Top Banner
årsmöte 2012 SÄG:s Elevkår
41

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Oct 10, 2014

Download

Documents

SÄG:s Elevår

Innehåller förslag till dagordning, verksamhetsberättelse, bokslut, verksamhetsplan och propositioner.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

årsmöte2012

SÄG:s Elevkår

Page 2: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Välkommen till SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012Hej!

Det här är de årsmöteshandlningar som styrelsen har förberett för 2012 års årsmöte. Vi har länge sett fram emot årsmötet som är den platsen där alla medlemmar får sin möjlighet att framföra sin åsikt. Förhoppningsvis kommer vi få ett årsmöte med många olika åsikter och roliga debatter. Års-mötet kommer att hållas den 21 mars klockan 15.00 i Aulan på Sundstagymnasiet. Mer information om vad årsmötet är och hur det går till hittar du i mötesordningen.

Till årsmötet har vi skrivit fyra propositioner, där den största handlar om att anta helt nya stadgar för elevkåren, stadgarna kan ses som elevkårens regler. Vi hoppas att det blir en bra diskussion kring dessa under årsmötet så att vi lägger en bra grund för det framtida elevkårsarbetet.

Har du något som du vill att årsmötet ska besluta om kan du skicka in en motion (förslag) senast den 6 mars. Motionen skickar du till [email protected]. Om du har någon fråga om årsmötet eller att lämna en motion kan du skicka din fråga dit.

Till dessa årsmöteshandlingar kommer det att tillkomma fler handlingar som valberedningens för-slag till förtroendeposterna, revisorns berättelse och eventuella motioner och motionssvar. Den se-naste versionen av årsmöteshandlingarna hittar du på sagelevkar.se/arsmote

Varmt välkomna!

SÄG:s Elevkårs styrelse

Page 3: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

InnehållsförteckningMötesordning! 4

Förslag till dagordning! 6

Verksamhetsberättelse! 7

Förenklat årsbokslut! 9

Förslag till verksamhetsplan! 11

Antagande av nya stadgar! 12

Bidrag! 15

Medlemsavgift! 16

SÄG-spexet! 17

Verksamhetsplan 2011-2012! 18

Val! 19

Bilagor:Förslag till nya stadgarNuvarande stadgar

Page 4: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Mötesordning

Hur fungerar ett årsmöte?Årsmötet är elevkårens högsta beslutande organ. Det innebär att de viktigaste och mest spännande besluten i elevkåren ska tas på årsmötet. Eftersom mötet är det viktigaste så har alla som är medlemmar i elevkåren rätt att närvara, säga sin åsikt, ge yrkanden (förslag) och rösta.

Under årsmötet finns en dagordning som är en lista på saker som ska tas upp under mötet, denna hittar du på sida fem i detta häften. Början består av formalia som är sådant som man måste gå igenom för att allt ska gå rätt till. Efter det kommer vi prata om året som har gått och om styrelsen ska beviljas ansvarsfrihet. När det är avkla-rat ska framtiden diskuteras. Styrelsens propositioner (förslag) ska gås igenom, i år har vi från styrelsen lagt fram fyra stycken, och medlemmarnas motioner. Det ska även fastställas en verksamhetsplan som ska beskriva vad styrelsen ska göra under året. Sist så väljs de nya förtroendeposterna.

Vem gör vad på mötet?

DeltagareAlla närvarande medlemmar i elevkåren får vara med på mötet. Det är deltagarna som får rösta och är därmed de som bestämmer under mötet.

MötespresidietPresidiet är de som ska leda mötet och består av en mö-tesordförande, en mötessekreterare och två justerare tillika rösträknare. Ordförandens uppgift är att leda mö-tet och beslutsfattandet. Den ska även fördela ordet. Sek-reteraren är den som ser till att alla beslut skrivs till pro-tokollet. När votering eller sluten omröstning sker är det rösträknarna som räknar röster. Samma personer justerar protokollet, det vill säga godkänner att det som skrivs i protokollet var det som sades.

Hur fattas beslut?Vid varje punkt i dagordningen ska årsmötet (d.v.s. de medlemmar som är där) besluta om något. Alla beslut tas med enkel majoritet, vilket innebär att ett förslag måste ha mer än hälften av alla röster för att vinna.

När diskussionen och debatten är över så kommer ordfö-randen fråga om årsmötet är redo att gå till beslut. Om årsmötet är redo så går man över till omröstningen. Själ-va förfarandet när man beslutar om årsmötet är redo att gå till beslut är samma som nedan.

Alla beslut sker med acklamation. Med detta menas att mötesordföranden t.ex. frågar: ”Är det mötets mening att bifalla yrkandet X?”. Alla som då är för förslaget och stödjer det ropar tydligt ja. När salen tystnat så frågar ordföranden “Någon där emot?” och då ska alla som inte stödjer förslaget ropa ja. Mötesordföranden avgör sedan vilket förslag som fick flest röster och säger: ”Jag finner bifall/avslag”.

Om man anser att ordförandens uppfattning om vilket förslag som fick flest röster är fel så ska man innan ord-föranden slår klubban i bordet skrika votering. Då kom-mer ordföranden ställa samma frågor som tidigare men istället för att ropa ja ska man räcka upp sitt röstkort i luften. Mötesordföranden avgör igen vilket förslag som fick flest röster och säger om den finner bifall eller av-slag. Under voteringen så räknar man inte rösterna utan ordföranden uppskattar vilket förslag som det räcktes upp flest röstkort under.

Om man fortfarande anser att ordförandens uppfattning är fel så ska man ropa rösträkning innan klubban har slagits i bordet. När rösträkning sker så kommer ordfö-randen ställa samma frågor igen och man håller upp sitt röstkort om man anser att förslaget ska bifallas eller av-slås. Rösträknarna räknar då hur många som håller upp sina röstkort och meddelar det till ordföranden som sen tillkännager vilket förslag som fick flest röster.

Vanligtvis sker val i öppen form, det vill säga att alla kan se vad alla röstar. Om en medlem begär så ska valet hål-la slutet, det vill säga hemligt. Denna process tar väldigt lång tid och bör därför undvikas i största möjliga mån.

PersonvalVid personval där fler kandidater än valberedningens förslag finns sker valen alltid med sluten omröstning. När det är dags för personvalen så kommer det delas ut förtryckta röstsedlar där du ska kryssa i de sju kandida-terna du vill rösta på.

Efter att man har fyllt i sin röstsedel så ska man gå fram till presidet och lämna lappen i en låda, samtidigt som man stämmer av med röstlängden att du är röstberätti-gad.

Personval sker med relativ majoritet vilket innebär att de som får högst antal röster är valda, oberoende på hur dessa röster förhåller sig till antalet givna röster.

sida 4 av 22

Page 5: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Begära ordetOm man vill säga något i en debatt så kan man begära ordet. För att begära ordet räcker man upp sitt röstkort för att sätta upp sig på talarlistan. När man har räckt upp sitt röstkort väntar man på en signal från ordföranden som sköter talarlistan och tar då ner kortet. När det är ens tur får man gå upp i talarstolen.

YrkandeInnan årsmötet har alla medlemmar möjligheter att läm-na in motioner och även haft möjlighet att ta del av sty-relsen propositioner.

Om man som medlem anser att något borde tas bort, ändras eller läggas till så kan man lämna ett eget förslag som då kallas yrkande.

Ett yrkande lägger man genom att man skriver i en yr-kande lapp som finns vid presidiet. Yrkandet bör ha kommit in innan den aktuella propositionen eller motio-nen behandlas på årsmötet.

Streck i debattenOm man tycker att en debatt har blivit för långrandig, till exempel att alla relevanta argument har framförts eller att debatten inte går vidare så kan man begära streck i debatten. Om årsmötet beslutar om streck i debatten så får först alla som vill sätta upp sig på talarlistan, och när det är gjort och debatten har startats igen så får ingen längre skriva upp sig på talarlistan och inga nya yrkan-den får läggas.

Man begär sträck i debatten genom att man skriftligen eller muntligen föreslår det för presidiet.

SakupplysningMan kan begära sakupplysning om någon felaktig fakta nämns eller om någon är osäker på den fakta som fram-ställs i talarstolen. Om man vill begära sakupplysning kontaktar man mötespresidiet, som sedan beslutar om det finns underlag för att bevilja sakupplysning. Sakupp-lysning går alltid före alla i talarlistan.

ReplikOm man får något personligt påhopp så har man rätten att begära replik. För att begära replik kontaktar man mötespresidiet, som sedan beslutar om det finns under-lag för att bevilja replik. En replik går alltid före alla i talarlistan.

OrdningsfrågaOrdningsfrågor är frågor som rör själv mötet och inte det ämnet man diskuterar. Ett exempel på en ordningsfråga

kan vara att man vill ha en paus i mötet, att man inte hör vad som sägs eller att man vill begära sträck i debatten.

AjourneringNär mötet tar paus kallas det för ajournering. Förslag om ajournering är en ordningsfråga.

sida 5 av 22

Page 6: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Förslag till dagordning1. Mötets öppnande2. Val av mötesordförande, mötessekreterare och protokolljusterare tillika rösträknare3. Fastställande av röstlängd4. Mötets behörighet5. Fastställande av dagordning6. Redogörelse för styrelsens verksamhetsberättelse för det senaste verksamhetsåret7. Redogörelse för styrelsens förenklade årsbokslut för det senaste räkenskapsåret8. Revisorernas berättelse över styrelsens förvaltning under det senaste verksamhets- och räken-

skapsåret. 9. Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen 10. Fastställande av verksamhetsplan11. Proposition 1 – Antagande av nya stadgar12. Proposition 2 – Bidrag13. Proposition 3 – Medlemsavgift14. Motioner15. Val av

1. antalet ledamöter i styrelsen, revision och valberedning2. ordförande3. resterande styrelse4. revisorer (i detta val får inte den nyvalda styrelsens ledamöter delta)5. valberedning (i detta val får inte den nyvalda styrelsens ledamöter delta)

16. Övriga frågor17. Mötets avslutande

sida 6 av 22

Page 7: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Verksamhetsberättelseför verksamhetsåret 2011-2012

Verksamhetsberättelsen är styrelsens redovisning hur elevkåren har uppfyllt det som beslutades på förra årets årsmöte och skrevs i verksamhetsplanen. Den ska också ge en allmän beskrivning om vad som har hänt under verksamhetsåret.

Utöver verksamhetsberättelsen finns 2011 års ekonomis-ka årsredovisning. Tillsammans med revisionsberättelsen ligger de till grund att på årsmötet ta beslut om styrel-sens ansvarsfrihet.

Mål i verksamhetsplanen

MedlemmarVärva medlemmar har varit en stor del av elevkårens arbete under året. Eftersom elevkåren ska spegla och lyfta fram dess medlemmars åsikter krävs det att en stor del av eleverna på skolorna är anslutna. Målet har varit att minst hälften av alla elever på Sundsta och Älvkullen är medlemmar. Ett mål vi har lyckas med då vi nu är en majoritetskår med cirka 1300 medlemmar.

Innan läsårets start skickade vi med posten ut ett häls-ningsbrev till alla nya ettor där vi presenterade skolorna, vad elevkåren är och vårt arbete. Som ny elev kan det vara både lite läskigt och nervöst att börja på en ny skola och det kan då kännas bra att få veta att du inte är en-sam. Vi stod under första skoldagen och delade ut godis och välkomnade både de nya och gamla eleverna. Under året har vi tagit fram ett nytt digitalt medlemssystem, som underlättat för eleverna att bli medlemmar. Under terminen hade vi kontinuerligt medlemsvärvningar där vi stod på respektive skolor och bekantade oss med ele-ver, berättade vad en elevkår gör och vad man har för fördelar med att bli medlem.

Social och kulturell verksamhetEn av elevkårens största uppgifter att anordna evene-mang och se till att det finns goda arbetsmöjligheter för klubbar. Styrelsen har försökt att finnas till som ett verk-tyg för medlemmar att få utföra olika aktiviteter. Detta möjliggör också medlemmarnas möjlighet att själv på-verka vad elevkårens aktiviteter ska vara och ökar de-mokratin i organisationen. Detta har gjorts genom olika klubbar i elevkårens regi som anordnat olika saker under året som har gått.

