Top Banner
Achillea millefolium Coada șoricelului
74

Achillea millefolium

Dec 08, 2015

Download

Documents

plante medicinale
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Achillea millefolium

Achillea millefoliumCoada șoricelului

Page 2: Achillea millefolium
Page 3: Achillea millefolium

Coada șoricelului (Achillea millefolium) este o plantă erbacee, perenă, din familia Asteraceae, cu frunze penate, păroase și flori albe sau trandafirii, originară din Europa și din vestul Asiei. Este întâlnită din câmpie până în regiunile subalpine.

Page 4: Achillea millefolium

Achillea millefolium. Numele vine de la grecescul Achilleia, nume dat în cinstea eroului Achilles, care , învăţând arta tămăduirii bolilor de la centaurul Chiron, a folosit această plantă pentru tămăduirea rănilor lui Telephos şi a altor războinici.

Page 5: Achillea millefolium

Cuvântul millefolium este format din cuvintele latine mille=o mie şi folium=frunze referindu-se la frunzele sale subdivizate în mai multe lacinii.

Page 6: Achillea millefolium

Se poate vedea pe pajisti, prin fanete, pe marginile raurilor si ale paraielor, pe langa drumurile de tara si in locurile virane, fiind intalnita din campie si pana in zona montana inalta.

Page 7: Achillea millefolium

In functie de zona geografica, popular i se mai spune si alunele, bradasel, ciuresica, crestatea, cravalnic, garva, iarba-oilor, iarba-soriceilor, iarba-stranutatoare, prisnel, rotatele-albe, sorocina, tata-forfotici.

Page 8: Achillea millefolium

Clasificare științifică

• Regn: Plantae

• Încrengătură: Magnoliophyta

• Clasă: Magnoliopsida

• Ordin: Asterales

• Familie: Asteraceae

• Gen: Achillea

• Specie: millefolium

• Nume binomial - Achillea millefolium

Page 9: Achillea millefolium
Page 10: Achillea millefolium

Caractere de recunoaştere

Page 11: Achillea millefolium

Planta: Specie ierboasă perenă, înaltă de 20-80 cm; partea subterană: rizom lignificat, oblic sau orizontal, cu stoloni subterani;

Page 12: Achillea millefolium

Tulpini aeriene: de două categorii: tulpini florifere groase pînă la 0,5 cm ramificate terminal, foliate, cu internodii lungi şi păroase terminate cu inflorescenţe mici şi tulpini sterile cu internodii scurte, purtînd numai frunze;

Page 13: Achillea millefolium
Page 14: Achillea millefolium
Page 15: Achillea millefolium

Frunze: dispuse altern, lanceolate, pînă la 30 cm lungime şi 1-4 cm lăţime, cele bazale şi de 8 cm în medie, cele tulpinale de 2-3 ori penat sectate cu lacinii foarte înguste; se recunosc uşor după frunzele penat sectate, glabre sau păroase, cu lacinii netede, uniform distribuite, cele terminale îngust sau liniar lanceolate.

Page 16: Achillea millefolium
Page 17: Achillea millefolium
Page 18: Achillea millefolium

Flori dispuse în corimburi compuse din peste 100 antodiiovoide, lungi de 4-6 mm, cu involucru din bractee păroase; la fiecare antodiu sînt 5-6 flori radiale albe cu corola cu 3 lobi, femele şi cea 20 flori tubuloase, hermafrodite, cu corola cu 5 dinţi, 5 stamine concrescute şi ovar inferior;

Page 19: Achillea millefolium
Page 20: Achillea millefolium
Page 21: Achillea millefolium
Page 22: Achillea millefolium
Page 23: Achillea millefolium

Antodiile numeroase, alungit ovoide, cu foliole involucrale verzi-gălbui sînt uneori îngust şi bruniu marginate. Florile marginale sînt albe, uneori rozee, cu ligule obovate. Mirosul slab aromat, gustul amar, uşor sărat, astringent.

