Top Banner
RAPORT PREGATIT PENTRU John Sample VARSTA: 28 GEN: M BFQ Big Five Questionnaire dezvoltat de CAPRARA, BARBARANELLI & BORGOGNI Data aplicarii: 2015-09-30 17:31:37
12

Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

Oct 03, 2018

Download

Documents

trinhtram
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

RAPORT PREGATIT PENTRU

John SampleVARSTA: 28 GEN: M

BFQ Big FiveQuestionnairedezvoltat de CAPRARA, BARBARANELLI & BORGOGNI

Data aplicarii: 2015-09-30 17:31:37

Page 2: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P1John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

Interpretarea acestui raportScopAcest raport se bazeaza pe raspunsurile tale la BFQ (Big Five Questionnaire). Acesta ajuta la o mai bunaintelegere a caracteristicilor tale preferentiale, atitudinale si comportamentale rezultate din structurapersonalitatii tale.

DefinireDescrierile din acest raport pornesc de la cea mai actuala teorie in domeniul personalitatii, "teoria celor cincifactori" (Big Five). Conform acesteia, personalitatea poate fi definite prin cinci trasaturi principale:

EXTRAVERSIE AMICALITATE CONSTIINCIOZITATE

DESCHIDERE MENTALA STABILITATE EMOTIONALA

Fiecare dintre trasaturile principale (numite in raport scale principale) are in componenta doua fatete (numitein raport scale secundare). Raportul ofera scoruri pentru cele 5 trasaruri/scale principale si 10 fatete/scalesecundare.Scorurile sunt prezentate pe o scala de la 1 la 100.Este important sa retii ca personalitatea nu te indreapta in mod direct spre o anumita ocupatie, insainfluenteaza semnificativ modul in care faci lucrurile, precum si tipul de activitati pe care le preferi si in carepoti fi eficient. Cunoscandu-ti personalitatea vei sti daca ai dezvoltate trasaturile necesare pentru un anumitdome-niu de activitate, sau daca trebuie sa depui un efort constient pentru a le dezvolta.

CARE TIN DE TINE

interesele vocationaletrasaturile de personalitatevalorile personaledisponibilitatea de a urma anumite studii si formarinecesare calificarii in meseria/profesia vizata

CARE TIN DE CONTEXTUL EXTERIOR

existenta de oferte viabile de studii si formari pentrudomeniul alesexistenta pe piata muncii a unei nevoi de specialisti indomeniul ales

UtilizareSubliniem faptul ca testul se refera doar la trasaturile de personalitate. In alegerea unei directii in carieraaceste rezultate trebuie coroborate cu un numar de alte informatii, printre care interese personale, aptitudineamentala generala (inteligenta), valori personale, disponibilitatea de a urma studiile si formarea necesaracalificarii in meseria vizata, disponibilitatea ocupatiilor pe piata muncii etc.

ATENTIE!

! !Trebuie sa iei in considerare aceste rezultate ca reflectand personalitateata reala, doar in conditiile in care consideri ca ai urmat instructiunile site-ai implicat la maxim in sarcinile pe care le-ai avut de rezolvat.

Deoarece scopul pentru care ai aplicat acest test este facilitarea luariiunei decizii majore in viata, recomandam ca la interpretarea BFQ si inalegerea unui traseu in cariera sa consulti opinia unui consilier specializat.

Structura Raportului1. Profilul BFQ Liniar si Radar

2. Profilul BFQ detaliat

3. Preferinte comportamentale derivate din trasaturile de personalitate

4. Exemple de Ocupatii

5. Recomandari Generale

Page 3: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P2John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

1. Profilul BFQ Liniar si RadarScorare bazata pe ETALONUL ROMANESC COMBINAT (N=2100ss)

ScalePrimare

Profil Liniar ScaleSecundare

74

E

Extraversie

dinamism 71

dominant 72

92

A

Amicalitate

cordialitate 94

cooperare 86

10

C

Constiinciozitate

Meticulozitate 6

Perseverenta 22

34

M

Deschidere mentala

Deschiderespre cultura 18

Deschiderespre experienta 64

18

S

Stabilitate emotionala

Controlulimpulsurilor 8

Controlulemotiilor 41

Page 4: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P3John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

Profil Liniar

Extraversie

Amicalitate

Constiinciozitate

Stabilitate emotionala

Deschidere mentala

Do72

(Dominanta)

Di71

(Dinamism)

E74

(Extraversie)

Cp86

(Cooperare)Co94

(Cordialitate)

A92

(Amicalitate)

Pe22

(Perseverenta)

Sc6

(Meticulozitate)

C10

(Constiinciozitate)

Ce41

(Controlul emotiilor)

Ci8

(Controlul impulsurilor)S18

(Stabilitate emotionala)

Ae64

(Deschidere spre experiente)

Ac18

(Deschidere spre cultura)

M34

(Deschidere mentala)

10 20 30 40 50 60 70 80 90 100

Page 5: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P4John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

Scala PrimaraExtraversie E 74

Scala E identifica persoanele entuziaste, care se integreaza cu usurinta in cadrul colectivului, carerelationeaza usor si de aceea sunt capabile sa stabileasca cai de comunicare eficiente cu cei din jur.