Ett exempel är Fun Club som under året gjort flera ar-rangemang som till exemepel speedating, tårtbakartäv-

ling och poängjakt. En annan klubb som varit ny för i år är Cupcake Club där medlemmar kunde komma och vara med och baka olika bakelser som sen såldes på sko-lorna. Andra aktiva klubbar har varit Glee Club som har haft körverksamhet, Breakfast Club som bjudit på fru-kost och Dunderpatrullens Longboardklubb.

Vi har också traditionsbundna evenemang som värnar om de traditioner som finns på SÄG. Här finner vi spex-et, klubbshowen, nattinnebandyn och julkalendern. Vi har under året satsat på dessa för att behålla sägandan. Eftersom vi är en skola i förändring så har styrelsen ock-så försökt stötta nytänkande evenemang som julcupen.

Från styrelsen har vi anordnat olika arrangemang som medlemmarna har kunnat tagit del av. I år har tävlingar varit ett inslag som ibland även haft samband med med-lemsvärvning. Vi har även ordnat julbesök av tomten.

En annan viktig social faktor är studentfesterna. I år har elevkåren haft en egen mycket välfungerande student-festgrupp som har arrangerat tre stycken studentfester, vilka alla har varit lyckade.

Arbete med utskott och grupperStyrelsen har under året haft som mål att försöka få så mycket som möjligt av elevkårens arbete utfört av olika grupper. Vi har också försökt att samla alla under samma paraply, då vi har känt att alla grupper har stått väldigt långt ifrån varandra tidigare.

För att förbättra kontakten med styrelsen och grupperna har varje grupp fått varsin kontaktperson inom styrelsen, som har varit ansvarig för att hjälpa till och svara på frågor. En dag i sista veckan på höstterminen så anord-nade styrelsen en kväll för alla gruppansvariga för att öka gemenskapen och motivationen.

Efter föregående läsårs ekonomiska kris i Spexet gick Elevkåren in och stöttade Spexet för att hjälpa föreställ-ningen att bli av. Detta har startat ett samarbete där Elevkåren hjälper Spexet ekonomiskt vid behov, vilket vi anser är mycket viktigt då Spexet är en av skolans allra största och käraste traditioner. Tack vare detta läsårs samarbete med Spexet har vi kunnat bidra till att Spexet uppnått en helt ny nivå och vi hoppas att detta ska bli en ihållande tradition.

sida 7 av 22

Page 8: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

PåverkansarbeteUnder året har styrelsen arbetat framgångsrikt med att utveckla samarbetet med ledningarna på båda sidorna. Styrelsen har haft möten med ledningarna på båda sidor, och har haft regelbundna möten med rektorerna på Sundstagymnasiet. På Sundsta har vi bland annat varit delaktiga i arbetet med framtagandet av årets likabe-handlingsplan. Eftersom ledningen på Älvkullegymnasi-et har bytts under året kunde styrelsen först under vår-terminen börja med ett effektivt samarbete

Styrelsen har under året arbetat med att förbättra den bussituationen som varit till och från torget. Möten har hållits med Karlstadsbuss och Nobina. Resultatet av det-ta arbete har ledde till att Nobina i samarbete med Karl-stadsbuss har satt in ledbussar på vissa turer samt att kommunen ska bygga om hållplatsen.

Ekonomisk berättelseNedan följer styrelsens ekonomiska berättelse för verk-samhetsåret 2011/2012, som redogör för styrelsens eko-nomiska förvaltning. Vi har valt att göra denna berättelse väldigt utförlig då kåren har genomfört väldigt stora ekonomiska förändringar.

Verksamhetsårets ekonomiska förutsätt-ningarElevkåren har under året genomgått stora ekonomiska omstruktureringar. När styrelsen började sitt arbete upp-täcktes det att elevkåren i princip saknat bokföring och redovisning. Kvitton hade sparats i viss mån, men dessa har sedan inte bokförts och de hade även inte organise-rats.

Den redovisningen som antogs vid årsmötet bestod en-dast av en väldigt förenklad resultaträkning. När styrel-sen har undersökt denna närmare så har det visat sig att denna innehåller väldigt många oklarheter.

Denna brist på ekonomisk förvaltning verkar ha funnits under lång tid, då vi inte har hittat några arkiverade handlingar från tidigare år, trots gällande lagkrav på att dessa ska sparas i minst sju år. Styrelsen vill påpeka att vi vid våra undersökningar inte hittat något som skulle peka på att några pengar har förskingrats.

Föregående verksamhetsår skedde även en stöld på cirka 5 000 kronor. Styrelsen valde därför att undersöka vilka kontanthanteringsrutiner som funnits men inte funnit några.

Styrelsens ekonomiska förvaltning Under året har vi skapat rutiner för bokföring och redo-visning, blivit en näringsidkande ideell förening registre-rad för F-skatt.

I juni började styrelsen arbetet med att skapa en bokför-ing enligt bokföringsnämndens normer. För att kunna vara en öppen förening och att alla ska kunna se vad vår ekonomi går till ansåg vi att detta var en prioriterad frå-ga. Arbetet började med att köpa in ett bokföringspro-gram och informationslitteratur och har letts av kassör Felix Östman. Detta arbete ledde fram till att vi under året har bokfört alla våra räkenskaper enligt gällande normer. Styrelsen har fått löpande redovisningar under styrelsemötena.

Under detta arbetet granskade vi också vårt skattemässi-ga läge. Tidigare har vi varit registrerade som en ideell förening som varit inskränkt skattskyldiga. Med detta menas att vi inte behöver betala skatt eller ha moms på våra varor. Anledningen till att man blir inskränkt skatt-skyldig är att majoriteten av inkomsterna "har ett natur-ligt samband med den allmännyttiga verksamheten" eller "som av hävd utnyttjats som finansieringskälla för ideellt arbete". Den första menar att de inkomsterna man har ska vara knutna till vad en förening bör göra, t.ex. entré-avgifter till ett kulturevenemang. Med hävd menas så-dant som ideella föreningar brukar ha som inkomstkällor och har haft under lång tid, t.ex. försäljning av bingolot-ter.

När styrelsen har granskat våra intäkter så kan majorite-ten inte räknas under dessa två kategorier. De intäkter som är våra främsta inkomstkällor är provision vid skol-foto- och studentmösseförsäljning och försäljning av studentfestbiljetter. Dessa räknas enligt bokförings-nämndens rådgivande handlingar som näringsverksam-het, som är momspliktiga och som inte kan räknas som hävd. Den 9 september blev vi registrerade i Momsre-gistret hos Skatteverket, och den 17 november för F-skatt.

Vi har även under året försökt hitta nya inkomstkällor samt behålla de gamla. Vid avtalsförhandlingarna vid skolfoto och försäljning av studentmössor så lyckades vi höja vår provision avsevärt. Vi fick även möjlighet att sälja annonsplatser i katalogen vilket vi gjorde. Student-festerna och försäljning av premiumkort har även de gett en god extra intäkt.

För att motverka att stölder skulle upprepas och för att skydda våra tillhörigheter valde styrelsen att under augu-sti investera i ett säkerhetsskåp. I detta har vi förvarat våra kontanter och inventarier med högt värde.

Härmed avlämnar styrelsen för SÄG:s Elevkår verk-samhetsberättelsen för verksamhetsåret 2011-2012 och yrkar att det läggs till handlingarna

sida 8 av 22

Page 9: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

sida 9 av 17

ResultaträkningBelopp i kronor 110611-111231IntäkterMedlemsavgifter 27 200Övriga verksamhetsintäkter Not 1 26 917Försäljningsintäkter Not 2 67 654Summa intäkter 121 771

KostnaderVerksamhetskostnader Not 3 −76 540Försäljningskostnader Not 4 −17 166Övriga externa kostnader Not 5 −41 771Avskrivningar av inventarier −2 387Summa kostnader −137 864

Verksamhetens resultat −16 093Finansiella intäkter 941

Årets resultat −15 152

BalansräkningBelopp i kronor 111231 110531TillgångarInventarier 8 972 6 371Övriga fodringar 911 0Kassa och bank 132 189 119 586Summa tillgångar 142 072 125 957

Eget kapitalBalanserat resultat 117 789 117 789Årets resultat −15 152 0Summa eget kapital 102 637 117 789

SkulderSkatteskulder −18 516 0Leverantörsskulder 56 638 0Övriga skulder 1 313 8 168Summa skulder och eget kapital 142 072 125 957

Förenklat årsbokslutför SÄG:s Elevkår och räkenskapsåret 1 juni till 31 december 2012

Page 10: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012
Page 11: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Förslag till verksamhetsplan för verksamhetsåret 2012-2013

Verksamhetsplanen är en proposition från styrelsen som föreslår hur elevkårens verksamhet ska vara under det kommande verksamhetsår.

Elevkårens ändamål är att tillvarata medlemmarna ideel-la, sociala, fackliga och ekonomiska intressen. Styrelsen föreslår att man under verksamhetsåret 2012– 2013 arbe-tar mot dessa ändamål genom att fokusera på följande fyra punkter.

Mål i verksamhetsplanen

MedlemmarFör att kunna fortsätta vara en majoritetskår krävs det att medlemsvärvningen blir ett viktigt inslag i den nya sty-relsens arbete. När en aktivitet hålls i elevkårens regi bör det finnas en möjlighet att kunna bli medlem. Elevkåren är sina medlemmar och utan sina medlemmar kommer man inte kunna representera skolans elever.

Styrelsen uppdras därför…att: ha som mål att fortsätta vara en majoritetskår,att: om det är praktiskt genomförbart, ha möjlighet att

registrera sig som medlem vid alla elevkårsarran-gemang,

att: anordna en klubbshow för att presentera elevkå-ren för eleverna.

Social och kulturell verksamhetStyrelsen bör se till att alla medlemmar som vill anordna ett evenemang eller starta en klubb får den hjälp de be-höver. Styrelsen bör också se till att fler medlemmar blir engagerade i elevkåren för att öka elevernas deltagande i elevkåren.

Styrelsen uppdras därför…att: så långt som det går genomföra de traditionsenli-

ga arrangemangen såsom julkalender, spex och nattinnebandy inom verksamhetsåret,

att: försöka få fler medlemmar engagerade i elevkå-ren,

att: uppmuntra klubbarna att genomföra arrange-mang.

PåverkansarbeteFör att få ett fungerande styrelsearbete behövs det en god relation med såväl elever som med skolledningen. Som styrelse representerar man medlemmars åsikter och måste kunna på ett bra sätt förmedla dessa.

Styrelsen uppdras därför…att: upprätthålla den goda kontakten som elevkåren

har fått med respektive skolors ledning,att: styrelsen bör ha regelbundna möten med ledning-

arna där elevernas intressen lyfts fram.

Ekonomisk verksamhetEn fungerande ekonomi är otroligt viktigt för att elevkå-rens arbete inte ska undermineras. Därför krävs ett stort ansvar när man hanterar stora summor pengar som ska fördelas till olika klubbar och arrangemang. Kunskap om gällande regler för hantering av elevkårens ekonomi behövs.

Styrelsen uppdras därför…att: utarbeta rutiner så att elevkårens räkenskaper

sköts enligt gällande lagar, praxis och normer,att: utarbeta rutiner för att kontanthantering sker utan

fara för enskild person eller risk för förskingring,att: styrelsen under verksamhetsåret skriver avtal för

studentmössor och student- och skolfotografering för 2013.

Styrelsen föreslår därför att:– årsmötet antar ovanstående som verksamhetsplan

för verksamhetsåret 2012–2013.

SÄG:s Elevkårs styrelse den 15 februari 2012

sida 11 av 22

Page 12: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Proposition 1

Antagande av nya stadgarStadgarna är elevkårens viktigaste dokument och regle-rar hur elevkåren ska drivas och vilka regler som finns. Under styrelsens verksamhetsår har vi märkt att dagens stadgar har flera stora brister och många formuleringar som inte känns aktuella. Styrelsen har därför valt att bearbeta hela stadgan vilket har resulterat i ett förslag till en helt ny stadga. Vi har lagt till en hel del nytt, formule-rat om vissa paragrafer, tagit bort saker som inte längre är aktuella. Vi har också valt att ha ett annat upplägg för att få stadgan mer lättläst.

