Top Banner
35

Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

Feb 16, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra
Page 2: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra
Page 3: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’ne: 155 yıldır lider kent yönetimi

Modern Türkiye’de belediyeciliğin tarihi aynı zamanda Beyoğlu Belediyesi’nin tarihidir. Beyoğlu ise İstanbul’un kalbi, Türkiye’nin gözbebe-ğidir. Tarihsel açıdan Türkiye’de yerel yönetimlerin öncüsüdür.

Osmanlı-Türk modernleşmesinin sonuçlarından biri de belediyelerin ku-rulmasıydı. Bu belediyelerin ilki Beyoğlu oldu. Gücünü tarihinden alan bir belediyecilik anlayışı 155 yıldır Beyoğlu’nu güzelleştirmeye devam ediyor.

Beyoğlu mevcut güzelliklerini, evrensel değerlerini bu hizmetler sayesinde ülke ve dünya ile paylaşıyor. Beyoğlu’nun gizli ve aşikâr tüm sembolleri belediyemizin gayretleri ile önce insanımıza sonra insanlığa ulaşıyor.

Eskiden bayındırlık ihtiyaçlarını vakıf kültürüyle gören Osmanlı; belediyeci-lik kültürüyle ilk Beyoğlu’nda tanışmıştır. Kentleşme maceramız en rafine haliyle Beyoğlu’nda vücut bulmuştur. Zira, İstanbul’un ticaret, kültür ve sanat havzası olan Beyoğlu, imparatorluğun dünyaya açılan penceresiydi. Bu özelliği günümüzde de devam ediyor.

Beyoğlu için sayısız şarkı ve şiir yazıldı; burası yüzlerce romana ve filme ev sahipliği yaptı. Modern Türkiye ahalisi tiyatro, gazino, konser salonları ve sinemalarla ilk kez Beyoğlu’nda tanıştı. Bu ayrıcalıklı tabiatıyla Beyoğlu, modernleşme tarihimizin geçit resmi yaptığı bir açık hava müzesidir.

Bu eserde; Beyoğlu’nun yakın tarihini bir de Beyoğlu’na emeği geçmiş beledi-ye başkanları üzerinden okumak istedik. Hizmet vermiş her başkan bir tarih-sel kahraman, her icraat tarihe nakşedilmiş bir köşe taşı... Bu portrelerin ve hizmetlerin arkasında yaşayan bir şehrin biyografisini göreceksiniz. Beyoğlu sevdalıları olarak bu hizmeti bir gelenek olarak görüyoruz. Bu eser, geleneksel hizmet yarışında parmak izi olan herkesi selamlamak için hayat buldu.

İlk başkanımız Mehmet Kamil Bey’le başlayan Beyoğlu’nda parmak izi, alın teri, göz nuru olan tüm isimler bizim için muhterem... Onlar, medeniyet atlası Beyoğlu’nun gizli kahramanlarıydı; bu eser ile aşikâr oldular. Bu yö-nüyle çalışmamız bir Beyoğlu şehrengizidir.

Bugün İstanbul’un ve Türkiye’nin; kültür, sanat ve sosyal hayatın kalbi Beyoğlu’nda atmaktadır. Sakinlerine, misafirlerine ve İstanbul’un kent ya-şamına ev sahipliği yapan Beyoğlu, belediyecilik anlayışıyla da yerel yöne-tim tarihimizin güçlü markalarından biri olmaya devam edecektir.

Ahmet Misbah DEMİRCANBeyoğlu Belediye Başkanı

BAŞKAN’DAN

Page 4: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

6 7

Beyoğlu Bizans döneminden beri kozmopolit yapıda gelişen bir bölgedir. İstanbul’un fethiyle birlikte Türk nüfus artmaya baş-lamış, yerleşimler Galata’nın dışına çıkmıştır.

17. yüzyılda elçilikler açılmaya başlanır. Elçiliklerin çevresinde daha çok yabancı yerleşimler oluşur. Bu nüfus artışıyla sağlık-sız ve plansız bir yapılanmaya giden Beyoğlu’nun 1870 yangı-nından sonra 6. Belediye Dairesi tarafından daha düzenli bir bi-çimde inşa edildiği ve yollarının genişletildiği anlaşılmaktadır.

Beyoğlu’na kurulan su tesisleri ve bu dönemde başlayan Batılı-laşma hareketleri Beyoğlu’ndaki şehircilik anlamında gelişimlerin alt yapısını hazırlamıştır. Suyun Beyoğlu’na gelmesiyle nüfus ve işyerleri artmış batılılaşma olgusu içinde yapılar yoğunlaşmıştır.

Beyoğlu’ndaki değişimi tetikleyen nedenlerden biri de III. Selim ve II. Mahmut döneminde yapılan Batı’ya dönük reform ha-reketleridir. 3 Kasım 1839’da Gülhane Hattı-ı Hümayun’u ve 16 Şubat 1856’da Tanzimat Fermanı ilan edilir. Reformlarla birlikte devletin varlığı da Beyoğlu’nda hissedilmeye başlanır.

Saray, modern okullar, kışlalar, hastaneler, yönetim birimleri binaları Beyoğlu sırtlarında yapılanır.

Sarayın Beyoğlu civarına taşınması, yönetsel faaliyetlerin bu-raya kaydırılması yapılan düzenlemelerin Beyoğlu’nda daha görünür olmasını sağlamaktaydı. Bir çekim alanı olarak yer-leşimin ve ticaretin burada yoğunlaşmaya başlamasıyla da hizmet yapılanmalarının gerekliliği artıyordu.

28 Aralık 1857 tarihli “6. Daire-i Belediye Nizamatı” ve 7 Ha-ziran 1858 tarihli “Devair-i Belediyeden 6. Daire İtibar olunan Beyoğlu ve Galata Dairesinin Nizam-ı Umumisi” nizamname-leriyle Beyoğlu’ndaki düzenlemeler belediyecilik çerçevesin-de gelişmeye başladı. İstanbul 14 daireye ayrıldı Beyoğlu 6. Daire olarak adlandırıldı. 6. Daire’nin kurulmasıyla Beyoğlu çevresindeki altyapı ve şehircilik çalışmaları daha sistemli bir şekilde ilerlemeye başladı. Sergi, ilk başkan Mehmet Kamil Bey’den Ahmet Misbah Demircan’a kadar 27 başkanlık döne-minde yapılan hizmetleri kronolojik bir şekilde ele alıyor.

Page 5: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

8 9

Türkiye’de modern belediyeciliğin altyapısı 1839 Tanzimat Fer-manı ve 1855’de Şehremaneti’nin kurulmasıyla hazırlanmıştır.

3 Kasım 1839 yılında ilan edilen Tanzimat Fermanı, hukuki, mali, askeri alanlarda yeni düzenlemeler getiriyordu. Batılılaş-ma hareketlerinin hız kazanmasıyla şehircilik ve belediyecilik anlamında da modern adımlar atılmaya başlanmıştır.

Şehremaneti’nden önce şehirdeki düzenlemelerle ilgili bir örgüt olarak İhtisab Nazırlığı 1826 yılından beri faaliyet göstermek-teydi. Şehrin güvenlik işleri, mali kontroller gibi işleri yürüten teşkilat yeterince etkin değildi. 16 Ağustos 1855’de yayınla-nan Takvim-i Vekayi’de “İhtisab Nezareti’nin lağvıyla Meclis-i Vâlâ’nın tabii Âzasından sayılmak üzere “Şehremaneti” namıy-la bir memuriyet ihdas olunarak maiyetine iki muavin verilmesi ve Dersaadet’in ileri gelenlerinden “Şehir Meclisi” namıyla bir meclis-i mahsus oluşturulması ve anılan Şehremaneti memu-riyetine sabık Amasya Mutasarrıfı Salih Paşa’nın tayini husus-larının istizanı” şeklinde bir karar yayınlanarak daha çağdaş bir belediye yapılanması için İhtisab Nezareti kaldırılıp Şehre-

maneti kurulmuştur. Böylece kurulan Şehremaneti’nin yapısı şehremini, iki yardımcısı ve on iki iki kişilik şehir meclisinden oluşacak şekilde düzenlenmiştir.

Şehremaneti, kuruluşundan bir yıl sonra 1856 yılında İntizam-ı Şehir Komisyonu adı altında bir kurul oluşturulur. Kurulun ka-rarlarının uygulanması sorunlu olmakla birlikte son verdiği ra-porda İstanbul’un 14 belediye dairesine ayrılması ve Beyoğlu-Galata’nın Altıncı Daire olarak adlandırılması öneriliyordu. Paris’te birçok pilot belediyecilik uygulamasının yürütüldüğü bölge Altıncı Daire olarak adlandırılıyordu. Beyoğlu ve Galata’nın da belediyecilik anlamında bir örnek oluşturması tasarlanıyordu. Burada yaşayan kesim de batı ekseninde yaşanan gelişmelere açık, benzer belediyecilik uygulamalarını yurt dışında görmüş ki-şilerden oluşuyordu.

Bu gelişmeler ışığında, 28 Aralık 1857 tarihli nizamname ile İstanbul on dört belediye dairesine ayrıldı, Beyoğlu ve Galata, Mehmet Kamil Bey başkanlığında Altıncı Daire olarak belediye-cilik uygulamalarına başladı.