0 - 20 Persoana introvertita si putin activa. Tinde sa se inchidain sine, sa evite relationarea cu lumea exterioara. Nu este vorbareata.Este timida si evita sa iasa in evidenta in cadrul grupurilor. Nu vineaproape niciodata cu initiative, ci prefera sa urmeze directiile si ideilecelorlalti.

20 - 40 De cele mai multe ori, persoana prefera sa steasingura. Prefera sa execute, nu sa comande, adica accepta roluri desubordonat, decat roluri manageriale care presupun trasarea unorsarcini, impunerea unor proceduri sau stiluri de munca. Este maidegraba retrasa, nu iese foarte mult in evidenta. Rareori va lua cuvantulin public. Prefera mediile de munca in care stie exact ce are de facut sicare nu implica multa relationare cu ceilalti.

40 - 60 Persoanei ii place sa fie in compania celorlati. Estecomunicativa, extrovertita, chiar daca nu intotdeauna va fi cea care vada tonul discutiei. In general, cauta sa fie placuta si sa se integreze incolectivul din care face parte.

60 - 80 Persoana adora sa fie in compania oamenilor;demonstreaza dezinvoltura in actiunile proprii; este mai degrabavorbareata si extrovertita, dand dovada de mare putere de convingere.Cauta in mod constant sa isi imbunatateasca performanta la locul demunca si ii place sa fie in centrul atentiei. Ii place sa vorbeasca, sa isiexpuna punctul de vedere, de aceea este vazuta ca o persoana eficientasi preocupata de ceea ce se intampla in jurul sau.

80 - 100 Persoana in permanenta cautare a aceloractivitati care ii permit sa stea in compania oamenilor. Este foarteextrovertita si comunicativa. Se comporta foarte dezinvolt si ii placeideea ca cei din jur sa o urmeze. Va face tot ce ii sta in putinta sa atragacat mai multa simpatie, va lua cuvantul in public, isi va exprima cu tariesi convingere punctul de vedere. Va cauta si va propune noi solutii laprobleme si chiar noi modalitati de organizare a activitatilor.

Scale Secundare ale Extraversiei

Dinamism Di

71%

Subscala Di are ca obiectiv masurarea aspectelor legate de usurinta in comunicare, de entuziasm side energie. Subscala identifica acele persoane care se implica in tot felul de activitati ale grupului dincare fac parte, le place sa ia cuvantul in public si sa isi exprime punctele de vedere in fata celorlalti.

0 - 35 Persoana poate ficaracterizata ca introverta. Prefera sa nuiasa in evidenta. Este destul de reticentain comunicare, mai ales cu persoanele pecare nu le cunoaste foarte bine. Estereticenta atunci cand vine vorba deactivitati de grup, preferand mai degrabasa stea retrasa si sa observe.

35 - 70 Persoana manifesta unnivel moderat de extraversie, in sensul cadorinta sa de a fi sociabila si de a seintegra in grup este determinata desituatie. Exista multe momente in care sesimte in largul sau in contexte sociale siin care ii place sa comunice, insa acestlucru se intampla doar in anumite situatiisi in special cu persoane pe care lecunoaste.

70 - 100 Persoana poate ficaracterizata ca fiind sociabila si cu omare capacitate de integrare in contextediferite. Comunica cu usurinta si stie cumsa isi sustina punctul de vedere. Cauta caprin tot ceea ce face sa isiimbunatateasca in mod constantperformanta la locul de munca.

Dominanta Do

72%

Subscala Do identifica persoanele carora le place sa initieze activitati si sa isi asume rolul de lidersau de coordonator. Subscala descrie persoane carora le place sa fie in centrul atentiei si careagreeaza competitiile. Aceste persoane isi sustin cu tarie si convingere punctul de vedere si cauta demutle ori sa isi impuna dorintele si ideile.

0 - 35 Persoana prefera sa nuatraga atentia asupra sa. Pentru ca nuagreeaza competitiile, este posibil sa seidentifice cu persoanele care pot firegasite mai degraba in pozitii desubordonare. In general, un scor scazutindica lipsa de incredere in fortele propriisi lipsa dorintei de a-si depasi propriaperformanta.

35 - 70 Persoana manifesta ocapacitate medie de persuasiune acelorlalti. Poate avea un rol desubordonat, insa si o pozitie deconducere, aceasta din urma in specialdaca i se cere acest lucru si dacacircumstantele si oamenii pe care trebuiesa le gestioneze ii sunt familiare.

70 - 100 Persoana poate fidescrisa ca fiind capabila sa isi sustina cutarie cauza. Da dovada de mult talent inmodul in care pune problema cu cei dinjur, ii influenteaza pentru ca ideile sale safie acceptate. Astfel, poate fi lider deopinie, stiind cum sa isi sustina punctulde vedere in functie de auditoriu. Ingeneral, nu se da batuta cu usurinta siface tot posibilul pentru ca ceea cesustine sa fie acceptat.

