Top Banner
1 ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014
24

ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

Feb 08, 2017

Download

Documents

lykhanh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

1

ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING2013/2014

Page 2: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

2

HÄR FÅR ALLA UTRYMME ATT VÄXASkellefteå AIK Hockey fortsätter att stå starkt. Vårt representationslag vann för andra säsongen i rad både SHL:s grundserie och SM-guld, och självklart är det ett fint kvitto på hur hårt vi job-bat tillsammans i föreningen och klassen på den verksamhet vi bedriver. Dessutom gör vi återigen ett starkt ekonomiskt resultat, samtidigt som vi har fortsatt att utveckla ungdomsspelare på alla nivåer i verksamheten.

Vi gick in i det här året med målet att vässa alla delar av vår verksamhet. Många förändringar är påbörjade och vi har ett förbättrat arbetssätt på många håll.

En annan stor förbättring, som vi jobbat för i 15 år, är att vår efterlängtade träningshall äntligen stod klar till början av säsongen.

När vårt yngsta lag, med spelare födda 2005, klev ut på isen för att genomföra det första tränings-passet på isen i den nybyggda C-hallen tidigt i september var det en milstolpe för föreningen. På samma sätt som elitserieavancemanget 2006 och gulden 1978, 2013 och 2014.

Vi har en bred verksamhet som rymmer allt från ungdomsidrott till elitverksamhet och restauranger. Det innebär att höga krav ställs på hur vi fördelar

ansvaret för olika arbetsuppgifter och på vårt sätt att jobba. Vår absoluta målsättning är att alla som engagerar sig i vår förening ska få utrymme att växa, både i sin yrkesroll och som människor. Det gäller inte minst den stora grupp ideellt arbetande entusi-aster, som utgör grunden för våra framgångar.

Utan all den tid som läggs ner, med hjälp av ideella krafter i Skellefteå AIK Hockey, skulle vi aldrig stå här i dag som en ledande klubb i svensk ishockey.

Många har ett stort intresse för vår verksamhet och följer oss på nära håll. För oss är vårt varumärke en av våra viktigaste tillgångar, och att vårda det handlar bland annat om att representera Skellefteå AIK på bästa möjliga sätt, oavsett om vi står på planen, läktaren eller på torget. Dessutom vill vi vara goda ambassadörer för Skellefteå.

Tillsammans mot guld.

Pär NordlundOrdförande

Pea IsraelssonKlubbdirektör

Page 3: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

3

Så fungerar Skellefteå AIK

Vår visionSkellefteå AIK Hockey ska vara Sveriges ledande ishockeyförening. Vårt representationslag ska tävla om SM-guldet varje säsong i en fullsatt arena, där minst fem av tio spelare kommer från den egna verksamheten.

Vår värdegrundVi som representerar Skellefteå AIK Hockey är föreningens ansikte utåt, oavsett om vi står på planen, läktaren eller på torget. Vi AIK:are respekterar varandra och vår omgivning, såväl motståndare som domare, vi fokuserar på det vi kan påverka. Vi är goda ambassadörer för Skellefteå AIK Hockey och Skellefteå. Vi löser problem genom att klokt prata med varandra.

Koncernen består av Skellefteå AIK Hockey, Rinkside AB och Träningshallen Förvaltning AB. Hockeyverksamheten består av ett representationslag samt 12 ungdomslag, 2 juniorlag och Tre Kronors Hockeyskola.

Tillsammans jobbar, växer och vinner vi.

Våra värdeord

REPRESENTATIONS-LAGET (A-LAGET)

J20J18

U16

U10 vitU9

U13U12

U14U15

U10 svartU11 vit

U11 svart

VÅRASTRATEGISKA MÅL

• Ha med minst två spelare i varje J16-, J17-, J18- och J20-landslag.

• Vara en attraktiv arbetsplats för spelare, personal och ideella krafter.

• Ha minst 90 procent nöjda kunder i vår årliga kundundersökning.

• Innan 2016 ska Skellefteå Kraft Arena vara fullsatt vid varje match.

• Rinkside har en årlig tillväxt på 10 procent av den totala omsättningen jämfört med föregående år.

• Skellefteå AIK Hockeys egna kapital uppgår alltid till minst 30 procent av omsättningen i koncernen.

TKH

Page 4: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

4

FAKTA: Så ser vi på representationslagetVårt representationslag ska tävla om SM-guldet varje säsong i en fullsatt arena där minst fem av tio spelare kommer från den egna verksamheten.

VÅRT REPRESENTATIONSLAG

Page 5: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

5

UTVECKLANDE LEDARSKAP GER FRAMGÅNGDen som tittar bakåt i svensk ishockey s moderna historia inser snabbt hur svårt det är att vinna två år i rad. Och för Skellefteå AIK var det inte bara det andra raka SM-guldet, utan också den andra grundseriesegern på raken.

– Mycket handlar om ledarskap, både hos tränare, men också hos spelare. En viktig del av den kultur som gjort oss framgångsrika är att spelarna förväntas ta ett stort ansvar, säger Lars Johansson, general manager. Vi har haft en kärna av spelare där många vuxit till att bli ledare på olika sätt. I våra lag har vi högt i tak, en ofantlig träningsvilja och en hän-givenhet till laget som jag tror att många avundas.

Skellefteå AIK Hockey har under de senaste åren haft en stark kontinuitet i ledarstaben, som kommer att bestå även kommande år.

– Många förstår nog inte den mängd tid som går åt till att analysera matcher på video och det enorma arbete som vårt medicinska team lägger ner bakom kulisserna för att våra spelare ska kunna prestera på sin högsta nivå så ofta som möjligt, säger Lars.

En viktig del av arbetssättet handlar om att utvärdera och att tänka nytt för att utveckla lagets sätt att spela ishockey.