Page 6: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

10 11

Dönemi: 1857 - 186028 Aralık 1857 - 6. Daire-i Belediye’nin kuruluş ve işleyiş ilkelerini belirleyen ilk nizamname (yönetmelik) yayınlandı.1857 - 1855 - yılından itibaren planları olgunlaştırılan Dolmabahçe Gazhanesi’nden getirilen havagazıyla sokakların aydınlatılma-sı projesi nihayet gerçekleşti, İstiklal Caddesi aydınlatıldı. Uygulama, zaman içinde evlere ve ara sokaklara da yayılarak gelişti.10 Nisan 1858 - Emlak vergisinin belediye tarafından toplanması ve belediye hizmetlerine sarf edilmesi hakkında meclis kararı çıktı.1858 - Parselasyon çalışmaları başladı ve 1860’ta tamamlandı.7 Haziran 1858 - 94 Maddelik 6. Daire-i Belediye Nizamnamesi (yönetmelik) rapor eşliğinde Bab-ı Ali’ye sunuldu.Ekim 1858 - Sokakların adlandırılması ve binaların numaralandırılması planlarının uygulama aşamasına geldiği duyuruldu.Mayıs 1859 - İstanbul’da Belediye Altıncı Dairesi’nin vazifelerine dair Fransızca -Türkçe matbu nizamname yayınlandı.1859 - Tepebaşı çevresi kaldırım çalışmaları ve kanalizasyon sorunlarını çözmek için kaplamaların kaldırılması çalışmaları başladı.1859 - Karaköy Meydan düzenlemesi, kaldırım ve kanalizasyon çalışmaları başladı. 1859 - Tepebaşı mezarlık alanının dörtte üçü yola katılıp ve Mevlevihane önündeki aks genişletildi.1859 - Galata ve Tophane aydınlandı.Kasım 1859 - 6. Daire tarafından çizilen Galata ve Pera planı yayınlandı.1860 - Yol genişletme düzenleme çalışmaları - Galata Surları yıkılmaya başlandı.1860 - Havagazı aydınlatma tesisatının yerleştirilmesi çalışmaları.1860 - İstiklal Caddesi’ne kaldırım döşendi.

MEHMET KAMİL BEY(? - 23 Mart 1879)

Sicill-i Osmani’de Sadrazam Keçeci-zâde Fuat Paşa’nın kaynı olarak geçen Mehmet Kamil Bey, Tercüme Odası’nda çalış-

maktayken 1847’de Dış İşleri Teşrifatçılığı’na atanmıştır. 1857 tarihinde, Altıncı Dâire-i Belediye’nin ilk müdürü olmuştur.

1862 yılının Aralık ayında 6.Dâire-i Belediye müdürlüğü sürer-ken ek görev olarak kendisine telgraf müdürlüğü de verilmiştir.

1860 yılında 6. Dâire-i Belediye Müdürlüğü, 1862 yılında Telg-raf Müdürlüğü ve 1873 yılında da teşrifatçılıktan azledilmiştir.

1874 yılında tekrar hariciye teşrifatçılığına tayin edilmiştir. 1 Ocak 1876’da görevlerine adliye müfetişliği de eklenmiştir. Sultan Abdülhamit’in tahta çıkışından sonra hariciye teşrifat-

çısı olan ünvanı, teşrifat nazırı olarak değiştirilmiştir.

Türk belediye tarihinin en renkli simalarından olan, kısa boylu olduğu için kaynaklarda “Mahşer Midillisi” olarak anılan, ilk

modern belediyenin ilk başkanı olmak şansına erişen Mehmet Kamil Bey, 23 Mart 1879’da vefat ederek Yenikapı Mevleviha-

nesi haziresine gömülmüştür.

Page 7: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

12 13

EMİN MUHLİS BEYMüftüzade Mehmet

(1811 - 30 Ekim 1874)

1911’de İzmir’de doğdu. Babası, Bayındırlızade Mustafa Ha-sip Efendi’dir.

Bab- Ali Tercüme Odası’na girdi. Fransızca öğendi. 1837’de İbrahim Sarım Efendi maiyetinde Avrupa’ya gitti ve Viyana

Elçiliği İkinci Katibi oldu. Avrupa’dan dönüşünde Divanı Hümayun Tercümanı ve Hariciye Kâtibi (Baştercüman) oldu.

Valiliklerde de bulunarak Vezir rütbesi aldı.

1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra da Şura-yı Devlet, Ahkam-ı Adliye meclis üyeliği yaptı. 1860’te de Trabzon Valisi olarak atandı. Görevle-rindeki başarıları nedeniyle, kendisine Mecidiye Nişanı verildi.

Bilgisi ve görgüsüyle bulunduğu görevlerde nitelikli hizmet vermiş olan Emin Muhlis Paşa, 30 Ekim 1874’te vefat etti.

Naşı, Kanuni Türbesi’nde gömülüdür.

Dönemi: 2 Eylül 1860 - 4 Kasım 1860

17 Eylül 1860 - Karakol binasının yıkımı ve yeniden yapılması işinin tamamen belediye tarafından gerçekleştirileceği, projenin 6. Daire’nin mimarı P.A. Bilezikçi tarafından gerçekleştirileceği duyuruldu.3 Kasım 1860 - Galatasaray Yeni Çarşı Sokağı’nın Pera Caddesi’yle birleştiği noktadaki genişletme çalışmaları için Galatasaray’ın çevre duvarı ve kesişme noktasındaki karakol binası yıkımına başlandı.

Page 8: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

14 15

SALİH EFENDİ(1816 - 18 Mart 1895 )

1861’da Cihangir’de doğdu. Babası, tüccar Hacı İsmail Efendi’dir.

Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne’de tıp eğitimi aldı.

Çok çeşitli devlet görevlerinde bulundu; 1849 - Hekimbaşı ve Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane Müdürü, 1850 - Ticaret Bakanı Yardımcısı, 1851 - Encümen-i Daniş Üyesi, 1855 - Sertibba-i Şehriyari, 1859 - Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, 1859 - Ticaret Bakanlığı Müsteşarı, 1860 - 6. Daire-i Belediye Reisi , 1861 - Divan-ı Zaptiye Reisi, 1865 - Uluslararası Sağlık Konferansı

Başkanı, 1874 - 1876 - Eğitim Bakanlığı Müsteşarı, 1877 - Meclis-i Kebir-i Maarif Başkanlığı, 1879 - 1880 - Eğitim

Bakanlığı Müsteşarı, 1878 - Mekteb-i Tıbbiye-i Mülkiye Bitki Bilimleri Öğretmenliği.

Salih Efendi, 1880 yılında emekli oldu. 18 Mart 1895’te

Anadoluhisarı’ndaki yalısında vefat etti. Naşı, Eyüp Cami Haziresi’nde gömülüdür.

Dönemi: 22 Kasım 1860 - Eylül 1861Nisan 1861 - Grand Champs des Morts’un (Büyük Mezarlık) Taksim-Gümüşsuyu-Fındıklı akşındaki kısmının Feriköy’e taşına-cağı, buraya yeni defin yapılmayacağı duyuruldu.1861 - Esnaf denetimi ve kalite kontrolü sistemli olarak yapılmaya, cezalar uygulanmaya başladı.1861 - 6. Daire masraflarda kısıntı yapmak için personel azalttı.1861 - Mahalle sakinlerine çöplerini belli saatte çıkarması için uyarılar başladı.1861 - Yol genişletme ve çevre düzenleme çalışmaları (Galata surlarının yıkımı) devam ediyor. 1861 - Maltalılar Sokağı’nın genişletme ve kaplama çalışmaları tamamlandı. Yıkılan yapılar yerine modern binalar inşa edildi.Ağustos - Eylül 1861 - Çok sayıda işçinin, Galata Kulesi’nin çatısını onarmaya çalıştıkları haberleri yayınlandı.

Page 9: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

16 17

HAYRULLAH EFENDİ (1817 - 1866)

1871’de İstanbul’da doğdu. Hekimbaşı yetiştirmekle ünlü Hekimbaşızadeler ailesine mensuptur. Şair Abdülhak Hamid

Tarhan’ın babasıdır.

Mekteb-i Tibbiye-i Adliye-i Şâhâne’yi bitirdi. Hekimbaşı oldu; Mekâtib-ı Umumiye Nezareti ile Maarif Nezareti’nde yöneticilik görevleri üstlendi. 1859’da Mekteb-i Tıbbiye-i Şâhâne nazırı

oldu. 1862 - 1863 yıllarında Altıncı Daire-i Belediye başkanlığı yapan Hayrullah Efendi, 1864’te yeniden Meclis-i Vâlâ üyesi

seçildi ve 1865’te de Tahran’a orta elçi olarak gönderildi.

Hem devlet adamı hem de akademisyen kimliğiyle arkasında önemli eserler bırakan Hayrullah Efendi, büyükelçi olarak git-tiği Tarhan’da vefat etti ve Şah Abdülâziz Türbesi yakınında

bir yere gömüldü.

Dönemi: Ocak 1862 - Ocak 1863 1862 - Sokakların düzenini korumak için kaldırım ve yolların işgal edilmemesine dair 9 maddelik karar duyurusu yayınlandı.1862 - Galata surlarının yıkımına devam edildi.28 Mayıs 1862 - Pera ve Galata’daki ana yolların yeniden kaplanması için ihale açıldı.1862 - Galata Kulesi’nin Ağustos 1861’den beri devam eden onarımı tamamlandı. Tepesine, gözlemevi olarak kullanılmak üzere sekizgen bir salon yapıldı ve üzeri konik bir külahla örtüldü.

Page 10: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

18 19

SERVER EFENDİ (PAŞA) (1821 - 1886)

1821’de İstanbul’da doğdu. Bâb-ı Seraskeri Nizamiye bütçesi Başkâtibi Said Servet Efendi’nin oğludur.

