Top Banner
 Kombinirana i plinska ugradbena ploča za kuhanje Upute za uporabu, ugradnju i priključenje BA HR
20

270278

Jul 12, 2015

Download

Documents

Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 1/20

Kombinirana i plinska ugradbena ploča za kuhanje

Upute za uporabu, ugradnju i priključenjeBA HR

Page 2: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 2/20

2  7  2  1  1   3  

Kombinirana i plinska ugradbena ploča za kuhanje(ugradbeni štednjak) namijenjena je uporabi u

kućanstvu.

Za pakiranje proizvoda koristimo materijale, prijazne za okolinu,koji se bez opasnosti mogu ponovno preraditi (reciklirati),deponirati ili uništiti.U tu svrhu ambalažni materijali su odgovarajuće označeni.

Upute za uporabu namijenjene su korisniku. Opisuju aparat injegovo rukovanje i prilagođene su različitim tipovima aparata,stoga mogu sadržavati i opise nekih funkcija koje vaš aparatnema.

Ove upute važeće su samo ako je na uređaju napisan simboldržave. Ako tog simbola na uređaju NEMA, morate se pridržavatitehničkih informacija, u kojima ćete naći potrebne upute zapreinaku aparata sukladno propisima za uporabu u toj državi.

Priključenje mora biti izvršeno sukladno uputama koje supriložene aparatu, te važećim propisima i standardima.

Priključenje smije obaviti samo stručno osposobljena osoba.

Tipska tablica s osnovnim podacima pričvršćena je na donjojstrani ploče za kuhanje.

Upute za uporabuUpute za uporabu

Upute za priključ enjeUpute za priključ enje

Tipska tablicaTipska tablica

Važna upozorenja ..........................................................3Opis uređaja ...................................................................4Polja za kuhanje .............................................................6Upravljanje električnih polja za kuhanje .....................8Upravljanje plamenika....................................................9Čišćenje i održavanje ..................................................10Posebna upozorenja i javljanje smetnji ..................... 11Ugradnja ploče za kuhanje .........................................12Priključenje ugradbenog štednjaka na ......................15

električnu mrežu ..........................................................15Priključenje ugradbenog štednjaka na plin ..............16Tabela mlaznica ...........................................................19Tehnički podaci ............................................................20

Štovani kupac! 

2

Kombinirana i plinska ugradbena ploča za kuhanje

Page 3: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 3/20

        2        7        2        1        1        3

• Ugradnju uređaja u kuhinjski element te priključenje na električnu instalaciju i plin povjeriteisključivo stručnoj osobi.

• Tijekom uporabe plinskih plamenika u prostoriju se dodatno oslobađa toplota i vlaga, stoga se je potrebno pobrinuti za dodatno prozračivanje prostorije, u koju je uređaj postavljen. U slučaju

intenzivnije ili duže uporabe ugradbenog štednjaka, potrebno je i intenzivnije zračenje prostorijeu kojoj se nalazi uređaj, ili uključenje kuhinjske nape.

• Ne upotrebljavajte plamenike, ako izlazeći plin ne gori stabilnim plamenom.• Ako u prostoriji namirišete plin, zatvorite glavni ventil za dovod plina na boci ili na plinskoj

instalaciji, ugasite sve vrste plamena (i cigarete!), a prostoriju smjesta prozračite. Ne paliteelektrične naprave, te pozovite stručnjaka za plin.

• Također zatvorite glavni ventil za dovod plina ako plamenike ne namjeravate koristiti duževrijeme (npr. odlazak na odmor).

• Tijekom djelovanja uređaja neka se mala djeca ne zadržavaju u blizini aparata bez nadzora.Upozorite ih na opasnost opekotina!

• Pregrijana masnoća vrlo se brzo upali, stoga jela na masti ili ulju (npr. pržene krumpiriće)pripremajte pažljivo i pod stalnim nadzorom.

