Top Banner
Únor 2013 časopis pro všechny běžce .. www.chcibezet.cz časopis Běžec podporuje aprílový běh s kuřetem, který pořádá Sportovní klub ZŠ Jeseniova ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti a jejich programem Pomozte dětem!
94

Běžec Únor 2013

Mar 09, 2016

Download

Documents

Running Man

Jsme nejčtenějším elektronickým časopisem o běhu, za který se nemusí platit. Jsme první kdo vám nabídl časopis o běhu zdarama
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Běžec Únor 2013

Únor 2013

č a s o p i s p r o v š e c h n y b ě ž c e . .

www.chcibezet.cz

časopis Běžec podporuje aprílový běh s kuřetem, který pořádá Sportovní klub ZŠ Jeseniova ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti a jejich programem Pomozte dětem!

Page 2: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec2

Klikni a listuj

www.facebook.com/AktivityBezce

Už jsi je všechny četl?

Jsme nejčtenější elektronický časopis o běhu s největším počtem fanoušků, jsme inspirací pro ty, co dělají věci jako my.

Staň se fanouškem FB stránky a zjisti zda se mi podaří zdolat Mamuta ...

Page 3: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 3

Klikni a listuj BOURÁME MÝTY O TRAILU

inov-8.blogspot.cz

Page 4: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec4

Page 5: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 5

Počasí se asi zbláznilo. Chvíli je teplo a prší, vy si běžíte lesem, sledujete zmatenou přírodu, vyhýbate se loužím, bahnu a myslíte si „hurá, už se blíží jaro!“. Druhý den se probudíte a zjistíte, že venku místo sněženek je 20 cm sněhu, mrzne až praští a vše, co ještě včera bylo barevné, je nekopromisně bílé. Přesto si obouváte své běžecké boty a běžíte dál ...

Podobně je to i s naším časopisem Běžec. Tu a tam jsme něco vylepšili a hlavně jsme přijali mezi sebe dvě nové posily - Kateřinu PIECHOWICZ z Asociace extrémních sportů a Michala VRÁTNÉHO, který provozuje web zeleznakoule.cz. Michal se věnuje tréninku s kettlebellem a připravil rozsálý seriál o posilování vhodné pro běžce.

Je nový rok, který pro mne začal skvěle, a věřím, že stejně skvělý bude i pro vás ostatní. Před námi je první termín z nekonečné řady závodů termínovky - PALESTRA KBELSKÁ 10, která je zahrnuta v Mizuno Running Cup, kde se ukáže, jak jste se připravovali v zimě, a nastaví vám Váš první závodní čas na 10 km. Jistě se mnoho z Vás připravuje na některý ze závodů RunCzech nebo RunTour, případně jste vyznavačem ultraběhu a Vaším cílem je Silva Nortica Run nebo Šutr.

My vám nebudeme slibovat tréninkové plány těch nejlepších trenérů ani vás nebudeme na závody připravovat - to musí každý z vás sám. Protože jsme sami aktivními běžci, umožníme Vám raději připravovat se s námi a inspirovat se tím, jak trénujeme my. Tréninky zahájíme od března a podrobnosti budou zveřejněny na: www.facebook.com/AktivityBezce.

My běžci běháme srdcem, protože běh milujeme a protože se stal nedílnou součástí našich životů. Běh pro nás znamená něco víc než příprava na nějaký vítězný závod. My běháme pro radost z pohybu, pro atmosféru závodů, pro kamarády, které potkáváme na závodech, ale především sami pro sebe - proto, abychom překonali své výzvy a posunuli své hranice.

Naším skutečným soupeřem jsme my sami a naše cíle. Odměnou nám není titul nebo mistrovský zápis, ale skutečnost, že jsme to dokázali. Někdo protne cíl s úsměvem na rtech, jiný se dohrabe po čtyřech, ale každý z nás, kdo se postavil na startovní čáru svého závodu a šel do toho, je vítězem.

Štepán HORÁK - České Běžecké Centrum IČ: 69315558, DIČ: CZ6912100008 email: [email protected]

Uvod

My v redakci chceme svou trochou přispět k Vašemu letošnímu vítězství a pomoci Vám zdolat Vaše výzvy.

A co je teď výzvou pro mne? Určitě zdolání ultramarathonu Mammut.... Ale mám ještě jednu, náročnější výzvu. A tou jste Vy. Vy a Vaše spokojenost.

Takže - držte si trenýrky, vybíháme!!Štěpán HORÁK - šéfredaktor

Napsali pro Vás

Mgr. Martin Jelínek

Petra VonšoVská

Pavlína Dušková

Kateřina VitáčkoVá

Kateřina Piechowicz

Michal vRáTnÝ

Pavel BABĚRáD

Tomáš noheJl

Štěpán hoRák

PS: Musím, zde poděkovat své bývalé ženě Hance, za provedené korektury, které umožní, že lze časopis číst :)

Page 6: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec6

Informace o násilné smrti přítelkyně Oscara Pistoriuse způsobyla šok po celém světě napříč všemy skupinany lidí. Sociální sítě zahalili neskutečné diskuze podobné otázce co bylo dřív vejce nebo slepice, ale otázka byla tentokrát daleko drsnější a téma daleko vážnější. Je Oskar chladnokrevný vrah nebo jeden z největších současných tragédů. Na tuto otázku, nám bude muset odpovědět až soud, ale podle střípků které unikly jsme se pokusili sestavit sled údalostí, který změnil život jednomu vyjímečnému běžci - Oscaru Pistoriusovi ...

Talentové zkoušky do 6. ročníku atletické sportovní třídy 2013/2014 proběhnou 17.dubna 2013, náhradní testy pak 15. května 2013 v 15,00 hod. S sebou sportovní oblečení a sportovní obuv (možnost převlečení v šatnách).Pokud budete mít zájem o zařazení Vašeho dítěte do sportovní třídy, informujte se na naší škole. Přihlášku je možné vytisknout zde a rovnou ji odevzdat osobně či poslat na e-mailovou adresu [email protected])

Bolestivost kolenních kloubů je u běžců poměrně častým problémem. Bolí při tvrdém dopadu, při běhu v terénu, bolest se může ozvat při sprintu i na trati s delší vzdáleností. U někoho se potíže vyskytují až později v následném klidu nebo při běžné chůzi, třeba po schodech. Ne však každého běžce bolest kolenních kloubů trápí! Co je tedy hlavním důvodem potíží s bolavými koleny?

Jmenují se Achilles, ale já jim říkám véčka - jako symbol vítězství. Kdykoliv s nimi vyběhnu, připadám si jako bych měl na noze sandál římského legionáře, který pod korouhví samotného Caesara dobyl svět. Lidé trochu znalí historie ovšem tuší, že název je inspirován postavou z řecké mytologie, synem bohyně Thetis - Achileem.

deset článku, které byste neměli minout ...

► více na straně 44

► více na straně 22

► více na straně 10-11

► více na straně 14

TOP 10

Šok: Je to vražda nebo tragedie?

1

VIVOBAREFOOT Achilos

2

Trápení s bolavými koleny

3 Talentové zkoušky do 6.ročníku sportovní třídy ZŠ Jeseniovavypsány

4

Page 7: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 7

Čtvrtý ročník Women‘s Challenge je opět nabitý odvážnými ženami, které spojuje jeden cíl, a to uběhnout půlmaraton či dokonce maraton. Důvody, proč toho chtějí dosáhnout, jsou různé a občas nahánějí doslova husí kůži. ..

Nejjednodušší odpovědí na výše položenou otázku je, že intenzivní trénink. Složitější se celá věc stává, když si uvědomíme, že aby intenzivní trénink byl opravdovým přínosem a nikoliv fyzicky a psychicky zničujícím zážitkem, musí bý ..

Hodně běžců se těší na dny, kdy netrénují, protože je to pro ně příležitost, jak si udělat osobák v počtu hodin strávených u televize nebo na internetu. Chcete-li však svoje běžecké volno strávit tak, abyste si opravdu efektivně odpočinuli ..

Měsíc do startu a vyčerpaná polovina startovní kapacity, téměřpět stovek závodníků. A také nabídka čtyřtýdenního tréninkového plánu zdarma na webových stránkách. Takové novinky hlásí palestra kbelská 10 ..

Každý člověk vnímá extrém jinak. Pro někoho je to otázka vzdálenosti, jiný ho vidí v počasí anebo míře nebezpečí. Obecně patří k extrémním sportům všechny, které jsou nějakým způsobem „na hraně“ ...

Projekt Women‘s Challenge

5 Šest návykůúspěšného běžce

6 Nejlepší odpočinek potvrdém tréninku

7

Palestra Kbelská 108 Chcete extrém? Stačí si vybrat!9

► více na straně 36 ► více na straně 54 ► více na straně 70

► více na straně 30 ► více na straně 81

www.chcibezet.cz

Jako malý kluk jsem miloval knížku od Eduarda Štorcha - Lovci mamutů, jako starší jsem se věnoval paleontologii a přešel na menší havět v podobě trilobitů a mušliček. Skoro polovinu svého života jsem proběhal abych se na stará kolena k běhu vrátil. Někde jsem četl, že čím je člověk starší tím víc se blíží dítěti. Pokud to platí i o jeho snech, stává se pomalu ze mě opět to uličnické dítě. Rozhodl jsem se, že v letošním roce pokořím svého prvního 100 km Mamuta :)

Hon na Mamuta ...10

► více na straně 68

Page 8: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec8

8 / leden 2013www.chcibezet.cz

ŠOK: JE TO VRAžDA NEBO TRAgÉDIE?AKTUALITyNOVINKyRECENZE VIVOBAREFOOT ACHILOSMINIMALISTICKÉ BOTy VIVOBAREFOOT

PALESTRA KBELSKÁ 10MOVNATAPRíLOVý BěH S KUřETEM - 19.ROČNíKRUNTOUR PřEKVAPIL SAMA SEBEA LETOS CHCE BýT JEŠTě LEPŠí ..PROJEKT WOMEN‘S CHALLENgE 2013ČTRNÁCT ODVÁžNýCH gAZEL, KTERýM BUDEME DRžET PALCE .(ZATíM) PRVNí DÁMA ČTVRTÉ žENSKÉ VýZVy

TRÁPENí S BOLAVýMI KOLENy

DěTI A BOTIČKyŠEST NÁVyKů úSPěŠNÉHO BěžCEBěHÁTE SKUTEČNě TO, CO BySTE MěLI? II. DíLJAK RyCHLE? JAK POMALU?HON NA MAMUTA ..NEJLEPŠí ODPOČINEK PO TVRDÉM TRÉNINKUSEDM PRAVIDEL STREČINKU:PRAVIDLO DRUHÉ - NIKDy NEPROTAHUJTE ZRANěNý SVAL

OD BOLAVýCH KOLEN K NOHÁM Z OCELy.

CHCETE ExTRÉM? STAČí SI VyBRAT!NEJSME BLÁZNI, JEN ZKOUŠíME POSOUVAT LIMITyZIMNí ADVENTURE RACE V POLSKU: KAžDOROČNíVýZVA PRO NEJODOLNěJŠí

Obsah10 - 1112 - 1516 - 2122 - 2728 - 29

30 - 3132 - 3334

3536 - 37

38 - 4142 - 43

44 - 47

48 - 5354 - 5860 - 6566 - 6768 - 6970 - 71

72 - 75

76 - 79

80 - 8485 - 87

88 - 93

Page 9: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 948

Untitled-1 1 25.3.2011 8:42:42

Page 10: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec10

Oscar Pistorius je jihoafrický tělesně postižený atlet. Vybojoval čtyři zlaté a jednu bronzovou medaili na paralympijských hrách, neúspěšně se pokoušel kvalifikovat na Letní olympijské hry 2008.

Pistorius se narodil s vrozenou vadou dolních končetin (bez lýtkových kostí), kvůli níž mu ve věku necelého jednoho roku byly amputovány nohy pod koleny.

Na střední škole se přesto věnoval sportům jako ragby, vodní pólo nebo tenis. Největších úspěchů ale dosáhl v atletice. Na paralympijských hrách v Aténách v roce 2004 vybojoval bronz v běhu na 100 metrů a zlato na dvojnásobné trati.

Před Letními olympijskými hrami v Pekingu vyhlásil, že se chce kvalifikovat na své nejsilnější trati 400 metrů. Mezinárodní atletická federace IAAF mu v tom původně chtěla zabránit, obávala se jak rizika, které běžec s protézami může představovat v soubojích na atletické dráze, tak toho, že použité protézy Pistoriovi přinášejí ve skutečnosti ve srovnání s lidskýma nohama výhodu. Pistorius si ale vybojoval právo usilovat o účast na olympiádě u Mezinárodní sportovní arbitráže v Lausanne. Nedokázal však splnit kvalifikační limit a nebyl nominován ani do štafetového týmu.

Na paralympijských hrách v Pekingu v roce 2008 vybojoval zlaté medaile v bězích na 100, 200 a 400 metrů, na „čtvrtce“ současně vytvořil světový rekord 47,49 s.[3]

V srpnu 2011 na mistrovství světa v jihokorejském Tegu startoval společně s tělesně nepostiženými sportovci v běhu na 400 m, časem 45,39 s postoupil z rozběhu, v semifinále však doběhl v čase 46,19 s na posledním, nepostupovém místě.

aktuality* 22.11.1986 Oscar Pistorius

Reev Steenkampová † 14.02.2013

Page 11: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 11

Šok: je to vražda nebo tragédie?Informace o násilné smrti přítelkyně Oscara Pistoriuse způsobila šok po celém světě napříč všemy skupinami lidí. Sociální sítě zahalily neskutečné diskuze podobné otázce co bylo dřív vejce nebo slepice, ale otázka byla tentokrát daleko drsnější a téma daleko vážnější. Je Oskar chladnokrevný vrah nebo jeden z největších současných tragédů? Na tuto otázku nám bude muset odpovědět až soud, ale podle střípků, které unikly, jsme se pokusili sestavit sled událostí, který změnil život jednomu výjimečnému běžci - Oscaru Pistoriusovi.Jedno je již teď naprosto jasné - Oscar Pistorius byl obžalován z vraždy. V této části procesu soud neuvěřil jeho verzi o tragické náhodě a osudovém nedorozumění. O tom, že Oscar podlehl své fobii z přepadení a střílel na domnělého zloděje, který se vloupal do jeho ostře sledovaného a chráněného domu.Pokud se nepodaří Oskarovi prokázat opak, jsou jisté dvě věci. Za prvé - Oskar doběhal. Již nikdy nezopakuje své fantastické běžecké výkony, neboť na vězeňském dvoře chybí atletická dráha. A za druhé - hrozí mu doživotní vězení v jedné z tvrdých věznic Jižní Afriky, kde zahájí jiný boj - a to boj o svůj život.Bohužel zatím podle posledních informací vše nasvědčuje tomu, že miska vah spravedlnosti se přiklání na stranu žalobce. A tudíž k verzi úkladné vraždy. Jedním z hlavních důkazů má být zakrvavená baseballová pálka, která

se nalezla v jeho domě. Ani sled událostí není takový, jak byl původně nahlášen a popisován.Podle zdroje z blízkosti vyšetřovatele k prvnímu smrtícímu útoku došlo již v pokoji, kde byly nalezeny stopy krve spolu s nábojnicí.Reev nejspíš k smrti vyděšená utekla na záchod, kde se zamkla a hledala bezpečí. Ovšem marně. Oscar zahájil palbu skrz dveře a zasáhl nešťastnou Reev do hlavy, paže, ruky a kyčle. Podle ohledání soudním patologem měla i frakturu lebky. Zde přichází na řadu doposud klíčový důkaz - zkrvavená baseballová pálka, pomocí které podle jedné teorie měl Oscar rozbít dveře záchodu a způsobit frakturu lebky, podle druhé ji měla Reev použít na svoji obranu. Závěry nechť si lidé udělají sami, ale oficiálně se čeká na vyhodnocení krevní skupiny a DNA zanechané na pálce .. Pro Oskara bohužel nehovoří ani skutečnost, že podle několika na sobě nezávislých zdrojů se v domě ani jeho okolí nenašly jakékoli známky po násilném vniknutí nebo pokusu o něj.Součástí vyšetřování policie je i prověření aktivity místních strážníků, kteří na místě zasahovali 2 hodiny před nešťastnou událostí z důvodu domácích neshod, na které upozorňovali Oscarovi sousedé.Kolik skutečností ukazuje na naprostý Oskarův zkrat a kolik na chladnokrevný čin, to vědí jen policisté. A jen on a Bůh vědí, co přesně se stalo.Ale vše není jen černobílé jak by se

mohlo zdát. Každopádně podle svědků (místních strážníků, kteří přišli na místo činu) Oscar táhnul Reev po schodec z patra, kde k činu došlo, ještě živou. Reev byla zkrvavená a chroptěla a Oskar se ji snažil zachránit dýcháním z úst do úst. Bohužel se Reev příjezdu zdravotníků již nedočkala, a tak mohli jen konstatovat smrt.Po činu uskutečnil Oscar ještě tři telefonní hovory. Jako prvnímu volal svému otci, potom kamarádce a pak svému známému - tento hovor však již musela dokončit Oscarova sousedka. Po příjezdu policie seděl Oscar na zemi a plakal...Zdá se, že je to konec jednoho z mediálně nejzajímavějších sportovců idským osudem. Začal rok po jeho narození amputací obou nohou a skončil dalším tragickým okamžikem, který navždy změnil jeho život. Soudit Oscara nám není dáno a nikdo doposud nezná pohnutky, které ho ke střelbě vedly. Jedno je jisté první kdo reagoval na jeho čin byly sponzoři, kteří okamžitě zrušili jeho smlouvy a je jedno který z nich byl první. Nejhorší bude šok, pokud se jeho vina prokáže. Všem těm, kterým totiž Pistorius dával naději, že i člověk s handicapem může žít plnohodnotně a má být i plnohodnotně přijímán, všem těm způsobí velké zklamání.Pravda se jistě brzy ukáže.. a ať už bude jakákoli, víme, že již nic nebude jako dřív. Velká legenda klopýtla.. podaří se jí vůbec znovu vstát?..

Štěpán HORÁK

Page 12: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec12

Půlkař Jan Kubista rozšířil na vyhledávaném mítinku v rakouské metropoli řady atletů, kteří mají splněný limit pro HME.

Jan Kubista doběhl ve druhém z běhů na čtvrtém místě, přičemž proťal cíl v čase 1:47.98. Nominačnímu kritériu pro vrchol halové sezony tak 22letý svěřenec Josefa Vedry vyhověl o 42 setin. göteborský šampionát bude pro Kubistu druhou velkou akcí v kariéře, na té předchozí – ME v Helsinkách – se dokázal probojovat do semifinále.

KUBISTA SI ZABĚHL DO VÍDNĚ

MASLÁK: POVEDENÝ ZÁVODJak je jeho zvykem, lakonicky zhodnotil svůj skvělý výkon. A se stejným klidem vypráví mistr Evropy a mnohonásobný český rekordman o svých ambicích směrem k Göteborgu.

Na otázku, jak vidí s odstupem mítink IAAF v Gentu, odpovídá Pavel Maslák skoro nezúčastněně. „Byl to povedený závod.“ Tím myslí svůj triumf a skvělý čas 32.58, druhou nejrychlejší evropskou halovou třístovku všech dob – jen 11 setin od Francouze Djhona. Domácí favorit Kevin Borleé z našeho pohledu „neuspěl“, tribuny však jásaly. „Divákům to bylo jedno. Přišli na Kevina a měli radost z belgického rekordu,“ říká k tomu 21letý (v příštím týdnu oslaví teprve 22. narozeniny) vítěz, který svého rivala předstihl o 14 setin.

www.atletika.cz - www.atletika.cz - www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz

aktuality

Page 13: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 13

Mistrem republiky v halovém sedmiboji se stal podle očekávání Helcelet, který přitom – jako pátý český atlet – zapsal výkon začínající šestkou – přesně 6040 bodů. Na stupně vítězů jej doprovodili kolegové z Dukly Lukáš a Nejedlý. Juniorům vládl třebíčský Sýkora, dorostencům královéhradecký Doležal. Dnes se také v rámci šampionátu udílely medaile chodecké mládeži.

Do letošního ročníku dvakrát stříbrný Adam Sebastian Helcelet při neúčasti matadora Šebrleho s přehledem usedl na uvolněný mistrovský trůn. A vedl si přitom skvěle, na vydařený včerejšek dnes navázal překážkami za 8.07 s, osobním rekordem v tyči – 5 metrů – a vše završil tak trochu protrápeným kilometrem (2:50.20). „Bohužel jsem už

www.chcibezet.cz

Kromě atmosféry v hale přispěl ke kvalitním výkonům jistě i fakt, že na rozdíl od čtyřstovky se nezbíhá a jeden a půl kola absolvují všichni ve své dráze. „Je znát, když nemusíte běžet zatáčku v první dráze,“ uvědomuje si svěřenec Dalibora Kupky, který mimochodem potvrdil, že českým čtvrtkařům (a atletům vůbec) se na dráze v Gentu daří.

Vždyť před 13 lety zde reprezentovala nejúspěšnější výprava v dvacetileté historii samostatné ČR s bilancí třech zlatých, dvou stříbrných, jedné bronzové a o jeden z evropských titulů se postaral kvartet Mužík, Poděbradský, Tesařík, Bláha ve štafetě - Pavlovi bylo tehdy devět let...

„Tohle vím,“ překvapuje ovšem mladík a dodává k hale: „Dráha je tu mondo a pod tím beton, myslím, že to je lepší třeba na šedesátku. Pro čtvrtku je asi lepší palubka, která je třeba na Strahově a měla by být v Göteborgu.

Dovolí delší krok a nebere tolik sil,“ myslí si Maslák.Jak je na tom v nejkratším sprintu, to si bude moct Pavel ověřit v sobotu, kde se chystá poměřit síly se specialisty při mistrovství republiky. „Žádné cíle si nedávám, můžu jen překvapit,“ říká přesto, že obhajuje z loňského šampionátu stříbro a lépe než jeho tehdejších 6.77 běžel v sezoně pouze rekordman MČR Jan Veleba. Ani s výbornou stovkou 10.49, kterou zaběhl na soustředění v Jižní Africe se to prý nedá srovnávat. „Šedesátka je hodně o startu,“ tvrdí Maslák, zároveň ale připouští, že první fázi závodu běžně trénují. „I na čtvrtku je potřeba.“ uvědomuje si.

Svou hlavní trať plánuje před vrcholem halové sezony absolvovat ještě jednou, rovněž ve Švédsku, jen v jeho hlavním městě Stockholmu, a to ve čtvrtek 21. února. Už tam by se měl úřadující evropský šampion zpod otevřeného nebe utkat s jedním ze spolufavoritů na

vítězství při HME, Rusem Trenichinem. „Jeho a (Ira) Gregana považuju za hlavní favority. Určitě se tam ale objeví i nějaký Brit. Ne všichni už vyběhli,“ uvažuje nahlas Maslák.

Svými ambicemi se nijak netají. „Ty jsou vždy nejvyšší. Chci se pokusit vyhrát, případně urvat nějakou medaili,“ zní odpověď, kterou doplňme o už před sezonou vyhlášený cíl pokoření hranice 46 vteřin. Snad jeho koncentraci na výkon příliš nenaruší plán pořadatelů, kteří v rámci svého konceptu „vše pod jednou střechou“ chystají zřídit „mixzónu pro veřejnost“, v níž se atleti budou setkávat s fanoušky. „To je určitě dobré pro ně (fanoušky), ale třeba po semifinále, které bude druhým startem po rozběhu, si člověk chce jít spíš odpočinout,“ míní Pavel Maslák, který je ale jinak zdravotně v pořádku a odhodlaný se o cenný kov v Göteborgu poprat.

