Top Banner
AIMO ANNOS 2011 2012 KANNUNVALAJIEN FUKSIOPAS
44

Aimo Annos 2011

Mar 07, 2016

Download

Documents

Tutkain

Valtiotieteellisen fukseille suunnattu vuosittain julkaistava uuden opiskelijan opas. Kätevää tietoa ja hassuja juttuja.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Aimo Annos 2011

AIMO ANNOS

2 0 1 1 2 0 1 2

K A N N u N vA l A j I e N

f u KS I O pAS

Page 2: Aimo Annos 2011

3 Terveiset fuksivastaavalta4 Kannunvalajat lyhyesti5 Puheenjohtajan tervehdys6 Fuksikin voi vaikuttaa!7 Fuksi, liityhän liittoon!8 Kehitysmaatutkimus10 Käytännöllinen filosofia12 Poliittinen historia14 Sosiaali- ja kulttuuriantropologia16 Sosiaalipsykologia18 Sosiaalityö20 Opiskelijateatteri kutsuu21 Fuksipassi22 Helsingin keskustakampuskartta24 Valtsikan tapahtumakalenteri25 Liity opiskelijajournalismin kärkijoukkoon!26 Sosiologia28 Talous- ja sosiaalihistoria30 Taloustiede32 Tilastotiede34 Yhteiskuntapolitiikka36 Valtio-oppi38 Viestintä40 Fuksin sanasto

Vastaava toimittaja: Rosa Salmivuori Ulkoasu & taitto: Lauri Haavisto Julkaisija: Kannunvalajat ry Painopaikka: Picaset Oy, 2011

Sisältö

Page 3: Aimo Annos 2011

L ämpimät onnittelut uunituoreen opis-kelupaikan johdosta! Pitkät lukutuokiot, ahdistus, epävarmuus ja jännitys ovat nyt

takana. Vihdoin on aika nauttia uuden opiskelu-paikan tuomista eduista ja ennen kaikkea opiske-luun liittyvistä uusista kokemuksista.

Tämä lehti on ensimmäinen kosketus val-tiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestöelä-mään. Aimo Annos johdattaa sinut ainejärjestöjen ja opiskelijaelämän ihmeelliseen maailmaan. Sen avulla tutustut oman ainejärjestösi lisäksi muihin valtsikan ainejärjestöihin ja yleisiin valtsikan käy-täntöihin. Keskiaukeamalta löytyy kartta, johon on merkitty tärkeimmät paikat opiskelijaelämäsi alkuvaiheessa.

Minun tehtävänäni on toimia tukena ja turva-na teille rakkaille fukseille! Olen tämän vuoden Kannunvalajien fuksivastaava. Teen kaikkeni tuu-toreiden ja Kannun hallituksen kanssa luodakseni fuksivuodesta teille antoisan ja ikimuistoisen. Luvassa on fuksitapahtumia läpi syksyn. Muista oman ainejärjestösi tapahtumat, mutta älä myöskään unohda poikkivaltsikalaisia tapahtumia, joissa tutustut muihin valtsikalaisiin.

Toimin myös fuksitoimikunnan yhteys-henkilönä. Fuksitoimikunta koostuu kaikkien ainejärjestöjen fuksien edustajista. Toimikunnan päätehtävänä on hankkia haalarit, mutta jäsenten aktiivisuudesta riippuen se voi järjestää fukseille omaa ohjelmaa ja vaikuttaa fuksien asioihin. Hae rohkeasti mukaan toimintaan, jossa pääset tutustumaan ainejärjestötoimintaan ja muiden aineiden fukseihin.

S yksyllä kaikkein tärkeimmät ihmiset ovat kuitenkin kanssafuksit ja omat tuutorinne. Tuutorit opastavat teitä alkuvaiheessa

niin käytännön asioissa kuin opiskelijaelämän salaisissa kiemuroissa. Jotta saisit kaiken irti fuksivuodestasi, ole rohkeasti ja ennakkoluulotto-masti mukana. Tunnustele, minkälainen toiminta sinulle sopii ja kokeile kaikkea, mikä kiinnostaa. Kysy opiskelija- ja opettajatuutoreilta neuvoa tai käänny minun puoleeni. Meidän tehtävänämme on ainakin yrittää vastata.

Ajankohtaista tietoa syksyn tapahtumista ja muusta opiskelijaelä-mään liittyvästä löytyy Kannunvalajien koti- ja fuksisivuilta. Muista muiden ainejärjestöjen olemassaolo ja tutustu muihin kanssafuksei-hin, niin saat fuksivuo-desta ja koko opiskelu-ajasta elämäntäyteisen ja mieleenpainuvan.

Kannunvalajat ryhttp://www.kannunvalajat.fi

Kannun fuksisivut http://www.kannunvalajat.fi/fuksit

Terveiset fuksivastaavalta

Rosa Salmivuori Kannun fuksivastaava

3

Page 4: Aimo Annos 2011

K annunvalajat ry on valtiotieteellisen tiedekunnan opiskelijajärjestö ja ainejär-jestöjen katto-organisaatio. Kannunva-

lajat perustettiin vuonna 1945. Yhdistyksen nimi perustuu tanskalaisen kirjailijan Ludvig Holbergin 1600–1700 -lukujen taitteessa kirjoittamaan näytelmään Valtioviisas kannunvalaja. Sana-kirjat määrittelevät kannunvalajan henkilöksi, joka pohdiskelee poliittisia tapahtumia vähäisin tiedoin. Toisin sanoen kannunvalanta merkitsee vastuutonta poliittista spekulointia.

Kannunvalajat on ennen kaikkea tiedekun-tajärjestö, joka koordinoi ja edistää ainejärjestö-jemme yhteistyötä, vaikuttaa opintojen kehittä-misprosesseihin ja organisoi erilaisia toimi- ja valiokuntia. Näitä ovat mm. opintovaliokunta, tilatoimikunta, vuosijuhlatoimikunta, kansainväli-syysvaliokunta ja fuksitoimikunta.

Kaiken toiminnan mahdollistavat Kannun-valajien jäsenet, joita kaiken kaikkiaan on noin 2000. Yhdistyksen tilat, Kannuklusteri, sijaitsee Uudella ylioppilastalolla kolmannessa kerrokses-sa. Lisäksi yhdistyksellä on käytössä (syksyn aikana varmasti kaikille tutuksi käyvä) Kuppala tiedekunnan pihapiirin yhteydessä. Nimi viittaa rakennuksessa aiemmin toimineeseen sukupuo-litautien klinikkaan.

K annunvalajat järjestää jäsenistönsä iloksi ja valtsikalaisen yhteishengen edistämi-seksi toimintaa laidasta laitaan. Uudet

fuksit tutustuvat Kannuun ja sen punahaalariseen porukkaan viimeistään Suomenlinnassa järjestet-tävässä Kannu Games -tapahtumassa. Valtsika-

laista juhlaperinnet-tä edustavat lisäksi mm. fuksisuunnis-tus, pikkujoulusitsit, laskiainen, vappu, pullaperjantait, neppisskabat ja fuksisitsit. Vuoden kohokohtana ovat toukokuus-sa järjestettävät vuosijuhlamme. Muuta toimintaa ovat muiden ohella erilaiset paneelikeskustelut ja seminaarit. Yksi vuoden ehdottomista huipuista on Spek-si, joka on kannunvalajien täysin itse tuottama spektaakkeli (tästä lisää myöhemmin). Laadukas järjestölehtemme Tutkain on voittanut lukuisia palkintoja HYY:n järjestölehtikilpailuissa. Tutkain ja lukuisat muut ainejärjestölehdet hemmottelevat-kin lehdenteosta kiinnostuneita valtsikalaisia.

Liity ainejärjestöösi!

Omaan ainejärjestöön liittyminen kannattaa. Ainejärjestöt ovat vakiintuneet vastaamaan opis-kelijoiden edunvalvonnasta tiedekunta-, laitos-, ja oppiainetasolla. Muita hyviä syitä liittymisen puolesta voit lukea tästä lehdestä. Kun olet saanut yliopiston atk-tunnukset, mene osoittee-seen www.kannunvalajat.fi ja täytä sieltä löytyvä e-lomake. Lomakkeella voit liittyä Kannunvalajiin /Politicukseen ja omaan ainejärjestöösi. Tuutorisi kertovat vielä lisää.

Kannunvalajat lyhyesti

4

Page 5: Aimo Annos 2011

O nnittelut sinulle, uusi valtsikalainen! Olet päässyt sisään yhteen Suomen halutuim-mista opiskelupaikoista. Edessäsi ovat

elämäsi parhaat vuodet, täynnä jännittävää oppi-mista, uusia ystäviä, tenttejä, lukemista, tapah-tumia ja niin paljon muuta. Sinulla on varmasti jo jonkinlainen kuva opiskelijaelämästä. Se on juuri sellaista kuin luulet – ja vielä paljon parempaa!

Valtsikassa opiskelijaelämä keskittyy paljolti ainejärjestöihin. Jokainen opiskelija liittyy fuksina oman pääaineensa ainejärjestöön, joka järjestää vapaa-ajan ohjelmaa, valvoo opiskelijoiden etua laitostasolla ja luo yhteyksiä yliopiston ulkopuolel-le. Valtsikan opiskelijajärjestöt ovat perinteisesti olleet Helsingin yliopiston aktiivisimpia; meillä mm. tehdään ulkomaanmatkoja, urheillaan, tans-sitaan, käydään teatterissa sekä vaalitaan vanhoja akateemisia perinteitä sitsien ja vuosijuhlien muodossa.

Ainejärjestöjen toiminta lepää vahvasti va-paaehtoisten, aktiivisten opiskelijoiden harteilla. Kaikkien valtsikalaisten yhteinen järjestö, ainejär-jestöjen kattojärjestö Kannunvalajat ry, järjestää toimintaa yli ainejärjestörajojen, valvoo opiskeli-joiden etua tiedekunnan hallinnossa ja luo puit-teet ainejärjestöjen toiminnalle mm. hallinnoimal-la upeita tilojamme Uudella ylioppilastalolla sekä kellaritilaamme valtsikan pihalla. Kannunvalajilla on myös monia jokavuotisia yhteisvaltsikalaisia tapahtumia, joissa tutustuu muiden pääaineiden opiskelijoihin.

Valtsikalainen yhteishenki luodaan aamuyön pimeinä tunteina Kuppalassa, Kannuklusterissa Uudella ylioppilastalolla, Alasaunalla, Ullanlinnan-

mäellä, futisturnauksessa tai vaikkapa yritys-exculla. Tavataan siis ainakin KannuGamesissä, sitseillä, speksissä, vuosijuhlissa, Vappuna ja Neppisskaboissa!

O mat kokemukseni järjestötoiminnas-ta ovat olleet rikastuttavia ja upeita. Kuinka monta kokemusta ja tuttavuutta

köyhempi olisinkaan ilman näitä vuosia. Opis-kelijaelämässä luodaan loppuelämän kestäviä ihmissuhteita, ovatpa monet löytäneet täältä elämänkumppaninsakin. Valtsikan hienous on se, että tänne ajautuu hyvin erilaisia ihmisiä ympäri Suomea.

Nyt sinäkin pääset osalliseksi tästä rik-kaudesta, ota siitä kaikki irti. Opiskelijaelämä tuo elämääsi tarvittavaa vastapainoa raskaalle uurastukselle yliopistossa. Jokainen tekee siitä omannäköisensä, mutta yhteistä kaikille on se, ettei tämä aika koskaan unohdu. Fuksitoimi-kunta, tuutorit, hallituslaiset, muut vanhemmat opiskelijat – kaikki ovat yhdessä luomassa sinulle ja fuksitovereillesi ikimuistoista opiskelijaelämää ja fuksivuotta.

Suosittelen täydestä sydämestäni osallis-tumista eri tapahtumiin sekä tutustumaan ainejär-jestöihin. Muistathan, että meitä saa lähestyä koska vaan, sillä me olemme täällä kaikkia valtsikalaisia varten, eli myös juuri sinua!

Tervetuloa valtsikaan, Kannunvalaja!

Janne Lardot

Kannunvalajien puheenjohtaja

Puheenjohtajan tervehdys

5

Page 6: Aimo Annos 2011

M ikä on kuuminta, mitä yliopistoelämäs-sä tapahtuu? Niin bile-, kansainvälisyys- kuin vuosijuhlavastaavatkin joutuvat

toteamaan, että opintoasiat ovat yksinkertaisesti kovin hot. Lähes kaikkien opiskelijayhdistysten säännöt nimittäin ilmoittavat järjestöjen tärkeim-mäksi tavoitteeksi jäsenistön edunvalvonnan, ja yliopistopolitiikassa onkin mukana todella iso joukko opiskelijoita. Aiheen keskeisyys johtu-nee siitä, että se vaikuttaa niin konkreettisesti jokaisen opiskelijan arkeen yliopistolla ja toisaalta antaa valtavasti eväitä elämää ajatellen. Tämä on koulutuspolitiikkaa, beibe!

Meidän opintovastaavien tehtävä, rakas uusi fuksi, on toimia edunvalvojinasi opiskeluun ja oikeusturvaan liittyvissä asioissa. Kannunvalajien opintovastaavina haluamme saada juuri teidän äänenne kuuluville, sillä opintojen alkuvaiheen kokemukset ovat tutkitusti oleellisia myöhem-män opiskelumenestyksen kannalta. Suurten laitosten aikakaudella henkilökunnan ja opiske-lijoiden suhde saattaa jäädä kaukaiseksi. Siksi ensisijaisen tärkeitä ovatkin opiskelijatutorit ja ainejärjestöjen opintovastaavat, joihin pidämme-kin tiiviisti yhteyttä.