• Uređaj nikad ne koristite za zagrijavanje prostorije. Na polja za kuhanje ne smijete postavljatiprazno posuđe.

• Pazite na precizno slaganje dijelova plamenika.• U slučaju kvara odmah isključite dovod električne energije u aparat i pozovite servisnu službu.• Uređaj nije dozvoljeno čistiti napravama na vruću paru ili visokotlačnim uređajima za čišćenje, jer 

takve naprave mogu uzrokovati kratki spoj i električni udar.• Aparat je izrađen sukladno svim propisanim sigurnosnim standardima. Usprkos tome ne

preporučujemo da ga bez potrebnog nadzora koriste osobe smanjenih fizičkih, motoričkih iliumnih sposobnosti, odnosno osobe bez potrebnih iskustava ili znanja. Ista preporuka gledeuporabe uređaja važi i za maloljetne osobe.

• Tijekom dugotrajne uporabe, litoželjezne ploče i područ je oko ruba ploča za kuhanje mogupromijeniti boju. Servisni zahvat nije predmet garancije.

Simbol na proizvodu ili na njegovoj ambalaži označuje da se s tim proizvodom nesmije postupiti kao s otpadom iz domaćinstva. Umjesto toga treba biti uručenprikladnim sabirnim točkama za recikliranje elektroničkih i električkih aparata.

Ispravnim odvoženjem ovog proizvoda spriječit ćete potencijalne negativne posljedice naokoliš i zdravlje ljudi, koje bi inače mogli ugroziti neodgovarajućim rukovanjem otpada ovogproizvoda. Za detaljnije informacije o recikliranju ovog proizvoda molimo Vas dakontaktirate Vaš lokalni gradski ured, uslugu za odvoženje otpada iz domaćinstva ilitrgovinu u kojoj ste kupili proizvod.

3

Važna upozorenja

Page 4: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 4/20

2  7  2  1  1   3  

(oprema je ovisna o modelu):

Površina ploče s plinskim ielektričnim poljima

tip KVK4...

 

Površina ploče s plinskimplamenicima

tip PVK4...

1. Polje za kuhanje straga lijevo2. Polje za kuhanje sprijeda lijevo3. Gumbi za upravljanje ugradbenom pločom4. Polje za kuhanje straga desno5. Polje za kuhanje sprijeda desno

tip KVK6... tip PVK6...

4

Opis uređaja

Page 5: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 5/20

        2        7        2        1        1        3

Električni:

1- 6 stupnjevi snage kuhanja

Plinski:

plinski ventil je zatvoren

(simbol većeg plamena): najviši stupanj snage

(simbol manjeg plamena): najniži stupanj snage

(ovisno o modelu)

5

Gumbi za upravljanje

Page 6: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 6/20

2  7  2  1  1   3  

A) Električna polja za kuhanje

Uključite polja za kuhanje bez posude približno 3-5 minuta nanajviši stupanj snage kuhanja, da se izgubi neprijatan miris i da

zaštitna prevlaka postigne najveću tvrdoću.

• Ne uključujte polja za kuhanje bez posuđa i nikad ih neupotrebljavajte za ogrijevanje prostorija!

• Pazite da polja za kuhanje i dna posuda budu uvijek čisti isuhi. Time je omogućeno dobro provođenje toplote, a površinapolja neće se oštetiti.

• Pregrijana masnoća i ulje na poljima za kuhanje može sebrzo zapaliti, stoga jela s mašću ili uljem (npr. pržen krumpir)pripremajte oprezno i pod stalnim nadzorom.

• Na polja za kuhanje ne smijete stavljati vlažno posuđe ilipoklopce, prekrivene parom. Vlaga šteti poljima za kuhanje.

• Nikad ne hladite vruću posudu na praznim poljima za kuhanje, jer se pod takvom posudom stvara kondenzat koji pospješujekoroziju.

