Top Banner

of 12

37_1996. (X. 18

Feb 23, 2018

Download

Documents

Ágnes Tengel
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    1/12

    Ajelek a bekezdsek mltbeli s jvbeli vltozsait jellik.

    Hatlyos Jogszablyok GyjtemnyeIngyenes, megbzhat jogszably-szolgltats Magyarorszg egyik legnagyobb jogi tartalomszolgltatjtl

    37/1996. (X. 18.) NM rendelet

    a kzfrdk ltestsnek s zemeltetsnek kzegszsggyifeltteleirl

    A kzfrdk ltestsrl s mkdsrl szl 121/1996. (VII. 24.) Korm. rendelet 6. -nak (6) bekezdsben kapottfelhatalmazs alapjn - az rintett miniszterekkel egyetrtsben - a kvetkezket rendelem el:

    Az zemeltets szakmai kvetelmnyei

    1. (1) A kzfrdk ltestsre, fenntartsra, zemeltetsre s a vz minsgre vonatkoz rszletes szakmai elrsokat az 1.szm mellk let, a kzfrdk zemeltetshez szksges szakkpestsi kvetelmnyeket a 2. szm mellklet tartalmazza.

    (2) A kzfrd szakszer s biztonsgos zemeltetsvel kapcsolatos rszletes mszaki, technolgiai, biztonsgtechnikai,krnyezetvdelmi s egszsggyi elrsokat, tovbb az egyes tevkenysgek gyakorlsnak szemlyi feltteleit az zemeltetzemeltetsi szablyzatban hatrozza meg.

    (3) Az zemeltetsi szablyzat tartalmazzaa) az zemvitelre,b) a technolgiai folyamatokra,c) az idszakos mszaki, vzminsgi ellenrzsekre s vizsglatokra,d) a kzfrd-szolgltatsokra s kznsgforgalomra,e) az egszsges s biztons gos munkavgzs feltteleire - idertve az egyni vdes zkz juttats rendjnek meghatrozst,

    a munkavdelmi oktats rendjt, az idszakos ellenrzs szemlyi, trgyi s szervezsi feltteleit -, valamint a szolgltatst ignybevevk balesetnek megelzsre,

    f) az elzetes s idszakos egszsggyi vizsglatokra, illetve ezek betartsravonatkoz rszletes szablyokat.

    (4) Az zemeltets i szablyzatot a kzfrd fekvse szerint terletileg illetkes fvrosi s megyei kormnyhivatalnpegszsggyi feladatkrben eljr jrsi (fvrosi kerleti) hivatala (a tovbbiakban: jrsi hivatal) hatrozattal hagyja jv.

    (5) Amennyiben a kzfrd gygyszati szolgltatst is nyjt, az zemeltetsi szablyzatban ttelesen fel kell sorolni e

    szolgltatsokat, a szolgltatsok szemlyi s trgyi feltteleit, ignybevtelk mdjt.(6) Az zemeltetsi szablyzatban a vonatkoz szabvnyokat s mszaki irnyelveket vagy azzal legalbb egyenrtkmegoldsokat kell figyelembe venni.

    (7) Az zemeltets i szablyzat munkavdelmi s munkabiztonsgi elrsainak elksztse munkabiztonsgi s munka-egszsggyi szaktevkenysgnek minsl.

    (8) Az egszsges s biztons gos munkavgzs feltteleire vonatkoz kockzatrtkels az zemeltetsi szablyzat rsztkpezi.

    2. A kzfrd zemeltetje zemnaplt vezet, amelyben nyilvntartjaa) a kzfrdt naponknt ignybe vev frdzk szmt,b) a teljes vzcserk idpontjt, a lebocstott vz mennyisgt s minsgi jellemzit,c) a folyamatos vzcsere mrtkt,d) vzforgats esetn a naponta megforgatott vzmennyisget s a vztechnolgiai vizsglatok gyakorisgt,

    e) a vzminsgi s vztechnolgiai vizsglatok adatait,f) a szrmossok idpontjait, a lebocstott mosat vz mennyisgt s minsgi jellemzit,g) a ferttlents vgrehajtsra vonatkoz adatokat,h) a klnbz vzbevezetsi helyekrl szrmaz vizek keversi arnyt az egyes medenckben,i) az zemels alatti rendkvli esemnyeket,

    j) a jrsi hivatal, illetve a npegszsggyi feladatkrben eljr fvrosi s megyei kormnyhivatal (a tovbbiakban:megyei kormnyhivatal) ltal foganatostott ellenrzsek idpontjt s szrevteleit.

    1

    2

    3

    4

    5

    6

    http://-/?-http://net.jogtar.hu/http://net.jogtar.hu/http://net.jogtar.hu/http://net.jogtar.hu/http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://net.jogtar.hu/
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    2/12

    3. (1) Az zemeltet olyan munkarendrl gondoskodik, amelynek keretben a kzfrd zemeltetsben keletkezett hibt,zemzavart a nyitvatartsi idben a frdvendgek testi psgnek s egszsgnek veszlyeztetse nlkl el lehet hrtani, vagya hibs egysget biztonsgosan zemen kvl lehet helyezni.

    (2) A kzfrdn belli szennyvzcsatornk mkdsben keletkezett hiba elhrtsa sorn, illetve a karbantartsi munkk alatt aszennyvz elvezetst olyan mdon kell megoldani, amely a frdvz s a kzfrd terletnek szennyezst kizrja. Amennyibenerre nincs lehetsg, a kzfrdt (kzfrdrszleget) ideiglenesen be kell zrni.