Tahdomme myös vaikuttaa opetuksen ta-soon, sillä ketäpä muuta se enemmän kiinnostai-si kuin opiskelijoita. Tämän takia valvomme, että esimerkiksi professorien työhönotoissa mukana on aina opiskelijaedustaja. Opiskelijan asema on tiedekunnassamme yleisesti ottaen varsin hyvä, mutta ehkäpä valtiotieteellisessä opiskeluun kuuluu pyrkimys parantaa asioita, vaikka ne eivät olisikaan kovin huonosti.

Vuoden 2009 yliopistouudistuksen myö-tä rakas valtiotieteellisemme jaettiin kahteen suurlaitokseen, politiikan ja talouden tutkimuksen laitokseen, jossa on kuusi eri oppiainetta, ja sosi-aalitieteiden laitokseen, jossa taas on seitsemän oppiainetta. Molemmilla laitoksilla on oma laitos-neuvostonsa opiskelijaedustajineen, ja tiedekun-nassa päätösvaltaa käyttää tiedekuntaneuvosto, jossa myös on opiskelijaedustus. Tiedekuntaa johtaa dekaani Liisa Laakso.

Syksyn tärkeimpiin opintoasioihin fuksin kannalta kuuluvat epäilemättä tiedekunnan hallintovaalit sekä ylioppilaskunnan edustajiston vaalit. Näissä valitaan opiskelijat, joiden tehtävä-nä on vaikuttaa muiden opiskelijoiden puolesta. Näissä vaaleissa ääni- ja vaalioikeus on kaikilla opiskelijoilla. Oleellista on myös valtiotieteellisen koulutuksen arvostuksen kehittäminen, jonka puolesta työskentely tapahtuu ruohonjuuritasolla esimerkiksi abi-infoissa ja paneelitilaisuuksissa sekä ottamalla kantaa. Kannunvalajat esimerkiksi allekirjoitti keväällä raportin vapaan yliopiston puolesta.

Vaikka vaikuttaminen ei olisikaan sinun juttusi, toivotamme sinut kuitenkin erittäin lämpimästi opiskelemaan Valtsikaan – uskomme, että arvostat opiskelupaikkaasi yhtä paljon kuin mekin! Kannustamme sinua kuitenkin eksymään ainejärjestösi tai Kannunvalajien toimintaan, sillä samalla kertaa humpsahdat toiminnan ytimeen ja pääset vaikuttamaan. Sinua ja panostasi kaiva-taan enemmän kuin kenenkään muun!

Akseli Huhtanen & Iris Sandelin

Kannun opintovastaavat

Fuksikin voi vaikuttaa!

6

Page 7: Aimo Annos 2011

V altiotieteilijä, onnea! Tuoreena opiskelija-na voit liittyä heti Suomen Valtiotieteilijöi-den Liitto SVAL ry:n jäseneksi. SVAL on

ainoa taho Suomessa, joka kokoaa yhteen valtio-, yhteiskunta- ja hallintotieteilijät – meitä on jo yli 11 000! Opiskelijana kuulut Suomen Valtiotieteitä Opiskelevien Liitto SVOL ry:n toiminnan piiriin. Tutustu jäsenetuihin ja suuntaa katseesi tulevai-suuteen!

SVOL järjestää opiskelijarientoja asiapitoisis-ta työelämäinfoista, -seminaareista ja työpaik-

kaekskursioista viihteellisimpiin saunailtoihin ja reissuihin. Helsingissä toimii SVOL:n paikallisjär-jestö SVOL-Helsinki, jonka toiminnassa on mu-kana niin fukseja kuin graduvaiheen opiskelijoita. Tervetuloa mukaan!

Lisäksi kattava työttömyysturva pienestä lisämaksusta: voit kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa minkä tahansa alan töillä jo opiskeluaikanasi – näin sinulla on täysi työttö-myysturva heti valmistuessasi!

Liity osoitteessa www.sval.fi tai palauttamalla fuksipostin mukana saamasi vaaleanpunainen jäsenhakemuslomake – SVAL maksaa postimak-sun!

Tervetuloa etuoikeutettujen joukkoon – valt-sikaan, yhteen Suomen halutuimmista opiskelu-paikoista!

Aki Reinimäki, [email protected]:n opiskelija-asiamiesOtto Kivinen, [email protected] puheenjohtaja

www.sval.fi www.svol.fihttp://svolhelsinki.wordpress.com

• Ajankohtaista tietoa työelämästä: mihin valtsikalaiset työllistyvät, mitä taitoja työelä-mässä tarvitaan, minkälaista palkkaa tulet saamaan?

• SVOL-Helsingin ekskut, seminaarit, edunval-vonta, laivaristeilyt ja bileet

• Vapaa-ajan tapaturmavakuutus ja matkava-kuutus ilman omavastuuta!

• Lakimiehiltä apua työelämän ongelmiin osa-aika- tai kesätöissä

• Urasuunnittelua ja mentorointia, apua esim. CV:n ja työhakemuksen kirjoittamiseen

• Vastuu- ja oikeusturvavakuutus työelämän ongelmatilanteita varten

• Valtiotieteilijä-lehti sekä alennuksia Otavamedian lehdistä

• SVAL:n lomamökit Rukalla, Pyhällä ja Ylläksellä

• Lisäksi kattava työttömyysturva pienestä lisämaksusta: voit kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa minkä tahansa alan töillä jo opiskeluaikanasi – näin sinulla on täysi työttömyysturva heti valmistuessasi!

JäSenetUJA, JOtKA KAIKKI KUULUVAt JäSenmAKSUUn (2 EUROA/KK):

Fuksi, liityhän liittoon!

7

Page 8: Aimo Annos 2011

H ip hip huraa! Onneksi olkoon, kevään kestänyt puurtamisesi pääsykoekirjan parissa on nyt ohi, olet läpäissyt tiukan

seulan ja valikoitunut kehitysmaatutkimuksen opiskelijoiden eli kehareiden iloiseen joukkoon! Tervetuloa!

Olet osoittanut olevasi nokkela, älykäs, lois-tava, sinnikäs ja määrätietoinen ajattelija, joka on ainakin jollain tasolla kiinnos-tunut maailman ongelmista ja epätasa-arvoisuudesta. Kehi-tysmaatutkimusta opiskel-lessasi tulet ymmärtämään maailmaa entistä laajemmin ja kokonaisvaltaisemmin ja katsomaan paitsi kehitysky-symyksiä, myös yhteiskun-taamme ja vallitsevaa glo-baalia järjestelmää monista, uusista näkökulmista.

Pienikokoisessa, mutta kovin laaja-alaisessa oppiai-neessamme olet etuoikeu-tetussa asemassa moniin kanssavaltsikalaisiisi nähden, sillä säästötoimet eivät ole purreet kehareihin. Massaluentojen ja kirjatenttien lisäksi pääset nimittäin osallistumaan lukuisiin seminaareihin, joissa pääset puimaan maailman eriarvoisuuteen liittyviä kysymyksiä monilla eri tasoilla: abs-traktilla ja konkreettisella, globaalilla

ja lokaalilla, tunnetasolla ja rationaalisella faktata-solla. Opiskelijoidemme kirjo on laaja, ja kaikilla on erilaiset taustat ja ajatusmaailmansa, jotka rikastuttavat seminaarikeskusteluja ja saattavat saada sinut näkemään maailman aivan uudelta kantilta. Lisäksi opiskelijoiden erilaiset sivuai-nevalinnat tuovat seminaaripöytiin uudenlaisia näkökulmia – esimerkiksi taloudellisen, väestö-

tieteellisen, ekologisen tai tilastotieteellisen – jotka auttavat laajentamaan ajatus-maailmaasi entisestään. Tulet tutustumaan paitsi kanssaopiskelijoihisi, myös opettajiisi ja koko oppiai-neemme henkilökuntaan. Aineemme pienikokoisuus varmistaa myös sen, että pääset itsekin vaikuttamaan siihen, mitä opiskelet. Täällä sinua kuunnellaan!

Keharilla sinua kannus-tetaan ajattelemaan omin

aivoin, olemaan kriittinen ja kyseenalaistamaan kaikkea. Tulet oppimaan paljon uutta ja ymmär-tämään ymmärtämättömyytesi laajuuden. Ei kuitenkaan huolta: täydellistä kyynistymistä ja maailmantuskan alle rusentumista vastaan sinua auttaa taistelemaan pieni mutta pippurinen ainejärjestömme!

KehitysmaatutkimusKeho ry

8

Page 9: Aimo Annos 2011

K eho ry on rakas, monipuolinen ainejär-jestömme, jonka suojissa taistelemme yhdessä totalitaarista lamaantumista

ja kyynistymistä vastaan tietotulvan ja maail-man pahuuden vyöryessä ylitse. Keharit ovat monenlaisia, ihania, avosydämisiä ja rakastavia ihmisiä ja otamme avosylin vastaan kaikki, jotka huomaamme halajavat.

Vaikka olemme melko pieni järjestö, toimin-tamme on aktiivista ja monipuolista: kuluneen vuoden aikana olemme muun muassa olleet mukana järjestämässä somalidiaspora-semi-naaria ja SPR:n Nälkäpäivä-seminaaria, käyneet Brysselissä, pitäneet Star Wars –maratonin ja järjestäneet esimerkiksi afrotanssi-workshopin

sekä viini- ja ruokailtoja. Emme siis tosiaankaan vain ryve maailmantuskassa ja pahassa olossa, vaan pyrimme myös pitämään hauskaa. Toimin-tamahdollisuutemme ovat rajattomat (opiske-lijoiden aktiivisuuden puitteissa tietenkin), ja seuraamme liittyessäsi pääset helposti vaikutta-maan tuleviin tapahtumiimme. Älä siis jää yksin kirjastoon nyhväämään, vaan tule aktiivisesti mukaan Kehon toimintaan ja ota opiskeluajas-tasi kaikki irti! Olet päihittänyt yli 90% sisään-pyrkijöistä, ja nyt on aika palkita kärsimyksesi unohtumattomilla opiskeluvuosilla!

Lotta Huhtamäki & Inka Kyllönen Kehon tuutorit

”Emme siis tosiaankaan vain ryve maailmantuskassa ja pahassa olossa,

vaan pyrimme myös pitämään hauskaa.”

9

Page 10: Aimo Annos 2011

M itä on kauneus – tai ylevyys? Onko oikein tuhlata muiden aikaan turhuuk-siin? Mitä on henkilökohtainen hyöty?

Mitä väliä? Yhteisö tarvitsee jäseniään, juuri näitä sotureita, saavuttaakseen vastauksia, tai edes yrityksiä vastata, haasteisiinsa. Värväyksen aika on jo ohi, ja uusien rekryyttien epookki on vasta alussa. Ryhmä, jonka jäseneksi olet itsesi valinnoillasi ajanut, haastaa sinut vastaamaan kysymyksiin, joiden edessä ilman jäseniään se olisi vain avuton tyhjä joukko.

Kuvittele itsesi soturiksi, joka kohtaa tulevan yhteisönsä eli lopulta myös itsensä vuoksi vielä elävän ja kukoistavan ongelman, jonka olemas-saolo on viime kädessä myös itse yhteisön ja siten myös jokaisen meidän olemassaolomme syy ja alku. Kuvittele sitten tämän ongelman ratkaisu, jonka avain on kädessäsi (tai mielessä-si), ja ”ratkaisun tuonpuoleisen” autuus, joka on verrattavissa vain palkintoon, jonka kaikkeudelta, eli itseltäsi, saat täytettyäsi tarkoituksesi.

Käytännöllinen filosofiaDilemma ry

– Ja jos joku on osoittanut erityistä kuntoa ja sankaruutta, niin hänen sotatoveriensa, nuorukaisten ja poikien, on jo tuolla sotaretkellä kunkin vuorollaan ensin seppelöitävä hänet. Eikö niin?– Niin.– Ja puristettava hänen kättään?– Niin.– Mutta seuraavaa et varmaan enää hyväksy. – Mitä siis?– Että hän saa suudella jokaista ja jokainen häntä.– Sen minä vasta hyväksynkin!

Platon

10

Page 11: Aimo Annos 2011

D ilemma ry on kaikkien filosofian opis-kelijoiden yhteinen ainejärjestö. Siihen kuuluvat myös humanistisen tiedekun-

nan teoreettisen filosofian ja ruotsinkielisen filosofian opiskelijat. Järjestönä Dilemma on provosoiva, anarkistinen, asiallinen – rakastettavakin. Se tarjoaa jokaiselle jotakin, mutta ilman kompromis-seja. Dilemma on avoin kaikille filosofiamielisille. Järjestömme pienuudesta huolimatta olemme ihas-tuttavia ja aktiivisia.

Suomen vanhin filosofinen aikakausileh-ti Minervan Pöllö johdattelee dilemmalaiset jäsentensä haihatusten juurille. Tulevien vuosien aikana tulet tutustumaan tapahtumiimme, kuten

Kuppala Unpluggediin, FOKS’iin, Sunnuntai-brunsseihin ja Parasiitti-klubiin. Kaikessa ratio-nalismin puutteessaan ja täyteläisyydessään

yhteisyys on lämpimän heleästi kantava voima, joka taluttaa läpi opiske-lujen sekä loppuelämän haasteiden.

Tämä on se ”kuuma suutelo”, jonka filosofia sinulle tarjoaa harjoituksessaan. Lopulta: ”että hän saa suudella jokaista ja jokainen häntä” ehkä tarkoittaakin, että palkinto on oikeastaan itsestäsi lähtöisin.

Joonas Ottman & matti Petteri Pöntiö Dilemman tuutorit

”Järjestönä Dilemma on provosoiva,

anarkistinen, asiallinen –

rakastettavakin.”

11

Page 12: Aimo Annos 2011

E nsiksikin vielä onnittelut paksumman kirje-kuoren putoamisesta postiluukusta – teitä on odotettu! Poliittinen historia tarjoaa

Valtsikan laajimman yleissivistyksen liikkuen 1800-luvun vaihteesta aina nykypäivän ilmiöihin – alaa onkin luonnehdittu ”taaksepäin katsovaksi profeetaksi”.

