Top Banner
Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport For fire forsøgsmøller ved Velling Mærsk, Ringkøbing-Skjern Kommune Oktober 2014 Visualiseringer landskab
79

Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Jul 20, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport

For fire forsøgsmøller ved Velling Mærsk, Ringkøbing-Skjern Kommune Oktober 2014

Visualiseringer landskab

Page 2: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

KolofonBilag til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport for fire forsøgsmøller ved Velling Mærsk udarbejdet af PlanEnergi.

Redaktion og kvalitetssikring: Susan Jessien, PlanEnergiFoto: Mette Tranhom Frøst og Søren Bundgaard Poulsen, PlanEnergiVisualisering: Mette Tranhom Frøst, PlanEnergiKort: © Kort- og Matrikelstyrelsen. Bearbejdning: PlanEnergiLayout: Mette Tranholm Frøst, PlanEnergiForside: Visualisering fra Vennervej syd for Velling

Henvendelse angående VVM-redegørelse og miljørapport: Naturstyrelsen

2

Page 3: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og miljørapport

For fire forsøgsmøller ved Velling Mærsk, Ringkøbing-Skjern Kommune Oktober 2014

Visualiseringer landskab

3

Page 4: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

IndholdEksisterende forhold og tilhørende visualisering i dagslys, 27 stk.

Eksisterende forhold og tilhørende visualisering om natten, 5 stk.

Visualisering af gittermast og bardunmast, 2 stk.

AfstandszonerFor at kunne systematisere landskabsanalysen i forhold til vindmøllernes visuelle påvirkning er omgivelserne til projektområdet ved Velling Mærsk inddelt i tre af-standszoner; en nærzone tæt ved vindmøllerne, en mel-lemzone og en fjernzone. Zoneinddelingen er anvendt til at udvælge særskilte elementer i landskabet i forhold til den visuelle påvirkning fra vindmøllerne. Zoner-nes udstrækning er fastlagt på baggrund af egne iagt-tagelser og lignende undersøgelser af vindmøller med en totalhøjde op til 150 meter, da erfaringen med den visuelle påvirkning fra vindmøller på over 150 meter er begrænset.

De tre afstandszoner omkring projektområdet ved Velling Mærsk er vist på kort 1 og 2.

VisualiseringFor at vurdere den visuelle påvirkning fra de planlagte vindmøller er de visualiseret fra det omgivende land-skab. Visualiseringerne er udarbejdet på fotos af de ek-sisterende forhold. De anvendte fotos er optaget fra fle-re forskellige fotopunkter i nær- og mellemzonen samt fjernzonen.

Vindmøllerne er visualiseret med en rotordiameter på 164 meter, en navhøjde på 118 meter, hvilket givet en totalhøjde på 200 meter. Desuden er der visualise-ret en målemast, der er placeret vest for mølle 2. Må-lemasten er en gittermast på 140 meter.

Metode for visualiseringAlle fotografier, som er brugt til visualiseringerne, er optaget med digitalt 24 x 36 mm kamera med normalop-tik på 50 mm brændvidde.

Fotopunkterne er fastlagt ved måling af GPS-koordi-nater. Fotografierne er taget mellem marts og juni 2014.

Alle visualiseringer er udført i programmet WindPro 2.9, hvor hver enkelt visualisering er kontrolleret ud fra kendte elementer i landskabet. Det drejer sig især om vindmøller, bygninger og bevoksning. Hvor eksisteren-de vindmøller er svære at se på grund af vejrforholdene eller afstanden, er de optegnet. Det kan de også være for at gengive en rotorstilling, der illustrerer ‘mest mar-kante tilfælde’ for både de gamle og de nye vindmøller.

Endvidere vil vindmøllerne ofte være gengivet over-drevent tydelige på visualiseringerne sammenlignet med et normalt foto. Det er gjort for bedre at kunne vurdere vindmøllernes indvirkning på landskabet i de situationer, hvor man har en usædvanlig god sigt.

Ideel betragtningsafstandFor at visualiseringerne skal være sammenlignelige, er alle foto gengivet i samme forstørrelse, 7,8 gange.

Det giver ved en trykte A4-udgave af bilaget en ide-el betragtningsafstand på 39 centimeter med hensyn til sammenligning af elementerne i billedet. Det sam-me gælder for de panoreringer de er, som er sat op på en dobbeltside i samme forstørrelse som de øvrige vi-sualiseringer.

Ideel betragtningsafstand skal ikke forveksles med læserens foretrukne læseafstand.

Metode for natvisualiseringNatvisualiseringerne er udført i WindPro 2.9, med en belysning på to højintensive hvide lys på begge sider af nacellen samt tre på midten af tårnet. Dette vil på visualiseringerne vise sig som én hvid plet. Lysene vil

blinke 20-60 gange i minuttet, og det er især blinkene, der gør lyset tydeligt.

Når man på et fotografi skal gengive lyset, vil det bli-ve meget småt, hvis man kun gengav et enkelt blink. Fotografering om natten sker med en lang optagetid for kameraet. Det betyder, at lyset bliver mere markant, og bliver forstørret, i forhold til oplevelsen på stedet.

Da det er umuligt at gengive blinket på et foto, har vi valgt at lade fotoet vise lyset overdrevent stort.

Valg af fotopunkterOverordnet er fotopunkterne til visualiseringer udvalgt så de viser hvordan vindmøllerne vil fremstå fra væ-sentlige udsigtspunkter, hvor mange mennesker nor-malt har deres daglige færden. Fotopunkterne er ligele-des valgt med henblik på at vise, hvordan de planlagte vindmøller visuelt vil påvirke markante og væsentlige landskabselementer som eksempelvis kirker og særli-ge naturområder. Derudover er der valgt fotopunkter, hvorfra visualiseringen kan vise det samlede udtryk fra eksisterende og planlagte vindmøller. Desuden er der valgt flere punkter der viser påvirkningen af landska-bet i de bevaringsværdie landskaber.

Fotopunkterne er inddelt efter zoner og er katego-riseret. herunder er beskrevet, hvad der fremgår af de enkelte visualiseringer.

Nærzone, 0 – 6 kilometerNærmeste byer og sommerhusområder1. Syd for Velling kan man opleve vindmølleanlæg-

get i det store åbne landskab. 2. Fra Adelvej, langs den sydøstlige del af Højmark

kan man se vindmølleanlægget nede i det flade åbe-ne fjordlandskab i samspil med vindmøllerne i Lem Kær.

