Top Banner
Eric Gallardo och Tiff Needell på isen. Världsberömde programledaren Tiff Needell Torsdag 10 mars, 2011 Årgång 19. Sedan 1992. • reklam • intressant läsning • delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun • 12-13 gånger per år Nr 3 - 2011 Jenny & Arjeplogar’n Nya Världskändis på besök i Arjeplog Tiff Needell, den världsberömde programledaren för bil och motorsport programmet Fifth Gear, som sänds på brittiska Channel 5, har nyligen gästat Arjeplog. Tiff var naturligtvis här för Fifth Gears räkning med målet att testköra Porsche hos Eric Gallardo och Cartest ute på Uddjaur. De två banor som var mest intressanta för Tiff och hans filmteam från Fifth Gear var de exakta kopiorna i skala 1:1 av de berömda Formel 1 banorna Le Castellet, Frank- rike och Hockenheimring, Tyskland. Tiff Needell har en bakgrund som racerförare. Han siktade på en kar- riär inom bilsportbranschen men nådde aldrig riktigt de framgångar han önskade. Hans erfarenheter som racingförare tillsammans med ett genuint intresse för bilar och motorsport ledde honom så småningom in på TV-banan. Han berättar dock att han fortfarande kör ett och annat tävlingsrace bara för nöjes skull. – Trots att jag varit så många år i branschen är det fortfarande så van- sinnigt kul. Tiff berättar också att han aldrig varit så här långt norrut i Sverige. Han är fascinerad av kylan och den vackra naturen här uppe och berättar målan- de om sin bilresa upp från flygplatsen i Luleå. Intervjun avslutas med frågan om han har någon favoritbil. Tiff säger att han gillar sportbilar, Porsche, Lambor- gini och Ferrari. Han kan först inte riktigt bestämma sig men säger till slut att han nog trots allt ändå föredrar Ferrari om han tvingas välja. Det avsnitt av Fifth Gear som spelades in i Arjeplog kommer att sändas i början av april. Jenny & Lotta AB, Storgatan 12 Tel 070-256 16 19, 070-280 29 79 [email protected]
28
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Arjeplogarn 3 -11

Eric Gallardo och Tiff Needell på isen.

Världsberömde programledaren Tiff Needell

Torsdag 10 mars, 2011 Årgång 19. Sedan 1992.

• reklam• intressant läsning• delas ut gratis till alla hushåll & företag i Arjeplogs kommun• 12-13 gånger per år

Nr 3 - 2011

Jenny &

Arjeplogar’nNya

Världskändis på besök i ArjeplogTiff Needell, den världsberömde programledaren för bil och motorsport programmet Fifth Gear, som sänds på brittiska Channel 5, har nyligen gästat Arjeplog.

Tiff var naturligtvis här för Fifth Gears räkning med målet att testköra Porsche hos Eric Gallardo och Cartest ute på Uddjaur. De två banor som var mest intressanta för Tiff och hans filmteam från Fifth Gear var de exakta kopiorna i skala 1:1 av de berömda Formel 1 banorna Le Castellet, Frank-rike och Hockenheimring, Tyskland.

Tiff Needell har en bakgrund som racerförare. Han siktade på en kar-riär inom bilsportbranschen men nådde aldrig riktigt de framgångar han önskade.

Hans erfarenheter som racingförare tillsammans med ett genuint intresse för bilar och motorsport ledde honom så småningom in på TV-banan. Han berättar dock att han fortfarande kör ett och annat tävlingsrace bara för nöjes skull.

– Trots att jag varit så många år i branschen är det fortfarande så van-sinnigt kul.

Tiff berättar också att han aldrig varit så här långt norrut i Sverige. Han är fascinerad av kylan och den vackra naturen här uppe och berättar målan-de om sin bilresa upp från flygplatsen i Luleå.

Intervjun avslutas med frågan om han har någon favoritbil. Tiff säger att

han gillar sportbilar, Porsche, Lambor-gini och Ferrari. Han kan först inte riktigt bestämma sig men säger till slut att han nog trots allt ändå föredrar Ferrari om han tvingas välja.

Det avsnitt av Fifth Gear som spelades in i Arjeplog kommer att sändas i början av april.

Jenny & Lotta AB, Storgatan 12Tel 070-256 16 19, 070-280 29 79

[email protected]

Page 2: Arjeplogarn 3 -11

2 Arjeplogar’n

rapporter. Den första utkommer nu i mars och kommer att finns till försäljning under marknaden. Som kuriosa kan berättas att många av bilderna i rapporten är tagna med Marias mobilkamera, eftersom hon till slut inte orkade släpa med sig sin stora kamera på vandringen. • Nu kan du betala med kontokort hos Marianne Thorfve i Adolfström. Marianne säger att hon länge kämpat emot eftersom hon inte riktigt tycker att kontokort går i stil med den nostalgiska 50-och 60-tals känslan som hon har i handelsboden.

• En gång i tiden var det lukrativt att vara jägare. Ett björnskinn motsvarade en årslön, ett rävskinn en månadslön och för ett ekorrskinn fick du fyra kronor.

Bengt Marklund i Gautosjö berättar att hans pappa, Ragnvald, försörjde sig som jägare. När Bengts föräldrar byggde sitt två våningshus med källare i slutet av 40 talet behövde de inte ta en enda krona i lån. Ragnvald jobb-ade ett kort, kort tag i gruvan men återgick snabbt till jakten igen. Han gillade varken lönen eller arbetsvillko-ren som gruvarbetare.

Dessa ovanliga ekipage väckte stor uppståndelse en söndagseftermiddag på parkeringen på Coop Konsum i Arjeplog. Sällskapet på åtta personer kom från norra Tyskland och hade kört upp hit under sin semester.

Att åka på motorcykelsemester mitt i vintern verkar kanske lite annorlunda. Men det tycker inte Hannelore och hennes man Werner Freesmann.

– Den som kör motorcykeln får förstås klä sig ordentligt men i sido-vagnen är det varmt och skönt, säger Hannelore.

Anledningen till att de åkt upp till norra delarna av Sverige och Norge under sin semester är lockelsen till vår vackra natur. De har ingen riktig vinter i Tyskland så de njuter av snön och kylan. Werner skojar och säger att en annan fördel med vintern är att det är myggfritt.

Annorlunda Semesterfirare

Hört & Sett• Rättelse till artikeln ”Spårjour på helgerna” i Arjeplogar’n nummer två. Det är naturligtvis Lars Gunnar MARKLUND som fixar spåren tillsammans med Åke på ASK. Ingen-ting annat ! Vi ber de inblandade allra ödmjukast om ursäkt för detta. Hälsningar Jenny & Lotta.

• Aina Kallin berättar om sitt första vårtecken:– Vi hade huggit ved hela dagen och när vi satte oss i solväggen för att dricka kaffe var det så varmt att vi kunde ta av handskarna.

• Allmänheten har hört av sig till Silvermuseet angående Doktors-gården. Den stränga kyla som varit har oroat. Personalen på Silvermuseet hälsar att det är Kommunens vakt-mästare som har ansvar för skötsel och regelbunden tillsyn. De säger också att de är tacksamma för omtanken men att Doktorsgården mår bra.

• Visste du att det går att spela kula även vintertid. Det gör i alla fall de yngre barnen på Öbergaskolan. Trots snö, blåst och den ihärdiga kylan har intresset för kulspelandet hållit i sig. Med andra ord, i år har kulan inte gått i ide utan har övervintrat.

• GunInger Wallström, Arctic Circle, vill berömma Arjeplogs affärsinneha-vare och företag för att de är duktiga på att sponsra och skänka priser till de olika evenemang och aktiviteter som anordnas i kommunen. – De ska ha en stor eloge för att de ställer upp för klubbar och föreningar på det sätt de gör, säger hon.

Inför Marknadsnappet har Arctic Circle därför valt att i första hand inte belasta arjeplogsföretagen vid insam-lingen av priser.

• BIAK har nominerat Jutis som Arjeplogs kandidat till utmärkelsen Årets By i Norrbotten. Det är sedan Länsstyrelsen som utser den slutgiltiga vinnaren av det ärofulla priset.

• För några månader sedan var ett äkta par från Arjeplog på skoterleden på Tjärkolis mellan Bukt och Bäckaskog.

Det var sen eftermiddag och det började bli mörkt. Plötsligt ser de en ripa i strålkastarljuset från skotern. I samma sekund kommer resten av flocken på femton ripor flygande från sidan.

Mannen som kör, får en smäll över ansiktet av en ripa men gör sig inte nämnvärt illa. Kvinnan som sitter bakom skadas mer, då en av riporna flyger in i hennes överarm. De tror först att armen är bruten eftersom hon har så fruktansvärt ont. På skoter-spåret ligger ripan, absolut stendöd.

Paret säger att de aldrig varit med om något liknande trots att de är mycket ute med skotern i skog och mark.

Beviset på att historien är sann är det präktigt blåmärke som kvinnan kan stoltsera med efteråt. Och Ripan då? Jo, den ligger hemma i frysboxen och väntar på att tillagas.

• Sommaren 2010 gjorde Maria Söderberg en vandring mellan Nasafjäll och Skellefteå. Om sina upplevelser av vandringen kopplat till Nasafjällsepoken och hennes egen släkthistoria ska hon skriva tre

Page 3: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 3

Page 4: Arjeplogarn 3 -11

4 Arjeplogar’n

Vintermarknaden 11-13 mars 2011

Trafiken under Marknaden från torsdag kl 7.00 till söndag kl 20.00

Torggatan samt del av Drottning gatan stängda för trafik. Dubbelriktad trafik mellan Konsum och Centralgatan,

endast för kunder till butiker, restauranger samt boende i området.

