Top Banner

Click here to load reader

8

Algemeen Handelsblad

Jan 22, 2023

Download

Documents

Khang Minh
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Algemeen Handelsblad

HET WEER VAN HEDEN

U3DE JAARGANG

No. 37046: Acht bladzijden Directeur: Mr. H. M. Planten.

plcwpc Jlmstcrfcomsc^c @o«rötït

ALGEMEEN HANDELSBLAD Dinsdag 12 Maart 1940

« OCHTENDBLAD « ABONNEMENTEN PER KWARTAAL,

PER MAAND EN PER WEEK.

ÜIROUEM. AMSTfcKLMM H 3000 - POSTGIRO 80 TELEFOON LOC 30404 INTERLOCAAL R 0423

Uitgave van hit „Algemeen Handelsblad" N. V. N.Z. Voorbu gwal 234-240, Amsterdam (Q.

Hoofdredacteur: D. J. von Balluseck.

MOSKOU WIJZIGT ZIJN EISCHEN Het zou niet langer aanspraak maken op Wiborg, Petsamo en bepaalde deelen

der Mannerheimlinie

FINNEN NOGMAALS BIJ MOLOTOV

PARIJS, 11 Maart. (Reuter). De Sowjetregeering zou volgens hier ontvangen betrouwbare inlichtingen heden, bij de voortzetting der onderhandelingen, de aan Finland aangeboden vredesvoorwaarden aanzienlijk heb­ben gewijzigd.

Verklaard wordt, dat Moskou zijn eischen inzake de overgave van Wiborg en Petsamo zou hebben laten varen en er ook in zou hebben toegestemd bepaalde gedeelten van de Mannerheimlinie in Finsche handen te laten.

Havas meldt uit Helsinki, dat de Finsche delegatie Maandag­middag twee uur nogmaals door Molotov is ontvangen.

Volgens in de Finsche hoofdstad ontvangen berichten zouden de twee partijen nog niet tot overeenstemming zijn gekomen, geen enkele beslissing is nog genomen.

De balans helt op het oogenblik niet méér over naar de zijde van den vrede dan naar die van de voortzetting van den oorlog.

Men bezit te Helsinki nog geen enkele officieele of officieuze aanduiding omtrent den aard der onderhandelingen te Moskou.

Finland zal eventueel strijd voortzetten

In een telefonisch onderhoud uit Helsinki met een vertegenwoordiger van U. P. te Stockholm, sprak de Finsche minister van buitenlandsche zaken, Tanner, nogmaals tegen, dat de Finsche gedelegeerden reeds uit Moskou naar Helsinki onderweg zijn.

De delegatie was hedenavond naar hij mededeelde nog te Moskou.

Tanner verklaarde, dat de strijd aan het front aan alle fronten zou wor­den voortgezet, indien de Russische voorwaarden onaannemelijk waren.

Het vliegveld van Stockholm wordt sedert Dinsdag, den dag, voordat de Finnen naar Moskou vlogen, speciaal door detectives be­waakt. Journalisten worden niet tot het vlieg­veld toegelaten.

Volgens hardnekkige geruchten, die in poli­tieke kringen te Helsinki de ronde doen, zijn de neteligste kwesties, waarvoor de onder­handelaars te Moskou zich geplaatst zien, de vraag, wat er mo;t geschieden met de spoor­lijn van Wiborg naar de Russische grens, voorts het toekomstige politieke en militaire regime van Finland en die van het sohier-eiland Hangö.

In de Finsche hoofdstad, waar de bevolking volgens Havas pas Maandagmorgen uit de Waden kennis kreeg van het feit, dat het hoofd der Finsche regeering zich sedert Woensdag te Moskou m-et den vijand onderhandelt, is men verbaasd over en verward door de gebeurtenis­sen. Mea gevoelt er na een heldihaftigen strijd van drie maanden weinig voor zich over te geven aan den erfvijand en aan het bolsje­wisme.

Bij Ladogameer wederom 2000 Russen gedood

Finsch legerbericht. HflXSINKI, 11 Maart. (Havas.) Het

Flmche legerbericht meldt: Te land: Op het ijs van de Finsche Golf zijn

kleine Russische afdeelingen opgerukt, doch zij hebben zich later teruggetrokken. De vijand heeft zijn aanvallen op de kust van de baai van Viipuri voortgezet; op enkele punten maakte hij onbelangrijke vorderingen, Plaat-

Op andere bladzijden: FOTO-PAGINA Blz. 8

LAATSTE BERICHTEN — Blz. 7

Sport Blz. 4 Kerknieuws Amsterdam Beurs en Nijverheid

Blz. 4 Blz. 4 Blz. 5

Uit de Londensche City — Blz. 5 Handelsberichten Blz. 5 Staatscourant Blz. 5 Buitenlandsche Beurzen — Blz. 5 New York seint.... Blz. 6 New Yorksche Beurs Blz. 6 Amerikaansche Markten — Blz. 6 Uitvoeringen enz. Blz. 8

selijke vijandelijke aanvallen tusschen de baai en de Vuoksi zijn afgeslagen, zeven tanks wer­den vernield. Een vijandelijke aanval in de richting van Paakala en Pollakkale is door de Finsche artillerie tot staan gebracht, evenals een aanval bij de Taipale. Op andere deelen van de landengte vooral bedrijvigheid van de artillerie.

Ten noordoosten van het Ladogameer heeft de vijand na krachtige artillerievoorbereiding een eiland van den Pitkaranta-archipel bezet. Een aanval in de richting van Pitkaranta en Uoma werd afgeslagen. Te Kollanjoki duurde de strijd den geheelen dag; de vijand verloor meer dan tweeduizend man aan dooden. Vijan­delijke aanvallen in de richting van Kuhmo en Salla zijn afgeslagen.

In de lucht: De Finsche luchtmacht heeft gisteren haar verkenningsactie voortgezet. Bovendien bombardeerde zij vijandelijke con­centratiepunten en formaties en achtervolgde zij de Russische troepen op het ijs van de baai van Viipuri. Zij heeft ook ravitailleeringsco-lonnes en artillerietreinen gebombardeerd. Aan het oorlogstooneel vertoonde de Russi­sche luchtmacht in vergelijking met den vori-gen dag een groote bedrijvigheid. Vooral de achterste linies bij Rovaniemi, Kemijarvi en Kexholm werden gebombardeerd, evenals de streek van Simola en Satkijarvi. In het bin­nenland zijn eenige plaatsen tusschen Lahti, Kouvola en Frederickshamn gebombardeerd. Volgens gecontroleerde rapporten zijn acht Russische vliegtuigen neergehaald.

H a v a s m e l d t v e r d e r u i t H e l s i n k i : V a n ­daag is te Helsinki vijfmaal luchtalarm ge­maakt. Ondanks de onderhandelingen te Mos­kou blijft de militaire bedrijvigheid zeer aan­zienlijk.

Helsinki heeft nog geen beroep gedaan op

geallieerden LONDEN, 11 Maart. (Reuter.)

Downingstreet 10 heeft een verkla­ring van den volgenden inhoud ge­publiceerd :

Aangezien er een misverstand schijnt te bestaan omtrent het ant­woord, dat de eerste minister heden heeft gegeven op een vraag van Attlee in het Lagerhuis over hulp der geallieerden aan Finland, wenscht de eerste minister duidelijk te verklaren, dat nog geen verzoek van de Finsche regeering is ontvangen om meer hulp te verleenen.

HEVIGE BRAND TE RAVENSTEIN

Groot grossierspakhuis in vlammen, ook een

slagerij verwoest. (Van onzen correspondent.)

R a v e n s t e i n , 1 1 M a a r t . Hedenavond tegen negen uur is door

onbekende oorzaak brand ontstaan in het pakhuis van den heer Dekker, grossier in koloniale- en grutterswaren in de Markt­straat in het hartje van Ravenstein.

Het vuur werd ontdekit door den broer van den eigenaar, die boven het oude en zger diepe pand een vonkenzuil zag opstijgen. Nog voor hij de familie Dekker had gewaarschuwd, sliegen de vlammen fel naar buiten. In de groote voorraden olie en vet en andere lioht brandbare stoffen, die in het pakhuis lagen opgeclagen, vond het vuur veel voedsel, zoo­dat het niet lang duurde of heit gansche pand stond in lichter laaie.

De brand breidde zich weldra uit naar het winkel- en woonhuis, gelegen voor het pak­huis, en toen ontstond in de nauwe stad een enorme vuurzee, die het ergste deed vreezen. De brandweer van Ravenstein was spoedig met een motorspuit ter plaatse, maar stond machteloos tegen den brand, die zich angst­wekkend snel uitbreidde. Wat al dadelijk ge­vreesd werd, geschiedde.

Ook de belendende slagerij van den heer K. Verhoeven vatte vlam. In minder dan geen tijd stond ook dit pand in lichter laaie en fel sloegen de vlammen hoog boven het dak uit.

(Zie verder Laatste Berichten.)

DUITSCHE KRIJGSGEVANGENEN IN ENGELAND

LONDEN, 11 Maart. (Reuter.) In het Lagerhuis heeft de onderminister van binnenlandsche zaken medegedeeld, dat op 8 Maart het aantal Duitsche geïnterneerde krijgsgevangenen 257 bedroeg; dat der geïnterneerde zeelieden bedroeg op dien datum 1271.

SUMNER WELLES BIJ GEORGE VI

Een gemoedelijke ontvangst zonder ceremonieel

LONDEN, 11 Maart (United Press). Hedenmiddag om 4.20 uur arriveerde Sumner Welles, de Amerikaansche on­derminister van buitenlandsche zaken, in het Buckingham Palace, dat hij om 5.40 weer verliet.

Hij werd aan den ingang begroet door den stalmeester, kol. Piers Legh, die hem naar het vertrek voor audienties op de eerste ver­dieping geleidde. Dit vertrek is gelegen naast het studeervertrek des konings.

De eenvoud van het bezoek werd geken­schetst door de introductie van den Ameri-kaanschen gast. Hij werd den Koning aange­kondigd met de woorden: ,,Mister Sumner Welles, Sir"... De Koning noodigde Welles binnen, drukte hem de hand en herinnerde aan hun vorige ontmoetingen te Washington.

Koing George was aan zijn bureau gezeten, Sumner Welles had in een diepen fauteuil plaats genomen.

Zij onderhielden zich gedurende een half uur, waarna de Koningin binnentrad en Welles begroette Zij praatten enkele minuten en be­gaven zich daarop gedrieën door het audien-tievertrek naar de z.g. Pine Room op dezelf­de verdieping, waar de thee gereed stond op een lage tafel voor het open vuur. Terwijl allen in fauteuils waren gezeten, schonk de Koningin thee.

Het geheele bezoek vormde een scherp con­trast met het ceremonieel, dat in vredestijd in acht zou zijn genomen. In vredestijd zou Welles door den Opperceremoniemeester naar de groote audiëntiezaal zijn geleid.

Naar wordt vernomen gaf Koning Georges zijn gast een gedetailleerd beeld van de een­heid der Britten in oorlogstijd, gebaseerd op

de ervaringen des Konings tijdens zijn bezoe­ken aan alle deelen van Engeland en Schot­land. Hij trad echter niet in bijzonderheden omtrent Groot-Brittannië's oorlogsdoeleinden. Dit liet hij aan Chamberlain en Halifax over, naar wien Welles zich later begaf, vergezeld van Kennedy, den Amerikaanschen ambas­sadeur.

De diplomatieke medewerker van de „Times" schrijft: De Duitsdhers gebruiken het bezoek van Summier Welles om de vastbe­radenheid van de geallieerden te breken door te spreken van een „in elkaar gezetten" vrede. In bijna alle landen betoogen Duitsche agenten, dat hun land bereid is in een vaag en sterk verkleind gebied een schijn-Polen en een schijn-Tsjechoslowakije op te richten, van dien aard (althans zeggen zij) dat de regeeringen der geallieerden er door tevreden zullen zijn gesteld-

Er zou geen grootere beleediging of ramp kunnen geschieden dan juist dit. De geallieer­de regeeringen hebben zich verbonden om (zooals aan den heer Welles zal worden uit­eengezet) een einde te maken aan de dreiging van de Duitsche agressie, en de viijheid en levensveiligheid aan Polen en Tsjechen terug te geven. Dit zijn de minimum-eischen, welke zijn voorgeschreven door eer en veiligheid Onfortuinlijk voor hun eigen doeleinden, be­derven de Duitsche leiders hun eigen propa­ganda voor dezen in elkaar gezetten vrede door aan hun volgelingen te onthullen hoe zij een dergelijken valschen vrede zouden be­schouwen; zelf noemen zij het een „adem­pauze" om nieuwe krachten op te doen voor hun werk, dat de vernietiging van het En-gelsche en Fransohe imperium ten doel heeft. In verantwoordelijke kringen alhier maakt men zioh omtrent een dergelijken vrede geen illusies.

Dit is de opvatting omtrent den oorlog, welke de Engelsche vertegenwoordigers in het buitenland aan de neutralen geven; een Andere kan er niet zijn.

Elders in het blad wordt melding gemaakt van he tfeit dat het „logisch en waarschijn­lijk is, dat Sumner Welles tijdens zijn verblijf te Londen een onderhoud zal hebben met dr. Benesj."

He tStef. Ag. meldt uit Florence dat me­vrouw Sumner Welles na een verblijf van een week te Florence thans naar Rapallo is ver­trokken.

SLACHTOFFERS DER „O 11" BEGRAVEN

ONDER ENORME BELANGSTELLING is gisteren het stoffelijk overschot der bij de ramp van de „O 11" om het leven gekomen marinemannen ter aarde besteld. Boven: Op de begraafplaats te Nieuw-Helvoet lost een peloton een salvo als laatste eer aan hun kameraad, den sergeant-torpedomaker G. L. Logmans. Onder: De commandant der „O 11", It. t. z. 2e kl. H. A. W. Goossens (links), sprak aan het graf van den sergeant-telegrafist F. W. J.

Steenvoort, die op de Oosterbegraafplaats te Enschede ter ruste werd gelegd.

RIBBENTROPS MISSIE BEEINDIGD

Te Rome verwacht men geen sensa-tioneele gevolgen. Langdurige audien­ties in Vaticaan trekken de aandacht.

Nog een onderhoud met Mussolini

ROME, 11 Maart. (Havas.) — Minister von Ribbentrop is heden­avond te 9 uur 20 naar Berlijn ver­trokken.

Omtrent de besprekingen te Rome wordt volgens S t e f a n i officieel gemeld:

In bijzijn van graaf Ciano en ambas­sadeur Von Mackensen heeft de Duce rijks­minister van buitenlandsche zaken Von Ribbentrop ontvangen en sieh met hem ge­durende anderhalf uur op hartelijke wijze onderhouden.

De besprekingen tusschen den Duce en Von Ribbentrop hadden den internationalen toestand tot onderwerp. Zij vonden plaats in den geest van het verdrag van bondge­nootschap en de tusschen Italië en Duitsch-land bestaande overeenkomsten.

Von Ribbentrop had des middags van half vijf tot vijf uur een onderhoud gehad met zijn Italiaanschen ambtgenoot Ciano. Daarna begaven de twee ministers zich naar het Palazzo Venezia, waar zij geduren­de een uur en twintig minuten met den Duce spraken.

Vervolgens bood graaf Ciano Von Ribbentrop en diens gevolg een intiemen avondmaaltijd aan.

Vroeger in den middag had Von Ribben­trop een beleefdheidsbezoek afgelegd bij graaf Ciano. Omtrent de gesprekken welke Von Ribbentrop heeft gehad met den Paus, met Kardinaal Maglione en met den Ko-ning-Keizer, is volgens Reuter niets uit­gelekt.

De ontvangst van Von Ribbentrop door Koning Victor Emmanuel heeft te Rome groote verrassing gewekt, aangezien dit bezoek niet op het programma stond. Al­hoewel het normaal is dat een buitenland­sche minister bij een officieel bezoek door het hoofd van den staat wordt ontvangen, kent men toch in bepaalde kringen een bijzondere beteekenis toe aan het bezoek.

Volgens sommigen moest deze audiëntie demonstreeren, dat bij Kroon en regeering ten aanzien van den internationalen toe­stand volstrekte eensgezindheid bestaat.

In kringen, die met de staatssecretarie

van het Vaticaan in verbinding staan, wordt gefluisterd dat Von Ribbentrop na zijn audientie bij den Paus plotseling on­wel is geworden. Men zegt, dat de Duitsche minister juist in de antichambre van Maglione's appartement was binnengeleid, toen hij zich minder prettig gevoelde. Hij moest eenige oogenblikken gaan zitten, al­vorens hij binnenging in de audiëntiezaal, waar Maglione hem wachtte.

Geen teekenen van een zwen­king in Italiaansche

politiek. (Van onzen correspondent.)

R o m e , 1 1 M a a r t . • Over het zoo korte bezoek van von

Ribbentrop blijven de officieele berichten uiterst schaarsch. Men blijft er bij in het bezoek niets anders te willen zien dan het normale contact zooals tusschen de mi­nisteries van de twee landen gebruikelijk Is- Natuurlijk hoort men hier vermoedens genoeg opperen, doch iets werkelijk posi­tiefs lekt over de besprekingen niet uit-Mén zou daaruit mogen afleiden dat deze toch wel een bijzondere beteekenis heb­ben, juist daar men zoo groote geheim­houding betracht.

Onze persoonlijke overtuiging blijft nog steeds, dat het doel van von Ribbentrops reis vooral geweest is Mussolinii nog meer te over­tuigen van de noodzakelijkheid dat er tusschen Finland en Rusland een vrede tot stand komt, wat gepaard kan gaan met pogingen om de verhouding tusschen Rusland en Italië te ver­beteren. Dat Duits chland aan den vrede in N.-O. Europa zeer veel gelegen is, is zonder meer duidelijk wanneer men denkt aan de be­dreiging van de Russische petroleum'bronnen door het leger van Weygand.

• Onze indruk omtrent de resultaten van het bezoek, een indruk echter die meer dan op positieve berichten gebaseerd is dan op ge­ruchten, is deze, dat von Ribbentrop wel heeft bereikt dat er een geringe zwenking is opge­treden in de Italiaansche gevoelens ten aan­zien van het Russisch-Finsche vraagstuk, doch dat men zich ten zeerste zou vergissen, wan­neer men zou meenen dat de Italiaansche hou­ding ten "aanzien van den oorlog in West-Europa door het bezoek eenige wijziging heeft ondergaan. Deze blijft een afwachtende hou­ding van non-belligerentie.

Zie verder Laatste Berichten.

HOTEL

PRINSES JULIANA VALKENBURG (L.)

PAASCHWEEKEND Tel. 2010

iiiiiiiiiminmuniiiiiiiiiiiiiiituiiiiiiiiiiiitiiiiiiin

Verwachting: betrokken tot zwaar be­wolkt, plaatselijk eenige regen, lager temperatuur dan gisteren, zwakke tot matige zuidwestelijke tot westelijke wind.

Over Midden-Scandinavië bevindt zich een depressiekern, die naar het Oosten trekt. Haar storingsfronten dringen via de Noordzee langzaam naar onze omge­ving door. Over Groenland strekt zich een uitgestrekt hooge drukgebied uit, dat zijn invloed naar IJsland uitbreidt. De hooge drukking over het Middelland-sche Zeegebied neemt in beteekenis af, aan haar westzijde wordt zij aangetast door storingen, die van de Aeoren naar Portugal en Spanje doordringen.

D Zon op 6.83, onder 17.58. Maan op 7.30, onder 21.Jf6. Eerste kwartier 17 Maart 3.45.

uiiiiiiiiiiiiiiimiii iiiiiMiiiiiiiiiitiiiii miimi

„AMOR" OP MIJN GELOOPEN

Opvarenden zijn aan wal gebracht te

Vlissingen. HET SCHIP VERLOREN

Gisterochtend is het s.s. „Amor" van de K.N.S.M., dat van West-Indië kwam en op weg was naar Antwerpen, op vijf mijl ten Noordwesten van Fair-bank Boei, in de nabijheid van het lichtschip West Hinder op een mijn geloopen en gezonken.

De bemanning, welke uit 32 koppen bestond, is gered door het Iersche s.s. „City of Bremen", dat de schipbreu­kelingen gistermiddag omstreeks vtff uur behouden te Vlissingen aan land bracht.

De „Amor" was een schip van 2325 bruto ton en was in 1911 gebouwd op de scheepswerf voorheen Rijkee en Co. te Rotterdam.

(Zie verder blz. 3).

Uit Beurs-en Zakenwereld

D e N e w Y o r k s c h e b e u r s o p e n d e gisteren prijshoudend. Daar de belangstelling zich vooral op de politieke gebeurtenissen in Europa concentreerde verliep de handel mee-rendeels lusteloos.

De laaggeprijsde automobielfondsen waren echter vast gestemd en werden levendig ver­handeld.

Staalfondsen waren tijdelijk beter vooral op de iets hoogere raming der staalproductie.

De beurs sloot verdeeld met overwegend fractioneel veranderde noteeringen.

D e a f l e v e r i n g e n v a n d e U . S . S t e e l Corp. bedroegen in Februari 1.009.000 (v. mnd. 1.146.000 v. j. 678.000) ton en in de eerste twee maanden Van dit jaar 2.155.000 (v. j. 1.467.000) ton.

D e A m e r i c a n R a d i a t o r h e e f t i n 1 9 3 9 een netto-winst van $ 3.712.000 (v. j. verlies $ 4 2 4 . 0 0 0 ) b e h a a l d ; d e P h e l p s D o d g e boekte een winst van $ 12.279.000 (v. j. 8.657.000).

I n d e V e r . S t a t e n h e b b e n d e a u t o -verkoopen in Februari 421.690 bedragen, of 32.8 % meer dan in Februari 1939. De ver­koopen waren in geen der voorafgaande jaren in Februari zoo groot als thans.

Het American Iron & Steel Insti-t u t e r a a m t d e s t a a l p r o d u c t i e i n d e Ver. Staten aan het begin der nieuwe

week op 64.7 % (v. w. 64-6 %) der capaci­teit.

De p r ij s van staalschroot daalde daarentegen gisteren te Pittsburgh met $ 0.50 tot ? 17 per ton.

AMERIKAANSCHE MARKTEN. New-York U Mrt. 9 Mrt 13 Febr. Sn i k e r Nw Contr.No.4 Mei 1.58W 1.59 1.55

Deo. 1.5 • 1.55 1.554 C a c a o Mei 5.45 5.42 5.25

Dec. 5.70 5.6d • ».57 R u b b e r Stand No. 1 P Mei 18.62 18.45 18.64

Dec. 18.12 18 06 17.88 K o t f i e Rio Nw Contr. A

Mei. 4.13 4.13 4.32 Dec. 4.19 4.19

Santos Na 4 Mei. 5 93 5.99 6.29 Dec b.18 6 2U 6.44

K a t o e ii 11.01 loco Midd CD. 10.97 11 03 11.01

Maart 10 92/98 10 98 11.90/91 Jul 10.38 10.42 10.24/25

Nw Contr. Oct. 9.89 9.85/86 9.60 Dec. 9.75 9.72 9.47

H u i d e n Juni 14.24 14.20 14.18 H u i d e n Sept i 4 45 14.45 14.43

Chicago 104 V, % T H I W it Mei 104 V, % 104 AH 9S« «4

Sept. 101 101 Vt % 96/ H f6 M a » Mei 56 H Sfi% 96/ H f6

Sept. 57 H 57 V» WH Winmpeg T a r w e Mei 89 H 85^

Oct. 92JÏ 88«

Page 2: Algemeen Handelsblad

BUITENLAND

DOODSVERACHTING BIJ DE

OORLOGSVLIEGERS

Van Overal

GROOT-BRITTANNIË

„OOSTENRIJKSCH BUREAU" TE

LONDEN GEOPEND

BELGIE

COMMUNISTEN TE LUIK

GEARRESTEERD

OCHTENDBLAD — ALGEMEEN HANDELSBLAD VAN DINSDAG 12 MAART 1940 EERSTE BI Al) T

Een bezoek aan de „Advanced Striking Force" in Frankrijk. — Heldhaftige piloten snellen door het luchtruim. — Wedijver tusschen de eskaders onderling. — Ridderlijkheid tegenover den

vijand. — Overmoedige jeugd.

TRAGIEK VAN DEN OORLOG

(Van onzen correspondent.)

(Bij de „vooruitgeschoven aanvallende strijdmacht", ergens in Frankrijk, 11 Maart.)

Tusschen Londen en Parijs ligt de weg naar de nesten van de Britsche vliegtui­gen in Frankrijk. De „Advanced Striking Force", de A. S. F. is hun officieele naam, maar de jonge waaghalzen zijn er zoo trotsch op dat zij er hu'n motto, hun strijdleuze van schijnen te hebben ge­maakt: de voorgeschoven aanvallende strijdmacht. Hier op slechts een paar mi­nuten vliegen afstand van dén vijand staan ze te popelen van ongeduld om de lucht in te snorren en er' is geen zwaardere straf voor hen denkbaar dan ee'n dag op den grond te moeten blijven.

Het weder werkt ertoe mede. Na weken lange dikke, grijze lucht is de prille voorjaars­zon aan den hemel gekomen. Onder den hoogen blauwen koepel trilde de zonnewarmte vaag in de atmosfeer en de eerste ritselingen van het ontwaken uit den winterslaap zijn in het land­schap te bespeuren. De vogels doen hun lente­zang schallen en duikelen en draaien in de lucht Voor de jonge piloten gaat geen gezang boven het gezoem van hun trouwe motoren en geen hartstocht boven het gevoel hoog in de lucht te zijn, de hand aan den stuurknuppel, en het snelle kogelvorminge vliegtuig te doeti zwenken en cirkelen naarmate de voorjaars­grillen hen invallen.

Dwarskijkers zijn militairen nooit welkom, maar de piloten vinden het zoo erg niet een paar onnoozelen als publiek te hebben en hen te verbasteren met staaltjes van lucht-acrobatiek. Roef, roef, de een na den ander razen de vliegende torpedo's over het veld, haast rechtstandig ten hemel stijgend. Spira-lén trekkend en salto's verrichtend zoemen zij als insecten over ons hoofd, duikvluchten makend en scherend over het veld als uitge­laten kieviten. Voor onze leekenoogen lijkt het spel wellicht gevaarlijker dan het in werke­lijkheid is. Als zulk een gevechtsvliegtuig met een vaart van een paar honderd mijl per uur hoog uit de lucht op ons af komt snorren, alsof zijn eenig oogmerk was ons te dwingen ons plat voorover op den grond te werpen, moeten we het hoofd toch wat in den nek trekken en een schuwen blik werpen op de officieren bij ons, die stralen van trotsch en tevredenheid over hun „boys". Met donderend geronk komt het gevaarte aan, dichter en dichter bij, lager en lager komend, tot het ons is als voelen wjj den wind in het gelaat. Dan, plots met een ruk als van een steigerend paard, gooit de piloot zijn vechtmachine achterover en snort met oorverdoovend gebrul over ons heen, wèg van de platte onwrikbare aarde, waar wij op staan, de vrije zonnige lucht weer in, hooger en hooger, tot hij bijna aan ons gezicht is onttrokken.

Vijf minuten later voegen de jonge kerels zich weer bij ons, lichtelijk verhit en met glanzende oogen van pleizier over de schuw­heid, waarmede wij deze duivelskunstenaars bejegenen. Het is vreemd te bedenken dat deze gladgeschoren vroolijke jongelui dezelfde zijn als die, welke op jacht gaan naar vijandelijke indringers, een moordend vuur openen op andere jongelui, tuk op vernietiging en bereid dood en verderf te zaaien uit de vele vuur­monden, welke de moderne gevechtsmachine telt. Het schijnt niet het minst een kwestie van wedijver te zyn. De piloten van dezelfde school houden een merkwaardig contact met elkaar gaande. Zoodra een eskader een vijan­delijk vliegtuig toegevoegd heeft aan zijn buit, gaan door alle piloten onderteekende brieven naar de andere eskaders om van dit feit mede-deeling te doen en daarop volgt de vraag of de andere eskaders soms in slaap zijn geval­len of het voeren van den oorlog aan dit speciale eskader over laten? De piloten van de andere eskaders knarsen op de tanden en razen met nog veel meer geestdrift dan anders de lucht in, hopend op nieuwe prooi en een kans de smet uit te wisschen en een triomfan­telijk briefje terug te kunnen schrijven vol met sarcastische veronderstellingen over de slaperigheid van de andere eskaders.

Tusschen de bedrijven door drinken wij een glaasje met deze jongens, om zoo te zeggien pas van de H. B. S. of het gymnasium, en moeten honderduit vertellen van Londen. Er is weinig verlof geweest bij de luchtmacht en de meeste piloten zijn sinds het begin van den oorlog in Frankrijk. Het Engelsche en Sohotsdhe bier Is hier nog altijd sehaarsoh en diat schijnt iets heel belangrijks te zijn, zelfs al staat de bar vol met keur yan Franscfhe dranken en al brandt een Engelsch haard­vuur in de schouw waar vroeger een ijzeren potkachel stond. Er hangen Engelsche platen aan den wand, de radio is ingesteld op En­gelsche programma's, kortom ai'es is er op gericht hier bij de vooruitgeschoven Britsche luchtmacht in Frankrijk zoo dicht mogelijk bij

het moederland te blijven. Er staan Engel­sche fauteuils om het vuur en er heersoht een typische Engelsche atmosfeer van gemoede­lijkheid en kalmte alsof wij hier niet op enkele minuten afstand van den vijand zijn, alsof niet elk oogenblik een piloot geroepen kan worden de lucht ln te gaan en niet meer terug te komen. De oorlog lijkt 4oo ver af.

Korten tijd geleden moest een Duitsch piloot zidh met behulp van een parachute uit zijn in brand geschoten vliegtuig redden. De afschuwelijke order van den vorigen oorlog, dat' zelfs piloten aan een valscherm aange­vallen moeten worden en doodgeschoten, is nog niet gegeven. De Duitsche piloot werd gevangen genomen en hierheen, in de „mess" van de officieren gebracht om op zijn verhaal te komen. Hij werd in een fauteuil aan het vuur gezet, kreeg wat te drinken en werd in het algemeene gesprek van de piloten be­trokken, dat liep over koetjes en kalfjes, alsof niemand een uur tevoren gereed was geweest een evenmensdh het levenslicht uit te blazen. Die atmosfeer had de tegenovergestelde uit­werking van wat de bedoeling was op den „vijand". Zijn opgekropte zenuwen kregen de overhand en de jongeman, zelf waarschijnlijk pas van de Oberrealschule, barstte in tranen uit. Welk een abnormale toestand is toch oorlog! Hij spoort aan tot daden van waag-halzige heroik en doodsverachting, hij is ge­richt op dood en vernietiging, hij schept situaties van nerveuze spanning en adembe­nemende angst. Doch temidden van de be­manning der strijdmachines kan men zich in een oase van vreedzaamheid en geestelijke rust wanen; een weldadige kalmte roept een golf van heimwee op; de doodsvijanden blijken allen menschen te zijn, die het leven lief heb­ben; hier zijn de piloten, die de vliegende batterijen bemannen, jongens pas van school, met een heel leven nog voor zich, met een onbezorgd voorgevoel voor de toekomst. Gelukkig maar. Welke buitenstaander kan deze jongens gade slaan zonder de ijzige ge­dachte in zich te voelen opkomen, wie het eerst geroepen zal worden om te sterven ? Zoo is het hier. Zoo moet het op eenige minuten af stands vliegen bij den vijand ook zijn. De tranen van den Duitschen piloot bewijzen het.

HONGARIJE

DUITSCHE DELEGATIE TE BOEDAPEST

BOEDAPEST, 11 Maart. (Hong. Tel. Ag.) Een Duitsche delegatie onder leiding van staatssecretaris Sjintsj is hier aangekomen. Zij zal deelnemen aan de bijeenkomsten van de gemengde Duitsch-Hongaarsche commissie voor cultureele betrekkingen.

Geëmancipeerde Britsch-Indische vrouwen.

WIJ lezen telkens onder het oorlogsnieuws van vrouwen, die zich vereenigen tot groepen en brigades ten einde te wor­

den ingeschakeld in de nationale verdediging of om naar oorlogvoerende landen te vertrek­ken. Zij chauffeeren, zij helpen evacueeren, zij beschermen ons tegen luchtgevaren, zij maken deel uit van ambulances, zij breien en zij zijn liefdadig. Kortom, er zijn niet veel gebieden, waarop zij zich nlèt bewegen. En daar het verloop van den oorlog hier in het westen tot dusver van dien aard is dat de mannen nauwelijks van zich doen spreken, lijkt het soms of er alleen maar vrouwen ten oorlog gaan...

Het past volkomen in het kader van onzen tijd dat de vrouw actief aan den oorlog deel­neemt. Natuurlijk kon hier en daar een beetje snobisme niet uitblijven, en de Engelsche en Fransche spotbladen hebben al menige grap gelanceerd op de jonge vrouwen in flatteuze uniformen en op de oudere „mondaines", die zich „aan den zelfkant der oorlogvoering be­wegen," zooals een dezer bladen het noemde. Maar haar gedragingen doen niets af aan de offervaardigheid, het doorzettingsvermogen en den persoonlijken moed dier honderddui­zenden andere vrouwen in de Europeesche landen, die vrijwillig op zich hebben genomen haar aandeel te dragen in de beproevingen van haar land.

Hoezeer wij het ook in vele opzichten mo­gen betreuren dat de vrouw wordt genoopt of zich geroepen gevoelt zooveel mogelijk met den man op één lijn te worden gesteld, waar­van immers een steeds grooter egalisatie van het leven der mannen en dat der vrouwen het gevolg is, — het zou naïef zijn de oorzaken daarvan te willen negeeren. Als men onze moderne vrouwen zich door ons moderne leven ziet bewegen, dan kan men er zich alleen maar over verbazen dat er eens tijden waren, waarin de vrouwen gesluierd voort­schreden en stemmen hadden, die zoo gedekt en klankrijk waren „als de stem van een

ITALIAANSCHE KOLEN-VERSCHEPINGEN UIT

DUITSCHLAND Verklaring van Chamberlain

in Lagerhuis.