Michal Procházka, foto: www.graf.cz

HELCELET PŘEKONAL ŠEST TISÍCod druhého kola chytal křeče. Potěšily mě ale osobáky v kouli a tyči, všechno ostatní byl takový průměr,“ zhodnotil se svěřenec Rudolfa Černého, který si je vědom, kde ho nejvíc „tlačí bota“. „Musím ještě zapracovat na rychlosti. Hned zítra odjíždíme do Nymburka, žádné závody už do Evropy nepůjdu,“ plánuje Helcelet. Pátý sedmibojař z loňského HMS v Istanbulu a osmý z ME v Helsinkách si premiérovým součtem přes šest tisíc (jako čtvrtý muž při MČR a jako pátý Čech vůbec), o 40 bodů, prakticky zajistil účast v Göteborgu. Před víkendem by ho tento výkon řadil na druhou příčku letošních tabulek a podle haly EA nominuje sedm, možná osm vícebojařů, jeho start na HME je tak velmi pravděpodobný.

Michal Procházka

www.atletika.cz - www.atletika.cz - www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz -www.atletika.cz - www.atletika.cz

Page 14: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec14

Talentové zkoušky do 6. ročníku atletické sportovní třídy 2013/2014 proběhnou 17.dubna 2013, náhradní testy pak 15. května 2013 v 15,00 hod. S sebou sportovní oblečení a sportovní obuv (možnost převlečení v šatnách).Pokud budete mít zájem o zařazení Vašeho dítěte do sportovní třídy, informujte se na naší škole.Přihlášku je možné vytisknout zde a rovnou ji odevzdat osobně či poslat na e-mailovou adresu [email protected])

Talentové zkoušky do 6.ročníku sportovní třídy ZŠ Jeseniovavypsány

SPORTOVCEM ROKUZŠ JESENIOVA PRO ROK 2012SE STAL SPRINTER JAN JIRKA

www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz •www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz •www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz

aktuality

Mezi dalšími oceněnými jsou naše mladé atletické naděje: Michal Maček, Nicoleta Turnerová, Jan Musil a Johana Zafarová.

Jeseniova

Page 15: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 15

• běh 50 m (měřeno fotobuňkami)• skok do dálky (měřeno z místa odrazu)• skok z místa snožmo• hod kriketovým míčkem• hod plným míčem obouruč 2 kg• běh 6 min (hodnotí se

uběhnutá vzdálenost)• dále pak hodnotíme somatotyp,

pohyblivost a vlohy dítěte pro sport

SPORTOVNÍ TŘÍDYSportovní třídy ZŠ Jeseniova jsou součástí Sportovního střediska (SpS), které při SK Jeseniova zřizuje Český atletický svaz. SpS je jedním z článků péče o talentovanou mládež podporovanou MŠMT ČR.

Sportovní třídy ZŠ Jeseniova jsou hodnoceny Českým atletickým svazem jako nejlepší v Praze a mezi nejlepšími v ČR.

V každém novém školním roce se opět na ZŠ Jeseniova otevírá od 6. ročníku sportovní třída s atletickým zaměřením.

Správný chod sportovních tříd garantuje Českému atletickému svazu Sportovní klub Jeseniova a osobně pak profesionální trenér Mgr. Michal Halbich. Výuka je vedena k všestrannému rozvoji duševní i fyzické stránky dítěte. Rozmanitou nabídkou sportovních aktivit předcházíme předčasné specializaci. Třída je výběrová i po stránce prospěchové (průměr do 2,0). Pravidelné a povinné jsou roční lékařské prohlídky u sportovního lékaře.

OBSAH TALENTOVÝCH ZKOUŠEK

www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz •www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz •www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz • www.jeseniova.cz

VÝUKAV plném rozsahu učebních dokumentů 16847/96 2 Základní škola.

Anglický jazyk (německý jazyk výběrově).

Informatika je zajišťována ve vlastní počítačové učebně.

2 - 3 sportovní soustředění (podzim - kondice, zima - lyžařský výcvik, jaro - atletika).

AKTIVITY TV A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVYatletické disciplíny - sprinty, běhy na střední a dlouhé tratě, překážkové běhy, dálka, výška, trojskok, skok o tyči, vrh koulí, hod kriketovým míč-kem, oštěpem, diskem, kladivem

základy gymnastiky, aerobiku

sportovní hry - basketbal, volejbal, házená, florbal, kopaná, softball a mnoho dalších netradičních a drob-ných sportovních her, plavání, sauna

SPORTOVNÍ VYBAVENÍ ŠKOLYatletická dráha s umělým povrchem, 2 tělocvičny, 2 posilovny, beach volejbalový kurt, sauna, pronajatý bazén

NA SPORTOVNÍ TŘÍDY NAVAZUJÍsportovní gymnázia (v současné době studuje ve všech ročnících 14 našich absolventů)sportovní centrum mládeže ČAS (v současné době zařazeno 9 členů našeho oddílu)

Jeseniova Štěpán HORÁK

Page 16: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec16

INOV-8 získal další prestižní ocenění na právě probíhajícím veletrhu sportovního vybavení ISPO v německém Mnichově.

TRAILROC 150 je navržen jako absolutní minimalistická a lehká alternativa běžecké boty, která nabízí zvyšování výkonnosti a práci na běžeckém stylu. Bota nemá mezipodešev, nabízí tedy až bosonohý zážitek, kde tlumení řeší jen skvělá podešev TRAILROC. Stále si však zachovává vynikající grip a ochranu chodidel před nástrahami terénu.Podešev modelu TRAILROC 150 obsahuje tři zóny s různě tvrdou pryží a různě velkými špunty ►

ww

w.v

avry

s.cz

novinkyNEJLEHčÍ MODEL TRAILOVé BOTY TRAILROC 150 ZÍSKAL HLAVNÍ CENU V KATEgORII „TRAIL RUNNINg“.

(TRI-C technologie). Díky tomu nabízí tato podešev zásadní funkčnost a vynikající záběr. Ta část podešve, kde dochází k nejčastějšímu kontaktu s povrchem je vyrobena z odolné pryže s největšími špunty.Okraje podešve jsou vyrobeny

z nejtvrdší pryže, která zajišťuje jistý a účinný záběr. Vnitřní část podešve pod klenbou je pak vyrobena z měkčí kontaktní pryže a nejmenšími špunty. Tato část podešve zajišťuje účinný odraz a stabilitu došlapu při běhu po měkkém terénu.

SPORTESTER POLAR RC3gPS►

Konečně, je to tady. První sportester Polar s integrovaným gPS chipem. Trvalo to hodně let, ale příznivci značky Polar se konečně dočkali. Oficiální název tohoto produktu je Polar RC3 gPS.

RC3 gPS není zcela nový model. Ve skutečnosti vychází z verze, RCx3 , která integrovaný gPS nemá. Podbrobný test plánujeme v jednom z následujících číslel časopisu Běžec.

►w

ww

.polar.com

Na českém a slovenském trhu se na tato a další novinky jarní kolekce INOV-8 objeví začátkem března 2013.

cena od 4 200 Kč

Vysílač tepové frekvence Snímač rychlosti běhu S3 Snímač rychlosti

Page 17: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 17

Pánské funkční triko z řady Performance Hybrid splňuje všechny požadavky pro dlouhé traily a náročné běhy.

Materiál: 100% Polyester; 92% Polyester, 8% Elastan - ergonomické provedení pro optimální

volnost pohybu - střih a švy uzpůsobeny nošení

batohu - dělená mesh kapsa na energetické

přípravky + kapsa na zip- ventilační panely v potících zónách - rychleschnoucí materiál s výbornou

prodyšností- 3/4 přední zip pro snadnější svlečení

a extra ventilaci - zadní díl z materiálu odolného proti

opotřebení - prodloužený zadní díl se silikonovým

potiskem a silikonový potisk uprostřed zad zamezující vyhrnování

- reflexní potisk 360° po celém obvodu

CRAFTPÁNSKé FUNKčNÍ TRIKO Z ŘADY PERFORMANCE HYBRID

►w

ww

.vavrys.cz

CRAFT - PÁNSKé ELASTICKé KALHOTY POD KOLENA Z ŘADY PERFORMANCE HYBRID

Pánské elastické kalhoty pod kolena z řady Performance Hybrid se díky použitým materiálům i technickému provedení hodí pro běh i jiné aerobní aktivity.

Materiál: 88% Polyester, 12% Elastan; 100% Polyamid; Mesh - 94% Polyester, 6% Elastan; Mesh - 100% Polyester

- ergonomický střih- kompresní materiál na stehnech - výborné parametry odvodu

vlhkosti - ventilační panely v potících

zónách - předtvarovaná kolena - dvojí stažení v pase- malá zadní kapsička na zip +

mesh kapsa na boku- reflexní potisk 360° po celém

obvodu Velikosti : S-XXLCena : 1090,-

Velikosti : M-XXLCena : 1250,-

Page 18: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec18

Nike představuje novou kolekci Nike Running, která bude slušet všem běžkyním – zarytým závodnicím, které se snaží o nový osobní rekord i sportovkyním, které chtějí vypadat skvěle při ranním či večerním běhu.

Běžkyně, které chtějí na jaře vyrazit za dalšími kilometry, musí být připravené na různé druhy počasí. Chtějí mít na sobě vybavení, které je zbytečně netíží a neomezuje v pohybu, ale zároveň potřebují zůstat v teple. Obojí jim umožní nová technologie Nike Sphere, která jim poskytne tepelný komfort, ale zároveň je nebude zbytečně tížit. Inovativní materiál s 3D strukturou vytváří prostor mezi tělem a ochrannou vrstvou, a tím umožňuje dobré udržování tělesného tepla. Použitý materiál zároveň zajišťuje dobré odvětrávání, prodyšnost a cirkulaci vzduchu.

Nová kolekce Nike Running pro jaro 2013 přichází s lichotivými siluetami a výraznými barvami, ve kterých budou běžkyně vypadat skvěle. Nové produkty pro letošní jaro jsou nejen funkční, ale také ženské a stylové.

Sportovkyně si mohou vybrat ze tří různých siluet:

NIKE SPHERE BOMBER JACKETStylová běžecká bunda, která je k dostání v několika barevných kombinacích, ochrání běžkyni před silným větrem i před jarními přeháňkami. Je vyrobena z materiálů Nike Sphere a Dri-FIT, které pomáhají udržet optimální teplotu. Navíc je vybavená manžetami na rukávech, do kterých je možné schovat dlaně pro větší pocit tepla.

NIKE SPHERE HALF ZIPBěžecká mikina Nike Sphere s krátkým zipem pro lepší odvětrávání opět zajistí běžkyním výbornou prodyšnost a udržení potřebného tepla. Je příjemná na dotek a zároveň také výborně vypadá. Rukávy jsou opět vybavené speciálními manžetami pro uschování prokřehlých dlaní. Běžecká mikina má speciálně upravenou část u krku tak, aby umožnila běžkyni regulaci teploty a navíc dodává mikině zajímavý vzhled.

NOVÁ JARNÍ BĚžECKÁ KOLEKCE PRO žENY JE NEJEN FUNKčNÍ, ALE TAKé STYLOVÁ

novinky

Page 19: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 19

NIKE SPHERE HOODYBěžecká bunda, která ochrání běžkyně před nepříznivým počasím, se vyznačuje vysokou prodyšností a příjemným materiálem, který udržuje optimální teplotu. Bunda má ženskou siluetu, která dokonale opisuje dámské křivky, a kromě funkce přináší svojí nositelce také potřebnou dávku stylu.

www.chcibezet.cz

Běžecké leginyCena: 1 790 CZK.

Běžecké boty Nike Flyknit Lunar1+Cena: 3 490 CZK.

Běžecká bunda Bomber JacketCena: 2 190 CZK..

►w

ww

.nike.com

Page 20: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec20

VODÍTKO NA BĚHÁNÍ SE PSEM

Optimální volnost pohybu při běhání, chození a vycházkách – obě ruce zůstanou volné. Elastické vodítko – vyrovnává trhavé pohyby psa. Stabilní otočné karabinky zabraňují přetáčení a lze je zaháknout na pravou nebo levou stranu do D-kroužků. Břišní pás s měkkou neoprenovou vnitřní stranou pro vysoký komfort při nošení. Lze připevnit dvojitou kapsu: kapsa na zip na dobroty, sáčky na výkaly nebo klíče a kapsička na mobil se zapínáním na suchý zip. Reflexní paspulky pro zvýšenou bezpečnost za tmy a za snížené viditelnosti. Robustní materiál odolný proti povětrnostním vlivům se snadno udržuje. Břišní pás nastavitelný do šířky od cca 58 do 122 cm. Rozměry: Délka vodítka cca 90 cmBarva: černá. Praní: Ručně

MODEL PODZIM/ZIMA 2012 – běžecká bunda zajišťující maximální viditelnost, je ideálním řešením zejména v podzimních a zimních měsících. Vysoce funkční materiál a moderní střih.

Materiál: activelite™. Lehká a prodyšná s vysokou úrovní odolnosti proti větru. Vodoodpudivá úprava. Reflexní grafika. Možnost připevnění LED světla. Límec s podšívkou z micro fleece. Přední zip s krytem brady. Boční kapsa na zip. Lem s jednoručně nastavitelnou stahovací šňůrkou. Obsah vláken: 100% Polyester. Hmotnost: 124 g. Barvy: fluorescenční růžová/černá (958), fluorescenční žlutá/černá (042) Střih: volný

►w

ww

.tchibo.cz/Voditko-na-behani-se-psem-p400016932.htm

l

Břišní pás s měkkou neoprenovou vnitřní stranou pro vysoký komfort při nošení

Elastické vodítko – vyrovnává trhavé pohyby psa.

Reflexní paspulky pro zvýšenou bezpečnost za tmy a za snížené viditelnosti

Cena: 249 Kč

DÁMSKÁ BĚžECKÁ BUNDA RONHILL VIZION WINDLITE JACKET

►w

ww

.babos-sports.cz

Cena: 1 425 Kč

novinky

Page 21: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 21

www.chcibezet.cz

Nike představuje novou běžeckou botu Nike Flyknit Lunar1+, horkou novinku pro jaro 2013. Pro běžce, kteří už se nemohou dočkat jarní běžecké sezóny, připravila Nike běžeckou obuv, která perfektně padne a umožní jim naběhat potřebné kilometry. Navíc jim poskytne potřebnou podporu a tlumení pro dokonalý komfort a příjemný pocit z běhu. Stylový vzhled už je jen třešničkou na dortu. Taková je Nike Flyknit Lunar1+, která přináší prakticky bezešvý svršek boty s technologií Nike Flyknit spolu s tlumícím a responzivním tlumením technologie Lunarlon.

Technologie Nike Flyknit byla představena v únoru 2012 a zcela změnila způsob vývoje a výroby běžeckých bot. Tato technologie umožňuje vyrobit obuv, která dokonale padne a přizpůsobí se chodidlu, které je v pohybu. Neomezuje ho, ale přesto zajišťuje potřebnou podporu. Navíc je lehká, prodyšná a ideální pro každodenní běh. Běžecká bota Nike Flyknit Lunar1+ kombinuje technologii Nike Flyknit,

která je použitá na svršku boty, s technologií Lunarlon, poskytující luxusní tlumení inspirované chůzí astronautů na měsíci. Boty jsou určené pro běžce neutrálním došlapem, kteří hledají rychlou, lehkou, přizpůsobivou botu, která bude navíc pohodlná.

Stejně jako u jejích předchůdců, Nike Flyknit Race a Nike Flyknit Trainer, je

svršek boty vyrobený z jednoho kusu, tak, aby vznikalo co nejméně odpadu.

Nike Flyknit není jen technologicky vyspělou běžeckou botou, zároveň se jedná o designový kousek ve výrazných barevných kombinacích, který rozšíří letos na jaře Nike Flyknit kolekci. Díky této obuvi budou běžci vypadat stejně dobře, jako se při běhu cítí.

Bota v v prodeji od února 2013 v prodejně Nike Prague, Na Příkopě 22, Praha 1

NIKE FLYKNIT LUNAR1+ PRO PERFEKTNÍ ZÁžITEK Z BĚHU►

BĚžECKé ELASTICKé KALHOTY RONHILL VIZION WINTER TIgHT

►w

ww

.babos-sports.cz

MODEL PODZIM/ZIMA 2012 – běžecké elastické kalhoty zajišťující maximální viditelnost, jsou ideálním řešením zejména v podzimních a zimních měsících. Vysoce funkční materiál a moderní střih.

Materiál: powerlite™. Vyšší hmotnost s příjemným kartáčovaným vnitřním povrchem. Vysoký obsah vláken Lycra poskytuje vynikající podporu a pružnost materiálu. UPF40 - nezávisle testováno a certifikováno pro blokování alespoň 97% slunečního záření a škodlivého UV záření. Reflexní pásky. Jemný kartáčovaný lem a zadní kotníkové zipy se zaklapovacím držátkem jezdce. Ploché švy. Plochý pás typu bonidex se stahovací šňůrkou. Zadní kapsa na zip. Obsah vláken: 85% Polyamid, 15% Lycra. Hmotnost: 218 gBarvy: černá/fluorescenční růžová (292) Střih: těsně přiléhavý.

Cena: 1 289 Kč

►w

ww

.nike.com

Page 22: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec22

www.chcibezet.czrecenze

VIVOBAREFOOT Achilos

Page 23: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 23

Jmenují se Achilles, ale já jim říkám véčka - jako symbol vítězství. Kdykoliv s nimi vyběhnu, připadám si jako

bych měl na noze sandál římského legionáře, který pod korouhví samotného Caesara dobyl svět. Lidé trochu

znalí historie ovšem tuší, že název je inspirován postavou z řecké mytologie, synem bohyně Thetis - Achileem.

Možná si řeknete, proč se jmenují po něm? Proč zrovna Achilles? Připomeňme si jen ve stručnosti, kdo to byl. Achilles byl dle pověstí jednou z hlavních postav, nejlepším válečníkem a bojovníkem, který bojoval pod hradbami Tróje. Jeho matka ho po narození koupala v podsvětní řece Styx a držela ho při ponořování za patu. Celé tělo měl nezranitelné a chráněné až na toto jediné zranitelné místo, kterému se dodnes říká Achillova pata. A právě sem po 9ti letech boje milého Achillese trefil šípem zbabělý voják ukrytý v keři a rána byla natolik hluboká, že tomuto zranění Achilles podlehl. Tolik pověstí ..

Tak, přednáška je za náma a já pořád nevím proč se inspirovali právě tímto příběhem. Napadá mi jediné vysvětlení - běháním v těchto botách se posiluje celá klenba nohy a navazující svalstvo. Spolu se zpevňováním šlach vlastně pomyslnou achillovu šlachu a jedno z nejzranitelnějších míst běžce zpevňujeme a tím i chráníme. To bude ono ...

Již několik let se snažím běhat pokud možno co nejblíž přirozenému způsobu běhu bez jakýchkoli technických vychytávek a v období jaro-podzim zařazuji pravidelné bosé regenerační běhy. Svého času mne dostaly pětiprsty Speed - mé oblíbené rukavice na nohy, které dodnes nosím

Štěpán HORÁK

Page 24: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec24

a běhám v nich. Po zkušenostech s pětiprsty muselo přijít to, co přišlo - totiž bosý běh. Přiznám se, že nejsem takový bosoběžec jako mnoho běžců, co znám, kteří běhají jen bosi nebo jako Peter Fabok „dají“ bosi půlmarathon. Zážitek je to ale neskutečný a především se minimalizovala jakákoli zranění. Mým nohám to velice pomáhá a vyloženě prospívá...

Stejně tak jak jsem zcela náhodou narazil na pětiprsty, jsem přišel do styku i s těmito sandály. Četl jsem o běhu v sandálech v hitu Born to Run, asi tisíckrát jsem na různé sandály narazil při mým brouzdání webem - a pak se to stalo...Dotknul jsem se jich u mých přátel v malém obchůdku VIVOBAREFOOT u Náměstí Míru v Praze.

Když jsem tam šel poprvé, vzal jsem si je do ruky, ohmatal a hned je zas položil zpět...a myslel jsem si své ...

Když jsem tam šel podruhé, celý proces se opakoval s tím rozdílem, že jsem si je vzal na nohu...a ejhle! Najednou to cinklo - a já je musel mít!

Pochopil jsem, že to, co mi chybělo u pětiprstů, jsem našel zde - skoro absolutní volnost prstů, vzdušnost a opravdový pocit umocněný i vizuálním vjemem. Připadáte si, jako byste

PODRáŽKA (SPODNí ČáST): Oděruvzdorná, 3 mm silná podrážka, s ochranou proti propíchnutí

PODRáŽKA (VRCHNí ČáST): 3 mm silná PU vnitřní podrážka opatřená systémem drážek sloužících k odvodu potu.

Váha s páskem (pánské): 152 gVáha bez pásku (pánské): 147 g

Eco: 100% neživočišného původu

opravdu běželi bosi, ale přitom jste chráněni nepropíchnutelnou podrážkou. Nebylo tudíž co řešit - hned jsem je koupil..

Jakmile jsem dorazil domu, musel jsem je zkusit. Vyndal jsem je z pohledného pytlíku, dal na nohy, sebral odvahu a šel na pás - a dal jsem hodně zlehka jeden kilometr abych zjistil zda to vůbec jde a ono, to šlo a šlo to skvěle nic netlačilo, nic nebolelo, běžel jsem jako bych byl bos a přesto obutý, takový chytrá Horákyně, takže spokojenost - konečně dobré boty na pás :) říkal jsem si a dal je k mé sbírce běžeckých bot.

Dlouho jsem kolem nich chodil po špičkách s myšlenkou v hlavě „co kdybych je vzal ven? Jaké by to asi bylo? Lepší než v rukavicích na nohy?“...ale pak jsem si řekl „Neblázni! Je tam sníh a zima, to asi nebude to pravé ořechové.

Jenže pak se to stalo. Seznámil jsem se s novou přítekyní. Svět se změnil k lepšímu. A i když kolem byla zima, mě bylo teplo :-) a díky počátečnímu stavu zamilovanosti, kdy mi v hlavě zůstala snad jen jedna mozková buňka, mi přišlo najednou úplně normální vzít si v zimě sandály a jít de facto naboso běhat ven, do lesa, kde skoro všude leží sníh... Kdyby mne viděl legendární doktor Chocholoušek, nejspíš by se zaradoval :-) A co jsem tedy zjistil?

Tak především má velká obava, že běh po asfaltu bude téměř nemožný a že mi upadne noha, padla, jakmile jsem vběhl na silnici. K mému velkému překvapení se běželo lépe než v Neo Trail, které jsou skvělé na vše jen ne na asfalt. Dopad díky speciální podrážce (spodní 3 mm vrstva proti propíchnutí špičatým předmětem a

Lee Saxbyje hlavním předstvavitelem a propagátorem běhu na boso. Bosoběhu se věnuje posledních 20 let, 10 let trénuje běžce techniku běhu na boso a pomahá jím tak vyvarovat se zranění a zvýšuje a optimalizuje jejich výkon.Je považován za jednoho z nejlepších trenéru ve svém oboru, a autor světového bestselleru Born to Run Christopher McDougall, autor mezinárodního bestselleru, Born to Run toto jejon potvrzuje. Leova metoda je založená na vědeckých principech biomechaniky a evoluční biologie. Společnost VIVOBAREFOOT si zvolila za partnera právě Leo Saxbyho, protože chápe fylosofii boso běhu lépe než kdokoli jiný a ve spolupráci s ním vytvořila sandále Achilles.

Page 25: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 25

www.chcibezet.cz

vrchní taky 3 mm se speciálním systémem drážek pro obvod potu) je příjemný a z mého pohledu měkčí než jsem čekal.

