5

Page 6: Boglede 1 2014

NYE PROSJEKTER

Drømmer du om en ny leilighet? Nær Porsgrunn sentrum, med romslig balkong eller terrasse, plass til bilen i parkeringskjeller med heis, smart planløsning og lyse, innbydende

rom? Nå har vi to innflyttingsklare boligprosjekter i Hovenga, Doktor Munks Park og Hovenga Allè,som har alle disse kvalitetene, påpeker prosjektmegler Hanne Eriksen Davik!

Hovenga har lenge værtet av de mest populære boområdene

i Porsgrunn. – Ja, den sentrale beliggenheten i for-hold til Porsgrunn sentrumgjør at området appellererbåde til unge og voksne.Gjennom to ulike boligpro-sjekter satser PBBL nå iHovenga, fortsetter Hanne. - Prosjektene er DoktorMunks Park og Hovenga Allè.Det første byggetrinnet avDoktor Munks Park står nåferdig, mens i Hovenga Alléhar vi fullført byggetrinn enog to.

LivskvalitetDet er mange som drømmerom en bynær leilighet. - Doktor Munks Park, somPBBL utvikler i samarbeid medSeltor Bolig, er da også perfektfor dem som ønsker å bo sånær sentrum som mulig, mensom gjerne vil unngå bylivetsmange lyder. I Doktor MunksPark ønsker vi å skape et uniktbomiljø. I samarbeid med enlandskapsarkitekt har det blittutarbeidet en egen landskaps-plan for prosjektet.Målsettingen er å skape etgrønt boområde, hvor manfinner ulike trær og planter,

www.doktormunkspark.no

Innflyttingskla

Doktor Munks Park

Inntrykk fra visningsleiligheten i Doktor Munks Park.

BoGlede nr 1 - 20146

Page 7: Boglede 1 2014

www.hovengaalle.no

portaler og lekeplasser. Huskat vi mennesker påvirkes avomgivelsene, derfor gir godeuteområder høyere livs -kvalitet!

Valgmuligheter-Ferdig utbygd vil prosjektetbestå av 70 leiligheter fordeltpå seks bygg. Det første byggetrinnet, som allerede stårinnflyttingsklart, omfatter tobygg med til sammen 20 leilig-heter. Boligene varierer i stør-relse, fra 2-roms på 47 kva-dratmeter til 4-roms på 113kvadratmeter. Valg -mulighetene er mange – heleåtte forskjellige størrelser.Besøk hjemmesidene:www.doktormunkspark.no forå vite mer om prosjektet og sehvilke leiligheter som er ledig!

Fantastiske turområder-Du finner også Hovenga Allè,som er et samarbeid mellom

PBBL og Telemark VestfoldUtvikling, veldig nærPorsgrunn sentrum, men pro-sjektet ligger enda mer landligtil - i enden av en gate, om-kranset av elva Leirkup, flottekommunale grøntanlegg og etrolig boligområde. Bare noenminutter unna finner duFrisklivsenteret og svømme-hall. For ikke å glemme et fan-tastisk turområde, hvor du kangå turer på sommeren, plukkesopp på høsten eller få bruktskiene i vinterhalvåret.

Egen gjestehybel-Planen her er å bygge firebygg med rundt 60 leiligheter.I dag står de to første byggenemed til sammen 32 leiligheterferdig. Noe av det unike medHovenga Allè er at dette er detførste nye boligprosjektet somhar vårt Bo Sammen-konsept. Ipraksis betyr dette at en av de16 leilighetene i det første

byggetrinnet er noe alle bebo-erne i Hovenga Allè kommertil å dele i form av romsligefellesarealer og en egen gjeste-hybel. Virker dette spen-nende? www.hovengaalle.nofinner du en oversikt over ledige leiligheter og mer informasjon om prosjektet!

Hanne Eriksen Davik Eiendomsmegler MNEF [email protected] 35 57 31 10 / 905 45 609

are leiligheter!

Hovenga Allè.

Fra visningsleiligheten i Hovenga Allè.

BoGlede nr 1 - 2014 7

Page 8: Boglede 1 2014
Page 9: Boglede 1 2014

GUN VIK

I 2015 er det 30 år siden Gun Vik skinnklær ble etablert. Kunder fra hele landet har lagt sin elsk på Guns rene, tidløse og elegante design, enten det gjelderklesplagg eller tilbehør. Selv bedyrer Gun at hun brenner fortsatt like mye for skinn

som et kreativt materiale nå, som hun gjorde den gang. BoGlede har besøkt denlivsglade, kreative og munnrappe designeren fra Hovenga.