LONDEN, 11 Maart. (Reuter.) Hedenmiddag heeft minister-president Chamberlain in het Lagerhuis, in ant­woord op tot hem gerichte vragen, het volgende ten aanzien van de Italiaan-sche verschepingen van Duitsche steenkool verklaard: „Het verheugt mij te kunnen mededee-

len, dat op 9 Maart een overeenkomst met de Italiaansche regeering over dit onder­werp tot stand is gekomen. Het blijkt thans, dat de orders, die door de Italiaansche autoriteiten aan eenige der onderhavige schepen waren gegeven, nl. om na 1 Maart te vertrekken, ondank1? onze aankondiging van dezen datum, waarop de controle zou beginnen, op een misverstand hebben be­rust. Dit misverstand erkennend, heeft de Engelsche regeering er in toegestemd de schepen, welke met hun ladingen waren vastgehouden, vry te laten.

„Aan den anderen kant heeft de Italiaan­sche regeering zich van haar zijde verbon­den er zorg voor te dragen, dat de overige Italiaansche kolenbooten, die thans nog in verscheidene havens liggen, in ballast zul­len vertrekken en dat geen verdere Ita­liaansche vrachtschepen naar die havens zullen worden gezonden om steenkool te laden."

„Ik twijfel er niet aan, of er zal in dit land oprechte voldoening heerschen (toe­juichingen) over deze oplossing van wat een lastig conflict had kunnen zijn, doordat gezond verstand en goede wil op het pro­bleem zijn toegepast (toejuichingen).

„Thans mag worden gehoopt, dat de weg voor de hervatting der onderhandelingen tusschen onze twee landen, ter bevordering van den wederzijdschen handel heropend is.

Nadat Chamberlain zijn verklaring had afgelegd, vroeg het lid der Labouroppositie Thorne, of de Engelsche regeering in staat was geweest regelingen te treffen voor de levering van meer steenkool aan Italië.

Chamberlain antwoordde hierop: „dit zal ongetwijfeld het onderwerp van verdere besprekingen vormen."

VEREENIGDE STATEN

NIEUW TYPE JACHTVLIEGTUIG VOOR GEALLIEERDEN

Snelheid 640 km per uur. NEW YORK. 11 Maart. (Reuter). De cor­

respondent te Washington van de „New York Herald Tribune" deelt mede, dat de regeering heeft besloten, den verkoop aan de geallieer­den toe te staan van de „Curtiss P 40", een jachtvliegtuig met «>en snelheid van 640 km per uur. Ambtenaren van het ministerie van oorlog verklaren', da' dit type is vrijgegeven omdat een veel beter en sneller vliegtuig tot ontwikkeling is gebracht, dat spoedig in massaproductie zal worden vervaardigd. De Geallieerden wilden onlangs drieduizend jacht­vliegtuigen koopen, waarbij zij echter den wensch te kennen gaven, dat dit geen „Cur­tiss" toestellen moesteD zijn maar „Aircobra's" welke een snelheid van 70^ km. per uur kun­nen bereiken. Tot dusver is de verkoop van deze vliegtuigen echter niet toegestaan.

Chamberlains verklaring over Finland

Enkele nadere mededeelingen over de rol van Groot -

Brittannië.

DONDEN, 11 Maart. (Reuter). Nadat Chamberlain in het Lagerhuis zijn verklaring over de FinsChe kwestie had afgelegd, vroeg de leider der Labour-fractie, Attlee, om inlich­tingen over een mogelijke regeling van het conflict.

Chamberlain antwoordde: „Ik vrees, dat ik niet beschik over voldoende betrouwbare in­lichtingen om op dit oogenblik over dat onder­werp het huis iets te kunnen mededeelen."

Maxton, van de onafhankelijke arbeiders­partij, vroeg vervolgens: „Is het juist, dat de premier en de Britsche regeering het verzoek hebben ontvangen om in deze zaak te be­middelen?"

Chamberlain antwoordde: „Het zou onjuist zijn te zeggen, dat de Britsche regeering het verzoek had ontvangen om te bemiddelen. Er was echter een gelegenheid, toen de Sowjet-ambassadeur zekere voorwaarden noemde, welke zijn regeering bereid zou zijn Finland aan te bieden. De Britsche regeering voelde zich echter niet in staat deze voorwaarden aan Finland door te geven." (Toejuic/iingen.)

In antwoord op een verdere vraag van Attlee zeide Chamberlain: „Iedere hulp -aan Finland zou in overeenstemming zijn met Groot-Brittannië's verplichtingen volgens het Volken­bondshandvest. Wat de samenwerking met andere staten betreft, ik heb Frankrijk reeds in verband met onszelf genoemd. Natuurlijk kan ik niet zeggen, wat andere staten zich verplicht zouden kunnen voelen om te doen."

Kirkwood, van de oppositioneele Labourparty, vroeg hierop: „Komt dit eigenlijk niet overeen met een oor­log tegen Rusland?"

Chamberlain antwoordde: „Zoo ver is het nog niet gegaan."

Sloan, van de oppositioneele La-bourpartij, vroeg ten slotte: „Zal de Britsche regeering troepen naar Fin­land zenden en, zoo ja, is zij bereid de neutraliteit van Noorwegen daar­bij te schenden?"

Chamberlain zeide: „Ik kan niets toevoegen aan de verklaring, welke ik heb afgelegd."

LONDEN, 11 Maart. (United Press.) Een aantal vooraanstaande Oostenrijksche emigran­ten, onder wie eenige socialisten en monarchis­ten, heeft heden met eenig ceremonieel een „Oostenrijksch bureau" in de Britsche hoofd­stad geopend.

Dit bureau zal zich in verbinding stellen met illegale oppositiegroepen in Oostenrijk zelf en daar propaganda voor de geallieerden voeren.

Verscheidene sprekers, o.a. Sir George Franckenstein, de oud-ambassadeur van Oos­tenrijk te Londen, hebben bij de opening het woord gevoerd.

EEN BRITSCH-INVISCHE STUDENTE in het laboratorium der medische faculteit te Poona.

koekoek, zacht roepend in den zomerdag"... Aldus beschreef een van de vele wijze man­nen, die Britsch-Indië eertijds telde, vele eeuwen geleden de vrouwen in zijn land!

Maar zoo zijn zij in Britsch-Indië ook al lang met meer. Daar heeft zich, evenals in Turkije, een zeer snelle evolutie voltrokken. De vrouw is er niet langer meer de devote gezellin, wier leven slechts in dienst stond van haar man, haar huis en den tempel. In Turkije heeft zij zich wel buitengewoon dras­tisch geëmancipeerd: van een gesluierde harem-figuur is zij een hypermoderne „amazone" geworden. De Britsch-Indische vrouw heeft meer tijd noodig gehad om zich­zelf uit haar eeuwenoude tradities en ge­woonten te bevrijden. Geheel alleen heeft zij het niet gedaan, zij had de hulp noodig van verlichte Indische bestuurders, gesteund door de Britsche autoriteiten.

DEZER dagen lazen wij, in verband met het aandeel, dat Indië thans in den oor­

log van het Britsche imperium neemt, iets over den groei der Britsch-Indische vrouwen­beweging. Een militante campagne van suffragettes heeft er in Indië nooit bestaan, en de eischen voor toekenning van het vrouwenkiesrecht werden zonder veel na­druk gesteld. Krachtens de wet van 1935 werden zes zetels van de 150 in den Fede­ralen Raad van State voor vrouwen gereser­veerd, en negen van de 250 in de Federale Vergadering. Deze beide lichamen echter hebben nog steeds geen verkiezingen gehou­den, grootendeels tengevolge van het feit, dat de groote Indische en Mohammedaansche politieke groepen niet tot overeenstemming kunnen komen. In de provinciale vergaderin­

gen evenwel hebben de vrouwen alle 41 voor haar bestemde zetels ingenomen.

In totaal staan er vier millioen vrouwen op de kiezerslijsten in Britsch-Inddë inge­schreven, tegenover 29 millioen mannen. Blijkens de volkstelling van 1931 waren er in Britsch-Inddë 182 millioen mannen en 171 millioen vrouwen. Doch de kiesbevoegdheden van den man zijn ruimer dan die der vrouw, zoodat het onwaarschijnlijk is dat de Indische vrouwen ooit de mannen in aantal zullen overtreffen, zooals dit in vele Westersche landen, o.a. in Groot-Brittannië, het geval is.

In één opzicht is de Britsch-Indische vrouw velen harer zusters in het Westen voor: zy bekleedt in verscheidene gebieden regeeringsfuncties. Assam heeft een vrouwe­lijke minister, en in tal van wetgevende licha­men bezetten vrouwen den post van vice-presidente.

PEUWENOUDE en muurvaste gebruiken waren bij het emancipatiewerk te over­

winnen. Het gemis aan algemeene ontwikke­ling belemmerde den groei der vrouwenbewe­ging. In 1936 genoten nog slechts achttien percent van de leerplichtige meisjes in Britsch-Indië onderwij®.

Opmerkelijk is de afkeer der Britsch-Indi­sche vrouw voor kantoorwerk. Men vindt haar niet op handelskantoren of regeeringsbureaux-Ook onder het winkelpersoneel zal men haar niet of weinig aantreffen. De mannelijke ar­beidskrachten overheerschen hier geheel... Wat het Britsch-Indische meisje dan wel doet? Het is bij het onderwijs werkzaam, het stu­deert medicijnen of wordt verpleegster. Tegen­woordig kan men het zelfs ook in de film­studio's ontmoeten.

DE OORLOG TER ZEE

Duitsche verklaring ten aanzien van neutrale

scheepvaart Wat neutraal is en wat niet.

OSLO, 11 Maart. (U- P.) De Duitsche legatie te Oslo heeft verklaard, dat alle neu­trale schepen, welke in convooi varen, zich bloot stellen aan de gevaren van dien zee­oorlog, evpnals alle neutrale sdhepen, welke worden begeleid door vliegtuigen van bel-ligerenten. Neutrale schepen, welke tezamen varen of afzonderlijk naar hun bestemming op weg zijn zullen als neutraal worden be­schouwd door de Duitsche zeeofficieren, die zijn belast met het contrabandeonderzoek. Het is verboden dergelijke schepen te be­wapenen, aangezien uit het gedrag en het uiterlijk van het schip duidelijk moet blijken, dat hot een neutraal vaartuig i= en het moet zicih onthouden van manoeuvreeren, zooals zig-zag varen. Duitschland heeft reeds vele malen verkla.ard, dat neutrale schepen zich in gevaar brengen door hun lichten te doo-ven of hun radio te gebruiken ais zij worden aangehouden. Duitschland bestrijdt de in het buitenland gepubliceerde berichten, volgens welke het zijn marineofficieren heeft opgedra­gen een neutraal sclvp, dat »er.maal in con­vooi heeft gevaren, gedurende den geheelen oorlog als een vijandelijk schip te beschou­wen.

De verklaring is bedoeld als een antwoord op een Noorsche reedersmissie, welke eind Februari naar Berlijn is gegaan order leiding van Halvorsen, een vooraanstaand reeder uit Bergen, teneinde een verzachting van den zeeoorlog te bewerkstelligen.

Het Noorsche blad „Handels- och Sjsfahrt Tidende" (onafh.) doet het belang uitkomen van de Duitsche verzekering dat schepen, die in de neutrale vaart zijn of die in ballast va­ren, niet aan aanvallen zullen worden bloot­gesteld dan na voorafgaande waarschuwing, behalve wanneer zij in convooi varen.

GRIEKSCH SCHIP OP MIJN GELOOPEN

LONDEN, 11 Maart. (Havas). Een red­dingboot van een havenstad aan de Zuidoost­kust van Engeland is vanochtend weer uitge­varen om te zoeken naar de bemanning van een Grieksch stoomschip, dat op een mijn is geloopen en gezonken.

De reddingboot is vanmiddag in de haven teruggekeerd. De mannen deelden mede, dat de geredden zijn opgepikt door een schip, dat zijn reis heeft voortgezet.

Een reddingboot van een stad aan de Oost­kust van Engeland heeft wederom een ver­zoek om assistentie opgevangen van het Ita­liaansche s.s. „Amelia Lauro", dat buiten de kust ligt na door Duitsche vliegtuigen te zijn gebombardeerd. Later heeft de reddingboot een lid der bemanning, dat ziek was. van boord gehaald. De man werd naar een ziekenhuis vervoerd.

„SCHENDING NEUTRALE WATEREN DOOR ENGELAND AL VAN

ZEER OUDEN DATUM"

„Popoio d'Italia" over de Britsche oorlogsmethoden

ter zee.

MILAAN, 11 Maart. (Stefani). De „Popoio d'Italia" haalt ln een redactioneele be­schouwing eenige passages uit een ln 1677 in Italië gepubliceerde reisbeschrijving van twee , Capucijner monniken aan, die een tocht naar den Konko hadden gemaakt en daarvan een soort dagboek hadden aangelegd.

Deze passages hebben betrekking op het aanhouden en controleeren van het Genueesche schip waarmede de monniken naar hun vader­land terugkeerden door Britsche oorlogssche­pen, ter hoogte van Lissabon. Deze oorlogs­bodems waren op weg naar Engeland, nadat z i ) e e n a a n t a l F r a n s c h e e n H o l l a n d s c h e koopvaarders hadden buitgemaakt.

De „Popoio d'Italia" doet hierbij opmerken, dat de schending van het internationale zee­recht en van de neutrale wateren door de Engelschen al van zeer ouden datum is. „Aan­gezien uit de voorbeelden van dezen oorlog duidelijk blijkt," aldus het blad, „dat de me­thoden en de mentaliteit der Britten de laat­ste drie eeuwen niet de geringste wijziging hebben ondergaan, moet men zich thans wel afvragen: „Hoe lang zal dat nog duren?"

HET VEKRE OOSTEN

CHINEESCH VLIEGTUIG BOVEN SJANGHAI

Pamflettenregen.

SJANGHAI, 11 Maart. (Havas.) Van­avond heeft een Chineesch vliegtuig boven Sjanghai vlugschriften uitgeworpen, waarop Wang Tsjing-wei wordt voorgesteld als een hond, die door een Japanschen soldaat aan een lijn wordt gehouden, en waarbij de Chineesche bevolking wordt uitgenoodigd, Japan te boycotten.

Er werd luchtalarm gemaakt, doch het Japansche afweergeschut bleef zwijgen. Zoo­wel in de Chineesche stad als in de interna­tionale nederzetting werden vele vlugschriften gevonden.

Russische vliegtuigen boven Japansch gebied.

Uit Tokio meldt Domei dat Maandag­middag op verschillende plaatsen twee Russische vliegtuigen boven Japansch Sachalin hebben gevlogen. Het eene drong tot 40, het andere tot ongeveer 80 kilo­meter boven Japansch gebied door.

HELFT VAN BEMANNING DER „HANNOVER" IN

GEVANGENSCHAP ?

LONDEN, 11 Maart. (Reuter.) Volgens een mededeeling van den radio-omroep te New York heeft de kapitein van de ,,Han-nover", toen hij met 47 opvarenden in Santo Domingo aankwam, medegedeeld, dat 55 leden der bemanning waarschijnlijk door de Britsche oorlogsschepen gevangen zijn genomen.

De vrouwen der arbeidersklasse werken in hoofdzaak in den landbouw of in de kleine in­dustrieën. Nog niet zoo lang geleden arbeidden zij in de mijnen, en dit werd terecht als een onduldbare toestand beschouwd. Niet door de vrouwen zelf evenwel, want toen de wet was goedgekeurd, waarbij ondergrondsche arbeid voor vrouwen werd verboden, vonden zij dit een onrecht. Zij werkten immers tezamen met haar echtgenoot in de mijn en nu werd haar dit belet! In 1929 bedroeg het aantal vrouwelijke mijnwerkers nog 24.000; in 1938 was dit cijfer tot 4000 gedaald-

Er zijn evenwel verscheidene kleine indus­trieën, waar de vrouwen in groote meerderheid den scepter zwaaien. Én dat deze vrouwen haar... „mannetje weten te staan" is zoojuist gebleken bij de staking in de textielindustrie te Bombay, toen de vrouwen gedurende acht­tien uren voor de poorten der fabrieken hebben gezeten om werkwilligen mannen te beletten er binnen te gaan. In dé katoenfabrieken, in de spinnerijen en weverijen werken haast uitsluitend vrouwen; de jutefabrieken in Ben­galen hebben vele duizenden vrouwen ln dienst. Voorts wordt de b i d i s, de met de hand ge­maakte sigaret, door haar vervaardigd. Daar staat tegenover dat de vrouwen, die tot de klasse der paria's behooren (de „untoucha-bles"), zonder al te groote kieskeurigheid in fabrieken van allerlei aard te werk worden gesteld, hoezeer deze klasse in de laatste jaren ook in aanzien is gestegen.

FYE verantwoordelijke leiders en leidsters zijn het er óver eens dat nog zeer veel voor

de sociale en geestelijke opheffing der Britsch-Indische vror v moet worden gedaan. Er be-sti an nog toestanden, die spotten met de be­schavingsnormen van het Westen. Ontzaglijk veel is reeds bereikt sedert Katherine Mayo „Mother India" schreef, het ontstellende boek over de kinderhuwelijken, de rampzalige ach­terlijkheid en het hygiënisch verval der jeugd. Een nieuw type vrouw is opgegroeid, met een sterk besef van haar waarde en met een eigen geestelijk leven. Doch zij behoort ln hoofd­zaak tot de gegoede klasse; de volksvrouw zou, wat haar fundamenteele geaardheid be­treft, nog zijn zooals de wijzen van eertijds haar zagen: de dienstbare, de verzorgster van man en kinderen, in slaafsche toewijding.

Zou zij gelukkiger worden als het eens an­ders wordt?

('Nadruk verboden.)

WANGS REGEERING OP 15 APRIL GEÏNSTALLEERD?

NANKING, 11 Maart. (Domei.) Luite­nant-generaal Itagaki, chef van den staf van het Japansche expeditieleger in China, heeft in een radiotoespraak verklaard, d&t het uit­gebreide gebied dat thans onder Japansche heerschappij staat, van Binnen-Mongolie in het Noorden tót Kwangsi in het Zuiden aan de nieuwe Centrale Chineesche regeering van Wang-Tsjing-wei zal worden teruggegeven. Japan eerbiedigt de onafhankelijkheid en aouvereiniteit van China en wenscht het nieuwe bewind te steunen. Het Japansche leger is vastbesloten het regiem van Tsjiang-kai-sjek te vernietigen ondanks de hulp welke het van eenige buitenlandsche mogendheden krijgt.

Alle voorbereidingen voor de plechtige in­stallatie van het bewind van Wang-Tsjlng-Wei te Nanking zijn in tusschen getroffen De uit-noodigüigen zijn geschreven, ofschoon de datum der plechtigheid nog niet bekend is. Op de invitatiekaarten is deze datum dan ook opengelaten. Men denkt dat de plechtigheid op 15 April zal geschieden. Waarschijnlijk zullen o.a. de buitenlandsche diplomaten en de commandanten dèr buitenlandsche oorlogs­schepen worden uitgenoodigd.

NEGEN LEDEN VAN DE „PARTIJ DEK SOCIALE MASSA" GEROYEERD.

TOKIO, 10 Maart. (Domei.). Negen leden van de „Partij der sociale massa" zijn uit deze partij gezet, omdat zij met president Isoo Abe geweigerd hadden Donderdag de vergadering van den landdag bij te wonen en daar te stem­men voor de verwijdering van Takao Saito, hoewel het partijbestuur daartoe had besloten.

Zij weigerden gevolg te geven aan het ver­zoek van het bestuur vrijwillig heen te gaan.

Japansche politieke kringen voorzien, dat de verwijdering van Takao Saito uit den land­dag ver strekkende gevolgen zal hebben.

BRUSSEL, 11 Maart. (Bel ga.) Te Luik zijn heden vijf communistische propagandisten gearresteerd, beschuldigd van ondermijnende propaganda.

Een huiszoeking heeft geleid tot de ontdek­king van duizenden vlugschriften, dagbladen en brochures, gedrukt in Rusland.

JACHTVLIEGTUIG BIJ OOSTENDE VERONGELUKT

BRUSSEL, 11 Maart. (Belga.) Tijdens schietoefeningen nabij Oostende is een jacht­vliegtuig neergestort. Het vliegtuig vloog in brand; de bestuurder is ln de vlammen omge­komen.

BELGIË HEEFT RELATIEF MEER MANNEN ONDER DE WAPENEN DAN DUITSCHLAND.

BRUSSEL, 11 Maart. (Havas.) Kolonel Requette, de militaire medewerker van de „Vingtième Siècle", wijst er op, dat België naar verhouding meer mannen onder de wapenen heeft dan Groot-Duitschland. Een dergelijke mobilisatie, zoo schrijft hij, brengt zware lasten .voor een neutraal land met zich mede, en door het feit, dat het deze aan­vaardt, heeft het het recht, zijn rechten als souvereinen staat vastberaden te doen gelden. De schrijver geeft uiting aan zijn overtuiging, dat België onder alle omstandigheden zijn levensrechten zal handhaven, aangezien dit een onmisbare voorwaarde is voor het hand­haven van het Belgische prestige, zonder hetwelk handhaving van den vrede onmoge­lijk is.

KORTE BERICHTEN.

— In de Moston-mijn te Manchester zijn twee lorries, welke mijnwerkers onder den grond ver­voerden, met elkaar ln botsing gekomen. Als gevolg hiervan werden vijf man gedood en velen gewond.

Page 3: Algemeen Handelsblad

BINNENLAND

TOT 1 MAART AAN MILTVUUR

GESTORVEN VEE WORDT

VERGOED

Zeer groote belangstelling uit marinekringen. Plechtigheden

te Enschede, Nieuw-Helvoet en te Huizum

bij Leeuwarden.

TWEEDE BLAD OCHTENDBLAD — ALGEMEEN HANDELSBLAD VAN DINSDAG 12 MAART 1940 3

Winterprijs voor boter blijft gehandhaafd tot 1 Mei. Mager melkpoeder zal uit de markt worden genomen. Nuchtere kalveren zullen worden ingeblikt. Maatregelen

tegen prijsopdrijving van stroo.

RADIOREDE MINISTER STEENBERGHE

De Minister van Economische Zaken, mr. M. P. L. Steenberghe, heeft gisteravond een radio-rede ge­houden, in welke hij zich speciaal tot de veehouders richtte.

Voor de veehouderij, zei spr., was in 1939 een bijzondere maatregel getroffen: de winter-boterprijs, die aanvankelijk op ƒ 1.45 was be­paald, werd nl. op ƒ 1.60 vastgesteld.

Het bleek spr. dat de positie van den akker-bouw geen bijzondere zorgen baarde. De ge­stelde richtprijzen waren bevredigend, van de oorlogsomstandigheden heeft men in den akkerbouw nu eenmaal niet zooveel hinder, om­dat men daar minder dan in de veehouderij op uitvoer is aangewezen, terwijl men bovendien van sommige bijkomende omstandigheden als b.v. de hoogere strooprijzen, nog voordeel heeft.

Hoe geheel anders liep het echter met de veehouderij. Men kan zeggen, dat men daar in den laatsten tijd niet veel anders dan met tegenslagen te kampen heeft gehad. Allereerst de ten gevolge van de strenge vorst zoo uiterst ongunstige weersomstandigheden, die haar in-voed vooral in het weidebedrijf ongetwijfeld nog geruimen tijd zullen doen gelden. In de tweede plaats de miltvuur-epidemie, die meni-gen landbouwer nadeel berokkende door sterftegevallen onder het vee. Voorts is een belangrijke nadeelige factor gelegen In den achteruitgang van de melkproductie.

Deze achteruitgang is niet alleen ont­staan doordat er o.a. ten gevolge van de slechte weersomstandigheden op verschil­lende bedrijven onvoldoende hoeveelheden ruw voeder aanwezig zijn, maar ook door­dat als gevolg van de oorlogsomstandig-

MR. M. P. L. STEENBERGHE, Minister van Economische Zaken.

heden eiwitrijk krachtvoer slechts in be­perkte mate beschikbaar kan worden ge­steld. Deze vermindering der melkproduc­

tie doet zich natuurlijk onmiddellijk in de inkomsten van de veehouders gevoelen.

Meer moeilijkheden.

Spr. is hiermede nog niet aan het einde van alle moeilijkheden voor de veehouderij geko­men. Hij moet ook nog noemen de verhoogde strooprijzen, die voor vele veehouders erg be­zwaarlijk zijn. Wel is waar heeft de regeering ten aanzien van deze priizen maatregelen ge­troffen. Maar het valt niet te betwisten, dat de strooprijzen aanzienlijk hooger zijn dan men voor den oorlog betaalde. En ten slotte dan nog een der meest belangrijke oorzaken van den ongunstigen toestand, waar'n de vee­houderij zich bevindt — nl. de bijzondere moeilijkheden, die dé uitvoer van onze zuivel-en veeteelt producten van den tegenwoordigen oorlogstoestand ondervindt. Het is uit de exportcijfers van de laatste maanden wel ge­bleken, dat er van een grootere vraag en betere prijzen voor onze producten niets te besneuren is.

Het spreekt vanzelf, zei de minister, dat al deze moeilijkheden voor het veehouderiibedrijf de volle aandacht van de Regeering hebben gehad en nog steeds hebben. Maar daarbij zün verschillende omstandigheden, waaraan de Regeering nu eenmaal niets kan veranderen, dat b.v. deze winter zoo bij uitstek hard en lang is geweest, is een omstandigheid, die aan zeer velen, niet alleen in den landbouw, maar ook b.v. in de visscherij en in verschillende takken van handel en verkeer groote schade heeft berokkend.

Het kan dus .niet in de macht van de Regee­ring liggen om aan alle nadeelen die er voor de veehouderij zijn, tegemoet te komen. Veel had de Regeering echter intusschen reeds ge­daan om de moe'lijkheden te verlichten, welke bij het uitbreken van den oorlog voor de vee­houderij te voorzien waren. Snr. bracht in herinnering dat terstond toen de oorlog uit­brak de aankoopen door de Regeering in het buitenland van granen en andere producten bestemd voor veevoeder in versterkte mate en In versneld tempo zijn voortgezet.

Groote hoeveelheden zijn sindsdien in ons land binnengekomen, waardoor de Regeering in staat Is geweest de distri­butie van veevoeders op een vrij behoor­lijk peil te handhaven, zoodat afslachting van een deel van den veestapel tot dusver gelukkig nog niet noodig is gebleken.

Van groot belang voor de veehouderij zijn ook geweest de maatregelen, die de Regee­ring heeft genomen en nog steeds neemt om een verdere verhooging van de 'prijzen van voedergranen en veekoeken te voorkomen. Deze maatregelen, waarbij de Regeering groote bedragen voor haar rekening neemt, hebben geheel aan. de bedoeling beantwoord.

Prijzen van stroo.

Ook ten aanzien van het prijsverloop van het stroo heeft de Regeering ingegrepen. Tegen een redelijke stijging van de voordien

abnormaal lage strooprijzen bestond natuur­lijk geen bezwaar.

Daar de prijzen echter, ondanks de uitvaardiging van een verbod van ver­werking van voerstroo, stegen tot boven den door spr. redelijk geachten prijs van ƒ 21.50 per 1000 kg af boerderij, ver­meerderd met een redelijk bedrag voor kos­ten en winst, konden verdere maatregelen niet uitblijven. Met ingaaig van 4 Maart j.1. moest dan ook een vervoers- en afleveringsverbod van stroo worden uitgevaardigd, waardoor het verhandelen van stroo tegen een hoogeren prijs, dan dien ik zoo juist noemde, onmogelijk werd gemaakt. Thans doet zich echter het ver­schijnsel voor, dat onvoldoende stroo ter be­schikking komt voor de veehouderij. Spr. heeft tot dusver getracht, zonder diepgaand ingrij­pen, stroo voor de veehouders voor een rede­lijken prijs zooveel mogelijk beschikbaar te krijgen. Het spijt hem te moeten erkennen, dat zijn verwachting door de feiten niet is beant­woord. Hij wil hier echter aan toevoegen, dat zij die misschien van meening zijn, dat het wel niet zoo'n vaart zal loopen met dwingende maatregelen van hooger hand, zich zullen blij­ken te vergissen.

De minister kan ter geruststelling van de veehouders dan ook mededeelen, dat, zoodra hem een geval ter kennis komt, dat een houder van stroo niet bereid is tegen den door hem genoemden, redelijken prijs dat stroo af te geven, onmiddellijk maat­regelen zullen worden getroffen om de be­schikking over dat stroo te verkrijgen, ten einde dat dan wederom ter beschik­king van de veehouders te stellen.

Slechts indien alle betrokkenen, te weten verbouwers, handelaren en strookartomfabri-kanten, medewerken op de genoemde prijs-basis, kan worden voorkomen, dat op ruime schaal tot vordering zal moeten worden over­gegaan, En spr. verzekert, dat hij niet zal terugdeinzen om van het vorderingsrecht ge­bruik te maken, alle voorbereidingen daartoe z ij n getroffen.

Vier maatregelen.

Gezien de bijzonder ongunstige omstan­digheden waarin de veehouders bedrijfstak

* thans verkeert, is spr. te rade gegaan wel­ke maatregelen door de Regeering nu op dit oogenblik in het belang van de vee­houderij nog meer zouden kunnen worden genomen. Spr. kon thans mededeelen, dat hij besloten heeft, vier bijzondere maatregelen ten behoeve van de veehou­derij te treffen.

In de eerste plaats heeft hij besloten, den tegenwoordigen winterprijs voor boter van ƒ 1.60 per kg niet, zooals in het voornemen lag, op 1 April a.s. te laten afloopen, doch dezen tot 1 Mei a.s. te handhaven. Daar in de maand April de melkproductie in den regel reeds sterk toeneemt, zal deze maatregel zon­der twijfel van gunstigen invloed zijn op de inkomsten van de veehouders.

Als tweeden maatregel, welke eveneens spe­ciaal aan de melkveehouderij ten goede komt, kan spr. mededeelen, dat de Regeering heeft besloten, de ondermelk te steunen en wel door mager melkpoeder uit de markt te nemen. De prijs, waarvoor het poeder zal worden overge­nomen, zal zoo spoedig mogelijk bekend wor­den gemaakt, de hoeveelheid zal niet aan een limiet gebonden zijn. Het tijdvak, waarin mager melkpoeder van Regeeringswege zal worden aangekocht, is gesteld op de periode van 15 Maart—15 September a.s. Door dezen maatregel zal ook de kaaspositie worden ver­sterkt, terwijl tevens de beschikking verkre­gen wordt over een uitstekend voedsel Voor het vee, en in geval van nood ook voor den mensch.

Ook ten behoeve van de rundveehou­derij zullen eenige maatregelen worden getroffen. In de eerste plaats zullen, in­dien de prijzen der nuchtere kalveren in het voorjaar door het verminderen of weg­vallen van export tegenvallen, nuchtere

Schepen moeten terug in hun element

MEN IS THANS BEGONNEN de schepen, welke te Weurt bij Nijmegen door het wassende water van de Waal op de uiterwaarden zijn gestuwd, weer in de rivier terug te brengen. 'De schepen worden met behulp van bokken opgelicht, op een zgn. slede, een onderstel van zware balken, gezet en dan naar de rivier gesleept. Het bergingswerk moet, naar men zal

begrijpen, uiterst voorzichtig geschieden en is buitengewoon kostbaar.

TOCH EEN AMBULANCE NAAR FINLAND

Geen stilstand in de voorbereiding.

(Van onzen correspondent.)

's-G ravenhage, 11 Maart.

Naar wij vernemen, hebben de berichten omtrent een mogelijken vrede tusschen Finland en Rusland niet den minsten invloed op het tempo, waarin het Roode Kruis de Nederland-sche ambulance naar Finland organiseert.

Mocht inderdaad een wapenstilstand worden gesloten of de vrede aan het oorlogvoeren een einde maken, dan zal men aan de Finsche Regeering de vraag voorleggen, of deze het wenscheuijk en nuttig acht, dat de Nederland-sche ambulance alsnog naar Finland komt. Er zal daar waarschijnlijk zooveel hulp noodig zijn, dat de ambulance er waarlijk nuttig werk zal kunnen doen en leeniging van nood brengen.

Voorloopig blijft men dus doorwerken; worden alle toebereidselen getroffen voor een spoedig vertrek, dat men zich — zooals be­kend is — omstreeks 20 Maart had gedacht.

kalveren uit de markt worden genomen. Deze zullen dan worden ingeblikt.

Spr. vertrouwt, dat hierdoor een prtjsinzin-king der nuchtere kalveren, die anders mis­schien zou dreigen, zal worden tegengegaan. Verder zal de uitvoer van rundvee, waarvoor zich den laatsten tijd enkele mogelijkheden voordoen, zooveel mogelijk worden bevorderd.

Ten slotte heeft hij in de ongunstige om­standigheden in de veehouderij aanleiding gevonden in verband met het miltvuur nog een bijzondere voorziening te treffen. Hij heeft n. besloten, dat ook voor de van 1 December tot 1 Maart aan miltvuur gestorven koeien aan de veehouders vergoeding zal worden verleend.

Spr. is er zich zeer goed van bewust, dat hij met deze maatregelen niet alle moeilijkheden in het veehoudersbedrijf wegneemt. Het is mogelijk, dat er zijn, die meenen, dat de Re­geering met haar hulp niet ver genoeg gaat. Hun zou spr. echter dit willen zeggen: houdt uw oog niet uitsluitend gericht op uw eigen bedrijf, ziet om u heen en geeft u er reken­schap van hoe velen van uw medeburgers door deze rampspoedige tijden eveneens zwaar getroffen worden.

De Regeering heeft de toezegging gedaan, dat zij alles zal doen wat in haar vermogen ligt om voor den land- en tuinbouw een rede­lijke belooning van zijn arbeid te verzekeren. Deze toezegging zal zij ook gestand doen.