Stejně jako v pětiprstech vám tyto sandály nabízí neskutečný pocit svobody, která vás neomezuje, a získáváte navíc pocit bezpečí, protože podvědomně víte, že prsty máte chráněné. Z čelního pohledu opět vypadáte tak trochu srandovně a vaše nohy připomínají nohy velblouda, ale to mi je úplně

jedno. Podrážka je natolik citlivá, že cítíte každý kamínek a nerovnost a stejně jako u pětiprstů když běžím na štěrkové cestě, nevnímám ji očima, ale chodidly. Podvědomě roztahuji prsty a snažím se, aby poslední, co se dotkne země, byly špičky mých prstů.

Vzhledem k materiálu sandálu se nebojím o nechtěné ukopnutí se či nakopnutí nějakého kamenu jako v pětiprstech, které sice mají

Page 26: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec26

přehrnutou gumu, ale stejně ta bolest tam je. Zde jsem dokonce učinil dobrovolný ukopávací pokus a musím říci pohoda, a běžel jsem daleko klidněji dál.

Nevím zda mne hřála láska v srdci nebo běh, ale i když jsem měl naprosto holé nohy, vůbec žádnou zimu jsem nepociťoval - a to jsem netušil, že nohu podrobím větší zkoušce než je v tomto počasí rozumné.

Zaběhl jsem do lesa a mířil po štěrkové cestě vpřed, když v tom okamžiku se mi zdálo, že mé boty mají nějaký pomyslný ovladač. Stále mi něco říkalo „seběhni z cesty, neboj se, zkus nás v lese“ - a najednou jako by se mi mozek

zbláznil, udělal jsem hop, přeskočil potok podél cesty a běžel lesem.

Ten pocit bych přál v tu chvilku každému, běžel jsem jak se říká srdcem, na pohodu, nic neřešil nic nesledoval a užíval si jak jen to bylo možné. Byl to další level běhu co jsem zažil, krásný pocit plný emocí a nových podnětů.

Běžel jsem sníh nesníh, louže nelouže, prostě běžel. Sandále perfektně přilnuly k terénu, běh byl neskutečně pohodlný, měkký, noha v sandálu seděla jako by se s ním už narodila a vůbec mi nepřišlo, že jsem běžel v sandálech. Lesem jsem takto naběhal přes 5 km a musím říci nádherný zážitek.

Ani nelze popsat jaký to je pocit, když neřešíte zda běžíte skrz louži, bahno nebo potok, ale co je neskutečné noha sice při kontaktu s ledovou vodou studí, ale jen okamžik, jakmile oschne, zima je ta tam. Vzduch nohu vysuší a i bota vodu nedrží, to není jako v teniskách nebo pětiprstech, tam by to bylo o zdraví, neboť látka by vodu nasála a bylo by zle.

Ten den jsem dal v sandálech 10 km na spoustě povrchů a musím říci - skvělé, pohodlné, perfektní...a rozhodně to nebylo naposledy!

Když jsem běžel, tak jsem si v hlavě pohrával s myšlenkou jak velká šílenost by to byla v tom běžet nějaký půlmarathon. Už to, že mne to vůbec napadlo, svědčí o pohodlnosti běhu v těchhle botách.

A mé doporučení pro ostatní? Jestli váháte, zda zkusit něco nového nebo zda koupit pětiprsty, tak už neváhejte! Má rada je jasná - kupte si sandále. Jsou úžasné, skvělé a zamilujete si je. A pozor - ještě něco, co jsem nezmínil...Nejsou to jen běžecké lehoučké boty, ale pokud z nich sundáte pásek, máte z nich klasické sandále s úžasným velbloudím designem, který jistě zaujme spoustu kolemjdoucích.

Můj názor běžce:V mých Achilles sandálech jsem naběhal přes 10 km po asfaltu, štěrkové cestě, lesních stezkách i přirozeným terénem. Noha perfektně sedí a uchycení popruhem drží nohu v sandálu pevně a ta neklouže. Rozdělení prstů ukotví nohu pohodlně, ale počítejte s tím, že ze začátku (než si noha zvykne) vás to první 1-2 km bude tlačit. Překvapen jsem byl podrážkou, která je lehká, pružná a poskytuje perfektní ochranu. Má velice dobrou přilnavost na silnici na straně jedné i směrem k noze na straně druhé. Noha v sandálu neklouže ani když je mokrá z louže.. Závěrem musím říci, že Vivo Barefoot odvedl skvělou práci a já budu tyto sandály s velbloudí špičkou na nohy obouvat s radostí!

Page 27: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 27

www.chcibezet.cz

◄ Již první pohled na sandále způsobí, že stejně jako na mých pětiprstech vás zaujme především absolutně netradičně řešená špička boty. Zatímco pětiprsty vypadají jako rukavice, sandály vypadají jako nohy od velblouda. To má za následek unikátní konstrukce rozdělení prstů. Velikosti pro muže jsou omezeny na pouhé tři: malý, střední a velký. Já mám střední velikost, šířka je perfektní, délka je cca o necelý cm větší, což ovšem není žádný problém.

◄ V těchto sandálech s velbloudí špičkou budu běhat rád a rád je budu nosit i v normálním životě, protože se mi líbí! Jestliže Vás nezaujme tolik jedinečný design, jsou k dispozici sandály žluté, bílé nebo černé barvě. Já jsem koupil kombinaci jemně šedé s červenou. Popruh je buď šedý nebo černý dle zvolené barevné kombinace. Na pásku je viditelná reklama na VIVOBAREFOOT spolu s logem. Reklama je decentní a nevadí. Dokonce se mi líbí V na zadní straně Achilles.

◄ Barevná plocha podrážky tvoří vzor z vystouplých šestiúhelníků bez jakékoli podpory klenby. Povrch poskytuje vynikající přilnavost a dobrou rovnováhu mezi komfortem a dlouhou životností. Hrany sandálu jsou zaoblené mírně nahoru. To poskytuje ochranu při současném zachování designu otevřené špičky. Stélka je minimální - 3mm vysoká a opět tvořená šestiúhelníkovým opačným vzorem, který odvádí dokonale vodu a pot. Kupodivu, tato podrážka poskytuje větší ochranu než mé 4mm Vibram u mých pětiprstů Speed. Achilles podrážka poskytuje ochranu proti menším kamenům a kořenů a ještě je překvapivě velice lehká.

Page 28: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec28

luxusní celokožené boty, vítejte v Roger Banister éře, mají multiterénní podrážku 5mm silnou, unikátně vsazený jazyk a povoskované tkaničky, takže pokud vás přepadne nepřízeň počasí, nohy budou v suchu. Využití těchto bot je, na základě jejich dokonalému provedení, všestranné. Tento model je v dámském i pánském provedení.

LEgACY►

jednoznačný vítěz kategorie nejlepší minimalistické boty roku 2011 podle serveru Living Barefoot‘s. Můžete si vybrat ze 4 způsobů nošení – naboso, v ponožkách, v kombinaci se speciální neoprenovou vložkou, která má podrážku odolnou proti propíchnutí a i tu můžete nosit samostatně. Opět v dámském i pánském provedení.

MODEL ULTRA ►

Cena: 3 100 Kč

Cena: 2 000 Kč

Page 29: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 29

nejtenčí pánské, dokonale lehké běžecké boty, vhodné pro běh po silnici, běhací pás, do posilovny nebo na každodenní nošení. Na botách je použitá prodyšná síťovina, díky které se nohy v botách nepaří ani v těch nejteplejších dnech, zatímco co podrážka je vyrobena z 3mm silné oděruvzdroné TPU gumy zajišťující maximální propriocepci a flexibilitu.

BREEZY LITE ►

Bestseller barefoot (bosých), běžeckých bot do terénu a další offroadové aktivity. Boty mají unikátní, tenkou podrážku, silnou 2.5 mm + 4 mm vysoké špunty. Voděodolný model, který žádá agresivní běh bohem opuštěnou krajinu s náročným terénem a nebo sníh a led. Díky dravým mnoho-směrným kolíkům vás nenechají ve štychu za žádných podmínek. Dokonalý tkaničkový systém – jak tkaničky zavážete, tak zůstanou dokud boty nesundáte.

NEO TRAIL ►

Pokud jste běžec či běžkyně, nebo jen typ člověka co rád nosí sportovní obuv, doporučujeme model EVO WR, který máme v dámském i pánském provedení. Svršek bot je vyroben z voděodolného materiálu a neotřelým designem. Reflexní prvek u šněrování dodá vašemu běhu další bezpečností plus. Extra lehké boty s 5mm silnou multiterénní podrážkou. Všechny tyto boty mají anatomicky tvarované špičky pro maximální svobodný pohyb prstů a patentovanou podrážku s vrstvou proti propíchnutí.

EVO WR►

Z bot značky VIVOBAREFOOT si vyberete nejen ty na jaro či běh, ale do každých podmínek a rozmanitých terénů. Seznamte se s některými z nich.

Cena: 2 500 Kč

Cena: 2 950 Kč

Cena: 2 900 Kč

►w

ww

.vivobarefoot-mirak.cz

www.chcibezet.cz

Page 30: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec30

Měsíc do startu a vyčerpaná polovina

startovní kapacity, téměř pět stovek závodníků. A také

nabídka čtyřtýdenního tréninkového plánu zdarma na webových

stránkách. Takové novinky hlásí palestra kbelská 10,

už tradiční otvírák jarní sezony silničních běhů. Šup šup, můžete zahájit přípravu

i vy, kdož jste se ještě oddávali zimnímu spánku.

Palestra Kbelská 10Závod na severovýchodním okraji Prahy chystá už 27. ročník. Počet zájemců o start na rovinaté, znovu přeměřené desetikilometrové trati, každoročně stoupá a šplhá k tisícovce. Letos 2. března chce překonat loňský rekord 822 běžců.Podnik bude akademickým mistrovstvím ČR - za akademiky zde počítají studenty denního i dálkového studia do 28 let. Otvírá také úspěšný seriál Mizuno Running Cupu. O jeho kvalitě svědčí i udělení zlaté plakety pro

top 10 nejlepších závodů roku 2012 Českého atletického svazu.V doprovodném programu nechybějí dětské závody, jejichž partnerem se stala hračkářská firma Hasbro. Běžet můžete i poloviční trať 5 km. Do 13 let se startovné neplatí, větší běžci platí 150 Kč předem nebo 200 Kč na místě. Nebudou chybět masáže zdarma.Organizátoři ještě shánějí na pomoc dobrovolníky, z nichž ti nejlepší mají šanci spolupracovat i

s květnovým pražským maratonem.

„Start bude přímo u radnice v Kbelích, tím se rozšíří kapacita prostoru s vyznačenými časovými koridory a omezí mírně zbrzdění na prvních metrech. Naopak protáhneme cílovou rovinku i prostory za ní, aby nedocházelo k tlačenicím po doběhu,“ říká ředitel závodu Petr Hedrlín.Loni po odstranění vracečky zvítězili Vít Pavlišta časem 31:14 a Monika Preibischová za 34:34, což

závody

Page 31: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 31

Start na železnobrodské ulici na úrovni ulice Semilská,po startu se bude do žacléřské zatáčet na pravou ruku, přeběh Mladoboleslavské, Hornopočernická, Trabantská, kruhák Satalice, K Cihelně, Bystrá, Bezejmenná, K Radonicům, Za Kapličkou, Vinořská, U čističky, letištní navigace, Nymburská, přeběh Mladoboleslavské, Nymburská, doleva tunel pod tratí a cíl v parku. Posunutí cíle v parku blíže k výběhu z tunelu (na úroveň loňského vyhlašování výsledků), vznikne tak dlouhá přímá doběhová zóna pro odebírání čipů a občerstvení po závodě.

Tomáš NOHEJL

byl nejlepší český výkon roku na českém území.

„Prezentaci a vyzvedávání čísel otevřeme také v pátek před startem od 15 do 19 hodin v budově ATVS Palestra VOŠ ve Slovačíkově ulici ve Kbelích, abychom odlehčili velkému sobotnímu náporu. V den závodu bude závodní kancelář od 8 hodin na stadionu Spartaku Kbely u železnobrodské silnice jako loni. Ke startu se dojde pohodlně pěšky,“ dodává Hedrlín.Tréninkový plán najdete na webu závodu a sestavila ho pro vás Kamila Bulířová, jedna z nejlepších Češek v historii havajské xterry a loňská vítězka pražské Mattoni grand Prix na 10 km.Ještě jeden bonus nabízejí pořadatelé. Pro přihlášené závodníky poskytují po celý únor dvacetiprocentní slevu na zátěžové vyšetření v Diagnostickém centru Palestry. Což je před sezonou lákavá nabídka.

TRAť KBELSKé PALESTRY - HLAVNí ZáVOD NA 10 KM

Termín závodu: 2. března 2013

Trasa závodu:

10km: start v ulici Železnobrodská na úrovni úřadu MČ (posunutí blíže směrem k registraci) - Žacléřská- Hornopočernická - Trabantská - K cihelně - Bystrá - Bezejmenná - K Radonicům - Za kapličkou - Vinořská - U čističky - letištní navigace - Nymburská - cíl v Centrálním parku Kbely. 5km: stejná trať, zkrácení je v Satalicích na kruháku, kde se uhýbá vlevo do ulice K Radonicům a ulicí Za kapličkou se vrací na trať 10km. dětské závody - 300m okruh v parku

Registrace:elektronicky do registračního formuláře (záložka REGISTRACE) na místě lze pak i pátek (na Palestře) nebo v sobotu v Teamstore aréně

Vyzvednutí start. čísel pátek 1. března 15 - 19 hod VOŠ Palestra Slovačíkova ulice, sobota 2. března 8 - 10 hod Teamstore arena

Startovné 150,-Kč při elektronické registraci a platbě, 200,-Kč při registraci na místě

Start: 10:30 - start závodu 5km, 10:35 - strart závodu 10km

Start dětí: 11:30

Kategorie:pro 10 km běh standardní rozdělení jako v loňských ročnících muži MA 39, MB 49, MC 59, MD 69, ME 70 ženy ZA 35, ZB 45, ZC 55, ZD 56

Vyhlášení výsledků: 12,15 hod

TomášNOHEJL

Page 32: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec32

ZAKLAdATeLeM MovNATu Je erwAN Le Corre.erwAN Je MAgAZiNeM MeN’s HeALTH NAZýváN

“JedNíM Z NeJZdrAvěJŠíCH Mužů NA svěTě” A “fiTNess visioNářeM”. Je MeZiNárodNě uZNáváN JAKo JedeN

Z NeJvýZNAMNěJŠíCH experTů v obLAsTi vývoJovéHo fiTNessu. původeM Z frANCie, NyNí žiJe v sANTA fe, Nové

MexiKo, se svou úžAsNou žeNou JessiKou. poTé, Co obJeviL NěKoLiK ZApoMeNuTýCH TréNiNKovýCH MeTod,

JAKo Je georgeHo HeberTA “MeTHode NATureLLe”, obJeviL TAKé MNoHo podobNosTí MeZi TěMiTo přísTupy

A JeHo vLAsTNíM.

MovNat

Page 33: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 33

PavlínaDUŠKOVÁ

V rámci jarních akcí, které pro vás VIVOBAREFOOT Mírák chystá, budou unikátní školení MovNat, které v ČR nemají obdoby. A jelikož se naskytla skvělá příležitost přivítat dva elitní certifikované trenéry MovNatu, budou tu školení rovnou dvě:

• První se koná 23.3.2013. Bude trvat jeden den a bude takovým seznámením s MovNatem. Celý den se vám bude věnovat Bernd Reicheneder (DE). Lístky na tuto událost jsou k prodeji již dnes na našich webových stránkách: www.vivobarefoot-mirak.cz

• V květnu bude následovat dvoudenní MovNat, kde vás venku v přírodě bude vracet k přirozenému pohybu certifikovaný týmový instruktor Joseph Bartz (DE). Lístky na tuto událost budou k dispozici již brzy na oficiálních stránkách MovNat. www.movnat.com

Líbí se vám MovNat? Pokud ano, sledujte webové stránky VIVOBAREFOOT Náměstí Míru a MovNat, kde můžete online zakoupit lístky. Neváhejte, je jen omezené množství míst.

KTERé DOVEDNOSTI MOVNAT UČí?

Lidská stvoření disponují lokomočními dovednostmi, zahrující: 1) chůzi, 2) běh, 3) skákání, 4) balancování, 5) plazení, 6) lezení nebo 7) plavání.

Jako další doplňující schopnosti lokomočních dovedností to jsou manipulační dovednosti, zahrnující: 8) zvedání, 9) držení, 10) házení, 11) chytání

a bojové dovednosti, jako: 12) strkání nebo 13) zápasení.

Page 34: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec34

Aprílový běh se bude konat 4. 4. 2013 Na

židovských pecích. Akce je určena pro děti ve věku

od druhé do páté třídy základní školy. Akce je nekomerční!!!!! v roce

2004 se běhu zúčastnilo 402 dětí, v roce 2005 459

dětí, v roce 2006 350 dětí, v roce 2007 505 dětí, v

roce 2008 523 dětí, v roce 2009 502 dětí, v roce 2010 390 dětí, v roce 2011 515

dětí a v roce 2012 505 dětí.

Aprílový běh s kuřetem se opět uskuteční 4.4.2013 v Praze na židovských pecích.Devatenáctý ročník Aprílového

běhu s kuřetem pořádá Sportovní klub ZŠ Jeseniova posedmé ve spolupráci s Nadací rozvoje občanské společnosti a jejich programem Pomozte dětem! Zvolili jsme proto opět název Aprílový běh s kuřetem. Závod je určen pro děti ve věku od 7 do 10 let. Pro tuto kategorii se pořádá málo akcí. Aprílový běh s kuřetem může být první akcí, která je osloví. účastnit se mohou jak jednotlivci, tak reprezentace škol z Prahy. Předpokládaný počet účastníků je 500. V rámci závodu se děti seznamují s Nadací Pomozte dětem! Myslíme, že je důležité již tyto děti seznámit s tím, že možnost sportovat je dar a ne samozřejmost.Součástí akce je vyvrcholení naší sbírky pro kuře. Na internetových

stránkách společného sbírkového projektu NROS a České televize Pomozte dětem! (http://www.pomoztedetem.cz) jsme vedeni v přehledu sbírkových akcí jako významní spojenci. Jestli budeme v letošním roce úspěšní, tak za sedm let naší spolupráce završíme celkovou výši našich sbírek na 100 000 Kč.V průběhu závodu pořádáme nábor do našeho klubu. Máme v názvu základní školu, ale sportují u nás děti, mládež a dospělí z celé Prahy. Při našem sportovním klubu působí Sportovní středisko zřízené Českým atletickým svazem, součástí Sportovního střediska je přípravka, sportovní třídy a atletický oddíl.

Za SK ZŠ Jeseniova Milan gála.

závody

Aprílový běh s kuřetem - 19.ročník

Page 35: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 35

Dalo by se říci, že RunTour překvapila sama sebe a postavila si před sebe těžký úkol, udělat v letošní sezoně další krok vpřed a být zase o něco lepší. Na pomoc si vzala ideální parťáky, své vlastní běžce.„Během podzimních měsíců jsme s běžci RunTour diskutovali o tom, jak by měl seriál podle nich vypadat a celou řadu jejich nápadů jsme se rozhodli zapracovat,“ přiznává Milan Beneš, ředitel seriálu RunTour.Právě metodou spoluutváření závodů se svými běžci si RunTour získává na popularitě. Není divu, že místa na startu do všech sedmi závodů v sedmi českých městech rychle mizí. Běžci druhým ročníkem seriálu žijí, cítí, že mohou jeho dění ovlivnit.Na webu závodů mohou běžci diskutovat nad jednotlivými tratěmi a doprovodným programem. Slova

ředitele závodu je pak utvrzují, že mohou být vyslyšena. A jaké novinky že si závodníci přáli?„Nově rozdělíme starty závodů na 10 a 5 kilometrů. Ve startovním balíčku najde vždy prvních 700 přihlášených běžců na každý závod originální funkční triko Mizuno. Nabízíme také výhodnější startovné pro ty, kteří se zúčastní více závodů,“ vypočítává Beneš některé novinky.Kromě toho během závodů vznikne dětský koutek, kam budou moci závodníci dát své dítě, když se sami vydají na trať. I tuto novinku navrhli sami běžci. Seriál, který začínal ještě nedávno v podstatě na zelené louce, se stal pevnou součástí českého běžeckého kalendáře. Jeho start je plánován na 13. dubna, kdy se běží v Českých Budějovicích, následovat bude Plzeň

a Hradec Králové. Přes Liberec, Olomouc a Brno se seriál dostane do cílové stanice v Praze.„Přestože jsme loni s RunTour začínali, získali jsme ocenění od Českého atletického svazu a dostali se mezi nejvýznamnější běžecké akce u nás. Přivedli jsme k běhání ty, kteří si dříve na účast v závodech netroufali, a stejnou cestou chceme jít i letos. RunTour je otevřena všem a naší ambicí je ještě více rozběhat Česko,“ dodává závěrem Milan Beneš.

Hlavní novinky pro 2. ročník seriálu Česká pojišťovna Mizuno RunTOurFunkční tričkoHromadná slevaRozdělení závodů proti děti i dospělé

►w

ww

.run-tour.cz

sedm měst v různých koutech

České republiky. Tři různé běžecké

distance včetně té nejkratší pro děti.

Jeden žebříček, který určí toho

nejlepšího.

RunTour překvapil sama sebe a letos chce být ještě lepší ..

Page 36: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec36

Čtvrtý ročník women‘s Challenge je opět nabitý odvážnými ženami, které spojuje jeden cíl, a to uběhnout

půlmaraton či dokonce maraton. důvody, proč toho chtějí dosáhnout, jsou různé a občas nahánějí doslova

husí kůži. Tyto dámy ale nechtějí před svými nepříznivými osudy utéct, naopak se jim chtějí postavit čelem a díky

běhání se stát silnějšími a odolnějšími.

Women‘s Challenge

Projekt Women‘s Challenge 2013

Page 37: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 37

Projekt Women´s Challenge pořádá Prague International Marathon již čtvrtým rokem s jasným cílem. „Chceme prostřednictvím příběhů našich finalistek motivovat další ženy k běhání. Ukázat jim, že právě běh jim může dodat sílu, sebevědomí a možnost dosáhnout cíle, který pro ně bývá velkou životní

výzvou.“ vysvětluje smysl projektu jeho koordinátorka Martina Kozáková.

Skladba finálové dvanáctky je různá, jsou zde svobodné bezdětné slečny i čtyřnásobné maminky, ženy po úrazech, těžkých nemocech či s vrozenými vadami nebo ženy, které chtějí jen změnit svůj životní styl, zhubnout či přestat kouřit.

Při jejich prvním setkání, které proběhlo 21. ledna 2013 na pražském Strahově, si kdekdo mohl říct, že se tyto ženy znají několik let. Přitom se jen spojily prostřednictvím sociální sítě a navzájem se tak podporují ve svých trénincích. gazelky, jak si

začaly říkat, drží od počátku při sobě.

„Už jsem běžela třikrát půlmaraton v rámci RunCzech běžecké ligy, moc se mi líbí atmosféra těchto závodů. Ale vždycky jsem tam sama. Kolikrát se mi chce na startu brečet. Pak ale pustí Vltavu a já prostě

běžím.“ popisuje Katka Králíčková, která, stejně jako její kolegyně, byla šťastná, že byla vybrána do Women´s Challenge a nepoběží tak už nikdy sama.

Ve strahovské nafukovací hale si gazelky zaběhly pod dohledem trenéra Miloše Škorpila výkonnostní Cooperův test na 12 minut. Zanedlouho je čeká vstupní zdravotní prohlídka v Institutu sportovního lékařství, pod jehož dohledem budou po celou dobu účasti v projektu.

