Top Banner
- DET SKAL VÆRE SJOVT AT SPILLE BADMINTON! Læs om hvordan det har været for Anders Antonsen at tage springet fra ungdomsspiller til seniorspiller. side 6 FAIRPLAY OG USKREVNE REGLER Kender du de uskrevne regler og spiller du fairplay?Læs guiden på side 36 BADMINTON MAGAZINE DM U & U DM 2016
56

Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

Jul 27, 2016

Download

Documents

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

- DET SKAL VÆRE SJOVT AT SPILLE BADMINTON! Læs om hvordan det har været for Anders Antonsen at tage springet fra ungdomsspiller til seniorspiller.side 6

FAIRPLAY OG USKREVNE REGLER Kender du de uskrevne regler og spiller du fairplay?Læs guiden på

side 36

BADMINTON MAGAZINE

DMU & UDM 2016

Page 2: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

Nyd Club La Santa med en række nye spændende muligheder, de moderne Suites med udsigt og nye lækre faciliteter. Vi har bl.a. åbnet op for 2 nye olympiske svømmebassiner, nye aero-bics områder, en ny sportshal, nye squashbaner, et stort nyt golf træningsområde, et nyt cykelcenter og rekreative områder.

Bliv bedre til badminton og andre sportsgrene på Club La SantaHvert år afholder Club La Santa spændende og underholdende events indenfor en lang række sportsgrene. Her kan du blive bedre og lære mere om lige præcis den sportsgren der interes-serer dig. Eventugerne er intensive forløb med hovedfokus på én sportsgren eller ét område.

Læs mere om eventugerne på www.clublasanta.dk

Holstebro RejseCenter har været samarbejdspartner med Bad-minton Danmark i mere end 30 år, og vi er rigtig glade for og stolte over, at vi også i de kommende sæsoner skal sende vores bedste badmintonspillere på jagt efter medaljer overalt i ver-den. Vi giver danske badmintonfans mulighed for at rejse med ud i verden! Tilskuerrejser i 2017 · All England 2017· Sudirman Cup, Australien maj 2017 inkl. 2 ugers rundrejse· VM, Glasgow august 2017 - skriv og bestil programmer

Se mere på www.holstebrorejsecenter.dk eller ring til Mette Sørensen på tlf. 96 10 10 57

Masser af inspiration, energi og puls Badmintonoplevelser, træningslejre og klubture

Tlf. 96 101 057Tlf. 76 500 400

Stærkt samarbejde - også inden for sportens verden!

Page 3: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

UDGIVET AF Badminton Danmark · Idrættens Hus, Brøndby Stadion 20, 2605 Brøndby · tlf. 43 26 21 52 · e-mail: [email protected] badminton.dk · badminton-

denmark.com | TEKST Jonas Kildegaard · Stine Greve | REDAKTION Bettina Mortensen · Jonas Kildegaard | FOTO Badmintonphoto · Martin Guld | ANNONCESALG

FL sportMarketing, Agerbakken 21 · 8362 Hørning · tlf. 70 22 18 70 · e-mail: [email protected] | LAYOUT OG PRODUKTION FL SportMarketing · Agerbakken

21 · 8362 Hørning · tlf. 70 22 18 70 . e-mail: [email protected]

Hvordan er skridtet fra ungdomsbadmin-ton, hvor sejrene kommer på stribe, til seniorbadminton, hvor nederlag og fysik giver store udfordringer? Det forsøger Anders Antonsen at give sit svar på her ud fra sine egne erfaringer.

Kender du til badmintonsportens uskrevne regler og overholder du dem? Find svaret i guiden til, hvordan du sørger for god op-førsel på banen.

6 26 36

BadminPlay er et helt nyt spilkoncept, hvor leg, glæde og udvikling af tekniske og tak-tiske kompetencer er i højsædet. Her får du en introduktion til spillet, så du selv kan gribe ketsjeren og fyre den af.

FORORDDe danske mesterskaber for ungdom 2016 5

ARTIKLERAnders Antonsen: Det skal være sjovt at spille badminton 6

Badmintonslang og –udtryk 10

Når badminton bliver i familien 12

#vielskerbadminton 20

Spis som en verdensstjerne 22

BadminPlay: Få udviklet dine kompetencer på en sjov måde 26

Regler i BadminPlay 32

BadminPlay banerne 35

Fairplay og badmintonsportens uskrevne regler 36

Badminton har givet mig… 40

Hvad er Badminton Danmarks nye talentpris? 44

Og de nominerede er… 47

Find din vej gennem junglen – der er en ketsjer for alle 52

INDHOLD

Page 4: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

NU KAN DIT OK BENZINKORT BLIVE OP TIL 3 GANGE SÅ MEGET

VÆRD FOR LOKALSPORTEN

3 GB DATA

79.-79.-MND.79.-MND.79.-5 TIMERS TALE

Skift i dag til OK El og

OK Mobil

3 GB DATA

79.- MND.

5 TIMERS TALE

Skift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag til56

219

Skift i dag på www.ok.dk/lokalsportenDu kan støtte lokalsporten med 6 øre pr. liter benzin eller diesel, du tanker med dit OK Benzinkort. Bliver du samtidig mobil- eller elkunde, fordobler du støtten fra 6 til 12 øre. Er du både mobil- og elkunde, kan du tredoble støtten til hele 18 øre pr. liter, du tanker.

Læs mere på www.ok.dk/lokalsporten

Page 5: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

FORORD

Her i 2016 samler Badminton Danmark endnu en gang de forskellige aldersgrupper til et fælles ung-domsmesterskab. Udover at glæde sig til at afprøve de spillemæssige færdigheder mod andre spillere på samme niveau kan den enkelte spiller, foræl-dre og klubfolk glæde sig til at møde hinanden om den fælles interesse, badmintonsporten byder på. Ungdomsmesterskaberne er et mødested, hvor vi hilser på kendte ansigter, snakker og kigger på god badminton.

Deltagelse i de danske mesterskaber handler om at få de færdigheder, du har trænet på i sæsonen til at komme ud af kroppen under en konkurrence, der er større end mange andre. Det er ikke kun de spille-mæssige færdigheder, der skal i gang, men også din måde at tænke på og at løse udfordringer på.

Naturligvis vil du gerne vinde din kamp. Måske du kan vinde uden at spille helt op til dit bedste. Måske du skal præstere på dit højeste niveau for at vinde. Under alle omstændigheder gælder det om ”at få det bedste ud”. Det gør du bedst ved at holde fokus på, hvad det er for opgaver før og under kampen, du skal løse på den måde, som du har øvet dig på til træning og tidligere turneringer.

Efter kampen kan du vurdere, hvordan det gik med at løse opgaverne. Fik du dem løst godt? Var der noget, der ikke fungerede helt godt? Du kan altså godt have tabt kampen, men have lavet en rigtig god indsats. Du kan have vundet kampen og samtidig lave en præstation, du ikke er tilfreds med.

DE DANSKE MESTERSKABER FOR UNGDOM 2016

Med fokus på at løse opgaver i stedet for om du er på vej til at vinde, gør du det ret meget nemmere at præstere godt i kampe. Samtidig betyder dit fokus på opgaverne, at dine evner til at klare dem fortæller dig, hvordan du bliver en endnu bedre spiller. Både en sejr og et nederlag bliver til en fornuftig del af din videre udvikling.

Jo bedre du bliver til at løse opgaverne i kamp og til træning, jo bedre bliver du som badmintonspiller. Det er derfor vigtigt, at du hele tiden er med til at finde de opgaver, du skal i gang med. Det er dit ansvar, at du finder ud af, hvordan du bliver god til den opgave, du har stillet. Naturligvis er der trænere, andre spille-re, forældre, og andre der kan give dig med gode råd og vejledning. Men det er dig, der skal løse opgaven.

Det er et godt udgangspunkt for din udvikling, når du kan lide at arbejde med en udfordrende opgave. Det er også godt, at du ikke bare venter på, at andre skal hjælpe dig med at løse det svære for dig, men i stedet selv tager initiativ til at blive god til opgaven.

God fornøjelse med Badminton Danmarks ungdoms-mesterskaber 2016 både på banen og udenfor, og jeg håber, du kommer til at se tilbage med glæde på din deltagelse med dejlige oplevelser og tilfreds-hed med den måde, du har klaret dine opgaver og udfordringer.

Finn Trærup-HansenSportschef

NU KAN DIT OK BENZINKORT BLIVE OP TIL 3 GANGE SÅ MEGET

VÆRD FOR LOKALSPORTEN

3 GB DATA

79.-79.-MND.79.-MND.79.-5 TIMERS TALE

Skift i dag til OK El og

OK Mobil

3 GB DATA

79.- MND.