Z.K.H. PRINS BERNHARD TE KLUNDERT

Gisteren heeft Z. K. H. Prins Bernhard, tijdens het bezoek aan gedeelten van het Zuid­front van de vesting Holland, o. a. de gemeen­te Klundert bezocht.

Na het in renaissance-stijl gebouwde raad­huis, dat uit het jaar 1621 dateert en door Prins Maurits aan de burgerij van Klundert werd geschonken, te hebben bezichtigd, zette de Prins zijn tocht naar Willemstad voort.

HET IJS VOOR STAVOREN GEBROKEN

De sleepboot „Tijna" heeft gisteren een breede geul gemaakt in het ijs , voor de kust van Stavoren. Reeds zijn eenige kustvaartui­gen uit de haven vertrokken, o. a. naar Am­sterdam.

GEVELSTEENEN TE ZUTPHEN

(Van onzen correspondent).

Z u t p h e n, 11 Maart.

In de hedenmiddag gehouden vergadering van den Raad der gemeente Zutphen deelde de voorzitter mede, dat het ,, Wijnhuisfonds" en de Museumcommissie bezig zijn een regeling te treffen omtrent de opstelling van door het Museum beheerde gevelsteenen en andere frag­menten in den tuin en den achtermuur van het „Bolwerk", het nu bijna gereed zijnde geres­taureerde oude gebouw op de Zaadmarkt. Het museum zal daarvoor aan het Wijnhuisfonds een bijdrage van honderd gulden per jaar be­talen. De raad machtigde B. en W. om, zoo die regeling tot stand komt, den post voor het museum op de begrooting, daartoe met honderd gulden, voor het loopende jaar met vijftig gul­den, te verhoogen.

VOOR FINLAND

De inzameling voor Finland te Gouda heeft door bijdragen, straatcollecte en een Finland-avond in totaal opgebracht ƒ 7160. Onder de persoonlijke giften waren er een van ƒ 1000 en eenige van ƒ 500, ƒ 200 en van ƒ 100.

(Ingezonden Mededeeling.)

De „Amor" zonk binnen tien minuten

De vrachtboot midscheeps met een mijn in aanraking gekomen.

IERSCH SCHIP REDDE

DE BEMANNING

UTRECHT KEULSCHE KADE

(Van oneen correspondent).

V l i s s i n g e n , 1 1 M a a r t .

Tusschen de Noord-Hinder en de West-Hinder is vandaag, gelijk op blz. 1 is vermeld, het s.s. „Amor" van de Kon. Nederlandsche Stoom­boot-Maatschappij het slachtoffer van een mijn geworden. Het schip werd midscheeps zoodanig getroffen, dat het ongeveer vijf minuten na de ontploffing in de diepte verdween.

De 33 opvarenden konden zich in een sloep in veiligheid brengen. Zij werden opgenomen door het Iersche s.s. „City of Bremen", dat de Nederlanders vanmiddag te Vlissingen heeft afgezet.

In hotel „Goes", waar de schipbreukelingen door bemiddeling van het cargadoorskantoor R. Stofkoper waren ondergebracht, hebben wij de officieren en de overige leden der be­manning van de „Amor" gesproken. Allen waren nog onder den indruk van het gebeur­de doch zij waren uiteraard verheugd, dat geen slachtoffers te betreuren waren.

De „Amor", die met een lading graan en katoen uit Cristobal op weg was naar Ant­werpen, was Zondag uit Plymouth vertrokken. Alvorens de nacht aanbrak was het schip in verband met de gevaren, verbonden aan een nachtelijken overtocht, op Duins gaan liggen. Maandagmorgen om zes uur werd de reis voortgezet.

Omstreeks tien uur werden de opva­renden opgeschrikt door een hevige ex­plosie. De „Amor" bleek midscheeps in aanraking te zijn gekomen met een mijn, die een geweldige ravage aanrichtte.

Vele leden der bemanning bevonden zich tijrens de explosie in hun logies. Iedereen snelde naar boven en zag, dat het water met groote kracht het schip binnendrong. Spoedig stond het den opvarenden tot aan de knieën. Om het schip dreef reeds een gedeelte van de lading. De marconist trachtte een SOS-sein uit te zenden, maar de radioinstallatie werkte niet meer. Op commando van kapitein H. Beuker begaf de bemanning zich rustig naar de sloe­pen. De bakboordsloep bleek echter geheel stuk geslagen en de stuurboordsloep was, doordat de ,,Amor" sterk helde, niet los te maken.

Men begon het ergste te vreezen, want de toestand op de ,,Amor" werd penibel. Het schip was middendoor gebroken, de deklading belemmerde elke beweging en het water steeg steeds hooger. Plotsling echter draaide de ,,Amor" als een kurke-trekekr om zijn as, masten en schoor-steenen scheurden en vielen, maar deze be­weging had tevens ten gevolge, dat de sturrboordsloep vrij kwam. De geheele bemanning kon daarin plaats vinden.

Toen was het zaak zoo vlug mogelijk uit de buurt van de zinkende ,,Amar" te komen. Met man en macht trok men aan de riemen. Nau­welijks was men eenige tientallen meters van het schip verwijderd, of het verdween in de diepte. Gelukkig voer in de nabijheid een ander schip, welks bemanning met spanning den loop der gebeurtenissen aan boord van de ,,Amor" had gevolgd. Het koerste op de sloep met schip­breukelingen aan. Spoedig waren allen behou­den aan boord, waar zij een gastvrij onthaal vonden.

Het reddende schip, de „City of Bremen", dat venaJs de ,Amor" op weg was naar Ant­werpen, heeft de geredden te Vlissingen aan den wal gezet.

Daar de „City of Bremen" geen radio aan boord had, werd de ramp met de „Amor" eerst ebkend, nadat de bemanning Vlissingen had be­reikt. Slechts twee opvarenden hebben eenig letsel, nl. een bediende, die kwetsuren aan de vingers had, en een stoker, die aan een van zijn beenen was gewond. Alle geredden zijn vanavond per trein naar Amsterdam ver­trokken.

(Ingezonden Mededeeling )

ZWiTSERSCHE JAARBEURS

SLACHTOFFERS VAN DE RAMP VAN DE „O 11" TER AARDE BESTELD

WOORDEN VAN GROOTE WAARDEERING

(Van onzen correspondent.)

E n s c h e d e , 1 1 M a a r t . Vanmiddag heeft op de Oosterbegraafplaats

te Enschede onder enorme belangstelling de teraardebestelling plaats gehad van het stof­felijk overschot van den sergeant-teiegrafist F. W J. Steenvoort, die b;j de ramp met de O 11 om het leven is gekomen.

Bij de begrafenis waren o.m. aanwezig de kap. luit. ter zee O. R. F. Immink, als ver­tegenwoordiger van den minister van Defensie, de luit. ter zee 1ste kl- H. H. Ocheven als vertegenwoordiger van den marinecomnman-dant te Den Helder, luit. ter zee 2c'e kl- M. J. Vos, als vertegenwoordiger van den chef van dén marinestaf, de commandant van de O 11, luit. ter zee 2e kl. H. A. W. Goossens en de onderofficieren, korporaals en man­schappen van de O 11.

Er waren zeer vele kransen, o.m. van de officieren, onderofficieren en manschappen van de Kon. Ned. Marine, van den commandant en officieren van den Onderzeedienst, van de bemanningen en onderofficieren van den Onderzeedienst, van de Ver. van Marine­onderofficieren, van de telegrafisten van den Onderzeedienst, van de onderofficieren van de Droogdoks en verder van de opvarenden van verschillende onderzeebooten.

Nadat het stoffelijk overschot in de groeve was neergelaten, trad de onderofficier Jacobs, een vriend van den overledene, naar voren. „Je

bent gestorven voor onze fiere driekleur", al­dus spr., „en jouw naam zal toegevoegd wor­den aan de lange rij van helden, die voor onze marine gestorven zijn."

Vervolgens sprak de burgemeester van Enschede, de heer J. J. G. E. Rückert. Deze wees erop, dat de thans overledene ten volle zijn plicht heeft gedaan. Hij heeft anderen gered maar is zelf gevallen. De burgemeester sprak de hoop uit, dat de familie troost mag vinden in de gedachte, dat het geheele Neder­landsche volk met haar mede leeft. Hij be­sloot zijn toespraak met woorden van eerbie­dige hulde voor den overledene.

Hierna werd het woord gevoerd door den commandant van de „O 11" luit. ter zee 2de kl. H .A. W. Goossens. Spr. wees erop, dat sergeant-telegrafist Steenvoort is gevallen bij het uitvoeren van zijn laatste orders op aarde. Het water was sterker dan hij, maar toch gaf hij anderen gelegenheid zich uit het gezonken schip te redden. Tot het laatst is hij op zijn post gebleven. Tot het uiterste heeft hij zijn plicht gedaan.

Namens het vaderland bracht spr. hem daarvoor dank. Verder wijdde de commandant nog eenige woorden aan de nagedachtenis van de twee andere opvarenden, die bij de ramp om het leven kwamen.

Namens de familie sprak de heer F. Zand-stra uit Drachten woorden van dank voor de deelneming.

Onder zeer groote belangstelling is gister­middag te Nieuw-Helvoet met militaire eer het stoffelijk overschot van den sergeant-torpedomaker G. L. Logmans aan den schoot der aarde toevertrouwd. Zooals reeds gemeld

heeft Z.K.H. Prins Bernhard vanochtend de familie van den overledene zijn deelneming betuigd.

Vooral van militaire zijde waren vele ver­tegenwoordigers bij de begrafenis in deze oude marinestad aanwezig. In den stoet liepen voorop twee tamboers en twee pijpers, een vuurpeloton van acht mariniers eerste klasse, vier slippendragers — onderofficieren — en acht matrozen.

Aan de groeve merkten wij op den luite­nant-kolonel der mariniers F. Lugt, die den minister van Defensie vertegenwoordigde, luitenant-ter-zee eerste klas Kruis, namens den chef van den Marinestaf, luitenant-ter-zee eerste klas F. B. Veenstra, als vertegenwoor­diger van den commandant van de Marine te Den Helder, luitenant-ter-zee tweede klasse T. Steinmetz, die de bemanning van de „O 11" vertegenwoordigde. Hij was vergezeld van drie onderofficieren en een korporaal, allen gered­den van de ,,0 11". Ook de burgemeester van Nieuw-Helvoet, de heer F. W. van Driel, was aanwezig, evenals overste G. Thysse, comman­dant van het kantonnement Hellevoetsluis. en vele minderen.

Het woord werd gevoerd door luitenant­kolonel F. Lugt, die namens den minister van Defensie sprak en woorden van troost richtte tot de familieleden van den overledene.

Namens de bemanning van de „O 11" sprak de luitenant-ter-zee Steinmetz, waarna nog achtereenvolgens een matroos van de ,,0 11", de adjunct-ziekenverpleger J. Herweijer, namens de onderofficieren en een vertegen­woordiger van den bond van oud-onderoffi­cieren, het woord voerden.

Ten slotte dankten de vader en de weduwe van den overledene voor de belangstelling.

» * *

Gistemamidcie.g is het stoffelijk over­schot van den koksmaat, van de „O 11", O. Postma te Hu'izum bij Leeuwarden ter aarde besteld.

De stoet vertrok van de Gereformeerde Kerk aan de Verlengde Schans, waar ds. W. H. den Houting in besloten kring een lijk­dienst had gehouden. Een zeer groote menigte belangstellenden sloeg het vertrek van den stoet, bestaande uit den lijkwagen pa drie

volgwagens, gade. Onmiddellijk achter den lijkwagen volgde een deputatie van den on­derzeedienst, bestaande uit den officier M. S-D. tweede klasse D. A. W. Bos, een korporaal en drie matrozen. Ook lanigs den weg, dien ae stoet nam, en op het kerkhof wa3 de belang­stelling buitengewoon^ groot.

Op de begraafplaats voegden zich nog ach­ter de lijkbaar de overste G. M. Fey, hoofd­officier M. S. D. eerste klasse, die den minister van Defensie vertegenwoordigde en luitenant ter zee eerste klasse M. Kooreman, als vertegenwoordiger van den opperbevel­hebber van land- en zeemacht en den vice-admiraal. Ook de burgemeester, jhr. W. J. H. Hora Siccama en de oud-burgemeester J. G. Jansonius, liepen mee achter de lijkbaar.

Nadat de kist in het graf was neergelaten, gedekt met bloemstukken van de officieren, onderofficieren en manschappen van de Koninklijke Marine en den onderzeedienst, van de bemanning van de „O 11" de opvaren­den van de „O 23", het kokspersoneel van den onderzeed'ienst, de bemanning van de „O 22" en van de proeftochtbemanning van de „O 21", trad als eerste spreker naar voren de officier M. S. D., tweede klasse D. A. W. Bos, als vertegenwoordiger van den commandant van den onderzeedienst in Den Helder.

„Ongeveer twee jaar geleden", aldus spr-, „kwam Postma als milicien bij de marine, waarvan hg is gaan houden en waarin hij wensdhte opgeleid te worden, teneinde er zijn toekomst in te bouwen. Het noodlottige on­

geval rret ° — ""kte aan dat alles ' einde. Het moet echter een geruststell'r^r

zijn voor je moeder, verloofde en allen, die ie hebt achtergelaten, Postma, te weten, dat ie je zoo vele vrienden hebt- verworven. Moge hun dat tot troost zijn. Rust zacht."

De kwartiermeester C. de Leeuw, roemde de kameraadschap van dien overledene.

Ds. Den Houting zeide, dat wij het bij het graf. zullen uitspreken, dat het geloof ons alleen kracht kan geven. Spr. bracht dank aan H. M. de Koningin voor den brief van rouwbeklag aan de familieleden en voorts aan de autoriteiten, die haar deelneming had­den betuigd en zich hier lieten vertegenwoor­digen, als mede aan de deputaties van den onderzeedienst.

BAZEL 30 MAART - 9 APRIL 1940

MACHINES • UURWERKEN • TEXTIEL LEVENSMIDDELEN > TECHNIEK • ETC.

I n l i c h t i n g e n e n l e g i t l m a t l e k a a r t e n m e t r e d u c t i e o p r e i s k o s t e n b i j :

Zwitsersch Comulaat, Amsterdam, Heerengracht 545

Zwltserceh Consulaat, Rotterdam, Wijnstraat 124b

D e g r o o t e r e i s b u r e a u x

DEKKING VAN LEIDENS BEGROOTINGS-

TEKORT Moeilijkheden over een

benoeming.

(Van onzen correspondent.)

L e i d e n , 1 1 M a a r t .

De gemeenteraad van Leiden heeft heden­middag weer langdurig gesproken over de be­noeming van een lid van de commissie van toe­zicht op het M.O. in de vacature-Hessing (s.d.). De sociaal-democratische fractieleider, mr. V a n E c k, was teleurgesteld over het feit, dat B. en W. wel de stukken ter inzage hebben doen leggen, maar geen oordeel hebben gegeven over de aanbeveling. Spr. erkent het recht van de commissie om naar haar overtuiging de aanbeveling op te maken, maar daarmede is de taak van de commissie geëindigd. De raad heeft echter te overwegen of door die aanbe­veling rekening is gehouden met den meer­malen uitgesproken wensch, dat in de voor­naamste commissies de verschillende geestes-stroomingen vertegenwoordigd dienen te zijn. De sociaal-democratische raadsfractie heeft in de vacature-Hessing den heer Groeneveld aan­gewezen en men kon niet verwachten, dat daarna een andere sociaal-democraat een can-didatuur zou aanvaarden, toen de commissie den heer Groeneveld niet geschikt achtte, om­dat hij geen middelbaar onderwijs heeft ge­noten.

Mr. Beekenkamp (a.r.) verklaarde zich tegen de candidatuur-Groeneveld, omdat ook hij van meening is, dat de heer Groeneveld niet de gesch'ikte persoon is. De heer W i 1-mer (r.k.) verzette zich evenals mr. I d e n-burg (c.h.) tegen de candidatuur-Groene­veld, omdat de raad zich door een fractie niet een bepaalden persoon kan laten opdringen, vooral niet nu de commissie wel degelijk heeft getracht in de vacature-Hessing een sociaal­democraat te vinden. Deze sprekers betreur­den het met mr. Van Eek, dat B. en W. niet hun oordeel over de aanbeveling hebben ge­geven.

Prof. Van Bemmelen (lib.) vond de behandeling van deze zaak zeer pijnlijk, waar­aan de sociaal-democratische fractie echter zelf schuldig is, omdat zij de candidatuur-Groe­neveld heeft gehandhaafd, zelfs nadat bleek, dat er bezwaren waren. Spr. vroeg mr. Van Eek c.s. het den raad mogelijk te maken een sociaal-democraat te benoemen door niet star vast te houden aan één persoon. In gelijken g e e s t s p r a k d r . K e y ( v . b . ) .

De wethouder van Onderwijs, mr. T e p e (r.k.) betoogde, dat er geen aanleiding was voor het college om zijn meening over de aan­beveling kenbaar te maken, omdat de aanbe­veling niet tot de competentie van B. en W., maar van de commissie behoort. Spr. heeft de benoeming in de vorige vergadering willen aanhouden, om nog eens duidelijk vast te leg­gen, dat de commissie getracht heeft een sociaal-democraat aan te bevelen. Het college is het er over eens, dat de commissie geen blaam treft. B. en W. willen geen candidaat aanbevelen, de meerderheid van het college deelt echter het standpunt van de heeren Wil-mer en Idenburg.

Na repliek had de stemming tot resultaat, dat werden uitgebracht op mevr. A. Krieger —Van Vleuten (nummer één der aanbeve­ling) 11 stemmen op mevr. M. J. Kloeke— Van Lessen (nummer twee der aanbeveling1

7 s t e m m e n ; o p d e n h e e r G r o e n e v e l d ( s . d . ) 12 stemmen; op mr. Mok (s. d.) 3 stemmen en op mr. Van Eok (s. d.) 1 stem. Bij de tweede stemming werd benoemd mevr. M. J. Kloeke—Van Lessen met 20 stemmen. Op den heer Groeneveld werden 14 stemmen uitge­bracht.

Bij het voorstel tot wijziging van de be­grooting 1940, waardoor het geheele rekening-skort 1938 ten laste van het loopende dienst­

jaar wordt gebracht (hiervoor moest een be­drag van ƒ 106-609 worden gevonden) wees mr. Donders (r.-k.) er op, dat het tekor' ook thans weer is gedekt door hoogere winsten der bedrijven. Van versobering van eenige beteekenis is geen sprake. Spr. waar­schuwt tegen deze methode. Nu kunnen wii een versobering nog leiden in de gewenschte banen, later worden wij wellicht tot versobe­ring gedwongen. Spr. zeide verder te vreezen, dat in de toekomst verdere belastingverhoo-ging noodig zal zijn.

Ook de heer Veenendaal (a.-r.) achtte de overbrugging van het tekort gebaseerd op boekingswijzigingen inplaats van op verso­bering en belastingverhooging. De gewenschte elasticiteit in de begrooting is daardoor zeker niet grooter p-ewnrden, zoodat straks de re­

ning wel een nadeelig saldo zal oplever"^ Evenals mr. Donders betreurde deze spreker het, dat de raad de voorstellen slechts er.kele dagen heeft kunnen voorbereiden, hoewel B. en W. maanden noodig hebben gehad.

De wethouder van financiën, de heer V e r-wey (s.d.ï zette uiteen, dat de behandeling der voorstellen met spoed moet geschieden, om­dat de verordeningen op de heffing van de belastingen niet door Ged. Staten zullen wor­den doorgezonden, voordat de begrooting 1940 zal zijn goedgekeurd, hetgeen weer afhanke­lijk is van de dekking van het tekort van ƒ 106.609. Een spoedige beslissing is derhalve in het belang van de gemeente, zoowel als van de belastingplichtigen. Spr. betoogde, dat het tekort door reëele middelen kan worden ge­dekt. Dat die middelen bij de behandeling der begrooting nog niet in deze mate bekend waren is het gevolg van de vroege behandeling der begrooting, welke wel is gewenscht, maar toch ook bezwaren heeft. De raad dringt nu wel aan op versobering, maar er wordt steeds verzuimd een reës'e versobering aan te geven. De gemeente heeft op be'".st'rggeb,'ed' nog eenige speling, we'ke het b»=te k"n warden gereserveerd voor de gevolgen van de tijdsom­standigheden.

Het voorstel van B. en W. werd daarna z. h. st. goedgekeurd.

Page 4: Algemeen Handelsblad

NOTARIS J. J. A. MONTIJN †

GRIEKSCHE GEZANT ONTVANGEN IN

AFSCHEIDSGEHOOR.

VEREENIGINC „HET ZONNEHUIS".

KUNST

CONCERT VAN „APOLLO"

SPORT

BELGIË—NEDERLAND

OCHTENDRLAD — ALGEMEEN HANDELSBLAD VAN DINSDAG 12 MAART 1940 TWEEDE BLAD

HERWAARDEERING VAN DEN GOUDVOORRAAD

Meeningen in de afdeelingen der Eerste Kamer.

Blijkens het Voorloopig Verslag der Eerste Kamer over het ontwerp van wet houdende Yoorloopige Voorziening ten aanzien van de Waardebepaling van den voorraad Gouden Munt en Gouden Muntmateriaal van de Nederlandsche Bank en regeling van de ge­volgen dier voorziening, werden in de afdee­lingen eenige bedenkingen daartegen inge­bracht.

Eenige leden verklaarden, dat hun bezwaar niet zoozeer gold de strekking van de voor­gestelde regeling, als wel het tijdstip waarop de desbetreffende voordracht by de Tweede Kamer was ingediend Huns inziens bevinden zich in het geheel der Rijksfinanciën zoovele zwakke plekken, dat het de voorkeur zou heb­ben verdiend, zoo de herwaardeering, waarvan in deze sprake is, was geschied gelijktijdig met een saneering van de onderscheidene tekorten.

Versoheidene leden verklaarden, zich met het wetsontwerp te kunnen vereenigen. Wel zouden deze leden het hebben toegejuicht, zoo een deel van de winst kon worden gebruikt, voor ook door de regeering noodzakelijk ge­achte, verbetering van de betrekking tusschen ri;ks- en gemeentefinanciën.

Eenige leden wenschten voorop te stellen, dat huns inziens het pondenverlies, indertijd door De Nederlandsche Bank geleden — waar­mede dit wetsontwerp ten nauwste verband houdt — te wijten is geweest aan eene gestie vi" de directie van die bankinstelling, en dat deze gestie, naar destijds verluidde, was ge­schied met medeweten en goedvinden van het toenmalige Kabinet, waarvan ook de tegen­woordige minister van Financiën deel had uitgemaakt.

De Regeering stelt nu voor, tot herwaar­deering van den goudvoorraad over te gaan op de basis van een goudprijs, den ttgenwoor-d'gen zeer nabij komende. Huns inziens had het echter aanbeveling verdiend met herwaar­deering van den goudvoorraad te wachten, tot deze met een definitieve stabilisatie gebaard hM kunnen gaan.

Wat betreft de vergoeding aan de Neder­landsche Bank, zoo verklaarden sommige leden, die meening te deelen, dat het pondenverlies in 1931 door die instelling geleden, niet in direct verband staat met de depreciatie, te onzent in 1936 toegepast Indirect verband echter is er, naar hun gevoelen, tusschen de beide vermelde feiten wel. Nu de Regeering dan, volgens de hier aan het woord zijnde leden te recht, het standpunt inneemt, dat de winst op den goud­voorraad gemaakt, aan den Staat moet komen, achtten zij het uit overwegingen van billijkheid ook juist, dat aan de centrale bankinstelling dat oude verlies weer wordt vergoed. Deswege betreurden zij, dat de Minister den aanvanke-lijken opzet van het ontwerp heeft prijsgege­ven, naardien het bedrag van ƒ 29.889-408.15 tooh het werkelijke verlies was en alle nadien genoemde bedragen, zoomede het ten slotte vastgestelde beloop, toch eenigszins willekeurig waren gekozen.

Den leden, hier aan het woord, was niet dui­delijk het verzet tegen de oorspronkelijk ont­worpen regeling, omdat de overwinst van de Nederlandsche Bank tot voor l gedeelte aan den Staat ten goede komt, en mitsdien de aanvankelijk voorgestelde regeling tenslotte voor den Staat zeer weinig verschil zou hebben gemaakt.

Eenige leden verklaarden de goudwinst, waarvan hier sprake Is, te beschouwen als een boekwinst ontstaan door een boekhoud­kundige manipulatie: Zij achtten het teeke­nend voor het „denken in geld", der huidige, door hen als demo-liberaal gekenschetste, economie aanklevende, dat wordt getreden in de uitvoerige beschouwingen omtrent Iets, dat slechts op papier, en niet In de werkelijkheid bestaat.

Sommige leden stelden de vraag, of de be­stemming van de ƒ 132.506.208.49 verkregen uit den goudvoorraad, op de wijze, als in het wetsontwerp is aangegeven, niet beteekent, dat een belangrijk deel daarvan jarenlang renteloos zal liggen. Zoo ja, dan zou het huns inziens meer aanbeveling verdienen, zoo be­doeld bedrag werd besteed voor inkoop van staatsschuld, hetgeen tevens een verlagenden invloed zou kunnen oefenen op den rentevoet.

Ten slotte zou men gaarne vernemen, of de Regeering voornemens is, een wijziging te be­vorderen van de Muntwet, met betrekking tot de gouden munt.

OEFENING DER LICHTE BRIGADE

De Lichte Brigade zal van Donderdag tot Maandag a.s. oefeningen in groot verband houden: voorbereidende maatregelen zijn reeds getroffen.

Te Gouda is, bijna 78 jaar oud, overleden de heer J. J. A. Montijn, oud-notaris aldaar en mede-directeur van de Ned. Brandwaarborg Mij. van 1850 te 's-Gravenhage.

De heer Montijn, die op 25 Maart 1862 te Gouda werd geboren, volgde in 1897 zijn vader als notaris op, welk notariaat hij tot November 1925 heeft vervuld.

De teraardebestelling zal geschieden op Donderdag te 11.40 uur op de Algemeene Begraafplaats te Gouda.

POSTVLUCHTEN OP INDIË

De positie der postvliegtuigen was gisteren: Uitreis: „Torenvalk" te Rangoon. Thuisreis: „Oehoe" te Medan, „Buizerd" te

Alexandrië.

H.M. de Koningin heeft gistermiddag ten paleize Noordeinde in afscheidsgehoor ont­vangen den heer Öhristo Diamantopoulos, bui­tengewoon gezant en gevolmachtigd minister van Z.M- den Koning van Griekenland bij H-Ms. hof.

De Koningin heeft den scheidenden gezant begiftigd met het Grootkruis van de orde van Oranje-Nassau.

RECHTZAKEN

ZEEMAN VEROORDEELD WEGENS BELEEDIGING DER KONINGIN

Een 34-jarige zeeman uit Vlaardingen had aldaar op 10 December j.1. in dronkenschap opruiende taal gesproken tegen eenige militai­ren. Daarbij had hij ook beleedigende taal voor H. M. de Koningin gebruikt.

De rechtbank te Rotterdam heeft hem des­wege veroordeeld tot een voorwaardelijke ge­vangenisstraf v?n vier maanden met aftrek der preventieve hechtenis en een proeftijd van twee jaar.

AMSTERDAM

INDEXCIJFER MET 0.9 % IN FEBRUARI GESTEGEN

Sedert maand vóór den oorlog met 8.2 %.

Het Bureau van Statistiek der gemeente Amsterdam meldt ons het.volgende omtrent de kosten van het levensondertioud voor arbei­dersgezinnen in Februari 1940:

Het indexcijfer der kosten van het levens­o n d e r h o u d v o o r a r b e i d e r s g e z i n n e n , berekend op de basis van het peil der prijzen in 1911—1913=100, bedraagt in Februari voor de totale kosten van het levensonderhoud 147.7 tegen 146.4 in Januari j.1. en 136.5 in Augustus 1939, de maand vóór het intreden van den oorlogstoestand in Europa. Voor de voeding alleen is het indexciifer 140.* in

Februari tegen 138.3 in Januari 1940 en 124.4 in Augustüs 1939.

Voor het totale budget is er sedert de voorafgaande maand een toeneming met 0.9 % en sedert de maand vóór den oorlog een toeneming met 8.2 %. Voor de voeding alleen is er sedert Januari een stijging met 1.5 % en sedert Augustus 1939 een stij­ging met 12.8 %.

De kosten van de voeding afzonderlijk ver-toonen derhalve een grootere stijging dan het totale indexcijfer.

Toch is een aantal onderdeelen van de voe­ding, met name de rubrieken brood, suiker, melk en kaas. in de afgeloopen maand onver­anderd gebleven, terwijl grutterswaren (rijst) en kruidenierswaren (zout) slechts een niet noemenswaardige verhooging hebben onder­gaan. Daarnaast is weliswaar een tweetal ru­brieken te vermelden en wel visch en eieren-waarby een grootere vermeerdering is waar te nemen, doch de invloed hiervan wordt te niet gedaan dobr een even groote verlaging by de rubrieken vleesch (de goedkoopere kwaliteiten rund- en kalfsvleesch) en fruit. Het meeren-deel der voeding sonde rdeeltn heeft aldus niet bygedragen tot de styging. Deze laatste is uit­sluitend het gevolg van een belangryke prijs-verhooging van groenten en aardappelen onder invloed van den strengen winter; o-a. de kool­soorten, welke gewoonlijk in dit jaargetijde laag in prijs zijn, waren ditmaal duur.

De zgn. tweede helft van het budget, d.i. het totaal der uitgaven voor andere doelein­den dan voor voeding, geeft by enkele rubrie­ken een stijging te constateeren, nl. by klee­ding (manshoven- en vrouwen- en kinderonder-kleeding), electriciteit, brandstoffen (een evenredig gedeelte van de omstreeks half Februari ingegane prijsverhooging van petro­leum), woninginrichting (emaille en huishou­delijk linnengoed) en waschartikelen. De in­vloed hiervan wordt evenwel verzwakt door het feit, dat verschillende rubrieken van deze „tweede helft'.', die gezamenlijk een belangrijk deel van de gezinsuitgaven uitmaken, geen wijzigingen hebben ondergaan.

Een overzicht van het verloop der Index­cijfers sedert het uitbreken van den oorlog volgt hieronder.

Totale uitga-ven Voeding Index­ Styging Index­ Stijging cijfers s«dert cijfers sedert

Aug. '39 Aug. '39

Aug. 1939 ... 136.5 124.4 Sept. 1939 ... 139.1 1.9% 128.2 3.1 % Oct. 1939 ... 142.9 4.6 % 133.3 7.2% Nov. 1939 ... 144.3 5.7 % 136.2 9.5 % Dec. 1939 ... 146.0 69 % 137.3 10.3 % Jan. 1940 ... 146.4 7.3 % 1383 11.1 % Febr. 1940 ... 147.7 8.2 % 140.4 12.8 %

De vergel yking is hierby dus gebaseerd op de maand vóór den aanvang van den oorlog. Indien een volle jaarperiode als het jaar September 1938—Augustus 1939 in de plaats daarvan als grondslag wordt genomen om de vergelijking onafhankelijk te maken van het prijsniveau in één enkele maand, bedraagt de styging van het totale indexcyfer in Februari 7.4 %.

In de mededeeling over Januari j.1. werd er aan herinnerd, dat de belasting by de be­rekening der indexcijfers, zooals deze in de bovenstaande reeks worden opgesomd, buiten beschouwing biyft, doch dat, indien wordt rekening gehouden met de sedert den aanvang van dit jaar geheven 15 opcenten op de hoofdsom der gemeen tefondsbelasting, de styging voor deze gezinnen met 0.1 % wordt opgevoerd.

WORDT GEBOUWD

Op den len April a.s. zal aanbesteed worden de bouw van een vaste brug over het Zuider Amstelkanaa' vóór den Parnassusweg (ter vervanging van de hulpbrug, welke daar thans via „niemandsland" naar de sportterreinen, enz., aan den Z. Wandelweg leidt).

Ruim ƒ35.000 voor Finsche Roode

Kruis Collecte te Amster­

dam schitterend geslaagd.

De collecte te Amsterdam ten bate van het Finsche Roode Kruis heeft ƒ 35.019,35 opgebracht.

Nadat men Zaterdag tot diep in den nacht met het tellen was bezig geweest, ging men hiermede gisteren voort.

Ruim 2000 collectanten verleenden hun medewerking. Dat de belangstelling voor deze collecte onder alle lagen der bevolking groot was. bewyst wel het feit, dat er 99.572 centen, 141.350 dubbeltjes, 31.200 kwartjes en 7173 guldens werden ontvangen, om maar niet eens te spreken over de duizenden andere geld­stukken.

Nog steeds blijven de giften toevloeien. Een der groote industrieele ondernemingen, die per ongeluk Zaterdag jl. tijdens de collècte over­geslagen is om aldaar te collecteeren, heeft verzocht alsnog een collectebus te mogen ont­vangen, ten einde de personeelsleden in de ge­legenheid te stellen by de loonuitbetaling van de volgende week een offertje voor het Finsche Roode Kruis te kunnen brengen. Bovendien werd het Comité nog verrast met een gift van het achtste Depót Compagnie der Geneeskun­dige troepen ten bedrage van ƒ 81.02. Nog veel giften zijn binnengekomen op giroreke­ning 16038, ten name van mevrouw M. Kete­laar-Van Goch, Amsterdam. Bijzondere ver­melding verdient de bydrage van een Amster-damschen tramconducteur, die heeft gemeend ook een steentje te moeten bijdragen aan het succes van deze collecte en maar liefst zyn geheele weekloon ad ƒ 26.28 aan het Comité heeft afgestaan.

Dat dit een treffend staaltje is van mede­leven behoeft geen betoog. Het Comité hoopt, dat ieder, die nog iets kan missen voor dit goede doel, dit zal doen op bovengenoemd gironummer.

RAUSCHNINGS BOEK EN DE VERKOOP

Kan steeds in beslag genomen worden.