Page 6: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P5John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

Scala PrimaraAmicalitate A 92

Scala A identifica persoanele care stiu sa se faca placute, sa lege cu usurinta relatii de prietenie si care stiucum sa interactioneze in cel mai amabil mod cu cei din jur. Amicabilitatea corespunde tendintei de fi inarmonie cu cei din jur, de a construi si mentine relatii de prietenie si colaborare cu ceilati.

0 - 20 Persoana este interesata doar de propria persoana si nuisi face griji pentru cei din jur. Se gandeste doar la ea insasi, lainteresele sale si la ceea ce poate fi benefic doar pentru ea. Astfel, dadovada de o mare doza de egoism si lipsa de toleranta fata de cei dinjur.

20 - 40 Persoana prefera sa isi urmareasca mai degrabainteresele proprii si nu pe cele ale celor din jur. Uneori se comporta inmod ostil, lipsit de tact, pune accentul in primul rand pe beneficiulpersonal, neglijand in mare parte dorintele si interesele celorlalti. Esteperceputa ca individualista, de aceea ceilalti pot evita sa o includa inechipele lor.

40 - 60 Persoana urmareste, in general, atingerea obiectivelorproprii, dar ia in considerare exigentele celor din jur si coopereza cu ei.Tinde sa ii trateze pe acestia cu amabilitate si tact, dar uneori poateavea reactii bruste sau poate fi indiferenta. Desi colaboreaza bine cu ceidin jur, daca lucrurile nu iau turnura dorita, este posibil sa aiba otoleranta redusa.

60 - 80 Persoana se intereseaza de problemele si nevoilecelorlalti si tinde sa se comporte amabil si cu tact. Mizeaza mult pecooperare si colaborare in atingerea obiectivelor propuse. Stie cum sase faca placuta si cum sa castige increderea celor din jur

80 - 100 Persoana privilegiaza bunastarea celor din jurinaintea celei proprii. Se comporta amabil, cu tact si este foartecordiala. Extrem de increzatoare, cateodata chiar naiva in relatia cu ceidin jur, de multe ori pune interesul celorlati inaintea celui propriu.Aceasta duce la nefinalizarea lucrarilor proprii si poate crea frustrari.

Scale Secundare ale Amicalitatii

Cordialitate Co

94%

Subscala Co indentifica persoanele care sunt dispuse sa acorde increderea celor din jur si care stiucum sa castige increderea celorlalti. Subscala Co masoara de asemenea si disponibilitatea si atentiapentru ceilalti.

0 - 35 Persoana tinde sa fie maidegraba banuitoare si sa nu acordeincredere celor din jur. In general estesusceptibila, iar increderea sa va ficastigata fie foarte greu, fie niciodata intotalitate. De obicei nu acorda a douasansa. Se destainuie greu si de aceeapoate parea rece si distanta.

35 - 70 Persoana nu este nicisuspicioasa, insa nici naiva in a acordacircumstante atenuante celorlati. Ingeneral poate pastra secrete.Amabilitatea si bunavointa sa semanifesta selectiv, indreptandu-se inspecial fata de persoane cunoscute sicare au dovedit de-a lungul timpului camerita aceasta incredere si sinceritate.

70 - 100 Persoana se arataamabila si binevoitoare chiar si cu cei pecare nu ii cunoaste foarte bine. Punemare pret pe buna-credinta si sinceritateacelor din jur, pornind de la premisa caacestia vor manifesta aceeasi atitudine.Stie sa pastreze secretele celorlalti, fiindperceputa ca o buna confidenta.

Cooperare Cp

86%

Subscala Cp evidentiaza acele persoane care dau dovada de o sensibilitate generala si atentie fatade cei din jur. De asemenea, subscala identifica capacitatea persoanelor de a stii cum sa vina inintampinarea nevoilor celorlalti.

0 - 35 Persoana nu se lasainfluentata de emotii in deciziile luate. Areo preocupare exagerata pentru intereselepersonale, fara sa tina seama deinteresele altora. Prefera munca sirecompensa individuale, nesocotindinteresele colectivitatii. Nu ii place saimpartaseasca cu cei din jur roadelemuncii si succesele sale. Nu pune pret peceea de gandesc cei din jur si nu acordaatentie daca cineva este lezat sau suparatde atitudinea sa.

35 - 70 Persoana manifesta otoleranta si un altruism medii fata de ceidin jur. Stie sa faca foarte bine distinctiaintre momentele in care poate samanifeste un usor egoism si momentelede disponibilitate pentru ceilalti. Nu estenaiva, nu se poate profita de bunavointasa, insa este capabila sa fie alaturi degrupul sau sau de alte persoane inmomente dificile.

