Top Banner
ANUL IX » NR. 404 » 22 – 28 iunie 2013 » S\pt\m`nal realizat de Editura Polirom [i „Ziarul de Ia[i“ » [email protected] PRIMUL MAGAZIN CULTURAL DIN ROMÂNIA » APARE S~MB|TA » WWW.SUPLIMENTULDECULTURA.RO 1,5 LEI INTERVIU De vorb\ cu Zakhar Bron, la Academia Kronberg, l`ng\ Frankfurt pe Main Victor Eskenasy Surpriza a fost mare s\-l aud pe profesorul Zakhar Bron `nt`mpi- n`ndu-m\ cu un z`mbet larg [i cu o formul\ `n române[te, un vechi anun] de deschidere a emisiunilor postului de radio... Chi[in\u. A[a c\, fire[te, interviul a pornit de la evocarea originilor familiei sale. » pag. 7 Avanpremier\ Sahar Delijani — Copiii arborelui de jacaranda „Suplimentul de cultur\“ public\ `n avanpremier\ un fragment din Copiii arborelui de jacaranda de Sahar Delijani, care va ap\rea `n cur`nd la Editura Polirom, `n co- lec]ia „Biblioteca Polirom. Actual“, `n traducerea din limba englez\ a Mirunei Voiculescu. » pag. 12-13 Actualitate Dialog [i stele — Festivalul Interna]ional de Teatru de la Sibiu Veronica D. Niculescu Edi]ia aniversar\ a Festivalului In- terna]ional de Teatru de la Sibiu (7-16 iunie), cu num\rul dou\zeci, a excelat prin calitatea invita]ilor s\i, personalit\]i ale teatrului mon- dial [i colaboratori ai festivalu- lui de-a lungul anilor, dintre care o parte au primit distinc]ii [i c`te o stea sub castanii Sibiului. » pag. 2-3 Cronic\ de carte Pove[tile n-au cum s\ se termine Doris Mironescu Emil Brumaru este unul dintre cei mai iubi]i poe]i de ast\zi. Pentru o mare parte din publicul c`t de c`t interesat de literatur\, Brumaru este pseudonimul poeziei, un per- sonaj el `nsu[i, cu charisma unui star rock, autor de versuri care de- vin automat porte-bonheur pentru studen]i filologi [i pu[toaice. Asta nu doar pentru c\ scrie poezii fru- moase, ci pentru c\ scrie poezii se- duc\toare, texte care te fac s\ te `n- dr\goste[ti de ideea `ns\[i de poe zie. » pag. 11 Dosar: „La `nceput a fost dialogul. Grupul de Ac]iune Banat [i prietenii — poezii, proz\, polemici“ Citi]i un dosar realizat de Elena Vl\d\reanu `n » paginile 8-9 Nu mai este nevoie s\ spun c`t de mult m\ bucur\ [i c`t de important\ mi se pare apari]ia antologiei `ngrijite de Corina Bernic [i Ernest Wichner, La `nceput a fost dialogul. Grupul de Ac]iune Banat [i prietenii – poezii, proz\, polemici. Am g`ndit acest grupaj pornind de la ideea dialogului din titlul antologiei. Exista un dialog [i dincolo de marginile, personale [i estetice, ale grupului? Nora Iuga Ernest Wichner Caius Dobrescu
16

404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

Dec 24, 2019

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

ANUL IX » NR. 404 » 22 – 28 iunie 2013 » S\pt\m`nal realizat de Editura Polirom [i „Ziarul de Ia[i“ » [email protected]

PRIMUL MAGAZIN CULTURAL DIN ROMÂNIA » APARE S~MB|TA » WWW.SUPLIMENTULDECULTURA.RO

1,5LE I

INTERVIU

De vorb\ cu ZakharBron, la AcademiaKronberg, l`ng\Frankfurt pe Main

Victor Eskenasy

Surpriza a fost mare s\-l aud peprofesorul Zakhar Bron `nt`mpi -n`ndu-m\ cu un z`mbet larg [i cuo formul\ `n române[te, un vechianun] de deschidere a emisiunilorpostului de radio... Chi[in\u. A[ac\, fire[te, interviul a pornit de laevocarea originilor familiei sale.

» pag. 7

Avanpremier\

Sahar Delijani —Copiii arborelui de jacaranda„Suplimentul de cultur\“ publi c\`n avanpremier\ un fragment dinCopiii ar bo re lui de jacaranda deSahar Delijani, care va ap\ rea `ncu r`nd la Editura Polirom, `n co -lec]ia „Bi blioteca Poli rom. Actu al“,`n traducerea din limba englez\ aMirunei Voiculescu.

» pag. 12-13

Actualitate

Dialog [i stele —FestivalulInterna]ional deTeatru de la Sibiu

Veronica D. Niculescu

Edi]ia aniversar\ a Festivalului In - terna]ional de Teatru de la Sibiu(7-16 iunie), cu num\rul dou\zeci,a excelat prin calitatea invita ]i lors\i, personalit\]i ale teatrului mon -dial [i colaboratori ai festivalu -lui de-a lungul anilor, dintre careo parte au primit distinc]ii [i c`teo stea sub castanii Sibiului.

» pag. 2-3

Cronic\ de carte

Pove[tile n-aucum s\ se termine

Doris Mironescu

Emil Brumaru este unul dintre ceimai iubi]i poe]i de ast\zi. Pentru omare parte din publicul c`t de c`tinteresat de literatur\, Brumarueste pseudonimul poeziei, un per-sonaj el `nsu[i, cu charisma unuistar rock, autor de versuri care de -vin automat porte-bonheur pentrustuden]i filologi [i pu[toaice. Astanu doar pentru c\ scrie poezii fru -moase, ci pentru c\ scrie poezii se -duc\toare, texte care te fac s\ te `n -dr\goste[ti de ideea ̀ ns\[i de poe zie.

» pag. 11

Dosar: „La `nceput a fostdialogul. Grupul de Ac]iuneBanat [i prietenii — poezii,proz\, polemici“

Citi]i un dosar realizat de Elena Vl\d\reanu `n » paginile 8-9

Nu mai este nevoie s\ spun c`t de mult m\ bucur\ [i c`t de important\ mi se pare apari]ia antologiei`ngrijite de Corina Bernic [i Ernest Wichner, La `nceput a fost dialogul. Grupul de Ac]iune Banat [iprietenii – poezii, proz\, polemici. Am g`ndit acest grupaj pornind de la ideea dialogului din titlulantologiei. Exista un dialog [i dincolo de marginile, personale [i estetice, ale grupului?

Nora Iuga Ernest Wichner Caius Dobrescu

Page 2: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

Veronica D. Niculescu

Dialogul, pun]ile

Tema festivalului din acest an afost Dialogul. „Mai mult ca ori c`ndavem ast\zi nevoie de Dialog, `n -tr-o societate `n care monologul [i`nsingurarea domnesc, `ntr-o lu me`n care principiile [i regulile mo -ra le lipsesc. Festivalul Inter na ]io -nal de Teatru de la Sibiu a adus `nfiecare an, pe parcursul celor 20 deedi]ii, teme importante de dezba te -re, impun`ndu-se prin excelen]acrea]iilor artistice [i prin calita teaDialogului“, a spus ConstantinChiriac, directorul FITS.

{i, ̀ ntr-adev\r, poate mai mult caoric`nd, dialogul s-a strecurat pes -te tot: dincolo de paginile antologi eide texte alese cu aceast\ tem\, `ns\lile de conferin]e [i mai depar te,`n cafenele, pe str\zi. Festivalul deteatru sibian a dep\[it de foarte

mul]i ani zidurile s\lilor de specta -cole [i de conferin]e, ̀ ns\ ̀ n acest ans-a sim]it [i mai puternic cum invi -ta]ii festivalului reuni]i la edi]iaaniversar\ au p\[it pe pun]i dejabine construite, prelungindu-le,consolid`ndu-le.

Sus]inut local [iaduc\tor de profit

Condi]ia impus\ de Constantin Chi -riac [i urm\rit\ de cei care reali -zeaz\ selec]ia [i asigur\ desf\[u ra -rea acestui festival uria[ a fost me -reu aceea[i: „Fiecare edi]ie s\ fiemai bun\ dec`t cea precedent\“.

Lucrurile pot p\rea simple, a -tunci c`nd cuno[ti felul `n care selucreaz\ aici, cu o perspectiv\ deani, cu colabor\ri [i prietenii ar tis - tice cl\dite `n timp, [i unde ni micnu se face de pe o zi pe alta, de pe olun\ pe alta. ~ns\ [i aceast\ edi ]ie afost tot una de criz\. Festivalul este

sus]inut 99% local, spune Con stan -tin Chiriac, din bani publici. Si bi ulinveste[te `n cultur\ 12% din bu -getul local, o sum\ foarte mare fa -]\ de alte ora[e. „Fa]\ de anul tre-cut, avem un sprijin cu un milion delei mai mult“, spune directo rulfestivalului, referindu-se la su me - le primite de la Consiliul Local [iPrim\rie.

C`t despre Ministerul Culturii,acesta „ne-a sprijinit anul trecut cuun milion de lei, dup\ eforturi chi -nuitoare. Anul acesta am primit500.000 de lei [i, la insisten]e uria -[e, am mai primit 300.000. ICR ne-adat o sum\ similar\ cu cea de anul

trecut, aproximativ 100.000, iar UNI -TER – 30.000; [i de la ConsiliulJude]ean, o sum\ similar\“. Asta,spune Constantin Chiriac, `n con -di]iile `n care alte festivaluri maridin ]ar\ s`nt finan]ate `n propor ]iede 90% din bani publici. „A[ vrea s\fim trata]i pe picior de egalitate“,spune directorul FITS, mai ales c\festivalul de teatru sibian ar fi sin -gurul festival din România care a -duce, pe l`ng\ c`[tigurile cultura le,de imagine, c`[tig financiar.

V`rfurile festivalului

Dou\sprezece mii de companii a -plic\ pentru a participa la festival,iar selec]ia se dovede[te a fi o ches -tiune dificil\. Paleta festivaluluireune[te spectacole de teatru, dedans, spectacole-lectur\, spectaco -le de strad\ [i concerte. Acestora lise al\tur\ ateliere, expozi]ii, lan s\ride carte, dezbateri, conferin]e.

Peste dou\ mii cinci sute de ar -ti[ti [i invita]i, din 70 de ]\ri, auparticipat la aceast\ edi]ie. Fran ]aa fost invitat\ de onoare, cu uns pre -zece spectacole, dar a existat [i c` te

un sezon rusesc, german, polo nez,coreean [i spaniol. La `ncepereafestivalului, dou\sprezece dintrespectacolele de teatru importan teerau deja sold-out.

Vom aminti c`teva dintre v`r fu -rile acestei edi]ii. ~n prima sear\ defestival a fost prezentat, pe scena dela Casa Sindicatelor, Continu, spec -tacol-eveniment `n coregrafia Sa -shei Waltz, considerat\ num\rulunu `n zona teatrului-dans, o pro-duc]ie Sasha Waltz `n colaborarecu Schauspielhaus Zürich.

Eimuntas Nekrošius a venit pen - tru a treia oar\ la Sibiu. Dup\ ce afermecat spectatorii sibieni la edi -]iile precedente cu Idiotul [i Liva -da de vi[ini, compania Meno Fortasa adus cea mai nou\ produc]ie a luiNekrošius, Divina comedie dup\Dante. „Divina Comedie este unadintre operele de baz\ ale cultu riiuniversale. E posibil s\ reg\sim ce -va din Divina Comedie `n mai toa telucr\rile marilor autori. Putem s\lucr\m la acest text o via]\ ̀ n tre a g\,`ncerc`nd s\ `n]elegem ceva, cu[ansa de a nu reu[i niciodat\“, de -clara regizorul Eimuntas Nekro šius,

2 » actualitate

Dialog [i stele — FestivalulInterna]ional de Teatru dela Sibiu Edi]ia aniversar\ a Festivalului Interna]ional de Teatrude la Sibiu (7-16 iunie), cu num\rul dou\zeci, a excelatprin calitatea invita]ilor s\i, personalit\]i ale teatruluimondial [i colaboratori ai festivalului de-a lungulanilor, dintre care o parte au primit distinc]ii [i c`te ostea sub castanii Sibiului. Iar spectatorii au primit, lar`ndul lor, ce-au c\utat – programul a cuprins 350 despectacole din 70 de ]\ri, de la majorete [i fanfar\ pebulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de laOdeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel maiimportant festival al Rusiei.

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

~n centrul Sibiului au primit o stea regizoarea Ariane Mnouchkine, regizorul Eugenio Barba, regizorul Silviu Purc\rete, regizorulDeclan Donnellan, teatrologul George Banu [i actorul de kabuki Nakamura Kanzaburo XVII

» „Mul]umesc tuturorspectatorilor care auar\tat, `n timp, c\ auavut capacitatea de ase autodep\[i.“ –Constantin Chiriac,directorul FITS, lafinalul festivalului.

Compania Meno Fortas a adus cea mai nou\ produc]ie a lui Eimuntas Nekrošius,Divina comedie dup\ Dante

Foto

: Mar

ia {

tef\

nesc

u

Foto

: Mar

ia {

tef\

nesc

u

Page 3: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

actualitate « 3

la premiera spectacolului, `n a pri -lie 2012. Cu o durat\ de patru ore[i jum\tate, reprezenta]ia de la Si -biu i-a purtat pe spectatori prin -tr-un Infern, un Purgatoriu [i-unParadis negru-ro[u-alb, cu imaginimemorabile, pline de lentoare, dans[i poezie. Durata mont\rii, de patruore [i jum\tate cu dou\ pauze, plus`nceperea cu o `nt`rziere de patru -zeci de minute i-a f\cut pe unii din -tre spectatori s\ `l abandoneze peDante, interpretat de actorul Ro -landas Kazalaz, `nainte de final.

Teatrul Odéon de la Paris a ve nitpentru prima dat\ `n România, cuo crea]ie a lui Joël Pommerat, Reu -nificarea celor dou\ Corei, carecomprim\ dou\zeci de momentedramatice diverse, un mozaic de po -vestiri la care contribuie [i specta -torul – unul dintre momentele celemai emo]ionante [i interesante aleacestei edi]ii, la care unii s-au zb\ -tut pentru a-l vedea de dou\ ori.

Teatrul Metropolitan din Tokyo,unde Teatrul Na]ional „Radu Stan -ca“ a prezentat, la r`ndul s\u, Lulu,a venit la festival cu cel mai im-portant artist al Japoniei, HidekiNoda, [i spectacolul Albina.

Sezonul rusesc, mereuminunat

Sezonul rusesc a fost, ca `ntotdea -u na, aduc\tor de mari bucurii. IvanV`r`paev a prezentat spectacolulIluzii, cu actorii Teatrului Prakti ka,sub forma unui dialog cu publicul.Dramaturgul rus a fost prezent `nagenda festivalului [i cu un specta -col-lectur\, ̀ n traducerea Ma[ei Di -nescu, Dansul Delhi, [i cu filmuls\u de debut, Euphoria.

Foarte `ndr\git a fost [i specta -colul Trei surori, al Nebal[oi Dra maTeatr din Sankt Petersburg, ̀ n regialui Lev Erenburg, „o profund\ [istr\ lucitoare analiz\ psihologic\ [iun nou efort uman de a r\s pun dela `ntrebarea «de ce nu s`ntem fe -ri ci]i?»“, dup\ cum s-a scris la pre -miera spectacolului.

Al treilea eveniment din sezo nulrusesc a fost Nunta, dup\ Cehov, dinfericire programat cu dou\ repre -zenta]ii, fiindc\ organizatorii aub\nuit b\t\lia care va fi pe un loc.Regizorul Vladimir Pankov, consi -derat „copil teribil“ al teatrului rus,a creat un spectacol ca o p`nz\ mu -zical\ imens\, creat\ din detalii, a -supra c\ruia vom reveni. Nunta esteo coproduc]ie a Festivalului Inter -na]ional de Teatru Cehov, a Aca de mi eiNa]ionale de Teatru Janka Kupaladin Minsk [i a Confedera ]iei Interna -]ionale a Asocia]iilor Teatrale.

Dintre spectacolele care au st`r -nit cele mai frumoase aprecieri,mai amintim: C`ntecele lui Lear,regia Grzegorz Bral, prezentat laCetatea Cisn\dioara, Pesc\ru[ulde la Teatrul German de Stat Timi -[oara, ̀ n regia lui Yuri Kordonsky,jucat la Hala Balan]a, Platonov,pro duc]ie a Teatrului Na]ional„Radu Stanca“ din Sibiu, `n regialui Alexandru Dabija, [i, desigur,Faust, `n regia lui Silviu Purc\ re -te, care continu\ s\ aduc\ turi[tila Sibiu, cu o for]\ de atrac]ie in-epuizabil\.

Lecturile care umplulibr\ria

Sec]iunea de spectacole-lectur\,purt`nd numele regretatului ac-tor Virgil Flonda, a constat `n optreprezenta]ii la Libr\ria Huma -nitas, cu intrare gratuit\ [i `ntot-deauna cu sala plin\, publiculfestivalului fiind unul at`t de fi-del [i de interesat, `nc`t orice au-tor de texte [i-ar dori s\ `l `mpru-mute, pentru orice lansare de car -te. Au fost prezentate, `n regia luiBogdan S\r\tean, cu actori ai tea -trului sibian sau cu studen]i [ichiar elevi, texte de Hideki Noda,Ivan V`r`paev, Joël Pommerat,Malgorzata Sikorska-Miszczuk,Marius von Mayenburg, RodrigoGarcía, Székely Csaba [i subsem-nata. Spectacolele au fost urmatede discu]ii cu critici de teatru [iliterari, moderate de C\t\lin {te -f\nescu. Spectacolele au fost `n -registrate [i vor fi difuzate pe Ra-dio România Cultural.

Textele, selectate de Ioana M\ -l\u, au alc\tuit o antologie biling v\de aproape o mie de pagini, lan sa -t\ de asemenea `n cadrul festiva -lului.

Zidul poeziei urbane

Dan Perjovschi a transformat dinnou zidul de l`ng\ Teatrul Na]io -nal din Sibiu `ntr-o „colec]ie ne-muzeal\ ce formeaz\ noua poezieurban\“.

Dintre expozi]iile permanenteale festivalului, amintim expozi -]iile de costume Lia Man]oc, Doi -na Levintza [i Drago[ Buhagiar,expozi]iile de fotografie MihaelaMarin [i Sebastian Marcovici.

Delicioase au fost conferin]elefestivalului, cu invita]i de o va -loare remarcabil\, precum IvanV`r`paev, care a vorbit despre „Ce`nseamn\ contemporaneitatea `nteatru“, Erhard Stiefel, creator dem\[ti, colaborator Théâtre du So -leil – „Un maestru al m\[tilor `[idezv\luie secretele“, JonathanMills – directorul Festivalului In-terna]ional de la Edinburgh, Ber -nard Faivre d’Arcier – directorulFestivalului de la Avignon `n di fe -rite perioade, George Banu, toateconferin]ele beneficiind de mode -rarea rafinat\ [i precis\ a lui Oc-tavian Saiu, care la r`ndul s\u a

lansat o carte ̀ n festival: Posterita -tea absurdului, Editura Paideia.

Stele sub castani

Festivalul s-a `ncheiat cu o Gal\aniversar\, s`mb\t\ seara, la Sa -la Thalia, transmis\ de TVR 1. Ceimai importan]i arti[ti care au con -tribuit la frumosul traseu al fes -tivalului de-a lungul celor dou\ -zeci de ani au primit distinc]ii [idiplome. O asemenea gal\ a maiavut loc doar `n anul special pen-tru Sibiu, 2007.

Cu c`teva ore `nainte de gal\ s-ainaugurat Aleea Celebrit\]ilor, `nParcul Cet\]ii, ca loc permanent

de celebrare a contribu]iilor dindomeniul teatral. Pentru `nce -put, [ase personalit\]i au primito stea `n centrul Sibiului: regizoa -rea Ariane Mnouchkine, regi-zorul Eugenio Barba, regizorulSilviu Purc\rete, regizorul DeclanDonnellan, teatrologul GeorgeBanu [i actorul de kabuki Naka-mura Kanzaburo XVII – disp\rut`n decembrie anul trecut.

Sasha Waltz a dorit s\ pri -measc\ steaua sa personal, [i nuprin reprezentan]i, [i de aceea a -cest moment s-a am`nat pentruatunci c`nd coregrafa va puteasosi la Sibiu.

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

Se nasc pasiuni [i dispute `n serile [i dimine]ileFestivalului Interna]ional de Teatru de la Sibiu.Nu exist\ spectacol important, spunea cineva dine chipa organizatoare, care s\ nu st`rneasc\ rea c -]ii la extreme: s\ fie adorat de cineva [i s\ fie de-testat de altcineva.

De aceea, nu poate exista cel mai cel sau ceamai cea. Exist\ doar favori]i. Vom alege [i noi unspectacol favorit: Nunta, dup\ Cehov, regia Vla -di mir Pankov.