Memurluğa, Harbiye Nezareti kalemlerinde başladı. Viyana ve Paris elçiliklerinde başkâtiplik yaptı. 1858’de hariciye mek-

tupçusu, 1860’ta ticaret müsteşarı, 1863’te ek olarak Altıncı Daire-i Belediye reisi oldu.

Server Paşa çağdaş belediyecilik anlayışı doğrultusunda önemli adımlar attı. Server Paşa’nın Emanete tayininden he-men sonra “Dersaadet Belediye Nizamnamesi” hazırlanarak

İstanbul’da 14 Belediye dairesi hizmete başladı.

Server Paşa, şehreminliğinden sonra nafıa ve hariciye nazır-lığı yaptı. Paris Büyükelçiliği’ne atandı. Bir süre sonra şûra-yı

devlet reisliğinde ve ticaret nazırlığında bulundu.Ardından adliye nazırlığına getirildi. Bu görevdeyken öldü. II. Mahmud

Türbesi’nin haziresinde gömülüdür.

Dönemi: 22 Şubat 1863 - 19 Mart 1868 1863 - Eskiyen Galata - Eminönü Köprüsü’nün yerine yenisi yapıldı.1863 - Altıncı Daire Belediyesi bir “yollar ve binalar tüzüğü” çıkarttı.1864 - Kadastro çalışmaları başladı.1864 - Tehlike yaratacak kadar harap olan bina sahipleri binalarını yıkmaları için uyarılmaya başladı. 1864 - Tüm devlet memurlarının yaz-kış evlerinin önünde sokak lambası yakması kararı çıktı. Ayrıca aydınlatma gereçlerinin standart olması için de çizimler dağıtıldı. 1864 - 1865 - Yol ve çevre düzenlemesi için yapılan yıkımlar (Galata surlarının yıkımı) tamamlandı. Surların yıkımı sırasında çıkan yazıt ve armalar 6. Daire’de depolandı.1864 - Taksim civarındaki yollar onarıldı, döşemeler yenilendi.1864 - İstiklal Caddesi toz kalkmaması için sulanıyor. 1864 - Taksim-Pangaltı yolundaki gayrimüslim mezarlığı Şişli’ye nakledildi.1864 - Taksim Parkı inşaatı başladı. Eylül 1864 - Su sıkıntısını çözmek için Bahçeköy Bentleri ve dağıtım şebekesinde yeniden çalışmalar başladı, Pera Caddesi üzerindeki eski su boruları yenileriyle değiştirildi. 1864 - Ağa Camii çevre duvarı Pera Caddesi’ni genişletmek için yıkıldı.6 Kasım 1864 - Sokakların adlandırılması ve binaların numaralandırması çalışmalarının devam ettiği bildiriliyor.1864 - Pangaltı ve Beşiktaş da havagazıyla aydınlandı. 25 Kasım 1864 - 6. Daire, borçların tesviyesi için bir komisyon kurdu.14 Nisan 1865 - Osmanlı Posta İdaresi’nin tüm sokakların adlandırıldığı ve evlerin numaralandırdığı, postalarının evlerine ulaşmasını isteyen vatandaşların yakınlarına adreslerini bildirebileceklerini belirten duyurusu yayınlandı. 1865 - Fransız rahibelerin Beyoğlu’nda kiraladıkları bir binada kurdukları “Mecruhin Hastanesi” faaliyete geçti. Salgın sonra-sında belediye tarafından devralınarak 6. Daire-i Belediye Hastanesi olarak hizmet vermeye başladı.1865 - Galata-Beşiktaş tramvay yolu inşa edildi. 1865 - 1867 - 6. Daire teknik bürosundan mühendis Leval Efendi, Galata ve Pera bölgelerinin planını çıkardı.1866 - Pera’da kullanılan taht-ı revan tarifesi: Karaköy-Yüksekkaldırım-Tünel 10 kuruş, Galatasaray 12 kuruş, Taksim 15 ku-ruş, Pangaltı 20 kuruş, günlük ücret 40 kuruş olarak yeniden belirlendi.1867 - Pera Caddesi, Grande Rue de Pera adını aldı. Şubat 1868 - Belediyenin belirlediği yerler dışında taht-ı revan park etmek yasaklandı, bundan böyle tüm taht-ı revanlara nu-mara verileceği ve resmi ücretler belirleneceği duyuruldu.

Page 11: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

20 21

SALAHADDİN BEY (? - 3 Mayıs 1869)

Ziver Paşa’nın oğlu, Ali Paşa’nın damadıydı. Mektubi-i sad-ı ali ve amedi halifelerindendi.

İlk Nezafet-i Fenniye Müdürü olan Salahaddin Bey’in 1868’de temizlik işleri belediye hizmet alanına girdiğinde ilk çöpçü teşkilatının kurulması ve düzenli işleyişi temin etmek konusunda büyük katkısı oldu. Taksim Bahçesi, Şehremini Server Paşa’nın girişimi ve Salahaddin Bey’in işbirliğiyle

açıldı.

Sicil-i Osmani’de edip ve güzel yüzlüydü diye tanımlanan Salahaddin Bey, halen 6. Daire-i Belediye reisliği görevin-

deyken, 3 Mayıs 1869’da vefat etti.

Dönemi: Mayıs 1868 (vekil), 22 Ekim 1868 - 3 Mayıs 1869 (asil) 1868 - Bir nizamnameyle, temizlik işleri belediye hizmet alanına girdi, ilk çöpçü teşkilatı kuruldu. İlk Nezafet-i Fenniye Müdürü Salahaddin Bey’in bu konuda büyük katkısı oldu.1868 - Galata bölgesinde kalan belirsiz arsaların mal sahipleri tarafından duvarla çevrilerek düzenli hale getirilmesi, aksi halde bunu belediyenin yapacağı ve karşılığını fazlasıyla tahsil edeceği duyuruldu. 1868 - Galata ve Pera arasını bağlayan yeni bir araba yolunun inşaatına başlandı.Temmuz 1868 - 10.000 ev ve 60.000 kişiye hizmet veren 6. Daire bölgesinde, evlerin ancak % 80’ine su ulaştığı haberleri yayınlandı.

Page 12: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

22 23

ALİ RIZA BEY(1830 - 1886)

1870’da İstanbul Vaniköy’de doğdu. Babası, Darphane Nazırı Ali Rıza Efendi’dir.

1856’da Viyana Sefareti başkatipliğine, daha sonra Berlin Sefareti müsteşarlığına tayin edilen Ali Rıza Bey, Berlin dönü-şünde 6. Belediye Dairesi Müdürlüğü’nde çalışmaya başladı

ve Mayıs 1869 -1870 tarihleri arasında da 6. Daire-i Belediye reisliği görevini yürüttü.

1871’de Nafia Müşteşarlığı’na atanan Ali Rıza Bey aynı yıl Şehremini oldu. Bir süre de Hariciye’de çalıştıktan sonra Şura-yı Devlet üyeliğine getirildi ve Meclis-i Mebusan’ın açılışında

ayan üyesi oldu.

Meclisin dağıtılması üzerine sürgün edilen Ali Rıza Bey, Konya’da sürgündeyken 1886 yılında Ilgın Kaplıcaları’nda vefat etti.

Dönemi: Mayıs 1869 - Aralık 1870 4 Mayıs 1869 - 6. Daire tarafından susuzluğa karşı önlemler içeren bir duyuru yayınlandı; buna göre, Galata ve Pera’daki çeş-melerin akar duruma getirileceği, bu çeşmelerden haftanın hangi günlerinde su alınabileceği duyuruldu.12 Haziran 1869 - 6. Daire, Azapkapı’dan geçerek tarihi yarımadayı Maslak’a bağlayan su hattı tamamlandı, Galata meydan çeşmesinden su verilmeye başlandı.24 Haziran 1869 - 6. Daire-i Belediye binası için ihale ilanı yayınlandı.3 Eylül 1869 - Azapkapı, Galata, Tophane, Beşiktaş arasında atlı tramvaylar işlemeye başladı. 28 Temmuz 1869 - 6. Daire-i Belediye binasının inşaat ihalesi yapıldı.

Page 13: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

24 25

SAKIZLI OHANNES EFENDİ (PAŞA) (1830 - Mayıs 1912)

1830’da İstanbul’da doğdu.

Paris’teki Ermeni Rafaelyan Mektebi’nde sekiz yıl okuduktan sonra İstanbul’a döndü. Bâb-ı Ali Tercüme Odası’na memur

edildi. Lisan bilgisi ve ciddiyeti nazara alınarak, 1862’de Mat-buat Müdürü oldu. 1868’de Şûrâ-yı Devlet üyeliğine, 1872’de 4 ay Dâire-i Belediye reisliğine getirildi. Daha sonra Ticâret

Nezâreti müsteşarlığına terfi etti. Türkçe’ye hakimiyetinin yanında güzel sanatlar konusundaki

birikiminden de övgüyle bahsedilen Ohannes Paşa, Mayıs 1912’de İstanbul’da vefat etti.

Dönemi: 25 Ocak - 22 Mayıs 1872 1870 - Tophane’de Tomtom Kaptan Çeşmesi inşa edildi. 1870 - Yangın yerinde kış dönemi için belediyenin izniyle barakalar yapıldı.Kasım 1870 - Voyvoda Caddesi’nin açılması çalışmaları, yıkımlara itirazlar nedeniyle istenilen düzeyde olmasa da tamamlan-dı ve kaplama işlemlerine başlandı. Aralık 1870 - Tepebaşı’ndan Taksim’e uzanan alan için peyzaj planı yayınlandı.1870 - Tepebaşı mezarlıklarının bir kısmı parka çevrildi. 1870 - Taksim Bahçesi açıldı.