Under vårt arbete har vi utgått från den gamla stadgan. Vi har tittat på SECO:s exempelstadga, Riksidrottsför-bundets exempelstadga och övriga ideella föreningars stadgar. Vilka förändringar som sker i jämförande med den gamla stadgan har vi sammanfattat här nedanför. Den nya stadgan i sin helhet finns som bilaga till dessa årsmöteshandlingar.

Styrelsen föreslår därför att:– årsmötet antar styrelsens förslag till nya stadgar

Sammanfattning av förändringar:

Generella förändringar:• Den största förändringen som märks är att styrelsen

har omarbetat upplägget i stadgarna. Från att tidigare ha använt kapitel, paragrafer och moment används i den nya stadgan endast paragrafer med huvudrubriker. Huvudrubrikerna är inte numrerade och paragrafernas numrering löper över hela dokumentet. Anledningen till att vi valt denna förändring är att vi anser att det blir mer lättläst och enklare att hitta i stadgan.

• Vi har också valt att strukturera om stadgan, också detta för att den ska bli enklare att hitta i och få den mer lättläst. För att få den mer lättläst och förståelig har vi även bearbetat texten.

Förändringar i paragrafer:Rubriker hänvisar till den föreslagna nya stadgan. Pa-ragrafer inom parentes hänvisar till den nuvarande stadgan.

§ 1 Ändamål (tidigare 1:1:3, 1:2:1)• Syfte har bytt namn till ändamål• Texten har skrivits om och förenklats. Många överflö-

diga satser har tagits bort. • Skrivs in att vi ska vara ideologiskt obundna

§ 2 Beslutande organ• Denna text har funnits utspridd i hela stadgan tidigare,

samlas nu på ett ställe.

§3 Verksamhets- och räkenskapsår (1:1:4)• Det läggs till i stadgan att vårt räkenskapsår är 1 janu-

ari–31 december.• Formuleringen ”Dessa stadgar ligger till grund för allt

arbete i Elevkåren och ska läsas av samtliga förtroen-devalda.” tas bort.

§ 4 Firmateckning (Delvis 3:4:2)

§ 5 Tolkning av stadgan (4:2:1)• Ändras från att det är revisorernas mening till att det

är styrelsens mening som ska gälla om tolkningar av stadgan dyker upp. Styrelsen måste höra om reviso-rernas åsikt.

• Klargörande att tolkningen måste tas upp och klargö-ras på nästa årsmöte.

§ 6 Ändring av stadgan (4:3:1)• Klargörs att både styrelsen och medlemmarna får ge

förslag på ändringar• Skrivs in att de ska behandlas som motioner alternativt

propositioner

§ 7 Upplösning (4:7:1)• Ändras från att det krävs ett årsmöte med 3/4 majoritet

som kan upplösa elevkåren till att det krävs minst 2/3 majoritet, på två av varandra följande årsmöten.

§ 8 Medlemskap (3:2:1)• Tydliggör vilka som kan bli medlemmar• Meningen som beskriver hur man blir medlem är för-

åldrad och ändras till en mer generell mening.

§ 9 Utträde (Ny)• Säger att medlem som avslutar sina studier automa-

tiskt begär utträde ur föreningen.• Reglerar hur andra medlemmar begär utträde ur före-

ningen.

§ 10 Uteslutning (Ny)• Beskriver på vilka grunder en medlem kan uteslutas.

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 12 av 22

Page 13: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

§ 11 Medlems rättigheter och skyldighe-ter (Delvis 1:3:2)• Ett moment som inte anses vara aktuellt tas bort och

ersätts med en helt ny text över medlemmarnas rättig-heter och skyldigheter.

Årsmöte och extra årsmöte§ 12 Tidpunkt (3:2:2)• Ändrar tidpunkten för årsmötet från att vara i första

kvartalet till perioden februari till april.

§ 13 Kallelse (3:2:3, delvis 3:2:6)• Formuleringen ”senast tjugo (20) skoldagar innan mö-

tet” ändras till ”senast fyra veckor innan årsmötet”. Proportioner behöver bara vara tillgängliga en vecka tidigare och inte tillsammans med kallelsen som tidi-gare.

• Skrivs in att det i kallelsen ska framgå ”om årsmötet kommer behandla stadgeändring, nedläggning eller annan fråga av väsentlig betydelse för föreningen eller dess medlemmar”.

• Motionssvar och förslag till dagordning ska vara till-gängliga en vecka innan årsmötet till skillnad mot tidigare tio skoldagar.

§ 14 Förslag till ärenden att behandlas av årsmötet (3:2:6)• Tydliggör att medlemmar får ge förslag och lämna in

motioner samt hur detta ska göras.

§ 15 Rösträtt samt yttrande- och för-slagsrätt på årsmötet (3:2:5, delvis ny text)• Reglerar vilka som har yttranderätt, förslagsrätt och

rösträtt på årsmötet. I förra stadgan angavs endast att medlemmar hade yttranderätt.

§ 16 Beslut och omröstning (Ny)• Beskriver hur beslut ska fattas och vilka regler som

gäller vid omröstningar.

§ 17 Valbarhet (Ny, delvis 2:1:7)

§ 18 Ärenden vid årsmötet (3:2:8)• Vissa nya punkter som lagt till samt omformuleringar.

§ 19 Extra årsmöte (3:3:1–3:3:3)• Endast en revisor eller två femtedelar av medlemmar-

na krävs för att kalla till årsmöte från tidigare hälften av medlemmarna och den oklara formuleringen ”revi-sorenrnas”.

• Tydliggör hur begäran och kallelse ska ske.• Kallelse ska göras tillgänglig sju dagar innan mötet

från tidigare 10 skoldagar.

§ 20 Mötesprotokoll (Ny)

Valberedningen§ 21 Sammansättning, åligganden (2:3:1–2:3:6)• Valberedningens förslag ska vara tillgängligt två

veckor istället för 15 skoldagar innan årsmötet• Förändringar i texten

Revision

§ 22 Revision (2:2:1–2:2:4)• Förtydligar revisorernas uppgift• De ska inte längre ”vara väl inlästa på organisationens

stadgar och fungera som sakkunniga i stadgefrågor”. Detta ska i fortsättningen ligga på styrelsen.

• Momentet: ”Särskilt viktigt är att revisorerna granskar de av styrelsen beviljade bidragen. Skulle revisorerna anse att styrelsen kraftigt brutit mot dessa stadgar i detta avseende bör åtgärder vidtas omgående.” stryks

• Antalet ledamöter väljs av årsmötet• Att revisor ska vara myndig till nästa årsmöte stryks

Styrelsen

§ 23 Sammansättning (2:1:6)• Antalet ledamöter fastställs till att vara sju stycken

från att tidigare ha bestämts på årsmötet.

§ 24 Styrelsens uppgifter (1:4:2, 2:1:2, 2:1:3, , 2:1:5, 2:1:6)• Helt ny lista över styrelsens uppgifter• Förtydligar vilka uppgifter ordföranden, sekreteraren

och kassören har. Läggs även till en del nya uppgifter som krävs.

• Vissa uppgifter omfördelas mellan posterna, bl.a. får sekreteraren en större roll då vissa av ordförandens administrativa uppgifter flyttas över dit.

• Ordförandens roll som ledare blir större.

§ 25 Kallelse, beslutsmässighet och om-röstning (Delvis 3:4:2)• Samma regler kring när mötet är beslutsmässig (hur

många som krävs närvarande)• Det krävs en majoritet av alla av styrelsens medlem-

mar för att ett beslut ska godkännas till skillnad mot tidigare då det endast krävdes en majoritet av mötets deltagare.

• Skrivs in att telefonmöte eller liknande får ske och rutiner kring det.

§ 26 Styrelsearvode (2:1:8)• Styrelsearvodet höjs till 750 kronor.

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 13 av 22

Page 14: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Övrigt

§ 27 Utskott och kommittéer (2:4:1–2:4:3)• Blir betydligt mer flexibel då den gamla formuleringen

inte anses fungera i dagens arbete i Elevkåren.

§ 28 Arkivering (Ny)• Skrivs in att årsmötesprotokoll, styrelseprotokoll,

verksamhetsberättelser och verksamhetsplaner ska arkiveras i oändligheten.

• Skrivs in att ekonomiska handlingar ska arkiveras efter gällande bestämmelser.

§ 29 Avhopp (Ny)• Reglerar vad som ska ske om en ordförande eller le-

damot avgår.

Moment som tas bort:Hänvisningar avser den nuvarande stadgan

Kap 1, § 3, mom 2Medlemmarna har rätt att lämna förslag till Elevkårens styrelse, enskilda styrelseledamöter, årsmöten samt and-ra möten i Elevkårens regi.

Kap 1, §4, mom 1Elevkåren fattar beslut efter diskussion och saklig be-handling. Respekten för demokrati innebär att minorite-ten följer majoritetens beslut. Den innebär också att ma-joriteten respekterar minoriteten och att högre instans inte fattar beslut i frågor som endast berör lägre instans. Den inre demokratin är nödvändig för att göra besluten till varje elevs angelägenhet.

Kap 2, § 1, mom 1Elevkårens styrelse (nedan kallad styrelsen) är ansvarig inför Elevkåren.

Kap 2, §1, mom 4Styrelsen ska föra medlemmarnas talan i linje med Elevkårens vilja gentemot skolledning, lärare, annan skolpersonal, politiker, andra organisationer etc.

Kap 2, §5, mom 1–8Elevskyddsombud. Anses kunna räknas in under utskott.

Kap 3, §1, mom 2Alla till Elevkåren anslutna organ ska protokollföra sina möten. Alla protokoll bör vara lättillgängliga för med-lemmar, skolledning, lärarrepresentanter, övriga perso-nalrepresentanter samt övriga aktuella instanser. Dessa protokoll bör finnas tillgängliga senast två veckor efter det att möte hållits. Styrelsens protokoll bör även arkive-ras och ligga till grund för verksamhetsberättelsen. Pro-

tokoll ska tillhandahållas revisor inom sju (7) dagar efter att detta har efterfrågats.

Kap 3, §1, mom 2Elevkårsordföranden har endast rösträtt vid styrelsemö-ten. Dock har den annars möjlighet att lägga den avgö-rande rösten om en omröstning skulle sluta lika. Elevkårsordförande har även ett slags veto. Om Elevkårsordförande anser att ett genomröstat beslut är förhastat eller rent av skadligt för Elevkårens medlem-mar kan den ogiltigförklara omröstningen. Detta ger Elevkåren tid att diskutera frågan. Då ett sådant beslut tagits ska ett extrainsatt årsmöte hållas så snart som möj-ligt där ny omröstning sker i frågan. I denna omröstning gäller Elevkårens beslut utan undantag.

Kap 3, § 4, mom 1• Elevkårsstyrelsen bör hålla möte varje skolvecka men

minst en gång varje månad. Styrelsemötet är endast behörigt om en majoritet av ledamöterna är närvaran-de.

Kap 3, § 4, mom 3• Styrelsen bör också bevilja den person som är stu-

dentansvarig möjlighet att teckna firman för frågor som endast rör studenten.

Kap 3, § 5, mom 1–4• Stormöte, elevkåren bör ha detta men ska ej stå i stad-

gan.

Kap 4, § 5, mom 1Samtliga av Elevkåren förtroendevalda kan avsättas på ett extrainsatt årsmöte. För detta krävs att sådant beslut tas med kvalificerad majoritet (2/3). Vid misstroendeför-klaring ska, vid behov av nytillsättning, Elevkårens val-beredning förbereda ett val vid ett nytt extrainsatt årsmö-te. Endast Elevkåren kan avsätta förtroendevalda.

Kap 4, § 6 mom 1Vid ett val i Elevkårens regi där det misstänks valfusk eller liknande är det möjligt att ogiltigförklara valet. För att ogiltigförklara ett val måste en kvalificerad majoritet (2/3) av medlemmarna anse att valet gick felaktigt till.

Kap 4, § 6, mom 2Vid ogiltigförklaring av ett val avgår genast de tillsatta och förra mandatperiodens förtroendevalda träder in tills nyval hållits. Nyval sker vid extrainsatt årsmöte och sköts av valberedningen.