Savjeti za uporabu posuđa

Upotrebljavajte kvalitetno posuđe s ravnim i stabilnim dnom.• Prijenos toplote je najbolji ako je promjer dna tava i lonaca

 jednak promjeru polja za kuhanje, a posuda postavljena nasredinu ploče za kuhanje.

• Ako za kuhanje koristite vatrostalno stakleno odnosnoporculansko posuđe, pridržavajte se uputa proizvođačaposuđa.

• Ako koristite lonac pod pritiskom (ekonom lonac), nadzirite gadok ne postigne pravilan pritisak. Polje za kuhanje neka napočetku bude upaljeno na najveću snagu, a zatim slijedomuputa proizvođača lonca odgovarajućim senzorom (vjerojatno:‘gumbom’, op. prev.) pravovremeno snizite snagu grijanja.

• Uvijek pazite da u loncu pod pritiskom (ekonom lonac), a i udrugim loncima i posudama, uvijek bude dovoljno tekućine, jer zbog isparavanja posuda može ostati prazna, i zbogpregrijavanja može doći do oštećenja lonca i polja za kuhanje.

• Posuda iz vatrostalnog stakla s posebno brušenim dnomprikladna je za uporabu na električnim poljima za kuhanje,ako odgovara promjeru polja. Zbog termičke napetosti posude

većeg promjera mogu puknuti.• Kad koristite posebno posuđe uvijek se strogo pridržavajte

uputa proizvođača.

Prije prve uporabePrije prve uporabe

Važna upozorenjaVažna upozorenja

Posuđ ePosuđ e

6

Polja za kuhanje

Page 7: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 7/20

        2        7        2        1        1        3

• Promjer dna tava i lonaca neka bude jednak promjeru polja zakuhanje. Ako je posuda premalena, dolazi do gubitka toplote, amjesto kuhanja može se oštetiti.

• Koristite poklopac ako to priprema hrane omogućuje.• Posuda neka bude prikladne veličine obzirom na količinu

 jela. Priprema manje količine jela u velikoj posudi gubitak je

energije.• Jela za koja je potrebno duže vrijeme kuhanja, pripremajte u

loncu pod pritiskom (ekonom lonac).• Razno povr će, krumpir, i slično, možete kuhati u manjoj količini

vode. Tako se jelo brže skuha, ali je pritom važno da poklopacbude dobro zatvoren. Nakon vrenja smanjite snagu na stupanjkoji je dovoljan za lagano vrenje.

B) Plinski plamenici

• Ako želite hranu zapeći, najprije postavite plamenik na stupanjnajveće snage, a zatim nastavite kuhanje na najmanjemstupnju snage.

• Kod određenih modela plamenici su termo-električnozaštićeni. Ako se plamen plamenika nekontrolirano ugasi(prekipjelo jelo, propuh, i sl.), dovod plina automatski sezatvori. Isključena je mogućnost izlaženja plina u prostor.

• Ako se plamen nekontrolirano ugasi na plamenicimabez termo-električnog zaštitnog mehanizma, plin izlazi u

prostoriju!• Poklopac plamenika uvijek složite vrlo precizno na krunu.

Pazite da utori na kruni plamenika budu uvijek slobodni.

1 poklopac krune plamenika2 kruna plamenika s nosačem poklopca plamenika3 termo element (samo plamenici sa zaštitnim mehanizmom,

imaju samo određeni modeli)4 svjećica za paljenje5 mlaznica

• Pravilno odabrano posuđe pruža optimalno vrijeme kuhanja ipotrošnju plina. Najvažniji je promjer posude.

• Plamičci vatre koji prelaze rub premalene posude uništavaju

posudu, a veća je i potrošnja plina.• Plin za svoje izgaranje treba zrak, a njega zbog prevelike

posude ne dobije dovoljno, tako da je iskorištenje izgaranjamanje.