5 TIMERS TALE

Skift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag tilSkift i dag til

5621

9

Skift i dag på www.ok.dk/lokalsportenDu kan støtte lokalsporten med 6 øre pr. liter benzin eller diesel, du tanker med dit OK Benzinkort. Bliver du samtidig mobil- eller elkunde, fordobler du støtten fra 6 til 12 øre. Er du både mobil- og elkunde, kan du tredoble støtten til hele 18 øre pr. liter, du tanker.

Læs mere på www.ok.dk/lokalsporten

5

Page 6: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

ANDERS ANTONSEN: DET SKAL VÆRE SJOVT AT SPILLE BADMINTON

Han har altid vidst det. Altid haft lysten til det. Haft niveauet til det. Altid drømt om det. At blive profes-sionel badmintonspiller. Anders Antonsen er på vej mod sit mål: at blive en af de bedste badmintonspillere i verden. Men lige nu er han i gang med en hård over-gang – overgangen fra ungdomsspiller til seniorspiller.

For Anders Antonsen var tiden som ungdomsspil-ler ”fed”, som han selv udtrykker det. Han trænede rigtig meget, fordi han havde lysten, og fordi han havde muligheden. Ligesom den dag i dag var hans

18-årige Anders Antonsen har i en tidlig alder taget springet fra ungdomsrækkerne og op til seniorturneringer i ind- og udland. Selvom overgangen er hård, skal den stadigvæk være sjov.

AF JONAS KILDEGAARD

far halinspektør i Aarhus AB, og sammen med sin bror, Kasper, eller en anden kammerat, trænede han på livet løs. - Jeg synes, at min tid som ungdomsspiller var ret hård, fordi jeg trænede så meget, men det gjorde jeg fordi, jeg syntes, at det var rigtig sjovt. Det går op for en, når man bliver ældre, at ungdomsårene er for sjov. Det er nu, hvor man bliver senior, at det bliver alvor, siger Anders Antonsen, og opfordrer samtidig de unge spillere til at nyde tiden.

6 ARTIKEL

Page 7: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

- Det er vigtigt, at man har det rigtig sjovt i ungdoms-årene og synes, at badminton er rigtig sjovt. Der er ikke nogen trænere eller forældre, der skal prøve at putte noget ned over hovedet på en. Det handler om at have det sjovt.

MEGET MERE FYSIKSelvom Anders Antonsen spillede sin første senior-række-turnering som førsteårs U17-spiller og siden har spillet internationale turneringer, som blandt andet German Open og EM for hold med senior-landsholdet, kan det 18-årige talent stadig mærke udfordringerne i de voksnes rækker.

- Jeg er stadig i gang med overgangen til seniorræk-ken. Det kan jeg godt mærke, når jeg træner med de andre inde til forbundstræningerne. Det er en hård overgang. Man kan godt få nogle slag i starten, og det skal man være klar på. Du møder nogle spillere, som er bedre end en selv, og de kommer med en enorm fysik, siger Anders Antonsen.

Han mindes specielt sit første senior-DM, hvor han mødte en helt anden power, end han var vant til i ungdomsrækkerne.

- Jeg kan huske til mit første senior-DM i 2014. Der mødte jeg Rasmus Fladberg, som er rigtig stor og stærk, mens jeg selv var lille og svag. Der fik jeg en kæmpe lussing.

DET HÅRDE MED DET SJOVEDen unge Aarhus AB-spiller har altid været vant til at vinde. Han tog sin første titel ved U13-DM, og si-den da har han vundet U15-, U17- og U19-DM i her-resingle. Men nu begynder nederlagene at komme lidt tidligere i turneringerne, og han må knokle til forbundstræningerne for at holde sig skarp med de allerbedste danske spillere.

- På det her niveau er træningen rigtig, rigtig hård. De spillere, man træner med, er verdensklasse, så der bliver ikke lavet nær så mange fejl, hvilket betyder, at bolden er i gang i længere tid, og så bliver man bare mere smadret efter.

- Det kan være hårdt, når man render rundt i ung-domsrækkerne og måske er den bedste, men når du så kommer op i seniorrækkerne, får du nogle store nederlag, siger Anders Antonsen.

Det fysiske aspekt er blot ét af flere, når du går fra ungdoms- til seniorspiller. Et andet er også det men-tale, hvor der som teenager er mange tilbud, som må-ske kan virke meget sjovere end at spille badminton.

- Man skal være disciplinæret. Der er rigtig mange ting, som man må sige nej til. Specielt, hvis du er star-tet på gymnasiet eller andet. Man må stå fast og være god til at sige fra, selvom det kan være rigtig svært.

Men hvorfor så blive ved? Hvilken fornøjelse er der i at opleve, at fjerdbolden lander flere gange på sin egen banehalvdel end modstanderens? Og det i sam-menspil med de svære valg man må træffe udenfor banen, hvor venner, familie, kæreste, fester og bio-grafture bliver tilsidesat. Til det har Antonsen svaret klar – badminton er bare verdens sjoveste spil.

- Jeg har sat mig et mål om, at jeg vil være en af verdens bedste spillere. Jeg ved, at det er en lang vej, men jeg kan også mærke, at jeg udvikler mig. Og jeg synes stadigvæk, at det er super fedt og sjovt at gå til træning.

Så et godt råd, hvis du står overfor samme overgang, som Anders Antonsen: Vær forberedt på hård træ-ning og hårde kampe, men glem ikke det vigtigste; at have det sjovt.

Født: 27. april 1997Klub: Aarhus ABTitler i ungdomsturneringer: U13-, U15-, U17- og U19-DM. U17- og U19-EM.Kåret til Årets Komet i 2014.

Om Anders Antonsen

7ARTIKEL

Page 8: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

JAN

RG

EN

SE

N8 EVENTTITEL

Page 9: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

JAN

RG

EN

SE

N

9EVENTTITEL

Page 10: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

BADMINTONSLANG OG -UDTRYK

Vi har samlet en række udtryk, som for den inkarne-rede badmintonspiller måske virker ganske normale, men som måske ikke giver så meget mening for hep-pekoret på tilskuerpladserne.

FJER, ÆG OG BRILLERFørst og fremmest er ordet fjer den korte og nemme måde at sige badminton på, og med tanke på hvad vores kære badmintonbolde er lavet af, er det ikke helt skævt.

Ordet æg bruges, når modstanderen har 0 point. Så vinder man et sæt 21-0, har man uddelt et æg.

De fleste har hørt vendingen ”der er så meget kvinder ikke forstår”, som er forbundet med de udtryk i fodbold, som man nok skal være fodboldinteresseret for at forstå. Den slags udtryk findes også i badminton. For det er måske ikke alle forældre og bedsteforældre på sidelinjen, der forstår, hvad der menes, hvis en spiller får at vide, at han eller hun skal ”helt op på hegnet”.

AF STINE GREVE

Briller er det samme som dobbelt op på æg – altså hvis man vinder 21-0, 21-0. Navnet kommer af, at to nuller ved siden af hinanden ligner et par briller.

SKENår man i badminton hører nogen hentyde til skeen, er der ikke tale om den ske, de har med til at spise den medbragte pastasalat. Her er det ganske enkelt bad-mintonketsjeren der menes, og hører man vendingen op med skeen, betyder det således, at netspilleren i en double skal have sin ketsjer oppe og være klar til at fange boldene.

10 ARTIKEL

Page 11: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

HEGNET OG HELT OP PÅ HEGNETI løbet af dagen i badmintonhallen kan man også kom-me ud for at høre nogen snakke om hegnet. Dette er den lidt smarte måde at omtale nettet på.

I samme boldgade finder vi udtrykket helt op på heg-net. Dette kan bruges både i single og i double, og betyder, at den pågældende spiller skal være klar og i bedste fald nå bolden helt oppe ved nettet og så højt som muligt.

SNE PÅDe fleste ved nok, hvad et løft fra nettet er. Men hvis ikke, så antyder navnet på slaget i sig selv, at vi har at gøre med et slag, hvor bolden løftes væk fra nettet. Når det sættes sammen med, at der skal sne på løftet, er det dog for nogle ikke helt så lige til. Kort og godt betyder det, at løftet skal være meget højt, langsomt og langt, frem for hurtigt og fladt.

SERVESITUATION, UD I GRØFTEN OG IND I T’ETI forbindelse med doubler hører man tit og ofte om servesituationen, og det giver måske sig selv, at det

handler om den situation, hvori der serves. Men hvor lang er servesituationen egentlig? Og hvad betyder det, når spillerne får at vide, at de enten skal serve ud i grøften eller ind i T’et? Spørgsmålene er mange men frygt ej, hjælpen er nær. Servesituationen omhandler selve serven, returbolden og tredjebolden. Herefter er man ude af servesituatio-nen. En serv ud i grøften refererer til, at man server

bolden ud i banen - altså ud mod sidelinjerne. En serv ind i T’et betyder, at man server ind mod midten af banen, hvor servelinjen og tværlinjen danner et T.

SINGLE MED FORHINDRINGHvis man i løbet af tiden i hallen hører en dreng snakke om, at han skal spille single med forhindring, så er der ikke tale om, at der er oprettet en ny kategori, hvor der er spredt forhindringer ud over banen.