    Kzegszsggyi elrsok

    4. (1) A kzfrd szolgltatsait ignybe vev szemlyek (a tovbbiakban: frdvendg) egszsgnek s testi psgnekvdelme rdekben a kzfrdt nem ltogathatja

    a) a lzas, tovbb fertz gyomor-blrendszeri s brbetegsgben szenved,b) a grcss llapottal, eszmletvesztssel jr, illetve feltn vagy nagy kiterjeds kros elvltozssal jr betegsgben

    szenved,c) az ittas,d) a kbtszer vagy bdt hats gygyszer hatsa alatt ll

    szemly.(2) A kzfrd terletre llat - az rkutys biztons gi szolglat feladatai elltshoz szksges kutyt s a vakvezet kutyt

    kivve - nem vihet be, illetve llat ott nem tarthat.5. (1) A kzfrdben nyjtott szolgltatsoknak, illetve a frdvendgek ltal ltogatott helyisgeknek az zemeltets teljesidtartamban meg kell felelnie e rendelet kzegszsggyi elrsainak.

    (2) Amennyiben a kzegszsggyi elrsok mszaki vagy egyb okbl nem tarthatk be, a helyisget a forgalom ell elkell zrni, illetve a szolgltatst szneteltetni kell s errl a jrsi hivatalt rtes teni kell.

    (3) A frdvz rendkvli biolgiai, vegyi vagy fizikai szennyezettsge es etn a jrsi hivatal a frdst megtiltja, s azzemeltet gondoskodik az 1. szm mellklet elrsainak megfelel minsg frdvz - szksg szerint soron kvli vzcserveltrtn - helyrelltsrl.

    (4) Az illemhelyeket a kzegszsggyi elrsoknak megfelelen tisztn kell tartani s hasznlatukat a frdvendgek rszredjfizets nlkl, folyamatosan biztos tani kell.

    (5) A medenck ignybevtele eltt a nemenknt elklntett, szappannal elltott elfrd hasznlata ktelez.(6) Kzfrdben - a fedett medencs frd kivtelvel - a frdsi hely kzelben nyitott s brki ltal hasznlhat

    zuhanyozhelyeket kell kialaktani.

    A kzfrdk vdterlete

    6. (1) A vdterlet kialaktsa j kzfrd esetn a ltest, meglv kzfrd esetn a tulajdonos feladata. Meglvkzfrd esetn az elrsoktl val eltrst - indokolt esetben - a kzfrd terlete szerint illetkes vzgyi hatsgengedlyezheti.

    (2) A vdterlet fenntartsa s gondozsa az zemeltet feladata. A vdterlet szennyezse s veszlyeztetse es etn

    az zemeltet haladktalanul bejelentst tesz a vzgyi hatsgnl, a krnyezetvdelmi felgyelsgnl s a jrsi hivatalnl.(3) A vdterlet kijellsnek szablyait e rendelet 1. szm mellkletnek III. pontja tartalmazza.(4)7.

    Kzegszsggyi vizsglatok

    8. (1) A kzfrdk zemeltetsre vonatkoz rszletes kzegszsggyi elrsokat a 3. szm mellklet, a frdvz

    vizsglatok gyakorisgt a 4. szm mellklet tartalmazza. A kzfrd zemeltetje kteles a 4. szm mellklet szerinti - a frdvzminsgnek ellenrzshez szksges - vizsglatokat elvgezni, illetve az orszgos tisztiforvos ltal e tevkenysgrefeljogostott laboratriummal elvgeztetni.

    (2) Medencs kzfrd es etn a vizsglatoknak ki kell terjedni a tpvzre (ptvzre) s minden medence vizre.(3) A vizsglatoknak legalbb a felt olyan idpontban kell vgezni, amikor a medence terhelse a megengedett legnagyobb

    rtk 75%-t meghaladja, illetve, ha a legnagyobb terhels ezt az rtket nem ri el, akkor a legnagyobb terhels idejn.(4) A jrsi hivatal a vizsglatok gyakorisgt s helyt a (2)-(3) bekezdsekben foglaltaktl eltren is megllapthatja.

    7

    8

    9

    10

    11

    12

    13

    14

    http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    3/12

    (5) A jrsi hivatal a folyamatosan zemeltetett kzfrd esetn vente egyszer, az idszakosan mkd kzfrd esetn afrdsi idny megkezdse eltt a kzfrdt tpll sszes vzbl kln-kln vzmintt vesz, s azt a terletileg illetkes megyei

    kormnyhivatalnak megkldi. A vzmintk vtelre s az azzal kapcsolatos adatszolgltatsra az ivvzvizsglatokra elrtszablyok az irnyadk.

    (6) A megyei kormnyhivatal vente legalbb egyszer megvizsgl minden olyan zrt (fedett) kzfrdt, amelynekmegengedett legnagyobb terhelse az 50 ft, nyitott (szabadtri) kzfrd esetn a 100 ft meghaladja. A helyszni vizsglat sorn- kmiai s mikrobiolgiai vizsglatok cljra - a kzfrd legnagyobb terhelse idejn kell mintt venni a kzfrdt tpll sszesvzbl, valamint az egyes medenckbl elfoly, has znlt vizekbl kln-kln.

    A gygyszati szolgltatsokat nyjt kzfrdkre vonatkoz kln

    rendelkezsek

    9. (1) Kzfrdben frdgygyszati rszleg egyb frdrszleggel egytt is zemeltethet. Az jonnan ltestett vagyfeljts sorn talaktott frdgygyszati rszleget az egyb clt szolgl frdrszlegtl olyan mdon kell elklnteni, hogy agygyszati szolgltatsokat csak a beutaltak, illetve a kln ide szl jeggyel rendelkezk vehessk ignybe. A vegyesrendeltets kzfrdben a s ztvlaszts megvalstsig is gondoskodni kell arrl, hogy a gygykezelst az egyb hasznlat nezavarja.

    (2) A frdgygyszati rszleg szakmai vezetst a 2. szm mellkletben megjellt szakorvosi szakkpestssel rendelkezorvos lthatja el.