Busshållplatsen på Torget är stängd under marknaden.Tag hänsyn - kör försiktigt!

Vi önskar alla en trevlig och givande

vintermarknad.Utförligt

marknadsprogram, utställarförteckning

och nyheter finns att hämta på bl a hemsidanpolcirkeln.nu,

turistbyrån, ben-sinstationerna och

Tingsbacka.

Fredag & Lördag 10.00-17.00, Söndag 10.00-15.00

Destination Arctic Circle AB

Tel 0961-222 30 Fax 0961-222 39 www.polcirkeln.nu

Presentstugan

Drottninggatan 10. Susanna. Tel 301 55

Köp LEGO för minst 350kr

Så får du EN RACER

på köpet! Välkommen in!

Marknadserbjudande fredag-lördag-söndag

(värde 59kr)

Finns att köpa på Arjeplogs förskola,

hos Jenny & Lotta AB,

och på Marknaden under fredagen.

Tvålar med sheasmör, läppcerat av ringblomsolja

och hudkräm med mandelolja!

Inga konstiga

tillsatser!tillverkade av barn

på Arjeplogs förskola

Trevlig Marknad!

Page 5: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 5

Arrangörer för Biografen under marknaden: Marianne Hofman, www.arjeplognytt.se 070 344 20 23 och Maria Söderberg, utgivare av Magasin Laisdalen. 070 35 00 555. Medarrangör: Filmpool Nord, Norrskensglas och ABF Norr.

LÖRDAG 12/310.00–11.30Reportagefilm producerade av Maria Söderberg (se fredagens kavalkad).

12.00–12.45 En flugfiskeresa i Norrbotten (45 min). Av Stefan Holm. 13.00–13.45 Föredrag: Bildvisning med Maria Söderberg. Vandring Nasafjäll – Skellefteå 2–12 juli 2010. 14.00 Nattens häxor. En film av Gunilla Bresky. En film om kvinnliga stridspiloter under andra världskriget. Producerad 2008. 60 min.

15.30 Blodsvägen. Film av Gunilla Bresky (2002). Många dog. Några lyckades fly till Sverige. På Saltfjellet vid Polcirkeln låg flera av dödslägren. Än idag finns spåren kvar och Gunilla Bresky har hittat resterna av lägren på fjället och träffat människor som minns de unga ryssarna. 49 min.16.30 Sångfågeln på Grini av Jörgen Stenberg, Frank Stenberg & Jimmy Borgström. 67 min.

SÖNDAG 13/312.00–13.00Reportagefilm producerade av Maria Söderberg (se fredagens kavalkad).13.00–13.30MVBK – Mellersta Vuollerims bollklubb (2010). Skruvad skildring av manlighet och machokomplex. Av Mattias Ek. 38 min.

13.30 Kan doktorn komma? (1942). 97 min. Regi Rolf Husberg. Manus efter Einar Wallquist bok (med samma titel) av Erik Lundegård, Rune Waldekranz. 15.00 Vi stänger! Tack för i år!

FREDAG 11/310.00–11.50Reportagefilm producerade av Maria Söderberg:n Snö. Om Laisvall. (8 min) 2010.n Tö. Om Laisvall. (8 min) 2010.n Vår. Laisdalen. 1 juni 2010 (7 min.) Om beslutet att inte bygga ut Laisälven. n ”49”. Om medellivslängden bland gruvarbetare i Salihorsk, Belarus. (9 min). I samarbete med Palmecentret. 2009.n Flugfiske i Laisdalen. Med Kaj Kottelin. (7 min). 2010.n Musikfilm: Arjeplog + Anna. 10 min (Med Annika Norlin & Andreas Mattsson i Belarus. I samarbete med Svenska institutet). 12.00–12.50 Guld-Klas från Arjeplog. Olympisk Guldmedaljör. 1960 i Squaw Valley. 40 min. Av Stefan Holm. 13.00–13.40 MVBK – Mellersta Vuollerims bollklubb (2010). Skruvad skildring av manlighet och machokomplex. Av Mattias Ek. 38 min.14.00–14.45 Bildvisning & berättelse av Maria Söderberg. Vandring Nasafjäll – Skellefteå 2–12 juli 2010. 15.00–16.15 Tre filmer av Patrik Eklund.Slitage (17 min) Istället för Abrakadabra (22 min) och Situation Frank (25 min).16.30 Mie halvan kotia (2009). En berättelse om två kvinnors utanförskap, längtan och vänskap och ställer bl a frågor om moders- målets betydelse när man blir gammal. 29 min.

MEdARRANGöRER:

Frågesport! Vinn paltlunch på

torget & annat!

Arjeplogs marknad 11–13 mars 2011Biografen

Hur gick Nasalederna? Vad hände efter vägen? Vilka har tidigare skrivit om Nasa och hur?Maria Söderberg färdades sträckan Nasa till Skellefteå till fots och med båt juli 2010. Hon upptäckte nya släktband och tjusades av gruvhistoria, fjäll och skog. Här är första rapporten av tre. Nästa vandring blir i juli 2011. 52 sidor, färg. Utgiven av Midsommar förlag. 120 kr.

Gruvhistorisk vandring

Blås en egen bubbla!Glashyttan, Smedjeg. 3, har marknads-öppet fre 10-17, lör 12-16 och sön 12-16. Drop in: Prova fånga upp glas & blås en bubbla 100 kr. Erbjudande på hjärtan 10 %. Vi finns även på bio-grafen! Välkommen! Sarah & Yvonne

Nytt nr av Magasin Laisdalen på gång! Utges 29 maj 2011. Kom gärna med tips! Årets annonsörer får även en plats på www.arjeplognytt.se

Påsklördag: SkidstafettPåsklördag 23/4 kl. 12 Laisvall. Lag med tre i varje. Sträckor 1, 2,5 och 5 km (en åkare under 15 år). Tid-tagning. Alla åkare som kommer i mål får present-kort 100 kr hos Laisdalens Livs! www.laisvall.net

Tipsa om nyheter i Arjeplog!

Välkommen in i foajén! Här finns kaffe, te alt. juice med kaka för 20 kr. Ett paketpris som också ger Dig inträde till en timmes visning i biosalongen. Bara att gå in och sätta sig! Nattens häxor

Situation FrankMian halvan kotia

Nattens häxor

Page 6: Arjeplogarn 3 -11

6 Arjeplogar’n

Nu har Lena Rönnholm öppnat en laserklinik i Arjeplog, HELA Laser och Akupunktur.

Lena som är legitimerad sjukgymnast säger att hon aldrig riktigt har släppt sitt intresse för hälsa och sjukvård, inte ens under de år hon drev sin affär, Zinkadus.

Medicinsk laserbehandling kom Lena i kontakt med när hon hade en hälskada som inte ville läka. Hon hade prövat det mesta men inget hjälpte, förrän skadan behandlades med laser. Eftersom behandlingen inte fanns att tillgå här uppe blev det en del resande för att bli frisk. Hon kände då att en laserklinik i Arjeplog kanske inte vore så dumt.

Laser är en mycket användbar metod där många olika typer av åkommor är möjlig att behandla. Lena behandlar främst besvär från leder och muskler. Med gott resultat har hon också behandlat bihåleinflammationer och huvudvärk.

Monica Andersson har vid ett flertal tillfällen behandlats med laser för sina värkande axlar –Det hjälper säger hon, jag blir mycket bättre och har mindre ont när jag fått laserbehandling.

Monicas sambo Lars Göran Brännström är också positiv till behandlingsmetoden. Han har en nervskada efter en diskbråcksoperation med efterföljande smärta och svaghet i hela benet samt en gammal skada i knäet.

Lena har öppnat laserklinik

Sjukgymnasten Lena Rönnholm behandlar sina patienter med laser.

Barnen på förskoleavdelningarna Polstjärnan och Vintergatan tillverkar och säljer egna hud-vårdsprodukter. De har gjort egen ringblomsolja, tvålar, läppcerat och hudkräm. Planer finns också på att göra egen badolja.

Det är viktigt att våra produkter är hud och miljövänliga, säger Katarina Munther och Anna-Lena Sundstén. Råva-rorna av bra kvalité kostar ofta lite mer men de är det värt, tycker de.

Att göra egna hudvårdsprodukter är ett roligt sätt att få kunskaper om miljö och natur. Dessutom tjänar de pengar. Pengar som barnen ska få göra något roligt för. De har kommit med en del önskemål, till exempel att få åka och bada och att äta glass.

Barnen är med så mycket de kan vid själva tillverkningen. De värmer och blandar ihop ingredienserna. Läser recept tillsammans med fröknarna. Fyller burkar och klistrar eti-ketter. Det som tillverkas säljs sedan till föräldrar och andra besökare som kommer till förskoleavdelningarna.

Idén fick Katarina när hon var i Norge på studiebesök hos en norsk förskola.– Jag har jobbat länge inom förskolan och det här har varit lite av en nytändning för mig, säger hon.

Förskolebarnen tillverkar egna hudvårdsprodukter

Behandlingen har klart förbättrat skadan i knäet, han upplever också mindre smärta men framförallt en ökad kraft i benet.

– Laser som behandlingsmetod är en väl beprövad och undersökt metod, säger Lena. Forskning har visat att laser är effektivt. Vid idrottsskador har man sett en halvering av läkningstiden när skadorna behandlats med laser.

Den som vill veta mer om hur behandlingen fungerar får gärna höra av sig till Lena Rönnholm.

Det är spännande att röra i grytan med tvålmassa.

Arbetet kräver stor koncentration

Barnen vill bada och äta glass för de pengar som de tjänar.