Ajankohtaisten yhteiskunnallisten ilmiöiden taustoja, kylmää sotaa ja kuumia debatteja; Trivial Pursuitin kinkkisimmät vastaukset ja Kekkonen. Kiinnostuksen kohteet eivät kuitenkaan ole pelkkää suurmieshistoriaa, vaan suuren palan haukkaa kansalaisyhteiskunta, media, valtion rakentuminen, yhteiskunnallinen mobilisaatio, konfliktit ja historiapolitiikka. Kyseessä on siis historiantutkimuksen keinoin tieteellisesti perus-

teltu johdatus nyky-yhteiskuntaan ja maailman ilmiöihin. Sillä mitäpä olisi valtiotieteellinen ymmärrys tiedostamatta minkä päälle kaikki on rakentunut ja minkälaisia varjoja menneisyys heittää nykypäivään.

Poliittinen historia muodostaa talous- ja sosi-aalihistorian kanssa yhteiskuntahistorian osaston politiikan ja talouden tutkimuksen laitoksella. Perusopinnot ovat yhteiset talous- ja sosiaalihis-torian opiskelijoiden kanssa.

P olho ry on poliittisen historian opiskeli-joiden ainejärjestö, joka on aktiivinen, perinteikäs ja aina valmis hassutteluun.

Tärkein tehtävä on valvoa opiskelijoiden etua ja tarjota apua opintoasioissa, luoda yhteishenkeä polholaisten kesken ja järjestää mielenkiintoista toimintaa. Koska polholaisia on moneen lähtöön, niin on tapahtumiakin. Yksistään viime vuonna Polho oli järjestämässä tapahtumia keskimäärin joka kolmas päivä. Älä siis lyyhisty raskaiden kirjojen alle, vaan lähde urheilemaan, keskuste-lemaan, ekskursioille kiinnostaviin työpaikkoihin, kirjoittamaan lehteen ja mikä tärkeintä – rentou-tumaan!

Tarkempaan tarkasteluun voisi nostaa legen-daariset Tiedettä ja Kaljaa -illat yhteiskunnallisine vieraineen, futisjoukkue Real Torspon sekä arvos-tetun ainejärjestölehti Poleemin, johon jokaisella opiskelijalla on sana vapaa. Fuksisyksyn annista maistiaisina mainittakoon fuksimökki, pihapelit ja

Poliittinen historiaPolho ry

”Yksistään viime vuonna Polho oli

järjestämässä tapahtumia

keskimäärin joka kolmas päivä.”

12

Page 13: Aimo Annos 2011

tietenkin fuksiaiset, unohtamatta syysmatkaa, ensimmäisen perioditauon traditiota vuosikym-menien takaa.

Polho on sopivan kompakti järjestö, jossa ihmiset tuntevat toisensa. Kynnys fuksien ja vanhempien opiskelijoiden välillä on matala! Kutsummekin kaikki Valtsikan fuksit mukaan

toimintaamme. Toiminnassa tutustuu myös rakkaan toverijärjestömme, Taso ry:n ihaniin ihmisiin, joiden kanssa useat tapahtumat järjestetään. Yhdessä ainejärjestöt muodostavat ainutlaatuisen yhis-porukan, jonka yhteishenki tunnetaan koko valtsikan tasolla. Nähdään orientoivalla viikolla!

13

Page 14: Aimo Annos 2011

H yvää päivää hyvät fuksimatkustajat. Tervetuloa matkalle kohti valtiotieteiden maisteriutta. Tässä tutorinne Hilja ja Sai-

ja. Vastaamme matkanne viihtyvyydestä. Olkaa hyvät ja kiinnittäkää turvavyönne, lennon aikana on varmasti luvassa turbulenssia.

Emme voi taata, että pänttääminen olisi loppunut check-in:iin, vastedes se tulee kuitenkin olemaan entistä hauskempaa. Matkanne aikana voitte kokea kutkuttavaa ihmetystä professo-reiden tiukoista teeseistä ja toisinaan myös korkealentoisista harhailuista ja endorfiinipurka-uksia ahkeran käsityöskentelyn jäljiltä (niin ne luentomuistiinpanot). Opintopisteet tällä reissulla karttuvat pääasiassa pohdiskelemalla ja esseitä kirjoittamalla. Jätetään se tentteihin pänttäämi-nen muilla reiteillä kulkeville.

Perämiehenä matkalla toimii Mana ry, joka on antropologian opiskelijoiden oma ainejärjestö. Se pitää huolta, että matkanne sujuu turvallisesti ja viihtyisästi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että Mana järjestää tapahtumia synagoga-excuista aina mäkihyppyyn ja akateemisiin pöytäjuhliin. Mikäli tämä lento ei vielä tyydytä matkakuu-meesta kärsivien opiskelijoiden vaivoja, Mana lievittää niitä järjestämällä vuosittaisen matkapro-jektin.

Pyydämme teitä huomioimaan myös muut valtsikkalaiset kanssamatkustajanne. Sen sijaan että potkisitte toistenne selkänojia, viettäkää tämä yhteinen matkanne avoimesti toisiinne

tutustuen. Vierustovereiden kanssa voi jakaa kokemukset kylmästä ruoasta, lämpimästä juomasta tai vaikka hoilottamalla perinnelauluja jalkaa polkien. ”Ja jos sua hiukkasen onnistaa, niin uuden ystävän saat!”

Mikäli teille tulee vielä kysyttävää matkan aikana, älkää epäröikö kääntyä puoleemme. Ter-vetuloa kyytiin, toivotamme teille oikein antoisaa matkaa!

Hilja & Saija

Manan tutorit

Sosiaali- ja kulttuuriantropologiaMana ry

14

Page 15: Aimo Annos 2011

”Opintopisteet tällä reissulla karttuvat pääasiassa

pohdiskelemalla ja esseitä kirjoittamalla. Jätetään se tentteihin pänttääminen

muilla reiteillä kulkeville.”

15

Page 16: Aimo Annos 2011

J okunen vuosi sitten sosiaalipsykologian oppiainejärjestöllä eli Statuksella meni vielä hyvin. Siitä huolimatta, että 45-vuo-

tias Status ei ole ikinä ollut maailman – tai edes Valtsikan – suurin opiskelijajärjestö, se saattoi pitkään uskotella olevansa kaunein. Vielä 2008 aloittaneessa ryhmässä oli yksi ainoa mies, eikä moista edes kummasteltu.

Sen jälkeen kaikki onkin monimutkaistu-nut. Oppimatkoja suunnitellessa on täytynyt huomioida sukupuoli-intimiteettiasioita. Valtsikan yläkerran miestenvessoja on pitänyt alkaa siivota. Mikä pahinta, viimeaikojen miesinvaasio (n. 5 per vuosi) on paitsi laskenut tilastollisesti merkitse-västi statuslaisten keskimääräistä attraktiivisuut-ta, myös lisännyt todennäköisyyttä siihen, että tämmöiset tervetuliaistekstit kirjoittaa mies.

Älkää siis odotelko kirsikoilta tuoksuvia onnit-telukortteja. Tästä lähtien asiat hoidetaan kylmän käytännöllisesti. Tässä tieteellisesti objektiivisia väittämiä sosiaalipsykologian opiskelusta:

1. Statuksessa on tarjolla tiivis yhteisö. Viini- ja elokuvaillat, bileet sekä muut tapahtumat lisäävät ryhmän koheesiota ja ovat hyviä mahdollisuuk-sia loistaa sosiometrisessä pistepörssissä. Pienessä oppiaineessa suurin osa aktiiviopiske-lijoista tuntee toisensa hyvin, mutta myös yksin kotona istuminen on ainakin tähän asti sallittu. Jälkimmäisen toimintastrategian valitessasi ole

kuitenkin varovainen; me sosiaalipsykologit tun-nemme sosiaalisuuden salat, ja saatat integroitua haluamattasi.

2. et todennäköisesti tylsisty. Tekemistä riittää. Kuuntelit sitten litterointitehtävää suorittaessa-si itsesi ja 90-vuotiaan mummon hidastettua jaarittelua nauhalta keskellä yötä, tai yritit ottaa haltuun 1500-sivuista koealuetta parissa illassa, jossain vaiheessa huokaat iloiten:

3. Sosiaalipsykologian opiskelija kohtaa uusia

haasteita. Viime vuosina opiskelijoiden muodos-tama hallitus on muun muassa ollut muuttamas-sa oppiainevaatimuksia ja järjestänyt paneelikes-kustelun opiskelijamielenterveydestä. Erityisesti hallitukseen liittyminen mahdollistaa asioihin osallistumisen ja uuden luomisen, sekä kartuttaa elintärkeää kokemusta niin järjestötoiminnasta kuin Uuden ylioppilastalon siivoamisestakin.

4. Opiskelu ei rajoitu vain kurssitarjontaan, vaan saatat joutua älyllisesti stimuloiduksi myös vapaa-ajallasi. Noin kerran kuukaudessa kokoon-tuu Kurt Lewinin Hot Air Clubin ylpeä manttelin-perijä, Fresh Air Club (tuttavallisemmin fakki), jon-ka puitteissa on keskusteltu niin onnellisuuden kuin pornonkin syvimmästä olemuksesta. Lisäksi vuosittain järjestetään opintomatka – seuraavana vuorossa on Pietari (anteeksi jo nyt, Pietari).

SosiaalipsykologiaStatus ry

16

Page 17: Aimo Annos 2011

S iinäpä niitä, nimittäin eväitä fukseille. Kyllä näissäkin on pureskeltavaa, vaikkei teesien määrässä ihan Martti Lutherin

lukemiin päästykään.Ja onnittelut nyt kuitenkin, arvoisa pääsyko-

keen läpäissyt tai muita reittejä tänne luovinut. Tervetuloa opiskelemaan sosiaalipsykologiaa!

Sukupuolineutraalisti ja käytännöllisesti teitä rakastaen,

mikko Annala Statuksen varapuheenjohtaja

”Älkää siis odotelko kirsikoilta tuoksuvia

onnittelukortteja. Tästä lähtien asiat hoidetaan kylmän käytännöllisesti.”

17

Page 18: Aimo Annos 2011

S ydämelliset onnittelut, uusi sosiaalityön opiskelija! Olet tehnyt loistavan valinnan. Sosiaalityössä yhdistyvät käytäntö, teoria,

globaali, lokaali, yksilö, yhteisö, yhteiskunta ja ihmisläheisyys – monipuolisempaa oppiainetta et helposti löydä.

Sosiaalityö tutkii ihmisen toimintaa ja joka-päiväistä selviytymistä. Se on kiinnostunut ky-symyksistä, jotka liittyvät mm. lasten asemaan, ikääntymiseen, päihteiden käyttöön, yhteiskun-nan marginaalissa eläviin vähemmistöihin jne. Tutkimusaiheita on lukuisia, sillä sosiaalityössä tarkastelun kohteena on koko ihmiselämän kirjo. Sosiaalityön pyrkimyksenä on luoda tasa-arvoiset edellytykset kaikkien ihmisten osallisuudelle.

Sosiaalityön opiskelu on yhdistelmä teoriaa ja käytännön opintojaksoja. Opiskeluaikanasi tulet istumaan kirjatenteissä, keskustelemaan pienryhmissä, suorittamaan käytännön opintoja eri sosiaalialan sektoreilla ja ehkä kirjoittamaan muutaman esseen ja opintopäiväkirjankin. Mo-nimuotoisuuden vuoksi opinnot eivät tylsistytä vaan muodostavat mielekkään kokonaisuuden.

Joskus sosiaalityö voi tuntua raskaalta, koska tarkastelun alla on monia rankkoja ilmiöitä. Hel-singissä sosiaalityön vahvuutena on oppiaineen sisällä vallitseva keskusteleva ilmapiiri. Opiskelijat voivat rohkeasti mennä juttelemaan henkilö-kunnalle huolistaan ja opiskelijakollegat auttavat myös enemmän kuin mielellään.

Eikä siinä vielä kaikki. Näillä näkymin valmis-

tuessasi sinulla on 100% varmuudella työpaikka. Sosiaalityön opiskelija saa valtiotieteen maisterin tutkinnon myötä pätevyyden toimia akateemi-sessa ammatissa, sosiaalityöntekijänä. Sosiaa-lityöntekijä voi työllistyä eri sektoreille; kunnan sosiaalitoimen lisäksi sosiaalityöntekijä voi toimia mm. järjestöissä, kouluissa tai erilaisissa asiantuntijatehtävissä. Helsingin yliopistossa on otolliset puitteet jatkaa opiskelua sosiaalityön tutkimuksen parissa maisterivaiheen jälkeen, jos on siitä kiinnostunut. Mahdollisuuksia on siis moneen.

S osiaalityön opiskelijoiden ainejärjestö Stydi ry on Valtsikan nuorin ainejärjestö. Sen tarkoituksena on palvella sosiaalityön

opiskelijoita parhaalla mahdollisella tavalla. Stydi pyrkii järjestämään sosiaalityön opiskelijoille mo-nipuolista toimintaa. Suurena haaveena on, että jokaiselle jäsenelle löytyisi jotakin.

Joukostamme löytyy erilaista osaamista ja laaja skaala kiinnostuksen kohteita, jonka vuoksi toiminnasta on mahdollista tehdä värikästä ja kattavaa. Toimintamme koostuu työelämäti-laisuuksista, excursioista, kulttuuririennoista, bileistä ja perushengailusta. Keväällä olimme mukana järjestämässä sosiaalityön tutkimuksen päiviä ja syksyllä 2011 on luvassa mm. Stydin vuosijuhlat sekä kaikenlaista mukavaa niin uusille kuin vanhoille opiskelijoille.

Stydille valitaan vuosittain uusi hallitus. Halli-

SosiaalityöStydi ry

18

Page 19: Aimo Annos 2011

tuspesti tuo opiskeluarkeen mukavaa vastapai-noa, ajanvietettä sekä mahdollisuuden tutustua mahtaviin tyyppeihin. Hallituksen vastuulla on toiminnan ja tapahtumien suunnittelu sekä aine-järjestöarjen pyörittäminen. Hallitus kokoustaa noin joka toinen viikko ja kokouksiin ovat terve-tulleita kaikki järjestön jäsenet. Kokouskutsuja alat saamaan sähköpostiisi, kun olet liittynyt Stydin sähköpostilistalle.