Page 14: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

26 27

KADRİ BEY (PAŞA) Cenanizade Mehmet

(19 Mayıs 1833 - 11 Şubat 1884)

19 Mayıs 1833’de Antep’te doğdu. Babası, Antep hanedanla-rından Kıbrıs Mutasarrıfı Cenanizade İshak Paşa’dır.

Memuriyete, 1850’de Antep kazası nüfus mukayyıtlığı ile başladı. 1857’de kapıcıbaşı rütbesi aldı. 1861’de Girit Valiliği Kethüdalığı ilave görev olarak verildi. 1868’de Meclis-i İdare-i Bahriye Reisliği görevine getirildi. Ocak- Aralık 1871 tarihleri arasında Altıncı Daire-i Belediye reisliği yaptı. 1872’de Nafia Nezareti müsteşarlığına atandı. Temmuz - Ağustos 1873 ara-

sında ikinci kez çok kısa bir süre Altıncı Daire-i Belediye reisliği yaptı.

11 Ocak 1882’de Edirne Valiliğine tayin edildi. 11 Şubat 1884’te bu görevdeyken öldü. Naşı, Sezai dergâhı civarına gömüldü.

Dönemi l : 10 Ocak 1871 - 02 Aralık 1871Dönemi l l : 13 Temmuz 1873 - 13 Ağustos 1873

1871 - 6. Daire-i Belediye bünyesinde bina ve kira davalarına bakacak bir sulh mahkemesi kuruldu. 1871 - Tanzimat Meclisi kararıyla kamulaştırma çalışmaları başladı.1871 - Galata Kulesi yakınlarındaki Belediye Hastanesi’nin duvarı boyunca yıkım ve yol genişletme çalışmaları yapıldı. 1871 - Galata köprüsü yenilendi.

Page 15: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

28 29

MUHTAR BEY(? - 1878)

Dilaver Paşa’nın oğludur.

Mektub-u Hariciye’den yetişti. Güzel konuşma yeteneğinden dolayı padişahın dikkatini çekerek 1861’de bahriye miralayı oldu. 1866’da tersaneden ihraç oldu ve 07 Aralık 1871’de 6. Daire-i Belediye reisli-

ğine atandı, bu görevde 1 yıl kaldı. Mayıs 1972’de aynı göreve yeniden atandı ve Temmuz 1873’te Şura-yı Devlet üyeliğine getirilinceye dek

devam etti.

Ağustos 1876’da Bahriye Levazım Dairesi üyesi oldu. Aralık 1878’de görevinden azledildi.

Bilgili ve dil yeteneği olan Muhtar Bey, 1878’de görevinden azledilme-sinin ardından vefat etti.

Dönemi: 02 Aralık 1871 - 25 0cak 1872 1871 - Rus Elçiliği, Pera Caddesi’nin genişletilmesine katkı olarak, yolun karşı tarafındaki evlerin sahiplerine tazminat ödemeyi kabul etti.1872 - Jöntürkler tarafından her yıl bayram eğlenceleri düzenlen ve bakımsızlığı şikayet konusu olan Büyük Hendek Sokak’taki yollar onarıldı ve sokak bakımlı hale getirildi.1872 - İngiliz Elçiliği 1870’de yanan binasının önünden geçen yolun genişletilmesi için gerekli alanı bedelsiz olarak belediyeye terk etti.1872 - Galip Dede Caddesi (Yüksekkaldırım) genişletildi. Ağustos 1872 - 6. Daire’de kamulaştırma ile ilgili bir komisyon kuruldu.Eylül 1872 - Trafik tıkanmalarına önlem olarak 4 maddelik bir duyuru yayınlandı.Ekim-Kasım 1872 - Azapkapı ve Tophane’de bölgeyi beslemek için su depoları yapıldı. Nisan 1873 - Susuzluğa çözüm çalışmaları devam etti. Kağıthane’den pompalarla Pera’daki depoya su getirildi ve buradan mahallelere dağıldı.1873 - Emlak vergisini sisteme oturtmak için mal sahiplerine 5 yılda bir emlaklarının değerlerini belediyeye bildirme yü-kümlülüğü getirildi.1873 - Atla çekilen tramvay seferlerine Galatasaray-Tünel hattı eklendi.

Page 16: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

30 31

ARTİN DADYAN PAŞA (1 Temmuz 1829 - 22 Ekim 1901)

1 Temmuz 1829’da İstanbul Yeşilköy’de doğdu. Sultan Selim zamanında namlı Barutçubaşı Hacı Dadyan’ın ikinci oğlu

Ohannes’in oğludur.

1859’da Bab-ı Ali Tercüme Kalemi’nde göreve başladı. 1860’ta Paris Sefereti’ne birinci katip tayin edildi. Haziran

1868’de Şurayı Devlet üyesi oldu. 1872’de Ormanlar ve Madenler Genel Müdürlüğü yaptı. 1873’te Maliye Nezareti

Müşavirliği’ne atandı.

14 Ağustos 1873’te Altıncı Daire-i Belediye Reisi oldu. Artin Dadyan Paşa, 22 Ekim 1901’de Pangaltı’daki konağında kalp

yetmezliğinden vefat etti. Mezarı, Beşiktaş Ermeni Kilisesi avlusundadır.

Dönemi l : 14 Ağustos 1873 - 12 Nisan 1874 Dönemi l l : 20 Haziran 1875 - 28 Ağustos 1875 Aralık 1873 - Bölge ikiye ayrılarak kadastro çalışmalarına başlandı.1874 - 6. Daire-i Belediye Hastanesi, Tophane’deki Defterdar Yokuşu’nda kiralanan büyük konağa taşındı. 31 Temmuz 1874 - 1870’teki Pera yangınından sonra kurulan barakalar için yıkım kararı alındı.Ocak 1874 - Galata Şehsuvar Mahallesi kadastro çalışmaları başladı.Ekim 1874 - Pera ve Kasımpaşa kadastro çalışmaları tamamlandı.1875 - Galata Kulesi yakın çevresinin imarı tamamlandı. Özellikle Büyük Hendek Sokak, modern binalarıyla örnek sokak haline geldi.1875 - Su dağıtım şebekesi onarımı tamamlandı.1875 - Tünel Metrosu normal seferlerine başladı.1875 - Eski Karaköy-Eminönü köprüsünün yerine yeni bir köprü yerleştirildi.1875 - Galata rıhtımı genişletildi.1875 - Müslüman kadınlarının Pera caddelerinde arabalı veya arabasız dolaşmaları yasaklandı.1875 - Galata’da Şekerpare çeşmesi inşa edildi.1876 - Tepebaşı Sokağı parke taşıyla kaplandı.

Page 17: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

32 33

OSMAN HAMDİ BEY(30 Aralık 1842 - 24 Şubat 1910)

30 Aralık 1842’de doğdu. Sadrazam İbrahim Ethem Paşa’nın oğludur.

1856’da Mekteb-i Maarif-i Adliye’de öğrenime başlayan Osman Hamdi Bey, birkaç yıl sonra hukuk öğrenimi amacıyla Paris’e gitti. Hukuk öğreniminin yanı sıra o Paris’te iken aralarında

ünlü ressam Jean-Leon Gerome’un da bulunduğu dönemin ünlü ressamlarının atölyelerinde çıraklık yaparak iyi de bir resim

eğitimi aldı.

1869 yılında Bağdat Yabancı İşler Müdürlüğü’ne atandı. 1877- 1878 yıllarında 6. Daire-i Belediye Reisliği yaptı. 1883 yılında Güzel Sanatlar Akademisi Sanayi-i Nefise Mekteb-i Alisi’ni ve İstanbul Arkeoloji Müzesi’ni kurdu ve müdürlüklerini üstlendi.

Osman Hamdi Bey, müzeciliğin yanında ressam olarak da önemli eserler verdi. Türk resminde ilk kez

Figürlü kompozisyonu kullanan ressamdı, batılı uslubu kulla-nırken, konu olarak kendi kültürünü seçmiştir.

Döneminin en önemli ressamlarından, bilim adamlarından biri olan Osman Hamdi Bey, 24 Şubat 1910’da İstanbul

Kuruçeşme’de vefat etti. Mezarı Çinili Köşk’tedir.

Dönemi: 1877 - Temmuz 1878 5 Ekim 1877 - Dersaadet Belediye Kanunu ile 6. Daire-i Belediye, Şehremaneti’ne bağlı bir şube konumuna getirilerek diğer belediye dairelerinin seviyesine indi, mali ve idari ayrıcalıklarını yitirdi.1878 - Galata, Zürefa Sokağı’nda ilk Kadın Hastalıkları Hastanesi açıldı.

Page 18: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

34 35

EDUARD BLACQUE BEY(1824 - 1 Temmuz 1895)

1824’te İzmir’de doğdu. Babası, Osmanlı Devleti’ne sadakatle hizmet eden Alexandre Blacque’tır.

Babıâli hesabına Paris’te eğitim gördü. 1853’te Osmanlı hariciyesinde görev aldı. 1867’de Osmanlı Devleti’nin ilk elçisi olarak Washington’a atandı. 1870 - 1871 tarihleri arasında 6.

Daire-i Belediye reisliğine getirildi.

03 Şubat 1879’da ikinci kez Altıncı Daire-i Belediye reis-liğine getirildi. Mayıs 1890’da Bükreş elçiğiline atandı. Bu

görevden döndükten sonra, Şubat 1893’te yine Altıncı Daire-i Belediye’nin başına getirildi.

