Top Banner

of 27

BHaGaT Gita

Apr 04, 2018

Download

Documents

Ouzhan Tincan
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    1/27

    BHAGAVAT GTABhagavat Gita Mahabarata Hint destannn bir blmdr ve Pandava ve Kaurava aileleri arasnda olan birsava meydannda, M 3102ylnda yazlmtr.

    Ben bu kitab genel olarak Swami Sivananda'nn sanskriteden ingilizceye yapm olduu eviriyi temelalarak yaptm. Bir tp doktoru olan Swami Sivananda, kendini yirmili yalarnn sonlarnda Yoga'ya adamamzn en byk Yoga gurularndan biridir. The Divine Life Society - lahi Yaam Topluluu'nun dakurucusu olan Swami Sivananda, bu sitede trke kitaplarn okuduunuz Swami Krishnananda'nn dagurusudur.

    Bu kitab evirisinde yararlandm dier kaynaklar,1. Bhagavat Gita- Rabbin Ezgisi adyla Ruh ve Madde Yaynlarndan km olan Emil Senart'nSanskriteden Franszcaya, Yavuz Keskin'in Franszcadan Trkeye evirisi ile2. www.bhagavat-gita.org sitesidir.

    Yoga hakknda cretsiz bilgi sahibi olmak, cretsiz trke Yoga kitaplarn okumak ve yoga eitmeniolmak, yoga derslerine katlmak iinstanbul Yoga Merkezi'ne uraynz.

    http://www.yogamerkezi.com

    (Bu kitab satn almak isterseniz tklaynz)

    Bu kitabn Sanskriteden yaplm orjinal ingilizcesine ve Yoga ile ilgili lahi Yaam Topluluundankan dier Yoga kitaplarna ulamak iin, aadaki balant adresini tklayabilirsiniz.

    http://www.SivanandaDlshq.org

    Keyifli okumalar...

    NDEKLER

    nsz1. Blm - Arjuna'nn mitsizliinin Yogas / Visada Yoga

    2. Blm - Sankya Yoga / Sankhya Yoga3. Blm - Fiil Yogas / Karma Yoga4. Blm - Bilgi Yogas / Jnana Yoga5. Blm - Fiilin Terki Yogas / Karma Vairagya Yoga6. Blm - Meditasyon Yogas / Abhyasa Yoga7. Blm - Bilgelik ve Farkndalk Yogas / Paramahamsa Vijnana Yoga8. Blm - Yok olmaz Brahman Yogas / Aksara-Parabrahman Yoga9. Blm - Byk bilim ve Byk Sr Yogas / Raja-Vidya-Guhya Yoga10. Blm - lahi Zaferler Yogas / Vibhuti-Vistara Yoga11. Blm - Kozmik Biimin Grnm Yogas / Visvarupa-Darsana Yoga12. Blm - Adanma Yogas / Bhakti Yoga13. Blm - Alan ve Alan Bilen arasndaki Farkn Yogas / Ksetra-Ksetrajna Vibhaga Yoga14. Blm - Gunann Blm Yogas / Gunatraya-Vibhaga Yoga15. Blm - Yce Ruh Yogas / Purusottama Yoga16. Blm - lahi ve eytani arasndaki Farkn Yogas / Daivasura-Sampad-Vibhaga Yoga17. Blm - Katl nancn Blm Yogas / Sraddhatraya-Vibhaga Yoga18. Blm - Terk ile zgrleme Yogas / Moksa-Opadesa Yoga

    NSZ

    Bhagavat Gita, Mahabarata Hint destannn bir blmdr ve genel gre gre, Mahabharata hintdestannn zn ierdii sylenir. Elimizde bulunan tarihsel verilere gre, Gita, Musa'dan 1700 yl,Buddha'dan 2500 yl, ncil'den 3000 yl, Kur'an'dan 3800 yl nceye denk gelen; M 3102 ylnda Pandavave Kaurava aileleri arasnda geen bir sava meydannda yazlmtr.

    Bildiiniz gibi, evrenle bir olmay deneyimlemenin bir ok yolu vardr. Bhagavat Gita da, evrenle bir olmak iinfarkl yollar nermektedir. Buna gre, kitab temel blme ayrmak mmkndr.

    1-6. Blmler:Kiiyi fiil yoluyla evrenle bir olmaya ynlendirdiinden, Karma Yoga'y anlatmaktadr.7-12. Blmler: Kiiyi adanma yoluyla evrenle bir olmaya ynlendirdiinden Bhakti Yoga'y anlatmaktadr.13-18. Blmler: Kiiyi zihin yoluyla evrenle bir olmaya ynlendirdiinden Jnana Yoga'y anlatmaktadr.

    http://www.bhagavat-gita.org/http://www.yogamerkezi.com/IYM/istanbulyogayayinlari.htm#Bhagavad_Gita_http://www.sivanandadlshq.org/http://www.yogamerkezi.com/IYM/istanbulyogayayinlari.htm#Bhagavad_Gita_http://www.sivanandadlshq.org/http://www.bhagavat-gita.org/
  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    2/27

    Gita, Yoga'nn temel okullarnn tanmlarn yapmas ve bu birbirinden tamamen farkl ve tezat gibi grnenyollarn nasl tek bir amaca yneldiini anlatmas asndan Yoga felsefesi ile ilgilenen okurlar iin nemli birkaynak kitaptr.

    Bu kitabn ruhsal yolda hepinize k tutmasn dilerim.

    1. BLM: ARCUNA'NIN MTSZL

    Dhritaratra*:1. Ey, Sancaya, kutsal Kuruketra ovasnda savamak iin istekli olarak bir araya gelen Pandu'nun oullarve benim insanlarm ne yaptlar?

    Sanjaya:2. Pandava*'larn ordusunu sava srasnda grnce, Kral Duryodhana* retmenine bavurarak yle dedi:3."Grn, retmenim, akll renciniz Drupada'nn olunun dizdii Pandu'nun oullarnn bu kuvvetliordusunu!4. "Burada kahramanlar var, byk okular, Bhima* ve Arcuna'ya savata e olanlar var, Yuyudhana, Viratave Drupada,5. "Dritaketu, ekitana ve Kasi'nin gl kral, Purucit, ve Kuntibhoca ve Saibya, en iyi adamlar,6. "Gl Yudhamanyu, ve cesur Uttamaucas, Subhadra'nn olu ve Draupadi'nin oullar, tm bykkahramanlar.7. "Ey tekrar doanlarn en iyisi, aramzda en ok farkedilen isimleri de, ordumun liderlerini de bil! Bunu bilgin

    olmas iin sylyorum.8. "Sen ve Bima, ve Karna ve Kripa, savata zafer kazananlar; Asvatthama, Vikarna, ve Somadatta'nn oluJayadratha.9. "Ve ayrca eitli silahlar ve misillerle silahlanm, benim iin hayatn feda eden nice kahraman, ki hepside sava iin fazlasyla yetenekliler.10. "Bhima* tarafndan ynetilen bu ordumuz yetersizdir, Bhima tarafndan ynetilen onlarn ordusu iseyeterlidir.11. "Bu yzden, ordudaki saysz blmdeki rtbeniz ne olursa olsun, hepiniz sadece Bhima'y koruyun."12. Kaurava'nn en by olan Bhima, Duryodhana'y neelendirmek iin bir aslan gibi kkredi veborusunu ttrd.13. Bhima'y takiben borular ve bakr davullar, tefler ve davullar bir anda sessizlii yrtt; ses mthiti.14. Sonra, Madhava (Krina), ve Pandu'nun olu (Arcuna) beyaz atlarn ektii muazzam at arabasndaoturarak ilahi borularna flediler.

    15. Hriikesa "Panacanya*"ya ve Arcuna "Devadatta*"ya fledi, ve korkun iler yapan Bhima ise bykboru "Paundra*"ya fledi.16. Kunti'nin olu Yudhisthira "Anantavijaya"ya fledi, ve Sahadeva ve Nakula "Manipushpaka" ve "sughoa"borularna flediler.17. Kasi'nin kral, mkemmel oku Sikhandi, gl araba-savas Dhristandyumna ve Virata ve yenilmezSatyaki;18. Drupada ve Draupadi'nin oullar, ve Subhadra'nn gl bilekli olu, hepsi kendi borularna flediler.19. Heybetli ses yeri g inleterek Dhritaratra'nn yandalarnn kalplerinde bir delik at.20. Ey yeryznn Efendisi! Sonra, Dhritaratra'nn yandalarnn dizildiini ve silahlarn patlamak iin hazrbeklediini gren, nian bir maymun olan Pandu'nun olu Arcuna, yayn kaldrd ve Krina'ya yle dedi.

    Arcuna:21.-22. Ey Krina, arabam her iki ordu arasna sr ki, kimin bu kadar istekle savamak istediini grebileyim

    ve sava baladnda nce kiminle savamam gerektiini bileyim.23. nk ben burada kt-fikirli Duryodhana'y savata memnun etmek iin savamaya gelenleri grmeyiarzu ediyorum.

    Sancaya:24. Krina, Arjuna tarafndan verilen talimata gre, Dhritaratra'lardaki en iyi arabay iki ordu arasna srd.25. Bhima ve Drona ve dnyann tm hkmdarlarnn nnde yle dedi: "Ey Arcuna, te tm bu Kuru'lar*bir aradalar!"26. O zaman, orada duran Arcuna bykbabalar ve babalar, retmenleri, byk amcalar, abileri, oullar,torunlar ve arkadalar da grd.27. Her iki orduda kaynpederleri ve arkadalar da grd. Kunti'nin* olu Arcuna, tm bu akrabalar dizilmigrnce byk bir acmayla dolu olarak zgn konutu.

    Arcuna:

    28. Ey Krina, savamaya hevesli olarak dizilmi bu akrabalarm grnce,29. Elim kolum tutmuyor, azm kuruyor, bedenim titriyor, tylerim diken diken oluyor.30. Yaym "Gandiva" elimden kayyor, tenim yanyor; ayakta bile duramyorum, bam dnyor.31. Ve ben kt bir gelecek gryorum, Ey Kesava! Bir savata kendi akrabalarm ldrmekte iyi bir yan

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    3/27

    grmyorum.32. Ey Krina, ne zaferi arzuluyorum, ne zevki, ne de krallklar! Ey Krina, hakimiyetin ya da zevklerin veyahatta yaamn bize faydas nedir ki?33. Adna, krallk, zevk ve elence arzuladklarmz, yaam ve zenginlii terk ederek bu savata yer alyor.34. retmenler, babalar, oullar ve ayrca dedeler, torunlar, kaynpederler, byk amcalar, damatlar,akrabalar, -35. Onlar beni ldrse bile, hatta, brak sadece bu dnyay, dnya zerinde hakimiyet salama uruna

    bile ben onlar ldrmek istemiyorum, Ey Krina.36. Dhritaratra'nn oullarn ldrmekte ne gibi bir zevk olabilir, Ey Janardana*? Bu sulular ldrmeklesadece gnah ilemi oluruz.37. Bu yzden, bizler akrabalarmz olan Dhritaratra'nn oullarn ldrmemeliyiz; kendi insanlarmzldrerek nasl mutlu olabiliriz ki, Ey Krina?38. Onlar zihinleri agzllkle dolu olduundan aileleri yok etmekte bir ktlk ve arkadalara dmanlktabir gnah grmyorlarsa da,39. Neden bir ailenin yok edilmesindeki ktl net olarak grebilen bizler bu gnaha srtmz dnmeyirenmemeliyiz, Ey Krina?40. Bir ailenin yok edilmesiyle, o ailenin hatrlanamayacak kadar eski dini ayinleri de yok olur; ruhsalln yokedilmesiyle, tm ailede Yaradan'a kar saygszlk hkm srer.41. Ey Krina, Yaradan'a kar saygszln ortaya kyla, ailedeki kadnlar frsat olurlar ve kadnlarfrsat olunca, tm kastlar birbirine karr.

    42. Kastlarn birbirine karmas ise aileleri dorayanlar cehenneme gtrr, nk pirin ve su takdimetmeyen onlarn atalar da (buraya) dmlerdir.43. Aileyi yok ederek kastlarn karmasna sebep olan bu kt ilerle, kastlarn ebedi dini ayinleri ve ailelerde yok edilirler.44. Ey Krishna, bizler duyduk ki, bu kanlmaz olan (yer), ailelerindeki dini uygulamalarn yok edildii bukiiler iin, bilinmeyen bir sre boyunca meskendir.45. te! Bizler bir kralln zevklerinin agzll iinde akrabalarmz ldrmeye hazrlanrken byk birgnahn iine girdik.46. Eer Dhritaratra'nn oullar ellerinde silahlarla beni savata kltan geirmeleri gerekiyorsa, karkoymamam ve silahlanmamam benim iin daha iyi olur.

    Sancaya:47. Sava alannn ortasnda bunu syleyerek, Arcuna ii znt dolu olarak okunu ve yayn brakt,arabasnn iine oturdu.

    Hari Om Tat Sat

    *)Dritratra: Arcunann rakibi olan ordunun kr kralPandava: Arcuna'nn bir adDuryodhana: Arcuna'nn rakibi olan ordunun kralBhima: Yiit bir askerBhima: Rakip ordu kumandanPanacanya, Devadatta, Paundra: Bhima, Arcuna ve Hriikesa'nn borularnn adlarKuru: Arcuna'nn rakibi orduda yer alan bir aileKunti: Arcuna'nn ailesiJanardana: Krina'nn bir baka ad

    2. BLM: SANKHYA YOGA

    Sancaya:1. Acma duygusuna yenilmi ve mitsiz olan, gzleri yala dolu ve alt st olmu olan Arcuna'ya, Krina uszleri syledi:

    Krina:2. Bylesine tehlikeli, senin iin deerli olmayan, zarif olmayan ve sana cennetin kaplarn kapatan bu skntnereden geliyor, ey Arcuna?3. ktidarszl brak, Ey Pritha olu, Arcuna! Bu sana yakmyor. Kalbinin bu zayfln bir kenara brak.Ayaa kalk!

    Arcuna:4. Ey Madhusudana, hrmet gsterilmesi gereken Bhima ve Drona'ya kar nasl oklarla savarm?5. Bu dnyada sadaka kabul etmek, bu en soylu retmenleri kltan geirmeye yedir. Eer onlar

    ldrrsem, bu dnyadaki zenginlik ve arzularmn elencesi bile onlarn kanyla lekelenecektir.6. Hangisinin daha iyi olduunu sylemek zor olacak: Onlara kar zafer kazanmak m yoksa onlarn bir zaferkazanmas m. Yaamasn arzulamadmz Dhritaratra'nn oullar, kltan geirildikten sonra bile, bizimleyz yze gelecektir (gzmzn nnden gitmeyecektir).

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    4/27

    7. Kalbim acma duygusuyla doldu, grevimin ne olduu konusunda aklm kart. Sana soruyorum: Benimiin neyin iyi olduuna karar vererek syle. Senin rencinim. Sana sndm, syle bana.8. Bu dnyada refah iinde rakipsiz bir hakimiyete ulasam ya da tanrlar zerinde efendi olmay baarsambile, bunlarn duyularm yakan bu kederi ortadan kaldracan sanmyorum.

