Top Banner
.858/8§ 0$57 &80$ )<$7, .858§
14

.858/8§ 0$57 &80$ )

Aug 31, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: .858/8§ 0$57 &80$ )
Page 2: .858/8§ 0$57 &80$ )

2 CUMA, 27 MART 2020 GÜNCEL

Korona virüs ted--

-

--

-

--

---

da bulunmaya karar veren

-hibinin bir haf-

--

--

-

-

--

--

-

HAYIRSEVER İŞ İNSANI AHMET GÖKŞİN, PASVAK’I UNUTMADI

-

-

-

-

KONUK KALEM

-

A

lper P

arlak

Serk

an Ç

akal

brah

im Al

ayon

t

eCnk

Bak

r

Ozan

Aka

kça

Mus

tafa

Aca

r

Fatm

a Tun

çer

Meh

met

Ünle

r

Gürk

an G

ök

Cans

u Kara

cık ya

zıcı

Zafe

r Güv

enç

Muha

mmet

Karaç

ay

Ufuk

Kar

agöz

Mülay

im Ce

ngiz

Yasin

Gült

ekin

Ferh

at S

olkol

Gam

ze O

ktay

AT.lp

Düz

göre

n

Leve

nt K

arco

lu

Feda

yi Or

uc

--

--

---

--

---

-

--

---

“MÜŞTERİ ÜRÜNE TEMAS ETMEYECEK”

-

--

-

--

--

--

-

--

na virüs tedbirleri kap--

--

-

---

-de ürünlere temas et-

---

--

KORONA VİRÜS MÜCEDELESİNE

DESTEK

-

“Korona virüs ile mü-

-----

--

-

----

-

--

-

-

BAŞKAN KARADABAN; “ODAMIZ GEREKLiTEDBiRLERi ZAMANINDA ALDI”

-

BİK MÜDÜRÜ CİRİT; “‘BASIN VEFA GRUBU’ OLUŞTURULMALI”

Korona virüs tedbirleri kapsamında 65 yaş ve üstü kronik has-talığı bulunan vatandaşlar için sokağa çıkma yasağı getirildiğinin altını çizen Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürü İdris Ci-rit, “‘Basın Vefa Grubu’ gibi sosyal sorumluluk projesi oluşturarak, evlerinden çıkamayan ya da iş yerlerini açamayan okurlarınıza gazetelerin ulaştırılması büyük bir vefa örneği olacaktır” dedi.

HABER MERKEZİTürkiye’de korona virüs (Ko-

vid-19) salgını nedeniyle devle-tin bazı önlemler aldığının altını çi-zen Basın İlan Kurumu (BİK) Denizli Şube Müdürü İdris Cirit, “BİK olarak, sahada zor ve riskli şartlar altında çalışan gazetecilerimize ve yayın-larını aksatmadan sürdüren basını-mıza destek olmak amacıyla bir dizi kararlar alındı. Bilindiği üzere 65 yaş ve üstü kronik hastalığı bulunan va-tandaşlar için sokağa çıkma yasa-ğı getirildi. Bu bağlamda, abonele-rinize gazetelerinizin ulaştırılması anlamında salgın nedeni ile bazı iş yerlerinin kapalılığı gibi nedenlerle  aksamaların yaşandığı şu günler-de her gazetemiz kendi okuyucula-

rı başta olmak üzere çevresinde, ev-lerinden çıkamayan 65 yaş ve üstü dahil abonelerinize elimizden geldi-ğince her sabah gazetelerini teslim edip istekleri olup olmadığını sor-maları, ihtiyaçlarının karşılanması noktasında yardımcı olmaları onla-rı mutlu edecektir hem de gazetele-rimizin okunurluğu artacaktır. Hat-ta ‘Basın Vefa Grubu’ gibi sosyal so-rumluluk projesi oluşturarak evle-rinden çıkamayan ya da iş yerlerini açamayan okurlarınıza gazetelerin ulaştırılması büyük bir vefa örne-ği olacaktır. Salgınla topyekün mü-cadele ettiğimiz şu günlerde buna benzer örneklerin de siz değerli ba-sın camiamızda görmek en büyük arzumuzdur” dedi.

-

---

--

--

-

--

--

-

--

-

-

KIZILAY GÖNÜLLÜLERİ,VATANDAŞIN SAĞLIĞINI ÖNEMSİYOR

Korona virüsün cansız yüzeylerde gün-lerce hayatta kalabildiğini söyleyen Uzman Dr. Benhur Çetin, “Cansız yüzeylerde virüsün bel-li sürelerde sağ kalabildiğini biliyoruz. Bunun-la ilgili çok farklı yayınlarda yer almaktadır. En son dün açıklanan bilgilerde dün, 2 hafta geç-mesine rağmen yapılan araştırmalarda vi-rüsün kalıntılarına rastlanıldı. Virüsü bulmak demek, orada bulaşıcı bir hastalık olduğu an-lamına gelmez. Dolayısıyla bu gibi verileri yo-rumlarken dikkat etmek lazımdır. Şu ana ka-dar bizim bildiğimiz bilgiler ışığında net ola-rak söyleyebiliriz virüs cansız yüzeylerde saat-lerce, günlerce yüzeylerde canlı kalabiliyor fa-kat bu bulaşıcı olduğunu göstermiyor. Özellik-le cansız yüzeylerde ilk birkaç saat dikkat et-meli, sık temas ettiğimiz yüzeyleri yüzey te-mizleyiciler ile temizlenmesine dikkat etme-liyiz. Bu gibi salgınlarda biz genelde hastane içinde kabul ettiğimiz bir gerçek var ki, tüm yüzeyleri kirli olarak kabul ederiz. Tüm yüzey-lere dokunduktan sonra el hijyenimizi mutla-ka sağlamamız gerekir” dedi. Dr. Çetin, “Mas-ke takmak gündemde olan bir konudur. Her-kes deli gibi maske takıyor. Maskeyi doğru kullanmazsak asıl enfeksiyon kaynağı olarak karşımıza çıkacağını asla unutmamız lazım. Maske özellikle hasta olanlar, ateşi, öksürüğü olanların sokağa çıktığında mutlaka takma-sı gerektiğini unutmayalım. Onun dışında asıl maske takması gerekenler sağlık çalışanları-dır. Gün içinde sağlıklı zannettiğimiz kişiler-den dolayı sağlık çalışanının özellikle maske-yi doğru şekilde kullanması önemlidir. Maske-lerin çok fazla üretimde olduğunu görüyoruz.

Bazı özel maskelerimiz var. Bu özel maskeleri-mizi sadece sağlık çalışanlarımızın kullanma-sı çok daha önemlidir. Sokakta normal vatan-daşın kullanacağı basit maske kullanmaların-da fayda var. Diğer maskeleri tüketmenin bir anlamı yok” dedi.