Naar aanleiding van het bericht van Zater­dag jl. uit Den Haag, dat ondanks de inbe­slagneming van Rauschnings boek „Hitiers eigen woorden" de winkelverkoop kan door­gaan, vernemen wy nog. dat deze mededee­ling zóó gelezen moet worden, dat de verkoop als zoodanig niet strafbaar is, doch dat de politie op last van de justitie biyft voortgaan elk exemplaar, dat een winkelier ev. in zijn winkel heeft, in beslag te nemen.

DE TASCH TERUGBEZORGD! Maar het geld was verdwenen.

Men zal zich herinneren, dat dé vorige week om 6 uur 's avonds, een dame in de Konings­laan haar handtaschje, dat zij onder den arm droeg, ontrukt werd. Thans heeft deze dame dit taschje door middel van een besteldienst, thuis terugbezorgd gekregen. Alle papieren (o.a. een paspoort) zaten er nog in, maar het geld (ƒ 40) was verdwenen!

(Ingezonden Mededeeling.)

STAATSLOTERIJ A.s. MAANDAG begint de 1ste Klasse. LOTEN VERKRIJGBAAR.

A N T O N D R U K K E R C o " e c t e u r A m s t e r d a m W a r m o e s s t r a a t 1 6 3

DE F.I.K.A.-COLLECTE

Een oproep om 1200 collec­tanten te krijgen.

Men schrift ons: Het beroep, dat de Federatie van Instellin­

gen voor Kinderbescherming te Amsterdam op 29 en 30 Maart op het Amsterdamsche publiek zal doen, is dringender dan ooit, daar de tydsomstandigheden de financieele positie van de verschillende bij de Federatie aange­sloten vereenigingen ten zeerste verzwakt hebben.

Hierdoor komt de zorg voor de verwaar­loosde, abnormale, a-sociale en onverzorgde Amsterdamsche jeugd in gevaar.

Slechts met medewerking van het geheele publiek kan aan deze moeiiykheden het hoofd geboden worden.

Het uitvoerend comité doet niet alleen een beroep op de offervaardigheid van onze stad-genooten, doch ook op hun medewerking. Wil de actie volkomen slagen, dan zyn ten minste 1200 collectanten noodig.

Meldt u dus aan als collectant(e) aan het collecte-bureau Leidscheplein 23, tel. 41366-

JUBILEUM IR. BERDENIS VAN BERLEKOM

Bij de Ned. Spoorwegen.

Op Vrydag 15 Maart zal de hoofdinspecteur van het vervoer der Nederl. Spoorwegen, ir. W. J. Berdenis van Berlekom, alhier, zijn zil­veren jubileum by de spoorwegen vieren. De heer Van Berlekom heeft gewerkt, zoowel by de diensten van Weg en Werken, als bij het Vervoer. Eenige jaren geleden kwam ir. Van Berlekom als hoofdinspecteur van Groningen naar Amsterdam en in zijn functie hier heeft hij reeds veel belangrijk werk kunnen verrich­ten. Den 15en April vertrekt hij naar Utrecht, waar de inspecties dan alle geconcentreerd worden.

Den 15en zal de heer Van Berlekom des v.m. te 10.30 door het personeel der inspectie Amsterdam in de le klas-wachtkamer C.S. gehuldigd worden.

MET BANKBILJET ER VAN DOOR

Maar thans gearresteerd.

Donderdagmiddag had — geiyk gemeld — een dienstbode op den Willemsparkweg twee jongemannen, van wie zy aan de deur een tube tandpasta gekocht had, een bankbiljet van ƒ 20.— meegegeven om te wisselen. Zy kwa­men echter niet terug en aangifte bij de politie volgde. De benadeelde kon een behoorlijk sig­nalement van de onbetrouwbare ,,kooplieden" opgeven en thans zyn zij op de Stadhouders­kade aangetroffen en gearresteerd. Maar van de twintig gulden was reeds niets meer over!

ONDERSTATIONSCHEF C.S. BENOEMD

Naar wy vernemen is tot onderstationschef op het Centraal-Station alhier benoemd de heer J. J. Putman, thans chef-commies aldaar. Deze benoeming is geschied om te voorzien in de vacature, ontstaan door het vertrek van den heer Van Riet naar Hilversum (in wiens plaats als oudste onderstationschef, geiyk ge­meld, de heer Zur Kleinschmiede, optreedt.)

Veiling van vaste goederen. f r a a c a t i — 11 Maart — 6 uur

Waar gelegen Omsehrjj -ving

Amstel 202

204 Haarlemmerdijk 176 ... Jacob v. Lennepstr. 92 Prinsengracht 723

Nw. Prinsengracht 96 Binnen Oranjestraat 9 Van Eeghenstraat 97, Van Woustraat 14

„ „ 34

Govert Fiinckstr. 348.. Oosteinde 13 Jan Luykenstraat 6 .. Pretoriusstraat 19

21

Winkel­hoekhuis

Huis Huis Winkelh... Huis

Huis Winkelh.. Huis Winkelh..

Winkelh..

Winkelh.. Huis Huis Winkelh.. Winkelh..

grootte a.

0 65 0.K6 1.27 1.00 2.50

0 96 0.49 '2.63 1 22

0.78

1.68 2.72 1.65 1.t-8 1.59

Huur­prijs

ƒ 832.-

1666.60 1400.-

2112.-

2205.61

960.-1500.-

Erf-pacht Opbod

f 12.200 5.80< 5.100

l l . i O 16.70

1Ó.40I 4.05'

H.200 17.21H

17.000

6.K00 18.0(10 16.0UÜ

Afsl Makelaar Kooper

ƒ 100 400

20:) 200

200

1800

900 1000

Joh. Rappange. Idem. Jos. ReUnhoudt Müller, Siegmund &

Schogt. J. J. Karskens. J. H. F. Schopman &

Zonen. Jos. Reynhoudt. J. H. Müller Jr. Joh. G. IJzerman. J. H. F. Schopman &

Zonen. S. L. Rabbie. H. H. Wark J.Hzn. Jac. van Heest. Uit da hand verkocht.

KERKNIEUWS

DE ZENDING IN ONZEN TIJD

Conferentie van de Studenten-zendingscommissie .

De Studentenzendingscommissie heeft Zaterdag en Zondag de achtste studenten-zendingsconferentie op Lands-Zegen te Doorn gehouden. De voorzitter, de heer J. C. Hoekendyk, besprak in zijn openings­woord het thema der conferentie ,,De zen­ding in een ontredderde wereld" en gaf eenige toelichting op de onderwerpen der referaten.

Zaterdagsavonds hield prof. dr. H. Kraemer uit Leiden een referaat over ,,De Universeele Kerk en de Zending". Spr. ging het ontstaan van den term „Universeele Kerk" na en kwam. vervo'gens op het verband tusschen de zending en deze Kerk. De hedendaagsche zending is, zoo verklaarde spr. in het verloop van zijn betoog, ontsprongen aan levenden omgang met de gedachte der Universeele Kerk. Daarom is de zending een krachtige wegbereidster ge­worden voor de oecumenische beweging. Te Tambaram beheerschte de gedachte van en het verlangen naar de Universeele Kerk de deel­nemers. Uitdrukking vond dit in de karakteris­tiek die men van de conferentie gaf in de woorden: ,,family of God". De zendingsidee en de idfee der Universeele Kerk versterken elkaar wederkeerig, daar zij van elkander leven.

In de tegenwoordige wereld moeten we meer dan ooit bidden en verlangen, dat de werke­lijkheid der Universeele Kerk voelbaar wordt, terwille van onszelf, van de wereld en van de verheeriyking van Christus, den Grooten Voor­bidder en Hoogepriester der Universeele Kerk. Van het zendingsveld kunnen wy. die in de oudere ,,christelijke" landen wonen, veel aan­moediging krijgen om dieper en echter in ons verlangen te worden, omdat men in de ,,jonge" Kerken de onnatuurlijkheid en zondigheid der

scheidingen meer voelt dan wy, die ze zelf hebben voortgebracht, en de voortdurende en overweldigende aanwezigheid der sterke niet-christeiyke godsdiensten daar oproept tot een duidelijk manifesteeren van de vernieuwende en samenbindende maoht van het Evangelie.

Op dit referaat volgde een uitvoerige dis­cussie.

's Zondagsmiddags spraken eenige studen­ten, resp. van de Theol. Hoogeschool te Kam­pen, uit Wageningen, uit Leiden, uit Amster­dam (V.U.), uit Utrecht, allen over „Student en Zending". Verder sprak dr. J. A. Verdoorn, zendeling-arts met verlof, over „De plaats van de medische zending in het geheel der zen­ding". Grond en motief van de medische zen­ding, zoo betoogde spr o.a., is en biyft het getuigenis aangaande Christus. Dit getuige­nis, dat dus ook de medische zending wil bren-gan, zal altijd den heelen mensoh aangaan, d.w.z. het zal zich altijd openbaren in zijn drievoudigen vorm van woord en daad en levenshouding, deze drie zijn onverbrekelijk met elkaar verbonden. Het „probleem" van de medische zending ligt in de steeds weer opdui­kende neiging, om deze drie vormen van elkaar te scheiden en een eigen waarde toe te kennen. Accidenteel beteekent de medische zending tevens een zeer byzondere methode tot benade­ring van de Inheemsehe wereld. Wy kunnen dit dankbaar accepteeren, zo«d«r eenerzijds het getuigenis van Christus te laten opgaan in een zuiver ethisch-humanistische barmhartig-heidsbetooning (Schweitzer) — een positie, waarin de Inheemsehe wereld ons zoo gaarne ziet en er ons als het ware naar toe dringt — en zonder anderzijds de medische zending uit­sluitend als een voorbereidenden „hulpdienst" te gaan beschouwen Want zoowel in het ééne als in het andere geval wordt te kort gedaan aan het wezen van het getuigenis, dat in deze wereld niet alléén uit de daad en niet alléén uit het woord wil begrepen worden — maar uit beide, niet van elkaar los te maken vormen (Barth). Zoo alleen komt de medische zending tot haar recht en krijgt zij haar recht-mat'ge plaats in het geheeie werk der zending En van d&&r uit zullen alle methodisohe vra­gen, die zich in de tegenwoordige situatie in het Oosten dageiyks in menigte voordoen, een oplossing moeten en kunnen vinden.

Ten slotte sprak de heer N. Stufkens over „zending en sociale nood". Spr. betoogde o-m-, dat deze nood in de Oostersche en de Afrikaan-sche werelcf vele aspecten heeft. Het Oosten heeft, massaal genomen, den arbeid nooit als een waarde en een troost in het leven gezien. Maar nu is het in aanraking gekomen met het Wes­ten, waar hij wel zoo gezien wordt. De Chr. Kerk heeft daar nu te prediken, dat in den arbeid de roeping van God tot den mensch komt, dat de mensch in staat gesteld wordt tot den dienst aan den naaste. Het is een groot ding als de zending dit onder de totaliteit van het Evangelie kan brengen. De zending heeft dat gedaan, en wel met een groote zakeiy'kheid b-v. bij de Bantoe-negers in Portugeesch Zuid-Afrika, en ook in het werk van Kagawa. Be­langrijk is het vraagstuk van de economische afhankelijkheid der Kerken; niet in dien zin, dat het Westen nu maar eens van dien last af moet zijn. maar het is een geesteiyke levens­zaak van die Kerken, dat zij door het offer van hun eigen leden economisch onafhankelijk worden. In het ernstige pogen der zending tot leniging van den socialen nood in het Oosten kan voor ons een prikkel liggen om onze ver­antwoordelijkheid te gaan gevoelen. Veel waar­heid schuilt in het gezegde: de heidenen zgn de redding der Kerk.

JUBILEUM MGR. A. F. DIEPEN

Ter gelegenheid van het feit, dat hy 25' jaar geleden de bisschopswyding heeft ontvangen, heeft mgr. A. F. Diepen, bisschop van 's-Hertogenbosch Zondag een receptie gehouden voor inwoners van Den Bosch en Vught. Onder de velen, die hem kwamen gelukwenschen w j.ren de commissaris van de Koningin, jhr. mr. dr. A. van Ryckevorsel, met de leden van Gedep. Staten en den griffier, de burgemeester van 's-Hertogenbosch, mr. F. J. van Lansohot, met de wethouders en den gemeentesecretaris, de burgemeester Van Vught, mr. H. Loeff; mr. W. Lansohot, lid der Eerste Kamer en de consul-generaal van België, ir. J. Dony. Voorts waren de pastoors en andere priesters der stad aanwezig.

MODESHOW NEDERLANDSCHE DAMESCONFECTIE

De opkomst van de damesconfectie-indu-strie in Nederland, dateerend van de laatste paar jaar, heeft de modeshow van Neder­landsche modellen en naar buitenlanrtsche ontwerpen in Nederland vervaardig ie model­len, tot een eenige malen per jaar 'egelvnutig terugkeerende gebeurtenis gemaakt. Niet al­leen Nederlandsche, maar ook buitenlandsche afnemers behoorden tot de vaste ezoekers, zoodat ook voor den export deze nieuwe incu-strie van steeds groeiende beteekenis is ge­worden.

Gistermiddag is in het CarltcorHotel een druk bezochte show gehouden van de nieuw­ste zomermodellen, en wel voor len zeer tal­rijk, deskundig en belangstellend publiek. Zij gaven een goed beeld van het hooge peil, dat deze nog jonge industrie in ons land in korten tyd heeft bereikt.

VACANTIE DIAMANTBEWERKERS

In de jongste vergadering van den Bonds­raad van den A.N.D.B. is de vacantieweek voor de diamantbewerkers vastgesteld op 28 Juli tot 3 Augustus a.s.

De jaarvergadering van den A.N.D.B. wordt gehouden op Woensdag 3 April 1940.

Men meldt ons: In een onlangs gehouden .vergadering van te

Amsterdam wonende leden van de Christelijke Vereeniging tot verpleging van behoeftige chronische zieken „Het Zonnehuis" is opge­richt de afdeeling Amsterdam van die vereeni­ging. Tot leden van het bestuur werden ge­kozen de dames A. Teunisse, secretaresse (Valeriusstraat 17 Z.), A. Knoppers-Valke­nier, A. M. Schreuder-Siebelhoff en H. S. L. Voorhoeve-Hey en de heeren H. J. Quelle, voorzitter, D. J. Starink, penningmeester en Joh. J. de Vries.

In overleg met eenige ter vergadering aan­wezige leden van het hoofdbestuur werd de mogeiykheid besproken om door doeltreffende propaganda te komen tot uitbreiding van het ledental.

Daarvoor is in de eerste plaats noodig dat ook in de hoofdstad meer bekendheid wordt gegeven aan den zegenrijken arbeid van ge­noemde vereeniging. Er zijn nog zoovele chro­nische zieken die door den aard en den langen duur van hun lijden een bijzondere verpleging noodig hebben, welke moeite en kosten met zich brengt, die de draagkracht van zeer velen te boven gaat. Hun een plaats te bereiden in „Het Zonnehuis" te Beekbergen, waar zy voor den verderen duur van hunJeven worden verzorgd en verpleegd is het doel dezer instel­ling. Daarby komt nog dat ieder, ongeacht de kerkelijke gezindte waartoe hy of zy behoort, er plaatsing kan vinden.

JUBILEUM BIJ DE POLITIE.

Op Vrydag 15 Maart zal de brigadier van politie, M. L- de Bruin van het bureau Kat­tenburg, den dag herdenken, waarop hy 25 jaar geleden in dienst van de politie alhier trad.

Delftsch Studenten Muziek­gezelschap.

Men schryft ons uit Delft: Het jaarlijksche concert van het Delftsche

Studenten Muziekgezelschap „Apollo" in de Stadsdoelen te Delft werd ditmaal opgeluisterd door de solistische medewerking van W. An-driesen, die het Vijfde Pianoconcert van Beet­hoven speelde. De solist, wiens kerngezonde opvatting van het concert iedereen kent, had groot succes en werd door het met vele hulp­krachten versterkte orkest onder leiding van L. Ruygrok kranig ter zijde gestaan. De avond werd geopend met het Largo en Allegro voor strijkorkest van Henk Badings, waaraan Ruygrok een soort inleiding vooraf liet gaan, ten einde het publiek, dat dergelijke moderni­teiten niet gewend is, voor te bereiden.

Het ensemble bleek nog niet geheel uit te zijn boven de bijzondere moeilijkheden die deze materie oplevert, en nog te zeer bevangen door de inspanning om ongelukken in de repro­ductie te voorkomen. Een ander novum was het optreden van een aantal zingende studenten, die sinds kort onder leiding van Chr. van Dam in het Delftsche Studentenkoor „De Bourdon" vereenigd zijn, en die thans met het „Koor der gevangenen" uit Beethovens „Fidelio" op­traden. Het welwillend gestemde publiek 'oonde dit eerste optreden met enthousiast applaus.

Na de pauze bracht het orkest een aantal knappe variaties van H. Andriesen op een thema van Kuhnau en Bachs Ouverture in b ten gehoore

WETENSCHAP

CONGRES VOOR DAGBLAD­WETENSCHAP

Niettegenstaande de ty dsomstandigheden zal het vijfde congres voor d ag bl ad weten sc hap ook dit jaar. tezamen met negen andere Vlaamsche wetenschappelijke congressen. Za­terdag en Zondag 30 en 31 Maart in de'Uni­versiteitsgebouwen te Gent worden gehouden. Referaten zullen o.a. houden dr. H. Hoeben (Breda), dr P Valvekens (Anderlecht), mr. K. Reynard (Leuven), O. de Swaef (Brussel), dr. A. Coppens (Mechelen), A. Mareel (Evere) etn M. J, Liesenborgdis (Brussel).

Per auto naar Antwerpen.

Ten gerieve van hen, die zich op 16 en 17 dezer per automobiel naar Antwerpen willen begeven ter bijwoning van den op Zondag 17 Maart aldaar te houden wedstrijd België— Nederland, heeft de K.N.A.C. zich tot de Nederlandsche en Belgische autoriteiten ge­wend met het verzoek zoodanige maatregelen te willen nemen, dat aan de belangryke grens-kantoren Wernhout en Putte aan Neder­landsche zyde, en Wuestwezel en Putte— Stabroeck aan Belgische zijde op genoemde dagen voor een vlotte afwikkeling der grens-formaliteiten kan worden zorggedragen.

Van den minister van financiën heeft de K.N.A.C. thans bericht ontvangen, dat aan de desbetreffende inspecteurs der invoerrechten en accijnzen is verzocht op 17 Maart a.s. de noodige maatregelen te treffen, opdat de for­maliteiten aan de daarvoor in aanmerking komende Nederlandsche grenskantoren zoo vlot mogelijk worden afgewikkeld.

De grenskantoren Putte en Putte-Stabroeck zijn van 6.30—24 uur geopend, terwyi de kan­toren Wernhout en Wuestwezel dag en nacht zyn geopend.

N.O.A.D.—P.S.V. 2—0.

In een door beide partijen slecht gespeelden wedstrijd heeft Noad revanche genomen voor de in Eindhoven geleden nederlaag. Overigens ten onrechte want P.S.V. was na de rust heel wat sterker.

In de eerste helft waren beide partijen goed tegen elkaar opgewassen. Noad forceerde een drietal hoekschoppen maar boekte er geen succes uit. Na een kwartier nam P.S.V. den aanval over, maar ook haar was het lot niet gunstig. Enkele minuten voor rust slaagde Venman er in Noad de leiding te bezorgen (1—0).

Na de rust aan beide kanten een soort verdedi-gingsspel met P.S.V. voortdurend in de meerder­heid. De voorhoeden zagen daardoor geen kans om het vijandelijke doel te bereiken. Ten slotte ontstond er in de P.S.V.-achterhoede ee<n misver­stand waarvan Jansen handig profiteerde om Noad de overwinning te verzekeren (2—0). Het einde was lusteloos en zonder spanning.

W I E L R E N N E N

BRASPENNINX EN V. AMSTERDAM WINNEN KOPPELWEDSTRIJD

Lierdadigheidswedstrijd te Parijs brengt fr. 120.000 op.

(Van onzen correspondent.)

P a r y s, 11 Maart.

De gisteren in het Vélodrome d'Hiver voor ongeveer 13.000 toeschouwers verreden wed­strijden waren als een „gala" aangekondigd waartoe, gezien de deelneming (naast de Hol-landsche kampioenen Van Vliet, Braspenninx, Van Amsterdam), van een aantal sterren als Scherens, Jan Aerts, Gérardin, Charles Pelis-sier, Paillard, G. Wambst, Emille Diot, alle reden bestond^

De byeenkomst kreeg door de belanglooze medewerking van deze groep „vedettes" een feesteiyk tintje, dat het doel: steun aan ge­mobiliseerde soldaten en hun verwanten, ten gv>ede gekomen is, daar een som van fr. 120.000 netto aan deze hulpverleening is gegeven.

Alle wedstryden hadden een zeer belang­wekkend verloop. Het publiek was vooral by bet einde van den door onze landgenooten Braspenninx en Van Amsterdam in één uur 3 min. en 29 2/5 sec. gewonnen koppelwed-stryd over 50 km opgetogen. Van de zestien andere koppels volgden op één ronde als nr. 2 Van Vliet—Breuskin (8 ptn.), als derde J. Aerts—Danneels (5 ptn ).

Reeds onmiddeliyk na de start werd de strijd spannend door de verwoede wijze, waar­op het Fransche koppel Prat-—Mornier zijn landgenooten Diot—F. Wambst aanviel. Het Hollandsche winnende duo wist na tien minu­ten alleen aan den kop te komen en een ronde uit te loopen, zonder dat het peloton krachtig reageerde.

Tal van aanvallen bleven zonder resultaat «n eerst een half uur later, ongeveer by dt.n 38sten km, kwamen Scherens—tsuysse opzet­ten. Hierna konden Van Amsterdam en Bras­penninx, de een zoowel als de ander, schitte­rend rijdend, weder een ronde nemen, waar­door zy zich de overwinning wisten *e var-zekeren.

Ware de sprintwedstrijd individueel ge­weest, dan zou deze zondei: eenigen wijfel door Van Vliet zijn gewonnen. Thans ^ing het groepsgewijze, te weten drie Franschen cef en drie vreemdelingen. Van Vliet kwam sgevie-rend uit den stryd, gezamenlijk gevoerd r et Scherens, die niet in vorm was, en len uit­nemend rydenden Loatti. De drie Franschm: Gérard in , No b le t en Renaud in v er lo ren . Z i j wonnen één manche tegen de vreemdelingen twee.

REDDINGWEZEN EN WADDEN­EILANDEN

Op Vrydag 15 Maart, des avonds te 8 uur in het Koloniaal Instituut, zal de heer H. T. de Booy, Aerdenhout, voor het Kon. Nederl. Aardrykskundig Genootschap een voordracht met smalfilm en lichtbeelden houden over „Reddingwezen en Waddeneilanden".

VER. V. WIJSBEGEERTE.

Woensdagavond 13 Maart zal prof. dr. T. L. Fischer voor de Ver. v. Wijsbegeerte in „American" te Amsterdam spreken over „De hiërarchie der wetenschappen".

Z W E M M E N

NEDERLANDSCHE ZWEMSTERS NAAR HELSINGOER ?

Het secretariaat van de Technische Com­missie van den K.N.Z.B. heeft een uitnoodiging ontvangen om enkele Nederlandsche zwem­sters deel te laten nemen aan wedstryden, welke Woensdag 3 Juli, Vrijdag 5 Juli en Zon­dag 7 Juli te Helsingoer, de stad waar Ragn-hild Hveger woont, worden gehouden.

De bedoeling is, dat er een Olympisch pro­gramma wordt samengesteld, nl. de 100 en 400 meter borstcrawl, de 200 meter schoolslag en de 100 meter rugslag. Op elk nummer kan één Nederlandsche zwemster uitkomen. Tegen­standsters zullen zijn de Deensche meisjes en Belgische zwemsters, die een zelfde invitatie hebben ontvangen als de Nederlandsche dames. Uit een begeleidend schrijven blijkt, dat men in Denemarken natuurlijk zeer teleurgesteld is over het feit, dat dit jaar naar alle waarschyn-lijkheid de Olympische wedstrijden te Helsinki geen doorgang zullen vinden. Daarom zyn de wedstrijden te Helsingoer bedoeld als een soort Olympische wapenschouw, waaraan echter alleen zwemsters van neutrale landen kunnen deelnemen.

De mogelijkheid bestaat, dat dezelfde deel­neemsters, die te Helsingoer aan den start ver­schijnen, daarna nog te Aarhus of te Kopen­hagen uitkomen.

De Technische Commissie van den Zwem-bond zal t.z.t. een beslissing in zake deze uit­noodiging nemen. Mocht de Invitatie worden aanvaard, dan zal dit zeker een buitengewone stimulans beteekenen voor een intensieve trai­ning van onze zwemsters in de komende maanden.

BOERDERIJ

LANGENDIJKER GROENTENCENTRALE.

De geldeiyke omzet van de Langedyker Groentencentrale heeft in Februari bedragen ƒ 258.000, tegen ƒ 198.000 in Februari 1939, een stijging dus met ƒ 60.000 of 30 %.

De omzet van roode kool steeg van 1.06 op 1 . 1 4 m i l l . k i l o ; g e l e k o o l v a n 1 . 0 8 o p 1 9 4 ; Deensche witte van 1.30 op 2.19; uien van 0.30 op 0.40 mill. kilo.

Page 5: Algemeen Handelsblad

PARIJSCHE BEURS

AMSTERDAM NIET-OFFICIEEL

HANDELSBERICHTEN

DIVERSE BINNENLANDSCHE

MARKTEN

TWEEDE BLAD OCHTENDBLAD — ALGEMEEN HANDELSBLAD VAN DINSDAG 12 MAART 1940 5

BEURS EN NIJVERHEID OVERZICHT WISSELMARKT

Het Pond verder gedaald Ook de Fransche franc lager.

De dollar en de Belga prijshoudend.

Het koersverloop ran bot Pond-aterling te New York w^jst de laatste dagen op een flauwe tendens aldaar en komt dan ook dui­delijk tot uitdrukking in de noteering van Zaterdag J.I., welke niet minder dan 4 ? punten lager liigt dan den dag te voren- Sedert ©enigen ttjd geeft New York de leiding aan en ook gisteren was de lager# koers hier het sein voor een verdere daling va« het aterling-devies. De voornaamste oorzaak der flauwe stemming wil men zoeken in de politieke besprekingen te Rome, waarvan de afloop als minder gun­stig voor Engeland wordt gevreesd. Dit zou dan ook tot een verdere realisatie vaa sterling-waarden en Ponde n-s a 1 d i geleid hebben en aangezien de restrictie de algemeene vraag naar aterling-wissels, zooals bekend, be'ang-r rijk hebben doen afnemen, is het thans vaak zeer moeilijk een kooper te vinden, want de markt is als gevolg van een en ander één­zijdig en ook heel klein geworden- En wanneer dan New York met een koers van 4 p. lager afkomt, is het niet te verwonderen dat de markt hier er onmiddellijk op reageert. Ter­wijl hat £ Zaterdag nog met — 7.34 verhan­deld is gaworden, opende het gistermorgen op 7 30 & 7.31, om echter direct daarop tot 7.29 & 7.30 terug te loopen. Nadien bleef het £ eenigen tgd tusschen 7.28 en 7.30 hangen, doch later liep de koers nog meer terug en kwam op 7.24} & 7.251. Ter beurze trad weer een licht herstel naar voren, waarbij het £ zich tusschen 7.26 en 7.28 met fracties hoen en weer bewoog. Slot-beurs steeg het £ plotse­ling tot 7.28h & 7.30. Zooals gewoonlijk is het wederom een minimale affaire gvweest, die zelfs herhaaldelijk stil stond. De dollar zag er weer prijshoudend uit: de koers trok — eveneens echter bij een onbeteekenenden handel — van 188A èi 188il! tot 1 88i è 1.88è aan, aldus weer om en nabij den jongsten afgifte-prijs van het Egalisatiefonds gekomen (1.881). Er is evenwel nog geen beroep op het Fonds n o o d i g g e w e e s t . D e F r a n s c h e f r a n c ging natuurlijk met het £ mee, viel van — 4.13 k 4.14 (openlngsindice) tot 4.101 &• 4.111 terug, doch was ter beurze met 4.111 & 4.121 weer Iets beter.

Ook de Belga bleek vast gestemd en gold SI.921 Ét 32 0?1 na 31.90 & 32. Zweedsche kronen deden 44.75 & 44.95, Noorsche 42.70 & 42.90 en Deensche 36.25 è. 36.45.

Vrije marken 75.25 è 75.75. Registermarken 14 k 151. Handelsmarken 4.50 S. 5.50. Reismarken 38.50. Duitsch bankpapier 18 è. 19. Duitsch zilver 18.50 è. 19.50.

Termijn-Ponden sterk aangeboden.

De termijnmarkt onderscheidde zich, wat het £ betreft door een algemeene vraag naar contant materiaal voor de uitvoering van „Swap"-affaires, zoodat termijn-P o n d e n sterk aangeboden waren. De markt was vol­komen éénzijdig, zoodat er niets anders ge­beurde dan een sterke stijging van het disagio. Toen later op den dag contant materiaal te bekomen was. bleek het deport intusschen zoozeer gestegeri dat er geen koopers van termijn-Ponden te vinden waren om tegen zulk een verlaagden prijs af te doen, zoodat de termijn-Ponden-markt den geheelen dag vrijwel zonder zaken is gebleven.

Termijn-koersen.

(4* as?;o — disagio)

Londen. , Parijs . . Brussel , New York

1 mnd. 11 Mrt

— 14 4 4 — 24 k 124 — 74 k 17}

pari a -f 4

3 mnd. 11 Mrt. - 6* a 10 - 74 a 174 - 30 ft 50 + « 4 1 X

Indexcijfer van Fondsen­en Goederenmarkt

(Jaar 1937—100) koersen oude basis nw basts-

aandeelen gotderenprijzen

Jaar 1938 909 70.7 Februari 1939 83.0 67.8 Maart 1939 84.4 10.1 April 1939 77.4 71.2 Mei 1939 81.1 73.7 Juni 1939 83.1 73.7 Juli 1939 806 73.0 Augustus 1939 79.8 72.2 September 1939 79.4 72.2 October 1939 73.3 88.2 November 1939 72.2 86.1 December 1939 72.2 94 1 Jaar 1939 79.2 76.6 Hoogste 1939 89.7 Laagste 1939 67.0 Hoogste 1939 969 Laagste 1939 67.3 Januari 1940 73 2 95.2 Februari 1940 72.7 95.2 Hoogste 1940 29 Jan. 75.5

95.2

Laagste 1940 22 Jan. 71.1 Hoogste 1940 1 Mrt 97.7 Laagste 1940 7 Febr. 93.0

1940: Maandag 4 Maart 72.6 97.1 Dinsdag S Maart 72.4 — 97.6 Woensdag 6 Maart 72.4 —. 97.7 Donderdag 7 Maart 72.7 — 97.5 VrUdag 8 Maart 73.0 — 97.4 Zaterdag 9 Maart 73.4 — Maandag 10 Maart 73.6 — .—

Nieuwe Staatsleening 1940 II

Betaling van vermogens-en verdedigings­

belasting. De Minister van Staat, Minister van Finan­

ciën, maakt het volgende bekend: 1. Ingevolge het bepaalde in artikel 7,

tweede lid, der Leeningwet 1940 kunnen eige­naren van schuldbewijzen der 4 r/o Staats­leening 1940, mits zij hebben voldaan aan de desbetreffende bepalingen, bekendgemaakt in de Staatscourant van 16 en 17 Februari 1940, no. 34, de faciliteit 'tot het voldoen van de aanslagen in de vermogensbelasting (met alle daarop geheven opcenten) en in de verdedi-gingsblasting I doen overdragen op schuldbe­wijzen der 4 % Staatsleening 1940 II, uitge­geven krachtens de Leeningswet 1940.

2. De definitieve schu'dbewijzen der lee­ning 1940 II. welke tot betaling van deze be­lastingen kunnen worden gebezigd, zullen zijn voorzien van een daarop gedrukte desbetref­fende clausule.

De recepissen ter vervanging van defini­tieve stukken van de leening 1940II, welke tot betaling van de voormelde belastingen kunnen worden aangewend, zullen van een bijzonderen stempelafdruk worden voorzien.

4. Van 18 Maart 1940 af bestaat op de kantoren der directe belastingen de gelegen­heid aanslagen in de vermogensbelasting en in de verdedigingsbelasting I te betalen door middel van de in het 2de en in het 3de lid bedoelde schuldbewijzen van de Staatsleening 1940II. Deze schuldbewijzen worden voor de nominale waarde in betaling aangenomen.

5. Op het in betaling aannemen, van deze schuldbewijzen van de Staatsleening 1940II zijn de leden 2 tot en met 12 van de bekend­making van den minister opgenomen in de Staatscourant van 22 en 23 December 1939, no. 251, van overeenkomstige toepassing, met dien verstande:

a. dat bij het aanbieden van schuldbekente­nissen van de 4 pet. Staatsleening 1940 II de ontvangers geen schuldbekentenissen van ƒ 100 en ƒ 500 van de 4 pet. Nederlandsche Staatsleening 19401 mogen teruggeven, en dat ook het omgekeerde niet mag geschieden;

b. dat. indien tezelfder tiid schuldbekente­nissen van de 4 pet. Nederlandsche Staats­leening 1940 I en van de 4 pet. Nederlandsche Staatsleening 1940 II ter betaling worden aangeboden, voor elke soort leening een af­zonderlijke rentequitantie in dubbel wordt opgemaakt.

SPOOR-, MIJN- EN ANDERE OPBRENGSTEN.

C u 11. M ij. „S a m b a w a". Thee-prod. in Februari: Sambawa 56.457 h. kg, Broedjoel 124.610 h. kg.

R i j k s p o s t s p a a r b a n k . I n l a g e n i n F e b r . ƒ 2.206.309, terugbetaald ƒ 1.444.391. Aantal nieuw uitgegeven boekjes 1794.

JAARVERSLAGEN GRONINGSCHE BANK VOOR HANDEL

EN NIJVERHEID.

