Top Banner
39. Jakautunut kansakunta: Lapuan liike
24

39. demokratia vaarassa

Dec 13, 2014

Download

Law

Januss

Historia
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 39. demokratia vaarassa

39. Jakautunut kansakunta: Lapuan liike

Page 2: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: sisällissota ja fasismiSisällissota jakoi kansan kahtia. Vasemmiston

asema oli pitkään tukala. Mussolini näyttää mallia oikeistoradikalismille

Page 3: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: Neuvostoliitto ja demokratian lyhyt perinne

Kapitalistisissa maissa keskiluokka pelkäsi kommunismin leviämistä Demokratian perinne vähäinen

Page 4: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: sisällissodan kahtiajako näkyi vielä pitkään politiikassa ja arjessa

Page 5: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: Suomen vienti oli hiipunut vuoden 1929 alussa. Tilannetta pahensi Amerikasta levinnyt maailmantaloudellinen lamakausi

Musta torstai Wall Streetillä 1929 Työttömiä hätäaputöissä

Page 6: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: vasemmiston lakkoilu ärsytti oikeistoa

Page 7: 39. demokratia vaarassa

Käsitteitä: Äärioikeisto/oikeistoradikalismi = • Demokratiavastaisuus -> pyrkimys totalitarismiin/diktatuuriin • Suora toiminta esim. väkivallan käyttö• 1900-luvun alussa äärivasemmiston vastakohta• Kuuluisia liikkeitä mm. Hitlerin natsit ja Mussolinin fasistit• Usein korostuneen kansallisia liikkeitä -> vähemmistöjen vainot

Page 8: 39. demokratia vaarassa

Lapuan liike 1929-1932:• Politiikka: oikeistoradikaalinen liike• Käytännössä: kannatti ”suoraa toimintaa”• Tavoite: hävittää kommunismi• Pääalue: Pohjanmaa• Johtajana: Vihtori Kosola

Vihtori Kosola – lama oli suhteellisesti kurjistanut Pohjanmaan isotilallisia

Lapua Pohjanmaalla, isotilallisten aluetta

Page 9: 39. demokratia vaarassa

• Liike sai alkujansa Lapualla 11/1929 -> suojeluskuntalaiset keskeyttivät kommunistien kokouksen väkivaltaisesti• Voimansa huipulla Lapuan liike oli kesällä 1930. Talonpoikaismarssille osallistui yli 12000 kannattajaa -> Suomessa vallitsi Lapuan laki

Page 10: 39. demokratia vaarassa
Page 11: 39. demokratia vaarassa

Ylös miehet miehiset rintamaan, Ylös valppaat vartijat maamme! Tätä kansaa orjaksi kaupataan, itä ei saa tahrata saastallaan, lumenvalkoista valtikkaamme!

Ole huoleton maa! Kuka vastustaa sinimustaa tohtisi armeijaa? Se on nostava suuren Suomen. Ei kesken katkea miesten työ, kun on tarvis tapparat miekat lyö, siks' kunnes kuoleman pitkä yö on sulkeva silmäluomen.

Selin suorin maatansa puoltaen isät kuolleet vuotivat verta. Olet Suomen mies, olet suoja sen, älä väistä varjoja vaarojen, kun aikas koittava kerta!

Ole huoleton maa! …

Mustapaitojen marssiPerit lahjan lahjoista kalleimman: veriuhrein ostetun niemen. Olet turva valtikan valkean, iäks' surmaa kourilla kuokkijan ruton aasialaisen siemen!

Ole huoleton maa!...

Vihan vieras maahan on kylvänyt, häviönsä kierona kostain. Hän on Suomen heimoa häpäissyt, jo on lyönyt loukatun hetki nyt vala vannoa kättä nostain:

Ole huoleton maa!...

Jo on aika astua kyntämään tätä maata laidasta laitaan. Käsi ei saa raueta yksikään! Itä ei voi pystyä peitsillään sinimustaan panssaripaitaan.

Ole huoleton maa!...

Mustapaitojen marssi

Page 12: 39. demokratia vaarassa

Suoraa toimintaa: 1) Uhkailut ja pahoinpitelyt

Page 13: 39. demokratia vaarassa

2) Kirjapainojen tuhoaminen

Page 14: 39. demokratia vaarassa

3) Muilutus/kyyditysMm. Presidentti Ståhlberg muilutettiin itärajalle, Joensuuhun. Tekoa paheksuttiin.

Page 15: 39. demokratia vaarassa
Page 16: 39. demokratia vaarassa

Lapuan liikkeen loppu:• Laittomuuksien lisääntyminen -> kansansuosio laskuun• Mäntsälän kapina 1932 -> esivalta lopettaa Lapuan

liikkeen• Tärkeää: Suomessa ääriliikkeet eivät edenneet!

Lapuan liike keskeytti SDP:n tilaisuuden ammuskelemalla -> presidentti Svinhufvud vaati radiopuheessa laittomuuksien loppua. Noin 400 lapualaista osallistui. Tilannetta kesti n. viikon helmi-maaliskuun vaihteessa.