– Jag är stolt över att arbeta med män-niskor som brinner för att vara ledande

inom svensk ishockey. Tränarstaberna i alla våra lag gör ett stort jobb för att hela tiden utveckla vårt sätt att spela, inte minst genom att utbyta erfarenheter med varandra.

– En del i det är att vi är noggranna med att alltid fokusera på prestationen och inte på resultatet. Det är det enda sättet att skapa förutsättningar för att utveck-las, och för att vinna över tid.

– Vi talar ofta om att vi vill få människor att växa, säger Lars. Många blir förvånade över den höga klass som våra juniorer hål-ler då de kliver in direkt från juniorlaget, men det visar tydligt att vi har en bra miljö för att utveckla spelare.

SlutspelKVARTSFINAL: Skellefteå AIK vs HV 71, 4–1 i matcher SEMIFINAL: Skellefteå AIK vs Linköpings HC, 4–1 i matcher FINAL: Skellefteå AIK vs Färjestad BK, 4–0 i matcher

Poängligan grundserienSKELLEFTEÅ AIK-SPELARE I TOPP: 2. Joakim Lindström, 63 poäng (23 mål och 40 assist)6. Oscar Möller, 45 poäng (27 mål och 18 assist)9. Viktor Arvidsson, 40 poäng (16 mål 24 assist)

Poängligan slutspelSKELLEFTEÅ AIK-SPELARE I TOPP:

1. Joakim Lindström, 18 poäng (6 mål, 12 assist)2. Oscar Möller, 18 poäng (5 mål, 13 assist)3. Viktor Arvidsson, 16 poäng (4 mål, 12 assist)4. Jimmie Ericsson, 14 poäng (12 mål, 2 assist)5. Pierre Eduard Bellemare, 14 poäng (9 mål, 5 assist)6. Melker Karlsson, 12 poäng (4 mål, 8 assist)9. Bud Holloway, 8 poäng (3 mål, 5 assist)

VÅRT REPRESENTATIONSLAG

MålvaktsspeletMÅLVAKTSLIGAN GRUNDSERIEN: Markus Svensson fyra med 2.05 GAA och 91.88 i SVS% på 49 matcher.

MÅLVAKTSLIGAN SLUTSPEL: Markus Svensson etta med 1.38 GAA och 94.29 i SVS% på 14 matcher.

GrundserietabellRANK

1

2

8

3

9

4

10

5

11

6

12

7

SKELLEFTEÅ AIK HOCKEY

FRÖLUNDA HC

LULEÅ HOCKEY

BRYNÄS IF

MODO

ÖREBRO HK

VÄXJÖ LAKERS

LEKSANDS IF

HV71

FÄRJESTAD BK

LINKÖPINGS HC

SOLNA AIK

58

30

-1

26

7

11

-36

9

-41

21

-47

-37

111

102

81

94

78

85

71

85

67

84

55

83

+/- POÄNGLAG

Page 6: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

6

FAKTA: Så satsar vi på våra ungdomar och juniorerDet ska vara roligt att vara spelare och ledare i Skellefteå AIK Hockey. Vi ska genom kunskap, hårt arbete, goda vanor och tålamod nå mesta möjliga utveckling och lärande.

VÅR FRAMTID

Page 7: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

7

GLÄDJE BRA GRUND FÖR UTVECKLINGGlädje och lust till ishockeyn är en av ledstjärnorna i Skellefteå AIK Hockeys ungdomsverksamhet. – Vi är övertygade om det skapar goda förutsättningar för utveckling, både hos spelare och ledare, säger Fredrik Karian-der, talangansvarig hos föreningen.

Samtidigt finns det inga genvägar till framgång. Framgångarna handlar i hög utsträckning om förmågan att konsekvent arbeta hårt och med föreningens långsik-tiga mål i fokus.

Under året har Skellefteå AIK arbetat för att fortsätta utvecklingen av föreningens spelidé, bland annat genom kontinuerliga möten där tränarna från A-laget ner till

U15-laget träffats för att utbyta erfaren-heter.

– Det kan till exempel handla om nya sätt att träna för att bli bättre på att täcka pucken. Samtidigt är ishockey en komplex sport. Därför ser vi på andra sporter. Vi har plockat med oss tips om handtränin g från tennisen och teknikträning från fotbollen, förklarar Fredrik.

– På ungdomssidan har vi också utvecklat vårt sätt att följa upp utvecklingen hos varje enskild spelare, bland annat genom anpass ade utvärderingar och dokumenta-tion.

– Vi vill också utveckla våra ledare, där vi

ständigt söker nya sätt att hitta utrymme för ett ökat kunskapsutbyte, förklarar Lars Marklund, junioransvarig.

Den nya träningshallen har naturligtvis också en stor inverkan på verksamheten.

– Det gör en enorm skillnad. Hallens gym har också höjt kvaliteten på fysträningen som vi bedriver, säger Lars.

Sammantaget gör detta att Skellefteå AIK Hockeys ungdomssida ser framåt med än större trygghet.

– Ökad kvalitet smittar av sig, säger Lars.