Štednja energijeŠtednja energije

Važna upozorenjaVažna upozorenja

Posuđ ePosuđ e

7

Page 8: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 8/20

2  7  2  1  1   3  

Nastavak rešetke (imaju samo određeni modeli)Nastavak rešetke koristite kad kuhate u posudi manjeg promjera.Postavite ga na rešetku nad pomoćnim plamenikom.

Vrsta plamenika Promjer posude

Veliki (3,0kW) 220-260 mm

Normalni (1,9kW) 160-200 mmPomoćni (1,0kW) 120-140 mm

Trostruki (3,5kW) 220-260 mm

• Električna polja za kuhanje upravljate gumbima ugrađenim uploču za upravljanje.

• Žuta lampica svijetli kad je uključeno barem jedno polje.• Na gumbima je snaga grijanja označena od 1 do 6.

Međumjesne vrijednosti jačine grijanja odabirete i podešavateu koracima. Kod ovakve vrste prekidača gumbe možete vrtjetiu oba smjera.

• Električno polje za kuhanje pametno je isključiti otprilike 3-5minuta prije završetka kuhanja, jer time možete iskoristitipreostalu toplotu i uštedjeti energiju (u tabeli ćete naći primjere

za uporabu pojedinih stupnjeva snage).

S

0 Mjesto za kuhanje je isključeno.

1 Održavanje temperature, podgrijavanje manjih količina.

2 Podgrijavanje.

3 Podgrijavanje, odnosno dugotrajno kuhanje većih količina.

4 Uzastopno pečenje (omleta i sl.).

5 Pečenje u masti (prženje i sl.).

6 Brzo zagrijavanje.

8

Upravljanje električnih polja za kuhanje

Page 9: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 9/20

        2        7        2        1        1        3

Model s dva plamenika• Plinski plamenik upravljate gumbima na štednjaku. Na

gumbima je snaga grijanja označena simbolom velikog i malogplamena (vidi poglavlje “Opis uređaja”).

• Gumb okrećite preko položaja velikog plamena ( ) dopoložaja malog plamena ( ) i natrag. Radni položaj je izmeđuobje oznake.

• Plinske plamenike možete upaliti pomoću električne svjećiceza paljenje koja je ugrađena uz svaki plamenik (imaju samoodređeni modeli).

Prije okretanja gumb je potrebno pritisnuti premaštednjaku!

Jednoručno paljenje• Plinski plamenik palite pritiskom na izabrani gumb i okretanjem

u položaj najveće snage. Aktivira se električna iskra svjećice iupali izlazeći plin.

• Ako električno paljenje ne radi (npr. zbog nestanka električneenergije ili zbog vlažnih svjećica), plin možete upaliti i šibicomili upaljačem za plin.

• Nakon što plamen zagori, držite gumb pritisnut prema ploči još

približno desetak sekundi, dokle se plamen ne umiri.• Zatim možete plamen podešavati shodno vašim potrebama

između oznaka maksimalne i minimalne snage.Ne preporučujemo položaj gumba između nule i najvećegstupnja . U ovom područ ju plamen nije stabilan i može seugasiti sam od sebe.

Ako se plamenik nije upalio nakon 15 sekundi,zatvorite ventil plamenika i pričekajte najmanje 1minutu, a zatim ponovite postupak paljenja!

Ako se plamen ugasi (iz bilo kojeg razloga) zatvoriteventil plamenika i pričekajte najmanje 1 minutu prije nošto postupak ponovite!

• Za isključenje plamenika, gumb okrenite udesno u položajisključeno ( ).

