Top Banner
3. februar 2012 Spændende guide til de mange online spilmarkeder. &
3

Artikler i Aarhus Stiftstidende 3. februar 2012

Mar 28, 2016

Download

Documents

Spændende guide til de mange online spilmarkeder.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Artikler i Aarhus Stiftstidende 3. februar 2012

3. februar 2012

Spændende guide til de mange online

spilmarkeder.

&

Page 2: Artikler i Aarhus Stiftstidende 3. februar 2012

04 / FREDAG 3. FEBRUAR 2012

Af Andreas Jæger, spilformidler for [email protected]

En af de helt store spil-lere på markedet er

Steam. Tjenesten fungerer via et program, som bruge-ren downloader og installe-rer. Der er et kæmpe udvalg på over 1400 spil og en impo-nerende brugertilslutning med omkring 40 millioner aktive brugere. Det er spil-virksomheden Valve der står bag Steam – de står i øvrigt også bag populære spilserier som Half-life, Counter-Strike og Portal. Steam er kendt for at være en solid og stabil tje-neste med masser af gode tilbud og gode muligheder for at kommunikere og spil-le sammen med sine venner via et simpelt interface.

Good Old GamesGood Old Games er et af de mere nicheprægede online spilmarkeder. Det speciel-le ved GOG er, at de spe-

cialiserer sig i salg af ældre klassiske PC-spil, som blandt andet Baldur’s Gate, Fallout, Ultima og Commandos. Via deres hjemmeside kan man få adgang til over 300 spil, der alle ligger i prisklassen 6-10 dollars per spil – altså omkring 35-60 kroner. Spil-lene downloades direkte fra hjemmesiden og er pakket på en sådan måde, at de er nemme at installere og spille på nyere styresystemer, hvil-ket ellers kan være ret svært med ældre spil. Til de fleste spil følger endda ekstra-materiale som sound-tracks, wallpapers og spilma-nualer.

GametapLigesom de øvrige udbydere tilbyder Gametap download af spil. Gametap adskiller sig dog ved også at tilbyde en abonnementsbaseret tje-neste. For et månedligt be-løb på 10 dollars (omkring 60 kroner) har man ubegræn-set adgang til over 600 spil. Udvalget af spil er bredt, men fokus er i høj grad på »Casual«-

gen-ren –

altså spil der er simple og

nemme at gå til og egner sig godt til de, der nor-

malt ikke spiller. Ud over de 600 spil tilbyder Gametap desuden ubegrænset adgang til over 300 ældre spilklassi-kere, som for eksempel Stre-et Fighter og Metal Slug.

Bibliotekets downlånOgså de danske biblioteker har online spiltilbud på si-den spilogmedier.dk. Her har man mulighed for at lå-ne spil på internettet, der

downloades og spil-les på ens compu-

ter. Det kaldes »downlån«, og ligesom almindelige udlån hos biblioteket

er det helt gratis. Down-

lån findes også for andre medier, som

normalt findes på bibliote-kerne. Blandt andet giver de danske biblioteker også mu-lighed for at downlåne mu-sik (bibzoom.com), lydbø-ger (netlydbog.dk) og ebøger (ereolen.dk) til ens computer.

Konsol onlineDet er selvfølgelig ikke kun på PC, at man har mulighe-den for at købe og downloade spil. Både Wii, Playstation 3 og Xbox360 har mulighed for internetopkobling og de-res egne online spilmarke-der (henholdsvis Wii Shop Shannel, Playstation Net-work og Xbox Live). Her kan man købe større spiltitler, der kan downloades direkte til konsollen. Udvalget er dog begrænset, og ofte kan man ikke købe de nyere spiltitler. Til gengæld har hver konsol et bredt udvalg af de førom-talte »Indie«-spil. De ældre spil er selvfølgelig også flot repræsenteret, da man kan købe spil fra de konsoller, der er gået forud for de nu-værende (for eksempel Su-per Nintendo, Nintendo 64, Playstation 1 og Xbox).

OnLiveSelvom deres services des-værre endnu ikke er tilgæn-gelige i Danmark, skal On-Live også nævnes i forbindel-

se med online spilmarkeder. OnLive er nemlig et muligt glimt ind i fremtiden for spil på internettet. OnLive giver mulighed for at »streame« spil – altså spille spil via in-ternettet uden at downloade og installere spillet først. Tje-nesten har omkring 200 spil tilgængelige indtil videre, og deres service kan bruges på computer eller ved hjælp af en lille boks, der tilsluttes fjernsynet. Man kan købe sig til enkelte spil eller tilmelde sig en abonnementsservice. Desuden er det netop blevet muligt at spille en del af spil-lene på smartphones og tab-lets, for eksempel Lego Har-ry Potter. Teknisk set funge-rer det ved, at spillene udnyt-ter OnLives computerkraft og sender billedet til din skærm. På den måde foregår det hele over internettet, og det er derfor lige meget, hvor kraftig din computer eller smartphone er. Det hele af-hænger af, om din internet-forbindelse er hurtig nok til at kunne streame spillet.

Find de bedste spilGuide. Det er nemt at komme i gang med at købe og downloade spil på internettet, og det giver mange fordele. Antallet af spilmarkeder kan dog virke overvældende. For hvordan finder man frem til de bedste udbydere, og hvordan adskiller udbyderne sig fra hinanden? Vi Her er et bud på nogle af de mange muligheder.