VÅR FRAMTID

GrundserietabellerRANK

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

45

42

39

20

7

6

-22

-19

-54

-64

63

56

55

48

42

39

32

30

24

16

SKELLEFTEÅ AIK

LEKSANDS IF

MODO HOCKEY

BRYNÄS IF

DJURGÅRDENS IF

AIK

LULEÅ HF

VIK VÄSTERÅS HK

TIMRÅ IK

MORA IK

J20

+/- POÄNGLAG RANK

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

40

32

16

16

-3

0

-16

-3

-29

-53

63

37

34

32

29

25

23

21

17

10

DJURGÅRDENS IF

MODO HOCKEY

SKELLEFTEÅ AIK

LULEÅ HF

ALMTUNA IS

TIMRÅ IK

HUDDINGE IK

AIK

SÖDERTÄLJE SK

IF BJÖRKLÖVEN

J18

+/- POÄNGLAG RANK

1

2

3

4

5

6

7

76

40

2

-3

-15

-36

-64

42

31

24

23

20

15

11

CLEMENSNÄS HC

IF BJÖRKLÖVEN 99

SKELLEFTEÅ AIK 99

BURTRÄSK HC

LYCKSELE SK

TEGS SK

NORSJÖ/BOLIDEN

J16

+/- POÄNGLAG

* Tre Kronors Hockeyskola ** Varav 238 (50 %) utanför Skellefteå kommun

242

209 960

468**

108

UN

GDOM

528

Antal aktiva TKH*, övriga Ske-å kommun Cuper och antal deltagare (4 cuper, 54 lag)

Antal aktiva AIK U 9–14 år

Sommarhockeyskola (antal och andel utanför Ske-å)

Antal aktiva TKH*, från AIK (tillsammans med SK Lejon)

Antal aktiva TKH*, hela Västerbotten

Page 8: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

8

MARKNAD OCH EKONOMI

STABIL EKONOMI OCH STÄRKT VARUMÄRKESkellefteå AIK Hockey har under det gångna året både ökat det egna kapi-talet och stärkt varumärket på ett nationellt plan. Koncernen gör ett resultat efter finansiella poster på 7,8 miljone r kronor och omsatte 123 miljoner kronor, efter att såväl biljett-försäljning som reklam och intäkter från verksamheten i Rinkside ökat.

– De sportsliga framgångarna utgör grun-den för den utvecklingen, men plusresul-tatet handlar också om vår hängivenhet till att hålla vår beslutade budget, säger ekonomichefen Hans Nordlöf.

En ny kostnadspost för året är C-hallen, som kräver cirka 2,5 miljoner årligen. Den är en strategisk satsning från föreningen

för att bli ännu bättre på att utveckla spelare. Under nästa år inleds också ett arbete för att erbjuda fler serveringsytor.

– Vi vill utveckla arenans attraktions-kraft och möta upp mot de krav som våra besökare ställer på både upplevelse och komfort. Dessutom möjliggör satsningen nya intäkter, förklarar Hans.

Exponeringen av Skellefteå AIK Hockey visar rekordsiffror, där en förskjutning från traditionell media till digitala kanaler skett.

– Vi har ett starkt nationellt varumärke, som kännetecknas av framåtanda, sam-arbete och nytänkande, säger marknads- och försäljningschef Anna Ersson. I våra samarbeten kan vi erbjuda relevant och omfattande exponering för att skapa affärsnytta. Intresset för att synas till-sammans med Skellefteå AIK fortsätter att öka.

Champions Hockey League inleds till hösten och är en möjlighet att kliva in på nya marknader för föreningen.

– Medverkan i CHL är en ny möjlighet att profilera Skellefteå AIK i nya länder.

”Vi vill utveckla arenans attraktionskraft”

Page 9: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

9

KONCERNENS RESULTAT:

7 828 000 kr

MARKNAD OCH EKONOMI

”Vi har ett starkt nationellt varumärke.”

OMSÄTTNING REKLAMINTÄKTER

123MILJONER KR(114 milj. kr 12/13)

21MILJONER KR(17,5 milj. kr 12/13)

23 0

00 f

ölja

re p

å FB

3 000 000besökare påwebbplatsen

10 000 följare på Instagram#

BILJETTINTÄKTER

35 000 000 kr(32,6 milj. kr 12/13)

Försäljningschef Anna Ersson

Page 10: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

10

Besökarna fortsätter att strömma till Skellefteå Kraft Arenas populära restaurang- och konferensdel. Den höga kvaliteten i bemötande, i kombination med god service och bra mat, är nyck-larna till framgången.

I Skellefteå Kraft Arena finns utmärkta möj-ligheter att skapa och genomföra evene-mang vid sidan av hockeyn. Restaurangen Rinkside finns tillgänglig för såväl små som stora sällskap och i den flexibla lokalen ar-rangeras allt från frukostmöten och mingel-bufféer till finare middagar och fester.

Restaurang- och sportbarverksamheten går fortsatt bra, med högt tryck framför allt under matchdagar. Även lunchverk-samheten fortsätter att stiga i popula-ritet, vilket är en delförklaring till att nettoomsättningen under säsongen på just dessa poster ökade med 3 miljoner kronor.

Vad gäller konferensdelen har den legat i nivå med fjolåret, det vill säga varit uthyrda med matchpaket i stort sett varje match. Samma sak med logeverksam-heten, där trycket har varit fortsatt högt.

Kvaliteten på mat och dryck hållit en hög och jämn nivå, vilket avspeglar sig i ökad försäljning.

”Hög kvalitet är nyckeln till framgången”

KONFERENS OCH RESTAURANG

ÖKAD FÖRSÄLJNING OCH HÖGT TRYCK

Page 11: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

11

PUBLIKSNITTÅSKÅDARE GRUNDSERIEN

Publiksnitt hemma historiskt (Elistserien/SHL)

Tabellplaceringar historiskt (Elistserien/SHL)

BELÄGGNINGSGRAD PUBLIK GRUNDSERIEN

PUBLIKSNITTÅSKÅDARE SLUTSPEL

BELÄGGNINGSGRAD PUBLIK SLUTSPEL

5 225 5 69187% 95%(Totalt 141 086 på

27 matcher)(Totalt 45 526 på

8 matcher)