Ungdomsopprør: Gun (nest lengst til høyre) med glade radikalere på begynnelsen av 1970-tallet.

På barrikadene: Gun var blant annet engasjert i Kvinnefronten.

BoGlede nr 1 - 2014 9

Page 10: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 201410

GUN VIK

Det blomstrer i Gun Viksatelier på bryggekanteni Porsgrunn. Etter at

den nærmeste naboen, kultur-huset Ælvespeilet, kom påplass, har kundestrømmen økttil hennes kreative oase. Det ermye å gjøre, med stor pågangav kunder fra hele Østlandet. - Ja, her er stemningen høy. Jegselger mer enn det jeg rekker ålage. I tillegg arbeider vi med åutvikle nye design og planleg-ger visninger rundt om i lan-det. Virker jeg stresset? Vel, jeghar all grunn til DET! ler Gun.

KunstnerblodVed første øyekast kan Gunfremstå som en urban sjel,

men sannheten er at hun el-sker å være omgitt av naturlivog hav. I dag bor hun på KleppGård sammen med mannenPer. - Gården vår er et sant eldorado, men ligger kun syvminutter fra Porsgrunn sentrum. Her lever vi et godt, provinsielt liv, mener Gun. - Jeg vokste opp i en blokk iHovenga, omgitt av en familiesom var opptatt av kunst ogkultur. Moren min, Solveig,drev kafé og sydde klær, mensfar, Gunnar, hadde antikvitetersom hobby og levebrød. Jeghadde også en onkel som varmaler. Som barn var jeg noklitt egenrådig og kreativ, bådepå godt og ondt. Hadde alltid

prosjekter pågang. Det lå

lissom i blodet. Og jeg elsket åholde på med klær. Som regelhadde jeg med meg noen plaggi ranselen, slik at jeg kunnebytte på det antrekket morhadde valgt. Jeg var også vel-dig opptatt av musikk. Knappe17 år gammel reiste jeg på fol-kehøgskole. Slutten av 1960-tallet var en tid preget av poli-tisk radikalisering og opprørmot det bestående, og selvsagtlot jeg meg engasjere. Jeg husker godt at jeg syddeskinnpunger med merket tilKvinnefronten på. Det blemange sene kvelder med høytemperatur og eksistensielledebatter på den tiden.

Inspirasjon og pågangsmotGun utdannet seg til lærer i

fagene form, farge og funksjon.1977 vendte hun og den lillesønnen Lars tilbake til hjem-byen for å undervise, samtidigfortsatte hun å sy og lage klær.- Det var en utfordrende tid.Samtidig som jeg gjorde alt forå få endene til å møtes var jegalenemor for Lars, men detgikk på et vis, minnes Gun. - Livet fikk en ny og positivvending da jeg traff Per i 1982.Han er og blir min sjelevennog kreative sparringspartner,og nå, mer enn 30 år senere,lever fortsatt romantikken. Tilneste år er det dessuten 30 årsiden jeg etablerte Gun Vikskinnklær. Stein for stein byg-de jeg opp denne virksomhe-ten. Jeg var heldig. Jeg vantnoen designerkonkurranser

Sjelevenn: Per og Gun har vært gift i over 30 år.

Fruktbart samarbeid: Gun jobber tett med skredder

Hilde Ellingsen med utvikling av nye design

Page 11: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 2014 11

som gav mye positiv oppmerk-somhet. Kjente folk viste seg inoe av det jeg hadde laget, noesom bidro til økt inspirasjon ogpågangsmot. Det var allikevelførst i år 2000 at jeg tok skrittetfullt ut og etablerte mitt egetatelier her på bryggekanten.

Unikt materiale-Helt fra starten av har jeg hatten forkjærlighet for skinn sommateriale. Jeg har en greie fordette med å bruke skinn fradyr som blir til mat. Her snakker vi om miljøvennligpraksis! Skinn tåler å bli brukt,liker vær og vind, føles beha-gelig på kropp og får et heltspesielt preg ved bruk. Tidløstog rent er to dekkende stik-kord for klærne jeg lager. Jeger ikke den som hiver megpå den siste trenden. Littav poenget er jo ålage ting som kun-dene kan bruke –år etter år. Dettetil tross, så job-ber jeg hele tidenmed å videreutvikle uttrykket mitt.Generelt sett tillater jegmeg selv å ta flere sjanser nåenn tidligere. Linjene har blittfrekkere og mer dristig.Samtidig er det veldig hyggeligå kunne registrere at skinn er ivinden som aldri før, og attingene jeg lager appellerer tilalle aldersgrupper.