Page 24: Achillea millefolium

Fruct: achenă alungită (cca. 2 mm), grosime 0,2-0,4 mm.

Page 25: Achillea millefolium

Înfloreşte în masă în lunile VI-IX (exemplare izolate pînă la sfîrşitul toamnei).

Page 26: Achillea millefolium

Materia primă

Page 27: Achillea millefolium

Herba Millefolii - părţile aeriene cu inflorescenţe dispuse pe o tulpină de cel mult 20 cm, provenind de la speciile A. millefolium L. , A. collina Beker, A. pannonica Scheele A. critmifolia W.etK. şi A. stricta Sch., ce se recoltează de multe ori împreună;

Page 28: Achillea millefolium

Se recoltează şi numai inflorescenţele - Flores Millefolii.

Page 29: Achillea millefolium

Ecologie şi răspîndire

Page 30: Achillea millefolium

Plantă cu amplitudine ecologică foarte largă, fiind răspîndită atît în locuri însorite cît şi umbrite din zona de şes pînă în cea montană, în întreaga ţară, prin fîneţe, poieni, margini de păduri, drumuri şi căi ferate, cu predilecţie pe soluri nisipoase uşoare.

Page 31: Achillea millefolium

Se recomandă să se valorifice planta din zonele mai joase şi mai sudice, unde sintetizează o cantitate mai mare de uleiuri eterice. Zonare pentru cultură: zone favorabile sînt Cîmpia Bărăganului, Cîmpia Dobrogei, Cîmpia Burnazului, Cîmpia Olteniei (judeţele Dolj şi Olt), Cîmpia Timişului.

Page 32: Achillea millefolium

Tehnologia de cultură

Page 33: Achillea millefolium

Fiind o plantă perenă şi cu conţinut bogat în ulei esenţial, se recomandă ca terenul pe care urmează să se cultive Coada şoricelului să fie 2-3 ani cultivat cu plante prăsitoare, după care terenul se va menţine curat de buruieni în tot timpul anului. Nu se recomandă să revină pe acelaşi loc decît după 4-5 ani, deoarece se înmulţesc mult bolile şi dăunătorii care diminuează mult producţia.

Page 34: Achillea millefolium

Atît producţia de flori cît şi aceea de părţi de plantă înflorită este simţitor îmbunătăţită datorită îngrăşămintelor naturale sau chimice, în special cele fosfatice şi azotoase.

Page 35: Achillea millefolium

Cantităţile necesare se administrează în funcţie de fertilitatea naturală a solului, planta premergătoare şi nivelul agrotehnic.

Page 36: Achillea millefolium

Îngrăşămintele naturale nu se recomandă a fi încorporate direct, ci la planta premergătoare. Cantitatea necesară este 10-15 t/ha.

Page 37: Achillea millefolium

Îngrăşămintele cu fosfor la înfiinţarea culturii sînt în general la nivelul a 50-60 kg /ha s.a., iar cele cu azot de 70-80 kg /ha s.a. Îngrăşămintele fosfatice se încorporează odată cu executarea arăturii, iar cele azotoase în două epoci şi anume: jumătate la pregătirea patului germinativ şi jumătate la 35-40 zile de la răsărire.

Page 38: Achillea millefolium

În anul III şi IV de cultură, printre rînduri, toamna, se încorporează 15-20 kg/ha s.a. îngrăşăminte fosfatice şi anual primăvara la prima praşilă cîte 10-15 kg/ha s.a. îngrăşăminte azotoase.

Page 39: Achillea millefolium

Pentru reuşita deplină a culturii, terenul trebuie pregătit grădinăreşte; astfel, după recoltarea plantei premergătoare se execută o arătură de 25-30 cm.

Page 40: Achillea millefolium

Concomitent cu arătura se execută discuirea şi grăparea energică a solului în aşa fel încît acesta să fie bine mărunţit.