    (3) A frdgygyszati rszlegen csak orvosi javaslatra, illetve rendelvnyre nyjthatk az albbi gygykezelsek:a) slyfrd,b) slyhzsos gykezels,c) iszappakols,d) iszapfrd,e) ngygys zati iszapkezels,

    f) sznsavgzfrd (kdkamra),g) sznsavas kdfrd,h) vz alatti vzsugrmasszzs,i) orvosi gygymasszzs,

    j) elektro- s mechanoterpis kezelsek,k) 18 ves kor alatti csoportos gygyszs,m) vz alatti csoportos gygytorna.(4) A (3) bekezds szerinti gygykezelsekre csak a frd szakorvosa, illetve ms szakorvos ltal killtott orvos i rendelvny

    ellenben lehet a pnztrnl jegyet kiadni. A gygykezelst az orvos ltal kitlttt kezelsi lap elrsainak megfelelen kellnyjtani. Orvosi elrs hinyban a kezelst nem lehet elvgezni. A gygykezels szemlyi s trgyi feltteleire, valamint szakmaikvetelmnyeire egyebekben s egszsggyi elrsokat kell alkalmazni.

    (5) A frdgygyszati rszlegen szeszes ital rustsa s fogyasztsa tilos.(6) A feltn vagy nagy kiterjeds kros elvltozssal jr, de nem lzas, tovbb nem fertz gyomor-blrendszeri, illetleg

    brbetegsgben szenved szemly orvos i rendelvnnyel vagy elzetes orvosi vizsglat utn veheti ignybe a gygykezelsreszolgl elklntett helyisgeket, de nem hasznlhatja a trsas medencket s a kzs helyisgeket.

    (7) A nem gygyszati clra ltestett medence gygyszati clra trtn ignybevtele is megengedhet - elklntett

    zemidben - ha a 9-11. szerinti elrsok betarts rl az zemeltet gondos kodik.(8) A 14 v alatti gyermekek a gygymedenct a (3) bekezdsben meghatrozott eseteken kvl is csak orvosi rendelvnyre

    vehetik ignybe, az ignybevtel cljtl fggetlenl.10. (1) A gygyszati clra ltestett medence (a tovbbiakban: gygymedence) zemeltethet:a) melegtett kzmhlzati vzzel vagy egyszer termlis vzzel, ha a medencben elssorban a vz hfokt hasznost

    gygyszati szolgltatsokat (gygyszs, gygytorna, slyfrd stb.) nyjtanak,b) gygyvzzel vagy elismert svnyvzzel, ha a medencben a vz fizikai s kmiai tulajdonsgait hasznost gygyszati

    szolgltatsokat nyjtanak.(2) Gygyvzzel, elismert svnyvzzel zemel gygymedence vzelltsnak rendjt s a vznyerstl a vgs felhasznlsig

    alkalmazott vzkezelst az zemeltets i szablyzatban kell rgzteni.(3) A (2) bekezds szerinti gygymedence frdsi hmrskletnek belltsnl olyan eljrst kell alkalmazni, amely a vz

    biolgiailag aktv alkotrszeit legkevsb vltoztatja meg.(4) Elismert svnyvizek, illetve gygyvizek lettani hatsra tekintettel a gygyszati hasznosts feltteleire az OrszgosGygyhelyi s Gygyfrdgyi Figazgats g a vizek minst hatrozatban elrsokat adhat.

    11. A gygyvzben trtn tartzkods idejt a kzfrd zemeltetje orvosi javaslatra korltozhatja. A gygyvzben trtntartzkods javasolt idejt, valamint a vz gygyszati szempontbl lnyeges jellemzit (hfok, svnytartalom) jl lthat mdonfel kell tntetni.

    15

    16

    17

    18

    19

    20

    http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    4/12

    Zr rendelkezsek

    12. (1) Ez a rendelet a kihirdetst kvet 8. napon lp hatlyba.(2)

    1. szm mellklet a 37/1996. (X. 18.) NM rendelethez

    A kzfrd ltestsre, fenntartsra, zemeltetsre s a vz minsgre vonatkoz rszletes szakmai

    elrsok

    I. A kzfrd ltestse

    1. Medencs kzfrdben elfrds cljra hideg-meleg vizes zuhanyozkat kell ltesteni. A zuhanyozk legkisebb szma gyhatrozand meg, hogy a legnagyobb egyidej benntartzkod ltszmra szmolva 50 f/1 db zuhany legyen, de nemenknt 5zuhanyoznl kevesebb nem engedhet meg. A 200 fnl kisebb befogadkpess g, egyidejleg egyenletesen terhelt kzfrdesetn nemenknt 5 zuhanyoznl kevesebb is lehet, de nemenknt legalbb 2 zuhanyoz mkdtetse szksges. E szablyazonban nem alkalmazhat a kis befogadkpessg, egyenltlenl terhelt kzfrd (pl. tanus zoda) es etn. 1000 fnl nagyobb

    befogadkpessg esetn 75 f/1 zuhanyra, de legalbb 20 db-ra van szksg. Az gy meghatrozott zuhanyok szmba albmoskhoz vagy a napozterletre teleptett zuhanyok nem szmolandk be.

    2. Minden kzfrdnl a megengedett egyidej legnagyobb frdvendgszmnak megfelel, az Orszgos ptsgyi

    Szablyzat szerinti, nemenknt elklntett illemhelyet kell ltesteni, amely a frdmedenctl, illetve a frdsre hasznlt vzpartvonaltl nem lehet 200 m-nl tvolabb.

    3. Kzfrd kommunlis szennyvizt - belertve a kdfrd s elfrd (zuhanyoz) szennyvizt is - szennyvzknt kellelvezetni. A medence vize csapadkvzknt vezethet el. A visszaforgat blt vize szennyvzcsatornba vezetend.Amennyiben ez nem valsthat meg, gy a befogadra vonatkoz elrsok betartsval - szksg esetn eltisztts utn -csapadkvzknt elvezethet.