Nye ideerGun har flyttet seg til ben-ken på utsiden av atelieret.Vårsolen varmer. - Det er

deilig når den lyse årstidenkommer, men jeg kan ikkeslakke ned på farten. I dennebransjen er det aldri mulighetfor å hvile på laurbærene. Deter viktig å holde fremdriftenoppe på det kreative arbeidet,og det dukker stadig opp nyeideer. I går, mens jeg var ute oggikk tur, kom jeg plutselig påen ny måte å kombinere skinnmed strikkede elementer. Meden gang jeg kom hjem lagdejeg en skisse, og jeg kjenner påmeg at resultatet blir utroligspennende, smiler Gun lurt.

Page 12: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 201412

JON PIETER FLØLO

Page 13: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 2014 13

Den to meter høye frem-skrittspartiordførerenrager godt i landskapet.

BoGlede finner Jon Pieter påBamble bibliotek. Her har hanåpnet en kunstutstilling somFalkåsen kunst- og kulturbar-nehage står bak. Ungene gle-der seg stort over at ha selvesteordføreren på besøk. – Ja, den-ne jobben har også sine hygge-lige sider, men det handlermest om politikk. Det ermange viktige saker på dags -orden akkurat nå. Utvikling avnye områder til boligformål,næringsliv og bedrifter priori-teres høyt. Jeg vet at Bamblehar kvaliteter som folk og firmaer utenfra etterspør. Vårjobb er å legge til rette forvekst og økt aktivitet. Vi haren unik kystkultur, som harbidratt til 3000 hytter.Innbyggertallet dobles faktiskpå sommeren. Jeg er også

fornøyd med at vi har fåttFjord Line på plass iLangesund. Det blir spennendeå se hvilken effekt denne satsingen får i tiden fremover.

I blodetJon Pieter føler seg nok somen ekte bambling, men hankommer opprinnelig fra tett-stedet Sandane i Gloppenkommune i Sogn og Fjordane.Navnet er en konsekvens av atmoren kom fra byen Zeist inærheten av Utrecht iNederland. Faren var lens-mann i Gloppen. - Jeg forstodtidlig at dette var en krevendejobb. Han måtte alltid væredisponibel, og var nok likemye en sosialarbeider som lovens lange arm. Vi var femsøsken, men det ble meg somgikk i fars fotspor. Politi lå lissom i blodet. Helt siden jegvar en liten gutt var det politi-

mann jeg ville bli. Jeg huskerat jeg hadde bare en bil i sand-kassa, en politibil, og noe merenn det trengte jeg ikke.

Holder kontaktenEtter fullført politiskole søktehan jobb på fem ulike steder,men et tips fra en kollega gjorde

at han valgte Bamble. Her traffhan etter hvert Anne fraEkstrand. Resultatet ble fembarn. - For mange er dette enstor barneflokk, men det hargått veldig bra. Anne og jeg eret godt team. I dag er yngste-mann 26 år. I likhet med farenog bestefaren satser han på en

Han liker å ha mange baller i lufta samtidig, og hans løsningsorienterteholdning til jobben sin har gitt ham et godt rykte i Bamble. Etter mer enn

seks år i ordførerstolen begynner Jon Pieter Fløflo å bli varm i trøya.

ordførerjobben! Trives i

Bambledialekt får han aldri, men etter 30 år som innbygger i kommunen føler Jon Pieter Flølo seg som en ekte bambling.

Page 14: Boglede 1 2014

karriere i politiet. Jentene erogså i gang med studier. Jeghar sagt til ungene at de måkunne stå på egne ben og ikkevære avhengig av noe kjæreste.Selvsagt har det blitt litt stille ihuset, men jeg bruker nettetflittig for å holde meg opp -datert på hva de driver med.