Page 7: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 7

Torggatan 3 w 070-689 21 08

Medicinsk laser finns nu i Arjeplog!

Effektiv behandlingsmetod mot inflammationer och smärttillstånd i muskler, leder och senor.

Vill du veta mer eller boka en tid, kontakta mig. Välkommen!

Leg. Sjukgymnast Lena Rönnholm

HELA - laser & akupunkturlaser som läker

IDA salongen

Tel 107 60

Japanska pappers

skulpturer visas på lyktan

12-26 mars

Arr: Arjeplogs konstförening

Kensuke kitaoka

Vernissage marknadslördag kl 14.00

Frisörer Ida & Marie, Storgatan 7

IDA salongen

Kom in så gör vi dig Vårfin!

Tel 107 60

Viltbutiken

Välkomna!

På lördag bjuder vi våra kunder på kaffe!

MARKNADSÖPPET!

Drottninggatan 6, tel 100 01

Rensaltat rökt för torkning

Begränsat parti.

Y 125:-/kg

Page 8: Arjeplogarn 3 -11

8 Arjeplogar’n

Lärcentrat i Arjeplog fortsätter sitt samarbete med Linnéuniversitetet i Småland och kan med hjälpav distansteknik erbjuda ett flertal föreläsningar inom aktuella teman.

Plats: Lärcentrat i Arjeplog, Torggatan 5

Anmäl ditt deltagande till Lärcentrat i Arjeplog senast 2 dagar före föreläsningen:E-post: [email protected]

Telefon: 0960-141 78, 070-206 52 98Vi bjuder på smörgås och kaffe/ te. Föreläsningarna är gratis!

Kontakta oss så skickar vi dig gärna mer information!Varmt välkomna!

Torsdag 24 mars kl 19-21 Lärcentra Torggatan 5 Vi bjuder på fika!

För mer information kontakta: Ann-Christine HolmgrenE-post: [email protected]

Telefon: 0960-141 78, 070-206 52 98

Ni är alla välkomna!

Öppna frukostföreläsningar på Lärcentrat i Arjeplog

• Torsdag 17 mars kl 7.45 - 9.00Vad kosTar en kompisBarns tankar om konsumtion och kamrater Erika Lundby

• Torsdag 24 mars kl 7.45 - 9.00TysTnaden på jobbeTOrganisationsförändringar i offentlig verksamhet och personalens tystnadBjörn Idling

• Torsdag 31 mars kl 7.45 - 9.00aTT åTerhämTa sig efTer en krisÄr det organisationen eller individen som avgör?Bo Hagström

• Torsdag 7 april kl 7.45 - 9.00kVinnligT och manligT språkMaria Lindgren

• Torsdag 14 april kl 7.45 - 9.00makT, besluT och lefdarskapLars Lindkvist

Kvällsöppet på Lärcentrat i Arjeplog• Du som tänker studera på distans på högskolenivå• Du som vill läsa upp dina gymnasiebetyg• Du som bara är intresserad av hur det ser ut på Lärcentrat

Page 9: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 9

HEMVÄNDARE BOKA DIN PÅSKRESA TILL ARJEPLOG NU!

Biljetter är nu bokningsbarapå samtliga flighter under perioden

16 april -25 april

Rabatterade biljetter från 633 kr / enkel biljett inklusive skatter och avgifter.

Arlanda-Arvidsjaur eller Arvidsjaur-Arlanda

Boka på Callcenter0771-90 00 90, flygplatserna

eller din lokala resebyrå

MARKNADS SPECIALAREpå andelsspel och kioskvaror, köp en värmande kopp kaffe.

Välkomna!

Mån-fre 9-20Lördag 9-18Söndag 12-18

Drottninggatan 12, tel 10344

Öppet husLördag den 19/3Kl. 11.00 - 15.00

NomadskolanInvigningstal: Mats Abrahamsson

Under dagen:Visning av lokaler och verksamhet.

Utställningar & försäljning

Musik:Janne & Co spelar

Zilenze

Musikgrupper på plats i sina rum!

Barn: Pyssel med Anna på Unga Örnar!

Vi bjuder på fika Både vanligt och LCHF fika!

Välkommen!

Page 10: Arjeplogarn 3 -11

10 Arjeplogar’n

Välkommen till Arjeplog – Sveriges vackraste kommun

När Du besöker Arjeplog vill vi att Du ska njuta av vår unika naturmiljö samtidigt som Du hjälper oss att bevara miljön som finns här.

• Tänk på att inte kasta metall och glas i hushållssoporna. Eftersom dessa skickas för energiåtervinning så medför metall och glas en betydlig fördyring i hanteringen av askan.

• På återvinningsgården i Arjeplog samt på miljöstationer-na i Laisvall, Slagnäs, Jäckvik, Adolfström och Mellanström kan man lämna in förpackning-ar av glas, metall, hårdplast

samt papper och farligt avfall.

• På återvinningsgården i Arjeplog kan man dessutom gratis lämna in sorterade grov-sopor t.ex. möbler, järnskrot, mm. OBS! Begränsat öppethållande på försälj-ning: endast 10.00-12.00.

• I Arjeplog finns även utplacerat små åter-vinningsstationer för enbart förpack ningar av glas, metall samt papper.

Du får inte bryta kvistar och grenar eller ta bort bark och näver eller på annat sätt skada växande träd.

När Du kör skoter: Håll dig på avstånd från bebyggelse och respektera människors rätt till hemfrid. Att köra över tomt är inte tillåtet. Lämna marginal när Du passerar gående och skidåkare. Du har väjningsplikt, även på skoterleder.

Du får inte köra över ungskog, skogsplantering och jord-bruksmark om det finns risk att skog eller mark skadas. I vissa fjällområden är det förbjudet att köra utanför särskilt markerade leder. I andra områden kan skoterkörning vara begränsad eller förbjuden. Generellt förbud gäller för nationalparkenPieljekaise och Galtispuoda naturreservat. I detaljplanelagda områden gäller skoterförbud utanför leder. Hastighetsbegränsning inom vattenskyddsområde max 30 km/h. Inom tätorten: närmaste väg från bostad till skoterled. Max hastighet 20 km/tim. Detta gäller till 30 april, 2011.

Avfallshantering–Källsortering Håll rent i fjäll, skogar och på sjöar!

Lämna rastplatsen som Du själv vill finna den. Naturen är ingen soptipp.

Visa omdöme!

Visa hänsyn mot människor, djur och natur! Inte störa, inte förstöra

Får Du köra snöskoter överallt?

Information från Arjeplogs kommun

Arjeplogs Kommun tel 0961 - 14000

Page 11: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 11

Plocka upp efter din hund!Många hundägare ser till sin hund på ett bra sätt. Men vi ser också tydligt att vissa hundägare inte

plockar upp efter sin hund när de är ute på promenad och det syns också tydligt att många hundar tillåts både lämna avföring och tillåts urinera vid infarter till hus och vid brevlådor.

Visa hänsyn mot omgivningen!

Plocka upp efter din hund! Hundbajs kan plockas upp med en plastpåse eller dylikt. Utrustning för att ta upp föroreningar bör man alltid ha till hands då man

är ute med sin hund. Det gäller även vintertid.

Inom tätorten Arjeplog finns ett flertal hundlatriner utplacerade på strategiska platser där man kan kasta bajspåsen. Men om inga hundlatriner finns i

närheten tar man hem bajspåsen och kastar i sitt eget sopkärl.

Låt inte din hund urinera vid brevlådor och infarter till hus!

Tänk på att det som göms i snö kommer fram i tö!

Tänk också på att en hund genom skällande kan störa omgivningen!

Inom Arjeplogs tätorter gäller kommunens lokala ordningsföreskrifter. I dessa föreskrifter anges att föroreningar efter hundar och katter ska plockas upp på, bl a

trottoarer, gång- och cykelvägar, anlagda grönytor, lekplatser och badplatser. Även i miljöbalken finns bestämmelser om att husdjur ska förvaras och skötas så att

olägenhet för människors hälsa och miljön inte uppstår.

SamhällsutvecklingsförvaltningenMiljökontoret

HUNDÄGARE

Information från Arjeplogs kommun

Dagbarnvårdare sökesi området

Jäckvik – Polcirkeln

Kontaktperson:Förskolechef Mona Svensson

Tel 0961-141 [email protected]

Dagbarnvårdaren ska kunna ta emot barn i sitt eget hem.

Sista ansökningsdag 15 mars

Stipendieutdelning

Silvermuseet, Polstjärnan

Alla är varmt Välkomna!

Kommunchef Claudia Zamorano delar utArjeplogs kommuns 2010 års stipendium till

Ewa Rosenqvist, Kulturstipendiat ochStefan Hallnor, Ungdomsledarstipendiat.

Lördag 12 mars kl 13.00

Page 12: Arjeplogarn 3 -11

12 Arjeplogar’n

Jag är i Stockholm och gör inköp inför hösten 2011. Inköpare och butiksägare från norr till söder, samt även Norge, Finland och Danmark samlas några hek-tiska dagar för Stockholm Fashion Week.

Vi har inbokade tider hos de företag vi har bestämt oss för att handla hos. Hinner man så spontanbesöker man andra också, om de har ledigt. Man stör inte de inköpare och slipade säljare som sitter med pannan i djupa veck. De har tighta kundbesök och har veckan innan varit på Köpehamns modevecka. Där samma hek-tiska dagar har pågått. Att vara trevliga och fram-förallt alerta är för dem ett måste.

