Top Banner
IEDEREEN OP DE FIETS MENSEN VERSTERKEN DOOR SOCIAAL BELEID De inzet van CD& V Van koning auto naar koning fiets ALLES OVER DE GEZINSDAG #IKBENWIJ LEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 16 - MEI 2016 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X ampersand WWW.CDENV.BE
20

Ampersand mei 2016

Jul 30, 2016

Download

Documents

CD&V

 
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Ampersand mei 2016

IEDEREEN OP DE FIETS

MENSEN VERSTERKEN DOOR SOCIAAL BELEIDDe inzet van CD&V

Van koning auto naar koning fi ets

ALLES OVER DE GEZINSDAG #IKBENWIJ

ampersandLEDENBLAD VAN CD&V - JAARGANG 16 - MEI 2016 AFGIFTEKANTOOR ANTWERPEN X

ampersand

WWW.CDENV.BE

Page 2: Ampersand mei 2016

COLOFONSteff en Van Roosbroeck, Silke Van Vaerenbergh,Tom Dewandelaere, Hans Knop, Sam Voeten, Marc Paredis, Tom Schiettecat, Lien De VosGert Goris – 02 238 38 30Joost BresseleersPascal Laseur – 02 238 38 32 Jonathan Cardoen, Wetstraat 89, 1040 BrusselWetstraat 89, 1040 Brussel - 02 238 38 83 – [email protected]

Redactiecomité:

Adresbestanden: Vormgeving: Postabonnementen: Verantw. uitgever: Re(d)actieadres:

IN DEZE AMPERSAND 4 CD&V in Beweging6 Nieuwe mobiliteit: de fi ets aan zet10 Over justitie en Koen Geens12 Discussieer mee over het Nieuwe WIJ 13 CD&V als gezinspartij 14 De sociale koers van CD&V16 WIJ in de buurt18 Herbeleef de Gezinsdag

22 mei ‘16/PLOPSALAND DE PANNE/ GEZINSDAG

Van Afrika tot in Amerika, vanop de Himalaya tot in de woestijn, wij zijn zoveel mooier als we samen zijn. Klaasje, Marthe en Hanne zongen het al, en het werd ook duidelijk dankzij de bijna 7.000 aanwezigen: #IKBENWIJ

FOTO

: MAR

C W

ALLI

CAN

2

Page 3: Ampersand mei 2016

WOUTER houdt woord

Een falende staat?

Wie vandaag de media leest en bekijkt, zou soms moe-deloos kunnen worden. Het lijkt wel alsof het einde der tijden is aangebroken en de ruiters van de Apoca-lyps opdoemen. We leven in een falende staat. Dat is toch de analyse.

Ik spreek niet tegen dat we voor stevige uitdagingen staan. Ook omdat een aantal problemen veel te lang voor ons uitgeschoven zijn. Dat we wat langer moe-ten werken bijvoorbeeld. Met respect voor wie op z’n 14de begonnen is. Met respect voor het verschil tussen beroepen. Maar uiteindelijk allemaal wel wat langer. Iedereen wist dat dit er zat aan te komen. Of denk aan de hervormingen bij justitie. Anders gaan werken, aan-gepast aan de 21ste eeuw. Omdat mensen dit terecht verwachten. Iedereen met wat gezond verstand wist dat dit zou moeten gebeuren. Dus zeker de magistra-ten zelf.

Er zijn nog andere sprekende voorbeelden. En we moeten de antwoorden geven in een context die niet evident is: er zijn geen bergen geld om de zaken te smeren. Integendeel, er moet nog geld gevonden worden om de begroting op orde te brengen. Niet evi-dent noem ik het, maar eigenlijk gaat het verder. Het is gewoon moeilijk. Omdat één sleutelelement zwaar onder druk staat: vertrouwen.

Al de onheilstijdingen nemen vertrouwen weg. Ver-trouwen in het beleid, in elkaar en in de toekomst. Terwijl ik toch ook heel wat andere zaken zie, die een ander beeld geven. Kinderen die naar school gaan. Goede zorgen voor wie ziek is of hulp nodig heeft. Zomerse avonden met terrassen vol mensen. Een volksfeest in Brugge na het winnen van de voetbaltitel. Bijna 7.000 gelukkige mensen op onze Gezinsdag in Plopsaland, waarover u meer leest verder in deze Am-persand. Allemaal tekenen dat het hier goed leven is.

Wil dat zeggen dat problemen niet benoemd mogen worden? Natuurlijk wel. Al wat je onder de mat veegt, komt ooit terug boven. En dus moeten we de proble-men aanpakken. Maar de sprong maken naar een ‘failed state’, nee, dat gaat erover. Dit is en blijft een van de beste plaatsen om te wonen op deze aardbol. Zouden anders zo veel mensen een poging wagen om naar hier te komen?

Wouter BekeVoorzitter CD&V

3

Page 4: Ampersand mei 2016

In deze rubriek geven we een overzicht van alle nieuwtjes en foto’s die ons bereiken via diverse kanalen: via Facebook, Twitter, mail, of gewoon per post.

IN BEWEGING

1000 kilometer trappen tegen kanker

Tijdens het Hemelvaartwekend sprongen op-nieuw honderden sportievelingen op de fiets om één of meerdere etappes van 125 km te fietsen voor de 1.000 kilometer van Kom op te-gen Kanker. Ook ministers Kris Peeters, Hilde Crevits, Joke Schauvliege en voorzitter Wouter Beke gingen de uitdaging aan. In totaal werd zo maar liefst 3.510.000 euro ingezameld voor kankeronderzoek.

Iedereen #IKBENWIJ tij dens de Belgian Pride!

Op 14 mei kleurde onze hoofdstad helemaal in regen-boogkleur voor de Belgian Pride. Tienduizenden mensen kwamen op straat en ook JONGCD&V was erbij .

Naar goede gewoonte namen de jongeren deel aan de Pride Parade met een eigen wagen en maakten ze er een geweldig feestje van. Hun boodschap was duidelijk: iedereen moet gewoon zichzelf kun-nen zijn.