Kobler av - I utgangspunkt var jeg liteinteressert i politikk, men i1995 lot jeg meg overtale avBård Hoksrud til å stille på sisteplassen på kommune-valgslista. Jeg gikk fra listefylltil fast plass i kommunestyret.Etter en pause som lensmann,vendte Jon Pieter tilbake tilpolitikken igjen – som ordfø-rer. En ordfører har ikke regu-lert arbeidstid og jobben spiserofte av Jon Pieters fritid. Da erdet viktig å kunne koble av.Han er en ivrig jeger og til sinkones fortvilelse har han skaf-fet seg en elgbikkje. - Jakt ertopp avkobling. Jeg er vokstopp med laksefiske, ja, detogså ligger i blodet. Kona erogså glad i å fiske, så det blirnoen turer sammen i båten.Sjøen gir mye ro og kos.

ForventningerMed Fremskrittspartiet i regje-ring er det spennende tider forJon Pieter. - Det er forandring-er i lufta, konstaterer han. - Jegkom nylig tilbake fra en størrekonferanse med andreFremskrittspartiordførere ogrepresentanter for regjeringen.Dialogen var god og de virkerlydhøre for det vi har på hjer-tet. Det er ikke til å legge skjulpå at jeg har høye forventning-er og har tydelig signalisert atkommunene må gis større

makt og handlefrihet, samt enøkt realvekst i de statlige over-føringene. Etter alle årene i opposisjon er tiden endeligkommet, så nå må BårdHoksrud og de andre levere!understreker Jon Pieter.

Stolt- På mange måter er jeg en impulsiv type som liker å hamange baller i luften. Som regel lander mange av ballene

der jeg vil ha dem. Det er littpå den samme måten i lokalpo-litikken, ler Jon Pieter. - Somordfører må du fokusere påsamarbeid. Husk at vi i Bambleer hele fem partier som styrersammen. For å få dette til åfungere må vi være pragmatis-ke og fleksible, og vi må kunneunne de andre samarbeidspart-nerne litt suksess. Mange spåd-de at dette aldri ville fungere,

derfor er jeg veldig stolt av detvi har fått til sammen. Jeg eropptatt av å ha visjoner. Deseks og et halvt årene som ord-fører har gått fort. Jeg ser alli-kevel ikke for meg et evig liv ipolitikken. Mer enn 3 perioderbør ingen ordfører sitte.Kommunen er ikke tjent meden ordfører som får et rutine-messig forhold til sitt arbeid,understreker Jon Pieter Flølo.

JON PIETER FLØLO

Page 15: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 2014 15

EN GOD START PÅ GRILLSESONGEN!

Page 16: Boglede 1 2014

Fremgangsmåte: Confitert svineribbe: Dag 1:Dekk ribba med salt. Dag 2:Skyll av saltet og tørk ribbamed papir. Legg den i en ild-fastform. Hell over solsikkeolje(skal dekke hele ribba) og dekktil med aluminiumsfolie. Bakes(confiteres) på 80 grader i 8 timer. Avkjøl. Del ribba opp iserveringsstykker. Fjern beinog svor. Grill kjøttet på høy

varme, to minutter på hverside. Tomatsaus: Ha 1 ss solsikkeolje i en kjele. Fres 2fedd finhakket hvitløk til denblir blank. Ha i tomater og paprika, 2 ss epleeddik, 2 ssbrunt sukker og 1 hel stjerne -anis. La dette koke på svakvarme i 10-15 minutter. Kjøresmed stavmikser til jevn og finkonsistens. Smak til med saltog pepper.

• 1,5 kilo tynnribbe

• Solsikkeolje

• Salt

• 2 tomater på boks

• 2 fedd hvitløk

• 2 ss brunt sukker

• 2 ss epleeddik

• 1 boks hermetiske,grillede paprika

• Stjerneanis

HANDLELISTE: (4 PERSONER)

Grillet confitert svineribbemed spicy tomatsaus

Fremgangsmåte: Supermajones: Ha 1 finhakketfedd hvitløk i en stor bolle.Tilsett egget og 1 tsDijonsennep. Pisk dette til dettykner. Ha i en dråpe solsikke-olje og pisk den godt inn.Fortsett med å piske inn litt oglitt olje. Smak til med 1 ss

sitronsaft, salt og pepper. Ha i1 finhakket rød chili med frø, 1 finkuttet bunt med vårløk, 1 finhakket bunt med korian-der og 1 ss honning. Bland sammen. Kok potetene møre.Avkjøl. Vend inn majones -blandingen i potetene.