Så träffas vi då på Modeveckan, alla av samma anledn-ing. Ett stort modeintresse och ett stenhårt arbete att köpa in ”rätt” mode, ”rätt” mängd. Att satsa och att våga till just sin butik. Butiker som alla är unika, med sina kunder, sin inriktning och sitt geografiska läge. Veckan efter Modeveckan är minst lika viktig. Då ska alla ordrar läsas igenom. Att skriva under en order är en affärshandling som efter åtta dagar anses vara en avtalad affär. Därefter har man inte längre någon ångerrätt.

De inköp som hör modevåren 2011 till, gjorde jag redan i augusti 2010 just på Stockholm Fashion Week. Dessa inköp finns just nu i butiken. Kom in och botanisera bland modeplaggen i vårens bleka pasteller. Hudnära toner, marina färger, blått-vitt och rött. Vårens jeans, kanske vågar du röda. Leggings med mer detaljer nu än tidigare. Rutiga skjortor är också stort just nu. Matcha armegröna byxor med romantisk topp till. Kjolar och klänningar med strumpor i nya färger och mönster. Gör din egen look i vår. Låt stilarna krocka. Addera med smycken, bälten och sjalar. Välkommen in på Nina’s så hjälper vi dig!

Hälsningar,Nina Rönnholm

MODEMÄSSAN-Stockholm Fashion Week februari 2011

Nina Rönnholm tittar på kläder hos ett av klädföretagen på Modemässan i Stockholm.

En kofta. Kan detta vara något för mina kunder på Nina’s?

En hel del kändisar finns på plats för Modemässan. Här är Nina Rönnholm tillsammans med Annica Duckmark.

Bengt Marklund har ett fordon hemma på sin gård i Gautosjö som väcker stor uppmärksamhet bland förbipasserande. Många stannar bilen och pulsar sedan i lågskor i metertjock snö för att fotografera. Bengt har nämligen ett knallrött flygplan uppställt på gården, en Cessna 185 på 300 häst-krafter. Flygcertifikat har han haft sedan 70 talet, i snart 40 år. Då var det relativt billigt att ta flygcertifikat.

Flygplanet är inte bara ögongodis. Sommartid är han mycket ute och flyger och far. Mest för fiskets skull.–Det finns inte en sjö i området som jag inte fiskat i, säger han.

Bengts plan står ute vintertid. Många har funderat om inte planet far illa av det. Inte alls, menar Bengt. Den kalla

luften här uppe innehåller lite fukt därför är det ingen risk för korrosion. Karossen är av aluminium så planet tål snö och kyla. Dessutom varmkör han motorn vid varje töväder, vilket blir ungefär en gång i månaden.

bengts flygplan väcker uppmärksamhet

Anders Marklund och pappa Bengt Marklund.

Page 13: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 13

JENSEN* ZEZE* ZHENSI *JACETT RUT M

FL*SIS

TERS

POIN

T *LUTHA

*VOUG

E *VÅG

A

ICEM

AN

* STO

RM

* SA

LMIN

G* F

IVE

SEA

SO

NS

www.ninasiarjeplog.seVälkommen till oss!

MARKNADSÖPPET-JAVISST!

En del “nya” märken:

- Sinnligt tufft!

Vackra Shalar-

- Äkta silverringar

Nu fyller vi upp butiken med mode för dej!

Vi har lördagsöppet

Välkommen!

Vårens gardiner är här!

stort urval Marknadsöppet-JA VISST!

Välkommen in!

Rea! på utvalda varor

489 kr

Trevlig helg önskar vi er alla

Nyheter droppar in eftersom...

lördag bjuder vi på kaffe med dopp

Duffy

Ljusrummet är öppet tom 31 mars

Vi öppnar igen till hösten!

070-256 1619 070-280 2979

Nu är våren snart här och då får vi det ljus vi behöver

av att vistas ute!

ni som har presentkort- använd dem nu eller spara dem till hösten

Allt inom foto med 40 års erfarenhet –

bröllop, körkort, ID, porträtt, familjefoto mm.

kameror• Canon EOS 5D mk2, max 5000 exp 14.900:- • Canon EOS 1D mk2,10 bilder per sek 5.900:-• Canon EOS 5D mk1, mycket fin 6.900:-• Canon Powershot SX1 IS 20 ggr zoom fynd 2.700:- (nypris 4.500:-) Objektiv• Canon EOS EF 24-105 mm f/4 IS L, nyskick 7.400:-• Tamron 18-50 SP AF 17-50 f/2,8 XR Di 2 VC 4.000:-• Canon EF 50 mm f/ 1,8 II 995:-

Blixtar • Canon 430 EXII ny 2.395:- (Ny)• Metz 58 AF-1 digital panasonic/olympus 2.900:- (nypris 5.000:-)

Storgatan 12. Tel 616 [email protected]

LADDARE, bATTERIER, MINNESkORT, LILITE, STATIV, MM

LiLAb stänger för säsongen

i början av April.

Välkommen till LiLAb där kunnig support alltid ingår.

kåtarökt och gravad fisk, souvas

Gösta 0

70-533 11 89

Vi finns på marknaden

fd Skogalids

Vuoggatjålme

Stugor, skoter, helikopter och nu även RESTAURANG.Ring oss för information

och bokning.0961-10715 www.vuoggatjolme.se

Page 14: Arjeplogarn 3 -11

14 Arjeplogar’n

Fransmannen Eric Gallardo kom till Arjeplog för 22 år sedan som biltestare. Då föddes drömmen om att en dag ha en egen bil-raceskola i Arjeplog. Idag är den drömmen verklighet.

Att Eric valt att förlägga sin verksam-het, Laponie Ice Driving, i Arjeplog beror på de unika förutsättningar som finns här. Här finns utrymme att göra de isbanor han önskar. Han har plats att garagera alla sina bilar. Även arjeplogarnas vilja att hjälpa till och möjliggöra verksamheten är unik.

Eric berättar att när han ber Alf Sundström på Cartest om någonting så svarar Alf alltid ”Inga problem, det löser vi.” Människor med sådan inställning finns ingen annanstans än här i Arjeplog, säger han.

Alla instruktörerna är professionella racerförare. Kunderna som lockas hit från hela världen, är också dom erfar-na racerförare av varierande skicklig-

Laponie Ice Driving

Eric Gallardo. Foto: Johan Fjellström, LiLAB.

hetsgrad. Vintertid körs inga tävlingar därför är det en bra tid för förarna att utveckla sina körfärdigheter, att träna inför kommande säsong.

En del förare begränsas av att de inte riktigt kan hantera sin racerbil optimalt. Då är bilkörning på snö och is mycket bra. En chans för dem att träna att hantera bilen vid extrem kör-ning på en bana under säkra förhåll-anden. Där det värsta som kan hända är att de kraschar rakt in i en mjuk snövall.

Ute på isen finns förutom de olika teknikbanorna även två kopior av riktiga Formel 1 banor. Ett koncept som gör sig bra i företagets marknads-föring.

De sportbilar Laponie Ice Driving använder är Porsche. Eric, som har egna erfarenheter av tävlingskörning, tycker att Porsche är pålitliga bilar men samtidigt svårkörda. Just utma-ningen med att hantera en Porsche är en av orsakerna till att Eric föredrar den framför andra sportbilar.

Dessutom tilltalar bilmärket kun-derna och gör sig också bra i alla typer av marknadsföringssammanhang.

Barnen i årskurs två på Öber-gaskolan har tillsammans med sina lärare, Nina Lango och Linda Bergkvist, genomfört ett temaarbete om dinosaurier.

I arbetet har teori och praktik varvats. Barnen har bland annat forskat, skrivit på datorn, målat, gjort dinosaurier i gips och lera och sett dinosauriefilm.

Temat avslutades med ett verni-ssage för föräldrar och syskon av den

utställning som de ställt i ordning. I utställningen har de fått visa upp vad de gjort och berättat om vad de lärt sig. Barnen har också haft besökare i utställningen från skola och förskola som de fått guida och ta hand om.

Nina och Linda säger att temat har gett barnen möjligheter till stort ele-vinflytande. De har kunnat ge förslag på vad temat skulle innehålla och hur de velat arbeta. Linda berättar att en

Det är så kul med Dinosaurier

elev kom till skolan en morgon och hade hittat mallar till dinosaurieskelett på en internetsida. Alla barnen tillver-kade sedan skelett som kom att bli en del av utställningen.

Samma dag som Arjeplogar’n hälsa-de på skulle barnen avsluta temat med ett dinosaurieförhör, ett riktigt prov. Deras allra första. Vilket de tyckte var både spännande och lite nervöst.

Barnen visar stolt de dinosaurieböcker de har gjort.

Page 15: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 15

Tanums Fönster finns hos oss den

4 april 8.30 - 12.00 Arvidsjaur13.30 - 17.30 Arjeplog

representant från

ARJ E P L O G

Arvidsjaur0960-10000

Arjeplog 0961-10170

Ombyggnads

rea!Välkommen!

Ex. 500:- rAbATT på Scottskor

Kampanj!

mellan 14 mars -

8 april

Träfö

nster

med

alumin

ium

Vår kunskap är din trygghet!TanumsFönster levererar standardprodukter med U-värde 1,0 W/m2K. Produkterna är även P-märkta och har många års rötskyddsgaranti tack vare djupimpregnering enligt NTR-B.

ENERG IMÄRKT

DJUP IMPREGNERADENLIGT

supe

r

Nästan alla kvinnor i Arjeplog har någon gång blivit fotograferade av Bertil Öberg. En profil i Arjeplog som har hunnit fylla 63 år. Att han fotat de flesta är inte så konstigt eftersom foto i alla tider varit hans stora intresse. Dessutom har det varit och är fortfarande hans sätt att få kontakt med omgivningen.