70 - 100 Persoana altruista sitoleranta cu cei din jur. Face tot posibilulpentru a castiga increderea persoanelorcu care interactioneaza si esteintotdeauna disponibila pentru ceilaltiatunci cand acestia au o problema si aunevoie de ajutor. Disponibilitatea sa estesincera, de aceea uneori exista riscul caceilalti sa profite. Se exprima siactioneaza, in general, fara prefacatoriesau ganduri false.

Page 7: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P6John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

Scala PrimaraConstiinciozitate C 10

Scala C are ca obiectiv identificarea persoanelor care pretuiesc planificarea si organizarea, care sunt atentela detalii si iau in considerare toate aspectele problemei inainte de a lua orice fel de decizie.

0 - 20 Persoana arata un interes limitat pentru ordine si reguli.De asemenea, prefera sa evite responsabilitatile si este extrem dedelasatoare. Munceste la modul haotic, apucandu-se de mai multelucruri deodata si finalizand foarte putine.

20 - 40 Persoana nu este in mod particular inclinata sarespecte regulile, cateodata preferand sa actioneze putin ordonat simetodic. Prefera sa evite responsabilitatile, nu este dedicata si denota operseverenta slaba. In activitatile pe care le intreprinde, prefera sa seghideze dupa principiul "cat mai putin efort si implicare".

40 - 60 Persoana tinde sa actioneze metodic si ordonat, chiardaca uneori poate sa para putin sistematizata in actiune; incearca sadepuna suficienta dedicatie si tenacitate in actiunile proprii. Cu toateacestea, va cauta sa gaseasca metode prin care sa se sustraga dacapoate activitatilor pe care trebuie sa le realizeze.

60 - 80 Persoana urmeaza regulile si respecta termenelelimita, actionand ordonat si metodic. Adora sa lucreze cu dedicatie,demonstrand tenacitate si perseverenta. Pretuieste planificarea si iiplace sa stie etapele pe care trebuie sa le urmeze. Planifica, controleazadaca totul se desfasoara conform planului stabilit si incearca sa eliminetimpii morti.

80 - 100 Persoana da dovada de acuratete maxima siprecizie in activitati. Are respect pentru ordine si disciplina. Aratatenacitate si perseverenta, chiar si in fata obstacolelor si lucrurilorneprevazute. Extrem de responsabila la locul de munca, ii place saplanifice si sa organizeze. Traseaza linii de actiune si face in asa felincat acestea sa fie respectate.

Scale Secundare ale Constiinciozitatii

Meticulozitate Sc

6%

Subscala Sc a fost construita cu scopul de a masura aspecte legate de meticulozitate, atentie pentrudetalii si pasiunea pentru ordine. Subscala identifica acele persoane carora le place sa planifice indetaliu si sa ia in considerare fiecare aspect al problemei.

0 - 35 Persoana prefera salucreze fara a avea un plan bine stabilit.Realizeaza activitatile in ordinea in caresunt cerute si nu acorda prea mareatentie detaliilor. Daca munca presupuneprea multa planificare, are tendinta sarenunte. Este dezordonata inimplementarea activitatilor. Fiind usor dedistras, de multe ori livreaza munca pejumatate facuta sau superficial realizata.

35 - 70 Persoana prezinta unnivel de organizare si planificare mediu,iar orientarea sa spre detalii este unamoderata. Uneori este posibil satrebuiasca sa depuna mai mult efortpentru a finaliza o sarcina complexa (careimplica detalii) sau pentru a urma un planbine stabilit, insa va reusi sa faca acestlucru.

70 - 100 Persoana prezintatendinta de a respecta programele siplanificarile pe care si le face. In general,este vazuta de cei din jur ca fiind deincredere si constanta. Actioneaza in bazaunui plan bine stabilit, de la care nu seabate. La scoruri peste 90 persoanele potduce ideea de perfectionism la nivelesuperioare. In aceste situatii, existaposibilitatea sa se piarda in detalii si sauite imaginea de ansamblu.

Perseverenta Pe

22%

Subscala Pe a fost creata cu scopul de a identifica persoanele bataioase, incapatanate in actiuni sicare nu se dau batute pana cand sarcina nu a fost dusa la bun sfarsit. Ele reusesc, de fiecare data,sa gaseasca motivatia necesara si resursele solicitate pentru a nu lasa munca efectuata superficialsau doar pe jumatate facuta.

0 - 35 Persoana este oarecumdelasatoare si mai degraba lenesa. Selasa usor influentata de mediul exterior sidaca nu reuseste din prima in ceea cesi-a propus, are tendinta de a se dabatuta si de a incepe altceva. Cedeaza cuusurinta in fata presiunii sociale si deaceea poate fi vazuta ca o persoanamaleabila, delasatoare si uneori chiarneserioasa.

35 - 70 Perseverenta persoaneieste moderata, in sensul ca desi nu se dabatuta la primele obstacole aparute, nicinu este genul care sa mearga pana inpanzele albe pentru realizareaobiectivelor. Reuseste de obicei sa ducala bun sfarsit proiecte de complexitatemedie, fiind in general responsabila, insauneori prezinta tendinte de delasare, pecare invata sa le depaseasca.