VÅR UTVECKLING I SIFFROR

06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14

6001–

5500–

5000–

4500–

4000–

3500–

3000–

2500–

2000–

1000–

500–

0–06/07 07/08 08/09 09/10 10/11 11/12 12/13 13/14

1–

2–

3–

4–

5–

6–

7–

8–

9–

10–

11–

STPLAC

Föreningens historiaSkellefteå AIK bildades 1921 och ishockeyn har varit på programmet sedan 1943. Hockeyn blev egen fristående förening 1985.Första säsong i elitserien: 1975/1976Senaste avancemang till SHL (Elitserien): 2006 Placering i SHL:s maratontabell: 10Antal slutspel: 10

*Nationellt godkänd idrottsutbildning

FAKTA OM SKELLEFTEÅ AIKAntal ideella personer: 250Antal medlemmar: 1 800Antal egna spelare i A-laget: 16 Antal egna spelare i NIU*: 18

Page 12: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

12

FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE

Förvaltningsberättelse

Information om verksamheten

Skellefteå AIK Hockey bedriver hockeyverksamhet för ung-domar samt med juniorer och representationslag. Förening-en har även två rörelsedrivande dotterbolag, Rinkside Skel-lefteå AB och Träningshallen Förvaltning AB.

Rinkside Skellefteå AB bedriver serveringsverksamhet i Skel-lefteå Kraft Arena.

Träningshallen Förvaltning AB äger och förvaltar den av bola-get uppförda ishallen som togs i bruk 2013-09-01.

FLERÅRSÖVERSIKT (TKR)

2013/14 2012/13 2011/12 2010/11 2009/10KoncernenNettoomsättning 122 968 114 144 110 655 101 573 84 222Resultat efter finansiella poster 7 828 8 910 9 225 6 452 -1 727Balansomslutning 61 932 58 215 41 245 32 951 25 057Soliditet (%) 59 52 56 45 35 ModerföreningenNettoomsättning 104 580 96 937 95 917 87 748 72 823Resultat efter finansiella poster 3 857 2 975 6 363 4 019 -3 324Balansomslutning 43 338 38 653 31 401 25 927 21 044Soliditet (%) 54 51 54 43 35

Föreningens och koncernens verksamhet har under det gångna räkenskapsåret varit framgångsrik såväl ekonomiskt som sportsligt.

Förslag till vinstdisposition

Styrelsen föreslår att till förfogande stående vinstmedel (kronor):balanserad vinst 19 862 376årets vinst 3 469 460 23 331 836 disponeras så atti ny räkning överföres 23 331 836

Page 13: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

13

RESULTATRÄKNING

Resultaträkningkr MODERFÖRENINGEN KONCERNEN

Not 2013-05-01 2012-05-01 2013-05-01 2012-05-01 -2014-04-30 -2013-04-30 -2014-04-30 -2013-04-30

NettoomsättningNettoomsättning 1 104 580 396 96 936 986 122 968 421 114 143 621

Summa nettoomsättning 104 580 396 96 936 986 122 968 421 114 143 621

Rörelsens kostnader Handelsvaror -3 751 544 -3 817 399 Övriga externa kostnader 2 -31 962 408 -28 003 574 -36 445 262 -30 348 308 Personalkostnader 3 -68 869 138 -65 915 473 -73 081 527 -70 033 339 Avskrivningar och nedskrivningar av materiella och immateriella anläggningstillgångar -626 634 -531 280 -1 843 696 - 1 348 431 Övriga rörelsekostnader -40 821 0 -52 599 0

Summa rörelsens kostnader -101 499 001 -94 450 327 -115 174 628 -105 547 477

Rörelseresultat 3 081 395 2 486 659 7 793 793 8 596 144

Resultat från finansiella investeringar Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter 786 469 488 328 53 109 320 282Räntekostnader och liknande resultatposter -10 769 - -18 684 -6 863

Resultat efter finansiella poster 3 857 095 2 974 987 7 828 218 8 909 563

Resultat före skatt 3 857 095 2 974 987 7 828 218 8 909 563

Skatt på årets resultat -387 635 -424 924 -665 511 -1 607 717Uppskjuten skatt - - -790 447 -203 877

ÅRETS RESULTAT 3 469 460 2 550 063 6 372 260 7 097 969

Page 14: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

14

BALANSRÄKNING

Balansräkningkr MODERFÖRENINGEN KONCERNEN

Not 2014-04-30 2013-04-30 2014-04-30 2013-04-30 TILLGÅNGAR

Anläggningstillgångar

Materiella anläggningstillgångar Byggnader och mark 4 - - 14 249 480 0 Ombyggnad annans fastighet 5 2 557 500 2 635 000 8 250 000 8 492 000Maskiner, inventarier och andra tekniska anl 6 718 906 774 505 13 849 030 2 116 451 Pågående nyanläggningar och förskott avseende materiella anläggningstillgångar 7 - - 0 21 314 218

Summa materiella anläggningstillgångar 3 276 406 3 409 505 36 348 510 31 922 669

Finansiella anläggningstillgångar Andelar 8 10 000 10 000 10 000 10 000Bostadsrätter 9 1 189 492 496 500 1 189 492 496 500 Andelar i koncernföretag 14 50 000 50 000 - - Fordringar hos koncernföretag 24 178 650 20 168 650 - -

Summa finansiella anläggningstillgångar 25 428 142 20 725 150 1 199 492 506 500

Summa anläggningstillgångar 28 704 548 24 134 655 37 548 002 32 429 169

Omsättningstillgångar

Varulager m m Färdiga varor och handelsvaror 523 961 365 528 691 179 565 330

Summa varulager m m 523 961 365 528 691 179 565 330

Kortfristiga fordringar Kundfordringar 4 510 323 4 729 427 5 942 569 6 450 053 Fordringar hos koncernföretag 3 117 786 870 591 - - Övriga fordringar 17 548 77 877 189 914 3 313 579Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter 10 3 322 355 1 356 902 3 895 894 1 457 361