    Sancaya:9. Hriikesa'ya bunlar syleyerek, hasmlarn yokedicisi Arcuna, Krina'ya "Savamayacam" dedi vesessizlie brnd.

    10. ki ordu arasnda mitsiz olan Arcuna'ya, Sri Krina glmsermi gibi u szleri syledi!Krina:11. Kederlenilmemesi gerekenler iin kederleniyorsun ve bilgelik szleri sylyorsun. Bilge olanlar neyaayanlar iin ne de ller iin kederlenmezler.12. Ne ben, ne de bu insanlarn hkmdarlarnn var olmad, ne de bizlerin bundan sonra var olmayacahi bir zaman dilimi yoktur.13. Ruhun bu bedenin iinde ocukluktan genlie ve yalla gemesi gibi, kii de bir baka bedene geer;hikmet sahibi kii bunun iin kederlenmez.14. Ey Kunti olu, scaa ve soua, zevke ve acya sebep olan duyularn nesnelerle irtibatnn bir balangcve bir sonu vardr; bunlar geicidir; bunlara cesurca dayan, Ey Arcuna!15. Bunlardan etkilenmeyen, zevk ve ac onun iin ayn olan bu hikmet sahibi kii, lmszl baarmayayarar!

    16. Gerek olmayann varl yoktur; Gerek olann varlnn olmamas diye bir ey yoktur; bu ikisiyle ilgiligerek, Gerek'i bilenlerce grlr.17. Hereyin ondan ortaya kt O'nun yok edilemez olduunu bil. Hi bir ey Yokolmaz olan, O'nunykmna sebep olamaz.18. Ebedi olan, yok edilemez olan ve llemez olan zben'in bu bedenlerinin bir sonu vardr. Bu yzdensava, ey Arcuna!19. Kim zben'in kltan geiren olduunu dnrse, ve kim O'nun kltan getiini dnrse, her ikisi debilmiyordur; O ne kltan geirir ne de kltan geer.20. O, domamtr ve lmeyecektir; beden ldkten sonra O, tekrar yok olmaz. Domam, ebedi, deimezve kadim olarak O, beden ldrldnde ldrlmez.21. O'nun yok edilemez, ebedi, domam ve tketilemez olduunu bilen biri, nasl kltan geirir ya dakltan geer, ey Arcuna?22. Tpk bir kiinin eski elbiselerini bir kenara atmas gibi, bedenlenmi zben de eski bedenlerini bir kenara

    atar ve yenilerinin iine girer.23. O'nu silahlar kesmez, ate yakmaz, su slatmaz, rzgar kurutmaz.24. Bu zben kesilemez, yaklamaz, slatlamaz ya da kurutulamaz. O ebedidir, hereyi kaplayandr, sabittir,kadimdir ve hareketsizdir.25. Bunun (zben'in) tezahr etmemi olan, dnlemez olan ve deimez olan olduu sylenir. Buyzden, bunun byle olduunu bildiine gre, kederlenmemelisin.26. Ama O'nun srekli olarak doduunu ve ldn dnyorsan bile, ey koca-kollu, o zaman bilekederlenmemelisin.27. Doum iin lm kesindir ve lm iin doum kesindir; bu yzden, bu kanlmaz olan iinkederlenmemelisin.28. Varlklar kendi balanglarnda grnmez olanlardr, orta safhada grnrler ve sonunda yine grnmezolurlar, ey Arcuna! Bunda kederlenecek ne var?29. Kii zben'i bir harika olarak grr; bir bakas O'ndan harika diye bahseder; bir bakas O'nun harika

    olduunu iitir; yine de bunu duymakla hibiri O'nu anlamaz.30. Bu, herkesin bedenine nfus etmi olan hi bir zaman yok edilemez olandr, ey Arcuna! Bu yzden hi birvarlk iin kederlenmemelisin.31. Ayrca, grevini gz nne alrsan, tereddt etmemelisin, nk bir Katriya* iin doruluk adna yaplanbir savatan daha stn hi bir ey yoktur.32. Ey Arcuna, Cennetin kaplarn amak iin gelen byle bir savata savamak iin arlan Katriya'larmutludurlar.33. Ama, eer bu doruluk adna yaplan savata savamazsan, o zaman grevini ve nn brakarakgnah** ilemi olursun.34. nsanlar da senin bu daimi onursuzluunu nakledeceklerdir; ve onurlanm biri iin onursuzluk lmdenbeterdir.35. Bu heybetli araba-savalar senin korktuun iin bu savatan ekildiini dneceklerdir ve senifazlasyla dnen bu kiiler tarafndan hafife alnacaksn.

    36. Ayrca senin gcne bahane arayan dmanlarn da bir ok fesat sz syleyeceklerdir. Bundan daha acverici ne olabilir!37. Kltan geersen, cennete gideceksin; zafer kazanrsan, dnyann zevkini karacaksn; bu yzden eyKunti olu, savamaya karar vererek kalk!

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    5/27

    38. Zevk ve acnn, kazan ve kaybn, zafer ve yenilginin e deerli olduunu bilerek, sava savamakadna yap; bylelikle gnah ilememi olursun.39. Sana imdiye dek retilen Sankhya bilgeliidir. imdi, fiilin zincirlerini krabilmeni salayan Yogabilgeliini dinle, ey Arcuna!40. Bunda, ne abalarn kayb vardr, ne de bir zarar vardr. Bu bilginin en az bile, kiiyi byk korkulardankorur.41. Ey Kuru'larn neesi, burada bir tek-noktaya-odakl kararllk vardr! Dall budakl ve sonsuz olan

    dnceler kararszlarndr.42. Ey Arcuna, bilge-olmayanlarVedalardaki kelimeleri vmeyi zevk sayarak ssl szler sylerler ve "Bakabir ey yok!" derler.43. Arzuyla dolu olarak, hedeflerini cennet yaparak, doumu kiinin fiillerinin dl yapan sylevlerdebulunurlar ve zevk ve gce erimenin zel yollarn aklarlar.44. Akllar bu tip bir retiyle elinmi, arzu ve gce baml olan bu kiiler iin meditasyon ve Samadhi'yeynelen bu kesin gerek tezahr etmez.45. Vedalar Doann deeriyle ilgilidirler; sen bu deerin de zerinde ol, ey Arcuna! Zt kutuplardan***kendini kurtar ve agzl ve istifi dncelerden kurtularak her zaman Sattva**** deerinde kal vezben'de bulun.46. zben'i bilen bir Brahmana iin, tm Vedalar bir su kaynann yanbandaki bir su haznesinde duran sugibidir.47. Grevin sadece almaktr ama asla meyveleri iin deil; ne fiilin meyvelerinin seni alman iin motive

    etmesine izin ver, ne de bamllnn seni fiilsizlie itmesine izin ver.48. Ey Arcuna, srekli olarak Yoga'da bulunarak, bamll terk ederek ve baar ve baarszlkta dengededurarak fiilde bulun! Akldaki dengelilie Yoga denir!49. Fiil, bilgelik Yoga'sndan ok daha dk seviyelidir, ey Arcuna! Bilgelie (akln dengeliliine) sn,motivasyonlar meyveler olanlar zavalldrlar.50. Bilgelik verilmi kii bu yaamda iyi ve kt hareketlerinin ikisinden de syrlr; bu yzden kendini Yoga'yaada; Yoga fiildeki ustalktr.51. Bilge olan, bilgiye sahip olarak, fiillerinin meyvelerinden vaz geerek ve doum prangasndan kurtularaktm ktlklerin tesindeki yere gider.52. Zihnin yanlg batandan kurtulduunda, imdiye dek sylenmi olan ve sylenecek olan hereye karkaytsz kalrsn.53. Duymu olduklarnla karm olan zihnin hareketsiz kalp, zben'de sabit kald zaman sel-Farkndala ulam olacaksn.

    Arcuna:54. Ey Krina, bilgelik sahibi kiiyi, srekli Samadhi'de bulunan kiiyi nasl tanmlarsn? Hikmet sahibi olanlarnasl konuur? Nasl oturur? Nasl yrrler?

    Krina:55. Ey Arcuna, kii akln tm arzularn tamamen bir kenara attnda ve tatmini zben yoluyla zben'debulduunda, o kiinin bilgelie srekli sahip olanlardan biri olduu sylenir.56. Zorluklarla dalgalanmayan bir akla sahip olan, zevklerin peinden komayan ve bamllktan, korkudanve fkeden kurtulmu kiiye amaz deimez bilgiye sahip hikmet sahibi denir.57. Baml olmadan her yerde olan, iyi ve kt bireyle karlatnda ne sevinen ne de nefret eden kiininbilgelii sabittir.58. Bir kaplumbaann bacaklarn ieri ekmesi gibi duyularn duyu-nesnelerinden geri eken kiininbilgelii salamdr.

    59. Duyu nesneleri (geride) zlemi brakarak bu perhizkar kiiyi brakr giderler; ama bu zlem de Yce olangrnce geer gider.60. Ey Arcuna, alkantl duygular, bilge kii (onlar kontrol etmek iin) urasa da, akln fazlasyla byler.61. Kii, hepsini dizginleyerek sabit oturmal ve dikkatini Bana vermelidir; duyular kontrol altnda olanlarnbilgelii sabittir.62. Kii nesneleri dndnde, bunlara kar bir bamllk ortaya kar; bamllktan arzu doar; arzudanfke doar.63. fkeden yanlg gelir; yanlgdan akln yitimi; akln yitiminden ayrm kabiliyetinin k gelir; ayrmkabiliyetinin yok oluuyla kii mahvolur.64. Ama duyularn dizginleyip, bamllktan ve reddetmekten kurtularak nesneler arasnda dolaan kendinehakim kii huzura eriir.65. Bu huzurda tm aclar yok edilir, sakin bir akla sahip kiinin zihni ksa zamanda sabitleir.66. Dzenli ve ciddi olmayann zben bilgisi olamaz, ve dzenli ve ciddi olmayann meditasyon yapmas (da)

    mmkn deildir; ve meditatif olmayan biri huzurlu olamaz; ve huzuru olmayan kii nasl mutlu olabilir?67. Dolanp duran duyularn uyanmasn takip eden akl iin, ayrmclk yetenei rzgarn su stndekitekneyi alp gtrmesi gibi yiter gider.68. Bu yzden ey koca kollu Arcuna, duyularn duyu-nesnelerinden tamamem geri ekebilenlerin bilgisi

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    6/27

    amaz deimezdir.69. Tm varlklar iin gece olanda, kendini kontrol edebilen uyanktr; tm varlklarn uyank olduu ise grenbilge iin gecedir.70. Tm arzular, sularn okyanusa girmesi gibi girip, her ynden dolan (ve) hareketsiz kalan kii huzurakavuur; arzularla dolu olan kii ise huzura ulaamaz.71. Tm arzularn terk ederek, zlem duymadan, "benim" duygusu (sahiplenme duygusu) olmadan veegoizmden yoksun olarak hareket eden kii huzura erer.

    72. Ey Pritha'nn olu, bu Brahman'nn (ebedi durum) koltuudur. Buna ulatnda, kimse artk yanlmaz.Yaamnn sonunda olsa bile kii burada bulunarak, Brahman'la birlie kavuur.

    Hari Om Tat Sat

    *) Hint kast sistemi drt snftan ve kast d beinci bir snftan oluur.1. Brahmanlar: Kendilerini Tanr'ya adayanlardr.2. Katriyalar: Hkmdarlar, yneticilerdir.3. Vaisyalar: Ticaretle urarlar.4. Sudralar: Hizmetlilerdir.5. Kast dlar: Kleler

    **) Gnah: Sami dinlerinde geen gnah kavram "Tanr'ya kar ilenen bir itaatsizlik ve nankrlk olarak ya da Tanr buyruklarna aykrolduuna inanlan, dince su saylan i ya da davran" olarak gemektedir. Ancak, Bhagavat Gita'da geen gnah kelimesi aslnda Patanjali'ninYoga Sutra'larnda da geen "engel" anlamnda kullanlmtr.

    Yani, gnah kelimesi, yanl bir davran izleyen olumsuz etkiyi ve bu davrann sonucunda uyanan ve iimizdeki Atman'n n karartancehalet bulutudur.

    ***) Zt kutuplar: Ac ve zevk, scaklk ve soukluk, zenginlik ve yoksulluk gibi her trl tezat kapsar.

    ****) Enerjinin (Doann) deeri vardr:Sattva: SaflkRajas : Hareket, tutkuTamas : Karanlk, l, duraanlk

    Bu deerlerin yiyecekler ynnden inceleniini Yoga diyetiblmnde incelemitik.

    3. BLM: FL YOGASI

    Arjuna:1. Ey Krina, bana bilginin fiilden stn olduunu retiyorsan, o halde ey Kesava, niye benim bu korkunfiilde yer almam istiyorsun?

    2. Bu aka zihni kartran szlerinle kafam kartryorsun; bu yzden ilahi mutlulua ulaacam tek vekesin yolu syle.

    Krina:3. Daha nce de dediim gibi, bu dnyada iki tip yol vardr, ey gnahsz olan, Sankhya'larn bilgi yolu veYogi'lerin fiil yolu!4. Sadece fiilde bulunmamayla kii fiilsizlie erimez, ayn ekilde sadece terkle kii mkemmeliyeteulamaz.5. Dorusu, kimse bir an iin bile olsa fiilde bulunmadan duramaz; Doa'dan doan deerlerden* dolayherkes aresiz fiilde bulunmaktadr.6. Fiil organlarn** dizginlerken bir yandan da zihnen duyu-nesnelerini dnen kimse yanl anlayndandolay, ikiyzl olarak adlandrlr.7. Ama, ey Arcuna, aklyla duyular kontrol ederken, kendisini baml olmadan fiil organlaryla Karma Yogaile megul eden kii hereyi aar.8. Yapman gereken grevi yap, nk fiil fiilsizlie yedir ve hatta sadece bedenin idamesi iin bile fiilsizkalman mmkn deildir.9. Dnya fiillerle baldr, kurban adna yaplm fiillerle deil; bu yzden, ey Kunti olu, sadece kurbanadna, bamllktan kurtulmu olarak fiilde bulun.10. Yaradan, yaradln banda insanoluyla birlikte kurban yaratm ve "sizler bununla oalacaksnz; busizin arzularnzn st veren inei olsun (arzuladnz nesneleri size o versin)" demitir.11. Bununla tanrlar beslersiniz ve tanrlar da sizi beslerler; bylece biri dierini besleyince en yksek iyiyeulaacaksn.12. Kurbanla beslenen tanrlar sana arzuladklarn verirler. O halde, tanrlara bir ey sunmadan onlardangelen nesnelerin tadn karanlar, gerek birer hrszdrlar.13. Kurbann artklarn yiyen drst kiiler gnahlarndan arnmtr; ama sadece kendileri adna yemekpiiren gnahkarlar, dorusu gnah yemi olurlar.14. Besinden varlklar, yamurdan besin; kurbandan yamur oluur ve kurban fiilden doar.15. Fiilin Brahma'dan geldiini bil ve Brahma Yok olmaz olandan kmtr. Bu yzden, her-eye-nfuz-edenBrahman hep kurbanda bulunur.16. Dnmekte olan bu ark takip etmeyen, duyularn memnun ederek gnahkar bir yaam sren kii,

    http://angelfire.com/indie/yogamerkezi/diet.htmlhttp://angelfire.com/indie/yogamerkezi/diet.htmlhttp://angelfire.com/indie/yogamerkezi/diet.html
  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    7/27

    bouna yaamaktadr, ey Arcuna!17. Ama sadece zben'deyken memnun olan, zben'le tatmin olan, sadece zben'de mutlu olan kiinin,dorusu yapaca bir ey yoktur.18. O kiinin yaplm olan ya da yaplmam olan herhangi bir eyde kar yoktur; ve hi bir ey iin hi birvarla bal olmaz.19. Bu yzden, baml olmadan, her zaman yaplmas gereken fiilde bulun; nk baml olmadan fiildebulunmakla, kii Yce Olan'a ular.