SÄG:s Elevkårs styrelse den 15 februari 2012

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 14 av 22

Page 15: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Proposition 2

BidragAtt kunna söka bidrag är mycket viktigt för att de grup-per som är anslutna till elevkåren ska kunna genomföra olika aktiviteter och arrangemang. För att det ska vara möjligt för styrelsen att bevilja ekonomiskt stöd behövs det också regler för hur det ska gå till, både för att för-säkra att gruppen som söker bidrag inte ändrat någon man har kommit fram till och för att garantera att peng-arna används för att främja elevkårens mål. Detta har visat sig vara ett problem under året och därför lägger styrelsen en proposition om en stadgeändring där en ny paragraf läggs till angående hur man söker bidrag och vilka regler som gäller.

Styrelsen föreslår därför att: Årsmötet antar styrelsens förslag på ny paragraf med följande lydelse:

§ 30 Projektbidrag

Alla medlemmar kan söka bidrag från elevkåren. Bidra-gen är till för att medlemmarna ska kunna genomföra projekt, evenemang och aktiviteter i linje med elevkå-rens ändamål.

Vid bidragansökning bör den av styrelsen framtagna blanketten ifyllas och lämnas till styrelsen. Med blanket-ten ska även en preliminär budget bifogas då styrelsens beslut delvis bygger på denna budget.

Ansökan om bidrag ska ske skriftligen till styrelsen. An-sökan bör helst ske på ansökningsformulär som styrelsen har tagit fram. I ansökan ska finnas beskrivning om vad bidraget ska användas till och en budget. Ansökan ska undertecknas av en ansvarig person som också är den person som kommer vara ansvarig gentemot elevkåren. Det ska även anges när projektet ska vara avslutat.

När styrelsen har mottagit ansökan ska styrelsen inom tre veckor besluta om bidraget ska bifallas eller avslås. Till protokollet ska en motivering om beslutet följa.

För att styrelsen ska kunna bifalla ett bidrag krävs det att: • bidraget ska användas i linje med elevkårens ändamål,• eventuellt överskott tillfaller elevkåren,• bidraget får inte gå användas till ersättning åt fysiska

personer.

Vid beslutet ska även andra faktorer vägas in i beslutet. Faktorer som ska vägas in är bland annat elevkårens ekonomiska situation, det förväntade värdet av projektet,medlemmarnas vilja och hur många medlemmar projek-tet berör.

Styrelsens beslut ska meddelas till den ansvariga perso-nen inom en vecka från att beslut är taget.

Senast två veckor efter avslutat projekt ska en fullstän-dig redogörelse med samtliga räkenskaper (kvitton, avtal m.m.) och dokument redogöras. Denna redovisning ska också ske om styrelsen begär så och ska vara styrelsen tillhanda senaste en vecka efter begäran har skett.

Styrelsen kan under hela projektet begära tillbaka bidra-get om bidraget inte går till det som styrelsen beviljat.

SÄG:s Elevkårs styrelse den 15 februari 2012

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 15 av 22

Page 16: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Proposition 3

MedlemsavgiftDenna proposition handlar om vilken medlemsavgift som elevkåren ska ha under året. Den tas upp under alla årsmöten.

Under verksamhetsåret 2011-2012 har medlemsavgiften varit noll kronor. Styrelsen beslutade att införa ett premiumkort för 50 kronor som har berättigat till ekonomiska fördelar i elevkåren, detta har varit giltigt under hela läsåret 2011/2012. Styrelsen anser att detta har fungerat mycket väl.

Styrelsen föreslår därför att:– medlemsavgiften under verksamhetsåret 2012-2013 ska vara noll kronor– styrelsen får besluta om att ha ett ”premiumkort” där styrelsen beslutar kostnaden för detta. Kor-

tet måste vara giltigt under hela läsåret 2012/2013. Kortet får endast ge ekonomiska fördelar.

SÄG:s Elevkårs styrelse den 15 februari 2012

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 16 av 22

Page 17: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Motion 1

SÄG-spexetSÄG-Spexet är SÄG:s största tradition som produceras fristående av dess medverkande. Men då Spexet är ett evenemang så är de ekonomiska förutsättningarna oförutseende och till exempel 2010 skulle Spexet inte kunnat bli av om inte Elevkåren räddat föreställningen. Därför skulle vi spexge-neraler från 2011 gärna införa ett samarbete mellan Spexet och Elevkåren för att kunna känna en ekonomisk trygghet ifall Spexets ekonomi skulle gå back i framtiden. Detta är även ett ypperligt tillfälle för Elevkåren att ytterligare kunna marknadsföra sig.

Vi föreslår därför att:– elevkåren ska ha skyldigheten att stötta Spexet ekonomiskt om Spexets ekonomi inte håller för

att föreställningen ska kunna bli av,– spexet ska ha rättigheten att fullt ut själva besluta om frågor rörande produktionen inklusive

Spexets ekonomi,– spexet ska ha skyldigheten att marknadsföra Elevkåren samt bokföra och redovisa sin ekonomi

inför Elevkåren,– elevkåren ska ha rättigheten att ha full insyn i Spexets ekonomi och kunna frånta Spexet dess

beslutanderätt till sin ekonomi om pengar förskingras eller används på ett oansvarsfullt sätt.

Iina Ojala och Amanda Eliasson, spexgeneraler från 2011, den 22 februari 2012

Motionssvar från styrelsenStyrelsen anser att motionen är en viktig motion och att det är vitkigt att det blir klarhet ielevkårens och spexet relation. Styrelsen anser att innehållet i motionen speglar styrelsen syn på vad för rättig-heter och skyldigheter vardera ska ha. Ett tillägg vill styrelsen göra vilket mest är en formalitet. Sty-relsen tycker det är viktig att spexets organisation regleras för att försäkra att allt går rätt till.

Styrelsen föreslår därför att:– att motionen antas i sin helhet med följande tillägg:– för att dessa punkter ska gälla ska Spexet antingen:

– vara en fristående sektion i elevkåren vars generaler fått firmateckningsrätt rörande spexfet från styrelsen,

– vara en egen juridisk person

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 17 av 22

Page 18: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Verksamhetsplan 2011-2012 Elevkårens syfte är att arbeta för en mer givande skol-gång för elevkårens medlemmar. Styrelsen föreslår att man under verksamhetsåret 2011-2012 arbetar mor detta syfte genom att fokusera på följande punkter:

MedlemmarEn viktig del i att bygga upp en stark och levande orga-nisation är att ha många medlemmar. Därför är det vik-tigt för elevkårens framtid att fortsätta att aktivt värva medlemmar. Styrelsen föreslår att man ska titta på nya metoder för att värva medlemmar så att så många som möjligt ansluter sig till elevkåren. Vi i styrelsen tror att en arbetsgrupp som är ytterst ansvarig för värvning av medlemmar skulle behövas.

Social verksamhetStyrelsen bör fortsätta jobba med att stötta grupperna med organisering, rådgivning och ekonomiskt hjälp. Att jobba för att försöka få igång nya personer som vill star-ta upp någon form av verksamhet. Det är viktigt att ta vara på alla medlemmars olika verksamhet. Det finns många olika traditioner på skolan som är värda att beva-ras för framtiden. Det blir ett viktigt uppdrag för den nya styrelsen att värna om dessa traditioner. Styrelsen bör diskutera hur många studentfester som ska diskuteras under verksamhetsåret. Konkurrensen i stan har ökat betydande och detta bör elevkåren ta hänsyn till för att resultatet ska bli så bra som möjligt.

Stöd till grupper/projektarbetenMedlemmar i elevkåren som söker pengar till något som faller innanför organisationens stadgar bör bemötas posi-tivt. Dock bör styrelsen ta hänsyn till den ekonomisk situationen inom elevkåren.

Ekonomisk verksamhetDen nya styrelsen bör se över om någon ny inkomstkälla kan hitta. Förslag från den gamla styrelsen är att redan nu boka upp den stora studentfest och som tidigare nämnt utvärdera om man ska fortsätta satsa på student-fester under året. Vi vill också uppmana den nya styrel-sen att endast skriva ettårs kontrakt för till exempel skol-foto och studentmössor. Detta för att inte låsa upp sig för en längre period. För att få de bästa ekonomiska förut-sättningarna för medlemmarna bör styrelsen jämföra olika företag som vill vara leverantör utav studentmössor och skolkataloger. Man kan också spara ytterligare pengar genom att leverera exempelvis skolkataloger till skolan istället för direktleveranser hem till folk.

PåverkansarbeteElevkårsstyrelsen bör jobba aktivt för att starta ett orga-niserat påverkansutskott som kan driva medlemmarnas frågor. Under verksamhetsåret 2010-2011 har styrelsen haft en dialog om hur elevinflytande skall fungera på skolorna. Detta tycker vi den nya styrelsen bör jobba vidare med för att kunna vara så delaktiga i påverkan i skolan.

ÖvrigtStyrelsen 2010-2011 har märkt att styrelseposterna för vissa poster bör justeras för att verksamheten ska uppnå så bra resultat som möjligt. En god relation mellan den gamla och den nya är jätteviktig för att övergången ska bli så bra som möjligt. Vi uppmanar nu styrelsen att ta hjälp av den gamla styrelsen som besitter viktiga kun-skaper

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 18 av 22

Page 19: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

ValValberedningens processValberedningen inledde sitt arbete i början av 2012 och en plan för hur arbetet att få fram kanditaerna lades upp. Under det arbetet rådfrågades den sittande styrelsen och lärare.

Från att valberedningens arbete började och fram till nomineringsstoppet i den 9 mars så spred valberedning-en information om sitt arbete och uppmuntrade personer att kandidera eller att nominera någon till SÄG:s Elevkå-res styrelse. Vid nomineringsstoppet hade alla som kan-diderade haft samma möjlighet att träffa valberedningen.

Valberedningen har bestått av Karin Uddh och Ludvig Andersson

Valberedningens förslagValberedningen mål har varit att lägga fram ett förslag-med en bredd av kompetenser, erfarenheter och fram-tidstankar som ska reslutera i en drivande och engagerad styrelse.

För att uppnå detta har valberedningen intervjuat alla kandiderande och ställt frågor om varför man skulle pas-sa och tidigare erfarenheter. Valberedningen har gjort sitt bästa för att sätta samman en styrelse med en blandning av årskurser, program, kön och social bakgrund. Vår förhoppning är att den styrelse vi föreslår har goda förut-sättningar att möta de utmaningar som SÄG:s Elevkår står inför 2012-2013 och att föra Elevkåren framåt.

Viktigt att vetaValberedningens förslag är endast ett förslag och betyder inte att det är den styrelsesammansättningen som kom-mer att röstas igenom. Alla kandidater som valbered-ningen inte valt att ha i sitt förslag är valbara, på samma villkor som de som är i valberedningens förslag. De som får flest röster är de som kommer väljas in. För mer in-formation om hur valet kommer gå till se mötesordning-en på sida fyra, personval.

Val av antalet ledamöter i styrelsen, revision och valberedning Valberedningen föreslår årsmötet att besluta att – styrelsen 2012-2013 ska bestå av sju personer varav en

ordförande. – revision ska bestå av två revisorer– valberedningen ska bestå av tre ledamöter

Val av ordförandeValberedningen föreslår årsmötet besluta att till ordfö-rande för verksamhetsåret 2012-2013 välja– Karin Bylund

PresentationKARIN BYLUND

Klass NVSP2Född 15 februari 1994Intressen Ehm… asså jag går NVSP2, jag har inget liv, jag pluggar varje dag? Nej skämt å sido. Tecknar en hel del, syr lite ibland, fotar ibland, lite olika.Varför ska du sitta i styrelsen? För att jag redan har koll på det mesta och för att jag är den enda på skolan som har erfarenhet av att sitta i styrelsen för elevkåren på SÄG.Favoritmat SushiFavoritfärg MörklilaÄlsklingsdjur Klumpfisk (awesome djur)Valberedningens motivering Vi föreslår Karin till SÄG:s Elevkårs nya ordförande. Hon passar bra eftersom hon är en driven och engagerad person som har gett järnet i årets styrelse. Vi tror att hennes erfarenhet från det se-naste årets styrelse kommer bli guldvärt för kommande styrelse och SÄG elevkårs vidare utveckling.