Yksi tärkeä osa-alue Stydin toiminassa on

opiskelijoiden edunvalvonta ja sosiaalityön opis-kelijan näkökulman esiintuominen opetuksen kehittämisessä. Keräämme palautetta jäsenil-tämme ja viemme sen eteenpäin ylemmille tahoille.

Lähde sinäkin rohkeasti mukaan Stydin toimintaan jo opintojesi alussa! Lisätietoja osoitteessa http://blogs.helsinki.fi/stydi-ry, josta löydät myös ohjeet sähköpostilistalle liittymi-sestä.

”Eikä siinä vielä kaikki. Näillä näkymin valmistuessasi sinulla on 100% varmuudella työpaikka.”

19

Page 20: Aimo Annos 2011

V altsikan speksi on interaktiivista mu-siikki- ja tanssinumeroilla höystettyä opiskelijateatteria, joka vuonna 2012

synnytetään 12. kerran. Kahtena viime vuotena Helsingin esitysten lisäksi on tehty myös pieni kiertue suunnaten Turkuun, Tampereelle tai kumpaankin.

Joka syksy noin 50 innokasta harrastajaa ja ensikertalaista lyöttäytyy yhteen ja alkaa valmis-tella helmikuussa ensi-iltansa saavaa esitystä.

Mukaan mahtuu niin näyttelijöitä, tanssijoita, lavastajia, puvustajia kuin tuotantopuolella kun-nostautuvia työmyyriä. Syy siihen, miksi ihmiset haluavat käyttää tällaiseen arvokasta vapaa-aikaansa, on selvä: luvassa on koko tiedekunnan läpi kiirivää mainetta ja kunniaa, uusia ystäviä, mieletöntä yhteishenkeä ja haastavia kokemuk-sia! Tsekkaa viime vuoden produktion sivut osoitteessa www.valtsikanspeksi.com ja seuraa ilmoittelua seuraavan produktion alkamisesta.

Opiskelijateatteri kutsuu

20

Page 21: Aimo Annos 2011

Tässä on fuksipassisi. Sen tarkoitus on yhdessä Aimo Annoksen kanssa auttaa sinua hahmotta-maan tulevan opiskelijayhteisösi keskeisimpiä instituutioita ja toimintamuotoja. Riuhtaise aukea-ma irti jos uskallat!

Alla näet joukon fuksisyksyn tärkeimpiä tapahtumia ja etappeja. Se, miten haluat fuksi-passiasi hyödyntää, on täysin sinusta kiinni. Voit pitää sitä mukanasi ja kiertää rasteja järjestelmäl-lisesti läpi yhdessä fuksitovereidesi kanssa.

Jos onnistut keräämään rastin jokaiseen ruutuun, voit olla varma, ettei ohitsesi ole mennyt

ainuttakaan fuksisyksyn keskeistä tapahtumaa.Vaikka et kaikkialla halua tai ehdi pyöriä,

toimii fuksipassi hyvänä ohjenuorana. Kampus-kartta estää sinua eksymästä – tai ainakin auttaa löytämään mystisen U35:sen.

Käytä passia viimeistään silloin, kun alat ihmettelemään, mitä muuta opiskelijaelämä oikein pystyisikään sinulle tarjoamaan luentojen, kirjatenttien ja työvuorojen tasapainoksi.

Toivottavasti fuksipassi kannustaa sinua osallistumaan ja lähtemään rohkeasti mukaan valtsikan toimintaan!

□ KannuGames

□ Tuutoritapaaminen

□ Liity Kannunvalajiin

□ Liity omaan ainejärjestöön

□ Ainejärjestösi fuksiaiset

□ Kannun fuksisuunnistus

□ Hanki valtsikan laulukirja

□ Kannun fuksisitsit

□ HOPS

□ Osallistu ekskursiolle

□ Pullaperjantai

□ HYY:n edustajistovaalit

□ Tilaa haalarit

□ Kirjoita ainejärjestölehteen

□ Tarjoa vanhemmalle opiskelijalle

□ Tilastotieteen johdantokurssi

□ Ehdota laulua sitseillä

□ Kannuklusterin päivystys

Fuksipassi

Fuksisyksyn 2011 checklist:

Page 22: Aimo Annos 2011

HietalahtiSandviken

Valkosaarensalmi

Sörnäisten satamaSörnäs hamn

-

EIRA

KAMPPIKAMPEN

KATAJANOKKSKATUDDEN

KAIVOPUISTONNSPARKEN

Valkosaari

Luoto

Ryssä

Pikkuluoto

Blekholmen

Klippan

Ryssho

Lillklippan

HögKor

Uudenmaankatu

Lönnrotinkatu

Vauh

titie

Fartvägen

Reijolank

Eteläinen

Rautatiekatu

Lönnrotsg

voaS

Mallask

Vet

Pohj.esplanadi

Et.esplanadi

äVäks

ynt

Mechelininkatu

Industrigatan

Mannerheim

intie

Junatie Tågvägen

LapinlahtiLappviken

FredrikinkatuAlbertinkatu

Eteläranta

Arkadiankatu

Aleksis Kivis gata

Hakan k

Hämeentie

Kaivokatu

Porkalag. Ruoholahdenkatu

Katajanokan-

U Kekko-

sen k

SiltasaarenkU

nioninkatu

gatan

Kanal-

Kanavakatu

Simonk.

Unionsgatan

Unioninkatu

Mal

min

rn

Hietaniemenk

Caloniu

k-

senk

.

Vilhonk

Hakaniemenranta

tu

Tatsavvä

gen

Alpparken

Borgbacken

Brunnsparken

Aurorasjukhuset

Simstadion

Ortodoxabegravnings-

platsen

Hesperia-parken

Ridfälteti Del

sjukhusMaria

Finlandia-huset

Djurgårdenssportplan

Töölönvarikko

Kivelänsairaala

Alppipuisto

Linnanmäki

Kaivopuisto

Hietalah-dentori

Brahen-puisto

Karhu-puisto

Posti

Sen tori

Kam-pintori

Ooppera

Uimastadion

Eläintarhanurheilukenttä

VäinöTannerinkenttä

Kanava-terminaali

Olympia-terminaali

Kauppatori

Katajanokanterminaali

Erottaja

Ortodoksinenhautausmaa

Kallionvirastotalo

Vanha kirk-kopuisto

Finlandia-talo

Jäähalli

Tähti-torninvuori

Hesperianpuisto

Kallionurh kenttä

no

Kisa-halli

Kappeli

Kaupunginpuutarha

Meritul-lin-toriLinja-auto-

asema

Kaupungin-teatteri

Laakson ratsastus-

kenttä

sairaalaMarian

Rauta-tientori

Elielin-aukioAsema-aukio

Eduskun-tatalo

Töölönpallo-kenttä

Hakanie-mentori

Merik Arm

fel t

int

Ehren strömsvägen

Itäinen Puistotie

Kalliolinnant

Temppelikatu

TunturikatuTöölönkatu

VSt oolink

Auror ank

atu

Nervanderin-

i o

Väinämöisenk

ckin k

niuksenk

Mäntymäent

Porvoonkatu

Vesilinnank

Vyökatu

Laivastokatu

Linnankatu

Selkämere nkatu

Sibe iuksenk

Fran

ze'nink at u

Kustaank

Ki nap

orink

Agricol kj Lintulahdenkdenkj

Pitkänsillanran t a

Hanasaarenk

VilhonvuorenkVilh

onvuorenkj

Viborgsg

Kaisani eme nti e

Kaisaniemenranta

siänkatu Vesa

nnonE

Linnunl aulunt i e

Ed

el- feltint

Har ju

katu

Flemi ngsg

Välskärinkatu

Punavuorenk

Karjalan-

Tivoli

tie

ntie

Skeppsgoss

egat

an

inkatu Läkareg

Merimiehenkatu

vapojankatu

ank

Minna

Humalistonkatu

Eino Leinon k

Tahkont ie

Sallink

Ruu-

Hesperiankatu

Hesperiankatu

EteläinenPohjoinen

Sibeliusg

Oksasenk

katu

Kivelänk

Annank

MalminkatuLapinlahdenkatu

Salomonkatu

Bulevardi

Kalevankatu

Abrahamink

Hietalahdenk

Köydenpun. k.

Santakatu

Tulla

ajank

j

Hietasaarenkuja

äine

n Va

ihde

kj

Ratakatu

Kasarmikatu

Korkea-

Tarkk'ampujankvuorenk

JääkärinkPerämiehenk

Sepänkatu

LaivurinkaHuvilakatu

M rikatu

Pietarin- katuNeitsytpolku

VuorimiehenkatuTähtitorninkatu

Keskuskatu

Yliopistonkatu

Vuorik.Fabianinkatu

Liisankatu

Ensi linja

Suon

ionk

Kolmaslinja

Neljäslinja

Agricolank

Alppik

atu

Josafa- tink

Kirstink

Länt Brahenk

Porvoonk

Kotkan

k

katuViipurin-

Elimäenkatu Mänts t

Siuntio

nkInkoo

nkkatu

Kirstinkj

Loviisank

Kaarlenk

Säästöp ranta

drottsgatan

Puist

okatu

Iso Puistotie

laituri

Satam

ak

Luotsi- katu

Rauhankatu

ManeesikMeritullink

Oikok

Kristianink

Tervasaarenkannas

Näkinsilta

Hakaniem

enranta

Lintul

ah-

Vaa- san- katu

Sörn

äiste

nkat

u

atuRoineent

Va

Pa

Katajan

Laiv kjPuolip k

LapinlahdentKalevagatan

Anneg.

Eriksgatan

Bulevarden

Georgsg

Högbergsg

Kaserngatan

Fabiansg.

Bergmansg

Fjärde linjen

linjen

Tredje

Andralinjen

salav

Bjä

Alppikatu

Tork

kel in

katu

Suvi-

lahd

enk

Pääs

ky-

länr

n

IsoRoobertin

katu

Fredriksg

Albertsgatan

Fältskärsgatan

Amiraalink

Ehre

Paavo Nurmen t

P Nurmen kj

aHnnes Kolehma i s

enle

nkki

Vallilantie

Päijänteent

Suva

nnon

t

VanajantieKeuruunt

uhontie

Inarintie

Eerikinkatu

Kirkkokatu

Hylkejänk

Karamzini nkatu

Ankk

urik

Porth

anink

atu

Vääks kj

Peng

erk

atu

Vetehisenkuja

Ru o h olahdenranta

Ehre

Elisabetsg

Kaikukatu

Majakkak

Saukonk

j

öT ölönlahden k

Niht

ikuja

V

knomalle

Savi-lank

katu

atan

r

k

Yjön

a tu

Canthin k

A

Östra

lle'n

Maring

Oulunt

Keitele

ent

Lohja

nt

Vallgårdsv

Päijännev

aF briksgatan

Kana

lkajen

Museokatu

Lutheri nkatu

Kanavarantam

Por est

n

Satamaradank

Kataa

Ham

marskjöldint ie

Laivan-

varustajank

Kapteeninkatu

Toinenlinja

Östersjög

P Roobertink

sulankatu

Tölö-gatan

Sandnäsv

Hie

taka

nnak

sent

Cyg

naeu

ksenk

Kauppiaank

ntie

Borgågatan

Ristikkok

Auro-

ranprt

No

rde

nskiö

ldi n

polku

Mittaaja

nk

uja

Mikonkatu Aleksanterinkatu

Eläinlääkär i nk

Munkki-

saarenkatu

Erottajank

Kais aniem

enka

tu

Telakkakatu

Hietalahd enranta

Laivasillankatu

Wallininkatu

Siltavuorenreuna

BERGHÄLLKALLIO

ÅSHÖJDENALPPIHARJU

KLUUVIGLOET

AlppilaAlphyddan

HarjuÅs

EläintarhaDjurgården

PUNAVUORIRÖDBERGEN

AKA-TÖÖLÖORTRE TÖLÖ

KRUUNUNHAKAKRONOHAGEN

HERMANNIHERMANSTAD

SÖRNÄINENSÖRNÄS

FRÄMRE TÖLÖETU-TÖÖLÖ

SoSu

LinjernaLinjat

SuvilahtiSödervik

ÄSTRA HAMNENLÄNSISATAMA

ULLANLINNAULRIKASGORG

KAARTIN-KAUPUNKI

1 Olivia (U)2 Valtsikan päärakennus, U37 (U)3 Kuppala4 Soc&Kom (U)5 Valtsikan kirjasto eli Klix, U356 Metsätalo, U40 (U)7 Topelia, U38 (U)8 Opiskelijakirjasto9 Aleksandria, F26

10 Porthania (U)11 Kansalliskirjasto (U)12 Hallintorakennus13 Päärakennus eli PR, F33 (U)14 Uusi ylioppilastalo & Kannuklusteri15 Arkku (taloustieteilijöille)16 Hanken17 KauppakorkeakouluU UniCafe A Alko

A

A

A

Helsingin keskustakampus

U14

1517

16

« OTAniemi

Page 23: Aimo Annos 2011

HietalahtiSandviken

Valkosaarensalmi

Sörnäisten satamaSörnäs hamn

-

EIRA

KAMPPIKAMPEN

KATAJANOKKSKATUDDEN

KAIVOPUISTONNSPARKEN

Valkosaari

Luoto

Ryssä

Pikkuluoto

Blekholmen

Klippan

Ryssho

Lillklippan

HögKor

Uudenmaankatu

Lönnrotinkatu

Vauh

titie

Fartvägen

Reijolank

Eteläinen

Rautatiekatu

Lönnrotsg

voaS

Mallask

Vet

Pohj.esplanadi

Et.esplanadi

äVäks

ynt

Mechelininkatu

Industrigatan

Mannerheim

intie

Junatie Tågvägen

LapinlahtiLappviken

FredrikinkatuAlbertinkatu

Eteläranta

Arkadiankatu

Aleksis Kivis gata

Hakan k

Hämeentie

Kaivokatu

Porkalag. Ruoholahdenkatu

Katajanokan-

U Kekko-

sen k

SiltasaarenkU

nioninkatu

gatan

Kanal-

Kanavakatu

Simonk.