    20. Janaka ve dierleri mkemmeliyete sadece fiil yoluyla ulamtr; hatta kitlelerin korunmas asndan dafiilde bulunmalsn.21. Byk bir kii ne yaparsa, dierleri de onu yapar; o kii neyi standart olarak belirlerse, tm dnya ostandard takip eder.22. Ey Arcuna, dnyada da Benim tarafmdan ne yaplmas gereken bir ey var, ne de baarlmasgereken baarlmam bir ey var; yine de Ben fiilde bulunuyorum.23. nk Ben yorulmadan srekli olarak fiilde bulunmazsam, herkes her ekilde (beni rnek alarak) BenimYol'umu takip ederdi, ey Arcuna!24. Fiilde bulunmasaydm, bu dnyalar yok olurdu; kastlarn birbirine karmasnn ve bu varlklarn yokoluunun sebebi ben olurdum.25. Cahil kii nasl fiile baml olarak hareket ederse, ey Barata, bilge olan da baml olmadan, dnyannrefahn isteyerek hareket etmelidir!26. Bilge kiilerin hi biri fiile baml olan cahillerin akllarn tedirgin etmesin; bilge kii onlar fiile tevik

    ederken, kendisi bu fiilleri adanmayla yapar.27. Tm fiiller her durumda sadece Doa'nn deerlerinden ortaya karlar. Akl egoizmden dolay yanlgiinde olan kii ise "Yapan benim." diye dnr.28. Ama, ey koca kollu Arcuna, deerler ve deerlerin ileyii hakkndaki farklarla ilgili gerei bilen kii,duyular olarak Guna'larn, duyu-nesneleri olarak Gunalar arasnda hareket ettiini bilerek bunlarabalanmaz.29. Doa'nn deerlerinden dolay yanlg iinde olanlar deerlerin ileyilerine bamldr. Mkemmel bilgiyesahip olanlar, bu bilgiye sahip olmayan bu aptallar rahatsz etmemelidir.30. Tm fiilleri Benim iin terk ederek, akln zben'de odaklanm, umuttan ve egoizmden, ve (mental)ateten kurtulmu olarak sava.31. Benim bu retimi dzenli olarak inanla ve bahaneler aramadan uygulayan kiiler de fiildenzgrleirler.32. Ama reti'me kusur bularak onu uygulamayanlarn, bilgide yanlg iinde olup ayrm gleri

    olmayanlarn ykma mahkum edildiklerini bil.33. Bilge kii bile kendi doasna uygun bir ekilde hareket etmektedir; varlklar doay takip ederler; buduruma bask altnda tutma (dizginleme) ne yapabilir ki?34. Duyu nesnelerine olan bamllk ve nefret, duyularda bulunur; kimse bunlardan birinin etkisi altnagirmesin, nk bunlar dmanlarnzdr.35. Kiinin mkafat olmasa bile kendi grevini yapmas, daha iyi yapacak olsa bile bir dierinin greviniyapmasndan daha iyidir. Kiinin kendi grevini yaparken lmesi; bir bakasnn grevini korkuyla yapmasnayedir.

    Arcuna:36. Ama istemese bile, kiiyi zorla gnah ilemeye ne sevk eder, ey Krina?

    Krina:37. Rajas deerinden doan, tamamen gnahkar ve tamamen yok edici olan arzu, fke sevk eder; bunu (bu

    dnyadaki) dmanlarn olarak bil.38. Nasl ki ate dumanla, cam tozla, bir embriyo zarla kaplysa, bu da bununla (bu evren de bu dmanlarla)kapldr.39. Ey Arjuna, bilgelik; ate kadar sndrlemesi zor olan ve arzu biiminde olan bilgelerin bu sreendman ile sarmalanmtr.40. Arzunun yuvaland yerin duyular, akl ve zihin olduu sylenir; (arzu) bunlar yoluyla bilgiyi rterekbedenli olan yanltr.41. Ey Bharata'larn en iyisi, bu yzden nce duyularn kontrol et, bilginin ve farkndaln yok edicisi olanarzuyu ldr!42. Duyularn bedenden daha stn olduu sylenir; akl duyulardan, zihin akldan stndr; ve zihindenstn olan da O - zben'dir.43. Bylece, O'nun zihinden stn olduunu bilerek ve kendini zben'le dizginleyerek, savalmas zor, arzubiimindeki dmann kltan geir, ey koca kollu Arcuna!

    Hari Om Tat Sat

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    8/27

    *) Doann deerleri: Daha nce bahsedilen Guna'lar.**) Fiil organlar: eller, ayaklar, az, ans ve reme organlardr.

    4. BLM: BLG YOGASI

    Krina:1. Bu yok olmaz Yoga'y ben Vivasyan'a rettim, o bunu Manu'ya retti; Manu Ikshvaku'ya beyan etti.2. Bunu dzenli bir silsilede el deitirme yoluyla soylu-bilgeler bildi. Bu Yoga, uzun zamandan beri buradakaybolmutu, Ey Parantapa!3. te bu ayn Yoga sana bugn tarafmdan retildi, nk sen Bana sadksn ve Benim dostumsun; bu enyce srdr.

    Arcuna:4. Senin doumun daha sonradr, ve Vivasyan'n doumu daha ncedir; balangta bu Yoga'y Seninrettiini nasl anlamalym?

    Krina:5. Ey Arcuna, hem Benim hem de senin bir ok doumu oldu! Ben bunlarn hepsini biliyorum ama senbunlar bilmiyorsun!6. Ben domaz ve yok edilmez bir doaya sahip olduum halde, ve tm varlklarn Efendisi olduum halde,Kendi Doam zerinde hkmederek, kendi Maya'mda doarm.7. Ey Arcuna, doruluk ilkesinde ne zaman bir d yaansa ve adaletsizlik ykselie gese, Ben Kendimitezahr ettiririm!8. yinin korunmas, gnahkarn yok edilmesi ve doruluun salanmas iin, Ben her ada doarm.9. Gerek kta kim Benim ilahi douumu ve fiilimi bilirse, bedenini terk ettikten sonra, bir daha domaz; oBana gelir, ey Arcuna!10. Bamllktan, korkudan ve fkeden kurtulmu, Benimle bir olmu, Bana snm, bilgi ateindesaflam biroklar Benim Varlma ulamtr.11. Bana ne ekilde ularlarsa ulasnlar, Ben onlar dllendiririm; insanlar her ekilde Yolumda yrrler, eyArcuna!12. Bu dnyadaki fiilde baar zlemi duyanlar tanrlara kurban verirler, nk fiil yoluyla baar abucak eldeedilir.13. Drt kast da, Guna ve Karma'lardaki farklara gre Benim tarafmdan yaratlmtr; bunu yaratan Benolduum halde, yine de Beni fiilde-bulunmayan ve deimez olarak bil.14. Ne fiiller Ben'de iz brakr, ne de Benim fiillerin meyvelerine kar bir arzum vardr. Ben'i bilen fiillerinzincirlerine bal deildir.15. zgrln kadim arayclar da, bunu bildiinden fiilde bulunuyorlard; bu yzden bu gemizamanlardaki kadimler gibi sen de fiilde bulun.16. Fiil nedir? Fiilsizlik nedir? Bu konuda en bilgelerin bile kafas karmtr. Bu yzden, sana bu tip fiilireteceim, bunu bilerek sen kt olandan (samsara'dan) kurtulmu olacaksn.17. nk dorusu, fiilin gerek doasnn ve ayrca yasak fiilin ve fiilsizliin ne olduunun bilinmesi gerekir;fiilin doas zor anlalr.18. Kim fiil iinde fiilsizlii, ve fiilsizlikte fiili grrse, o kii insanlar arasnda hikmet sahibidir; bir Yogi'dir vetm fiilleri yapandr.19. Giritii iler arzudan ve bencil amalardan yoksun olan ve fiilleri bilginin ateinde yanm olan kiiyebilgeler, hikmet sahibi derler.20. Fiilin meyvesine olan bamllktan kurtulmu olan, her zaman memnun bir halde olan, hi bir eyebaml olmayan kii, fiilde bulunduu halde, hi bir ey yapmaz.

    21. mit etmeyen ve akl ve benlii kontrol altnda tutan, tm agzll brakan, sadece bedensel fiildebulunan kii hi bir gnah ilemez.22. Kendisine abaszca gelenden memnun olan, zt kutuplardan ve kskanlktan kurtulmu olan, baar vebaarszlkta dengede duran kii, fiilde bulunduu halde, fiile bal deildir.23. Bamll olmayan, zgrlemi olan, akl bilgide sabit duran, kurban* adna alan kiinin tm fiilizlr.24. Brahman adaktr; Brahman erimi tereyadr (ghee); adak, Brahman'la Brahman ateine dklr;dorusu, Brahman' her an fiilde gren kii Brahman'a ular.25. Baz Yogiler sadece tanrlara kurban verirler, dierleriyse zben yoluyla sadece zben'i Brahmanateinde kurban olarak sunarlar.26. Bazlarysa iitme duyusu ve dier duyularn dizginleme ateinde kurban olarak sunarlar, dierleri sesive eitli duyu-nesnelerini duyularn ateinde kurban olarak sunarlar.27. Dierleri, duyularn tm ilevlerini ve nefesin ilevlerini bilgi ile yanp tutuan benlii-dizginleme-

    Yogasnn ateinde kurban ederler.28. Yine, bazlar zenginlii, ileyi ve Yogay kurban olarak sunarlar. Benlii-dizginleyen ve kat yeminlerdebulunan mnzevilerse, kurban olarak kutsal metinlerin allmasn ve bilgiyi sunarlar.29. Dierleri, alnan ve verilen nefesi dizginleyerek ve sadece nefesin dizginlenmesiyle bir olarak verilen

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    9/27

    nefesi alnana, alnan nefesi verilene kurban olarak sunarlar.30. Beslenmelerini dzenleyen dierleri, yaam-nefesindeki yaam-nefeslerini sunarlar; tm bu kiiler kurbanyoluyla gnahlar tamamen yok edilmi olan (ve) kurban bilenlerdir.31. Kurbann nektar gibi olan artn yiyen kiiler, ebedi Brahman'a giderler. Bu dnya (Brahma'n dnyas)(bile) kurban uygulamayan kii iin deilken; o halde kii dierine (tealeme) nasl sahip olabilir, ey Arcuna?32. Brahman'n nne farkl tipte kurbanlar salmtr. Bunlarn hepsinin fiilden doduunu bil. Bunubildiinde zgrleeceksin.

    33. Ey Parantapa, Bilgelik-kurban, maddenin kurban edilmesinden daha stndr! Tm eitleriyle fiiller enyksek nokta olan bilgiye varr!34. Uzun sreli teslimiyetle, sorgulamakla ve hizmet yoluyla, Gerek'in farknda olan bilgenin seni bu bilgiyeynlendireceini bil.35. Bunu bilerek, Ey Arcuna, bir daha bu ekilde yanlmayacaksn, ve bu vastayla tm varlklar kendizbeninde ve ayn zamanda Ben'de greceksin!36. Tm gnahkarlarn en gnahkar olsan bile, yine de dorusu bilgi ynyla tm gnahlar geipgideceksin.37. Ey Arcuna, parlayan atein yakt kl haline dntrmesi gibi, bilgi atei de tm fiilleri kle dntrr.38. Dorusu, bu dnyada bilgi gibi bir baka saflatrc yoktur. Yoga'da mkemmeliyete ulaan kii, bu bilgiyizamanla kendi zben'inde bulur.39. nanla dolu olan, buna adanm olan ve tm duyular itaat altna alm olan kii bu bilgiye ular; ve bunaulatktan sonra, annda yce huzura erer.

    40. Cahil olan, inansz olan, phe iindeki kii ykma doru yol alr; pheci kii iin ne bu dnya, netealem, ne de mutluluk vardr.41. Yoga yoluyla fiilleri terk etmi, phelerini bilgi ile paralara ayrm ve kendi zerinde hakimiyet salamkiinin yapt fiiller onu balamaz, ey Arcuna!42. Bu yzden, kalbinde tadn cehaletten doan phelerini bilgi klcyla paralara ayr ve Yoga'ya sn;ayaa kalk, ey Arcuna!

    Hari Om Tat Sat

    *) Kurban : Bhagavat Gita'da geen kurban, egonun terki ilemidir.

    5. BLM: FLN TERK YOGASI

    Arcuna:1. Ey Krina, hem fiilin terkini vyorsun hem de Yoga'y! Bana hangisinin daha iyi olduunu ak seik syle.

    Krina:2. Terk ve Fiil Yogasnn ikisi de kiiyi en stn mutlulua ynlendirir, ama ikisinin iinde, Fiil Yogas fiilinterkinden daha stndr.3. Nefret etmeyen ve arzu duymayan kii, ebedi Sannyasin olarak bilinmelidir; nk zt kutuplardanzgrleerek, kolaylkla kendini balayan zincilerden kurtulmutur, ey koca kollu Arcuna!4. Bilgeler deil, sadece ocuklar bilgiden ve Fiil Yogas ya da fiilde bulunulmasndan -sanki bunlarbirbirinden farkl ve bamszm gibi- bahsederler; kim birini baarrsa, her ikisinin de meyvelerini kazanmolur.5. Sankya'lar ya da Jnani'ler tarafndan ulalan bu yere (Karma) Yogiler de ular. Bilginin ve fiildebulunmann bir olduunu gren, gerekten gryordur.6. Ama, ey koca kollu Arcuna, Yoga'ya ulamadan terki baarmak zordur; Yoga'yla-uyumlu olan hikmet sahibi

    abucak Brahman'a ular!7. Fiil yoluna adanm, akl arlam olan, kendine hakim olmu, duyularn itaati altna alm olan ve kendizben'inin tm varlklarda bulunan zben olduunu fark etmi olan kii, fiilde bulunduu halde hi bir eyebulamaz.8. Gerek'le uyumlu hale gelmi bilen yle dnr "Ben hi bir ey yapmyorum". O; grmede, duymada,dokunmada, koklamada, yemede, yrmede, uyumada, nefes almada,9. Konumada, gitmesine izin vermede, alkoymada, gzleri ap kapamada duyularn duyu-nesneleriarasnda dolatna (-dan emindir) ikna olmutur.10. Fiilde bulunan, bu fiilleri Brahman'a sunan ve bamll brakan kii, sudaki lots ieinin yapra (-nnamura bulamamas) gibi gnaha bulamaz.11. Yogi'ler, bamll terk ederek, sadece bedenen, aklen, zihnen ve ayn zamanda duyularla, benliinsaflamas iin fiilde bulunurlar.12. Birlemi* olan, fiilin meyvesini terk ederek, ebedi huzura kavuur; sadece arzuyla itilen ve meyveyebaml olan birlememi olanlar (zincirlere) baldr.13. Bedenlenmi olan (kii) tm fiilleri zihnen terk ederek ve kendine hakim olarak, dokuz kapl ehirde**,mutluluk iinde, fiilde bulunmadan ve dierlerinin (beden ve duyularn) fiilde bulunmasna sebep olmadan

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    10/27

    kalr.14. Rab, bu dnya iin ne faaliyet ne fiil, ne de fiillerin meyveleri ile birlemeyi yaratr; fiilde bulunan Doa'dr.