• 0,5 kilo amandinepoteter

• 1 egg

• Dijonsennep

• 3 dl solsikkeolje

• Sitronsaft

• 1 fedd hvitløk

• 1 bunt vårløk

• 1 rød chili

• 1 bunt koriander

• 1 ts ingefær

• 1 ss honning

HANDLELISTE: (4 PERSONER)

Anders sin potetsalat

MAT & VIN

Kjøkkensjef Anders Johan Pedersen ved Porsgrunns

triveligste og beste spisested elsker grillmat. I

forbindelse med kranselaget til PBBLs boligprosjekt

Porselen Brygge vartet Anders opp snaddermat fra

grillen og smakfullt tilbehør. Her deler han noen av

sine oppskrifter med deg! Alle oppskriftene er til

beregnet til fire personer. Lykke til!

Page 17: Boglede 1 2014

• 4 rødløk

• Olivenolje

• 200 gram ferskost fra Røros (altn. fetaost)

• Rødvinseddik og sukker

Fremgangsmåte:Skjær løken i biter og legg dem i en ildfast form. Hai 0,5 dl rødvinseddik og strø over 2 ss sukker, samtlitt salt og pepper. Bland sammen. Stekes i ovn på180 grader i 20 minutter. Ha løken over i et serve-ringsfat, strø over ferskost og 0,5 dl god olivenolje.

Ratti Barberad´Alba 2012

Ratti BaroloMarcenasco 2009

Ovnsbakt rødløk med ferskost fra Røros

• 0,5 kilo hodekål – strimles

• Sitronsaft

• Cuminfrø

• 2 revne epler

• 1 ss honning

HANDLELISTE: (4 PERSONER)

Fremgangsmåte:2 ss cuminfrø ristes i en tørr panne i ett par minutter på høy varme. Finkutt hodekålen. Ha i enbolle. Tilsett 2 ss sitronsaft, ristet cuminfrø, 2 revneepler (uten skall) og 1 ss honning. Bland sammenog smak til med salt og pepper. .

Viner fra det italienske området Piemonte har på noen få årblitt noe av det mest trendy på det norske markedet. Herfinner du alt fra slanke musserende godsaker til søte fristelser,for ikke å glemme de populære Nebbiolo- og Barbera-baserterødvinene. Det er de små, familiedrevne firmaene som dominerer produsent listene, slik som Renato Ratti. Vinmakerog eier Pietro Rattis filosofi er å skape autentiske viner, som reflekterte druenes personlighet og vinmarkenes egenskaper.Selv om vinene hans er i vinden, har Pietro klart å holde et veldig hyggelig prisnivå. Her er to av dem:

Den nylig lanserte Ratti Barbera d Alba 2012 (Nr 34349 og169,90) har alltid vært en erketypisk Barbera med en modernevri. Den har en kort, ung kant som går over i mørk rubinrød.Den har en lekker duft, med toner av moreller, solbær, sjokolade, fat, vanilje og krydder. Selvsikker og et ungdomme-lig bærpreg i munnen, middels fyldig og med bra intensitet. Enfersk og solid Barbera med en farlig lettdrikkelig stil! Dette ersnaddergodt til italienske slagere innen matveien, som pasta,kylling, kalv, svin, lam, biff eller grillet kjøtt. Du fortjener ogsåå smake Ratti Barolo Marcenasco 2009 (Nr 30322 og kr299,90), som har en medium dyp mursteinsrød farge. Her erdu sikret alle de klassiske Nebbiolo-elementene: Delikate toner av fioler, modne kirsebær, tjære, fat, urter og hint av trøffel. Velbalansert og elegant, med god fylde, en strukturertkropp og ungdommelig kirsebærfrukt. Noen har beskrevetopp levelsen av en god Barolo som en knyttneve i en silkehanske, for dette er en herlig kombinasjon av femininkraft og sublim frukt. Denne ber om kraftige matretter - viltkjøtt, and, gryter, biff og lam.

Påskekos fraPiemonte av Lars Christensen

HANDLELISTE: (4 PERSONER)

Syrlig kålsalat

BoGlede nr 1 - 2014 17

Page 18: Boglede 1 2014

De to siste månedene har visendt ut spesialtilbud på blom-ster og andre produkter til de

av PBBLs medlemmer som har akti-vert Fordelskortet – med veldig godrespons! Pass på at du også aktivererFordelskortet ditt, slik at du kan fåvåre spesialtilbud på mail! HeistadBlomsterverksted har det du trengertil hjem og hage. I butikken vår finnerdu et bredt utvalg av blomster ogplanter. Uteområdet vårt bugner avting til hagen og terrassen. Vi levererogså flotte buketter og oppsatser tilalle anledninger! Mer informasjonfinner du på www.blomsterheistad.no! Velkommen innom oss på Heistad!