Den forhindring, drengen hentyder til, er, måske lidt groft, hans mixdoublemakker – altså er single med forhindring, en lidt smart måde at omtale mixdouble på for drengene.

FLYVHvis man er heldig, vil man i løbet af en double kunne overhøre den ene spiller, med opfordrende og måske lidt skinger stemme, råbe flyyyyyyyv! til sin makker. Men hvis man her forventer, at den ene spiller folder vingerne ud og flyver elegant rundt på banen, bliver man skuffet.

Der er tale om, at den ene spiller opfordrer sin makker til at kaste sig efter en bold, der må-ske ellers vil være svær at nå. Vælger makkeren at følge opfordringen, vil det måske blive underholdende at se på, men en elegang flyvetur bliver det næppe til.

Der findes altså i badminton mange mærkelige udtryk, som det kræver lidt kendskab at forstå, men forhåbentlig er det ikke længere helt sort snak, når den ene spiller siger til den anden grib skeen og lad os spille noget fjer!.

FUN FACTHar du også undret dig over, hvorfor stillingen 2-0 i en badmintonkamp på engelsk udtales two – love og ikke two – zero eller two - nil? Forklaringen er, at man i badminton jo regner nul point som et æg. Ordet æg hedder på fransk æufs, og udtalen af det minder, med lidt god vilje, om udtalen af ordet

love. Det har badmintonverdenen taget til sig, og der-for bruges denne betegnelse for det at have nul point.

Har vi glemt noget slang eller nogle udtryk, eller har du opfundet dit eget? Så skriv det til os på vores Facebook-profil eller skriv udtrykket på Twitter og anvend #baddk og #vielskerbadminton. Vi glæder os til at læse jeres bud.

11ARTIKEL

Page 12: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

NÅR BADMINTON BLIVER I FAMILIENBadmintonsporten er en stor del af Rasmus Fladberg og familien, hvor forældre-nes erfaringer og støtte har været med til at forme vores nye danmarksmester i herresingle.

AF JONAS KILDEGAARD

12 ARTIKEL

Page 13: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

Siden Rasmus Fladberg var helt lille, har han set DM i fjern-synet. Her så han flere gange Peter Gade stå øverst på me-daljeskamlen. I de sekvenser drømte han tit om, at han selv kunne komme til at stå der en dag. Nu ser han ikke længere DM i fjernsynet. Nu spiller han selv. Og nu er drømmen blevet til virkelighed.

I Aarhus Stadionhal blev Rasmus Fladberg nemlig hædret med en guldmedalje og pokal ved Yonex DM2016, efter han havde besejret sin gode kammerat Emil Holst i finalen. Dermed kunne Fladberg-efternavnet endnu engang skrives i histo-riebøgerne efter 29 år.

For Rasmus Fladberg var endnu ikke født, da hans far stod på samme podietrin, som sønnen selv kunne kigge ud fra søndag den 7. februar med en guldme-dalje om halsen. Otte gange vandt Steen Fladberg nemlig danmarksmesterskabet i mix-double og herredouble fra 1980 til 1987.

NÅR BADMINTON ER I BLODETForuden de otte danmarks-mesterskaber vandt Rasmus Fladbergs far også VM i mix-double med Jesper Helledie i 1983. Og Rasmus’ mor, Kirsten, har også hentet en imponerende badmintontitel hjem til familien, da hun i 1987 vandt All England.

Til trods for de flotte triumfer og to badmintonkarri-erer, som forældrene havde, blev det ikke en opvækst for Rasmus Fladberg, hvor han kunne opleve et liv som professionel badmintonspiller.

- Jeg har ingen minder fra mine forældres profes-sionelle karrierer. Det startede med, at vi kom ned i Køge Badmintonklub, hvor de stadigvæk spillede en smule og havde deres gang. Det gjorde, at jeg tidligt fik et kendskab til badmintonsporten, siger Rasmus Fladberg.

Forældrene skruede ned for deres aktive karriere, men badmintonsporten havde stadig sin plads i fami-liens liv. Så da Rasmus Fladberg i løbet af sin ungdom stiftede bekendtskab med flere sportsgrene, og til sidst måtte beslutte sig for, hvilken en han ville satse på, var valget klart.

- Det har helt sikkert spillet ind, at mine forældre selv spillede badminton. Jeg spillede rigtig meget fod-bold og tennis. Der havde jeg mange venner, som var vigtige for mig, men på et tidspunkt måtte jeg vælge, og der var jeg ikke i tvivl om, at det skulle være bad-minton. Det lå lige for, og det løb i blodet på mig.

FORÆLDREHJÆLP TIL SKADER OG KONTRAKTERMed sit valg af badminton begyndte Rasmus Fladberg sin drømmejagt efter en DM-titel. En jagt som i ungdomsårene ikke blev til noget, da han måtte nøjes med at være lige ved og næsten til Ungdoms-DM.

Men han kæmpede videre, og her var familien en vigtig medspiller.

- Jeg har brugt mine forældre på rigtig mange måder. Den indsigt de har omkring det spillemæssige og det at have en professionel karriere, har jeg brugt rigtig meget til at sparre med. Jeg har også brugt deres >>

13ARTIKEL

Page 14: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

FL Reklame · Agerbakken 21 · 8362 Hørning · [email protected] · t. +45 7022 1870

Mangler du et foreningsblad, eller har du allerede ansvaret for et, kan vi tilbyde at løfte opgaven med produktionen. Et foreningsblad er ofte det vigtigste binde-led mellem forening og medlemmer.

Vi har mange års erfaring og kan være behjælpelige med layout, tryk, distribu-tion og eventuelt annoncesalg til hel eller delvis finansiering af bladet.

Vi kan også altid give et godt tilbud på dine øvrige trykopgaver, f.eks. program-mer, billetter, plakater, flyers og visitkort.

Kontakt os for en uforpligtende snak, vi deler gerne ud af vores erfaring...

Page 15: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

erfaringer i forhold til sponsorer og kontrakter, siger Rasmus Fladberg.

Men det er ikke blot til det badmintonmæssige, at Rasmus’ forældre kan støtte og hjælpe deres søn.

- Min mor er uddannet fysioterapeut, og min far ar-bejder i Sport One Danmark, hvor han arbejder me-get med det kommercielle aspekt. Så på alle områder har jeg været ret godt dækket ind. Min mor har altid kunne hjælpe mig, hvis jeg havde skader eller fysiske problemer, og min far har kunne hjælpe mig med de kommercielle dele af sporten.

SKAL SLÅ SIN FAR I TENNISDen støtte og de erfaringer, som Rasmus har fået af sine forældre, betegner han selv som uvurderlige. Men selvom familien går op i sporten og ikke mindst konkurrencen i den, så må det ikke tage overhånd.

- Konkurrencegenet har altid været en del af os, men mine forældre gør også rigtig meget for at sørge for, at det hele ikke går op i sport og konkurrence. Jeg tror mest, at det er på drilleplan.

Alligevel er der et punkt, hvor Rasmus Fladberg nok ikke skal regne med at få støtte eller hjælp fra sin far.

- Jeg har et væddemål med min far, fordi han er overbevist om, at jeg ikke vil kunne slå ham i tennis inden, han bliver halvfjers. Jeg har ikke slået ham endnu, men jeg håber godt nok, at jeg når det, siger Rasmus Fladberg.

Skulle det ikke lykkes for Rasmus at slå sin far i tennis, kan han i hvert fald stadig prise sig lykkelig over at være danmarksmester anno 2016 i badminton.

Om Rasmus FladbergFødt: 30. januar 1992Bedrifter: 1. plads ved Yonex DM 20161. plads German Junior 2011 2. plads ved U-EM 2011 3. plads ved U-VM 2010

15ARTIKEL

Page 16: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

CH

RIS

TIN

NA

PE

DE

RS

EN

Page 17: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

CH

RIS

TIN

NA

PE

DE

RS

EN

Page 18: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016
Page 19: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

BILLETSALGET ER STARTET!FÅ SIKRET DIG BILLET TIL ÅRETS STØRSTE BADMINTONBEGIVENHED PÅ DANSK GRUND.

YONEXDENMARK OPEN PRESENTED BY DANISAPart of Metlife BWF Superseries Premier

VI SES I ODENSE I EFTERÅRSFERIEN

18. - 23. OKTOBERBILLETNET.DK

Page 20: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

#VIELSKERBADMINTON

Over 15.000 Facebook-brugere ved det allerede. At vi i Badminton Danmark har en Facebook-side, hvor vi dagligt opdaterer med blandt andet nyheder, resulta-ter, videoer, billeder og links. Vi er også på Instagram, hvor du får lov til at komme med om bag kulisserne i Badminton Danmark og med ned i træningshallen, hvor landstrænerne sørger for, at de bedste danske badmintonspillere bliver endnu bedre.