Bertil har förmågan att se det andra inte ser. Han ser saker från en annan vinkel. I hans fotoalbum finns förutom snygga arjeplogskvinnor och män för den delen också, även fascinerande foton på rör, elkablar, pannor och toalettstolar.

Utomhus fotar han omkullfallna träd, knotiga grenar och annat som han tycker är värt att föreviga med sin kamera. Han tycker också om att experimentera med sitt fotograferande, att arrangera bilder.

Idag fotograferar Bertil digitalt. Fördelarna med det är många. Dels att han kan se sina bilder direkt han tagit dem i kameran. Sedan behöver han inte skicka iväg bilderna för att framkalla dem utan kan spara dem direkt i sin dator. Datorn klarar han att hantera på egen hand.

Många har genom åren visat intresse sig för hans foton och redan när han fyllde 50 talades det om en fotout-ställning. Nu är en eventuell utställning på gång igen. Johan Fjellström på LiLAB och Arjeplogs Fotografiska

Sällskap har sagt sig vara villiga att hjälpa till för att få utställ-ningen att bli av. Hornavan Hotell har erbjudit plats i sitt konferensrum för fotografierna. Ann-Christine Sundström, en av delägarna i Hornavan Hotell är eld och lågor över en utställning.

–Ja, det skulle vara vansinnigt roligt, säger hon. Bertil har så mycket roliga kort. Han är jätte välkommen hit. Hon säger också att hon tror att det är många arjeplogare skulle uppskatta om Bertil ville ställa ut sina fotografier.

Bertil fotograferar - blir det utställning?

Bertil Öberg met ett fotografi av mamma Gerda.

Page 16: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 16

Fredag Dave Stewart Lördag Painters Nu även Större lokaler & två Barer!= Välkommen! tel 10106

Örtmarinerad fläskfile´ med bearnaisesås och potatis gratäng

149:-

Marknadserbjudande

Grillad Rödingfile´ med limesås och mandelpotatis

179:-Harrys Grill Mix Tallrik

Oxfilé, Lamm, Biff med tre olika såser 229:-

Underhållning Fredag & Lördag 22.00 till 02.00

18 års gräns 60 kr inträde

=

Marknadslunch fredag & lördag 10-14 85:-

Pizzabuffe´

Lördag Lasagne Al forno

Ost och skinkfylld kycklingfile´ med lökskysås och potatisgratäng

FredagFläskfile´ Oscar med skogsvampsås och

västerbottens potatiskaka

Citron & Lime inbakad Lax med dillstuvad potatis

Pizzabuffe´

Välkommen! tel 10101

utflyttade arjeplogareSolveig Granström från Kasker i Mellanström bor numera i Dala-Järna. Det var kärleken som fick henne att flytta dit. Historien om hur hon träffade sin Roland är rätt rolig och får en att fundera på om inte vissa saker ändå är förutbestämda.

Hon hade bärplockare från Polen boende i sin gäststuga hemma i Kasker. De hade i sin tur varit och hjälpt en man, Roland, på hans gård i Dala-Järna och tyckte nu att den charmiga norrländskan och Roland skulle passa bra ihop. Bärplockarna var ihärdiga i sitt koppleri och fick hålla på i några år innan de äntligen lyckades. För visst hade de haft rätt, Solveig och Roland visade sig passa mycket bra ihop. Så bra att Solveig 1992 tog sitt pick och pack och flyttade till Roland. Något år efter flytten till Roland kom bärplockarna tillbaka för att hälsa på, synbart nöjda med sitt äktenskapsmäkleri.

De senaste tio åren har Solveig arbetat vid biblioteken i kommunen. Hon besökte biblioteket så ofta att de tyckte att hon lika gärna kunde börja jobba där. Numera är Solveig en glad pensionär men det händer fortfarande att de ringer henne när det krisar med personal, vilket hon uppskattar.

Solveig har många intressen. Förutom att läsa böcker är

foto ett stort in-tresse. I övrigt på-tar hon i trädgår-den, släktforskar, säljer saker på Tra-dera, pysslar med hemsidor, bloggar, facebookar och mycket mer. Då och då deltar hon i olika fototävlingar, bland annat den ärofyllda Dala Digitalsalong. En tävling som hon inte vann, det gjorde nämligen en annan utflyttad arjeplogsbo, Andreas Olovsson.

Genom sitt fotointresse fick Solveig möjlighet till ett riktigt roligt extraknäck. Hon fotograferade mat för en kokbok. Ett projekt som resulterade i en rad andra trevliga händelser, eller vad sägs om att ha ätit prinsesstårta hemma hos Carl-Jan Granqvist.Solveigs Motto: ”Kommer dag så kommer råd”Hennes foto hemsida: www.akvarell-foto.com

Page 17: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 17

ICA Nära Arjeplog

Priserna gäller tom 13 mars eller så långt lagret räcker

Välkommen önskar Mauri med personal!

Öppettider

Söndag

Mån-fre 9.00-20.00Lördag 9.00-18.00

12.00-18.00

Marknadssöndag öppet 10-18

1990/st

jmfr 33.16 kr/kg

Polar Pärlan600g

Bananer

1690/kg

Chiquita

3för25 jmfr 5,55kr/liter

Läsk 1.5 l ICA

+pant

SidfläskStorbit NordChark

5990/kg

VarmröktParisare

NordChark 400g

jmfr 49,75kr/kg1990

/st

Lösvikts GodisKaramellkungen

59:-/kg

Falukorv Scan 800g

2590/st

jmfr 32.38kr/kg

Page 18: Arjeplogarn 3 -11

18 Arjeplogar’n

Hantverk & Service• ArjEplogs Bil och ElrEpBilbärgning tel 611 20. Bilverkstad, båtmotor-reparationer, byte av bilrutor, bilelektriska reparationer, startmotorer & generatorer, mm.Maskinvägen 2. Tel 105 40. Kurt Johansson.

• ArjEplogs Eltjänst El-installationer, elmaterial. Installation tele- och datanätverk. Försäljning av Cylinda vitvaror. Tel 102 40. Drottninggatan 13.

• ArjEplogs plåt & MEkAn Bygg- & takplåt, hängrännor, beslag. Försäljning av stångstål och plåt. Svetsning, tillverkning mindre stål kon struktioner. Slagnäsvägen. Tel 614 00, 070-225 74 68.

• ArjEplog tAxiVi utför alla typer av persontransport. Helgfri måndag-fredag 6.00-22.00. Lördag 18.00-04.00. Tel 303 50 fax 303 53. Välkommen med er bokning.

• cAllins VVs-sErVicEAllt inom VVS. Värmepumpar. Jonas Callin. Tel 613 36. Mobil 070-274 00 23

• Dikks tVätt Vi tvättar och manglar. Mattor, säng kläder, bäddmadrasser, gardiner och övrig tvätt.Dick Karlberg. Drottninggatan13, Hantverks huset. Tel/fax 105 00, 070-256 13 28.

• FixAr’n & ArjEplogs Bil & DäcksErVicE Vi fixar allt! Vi ordnar det mesta t ex grävning, bygg, el, personaluthyrning, mm. Vi säljer däck och biltill-behör. Vi har mycket i butiken. Vi utför repara tioner och service på alla fordon. Industrivägen 6. Tel 615 09. Anders Wikström. OBS! BÄRGNING! Tel 070-510 55 25.

• FlinkFElDts BussBussresor av alla de slag. Flygplatstransfers. Även bussgods. Tel 104 25. [email protected].

•hAnD och FotBEhAnDlingArManikyr, pedikyr och spa. Nagelförläng ning, paraffinbad för hand och fot. Elena Burman. Tel 076-828 63 10.

• kulturFärg intEriÖr & FAsADByggnadsvård med snickeri och måleri. Vi säljer linoljefärger och KulturbeslagBernt Adolph 070-285 13 16, www.kulturfarg.se

• MArtins MEk Bilverkstad, cykelreparationer, Husqvarna service.Tel 290 60.Drottninggatan 11, Hantverkshuset.

• norrlAnDs rÖr & El Vi fixar allt inom VVS och el-installationer tex luftvärme-pumpar, bergsvärme. Försäljning av vitvaror, värmepumpar, mm. EL: Michel Tel 070-645 36 53, VVS: Kristoffer Tel 070-510 00 59.

• norrBAckA FÖrEtAgskonsultNär du behöver hjälp med företagets ekonomi, bokföring och deklarationer. Tel 296 90. Drottninggatan 8.

• sF rÖr AB (stEFAn FlinkFElDts rÖr AB) Allt inom VVS: värme och sanitet. Värmepumpar, badrumsinredningar, mm. Hantverksgatan 2. Tel 101 55. • uFFE’s polArByggNy- till-och ombyggnad. Vattenskador och reparationer. Mattläggning, klinker & kakel. Byte fönster, dörrar och tak.Kom ihåg att nyttja ROT-avdraget!Tel: 220 22 eller 070-250 77 26.

Intresserad av att vara med på sidan? Kontakta oss, Jenny & Lotta 070-256 16 19Är du med i Arjeplogar’n hittas du när någon behöver tjänster och hantverkare.

Page 19: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 19

Veronica & Marina. Storgatan 1. Tel 102 65.

ALLTID lunchöppet! Välkommen!

Kom in och se våra marknadserbjudanden!

Fonden för Arjeplogs Ungdom

Gåvortill Fonden för

Arjeplogs Ungdom

förmedlas viaArjeplogs

Begravningsbyrå

Telefon 073-828 0504.

aNu är det dags att söka om anslag från Ungdomsfonden, vars syfte är att främja ung-domars intressen, både för föreningar och enskilda.

För info kontakta Elisabeth tel 070-363 3688 eller mejla till: [email protected]

Lämna ansökan senast söndag den 27 mars.