3. Fra den nordøstlige del af Lem, hvor man øst for kirkegården kan se vindmølleanlægget over boli-ger og bevoksning i byen.

4

Page 5: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

4. Fra den vestlige udkant af Lem, der ligger i det fla-de terræn, kan man sevindmølleanlægget i det fla-de åbne landskab.

5. Fra den nordlige indkørsel til sommerhusområde ved Stauning Vesterstrand vil man opleve vindmøl-leanlægget på tæt hold, i et landskab der er stærkt præget af vindmøller.

6. Fra den sydøstlige udkant af Ringkøbing oplever man vindmølleanlægget i kystlandskabet, hvor og-så Velling Kirke ligger markant.

Kulturhistorie7. Nord for Velling, hvor Velling Kirke ligger markant

i landskabet, vil man på en kort strækning opleve vindmøllerne bag kirken.

Samspil med eksiserende vindmøller8. Nord for Højmark, hvor man bevæger sig højt

landskabet, er der på en længere strækning udsigt over landskabet og fjorden, og her vil man opleve vindmøllerne i samspil med vindmøllerne i Lem Kær.

9. Fra den nordlige udkant af Dejbjerg er der udsigt over landskabet der flader modordvest og her vil vindmøllerne blive oplevet i samspil med de man-ge mindre vindmøller i Gestenge.

Landskab herunder kystlandskabet10. Fra Vennervej nord for projektområdet kan man se

vindmølleanlægget over bevoksning og gårde. 11. Fra Ringkøbingvej, Rute 28, øst for Lem, bevæger

man sig i det storbakkede og varierede bakkeøland-skab, og her kan man opleve vindmøllerne komme op over bevoksningen.

12. Nord for Stauning omkring Stauning Lufthavn er der åbent på en længere strækning, og her vil vindmølleanlægget blive opkevet over bevoksnin-gen.

Mellemzone, 6 - 13 kilometerByer

13. Fra broen i Hvide Sande oplever man vindmøller-ne på den anden side af fjorden i et landskab, der mod nord er præget af vindmøller.

14. Fra jollehavn ved Ringkøbing Rådhus, hvor man kan se vindmølleanlægget i kystlandskabet.

Kulturhistorie15. Fra vejen mellem Ringkøbing og Søndervig, hvor-

man oplever det flade landskab og fjorden, hvor Gammelsogn Kirke ligge markant i det flade land-skab. Herfra vil vindmøllerne blive oplevet i sam-menhæng med Gammelsogn Kirke.

16. Fra kirkegården ved Gammelsogn Kirke, bag kir-ken, hvor der over stengærdet er udsigt over Ring-købing Fjord, og vindmøllerne vil blive oplevet i kystlandskabet.

Samspil med eksisterende vindmøller17. Fra Herningvej, hvor der gennem åbning i en ofte

tæt bevoksning langs vejen er udsigt til vindmøl-lerne i Lem Kær. Vindmølleanlægget vil blive op-levet delvist bag vindmøllerne i Lem Kær.

18. Fra Adelvej øst for Højmark er der udsigt over det faldende terræn på bakkeøen og overgangen til det flade landskab. Det nye vindmølleanlæg vil blive oplevet i samspil med vindmøllerne i Lem Kær.

Landskab herunder kystlandskabet19. Fra udsigtspunkt på Dejbjerg Hede, hvor der er ud-

sigt over bakkeø og det flade landskab og længe-re væk Ringkøbing Fjord. Vindmøllerne vil blive oplevet i dette landskab, hvor også vindmøllerne i Lem Kær fremstår markant.

20. Fra Skjern Enge, hvor vindmøllerne vil være syn-lige over bevoksningen.

21. På den sydlige del af Holmsland Klit er der ofte klit-formationer mod Ringkøbing Fjord, men der er og-så steder med flad fjordeng, og her vail man opleve vindmøllerne på den anden side af fjorden.

Fjernzonen, over 13 kilometerSommerhusområder

22. Fra sommerhusområdet Sortebærdalen er der fra klitterne udsigt over hele det flade område mellem Ringkøbing Fjord og Stadil Fjord. Vindmøllerne vil være synlige i landskabet herfra.

Samspil med eksisterende vindmøller23. Fra bakkerne syd for Hoverdal Plantage bliver

vindmøllerne oplevet i samspil med vindmøller-ne ved Lyngsmose, Nørhede til Hjortmose og Lem Kær.

Landskab, herunder kystlandskabet24. Nord for Hee, er der på en strækning på vejen mel-

lem Tim og Hee fladt og åbent, og her kan man i klart vejr se vingespidserne fra vindmøllerne over bevoksningen .

25. Fra lystbådehavn ved Skaven Strand kan man se op langs den østlige kystlinje af Ringkøbing Fjord, hvor vindmøllerne vil være synlige sammen med de eksisterende vindmøller i området.

26. Fra Nørre Lyngvig Fyr, der er åbent for besøgen-de, har man udsigt over landskabet, og kan her få et samlet billede af de forskellige landskabskarak-terer i området. Vindmøllerne blive oplevet i kyst-landskabet på den modsatte side af fjorden.

27. Fra klitterne ved Museum Strandgården kan man i klart vejr opleve vindmøllerne i landskabet bag Stadil Fjord.

5

Page 6: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Kort 1: Fotopunkter

1 km 4 km3 km2 km

Afstandszonens grænse

Vindmølleområde

Nummer for fotopunkt

Fotopunkter forvisualiseringerFotopunkter, hvorfra de nye vindmøller sandsynligvis ikke vil være synlige

AFotopil og nummer for foto vist i VVM-redegørelse og miljørapport for fire forsøgsmøller ved Velling Mærsk, Ringkøbing-Skjern Kommune

6

Page 7: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Afstandszonens grænse

Vindmølleområde

Nummer for fotopunkt

Fotopunkter forvisualiseringerFotopunkter, hvorfra de nye vindmøller sandsynligvis ikke vil være synlige

Kort 2: Fotopunkter i nær- og mellemzonen

AFotopil og nummer for foto vist i VVM-redegørelse og miljørapport for fire forsøgsmøller ved Velling Mærsk, Ringkøbing-Skjern Kommune