70 - 100 Persoana este foartedeterminata si muncitoare. Este dispusasa faca ore suplimentare si sa renunte laalte activitati colaterale pentru a livramunca de calitate si la timp. Extrem deresponsabila, stie ca pentru a reusi enevoie de multa eficienta, de aceea eacauta rute prin care sa utilizeze cat maiputine resurse si sa obtina maxim deprofit.

Page 8: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P7John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

Scala PrimaraDeschidere mentala M 34

Scala M trebuie inteleasa ca o masura de evaluare a diversitatii, a nonconformismului sinontraditionalismului. In acelasi timp, scala M masoara gradul in care persoana evaluata are interese caretin de aspecte intelectuale si culturale.

0 - 20 Persoana da dovada de putina originalitate sicreativitate. Nu are tendinta de a se mentine informata, fiind destul dedezinteresata de activitatile culturale. Este atrasa de tot ceea ce estetraditional si conventional, preferand sa urmeze si sa aplice solutii siidei care deja testate cu succes.. Daca apar schimbari, opune rezistentasi va incerca sa restabileasca "ordinea normala a lucrurilor".

20 - 40 Persoana denota putina originalitate si creativitate.Este probabil sa fie putin interesata de ideea de a se mentine informata,interesele sale culturale fiind destul de putin variate. Prefera sa meargape caile cunoscute, sa se mentina in limita traditionalului.

40 - 60 Persoana este moderat de originala si creativa. Astfel,ea se mentine informata si are diverse interese de ordin cultural, dar cutoate acestea sfera intereselor sale este relativ redusa. Nu cauta saaplice solutii si idei noi, decat daca este impinsa de la spa te saufortata.

60 - 80 Persoana este destul de originala si creativa. Ingeneral, se mentine informata si da dovada de un nivel cultural bun.Cauta in permanenta sa fie informata, sa aplice solutii noi, sa vina cuidei de imbunatatire a activitatii. Este adepta noutatii sinonconformsimului. Cu toate acestea, poate marsa pe ceea ce esteconventional, daca situatia o cere.

80 - 100 Persoana este foarte originala si creativa. Sementine in mod constant informata privind noutatile. Interesele saleculturale se intind pe diverse arii. Este motivata de a descoperi ceea ceeste inedit, de a iesi din conventional, de a-si largi orizonturile si de atesta solutii originale. In general, detesta conventionalul si modalitatiletraditionale de a se comporta si de a rezolva lucrurile.

Scale Secundare ale Deschiderii Mentale

Deschidere spre cultura Ac

18%

Subscala Ac a fost creata cu scopul de a masura varietatea nevoilor si intereselor culturale. Deasemenea, subscala este o masura a interesului persoanei evaluate de a fi la curent cu noutatile dindomeniile sale de interes (si nu numai) si a dorintei sale de a achizitiona cunostinte si deprinderi noi.

0 - 35 Persoana prefera saramana la suprafata lucrurilor. Fiind maidegraba o superficiala, ea se bazeazamult pe cunostinte deja achizitionate,demonstrand un interes scazut in adescoperi si invata lucruri noi. Prefera sase bazeze pe ceea ce stie deja sau peceea ce poate afla de altii. De asemenea,ariile sale culturale sunt reduse, preferandsa aiba de a face cu aspecte concrete saurutiniere.

35 - 70 Persoana este moderatde curioasa in legatura cu aspectele,perspectivele si informatiile noi. Fara a fiavida de lucruri noi si captivante, nu estenici ancorata in ceea ce stie deja saulipsita de sete de cunoastere. Manifesta otendinta medie de a invata lucruri noi, inspecial la aria sa de interes primordiala,in care isi desfasoara activitatea.

70 - 100 Persoana esteinteresata de aspecte si perspective noi,de aceea este in permanenta in cautareade informatii de actualitate in sferele salede interes. Este avida de nou, dar cautasa integreze noul intr-o schema logica siusor aplicabila. Prefera sa isi petreacatimpul liber citind, vizionand emisiuniculturale sau informative, cautand saasimileze cat mai multe cunostinte.

Deschidere spre experiente Ae

64%

Subscala Ae este o masura a tolerantei fata de diversitate, a deschiderii fata de valori, stiluri, moduride viata si culturi diverse de cele personale, precum si a capacitatii de a lua in considerare mai multeperspective ale aceleiasi probleme.

0 - 35 Persoana cauta inpermanenta sa mentina actuala stare alucrurilor si face in asa fel incat sa nuschimbe nimic din rutina dobandita. Maidegraba conservatoare si atasata detraditie, tinde sa fie foarte refractara in aimbratisa noua ordine a lucrurilor.Situatiile nonconformiste ii pot trezisentimente de frustrare, depresie,melancolie fata de ceea ce a fost.