Val av styrelseValberedningen föreslår årsmötet besluta att som leda-möter i styrelsen för verksamhetsåret 2012-2013 välja– Alma Henningsson, ESEM11– Ellen Holm, TE11D– Linn Boberg, MP2A– Torbjörn Averås Skorup, ESDT2– Filip Sjögren, ESMU11A– Berfin Eken, NA11A

PresentationerALMA HENNINGSSON

Klass ESEM11Född Mitt i en snöstorm den 27 april 1995Intressen Att skapa event, träffa vänner och familj, mu-sik, dans och ha kul ofc! Varför ska du sitta i styrelsen? För att jag är en kreativ, drivande och peppande person som går in till 110 % i allting som jag gör. Favoritmat SushiFavoritfärg Gillar alla färger, så varför välja en?Älsklingsdjur Hund

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 19 av 22

Page 20: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Valberedningens motivering Alma tog valberedningen med storm, lik den hon föddes i. Känslan vi fick när vi träffade Alma var att hon är förtroendegivande och pep-pande. Alma är en utåtriktad och organiserad person som vi tror skulle bidra väldigt mycket till styrelsen. Vi tror att hon skulle passa utmärkt som vice ordförande i SÄG:s Elevkårs Styrelse.

ELLEN HOLM

Klass TE11D/TIME1Född 10 februari 1995Intressen Ljusteknik, teater, 9gag, world of warcraftVarför ska du sitta i styrelsen? Jag kan bidra med många saker, bland annat åsikter och idéer om hur man kan förbättra skolan. Jag tycker också om att ta ansvar och att driva olika frågor. När jag har åtagit mig något ser jag till att slutföra det och jag är kreativ och bra på att lösa problem. Favoritmat Mormors husmanskostFavoritfärg GrönÄlsklingsdjur GrodorValberedningens motivering Som kassör i en organisa-tion krävs mattekunskaper, kunskap och skarphet. Detta är några av de egenskaper Ellen besitter. Hon är en an-svarsfull person som engagerar sig mycket och som har lätt för att lära. Vi tycker att Ellen har det som krävs för att sitta med i SÄG:s Elevkårs styrelse!

LINN BOBERG

Klass MP2AFödd 5 augusti 1993Intressen Ledarskap inom ridsporten, se på hockey och mina vänner. Designa kläder och laga mat.Varför ska du sitta i styrelsen? Jag bör sitta med i styrel-sen därför att det skulle vara asroligt, jag älskar styrelse-arbete och gillar att få träffa nya människor. Jag skulle bidra med mitt positiva humör, min envishet och min goda styrelsekunskap. Jag tycker om att ta kontakt med människor och går jag in för något gör jag det alltid till 132 %. Jag känner att SÄG har blivit mer än bara en skola för mig det här året och det skulle vara en ära att få vara med i styrelsen och dess arbete för att göra den än-nu bättre.Favoritmat Hemmagjord panpizzaFavoritfärg GuldÄlsklingsdjur HamsterValberedningens motivering Linn är tjejen som arrange-rar balen 2012. Hon har stor erfarenhet av styrelsearbete i andra föreningar. Linn är en öppen och social person som inte drar sig för att prata inför folk. Under året har Linn med balarbete haft kontakt med näringslivet och förhandlat fram balen. Vi tror därför att Linn skulle bli prefekt i styrelsen som styrelsens nya studentansvarig!

TORBJÖRN AVERÅS SKORUP

Klass ESDT2Född April 1995Intressen Teater, svenska språket, teknik i allmänhet, grafisk form.Varför ska du sitta i styrelsen? För att jag är en drivande person som engagerar sig och lägger ned sig och vill inte få ett halvdant resultat.Favoritmat En god hemmagjord pizza med skinka och salamiFavoritfärg Blå! Favoritdjur Hmm, elefanter är ju helt klar coola. Right?Valberedningens motivering Torbjörn är en kille som vet hur man marknadsför och detta visade han bla genom musikalen All shook up. Han är en trevlig och öppen kille som är given som pr-ansvarig i styrelsen!

FILIP SJÖGREN

Klass ESMU11AFödd 14 april 1995Intressen MUSIK!!! Och mat, arkitektur och design.Varför ska du sitta i styrelsen? För att jag har erfarenhet av att sitta i ett styrande organ (ungdomsfullmäktige 2 år)Favoritmat SushiFavoritfärg BlåFavoritfärg Hund (Boerboel)Valberedningens motivering Vi tycker Filip verkar vara en riktigt skön lirare. En positiv kille som har tidigare erfarenhet från ungdomsfullmäktige i Karlstad. En viss möteserfarenhet gör att vi tror han skulle passa som sty-relsens sekreterare.

BERFIN EKEN

Klass NA11AFödd 14 september 1995Intressen Engagerad i ungdomsfrågor och arrangerar evenemang, just nu i Ungdomsfullmäktige, tränar, spelar musik, jobbar som simlärare och träffar vännerna m.m.Varför ska du sitta i styrelsen? Jag ska sitta i styrelsen för att jag kommer att försöka förbättra och utveckla styrelsen och SÄG och verkligen göra mitt bästa för att det ska bli så grymt som möjligt. Jag vill också att SÄG ska fortsätta ha så bra anda, gemenskap och traditioner som bland annat elevkåren byggt upp.Favoritmat Äter allt!Favoritfärg SvartÄlsklingsdjur FiskarValberedningens motivering Berfin är glad tjej och även hon har erfarenhet från tidigare ideella arbeten. Hon ver-kar riktigt sugen på att sitta i styrelsen och vi tror att hon skulle passa perfekt som medlemsansvarig!

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 20 av 22

Page 21: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Övriga kandidaterANDREA BENNETOFT

Klass NVES2Född 1993Intressen jag är golfare, vistas mkt i gym, älskar att resa och träffa nya människor.Varför ska du sitta i styrelsen? Jag ser det som ett sätt att lära känna skolan och att få ge något utav min tid på gymnasiet. Jag är motiverat, positiv, ambitiös och vill gärna dela med mig av det till min omgivning. Favoritmat Det mesta går ner...Favoritfärg GrönÄlsklingsdjur Hundmänniska

EVA OMEIRAT

Klass SP2CFödd 9 mars 1994Intressen Handboll, politik, kläderVarför ska du sitta i styrelsen? Jag tror man behöver personer som brinner för saker och ger 100 % och gillar och vara med och fixa. Det gör jag, jag är även väldigt intresserad av detta och det måste man även också va. Det skulle vara sjukt kul och vara med, tror jag skulle lära mig väldigt mycket av det också.Favoritmat Allt mamma lagarFavoritfärg Svart/vitFavoritdjur Hund

JOHANNA WAHLSTRÖM

Klass NAES11Född 24 april 1995Intressen Bild och form, dragspel, gitarr, musikteori, klättring och kör. Att umgås med kompisar är självklart också ett stort intresse.Varför ska du sitta i styrelsen? Jag vill att skolan ska vara så rolig och givande som den bara kan bli och vill därmed kunna påverka på ett effektivt sätt, tror att elevkåren är det bästa sättet att få de möjligheterna.Favoritmat Pannkakor med kanel och sockerFavoritfärg RödÄlsklingsdjur Hund, min hund Stella, en pudel, inte klippt som en pudel!!!

NATALIA TOMCZYK

Klass IB2Född 25 september 1994Intressen När jag inte pluggar... Nej då, jag är en fantasi-full rollspelare som smått provar på lajv och historiskre-construktion. Förutom det så älskar jag att baka, speciellt cupcakes, mysa, dricka te och åka på en massa festivaler och andra event som jag samlar band i från När jag inte är hemma och chillar så hittar man mig an-

tagligen på ett demonstrationståg mot världens orättvisor eller helt enkelt i en soffa med mina vänner. Jag älskar att umgås med folk och knyta nya kontakter och bekant-skaper! Varför ska du sitta i styrelsen? För att jag tror att jag kan föra fram elevers talan och kan vara en god lyssnare till deras många, bra idéer. Men även eftersom jag själv är full av förslag på förändringar som kan göra SÄG ännu bättre!! Jag tror att allt kan vara möjligt sålänge man kämpar tillräckligt hårt och jag är inte den personen som ger upp lätt. Favoritmat Indiska currygryta med nanbröd, eller en av de godaste polska rätterna: pierogi ruskie Favoritfärg Lila Älsklingsdjur Enhörningar

PATRICIA HOOSHMAND

Klass NA11AFödd 14 juli 1995Intressen Ha roligt! Är med i Karlstads ungdomsfull-mäktige, sjunger i flickkören Clavinova, dansar, spelar gitarr, också självklart är jag med kompisar och familjen. Varför ska du sitta i styrelsen? Jag ska sitta i styrelsen efter som att jag är engagerad, tycker att det är roligt att driva fram event och få min och andra elevers röst hörd!Efter som att jag håller på med så många olika fritidsak-tiviteter och därför får en ganska bred och stor kompis-krets tror jag att jag får en ganska bred syn på vad olika ”sorters människor” tycker och tänker om olika saker och därför är en bra representant för alla dem. Favoritsmat Ganska ovanligt men om jag ska vara ärlig så är det nog mammas chili con carne med ris. Favoritfärg Lila. Favoritdjur Min pappas engelska bulldog (hund)

SEAN JANSE

Klass IB2

Född 2 September 1994

Intressen Långa strandpromenader i solnedgången… Nerå det är ju nice, men allra helst hittar jag på något roligt med ett gäng människor som antingen är eller blir mina kompisar, annars finner jag (kanske låter stelt, men äh) politik sjukt intressant och kan diskutera det i tim-mar, samt älskar jag att dra på evenemang och festivaler och även hjälpa till med att arrangera sådant. Det senaste året har jag även återupptäckt serier som Vänner och Malcolm i Mitten, och nej, jag har inte fått betalt av nå-got TV-bolag för att säga det, jag lovar!

Varför ska du sitta i styrelsen? Jag borde sitta med för att jag är en schysst kille som kommer arbeta stenhårt för att eleverna på skolan ska få tre superbra år här, jag kommer försöka skapa och utveckla engagemang bland oss elever i frågor gällande vår skola och miljön i den,

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 21 av 22

Page 22: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

allt medan jag själv får en troligtvis lärorik och rolig upplevelse!

Favoritmat Jag skulle göra hemska, hemska saker för en tallrik med min mormors pannkakor

Favoritfärg Gult är verkligen inte fult, fast det är så förvirrande om det är i närheten av något vitt… Så jag säger orange, det är ju nästan samma sak!

Favoritdjur Sköldpaddor som chillar, de är ganska chill faktiskt!

Val av revsionValberedningen föreslår årsmötet besluta att som reviso-rer för verksamhetsåret 2012-2013 välja– Felix Östman– Ytterliggare en revisor ska läggas fram som förslag

innan årsmötet

Val av valberedningValberedningen föreslår årsmötet besluta att som leda-möter i valberedningen för verksamhetsåret 2012-2013 välja– Max Ekholm, SP2C– Oscar Granberg, SP2C– Ytterliggare en ledamot i valberedningen ska läggas

fram som förslag innan årsmötet

SÄG:s Elevkårs valberedning den 10 mars 2012

Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkår

sida 22 av 22

Page 23: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

förslag till nya

stadgarför SÄG:s Elevkår

Page 24: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

INNEHÅLLSFÖRTECKNINGAllmänna bestämmelser

§ 1 Ändamål! 3§ 2 Beslutande organ! 3§ 3 Verksamhets- och räkenskapsår! 3§ 4 Firmateckning! 3§ 5 Tolkning av stadgan! 3§ 6 Ändring av stadgan! 3§ 7 Upplösning! 3

Elevkårens medlemmar

§ 8 Medlemskap! 3§ 9 Utträde! 3§ 10 Uteslutning! 4§ 11 Medlems rättigheter och skyldigheter! 4

Årsmöte och extra årsmöte§ 12 Tidpunkt! 4§ 13 Kallelse! 4§ 14 Förslag till ärenden att behandlas av årsmötet! 4§ 15 Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt på årsmötet! 4§ 16 Beslut och omröstning! 5§ 17 Valbarhet! 5§ 18 Ärenden vid årsmötet! 5§ 19 Extra årsmöte! 5§ 20 Mötesprotokoll! 6

Valberedningen

§ 21 Sammansättning, åligganden! 6

Revisiorer§ 22 Revision! 6

Styrelsen

§ 23 Sammansättning! 6§ 24 Styrelsens uppgifter! 6§ 25 Kallelse, beslutsmässighet och omröstning! 7§ 26 Styrelsearvode! 7

Övrigt

§ 27 Utskott och kommittéer! 7§ 28 Arkivering! 8§ 29 Avhopp! 8

Page 25: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

STADGAR

för den ideella föreningen SÄG:s Elevkår med orga-nisationsnumret 873201-1385 med säte i Karlstads kommun.