Sezonul rusesc aduce `ntotdeauna minun\]ii.Nunta – o coproduc]ie a Festivalului Interna]ionalde Teatru Cehov, a Academiei Na]ionale de Tea -tru Janka Kupala din Minsk [i a Confedera]iei In -terna]ionale a Asocia]iilor Teatrale – a fost pre zen -tat de dou\ ori, `n cea mai mare sal\ a Sibiului,a[a `nc`t a putut fi vizionat, `n total, de aproximativo mie cinci sute de suflete.

Un tablou complex, plin de culoare [i muzic\,plin de acea emo]ie contradictorie pe care o a[ -tep]i c`nd te a[ezi `n scaun la teatru. Un tablou cuun personaj colectiv fantastic – fiecare actor depe scen\ juca de parc\ el singur se afla cu un pas`naintea celorlal]i; putea s\ fie ascuns de umbr\,departe de ochiul spectatorului, fiecare actor era

o min\ de aur a expresivit\]ii bun\ de pus sublup\. O grij\ pentru detaliu demn\ de marii pic-tori ai lumii. Dup\ o mic\ perioad\ de adaptare la`nceput, pentru ca ochiul, urechea, mintea s\ seplaseze la distan]a potrivit\ pentru a putea cu -prinde tabloul `ntreg, te trezeai deodat\ `n\untru,precum un vizitator `ntr-un muzeu: tot mai singur`n sal\, `ncremenit, el [i imaginea, el una cu ima -ginea. Scene remarcabil construite vizual, ca op`nz\ imens\ cu mii de detalii `n fiecare loc, sce neremarcabil construite `n viteze diferite, deru l`n -du-se simultan – goana fundalului, `ncremenireaprim-planului –, alc\tuind un tot remarcabil.

Scene. Fire de praf plutind dureros `n conul delumin\ al unui reflector, deasupra c`nt\re]ei ca reparc\ tace, parc\ tace aici c`nt`nd dincolo, `ntr-olume a ei, `n timp ce nunta[ii gonesc, [i poate c\atunci c`nd ea se va `ntoarce aici va fi prea t`rziu,dar c`nd nu este totul deja prea t`rziu la Cehov?...{i mireasa b\tr`n\, foarte b\tr`n\, cu o voce minu -nat\, cristal `n draperii pr\fuite, [i frumoasele ba -lului, dolofane, albe `n rochii colorate f\cute dincarpete de perete, c\prioare [i locuri cu verdea]\,promisiuni, de[ert\ciuni. Adin, dva, tri, cet`re...`ncotro, crud\ afacere matrimonial\, `ncotro?

Subiectiv

Favoritul — Nunta dup\ Cehov

Voluntarii, ominoritate local\

Anul acesta, Festivalul Interna -]ional de Teatru de la Si biu a be -neficiat de sprijinul a trei su tede voluntari ro mâni, c\ rora lis-au al\turat dou\zeci de ti nerijaponezi, doi sud-co reeni [i vo -luntari din Fran]a [i Spania.

La gala de decernare a dis-tinc]iilor FITS, Dan Perjovs chia remarcat c\, printre minori -t\]ile care caracteri zea z\ po pu -la]ia Sibiului, ar trebui recu nos -cu t\ [i noua minoritate: cea avoluntarilor.

» „Sec]iuneaspectacolelor de strad\este cea maiproductiv\: ea aschimbat Sibiul.“ –Constantin Chiriac.

Foto

: Seb

astia

n M

arco

vici

Page 4: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

4 » actualitate

C`nd i-am spus unui foartebun prieten ceva mai t`n\rc\ am fost la un concert [ia fost curios de detalii, m-adescusut „Da’ cine-i PatriciaKaas?“. Bun\ `ntrebare! Celmai simplu a fost s\ `i r\s -pund tot cu o `ntrebare: „M\,da’ tu de Angela Similea aiauzit?“. R\spunsul afir ma -tiv m-a `ncurajat s\ `i explicc\ a[a cum Angela Simileaeste o „doamn\ a muziciiromâne[ti“, la fel [i PatriciaKaas este o „doamn\ amuzicii franceze“. Sta]i, nuv\ repezi]i s\ v\ apleca]idup\ pietre, l\murescimediat compara]ia!

Florin Iorga

Folosit\ `n scopuri general-ilus-trative, de fapt educative, compa -ra]ia de mai sus func]ioneaz\ doarpe un anumit palier, anume cel alreputa]iei locale a fiec\ reia dintrecele dou\ artiste. ~n rest, putemadmite c\, pe l`ng\ a ceast\ simi -litudine, mai exist\ o mul]ime dediferen]e. De pild\, avem de notato diferen]\ de v`rst\, dar mai alesuna de loc de na[tere [i – pe cale deconsecin]\ – de apartenen]\ la ocultur\ minor\ (Angela) sau, dup\caz, major\ (Patricia). Iar de aici`ncolo s`nt necesare c`teva preci -z\ri. Neav`nd preten]ii de connais -seur, nu m\ `ncumet la ierar hi za -rea tehnicilor vocale [i a prefe rin -]elor de repertoriu, dar g\sescpotrivit de subliniat c\, evolu`nd

`ntr-un sistem s\n\tos de show-biz [i av`nd avantajul unei limbi decircula]ie, fran]uzoaica (de fapt, pejum\tate nem]oaic\, alsacian\ fi-ind...) a reu[it s\ treac\ dincolo decondi]ia de div\ local\, cimen t`n -du-[i definitiv statutul de vedet\interna]ional\. Cum asta? P\i, amv\zut pe 19 iunie, la Ia[i, `n fa]aPalatului Culturii, cu ocazia spec -ta colului Kaas chante Piaf, des f\ -[urat `n cadrul Festivalului Inter -na]ional al Educa]iei (FIE).

O demonstra]ie deprofesionalism

Ca s\ ̀ n]elegi ce ̀ nseamn\ meserie`n showbiz, trebuie s\ mergi nea -p\rat la concertul unui star inter -na]ional. La Ia[i, p`n\ la PatriciaKaas, l-am mai v\zut pe GoranBregovici, `n urm\ cu c`]iva ani,tot `n fa]a Palatului Culturii. (LaJulio Iglesias, pe stadionul din Copoun-am ajuns, asta e.) Hmm... Ge nurifoarte dep\rtate, da, `ns\ nu doar lanivel de gen muzical sau `n ceea ceprive[te conceptul de show, de a -cord. Oricum, ceea ce a frapat laconcertul de miercuri a fost ni ve lulde expert. Adic\ toate detaliile autr\dat un `nalt nivel de elaborare[i de expertiz\: de la lumini la pro -iec]iile video, trec`nd prin core-grafie, durat\, pauze, costume, mu -zicieni, regie, selec]ia pieseloretc., etc., etc. Rezum`nd, toat\ `n -t`m plarea de pe 19 iunie din fa]aPalatului Culturii a transpirat aprofesionalism.

~ns\ de transpirat au transpiratserios [i to]i cei care au evoluatpe scen\: cei trei instrumenti[ti

plus dansatorul (de-a dreptul ge-nial, trebuie s\ subliniez asta!), `nfrunte cu Patricia Kaas, care nus-a menajat absolut deloc. La ceinu-spunem-c`]i ani ai ei, pentru c\nu este elegant, avea op]iunea per -fect acceptabil\ de a se fi lipit ]ea -p\n\ de microfon pentru a oferiun recital magistral, lucru – `mi`nchipui – relativ simplu de ob]i -nut atunci c`nd ai o voce cu totulspecial\, o for]\ `n continuare ex-trem de puternic\ [i o tehnic\ in-terpretativ\, `[i dau seama chiar[i necunosc\torii ca mine, rar `n -t`lnite. A preferat totu[i s\ dan se -ze (a nu se `n]elege prin asta c\ s-ab`]`it de pe un picior pe altul), s\schimbe ]inute, s\ se lipeasc\ desc`ndura scenei, s\ cocheteze cu pu -blicul, s\-l antreneze, s\... s\ fac\ unshow à la carte, ce s\ mai vorbim!

Omagiere, nu copiere

Poate s\ par\ oarecum surprin z\ -tor faptul c\ o c`nt\rea]\ de cali-brul Patriciei Kaas, cu ni[te albu -me personale la CV suficient deconsistente `nc`t s\ fi v`ndut p`n\

acum vreo cinci milioane de exem -plare potrivit Wikipedia, vine s\ nec`nte `n dulcele nostru t`rg piese-le at`t de pr\fuite pentru noi ale luiEdith Piaf. Oric`t de valoroase arfi fost acestea, ele s-au `nt`mplat`n prima jum\tate a secolului tre -cut. I-au murit compozitorii? S-or fipensionat, s\racii? Sau poate s`ntbolnavi? Ei bine, nici pe departe!Doamna Kaas este `nc\ `n pozi]iade a lansa oricare dintre compo -zitorii talenta]i ai momentului,dar afla]i `nc\ `n faza de juniorat,ac cept`nd s\ le interpreteze crea]iile.~n plus, albumul s\u omagial laadresa celei ce a fost Edith Piaf nueste nici, vai de mine!, copy/paste,nici o recirculare ieftin\. A[a cevaam v\zut deja cu to]ii, [i s`ntems\tui de c`teva genera]ii. Unde? Laliota de Elvis impersonators, a di -c\ la acei pretin[i arti[ti care `[ilas\ perciuni [i `mbog\]esc frizeriica s\-i fac\ s\ semene cu Regelerock’n’roll-ului pentru a-i l\l\ipiesele din spatele unor ochelarifumurii, ]in`ndu-se mai mult saumai pu]in inspirat de o chitar\. Nu.Spre deosebire de ace[tia, Patricia

Kaas nu este la ani-lumin\ de `n -ce putul unei cariere reale, ci la a po -geul ei. Adic\, era s\ cacofonez,cam exact atunci c`nd o re`n toar -ce re la r\d\cini chiar „face sens“,vorba americanului. Reorchestra -te, reg`ndite [i reinterpretate `n -tr-o manier\ proprie, puse `n sce n\[i completate cu un material vi deode clas\, piesele [i spiritul lui Piafau re`nviat.

Revenind, dac\ tot este vorbadespre un omagiu, o doamn\ `l fa -ce cum se cuvine. Iar Patricia Kaasnu doar c\ i-a cerut publicului s\ seridice pentru un minut, ci s-a rein -ventat efectiv pentru acest album[i pentru turneul aferent, f\r\ a-[ipierde totu[i personalitatea, ci `m -bog\]indu-[i-o. Pentru c\ poate.

P.S.: Artista a putut, traduc\ -toa rea nu. A gafat la greu, mititi-ca, dar nu-i vina ei, c\ era crud\[i s-a sim ]it asta. Vina e a cui a de -semnat-o. Peste c`]iva ani o vomaprecia, f\r\ `ndoial\. Ah, faptulc\ francofonii din public, delocpu]ini, s-au stricat de r`s a contri -buit la atmosfer\.

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

~n lista larg\ a filmelor pre-ferate se afl\ [i o produc]ieSF din urm\ cu aproape 20de ani. Mul]i a]i v\zut, cred,The Independence Day/ZiuaIndependen]ei. Da, e acel filmcu Will Smith `n rolul prin-cipal, film ̀ n care o hoard\ dec`teva milioane de extrate-re[tri din alt\ galaxie vin s\st`rpeasc\ omenirea [i s\ pu -n\ st\p`nire pe resursele iu -bitei noastre Terra.

Am rev\zut de cur`nd a -ceast\ produc]ie, iar la final,am comutat televizorul pecanalele noastre de „[tiri“.C`nd e[ti `nc\ absorbit deac]iunea filmului tocmai

`ncheiat, ai c`teodat\ tendin -]a s\ confunzi fic]iunea curealitatea. C`nd, `ns\, „za-pezi“ `ntre canalele din lis -t\ [i impresia ini]ial\ ̀ ]i maid\, `nc\, t`rcoale, ai dou\ va -riante: ori ai `nnebunit com -plet [i nu mai [tii unde setermin\ fantasticul [i unde`ncepe realul, ori persona-jele care ]i se deruleaz\ prinfa]a ochilor au, `ntr-ade v\r,acel „ceva“ care te `mpiedi -c\ s\ te desprinzi de filmulurm\rit.

Pre] de vreo dou\ ceasuri[i vreo dou\ zile la r`nd, amtr\it cu nebuneasca impresiec\ extratere[trii reali s`nt

mai inteligen]i dec`t cei pecare ̀ i omoar\ domnul Smith.Cei din produc]ia hollywood -ian\ apar pe P\m`nt cu arme,muni]ii [i scandal, sf`r[indla fel de zgomotos cum se i vi -ser\. Cei pe care mi se parec\-i v\d `n lumea real\ s`nt(sau par a fi) mult mai inte-ligen]i: `[i `nchiriaz\ chipuride p\m`nteni get-beget, seintegreaz\ ̀ n societatea noas -tr\, ne `nva]\ limba, obice-iurile, defectele, calit\]ile,ticurile [i c`te tr\s\turi ormai fi importante ca s\ nep\c\leasc\. Dup\ ce trec deetapele astea complicate, sefolosesc de mijloacele noastre

de comunicare `n mas\ ca s\ne `ndobitoceasc\.

Dac\ nu m\ crede]i, ui-ta]i-v\ pu]in la tr\s\turile,vorba, portul [i g`ndurile in -vita]ilor permanen]i de pela România TV. Poate s\-mispun\ cineva s\ n-o suspec-tez pe doamna avocat PaulaIacob c\ nu a venit, acummul]i ani, `ntr-o nav\ verdecu lumini]e albastre, dintr-oalt\ galaxie? Poate cinevas\-mi `nl\ture suspiciunile`n privin]a domnului Cor-neliu Vadim Tudor? Eu nu[tiu `n ce m\sur\ domnia saeste de pe aici, de unde prove -nim noi, oamenii cu discurs

normal. Urm\ri]i-l [i pe a celpsiholog a c\rui chelie sea -m\ n\ cu cea a lui Gorbaciov(topit\ pu]in de la c\ldur\),c\ruia, probabil, colegii s\ide planet\ i-au dat la mi[tonumele de Hanibal Dumitra[ -cu. Asculta]i-i discursul [ivede]i gesturile f\cute de au -tointitulatul „rege al p\p\ -di ilor“, Florin Condur\]ea-nu, care ne prive[te trans-galactic prin ochelarii s\ialba[tri [i vorbe[te ca [i cumi s-ar fi stricat adaptorul devoce implantat `ntre antene -le sale.

Nu mi-a c\[unat ast\zi ni -mic pe România TV. Din p\ -cate, din lips\ de spa]iu ti-pografic, nu mai am cum s\parcurg [i lista extratere[ -tri lor de la Antena 3 [i de laRealitatea TV. Pe l`ng\ to]iace[tia, Monica Tatoiu chiarpare o p\m`nteanc\ onest\[i cinstit\, care `[i cum p\ -r\ haine de la second-hand,a[a cum a ]inut, recent, s\ nedea de [tire. De o [tire second-hand, cum s`nt majoritateaproduc]iilor care, c`ndva, res -pectau sensul pro priu al ter-menului „dezbatere“.

La loc TELEcomandaAlex Savitescu

Extra-Terrestrial: invazia prin imersiune

{i a fost s\ FIE concert:

Kaas chante Piaf `n T`rgul Ie[ilor

Page 5: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

opinii « 5

Suplimentul lui Jup:

Pinacoteca din PetrilaIon Barbu

Aceasta era [i ideea fondatoare aunui proiect sugerat de pe la finelemileniului trecut de poetul [i pu-blicistul ie[ean Michael Astner, ca -re p`n\ la urm\ s-a materializat ̀ n -tr-un volum publicat `n 2004 de co -legii [i prietenii din Clubul 8, subcoordonarea lui Gabriel H. Decu-ble: Cartea roz a comunismului.

Mai mult, fotografia ce st\ `n ca -pul paginii de Facebook amintite ecea de la edi]ia italian\ a volumu -lui Tovar\[e de drum. Experien ]afeminin\ `n comunism, coordonatde Dan Lungu [i de mine – a[a c\,inevitabil, am sim]it o oarecare a -finitate cu nostalgicii str`n[i vir-tualmente acolo, ca s\-[i aminteas -c\ [i s\ ofteze dup\ ceea ce nu pu-tem dec`t s\ pierdem. Numai c\,poate tocmai pentru c\ vin din a -ceea[i lume [i m\ simt asemenealor, nu m\ pot `nfr`na s\ nu o biec -tez c`nd v\d cum exager\rile ex-plicabile – c\ci niciodat\ n-a fost oalt\ copil\rie mai frumoas\ ca anoastr\, adic\ a tuturor – alune c\`n falsificare, cu efecte `n prezentulimediat. Sigur c\ anii copil\rieinoastre comuniste au fost cei maifrumo[i din toate timpurile (pen-tru noi [i numai pentru noi). Darz\u c\, dincolo de dimensiuneapersonal\, n-au fost chiar at`t de

frumo[i. N-au fost at`t de frumo[ipe c`t puteau fi. Iar ceea ce a fostur`t n-are cum s\ devin\ frumos.

N-am nimic cu amintirile. Nupo]i supune amintirile [i nostalgi -ile rigorilor unor studii [tiin]ifice.Am cercetat cu inima pe jum\ tate`nduio[at\ post\rile [i comen ta ri -ile celor str`n[i acolo, sub drapelulzdren]\ros al unei copil\rii nufoarte prospere. ~n mine palpita `n -s\ demonul contradic]iei, st`rnitde prima pagin\, cea care con]i neaun fel de discurs fondator altfelbenign, doar c\ ̀ nc\rcat cu inexac -tit\]i fondatoare, ce miros a falsifi -care („manipulare“ ar fi prea mult,c\ci nostalgia, ca [i dragostea, or -be[te uneori). Nu nostalgiile su-biective, ci generaliz\rile din pla -nul realit\]ii s`nt cele ce sun\ fals.

Citesc astfel `n acea pagin\ des -pre o perioad\ „c`nd la [coal\ e -ram to]i egali, f\r\ ca cineva s\ ia -s\ `n eviden]\ prin avu]ia p\rin ]i -lor“. Dac\ a existat vreodat\ o a -se menea epoc\, `n mod sigur n-afost cea comunist\. Nu trebuia s\fii foarte matur ca s\ vezi c\ b\ -iatul muncitorului de la A.E.M.nu beneficia de acela[i tratamentca fiica [oferului de TIR, c\ Ro -land, cel cu tat\l deja plecat `n Ger -mania, avea parte de un tratament

preferen]ial, iar doamna profesoa -r\ mirosea a parfum fin [i avea ni[ -te bluze mai frumoase, „din pachet“,c\ fata vame[ului din a VII-a X eraalintat\ de mai to]i profesorii, iarb\iatul prim-secretarului de partidnu lua niciodat\ vreo palm\ de laprofesori [i n-avea nici o not\ maimic\ de opt. Nici sandviciul de la[coal\ nu era „mai tot timpul cupateu“ – nu la toat\ lumea. La u niiera cel pu]in cu salam de Sibiu. Laal]ii nu exista sandvici. Nu eramto]i egali – a[a ceva n-a existat. Ofi fost frumos, dar n-am fost egali.

Mai scrie acolo cum „ne jucamtoate serile `n fa]a blocului, pentruc\ la televizor nu era nimic de ur m\ -rit ([i ce bine era, la ce t`mpeniis`nt acum la TV...)“. Eu `mi aducaminte c\ ne-am fi dorit s\ fie cevala TV, poate chiar t`mpenii precumcele de acum. T`mpeniile astea s`ntexpresia libert\]ii noastre, dup\chipul [i asem\narea poporului e li -berat. Oare dac\ aveam (sau dac\am avea [i acum) `n fiecare sear\programe TV serioase [i instruc-tive, precum Mezzo [i Arte, ne-amfi uitat? Ne-am uita? Sau am pre -fe ra tot ni[te filme de aventuri,dragoste, comando, r\zboi, teleno -vele sau orice produc]ii S.F. ame -ricane? Numai c\ adultul, pornit s\idealizeze totul, inclusiv propriulgust, `[i amestec\ v`rstele [i `i pu -ne `n c`rc\ copilului care era gus-turile maturului care a devenit.

~n schimb, ideea c\ pe vremea a -ceea „Mili]ia tundea la zero pe maito]i infractorii“ e, `n chip ciudat,un fel de proiec]ie infantil\ `n min -tea adultului de azi. Ar fi amu zan -t\ dac\ adev\rul n-ar fi trist. Mi li -]ia tundea, printre altele, rockeri,hippies, punkeri – `n general, ado -lescen]i teribili[ti (scuza]i pleonas -mul), care `ncercau o `nduio[\ toa -re form\ de rebeliune `n pas cuOccidentul. Ce-i drept, ̀ n limbajuloficial al epocii erau asimilabiliinfractorilor, a[a c\ dreptul de a-itunde chilug `l aveau p`n\ [i direc -torii [colilor. Doar cei mai egalidintre noi, cei din specia SergheiMizil, aveau dreptul s\ fie rebeli.