Devlete çok büyük katkıları olan Edouard Blacque, halen Altıncı Daire-i Belediye’deki görevindeyken, 1 Temmuz 1895

tarihinde vefat etmiştir.

Dönemi l : 03 Şubat 1879 - 9 Mayıs 1890 Dönemi l l : 23 Şubat 1893 - 01 Temmuz 1895 1879 - 6. Daire binasının inşaatı başladı. 1879 - 6. Dairede bir Fuhuşla Mücadele Komisyonu kuruldu1879 - Hükümet, bütçesi çok kısıtlı olan 6. Daire’ye yardım amacıyla Petit Champs’ı (Tepebaşı) devretti.5 Kasım 1879 - Beyoğlu’nda ikamet edenlere her gün binaların önünü yıkama ve süpürme zorunluluğu getirildi. Ayrıca yolların sandık, koli gibi eşyalarla kapatılması da cezaya tabi oldu.1880 - Galatasaray - Taksim arası granit parke döşendi.1880 - Evkaf İdaresi’nin Galata Kulesi etrafındaki üç arsayı satışa çıkarması, Galata çevresinin bozulacağı endişesi duyan yöre halkını tedirgin etti. Halk ve Belediye Başkanı Edouard Blacque‘ın itirazıyla bu satışlar durduruldu.26 Temmuz 1880 - Tepebaşı Bahçesi açıldı.1881 - 6. Daire’nin 7.5 km2 lik alanda 200.000 kişilik bir nüfusa ve 33.000 konut ve dükkan bulunan bir bölgeye hizmet verdi-ği bilgisi eşliğinde gelir ve gider tablosu yayınlandı.1883 - Pera Caddesi’nin düzeni için cadde üzerindeki mezbaha, kasap dükkanı ve süthane kaldırıldı.Mart 1883 - 6. Daire’nin önünden Şişli’ye uzanan tramvay aksının açılışı yapıldı.1884 - Boğazkesen - Galatasaray yolu açıldı. Ocak 1886 - Belediye dairelerine hazine yardımının yapılamayacağı ancak zorunlu giderler için borç verilebileceği duyuruldu.1890 - Yangınları önlemek için nizamname yayınlandı.3 Mart 1893 - Ara sokakların bakımsızlığı şikayet konusu olmaya devam etti. Özellikle Yazıcı Sokağı (Serdar-ı Ekrem Caddesi) ve Yüksek Kaldırım’ın Pera’yı Galata’ya bağlayan ana akslar olmasına rağmen, kötü durumda oldukları, acil önlem gerektiği belirtiliyor. 30 Aralık 1893 - Altıncı Daire-i Belediye Hastanesi’nin Tophane’deki binası yandı. Hastane, Ağahamamı’nda kiralanan bir eve taşındı.1894 - Pera, Galata ve İstanbul yakasında yaklaşık 800 ev, difteri, tifo, tifüs gibi salgın hastalıklara karşı aylarca dezenfekte edildi.Ekim 1894 - Su borularının onarımı tamamlandı, Pera’ya yeniden su verilmeye başlandı.

Page 19: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

36 37

HÜSEYİN HASİP BEY(2 Ekim 1853 - ?)

2 Ekim 1853’te İstanbul’da doğdu. Bedestani Mustafa Reşit Efendi’nin oğludur.

Mabeyn Tahrirat-ı Ecnebiye İkinci Kâtibi iken 10 Mayıs 1890 Altıncı Daire-i Belediye Müdürüyeti’ne atandı.

27 Temmuz 1890’da Beyoğlu Mutasarrıf vekilliğine tayin edildi. 11 Ağustos 1890 tarihinde de Beyoğlu Mutasarrıfı oldu.

1895’te Posta ve Telgraf Nazırlığına getirildi. 1 Ağustos 1908’da II. Meşrutiyet hazırlıkları sırasında görevinden alındı.

Dönemi: 10 Mayıs 1890 - 27 Temmuz 1890

Page 20: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

38 39

MACİT BEY(11 Şubat 1842 - 1917)

11 Şubat 1842’de Kütahya’da doğdu. Babası, Keçecizade Re-şat Efendi’dir.

2 Temmuz 1865’te Maarif Nezareti’nde kurulan Tercüme Cemiyeti’nde çalışmaya başladı. 27 Ekim 1867’de Matbuat-ı

Ecnebiye Müdürlüğü’ne terfi etti.

08 Ağustos 1890 - 24 Şubat 1893 tarihleri arasında, Matbuat-ı Ecnebiye Müdürlüğü görevi devam ederken 6.

Daire-i Belediye Dairesi Müdürü olarak atandı, her iki görevi birlikte yürüttü.

Devletin en sıkıntılı dönemlerinden birinde, çoğu zaman ma-aşını bile alamadan birçok devlet görevini bir arada sürdüren

Macid Bey, 1917’de vefat etti.

Dönemi: 8 Ağustos 1890 - 23 Şubat 1893 Kasım 1890 - Mühendis Sikati 6. Daire haritasını çıkarttı. 1891 - Kumbaracı Sokak’la Pera Caddesi’nin kesişme noktasındaki, aralarında Hotel de Angleterre, Testa Evi ve Kumbari Efendi’nin konağı da bulunan binaların, caddenin genişletilmesi için kamulaştırılması gündeme geldi. Şubat 1891 - 8 maddelik yangın yönetmeliği yayınlandı.1891 - Çok sayıda boş arsanın bulunduğu Yazıcı Sokağı (Serdar-ı Ekrem Caddesi) kagir yapılaşmaya açıldı ve burada büyük bir inşaat faaliyeti başladı.1892 - Galata rıhtımlarının (Tophane - Köprü) yapımına başlandı.

Page 21: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

40 41

MEHMET ALİ BEY(1843 - 14 Şubat 1918)

Beylerbeyi

1843’te İstanbul’da doğdu. Babası, Yıldız Sarayı teşrifatçıla-rından, Selanik Hanedanı’ndan İbrahim Paşa’dır.

Şevket Bey’in kızı Zekiye Hanım’la evlendi. Oğlu Yusuf Celal Bey, kızı Refia Hanım’dır. II. Meşrutiyet’ten hemen öncesine kadar, 13 sene gibi uzun bir süre 6. Daire-i Belediye Reisliği

görevini yürüttü.

14 Şubat 1918 tarihinde vefat ederek Beylerbeyi’nde aile me-zarlığına gömüldü.

Dönemi: 12 Temmuz 1895 - 07 Eylül 1908 Ekim 1895 - Birinci, altıncı ve onuncu belediye daireleri sınırlarında görülen çiçek hastalığı salgını için tedavi ve önleme ça-lışmaları yapıldı.1895 - Galata rıhtımlarının inşaatı bitti ve 758 metre uzunluğundaki rıhtım hizmete açıldı.1895 - Pera Caddesi parke taşlarla yenilendi. Buradan çıkan kaplamaların yan sokakların kaplanmasında kullanılmasına karar verildi. 1896 - 2. Abdülhamit’ın doğum günü için Pera aydınlatıldı. 1898 - Kayzer’in Alman kulübü Teutonia’ya ziyareti nedeniyle, Yüksekkaldırım Caddesi kaldırım taşları ile döşendi.1898 - Pera Caddesi’nin genişletilmesine devam edildi, bu amaçla aralarında Latin Çıkmazı’yla Blumberg evi arasındaki bazı dükkanların temizlenmesi için kamulaştırmaya gidildi. Aynı yıl St. Antoine’ın karşısındaki Leonardo Evi adlı apartmanın da yasal çizgiyi aştığı için yıkılacağı duyuruldu.Ağustos 1898 - Caddeye taşan Leonardo Apartmanı ve yanındaki binanın cepheleri kesildi.1898 - Yola taştığı için yıkılan eski yapıların yerine, modern binalar ve şık dükkanlar yapılmaya başladı. Palais de Crystal (Kristal Palas) da eski olması nedeniyle yıkıldı ve yerine yeni bina inşa edilmeye başladı.1898 - Tüm bu yıkımlar neticesinde Galatasaray - Tünel arası genişletilerek, Galatasaray -Taksim arasındaki ölçüye getirildi.Ağustos 1898 - Beyoğlu Cadde-i Kebiri’nin Yeniçarşı Caddesi’yle Beyoğlu Mutasarrıflığı Dairesi arasındaki köşede bulunan dört dükkanın istimlaki gündeme geldi. Kasım 1900 - Beyoğlu caddesinden Tarlabaşı’na kadar olan Misk Sokağı’nın kaldırımları tamir edildi. Ağustos 1901 - Otel, han, kahvehane, kıraathane, fırın, bekar odaları, hamam, tuvalet, iskelelerde sağlık taraması yapıldı, farelerle mücadele edildi, birçok kişi muayeneden geçirildi.Mart 1905 - Çiçek salgını için aşı seferberliği başlatıldı, aşı olmayanlardan ceza alındı.Ekim 1906 - Beyoğlu’nda Bursa sokağı köşesinden Parmakkapı Caddesi’ne kadar olan kaldırıma parke döşendi.Kasım 1906 - Altıncı Daire-i Belediye için Avrupa’dan iki adet temizlik makinesi getirildi. 1 Ağustos 1908 - Karikopoulo tarafından bestelenen Anayasa Marşı, ilk defa Beyoğlu Belediyesi bahçesinde çalınarak söylendi.