7

Page 8: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

1Nærzone. Eksisterende forhold. I den sydlige del af Velling ligger Fjordvang Ungdomsskole, der er omgivet af tæt høj bevoksning syd og vest for skolebygningerne. Syd for sko-

len og bevoksningen er der udsigt over det flade åbne landskab, der hovedsageligt består af opdyrkede marker. Mod vest er der

udsigt til Ringkøbing Fjord. Mod øst oplever man vindmøllerne i Lem Kær. Det flade terræn og de store åbne marker med få leven-de hegn og andet spredt bevoksning er typisk for landskabet mel-lem Velling og Lem, og det er vurderet, at landskabet her har en stor skala. Foto:PlanEnergi

Visualiseringer i nærzone

1

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

8

Page 9: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

1Nærzone. Visualisering mod syd fra den sydlige ud-kant af Velling. Herfra er vindmøllerne store og do-minerende og deres størrelse får andre elementer

i landskabet til at syne mindre. Ved at dreje hovedet mod øst, oplever man vindmøllerne i Lem Kær, der størrelses-

mæssigt harmonerer med de nye vindmøller, og tilsammen skaber de et storskalalandskab med store vindmøller. Fra denne vinkel er opstillingsmønstret som en bue opfatte-ligt. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 1,8 ki-lometer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

9

Page 10: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

2Nærzone. Eksisterende forhold. Højmark liggger højt i landskabet på kanten af Skovbjerg Bakkeø, og fra den vest- og sydlige udkant af landsbyen er der udsigt over

landskabet, hvor terrænet falder jævnt mod vest. Landskabets ka-rakter med spredt bevoksning og få levende hegn og spredte går-

de fremstår tydeligt. Landskabet har en stor skala. Vindmøllerne ved Lem Kær er dominerende i landskabsoplevelsen. De eksiste-rende vindmøller ved Velling Mærsk er tegnet op med mørk grå. Afstand til nærmest vindmølle i Lem Kær er omkring 2,9 kilome-ter. Foto:PlanEnergi

2

8 af 11 vindmøller i Lem Kær Totalhøjde 150 m.Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

10

Page 11: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Visualisering fra sydlige udkant af Høj-mark. Vindmøllerne ser ud til, at have samme stør-relse som vindmøllerne i Lem Kær, og ligner en

forlængelse af den vestligste række. Samspillet medfører her mere rod, og det er vurderet, at det er lidt forvirren-

de. Dog vil afstanden sandsynligvis betyde, at det er lette-re, at adskille parkerne fra hinanden. Testvindmøllerne er trukket fri af terræn og bevoksning, og står i den helt åbne del af kystlandskabet, og det er vurderet, at vindmøller-ne fra dette sted kan påvirke oplevelsen af den del af ky-

2 sten og udsigten. Landskabets karaktertræk fremstår dog stadig tydeligt. Afstand til nærmeste nye vindmølle er om-kring 6 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med hvid. Foto og visualisering: PlanEnergi

VM 2 VM 3VM 1 VM 4

11

Page 12: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

3Nærzone. Eksisterende forhold. Den nordlige del af Lem ligger på det skrånende terræn i overgangen mellem bak-keø og slettelandskab. Fra dele af den højestbeliggende

del af byen er der udsigt over den lavereliggende del af byen, og punktvis er der udsigt over Ringkøbing Fjord og helt til Holms-

land klit. I klart vejr man vindmøllerne ved Hvide Sande Nord-havn ses. De eksisterende vindmøller er tegnet op med mørk grå.

Foto:PlanEnergi

3

Vindmøller i Hvide Sande Nordhavn. 3 stk. Totalhøjde 144 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

12

Page 13: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Visualisering fra den nordlige del af Lem. Vindmøllerne står højt over byen og er markante. Denne oplevelse af vindmøllerne vil være fra en be-

grænset del af den højtbeliggende del af byen, hvor man finder Lem Skole og lidt boliger, da man ikke skal meget

længere ned i terrænet før vindmøllerne sandsynligvis vil forsvinde bag bygninger og bevoksning. Afstand til nær-meste nye vindmølle er omkring 3,8 kilometer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

3

VM 2 VM 3VM 1 VM 4

13

Page 14: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

4Nærzone. Eksisterende forhold. Den sydlige del af Lem lig-ger nede i det flade landskab og består hovedsageligt af erhverv og industri, men nord for vejen ligger dog en ræk-

ke boliger. Her ligger Storskalalandskabet udstrakt med store åb-ne vidder. De eksisterende vindmølller ved Velling Mærsk er teg-

net op med mørk grå. Afstand til nærmeste eksisterende vindmølle er omkring 3 kilometer.

Foto:PlanEnergi

4

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

14

Page 15: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Visualisering mod vest fra udkanten af Lem. Vindmøllerne bliver her oplevet i det store flade halvåbne storskalalandskab. vindmøllerne er

store og dominerende, men det er vurderet, at proportio-nerne i landskabet kan bære de store møller. Vindmøller-

ne opleves som på en række med uens afstand imellem de enkelte møller. Afstand til nærmeste nye vindmølle er om-kring 2,7 kilometer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

415

Page 16: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

5 Nærzone. Eksisterende forhold. Panorering fra nordligste indkørsel til sommerhusområdet ved Stauning Vesterstrand ved Halby, hvor der mellem bevoksningen er udsigt over det flade åbne landskab.

Udsigten er præget af de mange vindmøller. Afstand til nærmeste synlige vindmølle i Lem Kær er omkring 5 kilometer, og afstand til nærmeste vind-

mølle i Velling Mærsk er 2,1 kilometer. Vindmøllerne i Nørhede til Hjortmose og Lyngsmose er tegnet op med grå for at synliggøre dem.

Foto:PlanEnergi

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

5 af 11 vindmøller i Lem Kær. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller ved Lyngsmose. 3 stk. Totalhøjde 127 m.

16

Page 17: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

17

Page 18: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

5 Nærzone. Visualisering af panorama fra udkørsel til sommerhus-område ved Stauning Vesterstrand ved Halby. Her er man tæt på anlægget og vindmøllerne er store og markante. Buen kan opfattes.