Dar am fost copii [i a fost fru-mos. Din nefericire, n-o s\ mai fim.Din fericire, nici epoca aceea n-os\ mai fie.

Românii e de[tep]i:Radu Pavel Gheo

» Nu trebuia s\ fii foartematur ca s\ vezi c\ b\ -iatul muncitorului de laA.E.M. nu beneficia deacela[i tratament cafiica [oferului de TIR,c\ Ro land, cel cu tat\ldeja plecat `n Ger ma nia,avea parte de un tra ta -ment preferen]ial, iardoamna profesoa r\ mi -ro sea a parfum fin [i aveani[ te bluze mai fru moa -se, „din pachet“.

Descop\r recent pe `nc\p\torul [i atoate`ng\duitorulFacebook o pagin\ din multele dedicate copil\rieicomuniste: „Nostalgia copil\riei noastre din Epoca deAur“. N-o pot privi dec`t cu bun\voin]\, c\ci nu mi-estr\in dorul dup\ anii pierdu]i ai v`rstei aceleia – v`rst\de aur pentru orice om normal din orice epoc\ istoric\.

Nostalgie [ifalsificare

Page 6: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

~n deceniul care a urmat am avutocazia s\ stau de vorb\, la Praga,a t`t cu Vengerov, c`t [i cu Vadim Re - pin, colegul s\u de clas\. ~n scur -tele interviuri pe care mi le-au acor -dat pentru Radio Europa Liber\, laFestivalul Prim\verii pragheze,am`ndoi mi l-au evocat elogios peprofesorul lor din Rusia, mutat `n -tre timp cu elevii s\i cu tot, dup\liberalizarea intervenit\ odat\ cudezmembrarea URSS-ului, `n Ger -mania, la Conservatorul din Lü -beck. Anii au trecut [i numele luiZakhar Bron mi-a fost mereu re a -dus `n aten]ie, citind despre eleviis\i [i ascult`ndu-i succesiv, `n con -certe radio [i televizate sau pe dis -curi, pe violoni[tii Daishin Kashi -moto, Daniel Hope, Sayaka Shoji,p`n\ la Linus Roth, c\ruia i-am ad -mirat anul acesta `nregistrarea in -tegral\ a pieselor pentru vioar\ [ipian de Mieczyslaw Weinberg.

Nimic mai firesc, a[adar, au zindc\ profesorul Bron urma s\ deacursuri de m\iestrie la AcademiaKronberg de l`ng\ Frankfurt, s\-miiau inima ̀ n din]i – [i ̀ n geant\ sin -gurul CD din colec]ie av`ndu-l casolist – [i s\ le cer colegilor de laserviciul de pres\ al Academieis\-mi aranjeze un interviu cu el. ~nprealabil [i dup\ interviu i-am ur -m\rit clasele de m\iestrie de la Kron -berg, la care studen]ii accepta]i caparticipan]i „activi“ au fost acom -pania]i de aceea[i pianist\, IrinaVinogradova, pe care o descoperisem

`n 1990, al\turi de t`n\rul Ven ge rov,pe discul companiei Biddulph.

Privindu-i st\ruin]a [i r\bda reacu care `[i corecta [i stimula eleviiexemplific`ndu-[i spusele, imit`n -du-i sau c`nt`nd la vioar\ al\turi deei – dup\ ce `i `ntrerupea, cel maiadesea, dup\ fiecare dou\-trei m\ -suri, a[a cum obi[nuia s\-[i fac\ re -peti]iile cu orchestra Sergiu Celi-bidache –, am `n]eles, pe de-o parte,ceea ce `i fascineaz\ pe studen]i lael [i ̀ l transform\ cumva ̀ ntr-o hra -n\ spiritual\ indispensabil\. Pe dealt\ parte, ca [i `n cazul lui Celibi -dache, am ̀ n]eles de unde vine aceafaim\ de pedagog sever, lipsit declemen]\. Doar studen]ii cei maidota]i [i av`nd `n ei harul divin potrezista, probabil, presiunii psiho lo -gice pe care o exercit\ [i graduluide concentrare maxim\ pe care `lsolicit\, concomitent cu transmi -te rea „`nv\]\turilor“ lui.

Discu]ia ulterioar\ cu Bron mi-adezv\luit [i deschis [i multe c\ r\rinecunoscute spre lumea violoni[ -tilor sovietici. S`nt convins c\ as -t\zi, ca [i `n anii tinere]ii mele `nRomânia, cunoa[terea acestei lumise limiteaz\ la c`teva nume fai moa -se, `ncep`nd cu David Oistrah [iLeonid Kogan, c\rora li s-au a d\u -gat marginal, `n diverse etape, c`[ -tig\tori ai unor concursuri interna -]ionale, din genera]ia contempora -n\ lui Zakhar Bron. ~ntre ei, GidonKremer, Victor Tretiakov [i al]i c`]i -va violoni[ti de mare talent, accep -ta]i [i promova]i, mai mult saumai pu]in, de ma[in\ria cultural\sovietic\ din deceniile [apte [i opt

ale secolului trecut. Al]ii, din ge ne -ra]ia ce l-a precedat pe Zakhar Bron,au r\mas p`n\ ast\zi practic ne-cunoscu]i unei majorit\]i a melo-manilor. Cine `[i mai aminte[te deNelli {kolnikova, c`[tig\toare `n1953 a Marelui Premiu la Concur-sul Marguerite Long-Jacques Thi -baud, c\reia `n anii ’70 i s-a inter ziss\ mai apar\ `n str\in\tate? Saucine dintre melomanii români l-acunoscut sau [i-l aminte[te as t\zipe Busia (Boris) Goldstein, elev allui Piotr Stoliarsky la Odessa, profe -sorul lui Zakhar Bron, cel care c`[ ti -gase premii la concursurile fai -moa se de la Bruxelles [i Var[o via,copil fiind, al\turi de David Oistrah,la mijlocul anilor ’30.

Un CD „reparator“, publicat decasa Melodya cu 2-3 ani `n urm\, `ncolec]ia „Legende ale secolului XX“,evoca parcursul nefericit al fostu -lui copil-minune, devenit unul din tremarii violoni[ti ai epocii sovietice:`n cursul celor 35 de ani c`t a fost o fi -cial solist al Societ\]ii Filarmonicedin Moscova (din 1939 p`n\ `n 1974),lui Busia Goldstein i s-a permis s\efectueze numai dou\ turnee ̀ n str\ -in\tate, `n 1955 `n Grecia [i `n 1958`n Ungaria... Iar `n plus, `ntre 1950[i 1961, sub diverse pretexte, i s-a in -ter zis s\ fac\ ̀ nregistr\ri de studio...

Pe urmele acestor violoni[ti „ui - ta]i“ [i ascult`nd spusele lui Za-khar Bron, m-am mai g`ndit, o dat\`n plus, c\, `n fapt, istoria cultu -ral\ real\ a epocii revolute comu-niste a[teap t\ `nc\ s\ fie scris\,lucru valabil at`t pentru Rusia, c`t[i pentru România...

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

6 » muzic\

Despre existen]a legen -darului pedagog al viorii,Zakhar Bron, am aflatimediat dup\ 1989, atuncic`nd, la o cas\ de discurilondonez\, ata[at\ uneifirme de lutieri, BiddulphRecordings, cunoscut\colec]ionarilor exclusivpentru `nregistr\ri isto -rice de excep]ie, a ap\rut,`n mod surprinz\tor, dis -cul de debut al t`n\ruluiMaxim Vengerov. Ven ge -rov avea `n 1990 doar 16ani, era unul dintre eleviicei mai promi]\tori ai [co -lii de la Novosibirsk a pro -fesorului Bron [i tocmaic`[tigase ConcursulInterna]ional de Vioar\„Carl Flesch“ de la Londra.

Acum trei ani, c`nd AC/DC con-certa la noi, editurile au primitimpulsul necesar public\rii a do -u\ c\r]i despre trup\. Un lucru ex -trem de firesc, pe care, totu[i, amneglijat s\-l salut, evit`nd s\ co-mentez m\car un titlu. Voiam s\ocolesc posibila acuza]ie de o por -tunism comercial. Gre[eam, de-sigur. S\ fii pe faz\ nu `nseam n\mereu s\ vinzi „ce se cere“. Dar,`n alt\ ordine de idei, aplicam `n -v\ ]\tura lui Mateiu I. Caragia le,conform c\reia un om de gust nud\ niciodat\ curs trendului la mo -d\, ci alege totdeauna, spre lectu -r\ sau audi]ie, opere intrate `n o -dihnitoare penumbr\. (E drept,mai am destul p`n\ c`nd voi ati n -ge, precum Magistrul din Cajvana,stadiul ce-mi va procura spre de -lectare hermeneutic\ numai opuriobscure, de mult uitate sau cu r\s -p`ndire manufacturat\.) Sunetulspecific trupei AC/DC a trecut fa -za de „mod\“ [i face parte din cul -tura de baz\ a oric\rui iubitor derock, fie c\ se declar\ metalist fe -roce ori tradi]ionalist comprehen -siv. Ultimele 2-3 albume semna tede australienii mondializa]i n-auavut `ns\ alura evenimentelor „e - po cale“, de care showbizul e ghif -tuit p`n\ peste cap. De unde pre-ten]ia c\, la o judecat\ mai lax\,am putea categorisi discurile as -tea drept hran\ (pre)destinat\unei confrerii extinse.

Cartea pe care o ]in la `nde m` -n\ [i-o r\sfoiesc, f\r\ pic de inten -]ie critic atacant\, este un exem plude produs util [i pl\cut. Presu punc\ e folositor `n primul r`nd „roa -c k\rului“ cu suficient autocontrol,`n stare s\ renun]e la c t̀eva beroaicepentru a-[i asigura luxul lecturii

de zile mohor`te, c`nd nimic nupare s\(-i) priasc\. Dac\ nu [i-acultivat obi[nuin]a cititului, tot sealege cu ceva: un set de fotogra fii,parte documente de epoc\, partede scen\ sau de colec]ie privat\, rarexpuse public. Efortul de-a parcur -ge cele 540 de pagini e r\spl\tit prinavalan[a de evenimente ce alc\tu -iesc o istorie pe c`t de haioas\, peat`t de exemplar\. Fra]ii Malcolm[i Angus Young, cei doi spiri du[icare, practic, `nseamn\ AC/DC,s`nt exponen]ii unui fel aparte dea tr\i, dar [i exemple universale deambi]ie, lupt\ [i rezisten]\. Asta-iceva tipic sco]ian? {i alte na]ii s-arputea l\uda, dac\ ar `nv\]a lec]ia.Clanul Young, vreo opt fra]i, des -tui nepo]i [i chiar str\nepo]i, pa -re predestinat s\ compun\ muzic\.Unul dintre ei, George, a fost mem -bru al azi uitatei trupe Easybeats,de]in\toare de „one hit wonder“ –Friday On My Mind, preluat [i dePhoenix, pe vremuri. E[u`nd carock star, George a devenit produ -c\tor [i coautor al multor pieseAC/DC. A[ zice c\ el este omul c\ -ruia i se datoreaz\ mare parte dinsuccesul grupului [i durabila sacarier\ de patru decenii.

Fundamentul stilului hard-rockpropus [i practicat de trupe]i ̀ l g\ -sim `n blues [i rock-and-roll, a[acum se c`nta prin anii ’50. Malcolm,`n primul r`nd, [i-apoi Angus, `nciuda exhibi]iilor sale chitaristi ce,combin\ continuu `n diferite fe -luri acordurile zise „r\d\cini“.Obstina]ia lor se num\r\ printrelucrurile fericite ale muzicii ulti -mei jum\t\]i de secol. ~ntorc`n -du-se mereu la izvoare, cei doi chi -tari[ti au reu[it s\ `mping\ rockulmai departe, sp\rg`nd zidul de ca -re se loveau multe nume cu preten -]ii, ajunse `n prezent figuri pr\ fu i -te ca ni[te tablouri `ntr-o debara.Nu sar peste contribu]ia lui BonScott. Realmente un simbol rock,moartea lui a propulsat grupa readirect ̀ n prima lig\, jum\tatea su -perioar\. Campion la b\utur\, fe -mei [i alte prostii, via]a lui BonScott atinge dimensiunea legende -lor tragice, de care lumea artelor,a rockului `n particular, e parc\saturat\.

Cei doi autori, Murray Engle - heart & Arnaud Durieux, nu ri -si pesc metafore, ca mine. Nici nuam`n\ poantele, ca litera]ii deprofesie. Editura Victoria Booksa comis, indiscutabil, un act decultur\. Hat off!

Rockin’ by myself

Dumitru Ungureanu

Scrisoare pentru melomani„Muzica nu trebuie `n]eleas\, ea trebuie ascultat\“ (Hermann Scherchen)

Victor Eskenasy

Introducere la un interviucu un mare pedagog alviorii: Zakhar Bron Biografie, nu poezie!

FOTO

:V. E

sken

asy

Page 7: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

M-am n\scut `n decembrie 1947, `nora[ul Uralsk din Kazahstan (fostaUniune Sovietic\). Mama venea dinPolonia, tat\l din Basarabia, ca re -fugia]i... Mama era originar\ dinBialystok [i o pianist\ bun\, care aob]inut o medalie de aur la absol -virea {colii Chopin din Var [o via.Tata era din Basarabia, n\scut nudeparte de Chi[in\u. Am [i fost a -colo de multe ori, `n copil\rie. Cat`n\r refugiat a trebuit s\ intre `narmat\, a fost r\nit [i a ajuns `nspital `n Uralsk, unde a `nt`lnit-ope mama...

Tata nu era muzician, era ingi -ner. P\rin]ii tatei `i spuneau c\ vaavea un viitor precar dac\ se faceviolonist. Iar atunci el [i-a spus: „B\ -iatul meu va fi violonist“. [...] Ta tac\l\toarea mult cu slujba [i c`ndaveam cinci-[ase ani m-a luat cu ella Moscova, Leningrad [i, ̀ n cele dinurm\, am ajuns la Odessa, un de amfost acceptat `n [coala lui [Piotr]Stoliarski. M-a l\sat singur, `ntr-ofamilie str\in\, timp de doi ani, cuprofesorul meu, Arthur Zisserman...

I-a]i cunoscut atunci pe muzi-cienii cu origini basarabene,ajun[i [i ei `n Uniunea Sovieti -c\? Pe compozitorul M. Weinberg,pe violonistul Yakov Soroker

(ul terior cunoscut biograf al luiDavid Oistrah)?

Mama l-a `nt`lnit pe Weinberg, eunu, din p\cate! Pe Soroker ̀ l cu noscfoarte bine, din mai multe un ghiuri,chiar. Pe drumul spre Moscova, ta -ta m-a dus [i la Alma-Ata, s\-l `n -t`lnesc pe Soroker; acesta i-a spus:„Fiul dumitale nu are nici un vii -tor ca violonist. E bun ca amator [idin asta nu va ie[i nimic“. Slav\Domnului c\ a spus a[a, fiindc\ `nloc s\ r\m`n la Alma-Ata, am a junsla Moscova, la legendarul Busia [Bo -ris] Goldstein. Atunci, mama [i-aamintit c\ acesta, la concursul de laVar[ovia din 1935, luase premiultrei sau patru, copil fiind, de 12 ani,concur`nd cu adul]ii. To]i laurea ]iiau dat apoi concerte, iar la Bialy-stock au venit `n vizit\ la familiamamei. {i a[a mama m-a dus la el.El nu a spus niciodat\ c\ nu amviitor! A[a am r\mas la Moscova.

Unui student al dvs. i-a]i po ves -tit cum a]i c`ntat Sonata pentrudou\ viori a lui Prokofiev ̀ m pre -un\ cu David Oistrah. A]i stu-diat [i cu el?

~nt`i am `nv\]at cu Igor, apoi cuDavid. Am c`ntat, `ntr-adev\r, Pro -kofiev cu Oistrah, dar nu pe sce n\;

am c`ntat cu el [i Concertul deBrahms, iar repeti]iile au fost con -duse de Oistrah. S`nt un om fericitc\ am avut profesori extraordi-nari, David a fost o figur\ legen-dar\ [i o personalitate fantastic\,de necrezut... Nu am petrecut multeore `mpreun\, dar `mi amintesc deun moment la el acas\, c`nd am`nceput s\ c`nt [i ceva nu a fostbine. I-am spus lui David Fiodoro -vici c\ m\ duc s\ repet acas\, fi-indc\ nu simt `nc\ piesa, iar elm-a oprit, spun`nd: „Nu, nu! C`n]iaici, lucr\m `mpreun\“.

V-a]i format `n anii stagn\riibrejneviene, ajung`nd la matu -ritate `n anii ’70. A]i avut de su -ferit, asemenea altora?

Am urmat pe r`nd [coala, Conser -vatorul, aspirantura... Mai t`rziu,am c\p\tat toate titlurile, t`n\r fi -ind. Lucru important `n UniuneaSovietic\, s\ ai multe titluri! Dar,dup\ `ncheierea studiilor, c`ndm-am c\s\torit prima oar\ cu oharfist\ din Kiev [i am vrut s\ ple -c\m acolo, un ministru adjunctmi-a spus `n fa]\: „Dup\ cheful du -mitale, a[a ceva nu se poate“. [...]Cas\ `ncerc s\ pun `n practic\ [i s\dezvolt ideile mele pedagogice atrebuit s\ m\ duc la Novosibirsk.~n timpul celor 14 ani petrecu]i a -colo am `nt`lnit oameni de foartebun\ calitate. {i, fire[te, am pu tuts\ fac mai mult dec`t a[ fi putut laMoscova, `n perioada aceea. Sigur,am avut noroc, la Conservator afost un director cu care am r\ mas`n contact p`n\ ast\zi, care a cre -zut `n mine [i m-a ajutat. {ti]i, a -tunci c`nd vorbesc despre timpu -ri le sovietice, dac\ n-ar fi existatace[ti oameni care m-au sus]inut,n-ar fi existat Vengerov [i al]ii cael...

~n tinere]e a]i fost de dou\ orilaureat al unor mari concur-suri interna]ionale de vioar\. Odat\ `ntre cei premia]i la ReineElisabeth, la Bruxelles, a douaoar\, premiul al treilea la Con -cursul Wieniawski. V-a]i trimismereu studen]ii s\ participe laasemenea competi]ii. C`t de im -portante s`nt ele `n via]a unuit`n\r muzician?

~n Uniunea Sovietic\ era foarte im -portant s\ ai acest premiu. Darpremiul trei pe care l-am ob]inutla Concursul Wieniawski a fostproblematic. Problema nu a fost

`ns\ concursul... ~n 1972, `n Uniu -nea Sovietic\ a avut loc o compe -ti]ie na]ional\ la care s-a decis ci nepoate s\ plece la un concurs in ter -na]ional la Viena. Eu am c`[tigat,dar lucrurile au luat o cu totulalt\ `ntors\tur\. S-au `nc\lcat toa -te legile [i m-au luat `n armata so -vietic\ `n loc de concurs. {i nu la...muzica armatei, un an `n armatareal\, ca recrut! Nici David Ois-trah, nici Igor Oistrah, nici Gold-stein nu au putut face nimic! Pes -te cinci ani, la concursul urm\ tor,c`nd nu mai aveam 24, ci 29 de ani,juriul mi-a acordat premiul trei...

Studen]ilor mei le spun a[a: 1.~n principiu, concursurile nu por -nesc de pe temeiuri proaste. La u -nele mari, cum este cel de la Bru -xelles, premiile nu se pot `mp\r]i...2. Un concurs nu este un sport! Dar,dac\ te prezin]i cu o atitudine po -zitiv\, atunci, din nou: 1. Concur-sul reprezint\ judecata de ast\zia unui juriu concret; nu judecatade ieri, nici cea de m`ine. 2. Pentrutineri, ast\zi, `n mod special, nu e -xist\ nici o alt\ cale! Atunci c`ndpresa calific\ drept geniali, ̀ n modcatastrofal, ni[te oameni care maiau mult p`n\ s\ ajung\ pe lun\, unconcurs permite ca `ntr-un timpdat, printr-un anumit program, unviolonist s\ dea maximum din el,s\ fac\ maximum de progres. Unulc`[tig\, altul pierde, c`teodat\ o -biectiv, c`teodat\ nu, dar 180 dintrestuden]ii meu au luat premii la con -cursuri, la Bruxelles, la Pagani-ni, la Jacques Thibaud, Kreisler,Londra!

Un recent articol din presa ca -nadian\ vorbea despre un eleval dvs. ca venind din „[coala bru -tal\ a lui Zakhar Bron“. Cum co -menta]i acest gen de afirma]ie?