Page 22: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

42 43

FERİT BEY (VEKİL)(8 Eylül 1908 - 14 Ekim 1908)

BAHA BEY (VEKİL)(14 Ekim 1908 - 14 Aralık 1908)

1908 - Linardi (bugün Eski Çiçekçi) sokağındaki genelevler kapatıldı. Kasım 1908 - Terkos şirketiyle sözleşme yenilendi.

Page 23: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

44 45

HACI İHSAN BEY(?)

23 Ağustos 1873’te Trablusgarb Meclis Baş Kitabeti’ne edildi.

2 Şubat 1909 tarihinde vekaleten atandığı 6. Daire-i Belediye görevine, 22 Mayıs 1909’da asaleten tayin oldu ve 31 Mayıs

1911 tarihine kadar görevde kaldı.

Dönemi: 2 Şubat 1909 (vekil), 22 Mayıs 1909 - 31 Mayıs 1911 (asil) Kasım 1909 - Cisr-i Atik’in Çeşme meydanından Altıncı Daire-i Belediye’ye kadar kaldırımlar tamir edildi.1910 - İstanbul’un ve Pera’nın sorunlarından biri olan 4.500 başıboş köpek Hayırsız Ada’ya sürüldü. Ocak 1910 - Dördüncü ve Altıncı Belediye bölgelerinin gaz ile aydınlatılması için Şehremini Rıdvan Paşa ile Frans Simon ara-sında mukavele yapıldı.Mart 1910 - İstanbul Belediye bütçeleri yetersiz kaldığı için borç talep edilmesi üzerine, Haliç Köprüleri ve Paşabahçe gaz de-poları gelirleri karşılığında 1.100.000 lira borçlandırılarak Şehremaneti’ne devredildi. 9 Mayıs 1910 - İstanbul elektrikli tramvay şebekelerinin ihale ilanı yayınlandı.14 Ekim 1910 - Altıncı Daire-i Belediye Hastanesi, Müessesat-ı Sıhhiye-i Hayriye’ye devredildi. Yaralılar dışında da hasta ka-bul ettiği için adı “Beyoğlu Zükur (erkekler) Hastanesi” oldu. Günümüzde, Sağlık Bakanlığı’na bağlı Beyoğlu Devlet Hastanesi olarak hizmet vermektedir.22 Aralık 1910 - Elektrikli Tramvay için imtiyaz verildi. Mart 1911 - Galata’da emlak sakinleri tarafından denizden doldurulan mahallerin haritası çıkarıldı.1911 - Postacılar Sokağı’ndaki 16 ve 18 no’lu evler tek bina halinde getirildi. “Uygunsuz” sayılan kişilerce işgal edilmiş olan bu iki ev A. Gallerini kardeşler tarafından, 4.000 lira karşılığında, ikişer daireli, dört katlı, altında deposu bulunan bir binaya dönüştürüldü.

Page 24: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

46 47

FEVZİ PAŞA, AZİMZADE MEHMET

(1858 - ?)

1858’de Şam’da doğdu. Şam eşrafında, Türk asıllı Azimzade ailesinden Mehmet Ali Paşa’nın oğludur.

Şam’da okudu. Muhtelif memurluklarda ve belediye reisliğin-de bulundu. 1911 de İstanbul Meclisine Şam Mebusu ve Bi-

rinci Reis Vekili seçildi. Yine o sırada Gazi Ahmet Muhtar Paşa kabinesine Evkaf Nazırı oldu. Kabinenin istifasından sonra

tekrar Şam’dan seçildi.

Dönemi: 04 Haziran 1911 - 05 Ocak 1913 1912 - Eski Galata köprüsünün yerine Karaköy-Galata arasında 700.000 Osmanlı altınına mal olan demir köprü yapıldı.

Page 25: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

48 49

1913 - Eletrikli tramvaylar Cadde-i Kebir’de sefer yapmaya başladı. Taksim-Şişli seferleri eklendi.1913 - Pera Tapu Sicil Müdürlüğü kuruldu.5 Ekim 1913 - Tünel-Şişli tramvay hattının havai elektrik tesisatının yakınından geçen Tatavla - Şişli Polis Merkezi’ne ait tele-fon hatlarının kabloları bir kazaya sebebiyet vermemesi için kaldırılmasına dair karar çıktı.25 Ocak 1914 - İlk elektrikli tramvay Galata köprüsünden geçti.Şubat 1914 - Elektrikli tramvay Karaköy - Ortaköy arasında seferlere başladı.1914 - Pera Spor Kulübü (1923’ten sonra Beyoğlu Spor Kulübü) kuruldu.1915 - Kurşundan Fransız askerleri sattığı için Bon Marche mağazası polis tarafından basıldı.1916 - Tepebaşı’ndaki Pathe sineması Belediye adını aldı.25 Mart 1917 - Beyoğlu Nisa Hastanesi, Sıhhiye Müdüriyetince idare edilmek üzere İstanbul vilayetine devredildi.1917 - Galata’daki esrar kahveleri kapatıldı.1919 - Tünel’e paso ile binilmeye başlandı.1919 - Belediye sineması Anfi adını aldı.Mayıs 1920 - Beyoğlu Daire-i Belediyesi’nde Düvel-i Mütelife Mürakaba-i Matbuat Heyeti ve sansür memurları çalışmaya başladı.Ağustos 1919 - Sinema ve tiyatro biletlerinden Darülaceze için belli bir yüzde kesilmeye başlandı.16 Mart 1920 - İtilaf Kuvvetleri İstanbul’u işgal etti. Birçok kamu binası karargah haline getirildi; “İstanbul’un işgali sırasında İngiliz kuvvetlerinin postahane, Harbiye Nezareti, Bahriye Nezareti, Mızıka Bölüğü, Jandarma Zabit Mektebi ve sarayların tama-mını işgal ettiği; Kuva-yı Milliye’nin dağıtılması; Rum ve Ermeni çocuklarının halkı korkutmak için bağırdıkları; İngilizlerin bazı şahısları tutukladıkları, hükümetin Kuva-yı Milliye ile ilişkisinin kesilmesi ve diğer hususlar...” memurlar tarafından rapor edildi.1920 - Genelevlerin bir kısmı Abanoz sokağına taşındı.1920 - Tünel ücretleri 1. mevki için 3,75 kuruş, 2. mevki için 2,50 kuruş oldu.15 Haziran 1922 - İşgal kuvvetleri komutanlığınca teklif edilen Bakırköy - İncirli, Topkapı - Maltepe, Yedikule - Bakırköy, İn-cirli - Ayastefanos (Yeşilköy), Şişli - Maslak, Taksim - Sıraselviler, Hasköy - Kasımpaşa, Taksim - Dolmabahçe, Maslak - Ta-rabya, Gülhane, Maçka - Dolmabahçe yollarının yapımında kapalı zarf usulü münakaşa yapılması, müttefiklere yetki verilmesi Şehremaneti’nce kabul edildi.8 Temmuz 1928 - Taksim meydanında İtalyan heykeltraşı Pietro Canonica’nın eseri olan Cumhuriyet anıtı (maliyeti: 140.000 Türk Lirası) dikildi.

Page 26: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

50 51

Page 27: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

52 53

1 Haziran 1930 - Karaköy Köprüsü’nden geçiş ücretsiz oldu.1931 - Beyoğlu’nda otobüs seferleri başladı.1933 - Cumhuriyet’in 10. Yıldönümü Beyoğlu’nda görkemli bir şekilde kutlandı.1933 - Taksim Belediye Gazinosu açıldı.1934 - İstanbul Belediyesi’nin hazırladığı “İstanbul Şehir Rehberi”nde Cadde-i Kebir, İstiklal Caddesi olarak gösterildi.1934 - Nazi Almanyası’ndan kaçıp Türkiye’ye sığınan Musevi göçmenler Hasköy ve Balat’ta yerleştirildi. Haziran 1934 - İstanbul sinemaları ile Belediye arasında çıkan bir ihtilaf yüzünden Beyoğlu sinemaları kapandı. Ağustos’ta ihtilaf çözüldü ve sinemalar yeniden açıldı. 13 Haziran 1935 - Yeni çıkan bir yasa, din adamlarına ibadet yerlerinin dışında dinsel giysi giymelerini yasakladı.1937 - Karaköy’de Yolcu Salonu ve Liman Lokantası inşa edilmeye başlandı.Mayıs 1937 - İstanbul Belediyesi, eşek ve develerin sokaklardan geçmelerini yasakladı.1938 - Madam Atina’nın randevu evi kapatıldı. 1939 - Taksim Gazinosu’nun inşaatı başladı.1940 - Taksim Gazinosu’nun inşaatı 367.214 TL’lik bir harcama ile tamamlandı. 1940 - Taksim Kışlası yıkıldı.1940 - Şahkulu Bostan sokağında Beyoğlu Evlendirme Dairesi’nin (bugün Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi) inşaatı başladı.1941 - Kapalı olan Taşkızak tersanesi yeniden açıldı.1942 - Şehir Tiyatrosu’nun Komedi Kısmı Anfi Tiyatrosu’na taşındı.1942 - Beyoğlu’nda da ekmek karneye bağlandı. 1942 - Taksim’de İnönü Gezisi açıldı.1946 - Dr. Lütfi Kırdar Taksim’deki Atatürk Kültür Merkezi’nin temelini attı.1947 - Dolmabahçe’de İnönü Stadı açıldı.1954 - Büyük Ziba sokağındaki genelevler kapatıldı. 1954 - Şehsuvar Mescidi yeniden yaptırıldı. 1956 - Şehir Tiyatrosu’nun Komedi Kısmı olarak bilinen eski Anfi tiyatrosu yıkıldı.1958 - Çevre binalar yıkılarak Karaköy Meydanı açıldı. 1958 - Tophane’deki Yamalı Baba Hamamı yıkıldı.