Marknadslördag 12 mars kl 11-14

Kyrkströmsgården

med kaffe & kakaSopplunch

Kom, ät och trivs!

EFS i Arjeplog

Marknadsöppet fredag & lördag 9-17 söndag 10-15

Bittes Café på Torget

Lördag serveras PALTÄven renklämmor med ortens råvaror,

våfflor, kaffe, te. Välkommen!

Vi gör deklarationer för skogsfastigheter, enskilda firmor, handels- och aktiebolag.

Snabbt & rätt!Välkommen in!

Drottninggatan 8, mellan kl 8.00-16.30Tel 0961 - 296 90

dags att deklarera!

Annonsera gärna om påsken och vårens aktiviteter i nästa Arjeplogar’n.

Den kommer ut den 14 april.Manusstopp den 7 april.

Jenny & Lotta ABTel 070-256 16 19

Storgatan 12.

Välkommen med Din bokning!

Extra öppet under marknaden

fredag 06.00 till söndag 04.00

Page 20: Arjeplogarn 3 -11

20 Arjeplogar’n

Arjeplogar’nNya

för dig som bor utanför Arjeplogs kommun.

Nu kan du oxå få Arjeplogar’n i din brevlåda!

Årsprenumeration 12-13 nr

Tips - ge bort som present!

495kr

[email protected]

Jenny & Lotta ABStorgatan 12

070-256 16 19070-280 29 79

Jourtelefon Bilbärgning 070-510 55 25

Bil & DäckserviceIndustrivägen 6

Verkstad 0961-615 09

Vi säljer Gasol

Bra Pris!Vi servar och

reparerar alla

bilmärken

Winter market 2011

Friday 11 March

Lunch: 11.00-14.00 85:- Roast beef and potatoes au Gratin Bread crumbed cod with sauce tartar and potato wedges Kick Off Buffet 17.00-22.00 BOOK A TABLE! Adults 165:-, Children 0-5 years free, 6-12 years 85:-

Children disco in the conference room

Happy Hour in the bar! Tonight’s beer: 50:- Tonight’s drink: 70:-

Live music in the restaurant 17.00-00.00

Saturday 12 March

Lunch: 11.00-14.00 3 courses!! 85:- Swedish meat soup with dumplings and fresh bread Swedish meatballs, sauce, mashed potatoes and lingonberry jam Salmon pasta au gratin A la carte 19.00-22.00 and:

Plank-evening with dessert and coffee: Filet of beef or salmon and chocolate mousse pate with berry compote, 225:- BOOK A TABLE!

Wellcome!

+46 (0)961-777 100 www.hornavanhotell.se

Vintermarknaden 2011

Fredag 11 mars

Lunch: 11.00-14.00 85:- Rostbiff och potatisgratäng Panerad torsk med tartarsås och potatisklyftor Kick Off Buffé 17.00-22.00 FÖRBOKA BORD! Vuxen 165:-, Barn 0-5 år gratis, 6-12 år 85:-

Barndisco i konferensrummet 17.00-22.00

Happy Hour i baren! Kvällens öl: 50:- Kvällens drink: 70:-

Livemusik i restaurangen 17.00-00.00

Lördag 12 mars

Lunch: 11.00-14.00 3 rätter 85:- Köttsoppa med klimp och nybakat bröd Köttbullar med potatismos, gräddsås och lingonsylt Laxpastagratäng A la carte 19.00-22.00 och:

Planka-kväll med dessert och kaffe: Oxfilé eller laxfilé och chokladmousse paté och bär kompott, 225:-

FÖRBOKA BORD!

Välkomna!

0961-777 100 www.hornavanhotell.se

Page 21: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 21

Magnus Holmgren och Rickard Larsson, ägarna till företaget Räckessättarna AB, expanderar sin verksamhet. De ligger i startgroparna för att öppna en byggvaruhandel i Arjeplog.

Byggvaruhandeln kommer att ligga ute på industriområdet vid gamla A-trä. Renovering och nybyggnad inne i de befintliga lokalerna pågår för fullt för att iordningställa lokalerna.

De planerar att inviga den nya buti-ken i början av april. A-Trä försäljning kommer butiken att heta och vänder sig både till företag och privatpersoner.

Butiken kommer att fungera som en ”drive in”. Vilket innebär att kunden kör in i butiken med bil och släp och lastar de varor som ska inhandlas. Varorna måttas och betalas sedan i kassan innan kunden kör ut.

Holmgren och Larsson säger att de i sitt företagande försöker fokusera på möjligheter istället för problem.

När företaget Westerlunds Bygg gick i konkurs tappade de en stor hyresgäst. Plötsligt stod de med stora outnyttjade lokalytor, nästan en hektar under tak. Ur det problemet föddes idén till en byggvaruhandel.

Tankens kraft är stor, menar Rick-ard. Man måste börja med att tänka

Byggvaruhandel öppnar i Arjeplog

Magnus och Rickard startar en byggvaruhandel.

en tanke för att den ska bli genom-förbar. När man bollat och diskuterat en ide ett tag har man tänkt tanken så många gånger att den är en självklar-het. Så var det med byggvaruhandeln.

Räckessättarna vann utmärkelsen ”Årets Gasellföretag i Norrbotten 2010”. Vad är deras framgånsrecept?

–Att göra rätt saker är en framgångs-faktor, säger Rickard. Gör du inte rätt saker så har det ingen betydelse att du gör sakerna rätt. Vi har också sett till att ha kunnigt folk omkring oss. Kun-nigt folk som kan branscherna och som har egna erfarenheter av att driva framgångsrika företag.

–Vi har också en bra sammansätt-ning av personalgruppen, våra anställda. Att driva företag är ett lagarbete. Våra anställda gör ett väldigt bra jobb menar Magnus.

Dessutom säger de båda att de kom-pletterar varandra bra. De är barndoms-kompisar och känner varandra innan och utan. Rickards styrka är att han är duktig på pappersarbetet. Magnus styrka är logistik. Tillsammans blir de ett riktigt bra team.

–Jag har hört många företagare säga att de inte skulle ha gjort samma sak igen om de fått börja om. Det stämmer inte alls in på mig, jag skulle göra exakt samma sak en gång till skrattar Magnus.

2003 flyttade Anders Marklund hem från Skellefteå och tog då över Camp Gauto efter sina föräldrar. Ett familjeföretag som funnits sedan 1940 talet.

Camp Gautos kunder är stamgäster som återkommer år efter år. Turister från kusten och från norr-och väster-botten.

Anders har även gäster som kom-mer så långt bort som från Italien. Italienarna kommer under hösten för att jaga ripa. Det som är lite speciellt med dem är att de alltid har sina egna hundar med sig.

Grannsämja i GautosjöAnders berättar att de för ett tag

sedan fick ett intressant besök av en äldre man, en turist. Det visade sig vara en man som varit på campingen för länge sedan, före andra världskri-gets utbrott. Mannen hade med sig gamla foton som han tagit då som han visade.

Berit och Bernt Wennström driver också camping och stugby alldeles vägg i vägg med Camp Gauto. Berit har drivit campingen sedan 80 talet, då hon tog över efter sina föräldrar. Berit berättar att även de har många stamgäster som kommer tillbaka år efter år. Hon säger också att de inte finns någon konkurrens mellan stug-byarna i området.

– Vi har olika typer av kunder, säger hon, istället för att konkurrera hjälper vi varandra. Har jag fullt så skickar jag mina kunder till Anders Marklund istället.

Anders Marklund äger Camp Gauto

Page 22: Arjeplogarn 3 -11

22 Arjeplogar’n

Karin och Rolf Sundqvist startade sin verksamhet, Adolf-ström Camping hösten 1976. Karin som ursprungligen kommer från Hortlax berättar att hon är utbildad lärare men att det inte blev mycket av den karriären i och med att de startade eget.

Visst fanns det funderingar kring hur det skulle gå. Men idag, 35 år, senare kan man väl säga att de inte hade något att oroa sig för. Verksamheten har flutit på, det ena har gett det andra. De flesta av besökarna är stamgäster som åter-vänder år efter år, mycket kustbor från Luleå, Piteå, Boden och Skellefteå.

Karin säger att hon trivs med att bo i Adolfström och med att driva camping och stugby. Under årens lopp har hon fått träffa och även lärt känna många intressanta män-niskor, fått möta både sorg och glädje. En del av gästerna har så småningom också blivit nära vänner.

Karin trivs i Adolfström

Karin Sundqvist med sin ögonsten, katten Ester.

Roland pantze väljer livskvalitéArjeplogar’n har träffat roland pantze, natur-konstnär och livsnjutare, från Suppevare 4,5 mil från centrala Arjeplog. Ett möte som skulle ha handlat om konstnärskap och eventverksamhet men som istället kom att handla om livskvalité och om livsval.

Roland börjar med att säga att mycket av det han gör kostar tid, pengar och ansträngning. Det ger hög livskvalité och en hög personlig tillfredsställelse men genererar inga eller väldigt lite pengar. Med samhällsekonomiska mått mätt är därför många av hans projekt helt värdelösa.

Men att gå sin egen väg kräver ett stort mod, att våga välja livskvalitet istället för ”mainstream”. Han vill heller inte låta sig styras av yttre krafter. Pengar och ekonomisk trygghet är inte det viktigaste. Han vill istället lyssna till sin inre röst, göra det som intresserar honom, det som känns utvecklande och inspirerande.

– Jag är fri och min frihet blir bara påtagligare och påtagligare

Han har till exempel aldrig haft några fasta anställningar. Ett medvetet val han gjort för att inte fastna i ett inrutat liv.