Ce `nseamn\ s\ fii brutal `n mun -c\? Nu am b\tut pe nimeni! ~n 1985sau ’86, am organizat o c\l\torie`n Anglia cu micii mei studen]i,cinci la num\r: Repin, Vengerov,[Natalia] Pri[cepenko, Konovalov[i Madorian; [i, de asemenea, pri -ma mea masterclass la Royal Aca -demy [of Music]. Fire[te, am ur-mat principiul meu f\r\ compro-misuri, care poate s\ par\ brutal;`n revista „Strad“ a ap\rut atunciun articol bun, dar cu un titlu ca re,de[i pus `ntre ghilimele, suna caun banc: „Metodele profesoruluiBron s`nt metodele lui Stalin!“. Alt -fel, un articol pozitiv. La confe -rin]a de pres\ care a urmat mi s-apus `ntrebarea: „Cum vi se pare ti -tlul acesta?“. Am r\spuns simplu:

„{ti]i, a[ vrea s\-mi explice auto rularticolului ce `nseamn\ democra -]ie `n ritm [i `n intona]ie!“.

~mi doresc ca un lucru s\ nufie uitat, [i anume c\ `n meserianoastr\ nu exist\ nici o grani]\pentru a deveni mai bun! Atuncic`nd cineva crede c\ a ajuns lamaxim, c\ a ajuns la un v`rf, a -tunci abia e `nceputul! La astatrebuie s\ se g`ndeasc\ to]i ceicare vor s\-[i dedice via]a acesteime serii!...

Exist\ un secret al succesuluipedagogului Zakhar Bron?Care ar fi mesajul dvs. c\tretinerii discipoli?

Este greu s\ vorbe[ti despre tine`nsu]i. Dar dac\ totu[i m\ `ntre-ba]i, r\spunsul la o asemenea `n -trebare ar fi acesta: c`nd un omfunc]ioneaz\ `n meseria pentrucare are cu adev\rat voca]ie, a -tunci poate, `ntr-adev\r, s\ ob ]i n\ceva ie[it din comun. Pedago giefac to]i, dar nu to]i [tiu s\ o fac\...V-a[ da un exemplu, fiind sigurdoar de un lucru: `n seco lele XVII[i XVIII, `n Italia, `n Fran]a, exis -ta acea genera]ie de lutieri din ca -re a f\cut parte Stra divari; atuncic`nd Stradivari sau altul ca el a -vea `n m`n\ o bucat\ de lemn, elde ja auzea cum va suna [vioara].A[a [i eu, c`nd v\d un t`n\r talent,`n capul meu r\sare brusc o idee;nu pot spune de ce...

M`ndria mea `ns\ e alta [i as -t\zi pot vorbi de ea: despre eleviimei pot s\ spun diverse lucruri,to]i au un nivel profesional `nalt;dar [important este c\] s`nt abso-lut diferi]i unul de altul din punctde vedere artistic, muzical. Asta afost ideea mea din prima zi... Prin - cipiul meu `n ceea ce fac este s\dezvolt c`t mai mult personalita -tea individual\, dar pun`nd la ba -zele ei un profesionalism f\r\ com -promisuri! [...]

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

interviu « 7

Interviu realizat de Victor Eskenasy

Surpriza a fost mare s\-l aud pe profesorul Zakhar Bron`nt`mpin`ndu-m\ cu un z`mbet larg [i cu o formul\ `nromâne[te, un vechi anun] de deschidere a emisiunilorpostului de radio... Chi[in\u. A[a c\, fire[te, interviul apornit de la evocarea originilor familiei sale:

De la Chi[in\u la Novosibirsk [i mai departe...

De vorb\ cu Zakhar Bron, la AcademiaKronberg, l`ng\ Frankfurt pe Main

Zakhar Bron [i Hannah Tovey

FOTO

:V. E

sken

asy

FOTO

:Mel

odya

MEL

10

0174

8

Page 8: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

Nora Iuga: „Oare a aflatRichard ce-i realitatea?“

De dou\ ceasuri bune r\sfoiesc an -tologia Grupul de Ac]iune Banat(Aktionsgruppe Banat), editat\ deCorina Bernic [i Ernest Wichner,[i nu m\ mai satur. Recunosc c\ m\captiveaz\, de[i unele versuri `mirevin `n minte din alt\ vreme, c`ndGermania era un vis [i România –Securitatea. Unii dintre cei pleca]icontinu\ s\ viseze, al]ii s-au trezitde mult, România a r\mas Securi -tatea, zic cei care [tiu totdeaunamai bine. Oricum, „die Zukunft istnicht mehr die, die es war“ („niciviitorul nu mai e cel care a fost“),cum spunea o poet\, mare cu ade -v\rat, care a fost Anemone Latzina.Pentru un poet, realitatea – tot dea -una m-a urm\rit obsedant `ntre -b area lui Richard Wagner „Ce esterealitatea?“ – nu poate fi definit\,pentru c\ ea nu se las\ concentra -t\ `ntr-o entitate perfect delimita -t\. E ca [i cum ai vrea s\ define[tiinfinitul. {i dac\ faci gre[eala s-oconfunzi cu istoria, atunci ]i-a sc\ -pat din m`n\ definitiv. Cred c\ niciazi Richard Wagner n-a g\sit r\s -punsul la `ntrebarea care l-a chinu -it o via]\. Se `nlocuiesc genera]iile,apar nume noi, vor s\ refac\ o epo -c\ `n care nici nu se n\scuser\, s\scrie despre oameni pe care nu i-aucunoscut dec`t din c\r]i sau dup\ureche, martorii declar\ `ntotdea -una ce d\ bine, ce se poart\, `nco-tro bate v`ntul.

Prima dat\ am auzit numele po e -]ilor germani din Banat [i Ardeal`n anii ’70, c`nd lucram la revista„Volk und Kultur“. C\r]ile HerteiMüller m-au [ocat de-a dreptul prinexpresivitatea limbajului. Doar laAglaja Veteranyi am mai sim]ita[a ceva. Poate vi se pare curios, dareu fac aprecieri estetice. Nu pot s\nu privesc totu[i aceast\ Aktions -gruppe Banat drept o grupare lite -rar\, nu ca pe un grup de comando.De aceea m-am apucat s\ traducNiederungen [i Drückender Tan-go, fiindc\ am descoperit `n HertaMüller o voce unic\. Traducerilemele nu au mai ap\rut, fiindc\ Her -ta [i Richard au p\r\sit ]ara chiar`n s\pt\m`na c`nd am predat c\r ]i -le la Kriterion. ~n afar\ de eseuri,consider [i azi c\ Niederungen r\ -m`ne cea mai bun\ carte a HerteiMüller. A [tiut domnul {ahighian

pe ce pune m`na. Nu [tiu dac\ a re a -lizat [i Herta... `mi plac la nebuniesuspansurile. ~n marele meu entu -ziasm, i-am scris Hertei [i prima re - cenzie `n limba român\ care a fostdat\ pe post la „Europa Liber\“;evident, un risc pe vremea aia s\lauzi o disiden]\ de o asemeneano to rietate! Mai ales c\ m\ aflamdup\ [apte ani de interdic]ie de pu - blicare. Tot eu am scris [i primelerecenzii la c\r]ile de debut ale luiRolf Bossert [i Werner Zöllner. Pevreme aceea eram buni prieteni;lo cuiau `mpreun\, foarte aproapede mine, `n Titan. ~mi amintesc c\pe Bossert `l comparasem cu Fran -çois Villon. Cred c\ era vorba devolumul Siebensachen sau deNeuntöter. M\ impresiona cura-jul lor care le lipsea optzeci[tilorno[tri, ce-i drept [i cenzura eramult mai aprig\ la c\r]ile româ-nilor, fiindc\ noi aveam mult maimul]i cititori. Dar postmodernis-mul poe]ilor nem]i „avant la lettre“,angajarea lor, nu ezit s\ spun chiartendin]a prea ap\sat\, ni se p\ reac\, de la un moment dat, devenea unviol asupra esteticului. Noi g`n deamaltfel poezia. {i C\rt\rescu, [i Co -[ovei, [i Iaru explorau neobosi]irealitatea `nconjur\toare; aici a p\ -reau bulevarde, vitrine, cofet\ rii,cu sau f\r\ neoane, Parcul Circului,idile modeste, o via]\ lipsit\ de `n -t`mpl\ri eroice, dar `n care puteaexploda uneori un miracol. Se f\ -ceau mari eforturi de ̀ nnoire a lim -bajului, a expresiei, se f\ceau in-cursiuni `n trecut, `ncerc\ri de a`nnoda un lan] ̀ ntrerupt sau de a dacu tifla (Levantul), poezia era „laumbra textelor `n floare“. ~n tot a -cest timp `n tab\ra nem]ilor no[trise citea pe rupte Brecht, Bierbaum[i Brinkmann, dar [i O’Hara, Salin -ger sau Truman Capote... Pe ame -ricani `i citeau [i optzeci[tii no[ tripe ner\suflate, dar fructele ie[itedin acest altoi erau mai altfel `n po -mii românilor dec`t `n cei ai nem -]ilor. F\r\ `ndoial\, nu putem fi lafel. Avem alt\ alc\tuire genetic\, altADN, alt\ limb\, alt\ tradi]ie, alt\receptare a realit\]ii. Singura le g\ -tur\ care ne unea erau du[manul co -mun [i poezia, uneori [i iubirea.

Un loc unde ne `nt`lneam `n fie -care mai era Sighi[oara, un loc `ncare spiritele noastre se exprimaulibere, de[i printre noi roiau necu -noscu]i cu trenciuri pe bra]. La

marele „Festival de Poezie de laSighi[oara“ Bossert era nelipsit, ca[i Frauendorfer sau Seiler. Hertan-a venit niciodat\, cu siguran]\ niciErnest Wichner. De fapt, el se repa -triase primul, `n 1975 (avea 23 deani), nu prea avusese timp s\ se re -marce `n Aktionsgruppe Banat. Euam auzit de el abia `n 1997, la Liter a -turwerkstatt Berlin, unde mi-a mo -derat o lectur\ pe care am avut-o ̀ ntandem cu regretatul GheorgheCr\ciun.

Primul [i ultimul manifest de-clarat care i-a unit pe poe]ii românicu cei germani din România a fostnum\rul alc\tuit – la sugestia poe -tului George Almosnino, b\rbatulmeu – de c\tre Gerhardt Csejka,redactor la „Neue Literatur“. Dininterviurile [i declara]iile f\cute,reie[ea clar c\ poe]ii germani mi-litau `n poeziile lor pentru o posi-bil\ (utopic\?!) schimbare a uneiordini [i `ncremeniri ideologice –p`n\ la Gorbaciov mai aveam s\a[tept\m 10 ani –, `n timp ce opt-zeci[tii români, mai estetizan]i,se mul]umeau deocamdat\ cu o re -formare mai radical\ a exprim\ riipoetice. Curios este c\, de[i noi,românii, am fost privi]i drept maioportuni[ti sau mai la[i de c\treunii, la capitolul mor]i suspecte, eroi[i victime, ba chiar la informatori,nu st\m nici mai bine, nici mai prostdec`t germanii. R\sfoind antologia,r\m`n la prima mea op]iune cu pri -vire la poe]ii din AktionsgruppeBa nat. Cea mai mare promisiunea grupului a fost, f\r\ `ndoial\,Gerhard Ortinau, o voce singula -r\, un scriitor care [i-a devansatepoca. Am [tiut asta din 1977, c`ndm-am angajat la „Volk und Kultur“.El [i Rolf Bossert, care, de la o po -e zie militant\, uneori cu poantesavuroase, ajunge, la jum\tatea tra -seului poetic, la scufund\ri de ma -re ad`ncime, ca `n rostirea profe-tic\ [i premonitorie a lui Celan; oevolu]ie privit\ de cei mai mul]iconfra]i ai lui drept un minus, o de -vitalizare. ~n fa]a unei asemeneaaprecieri r\m`i consternat! Cei-lal]i poe]i din grup, f\r\ `ndoial\buni, cu sui[urile [i cobor`[urilede rigoare, evident nu au ajuns laCastel. Am un imens regret c\ nul-am cunoscut pe Ortinau. Cred c\i-a[ fi tradus dumnezeie[te textele.Dar de ce Ortinau s-a retras ca unermit `n chilia lui? Asta nu o fac

C`nd am auzit prima oar\ de Aktionsgruppe Banat, nu[tiam nimic nici despre poezia minorit\]ilor din Ro -mânia, nici despre poezie `n general. Mi-a pl\cut `ns\numele grupului, care evoca ac]iunea, un element decare, eram convins\ (chiar dac\ doar intuitiv atunci) [is`nt [i acum, poezia are mare nevoie. C`]iva ani mait`rziu, am g\sit `ntre c\r]ile unui prieten V`nt potrivitp`n\ la tare. Am citit [i recitit aceast\ antologie [i amcrezut c\ am aflat totul despre poezia nem]ilor dinRomânia. Am f\cut [i eu gre[eala – `n]eleg totu[i c\este destul de frecvent\, a[a c\ nu o s\-mi mai puncenu[\ `n cap – de a crede c\ Aktionsgruppe Banat`nseamn\ V`nt potrivit p`n\ la tare. Am citit apoiConstr`ngerea memoriei, volumul din 2001 al luiWilliam Totok, am citit c\r]ile Hertei Müller [i, chiardac\ nu am aflat neap\rat mai multe despre literaturagermanilor din România, am aflat mai multe despreliteratur\. Prin urmare, nu mai este nevoie s\ spun c`tde mult m\ bucur\ [i c`t de important\ mi se pareapari]ia antologiei `ngrijite de Corina Bernic [i ErnestWichner, La `nceput a fost dialogul. Grupul de Ac]iuneBanat [i prietenii – poezii, proz\, polemici. Am g`nditacest grupaj pornind de la ideea dialogului din titlulantologiei. Exista un dialog [i dincolo de marginile,personale [i estetice, ale grupului?

Elena Vl\d\reanu

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

8 » carte

Dosar: „La `nceput a fost dialogul.Grupul de Ac]iune Banat [iprietenii — poezii, proz\, polemici“

Page 9: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

carte « 9

dec`t cei care nu `[i g\sesc m\sura`n afara lor. {i de ce Bossert s-azdrobit de caldar`m ca s\-[i ucid\narcisismul dup\ ce a spart o biec -tele de sticl\ care-l oglindeau, cum`i scrisese mai demult lui Csejka,c`nd nu se `mpliniser\ nici dou\luni de la sosirea `n paradisul ger -man? Dar toate aceste lucruri nule po]i afla dec`t de la prietenii`nc\ `n via]\, de care e mai bines\ nu-]i aminte[ti, c\ n-are rosts\ te legi la cap dac\ nu te doare.

Ernest Wichner: „E `nduio[\tor [i un pic obscen“

~n ’72, c`nd s-a coagulat Gru pulde Ac]iune, dvs., membrii gru pu -lui, mai [tia]i de existen]a unorastfel de grup\ri `n România?

Nu, atunci nu [tiam de alte gru -p\ri de genul acesta `n România;[tiam de existen]a unor cenacluri(Echinox la Cluj, cenaclul de poe-zie al studen]ilor români din Ti mi -[oara), dar grupul nostru dep\ [eacu mult profilul cenaclurilor. Gru -pul nostru ne-a fost [i universitate(pentru c\ `n ceea ce prive[te lite -ratura german\ n-am avut de undes\ `nv\]\m ceva, am `nv\]at unulde la cel\lalt, am discutat `n grupulnostru mic c\r]ile citite: poezie,proz\, texte teoretice, c\r]i politice[i sociologice, neomarxismul, defapt singurul marxism care exista`n Europa, cel din ]\rile Europei deVest) [i club (muzica rock din vre -mea aceea, de la Rolling Stones [ip`n\ la Janis Joplin [i Jimi Hendrix,cu Woodstock, dar [i cu Victor Ja -ra din Chile [i Wolf Biermann dinRDG) – a fost ceea ce a spus GelluNaum despre Suprarealismul dinParis: n-a fost un curent sau grupliterar, ci un fel de via]\.

Fiind scriitori de limb\ germa -n\, cum v\ raporta]i la literatu -ra – mai ales la poezia – publica t\de scriitorii de limb\ român\?

~n acei ani – primii ani ’70 – am ci-tit [i mult\ literatur\ româ n\, darnu ne-a folosit ca model, pentruc\ eram forma]i cu literatura ger -man\, care `n repertoriul ei de for -me, `n ceea ce se discutase teoreticprivind literatura german\ din se-colul XX, era mult mai ampl\ [imai dezvoltat\. Dac\ v\ g`ndi]i c\[i scriitorii din RDG `[i purtase r\luptele cu cenzura stalinist\ (Brecht,Volker Braun, Christa Wolf), [i ceidin Vest, `ntr-o societate liber\ [idemocratic\, `[i raportau lucr\ ri -le la necesit\]ile unei societ\]ideschise, `n care nu se mul]u meaucu turnul de filde[, ci `ncercau s\conteste [i s\ critice tendin]eleantiumane sau capitalismul des-fr`nat, aici se puteau g\si modele,tipuri de discurs, care dep\[eau cumult timidele sau mai ̀ ndr\zne]ele`ncerc\ri critice ale prozatorilorromâni din anii aceia.

Grupul de Ac]iune Banat s-a di -zolvat `n 1975. Au mai existat `n -cerc\ri de a-l reface ca gruparedup\?

Nu era nevoie. O astfel de via]\ sepotrive[te unor tineri. Grupul nus-a dizolvat `n 1975, ci a fost interzisde c\tre Securitate. Persoanele `n -s\ au existat mai departe [i bine ̀n -]eles au persistat [i rela]iile din-tre ele. Prieteni mai s`ntem [i a cu -ma, numai c\ Rolf Bossert lipse[te:e pe un nor alb foarte sus [i ne tottrimite gesturi obscene. Poate c\acolo `nc\ nu i s-a spus c\ l-au `m -pu[cat pe Ceau[escu. {i pentru c\[i acolo e o dictatur\, nu i se per-mite nici un telefon mobil, ̀ nc`t ̀ n c\n-am reu[it s\ vorbim cu el.

~n prefa]a volumului La `nceputa fost dialogul. Grupul de Ac]iu neBanat [i prietenii – poezii, pro z\,polemici scrie]i c\ mem brii a -cestui grup se revendicau de laGrupul de la Viena [i de la scri -itori precum Peter Handke [iRolf Dieter Brinkmann. V\ eraucunoscute [i actele ac]ioni[ti-lor vienezi?

Nu, de actele ac]ioni[tilor vieneziam auzit abia dup\ ce plecasemdin România – spre sf`r[itul anilor’70. Nu cred c\ ne-ar fi impresionatprea mult; noi veniser\m de la ]a -r\ – eu [tiu [i ast\zi cum se taieporcul: nu numai c\ [tiu acest lu-cru, a[ fi [i ̀ n stare s\-l practic. Acelcult al s`ngelui, pe care-l practicauac]ioni[tii vienezi, mi-a p\rut ni ]elnaiv, de copii de ora[, un cvasiri-tual `n lipsa altor ritualuri mai con -ving\toare. Dar eu nu cred c\ u ma -nul depinde de ritualuri mistice saupseudomistice. {i o societate des-chis\ `[i dezvolt\ ritualurile ei –dincolo de s`nge, fecale [i carnecrud\. Acel ac]ionism viza bisericacatolic\ [i catolicismul reac]ionardin Austria postbelic\. ~n Germa -nia, cu majoritatea ei evanghelic\,astfel de ac]iuni provocatoare `[ipierd acuitatea, ele devenind chiarcaraghioase.

Cum vede]i apari]ia acesteic\r]i acum?

Cu sentimente mixte; eu am publi -cat dou\ volume pe tema aceasta `nGermania – [i anume `ntr-un timpc`nd `mi d\dusem seama c\ exis t\un interes pentru noi: de unde ve -nim, cum ne-am format, ce am f\ cut[i ce-am p\]it f\c`nd ce credeam c\trebuie s\ facem. Cu asta am consi -derat c\ mi-am f\cut datoria. Da c\la ora actual\ `n România exist\ ci -titori care se intereseaz\ de existen -]a noastr\ `n România, trebuie s\-il\murim la fel cum i-am informatpe cei din Germania. De altfel, vor -bim despre un trecut foarte `nde -p\r tat: omul de 60 de ani la Berlinse uit\ la ce a f\cut b\ie]andrul (b\ n\ - ]eanul) la 20 de ani. E `nduio [\ tor[i un pic obscen. De fapt, tot ce amf\cut noi `n vremea aceea s-a spul -berat ̀ n 1982, c`nd a ap\rut volumulNiederungen al Hertei Müller. Cuproza ei [i cu poezia lui Oskar Pas -tior `ncepe literatura german\ dinRomânia – tot ce se scrisese `na in -tea lor s`nt ̀ ncerc\ri naive [i slabe,devine maculatur\, confruntat fi-ind cu textele lor.