Na dalším setkání, které je plánováno na začátek března, obdrží běžecké oblečení a boty od společnosti Adidas. Po celou dobu získávají podrobný tréninkový plán,

kterého se již nyní poctivě drží a který je dovede k vysněné životní metě. Výhra pro vítězku, pronájem vozu Volkswagen, je jen třešničkou na dortu, největším vítězstvím pro účastnice Women´s Challenge 2013 je především překonání sama sebe.

Projekt Women‘s Challenge 2013

TomášNOHEJL

Page 38: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec38

Příběh: Michaela díky srdeční vadě nemohla běhat. Od 8 let tancovala společenské tance, což jí na srdce nevadilo, ale nebavilo ji to. Když jí bylo 11 let, začala jezdit na koních, což také srdci nevadilo a dokonce ji bavilo moc, ale jezdectví je časově náročný koníček, na který postupem času nebyl prostor, takže od svých 20 let takřka nesportovala. V 24 letech zjistila, že postava už není co bývala před lety díky pravidelnému ježdění na koni, a tak přece jen zkusila běhání. A ono to šlo! Sice pomalu a opatrně, ale stejně… Letos uběhla závod na 10 km, a tak by chtěla natrénovat na půlmaraton, i když nebude mít nejlepší čas. „Teď už při běhání nemám žádný problém.“ raduje se Míša. Chce dokázat sobě, ale i doktorům, že stačí jen chtít.

Michaela ciBulová

vĚk: 30 let Povolání: instruktorka ByDlišTĚ: Mladá Boleslav

FiTness level: sportovní nadšenec. cíl: dokázat si, že i přes srdeční vadu, kvůli které nemohla běhat, je schopna natrénovat na půlmaraton, zhubnout

Příběh: Když se Ilona konečně dostala z problémového manželství s alkoholikem, přišla další rána. Před 4 lety jí byla diagnostikována rakovina prsu. Po skončení úspěšné léčby, která obsahovala operaci, chemoterapii i ozařování, byla fyzicky i psychicky na dně. Nemohla chodit, a tak se obrátila na Miloše Škorpila a jeho běžeckou školu. Začala s chůzí 2 min pomalu, 2 min rychleji, pak se rozeběhla. Po roce a půl uběhla půlmaraton na Lago di Garda! Pro běh už stihla nadchnout celou rodinu i s jejich partnery a teď chce dokončit maraton. „Kdy jindy si ho dát, než k padesátinám!“ směje se Ilona.

ilona líkAřová

vĚk: 49 let Povolání: technický manažerByDlišTĚ: Praha

FiTness level: sportovní nadšenec. cíl: uběhnout maraton

čTRNÁCT ODVÁžNÝCH gAZEL, KTERÝM BUDEME DRžET PALCE ..

Women‘s Challenge

Page 39: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 39

www.chcibezet.cz

Příběh: Cristina se narodila v Rumunsku a v roce 2004 se přestěhovala do Prahy, kde pracovala jako novinářka. Časopis, ve kterém pracovala, byl celý její svět, a když skončil, musela si uvědomit, že v životě jde o víc, než o práci. Díky novému podnikání, které začala, se o sobě samé hodně dozvěděla a zjistila, že může hodně klesnout, pokud neudržuje rovnováhu mezi tělem, mozkem, srdcem a duší. Nikdy se běhání nevěnovala, ale vidí, jaké pozitivní změny přinesl do života jejich přátel, a ví, že jí pomůže objevit potenciál, který v sobě má, ale zatím ho nepoznala.

cristina MunTeAn

vĚk: 31 letPovolání: podnikatelkaByDlišTĚ: Praha

FiTness level: sportuje pravidelně. cíl: zhubnout, zlepšit fyzickou kondici a tím i náladu, uběhnout Pražský maraton 2013, a plynule integrovat běh do života

Příběh: Janu rodiče ke sportu nevedli. Přičichla k němu, až když začala pracovat ve fitku. Udělala si trenérský kurz a před dvěma lety začala běhat. První velkou výzvou byl pro ni běh na 10 km, při kterém se dost trápila, protože neměla dostatek času na přípravu. Začala trénovat pravidelně a v příštím závodě svůj čas vylepšila o 14 minut! Zatím běžela dva půlmaratony a zatím vždy s časem přes 2 hodiny. Tato hranice je pro ni velkou výzvou a doufá, že pod odborným dohledem bude mít větší motivaci. Při závodě zažívá takovou atmosféru, že všechno úsilí prý stojí za to. „Do projektu Women´s Challenge jsem šla kvůli zvládnutí půlmaratonu, ale uvidíme, třeba se to změní a troufnu si i na maraton.“ říká Jana.

Jana PohAnková

vĚk: 24 let Povolání: kosmetička, masérka ByDlišTĚ: Praha

FiTness level: sportuje pravidelně, pravidelná účastnice běžeckých závodů. cíl: uběhnout půl-maraton pod 2 hodiny, nejlépe za 1:50:00

Příběh: Běhání nikdy nebylo Markétiným oblíbeným sportem i přes maturitu z tělocviku-atletiky, protože při něm nemohla popadnout dech, bolela ji hlava, pletly se nohy, píchalo v boku. „Aby člověk nějak vypadal“, věnovala se volejbalu, aerobiku, spinningu, plavání. Po několika úrazech musela v roce 2010 na operaci kolene a když musela půl roku chodit s francouzskými berlemi, nepřála si nic jiného, než se volně rozeběhnout. Na internetu narazila na stránky Běžecké školy a přečetla si nejrůznější příběhy lidí, kteří v různých životních etapách začali s během, a „nakoplo“ ji to. Tehdy si slíbila, že jednou tam přidá svůj příběh. V červnu 2011 po svolení od lékaře začala s trénikem a už má zasebou pražský půlmaraton (2:33) a pár desetikilometrových závodů. Bez běhání si neumí svůj život představit. „Je to čas, kdy můžu být sama se sebou, přemýšlet, vzpomínat, plánovat, kochat se přírodou, prostě si to užívat.“ potvrzuje Markéta. Díky běhání poznala fajn lidi a její život získal řád a nový rozměr.

Markéta JAnsová

vĚk: 33 let Povolání: projektový manažerByDlišTĚ: Beroun

FiTness level: sportuje pravidelně. cíl: zlepšit se v technice, aby si troufla na maraton, zrychlit, aby uběhla půlmaraton pod 2 hodiny a poznala nové lidi

Příběh: Martina si ke svých 40. narozeninám nadělila krásný dárek, porodila druhé dítě. K 50. narozeninám v příštím roce by si chtěla dát dárek, který by se tomu z minulé dekády mohl alespoň přiblížit, a napadlo ji uběhnout maraton. To proto, že letos poprvé běžela velký závod – Olomoucký 1/2Maraton – a prožívala při něm velké emoce: nejdříve obavy, strach a nejistotu, ale pak uspokojení, radost a euforii na modrém koberci pod displejem s časem 1:58:34. Doufá, že by běžecké zážitky mohly sdílet i její vrstevnice, a mohla by jim tak ukázat nový začátek nebo směr. „Problém žen není, že nechtějí běhat, ale že nepotřebují závodit. Nemáme to prostě v krvi.“ tvrdí Martina.

Martina hřeBíčková

vĚk: 49 let Povolání: vědkyněByDlišTĚ: Brno

FiTness level: sportuje pravidelně. cíl: zlepšit vytrvalost a rychlost tak, aby uběhla maraton v čase okolo 4 hodin, zůstala zdravá a bavila se u toho

Page 40: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec40

Příběh: Učitelka tělocviku Martina se své studentky snaží přivést k pohybu, především k běhání, a sama jim jde příkladem, věnuje se běhání i dalším sportům. Se školou se pravidelně účastní juniorského maratonu a má sen také alespoň jednou sama uběhnout maraton. Nicméně se tak dlouhé trati obává, protože má propadlou klenbu i palce, a tak si myslí, že by to nohy jen tak nezvládly. Doufá ale, že pod vedením trenérů a s motivační skupinou dalších odvážných žen by to mohla zvládnout.

Martina vAclová

vĚk: 31 letPovolání: učitelka ByDlišTĚ: Otrokovice

FiTness level: sportuje pravidelně, účastnice běžeckých závodů. cíl: uběhnout maraton bez bolesti a s úsměvěm.

Příběh: Simona strávila jako mladá 5 let v nemocnici po té, co se nakazila od kousnutí klíštětem. Poté byla 7 let v invalidním důchodu. Navíc prodělala celkem 8 operací obou kolen. K běhání ji motivovaly příběhy žen, které absolvovaly Women´s Challenge v předchozích ročnících. Sama Simona se hlásila už v roce 2011, ale nebyla vybraná. Přesto se dala na běhání a to jí „chytlo“. Běhá i s dcerou Terezkou a také s přítelem a doufá, že to pomůže zachránit jejich vztah, který prošel vážnou krizí. „Běhání mi dělá strašně dobře,“ vypráví Simona. „Chtěla bych zaběhnout maraton a nejen ho přežít, ale i si ho pořádně užít.“

Simona vlAšiMská

vĚk: 41 let Povolání: team leaderByDlišTĚ: Praha

FiTness level: sportuje pravidelně, účastnice běžeckých závodů. cíl: uběhnout půlmaraton pod 2 hodiny, uběhnout maraton pod 4 hodiny, být součástí běžeckého týmu

Příběh: Miriam je z rodiny, kde se důraz kladl na hudební výchovu, což ji předurčilo k neoblíbenosti a ona s lítostí pozorovala obratné spolužáky. Práce v květinářství po škole ji nebavila a jen tak se rozhodla dělat průvodčí. K běhání se dostala v době, kdy napřed táta a pak i máma onemocněli rakovinou (oba se z ní vyléčili!), vdala se a porodila dceru Kláru a neměla pro sebe vůbec čas. Pomohl jí s tím kolega z dráhy, který dal Miriam cenné rady, ukázal jí PIM a Běžeckou školu. Na začátku roku 2012 začala úplně na novo jen s Klárkou, přestála vadu menisků i nemoc štítné žlázy. Miriam má za sebou těžké životní období. Sama říká: „Už totiž zase běhám!“ Jen kdybych mohla být ten rok s vámi, nevím jak to říct, mrazí mě při tom pocitu, srdíčko se mi chvěje očekáváním, že bych na to chvíli nebyla sama ...“

Miriam PlAchá

vĚk: 31 let Povolání: vlakvedoucí ByDlišTĚ: Plzeň

FiTness level: sportuje po Novém roce kvůli předsevzetí, před létem kvůli plavkám a pořád běhá! cíl: být s lidmi, kteří jsou nadšeni během vždy a všude, za každého počasí, uběhnout maraton

Příběh: Čerstvá absolventka Vysoké školy uměleckoprůmyslové se zaměřením na design obuvi, zvláště pak design sportovní/běžecké obuvi, která se chystá na stáž u společnosti adidas. Život bere jako výzvu a nikdy se nevzdává. V dětství dělala závodně balet a později i volejbal. „Hodně jsem cestovala a poznávala nová místa právě běháním. Byla to pro mě velká motivace.“ vypráví Pavla o svých běžeckých začátcích. Chtěla by poprvé uběhnout celý maraton.

Pavla PoDseDníková

vĚk: 27 let Povolání: designérkaByDlišTĚ: Praha

FiTness level: sportuje pravidelně, ale věčný začátečník s běháním. cíl: hledá motivaci ke zlepšení

Page 41: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 41

www.chcibezet.cz

Příběh: Tereza dělala atletiku, hlavně středně dlouhé a vytrvalostní tratě, kvůli škole s ní ale musela před 2 lety skončit. Po přečtení knihy Ultramaratonec od Deana Karnazese nazula boty, běžela z Malé Strany do Modřan a zpět, řekla si “ Když to dokázal on, proč ne já?“ a vytvořila si sen: jednou uběhnout ultramaraton a jako prvotní úspěch budu brát maraton. Běhala v době 8 měsíčního pobytu v Londýně i v období častých nemocí, kdy každý začátek bolel, tělo bylo zlenivělé. Ta dávka endorfinů a úsměv na tváři za to ale Tereze stojí, běhání je její životní styl, a za nic se ho nevzdá. „Kdo totiž běhání skutečně miluje, běhá ve dne či v noci, ve vedru či v dešti...“

Tereza BARTošová

vĚk: 25 letPovolání: studentkaByDlišTĚ: Praha

FiTness level: sportovní nadšenec, pravidelná účastnice běžeckých závodů cíl: uběhnout maraton je první meta k ultramaratonu, který je její sen

Příběh: Běh se pro Vítězslavu stal cestou, jak se vyrovnat s bolestnou situací, když jí její syn už po druhé okradl o peníze na drogy, se kterými znovu začal. Aby dokázala synovi i sama sobě, že na kolena ji nedostane, začala v pět ráno běhat. Jako matka zvládla něco nepředstavitelného – udala syna na policii, vypovídala u soudu a trvala na potrestání, ten dostal 300 hodin veřejně prospěšných prací. A pomohla mu tím. Navíc už rok nemá Vítězslava práci, nicméně se z toho nehroutí a dle vlastních slov se cítí téměř skvěle, protože 3-4x týdně běhá… „Čas, za kolik co uběhnu, pro mě není vůbec důležitý. Neřeším to. Běhám podle laviček a stromů. Jemi jedno, za kolik uběhnu půlmaraton a maraton, ale že to vůbec dám.“ říká Vítězslava.

vítězslava DRTinová

vĚk: 57 let Povolání: nezaměstnanáByDlišTĚ: Praha

FiTness level: sportuje pravidelně cíl: uběhnout maraton a připravovat se na něj pod odborným dohledem

Příběh: Katka svádí boj s cigaretami. Bojí se rakoviny. Pokaždé, když se rozhodne s nimi seknout, je to odvykání nějak horší. A pokaždé potom začne více sportovat. Naposledy skončila 4. srpna 2012 a zatím vydržela. Také má strach z obezity. „Vždycky jsem byla oplácaná, v osmnácti jsem přestala jíst a pro změnu bojovala s anorexií.“ vypráví Katka. „Už to nikdy nechci zažít.“ K běhání ji přivedla kamarádka, byla pro ni velkou inspirací. Dlouho přemýšlela, že se do Women´s Challenge přihlásí, nakonec to díky podpoře manžela udělala. „Jsem ráda, že mám profesionální tréninkový plán a mám se na koho obrátit.“ pochvaluje si Katka.

Kateřina nePovíMová

vĚk: 40 let, Povolání: administrativaByDlišTĚ: Čeladná,

FiTness level: sportuje pravidelně. cíl: uběhnout 1/2maraton, zhubnout, zpevnit tělo, nadupat se endorfinama a ubránit se cigaretám

Příběh: Katka má 4 děti. Dcera Terezka ještě jako malinká onemocněla zhoubným nádorem a pro celou rodinu to byla neuveřitelně těžká zkouška. Všichni ukázali velkou sílu a dnes jsou šťastni, že Terezka, která i když teď s handicapem, je velká bojovnice, nevzdává se a je zdravá! Celé ty roky Katka zvládla i díky sportu. I v těch nejtěžších chvílích chodila plavat, běhat, cvičit aerobik. A proto ví, že nejsilnější člověk je ten, co umí překonat sám sebe. Teď se chce překonat znovu a uběhnout maraton. „Musím být v kondici, abych všechno zvládla,“ říká Katka, „už kvůli mé dceři, která je slepá. Kdyby za mnou přišla, že si to chce zaběhnout, musela bych to běžet s ní, musím na to být připravená.“

Kateřina kRálíčková

vĚk: 42 let, Povolání: manažer, ByDlišTĚ: Praha,

FiTness level: sportovní nadšenec, pravidelná účastnice běžeckých závodů. cíl: překonat sama sebe a uběhnout maraton

Page 42: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec42

Women‘s ChallengeSi

mon

a VL

AŠIM

SKÁ

(Zatím) první dáma čtvrté ženské výzvy

vĚk: 41 let

ByDlišTĚ: Praha

Povolání: team leader

Page 43: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 43

Bývalá plavkyně, i slušná triatlonistka z Mělníka, se vrátila v roce 1989 z náročného soustředění v tehdy ještě sovětské Rize. „Denně jsme dávaly třikrát deset kilometrů, k tomu posilovnu. Trenér mi pak řekl: teď odpočívej, jen se protahuj a mně praskl meniskus,“ ukazuje na první jizvu na koleni.Zní to jako horror z minulého století, byť jeho památného období. Ano, artroskopie a druhý den hybaj domů bez berlí, to byla tenkrát sci-fi. Následovala reoperace, pak totéž jako přes kopírák na druhé noze.

„Po jedné z operací jsem začala ztrácet citlivost v levé, následně také pravé noze a trupu. Výsledky vyšetření byly neurčité, až po několika týdnech lékaři našli živé borrelie v punktátu z levého kolena. Zasažena byla synoviální membrána, která plní funkci vyživovací a mazací je poskládána do mnoha záhybů a skulinek. Kdyby se rozprostřela, zabrala by dvacet metrů čtverečních plochy. Tedy ideální prostředí pro život „breberek“,“ popisuje diagnózu.

Nákaza způsobila zánět mozku, míchy i zrakových nervů. Dva roky skoro neviděla, pět let jen ležela v posteli, přibrala skoro třicet kilo,

brala invalidní důchod. „Zdálo se mi o běhání, i když jsem do té doby moc neběhala. A o tom, jak plavu prsa nad popelnicemi, přestože to zrovna nebyl můj styl,“ vrací se k měsícům jako ze sna. Hodně ošklivého.

Ale probudila se z něj. A přihlásila na studium medicíny. Na podzim 2002 poté, co ji umřel tatínek, školu opustila. Před tím ještě podstoupila dalších sedm operací kolen. Když je odhalí, jako byste si prohlíželi stíny obrazů dramatické bitvy. Vítězné.

Najednou totiž skutečně povstala. A postupně si plní tři životní cíle – zaplavala si s delfíny, stala se matkou a uběhne maraton.

Ještě týden před porodem odšlapala tři hodiny na spinningovém maratonu. Jezdí na inlinech. Loni začala víc běhat. Pětkrát týdně, okolo deseti kilometrů, před sebou tlačila kočárek. Po Libuši, v Krčském lese. První závod We Run Prague si odtrpěla, podobně Velkou Kunratickou.

Poprvé ji před rokem „ženská výzva“ nevyslyšela. „Byla jsem zklamaná, naložila Terezku do kočáru a šla běhat. I v dešti to

bylo prima,“ říká. „Budu si běhat sama, a co,“ zasekla se. Přihlásila se na Hervis půlmaraton, ale onemocněla. A tak si aspoň četla o příhodách dvanácti statečných žen.

„Nakopl mě maraton, jak ho holky, o nichž jsem četla, zvládly,“ bojovala dál. Desítku VŠ ligy v Braníku, kde ji pravidelně potkáte, už zvládne za 48:57. „Běhám moc ráda, ale do stadia, že bez toho nemůžu být, jsem nedospěla,“ povídá. „Jsem ráda i za den volna.“ Kamarád ji znovu přihlásil do Women´s Challenge a teď to vyšlo.

Je jí čtyřicet – ano, u glorifikace „obyčejných“ běhajících žen porušujeme touto informací společenskou etiketu, snad laskavý čtenář odpustí. Pořád se směje, srší energií. A stíhá hodně.

V T-Mobile, kam se vrátila už po šestiměsíční mateřské dovolené, vede tým osobních konzultantů velkých klientů. A teď zrovna shání diář s oblíbeným Malým princem. „Chci dát půlmaraton pod dvě hodiny a maraton pod čtyři,“ plánuje si společně s trenérem Milošem Škorpilem.

Neznám nikoho, kdo by ji nevěřil.

Má za sebou první vítězství. v Cooperově testu vybraných běhajících žen, nominovaných do třetího ročníku projektu women´s Challenge, uběhla nejvíc simona vlašimská. ve strahovské nafukovačce, kde zrovna trénovali reprezentační tyčkaři, dala 2990 metrů. Za dvanáct minut, pro pořádek. radostí pak pobíhala i po chodbě atletického svazu, kde se konala následná besídka, ustavující unikátní společenství běhajících dívek a žen. přitom… vyhrála už mnohokrát sama nad sebou, nebo spíše svým tělem. Jen poslyšte její příběh.

TomášNOHEJL

Page 44: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec44

zdraví

Page 45: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 45

bolestivost kolenních kloubů je u běžců poměrně častým problémem. bolí při

tvrdém dopadu, při běhu v terénu, bolest se může ozvat při sprintu i na trati s delší vzdáleností. u někoho se potíže vyskytují

až později v následném klidu nebo při běžné chůzi, třeba po schodech. Ne však každého běžce bolest kolenních kloubů

trápí! Co je tedy hlavním důvodem potíží s bolavými koleny?

Kateřina VITÁčKOVÁ

Trápení s bolavými koleny

Funkce kolenního kloubu je ovlivněna postavením celého těla. Především pak nohy, postavením pánve, ale i páteře. Tělo pracuje jako celek a jako i celek dobře funguje při pohybu – běhu, pokud je ve správné svalové rovnováze. K poruše svalové koordinace může dojít různými vlivy. Například přetížením určitých svalových skupin, jednostrannou zátěží nebo následkem úrazu. V potaz bychom měli vzít i špatné pohybové návyky, nesprávně zafixované pohybové stereotypy, které už sami ani nevnímáme. Mohou vznikat úponové bolesti díky chronickým přetížením

svalových skupin. Pouhý strečink už nestačí, je potřeba odstranit příčinu tohoto přetížení.

JAK TO VLASTNĚ PROBÍHÁ UVNITŘ KOLENE?Kolenní kloub je poměrně velký a nejsložitější kloub v těle. Kloub je tvořen ze tří kostí: stehenní (femur), holenní (tibie) a čéšky (pately). Vzhledem k tomu, že kloubní plocha kosti stehenní je složitě zakřivena, tak naléhá pouhou malou ploškou na zcela hladké ploše kosti holenní. Zbývající volný prostor je vyplněn chrupavčitými disky, takzvanými menisky, které mají tlumivou funkci. Oba menisky (vnitřní

Page 46: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec46

zadní zkřížený vaz(igamentum cruciatum posterius)

přední zkřížený vaz(igamentum cruciatum anterius)

čzyřhlavý stehení sval(m. quadriceps femoris)

stehení kost(femur)

češka(patella)

mediální kondyl

laterální meniskus

holenní kost(tibia)

přední zkřížený vaz(ligamentum cruciatum anterius)

přední zkřížený vaz(ligamentum cruciatum posterius)

a zevní) se liší tvarem i velikostí.

Kolenní pouzdro je zesílenou řadou vazů. Postranními vazy, které stabilizují koleno při jeho extenzi (natažení). Nejmohutnějšími stabilizátory jsou však nitrokloubní zkřížené vazy – přední a zadní zkřížené vazy.Na dynamické stabilizaci kolenního kloubu se podílí svaly stehna. Nejdelší část čtyřhlavého stehenního svalu – rectus femoris pokračuje dále ve šlachu, která v sobě ukrývá uloženou čéšku a upíná se pod kolenem na kost holenní. Jeho hlavní funkce je natažení (extenze) kolene. Flexi (ohnutí) dělají svaly zadní strany stehna – haemstrings, které mají tendenci se zkracovat. V oblasti kolenního kloubu najdeme i další úpony svalů stehna i bérce.

NEJčASTĚJŠÍ PROBLéMY KOLENNÍHO KLOUBU

Úponové bolestiObvykle příčina obtíží bývá jinde, jedná se o přenesenou bolest do konkrétního svalu, který se zde upíná. Například bolest na vnitřní straně pod kolenem může být způsobena špatným postavením pánve. Příčina může být i v blokádě páteře. Naopak

čtyřhlavý stehení sval(m. quadriceps femoris)

šlacha čtyřhlavého steheního svalu(m. quadriceps femoris)

čéška(patella)

laterální čéškové retinakulum(retinaculum patellae laterale)

lýtkový postranní vaz(ligamentum collaterale fibulare)

lýtková kost(fibula) holenní kost

(tibia)

čéškový vaz(ligamentum patellae)

holenní postranní vaz

(ligamentum collaterale tibiale)

mediální čéškové retinakulum

(retinaculum patellae mediale)

Page 47: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 47

www.chcibezet.cz

běhu, syndrom přetrénování, nedostatečný strečink dané skupiny svalů nebo i špatně zvolená běžecká obuv.