Medlemsfordeler

Ekte blomsterglede!Ny samarbeidspartner i PBBLs

Fordelsprogram er HeistadBlomsterverksted. - Ta med deg

Fordelskortet, så gir vi deg 10 prosent rabatt på alle varer,med unntak av kampanje- ogtilbudsvarer, forteller daglig

leder Elise Johnsplass.Samarbeidet er allerede i gang.

÷10%på alle varer**Unntatt kampanje- og salgsvarer

ÅPNINGSTIDERHverdager 9-18 Lørdager 9-17 Søndager 12-17

BoGlede nr 1 - 201418

Page 19: Boglede 1 2014

Hver eneste måned i 2014vil det dukke opp spesial-tilbud til PBBLs medlem-

mer fra Ælvespeilet. For å få dissetilbudene må du sørge for atFordelskortet ditt er aktivert, dade blir sendt ut på mail. Besøk www.pbbl.no for mer informasjon om hvordan du skalaktivere Fordelskortet!

Byens nye kulturhus har fått enflying start etter at det åpnet 24.august i fjor. Tusenvis av unge ogvoksne har vært innom for å oppleve forestillinger, konserter, utstillinger og andre arrangemen-ter, og med det nye samarbeidetvi nå setter i gang med PBBLkommer det til å bli enda flere!smiler Per Kristian.

Porsgrunns nye storstue har nå startet et samarbeid med PBBLs Fordelsprogram. - Vi gleder oss

over å kunne tilby PBBLs medlemmer spennende arrangementer i Ælvespeilet til rabatterte priser,

sier markedssjef Per Kristian Indrehus.

Markedssjef Per Kristian Indrehus lover mange fristendetilbud til PBBLs medlemmer utover året.

Nå blir detfordeler i

Ælvespeilet!

Medlemsfordeler

BILLETTER: 35 54 70 05 • Åpningstider: Tirsdag til lørdag kl. 11:00-15:00Storgata 164, 3915 Porsgrunn • www.elvespeilet.no

Page 20: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 201420

Samarbeidet med PBBL harvært en suksess, konstatererdekk-brødrene Bent og SveinMorgan ved DekkSpesialistenPorsgrunn. - Medlemmene erflinke til å huske Fordels -kortet, slik at de sikrer segbåde rabatt og bonus. Hos ossfår de topp service, fagkunn-skap og knallpriser.Egenimport bidrar til konkur-ransedyktige priser. Vi hardessuten et stort lager: 4000felger og dekk. Det meste kanleveres på dagen! Mange avmedlemmene har også merket

seg at vi tilbyr spesialpriser pådekkhotell. Vårt tips er alltiddet samme på denne tiden avåret: Bestill nå, så får du debeste prisene! Mens Dekk -Spesialisten Porsgrunn serverbåde privatkunder og næring,fokuserer DekkSpesialistenSkien på privatmarkedet. - Nyhet hos oss på Bøleveiener bilglass og felgretting, for-teller Joakim og Einar August.- Nå kan vi for eksempel repa-rere frontruta samtidig som vibytter om til vinterdekk, og vitar alle bilmerker!

Høysesongen nærmer seg for dekk-bransjen. Er det på tide med bytte utde gamle sommerdekkene?Telemarks største leverandør av dekkog felg – DekkSpesialisten Porsgrunnog Skien har det du trenger! - Husk Fordelskortet hos oss! Lokker Dekk-brødrene Bent og Svein Morgan Halvorsen.

Hos DekkSpesialisten Skien kan vi tilby kundene både dekk ogbilglass, smiler George, Stelian, Joakim og Einar August.

Størst på dekk og felg!

OPPTIL 50% MEDLEMSRABATT!

Medlemsfordeler

DINE MEDLEMSFORDELER:

Dekk, felg og tilbehør:

15 – 50 % rabattDe som har aktivert

Fordelskortet:

4 % bonus

VI HAR LØRDAGSÅPENT MED DROP-IN!

SPESIALPRIS PÅ DEKKHOTELL FOR PBBL MEDLEMMER!700,- PR. HALVÅR FOR PERSONBIL / 800,- PR. HALVÅR FOR SUV

RABATT OG BONUS PÅ DEKK OG FELG!