1958 - Galata yıkımlarında Haraççı Sokağı (eski Domuz Sokağı) haritadan silindi.1958 - Galata yıkımlarında Rum Sotiros Hristos kilisesi yıkıldı.1959 - İstanbul Opereti topluluğu İstanbul Tiyatrosu adını aldı.1959 - Beyoğlu sokaklarının temizliği ihaleye verildi.1960 - Aydın Gün İstanbul Şehir Operası’nı kurdu. 1964 - İstanbul İl Meclisi Divanına verilen bir önerge ile İstanbul’da Rum adları taşıyan semt ve sokakların Türkçeleştirilmesi istendi. Dolayısı ile Galata Karaköy, Samatya Kocamustafapaşa oldu.1964 - Abanoz sokağındaki genelevler kapatıldı. 1964 - Karaköy yer altı geçidi açıldı.1964 - Galata Kulesi İstanbul Belediyesi tarafından 2. Mahmud dönemindeki şekline göre onarıldı.1965 - Galatasaray Hamamı onarımdan geçirilip bugünkü halini aldı.1965 - Galatasaray Hamamı büyük bir tamirden geçti.1967 - Galata Kulesi onarıldı.1967 - Lüks Nermin’in randevu evi kapatıldı.1967 - Galata Kulesine asansör yerleştirildi. 1968 - Fuhuş yuvası oldukları saptanan 170 otel kapatıldı.1969 - Atatürk Kültür Merkezi açıldı.1969 - İstanbul Şehir Operası Taksim’deki Kültür Sarayı’na (adı sonradan Atatürk Kültür Merkezi oldu) taşındı.1971 - Tünel buharlı olmaktan çıkıp elektrikli oldu.1972 - Yangından sonra onarılan Atatürk Kültür Merkezi yeniden açıldı.1973 - Ünlü Londra Barı’nın bulunduğu bina yıkıldı, onun yerine 1978’de Galatasaray İş Hanı inşa edildi.1975 - Galata Mevlevihanesi, Divan Edebiyatı Müzesi oldu.1979 - Park Oteli yıkıldı.1980 - Fuhuş yuvası olarak çalışan 101 otel kapatıldı, 200’den fazla randevu evi basıldı.1980 - İstiklal Caddesi’nin Galatasaray-Tünel arasındaki kısım ve Galata kulesi çevresi Beyoğlu sit sınırları içine alındı.1981 - Taksim’de Atatürk Kitaplığı açıldı.1982 - Büyük Hendek Caddesi’ndeki Kenesset Sinagogu kapatıldı ve bir yıl sonra spor salonuna dönüştürüldü.

Page 28: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

54 55

HALUK ÖZTÜRKATALAY(1943 - )

27 Şubat 1943 tarihinde Mardin’de doğdu. Adana Yapı Ensti-tüsü Lisesi, Sultanahmet Tekniker Okulu, Ankara Yüksek Tek-niker Okulundan mezun olduktan sonra 1983’te Milli Eğitim Bakanlığı formasyon diplomasıyla İnşaat Mühendisi oldu.

Mesleki kariyerine, 1961- 1964 Ali Sami Yen Stadı İnşaatı’nda surveyan olarak başladı. Karayolları Genel Müdürlüğü’nde

Şantiye ve Şube Şefi olarak çalıştı. İstanbul Çevre Yolları ve Boğaz Köprüsü Merkez Şube Şefliği yaptı.

1984 yılındaki yerel seçimlerde Anavatan Partisi’nden seçile-rek Beyoğlu Belediye Başkanı oldu.

Evli ve üç çocuğu olan Haluk Öztürkatalay, Sarıyer Uyum Yapı Kooperatifi Başkanı ve sahibi olduğu Askent Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak çalışma hayatına de-

vam etmektedir.

Dönemi: 25 Mart 1984 - 16 Mart 1989 (ANAP) 1986 - Tarlabaşı’nın büyük bir kısmı yıkıldı, 368 bina istimlak edildi.1986 - Beyoğlu Evlendirme Dairesi Taksim gezisine nakledildi.1986 - Beyoğlu Belediyesi’nin bir kararı ile Beyoğlu simitçilerine tek tip elbise giydirildi.1987 - Beyoğlu Belediyesi’nin aldığı bir kararla simitlere bandrol takıldı.1987 - Beyoğlu Belediyesi, 3820 gecekondu sahibine tapu verdi.1987 - 1988 - Eski Evlendirme Dairesi, onarılarak yeniden hizmete açıldı.1987 - 1988 - Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi açıldı. 15 Kasım 1987 - Piyalepaşa Sosyal Konutları Parkı açıldı.1988 - Perşembepazarı Rıhtımı düzenlendi.1988 - Haliç çevre düzenleme ve yeşil alan çalışmaları tamamlandı.1988 - Çiçek Pasajı Yaşatma ve Güzelleştirme Derneği’nin ve Beyoğlu Belediyesi’nin katkıları ile onarılan Çiçek Pasajı açıldı.1988 - Çırağan Sarayı’nın duvarları yıkıldı.1988 - Beyoğlu Belediyesi’nin Sanat Galerisi’nde bir “Fotoğraflarla Beyoğlu” sergisi açıldı.1988 - Beyoğlu Belediyesi, 150 gecekondu sahibine tapularını dağıttı.1988 - Beyoğlu Belediyesi francala ekmek satışını yasakladı.

Page 29: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

56 57

HÜSEYİN ASLAN(1951 - )

1951’de Sivas’ta doğdu. İlk ve orta öğrenimini Sivas’ta, lise öğrenimini İstanbul’da tamamladı.

1977’de girdiği Atatürk Eğitim Enstitüsü’ndeki eğitimini yarıda bıraktı ve çalışma hayatına girdi. 1984 - 1989 yılları arasında SHP adına Beyoğlu Belediyesi Meclis Üyesi olarak

görev yaptı. 1989- 1994 dönemi Beyoğlu Belediye Başkanlığı görevini yürüttü.

Evli ve iki çocuk babası olan Hüseyin Aslan, dış ticaret alanın-da faaliyet göstermekte ve CHP Genel Merkezi Parti Meclisi’nde

yedek üye olarak siyasi hayatına devam etmektedir.

Dönemi: 26 Mart 1989 - 27 Mart 1994 (SHP) 1989 - Gökkafes inşaatı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi inşaat sınırlarının dışına taşıldığı gerekçesiyle mühürlendi. Beyoğlu Belediyesi tarafından plan tadilatı yapılarak 1983 tarihinde verilen ilk yapılaşma koşullarına geri dönüldü.1990 - İstiklal Caddesi yayalaştırıldı.1990 - Tramvay yeniden İstiklal Caddesi’ne çıktı.1993 - Gümüşsuyu’ndaki Park Otel’in 8 katı geçen katları yıkıldı.1990 - Hasköy’deki Piri Paşa Hamamı kapatıldı. 1992 - Kasımpaşa’da Küçük Hamam - Çatma Mescit Hamamı kapatıldı.

Page 30: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

58 59

NUSRET BAYRAKTAR (1951 - )

1 Ocak 1951’de Rize’nin Ardeşen ilçesinde bulunan Armağan köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, ortaokulu Ardeşen’de, liseyi Rize’de tamamladı. Y.Ü Makine Fakültesi’nden, 1976’da Maki-

ne Mühendisi olarak mezun oldu.

Siyasi etkinliğine, 1971 -1975 yıllarında, çeşitli Gençlik Teşkilatlarında üyelik ve başkanlık yaparak başlayan Nusret Bayraktar’ın bu alandaki etkinliği, 1984 yılında RP Beyoğlu

Belediye Başkan adaylığı ile devam etti. 1993 - 1994 yılların-da RP Beyoğlu İlçe Başkanlığı, 1994 - 1999 yıllarında Beyoğlu Belediye Başkanlığı, 2001 - 2002 AK Parti İstanbul İl Kurucu

Yönetim Kurulu üyeliği yaptı.

İstanbul 1. Bölge’den, 3 Kasım 2002’de 22. Dönem, 22 Tem-muz 2007’de de 23. Dönem AK Parti Milletvekili seçilen Nusret

Bayraktar, evli ve dört çocukludur.

Dönemi: 30 Mart 1994 - 18 Nisan 1999 (RP) 1994 - Mustafa Ağa Çeşmesi ve Hamidiye Çeşmesi restore edildi.1994 - Halka eğitim, sağlık, kültür ve sosyal hizmetleri doğrudan vermek üzere açılan semt konaklarından ilki olan Piyalepaşa Semt Konağı açıldı.1995 - Cihangir Güzelleştirme Derneği ve Beyoğlu Belediyesi işbirliğiyle Cihangir Parkı inşa edildi.1996 - Habitat 2 Kent Zirvesi için Beyoğlu’nda geniş çaplı zemin yenileme ve çevre düzenlemesi yapıldı.1996 - Tarihi eser belgeleme çalışmaları yapıldı. 1996 - Kıbrıs Barış Parkı açıldı, ağaçlandırma ve park düzenlemeleri yapıldı.1996 - Taksim meydanında otomatik bir “umumi wc” kuruldu.1996 - Eski Ahududu Sokağı, Sadri Alışık Sokağı oldu.1996 - İstiklal Caddesi’nin döşeme taşları yenilendi.1997 - Örnektepe Parkı açıldı.1997 - ÇEVKO ve Beyoğlu Belediyesi, Beyoğlu sınırları içindeki tüm işyerlerinin atıkları için geri dönüşüm projesi başlattı.1997 - Örnektepe semtinde poliklinik, semt konağı ve muhtarlık komleksi inşa edildi.1998 - Piripaşa Semt Konağı açıldı.