Jak sami vidíte, koleno je velmi složitá záležitost a vždy je potřeba odhalit příčinu potíží a následně pak řešit problém. Každá bolest má nějakou svou příčinu, která se pravděpodobně vyvíjela ještě před jejím vznikem. Dbejte na prevenci a zabráníte tím možných zdravotních následků. Pokud již nastanou, raději svěřte do rukou odborníka a řiďte se jeho radami. Mějte na paměti, že

správná svalová koordinace zajistí pohyb bez potíží. Tedy pokud se nám budou velkým obloukem vyhýbat úrazy kolene.

Článek únorového čísla berte jako úvod do této složité problematiky. V následujících číslech si vše více rozebereme podrobněji, dozvíte se, jak si rychle a efektivně poradit s bolestí, čeká na vás další část kinesiotapingu a nebudou chybět ani praktická cvičení. Budu se těšit!

Vaše Kačka

bolest na zevní straně kolenního kloubu, v jeho spodní části, má pravděpodobně za následek blokáda hlavičky kosti lýtkové. Potíže v oblasti čéšky předznamenávají problém ve čtyřhlavém svalu stehenním a pravděpodobně bude tento sval přetížený. Opět je nutné vyhledat příčinu, proč je sval v napětí.

Patelo-femorální syndrom (PFS)Jeden z nejčastějších problémů kolene, objevující se u sportovců i nesportovců, je tzv. paleto-femorální bolestivý syndrom. Čéška neboli patela, má vlastně funkci kladky pro čtyřhlavý sval stehenní. Jak je výše uvedeno, je vložena do úponu tohoto svalu a zlepšuje jeho práci. Při zapojení stehenního svalu dochází ke stlačení čéšky do jamky, kterou vytváří kost stehenní a holenní. Při větší zátěži jako je chůze ze schodů nebo běh, dochází k velkým tlakům na čéšku a na chrupavku pod ní. Aby došlo k co nejlepšímu rozložení síly na kloub, musí být čéška dostatečně stabilizována a zacentrována v jamce pomocí správné funkce vnitřní a zevní části svalu stehenního. A právě tato souhra bývá často porušena. Následně dochází k bolestem a postupným degenerativním změnám chrupavky této části kloubu.

Skokanské kolenoJak už název napovídá, tento problém postihuje především atlety ale i jiné sportovní odvětví při kterém je velmi přetížena patelární šlacha – úponová šlacha stehenního svalu. Dochází k následnému zánětu šlachy, někdy i k její ruptuře (přetržení).

Běžecké kolenoTato nepříjemná záležitost postihuje především běžce na dlouhých tratí, kdy po několikátém odběhnutém kilometru pocítí bolest na zevní straně stehna těsně nad kolenem. Příčinou mohou být však nadměrné dávky

Page 48: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec48

do NAŠeHo obCHodu vivobArefooT NáMěsTí Míru ZAvíTALo pLNo

MAMiNeK, KTeré si přiŠLy priMárNě

pořídiT feŠNé boTy pro sebe. vůbeC

NeTuŠiLy, že MáMe TAKé sKvěLé bosé

boTKy i pro Ty NeJMeNŠí! TAKže

Nás HNed ZAsypALy HroMAdou oTáZeK.

přiNáŠíMe váM Ty NeJČAsTěJŠí. poHodLNě

se posAďTe A ČTěTe.poKrAČovAT!..

Poradna běžce

DĚTI A BOTIČKY

Page 49: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 49

PavlínaDUŠKOVÁ

Page 50: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec50

DOKTOR NáM řEKL, ŽE DěTSKé BOTY MUSí BýT Z PEVNéHO MATERIáLU A S PEVNOU PODRáŽKOU. TAK ČEMU TEď VěřIT?Věřte svému rozumu. Je to téměř nedávno, co lidé vše řešili naboso. Bota přišla na trh kvůli bezpečí. Primární účel byl chránit před nepřízní počasí a před případným nohám nebezpečným prostředím. Jinak nepotřebujeme nic víc než právě nohy. V současné době jsou doktoři “naočkováni”tím, co je výrobci „zdravotních“ dětských botiček naučili. A zřejmě se nepozastavili nad jasnými fakty, která dokládají mnohé studie nejen provedené v USA, ale i v České Republice. Každý rozumný ortoped, podiatr či jiný dětský specialista vám řekne, abyste potomky nechali běhat a chodit co nejvíce bosky. Pokud už budete potřebovat jít ven a botičky jsou nezbytné, volte vždy alternativu té nejlehčí botičky, s téměř nulovou podrážkou, bez vložek, bez podpatků a především s tak širokou špičkou, jak to jen lze. Udělejte si doma test – postavte vaše prcky na papír a obkreslete nožičku (ve stoje!). A pak vyndejte z jejich botičky vložku. Uvidíte, do čeho je nebožátka nazouváte. Jejich jemná a citlivá nožka bude jako v dlaze. Následky jsou pak opravdu děsivé. Už u tříletých dětí jsou zjištěny deformace chodidel, a to jen kvůli takovým botkám.Naše botičky se cenově pohybují od 750 Kč pro miminka až po celokožené elegantní botičky za 1300 Kč či 2550 Kč v kotníčkové verzi. Tyto boty jsou druhou nejlepší alternativou, co dětem dát! To nejlepší, co pro ně můžete udělat, je nechat je naboso. Není tedy lepší investovat do správných botiček než řešit následky, které spolknou mnohonásobně víc peněz a hlavně času, který můžete s vašimi nejmenšími strávit venku v přírodě?

V ČEM JSOU TYTO BOTY JINé? VYPADAJí STEJNě!Pod slupkou nenápadné dětské botičky, se skrývají mnohá překvapení. Stejně jako u těch pro dospělé, všechny – i ty mini-boty pro miminka, mají patentovanou podrážku s vrstvou proti propíchnutí. Všechny splňují každou podmínku bosé boty, to tedy znamená - anatomicky tvarovaná špička, dostatečně široká pro dětskou nohu, maximálně prodyšné a flexibilní. Noha má dostatek místa pro přirozený pohyb, který bude kopírovat každý povrch či tendenci jít do dřepu nebo si kleknout. Botky mají antibakteriální vrstvu a pokud budete chtít, můžete z nich vyjmout vnitřní vložku, která dodává v zimě teplo a odráží chlad od země. Tato vložka je 5mm silná, takže pokud váš potomek

není docela zvyknutý na bosou chůzi, můžete ji v botách nechat. Doporučuje se dva až tři týdny. Jiné jsou především v tom, že nožičkám prospívají, zcela přirozeně podporují vývoj chodidel a dávají i přes bosou podrážku maximální ochranu a propricocepci.

V ČEM JE TEDY NOHA NAŠICH DěTí JINá OD TěCH NAŠICH? JE JEN MENŠí, ALE JINAK STEJNá, NEBO NE?Tak to je právě velký omyl a právě u této otázky začínají veškeré problémy a lapálie. Pokud teď vynecháme ty miniaturní tlapky novorozenců a batolat, tak v dětské noze je pouze silnější chrupavka, která je až postupem času nahrazována kostí. Věděli jste, už děvčat kost dorůstá mezi 18. až 19. rokem a u chlapců je to o dva roky později? Vidíte, a teď si zkuste představit, jaká noha se vyvine, pokud je budete obouvat do bot, které jsou tuhé a nepoddajné, mají silnou podrážku a nevhodně tvarovanou špičku. Pokud si představíme ony deformace chodidel, můžete v představivosti pokračovat – deformace držení těla, skolióza, lordóza, bolesti krční páteře a další potíže, jako křivé nohy, bolavá kolena, či častá vyvrknutí kotníků. Jako by to bylo včera, co se u nás zastavila zoufalá maminka, která už dvouletému synkovi dávala zdravotnické ortopedické vložky a lomila rukama. Zapomeňte tedy na levné a nepohodlné dětské boty. Nedejte se zlanařit reklamami na unikátní vynálezy materiálů a super pěnové podrážky co působí jako brikety. Vsaďte na jednoduchost – pro dětskou nohu nemůžete udělat lépe, než když ji necháte bez bot. Pokud budete obuv pro vaše sviště vybírat, mějte vždy na paměti, že bota se musí přizpůsobit noze, ne noha botě!

MáTE TAKé DěTSKé BOTY NA SPORT?Máme a jaké! Jsou to botičky, do sucha i do vodičky. Pokud vaše ratolest navštěvuje nějaký sportovní kroužek, který se pořádá v tělocvičně – máme ideální botky do robotky. Lehké prodyšné a se světlou podrážkou. Pokud je to sportovní aktivita venkovní, i pro tyto účely obuv máme. V podstatě máme totožné boty pro ty nejmenší a juniory, co máme pro maminky a tatínky. Takže, pokud budete plánovat společný výlet na kole, můžete mít celá rodina stejné boty. Pokud to bude dovolená u moře, platí to samé. A pokud chcete mít ideální holínky, i ty máme – jen tatínkové tuto možnost volby nepromokavých gumáků nemají.

Page 51: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 51

www.chcibezet.cz

Page 52: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec52

Celá rodina se může sladit a být obutá neobutá, chodit na boso a přitom v botách. že je to skvělé?

TYHLE BOTY Mé DíTě MíT NEMůŽE, Má PLOCHOU NOHU.Právě proto by vám měl doktor říct, že máte potomka vyzout a nechat ho capat co nejvíce naboso, venku i doma. Pokud máte doma chladno od země, dejte mu vlněné ponožky. Jedná se o to, že plochá noha vzniká právě na základě toho, že dáváte děcku nevhodnou obuv. Chodidlo je doslova fixované a nemůže se hýbat, díky tomu pak nezapojuje svaly a zleniví. Z toho vyplývá, že povolí a klenba se propadne a je tu malér. V případě, že noha je bosá anebo v botě, ve které se může svobodně hýbat, má možnost zapojovat veškeré svaly či natahovače, zapojí se do sebemenšího pohybu prstíků vše a tím chodidlo sílí. Díky pevnosti těchto šlach, úponů a svalů, klenba pevně a přirozeně drží svůj tvar. Nedopusťte tedy, aby děti chodily jako v “přeskáčích” na sjezdové lyže. U dětí je to právě nesmírně důležité, aby nohy měly přístup ke svobodnému pohybu. Věřte tedy tomu, pokud už v brzkém věku řešíte deformitu chodidel či páteře, je to obuví. Je nejvyšší čas přejít na “bosou terapii”. Výsledek je zaručen!

MOJE DíTě ZAČíNá MíT TENDENCE SE STAVěT, BEZ PEVNýCH BOTIČEK MU TO JDE Hůř. TAKŽE POTřEBUJE PEVNOU BOTU.Rozhodně nepotřebuje, pozor na to. Je zásadní se zamyslet nad tím, kolik potomkovi je a zda už má osvojené všechny předchozí pohybové fáze. Hlavně plazení! To je velmi důležitá fáze. Plazení totiž mozek stimuluje ke sbližovacím postupům vidění, vizualizace. Pokud se tato fáze tedy přeskočí, dítě pak má v pozdějším věku potíže naučit se psát a číst. Dále také - pokud bude mít během učení tohoto pohybu na nožičkách tuhé botičky, mohou vznikat mnohé pohmožděniny či otlaky. Některé děti se plazí prvně dozadu. V botičkách, které jsou tvrdé, nemohou mít přirozený kontakt s povrchem. Pak se jim tedy těžko koordinuje pohyb chodidla a nohy. Prstíčky naráží do pevné špičky boty, důsledkem je zarůstání nehtíků a další. Není nic lepšího, než nechat mladou nohu chodit naboso, pokud, to pochopitelně podmínky a okolní prostředí umožňují. Pomáhá to rozvoji svalů, umožňuje kůži dýchat a cítit zem pod chodidly a bude to napomáhat učit se chodit. Jak říká Mark Cucuzzela, špičkový americký doktor a otec dvou dětí: “Noha si vytváří svou vlastní oporu tím,

že komunikuje se zemí. Jakákoliv změna toho, co je přirozené ve vývoji dítěte, není nikdy dobrý nápad.”

DěTI RYCHLE ROSTOU, NEVYPLATí SE TAKOVé BOTY KUPOVAT. Je pravda, že děti rostou rychle a tak i jejich nožky. Výhodou našich bot je, že mají vnitřní 5mm silnou vložku. Pokud ji z bot vyjmete, vzápětí získáte další místo. Tím pádem botičky vydrží o několik týdnů, či měsíců déle. Je také dobré připomenout, že kupovat dětské botičky o něco větší, není pouhý výmysl. VIVOBAREFOOT boty se pořizovat větší dokonce musí! Doporučená vůle ve špičce u dospělých bot až o 8mm. Nemusíte se tedy obávat, že vám z bot brzy vyrostou. A pokud máte dětí víc, mohou se podědit. Vzhledem k tomu, že naše boty jsou vyrobeny z vysoce kvalitních materiálů a podrážky vydrží opravdu hodně, vydrží věky. Kolegyňka má lifestilové boty, které má již šest let a známky opotřebení je projevují minimálně. Rozhodně se koupě vyplatí. Jednak je to investice do zdraví a do kvality. Dítěti tak dáte, pro jeho zdravý přirozený vývoj a rozvoj, opravdu to nejlepší.

TYHLE BOTIČKY JSOU TROCHU DRAHé.Záleží na úhlu pohledu. Zkusme se nad tím zamyslet. Máte vymodlené dítě, které nadevše milujete. Chcete pro něj pochopitelně jen to nejlepší. Denně myslíte pouze na jeho blaho a zdraví. Dopřáváte mu zdravé jídlo, krásně jej oblékáte a kupujete kvalitní hračky. Dobře, pak mu ale opatříte boty, které sice stojí 500Kč, nelitujete toho, že z nich za pár týdnů či měsíců vyroste, ale opravdu mu hodně ubližují. Nakonec však sami zjistíte, že začíná mít vbočené paty, vbočené palce, objevují se kožní problémy či ploché nohy. Místo abyste řešili příčinu, řešíte jen problém a pořídíte podpůrné ortopedické vložky za dalších 500Kč a začnete navštěvovat specialistu pro rehabilitační cvičení apod. To vás nepochybně stojí další peníze a čas. Takže, pokud vše sečteme, jsme přibližně na sumě 1500Kč, přišli jste o plno času a de facto nevyřešili nic.

Napadají vás další otázky? Pošlete nám je. Zajímají nás! Jsme nesmírně rádi za každý podnět a poznámku od vás. V dalším vydání Časopisu Běžec nejčastější nebo vybrané otázky zodpovíme v naší VIVOBAREFOOT Mírák – Poradně. Posílejte vaše dotazy a postřehy na adresu: [email protected]

Page 53: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 53

www.chcibezet.cz

Page 54: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec54

Správné provedení však nemusí být nutně něčím, co vyžaduje „laboratorní“ tréninkové podmínky a přítomnost alespoň dvou profesionálních trenérů s olympijskými zkušenostmi. Naopak, často jsou to překvapivě jednoduché a snadno osvojitelné návyky, které však mohou rozhodovat, s trochou nadsázky, právě o tom, zdali vy sami nějaké olympijské zkušenosti někdy mít budete či ne.

Elitní běžci dobře vědí, že rychlost, sílu a energii k tomu, aby se dostali do cíle (nejlépe

na prvním místě), získají jedině, když budou tvrdě trénovat. Intenzivní trénink ale není pouze doménou profesionálů a týká se každého, kdo chce běhat lépe, déle a rychleji.

Rozdíl je v tom, že běžný týden špičkových běžců obsahuje několik tzv. tréninků kvality, zatímco pro nás ostatní je někdy těžké vměstnat do obvyklého týdenního programu třeba jen jeden. Má to co dělat nejenom s časovými možnostmi, ale zejména s rychlostí regenerace, která závisí na trénovanosti,

dostupnosti masáží, potravinových doplňků a dalších regeneračních procedur a produktů.Pro většinu z nás, kdo všechny tyto věci k dispozici nemáme, anebo jen v omezené míře, z toho logicky vyplývá jediné – z každého tréninku kvality bychom se měli snažit vytěžit maximum. To je však možné jedině tehdy, když všechno, až do posledního detailu, uděláme správně. A abychom pokaždé nemuseli znovu a znovu přemýšlet, co máme před, během a po tréninku dělat, nezaškodí, když

běh s běžcem

Page 55: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 55

Šest návyků úspěšného běžce

Nejjednodušší odpovědí na výše položenou otázku je, že intenzivní trénink. složitější se celá věc stává,

když si uvědomíme, že aby intenzivní trénink byl opravdovým přínosem a

nikoliv fyzicky a psychicky zničujícím zážitkem, musí být proveden správně bez ohledu na to, v čem konkrétně

spočívá.

budeme mít některé činnosti natolik vžité, že už o nich nebudeme muset přemýšlet, protože se stanou našimi samozřejmými návyky. Které by to měly být? Tady je moje top šestka běžeckých „profi“ návyků:

NáVYK Č. 1: POřáDNě SE PřED TRéNINKEM ROZCVIČIT A ZAHřáTTi nejlepší nikdy nezanedbávají rozcvičení před tréninkem. Věnují klidně 20-40 minut rozklusávání (3-5 km), rovinkám, abecedě a také strečinku. To jejich tělo dokonale připraví na zátěž. Tkáně se dostatečně prokrví a teplota svalů se zvýší na hodnotu optimální flexibility, síly a výkonu.

Jakmile si vytvoříte svou vlastní „warm-up“

sestavu, můžete ji úspěšně použít i před každým závodem, kdy vám všechno, co budete mít zažité a zautomatizované, přijde v předstartovní nervozitě jenom vhod.

Máte-li nabitý pracovní, rodinný a kdovíjaký ještě program, asi vám před tréninkem občas není cizí myšlenka, že rozcvičování ošidíte nebo úplně vynecháte. Ale pokus o byť jen trochu rychlé tempo se studenými svaly vás pokaždé vystavuje nemalému riziku zranění, a to obzvláště v případě, že je brzy ráno a vy jste zrovna vstali z postele. Když nic jiného, měli byste se alespoň rozklusat (min. 10 minut) a potom, než začnete s hlavním tréninkem, byste na 2-3 minuty měli nejprve jen lehce zvýšit tempo, čímž svoje svaly uchráníte šoku z příliš prudkého zrychlení. Více k rozcvičení

PavelBABĚRÁD

Page 56: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec56

před tréninkem a zklidnění po tréninku v článku Warm up + cool down.

NáVYK Č. 2: VŠECHNO SI MěřITProfíci s sebou na tréninku většinou mívají trenéra, který se stopkami v ruce bedlivě sleduje každý jejich krok, aby běhali přesně tím tempem, kterým běhat mají, a aby měli správnou tepovou frekvenci. I tak je pro ně ale někdy těžké „nenapálit“ to hned na začátku, což je ovšem špatně, ať to udělá běžec vrcholový nebo rekreační.

U intervalového tréninku na začátku nasaďte takové tempo, které budete schopni udržet až do konce. Je mnohem lepší začít pomaleji a po celou dobu běhat rovnoměrně, než začít nad svoje možnosti, brzy vyhořet a nebýt schopen tempo po zbytek tréninku udržet. Když budete mít v polovině pocit, že máte pořád energie na rozdávání, podle toho, kolik úseků máte v plánu, si ji ušetřete na poslední jeden nebo dva.

Rovněž z psychologického hlediska je lepší končit trénink rychleji než ho začínat, protože když to tak budete dělat v tréninku pokaždé, vaše psychika si na ten pocit zvykne a totéž bude očekávat i v závodě. To vám může pomoct hlavně na dlouhých distancích, kdy nejednu fyzickou krizi překonáte právě silnou psychikou.

NáVYK Č. 3: ZMěNIT PLáN, KDYŽ JE TřEBAV některé dny se cítíme skvěle, jindy bychom nejraději ani nevylézali z postele. Když jste ale profík, zrušit trénink je až ta nejposlednější alternativa. Jenomže i profíci mají někdy nohy jako z olova a i jejich mezičasy mohou být na hony vzdálené těm, které měli být v tréninku schopni běhat. Profesionální pak není zatnout zuby a nesmyslným lpěním na nedosažitelném si koledovat v lepším případě o nadměrnou únavu, v horším o zranění, ale prostě přehodnotit situaci a změnit trénink.

Jsou-li to intervaly, je možné zkrátit jejich délku a současně zvýšit jejich počet, aby původně zamýšlený objem zůstal zachován. Je-li to delší souvislý běh, můžete ho buď zkrátit a běžet tak rychle, jak jste původně chtěli, nebo ho ponechat stejně dlouhý a běžet pomaleji. Cílem každého tréninku je odvést maximum, ale jen v mezích

Page 57: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 57

toho, na co se člověk v daný den cítí.

Máte-li před sebou např. 1500metrové úseky, ale už po prvních dvou jste mimo plánované časy, přejděte na úseky kratší – 1000 m nebo 800 m. Zkuste dva, a když se u nich budete cítit líp, přidejte další dva. Jestliže jste se pustili do tempového běhu a váš sporttester z vás šílí, uberte kilometr, dva nebo po každém kilometru na 30-60 sekund přejděte do klusu. Ať už uděláte cokoliv, trénink by pro vás měl vždy nakonec vyznít jako pozitivní, nikoliv demoralizující zážitek.

NáVYK Č. 4: OPAKOVAT A POROVNáVAtKdyž se snažíme začlenit dlouhé běhy, tempové tréninky, dlouhé intervaly a krátké intervaly a kopce a bůhví co ještě do reálného života, někdy může být pořádně těžké některé tréninky dělat pravidelně, tzn. opakovat je. Opakování je však důležité, protože potom snáze zjistíme, zdali se zlepšujeme nebo ne. Elitní běžci a běžkyně dokonce neporovnávají jenom jednotlivé tréninky, ale celá tréninková období, aby viděli, jak na tom byli třeba i před rokem nebo dvěma.

Užitečnou pomůckou pro kohokoliv bez ohledu na výkonnost a ambice je v tomto případě tréninkový deník. Jestliže nemáte ani ponětí, co to tréninkový deník je a jak ho vést, a nemáte ani svého osobního trenéra, který by ho vedl za vás, přečtěte si alespoň náš článek Tréninkový deník.

NáVYK Č. 5: KDYŽ ODPOČíVAT, TAK DOOPRAVDYRespektujte odpočinek. Běháním příliš dlouho nebo příliš rychle ve dnech mezi těžkými tréninky neumožníte svému tělu, aby se dostatečně zotavilo a obnovilo zásoby glykogenu ve svalech. Výsledkem pak nebude nic jiného než únava a nedostatek energie pro další trénink(y).

Takže až příště vyrazíte na svůj regenerační běh a budete se cítit tak dobře, že si řeknete, jestli by nestálo zato, abyste trochu „přitvrdili“, věřte, že nestálo. Odolejte pokušení a myslete na příští trénink, který svou nedisciplinovaností můžete celý zkazit. Rovněž sebedisciplína a takovýto její projev jsou něčím, čím se výrazně přiblížíte profesionálům, kteří se běháním živí.