Fra dette sted har man kunne følge udviklingen af vindmøller gennem de sidste 30 år. Tidligere har landskabet været stærkt præget af mange vind-

møller i Velling Mærsk, og nu er det de store vindmøller i Lem Kær og Nørhede til Hjortmose der vil dominere bille-det i samspil med de nye vindmøller. Herfra fremstår ma-sten tydeligt og er højere end vindmøllerne. På grund af nærheden til vindmøllerne, og fordi der er så åbent, er

5

Koblingsstation

18

Page 19: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

fundamentet og koblingsstationen synlige i landskabet. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 1,6 kilometer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

19

Page 20: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Eksisterende forhold. Fra den sydligste udkant af Ringkøbing er der udsigt over fjorden. Fjordens kyst-linje tegner sig tydeligt i landskabet med et bælte af lav

strandengsbevoksning i form af græsser og urter og lave buske. Velling Kirke ligger markant i landskabet. Bag kystlinjen står et

virvar af mindre vindmøl ler i Gestenge og Velling Mærsk. Alle eksisterende vindmøller er optegnet med sort.

Foto:PlanEnergi

6

6

1 af 11 vindmøller i Lem Kær 3. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

Vindmøller ved Lønborg Hede. 7 stk. Totalhøjde 141 m.

Velling Kirke

20

Page 21: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

6Nærzone. Visualisering fra sydligste udkant af Ringkøbing. Herfra er det vurderet, at vindmøller-ne er store i landskabet. Møllernes størrelse afvi-

ger fra mange af de andre vertikale linjer i landskabet og højderne ved bakkeøen, der hæver sig bag kysten, bliver

visuelt udvisket. Kystlinjen fremstår dog upåvirket. Opstil-lingsmønstret på en bue er ikke opfatteligt herfra og lig-ner mere to rækker med to møller i hver. Målemasten står her adskilt fra gruppen af vindmøller. Afstanden til Velling Kirke betyder, at kirken kan opleves i det kystnære land-

skab, men den mister sin status som et af de mest markan-te elementer i kystlandskabet. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 5,3 kilometer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

VM 2 VM 3VM 1 VM 4

21

Page 22: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

7Nærzone. Eksisterende forhold. Fra området nord for Vel-ling fremtræder Velling Kirke markant i landskabet. Be-voksningen i det omkringliggende landskab er lav og kir-

ken ligger som højeste elemenet. Denne oplevelse har man spe-cielt fra Vellingvej mellem Ringkøbing og hen til krydset hvor ve-

jen bliver til Velling Kirkeby. Vingespidserne fra de eksisteren-de vindmøller ved Velling Mærsk er synlige over den vindformede bevoksning til højre for kirken.

Foto:PlanEnergi

7

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

22

Page 23: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Visualisering mod Velling Kirke fra ve-jen mellem Velling og Ringkøbing. Strækningen fra Ringkøbing og til svinget nord for Velling, hvor

Velling Kirke opleves markant i landskabet, er på cir-ka 2,5 kilometer. Vindmøllerne vil blive oplevet bag el-

ler i nærhed til kirken på omkring 700 meter. Hvor vind-møllerne bliver oplevet på denne måde, er det vurderet, at de kan forstyrre oplevelsen af kirken som kulturelement i landskabet. Afstand til nærmeste nye vindmølle er om-kring 2,6 kilometer. Se afsnit 10.17 i Miljøvurdering inde-

7 holdende VVM-redegørelse og miljørapport, for nærmere beskrivelse af forholdene.

Foto og visualisering: PlanEnergi

23

Page 24: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

8Nærzone. Eksisterende forhold. Rute 28 mellem Herning-vej og Skjern ligger langs kanten af Skovbjerg Bakkeø, hvor terrænet stiger og falder og der derfor er skiftevis ud-

sigt over landskabet mod vest og lukket for udsyn af terræn og be-voksning. Nord for Højmark er der på en strækning udsigt over

det flade landskab og fjorden. Herfra oplever man idag vindmøl-lerne ved Lem Kær, der fremtræder dominerende i landskabet. Af-stand til nærmeste vindmølle i Lem Kær er omkring 2,4 kilometer.

Foto:PlanEnergi

8

9 af 11 vindmøller i Lem Kær 3 . Totalhøjde 150 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

24

Page 25: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Visualisering fra Rute 28 nord for Høj-mark. Vindmøllerne bliver set bag vindmøllerne i Lem Kær og det vil give lidt mere rod med de man-

ge møller mellem hinanden, men det er vurderet, at der ik-

ke vil være en væsentlig større visuel påvirkning. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 5,6 kilometer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

8

VM 2 VM 3VM 1 VM 4

25

Page 26: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

9

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Hvide Sande Nordhavn. 3 stk. Totalhøjde 144 m.

Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

9Nærzone. Eksisterende forhold. Dejbjerg ligger rimeligt højt på den fligede overgang mellem bakkeø og sletteland-skab. Mod vest og nordvest falder terrænt stort set jævnt

mod det flade område. Landskabet er præget af de mange mindre

vindmøller i Gestenge og Velling Mærsk samt store gårde. Afstand til nærmeste vindmølle i Gestenge er omkring 1,6 kilometer.

Foto:PlanEnergi

26

Page 27: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Visualisering fra nordlige udkant af Dej-bjerg. Vindmøllerne er store, selv fra denne af-stand. Her er et godt billede på de mange små vind-

møller kontra de få store. Det er vurderet, at vindmøller-ne passer til skalaforholdene i landskabet og, at der er en

mindre forøgelse af påvirkningen. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 5,3 kilometer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

927

Page 28: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

10

Nærzone. Eksisterende forhold, dobbeltsidet panorama. Langs Vennervej mellem Velling og Lem bevæger man sig i det flade åbne storskalalandskab med store marker og spred-

te gårde. Herfra oplever man mod syd de fire eksisterende vindmøller i Vel-ling Mærsk. Landskabet mod nord er kraftigt præget af vindmøller, idet

man her har udsigt til MW-vindmøllerne i Lem Kær, Nør-hede til Hjortmose samt langt borte tre vindmøller ved Lyngsmose.

Foto:PlanEnergi

1028

Page 29: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

29

Page 30: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

10

Nærzone. Eksisterende forhold, dobbeltsidet panorama. Fra Vennervej, hvor der er udsigt til vindmøllerne i Lem Kær mod nord vil de nye vindmøller være tydelige over bevoksnin-

gen mod syd. Det samlede anlæg er stort og optager en meget stor del af landskabet. Skalamæssigt passer vindmøller ind i landskabet, men det kan

dog være svært at vurdere størrelsen. opstillingsmønstret fremstår harmonisk, og buen kan måske antydes ved ro-torvinklen på de enkelte møller. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 1,4 kilometer. Foto og visualisering: PlanEnergi

1030

Page 31: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

31

Page 32: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Eksisterende forhold. Fra Rute 28 nord for Dejbjerg Plantage er man nede i det lavereliggende terræn langs kanten af Skovbjerg Bakkeøe og har her

oplevelsen af det storbakkede bakkeøterræn og bevoksningen, der skaber et landskab med en mellemstor skala. En enkelt af vind-

11 møllerne ved Hvide Sande Nordhavn kan skimtes. Her er den teg-net op med mørk grå, for at synliggøre den.