Blijkens het verslag over 1939 mag het bereik­te resultaat bevredigend worden genoemd. Het winstsaldo beloopt ƒ 26.160, waaruit een onver­anderd dividend van 31 % wordt uitgekeerd. De slot-reserve bedraagt na de winstverdeeling ruim 35 % van het uitstaande kapitaal. De toeneming van het aantal cliënten in alle afdeelingen blijkt uit de verhoogde interest en provisie-ontvang­sten, nl. ƒ 71.822 (v. j. ƒ 67.076).

De balans vermeld onder: Activa o.a.: kas ƒ 110.351, voorsch. op effecten-onderpand ƒ 196.677, r e k . - c r t . h o u d e r s d e b e t s a l d i ƒ ' 1 . 1 2 3 . 0 5 5 e n P a s ­siva: kap. gepl. ƒ 312.200, res. ƒ 109.153, rek.crt.-houders creditsaldi ƒ 508.951, deposito's ƒ 467.488 en winstsaldo ƒ 26.160.

De gisteren gehouden algemeene vergadering heeft de jaarrekeningen goedgekeurd en het di­vidend volgens voorstel vastgesteld. De heer A. Brugmans werd als commissaris herkozen.

INDEXCIJFERS GROOTHANDELSPRIJ2EN.

In het bericht van Zondag 10 Maart betref­fende de indexcijfers der groothandelsprijzen moet het percentage ten opzichte van Januari 1940 van het algemeen indexcijfer veranderd worden in: + 1,6 (ln plaats van + 1,0).

FAILLISSEMENTEN

(Opgeg. door afd. Handelslnf. v. d. Graaf & Co.)-

U i t g e s p r o k e n : 11 Maart. Levie Speler, koopm. In porc.

etc., A'dam, Blasiusstr. 136 hs. R.-c. mr. A. M. baron van Tuyll van Serooskerken, cur. mr. N. J. W. Sierks, Heerengr. 498.

— J . Z w a a n , m e t J . H . M u l d e r J r , b e h . venn. der Handelsdrukkerij Wesopa, Weesp, Nieuwstad 92, wonende id., zelfde adres, en J. H. Mulder Jr., met J. Zwaan, beh. vennoot deze vennootschap, vr. Weesp, th. verbl.houdende te Assen, Torenlaan 3. R.-c. als vor., cur. mr. E. Th. A. Hermans, Heerengr. 399.

G e d e p . u i t d . l i j s t e n : 8 Maart M. F. Kofflard, install., Zwolle. Ge­

ëindigd door verb. worden eenige. tevens slot-uitd.lijst. Uitk. nihil aan conc. credit.

9 Maart. J. Hoekstra, banketfabr. „de Unis", Groningc i. Ideir.

VERBETERING PRIJSCOURANT

Maandag 11 Maart.

OBLIGATIËN.

Staatsleenlngen. Nederland 1936 ƒ100 3% 894 ld. 1937 ƒ500 3% 824. Id. 1937 ƒ 100 .3% 82}. Engeland (m. v.) 4% 658. Bulgarije 1926 £100 7% —. Id. 1926 f 500—1000 7% 7|.

Prov. en gemeentel, leeningen. Eindhoven '37 3e 1. 31 % 86. Gelderland '38 1ste 1. 3% 87. 's-Gravenhage '37 1ste 1. 31 % —y ld. '37 2e 1. 31 % 91. Oslo 1 en 500 '35 41 % 45i g.b. ld. 5—1000 '35 41 % 451. Kopenhagen 1901 £ 100 4% 44.

Hypotheekbanken. Rott. Hypotheekbanken 4% 81.

Industrleele ondernemingen. Norsk Hydro 4% 55 g.b. Van den Bergh 31 % 841.

Spoorwegen. Union Pacific 4% 85. Missouri K. T. Ie H. 4% 19i.

Suikerondernemingen. Moormaan 5% 87J.

Voorloopig genot, fondten. Dominic. Rep. 1922 51 % 521.

AANDEELEN.

Industrleele ondernemingen. Lever Br. 2e k. 96 Hjm & Gel 2e k. 441.

Electr.-, Gas-, Tel.- en Waterl..mijen. Alg. N.-I. El. n. b. A. 2e k. 212}.

Handelsondernemingen. Hand. Reiss 2e w. 41}.

Scheepvaartmaatschappijen. St. Mij. Oostzee A. 2e k. 145 g.b.

Thee-ondernemingen. Malabar Thee 2e k. 2561.

Spoorwegen. Atchison Topeka c. g. A. 2e k. 17 }|.

< Claims. Warrants Kon. Olie 2e k. 53.50.

Voorloopig genot, fondsen. Am. Rolling c. A. 2e k. 128. Cons. Oil c. 10 A. 2e k. 5}ü. Remington c. 10 A. 2e k. 7)}.

GROEP A.

Nederland 1940 met belast.fac. 4% 7e k. 99 iV. Id. Grootboek 31 % 7e k. —. Id. 1896/1905 3% 7e k. 72. Id. Cert. v. inschr 3% 7e k. 71}}. Id. Grootboek 3% 7e k. 72. Id. 1936 3% 7e k. 91}. Engeland F. L. (m v.) 4% 5e k. —. Id. 1932 (m. v.) 3} % 5e k. —. Alg. K. Uniet 4e k. 38 g.b.—} g.l. Philips afg. G. B. 2e k. 1131. Bethl. Steel Ct. Ie k. 571 g.b.—}. Idem 4e k. 57}. Rep. Steel Ct. 7e k. 1518 g.b.—I g.b. Kon. Ned. Petr. Ie k. 2411 g.b.—2}. Phillips Petr. 7e k. 28}}.

Uit de Londensche City Braziliaansche fondsen beneden het hoogste punt gesloten.

(Van onzen financieelen correspondent.)

L o n d e n , 1 1 M a a r t .

In het algemeen was de stemming ter beurze lusteloos. De belangstelling ging ook nu weer voornamelijk uit naar de emissie van de O o r 1 o g sJ e e n i n g, die morgen zal ge­schieden. De geruchten inzake de Finsch-Rus-sische onderhandelingen veroorzaakten eenige terughoudendheid.

B r a z i l i a a n s c h e l e e n i n g e n s l a a g ­den er niet in de aanvankelijk geboekte koerswinsten te handhaven. Zij eindigden ech­t e r v e e l a l b o v e n h e t s l o t v a n V r i j d a g . I n d u ­strleele aande,e'en waren loom, Lever Bros. & Unilever sloten op ongeveer 32/7J. Eenige ijzer- en staalfondsen, tabaksaandee-len en brouwerijwaarden, sloten wat flauwer. Shell Transport konden ten opzichte van het ochtendpeil iets oploopen, n.1. tot 3 31/32; Koninklijke Petroleum ble­v e n l o o m o p 3 3 J . B r i t s c h e s t a a t s ­fondsen waren kalm en iets flauwer. De 3 J % oorlogsleening sloot A lager op 99 i. .

Prijzen door Woolworth verhoogd.

De Engelsche Woolworth Co. heeft besloten de prijzen van sommige artikelen in haar 762 winkels in Groot Brittannië tot boven 6 d. te verhoogen, hetgeen een ongewone maatregel voor dit concern is. Ofschoon deze verhooging slechts voor een 25 k 50 artikelen — vooTal huishoudelijke artikelen, sajetten en wollen goe­deren — geldt, is de ,,Niets duurder dan 6 d"-politiek daarmede toch opgegeven.

Een vaste tinmarkt.

De stemming op de tinmarkt bleef vast bij levendige vraag. Het slot was vast. De loco noteering verbeterde £ 1.15.- tot £ 258.5.-, de termjjnnoteering £ 1-10.- tot £ 257-2.6.

Goudproductie in Transvaal bijna onveranderd.

In de maand Februari werden in Transvaal 1-103-323 ounces fijn goud geproduceerd, d.i. 321 ounces minder dan in Januari.

Bestemming van den verkoop van dollarfondsen.

Na de vordering door de regeering van som­mige Amerikaansche effecten hebben twee be­leggingstrusts besloten de door den verkoop dezer dollarwaarden vrij gekomen contanten aan te wenden voor gedeeltelijke aflossing van haar debentures.

D e F o r e i g n A m e r i c a n & G e n e r a l Investment Trust heeft zich bereid verklaard haar uitstaande 5 % debentures in te koopen tegen 105, voor zoover daartoe gel­den beschikbaar zijn.

D e F o r e i g n & C o l o n i a l I n v e s t ­ment Trust is bereid de beschikbare mid­delen aan te wenden voor den aankoop der 5 % debentures eveneens tegen 105 %.

Met Noorwegen een handels­overeenkomst in oorlogstijd gesloten.

De handelsbesprekingen tusschen Groot-Brittannië en Noorwegen zijn geëindigd. Van­daag is een oorlogshandelsovereenkomst tot stand gekomen. Deze overeenkomst zal het mogelijk maken, den handel tusschen beide landen — voor zoover de oorlogsomstandig­heden dit toelaten — voort te zetten op nor­maal peil. Er zal een gemeenschappelijke per­manente commissie worden ingesteld. Deze zal van tijd tot tijd te Londen of te Oslo bijeen­komen en alle vraagstukken, die zich bij de uitvoering van de overeenkomst kunnen voor­doen, behandelen.

Winstnemingen op de zilvermarkt.

Op de zilvermarkt kwam het vandaag tot eenige winstnemingen. De prijzen van baren daalden 1 d. tot 2lA d. voor loco- en 21 d. voor termijnlevering, en van fijn zilver tot ondersch. 22 i en 22{i.

Verwachtingen omtrent financieele offers.

De kanselier van de schatkist zal Woensdag de aanvraag tot credieten ad £ 700 mill. bij het Lagerhuis indienen. Hoewel hij daarbij geen aanwijzingen omtrent zijn begrootings-plannen zal verstrekken, die niet vóór half April zullen worden bekend gemaakt, zal hij waarschijnlijk een algemeene beschouwing geven over de oorlogsuitgaven en omtrent de verwachtingen in zake meer financieele offers.

Wederom thee voor uitvoer vrijgegeven.

Het ministerie voor de voedselvoorziening heeft heden wederom toestemming verleend voor den uitvoer van een groot aantal soorten thee uit Engeland. De hiervoor beschikbaar gestelde hoeveelheid is bestemd voor een ge­raamd verbruik van twee weken. Sedert het uitbreken van den oorlog is dit reeds de zevende maal dat de uitvoer van een hoe\eel-heid thee wordt toegestaan.

NABEURSKOERSEN

(Medegedeeld door de heeren Simoons, L. Slijper, A. v. Vliet en Zonen.)

3.30—4.30 uur.

Anaconda 22H. U. S. Steels 42&. North Am. Aviation 18 J.

4.30—5 uur. Kon. Olie 243J; Unilever 91|.

Clearingkoersen Clearingkoersen voor stortingen op 12 Maart

1940 tegen verplichtingen luidende in: Rijksmarken ƒ 75.60, Lire» ƒ 9.55, Turksche

Ponden ƒ 1.451.

Vergaderingen. A m s t e r d a m , 2 0 u . , N . V . M i j . t o t E p l .

der Hoef- en Wagensmederij F. Falkenhagen, Brouwersgracht 32 (jaarv.).

R o t t e r d a m , 2 u . N . V . H o l l a n d s c h e D i s -conteerings Mij. van 1939, Notarishuis (jaarv.).

STAATSCOURANT

U. S. STEEL CORP. Afleveringen in Februari

verminderd. NEW YORK, 11 Maart. (Reuter.)

De afleveringen van de U. S. Steel Corp. bedroegen in Februari 1.009.000 ton, het­geen 137.000 ton minder is dan in Januari van dit jaar. In Februari 1938 beliepen de afleveringen 678.000 ton

Afleveringen dér staalprod-uoten (ln tonnen):

1937 1938 1939 1940 Jan. ... 1.150.000 518.000 789.000 1.146.000 Febr. ... .. 1.133.000 475.000 678.000 1.009.000 Maart ... 1.414.000 572 000 768.000

502.000 701.000 -

465.000 723.000 Juni ... 1.269.000 478.000 733.000

442.000 676000 Aug. ... 1.108.000 559.000 804.000 Sept ... 1.048.000 578.000 985.000

663 000 1.219.000 680.000 1.271.000

489.000 694.000 1.304.000

Totaal ... 12.825.000 6.626.000 10.651.000 2.155.000

De jaarvergadering op 6 Mei.

De U. S. Steel Corp. heeft aan de Securities and Exchange Commission (S.E.C.) kennis gegeven van een wijziging van den datum der jaarvergadering.

Deze werd tot nu toe gehouden op den eer­sten Maandag in April, doch is thans verzet naar den eersten Maandag in Mei, die op 6 Mei valt.

In de mededeeling aan de S.E.C. werd geen rede voor deze wijziging gegeven.

NAAMLOOZE VENNOOTSCHAPPEN

(„Staatscourant" van 11 Maart 1940).

O p r i c h t i n g e n . „ H . G . H a g e n a a r ( T i l b u r g -sche Cartonnagefabriek en Ned. Fabriek van Spinhuizen"), Tilburg. — Kistenfabriek v/h firma Koois en Voorthuis, Zaandam. — „Inverbo", Utrecht. — Bouwmy. „Granidastraat", Amster­dam. — Villawijk „Stadspark", Groningen.

S t a t u t e n w i j z i g i n g . O p d e g e w i j z i g d e s t a ­tuten van de Oost-Java Stoomtram Mij. werd de ministerieele goedkeuring verkregen.

BUITENLANDSCHE BEURZEN

De stemming bleef ook laatbeurs gunstig on­danks het feit dat de tendens in sommige af­deelingen onregelmatig was en er vaak met moeite zaken tot stand kwamen. In het parket waren rentes, bankaandeelen en electriciteits-fondsen vast. Steenkolenmijen waren daaren­tegen onzeker, Scandinavische fondsen zetten hun koersstijging verder voort. De stemming voor aandeelen Rio Tinto was prijshoudend. Aandeelen Koninklijke boden weerstand. Egyp­tische fondsen waren echter gedrukt.

In de coulisse was de stemming kalm. Pe-troleumfondsen lagen onzeker in de markt ter­wijl rubberwaarden vast waren. Fransche waarden waren eveneens beter.

(R B. D.) Slotkoersen PARIJS, 11 Mrt (R II 8

Mrt. Mrt

3%Fr. rente 74.- 73.7 4% Fr.R. 18 7H.P0 76.7i 5% Fr R 20 113.60 113.2 44% Fr.32A 83.4: 83.3' Astr. Rom 102.- 101. -Banq de Fi 8000 - 7910.-Banq dePai 970.- 963.-BUnlonPai 490.- 1H5.— Chade Citroën .... 525. — 515.— C. Nd Esc 771- 774.-Cie. Sucr.. 99.- ^95.— Crèd Cd Fi -">37. — 530.— Cr. Lyonn lfiHfi.- 1651-Amst Rubb 4325.- 43a:. Distribut

43a:.

Electi 415 - 615. -De Beers .. l2b9.- 1304. Fin. Caout­

l2b9.-

chouc ... 206.30 _05.~ Frans Ford t _ Hyd d.l.Cère I5i50 Kon Petrol ölHOO BlUO. • ex div.

11 8 Mrt Mrt.

Kon P. ƒ100 6190 - 6135.-Kon. f ÏOOO 1680.- 1^80 -ïoung 123 - 126 -Kuhlmann X30 - 830. Mex Eagie 64.25 t-4,50 Montecat.in 244.- 242.-Ougi Mai .«75 - 865.— 5%st.Par 28 837. - 837. -Peug Ac.... 4«).- 179 -Kand Mine 1406 - 1415.-Rio Tinto... .810.- 2840.-Shell Trans 770.- (69. — Sldro 195 5C 2ai. — Soc. Génér. «"40 - 738.— Steaua R.... 43 - 4000.-Suez Act. ... 16925- 16600-Th. Houstoo 240. - 2:-;9. — Transat.n a # 45. — Tr d Havre 86o! - 854. — ün Kurop 750 - 755 — W Llts S A 40.25 40.25 Zw.Luc.MU 175.— lbO.—

BRUSSELSCHE BEURS

BRUSSE1 11 Mrt. (R.B.D.) Slotkoersen 11 Mrt 8 Mri 11 Mrt 8 Mrt

Arbed .. 2925.- 2895.- Haag Ti 905.— 902.50 B. d'Anv 652.5C 567.50 ><llumoto B Bruflna 330.- Ü20. — (cunu.) H12.5( 315. — 4% geünil 79.35 79. af Kon Peti 38825 - 38950.-4% Bel 23 426 - 425 - ld iterm ) 3880.- 3890.-Belg Fora H87 5( 382 f>( l^aur Vei ^730.— 2680.— Belg N B 1395 - 1395. - >ugree M 610 — 595.— B Sporen 506 — 506. - S;di g A i 123. - 122.— Br Zeeb 53.— — . _ S B Be'un 165. — 173 -Chade ... 8b25. - 8600 - . - w a 22.50 23 50 Cim Vla. —. - — . - iloflnind lbO. — ia=>. -

- pr... 630 — 645 - Soc. Geo 1805.- 1805. — G. Thieu z05 - 212. - Sufina ... 19 2- 48.75 Cock g a 787 50 777.51 Uu Min.gH 3300. - 3280.— Congo Si* 127 5( 129. vV L.it g a 24.- 24.-Crèd. Anv — — ,— iêumine.- 121 '25 120 -EL Tr. B 71250 720.- Kasai 147. a 146.50

* ex coup. Young B —. — — .—

STAND VAN 'S RIJKS KAS V o r d e r i n g e n .

Saldo van 's Rijks schatkist bU De Nederlandsche Bank Idem bU de Bank voor Nederlandsche Gemeenten Voorsch. op ultimo Januari 1940 a. d. gem. uit te keeren bel Vordering ln rek.-cour. op Nederlandsch-lndië Idem Suriname idem Curasao Kasvorderingen wegens credietverstrekking a/h. buitenland Daggeldleemngen tegen onderpand Saldo der postrekeningen van rtjkscompta.belen Vord op het Alg Burgerl. Pensioen! in rek.-crt. m. 's Rijks schatk Vord. op het Staatsbedr der P.T en T in rek.-crt. m. s RUks schatk Vord. op andere Staatsbedr en inst. In rek.-crt m. 's Rijks schatk

V e r p l i c h t i n g e n . Vjorsch door De Nederlandsche Bank (art 16 v/h. Octrooi) verstr Voorschot door De Nederl Bank ln rekening-cour. verstrekt Schuld aan de Bank vooi Ned. Gem. Schatkistbiljetten ln omloop Schatkistpromessen ld. (rechtstr. bij De Ned. Bank is geplaatst

ƒ 71.000.000.— (vorige opgave ƒ 36.000.000.—) Daggeldleemngen Zilverbons ln omloop Schuld op ultimo Januari 1940, aan de gem. uit te keeren bel Schuld in rek-cour. aan Nederiandsch-lndië Idem Suriname Idem Curasao , Schuld Alg Burg Pensioenf tn rek -crt. met s RUks schatkist.. Schuld a/h Staatsbedr d P T. en T in rek.-crt. met's Rvjks schatk Schuld aan andere Staatsbedr. in rek.-crt met s Ryks schatkist Schuld aan diverse instellingen in rek.-crt. met 's Rijks schatkist

7 Maart 1940 r

169.299.11

70.719.128.46 12.423.488.89

•5.481.821.£5

55.174.636.45

14.376.067.60

15.000.000.-539.069.38

79.164.000

438.800.000.— 100.000.000.—

1.064.765.50 14.324.792.74

1.011.021.35 9.694.042.23

175.938.360.08 20.000.000.-

149.836.823.37

29 Feb 1940 f

216.001.83

66.128.062.92 12.423.448.89

85.827.367.70

62.286.52.24

28.293.106.98

6.691.403.24

79.164.000.—

423.800.000.— 70.000.000.— 1.064.819.50

14.324.792.74

1.011.021.35 898.613.95

181.200.608.69 20.000.000.—

147.665.224.79

Bij K. B. Is aan den reserve-majoor L. van Cleeff, van het wapen der artillerie, een eervol ontslag verleend uit den militairen dienst;

is met ingang van 16 Maart 1940 met gelijk­tijdige overplaatsing bij bet wapen der artillerie, benoemd en aangesteld bij den staf van het wapen, tot kapitein va*i den materieeldienst, de kapitein R. J. Ho)«el*»r, van den staf der infan­terie ;

's aan den reserve-kolonel J. A. J. M. Schot­man, van het wapen der infanterie, en aan den reserve-majoor H. P. J. de Jongh, van het 7e regi­ment infanterie, een eervol ontslag verleend uit den militairen dienst;

is op het daartoe door hem gedaan verzoek een eervol ontslag als zoodanig verleend uit den mili­tairen dienst aan den reserve-officier van gezond­heid der eerste klasse; als zoodanig tydelijk be­noemd dr. J. A. C. Schepel, van den geneeskun-

ONDERSCHEIDINGEN.

Bij K. B. van 16 Februari ls toegekend de aan de orde van Oranje-Nassau verbonden eere­medaille, in brons, aan C. van Overeem, maga­zijnmeester bij de Koninklijke Cacao- en Choco­ladefabriek C. J. van Houten & Zoon N.V. te Weesp.

BU K. B. is benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau de kapitein der Infanterie van het Kon. Ned.-Ind. leger C. G. J. Teerink, com­mandant van het militair detachement van de Ned.-Ind. Amerikaansche wetenschappelijke expe­ditie naar Nieuw-Guinea, met bepaling, dat het versiersel der orde zal zijn met de zwaarden.

MINISTER VAN JUSTITIE.

De gewone audientie van den minister van Justitie zal op Goeden Vrijdag 15 Maart a_s. niet plaats hebben.

De eerstvolgende audientie wordt verleend op Donderdag 21 Maart as.

LANDBOUWHOOGESCHOOL.

Bij beschikking van den minister van Econo­mische Zaken is voor het tijdvak van 1 Februari 1940 tot 1 Februari 1941 wederom benoemd tot tijdelijk vast-assistente aan de landbouwhooge-school te Wageningen, mej. dr. J. de Zeeuw aldaar.

CENTRAAL BUREAU VOOR DE STATISTIEK.

Bij K. B. van 28 Februari is, te rekenen van 1 Januari 1940, benoemd tot administrateur bij het Centraal bureau voor de Statistiek, prof. dr. J. Tinbergen, vóórdien wiskundige bij genoemd bureau.

K. N. M. L

BU K. B. is met ingang van 1 Augustus 1940 aan den heer C. D. Julius op zijn verzoek eervol ontslag verleend als directeur van de filiaal­inrichting te Rotterdam van het Koninklijk Nederlandsch Meteorologisch Instituut, met dank­betuiging voor de bewezen diensten.

HYPOTHEKEN EN KADASTER.

Bij K. B. van 8 Maart is aan mr. H. Iwema, inspecteur van de hypotheken en het kadaster te 's-Gravenhage, op zijn verzoek met ingang van 1 April 1940 eervol ontslag verleend als zoodanig, onder dankbetuiging voor de in die functie aan den lande bewezen diensten, met gelijktijdige be­noeming tot' bewaarder van de hypotheken, het kadaster en de scheepsbewyzen te Groningen.

CONSULAIRE DIENST.

BU K. B. ls aan den heer D. W. F. E. Ballot, op zUn verzoek, eervol ontslag verleend uit zUn betrekking van consul der Nederlanden te Wind­hoek.

De consul der Nederlanden te DUon, de heer Ch. Dagot, ls met verlof van zUn post ver­trokken.

De consul der Nederlanden te Lyon, de heer L. C. Lambotte, ls belast met de waarneming der zaken van het consulaat te eerstgemelder stede.

LONDENSCHE BEURS LONDEN 11 Mrt. fH.R D.) Slotkoersen

11 8 Mrt Mrt

Anglo lr. G f>4 (44 54' 4 i Burmah G 71/3 7l/i Mex Eagle 6'9 6 V. KoninklUke ASH 33« Shell Trans 78 9 78 9 Ven Petr 26/3 "26 3 All Sum P 15/- 15,:-' Anglo 1) P •25/- u5'3 Anau Copp 7<3 7/4 Rio Tinto. I41< I4h Roan Ante 15/3 1 > 4 Anglo Am :6 3" 18 ï -; Oona U U 6/6 6' Cons O. P 6/9 7/-Beers L). ... 7X 73-» Cent Minm 13M, 133'4 Rand Mines 146/3 147 t. Lond. Tin 4/3 4 ' 3 Bi Am.Tob 103.1{ 103 1/ Imp Toba» 124 4J 125 -Bi Ford ... 16/9 16.'li | Bi Celanest 8/- K. 1 Courtaulds 3«/3 36 6 Imp Ch G 32'6 32 H Unilevei .. 32'<| 32,7 i Id. N V G 31/3 31/-Cabl & W 61 61 Vick Gew '20(6 20 3 Cun SS U 3/3 3/8 Zw Luc. B 11/- 10 -U.S. Steel g 715* 7-JH ' Exdiv.

11 8 Mrt Mrt.

Int. Nlckei 164 1T Dan Pac ... 9H 9 .'4% Eng C 735i 73K 14% War L 99^ 99^ 1% Ifund L 112 ®4 I12H i% Viutory 109% 110 14% Conv 101% KiJi ï% Hraz 13 12 11 'i% Fund 14 33 32 <% TJechsi 51* 54 iè.. Chlna Dé' 58 58 4 . .. 12 28 28 14% Franki 11 11 H% Young 5H 5* 1% Daw ... 71» 74 !% Kalis ... 28 28 >»% . 24 H 244 /4%Hong"24 23 22 »%Japan'9K 41 H 42 l'eruv CC H H

P' Sh 34 lt% Polen 15 15 ; Argent... 7 H 74 Part Disc 1* ItV 'all Mone> 1 1 • tii Enka 71- 7 1 Alg K U 9/71 9/7* hJ Ins. U (1) 17 6 17/6 Phil' Lamp •;>5' - 55 -Separ B.... 2'/, 294 Snia Visc... 21/3 21/3

WISSELKOERSEN LONDENSCHE WISSELMARKT

Wisselkoersen n 1 e t-o f f 1 c i e e 1 : Helsinki 270, Boedapest 21.75, Belgrado 166,

Roemenië 830, Lissabon 108, Istanboel 515, Athene 540, Rio Janeiro 3.16, Montevideo 24, Mexico 22.50, Alexandrië 97.50, Bombay 18, Hongkong 14.87, Sjanghai 4.15, Kobe 14.54 (voorkoers 14.48), Zuid-Afrika 100.25, Singa­pore 28.18, Bangkok 22.18.

PARIJS,li Mrt. (R,B.D. Wisselkoersen slot

Londen .. New York DuiUubl.. België .. Denem. ..

Amsterd Lunden.. ParUs Lissab. ..

Dollai bankpapiei Marken bankpapiei Belgisch bankpapiei Finsche Mk uhèque Eng Dankpapiei ... Fransch bankpapier Praag cheque Italië cheque Japan (yen) Warschau Buenos Aires Cable Indië Zicht idem Zwttsersch bankp... Goudbaron

H lev Adam „ „ Londen

11 Mrt.

I.Ö1H 1.9:-) 18.U0'in 00

6.'6Ï)4 /6.4"i

7.'20,7.'27H 3.92H 4.05

ti.35/6 60 9.40/!».60

0 13S/0.45

0.43?i/0.44"4 1.004 1.01

42.'20 42.3o

2055/2070

8 Mrt.

1.91^/1.93H IS.75/19.75

6.87Jf iö.4JX

7.30/7.374 3.95 4.071*

b.85/ö.r>() 9.40/9.60

0.4AH 0.45

0.41H 10.44% l.OOH (1.01

42.224/42.35

2055/2070

KOFFIE AMSTERDAM, 11 Mrt. Koffie. Leco Superio»

S a n t o s 1 8 c . i n t r a n s i t o . L o c o B o f c u s t a F A Q 1 7 J C . in transito.

NEW YORK, 11 Maart. Koffie. (Tel. van H. Hentz & Co., medegedeeld door C. van Holk, Amsterdam). Rio Mei 4.13 (v. al. 4.13 n.), Juli — (4.15 n.), Sept. — (4.17 n.), Santos Mei 5.97 (v. sL 5.99 n.), Juli — (6.07 b.). Sept. — (6.13 n.), Dec. — (6.20 n.).

SUIKER ANTWERPEN, 11 Mrt. (R. B. D.). Suiker

vast. Ruwe Mrt. 230 nom., April 231 nom.. Gekrist Mrt. 269 k.. April 270 k.

LONDEN, 11 Maart. (R. B. D.) Suiker. (Door de regeering vastgesteld). Tates Cubes 40/10.

NEW YORK, 11 Maart. Suiker. (Nieuw con­tract). Tel. van Hentz & Co., medegedeeld door C. van Holk, Amsterdam. (Open.) Mei 1.57 (v. al. 1.59), Juli 1.56 (1.58), Sept (1.55), Dec. 1.5* (1,55), Maart '41 1.54 11,55).

CACAO LONDEN, 11 Maart. (R.B D.) (Slot). Cacao.

(VrUe handel). Accra F.F. eif. Ver Kon. Maart/ April 32/3 w Trinidad G/F Febr./Maart 62/-gen.

NEW YORK, 11 Maart. Cacao, (op termUn). (Open.) (Tel. van De Waal & Overzee.) Mei 5.41 (v. al. 5.42). Juli 5.47 (5.48), Sept. 5.55 (5.56), Dec. 5-68 (5.68), Jan. 5.72 (5.73).

RUBBER LONDEN, 11 Mrt. (R. B. D). Rubber (4.10 u.

n.m.). Ribbed Smoked Sheet lusteloos. Loco 12ft bet. en w.. April 12ft bet. en w., Mei 11H bet. en k., Juni 113. Juli/Sept lift, Oct./Dec. HA, alles bet. en w.

LONDEN, 11 Maart. (R.B.D.) Rubber. (Slot). Ribbed Smoked Sheet lusteloos. Loco 12 ft, April 12ft, Mei IliS, Juni 11J, Juli/Sept. lift, Oct./Dec. lift, alles bet. en w.

NEW YORK, 11 Maart. Rubber. (Open.) (Tel. v. d. firma Allard & Co.) Loco Crêpe —, Sheets Maart 18.43. Mei 18.39, Juli 18.26 b., Sept 18.14 b.. Oct. — Dec. 17.95 b-, Jan. — Stemming nwl. prijs­houdend.

NEW YORK, 11 Maart. Rubber. (Tel. van H. Hentz & Co., medegedeeld door C. vaa Holk, Amsterdam). (Openingskoersen). Stand. No. 1 Mef\ 18.39 (v. al. 18.45), Juli 18.25 (18.32), Sept 18.10 (18.18 b.), Dec. 17.95 (18.06).

KATOEN LIVERPOOL, 11 Mrt. (R. B. D.). Katoen (3

u. n.m.) (Off. not). Amerik. kalm prUsih. Mei 7.82, Juli 7 87, Oct. 7.72. Egypt. trager. Upper, Mei 10.19, Juli 10.28, Nov. 10.22 Giza. Mei 10.44, Juli 10.58, Nov. 10.73, Jan. 10.80.

LIVERPOOL, 11 Mru (R:B.D.)

11 Mrt 8 Mrt 11 Mrt 8 Mrt

Sept ... 7.78 7.83 Maart 7,71 7.74 Oct 7.71 7.76 April _ 7 74 7.77 Nov. ... 7.67 7.71 Mei 7.80 7.84 Oec. ... 7.65 7.69 Juni ... 7.83 7.88 Jan. ... 7.63 7.68 Juli i".>-6 7.91 Febr. ... 7.HO 7.'5 Aug. ... 7 73 /.89 Mrt ... 7.58 7.62 Ugypt Uppet trager

Maart Mei

Glza Maart Mei ..

10.15 10 15 10.25 10.2f>

10.42 lO.ötj

10.39 10.52

Nov. Jan.

Nov. Jan.

10.21 10.20

10.71 10.76

10.22 10.'22

10.71 10.75

NEW YORK, 11 MJt (R.B D.) Katoen. Open. ZuideL lever. N. Contr

Maart .. 10.93 Mei 10.71

Laagste Hoogste koers koera

10. H3 10.71

Juil Oct Dec.

Laagste Hougste koera koera

.... 10.38 10.38

..... 9.84 9.84 .... 9.72 9.72

11 M 11 8 Mrt. Mrt Mrt Mrt.

176.624 I76.H2/, Spanje »• _ _ — . — 43.80 43.80 Finland.. . — — . — _ _ Amsterd... 2329.-

739.- 739.-— • — Praag ... —. -

11 Mrt. (K.B.D. Wisselkoersen slo 11 Mrt 8'Mrt 1L Mrt 8 Mrt .312.70 .513.30 Italië 29 98 29.85 -2.71 23.16 V ï. chèq t _ 12.86 13.12Ï» .. cab|e 5894 589« 20.73 -1 45 BerlUn ... 237.- 237.-

VEZELSTOFFEN LONDEN, 11 Maart. (R.B.D.) S i s a 1. (Door de

regeering vastgestelde prUs voor het Ver. Konink-rök en FrankrUk). O.-Afr. (Tang./Kenia) No. 1 at'q. elf. Ver. Maart/Mei 26.

SPECERIJEN LONDEN, 11 Maart. (R. B. D.) Specerijen.

(Slot). (In pence per Ibs.) (Vrye handel). Peper. Witte Muntok stoom. 4è v., Maart/April 4ft v. Zwarte Singap. Maart/April 3i v. Lampong Mrt./ April 3 v. Fair Tellecherry loco 51 v. Kruidnage­len Zanzib. No. 2 Maart/April 9è v. Piment cif. Maart/April 92/6 v.

RIJST LONDEN, 11 Maart (R. B. D.) R U s t. (VrUe

handel). (Slot). (lp sh. per cwt. f.o.b. origine). Burma no. 2 Maart/April 8/li gen. Saigon no. 1 Maart/April 8/1 i gen. Siam Super Maart/April 8/ii gen.