    15. Rab kimsenin ne ihtarn ne de hatta hnerini kabul eder; bilgi cehaletle sarmalanmtr, bu yzdenvarlklar yanlg iindedirler.16. Ama bilgi, zben'in bilgisiyle cehaleti yok edilmi kiilere, Yce olan (Brahman') gne gibi ortayakarr.

    17. Zihinleri O'nunla zdelemi, kendileri O olmu, O'na erimi, O'nu nihai amac yapm olanlar dnolmayan yere giderler, gnahlar bilgiyle dalr gider.18. Hikmet sahipleri renme ve alakgnlle sahip bir Brahmin'e, bir inee, bir file, ve hatta bir kpeeve bir kast d olana ayn gzle bakarlar.19. Burada (bu dnyada) bile, akllar ayniyette bulunanlarca (hereye ayn gzle bakanlarca) doumun(hereyin) stesinden gelinmitir; Brahman lekesizdir ve eittir; bu yzden onlar Brahman'da bulunurlar.20. Sabit bir zihinle, yanlgsz olarak Brahman'da bulunarak, Brahman' bilen (kii), ne hoa giden eyleresahip olduunda neelenir, ne de hoa gitmeyen eyleri elde ettiinde kederlenir.21. Dsal irtibatlara bal olmayan benlikle, kii mutluluu zben'de bulur; kii Brahman'a yaplanmeditasyonla megul olarak sonsuz mutlulua kavuur.22. (Dsal) irtibatlardan doan zevkler sadece ac retirler, nk hepsinin bir balangc ve bir sonu vardr,ey Arcuna! Bu yzden, bilge olan bunlarla neelenmez.23. Bedenden zgrlemeden nce, hala bu dnyadayken arzu ve fkeden doan drtlere kar koyabilen

    kii Yogi'dir, o mutlu bir kiidir.24. Her zaman kendi iinde mutlu olan, neelenen ve aydnlanan byle bir Yogi mutlak zgrle ya daMoka'ya ular ve Brahman haline gelir.25. Gnahlar yok edilmi, dualiteleri (zt kutuplarn deneyiminin ya da dualitesinin alglanmasn) bir kenarabrakm, kendine hakim ve tm varlklarn iyiliini isteyen hikmet sahipleri mutlak zgrle ya da Moka'yakavuurlar.26. Mutlak zgrlk (ya da Brahman'a zg mutluluk) arzu ve fkeden kurtulmu, dncelerini kontrol etmive zben'in farkndalna sahip kendine hakim mnzeviler iin her yanda varolur.27. (Tm) d irtibatlar kapatan ve baklar iki kan arasnda sabitleyen, burun delikleri arasnda hareketeden alnan ve verilen nefesi eitleyen,28. Duyular, akl ve zihni her zaman kontrol altnda olan, yce amac zgrleme olan, arzu, korku vefkeden kurtulmu hikmet sahipleri dorusu sonsuza dek zgrleirler.29. Beni tm kurbanlardan ve ileden zevk alan, tm dnyalarn byk Rabbi ve tm varlklarn dostu olarak

    bilen huzura kavuur.Hari Om Tat Sat

    *) Birlemi olan : Yoga uygulamas yaparak evrenle bir olmay (birlemeyi) baarm olan kii**) Dokuz kapl ehir: Beden Brahma'nn ehri (Brahmapuri) diye bilinir. Kaplar; gzler, kulaklar, burun delikleri, az, ans ve reme organdr.

    6. BLM: MEDTASYON YOGASI

    Krina:1. Fiillerinin meyvesine baml olmadan, bal olduu grevi yerine getiren kii, Sannyasin ve Yogi'dir, ateive fiili olmayan ise Sannyasin de, Yogi de deildir.2. Ey Arcuna, terk diye adlandrdklar eyin Yoga olduunu bil; dorusu kimse dncelerini terk etmediisrece bir Yogi olamaz!3. Yoga'y baarmak isteyen hikmet sahibi iin, fiilin bir ara olduu sylenir; Yoga'y baarm ayn hikmetsahibi iin fiilsizliin (sukunetin) bir ara olduu sylenir.4. Tm dncelerini terk etmi bir kii duyu-nesnelerine veya fiillere baml deilse, o kiinin Yoga'ybaarm olduu sylenir.5. Kii sadece kendi zben'inde ykselsin; kendisini aaya ekmesin, nk kiinin arkada da dmanda sadece kendisidir.6. Kendisine zben vastasyla hakim olmu kii, kendisinin arkadadr, ama kendine hakim olamamlariin, kiinin kendisi dsal bir dman gibi karlarna kar.7. Kendine hakim ve huzurlu kiinin Yce zben'i, scakta ve soukta, zevkte ve acda ve ayrcaonurlandrldnda ve hor grldnde dengededir.8. Bilgi ve (zben'in) bilgeliiyle tatmin olmu; duyularna hakim olmu; bir para topraa, bir para taa vealtna ayn gzle bakan Yoginin uyum iinde olduu sylenir. (Nirvikalpa Samadhi durumuna ulat

    sylenir.)9. yi kalpli olanlara, arkadalara, dmanlara, kaytszlara, ntrlere, nefret dolulara, akrabalara, adil olanlarave olmayanlara kar ayn gzle bakan, hereyi aar.10. Yogi; akln srekli olarak sabit tutmaya alarak, yalnzlkta kalarak, akln ve bedenini kontrol edip tek

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    11/27

    bana olarak, umut ve kederden kurtulmu olarak11. Temiz bir yerde, ne ok alak ne de ok yksek olan, bir bezin, hayvan postunun ve kusha otunun stste konulmasyla yaplm salam bir yerde oturarak,12. Akln fiillerini (zihinsel faaliyetleri) ve duyular kontrol altna alp, akln tek bir noktaya sabitleyerek,kendini arndrmak iin Yoga uygulasn.13. Bedenini sabit tutarak, kafas ve boynu dik ve mkemmelce sabit olarak, evresine baknmadanburnunun ucuna baksn.

    14. Sakin bir zihinle, korkusuzca, Brahmachari* andn tutarak, akln kontrol ederek, Beni dnerek ve akldengede kalarak otursun ve Beni yce hedefi yapsn.15. Akl kontrol altndaki Yogi, bylece, akl srekli olarak dengede tutarak, Ben'de varolan ve zgrlemeyevaran huzura erer.16. Ey Arcuna, dorusu Yoga ne ok yiyen, ne de hi yemeyen iin; ne ok uyuyan ne de (her zaman) uyankolan iin mmkn deildir!17. Yoga, yemede ve harekette (rnein yrmede) daima makul olan, fiildeki gayretinde makul olan, uykuve uyanklk arasnda makul olan kii iin aclarn yok edicisidir.18. Arzu nesnelerine duyulan zlemden yakasn kurtarm (ve) mkemmelce kontrol edilmi akl sadecezben'de bulunduunda, o kii iin "O birlemitir." denir.19. Yoga'y zben'de uygulayan (zben Yoga'syla zdelemi), akln kontrol altna alm Yogi, rzgarszbir yerde bulunan bir gaz lambasnn titremeden yanan na benzer.20. Yoga uygulamasyla dizginlenmi akl sakinlie eritiinde ve zben'i zben'de grdnde, kii kendi

    zben'iyle tatmin olur.21. Yogi, saf zihinle kavranabilen ve duyular aan ebedi mutluluu hissettiinde ve baka hi bir yerekprdamadan Gerek'ten asla ayrlmadnda,22. Bundan stn daha byk bir kazancn olamayacan dnr; ok byk bir ac ile karlasa bilebulunduu yerden ayrlmaz,-23. (te) bunun adnn; ac ile bir olmaktan kurtulma, (yani) Yoga olduunu bil. Bu Yoga, kararllkla vemidini kaybetmeyen bir aklla uygulanmaldr.24. Kii, Sankalpa'dan** doan tm arzular -hi birini bir kenara ayrmadan- tamamen terk ederek, ve aklladuyu srsnn tamamn her yandan dizginleyerek,25. Sabit tutulmu zihinle azar azar sakinlie ulasn; akl zben'de tutarak, baka hi bir ey dnmesin.26. Rahat durmayan ve sabit olmayan akln baka yerlere kamasna sebep olandan, akl dizginle ve (onu)sadece zben'in kontrol altna getir.27. Yce mutluluk, dorusu, akl ok huzurlu olan, tutkular sakinlemi, Brahman haline gelmi ve gnahtan

    kurtulmu bu Yogi'ye gelir.28. Akln srekli olarak (Yoga uygulamas ile) megul tutan, gnahlarndan kurtulmu Yogi, kolaycaBrahman'la olan irtibatn ebedi mutluluunun tadn karr.29. Akl Yoga ile uyumlu olan kii, tm varlklarda bulunan zben'i grr ve tm varlklar zben'de grr; heryerde hep ayn eyi grr.30. Beni her yerde gren ve hereyi Ben'de gren kii, ne Ben'den ayrlr ne de Ben ondan ayrlrm.31. Birlemi olup da, tm varlklarda bulunan Ben'i seven ve hrmet eden ite bu Yogi, yaam tarz neolursa olsun, Ben'de bulunur.32. Ey Arcuna, zevk de olsa, ac da olsa, zben'in benzerlii yoluyla her yerde ayniyeti gren kiiye enyksek Yogi olarak baklr.

    Arcuna:33. Ey Krina, akln rahat durmamasndan tr, rettiin bu ayniyet Yogasnda sreen bir devamllkgrmyorum!34. Dorusu akl rahat durmamaktadr, amatacdr, gldr ve teslim olmamaktadr, ey Krina. Ben aklkontrol etmenin rzgar kontrol etmek kadar zor olduunu zannediyorum.

    Krina:35. Ey koca kollu Arcuna, phesiz, akln kontrol edilmesi zordur ve akl rahat durmamaktadr; amauygulama ve duyulara kaplmamakla akl dizginlenebilir!36. Bu Yoga'ya, kendine hakim olmayanlarca ulamnn zor olacan dnyorum, ama kendine hakimolan ve abalayan kii, (doru) aralarla buna ular.

    Arcuna:37. nanc olduu halde kendine hakim olmay baaramayan, akl Yoga'dan baka yerlere kayan, Yoga'damkemmellie ulamay baaramam kiiyi nasl bir son bekler, ey Krina?38. Her ikisinden de derek (hedeflerinin her ikisine de ulaamayarak), Brahman yolunda yanlgyadtnden, paralanm bir bulut gibi, desteksiz yok olup gitmez mi?39. Ey Krina, bu phemi tamamen Sen giderebilirsin, nk senin dnda bu pheyi giderecek kimseyoktur.

    Krina:

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    12/27

    40. Ey Arcuna, ne bu dnyada, ne de bir sonraki dnyada onun iin bir ykm yoktur; ey ocuum, dorusuiyilik yapan hi kimsenin kederlenmesi sz konusu deildir!41. Erdemli dnyalara ulap orada uzun yllar boyunca kaldktan sonra, Yoga'dan dm (Yoga'yaulaamam) kii ar ve varlkl bir evde tekrar doar.42. Ya da, hatta bilge Yogilerin ailesinde doar; dorusu byle bir doumu bu dnyada baarmak ok zordur.

    43. Orada, o kii bir nceki bedeninde elde ettii bilgiyle karlar ve mkemmeliyet iin ok daha fazla

    abalar, ey Arcuna!44. Daha nceki uygulamalar yoluyla, kendisine ramen doar (kendisi farknda olmasa bile, amaca ular).Sadece Yoga'nn ne olduunu bilmek isteyen bile, Brahma'nn szn (kutsal kitaplara zg bilgiyi) aar.45. Ama, ylmadan abalayan, gnahlarndan arnm, bir ok doumla kademesel olarak mkemmellemibir Yogi en stn hedefe ular.46. Yoginin, ilekelerden ve hatta bilgi erbabndan (metinlerin allmasyla elde edilmi bilgi) bile yceolduu dnlr; o, fiilde bulunan kiilerden de stndr; bu yzden bir Yogi ol, ey Arcuna!47. Ve inanc tam olup ve isel varl Ben'de olarak, Ben'i seven ve Bana hrmet eden Yogi'yi, tm Yogi'lerinen samimisi sayarm.

    Hari Om Tat Sat

    *) Brahmachari: Tensel zevkleri kontrol etme (Yama'lardan biridir.)**) Sankalpa: Hayal

    7. BLM: BLGELK VE FARKINDALIK YOGASI

    Krina:1.Ey Arjuna, akln Bana vererek, yoga uygulayarak ve Bana snarak, Beni tamamen ve pheyedmeden nasl bilebileceini dinle!2. Sana bu bilginin tamamn direkt farkndalk ile birletirerek vereceim, bunu bildikten sonra, buradabilinmesi gereken baka bir ey kalmaz.3. Binlerce kiinin iinde, belki bir kii mkemmellik iin abalar; bu abalayanlarn iinde bile belki sadecebiri Beni gerekten tanr.4. Toprak, su, ate, hava, esir (boluk), akl, zihin ve egoizm olarak Benim Doam sekize blnmtr.5. Ey koca-kollu, bunlar benim dk seviyeli Prakriti*'mdir! Bunun bu dnyay tutan yaam cz olan benimyksek seviyeli Prakriti'mden farkl olduunu bil.6. Bunlarn ikisinin (dk ve yksek seviyeli Prakritilerimin) tm varlklarn rahmi olduunu bil. Bu sebeptendolay, Ben tm evrenin kaynaym ve zlmesiyim.7. Ey Arcuna, Benden daha yksek seviyede hi bir ey yoktur! Kymetli talarn bir ipe geirilmesi gibi,herey sra sra Bana balanmtr.8. Ey Arcuna, Ben sudaki lezzetim. Ben aydaki ve gneteki m; Ben tm Vedalardaki Om hecesiyim,esirdeki sesim ve insandaki erkekliim.9. Topraktaki gzel kokuyum ve atein parlaklym, tm varlklardaki yaamm; ve Ben ilekelerinilesiyim.10. Ey Arcuna, Beni tm varlklarn ebedi tohumu olarak bil; Ben zekilerin zekasym; ihtiaml nesnelerinihtiamym Ben!11. Gllerin arzu ve bamllktan yoksun gcym, ve Ben (tm) varlklarda, Dharma'ya ters dmeyenarzuyum, ey Arcuna!12. Ar, hareketli ve duraan olan her varln Ben'den trediini bil. Onlar Ben'dedir, yine de Ben onlardadeilimdir.13. Doann deerinden (guna'lar) km bu Doalarla (durumlarla) yanlsanm olduundan, tm budnya Ben'i onlardan ayr (gunalarn stnde olduumu) ve deimez olarak bilmez.14. Dorusu, (doann) deerler(in)den yaplm Benim bu ilahi yanlsamam ap gemek zordur; buyanlsamay sadece Bana snanlar ap geebilir.15. nsanlarn en geri tabiatls olan ktlk yapanlar ve yanlg iinde olanlar Beni aramazlar; yanlsamayoluyla bilgisi yok edilmiler ifritlerin yolunu takip ederler.16. Ey Arcuna, Beni seven ve hrmet eden erdemli kiiler drt eittir! Istrap ekenler, bilgi arayanlar,zenginlik arayanlar ve bilgeler, ey Bharatalarn efendisi!17. Bunlarn iinde, amaz deimez bir ekilde her zaman Bir olana adanm olan bilge aar geer (eniyisidir); nk Ben bilge iin fazlasyla deerliyimdir ve o da Benim iin deerlidir.