Summa kortfristiga fordringar 10 968 012 7 034 797 10 028 377 11 220 993

Kortfristiga placeringar Övriga kortfristiga placeringar 0 3 021 612 0 3 021 612

Summa kortfristiga placeringar 0 3 021 612 0 3 021 612

Kassa och bank 11 3 141 395 4 096 308 13 664 408 10 977 781

Summa omsättningstillgångar 14 633 368 14 518 245 24 383 964 25 785 716

SUMMA TILLGÅNGAR 43 337 916 38 652 900 61 931 966 58 214 885

Page 15: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

15

BALANSRÄKNING

Balansräkningkr MODERFÖRENINGEN KONCERNEN

Not 2014-04-30 2013-04-30 2014-04-30 2013-04-30

EGET KAPITAL OCH SKULDER 15 Eget kapital Eget kapital vid årets början 19 862 376 17 312 313 30 336 175 23 238 206 Årets resultat 3 469 460 2 550 063 6 372 260 7 097 969

Summa eget kapital 23 331 836 19 862 376 36 708 435 30 336 175

Avsättningar Avsättningar för pensioner och liknande förpliktelser 307 946 307 946 307 946 307 946Avsättningar för uppskjuten skatt - - 1 806 455 964 584

Summa avsättningar 307 946 307 946 2 114 401 1 272 530

Kortfristiga skulder Förskott från kunder 733 187 520 894 737 213 527 976Leverantörsskulder 2 123 565 2 854 574 3 067 027 8 047 038Aktuella skatteskulder 504 797 0 1 022 473 1 381 111Övriga skulder 2 036 939 3 670 666 2 718 129 4 300 459Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter 12 14 299 646 11 436 444 15 564 288 12 349 596

Summa kortfristiga skulder 19 698 134 18 482 578 23 109 130 26 606 180

SUMMA EGET KAPITAL OCH SKULDER 43 337 916 38 652 900 61 931 966 58 214 885 Poster inom linjenStällda säkerheter För egna skulder och avsättningar Företagsinteckningar 5 000 000 0 5 000 000 0

5 000 000 0 5 000 000 0

Ansvarsförbindelser Inga Inga Inga Inga

Page 16: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

16

MODERFÖRENINGEN KONCERNEN

Not 2014-04-30 2013-04-30 2014-04-30 2013-04-30

Den löpande verksamheten Resultat efter finansiella poster 3 857 095 2 974 987 7 828 218 8 909 563Justeringar för poster som inte ingår i kassaflödet m m Av- och nedskrivningar av anläggningstillgångar 626 634 531 280 1 843 696 1 348 431 Realisationsförlust försäljning av inventarier - - 11 778 0Betald skatt -387 635 -424 924 -665 611 -1 607 717

Kassaflöde från den löpande verksamheten före förändringar av rörelsekapital 4 096 094 3 081 343 9 018 181 8 650 277

Kassaflöde från förändringar i rörelsekapital Förändring av varulager och pågående arbeten -158 433 -128 425 -125 849 -142 237 Förändring av kortfristiga fordringar -3 933 215 3 036 035 1 192 616 -1 280 591Förändring av kortfristiga skulder 1 215 566 4 182 192 -3 497 050 9 148 048 Förändring av övriga avsättningar - - 51 424 0

Kassaflöde från den löpande verksamheten 1 220 002 10 171 446 6 639 322 16 375 497

Investeringsverksamheten Investeringar i materiella anläggningstillgångar -493 535 -188 805 -6 335 315 -30 466 214 Försäljning av materiella anläggningstillgångar - - 54 000 0 Försäljning av andelar i koncernföretag 0 150 000 Erhållet bidrag för materiela anläggningstillgångar - - 0 8 000 000 Förvärv av övriga finansiella anläggningstillgångar 692 992 - -692 992 0 Förändring av fordringar hos koncernföretag -4 010 000 -13 268 650 - -

Kassaflöde från investeringsverksamheten -5 196 527 -13 357 680 -6 974 307 -22 466 214 Årets kassaflöde -3 976 525 -3 186 234 -334 985 -6 090 717

Likvida medel vid årets början Likvida medel vid årets början 7 117 920 10 304 154 13 999 393 20 090 110

Likvida medel vid årets slut 3 141 395 7 117 920 13 664 408 13 999 393

Kassaflödesanalyskr

KASSAFLÖDESANALYS

Page 17: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

17

Redovisnings- och värderingsprinciper

Allmänna upplysningarÅrsredovisningen har upprättats enligt årsredovisningslagen och med tillämpande av allmänna råd, rekommendationer samt uttalanden från bokföringsnämnden. För de fall allmänt råd från Bokföringsnämnden saknas för en för företaget vä-sentlig fråga har vägledning hämtats från Redovisningsrådets rekommendationer samt uttalanden från dess akutgrupp. Fordringar har värderats till det lägsta av anskaffningsvärde och det belopp varmed de beräknas bli reglerade. Övriga till-gångar och skulder har värderats till anskaffningsvärde om annat ej anges. Redovisningsprinciperna är oförändrade jämfört med föregå-ende år. IntäktsredovisningInkomsten redovisas till verkligt värde av vad företaget fått eller kommer att få. Det innebär att företaget redovisar in-komsten till nominellt värde (fakturabelopp) om företaget får ersättning i likvida medel direkt vid leveransen. Avdrag görs för lämnade rabatter. KoncernredovisningRedovisningsprinciperVid upprättande av koncernredovisningen har vägledning hämtats från Redovisningsrådets rekommendation RR 1:00. Koncernredovisningen omfattar de företag i vilket moderfö-retaget direkt eller indirekt innehar mer än hälften av rösterna för samtliga andelar, eller på annat sätt har ett bestämmande inflytande enligt ÅRL 1:4. Dotterföretagens resultat ingår i koncernens resultat från och med förvärvstidpunkten fram till och med då det avyttras. KonsolideringsmetodKoncernredovisningen upprättas enligt förvärvsmetoden. Vid förvärvsmetoden betraktas ett företags förvärv av ett dotter-företag som en transaktion varigenom Moderföreningen in-direkt förvärvar dotterföretagets tillgångar och övertar dess skulder.