35 - 70 Persoana manifesta otendinta moderata de a incerca lucruri noisi originale. Exista momente si arii in careisi doreste schimbarea, dar si momente incare incearca sa impiedice modificareaaspectelor impamantenite si cunoscute.Originalitatea si imaginatia sunt medii, insensul ca prefera sa combinecreativitatea cu abordarea conventionala.

70 - 100 Persoana estenon-conformista si deschisa spre lucruriinedite. Poate da dovada de mareoriginalitate si imaginatie in tot ceea ceface. Este axat pe dezvoltare si schimbarein bine si astfel reuseste sa isi atingaobiectivele propuse. Cauta in permanentasa vada lucrurile din mai multeperspective, sa innoiasca lucrurile uzualesi traditionale.

Page 9: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P8John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

Scala PrimaraStabilitate emotionala S 18

Scala S identifica persoanele calme, care nu se enerveaza atunci cand lucrurile nu merg asa cum si-aupropus si care nu se pierd cu firea in fata situatiilor neprevazute sau problematice. Scala identifica si gradulin care persoana reuseste sa isi controleze emotiile si modul in care acesta reuseste sa manifestecomportamente coerente si constante, fara osciliatii datorate starii emotionale.

0 - 20 Persoana traieste de multe ori stari de anxietate,tensiune si preocupare. Are de multe ori puseuri de nervi, aratandu-seiritata, anxioasa si nelinistita. In majoritatea situatiilor actioneaza subimpulsul momentului, fara a demonstra rationalitate, ceea ce o face satraiasca regrete profunde post-situatie.

20 - 40 Persoana acorda atentie si preocupare unor lucruride importanta redusa. De multe ori, ea nu reuseste sa faca fatasituatiilor neprevazute si actioneaza sub impulsul emotiei de moment.Poate fi usor iritabila si imprevizibila in reactii. Se enerveaza cu usurintasi este nestatornica in sentimentele pe care le traieste.

40 - 60 Persoana este destul de capabila sa isi inhibe starilede anxietate si preocupare. De obicei se comporta in mod calm sirelaxat, chiar daca uneori poate sa isi arate tensiunea si iritarea.Cateodata are tendinta sa fie impulsiva si imprevizibila, insa de cele maimulte ori, mai ales prin exercitiu, reuseste sa isi controleze reactiiile.

60 - 80 Persoana este capabila sa isi controleze in modeficient propriile temeri. Se preocupa rareori de lucruri lipsite deinsemnatate si e capabila sa isi mentina calmul si echilibrul. In general,actioneaza cu maxima rationalitate si foarte rar da curs emotiilor pecare le incearca. Actioneaza doar dupa ce si-a stabilit un plan deactiune precis, nu ii place sa lase lucrurile la voia intamplarii.

80 - 100 Persoana este capabila sa isi controleze propriilestari de anxietate in orice situatie. Este aproape intotdeauna calma,relaxata si linistita. Arata curaj chiar si situatiile conflictuale sau depericol si nu se destabilizeaza emotional. Nu se enerveaza si chiar dacao face, in public reuseste sa isi gestioneze in mod eficient emotiaasociata.

Scale Secundare ale Stabilitatii Emotionale

Controlul impulsurilor Ci

8%

Subscala Ci a fost generata pentru a masura capacitatea de a controla reactiile impulsive, cum ar fireactiile de iritare, suparare sau anxietate.

0 - 35 Persoana este impulsiva sireactioneaza sub emotia momentului, faraa sta pe ganduri si fara a analiza atentsituatia si consecintele. Se irita usor si isimanifesta nervozitatea sau suparareaastfel incat sa fie evidente. Are tendintade a pune mai tot timpul la indoiala ceeace spun cei din jur. De multe ori, reactiilesale sunt exagerate sau neobisnuite.

35 - 70 Desi in generalpersoana este rabdatoare, existamomente in care ea actioneaza subimpulsul momentului, in special atuncicand situatia este incerta sauneprevazuta. Exista mai multe momentein care actioneaza sub indrumarearatiunii, dar si momente in care se lasaprada emotiilor si nu reuseste sa-si inhibepornirile impulsive.

70 - 100 Persoana este calmasi rabdatoare indiferent de situatie.Prefera sa dea dovada de bunavointa sisa fie impaciuitoare. Chiar si in fatasituatiilor neplacute sau imprevizibile, aincearca sa isi mentina echilibrul si sa nuactioneze sub impulsul momentului.Pretuieste ratiunea si reuseste sa isiinhibe emotiile chiar si atunci cand estecriticata sau atacata verbal. Prefera sacugete, sa evalueze si sa extragaconcluzii inainte de a actiona.

Controlul emotiilor Ce

41%

Subscala Ce masoara capacitatea de a evita starile de anxietate sau diversele sentimente disforicede vulnerabilitate, disconfort sau depresie. Subscala Ce identifica persoane care reusesc sa fieechilibrate si stabile si care nu prezinta vulnerabilitate emotionala, chiar daca situatia cu care seconfrunta este noua sau dificila.