HUIDEN NEW YORK, 11 Maart. Huiden. (Opening.)

Nieuw contract Juni 14.10 (v. sl. 14.20 bet) Sept 14.41 (14.45 b.).

OLIËN HULL, 11 Maart. (R.B.D.) LUnolie. (Door de

regeering vastgestelde prijzen). (Slot). Loco 42/6. Katoenolie. Egypt. 31/li.

LONDEN, 11 Maart (R. B. D.) Olie. (Slot). (In sh. per Cwt.) LUnolie loco 42/6. Katoenolie Egypt. ruwe loco 31/li. Raapolie ruwe loco 44/3, geraff. loco 46/10è. Palmpitolie te Liverpool loco 27/6. Castorolie le merken loco 57/-, 2e merken loco 55/-. Soyaolie Oriënt ex tank Rott. loco 33/-. Cocosolie blanke loco 28/1 j, Ceylon loco 28/lè, . Straits stoom, loco 28/lè. Palmolie Lagos cif in vtn. 181, zachte te Liverpool cif. in vtn. 181, loco vrUe handel. TerpentUu Amerik. 54/9 v.

GRANEN EN ZADEN LONDEN, 11 Maart. (R. B. D.) Granen

(slot) (in sh. per 480 Ibs. bü partijen). De prüzen tusschen ( ) zUn door de regeering vastgestel­de verkoopsprUzen voor den handel, alles cif.

T a r w e , M a n i t o b a N o . 1 V a n c o u v e r M a a r t 32/- g. (48/3). No. 2 Vancouver Maart 31/44 g. (47/6), Am. Harde Winter Maart — (45/-), Rosafe 64 Ibs. Maart 24/3 g. (39/6), Barusso 62 Ibs. nwe oogst Maart/April 24/3 g (39/6), Zuid Australië Maart 25/9 g (40/3), West Australië (ladingen) M a a r t 2 5 / 9 g . ( 4 0 / 3 ) , F r a n s c h e — ( 3 7 / 6 ) . M a i s , La Plata nwe oogst April 15/9 g (36/-), Mei 15/3 g., Juni 15/3 g., Z. Afr. Platte Witte No. 2 Maart/April 19/6 g. (36/-), Ronde Gele No. 4 — (36/-), No. 6 — (36/-). Gerst, Canada No. 3 Maart 26/3 g. (39/3), La Plata Maart 15/9 g. (33/-). Haver, La Plata — (31/-), Canada No. 2 22/10J S• (36/-). 'LONDEN, 11 Maart. (R. B. D) Oliezaden. (Slot). (In £ per ton). LU'nzaad La Plata Maart 151 g-, April 15J g., Calcutta Maart/April 184 g., Bombay Maart/April 19 g. Castorzaad Bombay Maart/AprU 208 g. Katoenzaad Egypt. Zw. Mrt/ April 84 g. Soyaboonen Mandsj. Maart 144 v., Apr. 14J v. Grondnoten Corom loco 154 g., April 154 g.

LONDEN, 11 Maart. (R B. D.) Lijnkoeken. (Door de regeering vastgestelde prüzen) Londen 2 % loco 101 v„ Bombay 30 % 108.

AMSTERDAM. 11 Maart. Eis.'en. (Veiling Ridderstr.) Aangevoerd 100.000 kippeneieren, ƒ 4.90 —5.20. kleine ƒ —. Handel kalm.

AMSTERDAM. 11 Maart. Kaas. (Gemeentelijke zuivelbeurs). Gouda 40 -f ƒ 234—244. id. 20 + ƒ 144 —15. Edammer 40 + ƒ 234—244. id. 20 + f 144—15, Leidsohe ƒ 144—154. Broodwaas f 234—244. Stem­ming: kalm Boter ƒ 162 per kg.

GOUDA, 11 Maart. Vee Aangevoerd 154 nuch­tere kalveren, prUs ) 3—6. Handel stug.

MEPPEL, 11 Maart. Kaas (GemeentelU'ke Zuivelbeurs). Gouda 40-t- ƒ234—244, id. 20+ ƒ144 —15, Edammer 40+ ƒ234—244, id. 20+ ƒ144—15. Leidsche ƒ 144—154. Broodkaas ƒ234—244. Stem­ming kalm.

B o t e r ƒ 1 6 2 p e r k g .

DIVERSE BUITENLANDSCHE MARKTEN

LONDEN, 11 Maart. (R.-B. D.) Dessicated Cocosnoot. (VrUe handel). Maart 24/9 verk.

LONDEN, 11 Maart. (R.B.D.) Schellak (slot) in hr. per cwt.) Locostemining kalm. A. C. Carnet loco 100/- gen., T. N. Orange loco laag3te prijs 83/6 verk., id. hoogste prüs 86/6 verk.

Page 6: Algemeen Handelsblad

WISSELKOERSEN TE NEW YORK

MEEST VERHANDELDE AANDEELEN

6 OCHTENDBLAD — ALGEMEEN HANDELSBLAD VAN DINSDAG 12 MAART 1940 TWEEDE BI.AD

NEW YORK SEINT...

Fractioneel verdeelde slotkoersen

Handel overwegend lusteloos. — Laaggeprijsde automobiel­fondsen vast. — Staal waarden tijdelijk beter.

LAGERE STAALSCHROOTPRIJS

Gunstige positie der vlieg­tuigindustrie.

H«t Reuter-bureau seinde over het Terloop het volgende:

De beurs opende heden in prijshoudende stemming- en met ka]men handel. De belang­stelling zoowel van de handelaars als van het publiek concentreert zich thans v«oral op de politieke gebeurtenissen in Europa.

Met uitzondering van een tamelijk levendigen handel in de aandeelen van de laaggeprijsde automobielfondsen, die tevens een vaste stemiming aan den dag legden, was het ver­loop lusteloos. De koersen in de overige af-deelingen gaven dientengevolge ook slechts geringe veranderingen te zien en waren onge­v e e r v e r d e e l d . S t a a l f o n d s e n , r u b b e r s en koperwaarden lagen ongeacimeerd i n d e m a r k t , d e c h e m i s c h e f o n d s e n waren prijshoudend.

Toen bekend werd dat aan de dading van de staalproductie thans inderdaad een einde is gekomen, werd de stemming over het alge­meen beter en konden de meeste fondsen frac­tioneel stijgen.

De meeste handelaars houden zich echter nog afzijdig en bouwen geen posities op, daar zjj van het resultaat van de Finsch-Russische onderhandelingen zoo veeil mogelijk profijt wil­len trekken.

Staalfondsen waren later beter op de iets hoogere raming der sfaalproductie door het American Iron & Steel Institute. Het vakblad „Steel" is echter van oordeel dat de vraag naar staal en producten thans voldoende ge­noeg is om een verdere vermindering van de staalproductie te kunnen verhinderen.

V l i e g t u i g f a b r i e k e n w a r e n t a m e ­lijk gunstig gestemd op de verwachting van b e l a n g r i j k e b e w a p e n i n g s o r d e r s . A u t o m o ­biel fondsen ondervonden den invloed van de optimistische berichten betreffende de voor­u i t z i c h t e n v a n d e v e r k o o p e n . K o p e r f o n d ­sen lagen licht gedrukt in de markt. Men verwacht dat de statistieken voor de maand Februari een verdere daling van de voorraden te zien zullen geven.

S p o o r w e g f o n d s e n , o p e n b a a r n u t s b e d r i j v e n e n h a n d e l i n g e n w a r e n l a t e r o p d e n d a g p r i j s h o u d e n d , c h e m i ­sche fondsen verdeeld.

, Daar men voor de naaste toekomst geen be­langrijke berichten uit handel en industrie ver­wacht, zal de stemming vooral worden be­ïnvloed door de politieke gebeurtenissen in Europa.

Laatbeurs fluctueerden de koersen onzeker binnen nauwe grenzen. Staalfondsen werden beinvloed door de flauwe houding der schroot-markt te Pittsburgh.

De beurs sloot verdeeld met overwegend slechts fractioneel veranderde noteeringen. Van de in totaal verhandelde 729 verschillende fondsen sloten er 270 hooger, 243 lager en 216 onveranderd.

Daling der staalproductie tot staan gekomen.

Het American Iron & Steel Institute raamt de staalproductie in de Ver. Staten aan het begin der nieuwe week op 64.77 % (v. w. 64.6 %) van de capaciteit.

Prijs van staalschroot gedaald.

Op de staal schrootmarkt te Pittsburgh werden heden kleine partijen staalschroot (eerste soort) verhandeld tegen $ 17 per ton, hetgeen een verlaging van den prijs voor deze soort schroot met $ 0.50 per ton beteekent. j

Het tekort der Canadeesche Nationale Spoorwegen sterk gedaald.

De „Treasury Comptroller" deelt mede, dat het tekort van de Canadeesche Nationale spoorwegen in elf maanden tot eind Februari sterk is gedaald, nl. van $ 51.96 mill. tot 5 34.72 mill.

Auto-verkoopen in Februari belangrijk hooger dan vorig jaar.

In Februari hebben de verkoopen van vracht­auto's en personenwagens 421.690 bedragen. Dit is 32.8 % meer dan in Februari 1939 en het grootste aantal van alle vorige overeen­komstige maanden sedert de oprichting der automobielnijverheid.

Toestand op petroleummarkt ten deele minder onbevredi­gend.

Uit de jongste berichten omtrent den toe­stand in de Amerikaansche petrol'eumindustrie blijkt, dat de ontwikkeling in dezen bedrijfstak ten deele minder onbevredigend is te achten. De prijzen voor geraffineerde producten zijn iets hooger dan een jaar geleden en de resul­taten van de verschillende ondernemingen schijnen in de maanden Januari en Februari dan ook eveneens beter te zijn geweest dan in de overeenkomstige periode in 1939. De gang van zaken is echter in de verschillende deelen van het land geenszins gelijk. Zoo zijn de ver­koopen in het Oosten des lands, welk gebied in de eerste plaats in aanmerking komt om te profiteeren van oorlogsverkoopen, in den laatsten tijd toegenomen. Deze waren belang­rijk grooter dan een jaar geleden. In het bin­nenland bleef de markt betrekkelijk lusteloos; een uitzondering vormde ruwe olie, waarvoor een tamelijk vaste stemming bleef bestaan.

In het Pacific-gebied is de stemming op de markten voor petroleumproducten over het algemeen vrij loom. De maatschappijen, die in dit gebied uitsluitend ruwe olie produceeren, achten den toestand ten opzichte van de over­eenkomstige periode in 1939 onveranderd. De ruwe olie prijzen hebben sindsdien ook weinig verandering ondergaan. Vermoedelijk hebben slechts weinig maatschappijen kunnen profi­teeren van een matige toeneming van de om­zetten.

De statistische marktpositie voor ruwe olie schijnt echter voor het oogenblik tamelijk gunstig te zijn. Op 10 Februari bedroegen, volgens mededeeling van het Bureau of Mines, de ruwe olievoorraden 239.51 millioen vaten, hetgeen overeenkomt, met de afleveringen in pl.m. 67 dagen (v. j. 270.53 millioen vaten = afleveringen voor 84 dagen). Daarentegen ziin echter de benzinevoorraden veel te groot. Zij bedroegen op 10 Februari 91.65 millioen vaten, d.w.z. dat zij voor een verbruik van 71 dagen

toereikend waren (v. j. 80.05 millioen vaten = 61 dagen). Over acht weken begint de periode van het groote verbruik en het ziet er naar uit, dat vóórdien de voorraden tot 100 millioen vaten zullen zijn opgeloopen, hetgeen een nieuw record zou beteekenen. Uit niets blijkt verder, dat de raffinaderijen haar productie werkelijk drastisch zullen verminderen.

Belangrijk betere bedrijfsresultaten.

D e P h e l p s D o d g e b e h a a l d e i n 1 9 3 9 e e n netto winst van $ 12.279.000 (v.j. 8.657.000) gelijk aan $ 2.42 (1.71) per aandeel.

In het afgeloopen jaar heeft de netto winst der Am. RadiatorJ 3.712.000 (v.j. verlies 424.000) bedragen, overeenkomende met $ 0.34 per aandeel.

D e W r i g l e y C o m p . h e e f t i n 1 9 3 9 e e n netto-winst van $ 8.651.000 (v.j. 7.654.000) geboekt, overeenkomende met $ 4.33 (v.j. 3.82) per aandeel.

Vliegtuigindustrie beschikt over belangrijk bedrag aan onuitgevoerde orders.

Men raamt, dat de onuitgevoerde orders op vliegtuigen thans in totaal een waarde van $ 800 millioen vertegenwoordigen. Officieele productiecijfers zijn niet beschikbaar, maar volgens officieele gegevens werken er thans tweemaal zooveel personen in de vliegtuig­industrie als een jaar geleden.

Volgens betrouwbare berichten van andere zijde hebben de automobielfabrieken te Detroit en in andere centra een groot aantal ge­schoolde arbeiders aan de vliegtuigindustrie moeten afstaan, omdat deze laatste bedrijfs­tak hoogere loonen bood. In vele kringen ge­looft men thans ,dat de omvang van de buiten-landsche oorlogsorders tot nu toe onderschat werd en dat de bestellingen van grondstoffen en halffabrikaten, welke voor deze oorlogs­orders noodig zijn, belangrijk utgebereid kun­nen worden. Volgens narticuliere raming wor­den er thans 4000 è. 5000 vliegtuigen per jaar vervaardigd. In kringen van het Amerikaan­sche leger geeft men intusschen uiting aan eenige bezorgdheid over de vertraging, door buitenlandsche orders veroorzaakt, bij de afle­vering van vliegtuigen bestemd voor de Ame-kaansche defensie en ook over den invloed ervan op de prijzen. Het hoofd van de lucht­macht van het Amerikaansche leger heeft de commissie voor militaire zaken van het Huis van Afgevaardigden medegedeeld, dat er in verband met het uitbreidingsprogramma van de Amerikaansche Defensie 2100 vliegtuigen waren besteld. De kosten hiervan waren $ 20 mill. hooger dan de oorspronkelijke raming, d.i. dus ongeveer $ 10.000 per stuk meer.

(Zie verder Laatste Berichten.)

KATOEN

Katoen. De termijnmarkt opende prjjshou dend, 6 p. lager. De markt reageerde slechts ten deele op teleurstellende telegrammen. Tegenover verkoopen door Bombay en Liverpool stonden aankoopen van den handel, New Orleans en Japan. Leidende loco-huizen verkochten per Maart tegen aaonkoopen per* Juli. De posities van den nieuwen oogst werden gesteund doordat men gunstige verwachtingen heeft ten aanzien van de door het Congres in behandeling genomen landbouwkwestie. Later werd de markt kalm en daalde op liquidaties per Maart en op realisaties ter plaatse naar aanleiding van de groote toe­neming van de gecertificeerde voorraden. Ten slotte steeg de markt weer op levendiger vraag van den handel, op aankoopen per October door New Orleans en sloot prijshoudend.

De tot en met Zaterdag loopende .open contrac­ten in de Mei:positie te New York beliepen 602.400 balen.

8 Mrt. MiddL Up «... DageL aanv. in de

havens der V. S Tot, uitvoer naai

Groot- Brittanni* ld. n. h. Vasteiana n. Japan & China

11 Mrt. 9 Mrt.

10.97 11 .03

34.000 13.000

25.000 44.000 8.000 18.000 4.000

GOEDERENMARKT

NEW YORK, 11 Maart (R.O.)

SUIKER Suiker. Oud contract en nieuw contract daal­

den op verkoopen door Cuba en den handel, op liquidaties, op berichten uit Washington aan­gaande een ongelimiteerde productie van beet­wortelsuiker in de Vereenigde Staten en doordat er vier aanzeggingen in oud contract circuleer­den.

Oud contract sloot nauwelijks prijshoudend. Nieuw contract sloot onregelmatig.

Oud contract No. 3

11 Mrt. 9 Mrt 11 Mrt Loco .. 7 . 80 2.60 Maart... 1 .83n 1 .E4n

1 .89" 1 .£0" 1 .58% Juli ... 1 .94* 1.96- ' 1 .c8% Sept 1 .99* ?.01*. 1 .55%

2.03n 2.04n Dec. ... 1.55 n Januari 1 .98* 2.-* Maart 2.01n 2.01* 1.54% P i.H-n

Nw contract No. 4

1 .59 1 .58 1 .55

1 .55n

1 .55

Omzet in partijen van 50 tons oud contract 147 Nieuw contract 89

* Alles biedpryzen.

CACAO 8 Mrt.

5 8* 5.30 5.40 5.47 5.54 5.58 5.67 5.71

OmzfcL 79 contracten. Stemming onregelmatig

• 11 Mrt. 9 Mrt

Loco ........... M ... • 53)8 58/8 Maart 5.30 5.31

5.45 5.42 5.51 5.48

Jeptember 5.58 5.56 october 5.62 5.60 December 5.70 5.69 Januari 5.74 5.73

RUBBER Standard No. 1 B

11 Mrt. 9 Mrt.

Maart 18.67b 18.55 18.62 18.45

Juli 18.44 18.32 september ........ 18.37 18.18b

18.32 18.14 18.12 18.06

Januari 18.12 18.06 Omzet 1B contract 149

Rubber Thin Crep Plant. No. I, loco Smok. Sheet Para upriver fijne

Stn prijsh.

8 Mrt.

18.66 18.45 18.34 18.20b 18.15 18.06b 18.06

ótemimnt, goed prijsh

bieH • laten bied. laten bied • laten

18»/W - is;; — 18% 186/1, 188^ 18%, 18# 1 8 - f t - 1 8 #

1 7 % 10 % I6S/4

NEW YORK, 11 Maart. (R. O.) Rubber. (12 u. nam.) Plant. 1 st. Latex thin Crêpe loco 19, Smo-ked Rubber Sheets 18JJ.

KOFFIE

Koffie. De termynmarkt opende nauweiyks prijshoudend, daalde op verkoopen door den han­del en ter plaatse, op hedges en als gevolg van ruimer aanbod op termijn.

De handel nam een afwachtende houding aan. De markt sloot nauweiyks pryshoudend. Voorraad Braziel-koffie in de havens der Ver.

Staten 540.000 zakken. Afgeleverd aan den han­del 221.000 zakken.

K.10 No. ï loco

rtio Nieuw contr.

Maart Mei -Juli -aeptemher Der.embei Omzet s.

Santos No. 4. locu Maart (nieuw) Mei luli .eptembei December ..... Maart

12.000 * nominaal.

I 11 Mrt. | 9 Mrt |

5% 1 5% |

4.10* 4.10* 4.13* 4.13* 4.15* 4.15* 4.17* 4.17* 4.19* 4.19*

7 8(8 7 3(8 5.96* 5.99* 5.93 5.l~9" 6.03 6.07b 6.09* 6.13-6.18* 6.20* 6.21* 6.24*

8 Mrt. 5iti

4.12* 4.15* 4.17* 4.19* 4.21*

7 8l„ 6.01* 6.05 6.14* 6.19* 6.26 6.31

Maart .... April Mei ....... Juni Juli Augustus September October . November December Januari _

Katoen (Slot).

LOCO i. Maart ...... Mei Juli ....... October _ . December Januari _. .ilaart Loco

Oud contract 11 Mrt 9 Mrt

10.92/93 10.81 10.71/72 10.54 10.38

10.98 10.87 10.77 10.59 10.42

11 .08

29.000

13.000 11.000

Nieuw contract 11 Mrt 9 Mrt

11 .08 10.96 10.84 10.67 1.0.51 10.41 10.15 9.89 9.82 9.75 9.72

11.15 11 .02 10.90 10.72 10.55 10.45 10.15 9.85/86 9.78 9.72 9 69

NEW ORLEANS 11 Mrt. (R.O.)

Oud contract Nieuw contract 11 Mrt 9 Mrt 11 Mrt 9 Mrt

10.51 10.57 11.17 11.23 10.92/94 11 .07 11 .02 11.17 10.81 10.87/86 10.93 10.99 10.47 10.54 10.59 10.66

— 9.89 9.89/90 9.75/77 9.75/77

- 9.70/72 9.71/73 9.54/56 9.54/56

10.71 10.77

De tot en met Zaterdag loopende contracten in de Mei-positie te New Orleans beliepen 111.000 balen.

HUIDEN NEW KOKK. 11 Mrt

Nieuw contract Maart Juni september December .........

Omz 33 partyen. b = bieden; g

w = waard.

11 Mrt 13.80 b. 14.23bt. 14.45 b. 14.68 n.

9 Mrt.

13.85 n. 14.20bt 14.45 b. 14.67 b.

Stemming prijsh, geboden; bet = betaald;

(R.O.)

8 Mrt 13.88 n. 14.23 b. 14.50 bt. 14.76 bt.

VETTEN EN OLIËN. Katoenolle. Prima 11 Mrt 9 Mrt Summer yellow Maart 7.05 7.05

7.08 7.14 7.14 7.19

September 7.21 7.25 Stemming nwl. prijsh.

7.05 7.14 7.22 7.30 '

Omzet 24 contracten.

8 Mrt

Petrol. Mid. Cont ruwe 36 %. Baume aan de bron p. vat Oost-Texas ruwe

aan de bros flatprys ...

Pennsyivanië ruwe

corningscrude p. vat

Bradford en Al-leghany, per vat

Kerosene Stand White voor ex­port Golf havens in bulk p. galloi

Terpentijn. Loco ld (Savannah)

Reuzel. Prime Western

steam loose. loco Midd. West ..

NEW YORK, 11 Mrt (R.O.) I

8 Mrt

1 .02

11 Mrt 9 Mrt

1 .02 1.02

1.10 1.10

1.12 1.12

2.75 2.75

4.50 4.50

351/1 36 30 i/i

5.87% 5.95 6.60/70 6.65/6.75

1.10

1.12

2.75

4.50

36 31

5.95 6.65/75

5.27% 5.35 5.32% 6.15 v 6.15 k 6.15 6.25 6.35 v 6.32 l/s v 6.45 6.55 v 6.52 i,ï v 6.65 y 6.70 k 6.721* v

CHICAUO. 11 Mrt. iROI

Reuzel. De termijnmarkt opende nauweiyks pryshoudend, daalde op hedges door packers tegen een opeenhooping van de voorraden, volg­de verder de varkensmarkt en sloot onregelmatig.

Reuzel

Prime Western steam loose

Loco Maart Mei Juli September

k. — koopen; v. = verkoopen; n. = nominaa.

Spek. Dry salted bellies. per 100 Ib. average loco 5.25

Maart 5.25

Stemming pryshoudend.

Varkens. Lichte (160/230 p)4.75 a 5.40 ,'v.sl. 4 90 a5.50N

Zware (270/300 p i4.70 a 4.95 v.sl. 4.E.0 5.05 Aanv. West sted. 110.000menz d v j. 10.000 Aanv. te Chicago 27.000idenz a v. J. 3.000 GesL varkens deze week — (v w )

NEW YORK. 11 Mrt (R.O.

Talk, extra loosoj 5% | 5% J 5%

Hars (Savannah)

5.45 6.20 5.72 l/s

METALEN

(v.sl. 5 25^ nr.sl. 5.10)

b' 5.45 W.W 6.20 W.G. 5.72%

Tin. Straits, loco 30 dagen

dagen Ijzer ..Pig" - Bufi

lev. Boston .... O Penss Lood. L**JO N.York

t/o. St Louis .. Zink. O. St Louis

Koper L<ake, ioci iVlidd. West id. ElectroL

Conneot. Valle> f.a.s. New Yorlj directejev id. id. id. 30-90 dagen lev

Gietkopei t. o. b N. York refiner>

Koper. Amerik Standard

Maart 10.59/63 Mei 10.56 Juli 10.51/54 September 1°.46/50 Octobei 10.45 Stemming nauw. prtfsh.

Aluminium. 99 %. loco N Y 2U c.

Nikkel electro ca thodes. 99 9 % loco New ïork

11 Mrt.

49.— 49.— 49.—

9 Mrt.

49.— 49.— 49.—

8 Mrt

47 87 % 47.75 47.50

22.50 24.50 5.25 4.85 5.75

22.50 24.50 5.25 4.85 5.75

22.50 24.50 5.25 4.85 5.75

11.50 ' 11.50 11 .50

11 .50 11 .50 11 .50

11.60 1 11.601 11 .60

11.60 1 11.601 11 .60

11.25 I 11.251 11 .25

35 c.

5.— Blik. Box t o b.

Pittsb basis Platina. 4ui vei geral fineera ioco 37-40 37.40

L = laten; n = nominaal; b = bieden.

10.69/73 10.66/68 10. 5* 15b i0.b2/54 10.50

20

35 c.

5.—

10.64/68 10.61/67 10.56 10.51/53 10. 50

20 e

35 c

5.—

37.40

Locostemmingen. Reuzel nauweiyks pryshoudend, tarwe onregelmatig, koffie kalm, petroleum, meel, mais, suiker, tin, ijzer, koper en talk prijshoudend.

Amsterdam Londen Parus Berlyn Brussel Rome Madrid

1 Mrt 9 Mrt 8 Mrt.

53.10 53.10 53.13 3.86 Ks 3.867(8 3.90% 2.19% 2.19'iï 2.21 %

40.20 40.20 40.20 17.01 16.95 16.94 5.05 5.05 5.05 9.95 9.95 9.95

22.42% 22.42 % 22f. 42 % 23.83 23.83 23.83 83.250 84.750 85.000 23.55 23 .-50 23.45 23.49 23.49 23.49

Zwitserland Stockholm N. Y. C. op Montr. B. Air. market-rate Yokohama

Zilver 342- Call geld 1. Prima handelswissels 1—1. n. — nom. •• Cera. g — genoteerd. b. — bieden; L — laten; bet — betaald.

Vrachtkatoen (Liverpool)

higb density Idem Standaard

Vracht voor zwaai graan Llverp. p. qr Idem n./h. Cont

per 100 Ib Schellak TN locu

Groflinnen. Hes? cloth. licht gew

Idem, zwaar gew

DIVERSE MARKTEN. 9 Mrt 11 Mrt

50 G5

2/9a2I11

87% c. 1 16%

5.65 7.30

50 65

e. e.

2/9a2/11

87% c.i 161d

5.65 7.30

Bieden

8 Mrt

50 o. 65 c,

2/9a2/11

87 % c.+ 161(1

5.60 7.25

* Gevraagd. t Betaald.

GRANEN, ZADEN EN MEEL. NEW ÏORK 11 Mrt <R.O.)

Tarwe. Aanv AtL havens 201 .000bs. denz.d.vj. 97.000b Ultv AtL havens 1109.000 bs. 393.000b. Vooi export verkochte bootladingen 365

8 Mrt

103%

125% 123

M a i«. Aanv. AtL havens 23.000 bs.denz.d.'v.i. 50.000 bs. Uit AtL havens

r arwe. 11 Mrt. 9 Mrt Loco no.1 N. Mamt

0.1.1. New York 103% 103% Hard. Wint No. i

loco C.LL Ne» 127% 1267/8

.led.Wmtno. 2 ioco 1248(8 124%

bs. Voor export verkochte bootladingen

235.000 bs.

Western no. 2 11 Mrt. 9 Mrt. Mixed loco 718/4 717/g

Rogge pe: spoot Loco no. 2 Amerik

C.L1. New ïork 868/4 867/8

Gerst Loco No. il N. ï. 66 67%

8 Mrt

71%

86%

66

Meel Spring clears|5.45/5.55|5.45/55 |5.45/55 « Voor export verkocht barrel».

CH1CAUO 11 Mrt (R.O.)

Granen. Br heerschte een zenuwachtige stemming. Er had meermalen een herstel plaats, o.a. op oogstberichten waarin werd gesproken over het in omvangryke mate verlaten van akkers en doordat de opbrengsten voor het zuid­westen thans lager worden geraamd. Hierop had­den winstnemingen plaats, terwyi ook de moge-lijkheid van vrede tusschen Rusland en Finland een dalende factor was.

Tarwe. De termijnmarkt opende onregelmatig, i c. hooger. Als gevolg van aankoopen door het oosten werden eenige hedges tegen beleende tarwe opgenomen. Er had een herstel plaats doordat men verwacht, dat de algemeene regen­en sneeuwval in de Dakota-staten zich zuid­waarts naar Texas uit zou breiden. De markt sloot pryshoudend.

Tarwe No. 2 Hard Wlntei 106 l(i (v.n. — No. 3 Hard Winter 103 (v.n. \

Aanv West plaats 574.000 bs. dena d. » )• 491 .000 bs.

8 Mrt 1027/8/3% Mei

Juli September

11 Mrt. 104%/«is 102%/% 101%/%

9 Mrt. 104/4% 1 0 2 / 2 % 101 Vi / %

100%/7/8 100%/%

Maïs. De termynmarkt opende pryshoudend en onveranderd. Tegenover steun van de indus­trie en den invloed van de betere tarwemarkt stonden hedges. De markt sloot pryshoudend.

Mal» Aanv. West plaats 543.000 bs denz. d. v. J. 467.C00 bs!

Loco No. 2 Mix. W v.sl. 58%) Mei 56% 56% 56% JU11 57% 57% 57% September 57 7/s 577(8 57 %

Rogge. De termynmarkt volgde de tarwe­markt en sloot pryshoudend.

Kugge ioco No. 2 Mei Juli Septembei

v.sl. 72» 673(8 67%/% 68 li 6814 69% 69%

67% 688,8 69%

Haver. De termynmarkt bewoog zich in over­eenstemming met de maismarkt en sloot prys­houdend.

Haver. Mei Juli September

StijulMionen pei 60 tbs.

Mei Juli October

42% 42% 36% 36% 34 33 7/8

Ibs.

117% 117% 113% 1131/4

42 36% 33%

115% 111%

Mjnzaad. Mei Juü IV r we. Loco Kogge. Mei JuU

DULUTH. 11 Mrt. (R.O.) 8 Mrt.

202% 200 % 65%

11 Mrt 9 Mrt.

204% 202% 202 *00% 65 3« 65%

90% 90% 90% 90 %

90 90

l'arwe. 11 Mrt 9 Mrt No. 2 H. W locc 103% 103

98 % 9b % 97% 97%

Maïs. 56 557(8 56 3(8 56%

Wintel loco

(ierst Mei ... Juli ...

KANSAS CITY, 11 MIt (R.O.) 8 Mrt.

1038/8 97 95 7/8

55% 557/8

ST LOUIS. 11 Mrt (KOi

8 Mrt 108%

(RU.)

8 Mrt 102 99% 998/4

43% 44

I 11 Mrt 1 9 Mrt I 1 10„% | I

M1NNEAPUL1S. 11 Mrt Tarwe No 1 NorUi

Spring loco Mei J u l i

11 Mrt 9 Mrt 10*7/8 1023/4 100 3,8 1001/4 100% 1003,8

43% 43% 44 44%

W1NN1PEU 11 Mrt (R O.)

Tarwe, Na een aanvankeiyke daling als ge­volg van verkoopen door huizen in de zeehavens en door het uitblyven van exportzaken .herstelde de markt met Chicago en sloot nauweiyks prys­houdend.

Tarwe

Kogge

Haver

Gerst

Mei ... juli ... Oct ...