    18. Geri, tm bunlar yce gnll varlklardr; ama Ben bilgeyi Kendi zbenim sayarm; nk o, amazdeimez bir aklla, yce hedefi olarak sadece Bana ynelir.19. Bir ok doumdan sonra bilge kii, hereyin Vasudeva (isel zben) olduunun farkna vararak Banagelir; byle byk bir ruhu (Mahatma) bulmak ok zordur.

    http://yama.html/http://yama.html/http://yama.html/
  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    13/27

    20. Bilgelii bu veya u arzuyla sarslanlar kendi doalarna uygun bu veya u ayini izleyerek dier tanrlaragiderler.21. Adanm kiinin sayg ve sevgi gstermek iin inanla arzulad biim ne olursa olsun, onun bu inancnBen salam ve sarslmaz yaparm.22. Bahedilmi bu inanla kii, ona (o biime) sayg ve sevgi gsterir ve ondan arzulad eyleri salar,(ama aslnda) bu varlklar (sadece) Benim tarafmdan takdir edilirler.23. Dorusu, kt zekaya sahip bu kiilerin elde ettii dller (meyveler) geicidir. Tanrlara sevgi ve sayg

    duyanlar onlara giderler ama Bana adanm olanlar Bana gelirler.24. Benim yksek seviyeli, deimez ve en mkemmel doam bilmeyen aptallar, Tezahr etmememi olanBen'i tezahr etmi olan olarak dnrler.25. Ben Yoga Maya'da gizlenmi olduumdan herkese (olduum ekilde) tezahr etmem. Bu yang iindekidnya, domam ve yok edilmez olan Ben'i bilmez.26. Ey Arcuna, Ben varlklarn gemiini, bugnn ve geleceini bilirim, ama kimse Beni bilmez.27. Ey Barata, arzu ve nefretten doan zt kutuplarn yanlgsndan dolay, tm varlklar doumda yanlgyatabiidir, ey Parantapa!28. Ama, gnahlar son bulmu ve zt kutuplarn yanlgsndan kurtulmu erdemli f iilde bulunan kiiler,andlarnda amaz deimez olarak kalarak, Bana sayg ve sevgide bulunurlar.29. htiyarlktan ve lmden kurtulmak iin abalayanlar, Bana snarak, zben'in ve tm fiillerin tam bilgisiolan Brahman'n tamamen farkna varrlar,30. Beni Adhibhuta (elementlerle ilgili olan), Adhidaiva (tanrlarla ilgili olan) ve Adhiyajna (kurbanla ilgili olan)

    ile bilenler, amaz deimez bir aklla, lm annda bile Beni bilirler.Hari Om Tat Sat

    *) Prakriti: Doa

    8. BLM: YOK OLMAZ BRAHMAN YOGASI

    Arcuna:1. Bu Brahman nedir? Adhyatma (Atman'la ilgili olan) nedir? Ey kiilerin en iyisi, fiil nedir? Adhibhuta diyeaklanan nedir? Ve Adhidaiva denilen nedir?2. Burada, bu bedendeki Adhiyajna kimdir ve nasldr, ey Madhu'yu yok eden? Ve nasl oluyor da, lmannda, kendine hakim olmu kii tarafndan Sen bilinebiliyorsun?

    Krina:3. Brahman Yok Edilmez olandr, Yce'dir. Onun z doasna sel-Farkndalk denir; varolua ve varlklarntezahrne yol aan ve de onlar destekleyen (tanrlara sunulan) takdimler de fiil olarak adlandrlr.4. Adhibhuta (elementlerin bilgisi) Benim yok olan Doamla alakaldr ve Purua ya da ruh Adhidaiva'dr;burada bu bedendeki Adhiyajna sadece Ben'im, Ey bedenlenmilerin en iyisi!5. Ve kim bedenini terk ederken lm annda sadece Beni hatrlamaya devam ederse, Benim Varlmaular; buna hi phe yoktur.6. Sonunda bedenini terk ederken kim hangi varl dnrse, srekli o varl dndnden, o (kii)sadece o varla gider, ey Kunti olu.7. Bu yzden, her zaman sadece Beni hatrla ve sava. Bana sabitlediin (Benimle zdelemi) akl vezihinle, phesiz sadece Bana geleceksin.8. Baka hi bir varla doru kaymayan, meditasyon alkanlndan dolay amaz deimez hale gelmive srekli meditasyon yapan aklla, kii Yce Kii'ye, Parlak olana gider, ey Arcuna!

    9. Kim; alim, kadim, (tm dnyann) yneticisi, atomdan daha kk olan, hereyin destekisi, kavranamazbiimde olan, gne gibi parlak ve cehaletin karanlnn tesinde olan zerine10. lm annda sarslmaz bir akl, bahedilmi adanma ve Yoga'nn gcyle tm yaam-nefesini iki kannarasna odaklayarak meditasyon yaparsa, o kii parlak olan Yce Kii'ye ular.11. Vedalar bilenlerce yok olmaz olarak aklanm olan, kendine hakim (ilekelerin) ve tutkularndankurtulmularn girebilecei, bekarlk (iffet) uygulamasnn yapld bu arzuyu - bu hedefi sana ksacaaklayacam.12. Tm kaplarn kapatarak, akln kalbine gmerek ve yaam-nefesini kafasnda tutarak, konsantrasyonuygulamasyla megul olarak,13. Tek heceli Om'u -Brahman'- mrldanp her zaman Beni hatrlayarak, kim bedenini terk ederek bu ekildeayrlrsa, yce hedefe eriir.14. Her zaman amaz deimez olan, beni (uzun sre boyunca) srekli olarak ve her gn hatrlayan, (teknoktaya odakl aklla) baka hi bir ey dnmeyen bu Yogi bana kolayca ular, ey Paratha!15. Bana ulaan bu byk ruhlar, bir daha ac dolu olan ve ebedi olmayan bu yerde (burada) domazlar;onlar en yksek mkemmellie ulamlardr (zgrlemilerdir).16. Brahma'nn dnyas dahil, (tm) dnyalar, tekrar geri dnmeye mahkumdur, ey Arcuna! Ama kim bana

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    14/27

    ularsa, ey Kunti olu, bir daha domaz!17. Bir Brahma gnnn bin Yuga* boyunca srdn, ve bir gecenin de bin Yuga boyunca srdnbilenler, gece ve gndz bilenlerdir.18. Tm tezahr etmi olanlar "gn"n gelmesiyle tezahr etmemi olandan trerler ve dorusu "gece"ningeliiyle de sadece tezahr etmemi olan diye adlandrlanda znr giderler.19. Tekrar ve tekrar doan bu ayn kalabalk varlklar gecenin geliiyle (tezahr etmemi olan iinde)aresizce znrler ve gnn geliiyle tekrar ortaya karlar, ey Arcuna.

    20. Ama dorusu tezahr etmemi olandan daha yksek olan bir baka tezahr etmemi (yaratc zeka veDoann stnde) Ebedi vardr ki, O tm varlklar yok edildiinde yok olmaz.21. Tezahr etmemi olan ve Yok Olmaz Olan olarak adlandrlann, en yksek hedef (yol) olduunusylerler. O'na ulaan bir daha (doum ve lm arkna) geri dnmez. Bu Benim en yksek meskenimdir(durumumdur).22. Tm varlklarn iinde bulunan ve hereyin O'ndan yayld bu en yksek Purusha'ya, ey Arcuna, sadeceO'na yaplan ve yolundan sapmayan bir adanma ile ulalr.23. imdi sana, ayrl vaktinde hangi Yogi'lerin dnp hangilerinin dnmediini anlatacam.24. Ate, k, gndz, Ayn aydnlk onbei, gnein kuzey yolundaki alt ay (kuzey gndnm) srasndaayrlan, Brahman' bilenler Brahman'a giderler.25. Duman, gece-vakti, Ayn karanlk onbei ya da gnein gney yolundaki alt ay (gney gndnm) ileayn na ulaan Yogi'ler geri dner.26. Dnyann parlak ve karanlk yollarnn dorusu ebedi olduu dnlr; biriyle (parlak olanla) kii tekrar

    geri dnmez, ve dieriyle kii geri dner.27. Bu yolar bilerek, Arcuna, hi bir Yogi aldanmaz! Bu yzden, her zaman Yoga'da sebat et.28. (Metinlerde) bahsedilen ve Vedalardan (okunulup renilmesinden), kurbandan (-n uygulanmasndan),ile (uygulamalarndan) ve hediyelerden (sunulmasndan) doan meyveler ya da hak ediler ne olursa olsun,bunu (bu yollar) bilen Yogi tm bunlarn tesine gider; ve yce ilksel meskene ular.

    Hari Om Tat Sat

    *) Yuga: a

    9. BLM: BYK BLM VE BYK SIR YOGASI

    Krina:

    1. imdi bahaneler aramayan sana, en byk srr, deneyimle (isel farkndalkla) birletirilmi bilgiyiaklayacam. Bunu bilince, ktlkten kurtulmu olacaksn.2. Bu byk ilimdir, byk srdr, yce saflatrcdr, dolaysz sezgisel bilgi ile farkna varlr, erdemli olanlaragre tatbiki ok kolaydr ve yok olmaz niteliklidir.3. Ey Arcuna, bu Dharma'ya inanc olmayanlar (zben bilgisi olmayanlar) bana ulamadan, bu lm dnyasyoluna geri dnerler!4. Tm bu dnya, Benim tarafmdan, Benim tezahr etmemi ynmle sarmalanmtr; tm varlklar Ben'devarolur, ama Ben onlarn iinde deilimdir.5. Ne de (gerekte) varlklar Ben'de varolurlar: Benim ilahi Yoga'm seyret; O ki, varlklarn etkin sebebi olanve tm varlklar destekleyen, ama onlarda bulunmayan zbenim'dir.6. Her yere hareket eden gl rzgarn her zaman esirde (bolukta) durmas gibi, tm varlklarn da bendeolduunu bil.7. Ey Arcuna, tm varlklar her Kalpa*'nn sonunda Doama girerler; onlar (bir sonraki) Kalpa'nn banda

    yine dar (dnyaya) gnderirim.8. Doamla hayat vererek, bu Doann gc karsnda aresiz olan kalabalk varlklar tekrar ve tekrar dargnderirim.9. Bu fiiller beni balamaz, ey Arcuna, sanki ilgisiz biriymi gibi oturarak bu fiillere baml olmam!10. Benim gzetimim altnda, Doa hareket eden ve etmeyeni retir; bundan dolay, ey Arcuna, dnya dnerdurur!11. Yksek seviyeli Varlmn (tm) varlklarn Rabbi olduunu bilmeyen aptallar, insan ekli aldmda Banaaldrmazlar.12. Kibirli umutlar, kibirli fiilleri, kibirli bilgileri ve duygusuzluklaryla, onlar dorusu ifritlerin ve ilahi olmayanvarlklarn aldatc doalarnca ele geirilmilerdir.13. Ama byk ruhlar, ey Arcuna, Benim ilahi doama katlarak, Benim varlklarn lmsz kaynaolduumu bilerek, tek bir aklla (baka hi bir eye adanmadan) Bana sevgi ve saygda bulunurlar!14. Her zaman Beni ycelterek, abalayarak, andnda sebatl olarak, nmde eilerek, Bana adanarak

    amaz deimez bir ekilde hep Bana sayg ve sevgide bulunurlar.15. Dierleri de, bilgi-kurbannda bulunarak, Beni sonsuz yzl olarak, Bir olarak, ayr olarak ve eit eitolarak grerek sayg ve sevgide bulunurlar.16. Ben Kratu'yum; Ben Yajna'ym; Ben ruhlara sunulan takdimeyim (yemeim); Ben ayin otuyum ve (dier)

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    15/27

    tm bitkilerim; Ben Mantra'ym; Ben ayn zamanda ghee ya da eritilmi tereyam; Ben ateim; Ben adam.17. Ben bu dnyann babasym, anasym, fiillerin meyvesinin datcsym ve byk babasym; bilinmesigereken(-tek ey)im, arlatrcym, kutsal tek heceliyim (Om) ve ayn zamanda Rig-, Sama- ve YajurVeda'larm.18. Ben amacm, desteim, Rabbim, tanm, meskenim, barnam, arkadam, kaynam (balangcm),zlmeyim (sonum), temelim, hazine dairesiyim ve yok edilmez tohumum.19. Ben (gne gibi) s veririm; yamuru tutarm ve yadrrm; Ben lmszlm ve ayn zamanda

    lmm, varlm ve yokluum, ey Arcuna!20. Veda'y da bilerek Somay ienler tm gnahlarndan arnarak kurban yoluyla bana sevgi ve saygdabulunurlar, cennete giden yol iin dua ederler; onlar tanrlarn Rabbinin kutsal dnyasna ularlar vetanrlarn ilahi zevklerini cennette tadarlar.21. Engin cennette zevklere daldktan sonra hakedileri sona erince tekrar lmller dnyasna geri dnerler;bylece nn ( Vedann) emirlerine itaat ederek ve arzular (arzu nesnelerini) arzulayarak, geli vedn durumuna ularlar*.22. Sadece Bana sevgi ve saygda bulunarak ve baka hi bir eyi dnmeyerek her zaman birlie ulamolanlarnsa, henz sahip olmadklarn Ben gvence altna alrm ve halihazrda sahip olduklarn da Benkorurum.23. Hatta, inanla dolu olup dier tanrlara sayg ve sevgide bulunan adanmlar da, aslnda sadece Banasevgi ve saygda bulunurlar, ey Arcuna, ama yanl yolla!24. (nk) Sadece Ben tm kurbanlarn hem konusuyum hem de Rabbiyim; ama onlar Ben'im zm

    (gerekte) bilmezler, ve bu yzden onlar (bu lmller dnyasna geri) derler.25. Tanrlara sevgi ve saygda bulunanlar onlara giderler; atalara sevgi ve saygda bulunanlar ruhlaragiderler; elementlere hkmeden lahlara da onlara sevgi ve saygda bulunanlar gider; Bana adanmlarsaBana gelir.26. Kim Bana adanma ve saf bir aklla (kalp ile) bir yaprak, bir iek, bir meyve ya da biraz su sunarsa, Ben(bu takdimeyi) kabul ederim.27. Her ne yaparsan, her ne yersen, kurban olarak neyi sunarsan, neyi verirsen, ile olarak neyi uygularsanuygula, bunu Bana takdim ederek yap, ey Arcuna!28. Bylece, fiillerin iyi ve kt meyveler veren zincirlerinden kurtulacaksn; amaz ve deimez bir akllaTerk Yogasnda olup zgrletiinde, Bana geleceksin.29. Ben tm varlklara ayn davranrm; Benim iin nefret verici ya da ok sevdiim diye bir ey yoktur amabana adanarak, sevgi ve saygda bulunanlar Bendedir, Ben de onlardaymdr.30. Hatta en gnahkar olan bile baka hi bir eye adanmadan, bana sevgi ve saygda bulunursa, doru

    ynde deitiinden, o da erdem sahibi olarak grlmelidir.31. Ksa zamanda o da erdemli hale gelir ve ebedi huzura kavuur; ey Arcuna, Bana adanann asla yokolmayacan kesinlikle bil!32. nk, ey Arcuna, gnahkar olarak doabilen** kadnlar, Vaishya'lar ve Sudra'lar da, Bana snarak,Yce Amaca ularlar!33. O halde kutsal Brahmin'ler ve adanm soylu azizler (bu amaca) ne kadar kolay ularlar; bu kalcolmayan ve mutsuz dnyaya sahip olduundan, bana sevgi ve saygda bulun.34. Akln Bana odakla; kendini Bana ada; Bana kurban et; Benim nmde eil; kendi benliini Benimlebirletirerek, Beni Yce Amacn yaparak, dorusu Bana geleceksin.