Caius Dobrescu: „Ceea cesper s\ impun\ cititoriloraceast\ antologie este c\poezia `nseamn\ cevaprofund serios“

Pentru mul]i membri de bun\-cre -din]\ ai publicului de la noi, re ac -]ia dnei Herta Müller, `n cadrul

unei conferin]e organizate de Edi -tura Humanitas, la teoria rezisten -]ei prin cultur\ asumat\ la fa]a lo -cului de Gabriel Liiceanu, a p\rutsurprinz\toare [i nefamiliar\. Dealtfel, pentru mintea dlui Liiceanu,intransigen]a scriitoarei `n raportcu autojustific\rile ([i aerele) supe -rior-intelectuale nu putea fi dec`t ostrategie de imagine, o „[mecherie“.Cineva ca dl Liiceanu nu va puteanicic`nd `n]elege c\ a te considerasuperior ontologic semenului t\ufiindc\ ai acces la Hegel [i Heideg -ger e `n esen]\ acela[i lucru cu pre -ten]ia de omniscien]\ a activistu-lui de partid. A[a cum nu-i va putea`n]elege vreodat\ nici pe cei pentrucare „egalitate“ nu este o vorb\ goa -l\, profund manipulativ\, ci o va-loare ce presupune respectul fun-damental dintre dou\ fiin]e uma-ne, indiferent de statutul lor so-cial sau de nivelul de educa]ie.

Pe de alt\ parte, s\ ne amintim dereac]iile la analizele publicate [i laconferin]a sus]inut\ de dl WilliamTotok cu privire la legionarismulmanifest [i impenitent al unoradintre principalii reprezentan]i airezisten]ei armate române[ti dinanii ’50. C\ orchestratori ai limbii delemn anticomuniste ca dna LuciaHossu-Longin s-au gr\bit s\ averti -zeze `mpotriva p`ng\ririi efigieiunor martiri ai neamului nu esteabsolut deloc surprinz\tor. Dareste foarte probabil c\, din nou, des -tui oameni de bun\-credin]\ apar -]in`nd tuturor genera]iilor au fostcel pu]in surprin[i de intruziuneaunei judec\]i politice [i etice at`t denete `n sfera miturilor noastre sa -cri ficiale. Cu toate acestea, chiardac\ este greu de `n]eles, se pare c\nu po]i avea o autentic\ religie ci vi -l\ democratic\ f\r\ unirea, oric`t dedificil\, de nefamiliar\ ar p\reaea obi[nuin]elor noastre mentale,dintre devo]iune [i cel mai strictdiscern\m`nt.

Aceste dou\ situa]ii luate din co -tidianul nostru fierbinte ne spun ce -va [i despre modul ̀ n care literatu raprodus\ de Aktionsgruppe Banat seinsera, printr-o antologie [i c`tevatraduceri de volume individuale,

`n sensibilitatea anilor ’80. Pentrucei pe care i-am citit atunci, tineriiscriitori germani `nsemnau „ac]iu -ne“ ̀ n sensul clarit\]ii vibrante a ju -dec\]ilor morale, a c\ror precizieincludea `ntotdeauna complexita tea[i subtilitatea. A judeca lumea dinjurul t\u, [i pe tine `nsu]i odat\ cuea, c`t mai scurt, clar [i precis [i, tot -odat\, c`t mai inconfortabil sugera oform\ de a-face-ceva. Felul `n careinsistau ei c\ libertatea nu exist\ ̀ nafara bazelor practice ale existen]einu ne amintea dialectica marxist\,ci ne transmitea mesajul unei luci -dit\]i ludice, plin\ de energie [i pros -pe]ime. Aceast\ literatur\ p\rea s\ne spun\ c\ p`n\ [i recunoa[tereafranc\, lipsit\ de orice complezen]\,a propriilor limite, a propriilor de -rute [i spaime, a propriei neputin -]e `n fa]a obscenit\]ii cotidiene adictaturii lui Ceau[escu `nsemnamai mult, `n planul demnit\]ii per -sonale, dec`t cele mai spectacu-loase evad\ri culturale sau misti-co-psihedelice.

Ceea ce sper s\ impun\ cititori loraceast\ nou\ antologie, mult mai cu -prinz\toare [i complex\, datorat\eforturilor `ndelungate [i talentuluide traduc\tor al Corinei Bernic, dincrea]ia autorilor care au reprezen -tat, `n anii 1970-1980, „contracultu -ra“ de limb\ german\ de la noi,este c\ poezia `nseamn\ ceva pro -fund serios. C\ nu ]ine neap\ratde partea fluid\ [i ce]oas\ a con -[tiin]ei, ci, dimpotriv\, ne trans-port\ `n acel for virtual `n care nelu\m angajamentele cele mai di-ficile [i mai stricte, fiindc\ nu a -vem nici o [ans\ s\ ne sustragemde la ele: angajamentele fa]\ de noi`n[ine. C\ numai printr-un aseme -nea dificil exerci]iu putem s\ nedezvolt\m un respect de sine ro-bust. C\ numai odat\ cu respectulde sine vom ajunge [i la autenticulrespect al celuilalt. {i c\, `n sf`r [it,numai dup\ ce vom ajunge s\ neacord\m unul altuia, fa]\ `n fa]\,demnitatea civic\ (poezia repre-zent`nd un ideal exerci]iu pentruun astfel de gest fondator), vom pu -tea avea cu adev\rat o republic\[i o democra]ie.

Page 10: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

Florin Irimia

Nu doar c\ `n mintea s\tenilor nu -mele ini]iale vor persista, combi -n`ndu-se cu celelalte [i devenindSoart\ Trandafirie [i Destul\ Fru -muse]e, dar la urm\toarea sarcin\,

una t`rzie, tocmai la patruzeci [inou\ de ani, Neze va muri d`nd na[ -tere unei alte fete (care nici ea nu vasupravie]ui), pe care femeia, p` n\`n ultima clip\, nu [i-a putut-o `n -chipui dec`t ca fiind b\iat. Allah `idatora asta, g`ndea ea, uit`nd c\Dumnezeu nu e dator nim\nui.

Destine `ncruci[ate

Pembe [i Jamila cresc `ntr-un me -diu `n care modestia [i ru[ineas`nt virtu]i esen]iale ([i paveze) pen -tru femei. C`nd, `ntr-o zi, Naze lesurprinde dans`nd [i chicotind(Pem be `i ar\ta surorii ei mi[c\ -ri le unei actri]e v\zute la cinema),femeia le oc\r\[te, `ntreb`ndu-le,mai mult m`nioas\ dec`t ironic\,dac\ se preg\tesc s\ se fac\ curve.Feti]ele s`nt prea mici ca s\ `n]e -leag\ semnifica]ia cuv`ntului, darpricep esen]ialul: pornirile trebu -ie controlate, impulsurile `nfr` na -te, cu c`t r`d [i se veselesc mai pu -]in, cu at`t va fi mai bine. Nu trebu-ie s\ ne mire, a[adar, c\ una var\m`ne fat\ b\tr`n\, iar cealalt\se va c\s\tori nu din dragoste, cipentru a putea pleca dintr-un loc

unde via]a poate fi tr\it\ numai `n -tr-un singur fel.

~n Istanbul, ora[ul forfotitor, plinde mirosuri [i culori, Adem Toprakcre[te `ntr-o familie p\tat\ de ru -[i ne. Pentru c\ tat\l e alcoolic (de [iasta mai pu]in conteaz\), maic\-sa,o femeie profund nefericit\, `[i p\ -r\se[te familia, dup\ ce mai `na -inte `ncercase s\ se sinucid\. Sc\ -pat de pericolul unei mor]i timpu -rii (maic\-sa inten]ionase s\ seomoare lu`ndu-l cu ea [i pe s\r -manul ei fiu), Adem se pomene[ te`ntr-o zi c\ ajunge la ]ar\, dar nuoriunde. Soarta `l purtase pe june -le or\[ean taman `n satul `n carese n\scuser\ cele dou\ gemene. Seva `ndr\gosti subit de Jamila, darva sf`r[i c\s\torindu-se cu Pembe,care, nu dup\ mult timp, `l va na[ -te pe Iskender, un b\iat a[adar, celpe care mama ei nu-l putuse aveaniciodat\. Invidia lui Naze, ca s\nu spunem blestemul ei, pare s\ oajung\ pe fiic\ de dincolo de mor -m`nt, c\ci b\iatul, `i spune o clar -v\z\toare, se va maturiza t`rziu,[i nu ̀ nainte de a-i sf`[ia mamei luiinima. Greu de crezut c`nd vom ve -dea cu c`t\ grij\ va fi el crescut.

Blestemele pot fidesf\cute, iar vinile,isp\[ite

Pembe va mai da na[tere unei fe-te, Esma, cea care mai t`rziu vascrie o carte (adic\ tocmai asta,pe care o citim noi), [i apoi, c`ndfamilia se mutase deja `n Londra,unui al doilea b\iat, Yunus (dup\Iona, profetul din Biblie). ~n Lon-dra, cea at`t de diferit\ [i de ten-tant\ fa]\ de Istanbul, Adem o por -ne[te pe c\i gre[ite, pierde sumemari la cazinouri [i `[i abando-neaz\ familia pentru o stripteuz\pe nume Roxana (nu românc\, cibulg\roaic\).

Numai c\ oric`t de mari ar fip\catele sale, b\tr`na Naze avu-sese dreptate c`nd le spusese fii-celor sale c\, spre deosebire de fe-mei, care erau f\cute din batistsub]ire, „b\rba]ii erau t\ia]i dinstof\ groas\, `ntunecat\“. Astfel,„pe negru nu se deosebeau pete -le, `n timp ce pe alb se vedea [i celmai m\runt fir de murd\rie“. Deaceea, lumea nu zice nimic c`ndA dem pleac\, practic, de-acas\, `nschimb, c`nd, dup\ multe ezi t\ri[i remu[c\ri [i sentimente ne grede vinov\]ie, Pembe se `ndr\gos-te[te [i ea de un alt b\rbat, dezo-noarea (ca [i responsabilitatea) ea ei toat\, o dezonoare care trebu-ie pedepsit\ [i `nc\ de cine? Nu deso]ul s\u care, [tiind c\ ei nu s-auiubit niciodat\, e mai dispus s\treac\ cu vederea, ci de Iskender,adolescentul m`nios [i impulsivcare judec\ pripit [i plin de pre-judecat\ gesturile mamei sale. Vapl\ti pentru asta cu ani grei de `n -chisoare, dar pe l`ng\ el va pl\ti,cu v`rf [i `ndesat, toat\ familia, vi -nova]i [i nevinova]i deopotriv\.{i totu[i, blestemele pot fi des f\ cu -te, iar vinile, isp\[ite. Pe lumea as -ta nu exist\ doar orbire, furie [ir\zbunare, mai exist\ [i iertare,

c\in]\ [i izb\vire. Onoare, cel mairecent roman al lui Elif Shafak,se termin\ `ntr-o not\ optimist\.Gre[elile p\rin]ilor ajung, une ori,s\ fie pl\tite de copii, ̀ ns\ [i copiii,uneori, se substituie celor mai se-veri judec\tori, pedepsindu-[i p\ -rin]ii nevinova]i. Dar s`ngele [iiubirea trebuie s\ fie mai puter-nice dec`t legile, scrise, dar maiales nescrise, ale culturii din ca-re provii, [i `n final s\ ias\ `n vin -g\ toare. Ceea ce, p`n\ la urm\, [iaproape neverosimil, chiar se`nt`mpl\.

Un roman al ciocnirilordintre genera]ii [iciviliza]ii

Am sintetizat, `n nedrept de pu ]i -ne cuvinte, un roman profund [icomplex despre m`ndrie [i preju-decat\ `n societatea contempora -n\. Dincolo de intriga polistrati-ficat\ care ne poart\ `n diferitelumi, timpuri [i culturi, f\c`ndu-ne p\rta[i, dac\ vre]i, la ciocnireadintre genera]ii, civiliza]ii (isla-mic\ [i occidental\), practici [iobiceiuri, Elif Shafak ne cuce re[ teprin stil, prin poveste, prin com-bina]ia dintre magic [i misterios,is torie [i mit, tradi]ii [i mentali -t\]i. P`n\ la urm\, Shafak ne pu-ne dinaintea ochilor o adev\rat\fresc\ a min]ii umane, fascinan -t\ [i terifiant\ `n egal\ m\sur\.O fresc\, dar [i o oglind\ `n care,deforma]i sau nedeforma]i, nerecunoa[tem `ntr-un fel to]i.

Elif Shafak, Onoare, traducere [i notede Ada Tanas\, colec]ia „BibliotecaPolirom. Actual“, Editura Polirom, 2013.

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

10 » carte

Turcia, 1945. Un sat del`ng\ Eufrat. Naze, so]ialui Berzo, a n\scut deja[ase fete [i de aceea [i-ardori un b\iat. Totu[i, c`nd`i vine sorocul, tot feteaduce pe lume, dou\gemene, pe care, furioas\,`nciudat\, le nume[teKader [i Yeter, adic\Soart\ [i Destul. Altfelspus, destul cu aceast\soart\, vreau altceva.Numele l-ar putea m`niape Allah, consider\ Berzo,care, precaut, le spunecopilelor Pembe (Tran da -firia) [i Jamila (Frumu se -]e). R\ul fusese f\cut, `ns\.

M`ndrie [i prejudecat\

» Elif Shafak ne cucere[teprin stil, prin poveste,prin combina]ia dintremagic [i misterios,istorie [i mit, tradi]ii [imentalit\]i. P`n\ laurm\, Shafak ne punedinaintea ochilor oadev\rat\ fresc\ amin]ii umane,fascinant\ [i terifiant\`n egal\ m\sur\.

Page 11: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

carte « 11

Doris Mironescu

Am `nceput cu aceste cuvinte pen -tru a anun]a ̀ n ce fel vreau s\ citescultimul volum al lui Emil Bruma ru,ap\rut anul acesta la Humanitas.E un volum care, de[i `[i invit\ ci -titorii s\ recunoasc\ figurile ve-chilor scenarii [i s\ caute melodiicunoscute, are grij\ s\ le distorsio -neze, s\ le amestece, s\ le schimbesemnifica]iile. ~n volumul de fa ]\,Emil Brumaru se `ntoarce asuprapoeziei sale de p`n\ acum (cum amai f\cut-o, de altfel, cu c`teva o ca -zii), se recite[te [i se redefine[te.E un volum care `[i anun]\ printitlu inten]ia nostalgic-recapitu-lativ\ – „rezerva]ia de `ngeri“ e ometafor\ apt\ s\ desemneze lumeapoetic\ brumarian\. Este totoda t\un volum bine rotunjit formal, c\cie alc\tuit `n mare majoritate dinsonete, texte miz`nd pe soliditateaunei formule prestigioase, dar tre -buind s\ ̀ nfr`ng\ la fiecare pas pri -mejdia conven]ionalismului. {i es -te un volum omogen sub raportultemei pe care o ilustreaz\, deoare-ce vorbe[te obsedant, melancolic, pealocuri cu mai mul t\ insisten]\ de -c`t p`n\ acum, des pre moarte, des -pre paradis [i despre pove[tile ca -re „n-au cum s\ se termine“.

Alt\ v`rst\ a poeziei, alt\schimbare de ton

Volumul Rezerva]ia de `ngeri im-pune o nou\ tonalitate a vocii liri -ce a lui Emil Brumaru, anun]at\de Submarinul erotic [i de alte c` -teva poeme considerate „t`rzii“,chiar dac\ scrise ini]ial prin anii’70. Este o voce totu[i nou\ prinraportare la aceea consacrat\ deC`ntecele naive [i amendat\ prin„bocetele de adult“ [i improviza ]iaexcentric\ din Dintr-o scorbur\de morcov [i Submarinul erotic,f\r\ a uita gra]iile libidinoase aleInfernalei comedii sau ale Po ve[ -tii boierna[ului de ]ar\ [i a fecioa -rei... Ei bine, `n acest context, Re-zerva]ia de `ngeri spune alt\ po-veste. Oric`t de belfere[te ar suna,exist\, iat\, trei v`rste ale poezieilui Emil Brumaru: prima, v`rstavizionarismului genial [i domes-tic, al erotismului paradoxal pra c - ticat de `ngeri sau obiecte; cea de-adoua, v`rsta impreca]iilor lirice [idebutonate, a parodiei [i autopa-rodiei; iar acum, cea de-a treia: ov`rst\ a revizit\rii operei deja com -plete, a punerii ei sub semnul `n -treb\rii, a melancoliei [i a fic]iuniicare ia cuno[tin]\ de sine `ns\[i.

Schimbarea tonului se justific\,`n primul r`nd, prin interven]ia gra -v\ a con[tiin]ei mor]ii. Poemeles`nt uneori de o triste]e compac -t\, exprimat\ f\r\ menajamente:„Moartea-mi slu]e[te carnea, mi-od\r`m\/ {i-o calc\ `n picioare cape-o r`m\...“. Iat\ cum o figur\ fa-miliar\ a bestiarului brumarian,r`ma, intr\ ̀ ntr-un registru mai ̀ na -inte necaracteristic, cel al zdrobi -rii deloc splendide, al nimicirii du -reroase, aproape de neimaginat `nuniversul de transparen]e undui-toare [i de alunec\ri moi al senzu -alului Brumaru din Julien Ospita -lierul. {i `nc\ o dat\ schimb`ndregistrul, cu macedonskian maso -chism, `ntr-o imagine thanatic\,de `ngrop\ciune, precum urm\ toa -rea: „S\ `mi strecoare peste gur\-or`m\/ Ca s\ o am de m`ng`iat laparastas“.

O cunoa[tere afragilit\]ii [i o b\nuial\ a lipsei totale de sens

Nu e singurul loc care surprinde a -ceast\ mi[care de resemantizare`n negativ a unor locuri consacra -te din poezia autorului ie[ean. Arfi de amintit [i finalul sonetului~ngerul meu are o mie de metehne,care la cap\tul unui [ir de ging\ [iiale ̀ ngerului brumarian prototipic(„se-mpiedic\ `n fluturi, stoarce-albine“, „str`nge-n aripi o fat\“) pu -ne o pr\bu[ire: „Pe urm\ pl`ns-a/~ngerul meu, pe um\ru-mi. C\ci to -tul,/ A `n]eles, e un zuluf f\cut cudrotul...“. Nu mai trebuie spus c\zuluful „f\cut cu drotul“ ca expli-ca]ie pentru „tot“ este o alt\ ce-lebr\ rim\ brumarian\, r\sturna -t\ `ns\ semantic: dac\ `n poemuloriginal din Dulapul `ndr\gostit a -ceast\ `n]elepciune zurlie era eli-beratoare, `n poemul de fa]\ ea d\ -r`m\ pur [i simplu, f\r\ consolare.Fenomenala libertate a imagina ]ieibrumariene, care f\cea dulapuriles\ se `ndr\gosteasc\, se transfor m\`ntr-o cunoa[tere a fragilit\]ii [io b\nuial\ a lipsei totale de sens.

Acela[i `n]eles `l au interven -]i ile tot mai brutale ale `ngeruluicare vine s\ i se dea socoteal\, `n -tr-o prefigurare a Judec\]ii („~n ge -rul meu p\zitor/ Are sub arip\ unsucitor/ Cu care m\ pocne[te `ncap,/ Desf\c`ndu-mi-l ca pe-un do v -leac,/ Dac\ gre[esc.../ Acolo-ntrema]e [i s`mburi,/ Se v\d stric\ ciu -nile/ Din vise [i g`nduri/ {i fur\ -ciunile [i toate minciunele/ Pe-abunele...“). Apropierea `ngeruluidevine, pentru prima dat\ la Bru -maru, terifiant\: „Cum stau [i scriu,o, `ngere de paz\,/ ~]i simt sufla-rea-nv\p\iat\-n ceaf\,/ {i-ntr-olumin\ tulbure de-amiaz\,/ Cu

aripile m\ `mbr\]i[ezi [i-o clip\/~n pieptul t\u cu fulgi [i `n al meuse `nfirip\/ O groaznic\ tan dre -]e...“. (Trebuie notate, pentru c\ amajuns aici, revenirea [i `ndesireapoemelor care mizeaz\ pe „defecta -rea“ rimelor, ca `n clasica Amnezie,[i asta ̀ ntr-un volum dedicat, ̀ n ma -joritate, formei fixe. Multe poezii se`ncheie `n asonan]\ sau cu un vers[chiop, ca vocea fr`ng`ndu-se la ju -m\tatea unui enun]. La fel, c`tevapoeme scurte poart\ precizarea„De dezvoltat“, ceea ce `nseam n\,desigur, c\ statutul lor ne`ncheiate asumat de poet.) {i Dumnezeu,„Marele Bijutier“ `n alt poem, este„cel Crud [i Mare“.