Unionsgatan

Unioninkatu

Mal

min

rn

Hietaniemenk

Caloniu

k-

senk

.

Vilhonk

Hakaniemenranta

tu

Tatsavvä

gen

Alpparken

Borgbacken

Brunnsparken

Aurorasjukhuset

Simstadion

Ortodoxabegravnings-

platsen

Hesperia-parken

Ridfälteti Del

sjukhusMaria

Finlandia-huset

Djurgårdenssportplan

Töölönvarikko

Kivelänsairaala

Alppipuisto

Linnanmäki

Kaivopuisto

Hietalah-dentori

Brahen-puisto

Karhu-puisto

Posti

Sen tori

Kam-pintori

Ooppera

Uimastadion

Eläintarhanurheilukenttä

VäinöTannerinkenttä

Kanava-terminaali

Olympia-terminaali

Kauppatori

Katajanokanterminaali

Erottaja

Ortodoksinenhautausmaa

Kallionvirastotalo

Vanha kirk-kopuisto

Finlandia-talo

Jäähalli

Tähti-torninvuori

Hesperianpuisto

Kallionurh kenttä

no

Kisa-halli

Kappeli

Kaupunginpuutarha

Meritul-lin-toriLinja-auto-

asema

Kaupungin-teatteri

Laakson ratsastus-

kenttä

sairaalaMarian

Rauta-tientori

Elielin-aukioAsema-aukio

Eduskun-tatalo

Töölönpallo-kenttä

Hakanie-mentori

Merik Arm

fel t

int

Ehren strömsvägen

Itäinen Puistotie

Kalliolinnant

Temppelikatu

Tunturikatu

Töölönkatu

VSt oolink

Auror ank

atu

Nervanderin-

i o

Väinämöisenk

ckin k

niuksenk

Mäntymäent

Porvoonkatu

Vesilinnank

Vyökatu

Laivastokatu

Linnankatu

Selkämere nkatu

Sibe iuksenk

Fran

ze'nink at u

Kustaank

Ki nap

orink

Agricol kj Lintulahdenkdenkj

Pitkänsillanran t a

Hanasaarenk

VilhonvuorenkVilh

onvuorenkj

Viborgsg

Kaisani eme nti e

Kaisaniemenranta

siänkatu Vesa

nnonE

Linnunl aulunt i e

Ed

el- feltint

Har ju

katu

Flemi ngsg

Välskärinkatu

Punavuorenk

Karjalan-

Tivoli

tie

ntie

Skeppsgoss

egat

aninkatu Läkareg

Merimiehenkatu

vapojankatu

ank

Minna

Humalistonkatu

Eino Leinon k

Tahkont ie

Sallink

Ruu-

Hesperiankatu

Hesperiankatu

EteläinenPohjoinen

Sibeliusg

Oksasenk

katu

Kivelänk

Annank

MalminkatuLapinlahdenkatu

Salomonkatu

Bulevardi

Kalevankatu

Abrahamink

Hietalahdenk

Köydenpun. k.

Santakatu

Tulla

ajank

j

Hietasaarenkuja

äine

n Va

ihde

kj

Ratakatu

Kasarmikatu

Korkea-

Tarkk'ampujankvuorenk

JääkärinkPerämiehenk

Sepänkatu

LaivurinkaHuvilakatu

M rikatu

Pietarin- katuNeitsytpolku

VuorimiehenkatuTähtitorninkatu

Keskuskatu

Yliopistonkatu

Vuorik.Fabianinkatu

Liisankatu

Ensi linja

Suon

ionk

Kolmaslinja

Neljäslinja

Agricolank

Alppik

atu

Josafa- tink

Kirstink

Länt Brahenk

Porvoonk

Kotkan

k

katuViipurin-

Elimäenkatu Mänts t

Siuntio

nkInkoo

nkkatu

Kirstinkj

Loviisank

Kaarlenk

Säästöp ranta

drottsgatan

Puist

okatu

Iso Puistotie

laituri

Satam

ak

Luotsi- katu

Rauhankatu

ManeesikMeritullink

Oikok

Kristianink

Tervasaarenkannas

Näkinsilta

Hakaniem

enranta

Lintul

ah-

Vaa- san- katu

Sörn

äiste

nkat

u

atu

Roineent

Va

Pa

Katajan

Laiv kjPuolip k

LapinlahdentKalevagatan

Anneg.

Eriksgatan

Bulevarden

Georgsg

Högbergsg

Kaserngatan

Fabiansg.

Bergmansg

Fjärde linjen

linjen

Tredje

Andralinjen

salav

Bjä

Alppikatu

Tork

kel in

katu

Suvi-

lahd

enk

Pääs

ky-

länr

n

IsoRoobertin

katu

Fredriksg

Albertsgatan

Fältskärsgatan

Amiraalink

Ehre

Paavo Nurmen t

P Nurmen kj

aHnnes Kolehma i s

enle

nkki

Vallilantie

Päijänteent

Suva

nnon

t

VanajantieKeuruunt

uhontie

Inarintie

Eerikinkatu

Kirkkokatu

Hylkejänk

Karamzini nkatu

Ankk

urik

Porth

anink

atu

Vääks kj

Peng

erk

atu

Vetehisenkuja

Ru o h olahdenranta

Ehre

Elisabetsg

Kaikukatu

Majakkak

Saukonk

j

öT ölönlahden kNi

htiku

ja

V

knomalle

Savi-lank

katu

atan

r

k

Yjön

a tu

Canthin kA

Östra

lle'n

Maring

Oulunt

Keitele

ent

Lohja

nt

Vallgårdsv

Päijännev

aF briksgatan

Kana

lkajen

Museokatu

Lutheri nkatu

Kanavarantam

Por est

n

Satamaradank

Kataa

Ham

marskjöldint ie

Laivan-

varustajank

Kapteeninkatu

Toinenlinja

Östersjög

P Roobertink

sulankatu

Tölö-gatan

Sandnäsv

Hie

taka

nnak

sent

Cyg

naeu

ksenk

Kauppiaank

ntie

Borgågatan

Ristikkok

Auro-

ranprt

No

rde

nskiö

ldi n

polku

Mittaaja

nk

uja

Mikonkatu Aleksanterinkatu

Eläinlääkär i nk

Munkki-

saarenkatu

Erottajank

Kais aniem

enka

tu

Telakkakatu

Hietalahd enranta

Laivasillankatu

Wallininkatu

Siltavuorenreuna

BERGHÄLLKALLIO

ÅSHÖJDENALPPIHARJU

KLUUVIGLOET

AlppilaAlphyddan

HarjuÅs

EläintarhaDjurgården

PUNAVUORIRÖDBERGEN

AKA-TÖÖLÖORTRE TÖLÖ

KRUUNUNHAKAKRONOHAGEN

HERMANNIHERMANSTAD

SÖRNÄINENSÖRNÄS

FRÄMRE TÖLÖETU-TÖÖLÖ

SoSu

LinjernaLinjat

SuvilahtiSödervik

ÄSTRA HAMNENLÄNSISATAMA

ULLANLINNAULRIKASGORG

KAARTIN-KAUPUNKI

A

A

A

A

A

1

2

4

3

6

78

9

10 11

1312

5

TAiK »

venäjä »

TUKhOLmA »

Page 24: Aimo Annos 2011

26.8

.27

.8.

Kan

nu

Gam

es

Suo

men

linna

ssa

klo

14

28.8

.

29.8

.30

.8.

Orie

ntoi

va v

iikko

alk

aa

31.8

.1.

9.2.

9.3.

9.4.

9.

5.9.

Kan

nu

nka

ataj

aise

t

Kupp

alan

pih

alla

klo

14

6.9.

7.9.

8.9.

Fuks

isu

un

nis

tus

9.9.

10.9

.11

.9.

12.9

.13

.9.

14.9

.Fu

ksir

iste

ily

15.9

.16

.9.

17.9

.18

.9.

23.9

.24

.9.

25.9

.

30.9

.Fu

ksis

itsi

t I

1.10

.Fu

ksis

itsi

t II

2.10

.

LOP

PU

VU

Od

en

AIK

An

A

•Fu

ksito

imik

unta

an h

akem

inen

•A

inej

ärje

stöj

en f

uksi

-ilto

ja

•K

V-si

tsej

ä va

ihta

reid

en k

anss

a

•E

ksku

rsio

ita

•Ti

edek

unna

n ha

llint

ovaa

lit

•H

YY:

n ed

usta

jisto

vaal

it

•P

ikku

joul

usits

it

•K

annu

nval

ajie

n va

alik

okou

s

Ke

äLL

ä 2

012

•La

skia

inen

•Va

ppu

•K

annu

suun

nist

us

•N

eppi

sska

bat

•Vu

osiju

hlat

valt

sik

an

ta

pa

htu

ma

ka

len

teri

Syks

y 20

11

Page 25: Aimo Annos 2011

K oska olet nyt valtsikalainen, olet lämpimästi tervetullut osallistumaan kaikkien valtsikalaisten yhteisen lehden,

Tutkaimen, tekemiseen! Suosittelen täydestä sydämestäni, että tartut tilaisuuteen, sillä...

1. tutkain on laatulehti

Arvostettu ja pitkät perinteet omaava, Kannun-valajat ry:n vuodesta 1964 alkaen julkaisema Tutkain edustaa opiskelijajournalismin terävintä kärkeä. Tutkain on pelkästään 2000-luvulla palkit-tu useaan otteeseen HYY:n parhaana ainejärjes-tölehtenä.

2. tutkaimen toimittajana edistät

menestymistäsi valtiotieteilijänä

Yksi menestyvän valtiotieteilijän tärkeimmistä taidoista on kyky ilmaista ajatuksensa tehokkaas-ti ja mielenkiintoisesti myös tekstimuodossa ja siten vaikuttaa ympäristöönsä.

Jokainen Tutkaimen toimittaja saa halu-tessaan omistautunutta ohjausta artikkeleiden suunnittelemiseen ja tekemiseen, eikä myöskään palautteen merkitystä kirjoitustaitojen kehit-tymisen kannalta unohdeta. Tutkain järjestää kirjoittajilleen ja kuvaajilleen myös koulutusiltoja ja ekskursioita entisten tutkainlaisten, nykyisten alan menestyvien ammattilaisten avustuksella. 3. tutkainta tehdessäsi tutustut

luoviin ja inspiroiviin ihmisiin

Tutkaimen toimittajana tai kuvaajana pääset tutustumaan uusiin, mielenkiintoisiin ihmisiin.

Lehden suunnit-telukokouksissa, koulutusilloissa ja ekskursioilla tapaat myös muiden kuin oman ainejärjes-tön opiskelijoita sekä alan ammat-tilaisia.

Lisäksi haastattelujen tekeminen Tutkaimeen on helppo väylä päästä tapaamaan esimerkiksi mielenkiintoisia ja arvostettuja yhteis-kuntamme vaikuttajia.

miten pääset mukaan?

Kiinnosti sinua sitten kirjoittaminen, kuvittaminen tai valokuvaaminen, tule syksyn ensimmäiseen ideointikokoukseen! Kokouksen ajankohdasta ja muista lehteen liittyvistä tilaisuuksista ilmoi-tetaan Kannunvalajien sähköpostilistalla sekä Tutkaimen Facebook-sivuilla.

Tule myös rohkeasti juttelemaan minun ja toimituspäällikköidemme kanssa kampuksella tai Valtsikan kekkereissä! Tunnistusapua löydät lehden numerosta 1/11 (www.issuu.com/tutkain). Sähköpostitse meidät tavoittaa osoitteesta [email protected]

Syksyllä nähdään!tiina Liukkonen

Tutkaimen päätoimittaja

Liity opiskelijajournalismin kärkijoukkoon!

Opiskelijaleipäjonossa

VTM vs.MASSA-TUTKINNOT

ONKOPUOLUEILLAEROJA?

YKSITIEDEKUNTA13 lehteä

Tutkain1/2011

kaikkien valtsikalaisten lehti

25

Page 26: Aimo Annos 2011

M itä on sosio-logia? Tähän kysymykseen

sosiologian opiskelija usein törmää. Yleinen yh-teiskuntatiede? Empirian ja teorian suloinen liitto? Kysymykseen ei taida olla kaiken selventävää vastausta ja hyvä näin. Sosiologia on yhtä monita-soinen kuin sen tutkimus-kohdekin. Modernin yh-teiskunnan ilmiöt kaikessa moninaisuudessaan ovat sosiologien mielenkiinnon kohteena.

Pohjimmiltaan sosio-logian tutkimuskohde on sosiaalinen. Sosiaalinen löytyy niin yhteiskun-tajärjestelmistä, organisaatioista, yhteisöistä kuin yksilöiden välisestä vuorovaikutuksestakin. Sosiologia etsii yleistä yksityisessä. Se pyrkii pal-jastamaan sosiaalisen kanssakäymisen lainalai-suuksia ja yksilön toiminnan taustalla vaikuttavia yhteiskuntarakenteita. Sosiologia kyseenalaistaa tutun, itsestään selvän ja annetun, joten sillä on kriittistä voimaa. Sosiologia vapauttaa ihmiset urautuneista ajatusmaailmoistaan. Sosiologian opiskelija voi tieteenalan monipuolisuuden ja laa-juuden vuoksi valita sivuaineekseen lähes mitä

tahansa. Samasta syystä sosiologia on ihq valinta myös sivuaineeksi tieteenalasta riippumatta.