    Hari Om Tat Sat

    *)Geli ve dn durumu: Bu dnyada tekrar domaya zorunludurlar.

    **) Gnah kelimesinin anlam daha nce akland gibi "her trl engeldir".Burada bahsedilense, antik Hint sisteminde bulunan kast sisteminin genel yapsdr. Bu yap gerei, Tanr farkndalna ulamak Brahmana'larn(Brahminlerin) grevidir, dier kastlarn ise grevleri bakadr. Kiinin kendi doasna (kastna) uygun olan grevi yapmas dharma'ya uygunolduundan, bir ok metinde, kiinin baka kastlarn grevlerini yapmasnn uygun olmad belirtilmektedir. Burada kadnlarn, Vaishyalarn veSudralarn kendi doalar gerei isel-farkndala ulama gibi bir ykmllkleri olmad halde, bunu baarabilecekleri belirtilmekte ve deyimyerindeyse bu i iin onlara icazet verilmektedir.

    10. BLM: LAH ZAFERLER YOGASI

    Krina:1. Ey koca kollu Arcuna, kendi iyiliin iin, Benim yce szm dinle; seni sevdiim iin bunu tekraraklayacam.2. Ne tanrlar ne de yce hikmet sahipleri Benim kaynam bilirler; nk her ekilde Ben tm tanrlarn vebyk hikmet sahiplerinin kaynaymdr.

    3. lmller arasnda, Beni domam ve balangc olmayan, tm dnyalarn byk Rabbi olarak bilenleryanlg iinde olmayanlardr; onlar tm gnahlarndan arnmtrlar.4. Zeka, bilgelik, yanlg iinde olmama, affetme, doruluk, kendine hakim olma, sakinlik, mutluluk, ac,doum veya varolu, lm ya da var olmama, korku ve ayrca korkusuzluk,

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    16/27

    5. Zarar vermeme, dengelilik, halinden memnuniyet, ile, n, faydallk, kt nam - varlklarn (bu) farkleitleri sadece Ben'den doar.6. Benim gibi glere sahip olan yedi byk hikmet sahibi, eski drtl ve Manu da, (Benim) aklmdandomutur; onlardan da bu dnyadaki varlklar domulardr.7. Varlmn eitli tezahrlerini ve Benim Yoga-gcm gerekten bilen kii, sarslmaz Yoga'da sabit halegelir; buna hi phe yoktur.8. Ben her eyin kaynaym; her ey Ben'den trer; bunu anlayan bilgeler meditasyona balanarak, Bana

    sevgi ve saygda bulunurlar.9. Akllar ve yaamlar Ben'imle tamamen zdelemi olan, birbirlerini aydnlatan ve her zaman Ben'denbahsedenler, tatmin ve sevin doludurlar.10. Her zaman amaz ve deimez olarak, sevgiyle, Bana sayg ve sevgide bulunanlara, Ben ayrt etmeYoga's veririm. (Bylece) onlar Bana gelirler.11. Onlar iin sadece efkat duyduumdan, Ben onlarn zben'inde var olarak, bilginin parlak yla,cehaletten kaynaklanan karanl yok ederim.

    Arcuna:12. Sen Yce Brahman'sn, yce meskensin (ya da yce ksn), yce arlatrcsn, ebedisin, ilahi Kii'sin,ilksel Tanr'sn, domamsn ve her yerde varolansn.13. Tm hikmet sahipleri ve ayn zamanda ilahi hikmet sahibi Narada; ve Asita, Devala ve Vyasa seni byletanmlyorlar; ve imdi Sen Kendin de bana byle sylyorsun.14. Bana sylediin her eyin doru olduuna inanyorum, ey Krina! Dorusu ne tanrlar ne de ifritler Senin

    tezahrn (kaynan) bilmezler!15. Dorusu sadece Sen, Kendini, Kendin araclnla bilirsin, ey Yce Kii, Ey varlklarn kayna ve Rabbi,Ey tanrlarn Tanrs, Ey dnyann hakimi!16. Bana tm bu dnyalara nfuz ederek varolduun ilahi zaferlerini, hi birini saklamadan anlatmalsn.(Bunu baka kimse yapamaz.)17. Ey Yogi, her zaman meditasyon yaparak Seni nasl bileceim? Seni hangi grnnle dnmeliyim?18. Ey Krina, Yogik gcn ve zaferlerini bana tekrar detaylca anlat; nk ben Senin yaam-veren venektar gibi olan konumanla tatmin olmadm!

    Krina:19. Pekala, imdi sana gze arpan ilahi zaferlerimi aklayacam, ey Arcuna! (Bu zaferlerin) detayltanmlarnn bir sonu yoktur.20. Ben tm varlklarn kalplerinde olan zben'im, ey Gudakea! Ben tm varlklarn balangcym,

    ortasym ve ayn zamanda sonuyum.21. (Oniki) Aditya arasnda Ben Vinu'yum; parlaklk verenler arasnda Ben parlak gneim; (yedi ya da krkdokuz) Marut arasnda Ben Marii'yim; yldzlar arasnda Ben aym.22. Vedalar arasnda Sama Vedaym; tanrlar arasnda Vasava'ym; duyular arasnda aklm, ve yaayanvarlklar arasnda zekaym.23. Ve Rudra'lar arasnda ankara'ym; Yaka'lar ve Rakasa'lar arasnda refah Rabbiyim (Kubera); Vasu'lararasnda Pavaka'ym (ateim); ve (yedi) da arasnda Ben Meru'yum.24. Ve, ey Arcuna, (krallarn) aile rahipleri arasnda Ben'i ef olan Brihaspati olarak bil; ordu generalleriarasnda Ben Skanda'ym; gller arasnda Ben okyanusum!25. Byk hikmet sahipleri arasnda Ben Bhrigu'yum; kelimeler arasnda Ben tek heceli Om'um; kurbanlararasnda Ben sessiz tekrarlama* kurbanym; hareket etmeyen eyler arasnda Ben Himalayalar'm.26. Aalar arasnda Benpeepulum; ilahi hikmet sahipleri arasnda Ben Narada'ym; Gandharva'lar arasndaBen itraratha'ym; mkemmellemiler arasnda Ben Kapila'ym.

    27. Beni atlar arasnda nektardan doan Uaisrava olarak; muhteem filler arasnda Airavata olarak; insanlararasnda kral olarak bil.28. Silahlar arasnda Ben yldrmm; inekler arasnda Ben Surabhi adndaki dilekleri yerine getiren ineim;Ben ata olan sevgi tanrsym; ylanlar arasnda Vasuki'yim.29. Naga'lar arasnda Ananta'ym; su-ilahlar arasnda Varuna'ym; lm ruhlar arasnda Aryaman'm, idareediciler arasnda Ben Yama'ym.30. Ve ifritler arasnda Prahlad'm; sayclar arasnda Ben zamanm; hayvanlar arasnda Ben onlarn kralolan aslanm, kular arasnda Garuda'ym.31. Arlatrclar arasnda Ben rzgarm; savalar arasnda Rama'ym Ben; balklar arasnda kpekbalym; su kaynaklar arasnda Ganj'm.32. Yaradllar arasnda Ben balangcm, ortaym ve ayn zamanda sonum, ey Arcuna! Bilimler arasndaBen zben bilimiyim; ve Ben ihtilafl olanlar arasndaki mantm.33. Alfabedeki harfler arasnda "A" harfiyim Ben, ve bileikler arasnda ikiliim, dorusu Ben tketilemez ve

    sonsuz zamanm; tm ynlerde yzm olduundan, (fiillerin meyvelerinin) datcsym.34. Ve Ben hereyi yutan lmm, ve refah iinde olacaklarn refahym; diisel zellikler arasnda (ben)nm, refahm, konuma yeteneiyim, hafzaym, zekaym, metanetim ve balamaym.35. lahiler arasnda Brihatsaman'm; uyakl dizeler arasnda Gayatri'yim; aylar arasnda Margasirsa'ym;

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    17/27

    mevsimler arasnda ilkbaharm.36. Ben hilekarlarn kumarym; ihtiamllarn ihtiamym; Ben zaferim; Ben (kararl olanlarn) kararllym;Ben iyilerin iyiliiyim.37. Vrini'ler arasnda Ben Vasudeva'ym; Pandava'lar arasnda Ben Arcuna'ym; hikmet sahipleri arasndaBen Vyasa'ym; airler arasnda Ben air Usana'ym.38. Cezalandrclar arasnda Ben kraln asasym; zafer aray iinde olanlar arasnda Ben hikmet vecmertliim; ve srlar arasnda Ben sessizliim; bilenler arasnda bilgiyim Ben.

    39. Ve tm varlklarn tohumu ne olursa olsun, Ben oyum, ey Arcuna! Ben olmadan varolabilen hareketli yada hareketsiz (canl ve cansz) hi bir varlk yoktur.40. Ey Arcuna, ilahi zaferlerimin sonu yoktur, bunlar Benim ilahi zaferlerimin Tarafmdan yaplan ksa birifadesidir!41. Zafer kazanan, refah iinde olan veya gl olan her tr varln, ihtiammn bir parasnn tezahrolduunu bil.42. Ama, ey Arcuna, tm bu detayl bilgilerin sana ne faydas var ki? Tm dnyay bir Paramla destekleyenBen, varm.

    Hari Om Tat Sat

    *) sessiz tekrarlama: Japa'dr. Yani bir mantrann zihinsel olarak tekrar edilmesinden bahsedilmektedir.

    11. BLM: KOZMK BMN GRNM YOGASI

    Arcuna:1. Bana duyduun efkatten dolay, zben'le ilgili bu en byk srr aklanmanla yanlsanmam yok oldu.2. Varlklarn kaynan ve yok oluunu, ve ayrca Senin tkenmez yceliini detayl bir ekilde Sen'denduydum, ey lots kalpli Rab!3. Ey Yce Rab, Seni biraz nce Kendini tanmladn gibi, Senin lahi Biimini grmeyi diliyorum, ey YceKii!4. Ey Rabbim, eer grmemin mmkn olduunu dnyorsan, o halde, bana yok olmaz halini gster.

    Krina:5. Ey Arcuna, Benim farkl eitteki, ilahi olan, eitli renklerde ve ekillerdeki yz binlerce biimimi seyret!6. Aditya'lar, Vasu'lar, Rudra'lar, iki Asvin'i ve ayn zamanda Marut'lar seyret; ey Arcuna, daha nce hi

    grlmemi mucizeleri seyret!7. Ey Arcuna, tek bir noktada merkezlenmi -hareket eden ve etmeyen hereyi kapsayan- tm evreni vebaka neyi grmeyi diliyorsan onu burada, Bedenimde seyret.8. Ama Beni bu ekilde kendi gzlerinle seyredemezsin; (bu yzden) sana ilahi gz veriyorum; Benimmuhteem Yoga'm seyret.

    Sancaya:9. Krina bunlar syleyerek Arcuna'ya Rab olarak Kendi yce biimini gsterdi.10. Saysz az ve gzlerle, saysz harika grntyle, saysz ilahi ziynetle, saysz ilahi silahla yceltilmi,11. lahi elenkler ve kyafetler giyen, vcut yalaryla yalanm, her eyi harika, gz alc, ebedi, her yandayzleri olan (Varlkt).12. Gk yznde bin tane gne ihtiamla ayn anda parlasayd, ite bu yce Varlk'n ihtiam (gibi) olurdu.13. Sonra Arcuna, orada, tanrlarn Tanr'snn bedeninde, bir ok grubu olan tm evrenin bir olanda

    bulunduunu grd.14. Arcuna, o zaman hayret iinde ve tyleri diken diken olarak, ban Rabbin nnde edi ve avu ilerinibirletirerek yle konutu.

    Arcuna:15. Tm tanrlar ve eitli varlk trlerini, lotste oturan Rab Brahma'y, tm hikmet sahiplerini ve semaviylanlar Bedeninde grdm, Ey Tanr.16. Senin bir ok kol, mide, az ve gzleri olan zincire vurulamaz biimini her yanda gryorum; ne birbalang, ne bir orta ne de bir son gryorum, ey evrenin Rabbi, ey Kozmik Biim!17. Sen'i tal, topuzlu, diskli gryorum, bakmas ok zor olan bir parlaklk ktlesi olarak heryerde yorsun,ate ve gne gibi her yerde parlyorsun, ve hudutsuzsun.18. Sen Yok Edilmez Olansn, Yce Varlk'sn, bilinmeye deer olansn, Sen bu evrenin byk hazinedairesisin; Sen ebedi Dharma'nn yok edilmez koruyucususun; Sen Kadim Kiisin, ben (byle) addediyorum.19. Sen'i balangsz, ortasz ve sonsuz olarak, snrsz gte, saysz kolla (gryorum), gne ve ay

    Gzlerin olarak, yanan atei Azn olarak, tm evreni stan Parlakln gryorum.20. Yeryz ve cennet arasndaki boluk ve her taraf sadece Seninle dolu; Senin bu muhteem ve korkunbiimini gren, dnya da korkuyla titriyor, Ey yce-ruhlu Varlk!21. Dorusu, Sana (bedenine) bu tanrlar giriyorlar; bazlar korkuyla Seni avu ileri birlemi olarak "iyi

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    18/27

    olsun" diyerek vyorlar. Bunu syleyerek, byk hikmet sahipleri ve mkemmellemi olanlar Seni ilahilerlemethediyorlar.22. Rudra'lar, Aditya'lar, Vasu'lar, Sadhya'lar, Visvedeva'lar, iki Asvin'ler, Marut' lar, semavi arkclarn ruhlar,Yakalar, ifritler ve mkemmellemi olanlar Sana byk bir hayretle bakyorlar.23. Ey koca-kollu, Senin bir ok az ve gzleri, bir ok kollar, bacaklar ve ayaklar, mideleri olan, dileriylekorkutucu grnen snrsz biimlerini grnce tm dnya ile birlikte ben de dehete dyorum!24. Senin (Kozmik Biiminin) azlar sonuna dek ak, byk ateli gzlerle gk yzne demesini, bir ok

    renkte parlamasn grnce, kalbim dehete dyor ve ne cesaret ne de huzur bulabiliyorum, ey Vinu!25. Kozmik zlmenin atei gibi parlayan ve dilerle korkutucu olan azlarn grnce, ben ne drt yn*biliyorum ne de huzur buluyorum. Ey tanrlarn Rabbi, ey evrenin meskeni, ac bana!26. Dnyadaki krallarla birlikte Dhritarashtra'nn tm oullar; tm savalarmz arasndaki en iyileri ilebirlikte Bhima, Drona ve Karna27. Acele ederek korkun dileri olan ve seyredilmesi rktc olan Senin azlarna giriyorlar. Bazlar,kafalar un ufak olana dek ezilerek, dilerin arasndaki boluklara saplanp kalyor.28. Dorusu, nehirlerin hzla okyanusa doru akmas gibi, bu insan dnyasnn kahramanlar da senin yananazlarna giriyorlar.29. Kelebeklerin (kendi) yok olularn (hazrlayan) parlayan atee doru acele ederek umas gibi, buvarlklar da Senin azlarna (kendi) yok olular iin acele ederek giriyorlar.30. Alev saan aznla, tm dnyalar yalayp yutuyorsun. Ateli nlarn, parlaklyla tm dnyaydoldurarak, yanyor, ey Vinu!