NáVYK Č. 6: BýT NEUSTáLE V POHYBUKdyž někteří elitní běžci trénují na dráze, po celou dobu tréninku se doslova nezastaví. Běží svůj úsek, otočí se a vyklusávají zpátky. O 30-40 metrů přeběhnou startovní čáru, otočí se a jakmile se startovní čáře z druhé strany zase přiblíží, zrychlí a běží další úsek. Z psychického hlediska se tímto způsobem dá zabránit myšlenkám na únavu, aby ovládly nejdříve vaši mysl a potom vaše tělo.

www.chcibezet.cz

Page 58: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec58

Množství zejména (ale překvapivě nejenom) začínajících běžců sotva dokončí interval, už stojí s rukama opřenýma o kolena nebo si kvůli vyčerpání dokonce lehnou na zem. Tím se však okamžitě připravují o pohybovou energii, kterou během získali, a zbytečně si ztěžují rozběh do dalšího úseku, nemluvě o tom, že zpomalují svou regeneraci mezi jednotlivými úseky. Takže nechodit, ale klusat. Když nemůžete klusat hned, začněte hodně svižnou chůzí a potom klusejte. Když klusání nejste vůbec schopni, zvažte, jestli úseky neběháte příliš rychle.

Z dlouhodobého pohledu jsou někdy i velké výkony výsledkem maličkostí, jimž často nevěnujeme zaslouženou pozornost, protože nevěříme v jejich účinek a důležitost. Zde jsem vás chtěl upozornit alespoň na některé z nich, jejich úplný výčet by byl mnohem delší (pochybuji však, že by ho někdo vůbec dokázal sestavit, protože množství faktorů ovlivňujících výkonnost je pravděpodobně nekonečné).

► Jestliže to ještě neděláte, naučte se a zvykněte si pořádně se zejména před tréninkem kvality ZAHřáT A ROZCVIČIT.

► Vše, co můžete, si při tréninku MěřTE a po tréninku ZAPISUJTE do tréninkového deníku .

► S DENíKEM aktivně PRACUJTE a s jeho pomocí sledujte, jak si vedete v konkrétních typech tréninku za určité časové období .

► Když se vám v nějakém tréninku nebude dařit plnit, co jste si naplánovali, PřIZPůSOBTE SE situaci a PLáN podle ní ZMěŇTE .

► U intervalových tréninků se snažte NEUSTáLE POHYBOVAT, tedy i mezi jednotlivými úseky, ale jen tak, abyste při tom neztráceli energii, kterou potřebujete pro úseky samotné.

► Ve dnech mezi těžkými tréninky pak sobě a svému tělu dopřejte REGENERACI ve formě regeneračního běhu jen v mírném tempu, jež vás v žádném případě nevyčerpá, ale naopak osvěží a nabije novou energií.

Page 59: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 59

www.babos-sports.cz

partner běžecké rubriky

Page 60: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec60

Jakmile známe svoji silnou stránku, můžeme se zaměřit na rozvoj předností, jež nám dají

vyniknout. dobře vedeným tréninkem se však můžeme plně realizovat na jakékoliv trati, protože

naše tělo má výjimečnou schopnost adaptace (zvlášť, když mu pomůžeme).

Běháte skutečně to, co byste měli? II. díl

běh s běžcem

Page 61: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 61

VÁŠ CíL: Budovat VO2 max, posilovat rychlá svalová vlákna a pracovat na ekonomice běhu

VAŠE STRATEgIE: Soustředit se na rychlost

KLíČOVý TRÉNINK: Intervaly. Intervalový trénink, při kterém běháme na hranici maximální tepové frekvence, nutí naše srdce, aby do svalů přivádělo tolik kyslíku, kolik jenom může, a to zvyšuje hodnotu VO2 max. Specificky se zaměřuje na rychlá svalová vlákna. Pravidelné běhání úseků navíc zlepšuje náš běžecký krok a postoj, což s sebou automaticky přináší efektivnější běh. Intervaly v délce 400-1600 m na dráze nebo 2-5 minut na silnici běhejte zhruba o 10 sekund rychleji, než je vaše

závodní tempo na 5 km, nebo prostě co nejrychleji, ale ne tak rychle, že už potom nedokážete zvládnout všechna opakování. Mezi úseky 2-3 minuty odpočívejte klusáním a ani na začátku a na konci nezapomínejte na pořádné rozklusání, resp. vyklusání.

PRÁCE NAVíC: Posilovat svalstvo nohou. Především kvadricepsy, hamstringy a lýtka jsou svaly, jež potřebujeme, abychom se mohli rychle a silně odrážet, aniž bychom riskovali, že se zraníme. Možností je mnoho, účinné je například běhání do kopce nebo do schodů (viz již publikované články Díky schodům budete rychlejší a Schody jako vysoce efektivní tréninkový prostředek).

KDyž VAŠí DOMÉNOU JE RyCHLOST

PavelBABĚRÁD

Page 62: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec62

VÁŠ CíL: Zvyšovat laktátový práh

VAŠE STRATEgIE: Naučit se běhat rychle a současně šetřit silami, aby něco zbylo na konec

KLíČOVý TRÉNINK: Tempový běh na laktátovém prahu. Pravidelným tempařským tréninkem oddalujeme okamžik, kdy se nám v krvi začíná hromadit laktát a nastupuje únava, a to v konečném důsledku posílí i naši mentální odolnost. Když totiž z tréninku víme, že jsme po určitou dobu bez větších problémů schopni běžet rychle, v klíčových momentech závodu si budeme více věřit. Začněte na 15-20 minutách o 15-45 sekund pomaleji, než je vaše závodní rychlost na 5 km, a postupně až na 30-45 minut prodlužujte dobu

běhu a zvyšujte jeho tempo. Pro optimální výsledek je však nezbytné běhat rovněž krátké úseky a jednou týdně se vydat na delší běh.

PRÁCE NAVíC: Učit se, jak dýchat a uvolnit se při maximálním úsilí. Když běžíme rychle, je sice přirozené být ve stavu určité napjatosti, ovšem stojí nás to energii, kterou potřebují naše srdce a nohy. Všímejte si proto, jestli náhodou neběžíte s příliš

www.chcibezet.cz

pevně sevřenými čelistmi nebo ztuhlými rameny či zády, a pokud zjistíte, že ano, zaměřte se na uvolnění příslušné části vašeho těla. Zejména na začátku vám v tomto pomůže, když někdy v posilovně použijete trenažér stojící před zrcadlem a budete sledovat, nejenom jak při běhu vypadáte, ale i to, jestli neběžíte příliš křečovitě.

KDyž VAŠí DOMÉNOU JSOU STřEDNí TRATě

Page 63: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 63

leden 2013 / 63www.chcibezet.cz

VÁŠ CíL: Zdokonalovat ekonomiku běhu

VAŠE STRATEgIE: Běhat, běhat, běhat a opět jenom běhat ..

KLíČOVý TRÉNINK: Dlouhý běh. Čím víc toho naběháme, tím

KDyž VAŠí DOMÉNOU JSOU DLOUHÉ TRATě

úspornější náš běh bude. Naše tělo se naučí lépe hospodařit s energií a šetřit s ní pro závěrečnou fázi závodu. Začněte na jedné hodině a délku běhu postupně prodlužujte až na tři hodiny. Běžet byste měli asi o 30 sekund pomaleji, než byste chtěli běžet při maratonu. Až si budete více věřit v tom, že zvládnete vzdálenost, využívejte dlouhých běhů jako zkoušky závodu - pozvolna zvyšujte tempo uprostřed, později v poslední čtvrtině jejich délky. V žádném případě to ale neznamená, že rychlostní a tempařský trénink se vás netýká, protože silné srdce a vyšší laktátový práh vám přijdou víc než vhod na závěrečných, a tedy nejobtížnějších, kilometrech závodu.

PRÁCE NAVíC: Posilovat svalstvo střední části trupu. Břišní a spodní zádové svaly nám pomáhají běžet vzpřímeně a ekonomicky i po delší době běhu, když už jsme unavení.

Page 64: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec64

Udržujte si také svou optimální váhu, protože čím lehčí budete, tím méně kyslíku budete potřebovat pro přepravení svého těla na jakoukoliv vzdálenost.

Běžci (a běžkyně samozřejmě taky) mívají plno různých otázek. Je maraton skutečně pro mě? Mám na to, abych 10 km zaběhl(-a) za 35 minut? Odpověď na tyto a jim podobné otázky vám mohou dát internetové kalkulátory tréninkového tempa. Jsou to nástroje, s jejichž pomocí se dozvíte, jak rychle byste teoreticky měli zvládnout určitou vzdálenost na základě času dosaženého na vzdálenosti jiné (zadáte svůj čas na 5 km, abyste zjistili, jak dlouho by vám mohlo trvat uběhnout třeba půlmaraton nebo maraton).

Touto jednoduchou cestou si rovněž můžete udělat alespoň přibližnou představu o své úspěšnosti na různých tratích. Když ve své sbírce budete mít například maraton za 3,5 hod. a kalkulátor vám vypočítá, že na 5 km tomu odpovídá čas, který je (naprosto nerealisticky) o pět minut rychlejší, než je vaše na této trati zatím dosažené maximum, mohlo by to znamenat, že na delších tratích jsou vaše šance větší než na kratších.

Kalkulátory pracují s algoritmy zohledňujícími, mimo jiné, závodní statistiky a přirozenou tendenci postupně zpomalovat s prodlužující se vzdáleností. Jak při závodech zjistíte, mohou být až překvapivě přesné, pokud jste ovšem řádně trénovali. Pokud ne, budou úplně mimo a vy byste na ně kvůli tomu neměli nadávat.

V každém případě však mějte na paměti, že kalkulátory pouze předpovídají váš potenciál, jinými slovy váš možný (tedy nikoliv zaručený) výsledek. Ať už totiž čísla říkají cokoliv, jak si v závodě nakonec skutečně povedete, bude vždy záviset i na faktorech, jež se v žádném výpočtovém vzorci zohlednit nedají - na vaší odvaze a na vašem štěstí, abychom zmínili alespoň dva.

Page 65: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 65

www.chcibezet.cz

V závěru této minisérie stojí ještě za to zastavit se u závodního tempa na 5 km. Často vás na ně odkazujeme a často vás na ně odkážou i jinde, a to proto, že je dobrým měřítkem pro posouzení vaší kondice a zároveň stanovení zvládnutelných tréninkových a závodních cílů na tratích od 5 km až po maraton. Jenomže, kde má člověk svoje závodní tempo na 5 km vzít, když ještě nikdy nezávodil nebo od jeho posledního závodu uplynulo tolik času, že jeho použitelnost je dávno tatam?

ZDE JE řEŠENí: Na dráze běžte hodně rychle, ale ne naplno, 3 x 1600 metrů s 1-2 minutami mezivýklusu. Cílem je běžet každý úsek co nejrovnoměrněji.Pokud se vaše výsledné (tři) časy budou vzájemně lišit o více než 10 sekund, zkuste to znovu někdy jindy. Pokud si vaše výsledné časy budou hodně podobné, vypočítejte jejich průměr a připočítejte 15 sekund. Takto získaný čas je dobrým odhadem vašeho závodního tempa na 5 km.

Page 66: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec66

0:03:00 20,00 0:03:00 0:04:50 0:09:00 0:15:00 0:30:00 1:03:17 2:06:35 2:30:00 3:45:00 5:00:000:03:05 19,46 0:03:05 0:04:58 0:09:15 0:15:25 0:30:50 1:05:03 2:10:06 2:34:10 3:51:15 5:08:200:03:10 18,95 0:03:10 0:05:06 0:09:30 0:15:50 0:31:40 1:06:48 2:13:37 2:38:20 3:57:30 5:16:400:03:15 18,46 0:03:15 0:05:14 0:09:45 0:16:15 0:32:30 1:08:34 2:17:08 2:42:30 4:03:45 5:25:000:03:20 18,00 0:03:20 0:05:22 0:10:00 0:16:40 0:33:20 1:10:19 2:20:39 2:46:40 4:10:00 5:33:200:03:25 17,56 0:03:25 0:05:30 0:10:15 0:17:05 0:34:10 1:12:05 2:24:10 2:50:50 4:16:15 5:41:400:03:30 17,14 0:03:30 0:05:38 0:10:30 0:17:30 0:35:00 1:13:50 2:27:41 2:55:00 4:22:30 5:50:00

min/km km/hod 1,000 1,609 3.000 5.000 10.000 21.097 42.195 50 km 75 km 100 km

Stanovili jste si nějaký výkonnostní cíl ? Určitě ano, vězšina z nás chce buď uběhnout letos zase o fous dál, nebo chce být o trochu rychlejší. Pokud je Vaším snem vytrvalostní závod od 1/2 maratonu, přes maraton až třeba po 100 km závod, tak je dobré zvolit rovnoměrné tempo, které budete držet po dobu celého závodu. O tom jak rychlé tempo to bude, rozhodne vaše trénovanost. V níže uvedené tabulce máte kalkulačku, která vám prozradí jakého času dosáhnete při držení rovnoměrného tempa na konkrétní vzdálenost ▼.

běh s běžcem

Jak rychle? Jak pomalu?

vzdálenost vzoreček pro výpočet3 000 m 2x dosažený čas na 1 500m + 20 sec5 000 m 1,666 x dosažený čas na 3 000m + 20 sec10 000 m 2x dosažený čas na 5 000 m + 1 minuta

1/2 maraton2,21 x dosažený čas na 10 000m nebo 2,1 x dosažený čas na 1/2 mraton

marathon 4,666 x dosažený čas na 10 000m nebo 2,1x

100 km 2x čas na maraton - minuty pod 3 hodiny

◄ V této malé tabulce máte návod jak přepočítat časy z jednáé trati na trať druhou. Na druhou skvělý čas dosáhnutý na 10 km není garancí stejně dobrého času na maraton pokud nemáte naběhaný dostatečný množstvý objemových km. Stejně tak svoji roli hraje počasí, typ tratě a vaše momentální motivace a rozpoložení.

Aktuální čas na 10 km

Optimální dosaženýčas maratonu

Reálný čas maratonu začátečníka

57:30 4:28:20 5:10:0055:00 4:16:40 4:50:0052:30 4:05:00 4:35:0050:00 3:53:20 4:20:0047:30 3:41:40 4:05:0045:00 3:30:00 3:50:0042:30 3:18:20 3:35:0040:00 3:06:40 3:20:0037:30 2:55:00 3:05:0035:00 2:43:20 2:52:0032:30 2:31:40 2:37:00

◄ Pokud běžíte maraton poprvé jistě nebudete schopni běžet jako ostřílení borci rovnoměrným tempem celý závod. Pak je právě pro Váš určena tato přepočítávající tabulka. Rozdíl v minutách je dán tím, že nováčci většinou narazí na zed a poslední čtvrtina závodu se pro ně stane nekonečně dlouhá ..

Page 67: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 67

0:03:35 16,74 0:03:35 0:05:46 0:10:45 0:17:55 0:35:50 1:15:36 2:31:12 2:59:10 4:28:45 5:58:200:03:40 16,36 0:03:40 0:05:54 0:11:00 0:18:20 0:36:40 1:17:21 2:34:43 3:03:20 4:35:00 6:06:400:03:45 16,00 0:03:45 0:06:02 0:11:15 0:18:45 0:37:30 1:19:07 2:38:14 3:07:30 4:41:15 6:15:000:03:50 15,65 0:03:50 0:06:10 0:11:30 0:19:10 0:38:20 1:20:52 2:41:45 3:11:40 4:47:30 6:23:200:03:55 15,32 0:03:55 0:06:18 0:11:45 0:19:35 0:39:10 1:22:38 2:45:16 3:15:50 4:53:45 6:31:400:04:00 15,00 0:04:00 0:06:26 0:12:00 0:20:00 0:40:00 1:24:23 2:48:47 3:20:00 5:00:00 6:40:000:04:05 14,69 0:04:05 0:06:34 0:12:15 0:20:25 0:40:50 1:26:09 2:52:18 3:24:10 5:06:15 6:48:200:04:10 14,40 0:04:10 0:06:42 0:12:30 0:20:50 0:41:40 1:27:54 2:55:49 3:28:20 5:12:30 6:56:400:04:15 14,12 0:04:15 0:06:50 0:12:45 0:21:15 0:42:30 1:29:40 2:59:20 3:32:30 5:18:45 7:05:000:04:20 13,85 0:04:20 0:06:58 0:13:00 0:21:40 0:43:20 1:31:25 3:02:51 3:36:40 5:25:00 7:13:200:04:25 13,58 0:04:25 0:07:06 0:13:15 0:22:05 0:44:10 1:33:11 3:06:22 3:40:50 5:31:15 7:21:400:04:30 13,33 0:04:30 0:07:14 0:13:30 0:22:30 0:45:00 1:34:56 3:09:53 3:45:00 5:37:30 7:30:000:04:35 13,09 0:04:35 0:07:22 0:13:45 0:22:55 0:45:50 1:36:42 3:13:24 3:49:10 5:43:45 7:38:200:04:40 12,86 0:04:40 0:07:31 0:14:00 0:23:20 0:46:40 1:38:27 3:16:55 3:53:20 5:50:00 7:46:400:04:45 12,63 0:04:45 0:07:39 0:14:15 0:23:45 0:47:30 1:40:13 3:20:26 3:57:30 5:56:15 7:55:000:04:50 12,41 0:04:50 0:07:47 0:14:30 0:24:10 0:48:20 1:41:58 3:23:57 4:01:40 6:02:30 8:03:200:04:55 12,20 0:04:55 0:07:55 0:14:45 0:24:35 0:49:10 1:43:44 3:27:28 4:05:50 6:08:45 8:11:400:05:00 12,00 0:05:00 0:08:03 0:15:00 0:25:00 0:50:00 1:45:29 3:30:58 4:10:00 6:15:00 8:20:000:05:05 11,80 0:05:05 0:08:11 0:15:15 0:25:25 0:50:50 1:47:15 3:34:29 4:14:10 6:21:15 8:28:200:05:10 11,61 0:05:10 0:08:19 0:15:30 0:25:50 0:51:40 1:49:00 3:38:00 4:18:20 6:27:30 8:36:400:05:15 11,43 0:05:15 0:08:27 0:15:45 0:26:15 0:52:30 1:50:46 3:41:31 4:22:30 6:33:45 8:45:000:05:20 11,25 0:05:20 0:08:35 0:16:00 0:26:40 0:53:20 1:52:31 3:45:02 4:26:40 6:40:00 8:53:200:05:25 11,08 0:05:25 0:08:43 0:16:15 0:27:05 0:54:10 1:54:17 3:48:33 4:30:50 6:46:15 9:01:400:05:30 10,91 0:05:30 0:08:51 0:16:30 0:27:30 0:55:00 1:56:02 3:52:04 4:35:00 6:52:30 9:10:000:05:35 10,75 0:05:35 0:08:59 0:16:45 0:27:55 0:55:50 1:57:47 3:55:35 4:39:10 6:58:45 9:18:200:05:40 10,59 0:05:40 0:09:07 0:17:00 0:28:20 0:56:40 1:59:33 3:59:06 4:43:20 7:05:00 9:26:400:05:45 10,43 0:05:45 0:09:15 0:17:15 0:28:45 0:57:30 2:01:18 4:02:37 4:47:30 7:11:15 9:35:000:05:50 10,29 0:05:50 0:09:23 0:17:30 0:29:10 0:58:20 2:03:04 4:06:08 4:51:40 7:17:30 9:43:200:05:55 10,14 0:05:55 0:09:31 0:17:45 0:29:35 0:59:10 2:04:49 4:09:39 4:55:50 7:23:45 9:51:400:06:00 10,00 0:06:00 0:09:39 0:18:00 0:30:00 1:00:00 2:06:35 4:13:10 5:00:00 7:30:00 10:00:000:06:05 9,86 0:06:05 0:09:47 0:18:15 0:30:25 1:00:50 2:08:20 4:16:41 5:04:10 7:36:15 10:08:200:06:10 9,73 0:06:10 0:09:55 0:18:30 0:30:50 1:01:40 2:10:06 4:20:12 5:08:20 7:42:30 10:16:400:06:15 9,60 0:06:15 0:10:03 0:18:45 0:31:15 1:02:30 2:11:51 4:23:43 5:12:30 7:48:45 10:25:000:06:20 9,47 0:06:20 0:10:11 0:19:00 0:31:40 1:03:20 2:13:37 4:27:14 5:16:40 7:55:00 10:33:200:06:25 9,35 0:06:25 0:10:19 0:19:15 0:32:05 1:04:10 2:15:22 4:30:45 5:20:50 8:01:15 10:41:400:06:30 9,23 0:06:30 0:10:28 0:19:30 0:32:30 1:05:00 2:17:08 4:34:16 5:25:00 8:07:30 10:50:000:06:35 9,11 0:06:35 0:10:36 0:19:45 0:32:55 1:05:50 2:18:53 4:37:47 5:29:10 8:13:45 10:58:200:06:40 9,00 0:06:40 0:10:44 0:20:00 0:33:20 1:06:40 2:20:39 4:41:18 5:33:20 8:20:00 11:06:400:06:45 8,89 0:06:45 0:10:52 0:20:15 0:33:45 1:07:30 2:22:24 4:44:49 5:37:30 8:26:15 11:15:000:06:50 8,78 0:06:50 0:10:60 0:20:30 0:34:10 1:08:20 2:24:010 4:48:20 5:41:40 8:32:30 11:23:200:06:55 8,67 0:06:55 0:11:08 0:20:45 0:34:35 1:09:10 2:25:55 4:51:51 5:45:50 8:38:45 11:31:400:07:00 8,57 0:07:00 0:11:16 0:21:00 0:35:00 1:10:00 2:27:41 4:55:22 5:50:00 8:45:00 11:40:000:07:05 8,47 0:07:05 0:11:24 0:21:15 0:35:25 1:10:50 2:29:26 4:58:53 5:54:10 8:51:15 11:48:200:07:10 8,37 0:07:10 0:11:32 0:21:30 0:35:50 1:11:40 2:31:12 5:02:24 5:58:20 8:57:30 11:56:400:07:15 8,28 0:07:15 0:11:40 0:21:45 0:36:15 1:12:30 2:32:57 5:05:55 6:02:30 9:03:45 12:05:000:07:20 8,18 0:07:20 0:11:48 0:22:00 0:36:40 1:13:20 2:34:43 5:09:26 6:06:40 9:10:00 12:13:200:07:25 8,09 0:07:25 0:11:56 0:22:15 0:37:05 1:14:10 2:36:28 5:12:57 6:10:50 9:16:15 12:21:400:07:30 8,00 0:07:30 0:12:04 0:22:30 0:37:30 1:15:00 2:38:14 5:16:28 6:15:00 9:22:30 12:30:00

min/km km/hod 1,000 1,609 3.000 5.000 10.000 21.097 42.195 50 km 75 km 100 km

Štěpán HORÁK

Page 68: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec68

Věřte, nevěřte hrozně dlouho jsem se zamýšlel nad tím, zda tento seriál zahájit a zda se do něj pustit. Čím víc jsem o něm přemýšlel a čím víc jsem byl na FB dotazován, zda budeme dělat tréninkové plány, jestli budou opět tréniky a spousty tomu podobných dotazů. Uvědomoval jsem si, že nějak

budu muset reagovat a že není možně odpovídat samostatně všem na jejich dotazy. A najednou mi to napadlo a já se rozhodl, že jako chytrá Horákyně se s tím budu muset vypořádat.říkal jsem si zhodnotil jsi svoji sezónu a stanovil si nové výkonostní cíle. Realisticky jsem zvážil své

možnosti, vzal v úvahu můj zdravotní stav, všechny slabiny mého těla a rozhodl jsem se udělat si svůj vlastní tréninkový plán, který by mi měl dopomoci k mým letošním cílům.