Mei JuU

Mei ..... JuU Oct

Mei Juli Oct

11 Mrt 9 Maart 8 Mrt 89% 89% 89 3(8 90% 90 7/8 90% 918/4 92% 917/8

73% 73% 73 8« 73% 73% 73 i* 72% 7*8/4 727/8

407/s 41 41 39% 39% 39% 35% 35% 36

537/8 54 8® 54% 52 528» 52% 50% 50% 50^8

2073/4 203% 201 % 2068/4 *01 200 1-81,» 195 196

Lijnzaad Mei JuU Oct

Aanvoei wagonladingen tarwe No. 1 54 iden No. 11 28 ld. No. 111 9 ld. No. IV _

Northern en andere soorten 31

BEURS TE NEW YORK r r

A&wleei Omzet Vorig Opening Hoog­ Laag­ Slot V V eran-eran-Slot ste ste Heden dering

Packard Motor Car Comp. 42.000 31 31 41 3i 3? + i Curtiss Wright Corp 17.300 11 Ui 111 11 11 —

Manh. Railway Mod. G. Cts. 16.200 15| 15J 161 15| 161 + 8 Brookl. Manh. Tr. Corp. ... 14.400 21è 211 221 211 218 + 1 Ceianese Corp. of America 13.600 30J 301 318 301 311 + IJ Pan American Airways ... 10.800 18| 18J 191 183 191 + 1 Loft Incorporated 8.700 29J 29ï 30 291 291, + 1 Brookl. Manh. Pfd. Cts. ... 7.000 591 591 601 591 601 + ? United Air Lines Tr. Corp. 6.500 16| 16J 168 161 168 + 1 Canadian Pacific Railway 6.000 61 61 61 61 61 + 1 United Corporation 6.000 2 21 21 2 2 —

6.000 58| 57g 581 578 571 — 1 Nash-Kelvinator Corp. 5.500 6ï 7 71 7 7 + 1 Shenley Distillers Corp. ... 5.400 11! 12J 131 12J 13 + 11 Consol. Lumetries Corp. ... 5.300 4 4 41 4 41 + 1 Burlington Mills Corp 5.100 191 191 201 191 20 4- 8 Radio Corp. of America ... 5.000 58 51 58 58 58 —

Studebaker Corporation ... 5.000 11? 111 111 111 111 — i 4.000 481 47? 481 47 47 — 3 4.000 54 531 54 531 53? + 8

De slotkoersen In deze lyst zyn gedane koersen. J

L. en h. koers

te New York

1939 1940

g Aequiv. A'dam c S — ƒ 2.50 op basis

^ " wisselk. ƒ 1P832 NAAM

S 4 "ji «SS ëlj io EC 3 > 3

O 0) ® N Ss s ï» O

Gedane koersen

open

9 Mrt

4 5 68 48 57 0.25 36% 150 200 170 179 1.50 131%

8 18 16 18 — 123(8 83 116 112 115 1.00 86% 16 39 23 32 — 19% 1 2 1 1 3/g % 6 18 10 14 9% 2 8 5 6 3%

21 43 32 35 25% 8 18 9 10 6%

35 63 46 52 0;50 37% 149 170 168 174 4.50 131 i* 75 89 86 90 67% 8 14 9 12 67/8

21 40 26 ?0 0.25 22 3fe 1% % 7/16 % 21 42 22 24 17% 3 8 5 6 37/8

51 100 70

O

O

CM 00

58%

3 6 4 6 4% % % % 3/16 % 28 37 34 37 26 28 47 38 42 0.621 30 % % % % % % 18/4 % % % 1% 4 1 2 1%

% % % % % 56 93 eo 90 1.25 64% 4 9 4 5 3%

11 17 16 19 0.12i 13% ' 1 2 1 13/8 8/4 33 51 41 47 0.50 34% 19 30 22 24 0.25 17

3.504.404.104.30 3.13 128 18b 1.7 186 1.75 140%

7 27 11 15 5 21 8 14 9% % 3 1 % 1% 1

1 6 2 3 1% 7 15 3 15 118»

14 22 15 17 0.25 12% 39 65 50 57 38% 16 24 17 19 0.25 136(8 32 43 37 40 0.35 29 36 47 45 43 0.50 36 % 1% % % 8 b 37 56 51 55 0.75 40% 5 8 6 63/80.15 48,4

22 37 22 24 0.50 173/4 4 8 5 6 4 8/4 9 20 10 13 8 3« 2 5 3 4 3 % 4 8 3 5 2% 2 17 8 11 7%

36 55 35 38 0.50 26% 4 9 3 4 27/8 5 10 6 7 4%

10 24 16 19 13% 28 46 34 38 0.25 28 19 24 23 25 18% 36 67 55 59 1.25 43 10 17 12 15 0.10 103/4

26 44 36 44 32% 8 18 10 12 88»

11 18 13 16 103/4 1 2 84 1 1 %

% 1 % % % % 2 % 7/8 % 41 57 50 55 1.75 40% 14 25 14 16 11 % 21 31 28 30 217/8 12 18 16 17 0.20 12% 52 82 63 73 50% 11 23 15 18 12% 3/8 1 8/8 3(8 % %

11 Mrt 9 Mrt

165 216 205 21» 2.50 163%

187/8 157,8 17% 6

26% 28,4 53«

17 29% 4

518/, 4% 7%

15% 65% 31 % 63 7« 8%

80%

9% 12% ö%

33 8 7/8 4% 7%

71% 36% 1%

59 4%

20% 4s% b8%

8* 1% 4%

30% 65%

3 28 23 26 19 26 20 23 0.30 13 27 23 26 17 14 7 9 24 37 35 37 3 4 3% 37/8 5. 6 14 7 ü C

15 27 21 24 :' 31 46 36 41 0.50

2 12 4 5 51 65 67 69

5 8 5 6 0.20 9 16 9 10 0.20

13 28 18 23 41 102 79 90 1.50 35 44 39 41 0.5U 61 85 81 86 0.75

9 17 10 13 98 107 104 107 1.37{

10 21 12 15 11 22 16 20

5 7 6 7 0.10 38 53 42 46 5 9 9 12 4 9 5 6 9 14 10 12 0.15

83 105 92 96 3.00 31 49 43 4b 2 3 '% 2%

62 94 7o ba 1.00 2 10 5 6

32 52 35 41 41 82 56 67 98 120 115 117 84 3 1 17/8 1 3 1% * 2 7 5% ><%

36 50 3b 41 0.60 75 85 83 68 0.50

• ex div. T laten;

36 7/8 13? 1/4

1 2 S'8 86% 1 9 "4

% 98/4 3%

25% 6 7/8

37% 131% 67%

6 7/8 22

% 17%

38/4 57%

43/4 %

26% 30

% %

1% %

64 % 33,8

13 7/8 8/4

34% 17 3.13

140% 117/8 10 ia

1

17(8 118« 12% 38 3/4 133,fc 29% 35 318

8|8 40% 4%

17% 4 3/4 8% 3% 2% 7%

26 2% 5%

13% 277/g 18% 427/8 107/8 33 8%

10% % % %

41 % 11% 215/8 128/4 51 % 12%

%' 163%

187/8 15% 1ö% 5%

26 3/8 2% 58/8

17 29 3/8 4%

513/4 4% 7'«

153/4 65% 31 % 64 8%

80%

9% 128» 5%

33 b % 4% 7%

71 % 35% 1 %

59% 4%

263/4 43% b8<>ï8

34 1 % 4%

303/4 65%

Air Reduction Co. ... Allied Chemical .... Am. Bemberg ...... American Can Am Car & Foundry Am Cit P & L. B Am Cryst Sug. ... Am Hide & L. Am H. & L 6 % pr Am Radiator Am Sm & Ref Am Tel ét Tel .... Am Tobaico B ... Am Waterworks ..' Anaconda Copper Ass Gas & El Cl A Atchison Topeka Baltimore & Ohlo .. Bethtehem Steel ...

Canadiar. Padrie .. Centr States El. .. Chase Nat Bank .. Ches & Ohio Chic Milw St P.... Chic. M St P pr. .. Ch. M 5% Adj. B Chic. Rock Isl Chrysler Corp Clties Service nw. a Colg Palmolive ... Commw & Sth. ... Cont.nental Can. ... Continental Oil .... Utv Trust shares ... Uu Pont de Nem I % Dawes 5è % ïoung .... Ene Rallroad .....

Ene Kallr. pret. ... ï'isk Rubber Ford ol Can. A_ .. Oen. Am Transp. ... General Cigar ...... General Electric ... Gen. Foods Corp. ... Gen. G. & EL CL A. General Motors Gillette Sal. Raz. ... Goodyear Tire Hudson Motor Illinois Central Interc. Rubber i. Hydro EL CL A. Int Merc. Marine ... Intern. Nlckel Int TeL & Tel Kans. City South....

Kans. Cit S. Pret. Kenuecott Copp. ... Lorillard Louisv. & Nashv.... Marshall Field Martin Glenn Cy. ... Mc Keesport Tin ... Mid. Contia. Petr.... Miss. Kans. Tex. ... Missouri Pacific Miss. Pacit prei.... Mont Ward •_ Nat Cash Reg Nat City Bank Nat Dairy Nat Stee» -New ïork Central N. L Ont & W. ... Norfolk & West

49 175% 16%

115 25% 1%

13 4%

33% 9%

49% '174 5/4

898/4 9%

29% ',16

22% 5

76 %

6% %

343/4 398/4

8/1S 3/16

2 %

85 3(8 4%

18% 1

46 22% 4.15

186 1. % 14 1%

2% 15% 16% 51 % 17% 39 47

% 537/8 6%

23% 63/g

11 % 4% 38/4 9%

35% 384 67/8

17% 37 24 3/4 57

North Am. Av Nortb Am. Co.nw.A_ N. Am. Rayon BA North Pacific ...... Novadel Agene Packard Motor Co. Paramount Piet ... Pennsylvan. R.r. ... Phillips Petr Pittsburgh Coal ... Proct & Gamble ... Radio Corp Remington Rand. ... Republiu Steel ld. 6% C C. Pr. ... Reynolds lob. Co.... Sears Roebuck Shell Union Shell U. bi % c. pr.

Southern Pacific ... South. Railw. n. a. •stand. Brands Stand. Oil IN. J.) .. Studebaker Corp. ... 1'ennessee Corp. ... Tidewater Ass. Oil Union Pacific ....... United Aircraft ... United Corp United Fruit Ua St Leather ... Un. St Rubb. nw. a. Un. St Steel Un. St Steel pr. ... Wat^tsh Railr Wabash Ral Ir. pr.... WilBon & Co. Wooiworth & Co. ... Wrigley Jr

437/s 10% 14

3/4 %

6,'l6 54 °I8 143/4 288/4 16% 68 16%

% 216%

25 208/4 24%

77/8 .'35

3 7/8 7%

22% 39 5%

68 3/4

5% 10 20 7« 67 41 % L5 10%

106%

123,4 16 % 6%

4084 11 % 6

10% 94% 47% 2

79 b %

35% 57 84

117% 1 1% 584

40% 87

49 175 16%

115 26 1%

13 5

33 8(8 9%

49 174% 89% 9%

29% %

22% 5 %

77% 6%

% 34 % 39 3/4

3/16 3/16 1%

% 853(8 4%

18% 1

45% 22% 4.15

186%

12% 1% 2%

15% 16 51 % 18 38% 473/,

% 53% 6%

23 12 6%

11% 4% 3% 9%

35% 33/4 6 %

17% 37% 24% 57% 14 3® 43% 11% 14 %

8H V* 5/l6

54 143/4 29 163/4

— %

4- %

+ V»

— %

4 '/16

- %

+ % -T%

+~%

+ %

— %

+_% -— % + % - s/.

% % . t% 1 % -

-1- %

— % , w lyg 67 %b »/i 1 6 %

% 216%

25 21 23%

0 35 3% 7%

22% 388/4 5%

688/4 5%

10 20% 87 41 % 84 34 103/4

106 Ml

12% 163»

7 433/4 118/4

6 1 0 % 64% 4/%

2 78% 5'a

35% 5b

117% 1 1 % -5% —

40% + 07 -

1 49 % 49% 49% — 1768/4 177 176 3/4

1 115V4 115% 115 1 26 3(8 26% 25% — 1% 1% 1% — 138/4 13% 13% 1 5% 5% 5

2 9% 9% 9% 1 488/4 49% 48% 2 174% 1747/8 174% 1 90 90 % 90

9% 9% 9% 2 293(8 293(8 29%

1 23 % 43% 22% — 5% 5% 5% 2 76% 77% 76%

6 68(8 6% 6% 1 % % % 1 40% 40% 39% 1 % % % 1 0 % % % 6 1% 2 1%

— ——. •

3 85 66 85 1 4% 4% ' 4% 2 18% 18% 18% 3 1 % 1% 1

— 457/8 46% 45% 1 23 23 22%

1 1867/8 1867/8 185% 6 158/4 16 15%

28 12 14 12

__ 2 15% 15% 15%

— 52 52% 52

3 38% 39 38% 4 47 7/8 48% 47

— % % % 4 53 % t4 53%

— 6% 6% 6% 1 238/4 238/4 23% 1 6% 6% 6%

— 11 % 11 % 11%

38/4 38/4 3814 2 9% 9% 9% 3 35% 35% 35%

— 38/1 3% 3%

2 37% 37% 37 1 25 2o 247/8

— 57% 57% 57 1 14% 14% 14% 4 43% 44% 43% 1 11 11 107/8 1 14V4 14% 14

— % % % 1 8(8 3(8 % 1 54% 54% 54

— %

— %

+ ** — %

+ 3(8 — %

— %

1 IJ

2 167/8 — 68 3 16%

15

17 68

148/4

163/4 b8

1 6 % 1 6 %

— 216% 217% 216%

3 25 25 24% — %

1 4 1 21 21 20%

-r' — % 2 8 8 7% — — 358/4 35% 353/4 4- % 42 0% 4% *'18 4- %

2 7% 7% 7% — 3 22% 22% 22 % 4- % 1 39 39 39 + J.4 1 0% 0 3/4 w%

2 69% 69 3,8 bb% 5 0% 0% 5Ö/8 — 10% 10% 10

+ 8(8 3 20% 21 % 20%

+ * 2 41 1,3 41% 41 % 4" % 2 b4% bb t4% 4- 1 10% 107/8 10% 4- % — 10/% 107% 107',*

— 12% 127/8 12% — 1 163(8 163/4 16% — % 4 7 7 6 'IS

2 408/4 43 7/8 43% — % 5 113/4 11% 11 %

—- 6% 6% 6% + *S 2 10% 10% 10%

— — - ——

- % 3 48 48% 47% — 6 2% 2% 2 + 8/4 1 79 7/8 60 79%

1 35% 35% 35% — % 6 07% 58% 57% -t- % — 118 11a 118

1 58/4 5% 53/4 2 40% 41 40'a

* ex div.; t laten; ** bieden; 1 ex right; i! ex claim; tt ex coupon. - x li duiz. sh. of obL p. duiz. $; plus stock div.

SLOTKOERSEN VAN EENIGE ANDERE FONDSEN

9/3 11/3 11/3 9/3 9/3 11/3

KQUIV. 1 MU1V. Slotk Slutk. hquiv i'.quiv 4% 4% Alask. Jn. O. M. C. 6 6 9% 9 % Imp. Tob. ot Can C

16% 17 Allegh. LudL St ... 22% 22 20 20% tndustr Kayon O . 328/4 328/4 Am. Car & fc'dry pr 43 % b 43% 02 1<8 51% L Merc. Jar 6 % le 29% <!8% Am Cyan Cy B. ... 38 '* 38% 93/8 9 Int Hosiery Mills . 18% '8% Am. Metai Cy 24 <4 2% 28fe Miss Kans 1 pr. .. 21% 21% Am Steel Foundry 28% 28% 148/8 148/4 Miss. Pacillc 6 % . 4% 4% Armour Cy ol HL 6 6 % 2 % 2% Miss Pacitlc 4 % ..

41 41 % Arm Cy. ot LIL pr 55% 54% 18% 1b% Nat Dist Prod. .. 788/4 788/4 Atch. T. 4 % a. 104% 104 9<% 9*% Nort & West 44% 4% 4% Balt & Ohio pret... 61* 6 1/4 2.1b i . 1 o North Am Th sh

25% 25 8(8 Bend. Avlat Corp 33% 34 25% 25% Pac.ti-as& JU 1. Cy. Co n 16% 16 3/8 Briggs Man. Cy. . 218/4 22 147/8 15% Pac. Pu bi. 8. pret 50% C. Pac. 4 % le ret 67 % 2o% 277» Pheips Dodge C. .. 288/4 283(8 Cerro de Pasco C.C 378/4 -8% bS» 8% Socony Vac O C. .. 5% 53(8 Ch. M. St P 5% IB 71,8 7% 45% 45% South Pac. 4 % le

44% 45% Cit Service pret. ... 60 59 I4 21 % 21% South Rauw pret 52 8/4 52% Cit Serv. 5 % SS ... 70 70 431,8 43% S Railw. 4 % 06 . 52 % 523« Cit Serv. 5 % 66 .. 69% 69 3/4 > % 7% Spiegel Commons . 28% 2b% Clim Molybd Co. .. 39% c8 3,8 17 7/8 17% Stand Oii ot CaL .. 24 24 Communw Bd C. . Jl "'/8 -1 % 17% 17% Switt & Co 1.15 ^,15 Corp Trust Sh .... l.tb € . b-. 33 1,1 •>3% l'exa* Corp 8% 8% Curtiss W right 11 11 -3% 63% Union Pacific prei

6^ % o2 uougi. Aircratt Cy t3 Ui bb b6 üa Pacitic 4 % le 261» 26 3,8 Eastern AirL 35 348/4 123(8 12% United Airlines 1814 183« Great North. pret. .. 243/8 24% 17 3,4

84 % 17 3/4 843/4

West Union TeL .. Westh. EL Com ..

11/3 9/3

Slutk ~>lutk 12% 12% 27% <!6 % 60% <-9% 12 1 < % 3 1^8 L 0 %

19% 19 3%

248,4 .4% 122% 1 ik »/*

4 ,9u ^ . feu 0 3 % i/j» 20% 1-3/4 1) o7 ->/ %

11% 11 % 60% oO 3» 28 28 57% ->7% 10% 10% 23% £0 8/4 23 % *0%

44 3/4 *« % b4%b ^4 D

114% 14% 16% 16 % 23% 25 %b

112% 112

Ex dividend.

Page 7: Algemeen Handelsblad

Critische beschouwingen

in afdeelingen der

Eerste Kamer.

EERSTE BLAD OCHTENDBLAD - ALGEMEEN HANDELSBLAD VAN DINSDAG 12 MAART 1940 7

LAATSTE BERICHTEN (De berichten onder deze rubriek zi jn gedeelteli jk ongecorrigeerd )

RIBBENTROPS MISSIE GEËINDIGD

(Vervolg van blz. 1.)

Italië is en blijft door verdragen aan Duitschland gebonden, doch het feit blijft ook, dat, zooals uit de rede van minister Ciano voor het parle­ment is gebleken, Duitschland zich niet geheel aan de afspraak heeft ge­houden, zoodat Italië zich zonder met de verdragsbepalingen in strijd te komen, in den huidigen oorlog af­zijdig kan houden.

Het bezoek van von Ribbentrop werd be­geleid door een anderr belangrijke gebeurte­nis, de vrijlating der steenkolenschepen door Engeland. De bladen zijn in hun commentaar op deze gelukkige en zeer elegante oplossing van het steenkolenvraagstuk nogal terughou­dend, doch de groote massa der bevolking vindt de houding van Engeland uiterst fair en maakt natuurlijk ook wel vergelijkingen tus-schen de wijze waarop Engeland de neutrale mogendheden behandelt en het Duitsche op­treden tegenover de neutrale scheepvaart.

Eigenaardiger nog dan het bezoek van Von Ribbentrop aan Italië is zyn bezoek aan den Paus. Sedert 1934 is geen Duitsche minister meer in het Vaticaanscihe paleis officieel ont­vangen. Over dit bezoek lekt natuurlijk nog veel minder uit dan over dat aan Mussolini, doch men kan zich over den aard van het onderhoud toch wel eenigszins een oordeel vormen, wanneer men het verslag in de ,;Osservatore Romano" leest. Dat verslag be­vat geen woord meer dan strikt noodzakelijk is. Reeda in den aanhef wordt gezegd dat het bezoek door de Duitsche regeering werd ge-wenscht en dat met de volgende woerden: ,,Z. H Paus Pius XII heeft dezen morgen, Maandag, in een bijzondere audientie ontvan­gen, ten gevolge van een officieel verzoek, dat ingekomen waa van de Duitsche ambassade by den Heiligen Stoel in naam der Duitsche regeering, Z. Exc. den heer dr. Joadhim von Ribbentrop, minister van Buitenlandsdhe Zaken van Duitschland." In dienzelfden koelen toon gaat het bericht voort. Over het ge­sprek met den Paus lezen wij alleen: „De pau­selijke audientie begon om 11 uur en heeft langer dan één uur geduurd. Na afloop ervan heeft Z. E. de minister aan Zijne Heiligheid de personen van zijn gevolg voorgesteld."

Geen woord dus over het feit of het onderhoud al dan niet hartelijk is ge­weest, geen woord over een bijzonderen zegen of iets dergelijks. Uit dit koele bericht krijgt men wel den indruk, dat

•het onderhoud voor den Duitschen minister vrij pijnlijk geweest zal zijn en dat de Paus niet zal hebben nage­laten te wijzen op de moeilijke tijden, die de katholieke kerk doormaakt in Duitschland en vooral op het lot der Poolsche katholieken, dat hem zoo na aan het "hart gaat en waarover het pauselijke orgaan en de Vaticaansche radio bij herhaling zoo droeve bijzon­derheden heeft weten mede te deelen.

Mocht het de bedoeling geweest zijn ook den Paus te winnen voor een vrede tusschen Rusland en Finland, waarbij de Finnen moeten toegeven, dan zal men uit een juist heden­avond in het pauselijk orgaan afgedrukt artikel den indruk krijgen dat dit allerminst gelukt is. Het blad schrijft o.a.; „De besprekin­gen tusschen Rusland en Finland zijn thans te Moskou begonnen. De titanische krachts­inspanning der Finnen schijnt dus niet voor onbeperkten tvjd te kunnen worden voortgezet, terwijl nog steeds geen zekerheid is verkregen omtrent eventueele hulpverleening."

De Finnen hebben den oorlog niet verloren en wellicht zullen de Scandinavische broeder­volken, wanneer zij zien welke voorwaarden de Russen durven stellen, en hoe groot de ge­varen zijn, waarin, wanneer Finland toegeeft, en dergelijke voorwaarden aanneemt, zij zelf zouden kunnen verwikkeld worden, op het laatste oogenblik nog inzien, dat het beter is zich niet te verzetten tegen wie in staat is aan Finland daadwerkelijken bijstand te verlee-nen."

Daarmede is het standpunt van het Vaticaan nogmaals duidelijk uiteengezet.

De „Awenire", het katholieke blad te Rome, schrijft, dat de audientie door den Paus en kardinaal Maglione aan von Ribbentrop verleend, ongewoon lang heeft geduurd-

Het blad merkt op, dat er geen gebrek was aan onderwerpen van bespreking en vraag­stukken, welke een onderzoek door het Vati­caan en Duitschland noodzakelijk maken: de kerkelijke politiek, door het Rijk gevoerd on­danks het nog steeds geldende concordaat, heeft voor de Kerk en de katholeieken op het gebied van het Duitsche Rijk een atmosfeer van vijandigheid en hinderpalen geschapen, welke gelijk staat met een vervolging, aldus het blad.

Volgens de „United Press" wordt in krin­gen welke met het Vaticaan in nauwe relatie staan, groote beteekenis gehecht aan het feit, dat binnen het Vaticaan geen enkel hakenkruis werd gezien. Tegen alle precedenten in waren er zelfs geen hakenkruisvlaggetjes aange­bracht op de auto's waarin Von Ribbentrop en zijn gevolg het Vaticaansche gebied binnen.

Uit alle te verkrijgen aanwijzingen blijkt althans dit, aldus de correspondent van United Press, dat de Paus den minister van buiten-

• landsche zaken de harde waarheid -liet heeft gespaard, en hem het volle gewicht van het misnoegen van het Vaticaan over bepaalde daden van de nationaal-socialistische regee­ring terdege heeft doen voelen.

Er wordt beweerd, dat de audientie ten naas­ten bij als volgt verliep: Von Ribbentrop bood den Paus gelukwensohen aan bij zijn troonsbe­stijging. Het Derde Rijk had tot dusver ver­zuimd dit te doen. Vervolgens zou Von Ribben­trop den Paus dank hebben gezegd voor zijn vredespogingen in het verleden. Daarna zou hij hebben betoogd dat Duitschland een verdedi­gingsoorlog voerde. Ook zou hij hebben ver­klaard, dat de terugkeer van kardinaal Hlond als primaat van Polen, Berlijn welkom zou zijn, waarop de Paus zijn wensch zou hebben

herhaald, dat aan den nuntius te Berlijn Orse-nigo zou worden toegestaan een reis door Polen t« maken om er de hulpactie te organiseeren.

Amerika heeft zich niet gemengd in besprekingen te

Moskou.

WASHINGTON,* 11 Maart. (H a v a s.) Cordell Huil heeft in een persconferentie verklaard, dat Steinhardt, de ambassadeur der Vereenigde Staten te Moskou, niet heeft deelgenomen aan de onderhandelin­gen tusschen Finland en de Sowjet-Unie en dat de besprekingen, welke hij heeft ge­had met de Finnen en de Russen van zui­ver införmatieven aard waren, ten einde Washington op de hoogte te kunnen hou­den van het beloop der onderhandelingen.

Cordell Huil heeft hieraan nog toege­voegd, dat de ambassadeur der Vereenigde Staten te Moskou niet heeft gediend als plaats voor de onderhandelingen, zooals in sommige berichten werd gezegd.

KOLEN UIT JOEGOSLAVIË Opdracht tot levering van

200.000 ton.

ROME, 11 Maart. (D. N. B.) Naar bekend wordt, heeft Italië aan Joegoslavië opdracht gegeven tot levering van 200.000 ton steen­kolen, welke vóór einde Mei moeten worden verzonden.

Er zouden onderhandelingen gaande zijn over verdere leveringen. De steenkolen zullen via de clearing worden betaald.

HEVIGE BRAND TE RAVENSTEIN

(Vervolg van blz. 1.)

Even later deelde het vuur zich ook mede aan de drogisterij van den heer De Bresser, waar het vuur wederom nieuwe prooi vond in de verfstoffen, groote voor­raden olie, vernis en andere zeer brand­bare stoffen.

Het liet zich op dat oogenblik aanzien, dat de brand het geheele centrum van de stad zou aantasten, en met behulp van militairen werd overgegaan tot ontruiming van een groot aan­tal perceelen. Deze ontruiming is met al te groote voortvarendheid geschied, zooals ons al spoedig bleek; van onderscheidene panden werden de meubelen door de ruiten op straat geworpen, waardoor belangrijke schade werd aangericht, welke by meer tactvol optreden had kunnen worden voorkomen.

De burgemeester van Ravestein, vreezende dat de brand catastrophale afmetingen zou aannemen, riep de assistentie in van de brand­weercorpsen van Oss en Nijmegen, die met eenige motorspuiten ter plaatse verschenen.

Men kon nu een groot aantal slangen uit­leggen, waarmede men het vuur kon omsin­gelen, waardoor. al vrij spoedig het gevaar voor uitbreiding was geweken. De brandweer moest echter nog enorme Watermassa's in de vuurzee werpen alvorens deze bedwongen was.

Tegen half twaalf was men het vuur in zoo­verre meester, dat de brandweer van Nijmegen kon inrukken. De brandweercorpsen van Rave­stein met drie stralen en van Oss met twee stralen, zetten het blusschingswerk intusschen me tkracht. voort. In de smeulende voorraden laaide het vuur telkens weer op en er moesten uitgebreide maatregelen genomen worden om wankele muren omver te halen en vuurhaarden onschadelijk te maken

Tot diep in den nacht was men met het na-blusschingswerk bezig.

De panden van Dekker, Verhoeven en De Bresser zijn volkomen uitgebrand, ook de groote pakhuizen van de heeren Dekker en De Bresser werden een prooi dêr vlammen. Bovendien is een groote voorraad goederen,

troffen families verloren gegaan; in de be-een groot deel van de inboedels van de ge-lendende huizen werd aanzienlijke water­schade aangericht.

Ook bij het ontruimen van de huizen ie be­langrijke schade aan de gebouwen en het meu­bilair ontstaan. De brand, die ver in de om­geving zichtbaar was, trok geweldige publieke belangstelling, zoodat omvangrijke afzettings­maatregelen noodig waren, ten einde het werk van de brandweer onbelemmerd te doen ge­schieden. De schade is buitengewoon groot en werd op vele tienduidenden guldens ge­raamd. Zij wordt gedeltelijk door verzekering gedekt.

P. VAN DUSSELDORP

OVERLEDEN

Te 's-Gravenhage is, 87 jaar oud, overleden de heer P. van Dusseldorp, een vooral te Rotterdam bekend industrieel, oud-voorzitter van de vereeniging van meel-fabrikanten in Nederland.

De heer Dusseldorp bezocht in de Maas­stad de R. H. B. S., waarna hij in de zaak kwam van zijn vader, de stoommeelfabriek „De Ha^s" te Vlaardingen. Na diens dood maakte hij als oudste firmant deel uit van de directie. Toen de firma tot steeds grooteren bloei kwam, bouwde men de gro^ • fabriek „De Haas" aan de Maashaven te Rotterdam.

De heer Dusseldorp was oprichter van de Vereeniging van Meelfabrikanten in Neder­land. Als voorzitter van deze vereeniging maakte hij voor 1914 deel uit van een com­missie, welke werd afgevaardigd naar een congres in Rusland. Hij heeft zich ook bij plaatselijke vereenigingen op sociaal gebied zeer verdienstelijk gemaakt. Voorts was hij president-commissaris of commissaris van verscheidene organisaties, zoo o.m. van de Hollandsche Fabriek van Melkproducten „Hollandia", de N.V. De Doggersbank, de N.V. Assurantiemaatschappij ,,Mosa" en de Cen­trale Suikermaatschappij te Amsterdam.

De teraardebestelling geschiedt Woensdag a.s. 12 uur op Oud Eik en Duinen te 's-Gr-venhage.

BIJEENKOMSTEN TE AMSTERDAM.

Amsterd. Ver. v. Hervormde Jongeren. Op Don­derdagavond 14 Maart om 815 u. houdt de Am­sterd. Ver. van Hervormde Jongere'n in de groote zaal van het A M V J.-Gebouw een bijeenkomst, waarin de Leekenspelerskring het Leeke*nspel „Christus Triumphator" zal opvoeren; verder zul­len Daniël de Lange, violoncel. Saartje de Lange —Wijnberg, viool, en J. C. Rowald, piano, mede­werken. Dr. K. H. Mlskotte zal over „Kerk en Staat" sipreken.

HET LEENINGFONDS

Volgens het Voorloopig Verslag der Eerste Kamer over het wetsontwerp tot instelling van een Leeningfonds verklaarden verschei­dene leden, in beginsel zich er mede te kunnen vereenigen. Wel waren deze leden van mee­ning, dat bij toepassing van de voorgestelde regeling scherp onderscheid zal moeten wor­den gemaakt tusschen de extra-uitgaven, ver­oorzaakt door de mobilisatie, en de gewone uitgaven voor de weermacht.

Eenige leden zouden gaarne vernemen, of inderdaad, gelijk zij meenden, de gang van zaken, wat betreft het brengen van de hier bedoelde buitengewone uitgaven, het budget­jaar 1940 rakende, op de begrooting van het Fonds, zal zijn als volgt:

1. Eerst worden de uitgaven gedekt door het verleenen van een buitengewoon credtet ter verhooging o.a. van den kapitaaldienst van hoofdstuk VIII der Rijksbegrooting 1940, op dezelfde wijze als is geschied ten aanzien van 1939 door verhooging van het buiten­gewoon credet voor 1938 van ƒ 100 millioen met nogmaals ƒ 100 millioen. mede strek­kende tot dekking van de buitengewone uit­gaven van 1939. Een wetsontwerp tot aan­vrage van zulk een buitengewoon crediet voor 1940 zal, is deze gedachtengang juist, der­halve eerlang kunnen worden tegemoet gezien.

2. Daarna worden die uitgaven, na te zijn verevend door de Algemeene Rekenkamer — waarbij de vraag mag worden gesteld of--dit nog in den loop van 1940 zal geschieden —, bij suppletoire begrooting voor het Leening­fonds voor het jaar 1940 naar dit fonds over­gebracht. De Staten-Generaal zullen zoodoende pas in den loop van 1940, vermoedelijk pas in 1941, kunnen beslissen, welke uitgaven voor zulk een overbrenging in aanmerking komen.

3. Bij de sub 2 bedoelde suppletoire begroo­ting zal tevens ^rden voorgesteld, de daarbij genoemde en gespecificeerde uitgaven te doen dekken door toekomstige mobilisatieleeningen

Is, zoo spraken de hier aan het woord zijnde leden, de tevoren gègeven schets juist, dan was bij hen de vraag gerezen, of bij de sub 3 bedoelde suppletoire begrooting tevens zullen worden aangewezen de heffingen, waaruit de rentedienst dier mobilisatieleeningen zal wor­den gedekt. Is dit niet het geval, dan zouden deze leden gaarne vernemen, wanneer zulks dan zal geschieden, ook echter, indien dit wel het geval is, komt huns inziens de aanwijzing van deze heffingen wel zeer laat na het doen van de uitgaven, die thans reeds dagelijks ten bedrage van circa ƒ 1,7 millioen worden ge­daan.

De leden, hier aan het woord, keurden zulks af. Zij achtten het in het belang van het bedrijfsleven en van de particulieren, dat deze zoo spoedig mogelijk hunne bedrijven, resp. hun particuliere uitgaven zouden kun-aien voegen naar de nieuwe of verzwaarde heffingen.

Zij betreurden, dat bij den hierboven ge-schetsten gang van zaken de instelling van het leeningfonds niet mede zal kunnen strek­ken tot het geven van een beter inzicht om­trent den druk, welke de buitengewone uit­gaven voor de Nederlandsche volkshuishou­ding medebrengen. Veel beter hadden zij het daarom geacht, indien de buitengewone uitga­ven naar haar geschat bedrag voor een ge­heel jaar bij suppletoire begrooting op de nor­male rijksbegrooting werden gefbradht en daar­bij tevens de middelen tot dekking werden aan­gewezen Mochten onverwacht de buitenge­wone omstandigheden nog in den loop van 1940 ophouden te bestaan, dan zou bij nadere suppletoire begrooting eene dienovereenkom­stige verlaging van de gevoteerde buitenge­wone uitgaven en van de toegestane heffin­gen tot dekking kunnen worden voorgesteld. Dit zou, naar de meening van de hier aan het woord zijnde leden, aan het financieel Regeeringsbeleid en aan de contróle daarop van de zijde van de staten-generaal ten goede komen.

Zooals de zaak thans is geregeld, gaat, zoo meenden deze leden, het bedrijfsleven onge­stoord zijn grang, zich onbewust, welke las­ten het bedreigen.

ORDERS OP DE D.C. 4 Geen bestelling der K.L.M.

De Douglas Air Craft Co. deelt mede, dat op het viermotorige verkeersvliegtuig DC-4 thans orders zijn ontvangen voor den bouw van 39 toestellen voor een totaal bedrag van $ 14.000.000. De prijs der toestellen bedraagt dus $ 360.000 per stuk. Orders zijn binnen­gekomen van vier groote Amerikaansche luchtvaart-maatschappijen, terwijl tevens maatschappijen in Europa, Azië en Australië contracten hebben geteekend voor de levering van dit type. De namen van de verschillende maatschappijen maakt Douglas echter niet bekend. By informatie in Den Haag deelde de K.L.M. ons mede, dat deze maatschappij geen order op de D.C.-4 heeft geplaatst.

Verwacht wordt dat het eerste toestel van de serie van 39 stuks in December zal vlie­gen. Men verwacht de aflevering te beginnen in den aanvang van 1941.

De DC-4 welke men thans bouwt, is nog 35 km per uur sneller dan het prototype dat onlangs aan Japan werd verkocht en het zal een snelheid van 420 km per uur kunnen bereiken. De kruissnelheid bedraagt 392 km per uur.

De actieradius van dit toestel is 4200 km. Het vliegtuig is ingericht voor het vervoer van 42 passagiers en voor 20 passagiers met alaapaccommodatie.

WANDELSPORT

DE VIERDAAGSCHE

Een aardig boek over het wandelgebeuren te Nijmegen

Vico Actus heeft een boek geschreven over de Vierdaagsche afstandsmarschen, welk boek is uitgegeven door G. Moorman N.V. te Nijme­gen. Van dit boek zegt de majoor J. N. Bren-nese in een voorwoord, dat het een eenig boek is, dat hij bfl het lezen zich vaak tranen ge­lachen heeft... nu hij heeft niet te veel gezegd. Vico Actus vertelt erg onderhoudend en hij levert bovendien echte, diepgaande propaganda voor de wandelsport. De teekeningen er bij ztjn van J. W. M. Wins.