Her kan du blandt andet se den mest likede video i fe-bruar af Lars Uhre, som (forsøger) at deltage i trænin-gen, og se billeder af spillernes ankomst til lufthavnen efter EM-triumfen.

Vi er naturligvis også til stede på Twitter, hvor vi selv præsenterer dig for de seneste nyheder og holder dig opdateret med nyt om de danske spillere.

Så login på de sociale medier og følg os, hvis du vil have endnu mere på badmintonopleveren. Vi glæder os til at følges med dig.

Facebook: facebook.com/badmintondkInstagram: BadmintondenmarkTwitter: @Baddk

Her kan du se et udpluk af, hvad du kan opleve på vores profiler!

I Badminton Danmark elsker vi badminton, og vi elsker at give dig endnu mere badminton på de sociale medier.AF JONAS KILDEGAARD

20 ARTIKEL

Page 21: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

21ARTIKEL

Page 22: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

SPIS SOM EN VERDENSSTJERNEDer er ingen tvivl om, at for at præstere optimalt på badmintonbanen skal man spise ordentligt. Men hvad vil det egentlig sige? Det har vi talt med Viktor Axelsen om.

AF JONAS KILDEGAARD

22 ARTIKEL

Page 23: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

Hvornår og hvordan fandt du ud af, hvad der var godt at spise for dig som badmintonspiller?- Det gjorde jeg i en tidlig alder. Jeg har forsøgt at uddanne mig selv, så jeg selv ved, hvad der fungerer og ikke fungerer i forhold til kost. Det startede, da jeg begyndte til forbundstræning i Brøndby, hvor jeg selv begyndte at søge informationer og tale med diæti-sten. Siden da har jeg fundet en god vej, hvor jeg har en sund base. Det synes jeg, at alle burde gøre for at finde ud af, hvad der er godt for kroppen.

Hvad fandt du så ud af var vigtigt for dig?- Når det kommer til badminton og den store mæng-de træning, som følger med, er det vigtigt, at jeg spi-ser nok kulhydrater. Jeg spiser for eksempel mange ris, søde kartofler og kvalitetskød. Det er vigtigt, at man får fyldt kulhydratdepoterne op, men også at man får lidt godt fedt fra avocado og nødder.

Har du en kostplan, som du følger? - Jeg har haft en kostplan, men det har jeg ikke læn-gere. Jeg ved, hvad der virker, og hvad der ikke virker. Man lærer at kende sin krop, og specielt som atlet hvor ens krop er ens tempel, hvis man kan sige det. Det handler om, at du ved, hvad der fungerer for kroppen, og så kan du godt de sidste ti procent af tiden have det hyggeligt med vennerne og spise lidt usundt. Jeg kan godt lide at gøre noget godt for min krop og spise sundt, men jeg er også meget seriøs omkring det, og alle behøver selvfølgelig ikke at gøre ligesom mig, men hvis man finder en tilpas balance mellem at spise sundt og have det sjovt ved siden af, så synes jeg, at det er det rigtige at gøre.

Kan du mærke forskel på din krop, hvis du ikke spiser det, som din krop har brug for?- Jeg kan helt klart mærke forskel. Hvis jeg blot spiste en Mars eller en donut før træning, fremfor havregryn, frugt og skyr, ville jeg klart kunne mærke forskel. Ikke blot til selve træningen, men også dagen efter, da kroppen jo også bruger ens kost til at restituere med.

Hvordan sørger du for at få den korrekte kost, når du rejser til mange lande, som måske ikke ligger inde med for eksempel skyr og havregryn?- Jeg ved, hvad der er gode protein- og kulhydratkil-der, og det er heldigvis rimelig nemt at finde, når vi er ude at rejse. Ellers har jeg altid noget proteinpulver eller proteinbarer, rugbrød, og havregryn som jeg kan tage, hvis det er umuligt at finde noget.

Hvor meget skal du spise i løbet af dagen? - Jeg er en høj gut på 194 centimeter og skal bruge

meget energi i løbet af en træningsdag på fire til seks timer. Når vi ligger i hård træning, skal jeg have cirka 4200-4500 kalorier om dagen for ikke at tabe mig. I de hårde træningsperioder træner jeg to timer om morgenen, noget behandling efter frokost og så om eftermiddagen træner jeg ofte benarbejde i en times tid og tekniktræning i en times tid.

Hvordan sørger du for at få den rette mængde kalorier?- Jeg spiser mange gange i løbet af dagen, fordi det er umuligt at sidde og kværne 2000 kalorier på én gang. Om morgenen spiser jeg en god morgenmad af for eksempel havregrød med bær og skyr. Efter fomiddagstræningen får jeg hurtigt noget at spise. Det plejer at være proteinpulver med to bananer. Til frokost sørger jeg for at spise ris eller kartofler med kylling og grønsager. Hvis jeg får tid til at tage en snack inden træning om eftermiddagen, gør jeg det, ellers gør jeg det bagefter. Det er ofte en pro-teinbar og noget frugt. Og til sidst spiser jeg en god aftensmad. Her sørger jeg for at få noget godt fedt fra avocado, nødder og humus, og så spiser jeg tit æg i form af en omelet for eksempel.

Et eksempel på Viktor Axelsens kost

i løbet af en dag:

Morgenmad: Havregrød med bær og skyr.

Mellemmåltid efter første træning: Proteinpulver med to bananer.

Frokost: Ris eller kartofler med kylling og grønsager.

Mellemmåltid før/efter anden træning: Havregryn eller en sandwich før træning.

Proteinbar og frugt efter træning.

Aftensmad: Avocado, nødder, humus og æg.

23ARTIKEL

Page 24: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

VIK

TOR

AX

EL

SE

N

Page 25: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

VIK

TOR

AX

EL

SE

N

Page 26: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

BADMINPLAY: FÅ UDVIKLET DINE KOMPETENCER PÅ EN SJOV MÅDEAF STINE GREVE OG JONAS KILDEGAARD

Kort sagt består en BadminPlay-kamp af fire forskel-lige småspil, som hver især fokuserer på forskellige tekniske og taktiske elementer. Derfor arbejdes der med anderledes banestørrelser og -former i de fire forskellige spil, og i to af dem er nettet sænket med 10 cm i forhold til den almindelige nethøjde.

I BadminPlay vil spilleren automatisk udvikle sine kompetencer på det tekniske og taktiske plan gen-nem de fire spil til både træning og ved turneringer. Det sker på en sjov og legebetonet måde, meget hur-

tigere end almindelig badminton, og kompetencerne kan overføres direkte til almindelig fjer.

I Badminton Nordjylland har de allerede afholdt en prøveturnering i BadminPlay, og her var udbyttet entydigt.

- De unge syntes, at det var rigtig sjovt. Vi kunne se, at spillet var meget lærerigt for dem, og det var i det hele taget en god oplevelse, siger Gitte Paulsen, formand i Badminton Nordjylland.

26 ARTIKEL

Page 27: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

>>

GOD TEKNIK OG SMARTE TAKTISKE VALG ER VEJEN FREMDe fire småspil i BadminPlay spilles med et enkelt sæt regler, så der i hvert spil er fokus på forskellige tekniske og taktisk kompetencer. Coaching er ikke tilladt på noget tidpunkt under en BadminPlay-kamp, så man skal som spiller i løbet af kampen foretage sig forskellige taktiske valg – både før, under og mellem småspillene.

Dermed kommer spilleren til at gøre sig nogle tanker om, hvad der fungerer, og hvad der måske ikke fun-gerer, samt tage beslutninger om, hvad der skal være det næste taktiske træk.

På den tekniske side stilles der krav til spillerne om at kunne spille til og fra forskellige områder på banen og skifte mellem at være offensiv og defensiv. For at præstere godt i en BadminPlay-kamp skal man altså mestre flere forskellige teknikker for at kunne gøre sig gældende i alle fire småspil.

Udviklingspotentialet ved disse tekniske og taktiske udfordringer gør, at BadminPlay er yderst oplagt at bruge som træningsform hjemme i klubberne. På den lange bane vil det nemlig være til stor gavn for den enkelte spillers udvikling at køre forløb med fokus på netop teknik og taktik.

- Vi bruger det også til træning, for det er jo stort set ikke anderledes end det, som de unge spillere allerede går og laver. Nu er det blot sat i et enkelt system. De går og leger med spillet i forvejen, og vi kan blandt andet se, at de bliver bedre til at skifte greb for eksempel, siger Gitte Paulsen.

FLERE SPILLERE I FREMTIDENBadminPlay vil altså være med til at skabe mere alsi-dige spillere, som besidder mange gode kvaliteter, og dermed øges deres chance for at gøre sig gældende på allerhøjeste plan.

Samtidig vil BadminPlay gavne mange af de spillere, der bruger badmintonsporten som sjov og afslappet motionsform. De vil nemlig opleve en positiv udvik-ling i deres spil på et taktisk og teknisk plan, hvor de ikke behøver gå på kompromis med legen og glæden ved spillet. Og netop den brede vifte af spillere, som vil have glæde af konceptet, er vigtig.