AnläggningstillgångarAvskrivning sker linjärt över den förväntade nyttjande perioden med hänsyn till väsentligt restvärde. Följande avskrivnings-procent tillämpas: Byggnader och mark 1–5 % Ombyggnad annans fastighet 2,5 % Maskiner, inventarier och andra tekniska anläggningstillgångar 10–20 % Byggnadsinventarier 2–10 % AvsättningarVägledning för redovisning av avsättningar har hämtats från Redovisningsrådets rekommendation RR 16. Som avsätt-ning har redovisats förpliktelser gentemot tredje man som är hänförliga till räkenskapsåret eller tidigare räkenskapsår och som på balansdagen antingen är säkra eller sannolika till sin förekomst men oviss till belopp eller till den tidpunkt då de ska infrias. BidragBidrag redovisas till verkligt värde när det är rimligt och sä-kert att bidraget kommer att erhållas och företaget kommer uppfylla de villkor som är förknippade med bidraget. Bidrag avsedda att täcka investeringar i materiella eller immateriella anläggningstillgångar reducerar tillgångarnas anskaffnings-värden och därmed det avskrivningsbara beloppet. NyckeltalsdefinitionerNettoomsättningRörelsens huvudintäkter, fakturerade kostnader, sidointäkter samt intäktskorrigeringar.

Resultat efter finansiella posterResultat efter finansiella intäkter och kostnader, men före ex-traordinära intäkter och kostnader.

BalansomslutningFöretagets samlade tillgångar.

Soliditet (%)Justerat eget kapital (eget kapital och obeskattade reserver med avdrag för uppskjuten skatt) i procent av balansomslut-ning.

REDOVISNINGSPRINCIPER

Page 18: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

18

NoterBelopp i kr

Not 1 Nettoomsättningens fördelning (tkr)

Koncernen 2013-05-01 2012-05-01 -2014-04-30 -2013-04-30

Nettoomsättningen per rörelsegren Entrébiljetter 40 117 37 920 Reklam- och sponsorintäkter 51 834 46 111 Försäljning kiosker/servering/ restaurang 21 717 18 534 Försäljningsprovision souvenier 2 070 1 958 Arrangemangsverksamhet 5 540 4 998 Medlemsverksamhet 964 897 Övriga intäkter 3 126 5 616 Loge och konferens 6 513 6 508 Summa 131 881 122 542 Eliminering internförsäljning -8 913 -8 398 122 968 114 144

Verksamhetens kostnader Varor kiosker/servering/ restaurang/konferens 11 083 10 747 Materialinköp 3 067 2 596 Rese-, logi och träningskostnader 8 698 7 895 Lokal/fastighetskostnader 7 978 5 739 Tävlingskostnader 5 937 5 991 Arrangemangskostnader 3 655 3 009 Administrationskostnader 5 250 5 148 Övriga kostnader 3 441 1 439 Summa 49 109 42 564 Eliminering internförsäljning -8 913 -8 398 40 196 34 166 Moderföreningen 2013-05-01 2012-05-01 -2014-04-30 -2013-04-30

Verksamhetens intäkter Entrébiljetter 35 173 32 999 Reklam och sponsorintäkter 48 941 44 293 Försäljning kiosker 4 344 4 132 Försäljning souvenirer 2 070 1 958 Arrangemangsverksamhet 5 540 4 998 Medlemsverksamhet 964 897 Övriga intäkter 7 548 7 660 Summa 104 580 96 937

Verksamhetens kostnader Varor kiosker 1 772 1 654 Materialinköp 3 067 2 596 Rese-, logi och träningskostnader 8 698 7 895 Lokal/fastighetskostnader 6 184 4 074 Tävlingskostnader 5 937 5 991 Arrangemangskostnader 2 973 2 555 Administrationskostnader 1 905 1 714 Övriga kostnader 1 426 1 525 Summa 31 962 28 004

Not 2 Arvode till revisorer

KoncernenMed revisionsuppdrag avses granskning av årsredovis-ningen och bokföringen samt styrelsens förvaltning, övriga arbetsuppgifter som det ankommer på bolagets revisor att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan granskning eller genomförandet av sådana övriga arbetsuppgifter. Allt annat är övriga uppdrag. 2013-05-01 2012-05-01 -2014-04-30 -2013-04-30

Ernst & Young AB Revisionsuppdraget 83 750 84 700 Skatterådgivning 3 625 2 000 Övriga tjänster 63 237 2 500 150 612 89 200 ModerföreningenMed revisionsuppdrag avses granskning av årsredovis-ningen och bokföringen samt styrelsens förvaltning, övriga arbetsuppgifter som det ankommer på bolagets revisor att utföra samt rådgivning eller annat biträde som föranleds av iakttagelser vid sådan granskning eller genomförandet av sådana övriga arbetsuppgifter. Allt annat är övriga uppdrag. 2013-05-01 2012-05-01 -2014-04-30 -2013-04-30

Ernst & Young AB Revisionsuppdraget 51 250 40 000 Skatterådgivning 3 625 2 000 Övriga tjänster 41 062 0 95 937 42 000

NOTER

Page 19: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

19

Not 3 Anställda och personalkostnader (tkr)

Koncernen 2013/2014 2012/2013

Antal Lönekost Antal LönekostTillsvidare anställda 26 9 767 21 7 871Spelare och tränare 125 28 293 114 29 483Domare 83 296 78 173Övriga 156 298 140 225Summa löner 38 654 37 752 Sociala avgifter 12 374 10 467Övriga pensionskostnader 18 055 17 444Summa 390 69 083 353 65 663 Moderföreningen 2013/2014 2012/2013