Brumaru se recite[te

Nic\ieri nu este mai limpede `n -de p\rtarea de „v`rsta genial\“ ac`ntecelor naive, de adolescent, de -c`t `n ancheta pe care `ngerul o fa -ce poetului pentru a afla dac\ „maiare aripi“, semn de `ndoial\ asu-pra voca]iei de a produce miracole -le domestice risipite `n volumeleanterioare. Poemul e de o frumu-se]e aparte [i pentru c\ adaug\ im -ponderabila melancoliei la gra]iadiafan\ a imaginilor brumarienecunoscute: puful, omida, [op`rla,c\r\mida, brusturele: „S`nt `n tre -bat de ̀ ngeri: mai ai aripi?/ Mai po]ila tr`nt\ s\ te iei c-un puf/ De p\ p\ -die-n aprigul v\zduh?/ Mai [tii demelci cleio[i trupul s\-]i aperi,/C`nd stai pe-o r`n\-n dosul caseivechi/ Ca s\ p`nde[ti cum cad `nc\r\mida/ Ad`ncii magazii, perechi-perechi,/ Razele-amiezii, p`rjolindomida/ {i-[i sf`r`ie pe-o plit\ rouagrea/ Umbrit\ de triste]ea unuibrustur?/ Mai ai curajul bl`nd cuo andrea/ S\-n]epi [op`rle, c-un chi -brit s\-l usturi/ La t\lpi pe Dom-nul care s-a lungit/ Din iarba groa -s\ p`n’ la infinit?“. Epoca viziona -rismului dezl\n]uit, c`nd p`n\ [ilui Dumnezeu i se puteau pune „po[ -te“ crengiene la t\lpi, pare s\ se fi`ncheiat. Momentul „ie[irii din po -veste“ ajunge s\ fie tot mai des re -memorat („Pluteam ̀ n basmul nos -tru ferici]i,/ Dar au venit amur-guri reci cu ce]uri grele“).

Brumaru se recite[te `n volu-mul de fa]\, dar asta nu `n seam n\c\ trebuie s\ g\sim merite „post mo -derne“ splendidelor poeme din vo -lum. Autolecturile brumarieneopereaz\ eficient asupra mai ve-chilor poeme, le modific\ sensulprin decupare [i re`nr\mare (cumse `nt`mpl\ `n Catren, Femeia meafrumoas\ ca scriptura, ~ngerii nu ne`n]eleg pe deplin, Ne ]ineam dem`n\ mergeam, reluate din volumeanterioare). Iat\ un exemplu dere`nr\mare brumarian\. ~n poemul~ngerii nu ne `n]eleg pe deplin din

sec]iunea final\ a Operelor poeticeII din 2009, avem de-a face cu o gra -]ioas\ metaforizare a actului erotic,fenomen omenesc inexplicabil pen -tru ̀ ngeri, care „se uit\ cu spai m\/De parc-am muri. {i-ntre d`n[ii `n -gaim\// Ce spunem, dar nu se pri -cep la minciuni./ {i-atunci fac de-avalma [i-n joac\ minuni“. Poemuleste reluat `ntocmai `n volumul din2013. Dar cu totul altul este sensulacestei fabule atunci c`nd o citimprin lentila oferit\ de poemul `n ru -dit Aveam `n mine ceva sf`nt, `ncare `ngerul ne[tiutor de cele ome -ne[ti este poetul `nsu[i, iar „minu -nile“ sale s`nt, desigur, poemele luide dragoste n\scute dintr-o uimirefundamental\: „Aveam `n mine ce vasf`nt/ Cum numai `ngerii s`nt pep\m`nt,// Neap\ra]i dec`t de-au-reola lor/ ~n preajma caselor, f`n -t`nilor...// M-apropiam de oameni[i-i priveam/ C`t se iubesc de mult,ca printr-un geam// ~n care r\su-flarea li se-oprea/ F\c`nd dulci fal -duri grele de perdea// Ca s\ nu v\d[i s\ nu ̀ n]eleg/ C\ fericirea nu-i unfluture `ntreg...“. Imagina]ia me-taforizant\ a poetului (asemeneaminunilor f\cute de `ngeri din ne -[tiin]\) vede `n iubire ceea ce eanu este („un fluture `ntreg“), cori -j`nd astfel realul printr-o frumu-se]e care nu-i apar]ine dec`t lui. E operspectiv\ inedit\, dubitativ\ [imelancolic\, asupra modului de in -ser]ie a poeziei `n lume: e ca [i cumaceasta nu ar mai fi rezultatul u nuientuziasm vizionar ̀ n fa]a frumu se -]ii lumii, ci, poate, al unei gre [eli de`n]elegere. Poemul Aveam `n mi neceva sf`nt este, astfel, un simp tom aldistan]ei care ̀ ncepe s\ se ca[ te ̀ n trepoet [i lumea lui `n volumul de fa]\.

Este, poate, cinic din partea noas -tr\ s\ celebr\m apari]ia unui volumcare vorbe[te despre moarte, triste ]e[i apropierea dureroas\ de „lu cr\ -rile `ngerilor“. ~n ordine poetic\,`ns\, volumul de fa]\ reprezint\ omare [i frumoas\ victorie.

Emil Brumaru, Rezerva]ia de `ngeri,Humanitas, 2013

Emil Brumaru este unul dintre cei mai iubi]i poe]i deast\zi. Pentru o mare parte din publicul c`t de c`t interesatde literatur\, Brumaru este pseudonimul poeziei, unpersonaj el `nsu[i, cu charisma unui star rock, autor deversuri care devin automat porte-bonheur pentru studen]ifilologi [i pu[toaice. Asta nu doar pentru c\ scrie poeziifrumoase, ci pentru c\ scrie poezii seduc\toare, texte carete fac s\ te `ndr\goste[ti de ideea `ns\[i de poezie. DarBrumaru nu e doar unul dintre cei mai admira]i, ci [i unuldintre cei mai buni poe]i de ast\zi, un st\p`n deplin altehnicii sale [i un proprietar absolut a ceea ce se numeaodat\ un univers poetic, cu care poate face tot ce vrea.Desigur, ca la to]i marii poe]i, tehnica nu e doar chestie devirtuozitate; ea implic\ o g`ndire asupra poeziei, deci [iasupra lumii pe care poezia o exploreaz\ `n felul s\u.

Pove[tile n-au cum s\ se termine

Page 12: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

„Suplimentul de cultur\“public\ `n avanpremier\ unfragment din Copiii ar bo re -lui de jacaranda de SaharDelijani, care va ap\ rea `ncur`nd la Editura Polirom, `ncolec]ia „Bi blioteca Poli rom.Actual“, `n traducerea dinlimba englez\ a MiruneiVoiculescu.

– Fragment –

St\tea `n picioare, cu t\lpile lipitede cele dou\ platforme albe `nn e -grite, de-o parte [i de alta a g\uriidin p\m`nt ̀ n care pluteau g`n dacimor]i. St\tea cu spatele la u[a cu ̀ n -cuietoarea rupt\; de altfel, toate`ncuietorile de la u[ile b\ilor eraurupte. Ca s\ le fie mai u[or gardie -nilor s\ intre la nevoie: dac\ cine -va le[ina, f\cea o criz\ de nervi sause sinucidea. Fiind deja rupte, numai era nevoie s\ le for]eze. Gar-dianul putea s\ intre pur [i sim-plu [i s\ pun\ cap\t ac]iunii c\ re -ia trebuia s\-i pun\ cap\t.

Amir st\tea cu picioarele de p\r -tate [i urina c`nd trebuia s\ urineze.

S-a `ntors d`nd s\ plece, `ngre ]o -[at de mirosul greu de urin\ ve -che, c`nd a v\zut o cutie mic\ delemn pe jos. Era ciudat s\ vezi ocutie acolo. Nimic din lumea exte -rioar\ nu ajungea `n `nchisoare,nici m\car cutiile de lemn abando -nate. Amir a luat-o de jos [i a `n -ceput s-o examineze ca [i cum arfi fost un obiect pre]ios. Ating`nd

cu degetele textura aspr\ a lem-nului, a dat peste m\ciulia unui cui.L-a apucat cu degetele [i a `n ce puts\-l `nv`rt\. Cuiul nu era a[a de a -d`nc `nfipt cum p\rea [i a ie[it u[or.A pus cuiul `n buzunar [i a ie[it dinbaie.

~ncep`nd cu cele zece minute deaer proasp\t de munte pe s\pt\ m` -n\, Amir s-a apucat s\ toceasc\ ca -pul cuiului frec`ndu-l de ciment.St\tea pe jos, de neclintit `n ac -]iu nea sa, ca [i cum ar fi putut s\toceasc\ toat\ `nchisoarea p`n\ ladispari]ie dac\ insista suficient. O[i vedea, br\]ara din s`mburi decurmale, `n jurul `ncheieturii fe -ti]ei lui. Sau poate va trebui s\ a[ -tepte. Poate o va purta ̀ nt`i Mariam,iar apoi i-o va da fiicei c`nd va cre[ -te mai mare. Erau at`tea posibi li -t\]i. ~i cre[tea inima de entuziasm[i trupul i se `nc\lzea sub cele c` te -va raze timide de soare tomnaticcare `i atingeau cre[tetul prin aco -peri[ul din gratii de fier al cur]ii.

Vineri, `n ziua sf`nt\ a curma le -lor, a f\cut `nconjurul celulei cu unborcan gol de lapte praf `n m`n\.

— Nu arunca]i s`mburii, pu -ne ]i-i aici.

M`inile s-au `ntins [i degeteles-au desf\cut, l\s`nd s\ cad\ s`m bu -rii cu zgomot `n cutie. C`nd borca -nul s-a umplut pe jum\tate, Amira turnat ap\ peste ei, l\s`ndu-i la`nmuiat.

Zilele treceau, iar Amir p`n deas`mburii. Zi dup\ zi de a[teptare,angoasa `ncepea s\ `nlocuiasc\entuziasmul ini]ial. Dac\ nu mai

avea timp? Dac\ `i strigau numeledin nou [i de data asta nu ca s\-[ivad\ fiica? Dac\ oamenii care `idecideau soarta se r\zg`ndeau `na -inte s\ apuce s\ termine br\]ara?~nainte ca el s\ `i lase ceva fiiceilui ̀ n afar\ de o amintire care se vaevapora?

Capul `i plesnea. A mia oar\ `nziua respectiv\, s-a dus la borcans\ vad\ dac\ se `nmuiaser\ s`m -bu rii. {tia c\ e `n zadar; s`mburiimai aveau nevoie de c`teva zile.Dar nu se putea ab]ine. Nu putea stalocului. D\dea ocol camerei `nne -bu nit de zgomotul papucilor deplastic din coridor. De fiecare da -t\ avea senza]ia c\ vin dup\ el, c\nu mai are timp.

A hot\r`t s\ nu-[i piard\ timpul,a[a c\, c`t a[tepta s\ se `nmoaies`mburii, s-a apucat s\ fac\ o [u -rubelni]\ `nfig`nd cuiul f\r\ cap`n m`nerul pe jum\tate topit al pe -riu]ei de din]i. A apucat cuiul bi ne`ntre degete. Dac\ `l ]ine destulde str`ns, se g`ndea, poate c\ nu `imai tremur\ m`na.

{i astfel treceau zi dup\ zi de ne -siguran]\, av`nd nevoie de toa t\energia ca s\ nu se apuce s\ a ler -ge prin celul\, cu capul `n m`ini,s\ fie atent la u[\ [i s\ v`re totul`n buzunar la auzul sunetului depapuci de plastic care se apropi-au de celul\.

~n alt\ zi, a f\cut sfoara pentrubr\]ar\, din a]e de[irate din [ose -tele lui [i ale lui Behrouz.

— Pe fiica mea o cresc bunicii,i-a spus Behrouz `ntinz`ndu-i [ose -tele. ~mpreun\ cu cei doi veri ai ei,copiii surorilor nevesti-mii, cares`nt [i ele `nchise. Crezi c\ `ntr-o zio s\-mi aduc\ [i mie fiica s-o v\d?

~n ochi i se citea implorarea, deparc\ Amir ar fi avut toate r\s -punsurile.

— Sigur c\ da, i-a spus Amir pri -vind fa]a `ngrijorat\ a lui Beh rouz[i g`ndindu-se ce norocoas\ eraSheida s\ o aib\ pe mama ei.

Amir a r\sucit firele pe un tub depast\ de din]i `nt\rit\, folosindu-lca pe un fus s\ toarc\ firele `m pre -un\. St\tea cu fruntea `ncruntat\de concentrare [i buzele str`nse, iarb\rbia `i urca [i `i cobora cu fie -ca re mi[care de la st`nga la dreap -ta a fusului. ~ncerca s\ nu se g`n -deasc\. Trebuia s\ se concentre zepe br\]ar\. Dac\ reu[ea s\ o ter-mine [i s\ i-o dea fiicei lui, putea`n sf`r[it s\ nu se mai team\ de

nimic. Se putea relaxa la g`ndulc\ ceva din el [i-a g\sit drum deaici, din\untru, c\tre afar\, `n li -bertate, unde fiica lui urma s\ creas -c\ cu con[tiin]a faptului c\ tat\lei nu s-a dat b\tut; c\ via]a nu sed\ b\tut\ niciodat\.

S-a l\sat noaptea, iar Amir a a -dormit cu sfoara [i cuiul `n buzu-nar. Se sim]ea lini[tit cu ele a proa -pe, jum\tate din treab\ era dejaf\cut\.

Primul lucru pe care l-a f\cut latrezire a fost s\-[i croiasc\ drum,ocolind trupurile adormite, p`n\ laborcan. „S\ fie gata“, murmura `nbarb\. ~nc\ nu se cr\pase de ziu\,iar `n camer\ plutea un `ntunericst\tut [i transparent. Nu vedea bi -ne s`mburii, doar ni[te g`lme ne-gre `n borcan. {i-a b\gat un deget`n apa rece, u[or v`scoas\, [i a scosunul. Printre buzele `ntredes chi -se, i-a sc\pat un geam\t cald. Eraugata.

Cur`nd dup\ rug\ciunea de di -minea]\, a `nceput s\ dea g\uri mi-ci `n partea bombat\ a s`mburi lor,cu [urubelni]a improvizat\. Pe m\ -sur\ ce g\urea, sim]ea cum celula`nghesuit\ care `l sufocase p`n\ a -tunci `ncepea s\ devin\ mai supor -tabil\, termina]iile nervoase dinfrunte i se destindeau, iar mu[ chii`ncorda]i ai umerilor i se `nmu iau.Cu fiecare s`mbure de curmal\ pecare `l lucra, sim]ea cum senza ]iade vertij se diminua. Cu fiecare s`m -bure, se sim]ea mai departe de mar -ginea lumii, a pr\pastiei, unde p\ -m`ntul `i fugea de sub picioare.Poate c\ totu[i timpul era de par -tea lui. Poate c\ totu[i nu va pier -de totul.

Dup\ ce a terminat de g\uritto]i s`mburii, a `nceput s\-i `n [i repe sfoar\. S-a l\sat seara. Beculf\r\ abajur s-a aprins, scufu n d`ndpentru prima oar\ celula `ntr-ostr\lucire bl`nd\, cum i se p\realui. Era `nconjurat de un zumzetde voci. Dintr-un col] al celulei, `iauzea pe Behrouz [i al]i c`]iva de -]inu]i juc`nd un joc cu poezii: tre-buiau s\ spun\ un vers care s\`nceap\ cu litera cu care se ter-minase versul anterior.

Amir a z`mbit, lu`nd `n m`n\ unalt s`mbure. Fiecare s`mbure par c\dansa alunec`nd pe sfoar\. Ulti muls`mbure a alunecat cu un mic tre -mur. Amir tremura [i el de emo ]ie,precum un maratonist care vedepen tru prima dat\ linia de sosi re.

Era aproape ora cinei c`nd alegat nodurile finale, la ambele

capete ale sforii. Afar\, v`ntul mu -gea lovindu-se de gratiile care `n -conjurau curtea. Amir a pus cugrij\ br\]ara pe covor. Investise`n ea tot elanul lui vital, acum sim -]ea c\ nu mai are putere deloc.Auzind u[ile celulelor `nvecinatedeschiz`ndu-se, semn c\ gardieniise apropiau, a `n[f\cat repede br\ -]ara, ascunz`nd-o `n buzunar.

U[a celulei s-a deschis cu unsc`r]`it. G\leata de orez a trecutdin m`n\ `n m`n\ p`n\ la Amir.Era r`ndul lui s\ `mpart\ cina `nseara aceea.

A trebuit s\ a[tepte s\pt\m`nila r`nd p`n\ s\-i poat\ da br\]arafiicei lui, s\pt\m`ni de ner\b da -re, singur\tate [i disperare. S\p -t\ m`ni `n care a purtat br\]ara `nbuzunar, ascuns\, ca o amintiredrag\ de care depindea `ntreagasa fiin]\, o amintire drag\ pe ca -re gardienii sigur ar fi distrus-odac\ ar fi g\sit-o.

~ntr-un final, `ntr-o dup\-amia -z\ mohor`t\, a primit o vizit\. Dedata aceasta, vorbitorul era o `n -c\pere `ngust\, cu pere]i de sticl\ce marcau grani]a dincolo de careo via]\ se oprea [i alta `ncepea.

Mariam st\tea `n fa]a lui, din-colo de geam, cu Sheida `n bra]e.Sheida crescuse, nu mai sem\nacu copilul pe care Amir `l ]inuse `nbra]e `n acea dup\-amiaz\ plo ioa -s\. Acum, p`n\ [i culoarea ochi lori se schimbase. Erau mai `nchi[i,aproape negri. {i-a plimbat pri vi -rea prin `nc\pere, dup\ care s-afixat c`teva clipe pe fa]a lui Amir.Dar exact c`nd Amir aproape `n -ce puse s\ cread\ c\ fiica lui l-a re -cunoscut, privirea ei [i-a reluatplim barea de-a lungul pere]ilorverzi ca de spital [i al pereteluide sticl\.

Z`mbind, Mariam a luat-o peSheida `n bra]e, `ndrept`ndu-se cuea spre u[a care ducea la de]inu ]iiafla]i de partea cealalt\ a pe re ]i lorde sticl\. ~n u[\ se afla gardianulpe care `l v\zuser\ [i la prima vi -zi t\. Z`mbetul a disp\rut de pe fa -]a lui Mariam; p\[ea cu o anumit\greutate, ca [i cum ar fi uitat s\mearg\.

Gardianul a privit-o f\r\ nici oexpresie `n timp ce ea `i spuneanumele [i num\rul lui Amir, str`n -g`ndu-[i bra]ele `n jurul trupuluimicu]. Gardianul d\du din cap [i olu\ pe Sheida. Avea m`inile sur-prinz\tor de `mb\tr`nite. Mariami-a f\cut cu m`na fiicei sale, care adisp\rut `n spatele u[ii, `n bra ]e -le gardianului.

De partea cealalt\ a sticlei,Amir a[tepta cu m`inile puter-nice, dar nesigure `ntinse `n aer.Vena de la t`mpl\ i se zb\tea vio-lent. A primit-o pe Sheida `n bra -]e, peste grani]a dintre via]\ [imoarte, timp [i purgatoriu, cu pi-cioru[ele at`rn`ndu-i `n aer [i o -chii dans`ndu-i ca fluturii. Amir a]inut-o a[a de str`ns, c\ a f\cut-o

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

12 » avanpremier\

AUTOAREA

Sahar Delijani s-a n\scut la Teheran; studiile superioare le-a ab-solvit la University of California, Berkeley, unde [i-a luat licen]a`n domeniul literaturii comparate. A publicat `n variate reviste [i

jurnale culturale, prin trecare se num\r\: „The Bat-tered Suitcase“, „Tryst“,„Slice Magazine“, „Peri gee“,„Prick of the Spindle“, „Bor -der Hopping“, „The Be gin - ning Lite r a ry Magazine“,„Ber keley Poetry Review“[i „Sangam Review“. ~n2010 [i `n 2011, Sahar Deli-jani a fost no minalizat\ laPushcart Prize; public\ re -gulat `n revista cu specificcultural-politic „Iran-Em-rooz“ („Iranul azi“). Tr\ -ie[ te al\turi de so]ul ei `nItalia, la Torino.

Sahar Delijani — Copiiiarborelui de jacaranda

Page 13: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

s\ ]ipe. Mariam a r`s [terg`ndu-[i olacrim\ care-i at`rna de noile ri -duri. Sheida se chinuia s\ se ridi ce`n picioare. Amir a privit `n jur[i i-a ascuns br\]ara sub pulover.

Gardianul s-a `ntors [i a luat-ope Sheida, cu tot cu br\]ara dins`mburi de curmale ascuns\ `ndreptul inimii, duc`nd-o de par teacealalt\, unde o a[tepta via]a.

Al doilea proces al lui Amir a du -rat tot c`teva minute. Trecuser\trei ani de la primul, timp `n careBehrouz `[i v\zuse fiica o singu -r\ dat\. ~n ziua respectiv\, Amirl-a `nv\]at cum s\-i fac\ o br\ ]a -r\, ca s\ s\rb\toreasc\ cumva.