Foto:PlanEnergi

11

1 af 3 vindmøller i Hvide Sande Nordhavn. Totalhøjde 144 m.

32

Page 33: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Visualisering mod vest fra Rute 28. Vindmøllernes størrelse medfører, at de er syn-lige over terræn på bakkeøen, og det er vurde-

ret, at området hvor man oplever vindmøller bliver for-11 øget. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 5,6

kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

33

Page 34: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

12 Nærzone. Eksisterende forhold. Nord for Stauning i det fuldstændig flade og åbne landskab langs Ring-købing Fjord har landskabet øst for vejen et teknisk

præg i form af vindmøller, landbrugsbygninger og Stauning Luft-havn. Vest for vejen er der ufortyrret udsigt over fjorden og de

fugtige eng og marksområder omkring denne. Afstand til nærme-ste vindmølle i Lem Kær er omkring 7,1 kilometer. Vindmøllerne i Lem Kær er tegnet op med hvid for at synliggøre dem.

Foto:PlanEnergi

12

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.

34

Page 35: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

12 Nærzone. Visualisering fra området nord for Stauning. Vindmøllerne er store i forhold til øvrige vertikale elementer i landskabet, og det

er vurderet, at det tekniske præg forøges. Vindmøllerne er synlige, men er uden betydning for oplevelsen af land-

skabet. Opstillingsmønstret er ikke opfatteligt herfra, og anlægget fremstår uharmonisk. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 4,5 kilometer. Vindmøllerne er teg-net op med hvid.Foto og visualisering: PlanEnergi

35

Page 36: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

13Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra broen i Hvi-de Sande er der udsigt over Ringkøbing Fjord til Skov-bjerg Bakkeø, der hæver sig på den anden side. Ople-

velsen af kysten er præget af de mange store og mindre vindmøl-ler langs hele kystlinjen. De forskellige grupper af vindmøller be-

tyder, at det er lettere, at orientere sig i landskabet. Samtidig kan man stadig opleve det bagvedliggende landskab og bakkeøen. Af-stand til nærmeste MW-vindmøller er Lem Kær med 14,4 kilome-ter. De eksisterende vindmøller er tegnet op med hvid.Foto:PlanEnergi

Visualiseringer i mellemzone

13

16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller ved Rudmose. 4 stk. Totalhøjde 125 m.

Vindmøller nord for Højmark. 3 stk. Totalhøjde 73,5 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m. Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

Velling Kirke

36

Page 37: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

13Nærzone. Visualisering fra broen i Hvide San-de. Anlægget bliver oplevet i en del af kyst-strækningen, hvor man ellers ikke ser vindmøl-

ler og i samspil med de øvrige vindmølleparker bliver ud-bredelsen af vindmøller langs kysten forøget. Det er vur-

deret, at vindmøllerne ikke forstyrre oplevelsen af fjorden og kysten. Buen kan anes, men vil formentlig fremstå mere eller mindre tydelig afhængig af vejret. Afstand til nærme-ste nye vindmølle er omkring 11,9 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med hvid.

Foto og visualisering: PlanEnergi

37

Page 38: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Velling Kirke

14Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra den lille jol-lehavn der ligger ud for rådhuset i Ringkøbing, ople-ver man den nære kystlinje langs Ringkøbing samt den

nordøstlige del af kystlinjen. Den sydøstlige del af kystlinjen om-kring fjorden står ikke klart, selv om det er muligt at se vindmøl-

lerne syd for denne ved Lønborg Hede omkring 27 kilomter væk. Velling Kirke ligger synlig i landskabet langs fjorden. De eksiste-rende vindmøller er tegnet op med sort.

Foto:PlanEnergi

14

Vindmøller nord for Hemmet. 5 stk. Totalhøjde ca. 60 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

Vindmøller ved Lønborg Hede. 7 stk. Totalhøjde 141 m.

38

Page 39: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

14Nærzone. Visualisering fra jollehavn ved Ring-købing Rådhus. Vindmøllerne er store og her-fra er det vurderet, at de ikke stemmer over-

ens med de øvrige dimensioner i landskabet. Kystlinjen og fjorden med det bagvedliggende landskab træder dog ty-

deligt frem og kan stadig opleves, selv om udsigten er for-andret i moderat til mindre grad. Opstillingsmønstret op-fattes som to par vindmøller, og fremstår derfor rimeligt harmonisk. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring

5,3 kilometer. Afstand til nærmeste nye vindmølle er om-kring 7,8 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med grå. Foto og visualisering: PlanEnergi

39

Page 40: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

15

Vindmøller nordvest for Hemmet. 6 stk. Totalhøjde 125 m.

Vindmøller ved Lønborg Hede. 7 stk. Totalhøjde 141 m.

Vindmøller nord for Hemmet. 5 stk. Totalhøjde ca. 60 m.

15Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra Søndervigvej hvor der er fladt og åbent er det vurderet, at landska-bet har en stor skala. Mod syd er der kig til Ringkøbing

Fjord. Gammelsogn Kirke opleves markant i landskabet.Foto:PlanEnergi

40

Page 41: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

15Nærzone. Visualisering fra Søndervigvej. Her-fra er der scalamæssigt overensstemmelse med landskabet og Gammelsogn Kirke. Gammel-

sogn Kirke fremstår ikke længere som eneste markante landskabselement, men det er vurderet, at påvirkningen af

indsyn til kirken er i moderat til lille grad. Afstand til nær-meste nye vindmølle er omkring 11,8 kilometer. Vindmøl-lerne er tegnet op med mørk grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

41

Page 42: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra den sydlige del af kirkegården ved Gammelsogn Kirke, hvor der over stengærdet er udsigt over Ringkøbing Fjord. Vindmøl-

lerne i Lem Kær ses bag Ringkøbing, mens det øvrige landskab opleves med de mindre vindmøller i Gestenge og Velling Mærsk.