Brussels staatssecretaris Bianca Debaets, Vlaams Parlementslid Joris Poschet en Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere vervoegden de groep en deelden samen met de Brusselse afdeling #IKBENWIJ-buttons uit. Geen politieke slogans of boodschappen, er was die dag maar 1 ding dat telde: samen voor meer solidariteit.

Een delegatie CD&V-senioren uit heel Vlaanderen vertrok op 9 mei, niet toevallig ‘Dag van Europa’, op driedaagse naar de Elzasstreek. Een bezoek aan het Europees Parlement in Straatsburg kon uiteraard niet ont-breken!

4

Page 5: Ampersand mei 2016

"Herken jij de symptomen van een beroerte?"

Iedere dag zijn er 52 mensen in België die een beroerte krijgen. Door het snel herkennen van de symptomen kan hersenschade beperkt wor-den en soms zelfs een leven agered. Elke minuut telt. Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen lanceerde dan ook de campagne ‘Herken een beroerte’. Die moet mensen bewust maken van de symptomen, zodat ze een beroerte eenvou-dig kunnen herkennen.

#EnjoyBrussels

Op initiatief van CD&V-Brussel kwamen een 150-tal CD&V’ers en sympathisanten bij een op het Sint-Katelij neplein in hartje Brussel voor een afterworkdrink met een hapje en een drankje.

Benjamin Dalle, Brussels CD&V-voorzitter: “CD&V wil de Brusselaars en de Brusselse economie een hart on-der riem steken. We roepen iedereen op om positieve ervaringen te delen op sociale media met de hashtag #EnjoyBrussels. Een restaurantbezoek of een leuke aan-koop? Maak er een foto van en deel het op sociale media. Brussel is echt de moeite waard om te bezoeken.”

“De situatie voor handelaars in het stadscentrum is dramatisch. Ik heb het Brusselse stadsbestuur gevraagd om maatregelen te nemen om de handelaars te on-dersteunen: de afschaffing van de terrassentaks en de uithangbordentaks, de promotie van bepaalde winkel-buurten, het opzetten van een modeparcours samen met de handelaars. Het stadsbestuur blijft helaas doof voor constructieve voorstellen. Daarom lanceren we zelf een eenvoudige maar doelgerichte campagne: #EnjoyBrussels”, aldus CD&V-gemeenteraadslid Bianca Debaets.

5

Page 6: Ampersand mei 2016

Koning Fiets aan zet Martine Fournier, Vlaams volksvertegenwoordiger, over de fiets: “Zonder terughoudendheid kiest CD&V voor de fiets als prioritair vervoersmiddel. We willen de fiets opwaarderen voor woon-school-verkeer en nog meer voor woon-werkverkeer. Ook voor andere func-tionele verplaatsingen is de fiets het vervoersmiddel bij uitstek.” Op basis van een bevraging onder leden en geïnspireerd door het Zeelandse Goes, genomineerd voor de titel van Fietsgemeente in Nederland, werden een aantal aanbevelingen geformuleerd. Zo pleit CD&V onder meer voor:

• Geef fietsers op belangrijke fietsassen voorrang op andere weggebruikers. De gemeente Goes bijvoorbeeld, tekende een fietsroutenetwerk uit. Ze hebben er hoofdfietsroutes, die vrij-liggende fietspaden hebben en waar fietsers voorrang heb-ben. Ook CD&V pleit voor voldoende ruimte en voorrang voor fietsers, om hen de kortste en snelste route te garande-ren.

• Voorzie op goed gekozen plaatsen vandalismebestendige fietsherstelkits. Fietsen zijn relatief eenvoudig, en dus kun-nen heel wat fietsers kleine herstellingen die zich onderweg opdringen, zelf uitvoeren. Op verschillende plaatsen derge-lijke herstelkits voorzien, verhoogt dan ook het comfort van fietsers.

• Verlaag de btw op fietsinfrastructuur. Veilige fietspaden werd door vier op de vijf respondenten beschouwd als de be-langrijkste stimulans voor meer fietsgebruik in woon-werk-verkeer. Naar analogie met de btw-verlaging op scholenbouw, zou het verlagen van de btw op wegeninfrastructuur de nodige impuls kunnen geven aan het veilig inrichten van fietspaden.

• Zet nog meer in op sensibilisering en bewustmaking bij jonge en oudere fietsers. Fietsveiligheid gaat niet enkel over het be-schermen van fietsers tegenover andere weggebruikers. Min-stens zo belangrijk is dat ze zichzelf maximaal beschermen. Zeker op het vlak van zichtbaarheid en het dragen van een helm, moet nog worden gewerkt aan bewustwording.

Nadenken over de samenleving van de toekomst, houdt ook in dat we nadenken over de ma-nier waarop we ons in de toe-komst verplaatsen. CD&V gaat voluit voor transportmiddelen die de weggebruiker en de sa-menleving het meeste winst opleveren en tegelij k ook het minst schade berokkenen aan mens en milieu. Daarom moet de fi ets voor veel verplaatsin-gen niet als alternatief maar als eerste keuze worden be-schouwd.

Martine Fournier, Vlaams parlementslid

Vlaams parlementslid Martine Fournier geeft het goede voorbeeld. Bekijk hier haar fi lmpje!www.youtube.com/watch?v=kdYDBLdU_AY

De nieuwe BUURTEN

6

Page 7: Ampersand mei 2016

CD&V pleit dan wel voor koning fi ets, dat betekent allerminst dat er nog geen steden of gemeenten zij n waarin de fi ets al heel goed ingeburgerd is. Ampersand sprak met Jan Vermeulen, CD&V-bur-gemeester van Deinze, dat in 2015 als Fietsstad bekroond werd.

& Hoe ondersteunt en stimu-leert u als burgemeester in uw stad het fi etsbeleid?

Je moet als burgemeester vooral zelf de fiets op. Op die manier merk je waar het beter kan. Geloof me, je ziet onmiddellijk veel problemen. Wat betreft verkeersveiligheid en fiets-comfort heeft Vlaanderen nog heel wat werk voor de boeg. In Deinze is dat niet anders. Maar we hebben de zaken iets sneller opgepikt dan in an-dere kleine steden en gemeenten.