De data aceasta, c`nd [i-a auzitnumele, Amir nu s-a ̀ ngrijorat preatare. Nu l-a `ngrijorat nici faptulc\ gardianul l-a dus `ntr-o `nc\ -pe re mic\, `n care `l a[teptau unmullah [i doi b\rba]i `n costumenegre, cu fe]e severe. „Am fost de -ja condamnat“, [i-a spus, „mai amdoar trei ani“. Nimeni nu-l puteaatinge.

— Te rogi? spuse mullah-ul ri -dic`ndu-[i ochii mici [i p\trunz\ -tori dintr-un dosar.

P\rea obosit, prost dispus.— Da, r\spunse Amir, intuind c\

acela era r\spunsul corect.— Tat\l t\u se roag\?— Da.— Poste[ti de Ramadan?— Da.~ntreb\rile s-au oprit. Unul din -

tre b\rba]ii `n costum negru a no -tat ceva. Nimeni nu a spus nimic.S-au uitat la Amir [i l-au strigat pegardian s\ duc\ de]inutul `napoi`n celul\.

O s\pt\m`n\ mai t`rziu, `nain tede a se cr\pa de ziu\, Amir s-a tre -zit din cauza zgomotului de pa[igr\bi]i de pe coridor. A deschis o -chii, ascult`nd zgomotele de afa r\,`ntreb`ndu-se ce se `nt`mpl\. U[as-a deschis cu un sc`r]`it [i Amira fost `n[f\cat p`n\ s\ apuce s\ seridice `n picioare [i `mpreun\ cu el[i al]i c`]iva, inclusiv Behrouz. Darnici nu au avut vreme s\ schim beo privire, dar\mite o vorb\. I s-apus din nou leg\tura peste ochii

speria]i, confuzi, adormi]i. La m`inii-au pus c\tu[e. A fost scos din ce -lul\, `mpins c`nd la st`nga, c`nd ladreapta pe coridor. A auzit cum sedescuie o u[\ [i a sim]it aerul re -ce dinaintea zorilor p\trunz`ndu-iprin piele. De peste tot `n jur se au -zeau [oapte de ne`n]eles, gr\bite.Lui Amir ̀ i b\tea inima nebu ne[ te,la galop. ~[i tot `ntorcea [i r\su ceacapul, `ncerc`nd s\ vad\ ceva. A -vea gura uscat\. ~ntunericul eraf\r\ ie[ire.

— Ce-mi face]i? l-a auzit stri -g`nd pe Behrouz. Unde ne duce]i?

Dar nimeni nu l-a ascultat. Vo-cea i-a fost `necat\ de strig\telecelorlal]i.

Amir s-a sim]it `mpins violent`n fa]\ de o pereche de m`ini. Apoia sim]it fr`nghia aspr\ `n jurulg`tului. A fost ultimul lucru. Pen-tru o clipit\, timpul a `ncreme nit,apoi, brusc ca o avalan[\, totul s-aterminat.

2008Teheran, RepublicaIslamic\ Iran

Cu dou\ zile `nainte ca MamanZinat s\ moar\, Forugh a m`ncato rodie `mpreun\ cu ea. Forugh adesf\cut-o `n timp ce Maman Zi-nat privea, a[ezat\ pe un fotoliumare, `nvelit `ntr-o hus\ cu modelfloral. Genunchii i se vedeau prinp\tura verde-fistic ca dou\ g`lmerotunde [i moi. Pe peretele din spa -te era o fresc\ cu lebede albe care`notau pe un r`u albastru, m\r gi -nit de copaci verzi [i un cer senincu nori albi pufo[i.

}in`nd rodia de mo], Forugh `n -fipse cu]itul [i o t\ie ̀ n dou\. Rodiase despic\ cu un oftat slab, iar su-cul ro[u aprins se rev\rs\ pe tavaalb\.

Televizorul era aprins. Un ca -nal prin satelit `nfiin]at de c`]ivaemigran]i iranieni din Americatransmitea un videoclip cu muzi -c\ persan\.

— ~mi place Mansour.Maman Zinat d\du mai tare

sonorul.

— E politicos, nu ca ceilal]icare sar pe scen\ [i ]ip\. Se vedec\ e dintr-o familie bun\.

Forugh desf\cea ne`ndem`na -tic\ boabele transparente, ca rubi -nele, cu degetele pline de sucul li -picios. ~[i ridic\ privirea de undest\tea, pe covorul cu flori ro[ii ]e -sut de m`n\, [i `i z`mbi fericit\ luiMaman Zinat, cu pielea ei fin\, p\ -rul lung argintiu prins `ntr-un coccomplicat la spate, pleoapele care`i at`rnau roz peste ochi, d`ndu-iun aer somnoros, m`inile albe [iuscate, `mpreunate deasupra p\ -tu rii, `mpodobite doar de veri ghe -ta discret\.

Forugh nu-[i mai v\zuse buni-ca de mai bine de doisprezece ani.A[a c\ o privea cu admira]ie, dra -goste, sentimente amestecate debucurie [i curiozitate. O uimea c`tde pu]in se schimbase Maman Zi-nat. Anii nu `[i l\saser\ ampren -ta pe pielea ei, pe tinere]ea care `istr\lucea `n ochi pe elegan]a [icalmul mi[c\rilor ei.

Semin]ele de rodie se sparser\sub ap\sarea degetelor lui Forugh,`mpro[c`nd-o cu suc pe bluz\. Cucoada ochiului, o v\zu pe MamanZinat ferindu-[i, cu o mi[care iu tea m`inii, p\tura din calea dezas-trului. Forugh r`se.

— Sper s\ am genele tale, Ma-man Zinat.

~ncerc\ s\-[i cure]e bluza de stro -pii ro[ii cu dosul m`inii curate.

— De ce? `ntreb\ Maman Zi-nat, z`mbind de parc\ [tia exact dece nepoata sa `[i dore[te s\ fi mo[ -tenit genele ei. O femeie care [tiec\ este frumoas\.

— Ai mai pu]ine riduri dec`tmi ne.

— Nu-]i trebuie genele mele. E[tifrumoas\ ca o floare, ca florile co -pacului de jacaranda.

Lumina dimine]ii se `mpr\[ tiede-a lungul orizontului [i picur\`n curtea `ngust\, orizontal\, tul-bur`nd suprafa]a apei albastre dinf`nt`na de por]elan [i r\sp`ndindu-se precum umezeala pe sub pie lealui Forugh. St\ sub copacul de ja ca -randa, privind `n sus la ciorchinii

roz-mov. ~[i `mpreuneaz\ m`inile[i se ghemuie[te. Cu capul `n piept,lacrimile `i curg pe c\ma[a galbe -n\ de m\tase, l\s`nd pete s\rate.Se pr\bu[e[te l`ng\ f`nt`na `n ca -re pe[ti[orii aurii fream\t\ neli-ni[ti]i `nainte de culcare. Trupul`i e pe jum\tate `n noroi, pe ju m\ -tate pe dalele de piatr\ care m\r -ginesc stratul de flori. Pl`nge.

Simte o m`n\ pe um\r [i `[iridic\ privirea tivit\ cu ro[u.

— Maman Zinat a ta iubea co-pacul acesta, `i spune KhalehLeila `ntinz`nd m`na [i m`ng`indfrunzele.

— Ar fi trebuit s\ vin mai de-vreme. Am venit prea t`rziu.

— Ai fost al\turi de ea `n ulti -mele ei zile. S`nt sigur\ c\ a mu-rit fericit\. Asta e tot ce conteaz\.

Ultima imagine a lui Forugh cuMaman Zinat este trupul ei re ce`ntins pe pat, acoperit cu un cear -[af alb. Inima ei `ncetase s\ maibat\ `n zori. Forugh d\duse cear -[aful la o parte ca s-o priveasc\.Maman Zinat se ]inea cu o m`n\ depiept, de parc\ ar fi `ncercat s\-[ismulg\ inima [i s-o arunce pe fe -reastr\. Dosul celeilalte m`ini i seodihnea pe frunte, gura `i era con -torsionat\ de durere, privirea – fi -x\, `ngrozit\, uimit\, de parc\ nui-ar fi venit s\ cread\ c\ moarteapoate veni at`t de u[or. Forugh nuv\zuse nici fericire [i nici pace pechipul ei. Doar durere. Dure rea ca reo face s\ se ]in\ de piept, du p\ ca -re inima `i `nceteaz\ brusc s\ maibat\. Durerea de a `nfrunta moar -tea `nainte de r\s\rit. Singur\.

CARTEARomanul de debutal scriitoarei SaharDelijani urm\re[tedestinele a trei ge -nera]ii de iranieniprin prisma ares t\ -rilor [i `ncarcer\ ri -lor din Teheran, `nanii care au urmatRevolu]iei din 1979[i victoriei funda-mentalismului isla -mic. Temporalit\]i[i perspective mul-tiple ale p\rin]ilor[i copiilor se `ntre -p\ trund, d`nd na[ -te re unui model com -plex de cauze [i con -secin]e, secrete [im\rturisiri, po ve[tide dragoste [i sacri -ficiu. Din acest mo -del se disting c`te-va motive centrale,mereu acelea[i: zi du -rile `nchisorii Evin, simbol al regimului opresiv, str\zile [i traficulhaotic al Teheranului – spa]iu public al fricii [i vulnerabilit\]ii,dar [i al expresiei politice, sau spa]iul intim [i sigur al caselor [icur]ilor interioare, `n care memoria se p\streaz\ la umbra nelip-sitelor flori ale arborelui de jacaranda.

Moshe Idel, Evreii lui Saturn. Despre sabatul vr\jitoarelor [i [abatianism, traducere din lim-ba italian\ de Cornelia Dumitru, carte publicat\ [i `n edi]ie digital\, colec]ia „Plural“, Edi -tura Polirom, 324 de pagini, 22.95 lei

Ce au `n comun un vechi zeu p\g`n, o planet\, o figur\ mesianic\ de la `nceputu -ri le epocii moderne [i ceremoniile nocturne ale vr\jitoarelor? Cum se poate con -cilia astrologia greco-arab\ cu sacralitatea religioas\ a {abatului evreiesc? Pe ba zaa numeroase surse edite [i inedite, Moshe Idel reconstituie un parcurs fascinantal istoriei ideilor, ghid`ndu-ne `n timp [i `n spa]iu pentru a descoperi originileu nora dintre cele mai `nr\d\cinate cli[ee din cultura [i imaginarul modern.Dac\ unii autori i-au atribuit lui Saturn, astrul tutelar al evreilor, caracteristicisinistre, printre care asocierea cu vr\jitoria, al]ii, dimpotriv\, i-au conferit o sem -nifica]ie pozitiv\, legat\ de speran]\ [i r\scump\rare. Astfel, din Antichitatep`n\ `n prezent, ni se dezv\luie multiplele leg\turi dintre mit [i [tiin]\, dintretradi]iile intelectuale [i tradi]iile populare, dintre sistemele speculative [i sis-temele religioase care au influen]at g`ndirea [i con[tiin]a celor ce au tr\it `ntreOrient [i Occident.

Tatiana Niculescu Bran, Cartea Judec\torilor, edi]ia a II-a,rev\zut\, carte publicat\ [i `n edi]ie digital\, colec]ia „Ego.Proz\“, Editura Polirom, 224 de pagini, 24.95 lei

Pe 15 iunie 2005, Poli]ia din Vaslui este anun]at\ c\ ma -[ina Salv\rii a adus la Spitalul Jude]ean cadavrul uneic\lug\ri]e. Poli]ia ̀ ncepe o anchet\ la m\n\stirea din sa tulTanacu. Condamna]i vehement de opinia public\ [i h\r ]u i]i`n paginile ziarelor, un preot [i patru c\lug\ri]e se pre -zint\ `n fa]a instan]ei de judecat\. Cartea Judec\toriloreste povestea procesului [i a reconstituirii dosarului pe -nal despre cazul Tanacu, un caz complicat, descris de Ta -tiana Niculescu Bran pe baza propriilor investiga]ii, `ncontinuarea romanului Spovedanie la Tanacu. ~n ace -la[i timp, e un act de restituire romanesc\ a unui uni versreligios b`ntuit de fric\ [i vinov\]ie. ~ntrebarea fundamen -tal\ a c\r]ii este: cum se face dreptate?

SEMNALE

avanpremier\ « 13

Page 14: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

Gianina C\rbunariu s-a im -pus ca unul dintre reprezen -tan]ii cei mai originali [i mai`ndr\zne]i ai tinerei genera -]ii de dramaturgi-regizoride la noi, practic`nd un tea -tru modern, desprins de mi -mesis [i orientat c\tre rea-litate, pe care o documentea -z\ prin strategii de antropo -logie teatral\. C\rbunariu alucrat mult ̀ n zona indepen -dent\ din România [i `n pro -iecte interna]ionale, concen -tr`ndu-se ca artist pe pune-rea `n lumina reflectoarelora unor fapte de via]\, istori c\ori individual\, de febril\actualitate.

Dincolo de canon

De aceast\ dat\, scenariuldramatic reune[te `ntr-unfor mat artistic toate proble -mele României postcomunis -te. Nu e un text de teatru du -p\ canonul clasic, e un colajde secven]e dramaturgicere alizat cu mijloacele mo-dernit\]ii, `n care grani]adintre teatral [i real e dez -v\luit\ `nc\ de la `nceput.Prima scen\ e interactiv\.Du p\ faza cu sicriul dinfoaier, pe cortina de catifea

vi[inie se proiecteaz\ tot fe -lul de numere. Mai zic ̀ n g`nd:„Cortina asta de teatru a ca - demic nu merge prea binecu stilul Gianinei C\rbuna -riu“, dar e doar `nceputul.Actorii vin dintre spectatori[i `[i disput\ locurile dinsal\ reprezentate de nume-rele din proiec]ie, discut\despre teatralitate, desprecel de-al patrulea perete [ilinia imaginar\ care sepa -r\ scena de sal\, teatrul delume. Unul dintre personajetraverseaz\ `n mod repetataceast\ grani]\, pentru asublinia diferen]a fragil\dintre realitate [i conven -]ia scenic\. E un mic mani-fest de poetic\ teatral\ al au -toarei acest prolog cu aerpirandellian `n care inter-pre]ii intr\ [i ies voit din ro -luri, care anun]\ limpede c\ceea ce urmeaz\ va fi con -s truit ̀ n ace[ti termeni, ai u -nei teatralit\]i foarte a pro -piate de real. Trimiterile [icit\rile teatrale vor continuape parcurs, abundent, chiar`n secven]a cu funeraliile ac -tri]ei Eugenia Ionescu, mo -ment `n care p\rintele tea-trului absurdului e invocatnu numai prin nume, ci [iprin c`teva replici din C`nt\ -rea]a cheal\.

Decupaje dulci-amare din cotidian

România e ]ara celui mai au -tentic absurd, a[a c\ ramaa[ezat\ de Gianina C\rbuna -riu e c`t se poate de potri vit\.

Funeraliile cu pricina paro-diaz\ o meteahn\ de pro por -]ii grote[ti, un reflex al ani-lor de comunism dac\ ne g`n -dim bine, al ̀ nmor m`n t\ ri l ortelevizate `n prime time, lalimita indecen]ei publice [i,`n orice caz, `nc\lc`nd drep -tul minimal la intimitate.Nefirescul e detaliat abun-dent: dorin]a exagerat\ devizibilitate [i monden; al-terarea rela]iilor familiale;atitudinea stranie a biseri-cii [i prela]ilor, orientat\adesea spre beneficii mate-riale `n dauna celor cre[ti-ne[ti; rela]iile dintre actori;atmosfera bahic\ din echipatehnicienilor de scen\; co la -bora]ionismul multora din - tre figurile emblematice alecrea]iei, oportunismul, in-vidia etc. ~n alt\ secven]\,]inta ironiei s`nt discursul po -litic, cu valen]ele sale ma-nipulative, compromisuriledintre politicieni [i socie-tatea civil\, discriminarea.Urmeaz\ bonele filipineze,universit\]i private, profe-sori, medici, pensionari, ta -ximetri[ti, violen]\ `n tra-fic, c\m\tari, bolnavi incu-rabili, demagogia, falsul pa -triotism etc. Adic\ tot ba -ga jul acesta vulgar ata[atpatriei noastre, al c\rei dra -pel tricolor devine fundal descen\, un material cu sclipici,sintetic, de proast\ calitate.

Tot ce decupeaz\ GianinaC\rbunariu din cotidian [iaduce `n scen\ e foarte ade -v\rat; ̀ ]i vine s\ r`zi, ai [i mo -tive, dar grotescul din spa te eamar. Registrul se schim -b\ [i virezi spre disperare

`n ultima parte, c`nd p\ -rin tele unui copil atins deo maladie cronic\, `ntr-o `n -t`lnire de interven]ie fami-lial\, `[i vinde tot din cas\pentru a pl\ti factura laspital. {i `ncheie spectaco-lul pe replica „s`nt blocataici, cu ochii-n soare!“.

Un tablou nu preapl\cut, dar autentic

~n echipa de creatori a fost[i Andu Dumitrescu, lightdesign, proiec]ii [i decor,structuri multifunc]ionalecare se mi[c\ prin scen\, ca - re au putere de semnificareplastic\ [i dau dinamic\ ac -]iunilor scenice. Nota ge ne -ral\ a spectacolului se pre-lunge[te [i `n scenografie:o cruce uria[\ din plexic de - vine locul `n care, cu sub -`n]eles, `ncep s\ se `n v`rt\bilele de la loto! Costumeles`nt realizate de Andrei Di-nu, un t`n\r scenograf care`n urm\ cu c`]iva ani a a -tras aten]ia la Festivalul deteatru „Pledez pentru tineri“de la Piatra Neam], dar des -pre care nu mai [tiam ni-mic. Foarte probabil o fi lu -crat `n publicitate ori tele-viziune, unde se c`[tig\ multmai bine. Revenirea lui `nteatru trebuie salutat\. S\sper\m c\ va [i r\m`ne. Ac -torii Marius Turdeanu, Ci-prian Scurtea, Florin Co [u - le], Diana Fufezan, OfeliaPopii, Mariana Mihu, Adri -an Matioc, Cristina Ragos,Ali Deac au urmat-o pe re-gizoare `n propunerea saartistic\, anim`nd cu egalsucces mai multe persona-je, trec`nd cu lejeritate [ifiresc profesional de la unprofil caracterial la altul.

La premiera cu Solida-ritate, unii au plecat `nain-te de final. Sigur c\ tabloulpe care ni l-a `nf\]i[at Gia-nina C\rbunariu nu e din-tre cele mai pl\cute. Dar eunul autentic, unul cu cared\m ochii zilnic, care neconsum\ energiile [i vie ]i -le. Teatrul documentar pecare `l practic\ regizoareanu-[i propune s\ schimbelumea, ar fi un idealism, dar`nf\]i[area unei realit\]i eprima condi]ie a `n]elegerii[i ajust\rii ei. Iar asta faceSolidaritate cu asupra dem\sur\.

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

14 » teatru

Dup\ ce treci de punctul de control al biletului, `n foaier dai direct `n catafalculpe care e a[ezat un sicriu `nchis, cu multe coroane [i jerbe `n jur. „~ncepebine“, `]i zici! E, de fapt, un teaser cu rost de semn teatral pe care-l decripteziun pic mai t`rziu, pe la jum\tatea spectacolului Solidaritate realizat deGianina C\rbunariu la Teatrul Na]ional „Radu Stanca“ de la Sibiu, `ntr-unparteneriat institu]ional ce a mai inclus Théâtre Nationale de la Communau téFrançaise de Belgique, Festivalul de Teatru Avignon 2014, cu suportulProgramului pentru Cultur\ al UE `n cadrul proiectului „Ora[e pe scen\“.

Solidaritate, `nbabilonia româneasc\

Datul `n spectacolOlti]a C`ntec

Page 15: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

Cum a dat Ian Andersonchitara pe flaut

~ntr-un interviu pentru „The Telegraph“, IanAnderson, liderul legendarei trupe Jethro Tull,a explicat cum a ajuns s\ c`nte la instrumentulcare l-a f\cut celebru.

Anderson a pus m`na pe flaut, spune el, `n1966. Pe vremea aceea, era chitarist `ntr-o for ma -]ie de blues (care avea s\ devin\ apoi Jethro Tull),dar, c`nd l-a v\zut pe Eric Clapton c`nt`nd cuJohn Mayall [i forma]ia Bluesbreakers, s-a sim -]it descurajat.

„~]i d\deai seama imediat c\ tipul era mai bundec`t oricine altcineva, inclusiv dec`tmine“, spune Anderson. „{i auzeam [imulte zvonuri despre al]i chi -ta ri[ti excelen]i precumJimmy Page, Jeff Beck,Ritchie Blackmore.“

Descurajat, Anderson ac\utat alt instrument lacare s\ c`nte. A renun]atla chitara Fender Strato -caster pe care o primise dela Lemmy Kilmister („[icare, probabil, ar valora azivreo 30.000 de lire) [i a cum p\ -rat un flaut cu doar 60 de lire.„S-a dovedit un schimb destul deavantajos“, a comentat liderulJethro Tull.