Han är också övertygad om att han genom att vara plan-löst aktiv kan trigga slumpen. Planlöst aktiv är han genom att göra förflyttningar, genom möten med människor. Att aktivt göra olika val, välja till eller välja bort. På så vis ger man slumpen en chans att låta positiva saker hända.

Roland har också medvetet valt att bo utanför samhäl-let. Nära naturen och i en inspirerande miljö. Han menar att en grundförutsättning för att kunna bo i en glesbygd är att utgå från sin egen person, från sina intressen och sina erfarenheter.

Glesbygden i sig vilar på en stadig grund. En grund som består av bygdens historia och traditioner, kopplingen till landskapet och den omgivande naturen. Värden som är beständiga.

Livskvalite är enligt Roland, att våga känna efter vad man vill, vad man är intresserad av, vad som gör en lycklig och sedan bygga vidare på det.

– Jag känner att en av livets stora möjligheter är att ge näring åt sinnena. Att använda dem, tillsammans med in-tressen och förmågor, till att bli den vi egentligen vill vara. Och att uppleva och njuta av världen omkring oss.

Roland Pantze står utanför sin naturateljé i Suppevare.

Page 23: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 23

Slangen en serie av Anders Marklund

Marknadshelgen 11- 13 mars 2011

Fredag kl 18.00Konsert med ungdomar

från vänförsamlingen Umba i RysslandDragspel, Piano och Sång

Lördag kl 15.00Marknadskonsert med SCA Manskör

Mats Englund, Mariakören med Maria Hjalmarsson

Söndag kl 11.00Söndagsgudstjänst, Niklas W, Katarina

Österholm, sång av Katarina Utsi-KappfjellElle-Risten Utsi-Kappfjell

Lördag kl 12.00-14.00EFS;s Marknadssoppa

Alla Hjärtligt Välkomna!

ARJEPLOGS FÖRSAMLING

KYRKAN

KYRKSTRÖMSGÅRDEN

Sommar Arjeplogar’n

olika aktiviteter anordnas under mark-nadshelgen i Arjeplog för ungdomar från årskurs 6 och uppåt. Cecilia Söderberg, ungdomsledare för pingstförsamlingens ungdomsverksamhet är en av dem som varit med och planerat aktiviteterna inför helgen. Hon berättar att på fredagen är aktiviteterna förlagda till sporthallen. Cafeét kommer att vara öppet, de erbjuder bland annat singstar, karaoke, olika sporter och tävlingar med priser.

På lördagskvällen förläggs aktiviteterna till biogra-fen, där tanken är att ungdomar kan samlas för att se finalen i melodifestivalen.

Andreas Holmström, skolkurator, vill genom Arjeplogar’n skicka en hälsning till de föräldrar som tänkt vandra på samhället. Ni är välkommen in på sporthallen på fredagen och på biografen på lördagen för en pratstund och en varm kopp kaffe.

Polisen förstärker sin bemanning under marknads-helgen. De kommer att ha personal som jobbar såväl dagtid som kväll och natt. Polisens uppmaning inför helgen är tydlig och riktar sig till alla föräldrar.–Håll reda på era barn!

Under Marknadshelgen

Sommar Arjeplogar’n ges ut den 23 juni manusstopp den 16 juni.

Den trycks i större upplaga och delas ut på flera ställen runt om i kommunen.

Page 24: Arjeplogarn 3 -11

24 Arjeplogar’n

*renskavslåda 2,5kg

310:-/st

* (storpack) Kotletter

69:-/kg

*entrecote 129:-/kg (helbit)

Välkomna in! Mån - Fre 9.00 - 20.00Lördag 9.00 - 18.00Söndag 12.00 - 18.00

Öppettider:

Marknadsextra

Välkommen in till oss på OKQ8

Många specialerbjudanden!

OKQ8 Lappvallsvägen 17 Tel 0961- 102 35

Gäller bullar ord.pris max 10 kr

Alltid återbäring

Skoter-olja

1liter & 4 liter

Extra Pris!

Page 25: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 25

dansensentusiaster hoppas på stor uppslutningFöreningen Motionsdansens vänner som bildats av dan-

sentusiaster i Arjeplog hoppas få dansanta arjeplogare man ur huse under marknadsfredagen. De anordnar då dans på medborgarhuset. Underhållningen på medan står duon, Ola och Jag för. En duo som har som sitt motto ’att alla lå-tar ska vara lättdansade och att en danskväll ska ha bra fart’.

För att locka ytterligare besökare har arjeplogskonstnären Sonja Ruuth skänkt en akvarell som kommer att lottas ut på entrebiljetten. Även hon en dansentusiast och medlem i föreningen.

Medlemmarna som dansat sedan ungdomsåren tycker fortfarande att det är lika roligt.

–Dans är en mycket trevlig motionsform och dessutom får du social samvaro på köpet, menar Gunnar Eriksson, Motionsdansens vänner.

Sonja Ruuth och Carola Wiklund visar tavlan som lottas ut.

Joanna Löfbom och Maria Blind Lindgren är båda 18 år och går Samhällslinjen på Hornavan skolan. De läser just nu en kurs i marknads-föring. En av kursuppgifterna är att välja ett företag och se-dan marknadsföra företaget. Joanna och Maria har valt att marknadsföra frisörerna Ida Olofsson och Marie Nuttis ”Ida Salongen”.

Att de valt Ida Salongen beror främst på att de tycker att salongen är lite anonym efter Storgatan. De ser det som en utmaning att få salongen att synas mer.

Tjejerna menar med det inte att företaget i sig är anonymt eller att de saknar kunder, utan att de andra affärerna är stora och syns mer rent fysiskt. Joanna och Maria sprudlar av entusiasm inför uppgiften som de tar på största allvar. De har en massa olika idéer kring hur de ska marknadsföra salongen, idéer som de ska genomföra under våren.

Ett av tjejernas mål är att nå alla kundgrupper, ung som gammal och alla däremellan. Det första de gjorde var att starta en Facebook sida i salongens namn. De har också tankar kring en pensionärernas dag som skulle kombinera hårklippning och social samvaro.

– Det är inspirerande att få visa vad vi kan och testa våra kunskaper. Vi får konkret använda det vi lärt oss i skolan, säger Maria.

– Det känns bra för oss att se att vi som gymnasieelever faktiskt har mycket att komma med. Vi känner oss profes-sionella. Dessutom har Ida och Marie varit väldigt positiva, de har uppmuntrat alla våra idéer, säger Joanna.

När Sara gick första året på gymnasiet såg hon en broschyr om att vara au pair i USA. Där och då bestämde hon sig för att åka iväg, hon skulle bara gå ut skolan först. Och så blev det, den 30 augusti 2010 satt hon på planet från Arlanda på väg till till det stora äventyret i New York.

Innan hon fick börja arbeta i sin familj gick hon på en au pair skola under fem dagar. I undervisningen ingick inte bara kunskaper om barn utan också sightseeing. Sara berät-tar att det var en mäktig känsla att uppleva Manhattan på riktigt, det kändes som att vara med i en film.

Ida Salongen marknadsförs av hornavanskolans elever

Fr v Marie Nutti, Ida Olofsson, Maria Blind Lindgren och Joanna Löfbom.

Sara Skum är au pair i USA

Under mars månad kommer mamma och pappa över till USA för att hälsa på, Yvonne och Torbjörn Skum. Det ser hon verkligen fram emot.

Sara säger att hon trivs väldigt bra och att de här första sex månaderna har gått så fort. Hon hälsar så mycket till alla hon känner hemma i Arjeplog.

Sara Skum är au pair i Old Bridge, New Jersey. Här tillsammans med familjens två pojkar.

Page 26: Arjeplogarn 3 -11

26 Arjeplogar’n

Tankar om livetMitt i marknadens folkvimmel får det lilla barnet syn på ballongförsäljaren med alla färgglada ballonger. Ballong-erna syns så tydligt där de avtecknar sig mot himmelen. De rör hela tiden på sig och det är nästan omöjligt att inte bli medveten om deras närvaro.

Jag vill också ha en ballong! Föräldrarna ger sitt med-givande och stegen styrs mot ballongförsäljaren. Varje steg som tas är ett steg närmare ballongen. Redan nu finns blicken och glimten där. Redan nu tas hoppstegen. Redan nu kliar det i den hand som snart ska få hålla i ballongens snöre.

Hur har du det med ballongerna i ditt liv? Finns det en ballong där framme som du längtar efter, något som redan nu tänder glimten i dina ögon? En ballong som gör att kroppen måste få ta några hoppsteg? Hur har du det med dina drömmar?

Ta en stund och fundera på vad du längtar efter och drömmer om. Ta sedan ett djupt andetag, formulera dröm-men för dig själv och blås sedan ut. Detta andetag hjälper dig att blåsa upp din ballong.

Mitt i allt vimmel finns nu en vacker ballong som av-tecknar sig mot himmelen. Din egen ballong. Du märker att blicken och glimten finns där. Du känner hur kroppen gör hoppsteg. Redan nu kliar det i din hand som längtar efter att få hålla i ballongens snöre.

När du sedan känner dig redo så ta ett första steg mot ballongen. Min vän, du är nu på väg. Jag tror att detta fyller oss med tillförsikt, att veta att man är på väg. Ibland klarar man av att ta flera steg, någon gång kanske bara ett enda steg. Det kan också vara så att man någon gång inte orkar ta ett enda steg. Det enda man orkar är kanske att kasta en snabb blick bort mot drömballongen, men man vet ändå att man är på väg.

Så min uppmaning till dig så här i marknadstider är: Förena dig i barnens kör och säg: Jag vill också ha en ballong!