“KARANTİNA KURALLARINA UYARSAK, SÜRECİ DAHA ÇABUK ATLATIRIZ”

Kişisel olarak ne kadar önlem alınırsa alınsın 14 gün kuralının uygulanmasını söyle-yen Dr. Çetin, “Bu salgın Çin’de ilk ortaya çıktı-ğında özellikle Üniversitemizde sağlık çalışan-larına yoğun eğitim vermeye başladık. Ken-dilerini nasıl koruyacaklarını riskli temasın ne olduğunu, kişisel koruyucu olarak neler kul-lanılması gerektiğini yoğun bir eğitim prog-ramı ile tüm sağlık çalışanlarımıza, üniver-sitemize eğitimler düzenledik. Bu eğitimler-le birlikte belli dökümanlar bastırarak eğitim-leri tekrarlama gereği duyduk. Özellikle sağ-lık çalışanlarını bu konuda sağlık Bakanlığımı-zın rehberine uyması çok önemlidir. Bu konu-da da üniversitemizin diğer kurumlara göre önde olduğunu belirtmek isteriz. Karantina kelimesinin anlamı çok eskiye dayanmaktadır. Karantina 40 günden gelmektedir. Eskiden gemi ticaretinde limanlara yaklaşan gemile-rin 40 gün kadar gemi içindeki hiçbir malze-me ya da kişinin limana çıkması engellendi. 40 gün boyunca karantina altında kalırlardı. Karantinada 14 gün kuralımız var. 14 gün ku-ralına uymamız lazım. Kimlere karantina uy-guluyoruz? Hastalık şüphesi ile başvuran ki-

şiler ya da bizim değerlendirdiğimiz dönme-lerde şüpheli Covid bulgularını karantina altı-na alıyoruz. Yurtdışından gelen umreciler var. Mutlaka 14 gün boyunca kendilerini evde ka-rantina altına almaları gerekiyor. Bu gerçek-ten çok çok önemli bir noktadır. Biz her ne ka-dar sağlık önlemleri alsak da bu salgını ülke-mizde en az zararla atlatabilmesi için vatan-daşlarımızı kendisine çok büyük rol düşüyor. Ateş, öksürük, nefes darlığı gibi yakınmaları varsa mutlaka sağlık kurumuna başvurmaları lazım. Gereksiz sağlık kurumuna başvurunun sağlık çalışanlarının yükünü artıracağı, hasta-nelerin yükünü artıracağı unutmamız lazım. Eğer vatandaşlarımız bu bilinç içerisinde ha-reket ederlerse çok daha büyük kısıtlamalara gerek kalmadan bu salgını kontrol altına ala-biliriz” ifadelerini kullandı.

“AĞZIMIZDAN ÇIKAN DAMLACIKLAR DOLAYISIYLA SOSYAL MESAFEMİZİ

KORUMALIYIZ”

Dr. Çetin, damlacık yolu ile öksürerek de hastalık bulaşabileceği için sosyal mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini söyleyerek, sözle-rine şu şekilde devam etti: “Bizim şu anda ge-rek çocuk bölümünde gerek yetişkin taraf-ta olsun şüphelendiğimiz bulgular her zaman olmakta. Bunları gerekli olan koşullar şartın-da servisimize yatırıyoruz. Gerekli tetkiklerini istiyoruz. Sayılar üzerinden konuşmanın ge-rekli olduğunu düşünmüyorum. Sağlık Baka-nımızdan açıkladığı gibi 81 ilimizde bu has-talığın görüldüğünü kabul etmemiz lazım.

Ona göre önlem ve tedbir almamız lazım. Biz-de zaten üniversite olarak ilimizde Covid tanı-lı olgularımız varmış gibi önlem alıyoruz. Sağ-lık çalışanlarımız buna göre yaklaşıyor. Sağlık Bakanlığımızın bildirdiği rakamlara riayet et-meliyiz. Ama önemli olan kendi kişisel olarak alacağımız önlemlerdir. Covid-19’un bulaşma yollarından bir tanesi damlacıktır. Öksürdü-ğümüz zaman, hapşırdığımız zaman ağzımız-dan çıkan damlacıklar da virüs, belli bir mesa-fe alıp karşıdakine bulaştırabiliyorsunuz. Me-safemizi yaklaşık 1 - 1.5 metre tutmalıyız. Top-lu faaliyetlere girmemek lazım ama bu hiç ev-den çıkmayacağımız anlamına gelmiyor. Birisi ile görüştüğümüzde sosyal mesafeyi korumak lazım. Eğer mesafeyi korursak karşımızdaki hasta olsa dahi bize bulaşma ihtimali azalmış olur. Yakın temastan kaçınmak, ihtiyacınızı gi-dermek için gittiğiniz her yerde bu mesafeyi koruyarak ikili ilişkilerimizi devam ettirmekte fayda olacağını biliyoruz.” dedi. (İHA)

-

İdris Cirit

Bekir Karadaban

Dr. Benhur Çetin

Bülent Topuz Ahmet Gökşin

Page 3: .858/8§ 0$57 &80$ )

3GÜNCEL CUMA, 27 MART 2020

GÜNÜN SÖZÜ BUGÜN

GÜNDÜZ 19 GÜNDÜZ 18 GÜNDÜZ 14 GÜNDÜZ 13GECE 10 GECE 11 GECE 11 GECE 8

Dikenden gül bitiren, kışı da bahar haline döndürür. Selviyi hür bir halde yücelten, kederi de sevinç haline sokabilir.

Hz.Mevlana

05:2806:4913:14

16:4419:2920:45

D

BÜYÜKŞEHİR KORONA VİRÜS MÜCADELESİNE ARALIKSIZ DEVAM EDİYOR

KORONA

MEMNUN

Osman Zolan

Ercan Dümen Nihat Tetik Osman Manay Ayşegül Cin

'ÖNCE SAĞLIK' DİYEREK, DÜĞÜNLERİNİ ERTELEDİLERDenizli'de yaşayan Cennet Adak (34) ve Hakan Ethem Demirhan (38), korona virüs salgını nedeniyle yakın çevrelerini

riske atmak istemedikleri için 22 Mart'ta yapacakları düğünü iptal etme kararı aldı. Bu kararı İçişleri Bakanlığı'nın aldığı önlem öncesi aldıklarını belirten çift, sağlığın daha önemli olduğunu, üzgün olmadıklarını söyledi.

Pamukkale Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde hekim yardımcısı olarak çalışan

Cennet Adak ve Elektrik Elektronik Mühendisi Hakan Ethem Demirhan, 2 yıl önce tanıştı. Arkadaşlıkları kısa sürede aşka dönüştü. Çift, 4 ay önce evlenme kararı aldı. Dünya

evine girmeye hazırlanan Adak ve Demirhan düğün salonu tutup davetiyelerini bastırdı. Yakınlarını yapacakları düğüne davet eden çift, korona virüs salgınının artması nedeniyle 16 Mart Pazartesi günü görüşüp düğünlerini iptal etmeye karar verdi. Düğünlerinde bir araya

gelen misafirlerinin salgın hasta-lığa yakalanmamasını isteyen çift, düğün salonu yetkilileriyle iletişim kurarak, tarihi 2 ay sonraya erte-ledi. Adak ve Demirhan çiftinin bu kararının ardından, İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan 'korona virüs tedbirleri' konulu ek genelgeyle düğün salonlarının da geçici sü-reyle faaliyetlerinin durdurulduğu açıklandı

“İNSANLARI RİSKE ATMAK İSTEMEDİK”

Cennet Adak, düğün salonla-rının kapatılması kararından önce düğünlerini ertelemeye karar ver-diklerini belirtti. Korana virüs nede-niyle herkesin risk altında olduğunu belirten Adak, “22 Mart Pazar günü düğünümüz olacaktı.

Ancak korona virüs salgını nedeniyle ile aile büyüklerimiz ve yakınlarımız tehlike altındaydı. Biz de nişanlımla düğün salonuna gidip erteleme için görüşme yaptık. Daha sonra aile büyüklerimizle de görüştük. Sevdiklerimizi riske atmak istemediğimiz için düğünü-

müzü ertelemek istedik. Bu durum nedeniyle mutsuz değiliz. Düğün yapsak, yakınlarımız, sevenlerimiz kendilerini katılmak mecburiyetini hissedecekti. Bence en doğru olan şeyi yaptık. Düğünleri iptal olan diğer çiftler de üzülmesin. Herkes 'üzüldün mü' diye sordu, ancak ben üzülmedim. Hayatlarımızda bir şey değişmeyecek. Sadece 2 ay sonra evlenmiş olacağız o kadar” dedi.

“ÜZGÜN DEĞİLİZ”

Hakan Ethem Demirhan da düğünlerinin ertelenmesi nedeniyle üzgün olmadığını vurgulayıp, “Er-teleme kararını nişanlımla birlikte aldık.