    4. ptszeti s kertszeti kialaktssal biztostani kell, hogy nyitott medence csak elfrdn vagy lbmosn keresztl legyenmegkzelthet. Az ilyen medence krljr fellett csszsmentes, szilrd, moshat burkolattal kell elltni. Errl a felletrl acsapadkvz a medencbe vagy a medence tlfolyvlyjba nem juthat.

    5. Lbmost kell ltesteni s zemeltetni, ha az elfrd a medenctl 10 m-nl nagyobb tvolsgra van, s a medence - fedettuszodknl a medencecsarnok - az elfrd kikerlsvel is megkzelthet (pl. strandon vagy nyitott szmedencnl). A

    lbmos tfoly rendszer legyen (rnknt legalbb ktszeres vzcservel), s a vz tartalmazzon ferttlentszert, amelyvzforgatssal is biztosthat.6. Gygyszati szolgltatst is nyjt kzfrdhz vagy kzfrdrszleghez tartoz frdmedencket, kezelhelyisgeket s az

    ezekhez rendelt kiszolgl helyisgeket az ptsi elrsok betartsval gy kell kialaktani, hogy kzttk a kzegszsggyielrsok betartst szolgl, a betegellts rendjhez igazod optimlis kapcsolat legyen, s egy funkcionlis egysgetkpezzenek.

    7. A vzellt vagy a vzforgat rendszer nmkd vagy gpi ervel mkdtetett zrszerkezeteinl zemzavar esetregondoskodni kell a kzi elzrhatsgrl.

    II. A kzfrd vzminsge

    1. A kzfrd zemeltetje gondoskodik arrl, hogy a kzs vztr ne vljon fertzs terjesztjv, a vz sem mikrobiolgiaiszennyezettsge, sem kmiai sszettele rvn ne okozzon egszsgkrosodst. A vz nem tartalmazhat brt, nylkahrtyt irritlvagy mrgez anyagokat, tovbb es zttikai szempontbl nem lehet kifogsolhat.

    21

    22

    http://-/?-http://-/?-
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    5/12

    2. A mestersges kzfrd vize minsgnek - bakteriolgiai szempontbl trtn - biztostst az MSZ 13690-3 szmszabvny elrsai szerint, vagy azzal legalbb egyenrtk megoldsnak megfelelen kell vgezni.

    3. A mestersges kzfrd tpviznek (ptviznek) minsgre az MSZ 13690-3 szm s zabvny elrsai, vagy azzallegalbb egyenrtk megolds az irnyad. Mrgez anyagok, tovbb a szennyezsjelz kmiai komponensek szempontjbl avznek ivvzminsgnek kell lennie, melyre kln jogszably rendelkezsei az irnyadk. Szennyezsjelz kmiai komponensekfelszni vzbl nyert vz s nem vdett felszn alatti vz esetn a kvetkezk: KOlps, klorid, ammnium, nitrit, nitrt, knhidrogn. Atbbi paramter esetn ettl el lehet trni, de az eltrs az 1. alpontban foglalt kvetelmnyek betartst s a frd zemeltetstnem zavarhatja.

    4. Amennyiben a kzfrd ltestje a 2., 3. alpontban foglalt hatlyos nemzeti szabvnytl el kvn trni, akkor akzegszsggyi kvetelmnyeknek val megfelelsg megllaptst az Orszgos Tisztiforvosi Hivataltl kell krnie. Abban az

    esetben, amennyiben a krelmez hitelt rdeml mdon bizonytja, hogy a kzegszsggyi kvetelmnyeknek a jogszablyokbanfoglaltaknak megfelelen eleget tesz, az OTH az eltrst hatrozattal engedlyezi.

    5. A viss zaforgat rendszer medence ptvizre hagyomnyos technolgia esetn az ME-10-204 szm mszaki elrsok,a hagyomnyostl eltr technolgi esetn az 1-2. alpontokban foglalt elrsok vonatkoznak. Vits esetben a megyeikormnyhivatal llsfoglalsa irnyad.

    6. Ha a mestersges kzfrd tpllsra bnyavz vagy ipari hulladkvz szolgl, a vz minsgre a 3-5. alpontokban foglaltelrsok vonatkoznak, azzal, hogy a vizet szksg szerint tiszttani s ferttlenteni kell. Ha ipari hulladk- vagy ktvz szolgl atpllsra, a vz elzetes ferttlentse mellzhet, amennyiben a vizet szolgltat kt vdterlete a III. pontban elrtaknak s avz minsge az 1-2. s 4-5. alpontokban foglaltaknak kezels nlkl megfelel, tovbb a vz a ktbl vagy vzvezetkicsatlakozstl a frdig zrt rendszerben halad.

    III. A termszetes kzfrd vdterlete

    IV. Mestersges kzfrd vzhasznlata

    1. Mestersges kzfrd esetn a vzbe jut szennyez (fertz) anyagok eltvoltsa cljbl a vz be- s kivezetst gykell hidraulikai szempontbl kialaktani, hogy a medence minden pontjn folyamatos s egyenletes vzmozgst eredmnyezzen. Ekvetelmny teljestsnek ellenrzse sorn az MSZ-10-533 szm szabvnyban foglaltak, vagy azzal legalbb egyenrtkmegolds szerint kell eljrni.

    2. Amennyiben a kzfrd ltestje a vzhasznlat ellenrzse sorn az 1. alpontban foglalt nemzeti szabvnytl el kvntrni, akkor a kzegszsggyi kvetelmnyeknek val megfelelsg megllaptst az Orszgos Tisztiforvosi Hivataltl (atovbbiakban: OTH) kell krnie. Abban az esetben, amennyiben a krelmez hitelt rdeml mdon bizonytja, hogy akzegszsggyi kvetelmnyeknek a jogszablyokban foglaltaknak megfelelen eleget tesz, az OTH az eltrst hatrozattalengedlyezi.