Page 17: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: Kosola sai lyhyen ehdollisen tuomion. Siirtyi IKL:n johtohahmoksi. Kuoli keuhkokuumeeseen 1936

Page 18: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: ”Muil Mussolini, Heil Hitler, Meil Kosola”: Lapuan liike ja sen seuraaja IKL otti vaikutteita muista äärioikeistoliikkeistä

Itsekeskeinen lahja Mussolinilta

Page 19: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: Suomi oli harvoja maita Euroopassa 1930-luvulla, jossa ääriliikkeet eivät päässet valtaan

Äärivasemmisto- ja äärioikeisto ei saanut Suomessa merkittävää kannatusta

Page 20: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: talouden kohentuminen ja vasemmisto sekä oikeiston yhteistyö (punamultahallitus) rauhoittivat yhteiskuntaa.

Page 21: 39. demokratia vaarassa

Nettipätkät• http://www.yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=1&ag=4&t=44• (talonpoikaismarssi, 30 s) • http://www.youtube.com/watch?v=5e-RgsBjr4Y&feature=related

(Muilutetun tytär, osa 1)• http://www.youtube.com/watch?v=2Ge88tCpskA(mustapaitojen marssi)http://www.youtube.com/watch?

v=5jGA8pkhig8&playnext=1&list=PLAB049468645C5591&index=3 (30-luku dokkari, Amerikka)

http://www.youtube.com/watch?v=Pa5POh_lK80&feature=relmfu (osa1)

http://blogit.hs.fi/mantsalankapina/2012/02/23/mantsalan-kapina-27-2-1932-6-3-1932/

Page 22: 39. demokratia vaarassa

Tiivistelmä:Suomen yhteiskunta oli jakautunut 1920- ja 1930-luvuilla sisällissodan

voittajiin (oikeisto) ja häviäjiin (vasemmisto). Oikeiston asema oli vankka, mutta eurooppalaisten äärioikeistoliikkeiden nousun esimerkki (mm. Italian Mussolini), talouden alamäki ja äärivasemmiston lakkoilu lisäsivät vasemmistovastaisuutta.

Tunnetuin äärioikeistoliike oli Vihtori Kosolan johtama Lapuan liike (1929-1932). Liike oli tunnettu suorasta toiminnastaan. Vasemmistoa mm. uhkailtiin, kyyditettiin ja pahoinpideltiin. Voimakkaimmillaan Lapuan liike oli kesällä 1930, jolloin sen onnistui painostaa valtiovaltaa talonpoikaismarssilla hyväksymään kommunistivastaiset lait.

Lopulta Lapuan liikkeen suosio hiipui laittomuuksien lisääntyessä. Mäntsälän kapinassa (1932) osa Lapuan liikkeen johtajista nousi esivaltaa vastaan. Presidentti Svinhufvud lopetti kapinan jämäkällä radiopuheellaan.

Oli Suomen etu, ettei äärioikeisto (Lapuan liike) ja äärivasemmisto (kommunistit) eivät saaneet merkittävää jalan sijaa Suomessa.

Page 23: 39. demokratia vaarassa

Taustaa: poliittinen jako

Page 24: 39. demokratia vaarassa

Talonpoikaismarssi Helsingissä 7.7.1930

Talonpoikaismarssista muodostui __________(1) liikkeen suuri voimannäytös. Marssia komensi _____________________(2). Marssi sujui rauhallisesti ja hyvässä järjestyksessä. Marssijoita osallistui noin 12000 miestä. Marssijoiden määrää rajoitettiin, koska tulijoita olisi ollut enemmänkin. Marssi muodostui suunnitellusti ____________________(3) ja ___________________(4) näyttäväksi kädenpuristukseksi.

Marssijat oli jaettu maakunnittain rykmentteihin. Marssijat järjestäytyivät maakunnittain Pallokentälle. Tarkoituksena oli antaa mielikuva, että kommunismin __________________(5) oli koko Suomen tinkimätön vaatimus. Kello 13 alkoi marssi Senaatintorille kahdessa rivistössä. Kärjessä kulki Kosola itse perässään Lapuan liikkeen vastavalittu valtuuskunta. Marssin esikuntana ja kärkirykmenttinä toimi ________________________(6). Yleisenä tunnuksenaan marssijat kantoivat vasemmassa käsivarressaan heränneen kansan perinteisten värien mukaista sinimustaa _________________(7), johon oli painettu Lapuan vaakuna. Marssia oli kerääntynyt seuraamaan runsaasti katsojia. Marssijat ryhmittyivät Senaatintorille jälleen maakunnittain.

Suurkirkon Portailla Kosola tervehti pääministeri Svinhufvudia ja hänen hallitustaan. Myös ________________(8) saapui paikalle, mikä herättikin marssijoissa hyväksyviä huutoja. Viimeisenä paikalle saapui presidentti _________________(9). Seuraavana ohjelmassa oli virsien laulantaa ja hartaus. Tämän jälkeen Kosola piti elämänsä puheen, jossa hän kiteytti kansanliikkeen ______________(10) ja arvosteli vastustajiaan. Kosolan jälkeen puheenvuoron sai presidentti Relander, joka antoi __________(11) kansanliikkeelle. Tilaisuus päättyi Maamme-lauluun.