Työelämässä mahdollisuudet ovat yhtä moni-puoliset kuin opiskelijan kyky käyttää sosiologista mielikuvitusta. Työelämälle sosiologia tarjoaa ymmärrystä ja monikärkisyyttä, rohkeutta tehdä asioita toisin. Sosiologisen ajattelun kautta oppii hahmottamaan kokonaisuuksia ja paikantamaan toiminnan epäkohtia. Sosiologeja on töissä niin valtionhallinnossa, yksityisellä sektorilla kuin jär-jestöissä. Tutkijanurakin on mahdollisuus, johon oppiaineessamme kannustetaan.

SosiologiaKontakti ry

26

Page 27: Aimo Annos 2011

S osiologian opiskelijat ovat nuorekasta, fiksua ja ja eläväis-

tä väkeä, joita kiinnostaa yhteiskunta, sivistys, kulttuuri, taide, musiikki ja hyvät bileet. Meillä on paljon yhteistä. Siispä teemme asioita yhdessä.

Kontakti ry on kehys, jonka puitteissa yhdessä te-keminen mahdollistuu. Kon-takti on löyhän muodollinen ylioppilaskunnan yhdistys, joka tulee lihaksi Kontakti-lehdessä, lukematto-missa bileissä, teatterireissuissa, lukupiireissä, väittelyissä ja kahvihetkissä. Samalla valvomme opiskelijoiden etua sosiologian oppiaineessa, valtiotieteellisessä tiedekunnassa, yliopistolla, yliopiston järjestöjen piirissä ja maailmalla. Päävastuu toiminnan pyörittämisestä on halli-tuksella, mutta bileitä, ekskursioita ja lukupiirejä

ovat järjestämässä kaikki kontaktilaiset.

1960-luvulla Kontakti oli muiden järjestöjen kanssa etunenässä vaati-massa lisää opintorahaa ja marxilaista opetusta. 2000-luvulla radikalismin kuohut ovat hiipuneet. Joidenkin mielestä niistä on päästy eroon, toisten mielestä niistä on jouduttu luopumaan. Vuoden 2011 Kontakti ei ole poliittinen

järjestö, mutta mielipiteitä jäsenistöltämme löy-tyy suuntaan jos toiseenkin. Jotta elämä ei olisi vain yhteiskuntaa, on rentoutusta haettu niin mökkireissulta, Paskan musan festareilta kuin peittoamalla lehtori petankissa. Mitä tahansa keksitkin, Kontakti mahdollistaa sen tekemisen sosiologien kanssa, sillä sosiologit tekevät sen ryhmässä.

Kontakti – 50 vuotta taistelua anomiaa vastaan.

27

Page 28: Aimo Annos 2011

T alous- ja sosiaalihistorian opiskelijat ry ajaa tasolaisten pää- ja sivuaineopiskelijoi-den asiaa niin laitoksella, tiedekunnassa,

yliopistossa kuin koko universumissa. Ainejär-jestömme pientä kokoa kompensoikin toimin-nan aktiivisuus, monipuolisuus ja lämpimyys. Kynnys niin hallitustoimintaan kuin mihin tahansa tasolaiseen tapahtumaan osallistumiseen ei ole siis suuri.

Ainejärjestötoiminta jakaantuu viralliseen ja vähemmän viralliseen puoleen. Tärkein tehtä-vämme on opiskelijoiden edunvalvonta, johon suurena osana kuuluu kanssakäynti laitoksemme henkilökunnan kanssa. Koko valtsikan käydessä läpi nyt laitosmyllerrystä ei monikaan vanha tapahtuma varmaan aivan samanlaisena pysy, mutta Taso pyrkii pitämään kontaktin tiiviinä henkilökuntaan monella areenalla. Kukapa nyt ei haluaisi päästä välillä potkimaan palloa, juomaan s(k)umppia ja linjaamaan opintoja omien proffien-sa kanssa?

Epävirallisempi osuus koostuu lukemattomis-ta eri tapahtumista, joista suurin osa toteutetaan yhdessä Polhon (Poliittisen historian opiskelijat ry) kanssa. Fuksi-etuliitteisiä rientoja riittää niin, että tutoria hirvittää. Syys- ja kevätmatkat ovat vuodesta toiseen legendaarisia, lisäksi lukuisat sitsit, ekskursiot, kulttuuritapahtumat ja urheilu-puuhat pitävät huolta siitä, että tasolaisilla riittää mahdollisuuksia nauttia opiskelutovereidensa ihanasta seurasta. Vuoden huipentavat Tason synttärit eivät myöskään jätä ketään kylmäksi. Pidit sitten baletista tai baarissa räyhäämisestä, niin Tason tapahtumista löytyy varmasti jotain myös juuri sinulle.

Talous- ja sosiaalihistoriaTaso ry

”Kukapa nyt ei haluaisi päästä

välillä potkimaan palloa, juomaan

s(k)umppia ja linjaamaan opintoja

omien proffiensa kanssa?”

”Ilman Tasoa ei olisi rakkautta eikä totuutta.”- eräs Polhon puheenjohtaja

28

Page 29: Aimo Annos 2011

Ellet ole tyytyväinen, niin paras tapa vaikuttaa on hakeutua hallitukseen ja järjestää itsesi näköinen tapahtuma. Jos siltikin jää ahdistamaan tai luovuutesi ei tarpeeksi pääse esille, niin timanttinen lehtemme Irtolainen tarjoaa kanavan niin maailmaa syleilevien runojen kuin veitsenterävän kritiikin julkaisuun.

Vaikka Tasossa onkin lumoavaa sakkia, emme tyydy kiehnäämään pelkästään keskenämme. Varsinkin ensimmäisenä vuonna fuksi ei välttämättä pysty erottamaan itseään Polhon tulokkaista: on vain kollektiivinen yhis, yhteiskuntahistorian opiskelijat. Toinen tärkeä yhteistyötaho ovat muut yliopistomme historia-aineiden opiskelijat, joihin tutustuu vuoden mit-taan erilaisissa suunnistuksissa, seminaareissa ja pöytäjuhlissa. Eikä ne muutkaan valtsikalaiset kovin pahoja ole – kokeile vaikka!

29

Page 30: Aimo Annos 2011

S iinä missä muutkin valtiotieteet, myös taloustiede (ent. kansantaloustiede) tutkii yksilön ja yhteisön suhdetta, erityisesti

ihmisten valintoja ja niiden synnyttämiä erilaisia kehityskulkuja etsien lainmukaisuuksia ja kehittä-en teorioita ja malleja. Maailmassa tehdään joka päivä suuria, kokonaisia kansakuntia koskevia päätöksiä taloustieteellisen tiedon pohjalta – tai ilman sitä.

Yhteiskuntatieteisiin taloustiede tuo taloudellisen ulottuvuuden, mui-den tieteiden ravitessa sitä ripauk-sella inhimillistä todellisuutta. Onkin rikastuttavaa, että matemaattiseen mallintamiseen perustuva tieteemme elää ja hengittää samaa ilmaa kuin muun tiedekunnan yhteiskuntatie-teellisen kirjo. Tämä mahdollistaa yhä uusia näkökulmia ja tutkimuskohteita.

Oli aloittelevan opiskelijan kiinnos-tus sitten globaalin talouden viimeai-kaisessa kehityksessä, kehitysmaiden taloustieteessä, rahoitusteoriassa tai jossakin täysin villissä taloustieteilijöiden röyhkeästi itselleen omimassa tutkimuksen haarassa, löytää opiskelija varmasti itseään kiinnostavat opintokokonaisuudet. Tutkinnon laajuus korostuu opiskelujen rakennetta tutkailtaessa. Taloustie-teen kurssien lisäksi opiskellaan laajat sivuaineet matematiikkaa ja tilastotiedettä.

A rkadiankadun Economicumin suojissa laitoksen henkilökunnan ja vierailevien luennoitsijoiden monipuoliset oppitunnit

vievät kohti akateemista elämää, johon tuovat oman lisänsä sidosryhmien kuten VATT:in, HECER:in ja Kansantaloudellisen yhdistyksen tapahtumat.

Opiskelijain ja laitoksen välisenä monasti tärkeänä linkkinä toimii opis-kelijayhteisö ja sen toimintaa tukeva ja etuja valvova, tänä vuonna 52 vuotta täyttävä ainejärjestö Kansantaloustie-teen opiskelijat ry (KTTO). Jälkimmäinen järjestää paitsi konkreettisen diskursiivi-sen vertaislähiopetuksen mielenkiintoi-simmasta aiheista, myös huippuluokan rentoutumista.

Valtsikan ja koko yliopiston aktiivi-simpiin ainejärjestöihin kuuluva KTTO rakentaa ”kansiksen” opiskelijoiden keskuuteen yhteisöllistä kasvua ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kansantalo-

ustieteen opiskelijaan ei ole harvinaista törmätä valtsikan suurissa yhteistapahtumista ja omaakin toimintaa riittää moneksi vapaaillaksi.

Viime vuoden toiminnan kirjo koostui niin matkustelusta, kulttuurista, mökkeilystä, toogabileistä, huikeista vuosijuhlista, lukuisista sitseistä ja urheilusta, muun muassa kesäkorik-sesta. KTTO:n kautta on helppo tutustua myös

TaloustiedeKTTO ry

30

Page 31: Aimo Annos 2011

vaihto-opiskelijoihin – kansan-taloustieteen laitoksemme on kansainvälisesti tunnettu ja koko yliopiston suosituimpia vaihtokohteita. Opiskelu on ennen kaikkea matka. Mat-kanteko vaatii hyvän porukan, hyvän oppaan ja hyvät kengät. Se antaa paljon, mutta vaatii aina pientä riskinottoa ja uskal-lusta. Onnitellen uskallustasi tähän seikkailuun toivotan KTTO:n hallituksen puolesta hyvää alkavaa opiskeluvuotta – ja orastavan opiskelijaelämän ensiaskeleita.

”Jälkimmäinen järjestää paitsi konkreettisen diskursiivisen

vertaislähiopetuksen mielenkiintoisimmasta

aiheista, myös huippuluokan rentoutumista.”

31

Page 32: Aimo Annos 2011

M oodin kunnniakkaana tarkoituksena on koota yhteen tilastotieteen opiskelijat. Kun opiskelijat ovat koossa, on Moodi

pitämän huolta siitä, että ahkeralta opiskelulta jäävä vapaa-aika ei kulu peukkuja pyöritellen, vaan iloisessa seurassa ja hyvässä hengessä muiden tilastolaisten kanssa. Moodi myös tarjoaa loistavan tilaisuuden tutustua ja olla yhteydessä muihinkin kuin tilastotieteen opiskelijoihin. Se-kalaiseen sak-kiimme mahtuu monenlaista hajontakuvion vääntäjää, joten samaistami-nen yleisiin stereotypioihin on mahdotonta – niin erilaisista lähtökohdista ja kiinnostuksista tilastolle päästään.

Moodiin alla toimii lukuinen joukko erilaisia vapaa-ajan kerhoja, joiden tarkoitus on eliminoida opiskelijoiden viimeisetkin luppoajan rippeet. Kovassa huudossa on MoPPI – eli MOodin PöytäPeli-Ilta – jota järjestää Moodilaisten nimel-tä mainitsematon ännännen vuoden opiskelijale-genda. MoPPIssa tutustutaan tiukan empiirisesti, jäsenkuntansa toiveista mitä erilaisimpiin pelei-hin. Milloin perinteisten Muuttuvien labyrinttien, milloin vähemman perinteisten kapakkakorttipeli-

en taruakin ihmeellisempään maailmaan. MoViE puolestaan tarjoilee jäsenistölleen moninaisia elokuvaelämyksiä. Genre vaihtelee laidasta laitaan: tarjolla on varmoja populaarihittejä, mutta toisaalta indie-elokuvan rakastetuimmat klassi-kotkaan eivät jää vieraiksi.

Jottei vapaa-aika rajoittuisi kuitenkaan pelkään istuskeluun, on Moodilla myös omat kerhonsa niin polttopalloon (MoPo), sählyyn

(Kurtosis) kuin sulkapalloon (MoSu).

”Virallisen” kerhotoimin-nan lisäksi laatuaikaa moodilaisten kanssa pääsee viettämään useissa vä-

hemmän jäsennellyissä merkeissä, esimerkiksi viikoittaisella pallopelivuorolla. Moodin porukalla voi käydä myös elokuvissa, juhlimassa viikon-loppuina, tai vaikka piknikillä Suomenlinnassa. Meritunnelmaa on luvassa joka syksy Moodin fuksiristeilyn nimellä, ja pikkujoulukauden kuuma huipentuma on Moodin jokavuotiset pikkujoulut, jonka ohjelmasta ovat vastanneet fuksit.

Opintojen piirissä Moodi pitää yllä yhteyksiä virallisiin tahoihin. Ilmeisimpänä esimerkkinä Suomen Tilastokeskus, jonne järjestetään excur-

TilastotiedeMoodi ry

” Moodilaisten innokkaasta seurasta pääsevät myös

nauttimaan niin vakuutusalan kuin lääkeyritysten tahot.”

32

Page 33: Aimo Annos 2011

sioita säännöllisin väliajoin. Moodilaisten innokkaasta seurasta pääsevät myös nauttimaan niin vakuutus-alan kuin lääkeyritysten tahot. Myös muiden yliopistojen tilastolaisiin ol-laan yhteydessä, seuraavia yhteisiä iltamia odotetaan jo jännityksellä.

Kun syksyllä uskaltau-dut mukaan tuutoreidesi matkaan, et voi välttyä Moodin vaikutuspiiriltä elämässäsi. Kuitenkin tätä riemukasta kokemusta odotellessasi voit tutustua Moodiin nappaamalla esimerkiksi valtsikan kirjastolta (Unioninkatu 35) uusimman Tyyppiarvon, Moodin uljaan äänenkantajan. Tyyppiarvo on Moodilaisten itse alusta loppuun tuottama, neljä kertaa vuodessa ilmestyvä tilastotieteilijöiden äänitorvi. Toinen vakoilukanava Moodiin on ainejärjestömme nettisivut (http://blogs.helsinki.fi/moodi-ry), joilta voit käydä stalkkaamassa syksysi ohjelmaa ja seuraa.