    31. Bu hiddetli biimde bulunan Sen kimsin syle bana. Sana selam olsun, ey Yce Tanr! Ac bana; Senolan orjinal Varlk' bilmeyi arzuluyorum. Yaptklarn akas bilmiyorum.

    Krina:32. Ben imdi dnyalar yok etmekle megul olan, dnyann-yok edicisi gl Zaman'm. Sen olmasan bile,dman ordularda dizilmi bu savalarn hi biri yaamayacak.33. Bu yzden, ayaa kalk ve ne kavu. Dmanlarna kar zafer kazan ve rakipsiz bir kralln zevkini sr.Dorusu onlar Benim tarafmdan zaten kltan geirildi; sen sadece bir ara ol, ey Arcuna!34. Drona, Bhima, Jayadratha, Karna ve dier tm cesaretli savalarn hepsi Benim tarafmdan kltangeirildi; ldr; korkuyla kederlenme; sava! Savata dmanlarna kar zafer kazanacaksn.

    Sancaya:35. Rab Krina'nn konumasn duyunca, iki bklm olan (Arcuna) avu ilerini birletirerek, titreyerek,kendini (Krina'nn) ayaklarna atarak, heyecandan zor konuarak, eilerek, korkuyla dolu olarak Krina'ya

    yle syledi.Arcuna:36. Ey Krina, dnyann zevkleri ve neeleri Senin vgnde buluuyorlar; ifritler her yandan korkuyla uupgidiyorlar ve mkemmellemi olanlar (Siddhalar) nnde eiliyorlar.37. Ve, ey Yce Ruh, niye onlar (dier hereyden) daha byk olan, yaratann (Brahma) kayna olan Seninnnde eilmesinler ki, ey Ebedi Varlk? Ey tanrlarn Rabbi! Ey evrenin meskeni! Sen yok olmazsn,Varlk'sn, yokluksun ve yce olansn (Varlk ve yokluktan stn olansn).38. Sen ilksel Tanr'sn, kadim Purusha**'sn, bu evrenin yce snasn, bilensin, bilinebilensin ve ycemeskensin. Bu evren seninle kaplanmtr, ey sonsuz biimler Varlk'!39. Sen Vayu'sun, Yama'sn, Agni'sin, Varuna'sn, aysn, yaratcsn ve byk-byk babasn. Selamlar,Selamlar Sana binlerce kez, ve tekrar selamlar, selamlar Sana!40. Hem nden hem de geriden selamlar Sana! Her ynden selamlar Sana! Ey, Herey olan! Gc veyiitlii sonsuz olan Sen hereyi kapsarsn; bu sebepten Sen hereysin.41. Seni sadece bir arkada olarak grp, Senin bu bykln bilmeden, Sana sevgiyle veya dikkatsizliklekstaha Ey Krina!, Ey Yavada!, Ey Arkada! diye seslendiysem,42. Oynarken, dinlenirken, oturuken ya da yemek srasnda tek bamzayken ya da yanmzda birileri varkenelence olsun diye Seni herhangi bir ekilde suladysam, ey Achyuta - Sana yalvarrm ki beni affet!43. Sen bu hareket eden ve etmeyen dnyann Baba'ssn. Sen bu dnya tarafndan hayranlk duyulansn.Sen en yce gurusun; (nk) Sana denk hi bir ey yok; o halde nasl olur da dnyada Sana stn gelenbaka bir ey olabilir, ey dengi olmayan gcn Varlk'?44. Bu yzden, eilerek, bedenimi ayaklarna atarak, Senin affn rica ediyorum! Bir babann olunu, birarkadan (iyi bir) arkada, bir sevgilinin sevdiini affetmesi gibi, Sen de beni affetmelisin, ey Tanr!45. Daha nce grlmemi olan grmekten mutluyum; yine de aklm korkudan sknt iinde. Bana sadece(eski) biimini gster, ey Tanr! Ac bana, ey tanrlarn Tanr's!46. Seni eskisi gibi; tal, topuzlu, elinde diski olan, drt kollu eski biiminde grmeyi arzuluyorum, ey binkollu Kozmik Varlk!

    Krina:47. Ey Arcuna, bu Kozmik Biim sana Benim tarafmdan, Benim Yogik gcmle ltfedilerek gsterildi;ihtiamla dolu olan, ilksel olan ve ebedi olan bu Kozmik Biim senin dnda daha nce kimse tarafndan

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    19/27

    grlmemitir.48. Ne Vedalar almakla ve kurbanla, ne takdimelerle, ne ayinlerle, ne de sert ilelerle, bu insanlardnyasnda Beni senden bakas bu biimde grebilir.49. Benim korkun biimimi bu ekilde grmekten dolay korkma ve arma; korkunu tamamen gidermek vekalbini ferahlatmak iin, imdi tekrar Benim eski biimimi seyret.

    Sancaya:50. Arcuna'ya bunlar syledikten sonra, Krina yine Kendi biimini gsterdi; ve kendi nazik biiminde

    durarak, dehete dm olan (Arcuna'y) teselli etti.Arcuna:51. Ey Krina, Senin nazik insan biimini grnce, imdi kendimi toparladm ve kendime geldim!

    Krina:52. Grm olduun bu Biimimi grmek ok zordur. Tanrlar bile onu seyretmenin her zaman zleminiduyarlar.53. Ben, ne Vedalarla, ne ileyle, ne takdimeyle, ne de kurbanla, senin (bu kadar kolay) grdn biimdegrlmem.54. (Kii) Bu biimdeki Ben'i, ancak tek bir aklla (baka hi bir eye adanmadan) yaplan adanmayla bilebilir,gerekten grebilir ve ayrca iine girebilir, ey Arcuna!55. Tm fiillerini Benim iin yapan, Bana Yce (Varlk) olarak bakan, Bana adanm, bamllktan kurtulmu,hi bir varla kar dmanlk beslemeyen kii Bana gelir, ey Arcuna!

    Hari Om Tat Sat

    **) drt yn: Kuzey, gney, dou, bat*) Purusha: Ruh

    12. BLM: ADANMA YOGASI

    Arcuna:1. amaz deimez olarak Sana sevgi ve saygda bulunan adanmlar m, yoksa Yok Edilmez ve TezahrEtmemi olana sevgi ve saygda bulunanlar m Yoga'ya gre daha bilgilidir?

    Krina:

    2. Kanaatimce Yoga'da en iyiler; akllarn Bende younlatrp, her zaman amaz deimez olarak, yceinanla sarmalanm olanlardr.3. Yok olmaz olana, tanmlanmaz olana, tezahr etmemi olana, her yerde var olana, dnlmez olana,ebedi olana ve hareketsiz olana sevgi ve saygda bulunanlar da,4. Tm duyularn dizginleyerek, her yerde dengeli olarak (akldaki dengelilik), tm varlklarn iyiliinidileyerek, dorusu, Bana gelirler.5. Akllarn Tezahr Etmemi Olana dorultanlarn sorunlar daha byktr; nk hedef olarak Tezahretmemi Olan'a ulamak bedenlenmiler iin ok gtr.6. Ama Bana sevgi ve saygda bulunan, tm fiillerini Ben'de terk eden, Bana yce hedefim diye bakan, tek biraklla (baka hi bir eye adanmadan) yaplan Yoga'yla Benim zerime meditasyon yaparak,7. Akllar her zaman Ben'de olanlar, ey Arcuna, dorusu Ben ok gemeden lml Samsara*'nnokyanusundan kurtarrm.8. Akln sadece Ben'de odaklar, zihnini Ben'de tutarsan, phesiz bundan sonra sadece Ben'deyaayacaksn.9. Eer akln srekli olarak Ben'de odaklayamyorsan, o halde, Bana srekli uygulama Yoga'syla ulamayaal, ey Arcuna!10. Eer bu Abhyasa Yoga'y bile uygulayamyorsan, tm fiillerini Benim adma yapmay dile; tm fiilleriniBenim adma yaparak bile, mkemmellie ulaacaksn.11. Eer bunu bile yapamyorsan, o halde, Benimle birlemeye snarak, kendine hakim olup, tm fiillerininmeyvelerini terk et.12. Dorusu, bilgi uygulamadan; meditasyon bilgiden; fiillerin meyvelerinin terki meditasyondan daha iyidir;huzur, terki derhal takip eder.13. Hi bir varlktan nefret etmeyen, hereye kar arkadaa davranan ve efkatli olan, bamllktan veegoizmden kurtulmu olan, zevk ve acda dengede duran, balayc olan,14. Her zaman halinden memnun olan, meditasyonda amaz deimez olan, kati ekilde ikna olmu olan,kendine hakim olan, akl ve zihni bana adanm olan Benim adanmm ok severim.15. Dnyay alt st etmeyen, dnyann da onu alt st edemedii kiiyi, ve nee, kskanlk, korku veendieden kurtulmu olan kiiyi de ok severim.16. steklerden kurtulmu, ar, uzman, kaygsz ve dertsiz olan, tm balanglar ve giriimleri terk eden, bu

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    20/27

    suretle Bana adanm kiiyi ok severim.17. Sevinmeyen, nefret etmeyen, kederlenmeyen, arzulamayan, iyi ve kty terk eden ve tam biradanmayla dolu olan kiiyi ok severim.18. Dmana ve arkadaa, ycelme ve yerilmeye kar ayn olan, scak ve soukta, ve zevk ve acda aynolan, bamllktan kurtulmu olan,19. Tenkit ve vgy ayn eyler olarak gren, sessiz olan, hereyle memnun olan, evsiz, sabit bir aklla veadanmayla dolu olan kiiyi ok severim.

    20. Dorusu, yukarda aklanan bu lmsz Dharma'y inanla dolu olarak takip edip Beni yce hedefiyapan adanmlar Ben fazlasyla severim.

    Hari Om Tat Sat

    *) Samsara: Yaam ve lm emberi

    13. BLM: ALAN VE ALANI BLEN ARASINDAK FARKIN YOGASI

    Arcuna:1. Ben Doa (madde) ve Ruh'un ne olduunu, Alan ve Alan Bilen'i, bilgiyi ve bilinmesi gerekeni renmeyiarzuluyorum.

    Krina:2. Ey Arcuna, hikmet sahibi olup da her ikisini (Alan ve Alan Bileni) bilenlerce, bu bedene Alan; bu bedenibilene de Alan Bilen denir.3. Ben'i ayrca tm alanlarn Alann Bilen olarak bil, ey Arcuna! Alann ve Alan Bilenin bilgisine Ben, bilgigzyle bakarm.4. Alann ne olduunu ve neden yapldn, geliimlerinin ne olduunu ve neden olduunu, ve ayrca O'nunkim olduunu ve O'nun glerinin ne olduunu ksaca Ben'den duy.5. Hikmet sahipleri muhakeme ve kararllkla dolu olarak, eitli ekillerde farkl ilahiler ve ayrca Mutlak'iaret eden manal kelimeler sylemilerdir.6. Byk elementler, egoizm, zihin ve ayrca tezahr etmemi Doa, on duyu ve dieri, ve duyularn bealglamalar,*7. Arzu, nefret, zevk, ac, btn (beden), sabr ve zeka - (ite) geliimleriyle birlikte Alan ksaca bu ekildetanmlanmtr.

    8. Alakgnlllk, taklit etmeme, zarar vermeme, affetme, drstlk, retmene yaplan hizmet, saflk(arlk), dayankllk, kendine olan hakimiyet,9. Duyularn alglad nesnelere kar kaytsz olma, ayrca egoizmin olmamas; doumdaki, lmdeki,yallktaki, hastalktaki ve acdaki ktl alglama,10. Baml olmama, zben'i oul, e, ev ve dierleriyle zdeletirmeme, ve arzulanann daarzulanmayann da baarlmas durumunda srekli olarak dengeli (dengeli bir akla sahip olma) kalma,11. Ayrlmazlk Yoga's yoluyla Bana yaplan yoldan sapmayan bir adanma, yalnz yerlerde kalma, insantopluluklarndan haz almama,12. zben bilgisindeki sreklilik, gerek bilginin sonunu alglama - bunlarn bilgi olduu aklanmtr vebunun tersi olana da cehalet denir.13. (imdi Ben) bilindiinde kiinin lmszle kavutuu bilinmesi gerekeni, (yani) ne varlk olarak ne deyokluk olarak adledilen, balangc olmayan yce Brahman' aklayacam.14. Elleri ve ayaklar her yerde, gzleri, balar ve azlar her yerde, kulaklar her yerde olan O, her eyi

    sararak dnyalarda var olur.15. (O) Tm duyularn ilemesiyle parlayan yine de duyular olmayandr; baml olmayan yine de her eyidestekleyendir; deerleri** olmayan yine de bu deerlerin deneyimcisi olandr,16. Hareket eden ve etmeyen (tm) varlklarn iinde ve dnda olandr; sptilliinden dolay O bilinemez;hem yaknda hem de ok uzakta olan O'dur.17. Ve blnmezdir, yine de O, varlklarda sanki blnm gibi varolur; O, varlklarn destekisi olarak bilinir;O hem yok edicidir hem de meydana getirendir (dourandr).18. Tm klarn Ik' olan O, karanln tesindedir; bunun, hereyin kalbinde yatan bilgi, Bilinebilen vebilginin hedefi olduu sylenir.19. Bylece, Alan, bilgi ve Bilinebilen ksaca akland. Bana adananlar bunu bilerek, Varlma girerler.20. Doa'nn ve Ruh'un balangsz olduunu bil; tm deiimlerin ve deerlerin Doadan kaynaklandnda bil.21. Etki ve tepki retiminde, Doa'nn (maddenin) etki olduu sylenir; zevk ve ac deneyiminde (bireysel)

    ruh'un etki olduu sylenir.22. Doa'da bulunan ruh, Doa'dan doan deerleri deneyimler; bu deerlere olan bamllk (o ruhun) iyi vekt rahimlerde domasnn sebebidir.23. Bu bedendeki Yce Ruh'a, ayrca seyirci, izin veren, destekleyen, zevk alan, byk Rab ve Yce zben

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    21/27

    de denir.24. Kim Ruh'u ve Madde'yi deerleriyle birlikte bilirse, (o kii) hangi koul altnda bulunursa bulunsun, birdaha domaz.25. Bazlar meditasyon araclyla zbeni zben'de zben'le seyreder, dierleri bilgi Yoga'syla, vedierleri fiil Yoga'syla seyrederler.26. Bunu bilmeyen dierleri de, bunu bakalarndan duyarak sevgi ve saygda bulunurlar; duyduklarna enyce snak olarak bakan bu kiiler de lmn tesine geerler.