SIDERNE HER ER ET SAMARBEJDE MELLEM HOVEDBIBLIOTEKET OG ÅRHUS STIFTSTIDENDE OM FORMIDLING AF GAMING OG COMPUTERSPIL.

Bibliotekets gamingek-sperter står klar med gode råd og svarer på spørgsmål på stiften.dk, mens det her på siden handler om anbefalinger, nyheder, klassikere, interviews med interessante gaming-aktører og spændende vinkler på gaming.

GAMING

El

t

1

s er et a

2

de øvri3

deres s5

23

oteker4

Page 3: Artikler i Aarhus Stiftstidende 3. februar 2012

05/FREDAG 3. FEBRUAR 2012

Af Andreas Jæger, spilformidler ved [email protected]

På online spilmarkeder kan man med få mu-seklik få adgang til et kæmpe udvalg af spil. Det eneste, det kræver, er en PC eller en kon-sol med adgang til internettet. Spillene bliver hentet direkte fra internettet, og man slipper for de fysiske eksemplarer, der tager plads på hylderne. Online spilmarkedet præsenterer en ny og smart måde at få adgang til spil. Al-ligevel er der nogle ulemper forbundet med køb af spil online, hvilket betyder, at det ikke nødvendigvis er den bedste løsning for alle.

Blandt fordelene kan nævnes, at mange af de førende online spilmarkeder tilbyder de nyeste spiltitler. Og ofte er de billigere end de fysiske eksemplarer, og man slipper for at skulle forudbestille spillet, da man kan downloade spillet samme dag, som det ud-kommer. Flere spilmarkeder tilbyder endda, at man kan downloade spillet før selve udgi-velsesdagen. Man har direkte adgang til spil-let og skal hverken ud i byen og stå i kø eller vente på, at det ankommer med posten. Ud

over de nye spiltitler giver mange af online spilmarkederne også adgang til ældre spil, som efterhånden er meget svære at opdrive i de fysiske butikker. Nogle af spilmarkeder-ne er endda specialiserede i at udbyde ældre spil.

Færre produktionsomkostningerDet skal selvfølgelig også bemærkes, at en del af de spil, der udkommer i dag, slet ikke bliver udgivet i fysiske eksemplarer. Mange mindre titler er kun tilgængelige via inter-nettet, da udviklerne ikke har råd til at udgi-ve spillet fysisk.

Online spilmarkeder giver udviklerne en mere direkte vej til kunderne, og sparer dem for en stor del af de omkostninger, der er forbundet med udgivelsen af et spil. På den måde understøtter online spilmarkeder i høj grad de såkaldte »Indie«-spil (spil produceret af uafhængige spiludviklere, red.), der lever i bedste velgående på internettet men stort set ikke findes i butikkerne.

Ulemper og begrænsningerDer er altså masser af udbydere og forskel-

lige løsninger, hvis man vil købe og down-loade sine spil på internettet. Men der er selvfølgelig også ulemper forbundet med at downloade spil frem for at købe fysiske ek-semplarer.

Der er eksempelvis spørgsmålet om sik-kerhed, da de spil, man køber, er tilknyttet en konto, som desværre kan blive udsat for hacker-angreb. Det betyder, at man kan miste sine spil, hvis man ikke er forsigtig omkring konto-sikkerhed. Og hvad sker der, hvis den udbyder, man køber spil hos, en dag lukker og slukker? Hvorvidt man bliver ved med at have adgang til sine spil er en lidt speciel problemstilling, som ikke rigtig findes ved fysiske spil-eksemplarer.

Muligheden for at bytte spil købt på online spilmarkeder er desværre også meget be-grænset. Det betyder, at man ikke har mulig-hed for at handle med brugte spil, hvilket el-lers er meget udbredt ved fysiske spil. Derud-over er muligheden for at bytte spil med sine venner selvfølgelig også begrænset, da spil-lene er tilknyttet en privat konto.

Selvom online spilmarkeder er en smart måde at få adgang til spil på, er der altså des-

værre også visse ulemper i forhold til fysi-ske spil. Omvendt er der ulemper ved fysiske spil, som imødekommes ved spil, der er købt og downloadet fra internettet. Det samme gælder streaming af spil. Men hvilken form er så bedst?

Ifølge Anne Mette Thorhauge, adjunkt ved Institut for Medier, Erkendelse og Formid-ling ved Københavns Universitet, supplerer de tre former i virkeligheden hinanden:

Jeg tror, der er tale om, at de tre former supplerer hinanden mere, end de udkonkur-rerer hinanden. Ganske mange spil kan fx både spilles online og offline og i single/mul-tiplayer modes, og det er jo fordi, vi spiller dem i mange forskellige sammenhænge og på mange forskellige platforme, fx som led i individuel adspredelse eller som led i socialt samvær. Det kalder på forskellige typer af løsninger.

Hvordan man vælger at få adgang til spil er altså ikke kun baseret på fordele og ulem-per ved de forskellige former. Det handler i høj grad også om sociale og individuelle præ-ferencer, når det kommer til spil og spilople-velser.

MASSER AF SPIL PÅ NETTETGuide. I dag kan man via online spilhandel og spilmarkeder hurtigt og nemt købe sig adgang til et stort udvalg af spil – nye som gamle. Men hvordan fungerer det? Hvordan finder man rundt i udbuddet, og er der fordele og ulemper?

1

5

4