& Waarop wil u in de toe-komst graag nog meer inzetten?

Een slimmere mobiliteitsketen. We moeten meer treinen laten rijden, slimmere busverbindingen creëren, geloven in de elektrische fiets en in nieuwe technologie. Fietsen gaat ook hand in hand met slimme investe-ringen. Het deelfietssysteem dat we door blue-mobility lieten verfijnen zorgt ervoor dat er minder auto’s in de stad rijden. We kunnen voor korte verplaatsingen die we individueel doen best wat meer de fiets gebrui-

ken. Ook de elektrische fiets wint terrein, zelfs bij jongeren. Je wint tijd, bent niet bezweet en toch voel je contact met de natuur. Als je weet dat 95% van de werknemers op min-der dan 20 km van het werk woont, dan moeten we hier volop op inzet-ten. Bovendien zijn werknemers die met de fiets naar het werk komen 3 dagen minder afwezig per jaar, dan wie met de auto komt. Gezonde en fitte werknemers dus. Hetzelfde geldt voor onze scholieren. Wie met de fiets naar de school komt, zit ook met een frisse kop in de les.

& Welke tips heeft u voor andere gemeenten?

Zet de burgemeester, schepenen en raadsleden op de fiets. Je bent be-

ter aanspreekbaar en je leeft op een andere manier. En het is nog gezond ook: ons schepencollege weegt in-tussen samen 50kg lichter dan bij het begin van deze legislatuur. Ook het stadspersoneel volgt ons in die keuze. Zorg voor goede fietsinfra-structuur en redeneer vanuit de voet-ganger en de fietser. Denk zowel aan mensen van 8 als aan mensen van 88 jaar. Als de infrastructuur voor hen goed is, zal iedereen tevreden zijn. Wat je hiervoor nodig hebt, leerde ik in Nederland; Durf, lef en ambitie!

& Tot slot, hoe maakt de fi ets deel uit van uw leven?

De fiets is niet meer weg te denken uit mijn leven. Ik breng mijn kinderen in een Urban Arrow naar school. Dat is een bakfiets die werkt als een auto op twee wielen. En op een bakfiets kun je als politicus veel affiches kle-ven (lacht). Ik neem de fiets ook als ik naar Gent moet en gebruik veel meer het openbaar vervoer dan vroeger. En eerlijk gezegd, ik win eerder tijd dan dat ik er verlies. Het gezegde ‘mijn auto, mijn vrijheid’ is achterhaald. Wie zich dagelijks met de wagen moet verplaatsen is eerder een ge-vangene. Bovendien kost het minder geld en kan ik mijn reistijd veel beter inschatten. Alleen maar voordelen.

Het gezegde ‘mijn auto, mijn vrijheid’ is al lang

achterhaald.

OP EEN BAKFIETS KUN JE ALS POLITICUS VEEL AFFICHES KLEVEN

7

Page 8: Ampersand mei 2016

LIEDEKERKE

AARTSELAAR

Fietsen delen

Liedekerke start deze zomer met een deelfi etsensysteem waarvan iedereen gratis gebruik kan maken. Het principe is simpel: op ver-schillende locaties in de gemeente worden fi etsrekken geplaatst met felgekleurde herkenbare fi etsen. Iedereen mag die fi etsen he-lemaal gratis gebruiken en na gebruik in één van de fi etsrekken terugplaatsen. Een leuke en goedkope manier om je te verplaat-sen in de gemeente én goed voor het milieu.

CD&V-burgemeester Luc Wynant ziet alvast veel voordelen in het project: “We willen het project in juni op een kleinschalige manier opstarten, bij wijze van proefproject. Over de hele gemeente zullen verschillende fietsen-rekken staan, met daarin de fietsen die je gratis kan lenen. Vergelijk het met het project ‘de Villo's’ in Brussel, maar wij willen het gratis doen.”

De gemeente laat hiervoor tweede-handsfietsen opknappen en zal ook enkele mensen van de gemeente en het OCMW hiervoor opleiden. De twee-wielers worden gegraveerd en krijgen een opvallend kleurtje, om diefstal te voorkomen.

“Dit is onze manier om als gemeente ons steentje bij te dragen voor het mi-

lieu en werk te maken van duurzame mobiliteit. We springen creatief om met beperkte middelen. Hopelijk slaat dit aan”, aldus de burgemeester.

Wie een fiets aan de gemeente wil schenken, kan mailen naar [email protected].

Laat gemeente haar eigen auto’s delen

Op voorstel van Mia Moortgat, CD&V-gemeenteraadslid vanuit oppositie, zullen de inwoners van Aartselaar voortaan gebruik kunnen maken van het gemeentelij k wagenpark en wordt tezelf-dertij d het fi etsen gestimuleerd.

Het concept is eenvoudig: de wagens van een gemeentelijk wagenpark wor-den enkel tijdens de week gebruikt en rijden gemiddeld 5.000 à 6.000 km per jaar tegenover gemiddeld 18.000 kilometer bij de doorsnee Vlaming. Onderbenut dus. Door de wagens van de gemeente te laten gebruiken door de eigen inwoners kan de gemeente een deel van de kostprijs recupereren. Een bijkomend voordeel is dat door het autodelen oude en vervuilende ge-meentewagens vlugger kunnen wor-den vervangen door groenere wagens met minder CO2-uitstoot.

Mia Moortgat (CD&V): “Autodelers denken meer na over hun verplaatsing

en gaan vaker te voet of met de fiets en werken zo mee aan duurzame mobili-teit. Gelijkaardig is onze vraag vanuit CD&V om fietsdelen mogelijk te ma-ken. Die fietsen kunnen bijvoorbeeld komen van mensen die hun overbo-dige fiets willen wegdoen om een mo-dernere of elektrische fiets te kopen”.

Ook dat voorstel werd positief ont-haald door de meerderheid, die de komende weken zal samenzitten met organisaties om het autodelen uit te werken en zich zal informeren over het fietsdelen. “Oppositie voeren kan dus ook constructief zijn”, besluit Mia Moortgat.