Korona virüs tehdidi vardı. Salgın ortamında insanları bir araya getirip virüsün kolay bulaşmasını sağlamayalım istedik. Yakınlarımızın bizim düğünümüzde virüse yaka-lanmasının, başlarına bir şey gel-mesinin vebali çok ağır olurdu. Biz iki ayda bir şey kaybetmeyiz ama sevdiğimiz insanları kaybedebilirdik. O yüzden bu kararı daha önceden almıştık” diye konuştu. (DHA)

Cennet Adak Hakan Ethem Demirhan

Page 4: .858/8§ 0$57 &80$ )

4 GÜNCELCUMA, 27 MART 2020

www.den iz l i gaze tes i . com

Semra Akça Acar

Adres:

Ç -

-

-

--

--

-

--

--

--

---

-

KORONA CEZALARI BELLİ OLDUDenizli Valiliği, korona virüs ile etkin mücadele kapsamında alınan kurallara uymayanlara verilecek cezaları açıkladı.

A --

-

--

--

-

--

--

-

-

--

---

--

--

-

-

-

--

-

-

-

-

--

---

--

--

-

Şahin Tin

---

-

--

--

-

-

--

-

--

--

-----

--

-

---

-

--

--

--

-

---

--

--

-

-

---

--

-

---

--

--

Rektör Hüseyin Bağ

Çal’ın Kumral Mevkisi’nde hazineye ait olan650 dekar arazi, Maliye Bakan-lığı tarafından 2013 yılının Mart ayında Pamukkale Üniversitesi’ne (PAÜ) devredildi. PAÜ, aynı dönemde arazi üzerine 2015 yılında laboratuvarların

yapılacağını, ülkenin tohumculuk konusunda söz sahibi ülkeler arasında yer alacağını, yurt içi ve yurt dışından bilim adamlarının Çal’daki merkezde çalı-şacağını vurgulamıştı. PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağ da Çal’a yaptığı zi-yaretlerde konuyu sık sık gündemde tutmuş, Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyo-teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM) Çal’a taşınacağını açık-lamıştı. Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan ise, BİYOM’un Çal’da faaliyete geç-mesi için 2015 yılından bu yana yetkililerden defalarca söz aldıklarını söyledi. Bilim insanlarının PAÜ’de 10 dekarlık araziye sıkışıp kalmalarına gerek olma-dığını belirten Başkan Akcan, 650 dekarlık arazinin onları beklediğini söyle-yerek; “Çal’a gelin rahat bir ortamda çalışın. Laboratuvarların taşınması, bilim insanlarının konuklaması ve beslenmesini Çal Belediyesi olarak üstleneceğiz. Üniversiteye devrettiğimiz 650 dekarlık araziye mısır, hububat ve çekirdek ekimi yapılıyor. Oysa burası bilim yuvası, tohumculuk merkezi olacaktı. Yetki-liler 2015 yılından bu yana bizlere defalarca söz verdiler” diye konuştu.

“TARTIŞMALAR BİTMELİ, BİYOM ÇAL’A TAŞINMALI” BİYOM’un Çal’da hizmet vermeye başlaması durumunda Türkiye’nin to-

humculuk piyasasında söz sahibi olacağının altını çizen Başkan Akcan, “2015 yılından sonra bilim insanları ve üniversite yönetimiyle yaptığımız görüş-melerde bizlere ‘Türkiye’nin geleceğinin yerli tohum ve bitki üretiminde ol-duğunu’ defalarca dile getirdiler. Türkiye’nin gıda geleceği konusunda da BİYOM’un önemi büyük. Biz hazırız. Rektör ve bilim insanlarına açık çağrımız-dır; tartışmalar bitmeli, BİYOM Çal’a taşınmalı. Hep birlikte Çal’da buluşalım” diye konuştu.

Çin'in Wuhan kentinden dünya-ya yayılan ve Türkiye'de de gö-rülen yeni tip korona virüse kar-

şı birçok alanda önlemler alındı. Bu süreçte vatandaşlar evlerinden çık-mamaları yönünde uyarılırken sağlık çalışanları da yoğun bir mesai har-cıyor. Sağlık çalışanları, gece gün-düz demeden hastanelerde, ambu-lanslarda ve eczanelerde vatandaş-lara yardımcı olmaya çalışıyor. Ezine'de ana-okulu öğrencisi Ece De-niz Şen, korona virüs nedeniyle yoğun me-sai harcayan tüm sağlık çalışanlarına teşekkür ederek, herkese 'Evde kal' çağrısında bulun-du. hemşire elbisesi gi-yerek sağlık çalışan-

larına teşekkür eden Minik Ece, vi-deosunda şunları söyledi: “Herke-se merhabalar arkadaşlar. Biliyorsu-nuz ki korona virüs ülkemize geldi. Ülkemizdeki korona virüs nedeniyle hemşireler korona virüse yakalanan hastaları muayene ediyorlar. Ben de hemşire kıyafeti giydim. Şim-di size önemli bir şeyler söyleyece-ğim. Sağlık çalışanları çok iyi birileri

oldukları için onlar bura-da kalbimiz oluyorlar. Ko-rona virüs salgınına karşı ellerinizi bol bol yıkama-lısınız. Hapşırırken veya öksürürken kollarınız-la ağzınızı kapatmalısınız. Bir de evinizden hiç çık-mayın. Eğer çıkarsanız da benim gibi maske takın." (DHA)

Fethi Akcan

BAŞKAN AKCAN’DAN

PAÜ’YE ÇAĞRI

“650 DEKAR ARAZİ SİZİ BEKLİYOR”Çal Belediye Başkanı Fethi akçan, Pamukkale Üniversitesi (PAÜ)

bünyesindeki Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (BİYOM) ilçesine taşınması çağrıda bulun-du. Başkan Akcan, Çal’da BİYOM’un yapılması için 7 yıl önce PAÜ’ye 650 dekar arazinin devredildiğini söyledi.

Ece Deniz Şen

Page 5: .858/8§ 0$57 &80$ )

5GÜNCEL CUMA, 27 MART 2020

AK Parti Deniz-li Milletvekili, TBMM Plan ve

Bütçe Komisyonu Üyesi

Milletvekili Nilgün Ök,

-

Kanunun, toplumun her

--

-

--

-

-

Milletvekili Nilgün Ök; -

-

-

-

etmemek ve korona vi-

-

-

-

-

--

-

-

--

-

-

-

-

Ök, “Derneklerle ilgili her

--

-

--

Milletvekili Ök; “Bu

--

Gazilerimize gazilik

-

-

ekonomik faaliyetlerin

korona virüsünün olum-

-

-

Milletvekili Ök; “Ka--

-

--

Milletvekili Ök, “Devlet

-

-

--

-

--

Ali

E -

-

-

-

-

-

-

-

--

-

-

--

“EKONOMİK ALANDA ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI”

Nilgün Ök

D -

konferans yoluyla ger-

-

-

-

-

--

-

-

-

--

-

-

--

ortama girmemizi engel-

ilgili gerek yerel gerekse

--

Müjdat Keçeci

Çin’in Wuhan kentinde görülen ve ardından tüm dünyaya ya-yılan korona virüs, şirketleri de

olumsuz etkiledi. Kalabalık alanların daha aza indirilmesi için firmalar çalışanlarına izin vererek, geçici süreyle faaliyetlerini durdurdu. Ancak firmalar faaliyetlerine geçici süreyle son vermesine rağmen, muhasebe birimlerinde çalışanlar faturalama sü-reçlerine ise devam ediyor. Herkesin çalışmalarına ara verdiği korona virüs sürecinde, e-fatura ve muhasebe programlarının takiplerini yapan

firmalar ise yoğun bir mesai harcıyor. Teknoloji ve Bilişim sektöründe faali-yet gösteren firmalar, müşterilerinin evden takip ettiği süreçleri yakından takip ediyor.