    3. A mestersges frdk medencevizeinek s a medenck tlt-, illetve ptvizeinek kmiai minsgnek elbrlsnl ltalbana kln jogszablyban szerepl hatrrtkek betartst kell megkvetelni. Kivtelt kpez a folyamatosan tiszttott-ferttlentettviz forgatsos medenck tlt- s ptvize, melyeknl egyes komponensekre kln hatrrtkek megllaptsa szksges (A)

    tblzat), valamint a tlt-rt vagy forgatott viz medenck tltsre hasznlt elismert gygy- s svnyvizek s az egyszertermlis vizek, melyekre aB) tblzat hatrrtkei az irnyadk.

    A) A vzkezelssel s ferttlentssel kapcsolatban elbrlt sszetevk (a visszaforgatott, tisztto tt vzre vonatkoz

    kvetelmnyek)

    sszetev Tltvz Medencevz

    Alumnium 100 g/L

    Ammnium(a) 0,2 mg/L 0,1 mg/L

    pH(a) 6,5-7,8 6,5-7,8

    Karbont kemnysg 100 mg/L CAO 20 mg/L CAO

    sszes kemnysg 100-350 mg/L CAO Msz-sznsav egyensly

    Kmiai oxignigny(c), (d) +2 mg/L

    23

    24

    25

    26

    27

    28

    29

    30

    http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    6/12

    Klorid(a), (c) +300 mg/L

    Nitrit(c), (f) +0,05 mg/L

    Nitrt(c) (f)

    tltszsg(e) 20 m 20 m

    Zavarossg(e) 0,3 NTU 0,5 NTU

    Vas s mangn egytt 0,3 mg/L 0,02 mg/LSzabad aktv klr(a) 1 mg/L

    Kttt aktv klr(a) 0,5 mg/L

    Trihalogn-metn 50 g/L

    Klorit(b) 1 mg/L

    (a) Klros vzferttlents esetn (klrgz, Na-hypoklorit, klroxid). Egyb ferttlentszerek esetn a hatrrtkek kijellseegyedi elbrlst ignyel. Hidrogn-peroxid alap vzferttlent-szerek alkalmazsa esetn az ammnium hatrrtke (mind a tlt-

    mind a medencevzben): 8 mg/L, szabad s kttt aktv klr nem lehet jelen, s a pH 6,5 s 8,2 kztt kell legyen. Egyb esetekbenaz Orszgos Tisztiforvosi Hivataltl kell krni a hatrrtk kijellst.(b)Klr-dioxidos vzferttlents esetn.(c)

    A tltvzben mrt koncentrcihoz kpest.(d)

    Hidrogn-peroxid alap vzferttlent-szer alkalmazsa esetn a kmiai oxignigny nem mrhet, a hatrrtk ezrt nemrvnyes.

    (e)Alternatv hatrrtkek, egymst helyettesthetik.

    (f)zonos vzferttlents esetn nem rvnyes . Egyedi hatrrtkek megllaptsa szksges .

    B) Termszetes eredet komponensek, melyeknl a brn t trtn felszvdssal (valamint a belgzssel s a vz esetleges

    kis mennyisgben trtn lenyelsvel) kapcsolatos egszsggyi kockzat elhanyagolhat

    sszetev a tlt- s ptvzben(a) Hatrrtk

    Ammnium

    Nitrit 10 mg/L

    pH 5,5-9,5

    Arzn 0,5 mg/L

    Br 20 mg/L

    Fluorid 15 mg/LSzeln 100 g/L

    Benzol 50 g/L

    Policiklikus aroms sznhidrognek 1 g/L

    Benz(a)pirn 0,05 g/L

    Kmiai oxignhiny

    TOC Nincs jelents vltozs

    Klorid

    Vezetkpessg

    Szn, szag Nincs jelents vltozs

    Szulft

    Ntrium

  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    7/12

    Kemnysg

    Fenolindex 20 g/L

    Olajindex 100 g/L

    Vas 0,3 mg/L(b)

    Mangn 0,05 mg/L

    (a) Vdett vzadbl szrmaz vz esetn. Az itt megadott rtkek nem jelentik a kln jogszablyban megadott rtkek

    megvltoztatst.(b)Kivve az n. vasas gygyvizeknl, ahol egyedi elbrls lehetsges .4. A medencbe folyamatosan bevezetett vz mennyisge a terhelssel arnyos lehet, de a megengedett legnagyobb terhels

    30%-nl kisebb terhelsekor sem lehet kisebb- vzforgat rendszer esetn a vzfelletbl szmtott legnagyobb terhelshez tartoz rtk 50%-nl,- tlt-rt rends zer esetn a vzfelletbl szmtott maximlis terhelshez tartoz rtk 30%-nl.5. Csak az zemi vzszintig feltlttt s folyamatos tlfolyssal mkd medenct szabad has znlni.6. Vzforgatsos rendszer esetn a medencn traml vznek olyan ferttlentszer-szintet kell tartalmaznia, amely biztostja,

    hogy hatsra - a medence brmely pontjn - a coliformszm 1 perc alatt legalbb kt nagysgrenddel (99%-kal) cskken.7. A tlt-rt rendszer medenck esetn csak akkor adagolhat ferttlentszer, ha

    - a medence hidraulikai kialaktsa megfelel az 1. pontban foglaltaknak, s

    - gygymedence esetn a medence tltsre hasznlt elismert svnyvz, gygyvz gygyszati szempontbl rtkes,biolgiailag aktv alkotrszeit a ferttlents nem krostja, tovbb- a ferttlents hez a megyei kormnyhivatal hozzjrult.