Juha Lehtiranta Moodin yritys- ja tutorvastaava

33

Page 34: Aimo Annos 2011

Y hteiskuntapolitiikan tutkimuskohteena ovat ennen kaikkea moderni hyvin-vointivaltio ja sen toimintaedellytykset

nykyajan markkinavetoisessa yhteiskunnassa. Tieteenalana yhteiskuntapolitiikka on hyvin laaja-alainen ja monitieteinen. Se yhdistää teoriaa ja käytäntöä ja tarjoaa monia erikoistumismah-dollisuuksia. Näitä ovat muun muassa kaupun-kitutkimus, ympäristöpolitiikka ja vanhenemisen tutkimus, joista voi suorittaa myös erilliset sivuai-nekokonaisuudet. Yhteiskunnallisessa keskuste-

lussa ja poliittisessa päätöksenteossa yhteiskun-tapoliittinen näkökulma on usein välttämätön. Valitse yhteiskuntapolitiikka, jos haluat toimia kriittisenä asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan eri aloilla Suomessa tai maailmalla niin julkisella, yksityisellä kuin kolmannellakin sektorilla.

S tigma on yhteiskun-tapolitiikan opiske-lijoiden ja samalla

myös tiedekuntamme vanhin ainejärjestö. Tämän arvok-kaan statuksen saattelemana Stigma tukee ponnekkaasti opiskelijoitaan yliopistomaail-man kiemuroissa.

Uusien opiskelijoiden kannattaa heti tulla mukaan toimintaamme nauttimaan yhteisestä toveruudesta ja sen suomista iloista, kuten Stigman järjestämistä tapah-tumista. Stigman toiminta on verrattain monipuolista ja sen yhtenä päätavoittee-

YhteiskuntapolitiikkaStigma ry

”Vanha ruumishuone on mitä inspiroivin tila esimerkiksi

tenttiin lukemiseen tai kahvin

juomiseen.”

Mitä on hyvinvointi?Kenen tehtävä on huolehtia ihmisten hyvinvoinnista?Miten yhteiskunnan muutokset vaikuttavat ihmisten arkielämään ja elämäntapoihin?Kumpi on kovempi, Anthony vai Ulrich?

34

Page 35: Aimo Annos 2011

na on tutustua ihmisiin, olla yhdessä ja pitää hauskaa. Stigma myös ajaa opiskelijoille tärkeitä asioita eteenpäin ja välittää heidän toiveitaan ylemmille tahoille. Ison osan toiminnastamme muodostavat erilaiset juhlat, kuten esimerkiksi synttärisitsit, kesäjuhlat sekä yleinen hassuttelu.

Vuosittain valittava hallitus pitää huolen opiskelijoiden hyvinvoinnista ja viihdyttämisestä, ja kahden viikon välein pidettäviin hallituksen kokouksiin ovat kaikki tervetulleita.

Onnenamme on omistaa yhteinen kerhotila Roomis, joka sijaitsee entisen laitoksemme kel-larissa. Vanha ruumishuone on mitä inspiroivin tila esimerkiksi tenttiin lukemiseen tai kahvin juomiseen. Lisäksi lehtemme Kajahdus toimii opiskelijoiden yhteisenä julkaisuna. Stigma pyrkii järjestämään opiskelijoidensa toiveiden mukaan mahdollisimman monipuolista ja vaih-televaa ohjelmaa. Toimintaamme kuuluu bileitä, urheilua, kahvittelua ja Helsingin yöelämään tutustumista. Juhlien, ekskursioiden ja retkien lisäksi vuoden kohokohtia on esimerkiksi oppiai-neen yhteinen kevätjuhla henkilökunnan kanssa.

Koska laitoksemme opiskelijat ovat pe-rinteisesti hyvin työorientoituneita ja ammat-titaitoisia, Stigma pyrkii luomaan yhteyksiä työnantajiin työelämätilaisuuksia ja vierailuja järjestämällä. Vanhemmat opiskelijat johdattavat fukseja mielellään kohti auvoisaa opiskelijaelä-mää, jota toisinaan myös rappioksi kutsutaan.

Tervetuloa!

35

Page 36: Aimo Annos 2011

T ervetuloa valtio-oppineiden joukkoon uusi opiskelija! Teit tempun, josta voit olla ylpeä. Vaikein osuus on nyt taatusti

osaltasi takana ja voit alkaa nauttia opiskelija-elämästä kaikkine puolineen. Ainejärjestömme hallitus, tuutorit sekä vanhemmat opiskelijat pyrkivät tekemään parhaansa, jotta opiskelu-urasi alkaisi mahdollisimman luontevasti. Olet tehnyt valinnan, jota et tule katumaan.

Pääsykoepänttäyksen koettuasi tulet huo-maamaan, että ensimmäiseen opiskeluvuoteen kuuluvat perusopinnot ovat mansikoiden poimin-taa. Ensimmäisessä periodissa alkaa valtio-opin johdantokurssi, jolla luodaan yleiskatsaus alan tutkimuskenttään sekä eri linjoihin. Toisen periodin kurssilla puolestaan käsitellään Suomen poliittista järjestelmää seminaarimuotoisesti ja Euroopan unionia perinteisellä luentokurssilla. Erityisesti seminaarista saa eniten irti osallistu-malla aktiivisesti keskusteluun sekä kommen-

toimalla muiden näkemyksiä. Samalla myös valtiotieteilijän tärkeät taidot, esiintyminen sekä asioiden julkinen esittäminen, kehittyvät.

Kevään aloittaa poliittisen ajattelun perus-teet -kurssi, jolla legendaarinen Bärre koettelee opiskelijoiden poliittisen filosofian tuntemusta. Luvassa on valtava lisä yleissivistykseen, jonka jälleen kerran voi maksimoida aktiivisella osallis-tumisella kurssityöskentelyyn. Kevään päättää linjakohtainen kurssi.

Ensimmäisenä opiskeluvuotena on kuitenkin erityisen tärkeää pitää huoli myös sosiaalisesta kanssakäymisestä. Käy bileissä, illanvietoissa, sitseillä sekä erilaisissa urheilu- ja kulttuurita-pahtumissa. Ennen kaikkea, tee opiskelustasi mukavaa! Paina mieleesi kolme kirjainta, joita et unohda enää koskaan: V, O, O…

valtio-oppiVOO ry

”Matkailun saralla ei riitä pelkkä Itämeri, ja ensi joulukuussa VOO suuntaakin Peruun.”

36

Page 37: Aimo Annos 2011

V altio-opin opiskelijat ry on kaikkien valtio-opin pääaineopiskelijoiden suuri ja kaunis järjestö. VOO:n toiminnan

tavaramerkkinä on loistava yhteishenki ja ilon kyyneleet. Jäseneksi voi liittyä fuksikirjeessä olevalla paperilla laittamalla rastin ruutuun. Tee se! Seuraavaksi vähän esimakua VOO:sta.

Kulttuuritoiminnassa on ollut edustettuina useat eri kulttuurin tasot. Vuosien saatossa on kehitelty keskustelutilaisuuksia ja teatterikäyn-tejä. Bändimme Voo Against the Machine ja VOO Fighters ovat pitäneet huolen siitä, ettei kaupallinen bilemusiikki pääse unohtumaan juhlien jatkoilta. Ainejärjestömme lehti Policy puolestaan ilmestyy neljä kertaa vuodessa tarjoten mahdollisuu-den kaikille halukkaille kehittää tai etsiä journalistin taitojaan. Matkailun saralla VOO:lle ei riitä pelkkä Itämeri, ja ensi joulukuus-sa VOO suuntaakin Peruun.

Hengen ravinnon lisäksi VOO tarjoaa myös ruumiillisia haastei-ta. FC Jormat on jo vuosia pitä-nyt yllä valtio-opin opiskelijoiden mainetta yliopistojalkapallossa. Lenkkikerho kokoontuu tarvitta-essa, eikä saa unohtaa VOO:n karvaita salibandytappioita.

Fuksisyksy on perinteisesti ollut vauhdikas. VOO:n fuksiaiset,

fuksiristeily ja fuksisauna tarjoavat mahdollisuu-den legendojen syntyyn ja parhaiden tanssiliik-keittesi esittelyyn. Saatat jopa tavata ties kuinka monennen vuoden opiskelijoita, jotka eivät suostu valmistumaan. Koko valtsikahan sen tietää: VOO:n jamit, ne parhaat jamit!

VOO:n yhteydessä toimivat myös alajärjes-töt VOO Civil Society Task Force, VOO Kapital ja VOO Entertainment. CSTFssä voit parantaa maailmaa, Kapitalissa päästää kapitalistisi valloil-leen tai voit lähteä mukaan Entertainmentin toimintaan ja järjestää hillittömiä bileitä. Ole aktiivinen, osallistu ja tutustu. Aloita vaikka osoitteesta www.voo.fi

Pian nähdään!

37

Page 38: Aimo Annos 2011

T ervetuloa medialainen! Olet nyt osa Helsingin yliopiston Valtiotieteellisen tiedekunnan Sosiaalitieteiden laitoksen

viestinnän oppiainetta. Nimihirviöstä huolimatta oppiaineen tehtävä on yksinkertainen: viestin-nän tutkimuksen ja opetuksen tavoitteena on ymmärtää viestinnän ilmiöitä osana yhteiskuntaa ja kulttuuria. Mutta senhän sinä jo tiesitkin.

Oppiaineen kurssit koostuvat monipuolisesti esimerkiksi oppihistoriasta, joukkoviestinnäs-tä, yhteisöviestinnästä, verkkoviestinnästä ja kaikesta siltä väliltä. Monista kursseista on myös valittavana joko joukkoviestintä- tai organisaatio-

viestintäpainotteinen versio. Valinnanvaraa on muutenkin suhteellisen paljon – etenkin sivuai-neiden kohdalla. Senkin ehkä jo tiesit.

Et kuitenkaan kenties tiennyt sitä, että tänä lukuvuonna opintojensa kanssa hukassa ovat uusien fuksien lisäksi myös vanhemmat opiskeli-jat. Syksyllä 2011 voimaan astuva opintouudistus aiheuttaa harmaita hiuksia niin opiskelijoille kuin oppiaineen henkilökunnallekin.

Älä kuitenkaan huoli! Fuksit autetaan heti syksyn alussa orientointiviikolla opintojen alkuun ja oppiaineen rakastava ja huolehtiva ilmapiiri takaa sen, että vertaistukea on saatavilla myös

myöhemmin. Vastauksia elä-män suuriin kysymyksiin voit etsiä niin oppiaineen käytäviltä (Unioninkatu 37:ssä) kuin kaik-kitietäviltä tutoreilta ja muilta vanhemmilta opiskelijoilta.

Medialaiset ovat valloit-taneet tasaisesti myös muut keskustakampuksen toimipis-teet. Lounas- ja kahviseuraa löytyy siis takuuvarmasti ainakin Porthaniasta, Metsäta-lolta, päärakennukselta, Klixiltä (Valtiotieteellisen tiedekunnan kirjasto) ja etenkin Svenska social- och kommunalhögsko-lanilta. Hymyillään siis kun tavataan!

viestintäMedia ry

38

Page 39: Aimo Annos 2011

P arahin fuksi. Medioituminenhan tarkoitti Niemisen ja Pantin mukaan yhteis-kunnallista tilannetta, jossa tietomme,

ymmärryksemme, elämyksemme ja arkitotuu-temme rakentuvat paljolti median välityksellä. Viestinnän fuksille ymmärrystä ja elämyksiä ei tarjoa pelkkä media, vaan kenties sitä suurempi voima – Media ry.

Viestinnän opiske-lijoiden yhdistys Media on kaikkien Helsingin yliopistossa viestintää pääaineenaan opiskelevien oma ainejärjestö. Media ry ja viestinnän tutorit pitävät yhdessä huolta siitä, että jokainen fuksi saa arvoi-sensa vastaanoton. Siinä missä tutorit tutustuttavat fuksit opiskeluympäris-töön, Media ry pyrkii tarjoamaan monipuolisen ja helposti lähestyttävän opiskelijayhteisön uu-sille viestinnän opiskelijoille. Media ry:n jäsenet kutsuvat itseään ”medialaisiksi” ja myös muut Valtsikan opiskelijat tuntevat viestinnän opiskeli-jat ”medialaisina”.

Media ry näkyy ja kuuluu viestinnän opiske-lijoiden keskuudessa. Sen repertuaariin kuuluvat säännöllisesti erilaisten (ikimuistoisten) juhlien järjestäminen, yritysvierailut ja kulttuuritapahtu-

mat. Vuosittain toteutetaan myös mökkireissu, ulkomaanmatka sekä vierailuja suomalaisiin opiskelijakaupunkeihin ja -tapahtumiin. Media ry:n monipuolinen, mutta lähinnä palloiluun keskittyvä urheiluseura Unioninkadun Messiaat jää harvoin ilman menestystä.

Yhtenä tärkeimmistä tehtävistä Media ry:llä on toimia Valtsikan Sosiaalitieteiden laitoksen ja viestinnän oppiaineen sisällä – opiskelijoiden ää-nitorvena mahdollisimman lähellä päätöksentekoa. Media ry:n hallitus käsittää tällä hetkellä 13 viestin-nän opiskelijaa erilaisissa tehtävissä.

Groteski on Helsingin yliopiston viestinnän opis-kelijoiden lehti. Groteski sisältää sisäpiirin vitsejä, hassuttelua, ajatuksia,

vuodatusta ja valitusta. Groteski pakenee määrittelyjä ja ilmestyy erikoisiin aikoihin, neljä kertaa vuodessa. Groteskia johdetaan tällä hetkellä neljän päätoimittajan voimin, mutta kirjoittamaan pääsee kuka tahansa innostunut ja deadlineja kunnioittava viestinnän opiskelija.