Ook lokaal beweegt er heel wat op het vlak van mobiliteit.

Veel gemeenten zetten al nieuwe mobiliteitsprojecten op poten,

om tegemoet te komen aan de veranderende noden.

8

Page 9: Ampersand mei 2016

HOOGLEDE-GITS

De testkaravaan in Gits

De provincie West-Vlaanderen ging een tij dje geleden van start met de campagne ‘De testkaravaan komt er aan’, waarmee ze werkne-mers van West-Vlaamse bedrij ven wil stimuleren om de auto minder te gebruiken en duurzamer naar het werk te pendelen.

Van 26 april tot en met 12 mei was ‘De testkaravaan komt eraan’ te gast bij de vier vzw’s van het Dienstencentrum Gid(t)s uit Hooglede. CD&V-burgemees-ter Rita Demaré van Hooglede-Gits: “In totaal schreven 349 personeelsleden van het Dienstencentrum zich in voor de campagne. De provincie was de eerste

organisatie die een dergelijke woon-werkcampagne aan bedrijven aanbood. Ze speelt daarmee in op de vraag van bedrijven om nieuwe mobiliteitsvor-men te kunnen uittesten.”

De provincie stelt gratis een vloot van 105 duurzame vervoermiddelen ter beschikking voor de werknemers. Naast 80 elektrische fietsen kunnen ze stadsfietsen, bakfietsen, vouwfietsen, fietskarren,… uittesten. Ook bus- en

treinpassen, Blue Bikes en carpoolmo-gelijkheden behoren tot het aanbod. Elk bedrijf kan dit twee weken uittesten.

Personeelsleden die reeds duurzaam naar het werk komen en geen vervoer-middel wensen uit te testen, kunnen zich ook registreren voor de campagne. Zij maken eveneens kans op een prijs uit de prijzenpot, met als hoofdprijs een elektrische fiets per deelnemend bedrijf.

Zoveel kilometer legden de werkne-mers van gemeente en OCMW af met de fiets, toen de Testkaravaan neerstreek in Neerpelt. Want ook de provincie Lim-burg zet volop in op duurzame vervoers-middelen, en voorziet tien testperiodes waarbij telkens een aantal bedrijven kunnen gebruik maken van een hele waaier aan fietsen (elektrische fietsen, klassieke fietsen, bakfietsen, vouw-fietsen, etc.). De gemeente Neerpelt wil haar personeel stimuleren om zich duurzaam te verplaatsen, om zo ande-ren te prikkelen. “Tegelijkertijd stimu-leren we zo onze medewerkers werk te maken van een gezonde levensstijl, ge-woon ingebed in hun dagelijkse leven”,

aldus burgemeester Raf Drieskens.

Schepen van o.m. mobiliteit, leefmilieu en duurzame ontwikkeling Liesbeth Fransen deed de test. “Ik woon net geen 5 km van het gemeentehuis. De voorbije twee weken testte ik de elektrische fiets en ik ben helemaal verkocht. Momen-teel bekijken we met enkele collega’s de mogelijkheid om onze klassieke fietsen te laten ombouwen tot elektri-sche modellen en gaan we na of we via een groepsaankoop de kosten kunnen drukken. Het gebruik van de fiets levert alleen maar winst op: je voelt je beter en je helpt het milieu een handje!”

In een wereld vol verandering tracht het Kompas 2030 lokale antwoorden te bieden op globale uitdagingen. Aan de hand van innoverende projecten en ideeën inspireren we onze lokale mandatarissen om in hun stad of ge-meente de handen uit de mouwen te steken. Werken aan een duurzaam leefmilieu hoort daar ook toe. Onder de noemer van Kompas 2030 werd ook het deeltraject ‘Planeet Aarde’ opgericht, dat zich daarop richt. Het einddoel: onze steden en gemeenten tegen 2030 CO2-neutraal maken. In-vesteren in een sterk fietsbeleid is dan ook één van de mogelijkheden om dit doel te bereiken. In de Vlaamse provincies worden er volop campag-nes opgezet die de burger sensibili-seren over het gebruik van de fiets. Ook lokaal zijn er tal van mooie fiets-initiatieven. De fiets is niet alleen een prettige en gemakkelijke manier van verplaatsen, het versterkt de sociale cohesie en is de economische motor van heel wat startende ondernemin-gen. CD&V wil de fietsmogelijkheden dan ook maximaal opwaarderen en uitbreiden.

NEERPELT

9

Page 10: Ampersand mei 2016

De voorbije maanden is minister van Justitie Koen Geens niet uit het nieuws geweest. De veiligheidsvragen na de terreur in Parijs en Brussel. Uitdagingen in de gevangenissen. Tot en met cipiers die zijn kabinet binnenvielen. Tegelijk krijgt hij waardering van vriend en vijand over de manier waarop hij de zaken aanpakt. Waarom doet hij dat allemaal? Omdat een goede werkende justitie levensnoodza-kelijk is voor een rechtvaardige samenleving.

Justitie hervormen

Elke mens heeft rechten en plichten. In een ideale wereld beseft iedereen dat ook en gedraagt zich ernaar. Jammer genoeg is de realiteit te vaak anders. Soms moeten rechten beschermd worden. Soms moeten plichten afge-dwongen worden. Wie moet daarvoor zorgen? Justitie uiteraard. Bij veel men-sen leeft het gevoel dat de overheid op dit domein beter kan doen. En daarom werkt Koen Geens hard aan een vlot-tere, efficiëntere en meer rechtvaardige justitie.

Hoe kan het efficiënter?

Het is eigen aan het gerecht en de recht-spraak om te werken met strikte regels. Wie moet oordelen over de regels in de samenleving, moet zelf het goede voor-beeld geven en het spel correct spelen. Maar we stelden vast dat dit ook zorgde voor vertragingen en lange wachttijden. Mensen die jaren moeten wachten op een uitspraak in hun dossier, dat is niet

hoe wij de rol van de overheid zien. Soms kan er al een antwoord worden gegeven met zeer gerichte ingrepen. Bijvoorbeeld ervoor zorgen dat aange-tekende brieven ook via e-mail kunnen worden verstuurd. Of de structuur en motivering van vonnissen vereenvoudi-gen. Hoe minder tijd daaraan besteed moet worden, hoe meer kan gaan naar de dienstverlening aan de mensen. Het werk van Geens maakt dit mogelijk.