“TEKNOLOJİYİ YAKINDAN KULLANAN HİÇBİR FİRMA MAĞDUR OLMUYOR”

İş ortaklarına uzaktan destek verdiklerini ifade eden Çelebi Bilişim Teknolojileri yetkilisi Mehmet Ali Çe-lebi, “Bu zaten her zaman verdiğimiz bir hizmet. Bu dönemde öneminin ne kadar büyük olduğu anlaşıldı. Artık teknoloji çok gelişti. Türkiye’nin devi olan şirketler, faturalama süreçlerini evlerinden takip edebiliyorlar. Bu kadar basitleşti. Teknolojiyi yakın-dan kullanan hiçbir firma mağdur olmuyor. Bir tık ile fatura kesiliyor, bir tık ile dünyanın başka bir ucuna gidebiliyor. Yeni yıl ile birlikte e-arşiv ve e-fatura süreçlerine geçilmişti.

Bizde bir bilişim firması olarak, bu alanda müşterilerimize seminerler vermiştik. Şimdi bu sistem ile korona virüs süreci kolaylıkla atlatılabiliyor. Eskiden faturalarımızı ofis ortamımız-da kağıda işliyor ve onu müşteriye ulaştırmak için büyük zorluklar yaşı-yorduk. Kargo bedelleri, zamanında faturanın ilgili kişiye ulaşmaması buna bağlı olarak tahsilatların aksaması gibi birçok sorunlara yol açıyordu. Ama e-Fatura sayesinde bundan sonra sadece internete ihti-yacımız var. İnternet olan her yerde faturamızı kesip, sadece bir tıkla müşteriye gönderebiliyor, ardından tahsilatımızı bile internet üzerinden yapabildiğimiz sistemlere sahibiz” diye konuştu.

“BU SÜREÇTE ÇOK FAZLA TALEP OLDU”

Yaşanılan bu salgın sürecinde,

kimse evden ayrılmak istemediğini ifade eden Çelebi, “Fakat yürütülmesi gereken süreçler de var. Muhasebe departmanları evde olmalarına rağmen çalışmalarına aralıksız devam ediyorlar. Denizli özellikle ihracatın fazla olduğu bir kent. Ticaretin yoğun olarak yaşandığı bir bölge. Her ne kadar işyerleri kapalı olsa da, işleyen bir muhasebe trafiği var. Burada e-faturanın ne kadar önemli olduğu-nu bugün görüyoruz. İnternet orta-mında faturamızı kesiyor ve müşteri-ye gönderiyoruz. Böylece hiçbir yere gitmemize gerek kalmıyor. E-fatura hem kağıttan hem de zamandan ta-sarruf sağlıyor. Bu süreçte inanılmaz bir talep oldu. Olmaya devam ediyor. Biz de ekibimize izin vermeyi düşün-dük. Fakat sürecin bizim üzerimizde yoğunlaştığını fark eder etmez, uzak-tan çalışma sistemine geçtik. Arayan müşterilerimize, uzaktan destek ile

salgın sürecindeki muhasebe trafiğini yönetiyoruz” dedi.

“TEKNOLOJİNİN ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ANLADIK”

E-fatura sistemine dahil olmanın çok basit olduğunu da anlatan Çelebi, “Eskiden bilgiye ulaşmak bu kadar kolay değildi. Günümüzde artık çok kolay. Biz de e-fatura mükellefi olmak isteyen işletmelere bu sistemi kurarak, eğitim ve danışmanlık sağlıyoruz. E-faturaya geçmenin de bir tık uzakta olduğunu söylüyoruz. Küresel olarak yaşanan olaylarda gelişen teknolojinin çok çok önemli olduğunu, korona virüs sürecinde bir kez daha anladık. O yüzden benim tavsiyem, bir an önce e-faturalama sistemini tercih etmeyen firmaların, bu süreçlerden etkilenmemesi için, sisteme dahil olmalarıdır” şeklide konuştu. (İHA)

E-FATURALAMA SÜREÇLERİNİ YÖNETEN ŞİRKETLERDE ‘KORONA VİRÜS’ YOĞUNLUĞUDünya geneline yayılan ve Türkiye’de çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine yol açan korona virüs sebebiyle adeta hayat durdu. Teknoloji

ve bilişim sektöründe yer alan firmalar ise müşterilerine uzaktan yardımda bulunarak, faturalarını kesmeleri için yoğun mesai harcıyor.

Page 6: .858/8§ 0$57 &80$ )

6 CUMA, 27 MART 2020 GÜNCEL

Denizli Sanayiciler ve İşa-damları Derneği (DESİAD) Başka-nı İ. Okan Konyalıoğlu; dünyada et-kili olan korona virüsün ekonomi üzerindeki etkisi hakkında yazılı ba-sın açıklamasında bulundu. Başkan Konyalıoğlu, “Dünya genelinde ha-yatı durdurma noktasına gelen ve ülkemizde de artan bir ivmeyle ya-yılmaya başlayan koronavirüs sal-gını (kovid-19) maalesef önümüz-deki günlerde de etkisini göstere-cektir. Bu virüsün yayılmasının ön-lenmesi sadece bilim insanlarının, hükümetlerin değil bireysel olarak herkesin, hepimizin sorumluluğun-dadır. Salgın, halk sağlığı açısından yarattığı sorunların yanı sıra, iki yıl-dır ekonomide yaşanan daralma-dan dolayı zaten zorlanan firma ve bireylerin odak noktalarını da de-ğiştirmiştir. Düne kadar 2020 yılso-nu bütçesi, hedefleri tartışılırken, dünya genelinde tüketimin azalma-sından dolayı sipariş iptalleri baş-lamış, üretilmiş mamuller bile sevk edilemez duruma gelmiştir. Ne ka-dar süreceği tam olarak öngörüle-meyen bu süreçte firmalar stok ma-liyeti, nakit akışı, ödemeler gibi bir-çok konuda hangi aksiyonu alacağı konusunda karasız kalmaktadır. Ül-

kemizde çoğunlukla aile işletmesi modelinde KOBİ düzeyinde şirketler bulunmaktadır. Bu şirketler, serma-ye yapıları yeterli seviyede olma-dığından faaliyetlerini banka kre-dileri, vadeli alım/satımlar ile sür-dürmektedirler. Finans sektöründe özellikle kamu bankaları tarafından destek paketleri açıklanmış ve bazı özel bankalar da benzer adımlar at-mıştır. Önemli olan bu destek pa-ketlerinin prosedüre takılmadan bir an önce devreye alınmasıdır” dedi.

“SALGIN İLE BİRLİKTE ÜLKEMİZİ TEHDİT EDEN SIKINTILARDAN

BİRİ; İŞSİZLİK”

Salgının Türkiye’yi tehdit eden sıkıntılarından birinin işsizlik oldu-ğunu dile getiren Başkan Konyalı-oğlu; “Daha şimdiden perakende ve turizm sektörü faaliyetlerini dur-durmak zorunda kaldı. Bu sektör-ler yoğun işgücü ile çalıştıklarından ne yazık ki birçok kişi bir anda iş-siz kaldı ve bu şartlarda iş bulmala-rı da pek mümkün gözükmüyor. Bu nedenle; firmalar için verilen des-teklere ilave olarak bireylere yöne-lik tedbirler de alınmalı, bu insan-ların hayatını devam ettirebilme-

si için gerekli olan su, elektrik, do-ğalgaz gibi zaruri giderlerinde dev-let tarafından kolaylık sağlanma-lıdır. Sosyal izolasyonu ve VUCA’yı (volatility-değişken, uncertainty-belirsizlik, complexity-karmaşık-lık ve ambiguity-muğlaklık) hayatı-mızın merkezine taşıyan bu tehdi-din yansımaları sadece kısa vadede kalmayacak, orta ve uzun vadede iş  ve özel hayatımızı, alışveriş alışkan-lıklarımızı, seyahatlerimizi, tatilleri-

mizi, üretim model ve süreçlerimi-zi, toplantılarımızı, eğitim dünyasını ve daha birçok şeyi de yıkarak de-ğiştirecektir. Ülke olarak hep birlikte mücadele edeceğimiz bu süreci ba-şarı ile atlatacağımıza, yaşadıkları-mızın direncimizi ve dönüşüm be-cerimizi artıracağına inanıyoruz. Bu süreçte canla başla ve büyük bir öz-veri ile görevinin başında olan sağ-lık çalışanlarına şükranlarımızı su-nuyoruz” diye konuştu.