0 - 35 Persoana estenemultumita de stilul sau de viata,vulnerabila si nesigura pe sine. Nu stiecum sa reactioneze la situatii, de aceeafie cauta in mod constant sprijinul celordin jur fie actioneaza in mod impulsiv sineadaptat. Este emotiva si poatereactiona in mod neasteptat, manifestandagitatie sau depresie. De cele mai multeori este nelinistita si preocupata, chiar siin situatiile uzuale.

35 - 70 Persoana manifesta infunctie de situatie, comportamentecaracteristice scorurilor mari si scorurilormici. Starile de optimism si multumire inlegatura cu propria viata alterneaza custari de nemultumire si pesimism.Manifesta o incredere in sine medie si,desi in general stie cum sa reactioneze sireuseste sa iasa singura din situatiiledificile, exista si momente de in care sebazeaza pe sprijinul celorlalti.

70 - 100 Este o persoanamultumita de modul in care si-a construitsi isi traieste viata. Debordeaza deoptimism, este echilibrata, stie sareactioneze ponderat in fata situatiilor cucare se confrunta. Este sigura pe forteleproprii, stie sa isi inhibe emotiileputernice. Isi mentine starea de echilibruchiar si atunci cand apar elementeneprevazute. Starea sa de spirit esteconstanta.

Page 10: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P9John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

3. Preferinte comportamentalederivate din trasaturile de personalitate

Preferintele de mai jos sunt cu atat maiaccentuate cu cat scorul este situat maispre extrema. Pentru scorurile cuprinseintre 31 si 69, exista un echilibru intrecele doua tendinte.

ExtraversieComunicare in scris / emailuri

Activitati solitare / cu cat mai putini oameni posibilActivitati independente, in care sa fie responsabil(a) doar pentru

sineActivitati statice

Activitati in care nu e nevoie sa-si manifeste entuziasmul sau altetrairi pozitive puternice

Sarcini in care trebuie sa ii asculte pe ceilalti mai degraba decatsa vorbeasca

Nevoie redusa de stimulareActivitati in care sa fie subordonat(a) altor persoane

Comunicare orala si vorbit in publicActivitati care implica interactiunea cu mai multi oameni/grupuriActivitati de leader, in care ii poate conduce pe ceilaltiActivitati in care trebuie sa fie activ(a) fizicActivitati in care este important sa arate trairi pozitiveActivitati in care trebuie sa vorbeasca, sa domine o conversatie,mai degraba decat sa asculteStimulari intense, precum un mediu zgomotos, lumini puternice,gusturi intenseActivitati in care poate vorbi mult, negocia, indiferent deconsecinte

AmicalitateActivitati independente / in care este necesara competitia cu

alte persoaneSa fie cinic(a), sceptic(a), sa rastalmaceasa adevarul

Sa-si apere asertiv propriile intereseSa isi exprime deschis opiniile

Sa fie combativ(a), sa nu se teama de gestionarea deschisa aconflictelor

Sa i se recunoasca meritele si competentelePrefera sa fie in prim plan

Activitati in care este important sa fie incapatanat(a), insensibil(a)

Activitati de echipa / in care este necesara cooperarea cualte persoaneSa acorde incredere celorlalti, sa fie sincer(a), direct(a)Activitati de ajutorare a celorlaltiSa isi tina opiniile pentru el/eaSa caute mereu armonia, lipsa conflictelorNu se simte confortabil cu recunoasterea meritelor sicompetentelorPrefera sa fie in umbraActivitati in care poate primi recompense emotionale din parteacelorlalti

ConstiinciozitateActivitati spontane si cu reguli putine

Multitasking, prefera trecerea rapida de la o activitate la altaActivitati in care nu are nevoie sa acorde atentie detaliilor

Activitati simple, care presupun finalizare rapida si obstacolelimitate

Activitati cu obiectiv si deadline-uri slab definiteActivitati in care nu este nevoie de perfectionare continua

Activitati in care trebuie sa ia decizii rapide

Activitati care presupun multa organizare si planificarePrefera sa termine o activitate inainte de a trece la altaActivitati in care trebuie sa acorde atentie detaliilorActivitati care presupun munca sustinuta, perseverenta, depasireaunor obstacole importanteActivitati cu obiectiv si deadline-uri bine definiteActivitati care ii permit sa se perfectioneze in continuu si sa atingaobiective din ce in ce mai inalteActivitati in care poate sa se gandeasca mult inainte de a lua odecizie

Deschidere mentalaActivitati simple

Activitati repetitive, rutiniereMetode cunoscute, traditionale de abordare a sarcinilor

Conservatorism, preferinta redusa pentru schimbareActivitati cu o componenta de curiozitate intelectuala limitata

Activitati care presupun atentie la detaliu si precizieSa implementeze ideile si planurile altor persoane

Informatii la nivel de expert pe o singura arie de intereseConcentrare asupra prezentului