De strijd tegen terreur

Al sinds de aanslag tegen Charlie Heb-do is in ons land de strijd tegen terreur serieus opgevoerd. Het leidde tot het strenger straffen van Syriëstrijders en het antiradicaliseringsprogramma in gevangenissen. De veiligheidsdiensten hebben uitgebreide mogelijkheden gekregen om communicatie te onder-scheppen, bijvoorbeeld via moderne digitale kanalen. Huiszoekingen kunnen nu elk uur van de dag gebeuren, ook ’s nachts. De middelen voor de Staatsvei-ligheid zijn opgetrokken met 20%.

Maar we moeten ook op lange termijn denken aan preventie. Opvoeding en kansen bieden aan achter-gestelde jongeren in be-paalde Brusselse buurten is zeer belangrijk, om te voorkomen dat ze worden beïnvloed door haatpredi-kers en groeperingen zoals Sharia4Belgium. Het zal er dus op aankomen hard sa-men te werken.

Niemand kan garanderen dat we nooit meer geconfronteerd worden met aan-slagen. Maar een combinatie van goed werkende veiligheids- en inlichtingen-diensten, een strenge en snelle justitie en inspanningen om iedereen een echte plek onze samenleving te geven, zijn onze beste verdediging tegen elke drei-ging.

De situatie in de gevangenissen

Met gevangenissen win je geen ver-kiezingen, stond onlangs in een krant. Het klopt dat weinig mensen wakker liggen van wat gebeurt met gevangen: “Die mensen hebben iets uitgestoken, laat ze maar zweten”. Een reflex vanuit de buik die begrip verdient. Wie in de gevangenis zit, is inderdaad gestraft. Enkelen voor verschrikkelijke feiten, waardoor ze nooit meer opnieuw in de samenleving kunnen komen. Maar voor de meeste anderen zal dat wel het geval zijn. Omdat ze een tweede kans verdie-nen. De gevangenis is nooit een pretje, wat sommigen ook mogen beweren. Ook wie gestraft is, verdient in onze ogen nog een minimum aan menselijk-heid. Omdat het ook in ons voordeel is, wanneer ze terug de stap zetten naar de samenleving.

Om die reden werkt Koen Geens aan nieuwe gevangenissen. Hij wil de vol-gende jaren zorgen voor 1500 nieuwe en vernieuwde cellen. Om de overbe-volking tegen te gaan. Dat maakt ook het werk van de cipiers eenvoudiger. Want zij hebben het niet altijd gemak-kelijk. Gevangenen bewaken legt druk op mensen. Daarom wil de minister 400 bijkomende cipiers aanwerven. Op dit ogenblik is nog onduidelijk hoe de onderhandelingen zullen aflopen. We hopen in elk geval dat aan tafel tot een akkoord wordt gekomen.

Geen rechtvaardigheid ZONDER RECHT

10

Page 11: Ampersand mei 2016

Strij d van Geens voor moderne & rechtvaardige justitie

“Ik wil met justitie vooruit, achteruitgaan is geen optie”

MASTERPLAN GERECHTSGEBOUWEN

MASTERPLANGEVANGENISSEN

INFORMATISERINGVLOTTERE & EFFICIËNTERE JUSTITIE

VEILIGERE WERKPLAATSENOVERBEVOLKING TEGENGAAN

ACTIEPLAN RADICALISERING EXTREMISME & TERRORISMETERRORISME EEN HALT TOEROEPEN

1.432 Gevangenisplaatsen

860 plaatsen voor

geïnterneerden

11

Page 12: Ampersand mei 2016

In een steeds veranderende wereld volstaan oude antwoorden niet langer om tegemoet te komen aan de uitdagingen die op ons afkomen. Daarom denken we na over hoe we kunnen evolueren naar het nieuwe WIJ, over hoe we tot een betrokken samen-leving kunnen komen. Op het congres eind november verdiepen we ons inhoudelijk, en gaan we geen enkel thema uit de weg.

Wil u zelf in dialoog gaan over de toekomst, en meeschrijven aan het christendemocratische verhaal? Kom dan naar één van de regionale discussiemomenten, waarop de ontwerpcongrestekst zal worden besproken.

Meer info, de volledige tekst en alle data op www.cdenv.be/ontwerpcongrestekst

Naast een inhoudelijk luik – exclusief voor onze leden – is dit weekend bij uitstek een beleefmoment. Nodig daarom vrienden en familie uit en kom samen genieten van een heerlijk weekend Center Parcs tegen een scherpe prijs.

REGIONALE DISCUSSIEMOMENTEN

REGIO VILVOORDE 25/05/2016 REGIO AARSCHOT-HAACHT-DIEST 26/05/2016 REGIO HASSELT 31/05/2016REGIO MAASEIK 2/06/2016REGIO HALLE 3/06/2016REGIO TONGEREN 6/06/2016REGIO DENDERMONDE-SINT NIKLAAS 6/06/2016REGIO MECHELEN 8/06/2016REGIO AALST - OUDENAARDE 9/06/2016REGIO KEMPEN 9/06/2016REGIO LEUVEN 11/06/2016REGIO RUPEL-ZUIDRAND 16/06/2016REGIO VOORKEMPEN 20/06/2016REGIO OOSTENDE 21/06/2016REGIO WESTHOEK 23/06/2016REGIO BRUSSEL 23/06/2016REGIO BRUGGE 25/06/2016REGIO GENT - MEETJESLAND 28/06/2016

Centerparcs De Vossemeren Lommel25 - 27 november 2016

Reserveer nu een huisje via cdenv.be/centerparcs en geniet van 40% korting!