Çin’in Vuhan kentin-

---

---

-

---

----

--

--

--

-

-

BİNA DEZENFEKTE EDİLİYOR

--

--

--

-

--

--

--

KORONA VİRÜSLE TOPYEKUN MÜCADELE

--

--

-

--

-

--

---

-

EVSİZLERE “EVDE KAL” DESTEĞİ--

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan korona virüs, dünyayı etkisi altına aldı. Virüsün Türkiye’de gö-rülmesinin ardından İçişleri Bakan-lığı tarafından korona virüs tedbir-leri kapsamında en fazla risk gru-bu olan 65 yaş ve üstünün sokağa çıkmaması kararı alındı. Denizli’nin Acıpayam İlçesi’nde sokağa çıka-mayan yaşlıların ihtiyaçlarını karşı-lamak amacıyla Acıpayam Kayma-kamlığı, Acıpayam Belediyesi, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile İlçe Jandar-ma Komutanlığı tarafından ‘Vefa Destek Grubu’ oluşturuldu. Ayrıca 112, 155 ve 156 ile belediyenin 0545 637 6280 ve 0258 518 2028 numa-raları üzerinden yaşlıların ihtiyaçla-rını bildirebilecekleri çağrı merke-zi kuruldu. Belediye Başkanı Dr. Hu-lusi Şevkan, çağrı merkezine geçe-rek, merkeze gelen telefonları ya-nıtladı. Telefonları yanıtlayan Baş-kan Şevkan ilçe halkına hem dok-tor hem de başkan olarak yardım-cı oluyor.

“İHTİYAÇ ORANINDA EKİP VE ARAÇ GÖREVLENDİRİLDİ”

Konuya ilişkin açıklama yapan Başkan Şevkan; “Evlerinden çıka-

mayan vatandaşlarımızın ihtiyaçla-rının karşılanması ve herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için ih-

tiyaç oranında ekip ve araç görevlendirilmiş-tir. Tüm kurum ve kuru-luşlarımızla görevimi-zin başında ve milletimi-zin hizmetindeyiz” dedi. Öte yandan Vefa Destek Grupları tarafından ziya-ret edilen vatandaşlara

evlerinden çıkmamaları konuların-da bilgilendirmelerde bulunuldu. Devletin sunmuş olduğu hizmetler-den dolayı memnuniyetlerini bildi-ren vatandaşlar, görevlilere ve Baş-kan Şevkan’a teşekkür etti.

--

-

A

lper P

arlak

Serk

an Ç

akal

brah

im Al

ayon

t

eCnk

Bak

r

Ozan

Aka

kça

Mus

tafa

Aca

r

Fatm

a Tun

çer

Meh

met

Ünle

r

Gürk

an G

ök

Cans

u Kara

cık ya

zıcı

Zafe

r Güv

enç

Muha

mmet

Karaç

ay

Ufuk

Kar

agöz

Mülay

im Ce

ngiz

Yasin

Gült

ekin

Ferh

at S

olkol

Gam

ze O

ktay

AT.lp

Düz

göre

n

Leve

nt K

arco

lu

Feda

yi Or

uc

--

-

-

--

--

--

-

-

--

--

-

--

---

--

--

--

--

---

--

---

--

-

-

Yusuf Sarı

İ .Okan Konyalıoğlu

A

lper P

arlak

Serk

an Ç

akal

brah

im Al

ayon

t

eCnk

Bak

r

Ozan

Aka

kça

Mus

tafa

Aca

r

Fatm

a Tun

çer

Meh

met

Ünle

r

Gürk

an G

ök

Cans

u Kara

cık ya

zıcı

Zafe

r Güv

enç

Muha

mmet

Karaç

ay

Ufuk

Kar

agöz

Mülay

im Ce

ngiz

Yasin

Gült

ekin

Ferh

at S

olkol

Gam

ze O

ktay

AT.lp

Düz

göre

n

Leve

nt K

arco

lu

Feda

yi Or

uc

Hulusi Şevkan

Page 7: .858/8§ 0$57 &80$ )

7GÜNCEL CUMA, 27 MART 2020

--

--

--

--

---

-

--

--

----

----

---

-

-

-

-

--

-

-

-

BİK GENEL MÜDÜRÜ DURAN’DAN ‘EVDE KAL, SAĞLIKLA KAL’ ORTAK MANŞET ÇAĞRISI

Rıdvan Duran

ESNAFIN TALEPLERİNİ SIRALADI

Köksal Semerci

---

-ö -

m--

-

-m -

m--

ö-

---

ö -

--

g --

Y

-

DENİB’DEN GÜMRÜKVERGİLERİNE İLİŞKİN DUYURU

Denizli İhracatçılar Birliği’nden (DENİB); dökme etil alkol, solunum cihazları ve tek kullanımlık maske ithalatına ilişkin açılama yapıldı.

A

lper P

arlak

Serk

an Ç

akal

brah

im Al

ayon

t

eCnk

Bak

r

Ozan

Aka

kça

Mus

tafa

Aca

r

Fatm

a Tun

çer

Meh

met

Ünle

r

Gürk

an G

ök

Cans

u Kara

cık ya

zıcı

Zafe

r Güv

enç

Muha

mmet

Karaç

ay

Ufuk

Kar

agöz

Mülay

im Ce

ngiz

Yasin

Gült

ekin

Ferh

at S

olkol

Gam

ze O

ktay

AT.lp

Düz

göre

n

Leve

nt K

arco

lu

Feda

yi Or

uc

Korona virüse karşı alınan önlemler kapsamında Buldan’a giriş yapan tüm araçlar, belediye görevlileri tarafından dezenfekte edilmeye başlandı.

Korona virüsle mücadele kap-samında Sağlık Bakanlığı’nın öneri-lerinin dikkate alınması gerektiğini vurgulayan İzmir Ekonomi Üniversi-tesi (İEÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek Soysal, bu süreçte na-sıl beslenilmesinin faydalı olacağına ilişkin tavsiyelerde bulundu. Doç. Dr. Soysal, “Doğru beslenmek, hastalık-la mücadele için büyük önem taşı-yor. Bu süreçte ortaya atılan birçok bilgi var, sosyal medya ya da fark-lı mecralarda aktarılan her bilgiyi de doğru kabul edemeyiz. Her duydu-ğumuza inanmak yerine, yetkilile-ri dikkate almalıyız. Beslenme konu-sunda karşımıza pek çok öneri çıkı-yor. Örneğin, ‘Her gün kelle paça ye-mek, virüsün bulaşmasını önler mi?’ ya da ‘Sirkeyi tüm yemeklerde kul-lanalım mı?’ gibi sorular bana da geliyor. Kelle paçanın, besleyici özel-liği var. ‘Kelle paça yemeyin’ demi-yorum ama bilimsel olarak kelle pa-

çanın virüse karşı koruduğuna, virü-sün bulaşma riskini azalttığına iliş-kin bilimsel bir veri bulunmuyor. Ay-rıca sirkeyi de her yemekte kullan-mamıza gerek yok” dedi.