    A vz sszettelt meg nem vltoztat, ferttlents cljt szolgl beavatkozs (pl. UV-besugrzs) megengedett.8. A vzforgat berendezssel zemel medencben vente legalbb ktszer kell teljes vzcsert vgrehajtani.9. A vzforgat berendezssel zemel medence soron kvli leeresztse s tiszttsa szksges, ha- a medencben lv vz sszettele a ptvztl, illetve az ME-10-204 szm mszaki elrstl eltr, kivve, ha a prbazemi

    eredmnyek alapjn a szabvnyban elrttl eltr hatrrtkeket llaptottak meg, s ennek megfelel az sszettel,- a medence fenekn s/vagy faln szennyezs (iszap, algabevonat) rakdik le, s megfelel tiszttberendezs hinya vagy

    hibja miatt a tisztts zem kzben nem oldhat meg.10. Tlt-rt medencnl teljes vzcsere szksges:

    - 50 m3-nl kisebb gygy- s gyermekmedencnl, ha a terhels a nvleges terhels 30%-nl nagyobb, naponta ktszer,

    egybknt naponta,

    - 300 m3-nl kisebb medence es etn naponta,

    - 300-800 m3-es medence esetn legalbb 2 naponta,

    - 800-1600 m3-es medence es etn legalbb 4 naponta,

    - 1600 m3-nl nagyobb medencnl legalbb 10 napontatlt-rt medence s oron kvli leeresztse, takartsa s ferttlentse szksges, ha rendkvli szennyezs fordul el.

    11. Vzforgatsos rends zer esetn a rendszerbe naponta a vztrfogat legalbb 5%-nak megfelel friss (pt-) vz vezetend azME-10-204 szm mszaki elrsban elrtak szerint, de ez nem lehet kevesebb, mint frdznknt 30 liter.

    12. A kzfrdmedence vizbe csak az Orszgos Tisztiforvos i Hivatal ltal engedlyezett vegys zer s ferttlentszeradagolhat.

    13. A vzforgat nlkli gyermekmedence viznek hmrsklete 30 C-nl nem lehet magasabb.

    V. A kzfrd terhelse

    1. A kzfrd zemeltetjnek ki kell szmolnia, rsban rgztenie, az illetkes vzgyi hatsggal s a jrsi hivatallaljvhagyatni a megengedett egyidej legnagyobb terhelst s a megengedhet napi terhelst.

    2. A kzfrd egyidej legnagyobb terhelse egyenl a kzfrd terletn frds cljbl egyidejleg tartzkod szemlyeklegnagyobb szmval. A kzfrd napi terhelse egyenl a kzfrd terletre egy nap alatt - nyitstl zrsig - frds cljbl

    belp s zemlyek szmval.3. Cskkenteni kell a kzfrd megengedhet terhelst minden - ideiglenesen vagy vglegesen - zemen kvl lv medence

    vzfelletbl szmtott ltszmmal, fggetlenl a pihenfellet nagysgtl.4. Az zemeltet gondoskodik arrl, hogy a kzfrd terletn tartzkod szemlyek szma, valamint a kzfrd napi terhelse

    mindenkor megllapthat legyen.5. A megengedett legnagyobb terhelst nem szabad tllpni.

    31

    32

    33

    34

    35

    36

    37

    38

    39

    40

    41

    http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-http://-/?-
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    8/12

    6. Mestersges kzfrd megengedett egyidej legnagyobb terhelse gy hatrozand meg, hogy az egyes medenckegyidej tnyleges terhelhetsgt kell megllaptani, sszegezni, majd az sszeget a frd jellegtl fgg k (mdost lland)szmmal szorozni:

    N = k (N1+ N2+ ...)ahol N1, N2... az egyes medenck egyidej tnyleges terhelhetsge (az V. 7. pontja szerint).

    k = 1 a gygyszati szolgltatsokat nyjt kzfrdben, gzfrdben,k = 1,25 fedett uszodban,k = 1,6* olyan uszodban, ahol nyitott medence is van,k = 2,5* strandon (a terpis- s gzmedence vzfellete csak k = 1 szorzval vehet figyelembe).A *-gal jelzett rtkek csak akkor alkalmazhatk, ha a VI. cm szerinti, pihens t szolgl terletre elrtak biztos tottak.

    7. Az egyes medenck egyidej tnyleges terhelhetsge a vzforgat berendezsek teljestmnybl, illetve a medenckvzfelletbl s a vzcsere mrtkbl hatrozhat meg:

    a) a vzforgat berendezss el elltott medence esetn 1 fre rnknt legalbb 2 m3visszaforgatott vznek kell jutnia az ME-10-204 szm mszaki elrs szerint,

    b) tlt-rt medence es etn 1 fre legalbb 1 m3vznek kell jutnia, vagyis a medence napi terhelse legfeljebb annyi f lehet,

    mint ahny m3a bevezetett friss vz mennyisge.8. A 7. pont szerinti szmtsnl a folyamatos vzcsere cljbl bevezetett vz mennyisge mellett a frissen feltlttt medence

    trfogatnak 50%-a is figyelembe vehet. Ha a medence vizt nem cserlik naponta, az zemidn kvl bevezetett friss vzmennyisge is figyelembe vehet, de legfeljebb a medencetrfogat 50%-a. Az egyidej tnyleges terhels ebben az esetben is amedence vzfellete alapjn hatrozhat meg a kvetkezk szerint:

    A medence fajlagos terhelse - a medence rendeltetstl fggen - az albbi rtkeket sem a vzforgatsos, sem a tlt-rt

    rendszer esetn nem haladhatja meg:

    Medence rendeltetse Fajlagos terhels: f/m2

    gyermek- s parancsolmedence 0,5

    tanmedence 0,35

    meleg vz lmedence 0,4

    strand- s szmedence 0,2

    VI. Pihenst szolgl terlet

    1. A kzfrd pihenst s zolgl beptetlen terlett - gzfrd s szauna esetn a pihenhely - egyidej legnagyobbterhelsre az albbiak szerint kell biztostani egy fre szmtva:

    strandfrdnl legalbb 8 m2,

    nyitott uszodnl legalbb 4 m2,

    gzfrdnl s szaunnl legalbb 1,5 m2,

    fedett uszodnl legalbb 1 m2.