Laat ons hopen, dat wij in 1940 elkaar weer in Nijmegen kunnen begroeten, aldus de heer Brennese. Maar dat zal niet gaan, want de marschen gaan in 1940 niet door.

ACADEMISCHE EXAMENS. U t r e c h t . G e s l a a g d v o o r h e t p r o p . - e x a m e n

theologie: W. L. Heymans, A. Vermeulen; can-didaats-examen wis- en natuurkunde G: mej. C. Bregman; idem F: E. B. M. de Jong.

L e i d e n . G e s l a a g d d o c t o r a a l - e x a m e n I n d i s c h recht de heer mr. H. van Rügersma, Amsterdam.

EXAMENS APOTHEKERS-ASSISTENT.

A m s t e r d a m G e s l a a g d m e j . E . J . J . S c h i p ­per te Westzaan.

STUURLIEDEN-EXAMENS. ' s - G r a v e n h a g e . G e s l a a g d v o o r e e r s t e s t u u r ­

man, groote vaart W. Kuyper, voor tweede stuur­man id. A. Wepster, voor derde stuurman id. N. v. d. Rooij en O. Hansen.

(Ingezonden Mededeeling.)

Restaurant DORRIUS N. Z. Voorburgwal b.h. Spul, Amsterdam. PLATS DU JOUR EN * LA CARTE

MIDDELBARE TECHNISCHE SCHOOL TE HAARLEM Zal binnenkort worden uitge­breid. — Aantal leerlingen

thans bij de zeshonderd.

De Middelbare Technische School te Haarlem, die op 8 September j.1. twintig jaar bestaan heeft — een feestviering is wegens de mobilisatie en militaire bezet­ting van het gebouw achterwege gebleven — heeft haar jaarverslag gepubliceerd. Zij doet daarin de mededeeling, dat zij binnenkort tot uitbreiding kan overgaan; daartoe ligt een ontwerp van den heer J. C. Slagter, een harer leeraren, gereed. Het omvat een nieuwen vleugel op het terrein achter de school alsmede een half-ondergrondsehe stalling voor 250 rijwielen.

Op den beganen grond van den nieuwen vleugel komt een lokaal voor metaalbewerking, groot 9 X 23 m, en op een entre-sol drie montage-boxen. In de overgeschoten hoeken van de binnenplaats komen afdaken voor de stalling van motorrijwielen, waarvan het ge­bruik bij onze leerlingen steeds meer populair wordt. Voorts komt in den nieuwen vleugel op de eerste verdieping een lokaal voor hout­bewerking, groot 9 X 18 m, met houtberg­plaats en een kleedlokaal. De tweede verdie­ping zal een teekenzaal, een leslokaal en een kleedlokaal omvatten. De vrijgekomen werk­plaatsen voor hout en metaal in het oude ge­bouw worden dan een teekenlokaal, een les­lokaal en een modelbergplaats.

Op 14 September had het bestuur het bouw­plan den minister ter goedkeuring aangebo­den; in October, toen het zeker was dat de militairen het gebouw weer zouden verlaten, heeft zij nogmaals om vergunning tot bouwen verzocht en thans heeft zij de zekerheid, dat dit verzoek zal worden ingewilligd.

Als bijlage bevat het verslag een overdruk van het artikel, dat de directeur der school, dr. G. de Gelder, naar aanleiding van het twin­tigjarig bestaan in het Maandblad van het „Corps van Leerlingen" heeft geschreven, met een overzicht van de lotgevallen der instelling. Deze is voortdurende sterk gegroeid, en in September j.1. bedroeg het aantal leerlingen, dat in het begin 46 was, niet minder dan 564.

De Nederlandsche Voorschot­bank

Bijeenroeping van buitenge­wone vergadering van aan. deelhouders ter behandeling van voorstel aan obligatie­

houders.

T.

Uit de Londensche City Invoer van katoen zal worden

bevorderd.

Sir Percy Asihley, die belast is met de con-tröle over de katoen, heeft aan de Cotton Association te Liverpool medegedeeld dat be­sprekingen tusschen de ministeries voor de scheepvaart en de voorraadvorming tot resul­taat hebben gehad, dat voortaan een belang­rijke laadruimte in de schepen beschikbaar zal worden gesteld voor den invoer van katoen uit Brazilië en de Soedan. Naar verluidt is de vrachtprijs voor Braziliaansche katoen tot October a.s. vastgesteld op 80 shilling.

Spoedig afsluiting nieuwe handelsverdragen verwacht.

Naar vernomen wordt zal waarschijnlijk binnen enkele dagen een handelsovereenkomst tusschen Engeland en Spanje onderteekend worden. Ten aanzien van de uitstaande schul­den zal een claeringregeling tot stand komen. Zoo spoedig mogelijk zal de Engelsoh-Spaan-sohe handel hersteld worden tot het voor-oor-logsche peil.

Tuschen Groot-Brittannië en Denemarken zal, naar verwacht wordt, eveneens spoedig een handelsovereenkomst tot stand komen.

W allstreet-Berichten (Van onzen financieelen correspondent).

N e w Y o r k , 1 1 M a a r t .

De stemming ter beurze was heden bfl de opening prijshoudend. In de ochtenduren was de handel echter lusteloos, 's Middags ver­beterden de koersen iets op het bekend worden van het cijfer der staalproductie. Met de staal-fondsen liepen ook aandeelen van vliegtuig­fabrieken op, in afwachting van nieuwe oor­logsorders.

De slotkoersen vertoonden meerendeels fractioneele koerswijzigingen in beide richting.

De conversie van schatkistpapier.

Morgenthau deelde heden mede dat reeds 97 % van de $ 738 mllioen 5-jarige IJ % notes, die op 15 Juni a.s. zouden vervallen, is omgewisseld in de nieuwe f % notes. die even­eens een looptijd van 5 jaar zullen hebben.

Gunstige gang van zaken bij de du Pont de Nemours.

De president van de Du Pont de Nemours heeft op de algemeene vergadering medege­deeld, dat de bedrijvigheid in het loopende kwartaal 20 % grooter was dan in het over­eenkomstige kwartaal van 1939 en ongeveer gelijk was aan die in het vierde kwartaal van 1939.

Skandinavische obligaties sterk gevraagd.

DOW JONES GEMIDDELDEN Hoogste koersen

. 1940 1939 1938 Oblig. 3 Jan 90.61 9222 93 31 Ind.a. 3 Jan 152 80 155 92 158 41 Spw.a 4 Jan 32 67 35 90 33 60 Nutsba. 3 Jan. 26 45 27 10 25 19

Laagste koersen Oblig. 1 Mrt. 88.62 87.06 83.39 Spw a. 22 Jan 30 15 24.14 19 00 Ind.a 15 Jan 144 65 121 44 98 85 Nutsb.a. 2 Mrt. 24.11 20.71 15.14 Datum Binn Spw Lnd Openb

Oblig aand aand Nutsbedi 1940 7 Mrt. 88.84 30.94 148.32 24.27 8 Mrt. —.— 30.87 148.07 24.24 9 Mrt. 30.84 148.14 24.24

11 Mrt. 88.85 30.80 148.15 24.12

VERLOOP VAN AANDEELEN-OMZETTEN

(Medegedeeld door de fa. Hentz & Co.) Maandag Zaterdag

11.00 170.000 180.000 12.00 110.000 150.000

1.00 90.000 —.— 2.00 70.000 —.—

3.00 150.000 —.—

Totaal 590.000 330.000

TOTALE OMZETTEN (stuks) (in $) aand Obl

Exchange 1940:

7 Mrt. 690.000 6.320.000 8 Mrt 750.000 6.700.000 9 Mrt. •) ... 330.000 3.900.000

10 Mrt 590.000 6.190.000

*) 2 uur beurs.

GROOTHANDELSIN DEXCIJFERS (Moody)

(31 Dec 1931 = 100) 1938 Hoogste 10 Jan 152.9

Laagste 1 Juni 130 1 1939 Hoogste 22 Sept 172 8

Laagste 15 Aug. 138 4 1940 Hoogste 2 Jan 169.4

Laagste 13 Febr 158.5 1940 5 Maart ... 159.9 8 Maart ... 159.3 6 Maart ... 159 5 9 Maart ... 159.1 7 Maart ... 159.7 10 Maart ... 158.9

ONZE OOST

DOODELIJK AUTO­ONGELUK

MEDAN, 11 Maart. (Aneta.) Zondag­morgen is alhier de heer G. O. M. ter Vooren,, geologisch assistent van de Ned. Pacific Pe­troleum Mij. in Siak, die hier met verlof ver­toefde, met zijn auto tegen een boom gereden. De wagen had een snelheid van 80 km per uur. De heer Ter Vooren werd zwaar gewond naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij later is overleden.

GRANEN EN ZADEN BUENOS-AIRES. (Telegram W. van Steeden

& Co., Rotterdam). 11 1.1 11 9 Mrt. Mrt. Mrt. Mrt.

G r a n e n 4u. 10u.45 open llu.30 T a r w e Mrt 7.50 7.43 7.42 7.38

Mei 7.78 7.75 7.73 7.69 M a l * Mei 4.76 4.73 4.73 4.73

Juni 4.74 4.73 4.7:-! 4.73 H a v e r Mrt ft.40 5.50 5.50 5.50' L (j n z a a d Mrt 17.88 17.68 17.70 17.47

Mei 17.96 17.79 17.80 17.59

ROSARIO. Granen 11 Mrt. 9 Mrt. 9 Mrt 6 Mrt. (Part tel.) 4 u. slot 4 u. slot

T a r w e Mrt 7.60 7.60 7.45 7.40 Mei 7.75 7.74 7.65 7.58

U a i s Mei 4.55 4.54 4.60 4.54 Juni 4.55 4.58 4.55 4.5t)

L i j n z a a d Mrt 17.50 . 17.10 . Mei 17 7U 17.48 17.85 17.-27

SCHEEPSTIJDINGEN

ASHLEY. (Londen 10 Maart). Het Eng. s.s. Ashley ia op ongeveer 30 mijl ten N.-W. van het Goodwinliehtschip gestrand. De positie van het vaartuig was gevaarlijk, daar er kans bestond, dat het sou breken. De kapitein verzocht dringend om assistentie die uit verschillende kustplaatsen der­waarts vertrokken is. De Ashley meet 1323 br. r. t., werd in 1924 gebouwd en is eigendom van Stephen. son Clarke & Associated Companies te Londen.

MAINDY HILL. (Londen, 10 Maart). Het En-gelsche s.s. Maindy Hill is op pngeveer drie mijl~ ten N.-O. van Hartlepool aan de Tees in aan­varing geweest met een onbekend gebleven vaar­tuig. De Maindy Hill werd midscheeps geraakt en liep ernstige schade op beneden de waterlijn. De gezagvoerder trachtte nog het schip op de lcust te zetten, doch dit mocht niet gelukken; het schip is gezonken.

De bemanning, bestaande uit 23 koppen, werd gered.

Het andere schip werd aan den boeg beschadigd; het kon de reis, voortzetten.

Het s.s Maindy Hill (ex Hyltonia mat 1918 br. r t. en 1144 netto t., in 1911 bvj Asbourne, Grah&m & Co. te Sunderland gebouwd, was eigendom van de reedery M. Taylor te Methil.

HET PRÏJZENHOF TE HAMBURG.

Het Prijzenhof heeft zijn derde zitting gehou­den. waarin onder meer is behandeld de aanhou­ding van het s.s. „Konsul P. Danneberg*', een Letisch schip van 2747 ton, op reis van Riga naar Rotterdam op 16 October in de Oostzee. Het had een !ading gezaagd hout en pitprops aan boord. Nadat de Nederlandsche regeering een garantie gegeven had, dat de lading bestemd was voor ge­bruik m Nederland, kon een schikking getroffen worden. Schip en lading werden vrijgelaten, iraar een vergoeding werd niet betaald.

HET PRIJZENHOF TE LONDEN.

Door de Engelsche regeering is beslag gelegd op gedeeelten der lading van de onderstaande sche­pen :

6 Maart: Nederlandsch s.s. „Hoogkerk" £n Engelsch s.s. „Theseus".

Voorts zijn aanvullingen verschenen op de dag-viardlngen betreffende in beslag genomen ge­deelten der'lading van onderstaande schepen:

6 Maart: Amerigaansch s.s. „Black Osprey" Engelsch s.s. „Clan Mactavish", Engelsch s.s! „Warfield" en Nederlandsch m.s. „Indrapoera" (2e aanvulling).

Claims binnen 30 dagen na de genoemde data, der dagvaardingen tn te dienen.

Aandeelhouders van ,,De Nederlandsche Voorschotbank" worden uitgenoodigd tot bij­woning eener buitengewone algemeene verga­dering op 21 Maart, en een buitengewone ver­gadering te houden dienzelfden dag. Voor de eerstbedoelde vergadering om 11 uur luiden de punten van behandeling: 1. Benoeming van een directeur en twee commissarissen. De bin­dende voordracht luidt: a. voor directeur: 1. G. H. Bekker, 2. mr. A. C. van Zeggelen; b. voor commissarissen: le vacature: 1. notaris D. J. Graaff, 2. mr. A. M. C. Persenaire; 2e vacature: 1. ir. A. Escher, 2. I. J van den Bosch.

2. Goedkeuring van een voorstel aan de schuldbriefhouders te doen, nagenoeg gelijk­luidend aan het voorstel zooals in de jaarlijk-sche algemeene vergadering van 13 Ootober 1939 medegedeeld en machtiging aan het be­stuur het noodige te verrichten om tot aan­neming van dit voorstel door schuldbriefhou­ders te geraken, en eventueele door deze ge-wenschte amendementen van ondergeschikten aard te aanvaarden.

De beide soorten schuldbrieven zullen in het vervolg op grond van het nieuwe voorstel gelijke rechten geven t.a.v. rentebetaling en uitloting-

Wij brengen in herinnering, dat die rente op de beide soorten — 5 % en 4J %-obliga­ties zou worden verlaagd tot 3 %— 3J %• Volgens het oorspronkelijke voorstel van 1 Juli 1939—1 Juli 1944 3 % en daarna 31%. Vol­gens het thans in te dienen voorstel zal van 1 Januari 1945 af 3J % bedragen.

De aanvankelijk gemaakte bepaling dat in 1940—1944 jaarlijks 2 % zou worden inge­kocht van het op 1 November 1939 uitstaande bedrag, is veranderd in 31 December 1939.

De uitloting zal als bekend tot 1945 worden opgeschort; van 1 Januari 1945 af zal jaar­lijks 4 % t pari worden afgelost.

Vóór 1943 zal geen dividend worden uit­gekeerd. Wordt een dividend daarna van 3 % ©f minder dan 4 % uitgekeerd, dan zal de rente op de schuldbrieven 4 % bedragen, is het dividend 4 % of hooger, dan stijgt de rente tot 4$ %.

Geen dividend op aandeelen zal worden uit­gekeerd voor dat het geleden verlies zal zijn ingehaald en op de gésloten of na heden te sluiten posten behoorlijk zal zijn gereserveerd.

Op de tweede vergadering worden behan­deld: 1. Statutenwijziging en 2. Voorstel tot het verleenen van machtiging aan de heeren H. J. Middendorp te 's-Graveland en G. H. Bekker te Amsterdam, om op de statutenwij­ziging waarmede niet behoeft te worden ge­wacht totdat de schuldbriefhouders het voor­stel aannemen, de ministrieele verklaring van geen bezwaar aan te vragen.

Daar de commissarissen H. J. Middendorp en A. van Riel, resp. den wensch te kennen hebben gegeven, zoo spoedig de gang van zaken dit toelaat, af te treden, acht het be­stuur het noodzakelijk dat onverwijld wordt overgegaan tot benoeming van een directeur en twee commissarissen. Het ligt in de bedoe­ling, dat na het aftreden van de heeren Mid­dendorp en Van Riel een dezer vacatures zal worden vervuld door benoeming van een com­missaris-gedelegeerde der schuldbriefhouders.

Commissarissen hebben als no. 1 op de voor­dracht voor directeur geplaatst den heer G. H. Bekker, die. zooals bekend, met de dagelijk-sche leiding is belast en bewezen heeft voor die taak ten volle berekend te zijn.

Voor de twee terstond te vervullen commis­sarisplaatsen wordt in de eerste plaats voorge­steld een met het hypotheekbedrijf bekend Am-sterdamsch notaris, den heer notaris D. J. Graaff te Amsterdam, terwijl voor de tweede plaats als no. 1 wordt voorgesteld de aandeel­houder de heer ir. A. Escher te 's-Gravenhage, die lid was van het voormalige Comité van aandeelhouders.

Deze heeran hebben zich' bereid verklaard een benoeming te aanvaarden.

Zooals bekend mag worden verondersteld werd het voorstel aan schuldbriefhouders door de vergadering dier schuldibriefhouders verwor­pen. Daar tegen dit voorstel zelf geen bezwaren zijn te berde gebracht en de verwerping daar­van kennelijk is geschied om redenen buiten den inhoud van <"-.t voedstel gelegen, is het bestuur voornemens het voorstel zoo spoedig mogelijk weder aan schuldibriefhouders voor te leggen, zulks omdat het bestuur goede gronden heeft om aan te nemen, dat ditmaal de ver-eiachte meerderheid zal worden verkregen.

De koersen van Scandinavische obligaties liepen snel op door de berichten, dat de ge­allieerden aan Finland hulp hebben beloofd. Obligaties van vennootschappen waren ver­deeld, en van tramwegmijen traden zij op den voorgrond. Staatsfondsen waren vast en iets hooger.

Besprekingen over embargo op heruitvoer van tin en Rubber.

Het Wallstreet Journal verneemt uit Washington, dat besprekingen worden ge­houden, welke ten doel hebben te voorkomen, dat het moreele embargo op den heruitvoer van tin en rubber wordt ontdoken.

Men meent dat de. regeering deswege een overeenkomst met l}et bestuur der goederen­beurs zal sluiten, waarbij uitvoerclausules worden vastgesteld voor elk deel van een ver­koopcontract.

Handhaving van productie der General Motors?

Gelijk gemeld zal de General Motors spoe­dig plannen bekend maken inzake bouw van vliegtuigen volgens eigen ontwerp.

De mij. heeft den aandeelhouders medege­deeld, dat de belangrijkste vraag omtrent de algemeene vooruitzichten is: „Kan het be­staande productiepeil gehandhaafd blijven?"

Verklaard wordt voorts, dat de export der mij. in de laatste vier maanden van 1913 met rlim 30 % is gedaald.

De wet op de handelsver­dragen door het Huis aan­genomen.

Volgens officieele mededeeling stelt de r e-g e e r i n g e e n d i e p g a a n d o n d e r z o e k i n naar de werking der nieuwe economische o v e r e e n k o m s t t u s s c h e n F r a n k r i j k en Engeland. Inzonderheid zal er acht op worden geslagen, of de belangen der Ver. Sta­ten daardoor worden achtergesteld, dan wel of de overeenkomst indruischt tegen het be­ginsel van meest begunstiging en verdragen op wederzijdschen grondslag.

Deze en dergelijke overeenkomsten werden heden in de zittin gvan de Senaatscommissie aangevallen, waar het sluiten van verdragen op wederzijdschen grondslag werden bespro­ken. Door een lid der regeering werd geant­woord, op opmerkingen van senator Lafolette, dat de Ver. Staten zich tegen de achterstelling van hun belangen zulle verzetten, doch doch dat dient te worden bedacht, dat Engeland en Frankrijk waarmede Amerika goede betrek­kingen onderhoudt, een strijd op leven en dood voeren en tijdelijke afwijkingen deswege moe-te nworden verwacht.

Amerika zal echter op een wijziging aan­dringen, indien mocht blijken, dat zijn han­delspositie ernstig wordt bedreigd.

De regeering is er op bedacht, dat niets van dien aard zal geschineden in het critieke stadium der congresbesprekingen omtrent de w e t o p d e h a n d e l s v e r d r a g e n , waardoor de goedkeuring der wet in gevaar zou worden gebracht.

D e w e t i s i n h e t H u i s v a n A f g e ­v a a r d i g d e n z o n d e r w i j z i g i n g a a n g e ­nomen en degenen, die er zich tegen verzet­ten geven toe dat de wet ook in den Senaat er wel door zal komen, doch elke nieuwe bila­terale overeenkomst tegen het belang der Ver. Staten zal verzet doen rijzen en dit acht men een zwaar wegend argument bij de debatten in den Senaat, die de wet de volgende week zal behandelen.

ENKHUIZEN, 11 Maart. De prijzen vóór pol-dervisch uit West-Friesland waren hier in de laatste dagen, buiten den afslag om, als volgt: kleine aal 21—22 ct., baars 10 ct., snoekbaars 22— 26 ct., roode aal 24—27 ct. per pond.

LEMMER, 11 Maart. Gedurende de afgelo-open week is aan den gem. vischafslag 1750 kg snoek­baars en 2816 kg voorn aangevoerd. Voor snoek­baars is ƒ 43.80—52.50 en voor voorn ƒ 9.20—11.60 per 100 kg besomd.

Page 8: Algemeen Handelsblad

NOG EEN SLACHTOFFER...... De naweeën van den strengen winter zijn nog lang niet afgeloopen! Men

DE OPENINGSDAG DER GROOTE BLOEMENTENTOON-

STELLING

DE LUCHTBRUG BIJ DEN BEUKENWEG IN AMSTERDAM-OOST, die door het wegnemen der

ONDANKS POLITIEKE STRUBBE-LINGEN

FINLAND-AMBULANCEOEFENT -:- PALESTINA'S SOLDATEN

NOG EEN SLACHTOFFER...... De naweeën van den strengen winter zijn nog lang niet afgeloopen!

STELLING

DE LUCHTBRUG BIJ DEN BEUKENWEG IN AMSTERDAM-OOST, die door het wegnemen

LINGEN

NALGniFHivDELSBLAD 1 iiinnnmminramwiiii

Lm,™ van Dinsdag 12 Maart

' '' ï.'-:

. "Ai -

DE LEDEN DER NEDERLANDSCHE ROODE-KRUIS-AMBULANCE voor Finland, ivelke omstreeks 20 Maart zal vertrekken, oefenen zich op het militaire oefenterrein bij Waalsdorp. Boven: dr. F. H. Meihuizen (links), leider der ambulance, geeft

instructies aan de verpleegsters. Onder: Werken tijdens een gasaanval.

NOG EEN SLACHTOFFER De naweeën van den strengen winter zijn nog lang niet afgeloopen! Is gisteren bezig geweest het bevrachtingskantoortje aan het Damrak, dat door het ijs zwaar beschadigd werd

en lek gestooten is, leeg te pompen.

DE LUCHTBRUG BIJ DEN BEUKENWEG IN AMSTERDAM-OOST, die door het wegnemen rails van de lage spoorbaan overbodig is geworden, moet verdwijnen en zal door een tunnel tunnel

onder de hooge spoorbaan worden vervangen. Men is reeds begonnen met het sloopen.

UITVOERINGEN ENZ.

Dinsdag 12 Maart.

AMSTERDAM.

SCHOUWB URGEN

Stadsschouwburg: Toontje heeft een paard ge-teekend, 8.15 uur.

Carré: La Bohème, 8 uur. Centraal Theater: Chronique scandaleuse, 8.15 u.

JO URN AAI/THEATERS

Handelsblad-Cineac (Damrak): Actualiteiten. Doorl. voorst«lUng van 9.30 v.m. tot midder­nacht.

Handelsblad-Cineac (Reguliersbr eestraat) Actua­liteiten. Doorl. voorstelling van 9.30 v.m. tot middernacht.

BIOSCOPEN

Alhambra: Vrouwen, 2.15, 7.— en 9.30 u. (18 j.). Bio: Straten zonder einde, 7.15 en 9.30 u. (14 j.) Ceintuur: Moeder, 2.30, 7.30 en 9.30 u. (18 j.) City: Vrygezellen, 2.15, 7.— en 9.30 u. (18 j.). Corso: Tropennacht in Saigon, 1.30. 3-30, 7.15 en

9.30 u. (18 j.). Luxor: Alleen engelen hebben vleugels, 1.30, 3.30,

7.30 en 9.30 u. (18 j.). Munt: Twee straatjongens van Parijs, 1.30, 3.30.

7.30 en 9.30 u. (18 j.). Nöggerath; Good bye mr. Chips, 2.30, 7.15 en

9.30 u. Passage: SOS kustwacht, 1.30, 3.30, 7.15 en 9.30

U. (14 j.). Rembrandt: Congo-express, 2.30, 7.15 en 9.30 U.

(18 j.) R ia Ito: Golgotha, 2.30. 7.30 en 9.30 u. (14 j.). Royal: De groote kraak, 1.30, 3.15, 7.30 en 9.30 vl

; (18 j.). Roxy: Carrière, 1.30 3 30, 7.— en 9.30 u. Tuschinski: De dag van morgen, 2.30, 7.— em

9.30 u. Uitkijk: Trouble in paradise, 2.30, 7.30 en 9.30 u.

(14 j.). Victoria: 't Zit in de lucht, 7.15 en 9.30 u. (14 j.)

DIVERSEN.

Cabaret „La Galté": Nelson-revue „Pour vous" 9.30 n.m.

TEN TOON STRLlwlW G EN.

Stedelijk Museum: Toorop-collectie van den heer W J. R Dreesmann tot nader bericht Her­denkingstentoonstelling Chris Huidekoper tot nader aankondiging' ,.Het glas 1940" modern glaswerk van Ned. kunstenaars (tentoonstelling van de V.A.N.K.) tot en met 25 Maart. Tot nader bericht: Ned.-Indische Weefsels Tot en met 31 Mrt.: tentoonstelling van „De Onafkankelijken".

Kol Museum: t*alisu4ae Kunst tot na-lei oericht. Kunsthandel Frans Buffa. Kalverstraat 39:

werk et) van Foujita. tot en met 23 Maart werkd 10—1P uur •>

Kunstzaal Van Lier: Rokin 126. Tot 28 Maart: Nieuwe schilderijen van Edgar Fernhout, teeke-ningen van Rachel Fernhout

Kunsthandel E. J van Wissenngn. Rokin 78: Werken van Bonnard. Boudin. Corot. Daubfgny, Daumier Degas. Fantin L#atour. Forain Gau-guin Van Gogh. Jongkind Monet. Monticelli en Pissarro, tot en met 6 April.

Kunsthandel Sa^tee Landweer: Keizersgracht 4H3 : Beeldhouwwerken door L H Sondaar teeKe-ningen door Paul Determeyer, tem. 21 Maart •)

Sociëteit Paneel-Club, ingang Leidschekade: Ar­beid van werkende leden tot 20 Maart Dag. 10—17 uur

Kunstcentrum. Weteringstraat 45: pastels en schilderyen door Bep Schwab -Lambregts, tot 22 Maart (dag 9.30—17 30, s Zaterdags ook 20 —22 u )

Kunsthandel Aalderink, le Weteringdwarsstr. 4: Schilderijen en teekeningen door Marinus Heynen en Cees van IJsseldyk, tot 23 Mrt. 10—17.30 u. *)

• ) Zondagt gesloten s-GRAYENHAGE.

SCHOUWBURGEN.

Kon. Sch.: Als het je tijd is, 8i uur.

JOURNAALTHEATER.

Cineac (Buitenhof): De reis cm de wereld in vijftig minuten. Doorl. voorstelling van 9.30 uur v.m. af tot middernacht.

^BIOSCOPEN.

Apollo: De vrouw, die hy begeerde, 2i, 6! en 9 "U., 18 jr.

Asta: Meine Tante, deine Tante, 2\ en 8i u., 14 jr. Capitol: De roman der spionne Mata Hari, 2\ en

8J u., 18 jr. City: Percy neemt vacantie, 21 en 81 u., 18 jr. Corso: Vrouwengevangenissen, 21 en 81 u.. 18 jr. Metropole: De regen kwam 21 en 81 u., 18 jr. Odeon: De dag breekt aan, 21 en 81 u., 18 jr. Passage: Vrouwen, 2\ en 81 u., 18 jr. Princ. Cin.: Langs het leven, 2\ en 81 u., alle

leeftijden. Rembrandt: 't Zit in de lucht 2 en 81 u., 14 jr. Rex: De bewaarschool, 10—24 u., 18 jr. Seinpost: Als ik koning was, 81 uur. Studio: Valstrikken, 21, 7 en 91 u., 18 jr. West End: Das Lied der Wüste, 2*1 en 81 u., 14 j.

TENTOONSTELLINGEN.

Gemeente Museum: Tentoonstelling aanwinsten, tot 13 Maart; Ned. grafiek eerste helft 19e eeuw, tot nader bericht.

Museum Bredius: Tentoonstelling aanwinsten, tot 1 April.

Kunstzaal Bennewitz: Noordeinde 48: tot en met 13 Maart werken van Sierk Schröder

Kunst van onzen tijd, Prins Mauritslaan 21: Grafiek en inkt-aquarellen van Uriel Birnbaum. t/m 16 Maart (werkd. 10—17. Zond. 15—17).

Gebr. Koch, Hoogstr. 7. Tot 27 Maart werken van Eugène Lücker.

Esher Surrey Art Gallery, Lange Voorhout 58: Werkei door Jack Hamel tot 29 Maart (werkd. 10—16.30).

Kunsthandel Martinus Liernur, Zeestraat 63: teekeningen door Cornelis Veth (jubileumsten­toonstelling), nieuwe werken door Jos. Croïn, t.e.m. 23 Maart. (Werkdagen 10—18).

Kunstzaal Joh. D. Scherft, Laan van Meerder-voort 88: grafisch werk (zêe- en havenge­zichten) van Jan. B. Hazewinkel, t.e.m. 30 Mrt.

Kunsthandel G .J. Nieuwenhuizen Segaar, Anna Paulownastraat 107: tot en met 6 April schil­derijen door H. van Hille, J. Lodeizen en Sluy-ters Jr., nagelaten grafisch werk van Isaac Is-raels (werkd. 10—17).

ROTTERDAM.

JOURNAALTHEATER.

N. R. C. Cineac: De reis om de wereld in 50 minuten. Doorl. voorst, van 9.30 u. v.m. tot middernacht.

BIOSCOPEN.

Arena: Vrouwen, 2.15, 7.15 en 930 uur. Capitol: Kindvrouwtje, 2.15 en 8.15 uur. City: Stad der wetteloosheid, 2.15, 7.— en 930 uur. Grand Théatre: De dag van morgen, 2.—•, 7.— en

9.15 uur. Lumière: 9 Vrijgezellen, 2.15. 7.— en 9-15 uur. Luxor: Eine Frau, wie Du. 2.15, 7.15 en 9 30 uur. Scala: Union Pacific, 2.—. 7.— en 9.30 uur. Studio: De regen kwam, 2.15, 7.— en 9.15 uur. Thalia: In het vreemdelingenlegioen, 2.15, 7.— em

9.15 uur. UTRECHT.

BIOSCOPEN.

City: Verdwenen Meisjes, 2.30, 6.45 en 9 uur. Flora: Pip met vacantie, 2.30. 6 45 en 9 uur. Palace: Terreur in Texas, 2.30. 6.45 en 9 uur. Rembrandt: De vrouw met het masker, ".30, 6.45

en 9 uur. Scala: Als de plicht roept, 2.30, 6.45 en 9 uur. Vreeburg: Hoera, ik ben papa, 2.30, 6.45 en 9 uur.

A D V E R T E N T I Ë N .

JULES BR0MET, Accountant Lid v/d Nederl. Broederschap van Accountants.

PALESTRINASTRAAT 16 . Te le foon 92154 .

STAATSLOTERIJ MAANDAG a.s. begint de Ie KLASSE. LOTEN VERKRIJGBAAR BIJ

ANTQN DRUKKER K'r'SSS'iS

Accountancy - Belastingzaken D. MICHEELS — ACCOUNTANT — BELASTINGCONSULENT

I/id Ned Br. v. Accountants, Amsterdam. Willemsparkweg 93, Tel. 90336

BELASTINGZAKEN P. F. Brinkman, Accountant,

Lid Ned. Inst. van Accountants. J. de Clercq Zubli, Oud-Inspecteur

der dir. belastingen. Prinsengracht 644, Telefoon 37734.

ELKEN AVOND T R E F F E R S

INDIEN U ZICH HEDEN ABONNEERT OP HET

HANDELSBLAD ONTVANGT U DE TOT 1 APRIL A.S. verschijnende nummers

GRATIS De Abonnementsprijs bedraagt voor Nederland PER WEEK PER MAAND PER KWARTAAL F. 0.47 F. 2.00 F 6.00

o Aan de ADMINISTRATIE van het ALGEMEEN HANDELSBLAD Postbus 596 Amsterdam

Uiermt.de verzoek ik V mij met ingang van 1 April a.s. in te schrijven

!

weeh-

kwortaal- van Uw blad, oolgens bovenstaand tarief, en

maanaabonné

mij het Handelsblad gratis toe te zenden tot 1 April a.s. (behalve bij betaling per week).

Maart 1940

NAAM:

ADRES:

PLAATS:

r V E R S G H E N t N :

M O L E S T » M O L E S T V E R Z E K E R I N G IN HANDEL EN BEDRIJF door Mr. Ch. J. F. KARSTEN, advocaat te Amsterdam.

Te bentellen hij den boekhandel of de uitgeefster: N V . D R U K K E R I J , , ' T K O G G E S C H I P " P A M S T E R D A M

Prijs n.as « P O S T G I R O 2 8 7 6 7

Onder vrienden I - . M M H A '

Hulstkamp-gebruikers vormen een groote schaar vrienden

onder elkander. Gij behoort tot de hunnen. - 'sM.ddags

zegt ook gij met nadruk: „Kellner - mijn Hulstkamp!

PER LITERKRUIK 1335 INCLUSIEF O.B.