Dekkspesialisten Skien AS • Bøleveien 63B, 3724 Skien • Tlf: 35 52 72 90 • www.dekkspesialistenas.noDekkspesialisten Porsgrunn AS • Hydrovegen 1C, 3933 Porsgrunn • Tlf: 35 55 93 96 • www.dekk-spesialisten.no

VI HAR LØRDAGSÅPENT MED DROP-IN!

Page 21: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 2014 21

Medlemsfordeler

Få en forsmak av sommer iBadeparken i påskeferien! opp-fordrer hotelldirektør CarolineLaurhammer. - Her kan du nyte4000 kvadratmeter med bade -

glede og moro. Hiv deg ut ivannsklien, prøv vår badstue, de

tre boblebadene, bølgeballeneller strandsonen for de minste.Husk at dette er et tropisk bade-anlegg, med 31 grader i vannetog 32 grader i luften! I påsken

holder vi åpent fra 11.00 til20.00 alle dager! 

QUALITY HOTEL & RESORT SKJÆRGÅRDENStathellevn. 35, 3970 Langesund

Telefon: +47 35 97 81 00 • Faks: +47 35 97 81 90E-post: [email protected] • www.nordicchoicehotels.no

Medlemsdager i Badeparken!

÷50% rabatt for PBBL-medlemmer!Mandag 14.04 til onsdag 16.04!

Page 22: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 201422

KRYSSORD

Svar sendes på e-post til:[email protected] eller på postkort til: PBBL, Postboks 44, 3901 Porsgrunn.

Merk e-post eller postkort med «Kryssord BoGlede». Husk å oppgi eget navn og telefonnummer!

BoGledeMedlemsblad for

Porsgrunn Bamble

Borgestad

Boligbyggelag

Nr. 1 Våren 2014

Utgitt av:

Porsgrunn Bamble

Borgestad BBL

Ansvarlig redaktør:

Direktør Anders Hoel

Redaksjon:

Lars Christensen

Medarbeidere:

Inger Lise Drage

Adresse:

PBBL

Postboks 44

3901 Porsgrunn

Tlf: 35 57 31 00

E-post:

[email protected]

www.pbbl.no

Redaksjonell og

teknisk produksjon:

Petit Grafisk AS

Postboks 2544

Kjørbekk

3702 Skien

Tlf: 35 91 34 40

www.petit-grafisk.no

Trykk:

Thure Trykk AS

Skien, Tlf: 35 90 55 90

Finn svaret på kryssordet og vær med itrekningen av en flott premie!

Løsning BoGlede 4-13:Her er det kun skallet igjen

Vi gratulerer!

Else-Marie Osmundsen fraPorsgrunn får et flott gavekortfra PBBL.

ET ÅRS GRATISMEDLEMSSKAP IPBBL SOM DU KANGI BORT I GAVE!

GavekortGratis medlemskap i

PBBL i 2014

Gavekortet dekker andelskapital, samt

kontingent for 2014. Verdi kroner 650,-.

Flottpremie!

Page 23: Boglede 1 2014

Vi har maskinkjører, rørlegger, snekkere,vaktmester, malere, brannvernleder,

byggmester og ingeniør

BO-SERVICE AS • Borgestadbakken 2 • 3712 Skien • Tlf: 478 03 080 - 915 18 008 • Faks: 35 91 10 10 • E-post: [email protected] • www.bo-service.no

Utbedringer eller reparasjoner – mindre eller større?

Vi leverer byggservice-, entreprenør-, og skadeutbedringstjenester for

bygg og eiendom til borettslag, sameier, privatpersoner og virksomheter!

Prosjektleder Vidar B. Hansen

VI TAR HÅNDVERKSJOBBENE!VI TAR HÅNDVERKSJOBBENE!

Medlemsfordeler

BoGlede nr 1 - 2014 23

Page 24: Boglede 1 2014

BoGlede nr 1 - 201424

Åpningstider: Mandag – fredag 07.30 – 17 Lørdag 09.00 – 14.00

OBS! Tilbudene gjelder ut april 2014!

JONNYS INTERIØR

• 10% rabatt på alt,med unntak av tilbudsvarer.

• 5 % bonus på alt,også tilbudsvarer!

HUSK!