cdenv.be/centerparcs

40%KORTING

tot

12

Page 13: Ampersand mei 2016

Balans gezin – werk

Werkbaar en wendbaar werk, o.a. loopbaanspaarrekeningOuderschaps- en zorgverlof uitbreiden

Kinderen ondersteunen

Meer plaatsen voor kinderopvangKinderbijslag hervormen: basisbedrag én sociale toeslag

Gezinsvorming vergemakkelijken

Adoptie, pleegzorg, draagmoederschap

Financieel duwtje

1,7 miljard euro koopkrachtmaatregelenErfrecht en successierechten optimaliseren

Onlangs was het ‘Dag van het Gezin’. Een moment om het gezin in de kij ker te zetten. Want het gezin is de plek waar verbondenheid en betrokkenheid beginnen. Een veilige plaats waar kinderen kunnen opgroeien en zich op eigen tempo kunnen ontwikkelen. Een plek waar iedereen zichzelf kan zij n en zich kwetsbaar kan tonen. Het gezin, in welke vorm dan ook, is één van de belangrij kste bouwstenen van een betrokken samenleving.

Dat gezin wil CD&V koesteren. En daarom neemt CD&V als be-leidspartij op federaal en Vlaams niveau initiatieven om het gezin, ouders en kinderen, te ondersteunen. Dat doen we op verschillende vlakken.

HET GEZIN, bron van WIJ

13

Page 14: Ampersand mei 2016

Hoe sociaal zij n deze regeringen? Deze vraag werd de voorbij e maand gesteld. We geven u graag antwoord.

& Is CD&V echt het sociale gelaat van deze regering?

CD&V is en blijft de partij die gelooft in overleg en dialoo g. We geloven in een model dat economische groei én so-ciale besc herming verzoent. Daarom hebben we er binnen de regering voor gezorgd dat de focus op het sociaal-economisch beleid kwam te liggen, en niet op communautaire zaken.

& Is dat dan echt nodig?

Kijk, we hebben een bijzonder sterk systeem van sociale bescherming. Maar doordat we – gelukkig maar – steeds langer leven, komt dat onder druk te staan. Dus hebben we meer schouders nodig om dit systeem te ondersteunen en ziektekosten en

pensioenen betaalbaar te houden. Dat kan enkel als meer mensen aan de slag zijn. Zorgen voor jobs is dan ook onze eerste opdracht. Het verlagen van de lasten op arbeid is daarom zo cruciaal: wie is Ford Genk vergeten? Zoiets willen we vermijden in de toe-komst. Wat is uiteindelijk de beste manier om mensen een toekomst te geven? Zorgen dat ze een job hebben, waarmee ze hun eigen leven kunnen opbouwen en kunnen bijdragen tot onze sociale zekerheid.

& Maar niet iedereen kan werken.

Het klopt dat er mensen zijn die niet in staat zijn te werken, bijvoorbeeld door ziekte. Maar ook voor die men-sen leveren we een grote inspanning.

De uitkeringen zullen stijgen, en we leveren daarbij bijna dubbel zoveel inspanningen als de vorige rege-ring. Het klopt dat de kostprijs voor een aantal diensten gestegen is. Gra-tis bestaat niet. Maar door sociale toe-slagen zorgen we ervoor dat wie het moeilijk heeft, ontzien wordt. Of het nu gaat over kinderopvang, inschrij-vingsgeld of water.

& Toch worden er ook heel wat inspanningen ge-vraagd.

Daar hebben we nooit onduidelijk-heid over laten bestaan. Maar als we uitkeringen en lage pensioenen bijna dubbel zo sterk laten stijgen als onder de vorige regering, is dat dan geen sociaal beleid? Als er opnieuw marge is voor loonstijgingen en –onderhan-delingen, in tegenstelling tot de voor-gaande jaren, is dat dan geen sociaal beleid? Als we het tijdskrediet om te zorgen voor iemand anders flink optrekken, is dat dan geen sociaal beleid? Het is allerminst de bedoe-ling om werknemers daarin uit het oog te verliezen: CD&V blijft overtuigd aanhanger van sociaal overleg. Daarin neemt Kris Peeters het voortouw, met ondertussen een uitgebreide lijst aan sociale akkoorden. Maar het sociaal overleg kan enkel blijven bestaan, als de partners ook kiezen voor dialoog en niet enkel voor confrontatie.

MENSEN AAN EEN JOB HELPEN, is dat niet sociaal?

14

Page 15: Ampersand mei 2016

& Moet CD&V niet meer willen?

Wie in een regering zit, moet ook reke-ning houden met de coalitiepartners, dat spreekt voor zich. Maar we blijven de koers varen die we voor ogen had-den: economische groei met sociale vooruitgang. Volgens sommige com-municatieadviseurs mag je niet uitpak-ken met de zaken die je hebt tegenge-houden. Politiek en ideologie gaat over zaken die je wil doen. Maar evenzeer over zaken die je niet wil doen. Waar je je voet tegen de deur zet. Denk aan de index. Sommigen willen die helemaal afvoeren. Vorig jaar is een indexsprong gebeurd. Een gezamenlijke inspanning voor meer jobs. Maar de index is wel gebleven. En dit jaar zullen de lonen en uitkeringen opnieuw stijgen. En er liggen nog uitdagingen op ons pad ja. Zoals de bijdrage van vermogens, een belangrijke opdracht voor de volgende begrotingen.

& Gaan die uitdagingen ons niet afschrikken?

Als het waait kan je klagen over de wind, wachten tot de wind draait of de zeilen bijzetten om vooruit te gaan. Wel, we hopen dat op het ein-de van de rit iedereen zal inzien dat er één partij is geweest die ervoor gezorgd heeft dat door de zeilen bij te zetten, we er allemaal samen op vooruit zijn gegaan.