Bildad den 2 juli 1987. Stadgarna senast ändrade av årsmötet den 21 mars 2012

ALLMÄNNA

BESTÄMMELSER§ 1 ÄndamålSÄG:s Elevkår ändamål är att tillvarata sina med-lemmars ideella, sociala, fackliga och ekonomiska intressen.

Elevkåren är partipolitiskt, ideologiskt och religiöst obunden. Elevkåren tar även avstånd från separatism.

§ 2 Beslutande organElevkårens beslutande organ är årsmötet, extra års-möte och styrelsen.

§ 3 Verksamhets- och räkenskapsårVerksamhetsåret är tiden mellan två årsmöten. Redo-visningsåret för ekonomin är 1 januari–31 december.

§ 4 FirmateckningFöreningens firma tecknas gemensamt av styrelsen. Styrelsen kan inom sig utse två personer till att teck-na föreningens firma var för sig. Styrelsen kan även utse medlemmar utanför styrelsen till att teckna före-ningens firma.

§ 5 Tolkning av stadganOm man inte kan komma överens om hur stadgan ska tolkas, eller om fall förekommer som inte är förut-sedda i stadgan, är det styrelsens tolkning som gäller. Styrelsen måste höra revisorernas åsikt innan den fattar sitt beslut.

Beslutet om tolkning gäller fram till nästkommande årsmöte, där frågan ska avgöras.

§ 6 Ändring av stadganFör att ändra dessa stadgar krävs beslut på ett årsmö-te med minst 2/3 majoritet.

Förslag till ändring av stadgan får skriftligen avges av såväl medlem (som motion) som styrelsen (som proposition).

§ 7 UpplösningFör att elevkåren ska kunna upplösas måste det före-slås skriftligen i en motion till ett årsmöte. Beslut om upplösning måste tas med minst 2/3 majoritet, på två av varandra följande årsmöten. Om ett årsmöte beslu-tar att upplösa elevkåren ska samma årsmöte besluta vad som händer med elevkårens resurser.

ELEVKÅRENS

MEDLEMMAR§ 8 MedlemskapAlla elever vid Sundstagymnasiet och Älvkullegym-nasiet i Karlstad har rätt att bli medlemmar i elevkå-ren.

Medlem blir man genom att aktivt söka medlemskap i elevkåren och betala den eventuella medlemsavgift som årsmötet har bestämt.

§ 9 UtträdeMedlemmen som inte längre vill vara medlem i elevkåren kan begära utträde ur elevkåren. Ansökan ska ske skriftligen till styrelsen.

Medlem som inte längre studerar vid Sundstagymna-siet eller Älvkullegymnasiet anses ha begärt sitt ut-träde ur elevkåren.

Page 26: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

§ 10 UteslutningMedlem får inte uteslutas ur elevkåren av annan an-ledning än att denne har försummat att betala av elevkåren beslutade medlemsavgift, motarbetat elevkåren verksamhet eller ändamål, eller uppenbar-ligen skadat elevkårens intressen.

Om inte tillräckliga skäl för uteslutning föreligger får elevkåren i stället meddela medlemmen en varning.

Beslut om uteslutning eller varning får inte fattas utan att medlemmen inom viss tid, minst 14 dagar, fått tillfälle att yttra sig över de omständigheter som föranlett att medlemskapet ifrågasätts. Beslutet ska inom tre dagar från dagen för beslutet skriftligen till-ställas den berörde.

Beslut om uteslutning eller varning skall fattas av styrelsen.

§ 11 Medlems rättigheter och skyl-digheterMedlem• har rätt att delta i sammankomster som anordnas

för medlemmarna, • har rätt till information om elevkårens angelägen-

heter, • ska följa elevkårens stadgar och beslut som fattats

av elevkårssorgan,• har inte rätt till del av elevkårens behållning eller

egendom vid upplösning av elevkåren, • ska betala eventuell medlemsavgift samt de övriga

avgifter som beslutats av elevkåren.

ÅRSMÖTE OCH

EXTRA ÅRSMÖTE§ 12 Tidpunkt Årsmötet, som är elevkårens högsta beslutande or-gan, ska hållas under perioden februari till april på tid och plats som styrelsen bestämmer.

§ 13 KallelseStyrelsen ska kalla medlemmarna till årsmötet senast fyra veckor innan årsmötet äger rum. Kallelsen ska göras genom affischering i skolan. Den ska också göras tillgänglig via elevkårens andra informations-kanaler, till exempel webbplatsen. Kallelsen ska in-nehålla tid, plats och datum för årsmötet.

Kallelse ska sättas upp i elevkårsrummet och på an-nan lämplig plats. Har förslag väckts om stadgeänd-ring, nedläggning eller annan fråga av väsentlig be-tydelse för elevkåren eller dess medlemmar ska det anges i kallelsen.

Alla handlingar, det vill säga minst:• förslag till dagordning,• propositioner,• motioner och motionssvar,• revisionsberättelse,• verksamhetsberättelse,• förvaltningsberättelse (förenklat årsbokslut),• verksamhetsplan,ska finnas tillgängliga för medlemmarna minst en vecka före årsmötet.

§ 14 Förslag till ärenden att be-handlas av årsmötetSåväl medlem som styrelsen får ge förslag att be-handlas av årsmötet.

Förslag från medlem skall vara styrelsen tillhanda skriftligt senast tre veckor före årsmötet. Styrelsen ska senast en vecka innan årsmötet lämna ett skrift-ligt yttrande över förslaget.

§ 15 Rösträtt samt yttrande- och förslagsrätt på årsmötetAlla medlemmar har yttranderätt, förslagsrätt och rösträtt på årsmötet. Revisorer och valberedning har närvarorätt, yttranderätt och förslagsrätt på årsmötet.

Rösträtten är personlig och får inte utövas genom ombud.

Förslag till nya stadgar för SÄG:s Elevkår

sida 4 av 8

Page 27: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

§ 16 Beslut och omröstningOmröstning sker i första hand per acklamation (ja-rop). I andra hand per votering (handuppräckning) om så begärs och i tredje hand räknas rösterna om rösträkning begärs.

Med undantag för de i 6 § (Ändring av stadgan) och 7 § (Upplösning) nämnda fallen avgörs vid omröst-ning alla frågor genom enkel majoritet. Alltså krävs mer än hälften av rösterna för att ett förslag ska vin-na. Väljer någon att inte rösta, det vill säga att lägga ned sin röst i en fråga så räknas inte denna.

Personval avgörs genom relativ majoritet. Med rela-tiv majoritet menas att den (de) som fått högsta anta-let röster är vald (valda) oberoende av hur dessa rös-ter förhåller sig till antalet avgivna röster.

Omröstning sker öppet. Om röstberättigad medlem begär det ska dock val ske slutet.

Vid omröstning med lika röstetal och som inte avser personval vinner det förslag som biträds av ordföran-den vid mötet. Ifall denne avstår från att ta det beslu-tet, eller inte finns på plats, avgörs omröstningen ge-nom lottning. Vid personval ska i händelse av lika röstetal lotten avgöra.

För lottning används en särskild låda och två lottsed-lar, den ena med texten ja och den andra med texten nej. Vid personval används namnen på personerna som lottningen avser. Mötesordföranden kallar fram två medlemmar som kontrollanter och visar dem den tomma lådan och lottsedlarna. Därefter viker ordfö-randen ihop sedlarna och stoppar ner dem i lådan. En tredje medlem kallas fram för att ta upp en av sedlar-na. Medlemmen lämnar sedeln hopvikt till ordföran-den som tillkännager resultatet av lottningen.

§ 17 ValbarhetValbar till styrelsen, revision och valberedningen är alla medlemmar i elevkåren. Medlemmar som plane-rar att avsluta sina studier innan verksamhetsårets slut är inte valbara. Till ledamöter av revision är även personer som inte är medlemmar i elevkåren valbara.

Alla förtroendevalda är valda för en mandatperiod (ett verksamhetsår).

§ 18 Ärenden vid årsmötetVid årsmötet skall följande behandlas och protokoll-föras:

1. Mötets öppnande2. Val av ordförande, sekreterare, protokolljusterare

och rösträknare för mötet3. Fastställande av röstlängd4. Fråga om mötet har utlysts på rätt sätt5. Fastställande av dagordning6. a. Styrelsens verksamhetsberättelse för det se-

naste verksamhetsåret, b. Styrelsens förvaltningsberättelse (förenklat årsbokslut) för det senaste räkenskapsåret.

7. Revisorernas berättelse över styrelsens förvalt-ning under det senaste verksamhets- och räken-skapsåret

8. Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrel-sen

9. Fastställande av verksamhetsplan10. Behandling av styrelsens propositioner (förslag)

och i rätt tid inkomna motioner11. Val av

1. ordförande2. resterande styrelse3. antalet ledamöter i revision4. revisorer (i detta val får inte styrelsens le-

damöter delta)5. antalet ledamöter i valberedning6. valberedning, varav en ska väljas till ordfö-

rande12. Övriga frågor

13. Årsmötets avslutande

§ 19 Extra årsmöteStyrelsen kan kalla medlemmarna till extra årsmöte.

Styrelsen är skyldig att kalla till extra årsmöte när en revisor eller minst 2/5 av elevkårens medlemmar begär det. Sådan begäran ska ske skriftligen och in-nehålla skälen för begäran.

Förslag till nya stadgar för SÄG:s Elevkår

sida 5 av 8

Page 28: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

När styrelsen mottagit en begäran om extra årsmöte ska den inom 14 dagar utlysa ett extra årsmöte. Mötet ska hållas inom sex veckor från erhållen begäran. Kallelse med förslag till föredragningslista för extra årsmöte ska finnas tillgängliga för medlemmarna senast sju dagar före mötet. Vidare ska kallelsen med förslag till föredragningslista sättas upp i elevkårs-rummet och på annan lämplig plats.

Låter styrelsen bli att utlysa eller kalla till extra års-möte får de som gjort framställningen vidta åtgärder enligt föregående stycke.

Vid extra årsmöte får endast det som föranlett mötet upptas till behandling.

Om rösträtt på extra årsmöte och om beslutsmässig-het vid sådant möte gäller vad som sägs i 15 §.

§ 20 MötesprotokollAlla handlingar samt mötesprotokoll från årsmötet ska vara utskrivna, justerade och finnas tillgängliga för medlemmarna senast fyra veckor efter årsmötets slut.

VALBEREDNINGEN§ 21 Sammansättning, åliggandenValberedningen består av minst två ledamöter. Anta-let ledamöter väljs av årsmötet.

Valberedningens uppgift är att lägga fram ett förslag till årsmötet inför valen av styrelse, valberedning och revisorer. De ska även lägga fram förslag på antalet ledamöter i valberedning och revision. Förslagen ska i så stor utsträckning som möjligt spegla medlem-marna med avseende på årskurs, program, kön och social bakgrund.

Senast två veckor före årsmötet ska valberedningen meddela medlemmarna sitt förslag.

REVISORER§ 22 RevisionRevisorernas uppgift är att:• granska huruvida styrelsen följer stadgan, samt

granska styrelsens verksamhet, ekonomiska berät-telse och hantering av elevkårens räkenskaper,

• avlämna en revisionsberättelse senast två veckor innan årsmötet,

• att i revisionsberättelsen ta upp hur de anser att styrelsen skött sina uppgifter som de är skrivna i stadgarna, samt lägga förslag på huruvida den av-gående styrelsen ska ges ansvarsfrihet.

Revisorerna består av minst två ledamöter. Antalet ledamöter väljs av årsmötet.

Revisorerna har rätt att fortlöpande ta del av elevkå-rens räkenskaper, årsmötes- och styrelseprotokoll och övriga handlingar. Elevkårens förvaltningsberättelse ska vara revisorerna tillhanda senast en månad före årsmötet.

STYRELSEN§ 23 SammansättningStyrelsen består av ordförande samt sex övriga leda-möter. Styrelsen ska bestå av kvinnor och män.

Styrelsen utser inom sig en sekreterare, kassör och de övriga poster som behövs.