– Vi er ret sikre på at se en større gruppe spillere i fremtiden, der har de nødvendige kompetencer, hvorfra de kan udvikle sig mod verdenseliten. Men mindst lige så vigtigt er det, at BadminPlay gennem leg, udvikling og glæde vil fastholde flere spillere i badmintonsporten og gøre alle spillere bedre til badminton, uanset talent, ambitioner og trænings-flid, siger Bo Ømosegaard, Talentudviklingschef i Badminton Danmark.

27ARTIKEL

Page 28: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

FÅ DIN EGENLANDSHOLDSTRØJE!

SHOP.BADMINTON.DK

NU HAR DU MULIGHED FOR AT KØBE DET FEDE LANDSHOLDSTØJ FRA YONEX. KAN KUN KØBES HOS BADMINTON DANMARK

Page 29: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

Det er tanken, at BadminPlay som turneringsform lø-bende skal implementeres i andre rækker og alders-grupper end U13-E som bliver den første række med BadminPlay som turneringsform. Men allerede nu kan man tage kampen op med BadminPlay hjemme i klubberne. Det kræver blot, at man har et net, der kan sænkes, og lidt tape der kan sættes på gulvet.

- Det er intet problem at arrangere sådan en tur-neringsform. Vi har heldigvis redskaberne, hvor vi kan sænke nettet med de 10 centimeter, siger Gitte Paulsen.

Det kan for nogle være et praktisk problem at sænke nettet med ældre typer af netstolper, men BadminPlay kan sagtens spilles med nettet hæn-gende i en bue.

ANDERLEDES OG VARIERENDE BELASTNING GIVER FÆRRE SKADERBadminPlay gavner også spillerne på den lange bane. Foruden øget glæde ved spillet, og en god funda-mental teknisk kunnen og taktisk forståelse, vil spil-lernes fysik nyde godt af det nye koncept.

Da BadminPlay er et mindre fysisk betonet spil, be-laster det kroppen på en anden måde og med færre spidsbelastninger end ved almindelig badminton.

På de kommende sider kan du læse om reglerne i de fire forskellige småspil samt finde en illustration af, hvordan de forskellige baner ser ud.

29ARTIKEL

Page 30: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

HA

NS

-KR

IST

IAN

VIT

TIN

GH

US

Page 31: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

HA

NS

-KR

IST

IAN

VIT

TIN

GH

US

Page 32: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

Generelt:• En BadminPlay-kamp består af fire småspil – vinderen af kampen er den spiller, der først har vundet tre småspil.• Lodtrækning afgør, hvem af de to spillere, der vælger, hvilket småspil man starter med. Herfra er det den spiller, der er samlet bagud, der vælger. Har man vundet lige mange småspil, er det taberen af det netop spillede småspil, der vælger.• I hvert småspil spilles der ét sæt til 11 point. Dog skal man vinde med to overskydende point, så fra stillingen er 10-10, spiller man, indtil den ene spiller har 2 point mere end den anden.• Den spiller, der har valgt det pågældende småspil starter med at serve.• Serven skifter efter hver duel og følger altså ikke den spiller, som har vundet den forgående duel.• Er stillingen 2-2 efter de fire småspil, skal der spilles en ”Golden Match”. Her skiftes de to spil- lere til at vælge et småspil fra, og det afgøres ved lodtrækning, hvem der starter med at vælge et småspil fra. Til sidst er der ét småspil tilbage, og det er i dette, at ”Golden Match” afvikles.• Fra en BadminPlay-kamp starter med lodtrækning, til den slutter, må spillerne ikke modtage coaching af nogen art. Hverken under eller mellem småspillene.

Spil 1 – Forbanekamp (se illustration 1 og 2, side 35)Banen • Afgrænsning af banen: Der spilles kun på forbanen. Dette gøres ved at lave en ny parallel linje med nettet 215 cm foran baglinjen. • Bredden afgrænses af singlesidelinjerne. • Nettet sænkes med 10 cm. Spillet • Serven kan afgives overalt i felt B, og den skal ind i modstanderens felt B for at blive godkendt. Serven behøver ikke at være på skrå.• Modtageren må stå overalt i felt B og modtage serven, men servereturen skal spilles ind i serverens felt B.• Herefter fortsætter spillet i felterne A og B.

REGLER I BADMINPLAY

32 ARTIKEL

Page 33: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

Spil 2 – Angreb mod forsvar (se illustration 3, side 35) Banen • Afgrænsning af banen for den angribende spiller: Fra baglinjen og frem til den nye tværlinje 215 cm foran baglinjen = felt C+D.• Afgrænsnings af banen for den forsvarende spiller: Den nye tværlinje 215 cm foran baglinjen og frem til nettet = felt A+B.• Bredden afgrænses af singlesidelinjerne. • Nettet sænkes med 10 cm. Spillet • Det er altid den forsvarende spiller, der server. • Serven kan afgives overalt i felt B, og den skal ind i modstanderens felt C+D for at blive godkendt. Serven behøver ikke at være på skrå.• Modtageren må stå overalt i felt B+C+D og modtage serven. • Efter servereturneringen fortsætter spillet i den angribende spillers felt C+D og i den for- svarende spillers felt A+B.• Efter hver duel skifter spillerne mellem at være i angreb og i forsvar.

Spil 3 – Sidelinjespillet (se illustration 4 og 5, side 35)Banen • Afgrænsning af banen: Der laves to nye sidelinjer, som løber parallelt med de eksisterende singlesidelinjer. Linjerne laves 100 cm inde på banen i forhold til singlesidelinjerne. • Længden afgrænses fra baglinjen frem til den forreste servelinje. • Normal nethøjde.Spillet • Serven afgives normalt: Fra højre til højre servefelt ved lige point og venstre til venstre ved ulige point.• Efter serven fortsætter spillet inden for de nye linjer. Der spilles altså ikke midt på banen, men fra de nye sidelinjer og ud til singlesidelinjerne i begge sider af banen plus foran forreste servelinje.

Spil 4 – Tag væk-spillet (se illustration 6, side 35)Banen • Afgrænsning af banen: Som normal singlebane, men midterlinjen forlænges helt op til nettet. • Banen inddeles i seks felter: To foran servelinjen helt oppe ved nettet, de to store servefelter og de to baglinjefelter. • Normal nethøjde.Spillet • Hver spiller vælger ét af de seks felter på egen banehalvdel fra. Det felt, der vælges fra, er ikke længere en del af banen, og derfor må modstanderen ikke spille i dette felt. Begge spil- lere må gerne fravælge det samme felt.• Vinderen af forrige spil vælger først. • Begge spillere må i løbet af sættet vælge om én gang – vælger man et nyt felt fra, vil det første felt, man fravalgte, igen være en del af banen.• Man markerer det fravalgte felt ved at placere en badmintonbold uden for doublesidelinjen ud for det pågældende felt.• Serven afgives normalt: Fra højre til højre servefelt ved lige point og venstre til venstre ved ulige point.

33ARTIKEL

Page 34: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016
Page 35: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

D

D

C

C

B

B

A

A

A

A

D

D

C

C

B

B

D

D

C

C

B

B

D

D

C

C

B

B

A

A

A

A

D

D

C

C

B

B

D

D

C

C

B

B

1

2

4

2

1

3

5

6

6

5

3 4

B

B

B

B

B

B

B

B

B

B

A

A

A

A

B

B

B

B

B

B

D

C

B

B

Forsvar

Servefelt

Lige

Nettet sænket 10 cm. Nettet sænket 10 cm. Nettet sænket 10 cm.

Servefelt

Ulige

A A

D

C

B

Angreb

B

D

C

B

B

D

C

B

B

Servefelt Servefelt

Ulige Lige

1. FORBANESPILLET- serv og servemodtagning

4. SIDELINJESPILLET- serven

3. ANGREB MOD FORSVAR

6. “TAG VÆK”-SPILLET- begge spillere tager et

valgfrit felt væk (1-6)

2. - fra og med 3. bolden

5. - efter serven

BADMINPLAY - BANERNE:

35ARTIKEL

Page 36: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

FAIRPLAY OG BADMINTONSPORTENS USKREVNE REGLER

JUBELDen mest kendte af de uskrevne regler handler om, hvordan man opfører sig på banen. Nærmere bestemt går den på, hvordan og hvornår man jubler over et vundet point. Her er tommelfingerreglen, at man ikke jubler, når modstanderen laver en fejl. Det betyder altså, at når man selv laver et vinderslag, og slår bol-den i gulvet, er det helt okay at juble.