Page 41: Achillea millefolium

Ultima lucrare înainte de semănat este tăvălugitul care se execută în funcţie de umiditatea din sol.

Page 42: Achillea millefolium

Cel mai potrivit mod de înmulţire este semănatul direct în cîmp, în pragul iernii.

Page 43: Achillea millefolium

Distanţa optimă de semănat este de 50 cm între rînduri, iar pe rînd 12-15 cm, astfel că la m2 vor fi în medie 12-16 fire.

Page 44: Achillea millefolium

Adîncimea de semănat nu trebuie să depăşească 0,5 cm datorită dimensiunilor mici ale seminţelor (la 1 g intră 7408 seminţe, iar greutatea medie a 1000 seminţe este de 0,135 g). Semănatul se execută cu semănătoarea Saxonia, SU-29, SUP-21 pentru seminţe mici.

Page 45: Achillea millefolium

Cantitatea de sămînţă la hectar este de 3 kg cu o puritate de 90%, germinaţia 70% şi umiditatea maximă 13%.

Page 46: Achillea millefolium

Reglarea semănătorii trebuie făcută corect pentru a asigura uniformitatea, adîncimea de semănat şi densitatea.

Page 47: Achillea millefolium

Seminţele germinează în sol în 45 - 60 zile, iar primele 2 frunze adevrărate apar la 7-9 zile de la germinare.

Page 48: Achillea millefolium

Ca lucrări de întreţinere se execută două praşile manuale şi tot atîtea mecanice, în funcţie de starea de îmburuienare a terenului.

Page 49: Achillea millefolium

Răritul se execută cînd plantele au 5-8 cm înălţime şi se lasă o distanţă de 12-15 cm între plante pe rînd.

Page 50: Achillea millefolium

Cultura poate fi menţinută timp de 4-5 ani, rărindu-se după necesitate la 10-15 cm pentru a preveni alungirea exagerată a tulpinilor, cît şi pentru a evita în felul acesta culcarea tulpinilor sub acţiunea unor ploi torenţiale sau a vînturilor puternice.

Page 51: Achillea millefolium

Numărul optim de plante la m2 fiind de 12-16, iernarea plantelor se va face după o cosire la înălţimea de 10-15 cm.

Page 52: Achillea millefolium

Recoltarea inflorescenţelor se începe în momentul în care majoritatea florilor sînt complet deschise, de preferinţă spre sfîrşitul înfloririi în zile senine, după orele 10 (intre orele 12-14 conţinutul în azulen este maxim).

Page 53: Achillea millefolium

Florile se taie de la locul unde începe să se ramifice inflorescenţele. La acelaşi moment optim de recoltare se execută şi tăierea plantei în lungime de max. 20 cm măsurată de la vîrf în jos, aceasta cînd se cere în mod special Herba Miilefolii.

Page 54: Achillea millefolium

Plantele vor înflori din nou şi permit o nouă recoltare de inflorescenţe sau de plantă întreagă în luna septembrie.

Page 55: Achillea millefolium

La prima recoltă se poate obţine o producţie medie de 600-700 kg /ha inflorescenţe uscate sau de 1000-1500 kg/ha plante cu inflorescenţe, iar la a doua recoltă se obţin 300-350 kg /ha inflorescenţe sau 500-700 kg /ha plantă cu inflorescenţe.

Page 56: Achillea millefolium

Recoltarea produsului din flora spontană: Se face cu secera sau cosorul, începînd din mai pînă în septembrie, în aceleaşi condiţii ca la cultură.

Page 57: Achillea millefolium

Compoziţie chimică

Page 58: Achillea millefolium

Părţile aeriene recoltate la înflorire şi uscate ale plantei conţin 0,10-0,40% ulei volatil, iar inflorescenţele pînă la 0,50%.

Page 59: Achillea millefolium

Din unele zone ale ţării s-au recoltat probe de inflorescenţe care uscate în condiţii naturale, la aer, au avut un conţinut de pînă la 0,80% ulei volatil bogat în camazulen. Randamentul în producţia curentă este de cea 0,20% ulei volatil obţinut din materia primă uscată corespunzător.