FULL KONTROLLFyll ut et skjema hvor du noterer hvilke malingsty-per og fargekoder som er benyttet utvendig ellerinnvendig i hjemmet ditt. Skjemaet får du utlevert ibutikken eller ved å besøke hjemmesiden vår. Ferdigutfylte skjemaer leveres så i butikken, hvor vi regis-trerer alt i en egen database.

Tjæralin TreoljeKlar og Gylden

3 liter 199,-10 liter 499,-

Nordsjö UVTerrassebeis

Beskytter opp til 4 år!

2,5 liter 359,-5 liter 619,-

Øyekastveien 32 • 3924 PorsgrunnTelefon 35 93 35 00 E-post: [email protected]

Medlemsfordeler

• Skifte av varmtvannstank

• Bytte av hovedstoppekran innvendig

• Skifte utekran

• Installering av vannmåler

• Skifte kjøkkenkran

• Bytte toalett

• Åpne tette avløp

• Alt av småjobber!

VALLERMYRENEJorkjendPorsgrunn

Rema 1000 / Bergbys

Porsgrunn sentrum

Grenland Auto

Porsgrunn Rørleggerforretning AS

Bjørnslettveien 2 - Vallermyrene - Telefon 35 93 09 00 - www.prf.no - [email protected]

DAGVAKT TELEFON: 35 93 09 00

DØGNVAKT TELEFON: 980 13 000

Rune Bærø rørlegger

Jan Trygve Reppen formann service

Cathrine Nordhov rørlegger

Roger Eldorsen kundemottager

Andreas Jemtland rørlegger

Krister Tollefsen rørlegger

SERVICEAVDELINGEN TAR JOBBEN!

Aktiver Fordelskortet og få 5 % bonus på alle kjøp – også tilbudsvarer! Bare husk at du må ha medFordelskortet til Porsgrunn Rørlegger forretning og trekke det i betalingsautomaten for å få bonus.

Page 25: Boglede 1 2014

LANGESUND | HIRTSHALS

*16% rabatt på ordinær transportpris for linjen Langesund – Hirtshals. Tilbudet kan kun bestilles på telefon. PBBL-medlemsnummer oppgis ved bestilling og gyldig medlemskort må fremvises på avreisedagen.

VGStavanger Aftenblad

16% rabatt til alle PBBL-medlemmer – hele året!*

For bestilling ring 815 33 500 og oppgi tilbudskode: PBBL

Fot

o: E

spen

Gee

s/12

3rf

.com

Medlemsfordeler

Page 26: Boglede 1 2014

Medlemsfordeler

Elsetvegen 85, 3731 Skien Tlf: 467 98 950 • Faks: 35 91 17 94 • E-post: [email protected] • www.telemark-flytteservice.no

• Privatflytting• Pakking• Mobilt minilager• Små og store

transportoppdrag

Se vår hjemmeside: www.telemark-flytteservice.no

• Lager• Flyttevask• Utenlandsflytting • Firmaflytting

Det komplette flyttebyrået!PBBL medlemmer får:

Page 27: Boglede 1 2014

SKIEN – Aasland – Kjørbekkdalen 5, 3735 Skien – Tlf.: 35 50 31 50 – Åpent: 7-18 (9-15)BAMBLE – Havna – Skolegangen 2, 3960 Stathelle – Tlf.: 35 96 88 00 – Åpent: 7-17 (9-14)

Opptil 25% rabatt til alle medlemmer i Porsgrunn Bamble Borgestad Boligbyggelag

Carlsen Fritzøe er den lokale byggevarespesialisten i Skien og Bamble. Både proffer og vanlige folk kommer til oss for å få gode råd om litt av hvert når det gjelder bygging og oppussing. Vi har alltid oppdaterte utstillinger og erfarne fagfolk i alle våre avdelinger. Viser du medlemskortet i PBBL, får du gode rabatter!

I tillegg får du 2% bonus på alle kjøp med aktivert fordelskort. Rabatter gjelder ikke på faste godpriser eller superpriser/tilbud.

15% på maling 15% på jernvare 25% på trelast

Page 28: Boglede 1 2014

Returadresse:Porsgrunn Bamble Borgestad

BoligbyggelagPostboks 44 - 3901 Porsgrunn

B-BLAD

Med tjenesten Ukesarkiv kan du se programmer som har blitt sendt en hel uke bakover i tid. Ukesarkiv er en av fl ere spennende tjenester i underholdningsportalen T-We.

Les mer på canaldigital.no/t-we

Du bestemmer selv når du vil se hva.