Men hvad så, hvis man presser modstanderen til at lave en fejl? Altså, hvis man har slået det ene gode

I langt de fleste sportsgrene findes der en hel bunke regler, som ikke er at finde i det officielle reglement – de såkaldte uskrevne regler. Badminton er ingen undtagelse. Her får du et bud på, hvad du som spiller kan gøre for at overholde de uskrevne regler og dermed udvise fairplay over for dine mod- og medspillere.

AF STINE GREVE

slag efter det andet, og drevet modstanderen rundt på banen, hvilket til sidst ender med en fejl fra mod-standeren? Dette er lidt en gråzone i forhold til jubel, for på den ene side, er man selv årsagen til, at man vinder bolden, hvorfor man gerne må juble, men på den anden side er det også en fejl fra modstanderen, som antyder, at jubel her ikke er på sin plads.

Dette bringer os videre til pointen om, hvordan man jubler. På egne, rene vinderslag er det okay med høj-lydt jubel, men på fejl fra modstanderen, som man

36 ARTIKEL

Page 37: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

selv har fremprovokeret ved godt spil, vil en mere afdæmpet jubel være mere passende. Dermed er det altså okay at knytte næven og juble afdæmpet, hvis man virkelig får fremtvunget en fejl fra modstanderen ved selv at spille godt.

Laver modstanderen derimod en nem fejl eller mis-ser en oplagt vinderbold, er det bestemt ikke okay at juble.

Ved alle jubellejligheder er det dog vigtigt at huske, at man aldrig må juble direkte op i hovedet på modstan-deren og dermed provokere. På samme måde er det også ilde set, hvis man demonstrativt knytter næven og vifter med den i retning mod modstanderen.

HVEM DØMMER HVOR?Reglementet siger, at hver spiller eller par dømmer på egen banehalvdel – og sådan bør det også være. Desværre ses det indimellem, at ikke alle spillere og/eller forældre er indforstået med dette, og så opstår problemerne.

Det sker som regel, hvis en spiller føler, at modstan-deren snyder gentagne gange. En sådan situation kan også være frustrerende, men det er vigtigt at huske at lige meget hvad, så fortsætter man selv med at dømme retfærdigt.

Dermed ikke sagt, at man skal acceptere snyd, men løsningen er ikke selv at begynde at gøre det samme. Føler man sig snydt, er det okay lige at rette henven-delse til modstanderen og give udtryk for dette, men hvis det ikke hjælper, er det dommerbordet, der skal involveres, så de kan løse problemet på en god og retfærdig måde.

DET ER SURT AT TABE, MEN…Alle der spiller badminton ved, at det aldrig er sjovt at tabe en kamp, men der er bare nogle kampe, der er værre at tabe end andre. Taber man en kamp stort uden at have været i nærheden af sejren, er det lidt nemmere at acceptere, end hvis man taber en tæt tresætter, hvor man måske endda har haft matchbold undervejs.

Lige meget hvordan man taber, er det vigtigt at huske at opføre sig ordentligt over for sin modstander. Det betyder, at man ikke kyler rundt med sin ketsjer under-vejs. Heller ikke når man har tabt kampen.

Vigtigst af alt siger man altid tak for kampen. Det er en situation, hvor man udviser respekt for sin modstander og anerkender hans eller hendes præstation – og så er det faktisk lige meget, om man har vundet eller tabt.

HUSK NU DET GODE HUMØR OG DEN GODE TONEDet er sjovt at spille badminton, og det må man meget gerne udstråle, når man spiller. Husk at nyde øjeblik-kene på banen og smil – det smitter! Et vigtigt middel til at få det gode humør til at være fremtrædende i badmintonhallerne rundt omkring er at huske at snak-ke pænt og ordenligt til hinanden.

Tal opmuntrende og pænt til din makker – han eller hun ved godt, at det er ærgerligt at lave en fejl, så en opmuntrende kommentar er meget bedre end kritik. Lige såvel som man skal snakke pænt til sin makker, skal man også huske at gøre det til modstanderen.

Bare fordi man står på hver sin side af nettet, betyder det ikke, at man må snakke grimt til og om hinanden. Hvis vi husker at opretholde den gode tone, så kom-mer det gode humør automatisk som resultat heraf.

Og husk så, at selvom man måske er modstandere og konkurrenter på banen, så kan man sagtens være gode kammerater uden for banen, når kampen er slut.

Fairplay opstår, når de uskrevne regler overholdes, så tag den viden med jer rundt i hallerne, og når I spiller turneringer – rigtig god fornøjelse!

37ARTIKEL

Page 38: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

Vestergade 6 • 6622 Bække • Tlf. 75 38 93 00 • www.iversenbus.dk

Iversen Busser & Taxi ApS

Industrivej 19 • 6580 VamdrupTlf. 76 93 94 00 • www.teknos.dk

GRØNVANG

Grønvangsallé 2a • DK-6600 Vejen • Tlf.: 7536 0005 • www.gronvang.dk

Grønvang producerer kvalitetsmargariner til bageri-, catering – og detailmarkedet.

Dalgas Alle 11• 6600 VejenTlf. 7536 1459 • Mobil: 2260 4300

www.malerfirmabuhl.dk

Page 39: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016
Page 40: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

BADMINTON HAR GIVET MIG…

- Jeg startede først til badminton, da jeg var 12 år. Min første landsholdsudtagelse fik jeg som U18-spiller, som det hed dengang, og jeg vandt mit første dan-marksmesterskab og europamesterskab i mixdouble, da jeg var andenårs-U18-spiller. Så det var ligesom springbrættet til min seniorkarriere.

I denne serie kigger vi nærmere på, hvad badminton har betydet for forskellige personligheder. I dette magasin har vi talt med Thomas Stavngaard, der er eli-tecentertræner i Brøndby. Han fortæller om sine største badmintonoplevelser, om at træne de bedste spillere i landet og om at miste fortænder til fodbold.

AF JONAS KILDEGAARD

- Min sejr ved Yonex Denmark Open i 1996 har nok været højdepunktet for min badmintonkarriere på det individuelle plan. I double har det været helt specielt at være med til verdensmesterskabet og Thomas & Uber Cup. Det har været nogle rigtig store oplevelser. Vi klarede os rigtig godt det første år, hvor jeg var med til Thomas & Uber Cup, hvor vi kom i finalen.

40 ARTIKEL

Page 41: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

Det er sjældent, at Danmark når en finale i den turnering, så det var en kæmpestor oplevelse, og jeg var kun 21 år, så det gjorde ikke oplevel-sen mindre. Samtidig er det at spille for et hold noget helt unikt.

- Jeg spillede fodbold i ungdomsårene og fort-satte også med det i nogle år, selvom jeg be-gyndte til badminton. Jeg begyndte egentlig med badminton, fordi min mor syntes, at fod-bold var for voldeligt. To gange havde jeg fået slået mine fortænder ud. Den ene gang var jeg i en hovedstødsduel, og så fandt jeg den ene tand i græsset efterfølgende.

- Det fællesskab, som man har som badminton-spiller, er ret fantastisk. Vi var på mange ture med Sjællandskredsen til Fyn og Jylland, hvor der var mange unge spillere med, og der fik vi noget rigtig godt socialt. Vi var desværre ikke på samme slags ture med fodbold.

- Badminton har hjulpet mig med at sætte per-sonlige mål og træffe valg – også de valg, der ikke er helt så sjove. Blandt andet stoppede jeg som aktiv i en ung alder af 25 år efter VM i Danmark i 1999. Det var et svært og stort valg, som jeg skulle tage for mig selv som mennesket Thomas.

- Jeg har været klubtræner lige siden, jeg stop-pede som spiller, og det er en kæmpe oplevel-se at være her i Brøndby, hvor jeg får lov til at

arbejde med de bedste i landet. Samarbejdet med de andre landstrænere er rigtig sjovt, da vi har haft mange spændende diskussioner om badminton og badmintonsportens udvikling.

- Jeg synes, at det er givende og sjovt at være træ-ner. Jeg arbejder meget med unge spillere, som er på vej frem. Det er rigtig spændende at være med til at udvikle dem og måske være med til at vinde medaljer til Danmark.

UDM · DMU 2016

41ARTIKEL

Page 42: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

KA

MIL

LA

RY

TT

ER

JU

HL

Page 43: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

KA

MIL

LA

RY

TT

ER

JU

HL

Page 44: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

HVAD ER BADMINTON DANMARKS NYE TALENTPRIS?

SÅDAN ER DE NOMINEREDE BLEVET VALGT:Fra den 1. februar til og med den 1. marts havde alle mulighed for at indstille kandidater til talentprisen ud fra følgende kriterier:

Kandidaten har arbejdet med udvikling af badmin-tonspillere og badmintonmiljøer samt været ambas-sadør for badmintonsportens værdier: glæde, udvik-ling, fællesskab og oplevelser. Kandidatens indsats er kendetegnet ved:

I forbindelse med Ungdoms-DM indstifter Badminton Danmark en ny talentpris for at hylde talentarbejdet i klubberne.