Activitati practice, concrete, de implementare

Activitati complexeActivitati si experiente variate si noiMetode noi de abordare a sarcinilor, idei noiPreferinta ridicata pentru schimbare, pentru idei, valori,sentimente noiActivitati cu o componenta de curiozitate intelectuala inaltaPrefera sa evite detaliileSa creeze idei si planuri noiPreferinta pentru teorii si concepte din domenii diverseConcentrare asupra viitoruluiActivititati creative, imaginative, artistice

Stabilitate emotionalaSituatii cu un grad redus de stres si incertitudine

Sarcini cu deadline-uri largi, in care nu trebuie sa aiba un timpde reactie rapid

Activitati care presupun sa identifice motive de ingrijorare cat maide timpuriu

Situatii care presupun un grad mare de stres si incertitudineSituatii de criza, care trebuie realizate rapid, cu calm

Page 11: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P10John Sample

28 aniVARSTA: mGEN:

www.parentingromania.ro

4. Exemple de Ocupatii Ocupatiile de mai jos sunt doar exemple.Ele semnifica faptul ca cele mai multedintre persoanele cu respectivele ocupatiiobtin respectivul scor.

ExtraversieCercetator

Specialist ITContabil

BibliotecarInginerScriitor

Functionar publicTehnician de laborator

Avocat pledantActorManagerLeaderReprezentant de vanzariTrainerAgent de turismReprezentant serviciu clienti

AmicalitateAntreprenorNegociator

Avocat pledantAgent imobiliarOfiter de politie

Asistent socialReprezentant relatii cu clientiiSecretariatAsistenta medicalaPsihologConsilier educationalProfesor scoala generala

ConstiinciozitateSpecialist in cercetare

LeaderTrainer

Creatie publicitaraArtist

Muzician

SupervizorSef de echipaContabilGestionarTehnoredactor

Deschidere mentalaGestionarTehnician

DepanatorManager de calitate

PilotSofer

Functionar

Specialist in finanteSpecialist in marketingMedic generalistArtistCompozitorGraficianArhitect

Stabilitate emotionalaReprezentant relatii cu clientii

Asistent socialSpecialist in sporturi de contact

Asistent medicalProfesor

PilotChirurgLeaderReprezentant de vanzariPompierManagerOfiter de politie

Page 12: Big Five Questionnaire - Parenting Romania · BFQ Big Five Questionnaire P1 John Sample VARSTA: 28 ani GEN: m Interpretarea acestui raport Scop Acest raport se bazeaza pe raspunsurile

BFQ Big FiveQuestionnaire

P11John Sample

M aniVARSTA: 28GEN:

www.parentingromania.ro

5.RECOMANDARI GENERALE

In procesul de orientare vocationala, testul de personalitate este administrat de obicei dupa testul deinterese de vocationale, pentru a vedea ce anume din aria preferata de ocupatii este sustinut detrasaturile de personalitate. Desi personalitatea nu te indreapta direct spre o anumita ocupatie,influenteaza foarte mult modul in care abordezi diverse activitati, precum si activitatile pe care le preferisi in care poti eficient, de aceea este de preferat sa alegi o meserii compatibila cu profilul tau.

Trasaturile de personalitate sunt in general stabile in timp. Desi tendinta umana este spre continuaevolutie si, mai ales la o varsta frageda, trasaturile de personalitate se pot nuanta, nu trebuie sa nebazam pe acest lucru. Este recomandat sa aflam care sunt comportamentele in care vom obtine celemai bune performante, cu ajutorul personalitatii pe care o avem sau, daca decidem sa nu tinem cont deacestea, sa ne pregatim pentru eforturi mult mai mari in cazul in care dorim sa ne alegem o meseriecare solicita trasaturi de personalitate pe care nu le avem. De exemplu, exista anumite meserii pentrucare este recomandata o persoana extraverta. Pentru a lua un exemplu, cu greu ne-am imagina unreprezentant medical (persoana care promoveaza si vinde produse medicale persoanelor si companiilorspecializate) introvert. Acest lucru nu inseamna faptul ca nu putem intalni o astfel de persoana, ci faptulca o persoana intro-verta este posibil sa fie mai putin performanta in respectiva meserie si clar maiputin satisfacu-ta, pentru ca tendinta sa naturala este de a fi retrasa si a lucra individual, aspecte carenu fac parte din cerintele meseriei de reprezentant medical. Este evident faptul ca efortul sau pentru a fiperformanta in aceasta meserie va fi mult mai mare decat a unei persoane extraverte in mod natural.

De asemenea, mai trebuie tinut cont si de nivelul trasaturilor, nu doar de directie lor pe scala. Deexemplu, o persoana cu scorul la Extraversie foarte putin sub medie este posibil sa se poata adaptaintr-un mediu usor extravert, insa un scor situat la centila 30 reprezinta o contraindi-catie clara pentruun astfel de mediu.

Recomandam apelarea la un consilier specializat pentru o decizie informata in legatura cu viitoareacariera si pentru investigarea ariilor care pot constitui subiectul dezvoltarii.