De eksisterende vindmøller er tegnet op med sort for synlighedens skyld.

Foto:PlanEnergi

16

16

Vindmølle ved Ringkøbing Havn. 1 stk. Totalhøjde ca. 30 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m. Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

42

Page 43: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

16 Nærzone. Visualisering fra Den bagerste del af kirkegården ved Gammelsogn Kirke. Det er vurderet, at vindmøllerne fremstår store i kyst-

landskabet, men at der ikke er nogen væsentlig påvirk-ning af udsigten fra kirkegården. Afstand til nærmeste nye

vindmølle er omkring 10,3 kilometer. Vindmøllerne er teg-net op med mørk grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

43

Page 44: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

17Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra Rute 15, Her-ningvej er der ofte lukket af bevoksning for udsyn mod syd, men på en strækning øst for Velling Plantage er

der punktvis åbent og her oplever man vindmøllerne i Lem Kær. Vindmølleanlægget i Lem Kær fremstår markant, men påvirker

ikke nogen væsentlig landskabelig oplevelse. Afstand til nærme-ste vindmølle i Lem Kær er omkring 3,4 kilometer. Vindmøllerne i Velling Mærsk er tegnet op med mørk grå.

Foto:PlanEnergi

17

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.

44

Page 45: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

17Mellemzone. Visualisering mod sydvest fra Ru-te 15. Vindmøllerne bliver oplevet mellem vind-møllerne i Lem Kær, og det er vurderet, at an-

læggene tilsammen fremstår lidt mere rodet, men at der ikke er en betydelig visuel påvirkning. Afstand til nærme-

ste nye vindmølle er omkring 6,6 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

VM 2 VM 3VM 1 VM 4

45

Page 46: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

18Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra Adelvej vest for hedeområdet ved Kjelderbakke, har man lang-strakt udsigt over landskabet mod syd og vest. Her-

fra oplever man tydeligt karakteren i landskabet omkring fjorden med spredte gårde, få levende hegn og få mindre bevoksninger. I

baggrunden er store dele af Holmsland Klit synlig. Vindmøllean-lægget i Lem Kær står som et markant landskabselement. Afstand til nærmeste vindmølle i Lem Kær er omkring 4,8 kilometer. Vind-møller i Velling Mærsk og Hvide Sande er tegnet op med hvid. Foto:PlanEnergi

18

Vindmølle ved Hvide Sande øst. 1 stk. Totalhøjde 75 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Hvide Sande Nordhavn. 3 stk. Totalhøjde 144 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.

46

Page 47: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

18Mellemzone. Visualisering fra Adelvej ved Kjel-derbakke. Vindmølleanlægget står i forlængel-se af vindmøllerne i Lem Kær, og i det åbne

kystlandskab bliver påvirkningen forøget. Vindmøllerne er vertikalt meget store i forhold til det flade landskab, og

det er vurderet, at det er en væsentlig visuel påvirkning af landskabet fra dette punkt. Det er dog stadig muligt at op-leve karakteristika i landskabet og de markante horinson-tale linjer. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 7,5 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med lys grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

47

Page 48: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

19Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra udsigtspunk-tet i den nordlige del af Dejbjerg Hede er der lang-strakt udsigt til alle sider. Herfra kan man i klart vejr

nyde udsigten over størstedelen af Ringkøbing Fjord og Holms-land Klit. Desuden er det muligt, at opleve alle de omkringlig-

gende vindmølleparker. Vindmøllerne i Lem Kær fremstår som et markant landskabselement, men naturligvis afhænger deres tyde-lighed i landskabet af sigtbarheden. Landskabet har en stor ska-la. Afstand til nærmeste vindmølle i Lem Kær er omkring 5,8 kilo-meter. Foto:PlanEnergi

19

7 af 11 vindmøller i Lem Kær 3. totalhøjde 150 m.

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Hvide Sande Nordhavn. 3 stk. Totalhøjde 144 m.

Vindmølle ved Hvide Sande øst. 1 stk. Totalhøjde 75 m.

48

Page 49: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

19Mellemzone. Visualisering fra Dejbjerg Hede, hvor man kan se hvor vindmøller til mange si-der. Oplevelsen af vindmøller i landskabet er

forøget, men da man i forvejen kan se vindmøller i landka-bet fra dette sted, er det vurderet, at der ikke er en væsent-

lig forandring af udsigten. Vindmøllerne er tydeligt store i det flade landskab, men landskabets store skala kan rum-me vindmøllerne og det er stadig muligt at opleve land-skabet og den langstrakte udsigt mellem møllerne. Herfra er målemasten skjult bag træet. Afstand til nærmeste nye

vindmølle er omkring 7,5 kilometer. Vindmøllerne er teg-net op med grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

VM 1

49

Page 50: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

20Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra det naturskøn-ne Skjern Enge har man i retning mod projektområ-det udsigt til mange vindmøller der står mellem hin-

anden. De mest markante er vindmøllerne i Lem Kær, der fra det-te punkt står baghinanden. Oplevelsen af de eksisterende vind-

møller har ingen betydning for oplevelsen af det storslåede områ-de, da deres udspredning i synsvinklen er forholdsvis lille og der stort set er den samme landskabelige oplevelse hele vejen rundt. Vindmøllerne er tegnet op med sort.Foto:PlanEnergi

20

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

50

Page 51: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

20Mellemzone. Visualisering fra Skjern Enge. Selv fra denne afstand er det tydeligt at vind-møllerne er store, idet nav er synlig over be-

voksningen, men det er vurderet, at der ikke er nogen vi-suel påvirkning af oplevelsen af Skjern Enge. Afstand til

nærmeste nye vindmølle er omkring 12,6 kilometer. Vind-møllerne er tegnet op med meget mørk grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

51

Page 52: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

21 Mellemzone. Eksisterende forhold. Fra den sydli-ge del af Holmsland Klit er udsigten mod Ringkøbing Fjord ofte skærmet af klitter eller sommerhusom-

råder, men der er også stadig steder, hvor der er helt åbent mod fjorden, som fra dette område ved Årgab. Kystlinjen på den anden

side af fjorden er præget af vindmøller, der står mere eller min-dre tydeligt afhængig af afstand. Her er alle vindmøller tegnet op med sort, for at tydeliggøre dem.

Foto:PlanEnergi

21

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller nord for Højmark. 3 stk. Totalhøjde 73,5 m.