Talentudviklingsmiljøet, f.eks. ved- At træning og aktiviteter byder på udfordringer, kræver fokus og engagement.- At have klare rammer og forventninger til samarbejdet i træning og i klubben.- At alle tager medansvar for udvikling og samarbejde både af sig selv og miljøet.- At samarbejde med alle relevante personer omkring spillernes udvikling og trivsel.

AF JONAS KILDEGAARD

44 ARTIKEL

Page 45: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

- At udvise engagement og oprigtig interesse for badmintontalenterne – både som unge spil- lere og som unge mennesker.

Badmintonmæssige og personlig udvikling, f.eks. ved- At fokusere på badmintonspillernes langsig- tede udvikling frem for det kortsigtede resultat. - At træningen tilgodeser principperne i alders- relateret træning.- At fokusere på udvikling af sportslige, person- lige og sociale kompetencer.- At fokusere på at spillerne lærer at mestre den med- og modgang, de oplever i deres bad- mintonkarriere. - At spillerne klædes på til at håndtere overgan- gen fra ungdomsspiller (talent) til seniorspiller (elite).

Egne kompetencer og udvikling, f.eks. ved- At engagere sig i sin egen udvikling og uddan- ner og dygtiggør sig specifikt i forhold til at arbejde med og udvikle unge talenter.

Ud fra de indstillinger, som Badminton Danmark modtog, skulle Badminton Danmarks talentpris-panel nominere fire kandidater til Badminton Danmarks talentpris. Panelet bestod af:

Kenneth Kruse Larsen, elite- og arrangementsansvarlig i Badminton Danmarks hovedbestyrelse Ole Colberg, formand i Badminton Danmarks ungdomselite-udvalgFinn Trærup-Hansen, Sportschef i Badminton DanmarkBo Ømosegaard, Talentudviklingschef i Badminton DanmarkRikke Siegemund, U19 Cheftræner i Badminton Danmark

Den endelige prismodtager blandt de fire nomi-nerede vil blive fundet ved en afstemning blandt ungdomslandstrænere, talentcentertrænere og deltagere på Trænernes dag 2015, og vinderen af Badminton Danmarks talentpris vil blive hyldet ved gallaen under Ungdoms-DM den 9. april.

Held og lykke til de fire nominerede!

45ARTIKEL

Page 46: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

RACO A/S Overgade 4 • 6670 Holsted

www.raco.dk og www.gse-electronic.com

Trailerlystester Pedaltrykmåler Stikdåsetester

Batteripolsko Ladetænger Stelbånd

Askov Fuger & Træbyg A/SSNEDKER - TØMMER - FUGER - GLAS

Arnfredsvej 2 6600 Vejen

Tlf. 75 36 27 73 • 40 18 27 73 • 40 19 27 73

[email protected] • www.askovfuger.dk

Håndværkervej 36600 Vejen

www.murvaerk.dkwww.kloak.dk

Alt inden for murer-, støbe- & kloakarbejdeLøsning af fugt og skimmelsvamp

75 36 17 04 Fax 75 36 78 04

BETONARBEJDE

BIRGER HANSEN& SØN ApS

Page 47: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

OG DE NOMINEREDE ER…

CHRISTIAN MØLLER MADSENChristian Møller Madsen er blandt andet indstillet for sit store arbejde med Stenhus Badminton College, som han var med til at starte op. Desuden bliver Christian Møller Madsen rost for sin professionelle og motiverende væremåde overfor de unge spillere, som han stiller store krav til – både badmintonfagligt og til deres udvikling af personlige kompetencer.

Han har arrangeret badmintonrejser til Kina, Sydafrika og Schweiz, hvor der ikke kun var badminton på me-nuen, men også mulighed for at bruge turene som dannelsesrejser. Desuden har han i forbindelse med

For første gang nogensinde uddeler Badminton Danmark sin nye talentpris. Talentpris-panelet har udvalgt fire nominerede, som kan vinde prisen, men hvorfor er det netop dem, der er nomineret? Det kigger vi nærmere på her.

AF JONAS KILDEGAARD

sit studie udviklet en ny testning af badmintonspil-lere. Sportschef i Badminton Danmark og medlem af talentpris-panelet, Finn Trærup- Hansen, uddyber her nomineringen af Christian Møller Madsen.

- Christian har arbejdet med at udvikle spillerne ud-over det badmintonmæssige. Han har arrangeret flere ture til udlandet, hvor badminton selvfølgelig har væ-ret omdrejningspunktet, men hvor der også har været fokus på det hele menneske.

- Via sit studie er han også højaktiv omkring testning af badminton, og på den måde synes vi også, at han >>

47ARTIKEL

Page 48: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

Vognmand Chr. Nielsen & Søn

Jordrupvej 4, Veerst 6600 Vejen

Tlf. 75 55 51 11

BOGODT

BrørupBoligforeningForretningsfører Gert Nielsen

Kirsebærvej 6 • 6650 Brørup

Ekspeditionstid:

Mandag, tirsdag, onsdag 9-13 • Torsdag 14-18

7538 1788 [email protected]

- det er godtat bo godt!

Page 49: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

bidrager med nogle nye ting i badminton. Samlet set har han en pakke, der indeholder faglighed og oplevel-ser foruden det badmintonfaglige, hvor han udvikler det hele menneske, siger Finn Trærup-Hansen.

LENNART ENGLERI indstillingen af Odense Badminton Klubs talenttræ-ner, Lennart Engler, bliver der lagt vægt på, at Lennart stiller store krav til de unge spillere, men altid tilpasser kravene efter alder og det enkelte menneske.

Han hjælper til så skole, træning, og det sociale liv kan gå op i en højere enhed ved at tage personlige samta-ler og samarbejde tæt med uddannelsesinstitutioner og forældre. Han inddrager desuden fagpersoner, der udover badmintontrænere omfatter fysioterapeuter og mentaltrænere. Det er blandt andet nogle af de ting, som talentpris-panelet har lagt vægt på.

- Lennart Engler er en utrolig energisk herre, som lige nu arbejder i Odense-området og som tidligere har arbejdet i Fredericia-området. Han har investeret enormt meget i at skole og uddanne spillerne i at være andet end blot badmintonspillere. Det ses blandt andet på det psykologiske område og kendskab til styrketræning, planlægningsmekanismer og så har han også udvist en interesse for et tværklubligt sam-arbejde, hvor han har arbejdet på tværs af regionerne for at skabe nogle træningsmiljøer, hvor der har været kvalitet i træningen, siger Finn Trærup-Hansen.

PREBEN NØRGAARDPreben Nørgaard, der er ungdomstræner og sports-chef i Solrød Strand Badmintonklub, er blevet indstillet til Badminton Danmarks talentpris for sin ildsjæleind-sats i klubben, hvor han både på bredde- og elitesiden leverer på højt niveau.

Og selvom Preben Nørgaard starter talentarbejdet fra de unge spillere får ketsjeren i hånden første gang, sørger han for, at de fortsat griber til den, når de skal videre til seniorrækkerne.

- Han er en af de trænere, der besidder en stor faglig-hed. Den faglighed gennemsyrer også det trænings-miljø, som de har i Solrød, så der er en rød tråd fra de unge til ældre årgange. Han har udvist stor interesse i overgangen fra ungdom til senior, som også er en del af begrundelsen for at nominere ham.

Preben Nørgaard har været med til at skabe flere landsholdsspillere, som ikke blot er blevet skolet med masser af badminton, men også klubbens værdisæt.

- Mr. Solrød, som vi kalder Preben Nørgaard, har jo bygget en klub op, som har nogle stærke værdier, og hvor der er lagt vægt på, at spillerne efterlever de værdier. Spillerne skal bidrage til klubbens drift og klubliv, siger Finn Trærup-Hansen.

STEEN THOMSEN OG PETER NEDERGAARDSom en samlet enhed er Steen Thomsen og Peter Nedergaard blevet indstillet til Badminton Danmarks nye talentpris. I Kolding Badminton Klub fungerer de to som klubbens trænerduo, hvor de i deres hverv som fuldtidstræner, ungdomstræner, seniorcheftræner (Steen Thomsen), ungdomscheftræner og sportsan-svarlig (Peter Nedergaard) udviser stort engagement og oprigtig interesse for de unge spillere – både på og udenfor banen.

For to år siden iværksatte trænerteamet et nyt kon-cept i klubben, hvor spillerne skulle arbejde individuelt med sine fokuspunkter i kombination med det sociale i klubben på tværs af alder og niveau.

- De to fra Kolding er dem, som måske har arbejdet inden for feltet i kortest tid, men de har lagt struktur over en rød tråd i klubben, som betyder, at klubben har arbejdet på tværs med naboklubber. Derfor har de to herrer arbejdet udover deres eget talentudvik-lingsmiljø og bidraget med deres viden flere steder.

BADMINTON DANMARK TAKKER FOR DE MANGE INDSTILLEDE Foruden indstillingerne af de fire nominerede til Badminton Danmarks nye talentpris, har vi modtaget rigtig mange indstillinger af personer i badminton-miljøet, som leverer en kæmpe indsats på talentud-viklingsområdet.