Page 31: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

60 61

KADİR TOPBAŞ(1945 - )

1945 yılında Artvin / Yusufeli’de doğdu. Üç aylıkken ailesiyle İstanbul’a geldi. Orta öğrenimine Işık Lisesi’nde başla-

yıp İstanbul İHL’de tamamladı. 1972 yılında M.Ü. İlahiyat Fakültesi’nden, 1974 yılında Mimar Sinan Güzel Sanatlar

Üniversitesi Mimarlık Bölümünden mezun oldu. Doktora tezini, İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi ve Arkeoloji Bölümü’nde

“Hidiv Kasrı ve Boğaziçi sivil mimarisindeki yeri” konusunda tamamladı.

1999 yılında Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na seçildi. 28 Mart 2004 tarihinde yapılan yerel seçimlerde AK Parti’den aday oldu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na seçildi.

Kadir Topbaş, evli ve üç çocuk babasıdır.

Dönemi: 18 Nisan 1999 - 28 Mart 2004 (AK Parti) 1999 - Beyoğlu Belediyesi web sitesi açıldı.2000 - Beyoğlu’nda bulunan tarihi çeşmelerin röleveleri çıkarıldı, restorasyon için gerekli izinler alındı.2001 - Beyoğlu tarihindeki önemli olaylar ve kişilerle ilgili mekanlara bilgilendirme plaketleri yerleştirilmeye başlandı. 2001 - Beyoğlu’ndaki görüntü kirliliğini ortadan kaldırmak için tasarlanan Güzel Beyoğlu projesi başlatıldı.2001 - Örnektepe Semt Konağı açıldı.2001 - Beyoğlu Spor Kompleksi ve Şişhane yüzme havuzunun projeleri hazırlandı.2001 - Beyoğlu’nun jeolojik ve jeoteknik etüd çalışmaları yapıldı.2001 - 2003 - Beyoğlu’nun tarihi eser envanteri çıkarıldı ve dijital ortama aktarıldı.2001 - Beyoğlu’nda bulunan tarihi çeşmelerin 6 tanesinin restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2002 yılında tamamlandı.2002 - 1000 öğrenci kapasiteli Yaz Spor Okulu açıldı.2003 - Güzel Beyoğlu projesi kapsamında seçilen 220 binadan 205 tanesinin temizlik ve boyası tamamlandı. 2003 - Tarihi eserlerin tespit ve belgeleme çalışmaları devam etti.2003 - Muhtarlık binalarının yenilenmesi kapsamında, Kalyoncukulluk ve Kamerhatun muhtarlık binaları tamamlanarak faali-yete geçti. Diğer muhtarlık binalarının proje çalışmaları devam etti.2003 - 2004 - Kadir Topbaş ve TAÇ Vakfı’nın hazırladığı “Geçmişten Günümüze Beyoğlu I-II” adlı eser yayınlandı.2004 - Kasımpaşa Sosyal Tesisleri açıldı.

Page 32: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

62 63

Dönemi l : 28 Mart 2004 - 2009 / Dönemi l l : 2009 - (AK Parti) 2004 - İlköğretim ve lise öğrencileri için kurulan Kefken Çevre Yaz Kampı açıldı.2004 - Bademlik ve Kadımehmet Semt Konağı açıldı.2005 - Talimhane yeniden düzenlendi ve trafiğe kapatıldı. 2005 - Kasımpaşa’da, tarihte Tabakhane Meydanı olarak bilinen meydan, aslına sadık kalınarak modern bir düzenlemeyle Kı-zılay Meydanı adıyla yeniden açıldı. 2005 - Güzel Beyoğlu projesi kapsamında, büyük çoğunluğu tarihi yapı olan 3500 civarında binada, dış cephe bakım, onarım, restorasyon, düzenleme çalışmaları tamamlandı.2005 - Kasımpaşa Stadı ve yüzme havuzu hizmete açıldı. 2005 - Taksi durakları modernize edildi.2005 - Beyoğlu Dergisi yayın hayatına başladı. 27 Eylül 2006 - Tophane Semt Konağı açıldı.2006 - Akıllı Kent Otomasyon Sistemi (AKOS) projesi hayata geçirildi.2006 - Korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili işlemleri ve uygulamaları yürütmek, denetimlerini yap-mak üzere Beyoğlu KUDEB kuruldu. 2007 - Beyoğlu Gençlik Merkezi hizmete açıldı. 2007 - Tarlabaşı Yenileme Projesi’nin ihalesi gerçekleşti, proje tasarımı başladı.2007 - Tarihi Balık Pazarı yenilendi.2008 - Dolapdere Semt Konağı açıldı.2008 - Beyoğlu’nun Belleği projesinin uygulanmasına başlandı. Beyoğlu’ndaki önemli eski kurumların bulunduğu ve önemli kişilerin yaşadığı binalara, bu bilgileri içeren plaketler çakılmaya başlandı.2008 - Aynalıkavak, Yenişehir, Okmeydanı Semt Konağı inşa edildi ve açıldı.2008 - TURSAK Vakfı ve Beyoğlu Belediyesi, “Yeşilçam Ödülleri” etkinliğinin ilkini gerçekleştirdi. 2008 - Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi yenilendi. 2008 - Turabibaba Tekkesi, aslına uygun olarak yeniden inşa edildi ve Turabibaba Kütüphanesi olarak hizmet vermeye başladı.

AHMET MİSBAH DEMİRCAN(1967 - )

1967 yılında Kasımpaşa’da doğdu. İlk öğrenimini Piyalepaşa İlk Öğretim Okulu’nda tamamladıktan sonra 1987 yılında

Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nden mezun oldu. 1992 yılında Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans eğitimini bitirip yine aynı üniversitede Siyasi Tarih ve Uluslararası İliş-

kiler alanlarında yüksek lisans yaptı.

Profesyonel iş hayatına turizm alanında rehber olarak başladı. Turizmin değişik dallarında tecrübe kazandıktan sonra özel bir

turizm firmasında genel müdür oldu.

Sivil toplum kuruluşlarıyla da ilişkisi MÜSİAD’ın Dış İlişkiler ve Teşkilatlanma Komisyonu’nda görev almasıyla başladı. Aka-

binde Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği’nde (TURSAB) değişik görevler üstlendi.

AK Parti Genel Merkez Turizm Komisyonu’nda Başkan Yardım-cısı sıfatıyla turizm politikalarının oluşmasında görev aldı. 3 Kasım 2002 genel seçimlerinde İstanbul 2. bölgeden 16. sıra

milletvekili adayı oldu.

28 Mart yerel seçimlerinde Beyoğlu Belediye Başkanlığı’na AK Parti’den aday oldu ve Belediye Başkanı olarak seçildi. İngiliz-ce ve Arapça bilen Ahmet Misbah DEMİRCAN, evli ve üç çocuk

babasıdır.

Page 33: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

64 65

2008 - Önceki dönemlerde başvuru ve onay işlemleri biten 32 tarihi çeşmenin restorasyonu tamamlandı.2008 - Aynalıkavak Sosyal Tesisleri açıldı.2009 - Semt konaklarında 6500 kursiyere sertifika verildi.2009 - Halıcıoğlu Sağlık Ocağı açıldı.2010 - Cadde ve sokakları anında bakım ve onarımdan geçirecek 6 adet acil müdahale aracı hizmete girdi.2010 - Hacıahmet Semt Konağı’nın temeli atıldı.2010 - Beyoğlu Belediyesi Kültürlerarası Diyalog günleri ilk kez yapıldı. 2010 - Yenişehir ve Fetihtepe Semt Konakları hizmete girdi.2011 - Beyoğlu Belediyesi Cihangir Sanat Galerisi ve Çocuk Sanat Atölyeleri açıldı.2011 - Türvak Sinema ve Tiyatro Müzesi Kavacık’taki mekanından Beyoğlu’na taşınarak Yeşilçam’a kavuştu.2011 - 17 yıldır bir imar planı olmayan Beyoğlu için Koruma Amaçlı İmar Planı hazırlandı. 2011 - 7 yıldır hizmet veren Gençlik Merkezi Şişhane’deki yeni binasına taşındı.2012 - Tarlabaşı’nı yeniden hayata döndürecek projede iskeleler kuruldu, ilk binaların yapımına başlandı.2012 - Beyoğlu’nda ikinci kentsel dönüşüm Örnektepe’de başladı.2012 - Okmeydanı imara açıldı. Bölgenin 1/5000’lik ve 1/1000’lik Nazım İmar Planları İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisi’nde oy çokluğuyla kabul edildi.2012 - Marmara Belediyeler Birliği tarafından verilen Altın Karınca Belediyecilik Ödülleri’nde Beyoğlu Belediyesi 3 ayrı ödül kazandı.2012 - Beyoğlu dünyanın 5 akıllı belediyesinden biri oldu. (Vatandaş Başkanı Projesi/Smart City Expo-Barcelona).

Page 34: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra

Bu sergi, Beyoğlu Belleği tarafından hazırlanmıştır. Editör: Dilek Can

Grafik&Tasarım: Savaş Kesici

Page 35: Altıncı Daire’den Beyoğlu Belediyesi’nebellek.beyoglu.bel.tr/download/155_Yil_Katalog.pdf1846’da Divan-ı Hümayun tercümanlığı, 1851’de Hariciye katipliği, daha sonra