Vindmøller ved Rudmose. 4 stk. Totalhøjde 125 m.

52

Page 53: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

21 Mellemzone. Visualisering mod nordøst fra den sydlige del af Holmsland Klit. Vindmøl-lerne opleves mellem og ved siden af parken i

Lem Kær og udbredelsen af vindmøller langs kysten for-øges i mindre grad. Den visuelle påvirkning er vurderet

til, at være moderat til lille. Afstand til nærmeste nye vind-mølle er omkring 12,6 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med mørk grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

53

Page 54: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

22 Fjernzone. Eksisterende forhold. Fra de øverste klitter i Sommerhusområdet nord for Hovvig, er der udsigt over Holmsland. Her er foto fra Sortebærdalen, men denne

oplevelse har man mange steder i området. Afstand til nærmeste

store vindmøller i Lem Kær er omkring 17,6 kilometer. De eksiste-rende vindmøller er tegnet op med sort.

Foto:PlanEnergi

22

Gammelsogn Kirke

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

Vindmøller ved Lønborg Hede. 7 stk. Totalhøjde 141 m.

Vindmøller nordvest for Hemmet. 6 stk. Totalhøjde 125 m.

Vindmøller nord for Hemmet. 5 stk. Totalhøjde ca. 60 m.

54

Page 55: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

22 Mellemzone. Visualisering fra sommerhus-området ved Sortebærdalen. Vindmøllerne er synlige rimeligt højt over horisonten, men det

er vurderet at der er en lille visuel påvirkning der ikke har nogen betydning for oplevelsen af stedet og det omkring-

liggende landskab. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 18,3 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med meget mørk grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

55

Page 56: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Visualiseringer i fjernzone

23

Vindmøller ved Lyngsmose. 3 stk. Totalhøjde 127 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.

16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

23 Fjernzone. Eksisterende forhold. Fra Hoverdal syd for Hoverdal Plantage er man godt oppe på bakkeøen med udsigt over landskabet mod syd. Landskabet er i høj

grad præget af vindmøller, der står i horisonten bag det blødt bøl-gede terræn, der falder markant ned mod Hover Ådal. De tre vind-

mølleanlæg er lette at adskille fra hinanden. Vindmøllerne i Lem Kær og Nørhede til Hjortmose er tegnet op med mørk grå.

Foto:PlanEnergi

56

Page 57: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

23 Mellemzone. Visualisering fra Hoverdal. Vind-møllerne ses mellem vindmøllerne i Lem Kær og Nørhede til Hjortmose. Landskabet er her-

fra fuldstændig præget af vindmøller, og den øgede på-virkning er ubetydelig. Afstand til nærmeste nye vindmølle

er omkring 15,3 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med meget mørk grå.

Foto og visualisering: PlanEnergi

VM 2 VM 3VM 1 VM 4

57

Page 58: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

24

24 Fjernzone. Eksisterende forhold. Fra Rute 28 mellem Tim og Hee er der på en strækning nord for Hee fladt og åbent. Over bevoksningen kan man se yderste vin-

gespids af vindmøllerne i Lem Kær og vingen fra en enkelt mølle i Nørhede til Hjortmose, men det er ikke noget der er tydeligt i land-

skabet. Afstand til nærmeste store vindmølle i Nørhed til Hjortmo-se er omkring 7,4 kilometer...

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

58

Page 59: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

24 Mellemzone. Visualisering mod syd nord for Hee. Øverste vingespids fra de fire testmøl-le er synlig over bevoksningen, og det er vur-

deret, at der ikke er nogen påvirkning af landskabet i det-te område. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring

15,2 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med rød for at gøre dem synlige over bevoksningen.

Foto og visualisering: PlanEnergi

VM 2

VM 1 VM 3 og 4

59

Page 60: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

25 Fjernzone. Eksisterende forhold. Parkeringspladsen ved lystbådehavnen ved Skaven Strand ligger hævet over selve lystbådehavnen. Herfra oplever man den bugte-

de kystlinje omkring den sydøstlige del af fjorden. En del af denne kystlinje er i høj grad præget af vindmøller i klart vejr, idet vind-

møllerne ved Lem Kær, Gestenge, Nørhede til Hjortmose og Lyngs-mose står blandet imellem hinanden. Alle de eksisterende vindmøl-ler er tegnet op med sort.

Foto: PlanEnergi 25

Vindmøller ved Vognkær. 5 stk. Totalhøjde 125 m

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller nord for Højmark. 3 stk. Totalhøjde 73,5 m.

Vindmøller ved Lyngsmose. 3 stk. Totalhøjde 127 m.

60

Page 61: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

25Fjernzone. Visualisering fra lystbådehavn ved Skaven Strand. Vindmølleanlægget adskiller sig fra de øvrige parker ved at være trukket længe-

re ud i kystlandet. Vindmøllerne er overdrevent tydelige, og de vil fremstå langt svagere, og det er derfor vurderet,

at der ikke er en væsentlig påvirkning. Afstand til nærme-ste nye vindmølle er omkring 13,7 kilometer. Vindmøllerne er tegnet op med sort.

Foto og visualisering: PlanEnergi

61

Page 62: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

26 Fjernzone. Eksisterende forhold. Fra Nørre Lyngvig Fyr, der er åbent for turister. Hovedtrækkene i land-skabet står tydeligt frem med klitter, den flade fjor-

deng, fjorden samt det flade landskab på den anden side og bak-keøen der rejser sig. Landskabet på den modastte side af fjor-

den er præget af de mange vindmølleparker. Afstand til nærme-ste vindmølle ved Lem Kær er knap 15 kilometer. De eksisterende vindmøller er tegnet op med hvid for synlighedens skyld.

Foto:PlanEnergi

26

Nørre Lyngvig Kirke

Vindmøller i Velling Mærsk. 4 stk. Totalhøjde ca. 45 m.

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.Vindmøller ved Gestenge. 67 stk. Totalhøjde ca. 46 m.

Vindmøller nord for Højmark. 3 stk. Totalhøjde 73,5 m.

Vindmøller ved Rudmose. 4 stk. Totalhøjde 125 m.