“VÜCUDUN BİR KAPASİTESİ VAR”

Doç. Dr. Soysal, şöyle devam etti: “Yiyeceğimiz besinlerin te-mizliği ve pişme süresi çok önem-li. Et ve sebzeleri iyi pişirin. Sebze-leri çiğ tüketmeyin. Kabuklu mey-veleri tüketmeden önce sabunlu su ile bol yıkayın, sonra kabukları-nı soyun ve yiyin. Evde zaman geçir-mek durumunda kaldığımız bu sü-reçte, yağlı yiyeceklerden uzak du-rulmalı. Meyveler, vitamin yönün-den oldukça zengin. Ancak insan vücudunun da bir kapasitesi var. Sağlıklı bir insan, günde 5 porsiyon sebze ve meyve tüketmeli. Mevsi-me göre günde 3 veya 4 adet mey-

ve (portakal, elma, muz gibi) yemek ve bunu sürdürebilmek sadece bu dönemde değil, sağlığımız açısın-dan her zaman önemli. Özellikle di-yabet ya da kalp hastalığı olan kişi-

ler bu konuda çok daha dikkatli ol-malı. Ev içerisinde uzun vakit geçir-mek durumunda kaldığımız bugün-lerde, ev içinde veya evin bahçesin-de yapılacak günlük basit egzersiz-ler de çok önemli. Ayrıca günde 7 veya 8 saat uykuyu da unutmama-mız gerekiyor.”

“ELDİVEN TAKIN AMA SIK DEĞİŞTİRİN”

Son dönemde dışarı çıkan va-tandaşların maskenin yanı sıra eldi-ven takmaya da başladığına dikkat çeken Doç. Dr. Soysal, “Eldiven, hij-yen sağlayıcı ve koruyucu bir unsur olarak kullanılabilir. Ancak bu konu-da dikkat edilmesi gereken kurallar var. Aynı eldiveni gün boyunca kul-lanan, defalarca takıp çıkaran kişi-ler var. Bu durum büyük risk oluştu-rur. Yarar yerine zararlı olabilir. Unu-tulmamalı ki virüs, plastik yüzeyde 5 güne kadar; lateks yüzeylerde ise 8 saate kadar bulaşıcılığını koruyabi-liyor. Elimizle birçok noktaya temas ettiğimizi düşünürsek, aynı eldiven-le gün boyu dolaşmanın da yan-lış olduğunu anlayabiliriz. Taktığımız eldivenleri, sık sık değiştirmeliyiz. ‘Nasıl olsa eldivenim var’ diye el yı-

kamayı bırakırsak, büyük hata yap-mış oluruz” dedi.

“SİRKENİN BU YÖNDE FAYDASI GÖSTERİLMEDİ”

Doç. Dr. Soysal, sözleri-ni şöyle sürdürdü: “John Hopkins Üniversitesi’nin yaptığı bir açıkla-ma, virüsün dış ortamda sıcaklık, nem ve üzerinde bulunduğu mater-yale göre bulaşıcılığını koruyabil-diği göstermiştir. Kendimizi dış or-tamdaki bu materyallerle temasımı-zı sınırlayarak ve sık sık elimizi bol sabunla yıkayarak koruyabiliriz. Vi-rüs DNA’sının koruyucu ince bir lipid (yağ) tabakası ile çevrili olduğu, sa-bunun bu yağ tabakasını parçaladı-ğı, bu nedenle ellerimizi 20 saniye-den az olmamak üzere yıkamamız gerektiği bildirilmektedir. Sirkenin ise bu yönde bir faydası gösterilme-miştir.” (DHA)

Doç. Dr. Dilek Soysal

Page 8: .858/8§ 0$57 &80$ )

8 CUMA, 24 MART 2020 B ÖLGE

-

--

-

-

--

---

-

-

-

--

---

-

--

--

--

--

--

-

-

--

--

-

--

--

-

--

--

ŞEHİT ONUR KARAKAYA SON YOLCULUĞUNA UĞURLANDIIrak'ın kuzeyinde yürütülen Pençe-3 harekatı sırasında şehit düşen Uzman Onbaşı Onur Karakaya, Manisa'nın Turgutlu İlçesi’nde korona önlemleri altında son yolculuğuna uğurlandı.

-

-

-

--

--

--

-

--

-

--

--

-

-

-

H --

--

--

Page 9: .858/8§ 0$57 &80$ )

242 54 44 - 242 53 53927 MART 2020GÜNCEL

Valilik 265 61 00 Denizli B.Belediyesi 265 21 37 PAÜ 296 60 00

AYDEM 377 68 30 Devlet Hast. 263 93 11 Servergazi Hast. 361 32 32

Emniyet 112 Jandarma 112

Merkezefendi02582635195

Merkezefendi02583611323

Merkezefendi02582422838

Merkezefendi 02585020640

02582655563

02582134659

02582639293

07:00-07:30 Sabah Haber Bülteni07:40-07:42 Spor Haberleri08:05-08:26 Çizgi Film08:35-09:54 Ajanda10:00-11:15 Güne Bakış11:25-11:53 Belgesel Kuşağı12:07-12:12 Haberler12:12-12:53 Huzur Saati13:00-13:40 Haber Saati Gün Ortası13:45-13:53 Belgesel Kuşağı14:02-14:12 Öğle Haber Kuşağı14:20-14:53 İz Bırakanlar15:05-15:53 DEGİAD Basketbol Turnuvası16:05-16:53 DEGİAD Basketbol Turnuvası17:00-17:53 Haber Saati18:00-18:30 Haberin Merkezi18:35-18:53 Belgesel Kuşağı19:07-19:12 Yurttan ve Bölgeden19:12-19:51 Belgesel Kuşağı19:58-19:59 Ekonomi Ekranı

19:59-20:00 Hava Durumu

20:00-20:30 Ana Haber Bülteni

20:40-20:42 Spor Haberleri

21:00-21:40 Haberin Merkezi

22:00-23:15 Güne Bakış

23:20-23:50 Belgesel Kuşağı

23:58-23:59 Ekonomi Ekranı

23:59-00:00 Hava Durumu

00:00-00:30 Gece Haber Bülteni

00:40-00:42 Spor Haberleri

Ülke genelinde koro-

--

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

BAŞKAN DOĞAN; “SİZ EVDE KALIN, CAN DOSTLAR BİZE EMANET”

M -

-

-

-

HABER MERKEZİ

Çal Belediyesi, ilçe genelindeki tüm Pazar yerlerini, kamu kurumlarını, özel iş yerlerini ilaçladı. İlçe genelindeki esnaflara maske dağıtımı yapıldı. Yaşlıların sokağa çıkmaması için geçtiğimiz Cuma günü duyuru yapılmıştı.

O günden bu yana yaşlıların temel ihtiyaçlarını belediye ekipleri temin edip, evlere teslim ediyor. Çal’ın İsabey Mahallesi’nde 71 yaşındaki Galip Çakal, Çal Belediyesi’ni arayarak düzenli kullandığı guatr ilacının bittiğini söyleyerek, des-tek istedi. Belediye görevlileri, eczaneden Çakal’ın istediği ilacını alıp, İsabey’e götürdü ve evinde teslim etti. Belediye çalışanlarını görünce duygulanan Çakal, “Allah belediyemizden, devletimizden razı olsun. Zor günler yaşıyoruz. Devleti-miz ve milletimiz büyük. Bu korona belasını hep birlikte yeneceğiz” dedi.

“ÇAL’DA KURALLARA BÜYÜK ÖLÇÜDE UYULUYOR”Yaşlıların sokağa çıkma yasağına

büyük ölçüde uyduğunu söyleyen Çal Belediye Başkanı Fethi Akcan, “Korona için alınması gereken tüm tedbirler alınıyor. Halkın temas ettiği her yer ilaçlandı ve ilaçlanmaya devam ediyor. Kamu kurumlarında çalışanlar ile esnaflarımıza meşke dağıtımı yaptık, yapmaya devam edeceğiz. İnşallah korona virüsü nedeniyle can kaybımız olmaz. Biz belediye olarak bizi arayan her yaşlımızın işini yapıyoruz. Yaşlı-larımızı rencide etmeden sokağa çıkmamaları gerektiğini söylüyoruz. Kurallara büyük ölçüde zaten uyulu-yor. Belediye olarak gereken önlem-leri aldık, almaya devam edeceğiz” diye konuştu.

Korona virüs için en riskli grup olarak görülen 65 yaş üstü yaşlıla-rın sokağa çıkmaması için çalışma başlatan Çal Belediyesi, yaşlıların temel ihtiyaçlarını karşılamaya devam ediyor. İsabey Mahallesi’nde belediye çalışanları tarafından eczaneden ilacı alınıp, kendisine teslim edilen 71 yaşındaki Galip Çakal, gözyaşlarını tutamadı.