Page 60: Achillea millefolium

Randamentul în producţia curentă este de cea 0,20% ulei volatil obţinut din materia primă uscată corespunzător.

Page 61: Achillea millefolium

Uleiul volatil conţine 8-10% compuşi triterpenici monociclici, precum şi triterpene biciclice, ca: d-α-pinen, 1-borneol, trionă, cariofilen, alte sesquiterpene şi alcooli sescviterpenici, acid salicilic, formic, acetic, izovalerianic şi camazulen.

Page 62: Achillea millefolium

Conţinutul în camazulen variază între 0,01 şi 0,10% în inflorescenţe, iar în uleiul volatil între 20 şi 30%. Prin selecţie s-au obţinut în ţara noastră inflorescenţe conţinînd 0,52% ulei volatil cu 81% camazulen, iar în părţile aeriene 0,23-0,25 % ulei volatil (respectiv 20,8-30,7% camazulen).

Page 63: Achillea millefolium

Conţinutul în camazulen diferă în funcţie de specie, momentul înfloririi, caracterul individual, modul de uscare, depozitare etc.

Page 64: Achillea millefolium

Pe lîngă ulei volatii, părţile aeriene ale plantei conţin o substanţă amară de natură glico-alcaloidică (după unii glicozid cianogenetic) achileină, tanin (cca. 3%), acid aconitic, asparagină, colină, acid ascorbic (cca. 0,30%) în frunzele uscate, ulei gras (cca. 2%) format din acizii linoleic, oleic, miristic, palmitic şi gliceride ale acestor acizi, alcool cerilic liber şi sub formă de acetat, rezine (cca. 0,6%) un glicozid benzaldehidcianhidrinic, săruri de magneziu etc.

Page 65: Achillea millefolium

Acţiune farmacodinamică - utilizări terapeutice

Page 66: Achillea millefolium

Cercetările ştiinţifice din ultimele trei decenii au demonstrat că achileină reduce timpul de coagulare a sîngelui, măreşte pînă la 4 ori cantitatea de bilă secretată şi reduce tensiunea arterială probabil datorită conţinutului în colină.

Page 67: Achillea millefolium

Datorită componentelor din uleiul volatil şi în special camazulenului are proprietăţi antiinflamatorii, uşor antiseptice şi protectoare împotriva radiaţiilor, epitelizante.

Page 68: Achillea millefolium

Extractele eterice de frunze şi flori au acţiune antibiotică în timp ce extractele apoase sînt inactive.

Page 69: Achillea millefolium

Părţile aeriene ale plantei, în special inflorescenţele recoltate în plină epocă de înflorire, pot înlocui muşeţelul ca sursă de azulen. În medicina populară are cele mai variate întrebuinţări: tonic-stomahic amar, antihemoragic în special în metroragii şi hemoroizi, antispastic, cicatrizant, antiinflamator etc.

Page 70: Achillea millefolium

În fitoterapia modernă această specie se utilizează în special ca tonic-amar în anorexii, în special la convalescenţi, deoarece prin gustul amar imprimat de achileină creşte pe cale reflex-condiţionată apetitul.

Page 71: Achillea millefolium
Page 72: Achillea millefolium

Tot datorită acestei substanţe care reduce timpul de coagulare a sîngelui se obţin rezultate bune în afecţiuni hemoroidale diminuînd totodată congestia, usucă secreţia şi are proprietăţi dezinfectante şi calmante. În menoragii şi alte hemoragii durata de acţiune hemostatică este de 1-2 ore.

Page 73: Achillea millefolium
Page 74: Achillea millefolium

Intră în compoziţia ceaiurilor: antiastmatic, anticolitic, contra colicilor nr. 2, gastric şi gastric nr. 2, hepatic nr. 2, diuretic nr. 3 şi laxativ antihemoroidal.