Tutustu Mediaan, tutustu itseesi ja ennen kaikkea tutustu järjestömme uusiin verkkosivui-hin osoitteessa www.mediary.fi

Media ry ja Groteski. Aina seuranasi (halusit tai et).

39

Page 40: Aimo Annos 2011

AImO AnnOS

Fuksipostituksen mukana tuleva lehti, joka ohjas-taa kohti upeaa yliopistouraa valtsikassa, ja jota olet juuri tällä hetkellä lukemassa.

AIneJäRJeStöt

Opiskelijoista koostuva yhdistys, joka kokoaa yhteen oman pääaineen opiskelijat. Ainejärjestöt järjestävät kaikenlaista toimintaa erilaisista eks-kursioista riehakkaisiin juhliin. Tarkoituksena on piristää opiskelijoiden elämää. Toiminta on kaikille vapaata, joten rohkeasti mukaan!

ALASAUnA

Uuden ylioppilastalon kellarissa sijaitseva sau-natila, jossa järjestetään illanistujaisia ja Alinan bileiden jatkoja.

ALeKSAndRIA

...eli Allu, Fabianinkadulla sijaitseva oppimiskes-kus hulppeine ATK-tiloineen. Täällä (kuten myös valtsikan kellarin ATK-luokissa) voit opiskella vuo-rokauden ympäri magneettiavaimen avulla. Tulee opiskelujen edetessä valitettavankin tutuksi.

ALInA

Uudella sijaitseva, kaikkien järjestöjen käytössä oleva suosittu bilesali, jossa järjestetään sitsejä, vuosijuhlien jatkoja ja ihan perusbileitä. Alinan tanssilattia tyhjenee vasta aamun sarastaessa.

deKAAnI

Tiedekunnan toiminnanjohtaja, “rouva rehtori” ja valvoja, myös tiedekuntaneuvoston puheenjohta-ja. Kauden 2010–2013 dekaani on Liisa Laakso.

dOmmA

Domus Academica, sijaitsee Helsingin Kampissa. Dommalta löydät bileitä, opiskelija-asuntoja sekä kattoterassi- ja saunatila Sivistyksen.

edARI

Helsingin Yliopiston Ylioppilaskunnan (HYY:n) edustajisto, joka koostuu eri tiedekuntien opis-kelijoista.

eKSKURSIO

...eli excu. Virallinen vierailu jonnekin, yleensä oman oppiaineen instituutioon. Tule, älä peru!

FUKSISUUnnIStUS

Initiaatiomeno, jossa pääset tutustumaan fuksi-tovereihisi sekä vanhoihin opiskelijoihin. Siellä löydät itsesi tekemästä mitä kummallisimpia juttuja keskustakampuksella.

FUKSItOImIKUntA

Opintojen alussa valittava eri ainejärjestöjen fukseista koostuva elin, jossa voit aloittaa valt-sikalaisuuden vauhdikkaasti verkostoitumalla. Fuksitoimikunta järjestää fukseille tapahtumia ja hankkii valtsikalaisille haalarit. Fuksitoimikun-nassa voit tutustua ainejärjestötoimintaan heti alkusyksystä. Hae rohkeasti mukaan!

HAALARIt

Korkealaatuinen kura-asu, joka suojaa sinua tuulelta, viimalta ja tuiskulta niin elämäsi myötä- kuin vastoinkäymisissä. Muistuttaa akateemista boheemia työläisjuuristaan. Valtsikassa meillä on kirkkaanpunaiset haalarit.

Fuksin sanasto A–K

40

Page 41: Aimo Annos 2011

HALLItUS

Porukka, joka ajaa sinun asiaasi. Koostuu opis-kelijoista, joista jokainen on tietty ”-vastaava”. Etuliitteestä voi päätellä millä elämänalueella hän jäsenkunnan hyvinvointia edistää. Jokaisella ainejärjestöllä on oma hallituksensa.

HALLIntO

Yliopiston hallintorakennus, pääkkärin uuden puolen sisäänkäyntiä vastapäätä. Kellarissa mai-nio kuntosali ja muita urheilumahdollisuuksia.

HYY

Helsingin yliopiston ylioppilaskunta. Ajaa opiske-lijan etua ja tukee ainejärjestöjä niin rahallisesti kuin tilallisesti.

IdAn SAUnA

Pohjois-Haagassa sijaitseva saunatila, jossa järjestetään erilaisia illanviettoja. Idalla on myös uima-allas, joten varaudu vesileikkeihin.

KAAPeLInVALAJAt

Kannunvalajien oma sähköpostilista, jossa tie-dotetaan kaikesta opiskeluun ja opiskelijan vapaa-aikaan liittyvästä. Tuutori neuvoo liittymisestä tarkemmin.

KAnnU GAmeS

Vuoden ensimmäinen tapahtuma, jossa fuksien on mahdollista tutustua toisiinsa ja vanhempiin opiskelijoihin leikkimielisten kilpailujen merkeis-sä. Järjestetään 27.8.2011 Suomenlinnassa.

KAnnUKLUSteRI

Kannunvalajien omat tilat, joissa järjestetään juhlia, kokouksia ja muuta toimintaa. Toimii valtsi-kalaisten olohuoneena. Tiloissa järjestetään myös viikoittaista päivystystä. Se kokoaa valtsikalaisia yhteen nauttimaan kahvista tai teestä keskellä

päivää. Tilat sijaitsevat Uudella ylioppilastalolla 3. kerroksessa.

KAnnUnKAAtAJAISet

Tiedekunnan sisäpihalla järjestettävä livemusii-killa höystetty tilaisuus. Järjestetään yliopiston avajaiskarnevaalipäivänä.

KAnnUnVALAJA

Henkilö, joka harjoittaa poliittista spekulointia; sinä, minä, kaikki me yhdessä. Yksinkertaisesti sanottuna valtsikan opiskelija.

KAnnUnVALAJAt RY

Yhdistys, joka on seisonut järkkymättömänä puolestamme jo vuodesta 1945! Valtsikan tiedekuntajärjestö eli ns. valtsikan ainejärjestöjen kattojärjestö.

KAnnUStIn OY

Kannunvalajat ry:n omistama firma, joka on tullut tutuksi monelle laadukkaiden valmennuskurssien järjestäjänä ja joka tuottaa uusien jäsenien lisäksi myös hieman taskurahaa toimintaamme.

KLIxI

Valtsikan kirjasto ja aulatila (Unioninkatu 35), joka on saanut nimensä legendaarisesta kahviauto-maatista nimeltä Klix. Vaikka Klix on korvautunut läpikapitalisoitumisen seurauksena virvokeauto-maatilla, on nimi säilynyt. Yleinen hengauspaikka, jossa voi rentoutua ahkeran opiskelun tiimellyk-sessä.

KUPPALA

Tiedekunnan tiloissa sijaitseva järjestötila. Nimi juontaa juurensa Unioninkatu 37 sairaala-aikoihin, jolloin tila toimi yliopistollisen keskussairaalan iho- ja sukupuolitautien klinikkana. Hyppykuppaa ei ole kuitenkaan havaittu Kuppalan sohvilta.

41

Page 42: Aimo Annos 2011

LAItOSJOHtORYHmä

Molemmilla laitoksilla toimiva, henkilökunnasta ja opiskelijoista koostuva, monenlaisista asioista päättävä elin. Jos haluat parantaa laitostasi, ota yhteys opiskelijaedustajaasi. Hänen kauttaan voit saada asian edistymään kätevästi.

metSIS

Metsätalo eli U40. Löytyy valtsikan kirjastoa vastapäätä. Luentoja sekä UniCafe.

nePPISSKAbAt

Toukokuussa Suomenlinnassa järjestettävä, joka vuosi tiukkaakin tiukemmaksi osoittautuva neppi-sautokilpailu. Tiimin voi koota kuka tahansa.

OLIVIA

Siltavuorenpenkereellä sijaitseva yliopiston raken-nus. Luentoja sekä UniCafe.

OOdI

Weboodissa voit sähköisesti valvoa ja seurata kaikkea opintoihisi liittyvää. Weboodissa myös ilmoittaudutaan kursseille ja tentteihin.

OPIntOPISte

...eli noppa, joita olisi tarkoitus opiskellessa keräillä. Kursseja suorittaessa saa tietyn määrän noppia. Yhden opintopisteen pitäisi vastata 27 tunnin työmäärää, ainakin noin periaatteessa.

OPISKeLIJAKIRJAStO

Aleksandrian vierestä löytyvä kirjastojen kingi, josta löydät opuksen kuin opuksen.

PORtSU

...eli Porthania. Runsaasti luentosaleja, jumppaa, oikislaisia, rekrytointipalveluja, UniCafe yms. Sijaitsee Yliopistokadulla hallintoa vastapäätä.

PULLAPeRJAntAI

Kannunvalajien hallitus leipoo ja tarjoilee ilmaista pullaa jäsenilleen perjantain ratoksi noin kerran kuussa. Ilmoitetaan kaapelinvalajissa.

PääKKäRI

Yliopiston päärakennus, lyhenne PR. Jotta asia olisi mahdollisimman epäselvä, on rakennuk-sessa uusi (Fabianinkatu) ja vanha (Unioninkatu) puoli. Juhlasaleja, luentoja, UniCafe ja yliopiston opintotoimisto.

SILLIS

...eli silliaamiainen. Vietetään perinteisesti ainakin vappuaamuna Ullanlinnanmäellä sekä vuosijuh-lien jälkeisenä päivänä. Syömistä, juomista ja yhteistä toipumista.

SItSIt

Akateemiset pöytäjuhlat. Istutaan pöydissä, syö-dään, juodaan ja tärkeimpänä kaikista lauletaan juomalauluja. Valtsikan sitseillä yleensä pukeudu-taan astetta fiinimmin kuin arkena. Sitseillä voi olla teema, joka heijastuu myös pukeutumiseen.

Yhtenä tärkeänä elementtinä sitseillä toimii valtsikan punainen laulukirja, Valtsika veisaa, johon voit kerätä tervehdyksiä pöytäseurueel-tasi. Paras tapa päästä sisään sitsikulttuuriin on osallistua syksyn fuksisitseille.

Fuksin sanasto L–Ä

42

Page 43: Aimo Annos 2011

SneLLmAnIA

Valtsikan päärakennus, josta löytyy UniCafe, ATK-luokka, tiedekunnan hallinto ja useiden oppiai-neiden tilat. Lyhenne U37 viittaa tähän rakennuk-seen, osoite siis Unioninkatu 37 (sisäpiha).

SPeKSI

Über-super-hyper-mahtava valtsikan oma musiik-kinäytelmä, joka luodaan ja tehdään alusta asti itse, omin voimin. Mukaan voi lähteä kuka vaan näyttelemään, laulamaan, tanssimaan, lavasta-maan, maskeeraamaan yms. Ensimmäisestä kokoontumisesta syksyllä tiedotetaan erikseen kaapelinvalajissa.

tIedeKUntAtenttI

...eli tedari, lauantaisin vietettävä ilojuhla, eri-näisten kirjatenttien tenttimispäivä. Joka lauantai ei voi tenttiä mitä tahansa. Pääaineilla on omat tenttipäivänsä noin kerran kuukaudessa.

tIedeKUntAneUVOStO

Tiedekunnan korkeimman tason päätöselin, jonka puheenjohtajana toimii dekaani Liisa Laakso. Neuvostossa on opiskelijoilla viisi edus-tajaa varajäsenineen.

tUtKAIn

Kannunvalajien laadukas ja aina mielenkiintoinen lehti. Päätoimittajana toimii vuonna 2011 Tiina Liukkonen. Sana on vapaa kaikille, joten lähde mukaan kirjoittamaan ja kuvaamaan!

tUtOR

...eli tuutori on se tyyppi, joka auttaa käytännön asioissa opiskelun alkuvaiheissa ja näyttää kaikki ne paikat, jotka tarvitsee tietää ollakseen mukana piireissä. Tuutorilta voi kysyä mitä vain. Siis ihan mitä vain. Kokeile vaikka.

UnIcAFe

Opiskelijat halvalla ruokkiva lafka, jossa annoksilla on mitä mielikuvituksellisimpia nimiä. ”Soijaa soijassa”, ”kylmä kikhernekastike” ja moni muu!

UUSI

Vanhan vieressä sijaitseva Uusi ylioppilastalo, josta löytyy mm. HYY:n keskustoimisto, Alina-sali ja Kannuklusteri.

VALtSIKA tAI VALtSIKKA

Valtiotieteellinen tiedekunta. Kumpikin muoto sallittu. Isolla tai pienellä alkukirjaimella.

VAPPU

Vuoden suurin ulkojuhla niin valtsikalaisille kuin muillekin. Vapun virallinen osuus alkaa Havis Amandan patsaan lakituksella ja jatkuu Kuppalan sisäpihan iltajuhlilla, joissa musiikki soi ja juoma virtaa. Seuraavana aamuna suunnataan Ullanlin-nanmäelle seuraamaan ylioppilaiden vappujuhlaa ja kilistelemään skumppaa piknik-hengessä.

VUOSIJUHLAt

...eli vujut, fiini ja elegantti juhlapäivä, jolloin juhli-taan järjestön vuosipäivää viinin, laulun ja tanssin merkeissä. Kyseessä on oikeasti hienot iltapu-kujuhlat, joissa kuullaan juhlapuheita, nostellaan maljoja, nautitaan erinomaisesta illallisesta ja hienostuneesta seurasta.

WAnHA

Vanha ylioppilastalo, jossa on mukava kuppila, ravintola sekä baari. Täällä järjestetään monen-moisia tapahtumia opiskelijoille.

äänenKAnnAttAJAt

Valtsikan oma kuoro, johon kuka tahansa saa liittyä. Sen löytäminen tosin voi olla hankalaa.

43

Page 44: Aimo Annos 2011