Ç --

-

--

--

Korona virüsle mücadele -

--

-

A

lper P

arlak

Serk

an Ç

akal

brah

im Al

ayon

t

eCnk

Bak

r

Ozan

Aka

kça

Mus

tafa

Aca

r

Fatm

a Tun

çer

Meh

met

Ünle

r

Gürk

an G

ök

Cans

u Kara

cık ya

zıcı

Zafe

r Güv

enç

Muha

mmet

Karaç

ay

Ufuk

Kar

agöz

Mülay

im Ce

ngiz

Yasin

Gült

ekin

Ferh

at S

olkol

Gam

ze O

ktay

AT.lp

Düz

göre

n

Leve

nt K

arco

lu

Feda

yi Or

uc

Cengiz Arslan

Page 10: .858/8§ 0$57 &80$ )

10 CUMA, 27 MART 2020 S

6 -

-

-

-

-

-

-

--

-

-

-

-

-

--

-

-

-

KONUK KALEM

Didem Saracel

Dünyaya

--

-

--

---

--

-

-

-

--

--

-

---

---

---

--

----

--

YATIRIM OLSUN”

-

---

--

--

-

--

--

--

---

--

-

--

-

---

--

-

-

--

--

-

--

--

-

-

-

-

-

-

“UNUTMAYIN HAYAT

---

-

-

--

--

--

--

-

--

-

-

---

-

--

SAĞLIK BAKANI KOCA: “SAĞLIKLI GÖRÜNEN BİRİ BAŞKASI İÇİN ÖLÜM SEBEBİ OLABİLİR”

Dr. Fahrettin Koca

K -

--

-

---

---

--

---

-

-

--

-

-

“MASKE VE DEZENFEKTAN ÜCRETSİZ OLMALI”

-

--

---

--

-----

-

“KORONA VİRÜSLE MÜCADELEDE BİTKİLERİN ÖNEMİ”

--

--

-

-

-

-

--

-

-

-

---

-

--

-

DR. ÖZKUL, “SOKAĞA ÇIKAN HERKESİN ATEŞİ ÖLÇÜLMELİ”Fitoterapist Dr. Hakan Özkul, korona virüsle mücadelede sokağa çıkan her bireyin ateşinin ölçülmesi gerektiğini ifade etti.

Dr. Hakan Özkul

Sağlık Bakanlığı, Ege Üniversitesi (EÜ) Hastanesi’ni korona virüs testi ko-nusunda yetkilendirmişti. Bu gelişmenin ardından bakanlık, hastane-ye bin erken tanı kiti gönderdi. Ayrıca bakanlık, sağlık çalışanları için 3

bin N-95 maske, bin koruyucu tulum ve diğer malzemeleri çalışanların kul-lanımına sundu. İhtiyaçların, beş günlük ve haftalık periyotlarla karşılana-cağı ifade edildi. Ülke çapında küre-sel salgına karşı büyük bir mücade-le yürütüldüğünü söyleyen EÜ Rektö-rü Prof. Dr. Necdet Budak, “Bölgenin en köklü ve en donanımlı üniversitesi olarak, Cumhurbaşkanımız liderliğin-de ve Sağlık Bakanlığı eş güdümünde gece-gündüz büyük bir özveri ile hiz-met veriyoruz. Bu zorlu süreçte sağ-lık personelimizin hem iş yükü hem de maruz kaldığı risk arttı. Görevle-ri gereği en büyük riskleri sağlık çalı-şanlarımız göğüslüyorlar; çünkü on-lar hastalarla doğrudan temas gerek-tiren bir mesleği icra ediyorlar. Sağlık Bakanlığımız olası her türlü tedbirleri alıyor. Bu kapsamda üniversitemize ge-rekli olan malzemeler gönderilmeye başlandı. Cumhurbaşkanlığımıza, Sağlık Bakanlığımıza ve Hazine ve Maliye Bakanlığımıza hastanemize verdikleri des-teklerden dolayı teşekkür ediyorum. Ege Üniversitesi olarak korona virüs ile mücadelede başta sağlık çalışanlarımız olmak üzere diğer tüm çalışanlarımız ile birlikte devletimizin her zaman yanında ve destekçisi olacağız. Devletimi-zin bu süreçte yaptığı tüm çağrılara destek vereceğiz. Korona virüs ile müca-dele kapsamında tanı testi yapmak üzere görevlendirilen hastanemize, Sağ-lık Bakanlığımız tarafından ilk aşamada bin tanı kiti ulaştı. Tanı kitleri biner adet olarak beş günlük periyotlarla hastanemize gönderilecek; ayrıca bu has-talık ile mücadelede birebir hasta ile temas eden gece gündüz demeden çalı-şan sağlık neferlerimiz için devletimiz 3 bin N-95 maske, bin koruyucu tulum ve diğer malzemeleri de gönderdi. Bu malzemeler de haftalık olarak hasta-nemize gönderilmeye devam edecek." (İHA)

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Göğüs Hastalıkları Uzm. Dr. Mustafa Demirel, korona virüs salgınında astımlı vatandaşlara ilişkin açıklamada bulundu. Dr. Demirel; “Bazı kaynaklar korona virüs salgı-

nı sırasında 'kortikosteroidlerden' kaçınılması-nı önerdi. Bu tavsiye, kullanımları için net bir endikasyon yoksa, oral kortikosteroidlerin kul-lanımı ile ilgilidir. Bununla birlikte, astımı olan hastalar reçeteli inhale kortikosteroid denetle-yici ilaçlarını (veya reçete edilen oral kortikos-teroidleri) durdurmamalıdır. İnhale kortikoste-roidleri durdurmak genellikle astımın potan-siyel olarak tehlikeli şekilde kötüleşmesine yol açar ve ciddi astım atakları sırasında oral kor-tikosteroidlerden kaçınmanın ciddi sonuçları olabilir. Şiddetli astımı tedavi et-mek için bazen uzun süreli oral kortikosteroidler gerekebilir ve bunları aniden durdurmak tehlikeli olabilir. Herhangi bir astım ilacını durdurmadan önce da-ima doktorunuzla veya hemşirenizle görüşün. İnhale astım kontrol cihazı ila-cınızı kullanmaya devam edin ve astımınız kötüleşirse hekime başvurun. Ay-rıca kalp ilaçlarını kolesterol ilaçlarını ve kan cıvıtıcı ilaçları mutlaka kullan-malıdır. Kendinizi korumanın en önemli yollarından biri, ellerinizi sık sık sa-bun ve suyla en az 20 saniye yıkamak ve asla gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza yıkanmamış ellerle dokunmamaktır” dedi. (İHA)

-

"ASTIM HASTALARI SALGIN SIRASINDA İLAÇLARINI KULLANMAYA DEVAM ETMELİ”

Kayseri Özel Melikgazi Hastanesi Başhekimi Göğüs Has-talıkları Uzm. Dr. Mustafa Demirel yaptığı açıklamasında, “Astımı olan kişiler COVID-19 salgını sırasında inhale astım kontrolörü ilaçlarını kullanmaya devam etmelidir” dedi.