Pak mi to došlo, nebudeme vytvářet tréninkové plány, kterých jsou na webu tisíce a co trenér nebo

Hon na Mamuta ...Jako malý kluk jsem miloval knížku od eduarda Štorcha - Lovci mamutů, jako starší jsem se věnoval paleontologii a přešel na menší havět v podobě trilobitů a mušliček. skoro polovinu svého života jsem proběhal abych se na stará kolena k běhu vrátil. Někde jsem četl, že čím je člověk starší tím víc se blíží dítěti. pokud to platí i o jeho snech, stává se pomalu ze mě opět to uličnické dítě. rozhodl jsem se, že v letošním roce pokořím svého prvního 100 km Mamuta :)

Page 69: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 69

Štěpán HORÁK

slavný závodník, to jiná myšlenka, běžecká škola a jiná strategie.

Kdepak tudy cesta nevede. Budeme pokračovat v tom co děláme a budeme vám předkládat seriózní články, nápady a triky od lidí, kerým věříme a kteří byly nebo jsou běžci či běhu rozumý.

To ovšem neřeší náš problém, proto jsem se rozhodl zde zveřejňovat svůj tréninkový deník a plán a psát o tom co a jak řeším já a zároveň vám dát možnost se mými postupy inspirovat nebo je zavrhnout.

Tento seriál nebude o tom abych Vám říkal jak máte běhat, ale o tom jak byste mohli běhat a zároveň si můžeme všichni porovnat jak věci, které píšu se promítají do mé výkonosti nebo zda se mi podaří svůj ambiciózní plán splnit.

Na druhou stranu to cítím jako takový sobecký závazek, který naopak mě donutí se do toho obout ještě víc a dát tomu vše abych svého mamuta ulovil.

Hned na začátku prosím o jednu věc neberte to jako návod pro vás ostatní a vy, kteří při společném startu doběhnete podstatně dřív než já buďte ke mě shovívavý a považujte toto mé jednání jako můj blog.

Ono zase na druhou stranu co by to bylo za šéfredaktora běžeckého časopisu, který by neběhal a nedával si vysoké cíle a všechno měl jen načtené, že ?

http://www.behej.com/bezecke-tabulky/zavodnici/19440

ROK 10 km 1/2 marathon maraton 100 km

2010 02:01:43 04:51:17

2011 - 04:36:44

2012 00:47:06 01:47:17 03:46:43

2013 00:45:00 01:37:00 03:29:00 doběhnout živ

Jinak aby informace byly přesné, tak je potřeba uvést několik důležitých faktů. S během jsem začal ve druhé třídě, kdy jsem chodil běhat na Duklu do děckého běžeckého kroužku, od páte třídy jsem chodil do sportovní školy Jeseniova, od prváku jsem běhal za Baník Příbram a zároveň za školní družstvo. Závodně jsem běhal do svých 21 let a pasivně, ale pravidelně do svých 24 let. Následně jsem se věnoval všemu jinému než byl běh a v roce 2008 jsem skončil s třema vyhřezlýma bederníma plotýnkama a váhou 116 kg v nemocnici pod Petřínem a následně jsem ztrávil

nový rok 2009 na Homolce s absolutním a trvalým zákazem všeho mimo plavání. V tu dobu jsem kouřil 20 cigaret denně a dal tak 3 pivka na dobrou noc.Znovu a od té doby nepřetržitě jsem začal běhat od dubna 2009, kdy s mozkem běžce a tělem dinosaura jsem zkolaboval při svém prvním běhu v pražské hvězdě po vzdálenosti asi 50 m od hlavní brány. Následovalo nespočet dnů a běhů od lavičky k lavičcce až jsem si v roce 2010 doslova protrpěl svůj první maraton.

Tak to byla má minulost a ted se konečně podívejme v před.

No toto naštěstí není můj případ, a já se dobrovolně pouštím do svého honu. Součástí tohoto seriálu budou místa, a datumy kdy budu běhat uřčité běhy, a vůbec není problém aby se ke mě někdo přídal, neboť prý běžci družní jsou :)

Dohodněme se hned, na tom, že aktuální běhy a informace z mého honu na Mamuta budu zveřejňovat na FB stránce aktivity běžce na níže uvedeném odkazu:

www.facebook.com/AktivityBezce

Zde naleznete i základy článků, které budou sloužit jako podklad pro zveřejnění v časopise :)

A ted pomalu do díla a asi začneme tím co bych chtěl letos docílit a jakých zlepšení bych se rád nadál :)

Takže můj hlavní cíl pro tento rok, je uběhnout libovolný 100 km závod, první seznamovací pokus jsem si vybral jak jinak jeden z nějtěžších Mammut Ultramarathon - SILVA NORTICA RUN. K tomuto závodu povedou mé smělé kroky, díky tréninku co jsem si nastavil bych měl zároven posunout opět o fous své výkonosti od 10 km výše ( viz. tabulka), ale v tomto roce je v tuto chvíli moje priorita za jakýchkoliv podmínek pokusit se doběhnout 100 km závod. Nuže uvidíme.

Chcete-li sledovat mé snažení průběžně dejte LIKE stránce AktivityBežce a můžete být u toho. Pokud se spokojíte vždy se shrnutím, bohatým komentářem a osobníma úvahama těším se na vás zde za měsíc :)

Page 70: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec70

Nejlepší odpočinek po tvrdém tréninku

povalování u televize to není!

Hodně běžců se těší na dny, kdy netrénují, protože je to pro ně příležitost, jak si udělat osobák v počtu hodin

strávených u televize nebo na internetu. Chcete-li však svoje běžecké volno strávit tak, abyste si opravdu

efektivně odpočinuli a byli připraveni na další trénink, obávám se, že tudy cesta nevede.

Page 71: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 71

Fakt je ten, že běhat byste v den odpočinku neměli, protože běhání je přece to, od čeho si chcete odpočinout. Ale když nejste zranění, žádný pohyb dobrý také není. Lehká fyzická aktivita zvyšuje prokrvení svalů a to zlepšuje odplavování škodlivin, které se ve svalech vytvořily při tréninku a mají za následek bolestivost a zánětlivost tkání.

řada běžců má ve zvyku vzít si den volna po dlouhém běhu, tedy nejdelším tréninku týdne. To však podle některých zdrojů nemusí být to nejlepší, co můžete udělat. Když se chystáte na nedělní 30kilometrový běh, správnou strategií může být den volna ne v pondělí, ale v sobotu, tedy den před dlouhým během.

Máte-li za sebou týden, kdy jste přidávali na objemu nebo jste absolvovali například náročný intervalový trénink, zkuste rovněž zvážit v den před dlouhým během mírný cross-training, jako jízdu na kole nebo plavání. Ulevíte tak svým svalům od běhání před náporem, kterému je vystavíte v následující den, ale nebudete přitom jenom nečinně „sedět doma“. To by mohlo vést k nepříjemné ztuhlosti zvláště v první polovině vašeho týdenního megaběhu, což platí dvojnásob mimo teplé letní období.

HýBEJTE SEVyjeďte si na kole, běžte si zaplavat, vyjděte si aspoň na půl hodiny vyvenčit psa. Cokoliv, ale jen mírnou zátěž – neměli byste překročit 50-60 % své maximální tepové frekvence a neměli byste

lapat po dechu. Na stupnici od 1 do 10 by vaše zátěž měla odpovídat tak 4. Jestli vás druhý den čeká dlouhý běh, můžete jít až na 6. Je to otázka vašeho subjektivního pocitu. Když zvolíte správnou intenzitu odpočinkové zátěže, do dlouhého běhu půjdete s troškou energie navíc, když to přeženete, energie vám brzy dojde nebo vám bude chybět už od začátku. Chce to experimentovat a zjistit, co vám vyhovuje.

STREČUJTEVím, že je těžké dobře a dostatečně dlouho strečovat, když člověk musí z tréninku doslova běžet do práce nebo do školky pro děti. Skvěle se však pro vyřízení tohoto „restu“ hodí právě den volna. Zahřejte si svaly krátkou jízdou na kole nebo chůzí a potom si vystrečujte alespoň ta místa, která máte zkrácená. U běžců to bývají nejčastěji ohýbače kyčelního kloubu, přední a zadní stehenní svaly, hýžďové svaly a svaly lýtkové. Zkrácený sval není schopen optimálního výkonu, a trpíte-li svalovou nerovnováhou, může to mít vliv na váš běžecký krok a z dlouhodobého hlediska vést ke zranění. Moderním způsobem, jak tomuto předejít, se už i v našich končinách pomalu stává jóga, při níž je člověk fyzicky aktivní a současně se protahuje.

JEZTE S ROZUMEMDen, kdy neběháte, by neměl být dnem, kdy se budete přejídat věcmi, které si normálně odpíráte. Naopak, měli byste

vyhledávat právě ty zdravé živiny, na něž vám v pracovně a tréninkově nabitých dnech někdy nezbývá čas. To bývají kupříkladu potraviny obsahující vlákninu, která je nezbytná pro správné fungování trávicího systému, a dále bílkoviny. Ty totiž musí často dát přednost spíše sacharidovým jídlům, která jíme kvůli glykogenu pro svaly. A v žádném případě byste neměli polevit ani v pitném režimu – pijte tolik, aby vaše moč měla světle žlutou barvu.

BěŽTE NA MASáŽMasáž prý snižuje bolesti svalů až o 30 %. Masér nebo masérka mohou navíc dříve než vy rozpoznat místa potenciálních zranění. Namasírovat se ale dejte v den volna po těžkém tréninku (závodě), ne před. Bez ohledu na svou blahodárnost pro naše tělo je masáž zátěží, ze které se musíme zotavit, a to může trvat až 24 hodin.

A BRZy DO POSTELEJak náš mozek, tak naše tělo potřebují dostatek spánku pro zotavení se z fyzického a duševního stresu, jež s sebou přináší běžecký trénink. Uvědomuji si téměř nadlidský rozměr tohoto úkolu, ale usilujte o 7-9 hodin nepřerušovaného spánku. Nejenom když neběháte, ale pokud možno pořád, protože jen tak bude mít vaše tělo dostatek času k tomu, aby si odpočinulo a provedlo potřebné „opravy“ tréninkem napáchaných škod.

PavelBABĚRÁD

Page 72: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec72

Page 73: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 73

Od okamžiku, kdy vám dojde, že jste se zranili, můžete sami ledacos udělat pro rychlé a úplné zotavení. Velmi účinnou a všeobecně používanou metodou je kombinace těchto čtyř nebo, v případě potřeby, pěti po sobě jdoucích kroků (viz rámeček).

odpočívatledovat

stáhnoutzvednout

vyhledat lékařeodpočinek

Zraněné místo by mělo být v co největším klidu, aby už nemohlo dojít k jeho dalšímu poškození. Je tedy nanejvýš důležité, abyste postiženou část těla, pokud možno, udržovali v nehybnosti a nenamáhali.

Sedm pravidel strečinku:Pravidlo druhé - nikdy

neprotahujte zraněný svalpokud jste ještě ze strečinku neudělali pravidelnou součást svého tréninku a možná právě kvůli tomu jste se zranili, teď není ta pravá chvíle se strečinkem

začínat. To by bylo jako chtít si označit jízdenku, když revizor vám právě zamával

svým odznakem před očima. strečovat můžete začít, až se vám zranění zahojí, dřív

rozhodně ne!

PavelBABĚRÁD

Page 74: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec74

ledováníLed hraje v počáteční fázi léčby zcela klíčovou roli. V největší míře totiž omezuje přítok krve do poraněné oblasti a přispívá ke zmenšení otoku a bolesti. Proto se ho snažte použít co nejdříve. Jak? Dobře se manipuluje například s drceným ledem v plastikovém sáčku, ale mohou to být rovněž kostky ledu nebo sáček s mraženou zeleninou. V krizi je dokonce i ledová voda z kohoutku lepší než nic. Led ale nikdy nepřikládejte přímo na holou kůži, protože může způsobit lehké „omrzliny“ a pokožku poškodit. Dobře se ochráníte, když led zabalíte třeba do vlhké utěrky nebo tenkého ručníku.

To je však opravdu jen doporučení. Vzhledem k tomu, že každý z nás je jinak citlivý na chlad, snášíme tudíž jinak také

dlouhodobější kontakt s ledem. Pro někoho je 20 minut příliš dlouhá doba, zejména trénovaný člověk však snese i mnohem delší dobu bez jakýchkoliv problémů. Děti a starší lidé mívají často nižší toleranci na led a chlad vůbec. Rovněž lidé s potížemi oběhového systému jsou na led citlivější. Tak na to nezapomínejte, až budete dávat led sobě nebo někomu jinému, a vždycky si to důkladně rozmyslete, ať nenaděláte víc škody než užitku.

Stažení obvazemKdyž si zranění stáhnete

obvazem, dosáhnete tím dvojího účinku. Za prvé,

Page 75: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 75

www.chcibezet.cz

omezíte krvácení v poškozené tkáni a napomůžete ke zmenšení otoku a za druhé, tím, že příslušné místo obvazem zafixujete, mu zároveň ulehčíte, protože obvaz se pro ně stane jakousi improvizovanou „oporou“. Pro ovázání použijte obinadlo, které je široké, pevné a elastické.

ZvednutíJe-li to s ohledem na povahu zranění proveditelné, zvláště zezačátku se snažte, abyste postiženou část těla měli co nejčastěji zvednutou nad úroveň srdce. Dalším způsobem tak přispějete ke zmenšení otoku a krvácení.

Odborná pomocJestliže jste se zranili natolik vážně, že po dvou až třech dnech samoléčby nedojde k výraznějšímu zlepšení, na nic dalšího nečekejte a navštivte lékaře nebo fyzioterapeuta. Ti by měli být lépe než vy schopni stanovit přesnou diagnózu a následně také určit postup léčby.

Bylo jednoznačně prokázáno, že nasadí-li se popsaný postup ihned po zranění, výrazně to zkracuje dobu hojení. Tato jednoduchá domácí léčba je první a zároveň možná nejdůležitější fází regenerace a jako taková je nezbytným základem pro rychlé a úplné uzdravení bez následků.

Jestliže vás právě napadlo „jak dlouho“ a „jak často“, má člověk ledovat tak v tom se bohužel názory rozcházejí. Nejčastějším doporučením je ledovat po dobu 20 minut každé 2 hodiny během prvních 48-72 hodin od vzniku zranění.

Strečink je jedním z nejúčinnějších PREVENTIVNíCH OPATřENí

proti zraněním. Pokud se však někdy přece jenom zraníte, strečink

první dva až tři dny vůbec neprovádějte, protože byste svoje zranění

mohli ještě více zhoršit. Nesčetněkrát ověřeným, a tudíž všeobecně

doporučovaným postupem především pro PRVNíCH 48-72 HODIN

po zranění je zraněné místo udržovat V KLIDU, přikládat na ně LED,

STAHOVAT ho obvazem, mít ho ZVEDNUTÉ nad úroveň srdce, a

když to nepomůže, VyHLEDAT ODBORNOU POMOC.

Page 76: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec76

Od bolavých kolen k nohám z oceli Aneb rychlým a efektivním tréninkem k síle a zdravému tělu

Page 77: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 77

pravidelně běháte, možná rekreačně, možná se chystáte na závody a možná taky aktivně závodíte. Zřejmě vás

to baví, takže byste se rádi zlepšovali – uběhli více, rychleji nebo s menší námahou. Čtete články, pracujete

na správné technice, běháte se zkušenějším, běžeckým trenérem nebo ve skupině.

Od bolavých kolen k nohám z oceli Aneb rychlým a efektivním tréninkem k síle a zdravému tělu

Fajn, jen tak dál! Možná čas od času trpíte bolestmi či dokonce zraněním – anebo jste zatím měli kliku a obojímu jste se doposud vyhnuli. Tak jako tak žádný extrém není dobrý a k běhu je třeba něco málo přidat. Kompenzační cviky, posilování pohybů, které jsou při běhu zanedbány, cviky na pohyblivost kloubů nebo flexibilitu. A přesně tady vstupuji do hry já.Má oblast je silový a kondiční trénink a od příštího čísla se Vám budu ve své pravidelné rubrice věnovat. Ukážu Vám jednoduché a okamžitě aplikovatelné triky, které Vám pomůžou v prevenci bolesti a zranění nebo v jejich rehabilitaci. Vysvětlím, jak můžete jednoduchým a efektivním způsobem posilovat celé tělo, abyste zvýšili výkon v běhu, aniž byste museli trávit hodiny týdně v posilovně – ať už Vám jde o

rychlost, výbušnost nebo vytrvalost. Prozradím, jak můžete pomocí dechových technik oldschool mistrů bojových umění získat silný a stabilní střed těla, zrychlit regeneraci po výkonu a přidat na síle. Naučím Vás, jak se před běháním správně rozcvičit, abyste zatočili s bolavými kotníky a koleny a jak se po tréninku efektivně protáhnout. Upozorním na nejčastější chyby v silovém a kondičním tréninku a poradím Vám, jak se jich jednoduše vyvarovat. Budu Vám radit s ohledem na to, že běh je Vaše primární disciplína, abyste mohli všechna má doporučení rychle a jednoduše zapojit do Vašeho stávajícího tréninku. Zároveň bych rád dal prostor i Vám a prostřednictvím své rubriky s Vámi komunikovat. Pokud budu znát odpovědi na Vaše dotazy, s radostí pomůžu. Pokud odpověď znát nebudu, s pokorou se Vás alespoň pokusím navést

správným směrem. Budu rád, když se budete ptát, abychom tak část obsahu mohli tvořit společně a ten byl díky tomu přizpůsoben Vašim konkrétním potřebám.

Mou doménou je trénink s železnou koulí, tedy kettlebellem a cvičení s vlastní vahou. Dá se s nimi dosáhnout velmi dobrých výsledků v poměrně krátkém čase a jsou velmi dobře slučitelné s jakýmkoli sportem, tedy i běháním. V mých článcích se proto budu věnovat hlavně tréninku s vlastním tělem a s použitím základních cviků s kettlebellem. Nebudete muset investovat do drahého tréninkového náčiní a na okamžité zlepšení Vám bude stačit minimum času.

Těším se na viděnou v příštím čísle a do té doby „Power to you!“

Od bolavých kolen k nohám z oceli.

MichalVRÁTNÝ

Page 78: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec78

InfoboxMichal Vrátný cvičí s kettlebellem od roku 2008 a je tak pionýrem tohoto tréninkového náčiní u nás. Je celoživotním studentem Pavla Tsatsoulina a jeho systému Hardstyle. Hardstyle je reverzním inženýrstvím řeči těla těch nejsilnějších a kromě kettlebellu využívá tréninku s vlastní vahou a velké činky.

Michal je zároveň provozovatelem webu zeleznakoule.cz, kde pravidelně publikuje rady ohledně silového tréninku a cvičební programy. Jako vrchní instruktor se stará o osvětu funkčního tréninku a bojuje za bezpečný a efektivní trénink. Krom toho pořádá pravidelně tematické semináře pro veřejnost či instruktory a vede pravidelné lekce v pražském Hardstyle gymu.

Krom toho působí Michal jako instruktor izraelského sebeobranného systému krav maga a národní instruktor pohybového systému Primal Move.

Page 79: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 79

Page 80: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec80

ultra extrém

Chcete extrém? Stačí si vybrat!

Page 81: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 81

Každý člověk vnímá extrém

jinak. pro někoho je to otázka

vzdálenosti, jiný ho vidí v počasí anebo

míře nebezpečí. obecně patří k

extrémním sportům všechny, které jsou

nějakým způsobem „na hraně“.

Česká asociace extrémních sportů

takové vybrala, spojila je a tím úroveň jejich

extrému znásobila. vytvořila tak

několik disciplín, které vám teď

představíme. všechny mají

společného jmenovatele.

Trvají dlouho, jsou mimořádně

namáhavé fyzicky a neméně náročné

psychicky. Navzdory tomu, jakou znamenají

dřinu, jsou v Česku stále oblíbenější.

ADVENTURE RACEV překladu by se dalo rovnou říci, že jde o dobrodružný závod. Je to tak. Dobrodružství a adrenalinu si závodníci užijí bohatě. Závodí se ve čtyřčlenných týmech, kde je minimálně jedna žena. Doporučená délka závodu se pohybuje od 300 do 1000 km. Závod trvá nejméně dva dny a dvě noci. Na mistrovství světa až týden! Tvoří ho jednotlivé dílčí disciplíny: běh, trek, kolo a jízda na divoké či klidné vodě a podle ročního období se zařazuje buď bruslařská či běžkařská etapa. Mezi etapami závodníci obvykle

plní úkoly. Za ty pak získávají body. řeč je o slaňování, jumarování nebo práci s gPS navigací. Organizátor závodu dopředu hlásí tzv. povinnou výbavu. Kvůli bezpečnosti samotných závodníků. Patří do ní například náhradní zdroj světla, alufolie, náhradní oblečení nebo třeba léky. V jednom patagonském adventure race dokonce pořadatel vyžaduje zbraň. Není se čemu divit, když se po závodišti kromě sportovců občas proběhne puma.Ti, kdo adventure race prožili na vlastní kůži, ho přirovnávají k pobytu ve válce. Závodníci skoro

Kateřina PIECHOWICZ

Page 82: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec82

nespí, a když už, tak v součtu jen pár hodin v několikadenním boji o medaile. Nezřídka si ustelou v příkopě, krmelci anebo prostě jen tak v lese. Není prostor nic řešit, hraje se přece o čas! Komfort musí jít stranou. Stejně tak drobná zranění jako jsou například otlaky a puchýře na nohách. Jiří Lorenz z českého týmu Berghaus/Accom/Nutrend prožil vloni ve Francii na mistrovství světa hotové peklo, když mu centimetr hluboké otlaky museli lékaři seřezávat. To vše v průběhu závodu, který nakonec Češi dokončili. Jsou to prý běžné efekty a bolest k nim patří. V Česku se koná jen jeden takový závod – Czech Adventure Race. Závody v Evropě jsou sdruženy do seriálu Adventure racing european series – ARES.

ZÁVODy DVOJIC - SURVIVAL - PříRODNí VíCEBOJI když z názvu disciplíny „survival“vyplývá, že jde o přežití, Mistrovství světa v AR ve Francii 2012

Page 83: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 83

nebývají survivaly tak dlouhé a úmorné jako adventure race. Na start se obvykle stavějí dvou až tříčlenné týmy a závodí postupně v několika disciplínách - podobně jako týmy v adventure race. Závod obvykle nepřesahuje 48 hodin. Mezi známé české survivaly patří Krkonošský survival, Hradecký Survival a také Survival bez hranic, který je i pro zdravotně postižené.

ZÁVOD ŠTAFETŠtafetový extrémní oudoorový závod musí obsahovat alespoň 3 dílčí sportovní disciplíny. Kombinuje se běh jakéhokoliv druhu s cyklistikou, paraglidingem nebo vodním sportem. V zimě se zařazuje skialpové lyžování a běžky. Není výjimkou, že organizátoři štafetových závodů pro sportovce připraví lezení. V Česku jsou nejznámější Muchovan, Adrenalin cup, Katusha.

JEDNOTLIVCIJsou sportovci, kteří se rádi spoléhají jen na sebe a celý závod si „odkroutí“ sami. Závodníci v závodech jednotlivců v podstatě vykonávají vše, co štafetáři. Postupně běží, jedou na kole, pádlují, slaňují a podobně. Už jen proto, že není povolena žádná týmová spolupráce a každý se musí spolehnout sám na sebe, patří disciplína jednotlivců k nejtěžším. Tomu odpovídají i názvy nejznámějších závodů: extrememan - Jesenický Tvrďák, Posázavský drsoň, Highlander atd.

HORSKé MARATONY, ROGAINING, HORSKý ORIENTAČNí BěH Běhy v přírodě jsou nemladší z rodiny extrémních outdoorových disciplín. Jsou oblíbené i mezi laickou veřejností, protože nevyžadují nijak specifickou výbavu, snad kromě dobrých bot a funkčního oblečení.