Antal Lönekost Antal LönekostTillsvidare anställda 15 6 465 15 4 687Spelare och tränare 125 28 293 114 29 483Domare 83 296 78 173Övriga 156 298 140 225Summa löner 35 352 34 568 Sociala avgifter 11 390 9 628Övriga pensionskostnader 17 952 17 313Summa 379 64 694 347 61 509 Koncernen/moderföreningen 2013/2014 2012/2013

Bidrag Ersättning lön, hockeygymnasiet 1 562 1 814 Könsfördelning Kvinnor Män Kvinnor MänStyrelsens sammansättning 1 6 1 5 Moderföreningen har ett flertal pensionsutfästelser till spelare och tidigare spelare. Utfästelserna är tryggade i kapitalför-säkringar som ägs av föreningen. Placeringarna är pantsatta till förmån för förpliktelserna. Pensionsutfästelsernas storlek motsvaras av värdena i de tecknade försäkringarna.

Not 4 Byggnader och mark

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Omklassificeringar 14 399 704 0 Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 14 399 704 0 Årets avskrivningar -150 224 0 Utgående ackumulerade avskrivningar -150 224 0 Utgående redovisat värde 14 249 480 0 Not 5 Ombyggnad annan fastighet

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Ingående anskaffningsvärden 10 000 000 10 000 000 Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 10 000 000 10 000 000

Ingående avskrivningar -1 508 000 -1 256 500 Årets avskrivningar -242 000 -251 500 Utgående ackumulerade avskrivningar -1 750 000 -1 508 000 Utgående redovisat värde 8 250 000 8 492 000 Moderföreningen 2014-04-30 2013-04-30

Ingående anskaffningsvärden 3 100 000 3 100 000 Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 3 100 000 3 100 000 Ingående avskrivningar -465 000 -387 500 Årets avskrivningar -77 500 -77 500 Utgående ackumulerade avskrivningar -542 500 -465 000 Utgående redovisat värde 2 557 500 2 635 000

NOTER

Page 20: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

20

Not 6 Maskiner, inventarier, verktyg och installationer

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Ingående anskaffningsvärden 10 552 181 9 400 185 Inköp 2 155 228 1 151 996 Försäljningar/utrangeringar -218 001 0 Omklassificeringar 11 094 601 0 Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 23 584 009 10 552 181 Ingående avskrivningar -8 435 730 -7 338 799 Försäljningar/utrangeringar 152 223 0 Årets avskrivningar -1 451 472 -1 096 931 Utgående ackumulerade avskrivningar -9 734 979 -8 435 730 Utgående redovisat värde 13 849 030 2 116 451 Moderföreningen 2014-04-30 2013-04-30

Ingående anskaffningsvärden 5 273 815 5 034 785 Inköp 493 535 239 030 Utgående ackumulerade anskaffningsvärden 5 767 350 5 273 815 Ingående avskrivningar -4 499 310 -4 045 530 Årets avskrivningar -549 134 -453 780 Utgående ackumulerade avskrivningar -5 048 444 -4 499 310 Utgående redovisat värde 718 906 774 505 Not 7 Pågående nyanläggningar och förskott avseende materiella anläggningar

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Nedlagda kostnader 33 494 305 29 314 218 Erhållet bidrag -8 000 000 -8 000 000 Omklassificering -25 494 305 0 0 21 314 218

Not 8 Andelar

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Svenska Hockeyligan AB 10 000 10 000 10 000 10 000 Moderföreningen 2014-04-30 2013-04-30

Svenska Hockeyligan AB 10 000 10 000 10 000 10 000

Not 9 Bostadsrätter

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Lägenheter i Skellefteå, 12 st (11 st) 1 189 492 496 500 1 189 492 496 500 Moderföreningen 2014-04-30 2013-04-30

Lägenheter i Skellefteå, 12 st (11 st) 1 189 492 496 500 1 189 492 496 500

Not 10 Förutbetalda kostnader och upplupna intäkter

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Upplupna intäkter 3 200 038 1 319 692 Övriga interima fordringar 695 856 137 669 3 895 894 1 457 361 Moderföreningen 2014-04-30 2013-04-30

Upplupna intäkter 2 764 038 1 319 692 Övriga interima fordringar 558 317 37 210 3 322 355 1 356 902

NOTER

Page 21: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

21

Not 11 Checkräkningskredit

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Beviljat belopp på checkräkningskredit uppgår till 5 000 000 0 Moderföreningen 2014-04-30 2013-04-30

Beviljat belopp på checkräkningskredit uppgår till 5 000 000 0

Not 12 Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter

Koncernen 2014-04-30 2013-04-30

Arbetsgivaravgifter 944 805 1 237 633 Löneskatt pensionskostnader 1 081 259 0 Upplupna löner 252 747 90 801 Semester 2 085 084 1 521 403 Arenanamn 7 000 000 8 000 000 Diverse övrigt 4 200 393 1 499 759 15 564 288 12 349 596

Föregående år redovisades årets löneskatt under övriga skulder.

Moderföreningen 2014-04-30 2013-04-30

Arbetsgivaravgifter 748 965 1 158 757 Löneskatt pensionskostnader 1 081 259 0 Semester 1 743 816 1 249 235 Arenanamn 7 000 000 8 000 000 Diverse övrigt 3 725 606 1 028 452 14 299 646 11 436 444 Föregående år redovisades årets löneskatt under övriga skulder.