Budget sociale zekerheid

Verhoging uitkeringen

Sociale toeslagen voor wie het

moeilijk heeftonderwijs, water, elektriciteit

Bijkomende sociale

huurwoningen

Uitbreiding tijdskrediet

voor zorg

Kinderopvang kwetsbare gezinnen

+11 MILJARD2014-2019

= €1.000 / Belg

+700plaatsen

MensenVERSTERKEN

15

Page 16: Ampersand mei 2016

HERENTALS

IN DE BUURT

Flexibele speelstraten

Voor de bewoners uit de Bolwerkstraat in Herentals mag de zomer beginnen. Met hun fl exibele speelstra-ten wordt de buurt komende zomer in het weekend en op feestdagen omgetoverd tot een heus speelparadij s.

Op initiatief van de buurtbewoners zette CD&V-gemeenteraadslid Bart Michiels de speelstraten op de agen-da van de gemeenteraad. In plaats van een bepaalde periode onafge-broken de straat af te sluiten zijn de buurtbewoners overeengekomen om dit enkel tijdens de weekends en eventueel op feestdagen tijdens de zomervakantie te doen. Tijdens weekdagen is normaal verkeer mo-

gelijk en de overlast voor de buren onbestaande. Tijdens de weekends kan iedereen genieten van de ver-keersluwte.

“Niet iedereen is op hetzelfde mo-ment thuis. Door ieder weekend in juli en augustus een speelstraat te organiseren, krijgen alle kinderen de kans om eens zonder gevaar voor voorbijrijdende auto’s op straat te

spelen. Ook wij kunnen ervan genie-ten om op straat samen te zitten en een babbel te doen”, bekent een te-vreden buurtbewoonster.

Bart Michiels, CD&V-gemeente-raadslid: “Door het organiseren van een flexibele speelstraat verlagen we de drempel naar een kind- en speelvriendelijke buurt en houden we tegelijk rekening met mogelijke bezwaren uit de buurt”.

Inwoners ontwerpen dorp van de toekomst

In Beke, deelgemeente van Zomergem, werkten de inwoners mee aan het toekomstplan voor een grondige hernieuwing van de dorpskern.

“De schoolkinderen vroegen avon-tuurlijke speeltoestellen, boom-stammen om te beklimmen en een amfitheater. De volwassenen krij-

gen een petanquebaan en rustige zitbanken tussen de bloemen. Ook de extra parkeerruimte is een schot in de roos. Er wordt echt wel reke-

ning gehouden met onze suggesties. Inspraak voor de inwoners is geen loze belofte van onze burge-meester. Het is een echt participatieproject. Beke is een dorp van en voor de Bekenaars, en dat kan ik alleen maar toejuichen”, vertelt een tevreden buurt-bewoner.

Zomergem diende een plattelands-project in bij de provincie en krijgt nu 22.000 euro subsidies om Beke op te waarderen. Het Regionaal Landschap Meetjesland maakte daarvoor drie plannen op, waar-bij rekening gehouden werd met de ideeën van de buurtbewoners.“We zijn met de buurtbewoners rond de tafel gaan zitten en daar zijn heel wat ideeën uit voortgevloeid. Op de overlegmomenten luisterden de mensen naar elkaar. Soms legden ze hun eigen idee naast zich of pasten het wat aan al naargelang de mo-gelijkheden en de wensen en noden van de meerderheid. Het Warmste Dorp van Vlaanderen is niet zomaar een slagzin maar iets waar we alle-maal dagelijks mee bezig zijn, en dat werkt”, aldus burgemeester Tony Vermeire van Zomergem (CD&V).

ZOMERGEM

16

Page 17: Ampersand mei 2016

KAMPENHOUT

DIKSMUIDE Kyotomobiel landt in Kampenhout

Kampenhout mag als allereerste gemeen-te de Kyotomobiel ontvangen. De mobiel gaat tot in de wij ken, tot bij de mensen om hen advies op maat te geven over energie-verbruik en isolatie.

Filip Van de Maele, CD&V-bestuurslid en voorzit-ter van de Kampenhoutse milieuraad, is blij met dit laagdrempelige project. Hiermee wordt name-lijk de Burgemeestersconvenant, waarbij lokale overheden zich engageren om de CO2-uitstoot te verminderen met 20% tegen 2020, nog meer on-dersteund.

Burgemeester Kris Leaerts staat voor 100% achter dit project: “In onze gemeente zijn tal van oudere woningen nog niet voldoende geïsoleerd. Zo ver-liezen mensen centen en verbruiken ze meer ener-gie dan nodig. De KYOTO-mobiel helpt hen oplos-singen op maat te vinden. Van het aanbrengen tot een radiatorfolie, tot advies over energieleningen aan goede voorwaarden.”

“Ecologisch wonen is een belangrijke manier om onze CO2-uitstoot te verminderen. Bovendien verhoogt een goed geïsoleerde woning het woon-comfort en de waarde van een woning. Verstandig omgaan met energie draagt ook bij tot het creëren van een gezond en duurzaam leefmilieu. Kortom, inzetten op duurzaam energieverbruik is een goede investering, zowel bij nieuwbouw als bij be-staande woningen”, aldus Van de Maele.

CD&V Kampenhout is alvast overtuigd en bracht een bezoekje aan de KYOTO-mobiel. Filip Van de Maele raadt iedereen aan om zeker een kijkje te nemen wanneer de mobiel bij jou in de buurt is. Mis je hem net in jouw buurt, dan ben je welkom op één van de andere momenten elders in Kampenhout.

Proeftuinen voor de Middenstand

Met de campagne ‘Proeftuinen voor de Middenstand’ wil Diksmuide handelaars ondersteunen, ze meer zichtbaarheid ge-ven in de stad en hen vooral trots laten zij n op zichzelf, hun zaak en de stad waarin ze wonen en werken.

Burgemeester Lies Laridon: “Het project wil han-delaars de kans geven om een winkelstrategie op lange termijn te ontwikkelen, gekoppeld aan en-kele creatieve, vernieuwende acties die nauw aan-sluiten bij de unieke aantrekkingskracht van de kernen. Een enthousiaste werkgroep, bestaande uit zowel handelaars als inwoners, bepaalde de aantrekkingspunten van Diksmuide: boter, kaas en zuivel met een hippe en creatieve toets.”