Uzm. Dr. Mustafa Demirel

Page 11: .858/8§ 0$57 &80$ )

11GÜNCEL CUMA, 27 MART 2020

Resmi ilanlar www.ilan.gov.tr’de

Y --

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

--

--

--

-

-

-

-

-

-

-

-

-

--

--

-

-

-

-

-

-

-

--

-

--

--

-

-

-

-

“ÜNİVERSİTELERDE BAHAR DÖNEMİNDE YÜZ YÜZE EĞİTİM YAPILMAYACAK”

C ---

-

-

-

--

-

Gülizar Biçer Karaca

Prof. Dr. Yekta Saraç

Page 12: .858/8§ 0$57 &80$ )

12 CUMA, 27 MART 2020 GÜNCEL

-

--

--

--

-

--

---

---

--

“EVDE ZAMAN EĞLENCELİ GEÇİYOR”

-

-

-

--

-

“MOTİVASYONLARI ARTIYOR”

--

--

-

---

-

--

-

-

--

-(DHA)

Denizli’de akşam saatlerin-de nefes darlığı ve öksürük şikaye-ti çeken Murat E. (44), Denizli Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Korona virüs şüphesi üzerine Murat E. gözlem altı-na alındı. Gerekli testleri yapılacağı sı-rada Murat E. iddiaya göre, hastane-

den kaçtı. Sağlık personelinin ihba-rı üzerine hastane çevresine çok sayı-da polis ekibi sevk edildi. Arama çalış-ması başlatan ekipler, Murat E.’yi Sa-raylar Mahallesi Örnek Caddesi’nde buldu. Polis ekipleri, korona virüs şüphelisinin çevresini güvenlik şeri-diyle çevirdi.

“BEN ANKARA BEBESİYİM”

Özel kıyafetli sağlık ekipleri ta-rafından alınıp, ambulansa bindirilen Murat E., kendisini görüntüleyen basın mensuplarına tepki göstererek, “Ben terörist değilim. Beni çekmeyin. Sıkın-tı yok kardeşim. Ben Ankara bebesi-yim” dedi. Korona virüs şüphesi ta-şıyan kişi, ambulansla Denizli Devlet Hastanesi’ne götürüldü. (DHA)

-

---

---

--

----

-

--

--

--

-

---

-

--

--

---

--

-

--

-

BAŞKAN ERDOĞAN; “ELBİRLİĞİYLE HER SORUNUN ÜSTESİNDEN GELİRİZ”

-

---

--

--

-

-

------

--

--

-

“VİRÜSTEN KURTULANA KADAR HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA

KOYACAK”

--

-

---

--

--

-

-

-

--

---

“BİR TURDA 15 TL YAKIT YAKIYOR, 15-20 TL TOPLAYAMIYORUZ”

--

--

--

--

--

-

--

--

--

---

--

MİNİBÜSLERDE EN FAZLA 7 YOLCU TAŞIMA DÖNEMİ---

-

-

-

-

-

--

-

-----

-

--

---

--

--

---

-

--

--

--

-

--

--

-

--

----

-

--

MHP PAMUKKALE İLÇE BAŞKANIAV. MEHMET ALİ YILMAZ’DAN ‘EVDE KAL’ ÇAĞRISI

Korona virüs tedbirleri kapsamında ‘evde kal’ çağrısına destek veren MHP Pamukkale İlçe Başkanı Av. Mehmet Ali Yılmaz, “İnanıyorum ki bu zor günleri hep birlikte aşacağız ve sağlıklı günlere hep birlikte kavuşacağız” dedi.

Av. Mehmet Ali Yılmaz

Uğur Erdoğan

A

lper P

arlak

Serk

an Ç

akal

brah

im Al

ayon

t

eCnk

Bak

r

Ozan

Aka

kça

Mus

tafa

Aca

r

Fatm

a Tun

çer

Meh

met

Ünle

r

Gürk

an G

ök

Cans

u Kara

cık ya

zıcı

Zafe

r Güv

enç

Muha

mmet

Karaç

ay

Ufuk

Kar

agöz

Mülay

im Ce

ngiz

Yasin

Gült

ekin

Ferh

at S

olkol

Gam

ze O

ktay

AT.lp

Düz

göre

n

Leve

nt K

arco

lu

Feda

yi Or

uc

HASTANEDEN KAÇTIĞI İLERİ SÜRÜLEN KİŞİ, POLİSİ ALARMA GEÇİRDİ

-

Anıl Zengin

Page 13: .858/8§ 0$57 &80$ )

GÜNCEL 13CUMA, 27 MART 2020

S -

-

-

-

-

-

--

C -

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

Prof. Dr. Ersan ÖZ

ECZACIDAN ‘HAVUZ TEMİZLEME FİLELİ’ KORONA ÖNLEMİ

---

-

-

-

-

---

-

-

Denizli'nin Buldan İlçesi’nde kömür sobasından sızan karbonmo-noksit gazından zehirlenip, hastaneye kaldırılan Emine Özen (76), 3 günlük yaşam mücadelesini kaybetti. Emine Özen’in eşinin de 3 yıl önce soba zehirlenmesi sonucu hayatını kaybettiği öğrenildi.

-

-

--

-

-

-

-

D-

-

-

Emine Özen

Page 14: .858/8§ 0$57 &80$ )

CUMA, 27 MART 2020

-

--

-

-

-

--

-

-

-

-

-

--

[email protected]@alayont_ibrahim

Samandıra’da toplanarak tüm futbolcuları ve personeli koro-na virüs testine tabi tutan Fe-

nerbahçe Kulübü, bir oyuncuda ve bir sağlık heyeti çalışanında korona virüs bulgularına rastlandığını du-

yurdu. Yukatel Denizlispor Yönetimi, sosyal medya hesabından konuya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada; “Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu ile sağlık heyeti çalışanında korona virüs bulgularına rastlandığını üzün-

tüyle öğrendik. Kendile-rinden güzel haberler al-mayı temenni ediyor, Fe-nerbahçe camiasına geç-miş olsun dileklerimizi iletiyoruz” denildi.

DENİZLİSPOR’DAN FENERBAHÇE’YE GEÇMİŞ OLSUN MESAJI Fenerbahçe Spor Kulübü sporcusu ile sağlık heyeti çalışanında korona virüs bulgularına rastlanmasın ar-

dından sosyal medya hesabından açıklama yapan Yukatel Denizlispor Yönetimi, geçmiş oldun dileklerini iletti.

A

lper P

arlak

Serk

an Ç

akal

brah

im Al

ayon

t

eCnk

Bak

r

Ozan

Aka

kça

Mus

tafa

Aca

r

Fatm

a Tun

çer

Meh

met

Ünle

r

Gürk

an G

ök

Cans

u Kara

cık ya

zıcı

Zafe

r Güv

enç

Muha

mmet

Karaç

ay

Ufuk

Kar

agöz

Mülay

im Ce

ngiz

Yasin

Gült

ekin

Ferh

at S

olkol

Gam

ze O

ktay

AT.lp

Düz

göre

n

Leve

nt K

arco

lu

Feda

yi Or

uc

TAKIMA KORONA VİRÜS TESTİ YAPILACAK

-

Süper Lig’de ko--

-

--

-

--

---

----

-

--

--

----

-

-

-

--

(DHA)

--

-

--

----

-

--

-

-

-

--

--

-

---

-

-

Ali Çetin

DENİZLİSPOR’DA KOLOMBİYA RÜZGARI -

Süper Lig ekiplerinden Yuka-tel Denizlispor’da Kolombi-yalı futbolcular, skora yap-

tığı katkıyla dikkat çekti. Süper Lig’de 26 gol atan yeşil-siyahlı ekip, bunların 10’unu Rodallega ve Estupinan’ın ayağından buldu. Ege temsilcisinden sezonun en golcü ismi Rodallega oldu. Kolombiya-

lı forvet, çıktığı maçlarda 6 kez gol sevinci yaşadı. Rodallega’nın va-tandaşı Oscar Estupinan da 4 gol-le ikinci sırada yer aldı. Denizlispor, ligde attığı 26 golün 10’unu Ko-lombiyalı futbolcularının ayağın-dan bulmuş oldu.

Denizlispor, bu sezon gol yol-larında savunmasından da önemli

katkı aldı. Defansın göbeğinde oy-nayan Mustafa Yumlu 3 golün al-tına imza attı. Deneyimli oyun-cu performansıyla dikkat çekerken taraftarların da sevgisini kazandı. Savunmanın sağında görev yapan Zeki Yavru da 3 asist yaparak sko-ra katkı sağlayan isimlerin başında geldi. (DHA)

Bülent Uygun