§ 24 Styrelsens uppgifterNär årsmöte inte är samlat är styrelsen elevkårens beslutande organ och ansvarar för elevkårens angelä-genheter.

Styrelsens uppgifter är att:• se till att gällande lagar, ingångna avtal och bin-

dande regler iakttas,• se till att beslut fattade av årsmötets verkställs,• planera, leda och fördela arbetet inom elevkåren,• se till att stadgarna följs,• ansvara för och förvalta elevkårens ekonomi,

Förslag till nya stadgar för SÄG:s Elevkår

sida 6 av 8

Page 29: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

• tillställa revisorerna räkenskaper m.m. enligt 22 §, och,

• förbereda nästa års årsmöte.

Ordföranden är elevkårens officiella representant. Ordföranden ska leda styrelsens förhandlingar och arbete samt övervaka att elevkårens stadgar och övri-ga för elevkåren bindande regler och beslut efterlevs. Styrelsen ska besluta om fördelning av arbetsuppgif-terna i övrigt.

Har inte annat beslutats ankommer nedan angivna uppgifter på sekreteraren och kassören.

Sekreteraren • förbereda styrelsens sammanträden och elevkårens

möten, • föra protokoll över styrelsens sammanträden, • se till att elevkårens handlingar hålls ordnade och

förvaras på ett betryggande sätt samt ansvara för att elevkårens historia dokumenteras,

• se till att fattade beslut har verkställts, • årligen upprätta förslag till verksamhetsberättelse

för elevkåren.

Kassören • föra medlemsförteckning och se till att medlem-

marna betalar beslutade avgifter till elevkåren,• se till att elevkåren söker bidrag från Sveriges

Elevkårer och eventuella andra bidrag från stat, kommun och andra organisationer,

• svara för elevkårens bokföring sker enligt god re-dovisningssed, vilket innebär skyldighet att föra bok över elevkårens räkenskaper,

• årligen se till att ett förenklat årsbokslut upprättas enligt bokföringslagen och och övrig normgivning från Bokföringsnämnden

• utarbeta underlag för budget och budgetuppfölj-ning,

• se till att elevkårens skatter, avgifter och skulder betalas i rätt tid,

• i förekommande fall upprätta och lämna allmän självdeklaration, särskild uppgift, kontrolluppgif-ter, uppbördsdeklarationer och övriga föreskrivna uppgifter inom skatte- och avgiftsområdet,

• föra inventarieförteckning,

• se till att såväl elevkårens medlemmar i elevkårens verksamhet som elevkårens materiel och övriga tillhörigheter är försäkrade på ett betryggande sätt.

§ 25 Kallelse, beslutsmässighet och omröstning Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden, eller då minst halva antalet ledamöter har begärt det.

Styrelsen är beslutsmässig när samtliga ledamöter kallats och då minst halva antalet ledamöter är närva-rande. För alla beslut krävs att minst hälften av sty-relsens samtliga ledamöter är ense om beslutet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Röstning får inte ske genom ombud.

I brådskande fall får ordföranden besluta att ärende skall avgöras genom skriftlig omröstning eller vid telefonsammanträde. Om särskilt protokoll inte upp-rättas skall sådant beslut anmälas och protokollföras vid det närmast därefter följande sammanträdet.

Vid sammanträde ska protokoll föras. Protokoll skall justeras av mötesordföranden och av en särskilt ut-sedd protokolljusterare. Avvikande mening skall an-tecknas till protokollet.

§ 26 Styrelsearvode Efter avslutad mandatperiod erhåller styrelseledamö-terna ett arvode på 750 kronor vardera.

ÖVRIGT§ 27 Utskott och kommittéerStyrelsen kan under året tillsätta funktionärer, utskott och kommittéer som inför dem ansvarar för olika delar av elevkårens förvaltning och verksamhet. Sty-relsen är dock alltid ytterst ansvarig inför årsmötet även för den förvaltning och verksamhet de gett i uppdrag åt någon annan att sköta.

Förslag till nya stadgar för SÄG:s Elevkår

sida 7 av 8

Page 30: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

§ 28 ArkiveringAlla årsmötesprotokoll, styrelseprotokoll, verksam-hetsberättelser och verksamhetsplaner ska arkiveras i oändligheten.

Alla ekonomiska handlingar ska arkiveras efter gäl-lande bestämmelser, De ska bevaras minst fram till och med det sjunde året efter utgången av det kalen-derår då räkenskapsåret avslutades.

Dokumenten ska vara varaktiga och lätt åtkomliga. De ska förvaras i Sverige, i ordnat skick och på be-tryggande och överskådligt sätt.

§ 29 AvhoppOm en ledamot i styrelsen eller valberedningen väljer att avgå får en ny ledamot väljas in efter beslut av styrelsen. Om en revisor avgår får revisorerna välja in en ny ledamot i revision. Meddelande om avgång ska ske skriftligen till styrelsen.

Om fler än en ledamot väljer att avgå under ett verk-samhetsår eller att ordföranden avgår ska ett extra årsmöte hållas där ersättare för alla avgångna leda-möter under verksamhetsåret ska väljas. Det extra årsmötet ska ske senast sex veckor efter att skriftlig meddelande om avgång har mottagits.

Förslag till nya stadgar för SÄG:s Elevkår

sida 8 av 8

Page 31: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

Stadgarför SÄG:s Elevkår

ELEVKÅREN

NELLUKVLÄ & ATSDNUS

Reviderade 30 nov 2009

Page 32: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

2

Innehållsförteckning.............................................................................................Organisation 3

...................................................................................................................................Elevkåren 3

.........................................................................................................................Elevkårens syfte 3

............................................................................................................Elevkårens medlemmar 3

.......................................................................................................Elevkårens beslutsordning 3

.......................................................................................................Organ 4......................................................................................................................Elevkårsstyrelsen 4

...................................................................................................................................Revisorer 5

............................................................................................................................Valberedning 5

......................................................................................................................................Utskott 5

....................................................................................................................Elevskyddsombud 6

.........................................................................................................Möte 7....................................................................................................................Möten i allmänhet 7

.....................................................................................................................................Årsmöte 7

..................................................................................................................Extrainsatt årsmöte 8

.............................................................................................................................Styrelsemöte 8

...................................................................................................................................Stormöte 8

.....................................................................................................Övrigt 10.....................................................................................................................................Bidrag 10

.......................................................................................................................Stadgetolkning 10

........................................................................................................................Stadgeändring 10

..............................................................................................................................Reservering 11

.........................................................................................Misstroendeförklaring och avgång 11

...................................................................................................Ogiltighetsförklaring vid val 11

..............................................................................................................................Upplösning 11

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 2/11

Page 33: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

3

Kap. 1 Organisation§ 1 Elevkåren

Moment 1 SÄG:s (Sundsta- & Älvkullegymnasiets) Elevkår (nedan kallat Elevkåren) är en ideell förening med säte i Karlstad.

Moment 2 Föreningens juridiska namn är SÄG:s Elevkår. Elevkåren har organisationsnumret 873201-1385.

Moment 3 Elevkåren är en religiöst och partipolitiskt obunden organisation. Elevkåren tar även avstånd från separatism.

Moment 4 Verksamhetsåret sträcker sig mellan två årsmöten. Dessa stadgar ligger till grund för allt arbete i Elevkåren och ska läsas av samtliga förtroendevalda.

§ 2 Elevkårens syfte

Moment 1 Elevkåren har till uppgift att ta till vara sina medlemmars intressen och att vara ett verktyg för förbättring av medlemmarnas skolsituation och vardag, på det sätt en majoritet av medlemmarna vill. Mer specifikt innebär det att medlemmarna genom Elevkåren ska kunna arbeta för att bland annat stärka sammanhållningen, skolandan, förbättra den fysiska och psykiska arbetsmiljön samt höja medlemmarnas utbildningsnivå.

§ 3 Elevkårens medlemmar

Moment 1 Medlem är den elev vid Sundsta- & Älvkullegymnasiet i Karlstad som fyllt i medlemskapsblankett samt erlagt av Elevkåren fastställd medlemsavgift.

Moment 2 Medlemmarna har rätt att lämna förslag till Elevkårens styrelse, enskilda styrelseledamöter, årsmöten samt andra möten i Elevkårens regi.

§ 4 Elevkårens beslutsordning

Moment 1 Elevkåren fattar beslut efter diskussion och saklig behandling. Respekten för demokrati innebär att minoriteten följer majoritetens beslut. Den innebär också att majoriteten respekterar minoriteten och att högre instans inte fattar beslut i frågor som endast berör lägre instans. Den inre demokratin är nödvändig för att göra besluten till varje elevs angelägenhet.

Moment 2 Elevkårens högsta beslutande organ är årsmötet därefter Elevkårens styrelsemöte.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 3/11

Page 34: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

4

Kap. 2 Organ§ 1 Elevkårsstyrelsen

Moment 1 Elevkårens styrelse (nedan kallad styrelsen) är ansvarig inför Elevkåren.

Moment 2 Styrelsen ansvarar för övergripande administration av Elevkåren och dess ekonomi.

Moment 3 Styrelsen ska ansvara för och samordna verkställandet av Elevkårens beslut.

Moment 4 Styrelsen ska föra medlemmarnas talan i linje med Elevkårens vilja gentemot skolledning, lärare, annan skolpersonal, politiker, andra organisationer etc.

Moment 5 Styrelsen ansvarar för kallande till och förberedande av årsmöten.

Moment 6 Styrelsen bör ha ett udda antal förtroendevalda. Det exakta antalet fastställs på årsmötet. Följande tre (3) poster måste finnas: en (1) ordförande, en (1) sekreterare och en (1) kassör.

Ordförande• Ansvarar för samordningen av Elevkårens totala verksamhet• Ansvarar för kallande och förberedande av styrelsemöte• Ansvarar för förberedande av årsmöten• Ansvarar för sammanställandet av verksamhetsberättelsen

Sekreterare• Ansvarar för dokumentation och arkivering av protokoll med undantag för

ekonomiska papper gällande Elevkåren, vilka kassören ansvarar för• Ansvarar för att protokoll ska finnas tillgängliga för berörda parter

Kassör• Ansvarar för Elevkårens ekonomi och dokumentation av denna• Ansvarar för sammanställandet av bokslutet• Kassören bör vara myndig när han tillträder sin post

Moment 7 Styrelsevalet förrättas i två olika val. I det första väljs ordförande. I det andra valet väljs styrelseledamöter till det antal som fastslås av årsmötet. Den som sökte till ordförande men som ej blev vald kan då även kandidera till styrelseledamot. Om antalet kandidater ej överstiger antalet styrelseplatser sker val genom acklamation, annars genomförs slutna val. Om två eller fler kandidater erhåller lika många röster sker, om så krävs, omval mellan berörda kandidater.

Moment 8 Efter avslutad mandatperiod erhåller samtliga styrelseledamöter tillhandahåller även gratifikationer á femhundra (500) kronor.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 4/11

Page 35: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

5

§ 2 Revisorer

Moment 1 Elevkårens revisorer är ansvariga inför Elevkåren.

Moment 2 Revisorerna ska granska styrelsens arbete samt organisationens ekonomi. De ska också vara väl inlästa på organisationens stadgar och fungera som sakkunniga i stadgefrågor. Till årsmötet ska revisorerna författa en revisionsberättelse över verksamheten och ekonomin. Det åligger dem att sedan till- eller avstyrka att ansvarsfrihet beviljas styrelsen.

Moment 3 Särskilt viktigt är att revisorerna granskar de av styrelsen beviljade bidragen. Skulle revisorerna anse att styrelsen kraftigt brutit mot dessa stadgar i detta avseende bör åtgärder vidtas omgående.

Moment 4 Revisorerna ska vara mellan två och fyra personer till antalet. Revisor ska vara myndig till nästa årsmöte.

§ 3 Valberedning

Moment 1 Valberedningen är ansvarig inför årsmötet.

Moment 2 Valberedningen ska förbereda samtliga personval genom att aktivt leta kandidater.

Moment 3 Valberedningen tar emot nomineringar och sammanträder med alla nominerade.

Moment 4 Valberedningens förslag ska i så stor utsträckning som möjligt spegla medlemmarna med avseende på erfarenhet, årskurs, program, kön och social bakgrund.