Not 13 Övriga ränteintäkter och liknande resultatposter

Moderföreningen 2013-05-01 2012-05-01 -2014-04-30 -2013-04-30

Ränteintäkter från koncernföretag 749 405 127 875 Övriga ränteintäkter 37 064 360 453 786 469 488 328

Not 14 Andelar i koncernföretag

Moderföreningen Namn Kapitalandel Bokfört värde Sport Holding Skellefteå AB 100% 50 000 50 000 Org.nr SäteSport Holding Skellefteå AB 556679-6388 Skellefteå

Eget kapital ResultatSport Holding Skellefteå AB 30 675 -10 000

Not 15 Förändring av eget kapital

Eget kapital moderföreningen 2013/2014 2012/2013

Ingående ungdomsfond 1 871 784 1 631 671Ingående övrigt överskott 17 990 592 15 680 642Ingående eget kapital 19 862 376 17 312 313 Årets ungdomsresultat -738 075 240 113Årets övriga resultat 4 207 535 2 309 950Årets resultat 3 469 460 2 550 063 Utgående ungdomsfond 1 133 709 1 871 784Utgående övrigt överskott 22 198 127 17 990 592Utgående eget kapital 23 331 836 19 862 376

NOTER

Page 22: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

22

Skellefteå 2014-06-13

Pär Nordlund Per-Anders Israelsson Ordförande Klubbdirektör

Gunnar Ericsson Petter Mikaelsson Jens Mårtensson

Hans Nordlöf Åsa Stocksén-Nilsson Jonas Holmqvist

Vår revisionsberättelse har avgivits 2014-06-13

Fredrik Lundgren Katarina Söderberg Auktoriserad revisor Auktoriserad revisor

Page 23: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

23

Rapport om årsredovisningenVi har utfört en revision av årsredovisningen och koncernre-dovisningen för Skellefteå AIK Hockey för år räkenskapsåret 2013-05-01–2014-04-30.

Styrelsens ansvar för årsredovisningenDet är styrelsen som har ansvaret för att upprätta en års-redovisning och koncernredovisning som ger en rättvisande bild enligt årsredovisningslagen och för den interna kontroll som styrelsen bedömer är nödvändig för att upprätta en års-redovisning och koncernredovisning som inte innehåller vä-sentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller på fel.

Revisorernas ansvarVårt ansvar är att uttala oss om årsredovisningen och kon-cernredovisningen på grundval av vår revision. Vi har utfört revisionen enligt International Standards on Auditing och god revisionssed i Sverige. Dessa standarder kräver att vi följer yrkesetiska krav samt planerar och utför revisionen för att uppnå rimlig säkerhet att årsredovisningen och koncernredo-visningen inte innehåller väsentliga felaktigheter.

En revision innefattar att genom olika åtgärder inhämta revisionsbevis om belopp och annan information i årsredo-visningen och koncernredovisningen. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska utföras, bland annat genom att bedöma riskerna för väsentliga felaktigheter i årsredovisningen och koncernredovisningen, vare sig dessa beror på oegentlig-heter eller på fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av den interna kontrollen som är relevanta för hur föreningen upprättar årsredovisningen och koncernredo-visningen för att ge en rättvisande bild i syfte att utforma granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna, men inte i syfte att göra ett uttalande om effektiviteten i föreningens interna kontroll. En revision innefattar också en utvärdering av ändamålsenligheten i de redovisningsprinciper som har använts och av rimligheten i styrelsens uppskattningar i redovisningen, liksom en utvärde-ring av den övergripande presentationen i årsredovisningen och koncernredovisningen.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

UttalandenEnligt vår uppfattning har årsredovisningen och koncernre-dovisningen upprättats i enlighet med årsredovisningslagen och ger en i alla väsentliga avseenden rättvisande bild av för-eningens finansiella ställning per den 30 april 2014 och av dess finansiella resultat och kassaflöden för året enligt års-redovisningslagen. Förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens och koncernredovisningens övriga delar.

Revisionsberättelse Till föreningsstämman i Skellefteå AIK Hockey, org.nr 894701-1519

Rapport om andra krav enligt lagar och andra författningar samt stadgarUtöver vår revision av årsredovisningen och koncernredovis-ningen har vi även utfört en revision av styrelsens förvaltning för Skellefteå AIK Hockey för räkenskapsåret 2013-05-01–2014-04-30.

Styrelsens ansvarDet är styrelsen som har ansvaret för förvaltningen.

Revisorernas ansvarVårt ansvar är att med rimlig säkerhet uttala oss om förvalt-ningen på grundval av vår revision. Vi har utfört revisionen enligt god revisionssed i Sverige.

Som underlag för vårt uttalande om ansvarsfrihet har vi utöver vår revision av årsredovisningen och koncernredovis-ningen granskat väsentliga beslut, åtgärder och förhållanden i föreningen för att kunna bedöma om någon styrelseledamot har företagit någon åtgärd eller gjort sig skyldig till försum-melse som kan föranleda ersättningsskyldighet.

Vi anser att de revisionsbevis vi har inhämtat är tillräckliga och ändamålsenliga som grund för våra uttalanden.

UttalandenStyrelseledamöterna har inte handlat i strid med föreningens stadgar. Vi tillstyrker att föreningsstämman beviljar styrelsens ledamöter ansvarsfrihet för räkenskapsåret.

Föreningen uppfyller enligt vår bedömning Licensnämn-dens villkor för elitlicens.

Skellefteå 2014-06-13

Fredrik Lundgren Katarina SöderbergAuktoriserad revisor Auktoriserad revisor

REVISIONSBERÄTTELSE

Page 24: ÅRSREDOVISNING OCH KONCERNREDOVISNING 2013/2014

Besöksadress Skellefteå Kraft Arena Postadress Box 185, 931 22 Skellefteå Telefon 0910-79 20 00 Fax 0910-79 20 10 E-post [email protected]

Postgiro 490 37 57-5 Bankgiro 935-0786 Org. nr 894701-1519

www.skellefteaaik.se

KRU

X