Velling Kirke

62

Page 63: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

26Fjernzone. Visualisering fra Nørre Lyngvig Fyr, hvorfra vindmøllerne opleves tydeligt i kystland-skabet. Vindmølleanlægget medfører en forøgel-

se af vindmøller langs kysten og deres størrelse får det bag-vedliggende bakkeølandskab til at syne mindre vertikalt. An-

lægget har dog en lille udbredelse, hvilket betyder at de ik-ke fylder meget i den samlede oplevelse af landskabet. På baggrund af det, er det vurderet, at der er en moderat til lille påvirkning af oplevelsen af kystlandskabet. Afstand til

nærmeste nye vindmølle er omkring 13,4 kilometer. Vind-møllerne er tegnet op med hvid.Foto og visualisering: PlanEnergi

63

Page 64: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

27

27 Fjernzone. Eksisterende forhold. Fra Husby Klit ved Strandgården Museum. Herfra er der vid udsigt til Skovbjerg Bakkeø hen over Vest Stadil Fjord og de

omkringliggende engområder. Horisonten er præget, men ik-ke domineret af vindmøller, der alle vil kunne ses i klart vejr. Af-

stand til nærmeste vindmøller i Vognkær er omkring 10 kilome-ter. De eksisterende vindmøller er tegnet op med hvid for synlig-hedens skyld.

Foto:PlanEnergi

Vindmøller i Lem Kær. 11 stk. Totalhøjde 150 m.16 af 22 vindmøller ved Nørhede til Hjortmose. Totalhøjde 150 m.

Vindmøller nord for Højmark. 3 stk. Totalhøjde 73,5 m.

Vindmøller ved Vognkær. 5 stk. Totalhøjde 125 m

64

Page 65: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

27 Fjernzone. Visualisering fra klitten bag Strand-gården Museum. Der er en lille forøgelse af op-levelsen af vindmøller i landskabet, men det er

vurderet at være ubetydeligt for oplevelsen af landskabet fra dette område, specielt da afstanden vil betyde at vind-

møllerne ofte vil være udviskede. Afstand til nærmeste nye vindmølle er omkring 21,9 kilometer. Vindmøllerne er teg-net op med hvid.

Foto og visualisering: PlanEnergi

Planlagte vindmøller ved Rindum Enge, 5 stk. Totalhøjde 125 m

65

Page 66: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Natvisualiseringer

1ANærzone. Eksisterende forhold - Nat. Fra den sydlige udkant af Velling er der helt mørkt, bortset fra belys-ning i de boliger langs vejen.

Foto:PlanEnergi

1A

66

Page 67: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Natvisualisering fra den sydlige ud-kant af velling. De ti nye lys er markante og oplevelsen af det mørke landskab og natte-

himlen vil være forandret. Fra denne afstand kan det hvi-de blinkende lys være forstyrrende, og det er vurderet, at

de vil være en væsentlig til moderat påvirkning i de mør-ke timer.

Foto og visualisering: PlanEnergi

1A67

Page 68: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

3ANærzone. Eksisterende forhold - Nat. Fra den nordlig-ste del af Lem, hvor man oplever lyset fra Hvide San-de og Lem by.

Foto:PlanEnergi

Vindmøller i Hvide Sande. De to yderste med hvidt lys, den midterste med rødt lys

3A

68

Page 69: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Natvisualisering fra nordlige del af Lem. Lyset fra vindmøllerne vil indgå i det samlede billede af lys fra Hvide Sande samt

det blinkende lys fra vindmøllerne i Hvide Sande Nord-havn. Derudover er der vejbelysning og lys fra boliger og

biler i Lem. Det blinkende lys vil givetvis skille sig ud og være mere markant, men det er vurderet, at lysene vil ha-ve en moderat til lille påvirkning på oplevelsen af land-skabet og byen.Foto og visualisering: PlanEnergi

3A69

Page 70: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

5ANærzone. Eksisterende forhold - Nat. Fra indkørsel til sommerhusområdet ved Stauning Vesterstrand ved Halby oplever man det røde lys fra vindmøllerne i Lem

Kær og længere væk Nørhede til Hjortmøse, samt fra de få gårde og huse i området. Her er temmelig mørkt, med røde lys på rækker. Foto:PlanEnergi

5A

70

Page 71: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Natvisualisering fra Sommerhusom-rådet ved Stauning Vesterstrand ved Halby. De hvide blinkende lys er markante mod nat-

tehimlen, og det er vurderet, at de vil medføre en foran-dring i oplevelsen af stedet når det er mørkt. Det er derfor

vurderet, at belysningen på vindmøllerne vil påvirke ople-velsen i moderat grad fra dette område.

Foto og visualisering: PlanEnergi

5A71

Page 72: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

8ANærzone. Eksisterende forhold - Nat. fra Rute 28 nord for Højmark er der udsigt mod vest og sydvest, og her oplever man lysene fra Velling og de spredte boliger i

det åbne land samt det røde lys på vindmøllerne i Lem Kær. Man

færdes her på en trafikeret vej hvor lyset fra de modkørende kom-mer og går.Foto:PlanEnergi

8A

72

Page 73: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Nærzone. Natvisualisering fra Rute 28 nord for Højmark. Det blinkende hvide lys vil blive oplevet mellem det røde lys på vindmøllerne i

Lem Kær, og det er vurderet, at påvirkningen er moderat. Foto og visualisering: PlanEnergi

8A73

Page 74: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

23AFjernzone. Eksisterende forhold - Nat. Fra Hove-rdal syd for Hoverdal Plantage er de røde lys fra vindmøllerne ved Nørhede til Hjortmose og Lem

Kær det mest markante mod nattehimlen.

Foto:PlanEnergi

23A

74

Page 75: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Fjernzone. Natvisualisering fra Hoverdal, hvor det blinkende hvide lys vil blive op-levet svagt mellem de røde lys på himlen,

og det er vurderet, at der vil være en lille eller slet ingen påvirkning fra denne afstand.

23AFoto og visualisering: PlanEnergi

75

Page 76: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Visualiseringer af mastetyper

1C

1B Visualisering fra Velling med bardunmast.

76

Page 77: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Visualisering fra Velling med gittermast.1B Visualisering fra Velling med gittermast.

77

Page 78: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

Visualiseringer af mastetyper

5B5B Visualisering fra Stauning Vesterstrand ved Halby med bardunmast.

78

Page 79: Bilag 1 til Miljøvurdering indeholdende VVM-redegørelse og ...naturstyrelsen.dk/...velling_m_rsk_visualiseringer... · Visualisering For at vurdere den visuelle påvirkning fra

5B Visualisering fra Stauning Vesterstrand ved Halby med gittermast.

79