Moment 5 Valberedningens förslag ska vara tillgängligt för alla medlemmar senast femton (15) skoldagar innan årsmötet, tillsammans med information om alla sökande.

Moment 6 Valberedningen tillsätts på årsmötet. Samtliga medlemmar förutom de i den nya Elevkårsstyrelsen har rätt att söka till valberedningen. Alla medlemmar har nomineringsrätt.

§ 4 Utskott

Moment 1 Elevkårsstyrelsen kan vid behov bilda utskott. Utskotten har utpekade arbetsområden där de ska verkställa beslut som tagits i Elevkårsstyrelsen. Om en fråga kommer upp som av ett utskott bedöms ointressant för Elevkårsstyrelsen kan utskottet självt ta beslut i frågan och agera därefter.

Moment 2 Elevkårsstyrelsen är det organ som bildar utskott samt tillsätter delegater.

Moment 3 Ett utskott ska bestå av minst en ordförande och en sekreterare. Alla utskottsmöten ska protokollföras.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 5/11

Page 36: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

6

§ 5 Elevskyddsombud

Moment 1 Elevskyddsombuden är ansvariga inför Elevkåren.

Moment 2 Elevskyddsombuden ska föra elevernas talan i linje med Elevkårens vilja i skyddskommittén gentemot skolledning, lärare, annan skolpersonal, politiker, andra organisationer etc. i frågor gällande elevernas psykosociala och fysiska arbetsmiljö.

Moment 3 Elevskyddsombuden eftersträvar att skolverksamheten bedrivs enligt skollagen, AML, AMF, Gymnasieförordningen, Läroplanen, den lokala skolplanen samt andra eventuella förordningar som rör elevernas arbetsmiljö

Moment 4 Elevskyddsombuden arbetar efter sitt eget rutindokument som de reviderar vid behov.

Moment 5 Elevskyddsombuden väljs av klasserna. Varje klass ska ha ett eget elevskyddsombud.

Moment 6 Elevskyddsombuden har årsmöte varje år i andra kvartalet. Vid årsmötet har varje klass en röst genom sitt elevskyddsombud. Vid årsmötet beslutas om moment 7 och 8.

Moment 7 Elevskyddsombudens ordförande väljs av elevskyddsombuden.

Moment 8 Elevskyddsombuden väljer en sammankallande grupp på minst tre (3) ombud.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 6/11

Page 37: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

7

Kap. 3 Möte§ 1 Möten i allmänhet

Moment 1 Beslut fattas med majoritet; det förslag som får flest röster vinner.

Moment 2 Alla till Elevkåren anslutna organ ska protokollföra sina möten. Alla protokoll bör vara lättillgängliga för medlemmar, skolledning, lärarrepresentanter, övriga personalrepresentanter samt övriga aktuella instanser. Dessa protokoll bör finnas tillgängliga senast två veckor efter det att möte hållits. Styrelsens protokoll bör även arkiveras och ligga till grund för verksamhetsberättelsen. Protokoll ska tillhandahållas revisor inom sju (7) dagar efter att detta har efterfrågats.

Moment 3 Elevkårsordföranden har endast rösträtt vid styrelsemöten. Dock har den annars möjlighet att lägga den avgörande rösten om en omröstning skulle sluta lika. Elevkårsordförande har även ett slags veto. Om Elevkårsordförande anser att ett genomröstat beslut är förhastat eller rent av skadligt för Elevkårens medlemmar kan den ogiltigförklara omröstningen. Detta ger Elevkåren tid att diskutera frågan. Då ett sådant beslut tagits ska ett extrainsatt årsmöte hållas så snart som möjligt där ny omröstning sker i frågan. I denna omröstning gäller Elevkårens beslut utan undantag.

§ 2 Årsmöte

Moment 1 Årsmötet är Elevkårens högsta beslutande organ.

Moment 2 Årsmötet ska hållas varje år i första kvartalet. Elevkårsstyrelsen beslutar om tid och plats för årsmötet.

Moment 3 Kallelse till årsmötet tillsammans med eventuella propositioner från styrelsen ska sändas ut senast tjugo (20) skoldagar innan mötet. Förslag till dagordning ska sändas ut senast tio (10) skoldagar före mötet.

Moment 4 Styrelsen har skyldighet att överlämna balans- och resultaträkning samt protokoll till revisorerna senast tjugo (20) skoldagar innan årsmöte. Styrelsen ska ha tillbaka revisorernas berättelse av granskningen senast fem (5) skoldagar innan årsmöte.

Moment 5 Alla medlemmar deltar med yttranderätt i alla frågor.

Moment 6 Alla medlemmar deltar med motionsrätt i alla frågor. Motioner ska vara styrelsen tillhanda senast femton (15) skoldagar innan årsmötet. Yttrande från styrelsen över motionen ska finnas tillgängligt tillsammans med förslag till dagordning senast tio (10) skoldagar innan årsmötet.

Moment 7 Den avgående styrelsen ska på årsmötet presentera ett förslag till verksamhetsplan. Om Elevkåren anser att förslaget bör omarbetas, ska föreslagna ändringar protokollföras och genomföras snarast möjligt av den nya Styrelsen.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 7/11

Page 38: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

8

Moment 8 Följande punkter ska alltid finnas med på årsmötets dagordning:

• Mötets öppnande• Val av mötesordförande, mötessekreterare och justerare tillika rösträknare• Mötets behörighet• Redogörelse för verksamhetsberättelse samt bokslut• Förslag till verksamhetsplan• Övriga propositioner• Övriga motioner• Fastställande av medlemsavgift• Fråga om ansvarsfrihet för den avgående styrelsen • Val av ny ordförande• Val av resterande styrelse• Val av revisorer• Val av valberedning• Övriga frågor• Mötets avslutande

Moment 9 Alla förtroendevalda är valda för en mandatperiod (ett verksamhetsår).

§ 3 Extrainsatt årsmöte

Moment 1 Extrainsatt årsmöte sker på styrelsens, revisorernas eller hälften av medlemmarnas begäran.

Moment 2 Kallelse till extrainsatt årsmöte ska sändas ut tillsammans med dagordning och aktuella motioner senast tio (10) skoldagar innan mötet.

Moment 3 Ett extrainsatt årsmöte är endast beslutsmässigt i de frågor det är sammankallat för, alltså behöver ett extra årsmöte inte ta upp alla de punkter som krävs på ett ordinarie årsmöte.

§ 4 Styrelsemöte

Moment 1 Elevkårsstyrelsen bör hålla möte varje skolvecka men minst en gång varje månad. Styrelsemötet är endast behörigt om en majoritet av ledamöterna är närvarande.

Moment 2 Följande saker ska behandlas på första styrelsemötet efter årsmötet. Styrelsen ska fastställa ledamöternas poster. Styrelsen ska utse firmatecknare. Ordförande samt kassör bör ges möjlighet att teckna firman var för sig.Styrelsen bör också bevilja den person som är studentansvarig möjlighet att teckna firman för frågor som endast rör studenten.

§ 5 Stormöte

Moment 1 Stormöte är när styrelsen sammankallar till ett möte där så många av medlemmarna som möjligt ska delta.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 8/11

Page 39: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

9

Moment 2 Stormöte ska hållas vid behov. Stormötet fungerar som en informationskanal mellan Elevkårens organ och dess medlemmar.

Moment 3 På stormötet kan man diskutera olika spörsmål. Omröstningar kan hållas för att ge en bild av Elevkårens åsikt, dock är dessa inte beslutsmässiga.

Moment 4 Kallelse utsändes senast tio (10) skoldagar före Stormötet.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 9/11

Page 40: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

10

Kap. 4 Övrigt§ 1 Bidrag

Moment 1 Endast medlemmar kan söka bidrag från Elevkåren.

Moment 2 Vid bidragsansökning bör den av styrelsen framtagna blanketten ifyllas och lämnas till kassören. En budget ska bifogas med ansökan då styrelsens beslut angående beviljande eller ej bygger delvis på denna budget.

Moment 3 Styrelsen ska behandla bidragsansökningar enligt följande. Kassören presenterar ansökningen på ett styrelsemöte. Om styrelsen anser att ändamålet inte går i linje med Elevkårens syfte avslås ansökningen direkt. Annars föreslår kassören, med motivering, om ansökt bidrag ska beviljas eller ej. Om någon motsätter sig förslaget ska styrelsen diskutera för att sedan rösta. Styrelsen kan då besluta att bevilja en del av den ansökta summan. När ärendet är behandlat ska kassören ta kontakt med kontaktpersonen som anges i ansökningen. Om styrelsen avslagit ansökningen helt eller endast beviljat en del av summan ska detta på begäran motiveras. Ansökning med eventuella ändringar arkiveras sedan tillsammans med den av styrelsen fastslagna motiveringen för beviljande. Detta arkiv ska vara särskilt tillgängligt för revisorerna.

Moment 4 När styrelsen beslutar om att bevilja bidrag ska många aspekter behandlas och värderas. Elevkårens ekonomiska läge/budget, det förväntade värdet av projektet, medlemmarnas vilja etc. Traditioner ska tillvaratas på bästa sätt, men även nytänkande ska belönas. Ju fler medlemmar projektet berör, desto lättare beviljas ett bidrag. Om en ansökan gynnar en stor del av eleverna på skolan (även icke-medlemmar) så ska även detta vägas in i beslutet. Dock måste personerna som söker bidraget vara medlemmar enligt Moment 1.

Moment 5 Efter avslutat projekt ska en fullständig redogörelse (med kvitton och dokument) för projektets ekonomi redovisas för styrelsen enligt styrelsens mall. Om styrelsen anser att någonting inte har gått rätt till så har styrelsen rätt att kräva tillbaka Elevkårens pengar. Överskottet från erhållna bidrag ska gå tillbaka till Elevkåren om Styrelsen beslutar så.

§ 2 Stadgetolkning

Moment 1 Vid tvist gällande tolkning kring dessa stadgar gäller den mening Elevkårens revisorer har tills dess att årsmötet beslutat annorlunda.

§ 3 Stadgeändring

Moment 1 Förslag på stadgeändringar ska inkomma senast tio (10) skoldagar innan årsmöte eller extrainsatt årsmöte. Ändringen ska bifallas av en kvalificerad majoritet (2/3) för att gå igenom.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 10/11

Page 41: Årsmöteshandlingar för SÄG:s Elevkårs årsmöte 2012

11

§ 4 Reservering

Moment 1 När oenighet råder i en fråga och majoritetens beslut inte stöds av enskild medlem har denne rätt att reservera sig mot detta. När beslutet har klubbats måste medlemmen göra uttalandet att den reserverar sig mot beslutet. Reservationen ska då skrivas in i protokollet.

§ 5 Misstroendeförklaring och avgång

Moment 1 Samtliga av Elevkåren förtroendevalda kan avsättas på ett extrainsatt årsmöte. För detta krävs att sådant beslut tas med kvalificerad majoritet (2/3). Vid misstroendeförklaring ska, vid behov av nytillsättning, Elevkårens valberedning förbereda ett val vid ett nytt extrainsatt årsmöte. Endast Elevkåren kan avsätta förtroendevalda.

Moment 2 Om en av Elevkårens förtroendevalda inte anser sig kunna fullfölja sitt uppdrag så ska den meddela detta skriftligen till Styrelsen.

§ 6 Ogiltighetsförklaring vid val

Moment 1 Vid ett val i Elevkårens regi där det misstänks valfusk eller liknande är det möjligt att ogiltigförklara valet. För att ogiltigförklara ett val måste en kvalificerad majoritet (2/3) av medlemmarna anse att valet gick felaktigt till.

Moment 2 Vid ogiltigförklaring av ett val avgår genast de tillsatta och förra mandatperiodens förtroendevalda träder in tills nyval hållits. Nyval sker vid extrainsatt årsmöte och sköts av valberedningen.

§ 7 Upplösning

Moment 1 Beslut om upplösning av Elevkåren tas av årsmöte med 3/4 majoritet. Det årsmöte som tar detta beslut, beslutar även om vad som ska ske med Elevkårens tillgångar.

Stadgar för SÄG:s Elevkår Reviderade 30 nov 2009Karlstad Sundstavägen 27, 654 63 Karlstad (Älvkullen) Org. nr: 873201-1385 Sävegatan 7, 654 63 Karlstad (Sundsta)

Reviderade 30 nov 2009 11/11

11/11