Moartea unui editor militantMaurice Nadeau,creatorul revis tei„La Quin zaine Lit -té raire“ [i cel ca rea descoperit au toriprecum Beckett,Perec sau Houelle -becq, a `ncetat dinvia]\ duminic\, lav`rsta de 102 ani.

Scriitor [i edi -tor, Nadeau a sem -nat `n paginile u -nor publica]ii foarte cunoscute, precum „Combat“,„L’Observateur“, „L’Express“, [i a scris o Istorie a su -prarealismului. A creat revista „La Quinzaine Litté -raire“ `n 1966 [i [i-a `nfiin]at propria editur\ un de -ceniu mai t`rziu, dar a fost „foarte m`ndru“ mai alesde scriitorii pe care i-a publicat [i pe care, deseori, i-aap\rat de cenzur\, cum s-a `nt`mplat cu Henry Miller.I-a f\cut cunoscu]i pe Georges Bataille, René Char,Henri Michaux, Claude Simon [i a considerat `ntot -deauna c\ cele mai mari „descoperiri“ ale sale au fostMalcolm Lowry [i Georges Perec. {i Michel Houelle becqa ie[it din anonimat dup\ ce Nadeau a publicat, `n 1994,Extension du domaine de la lutte (Extinderea do me niu -lui luptei, Polirom, 2005). „Toat\ via]a am fost plasat `ncel mai bun loc pentru a descoperi scriitori“, a ex pli -cat Nadeau `ntr-un interviu acordat AFP `n 2011.

„De la Enemy of the State laEagle Eye [i Minority Report,filmele americane ne-au obi[ -nuit constant cu ideea c\s`ntem supraveghea]i“, scrie„The Guardian“, la o s\pt\ -m ̀n\ dup\ izbucnirea scan -dalului NSA-Prism `n urmadez v\luirilor f\cute deEdward Snowden.

„Dar“, aten]ioneaz\ „The Guar -dian“, „scandalul NSA-Prism are [io poveste adiacent\ care `ngrijo rea -z\. Un sondaj arat\ c\ mul]i ame -ricani nu s`nt revolta]i de faptul c\agen]iile de informa]ii au accesla vie]ile lor private digitale. As tafiindc\, probabil, «precrima», unvechi concept SF, a devenit acumreal\“.

„The Guardian“ consider\ c\Hollywood-ul ne-a obi[nuit de anibuni cu ideea c\ detaliile vie]ilornoa stre s`nt cunoscute [i altor per - soane, ale c\ror motive r\m`n ne -cunoscute.

„NSA – National Security Agen cy(av`nd ca motto neoficial «NobodySay Anything») [i Hollywood-ul

(motto neoficial «Nobody KnowsAnything») au men]inut oare cumdistan]a de-a lungul vremii“, spune„The Guardian“, dar, dup\ 11 sep -tembrie 2001, industria de di ver -tis ment a lansat foarte multe pro -duc]ii bazate pe ideea c\ oameniitr\iesc `ntr-o societate tot mai su -pravegheat\. R`nd pe r`nd, la TVau ap\rut seriale precum 24, Alias,Spooks sau Person of Interest, iaremisiuni ca Big Brother s-au bu cu -rat de succes la scar\ planetar\.

~n filmele `n care apare NSA(sau o versiune fictiv\ a aceste ia),exist\ `ntotdeauna un agent care

abuzeaz\ de tehnologiile acesteiagen]ii, a[a cum se `nt`mpl\, deexemplu, `n Enemy of the State sauEchelon Conspiracy.

~n Eagle Eye, un program de su -praveghere sofisticat al Departa men -tului Ap\r\rii devine con[tient desine [i ajunge la concluzia c\ sin gu -rul element care amenin]\ siste muleste clasa politic\, [i, ca atare, tre -buie eliminat\. Iar Philip K. Dick,„sf`ntul patron al tendin]elor pa ra -noice ale SUA“, a scris `n 1956 po -ves tirea Minority Report, despre oechip\ de poli]i[ti care pot pre ve deacrimele.

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

interna]ional « 15

Adres\: Ia[i, B-dul Carol I, nr. 4, etaj 4, CP266, tel. 0232/ 214.100, 0232/ 214111, fax:0232/ 214111

Senior editor:Lucian Dan Teodorovici

Redactor-[ef:George Onofrei

Redactor-[ef adjunct:Anca Baraboi

Secretar general de redac]ie:Florin Iorga

Rubrici permanente:

Adriana Babe]i, Bobi [i Bobo (F\r\ zah\r), Drago[ Cojocaru, Radu Pavel Gheo, Luiza Vasiliu.

Carte: Doris Mironescu, C. Rogozanu, Bogdan-Alexandru St\nescu, Codrin LiviuCu]itaru, Daniel Cristea-Enache, Florin Irimia.

Muzic\: Victor Eskenasy, Dumitru Ungureanu.

Film: Iulia Blaga. Teatru: Olti]a C`ntec.

Caricatur\: Lucian Amarii (Jup).

Grafic\: Ion Barbu.

TV: Alex Savitescu.

Actualitate: Robert B\lan, R. Chiru]\, Georgel Costi]\,Veronica D. Niculescu, Elena Vl\d\reanu.

Publicitate: tel. 0232/ 252294

Distribu]ie: Mihai Sârbu, tel. 0232/ 271333.Media Distribution S.R.L., tel. 0232/ 216112

Abonamente: tel. 0232/214100

Tarife de abonament: 18 lei (180.000) pentru3 luni; 36 lei (360.000) pentru 6 luni; 69 lei(690.000) pentru 12 luni

Tipar: Print Multicolor

Responsabilitatea juridic\ pentru con]inutul articolului `i apar]ine autorului »Manuscrisele primite la redac]ie nu se `napoiaz\

Marc\ `nregistrat\ – Editura Polirom [i „Ziarul de Ia[i“.Proiect realizat de Editura Polirom `n colaborare cu „Ziarul de Ia[i“. Se distribuie gratuit `mpreun\ cu „Ziarul de Ia[i“.

550 de titluri

disponibile

Eroina de BD care a c`[tigatalegerile `n Iran

Se nume[te Zahra [i a fost inventat\ de ziaristul iranian AmirSoltani [i desenatorul Khalil (acum `n exil `n SUA). Este o ma -m\ disperat\, dar curajoas\ care `[i caut\ fiul disp\rut `n tul -bur\rile ce au urmat realegerii ca pre[edinte a lui MahmudAh madinejad. „Am v\zut aceast\ mam\ pe YouTube. Era tris t\[i sup\rat\“, spune Soltani. „Purta pe fa]\ toate emo]iile ira nie -nilor.“ Autorii au `nceput s\ publice, pe Internet, c`te o pagin\s\pt\m`nal, `n 2009. Povestea Zahrei a avut imediat succes, iaralbumul a fost publicat `n mai multe ]\ri.

Atunci, autorii s-au g`ndit s\ o transforme `ntr-un candidat(fictiv) la pre[edin]ia Iranului, la alegerile recente. Zahra, pere]elele de socializare, a c`[tigat scru -tinul: mii de follower-i pe Twitter,prieteni pe Facebook [i mii de vo -turi pe site-ul Vote4Zahra.org.Un succes care a f\cut re gi mullui Ahmadinejad s\ de nun]e„sionismul“ crea to ri lor Za h -rei. „Regimul lui Ahmadi ne -jad a devenit el `nsu[i o fic -]iune“, au r\spuns ace[tia.

Pagin\ realizat\ de Drago[ Cojocaru

Hollywood-ul ne-a preg\titpentru dezv\luirile luiEdward Snowden

Page 16: 404 sdc 01 70cm Layout 1 - Suplimentul de cultură · 2016-03-05 · bulevardul central p`n\ la delicate]urile sosite de la Odeonul din Paris sau din Festivalul Cehov, cel mai important

Batman f\cu doi pa[i ̀ n fa ]\[i privi c\tre mul]imea `n -m\rmurit\. ~[i drese vo cea[i, lu`nd pozi]ie de drep]i,spuse:

— Eu s`nt omul-liliac, {i c`nd mare-o s\ m\ fac,Peste blocuri o s\ zbor, S\-i fiu mamei de-ajutor.Voi lupta...Din col]ul clasei, doam-

na educatoare `l ajut\: cumul]i du[mani.

— Voi lupta cu mul]idu[ mani,

Ho]i, punga[i [i b\d\ rani,Care vor striga uimi]i, Vine Batman, b\i, fugi]i!

Plec\ciune. Aplauze. Celmai puternic aplauda doam -na Dora, bunica lui Batman.P\rin]ii supereroului eraupleca]i `n Torino de vreotrei ani. Trimiteau pache te[i bani, dar nu puteau tri -mi te dragoste [i nici educa -]ie, a[a c\ doamna Dora tre -buia s\ fie `n acela[i timpmam\, tat\ [i bunic\ deom-liliac.

Tot ea i-a cusut micu]u lui[i costumul. Primul s-a ofi -lit [i oricum nu servea cau -zei, `ntruc`t din lips\ deinformare b\tr`na a tuns otuf\ de liliac [i a cusut flo ri -le de un trening de silon.~ns\ dup\ o edificatoare [e -din]\ cu p\rin]ii [i o maiatent\ documentare, [i-a datseama c\ nici m\car Bat-man nu poate zbura d`nd

din crengi, ci necesita a -ripi propulsoare [i, maimult, un aspect tipic dejapatentat de revistele cubenzi desenate care aveaus\ mai stea c`]iva ani[orisub patul micului erou, p` -n\ c`nd v`rsta [i libidoul vorface loc colec]iei „Playboy“.

Masca i-a f\cut-o dintr-osaco[\ trainic\ de f`[. I-atras-o pe cap, a g\urit-o `n -tru vizibilitate [i s-a chinu -it destul de mult s\ taie oradiografie veche cu o foar -fec\ boant\ pentru a `n t\ -ri urechile personajului,altfel pleo[tite. Aripile le-aconfec]ionat din spi]atu-ra umbrelei celei negre, pecare vecinul a promis c\ opoate reasambla relativfi del. Acela[i vecin cares-a angajat s\ repare [i

ma[ina de sp\lat contraunei sume modice, lucrucare nu i-a reu[it de nici oculoare, dar m\car a costatpu]in.

Ce mai are Batmanul \s -ta? Hm, pelerin\... al nos-tru n-o s\ aib\, c\ nu arebunica material negru. Ba,stai a[a, [alul de v\ du v\.{i uite a[a moartea d\ via -]\, `ntocmai campan ieiproteve. Mai r\m`ne s\-itrag\ [trampii cei gri-`nchis [i gata, avem de-aface cu ditamai supere ro -ul, care dac\ nu ar fi de-clarat c\ e Batman putea

fi u[or confundat cu Zor-ro trecut printr-o umbre -l\, cu toate c\ lipsa calu-lui [i a sabiei cu care Zor-ro scrie „Z“ pe garduri arfi dat de b\nuit.

Fotografie de grup, unacu bunica, trei pr\jituri [iur\ri de vacan]\ pl\cut\din partea doamnei edu-catoare. A[a s-a terminatgrupa mijlocie pentru Bat -man. Afar\ `ncepu s\ plo -u\ m\runt [i b\tr`nei `icurgeau [iroaie din me[\,care se amestecau cu celec`teva lacrimi pricinuitede emo]ia momentului.

Scenariile pe care le-a scris A -dri an Lustig p`n\ acum au flirtatcu un populism ̀ ndoielnic [i vulgar(Poker, Ultimul corupt din Ro mâ -nia), au testat anemic re]eta come -diei romantice (Minte-m\ fru mos)ori au construit imagini plas ticepeste g\uri dramaturgice (Nun tamut\). Dac\ `n Nunta mut\ tan -demul M\l\ele-Lustig livra unambalaj suprarealist cu c`teva mo -mente memorabile peste o poves -te prea pu]in sus]inut\ dramatur -gic, Funeralii fericite o las\ maiu[or cu calofilia – de[i „deforma ]iaprofesional\“ venit\ din teatru i-amodelat lui M\l\ele (ca [i lui SilviuPurc\rete) sensibilitatea artisti c\,orient`ndu-se mai mult spre o tra -gicomedie cu influen]e ruse[ti.

Prea pu]in\ substan]\pentru un lungmetraj

Am senza]ia c\ romanul lui A -drian Lustig s-ar fi pretat mai bi-ne unei piese de teatru dec`t unuifilm, `n parte [i datorit\ faptuluic\ povestea are configura]ia, m\ -rimea potrivit\ scenei. Pe ecran,istoria lui Lionel Frunz\, care a -fl\ c\ va muri de la o ]iganc\, su-pun`ndu-se finalmente destinuluidup\ ce prietenii s\i s-au supusvolens-nolens, are prea pu]in\substan]\ pentru un lungmetraj.Dar poate nu acest lucru face cafilmul s\ nu fie urm\rit nici cuentuziasm, nici cu amuzament, nicicu inima-n g`t. Poate e numai fap -tul c\ apar]ine unui gen de cine-ma care func]iona acum 30-40 deani, eventual pe vremea comunis -mului, c`nd se cultivau metafora[i hazul de necaz. Pe podeauascenei, unde pove[tile au maimulte [anse s\ fie percepute caatemporale, lupta lui Lionel Frun -z\ cu fatalitatea ar avea cu totulalt impact. Pe ecran ea se destra m\u[or, de[i imaginea [i machiajul

s`nt `ngrijite, de[i Crina Sem-ciuc pe post de `nger al mor]ii efrumoas\ ca o cadr\, muzica esemnat\ de Vladimir Cosma, iarvocea din off a eroului, la final,c`nd ne spune [col\re[te c\ iubi-rea e tot ce conteaz\ `n via]\ areo candoare `n care `l sim]i pe M\ - l\ele. Hora]iu M\l\ele e un actorla fel de bun pe ecran cum e pescen\, ghinionul lui c\ nu are re-gizorul [i scenaristul pe care `imerit\. Viziunea lui M\l\ele-re-gizorul r\m`ne cea a unui om deteatru, care atunci c`nd imaginea -z\, imagineaz\ bogat (vezi sceneleonirice, `n alb, cu `ngerii actori),iar c`nd se str\duie[te s\ devin\„mai minimalist“, devine plat. Aredificult\]i `n a-[i face actorii s\sune firesc (vezi r`sul gros care a`nso]it cinematografia român\ [icare r\sun\ [i aici, mai ales la `n -ceputul filmului). De[i are ochi [isimte, `i lipse[te sim]ul cinema-tografic, ceea ce presupune a sim -]i imagini `n mi[care [i filmul ca`ntreg, nu tablouri vivante.

Un film banal cu oameniobi[nui]i

Lumea lui Arthur Newman/ArthurNewman e [i mai plicticos, de[i `iare `n distribu]ie pe Colin Firth,Emily Blunt [i Anne Heche. Pro-duc\torul trebuie c\ a fost foartepersuasiv dac\ a reu[it s\ con-ving\ aceste vedete s\ apar\ `n -tr-un film la fel de banal ca erouls\u, un divor]at bine situat socialcare `[i `nsceneaz\ propria moar -te pentru a `ncepe o via]\ nou\,

`n alt stat, ca instructor de golf. Fe -meia pe care o `nt`lne[te pe drum(Emily Blunt) are [i ea probleme –nu un copil pe care l-a ignorat, cio sor\ bolnav\, a[a c\ cei doi vor`ncepe o dubioas\ rela]ie hr\ni t\de perspectiva de a intra `n casaunor necunoscu]i [i de a le preluapentru scurt timp personalita-tea. La teama de asumare a res-ponsabilit\]ii – tem\ serioas\ azilelor noastre –, scenariul ajungecu team\, prefer`nd s\ se ascun d\`n spatele griului, [i nu po]i s\ nute g`nde[ti prin personajul lui Co -lin Firth la rolul pe care acesta l-ainterpretat `n Un spion care [tiaprea multe/Tinker Tailor SoldierSpy [i care era inten]ionat as-cuns `n spatele banalit\]ii. E unpariu pe care filmul `l pierde: o mulobi[nuit care ar dori s\ `[i schim -be via]a [i s\ renun]e la probleme -le pe care nu le [tie asuma devine,din pricina pove[tii insuficientdezvoltate [i a regiei laxe, at`t deplicticos c\ te apuc\ pandaliile[i mai c\ te-ai oferi s\-l aju]i.

Parc\ tot mai mult\ via]\ au[i mult mai autentici s`nt dinoza -urii lui Spielberg care, la 20 deani de la apari]ia francizei Ju-rassic Park [i `n preg\tirea p\r ]iia patra, s`nt relansa]i `n 3D, maitineri ca niciodat\.

Funeralii fericite. Regia: Hora]iuM\l\ele. Cu: Hora]iu M\l\ele, CrinaSemciuc, Igor Caras-Romanov, MihaiGruia Sandu

Lumea lui Arthur Newman/ArthurNewman. Regia: Dante Ariola. Cu:Colin Firth, Emily Blunt, Anne Heche

Jurassic Park 3D. Regia: StevenSpielberg. Cu: Jeff Goldblum, SamNeill, Laura Dern

En]iclopedia Encarta

Luiza Vasiliu

FalsS-ar putea s\ ne petrecem cea maimare parte din via]\ neav`nd nicicea mai mic\ idee pe ce lume s`n -tem. ~n confuzie, aproximare, ne ̀n -]elegere, suprainterpretare, gaf\,fabula]ie, proiec]ie (a[ fi `n stares-o ]in a[a p`n\ poim`ine). Resurse -le noastre interioare de-a ne l\ sadu[i de nas s`nt infinite. M\ g`n desc,de pild\, la fragmentele u lu itoaredin documentarul Dup\ Revolu ]ie(regizor Lauren]iu Calciu, 2010), `ncare oameni ca mine [i ca dvs. seopresc `n pia]a public\ [i discut\chestiunile arz\toare ale zilei: Co -posu, Iliescu, str\inii care vor s\ necumpere Pia]a Victoriei, ]\r\ ni[ tiimiliardari despre care s-a scris `n„Le Monde“, Vestul care de-abiaa[teapt\ s\ ne ia fabricile, [i tot fe -lul de alte inven]ii. Oamenii de-aco -lo chiar cred `n ce spun, ceea ce eoarecum de explicat `n debandadageneral\ de dup\ Revolu]ie. Par-tea proast\ e c\ unii dintre ei con -tinu\ s\ cread\ lucrurile astea [iacum. A[a cum to]i cei care au au -zit de cazul lui Giovanni Pala-tucci, „Schindler-ul Italiei“, au fostconvin[i c\ povestea lui e ade v\ ra - t\ [i c\ respectivul merit\ sancti-ficat. Despre Palatucci s-a spus anide zile, f\r\ s\ existe nici un fel dedovad\, c\ a salvat sute de evrei dela moarte. I s-au conferit distinc -]ii post-mortem (inclusiv de c\treBloomberg, primarul New York-ului), i s-au dedicat zile memoriale,i s-a preg\tit sanctificarea (PapaIoan Paul al II-lea l-a declarat mar -tir). Lumea era lini[tit\, Italia a vea[i ea un erou care s\-i mai spele ru -[inea fascismului. P`n\ acum c` te -va s\pt\m`ni, c`nd Centrul pentruistoria evreilor din New York a scosla iveal\ c\, timp de [ase ani, Pa-latucci a fost un colaborator entu -ziast al regimului nazist, implicat`n deportarea evreilor la Auschwitz.Nici vorb\ de Schindler. Noile in-forma]ii au ap\rut `n urma cerce -t\rii atente a peste 700 de documen -te oficiale ale perioadei respective.M\ preg\team s\ ̀ nchei cu „AndreiMarga, un director de sacrificiu“,textul lui Paul Cernat din cel mairecent „Observator cultural“, o do -vad\ perfect\ de discurs al unui omcare e la c`]iva ani-lumin\ de lumea`n care tr\ie[te [i pentru care to]iintelectualii români se `mpart `nanti- [i pro-B\sescu. Dar mai binev\ las pe dvs. s\ citi]i [i s\-mispune]i dac\ am sau nu dreptate.

www.suplimentuldecultura.roSUPLIMENTUL DE CULTUR| » ANUL IX » NR. 404 » 22-28 iunie 2013

Voi n-a]i `ntrebat F|R| ZAH|R v\ r\spunde

Bobi

Marelemic

16 » fast food

Funeralii fericite, cel de-aldoilea film regizat de Ho -ra]iu M\l\ele, adapteaz\romanul omonim publicatde Adrian Lustig la Hu ma -nitas. Adrian Lustig e [iscenaristul [i produc\torulfilmului, iar MediaPro numai e implicat `n aceast\ adoua colaborare dintre re -gizorul M\l\ele [i scena -ristul Lustig (dup\ Nuntamut\) dec`t pe partea dedistribu]ie. F\r\ s\ fi cititdinainte cartea (acum,dac\ am v\zut filmul, nicic\ m\ trage a]a), pot spunec\ e foarte posibil s\ fiemai interesant\ ca filmul.

Film

Iulia BlagaDinozauri ferici]i [ifuneralii a[a [i a[a