- Der er flere af de indstillede, som godt kunne have været blandt de nominerede. Så vi glæder os til at kigge på materialet til næste år igen. Denne gang er der indstillet nogle af de rigtig tunge drenge, kan man sige.

- Vi har lagt vægt på, at de her personer har arbejdet med talentudviklingsmiljø i flere år og har været med til at udvikle talentudviklingen. Vi har også lagt vægt på, at de har fokuseret på både det udviklingsmæs-sige i det badmintonfaglige, men også i det person-lige. De tilgodeser også Badminton Danmarks værdier, glæde, udvikling, fællesskab og oplevelser, siger Finn Trærup-Hansen.

I Badminton Danmark siger vi mange tak for de mange indstillinger, og vi ønsker de nominerede held og lykke.

49ARTIKEL

Page 50: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

JOA

CH

IM F

ISC

HE

R

Page 51: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

JOA

CH

IM F

ISC

HE

R

Page 52: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

FIND DIN VEJ GENNEM JUNGLEN – DER ER EN KETSJER FOR ALLE

Yonex har delt deres ketsjere op i forskellige serier, som hver især har forskellige styrker. Inden for hver serie findes en række forskellige modeller, hvor der er finjusteret fra model til model. Her kan du læse lidt om nogle af serierne, samt finde et bud på en ketsjer til begynderen, den øvede og til elitespilleren.

Doura-serien har fokus på at give spilleren power i forhånden og hurtighed i baghånden. Det er Yonex’s nyeste serie, og rummer blandt andet topmodellen Duora 10, som Lee Chong Wei spiller med. Duora 10 er den ketsjer, som der er lagt mest research i nogensinde.

Yonex har taget udgangspunkt i tanken om, at man som spiller har brug for forskellige ting i forhånden og i baghånden. Deraf kommer det generelle fokus i denne serie. For at opnå målet om mere stabilitet i forhånden og fart i baghånden har Yonex lavet to forskellige rammeformer og anvendt to forskellige rammematerialer i en og samme ketsjer.

Der bruges en form og materiale i forhåndssiden og en anden form og materiale i baghåndssiden. Dette

Det kan være en svær og forvirrende proces at investere i en ny ketsjer, for hvilke parametre skal man vælge ud fra? Der findes i dag rigtig mange forskellige ketsjere med hver deres styrke, og her får du en oversigt over nogle forskellige modeller, som Yonex lige nu har på markedet – og der er noget til både elite, begynder og et sted midt i mellem.

AF STINE GREVE

er særdeles revolutionerende inden for badminton-ketsjere og en helt ny måde at tænke på.

Står du som højrehåndet med Duora 10 i hånden, skal den orange side vende opad og den grønne nedad. Er du venstrehåndet er det omvendt. Skaftet i Duora 10 er ret stift, hvilket stiller krav til spillerens teknik og svinghastighed for at udnytte dens fulde potentiale.

Duora 10 er således et oplagt bud på en ketsjer til elitespillere, men denne serie rummer blandt andet også to all-around-modeller, som har en bredere ap-pel.

Nanoray-serien har fokus på hurtighed og accelera-tion i ketsjerføringen, og derfor indeholder den serie, ikke overraskende, en af verdens hurtigste ketsjer i form af modellen Nanoray Z-speed.

Serien består generelt af hovedlette ketsjere, hvil-ket giver mulighed for den hurtige ketsjerføring. Nanoray-ketsjere er til spillere, hvis spil er lagt an på at tvinge deres modstandere langt tilbage på banen via høj fart.

ARCSABER FB DUORA 10 NANORAY Z-SPEED

52 ARTIKEL

Page 53: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

UDM · DMU 2016

Også i Arcsaber-serien er der fokus på hurtig ket-sjerføring, men der er også lagt vægt på at skabe en høj grad af kontrol for spilleren. I serien findes blandt andet modellen Arcsaber FB, som er verdens letteste ketsjer. I denne serie sikrer øget holdbarhed og forbedret fleksibilitet, at rammen hurtigst muligt kommer tilbage til sin originale form efter et slag.

Muscle Power serien er lagt an på at skabe en unik interaktion mellem ramme og strenge. I denne serie er rammen og strengene meget tættere kontakt med hinanden end i andre serier. Dette skal give spilleren hurtige bevægelser og masser af power.

Power er også nøgleordet i Voltric-serien, hvor der nærmere bestemt er fokus på powerfulde smash, hvorfor ketsjerne i denne serie er mere hovedtunge end mange andre ketsjere. Dog har Yonex her søgt mod at kombinere power med hurtighed, hvilket er unikt for denne serie.

Voltric-serien er en serie med mange glimrende all-around-ketsjere og byder blandt andet både på mo-dellen Voltric 5, som appellerer til den gode spiller, som måske ikke er elite, men stadig spiller på et højt og solidt niveau.

I denne serie finder vi også Voltric Lite, der er møntet på begynderspillere.

Isometric-serien er skabt med konstant præcision hos spilleren for øje. Det kommer til udtryk ved, at ketsjerne i denne serie har mere firkantede hoveder, hvilket gør, at strengene på tværs og på langs af ketsjeren er lige lange.

Det har den effekt, at modellerne i denne serie har et større sweetspot end andre ketsjere. Dette gør, at man som spiller selv fra ydrepositioner på banen

kan ramme bolden rent og slå skarpe slag, hvorfor præcisionen i slagene bliver mere konstant.

I B-serien har man haft fokus på at skabe ketsjere med en bred appel, og med et hoved der er lidt større end på mange andre ketjsere. Det er især lykkedes med modellen B-6000I, som henvender sig til alt fra begynderspilleren til den erfarne hyggespiller. Her har man har leget med et større sweetspot for at skabe mere power og længde for spilleren.

Til de små har Yonex en Junior-serie, der blandt andet rummer ketsjermodeller fra Nanoray og Musclepower-serien - bare i juniorudgaver. Det vil sige, at de er noget kortere end de almindelige modeller.

Inden man køber sin nye ketsjer, er det altså vigtigt at beslutte sig for, hvad man forventer af ketsjeren. Hvis man gerne vil have en ketsjer med masser af power, kan man med fordel kigge i retning af de hovedtunge modeller. Men søger man i stedet en ketsjer, der er god i forbindelse med hurtig ketsjerføring, er det nogle helt andre kvaliteter, man skal holde øje med.

Derudover er en god tommelfingerregel, at jo bedre en spiller man er, jo stivere skaft på ketsjeren kan man med fordel gå efter. Dermed vil en elitespiller få noget helt andet ud af en ketsjer med et meget stift skaft, end både en habil spiller eller en begynder vil. Dette skyldes, at det er den rette balance mellem spillerens tekniske formåen og skaftets stivhed, der sikrer det fulde udbytte af ketsjeren.

Der findes altså noget til enhver smag og niveau, men for at finde det perfekte ketsjermatch er der en masse ting, man med fordel kan sætte sig lidt ind i. Gør man det, kan man med sikkerhed finde et ketsjer, der er lige i skabet – hvad enten man er på sin første eller tiende sæson.

B 6000I VOLTRIC 5 ISOMETRIC TR0

53ARTIKEL

Page 54: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016

Åbningstider alle ugens dage 8-20

ASKOV

Torvet 1, Askov • Tlf. 75 36 07 08

Benzin - hele døgnet

Find os på facebook

Sydjysk Lastvognsservice ApSVestermarksvej 11• 6600 Vejen

Tlf: 75 36 53 33www.sydjysklast.dk

NJ VIKAR- & RENGØRINGSSERVICE

Koldingvej 18DK 6600 VejenSe 30 29 48 66

Tlf. 22 74 11 22(tlf. tid fra 09.00 - 21.00)

www.nj-rengoeringsservice.dk

Besøg Kvickly Vejen. Byens lokale varehusKvickly Vejen støtter sporten.

Se mere på: www.kvicklyvejen.dk

Rådhuspassagen 1 • 6600 Vejen • Tlf. 76 96 28 22

Åbningstider:Man. – fredag : 09 - 17

Lørdag: 10 - 16Lukket Lørdag d. 08.12.07

Kom og besøg Kongeaa Trailercenterstedet hvor udvalget er størst ca. 1900 trailere på lager

Kongeaa Trailercenter A/S Stenbroallé 1-3 • 6650 Brørup

Tlf. 75 38 26 00

Udlejning Leasing

Finansering Reservedele

Værksted

Markedsrestaurationen har hver fredag siden 1966 serveret mad til Husdyrauktionens handelsfolk,

landmænd, kræmmere og besøgende.

Markedsvej 7, 6650 Brørup • Tlf: 75 38 23 [email protected]

www.markedsrestaurationen.dk

Page 55: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016
Page 56: Badminton Magazine - UDM & DMU 2016