Top Banner
December 2016 Trendanalys: AI + X
10

Ai+x december 2016

Apr 13, 2017

Download

Business

Buzzter
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Ai+x december 2016

December 2016Trendanalys: AI + X

Page 2: Ai+x december 2016

Alla påverkas

Artificiell intelligens (AI) kommer att förändra alla branscher. Till tjänster och produkter adderas nu i allt större utsträckning någon form av intelligens. Vi konsumenter kommer att få vänja oss vid att prylar och datorer blir smartare och i en snar framtid börjar tänka själva.

Page 3: Ai+x december 2016

Vad kan AI göra?

Artificiell intelligens är en av grunddrivkrafterna i den fortsatta digitaliseringen. Med hjälp av så kallad kognitiv utveckling byggs nu program som ständigt utvecklas genom att på egen hand observera och förstå samband, och därmed kunna föreslå bättre och bättre lösningar på problem.

Page 4: Ai+x december 2016

Framtidens arbetskamrater

Framtidens konsument kommer att mötas av artificiell intelligens i alla möjliga situationer. Enligt Gartner kommer t ex 85 % av alla kundinteraktioner att skötas av AI år 2020. En framtida utmaning blir hur tekniken och människan ska samspela både som kunder och som arbetskamrater.

Page 5: Ai+x december 2016

Svenska SEB blev under 2016 första bank i världen med att använda AI i sin support. SEB inledde försöket med att använda Amelia (som programmet döpts till) internt. De anställda som stött på ett it-problem kunde då vända sig till Amelia för hjälp.

Vem pratar du med, egentligen?

Page 6: Ai+x december 2016

Självkörande bilar

Ett av de områden där tekniken har fått mycket uppmärksamhet är utvecklingen av självkörande bilar. I framtidens bilar är det inte vi som sitter i förarsätet utan en AI. Istället kan vi lugnt luta oss tillbaka i baksätet för att kolla Facebook, mejla eller kolla in det senaste avsnittet av favorittv-serien.

Page 7: Ai+x december 2016

Stora förhoppningar knyts till att ett ökat användande av AI ska förenkla vår vardag. Tjänster som t ex Amazon Echo och Google Home kan förvekliga drömmen om det smarta hemmet. Vi kommer inte längre att behöva våra smarta telefoner och datorer för att e-handla, styra vårt hem eller kommunicera. Istället kommer vi att prata med våra ”system”. Så mycket enklare. Begreppet ”mobile first” kommer att ersättas av ”voice first”.

Voice first

Page 8: Ai+x december 2016

AI och moral?

En intressant aspekt av ett ökat användande av artificiell intelligens är att vår uppfattning om moral kommer att ställas på sin spets i och med att vi lämnar över delar av vårt beslutsfattande till AI-systemen. I och med detta måste vi programmera systemen att själva göra ”moraliskt” riktiga val.

Page 9: Ai+x december 2016

Om Buzzter

Buzzter är Sveriges största sajt för den som vill ha koll på vilka trender som påverkar dagens samhälle och konsumenter. Här hämtar man inspiration från spaningar, strukturerade i 14 konsumentkategorier.

Buzzter ger färska insikter och trendanalyser om tjänster, koncept, idéer, beteenden och

annat som sticker ut, och som kan komma att ha effekt på konsumentens handlingar.

www.buzzter.se

Page 10: Ai+x december 2016

Bobo af EkenstamChefredaktö[email protected]

Jörgen Ramnelö[email protected]

Kontakta oss