Horský maraton může absolvovat každý, kdo má průměrně trénované tělo a silnou vůli. Od toho klasického, silničního, se výrazně liší převýšením, ale i vzdáleností. Trasa může měřit i sto kilometrů. Typickým příkladem horského maratonu v Česku je Beskydská sedmička. Závodníci musí zdolat 95 km a více než pětitisícové převýšení.

Horský orientační běh je podobný horskému maratonu, avšak trasa není předem známá a závodníci si volí postup sami podle mapy. To znamená umět ji číst a také ovládat práci s buzolou. že to často není snadné, obzvláště v noci, vědí i nejostřílenější matadoři, když takzvaně „zakufrují“, tedy zabloudí.

Typickým příkladem orientačního běhu v horách je závod 5BV v Beskydech. Každoročně se ho pokouší zvládnout okolo 150 dvojic.

www.chcibezet.cz

Page 84: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec84

Neznají trasu, jen nejbližší vrchol, na který musí dojít nebo doběhnout. Takový závod je pro mnohé psychicky tak náročný natolik, že odstoupí. Organizátoři totiž sportovce „povodí“ po horách tam a zpět klidně i 130 km, k tomu obvykle prší nebo sněží.

Snad nejméně známou extrémní běžeckou disciplínou je rogaining.

Zato v Austrálii, kde vznikl, se mu věnují i celé rodiny. Je to pro ně příležitost se dostat do neznámých míst tamní krajiny. Nejde tedy o sportovní odvětví jen pro vrcholové nadšence, ale pro každého, kdo má rád přírodu a chce si odpočinout od města, práce, lidí a jiných všedních věcí běžného života.

Rogaining je založený na navigaci v neznámém terénu a týmové spolupráci. úkolem týmu je v určeném časovém limitu nalézt za pomoci mapy a kompasu co nejvíce kontrolních stanovišť a tím získat co nejvíce bodů. Časový limit bývá 6, 12 nebo 24 hodin. Týmy mají 2 až 6 členů.

Page 85: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 85

Česká asociace extrémních sportů (ČAes) je sdružení, které již sedmnáct let organizuje a řídí extrémní outdoorové sportovní soutěže. spadá pod Český svaz tělesné výchovy (ČsTv). díky ČAes, která pomáhá shánět na extrémní sporty finance, se daří závody lépe zviditelňovat. A jak ukázaly poslední roky, jejich popularita roste. předseda a zakladatel ČAes Marek Hájek říká, že sice stále nejsme tam, kde západní evropa, kde běhá každá druhá máma od dětí, ale i tak Čechům kondice stoupá.

JAK VZNIKLA MYŠLENKA ZALOŽIT ASOCIACI?

Především jsme se inspirovali zahraničím. Začali jsme rozvíjet outdoorové závody, které byly jinde běžné. S tím přišla nutnost profesionálně organizovat nejen soutěže, ale také zabezpečit reprezentaci ČR. NA JAKé úROVNI BYLY TYTO SPORTY KDYSI? JAKý BYL O Ně ZáJEM A JAK MOC SE O NICH VěDěLO?

Většinou se jednalo o aktivity při katedrách TV a rekreologie na vysokých školách. úroveň byla relativně vysoká, protože už při začátcích našeho sportu byli kvalifikovaní trenéři a kantoři, kteří začali pořádat první soutěže - survivaly dvojic, ze kterých se dnes

říká předseda a zakladatel ČAES Marek HÁJEK

Nejsme blázni,

jen zkoušíme posouvat

limity

Kateřina PIECHOWICZ

Page 86: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec86

Page 87: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 87

stal přírodní víceboj dvojic. Pro štafety byl velkým impulzem Dolomitenmann vysílaný také v České televizi

PROČ MEZI EXTRéMNí SPORTY OFICIáLNě PATří „JEN“ AR, SURVIVAL, ATD. A NE TřEBA SILNIČNí ULTRAMARATON?

Je to dáno samotnou definicí našeho sportu - outdoor extreme adventure sport. Z toho vyplývá, že jde o sportovní soutěže kombinované ze sportovních disciplín v přírodě. Soutěží se v závodech týmů, jednotlivců a štafet. Závody jsou extrémně fyzicky i psychicky těžké a hlavně klademe důraz na sportovní všestrannost i vztah k přírodě. Silniční ultra maraton má sice nádech extrémně náročného výkonu, ale většinou se neodehrává v přírodě, v horách, ale na silnici a tím má blíže k běžné atletice. KTERá Z DISCIPLíN, JEŽ POD ČAES SPADAJí, JE MEZI VEřEJNOSTí NEJOBLíBENěJŠí? A PROČ TO TAK JE?

Nejoblíbenější je přírodní víceboj dvojic a je to zřejmě dáno tím, že dát dohromady dvojici je jednodušší než čtyřčlenný tým nebo štafetu. Ve dvojici si můžete pomáhat nejen tím, že si třeba vzájemně nesete batoh, ale také psychicky, což dává výhodu proti závodu jednotlivců a při několikahodinových nebo vícedenních soutěžích to hraje svou roli. Nejprestižnější ale zůstává adventure race.

JSTE UŽ ROK MíSTOPřEDSEDOU ČESKéHO SVAZU TěLESNé VýCHOVY(ČSTV), DAL JSTE SI ZA CíL DOSTAT DO ČESKéHO SPORTU VíCE PENěZ A CELKOVě HO POZVEDNOUT. KTERé SPORTY BYLY PODLE VáS NEJVíC OPOMíJENY A JAK SE VáM DAří CíLE NAPLŇOVAT?

Vlivem ekonomické krize a závislosti na jediném donátorovi - státu a samosprávě je velký úspěch, že finance do sportu zůstaly na stejné úrovni. Není to má zásluha, ale podílel jsem se svou prací na týmovém vyjednávání vrcholných představitelů českého sportu, aby zůstaly státní dotace zachovány. Ambice pozvednout sport jsem neměl, to je věc národních sportovních svazů a zástupců SK a TJ. Můj hlavní cíl byl obnovit sportu ztracený kredit a tím mu umožnit, aby se dostal na vyšší úroveň. V rámci českého sportu doplatily na změny po pádu Sazky nejvíce regionální SK i TJ a společně s nimi nemají jednoduchou situaci menší neolympijské sporty.

VY SáM JSTE SPORTOVEC, I KDYŽ ČASOVě VELMI VYTíŽENý. KTERý Z VAŠICH OSOBNíCH SPORTOVNíCH POČINů JE PRO VáS „TOP“?

Dnes již kvůli zdravotním problémům a časovému nedostatku vrcholový sport neprovozuji, ale na ten výkonnostní si čas ještě najdu. Nejvíce jsem hrdý na medaile z mistrovství ČR a na účast v reprezentaci adventure race. Ze všech disciplín, které kombinujeme, mám nejraději plavání, orienťáky a běh na lyžích.

ČESKEM HýBE BěŽECKá VáŠEŇ. ALE URČITě NEZůSTANE U BěHU. LIDé MAJí CHUť POSOUVAT SPORTOVNí HRANICE A PřIZPůSOBOVAT TOMU ŽIVOTNí STYL. Dá SE říCI, ŽE SE Z ČECHů STáVAJí SPORTOVCI? A JAK JSME NA TOM VE SROVNáNí SE ZAHRANIČíM?V Česku se úžasně daří projektům, které mají blízko aktivnímu sportu a jsou dostupné pro všechny. Mezi ně patří MTB-maratony, laufy na běžkách, krosy a silniční běhy. Jsem rád, že mezi tyto podniky patří také naše B7, která se stala unikátem a přitáhla obyčejné lidi k extrémním outdoorovým výkonům. Jsem přesvědčen, že jsme umožnili masám zkusit překonání vlastních limitů, což je výzva, která část veřejnosti motivuje ke sportování.Přesto nemáme vyhráno. Především u mládeže sledujeme potupný pokles zájmu o sport, tělocvik na školách už není nejoblíbenější předmět. Sem budeme muset v budoucnu zaměřit pozornost, aby nám za pár let vůbec někdo sportoval.Ve srovnání se zahraničím máme rezervy spíše v životním stylu. Trpíme stresem a nedostatkem času pro koníčky a tedy i sport. Jinak především u atraktivních masových akcí je zájem i úroveň srovnatelná.

www.chcibezet.cz

Page 88: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec88

v evropě se během celého roku pořádají

desítky závodů v adventure

race – královské disciplíně

extrémních sportů. Největší extrém ze všech

ale nabízejí zimní podniky. úsměv

zaručeně zmrzne po třech dnech

i největším drsňákům. Zimní

Ar dokončí jen někteří.

bylo tomu stejně i letos

na Mistrovství evropy v polsku.

vstříc ledu, sněhu a 500

kilometrové trati vyrazily do polského

regietówa 23. - 27. ledna

tři týmy z Česka. všechny

těžký závod dokončily.

Nejlepší vybojoval čtvrté

místo.

Kapitán nejúspěšnějšího českého týmu Salomon/Suunto/OpavaNet Tomáš Petreček je ostřílený český reprezentant v adventure race. Má za sebou desítky závodů doma i ve světě. Zimní „áerka“ jsou podle něj velmi těžká. „Mám zimu rád, ale jako roční období. Ne jako pocit. Bohužel na závodě mrzneme často,“ říká sportovec. Podle něj je závodění ve sněhu dvakrát, ne-li třikrát těžší, než na suchu.

Letošní Mistrovství Evropy v zimním adventure race připravil závodníkům tři dny a tři noci závodění takřka nonstop. Už po sedmikilometrovém

prologu čekal na týmy 42 dlouhý trek/běh a pak 131 kilometrový cyklistický úsek. Nechyběly běžkařské etapy. Jedna měřila 36 kilometrů, druhá 63. Mezi nimi plnili závodníci různé úkoly. Letos k nim patřilo slaňování radniční věže, přemostění řeky po laně s bicyklem na zádech nebo práce s navigací gPS. Závodníci mapu dopředu neznali. Organizátor ji zveřejnil až pár hodin před startem.

Průběh mistrovství značně komplikovalo náledí. Obzvláště při cyklistických etapách si museli dávat závodníci pozor na pády, byť měli svá kola opatřena speciálními plášti

Zimní adventure race v Polsku: každoroční výzva pro nejodolnější

Page 89: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 89

s hřeby. Přetěžké byly také běžkařské etapy. Na zavátých kopcích nemohla být o prošláplé stopě ani řeč a lyže se mnohdy nepříjemně bořily do ledových krust. V takové situaci o závodu rozhoduje i kvalitní vybavení. Například protiskluzové pásy. A taktika. „Můžeme si vybrat, kolik kontrolních bodů posbíráme podle aktuálního času. Také si podle toho rozvrhneme jídlo, odpočinek a oblečení. Čas se dá získat, ale také ztratit, jako my. Ztratili jsme týmovou identifikační kartu, na kterou nám porotci v každém úseku zapisovali splněné úkoly. Půl týmu se ji vydalo v noci hledat a my ostatní hodinu a půl čekali v lese, než se vrátí. A ta zima! Když bylo nejhůř, dělali jsme kliky, ale mě už pak selhaly ruce a tak jsem se jen schoulená třásla. Na to budu vzpomínat v létě,“ popisuje závodnice Zuzana Kroutilová.

Kuriozitou letošního zimního AR je koňská etapa. Každý tým dostal přidělené dva huculské koníky, se kterými musel dostat přes 16 posledních kilometrů. V letošním ročníku zimního mistrovství Evropy závodilo 16 týmů z 9 zemí. úspěšně dokončila polovina. Medaile našim unikla těsně. Nejlépe, jako čtvrtí, se umístili Salomon/Suunto/OpavaNet ve složení Tomáš Petreček, Zbyněk Cypra, Pavel Kurz a Zuzana Kroutilová. Za nimi, na

Kateřina PIECHOWICZ

pátém místě, dorazili do cíle CZAR Team Berghaus/Merida/Nutrend v obsazení Tomáš Vaněk, Petr Bloudek, Jiří Lorenz a Zuzana Weissová. Osmým a posledním týmem, který byl klasifikován, byl Salomon-Suunto/OpavaNet CZE II v sestavě Marek Navrátil, Pavel Paloncý, Michal Peitz a Petra Nováková.

Vyhráli Poláci, druzí byli Rusové, třetí Estonci. Vítěz získal možnost startu zdarma na Mistrovství světa v AR v Kostarice (www.arcostarica.com). VýSLEDKy:1. místo: SALEWA TRAILteam (Polsko)2. místo: garmin/Arena/RedFox (Rusko)3. místo: ACE Adventure/Ebike.lv (Estonsko)4. místo: Salomon/Suunto/OpavaNet (ČR)5. místo: CZAR Team Berghaus/Merida/Nutrend (ČR)8. místo: Salomon-Suunto/OpavaNet CZE II (ČR)

ZIMNí ADVENTURE RACE OČIMA ZÁVODNíKA MARKA NAVRÁTILA „VRACELI JSME SE DOMů JAKO Z VÁLKy. VyČERPANí A DOBITí“

Jelikož je adventure race závod smíšených družstev, sháníme vždycky pracně aspoň jednu holku. Těch schopných a ochotných absolvovat třídenní martyrium v polské zimě,

Page 90: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec90

nebylo moc. Nakonec jsme dali náš tým konečně dohromady a vyrazili v úterý 22. ledna do polského Regietówa v sestavě s Pavlem Paloncým, Michalem Peitzem a AR nováčkem Petrou Novákovou. Regietów je malá vesnice u slovenských hranic severně od Bardejova. Zvláštní mi přišlo, že některé nápisy tu jsou v ukrajinštině, když Ukrajina je ještě minimálně 70 km východněji.

Mám-li popsat trochu kraj, přijde mi, že je to hustě osídlená oblast. Všude narazíte na nějaké osady, vesničky, stavení. Hory nejsou vysoké, ty nejvyšší mají něco přes 800 metrů. O to víc se zdá být celá krajina víc spletitá, těžší na orientaci.

Centrem závodu byl velký koňský statek, který byl kromě chovu koní významný i jako turistické a kulturní centrum širokého okolí. Ubytovali nás v pěkném hotýlku, který byl součástí areálu. A docela to v něm žilo – hlavně večer. Ten jsme my věnovali především přípravám.

Skladba závodu nebyla složitá, depa byla celkem jasná, ale přesto jsme s definitivním nabalením museli čekat až do oficiálního výkladu trati a ten byl až kolem 20. hodiny. V zimě navíc potřebuje člověk přece jen víc výbavy. Různé pomůcky proti chladu, NRC fólie, výhřevné polštářky, návleky na boty, více prádla, rukavic a čepic a šátků na výměnu atp. Nesmí se zapomenout na jídlo a pití a taky je potřeba přezout kolo, protože bez plášťů s hřeby by byl holý nesmysl vydávat se na trať. Namrzlé cesty s ledovou krustou a vyjetými kolejemi znám už dobře z předešlých ročníků a vím, že bez hřebů si koledujete o pořádný pád z kola.

Ráno v den startu jsme veškerou výbavu rozvezli podle pokynů pořadatele na určená místa. Kolem

Page 91: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 91

půl deváté jsme nasedali do autobusů, které nás dopravily na start do města gorlice. S vyhlídkou na další dny v mrazech se nám moc nechtělo opustit vyhřáté sedačky, ale řidič nás nakonec slušně požádal, ať už konečně vypadneme, že musí zase dál. Prolog ve městě byl prvním překvapení. Mapa, kterou jsme dostali, vlastně žádnou mapu nezobrazovala. Byly na ní jen zaneseny start, cíl a kontroly s mapovým prvkem v kroužku. K tomu popis, o jakou kontrolu jde. Ty pro jistotu zpřeházel, takže například na kontrole označené jako A se nacházela kontrola C. Měli jsme doběhnout městskou zástavbou na místo kontroly pouze podle směru (azimutu), tam ozpoznat, o jakou kontrolu skutečně jde, a správně ji označit do karty. Za každou špatně označenou kontrolu bylo 10 trestných minut a za každou nenalezenou 20 minut. Největší problém byl s nejvzdálenějšími kontrolami, kde se směr a vzdálenost postupu špatně držely a odhadovaly, ale nakonec jsme si s tím poradili. Posbírali jsme je všechny v limitu a vyrazili jsme na první dlouhou etapu – trek (běh) v délce cca 42 km. Vyráželi jsme z 3. pozice, takže jsme se nechali vést

vyšlapanými stopami, což vždycky trochu usnadňuje postup. Petra jako nováček běžela v úvodu hezky, běhání pro ni bylo přijatelnější disciplínou než jízda na kole. Ale bylo vidět, že není zvyklá běhat s batohem na zádech, tak jí ho Michal prakticky celou dobu nesl. Už mnohokrát jsem na různých závodech poznal, že běhání s výbavou v batohu na zádech je docela jiné. Chce to opravdu zvyk a trénink. Tempo jsme neměli nijak vražedné, ale to bylo jedno. Hlavním cílem bylo celý závod v kompletní sestavě dokončit, a tak nezáleželo na tom, jestli jsme teď na 3 nebo 10 pozici. Důležité bylo mít tempo vyrovnané, a to se dařilo. Do města Biecz, kde etapa končila, jsme dorazili večer kolem 19. hodiny. Na náměstí na nás čekala krásná, historická šedesátimetrová věž radnice ke slanění. Následoval gPS orientační běh po městě, což nám zabralo asi 40 minut, a tak jsme z provizorního depa ve stanu na další MTB etapu vyráželi až před 21. hodinou. Byla to tzv. score-lauf etapa, kdy si pořadí kontrol volí tým sám. Může se rozhodnout, jestli objede všechny kontroly, nebo nějaké vynechá, aby stihnul limit etapy. Pavel musel Petru

www.chcibezet.cz

Page 92: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec92

táhnout, protože měla pomalejší tempo, což bylo vzhledem k její nezkušenosti s jízdou na ledu a sněhu pochopitelné. Bylo jasné, že Petra stále ještě neví, do čeho se to pustila a co ji ještě přesně čeká. 131 km jízdy bylo těžších, než si uměla představit. Do konce etapy jsme dorazili asi hodinu a půl po limitu. Smůla. Organizátor nám sebral 3 body, které jsme na kontrolách předtím pracně sbírali. Přišli jsme i o čas, který jsme mohli věnovat v další trekové etapě lanovým aktivitám, takže jsme vynechali například dlouhé jumarování (výstup po laně vzhůru). Bylo to na draka, ale nevzdávali jsme to. Na konci trekové etapy jsme si ještě v depu vystřihli malý paměťový orienťák.

Před další cyklistickou etapou jsme se rychle občerstvili a malinko odpočinuli. Následující úsek byl sice o dost kratší než první (jen něco přes 60 km), ale moc jsme se nepovozili. Často jsme seskakovali ze sedla a třeba i hodinu tlačili bicykl neprůjezdným terénem, hlubokým sněhem a ještě do kopce. Dodržení limitu bylo opět těžké a museli jsme šlapat, co to dalo. To už jsme závodili druhou noc bez přestávky a moc příjemné stavy zrovna neprožívali. Nic naplat, rozhodli jsme se prospat. Půl hodinky muselo stačit.

V jídelně jsme si dali teplý bigoš (výborné polské národní jídlo podobné hustému segedínu) a každý jsme odpočívali, jak jsme kdo uměli. Já jsem se šel vyhřát do sprchy a tam jsem i prospal svou půlhodinku pod proudem teplé vody. To mě postavilo na nohy a na další etapu – první běžkařskou o délce asi 40km. Hned zkraje se ukázalo, jak důležitou součástí výbavy jsou skialpové pásy. Terén byl zpočátku členitý – do kopce, z kopce – bez vyjetých tratí. Potom ale přišla druhá část etapy, kde bylo možné pásy sundat a bruslit

po zasněžených cestách. Konečně to ubíhalo rychleji, ale netrvalo to dlouho. Škrvrrrrrk. Občas mi lyže škubly tak, že jsem šel lidově na hubu. Všichni jsme si poničili skluznice, ale v závodě to bohužel nejde řešit, prostě se musí dál.

Běžky jsme v další etapě opět vyměnili za oblíbené kolo. Asi po 25 km přesunu do hor jsme zastavili u horské chaty. Bylo někdy brzo odpoledne a servírované teplé jídlo nám opět přišlo vhod. únava se stupňovala a třetí noc se proměnila tak trochu v noc zombií. Do půlnoci to ještě šlo, ale Petra prosila už nějaký čas, ať si někde odpočineme. Věděl jsem, že musíme, ale lehnout někde venku v mrazu nebylo možné. Zoufale jsme hledali alespoň nějaký přístřešek, stodolu nebo kůlnu. Marně. Postupovali jsme tedy dál a doufali, že na další kontrole si odpočineme v chatě, kterou jsme našli na mapě. Zima a únava se mezitím stupňovaly. Obzvláště při dvojím přechodu místní říčky se to skoro nedalo vydržet. Bohužel až na místě jsme zjistili, že se teplého krbu nedočkáme. Na místě stála opuštěná a nedobytně zabezpečená budova. Stodola za ní byla taky zamčená. Až z druhé strany jsme našli otevřená maličká vrátka do jakési místnůstky podobné zemljance o velikosti 2,5 x 1,5 metrů. Co na tom, že to byl možná chlívek. Petra neváhala ani chvíli, vlezla dovnitř, sedla a spala. Postupně jsme se tam vměstnali všichni 4. Bylo tam sice tepleji, než venku, ale žádná Havaj to nebyla. Poseděli jsme si vevnitř 15 minut a pokračovali dál do depa. Abych se rozehřál, oběhl jsem několikrát tu chatu a ostatní se mezitím nějak sebrali. Byla asi největší zima za celý závod. Moc si z tohohle úseku nepamatuju a asi ani Pavel ne, protože jsme se motali únavou. Scházel jsem z cesty a zastavil se až v příkopu, kde jsem se probudil a

zahlédl jsem Pavla, že je na tom podobně. To se mi stalo mnohokrát, ten postup se zdál nekonečný. V depu jsme se pořádně najedli a naordinovali si hodinový spánek, než vyrazíme na poslední MTB etapu.

Poslední den je vždycky nejhezčí. Vidina cíle je silná motivace jít dál. Navíc krásně svítilo sluníčko a my se cítili zase plní sil. Šlo se do finále. Poslední disciplína nebývá běžnou součástí závodů adventure race.

Page 93: Běžec Únor 2013

Časopis Běžec / Únor 2013 93

Koně. Každý tým dostal dva. Dva závodníci se vezli, zbývající museli pěšky. A i když taková projížďka může vypadat lákavě, přenechal jsem místo v sedle kolegům. Přeci jen bylo dost mrazivo než abych se přestal hýbat. Dobře jsem udělal. Někteří koně občas uklouzli na ledu a dokonce spadli. Jiní se zase vzpírali a odmítali poslušnost. Nikomu se naštěstí nic nestalo a do cíle jsme dorazili všichni bez úhony. Ocenil jsem v cíli červený svařák místo

obligátního šampusu a pak už bylo vše podle očekávaného scénáře. Nějak jsem došel na pokoj, spadl do postele a spal až do večera, kdy bylo vyhlášení. Byl jsem spokojený, že jsme v plné sestavě dokončili závod, že Petra zvládla hned napoprvé takto těžký a náročný typ AR. Klobouk před ní dolů.

Pozn. redakce: Tým Marka Navrátila Salomon-Suunto/OpavaNet CZE II (ČR) se umístil na osmém místě z

16-ti týmů. Dobrodružství tím však nekončilo. Na cestě zpět se závodníkům z týmu Berghaus/Merida/Nutrend porouchalo auto a museli se nechat až do Česka odtáhnout.

www.chcibezet.cz

Page 94: Běžec Únor 2013

Únor 2013 / Časopis Běžec94

www.facebook.com/AktivityBezceStaň se fanouškem FB stránky a zjisti zda se mi podaří zdolat Mamuta ...

HON ZAČAL, BUĎ U TOHO, PŘIDEJ SE I TY !!!