    27. Nerede bir varlk doarsa, o varlk hareket etse de etmese de, o varln Alan ve Alan Bilen arasndakibirlemeden olduunu bil, ey Bharata'larn en iyisi.28. Yce Rabbin tm varlklarda eit olarak var olduunu, yok olan iinde yok edilmez olan gren (kii),(gerekten) gryordur.29. Kii, ayn Rabbin her yere eit olarak nfuz etmi olduunu grdnden, zben'i benlik (ego)vastasyla yok etmez (ve) o kii en yce hedefe eriir.30. Tm fiilleri sadece Doa'nn yaptn ve zben'in fiilsiz olduunu gren (kii), (gerekten) gryordur.31. Kii, eitli varlklarn Bir olanda bulunduunu ve sadece O'ndan yayldn grdnde, o (kii)Brahman haline gelir.32. Balangsz olan ve deerlerden** yoksun olan Yce zben, (yani) yok edilmez olan, bedendebulunduu halde, ne fiilde bulunur ne de kire pasa bular, ey Arcuna!33. Sptilliinden dolay, esirin (boluun) her yere nfuz ettii halde kire pasa bulamamas gibi, zben de,bedenin her yerinde bulunduu halde, kire pasa bulamaz.

    34. Tek bir gnein tm dnyay aydnlatmas gibi, Alann Rabbi de (Yce zben) tm Alan aydnlatr, eyArcuna!35. Bilgi gzyle, Alan ve onu Bilen arasndaki fark ve ayrca varln Doa'sndan zgrlemesinialglayanlar, Yce Olan'a giderler.

    Hari Om Tat Sat

    *) byk elementler: toprak, su, ate, hava, boluk (esir/ ether)on duyu: be bilgi organ (kulaklar, ten, gzler, dil ve burun) ve be fiil organdr (eller, ayaklar, az, ans, cinsel organ)ve dieri: akldr.duyularn alglamalar: ses, dokunma, biim ve renk, tat ve kokudur.

    **) Deer: Doann deerleri - guna'lar (satvik, rajasik, tamasik)

    14. BLM: GUNANIN BLM YOGASI

    Krina:1. (Sana) tekrar tm hikmet sahiplerinin bilerek bu yaamdan sonra yce mkemmeliyete gittikleri ycebilgiyi, tm bilgilerin en iyisini aklayacam.2. Bu bilgiye snarak Benimle birlemeyi baaranlar, ne yaradl zamannda doarlar, ne de zlmezamannda rahatsz edilirler.3. Rahmim byk Brahma'dr; Ben bu yere tohum yerletiririm ve (ite) bu tm varlklarn doumudur (doumsebebidir), ey Arcuna!4. Hangi biim, hangi rahimde retilirse retilsin, byk Brahma onlarn rahmidir ve Ben de onlara tohumveren babaymdr.5. Saflk (Arlk), tutku ve atalet - Doa'dan doan bu deerler bedenlenmi olan yok edilmezi bedeneabucak balar, ey Arcuna!

    6. Bunlarn iinde, lekesiz oluundan dolay parlak ve salkl olan Sattva, bamllk yoluyla bilgiye vemutlulua balar.7. Rajas'n tutku doasndan olduunu, (duyusal zevklere olan) alk ve bamllk kayna olduunu bil; eyArcuna, o, bedenlenmi olan bamllk yoluyla fiile abucak balar!8. Ama bil ki, Tamas cehaletten doar, tm bedenlenmi varlklar yanltr; ey Arcuna, pervaszlk yoluyla, o(kiiyi) uyku ve tembellie abucak balar!9. Sattva mutlulua, Rajas fiile bamlyken; Tamas, bilgiyi gizleyerek, sadece pervaszla baldr!10. imdi, Rajas ve Tamas' yenen Sattva ortaya kar; imdi Sattva ve Tamas' yenen Rajas ortaya kar; veimdi Sattva ve Rajas' yenen Tamas ortaya kar, ey Arcuna!11. Bu bedendeki her bir kapdan (duyudan) bilgelik- parlad zaman, Sattva'nn stn olduu bilinir.12. Agzllk, fiil (hareketlilik), (yeni) fiil giriimi, rahatszlk, zlem - bunlar da Rajas stn olduu zamanortaya karlar.13. Karanlk, atalet, pervaszlk ve yanlg - bunlar da Tamas stn olduu zaman ortaya karlar, ey Arcuna!

    14. Bedenlenmi olan (kii), lmle, Sattva stn hale geldii zaman buluursa, o kii En Yce olanbilenlerin lekesiz dnyalarna eriir.15. Rajas'tayken lmle buluanlar, fiile baml olanlar arasnda doarlar; ve Tamas'tayken lenler,uursuzlarn rahimlerinde doarlar.

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    22/27

    16. yi fiilin meyvesinin Satvik ve saflk olduunu sylerler; Rajas'n meyvesi acdr ve cehalet de Tamas'nmeyvesidir.17. Sattva'dan bilgi ortaya kar, Rajas'tan a gzllk; Tamas'tansa pervaszlk ve yanlg, ve ayrca cehaletortaya kar.18. Sattva'da bulunanlar yukar doru ilerlerler (ykselmeyi hedeflerler); Rajasikler ortada bulunurlar; veTamasikler en dk Guna*'da bulunarak, aa doru giderler (ykmasrklenirler).

    19. Gren (kii), Guna'lar dnda bir baka fail grmeyip, bunlardan (gunalardan) daha yksekte olanbilerek, Varlm'a ular.20. Bedeni gelitiren bu Guna'nn tesine geen bedenlenmi olan, lmden, doumdan, dten veacdan kurtulur ve lmszle kavuur.

    Arcuna:21. Ey Rabbim, bu deeri de ap geen kiinin iaretleri nelerdir? O kiinin davranlar nasldr ve bu deerin tesine nasl gemitir?

    Krina:22. Bunlar (guna'lar) olduunda, k, fiil (hareketlilik) ve yanlg (vardr) ey Arcuna, bunlarn (guna'lar)yokluundaysa, kii ne nefret eder, ne de onlara kar bir zlem duyar!23. Tasasz biri gibi oturarak deerlerce hareket ettirilemeyen, deerlerin faaliyette olduunu bilerek ben-merkezci olan ve hareket etmeyen,

    24. Zevk ve acda ayn olan, zben'de bulunan, bir para topraa, taa ve altna ayn (eyler) olarak bakan,arkada ve dman onun iin ayn olan, sebatl, yerilmede ve vlmede ayn olan,25. Onurlandrlmada ve utanta ayn olan, arkadaa ve dmana ayn davranan, tm giriimleri terk edenkiinin, deerleri ap getii sylenir.26. Ve Bana yoldan sapmayan bir adanmayla hizmet edip deerlerin tesine geen kii, Brahman halinegelmeye hazrdr.27. nk, Ben lmsz ve deimez Brahman'n ve her zaman varolan Dharma'nn ve mutlak saadetinmeskeniyim.

    Hari Om Tat Sat

    *) Guna: Doann deerleri

    15. BLM: YCE RUH YOGASI

    Krina:1. Onlar (bilgeler), kkleri yukarda ve dallar aada olan, yapraklar ilahilerden oluan yok edilmez Peepul*aacndan bahsederler. Bu aac bilenlerVedalar bilenlerdir.2. Guna'larla beslenen dallar, aa ve yukar yaylmtr; duyularn alglad nesneler bu aacntomurcuklardr; ve fiilden doan kkleri insanlar dnyasnn aasna uzanr.3. Ne biimi, sonu ve balangc ne de kuruluu ve bulunduu yer burada alglanamaz; bu skca kk salmpeepulaac, baml olmamann gl baltasyla dibinden kesilmeli,4. Sonra, gidildiinde kimsenin bir daha geri dnmedii hedef aratrlmaldr. Kadim faaliyeti veya enerjiyibalatan (aktan) bu lksel Purusha**'ya snmak iin aba sarfedilmelidir.5. Gurur ve yanlgdan kurtulup, bamlla kar zafer kazanarak, her zaman zben'de olarak, arzularndan

    tamamen vazgeen, zevk ve ac olarak bilinen zt kutuplardan kurtularak, yanlg iinde olmayan (kii) ebedihedefe ular.6. Orada ne gne parlar, ne ay, ne de ate; oraya gidenler geri dnmezler; (ite) oras Benim ycemeskenimdir.7. Yaam dnyasnda, Benim ebedi bir ksmm, yaayan bir ruh haline gelerek, Doa'da bulunarak, duyular(be duyuyu) ve altnc olarak akl (kendi) iine eker.8. Rab bir bedene sahip olduunda ve onu terk ettiinde, rzgarn (ieklerden, vb'den kan) kokularberaberinde gtrmesi gibi, O bunlar (duyular ve akl) alr ve (onlarla birlikte) gider.9. Kulak, gz, dokunma, tat alma ve koklamayla birlikte akla nezaret ederek, duyu nesnelerinin tadn karr.10. Yanlg iinde olan (kii) O'nu giderken, kalrken ve (duyu nesnelerinin) tadn karrken grmez; sadecebilgi gzne sahip olanlar O'nu seyrederler.11. (Mkemmeliyet iin) abalayan Yogiler zben'de bulunan O'nu grrler; ama saf ve zeki olmayanlar,abaladklar halde, O'nu grmezler.

    12. Gnete ikamet eden ve tm dnyay aydnlatan bu n, (ve ayrca) aydaki ve ateteki n, Benim(m) olduunu bil.13. Yeryzne nfuz ederek, Enerjimle tm varlklar desteklerim; ve ayn z (soma) haline gelerek de tmbitkileri beslerim.

  • 7/29/2019 BHaGaT Gita

    23/27

    14. Vaisvanara atei haline gelerek tm yaayan varlklarn bedeninde bulunurum ve Prana ve Apana ile ilikikurarak drt katl besini sindiririm.15. Ve, Ben hereyin kalbinde otururum; hafza ve bilgi de, ve bunlarn yokluu da bendendir. Dorusu, Bentm Vedalarda bilinmesi gerekenim; Ben Vedanta'nn yazarym ve Ben Vedalar bilenim.16. Bu dnyada yok edilebilen ve yok edilemeyen iki Purusha** vardr. Tm varlklar yok edilebilir, veKutasha'ya yok edilemez denir.17. Ama, yksek zben denilen Yce Purusha** (dier iki Purusha'dan) farkldr. (Bu) Yok olmaz Rab

    dnyay da kaplayarak, onlar destekler.18. Yok edilebileni atmdan ve yok edilemeyenden bile daha stn olduumdan, Ben dnyada veVedalarda en yce Purusha olarak aklanrm.19. Beni en yksek Purusha olarak bilen yanlg iinde olmayan kii, hereyi bilerek Bana tm varlyla(kalbiyle) sevgi ve saygda bulunur, ey Arcuna!20. Bylece, bu en byk sr bilimi sana Tarafmdan retildi, ey gnahsz olan! Bunu bilerek, kii bilgehaline gelir ve tm grevlerini baaryla tamamlar, ey Arcuna!

    Hari Om Tat Sat

    *) Peepul: Mitolojik ters duran aatr.**) Purusha: Ruh

    yok edilebilen Purusha: Burada Prakriti'den (doa/ Madde) bahsedilmektedir.yok edilemez Purusha: zben, kiisel ruh da diyebiliriz.Yce Purusha: Paramatman olarak da geen, hereyin tek ve bir olduu Rab.

    16. BLM: LAH VE EYTAN ARASINDAK FARKIN YOGASI

    Krina:1. Korkusuzluk, kalbin safl, Yoga ve bilgide kararllk, sadaka verme, duyularn kontrol, kurban, (kutsal)metinlerin incelenmesi, ile ve drstlk,2. Zarar vermeme, doruluk, fkenin olmamas, terk, huzurlu olma, hilerkar olmama, varlklara kar efkatliolma, agzl olmama, nazik olma, alak gnll olma, kararsz olmama,3. Gayret, affetme, sabr, arlk, nefret duymama, gururlu olmama - bunlar ilahi durumda domu olanlara aitzelliklerdir, ey Arcuna!4. kiyzllk, kibir, kendini aldatma, kabalk ve ayrca fke ve cehalet ise eytani durumda doanlara aitzelliklerdir, ey Arcuna!5. lahi doa zgrle kavutururken, eytani doa insan zincirlere balar. Ey Arcuna, kederlenme, nksen ilahi zelliklerle dodun!6. Bu dnyada iki tr insan vardr- ilahi ve eytani; ilahi uzun uzadya anlatld; ey Arcuna imdi Ben'deneytani olan dinle!7. eytani olanlar ne yapacaklarn ve neden kanmalar gerektiini bilmezler; ne arlk, ne doru davran,ne de doruluk onlarda bulunmaz.8. Onlar, "Bu evren; doru, (ahlaki) bir temel ve bir Tanr olmakszn, sadece karlkl birlemeyle (cinselbirlemeyle) meydana gelmitir, (bu meydana geli) sebebi ehvettir; baka ne olabilir ki?" derler.9. Bu gre tutunan, dar zekal ve ruhsal zekas kt bu harap olmu ruhlar, yok etmek iin dnyannkarsna karlar.10. Tatmin edilemez arzularla, ikiyzllk, gurur ve kibirle dolu olarak, yanlgdan tr kt fikirlerbesleyerek, saf olmayan niyetlerle alrlar.11. Kendilerini sadece lmle biten lsz endielere teslim ederek, ehvetin verdii hazz en yksekhedefleri yaparak ve bunun tesinde bir ey olmadndan emin olarak,12. midin yzlerce zincirine balanm, ehvet ve fkeye teslim olan bu kiiler duyusal zevk iin kanunsuzyollarla servet biriktirmek iin abalarlar.13. "Bugn bunu kazandm; bu arzuyu elde edeceim; bu benim ve bu zenginlik de gelecekte benim olacak"14. "Bu dman kltan geirdim ve dierlerini de kltan geireceim. Ben efendiyim; ben zevkinikaryorum; ben mkemmelim, glym, mutluyum."15. "Ben zenginim ve soylu bir ailede dodum. Kim bana denk olabilir ki? Ben kurban veririm. Ben batabulunurum. Ben sevindireceim." - bylece, cehaletle yanlgya dm,16. Hayallerle artlm, yanlg tuzana dm, ehvetin verdii hazlarn mptelas olmu bu kiileriren bir cehenneme derler.17. Kendini aldatarak, inat olarak, zenginlikten doan gurur ve sarholukla dolu olarak, gereksiz gsteriyoluyla (kutsal) metinlerde geen kurallarn tersine, adet y