Daarnaast groeide bij de werkgroep ook het idee om het vernieuwde stadhuis te gebruiken als ach-tergrond in de campagne. Dat stadhuis is namelijk iets om trots op te zijn. Daarnaast wordt website www.diksmuide.be uitgebreid met een dyna-mische deelsite waarbij de klemtoon ligt op het beleven. Heel wat foto’s zullen de trots van Diks-muide naar voor brengen. Er worden ook stickers met passende boodschappen aan de etalages van leegstaande panden gehangen, om op die manier nieuwe ondernemers te lokken.

“De verschillende acties van de campagne ‘Proef-tuinen voor de Middenstand’ zijn in volle uitvoe-ring. Ze zullen de komende maanden zichtbaar worden op het net en in het straatbeeld. We kun-nen zo samen trots zijn op ons Diksmuide”, aldus de burgemeester.

17

Page 18: Ampersand mei 2016

Sommige fans stonden al ruime tijd te wachten, maar hun geduld – en dat van heel wat anderen – werd beloond. Klaasje, Marthe en Hanne gaven er een lap op. Duizenden enthousiastelingen zongen luidkeels mee. Van ‘De bom’ tot ‘Kusjessoldaten’ en uiteraard ‘10.000 luchtballonnen’: alle hits kwamen aan bod.

18

Hoewel het weer zich niet bij zonder gunstig liet voorspel-len, kon dat de 7.000 bezoekers niet tegenhouden. Plopsa-land De Panne kleurde in geen tij d helemaal oranje, voor een echt #IKBENWIJ -gevoel.

Misschien viel het je ook op? Dat ondanks de regenwolken er veel kleurrijke regenbogen te zien waren? Heel wat meisjes hadden vooraf al hun K3-jurkje aangetrokken. 10.000 luchtballonnen of Kusjessolda-ten, de favorieten waren al meteen duidelijk. Er werd dan ook uit volle borst meegezongen.

Plopsaland, dat is ook: uitdagende attracties voor jong en oud. De Supersplash voor durfals, of het Bos van Plop voor wie meer van rustigere taferelen houdt. En wie de Maya-show bijwoonde, heeft vast gezien hoe blij Maya en haar vriendjes waren dat Maya's verjaar-dag toch niet in het water viel. Als leuke afsluiter trok de Plopsaparade, met alle favoriete Studio100-figuren nog door het park, met het CD&V-busje!

Westhoek ontdekken

Niet iedereen droomt van K3 en Plopsaland. Daarom was er ook een alternatief programma voorzien. Want in de Westhoek valt er heel wat geschiedenis te beleven. In de vroege ochtend verza-melden enkele tientallen leden in Zonnebeke om van daaruit de Westhoek te verkennen. Beginnen deden ze bij het Tyne Cot Ce-metery, een indrukwekkende begraafplaats op de frontlijn. Ook het Student Friedhof werd aangedaan. Waarna het tijd was voor een tussenstop in Plopsaland, om te proeven van de #IKBENWIJ-sfeer die er de hele dag hing. Nadien volgden nog Hill 60, dat door de regenval opnieuw in een waar slagveld veranderde, en het Memorial Museum Passchendaele. Om tot slot af te sluiten bij de Menenpoort in Ieper, waar sinds 1927 elke dag de Last Post wordt gespeeld. Een indrukwekkende afsluiter van een bijzondere dag.

10.000 LUCHTBALLONNEN EN #IKBENWIJ

Omdat de zon natuurlijk elk moment zou kunnen

verschijnen: een petje voor elk kind.

“Ik vond de slogan #IKBENWIJ al leuk gevonden, maar vandaag heb ik die ook echt gevoeld. Zowel bij de vriendelijke medewerkers als bij de gezelligheid die er

heerste onder alle bezoekers.”

18

Page 19: Ampersand mei 2016

Het hele park ademde #IKBENWIJ uit. Toeters, bellenblazers, petjes, en natuurlijk ook ballonnen.

Exclusief voor onze leden was er de Maya-show. Misschien was je er wel bij?

Alles nog eens herbeleven? Dat kan via Flickr http://bit.ly/22ksKT5 of YouTube http://bit.ly/1Tutuzn

Voorzitter Wouter Beke en ministers Joke Schauvliege en Hilde Crevits waagden zich ook aan een ritje in de Anubis. Al was minister Crevits achteraf duidelijk: “Geef mij maar de rollercoaster van de politiek.”

Gezien? Ons eigen CD&V-busje, geheel in #IKBENWIJ-stijl. De hele dag geparkeerd aan de infostand, én als afsluiter van de Plopsaparade.

Een aantal ministers kon niet aanwezig zijn omdat ze de nationale herdenking bijwoon-den in Brussel, ter nagedachtenis van de slachtoffers van 22 maart. Als teken van hoop werden er luchtbellen geblazen.

Anubis. Al was minister Crevits achteraf duidelijk: “Geef mij maar de rollercoaster van de

CD&V-busje, geheel in #IKBENWIJ-stijl. De hele dag geparkeerd aan de infostand, én als afsluiter van de Plopsaparade.

Een aantal ministers kon niet aanwezig zijn omdat ze de nationale herdenking bijwoon-den in Brussel, ter nagedachtenis van de slachtoffers van 22 maart. Als teken van hoop werden er luchtbellen geblazen.

infostand, én als afsluiter van de Plopsaparade.

Gezien? Ons eigen Gezien? Ons eigen

19

bellenblazers, petjes, en natuurlijk ook ballonnen.

FOTO

: MAR

C W

ALLI

CAN

Page 20: Ampersand mei 2016

WIJ beleven: bedankt om erbij te zij n!CD&V is niet alleen een politieke partij, het is in de eerste plaats een beweging van geëngageerde mensen die samen werk maken van een betrokken samenleving. Die samen werk maken van #IKBENWIJ. Dat WIJ-gevoel was tijdens de Gezinsdag dan ook heel sterk aanwezig.

Gezinsdag gemist? Geen nood: eind november organiseren we het Nieuwe WIJ-congres. Reserveer nu alvast je huisje in Center Parcs en beleef #IKBENWIJ!

Meer info op p.12 binnenin.

WWW.CDENV.BE