    Gygyszati szolgltatst nyjt kzfrdnl a szolgltats jellegtl fggen a gzfrdre vagy a nyitott us zodra vonatkozelrst kell alkalmazni. Vegyes hasznlat kzfrdnl az egyes funkcikra kln-kln kiszmolt rtkek ss zegnek feleljen mega pihenst szolgl terlet.

    2. A napozsra szolgl tetterasz terlete az 1. pontban meghatrozott beptetlen terletbe beszmt.

    2. szm mellklet a 37/1996. (X. 18.) NM rendelethez

    Kzfrdk zemeltetshez szksges minimlis szakkpestsek

    Frd kapacitsa

    42

    http://-/?-
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    9/12

    Munkakr A.>1500 f

    B.400-1500 f

    C.

  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    10/12

    9. A frd valamennyi helyisgnek rgcsl- s rovarmentessgrl az zemeltet kteles gondoskodni.

    Gygyfrdk s tisztasgi frdk

    1. A kdfrdk kdjait minden hasznlat utn mosporral, ferttlent- s mosszerrel kell megtiszttani.2. A gzkamra, illetve a szauna zemi hmrsklett jl lthat helyen fel kell tntetni. A gzkamra, illetve s zaunahelyisgekben

    hmrket kell elhelyezni.3. A kdfrd-, valamint a gzkamra- s szaunahelyisgekben az zemeltet kteles gondoskodni vszcseng, illetve vszjelz

    berendezsek elhelyezsrl.4. A kdfrdben, gzfrdben, illetve szaunban hasznlatos fehrnemt csak ferttlent moss s vasals utn lehet jra

    hasznlni.

    Frdmedenck

    1. A frdmedenck tiszttst az 1. szm mellkletben meghatrozott gyakorisg teljes vzcserk alkalmval,ferttlentszeres vzzel kell elvgezni.

    2. A frdmedenck mellett a teljes zemid alatt s zakkpzett uszodamesternek (szmesternek) kell szolglatban lennie.3. 6 ven aluli, tovbb szni nem tud 14 ven aluli gyermek csak felntt felgyelete mellett veheti ignybe a

    frdmedencket.4. A frdmedencbe szennyezett testtel belpni nem szabad. Az erre vonatkoz figyelmeztet tblkat, valamint a vz s a

    leveg hmrsklett jelz feliratot jl lthat helyen kell elhelyezni.

    4. szm mellklet a 37/1996. (X. 18.) NM rendelethez

    A frdvz vizsglatok gyakorisga

    Vizsglati paramter Medencs frd

    vzforgats tlt-rt

    Bak terolgiai vizsglatok :

    E. coli- vagy fekl coliform-szm havonta+ kthavonta++

    Micrococcus szm havonta+ kthavonta++

    Feklis Enterococcus szm B B

    P. aeurginosa, S. aureus-szm C C

    Coliform-szm B B

    Enterlis krokoz B B

    Kmiai vizsglatok :

    pH naponta ktszer -

    Szabad s kttt klr naponta ktszer naponta ktszer

    xx

    Ammnium, nitrit, nitrt hetenknt kthavonta++

    KOIps kthetenknt kthavonta++

    Klorid kthetenknt kthavonta++

    47

    48

    http://-/?-http://-/?-
  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    11/12

    Vas vagy alumniumx E -

    Lgossg, kemnysg kthetenknt E

    Oldott oxign - -

    Olajok, fenolok - -

    A: idnyben (jnius 1-augusztus 31.) kthetente s idny eltt, illetve idny utn egy-egy alkalommal. Amennyiben az elzszezon sorn a coliform-szm, E. coli- (vagy fekl coliform-) szm s feklis Enterococcus szm legalbb a mintk 80%-banmegfelel volt, s minden minta legalbb trhet minstst kapott ezen paramterek tekintetben, a vizsglati gyakorisg a felrecskkenthet. Ha az aktulis szezonban vett mintk alapjn az elbb felsorolt paramterek romlanak, a vizsglatokat az eredeti

    gyakorisgnak megfelelen kell folytatni.B: rendkvli szennyezettsg, zemzavar, jrvnyveszly esetn vagy a jrsi hivatal utas tsra.

    C: ha az utols kt vizsglat sorn brmelyik bakteriolgiai paramter kifogsolt volt.D: szezon eltt s a szezon folyamn legalbb egyszer.E: szksg szerint, illetve szennyezs gyanja esetn.

    F: ltalban D szerint, eutrf, illetve eutrofizcira hajlamos llvizekben viszont legalbb havonta egyszer. A jrsi hivatalennl nagyobb vizsglati gyakorisgot is elrendelhet.

    xadagols esetnxxklrozs esetn

    Csak idnyben mkd frdknl a havonta+azt jelenti, hogy az idny elejn s azt kveten mg ktszer, a kthavonta++azt,hogy sszesen ktszer vgzend.

    1: Megllaptotta: 2/2006. (I. 26.) EM rendelet 1. (1). Hatlyos: 2006. II. 10-tl. Az ezt megelzen jvhagyott zemeltetsi szablyzatot2006. V. 1-ig fell kell vizsglni.

    2: Mdostotta: 11/2013. (II. 7.) EMMI rendelet 2. a), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. a).

    3: Beiktatta: 2/2006. (I. 26.) EM rendelet 1. (2). Hatlyos: 2006. II. 10-tl. Az ezt megelzen jvhagyott zemeltetsi szablyzatot 2006.V. 1-ig fell kell vizsglni.

    4: Beiktatta: 2/2006. (I. 26.) EM rendelet 1. (2). Hatlyos: 2006. II. 10-tl. Az ezt megelzen jvhagyott zemeltetsi szablyzatot 2006.