Niklas Westling

I staden Kollam ville vi ha kläder som inte var så varma så vi köpte tyg i en affär. Det blev stor uppståndelse med åtta expediter som gärna ville hjälpa till. Sedan bar det av till skräddaren. Där blev vi måttade från alla håll. Redan samma kväll fick vi hämta ut våra nya, fina kläder i ”Keralan style”. Två tunikor, två par byxor, två sjalar och en skjorta. Allt detta för endast 200 kronor. Som jämförelse kan vi berätta att en bra middag för oss båda äter vi för 20-30 kronor och som regel orkar man inte äta upp allt.

Vi har varit ute på en jätte trevlig båttur i ”the backwa-ters”. Det är ett flodområde i Kerala. Vi åkte till Munroe Island på stora men mest små, smala flodgrenar. Det var lugnt och tyst, inga bilar. Där bor det folk överallt. De har en del områden där de odlar tigerräkor. Vi stannade till på ett ställe där de tillverkar rep av kokosnötsfibrer. Göran provade och det gick riktigt bra.

l Kumily. Bussresan var hårresande. Snabbt gick det uppför de slingrande, smala vägarna. På ena sidan var det klippvägg och på den andra sidan lodrätt ner, flera hundra meter. Men vi kom lyckligt fram och såg detta underbara lilla Kumily.

Där stannade vi fem dagar. Vi vandrade på teodlingarna, var till tefabriken, besökte naturreservatet med förhopp-ning att se vilda elefanter. Vi såg inga men det var en trevlig dag i alla fall.

En av dagarna skulle vi skicka paket hem så då gick vi till posten. Där ville de se vad vi skulle skicka och sedan fick vi gå till en skräddare för att packa ner sakerna i ett paket. Det är den noggrannaste packning vi någonsin sett. Han avslutade hela inpackningen med att sy ett fodral av tyg. Det tog drygt en timme innan vi kunde skicka iväg våra paket.

Tyvärr var vi ju tvungna att lämna Kumily så småningom och då vi åkte buss igen. Lika hårresande färd, fast nedåt.Massor med hälsningar från Maggan och Göran.

Kerala Indien februari 2011

Page 27: Arjeplogarn 3 -11

Arjeplogar’n 27

Diverse

• ETT VARMT TACK för deltagandet i Kristina Westerbergs sjukdom, frånfälle och begravning.Samt ett stort tack till personalen på Hemtjänsten och vårdavdelningen Norrskenet för den godaomvårdnaden av vår älskade Kristina.Odde, barnen med familjer samt Mor och Far

• VÅRT VARMA TACK till er alla som på olika sätt visat deltagande och hedrat minnet av vår kära mor Sigrid Lövmark vid hennes bortgång och begravning.Barnen med familjer

• ETT STORT TACK till alla er som kom ihåg mig på min 50-årsdag.Maud Hallnor

• TUSEN TACK till er alla för er hjälp under min semester. Ni är guld värda!!Kram Linda Westerlund Pääjärvi

Privata Affärer Föreningsrutan

Fredag 11 mars 19.00-22.30

Entre 100 kr Fika 20 kr

MOTIONSDANS Medborgarhuset

Arjeplog

För långväga gäster är medborgarhusets omklädningsrum öppet från kl 18.00

Välkommen! Motionsdansens Vänner

9 lokala hantverkare visar och säljer sina alster under marknaden.

Nålbindning, smycken, tenn, textil, skinn, ull, stenar, handstickat, lapptäckstyger.

En författare finns oxå bland oss.

Vi finns på Lärcentrat (bakom blomsterhandeln).Öppet hela marknadshelgen.

Välkommen till

HANTVERKARGRÄNDEN

Torsdagen den 24 mars 2011 18.00 på Hotell Lyktan.

Årsmöte

Efter årsmötet läser Ewa Rosenqvist ur sina böcker, Välkomna!

Anmälan senast 22 Mars till: Anette Labba tel 073-0562805

Charlott Hermansson tel 070-5770932

Arjeplogs Riksteaterförening

Föreningen bjuder på sallad, kaffe och kaka.

ALLA NI SOM UPPVAKTAT oss med blommor i samband med starten av vårt nya företag, ett stort, stort TACK.Jenny & Lotta AB

Måndag Vattengympa 19.00

Tisdag Core 18.00, Spinning 19.30

Onsdag Kickbox 19.00

Torsdag Cykelpump 19.00

Fredag Spinning 07.00

Lördag Cykelpump 11.00 tom 26 mars

Söndag Spinning 19.30 tom 27 mars

Vi har pass veckans

alla dagar!

Varmt välkomna!

%

Page 28: Arjeplogarn 3 -11

28 Arjeplogar’n

Snäll, snygg och omtänksam är vad Thomas Gustafsson skrat-tande svarar när han ombeds att beskriva sig själv med tre ord.

Han har helt rätt, han ser bra ut. Snäll, omtänksam och generös är han också. Det är den ena sidan av ho-nom, den dominerande sidan.

Den stygga biten handlar om hans andra sida, den onyktra Thomas. Den Thomas som flera gånger har kört rattfull, som har suttit i fäng-else för misshandel, som har ett rätt välfyllt brottsregister. Hans kriminella aktiviteter har resulterat i oräkneliga tidningsrubriker, få har varit positiva.

Han säger själv att flera av hans kompisar gjort precis samma saker som han, men att det då inte upp-märksammats på samma sätt. Vilket han tror kan ha berott på att han är son till polisen Sven Gustafsson.–Jag har gjort allt som finns att göra och lite till.

Thomas har försökt att inte bry sig så mycket om allt skvaller. Men säger ändå att det varit väldigt jobbigt emel-lanåt, inte minst för mamma Monica. En mamma som inte har tagit honom i försvar, men som alltid har funnits där. Hon har alltid ställt upp för ho-nom på alla sätt och vis. Det beundrar han henne för, att hon har orkat.

Pappa Sven dog när Thomas var femton år, mitt under den värsta ton-årstiden. Det var tufft. Han säger att det är svårt att spekulera i om det har haft någon betydelse för hur allt har blivit, men han tror kanske att saker och ting skulle ha sett annorlunda ut om hans pappa hade funnits kvar i livet.

Thomas har väldigt nära relatio-ner med sin släkt, både på mammas och pappas sida. Han är enda barnet men säger att det inte gör något, att kusinerna alltid har känts mer som syskon än som kusiner. Han berättar också om sin mormor. Han minns när han hoppade av lumpen på K4 efter tre, fyra dagar. Han hade svårt att tåla

Thomas Gustafsson snäll, stygg och omtänksam

Thomas Gustafsson hatar att planera men älskar att städa.

befälens attityder och översitteri. När ett av hans befäl tvingade honom att bädda om sängen, gång på gång, på gång, fick han nog. Fixade frisedel och åkte hem. Då grälade mamma och moster på honom, men mormor som stod på Thomas sida tog honom i försvar.

– Mot mormor hade inte ens de två tillsammans en chans, skrattar han.

Istället för militärtjänsten fick han jobb och flyttade till Stockholm. Arbetet i sig var inget speciellt, men han tjänade bra. Stockholm är en kul stad för den som gillar att festa och har pengar på fickan. Det finns alltid något att göra, veckans alla dagar. Men efter fyra år fick han nog och flyttade hem igen.–Det går bara inte att bli Stockhol-mare om du är född och uppväxt i Arjeplog. Det är för hektiskt där, menar han, ingen lugn och ro. Stor-stadsbor ska planera allt, det går inte att spontant åka och hälsa på utan att ha förvarnat innan.

Själv hatar han innerligt att planera saker och ting. Många vet långt i förväg vad de ska göra till påsk eller

till midsommar. Men inte Thomas. Att planera en massa skapar stress och måsten i onödan tycker han. Det är bättre att vänta och se vad som händer, se vad som dyker upp och vad han har lust till. Han har bara sig själv att tänka på, någon minutiös plane-ring behövs därför inte för hans del.

Thomas har fortfarande sina betyg från gymnasiet oöppnade i ett kuvert i en kartong någonstans. Han gick Samhällslinjen eftersom han inte rik-tigt visste vad han ville bli. Han tror att han fick hyfsade slutbetyg, men som sagt, betygen har han ännu inte vid 34 års ålder sett. Han fick jobb direkt efter gymnasiet och har sedan dess hållit sig med jobb. Alla arbeten har han skaffat genom kontakter, eller kontakters kontakter. Ingen har frågat efter några betyg.

En hel del olika arbeten har han hunnit med trots sin relativt låga ålder. Han säger själv att han lätt tröttnar om det är för ensidigt. Att ha säsongsarbete, som är vanligt i Arjeplog, passar honom därför alldeles utmärkt. Det hinner aldrig bli lång-tråkigt.

För tillfället är han långtids sjukskri-ven då han skadat benet i en trafiko-lycka. Han önskar inget hellre än att få bli frisk, eller åtminstone friskare, så att han snart kan börja jobba igen. Att gå hemma sysslolös på dagarna är inte något som passar den rastlöse Herr Gustafsson.

För ett antal år sedan började kompisarna stadga sig och köpa hus. Det ville Thomas också. Någon egen familj har han ännu inte men han har ett eget hus. Han berättar att många blir positivt överraskade när de kom-mer hem och hälsar på honom för första gången. Han är intresserad av inredning och av att pyssla och fixa för att få det hemtrevligt. Dessutom är han en hängiven man av ordning och näst intill överdrivet pedant.–Man skulle väl kunna säga att jag har kaos i livet men ordning och reda hemma, avslutar han.

Arjeplogar’nNya Utgivning 14 april inför Påsken. Manusstopp 7 april.Tel 070-256 16 19. Storgatan 12. [email protected]