    V. 1-ig fell kell vizsglni.

    5: Beiktatta: 2/2006. (I. 26.) EM rendelet 1. (2). Hatlyos: 2006. II. 10-tl. Az ezt megelzen jvhagyott zemeltetsi szablyzatot 2006.V. 1-ig fell kell vizsglni.

    6: Megllaptotta: 23/2015. (IV. 28.) EMM I rendelet 6. . Hatlyos: 2015. IV. 29-tl.

    7: Megllaptotta: 2/2006. (I. 26.) EM rendelet 2. . Hatlyos: 2006. II. 10-tl. Az ezt megelzen jvhagyott zemeltetsi szablyzatot 2006.V. 1-ig fell kell vizsglni.

    8: Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (1) ca), 11/2013. (II. 7.) EMMI rendelet 2. b), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. b).

    9: A korbbi msodik mondatot hatlyon kvl helyezte: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) ba). Mdostotta: 10/2011. (III. 30.)

    NEFMI rendelet 2. (1) cb), 11/2013. (II. 7.) EMM I rendelet 2. b), 23/2015. (IV. 28.) EMM I rendelet 7. c).

    10: Mdostotta: 362/2008. (XII. 31.) Korm. rendelet 44. (2) 99., 3/2012. (I. 3.) NEFM I rendelet 8. (2) a).

    11: Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (1) d), 3/2012. (I. 3.) NEFMI rendelet 8. (2) b), 11/2013. (II. 7.) EMMI rendelet 2. b), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. d).

    12: Hatlyon kvl helyezte: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) bb). Hatlytalan: 2002. I. 1-tl.

    13: Hatlyon kvl helyezte: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) bc). Hatlytalan: 2002. I. 1-tl.

    14: Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (1) ea), 11/2013. (II. 7.) EMMI rendelet 2. b), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. e).

    15: Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (1) ea)-eb), 11/2013. (II. 7.) EMMI rendelet 2. b), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet7. e)-f).

    16: Mdostotta: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) bd), 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (1) ec), 23/2015. (IV. 28.) EMMIrendelet 7. g).

    17: Mdostotta: 2/2006. (I. 26.) EM rendelet 3. (3).

  • 7/24/2019 37_1996. (X. 18

    12/12

    18: Megllaptotta: 5/2004. (XI. 19.) EM rendelet 17. (4) a). Hatlyos: 2004. XII. 1-tl.

    19: Beiktatta: 5/2004. (XI. 19.) EM rendelet 17. (4) b). Hatlyos: 2004. XII. 1-tl.

    20: Mdostotta: 5/2004. (XI. 19.) EM rendelet 17. (2) b).

    21: Hatlyon kvl helyezte: 118/2008. (V. 8.) Korm. rendelet 39. 21. Hatlytalan: 2008. V. 16-tl.

    22: A korbbi msodik mondatot hatlyon kvl helyezte: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) be). Hatlytalan: 2002. I. 1-tl.

    23: Megllaptot ta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (1). Hatlyos: 2002. IV. 20-tl.

    24: Megllaptot ta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (1). Hatlyos: 2002. IV. 20-tl.25: Megllaptot ta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (1). Hatlyos: 2002. IV. 20-tl.

    26: Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (2), 1. mellklet 1. a), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. g).

    27: Hatlyon kvl helyezte: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) bh). Hatlytalan: 2002. I. 1-tl.

    28: Megllaptot ta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2). Hatlyos: 2002. IV. 20-tl.

    29: Beiktatta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2). Hatlyos: 2002. IV. 20-tl.

    30: Beiktatta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2). Hatlyos: 2002. IV. 20-tl.

    31: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    32: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    33: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    34: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2). Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFM I rendelet 2. (2), 1. mellklet 1.b), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. g).

    35: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    36: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    37: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    38: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    39: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    40: Szmozst mdostotta: 17/2002. (IV. 12.) EM rendelet 3. (2).

    41: Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (2), 1. mellklet 1. c), 3/2012. (I. 3.) NEFM I rendelet 8. (2) c), 11/2013. (II. 7.)EMM I rendelet 2. b), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. h).

    42: Mdostotta: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) bi).

    43: Ha a kzfrdnek van fmrnke, kzpfok vgzettsg is elfogadhat, de a legalbb alapfok szakirny vgzettsg ebben az esetben isktelez.

    44: Fmrnkre az A. kategriban felttlenl szksg van, ha vztiszt t-forgat berendezs van a kzfrdben. Szakirny felsfokvgzettsgnek szmt: gpsz-, villamos-, ptmrnk, pletgpsz zemmrnk. Egybknt, ha a kzfrdben vztisz tt-forgat berendezsnincs, az A. s B. kategriban (pletgpsz ) technikus is betltheti ezt az llst. Ez utbbi esetben a B. kategriban gpszre nincs szksg.

    45: A C. kategriban, ha nincs vzforgat berendezs, gpsz re nincs szksg, ha a kzfrd biztonsgos zemeltetse gpek alkalmazsa nlklis megoldhat (p l. gyeletes vzvezetk-szerel rendelkezsre ll.)

    46: Mdostotta: 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (2), 1. mellklet 2., 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. g).

    47: Mdostotta: 273/2001. (XII. 21.) Korm. rendelet 11. (6) bj), 10/2011. (III. 30.) NEFMI rendelet 2. (2), 1. mellklet 3., 11/2013. (II. 7.)EMM I rendelet 2. b), 23/2015. (IV. 28.) EMMI rendelet 7. c).

    48: Helyesbtette: Magyar Kzlny 1996/111.

    A net.jogtar.hu (http://net.jogtar.hu)oldal teljes egszben szerzi jogvdelem alatt ll. - Copyright Wolters Kluwer Kft . 2015. Minden jog fenntartva!

    http://net.jogtar.hu/