Paljenje i djelovanje plamenikaPaljenje i djelovanje

 plamenika

9

Upravljanje plamenika

Page 10: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 10/20

2  7  2  1  1   3  

Aparat čistite toplom vodom, tekućim deterdžentom i mekomkrpom. Ne upotrebljavajte gruba sredstva za čišćenje i oštrepredmete. Zapečene odnosno zasušene ostatke hrane navlažitemokrom krpom i omekšajte odgovarajućim sredstvom za

čišćenje.Djelove iz nehr đajućeg čelika čistite sredstvima, namijenjenimau tu svrhu. Suhom, dobro upijajućom mekom krpom nanesitesredstvo u tankom sloju na suhu i hladnu površinu, te blagotrljajte u smjeru površinske obrade. Tvrdokornije madežeočistite vlažnom krpom i sredstvom za čišćenje, a zatim suhomkrpom istrljajte do sijaja. Ova sredstva za čišćenje ne smijeteupotrebljavati za čišćenje aluminija.

1 poklopac krune plamenika2 kruna plamenika s nosačem poklopca plamenika3 termo element (samo plamenici sa zaštitnim mehanizmom,

imaju samo određeni modeli)4 svjećica za paljenje

• Okolicu električnih polja za kuhanje čistite vrućom vodom,tekućim deterdžentom i mekom krpom. Tvrdokornije madežehrane najprije odmočite spužvicom.

• Svaku prljavštinu potrebno je temeljito očistiti sa svih poljaza kuhanje. Ako su manje zaprljani, dovoljno je da ih obrišetevlažnom krpom i vodom s dodatkom deterdženta. Ako jeprljavština tvrdokornija, koristite čeličnu vunu namočenu udeterdžent. Ploče je nakon toga potrebno obrisati da budupotpuno suhe.

• Tekućine koje sadrže sol, jela koja prekipe, te vlaga šteteelektričnim poljima za kuhanje, stoga ih je u tim slučajevimapotrebno uvijek očistiti i obrisati da budu potpuno suha.

• Za njegu polja za kuhanje povremeno upotrijebite malo uljaza šivaće strojeve ili ih premažete uobičajenim sredstvimaza čišćenje i njegu električnih polja za kuhanje koja se mogunabaviti u trgovini. Nikad ne upotrebljavajte maslac, slaninui slično (opasnost korozije). Ako je polje za kuhanje laganozagrijano, sredstvo će brže prodrijeti u pore.

• Obručevi ploča za kuhanje napravljeni su iz nehr đajućeg

čelika. Zbog termičkih opterećenja, mogu se tokom kuhanjaobojiti u žuto. Ovo je fizikalna pojava, koju možete djelomičnoodstraniti uobičajenim sredstvima za njegu metala. Nisupreporučljiva agresivna sredstva za čišćenje posuđa, jer suabrazivna i mogu ostaviti ogrebotine.

Elektri č na polja zakuhanjeElektri č na polja zakuhanje

10

Čišćenje i održavanje

Page 11: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 11/20

        2        7        2        1        1        3

• Za čišćenje plinske rešetke, površine za kuhanje i dijelovaplamenika, možete koristiti vruću vodu s dodatkom sredstva zapranje posuđa.

• Termo element i svjećicu za paljenje očistite mekom četkom.Ovi dijelovi moraju biti besprijekorno čisti, jer je samo takoosigurano njihovo pravilno djelovanje.

• Očistite krunu i poklopac plamenika. Posebnu pažnju posvetitetome da su izlazni otvori na kruni plamenika protočni i čisti.

• Nakon čišćenja dobro obrišite i osušite sve dijelove plamenikai pažljivo ih složite na svoja mjesta. Zbog koso postavljenihdijelova plamenika, paljenje je teže i opasno.

Upozorenje: poklopci plamenika emajlirani su u crnoj boji. Zbogvisokih temperatura nije moguće izbjeći promjene u boji, štoinače niti najmanje ne utječe na djelovanje plamenika.

Plinska polja za kuhanjePlinska polja za kuhanje

Sve popravke u garancijskom roku smije vršiti samo ovlaštena servisna služba proizvođačauređaja.

Prije početka bilo kakvih popravaka obavezno isključite štednjak iz električne mreže, i to tako daizvučete priključni kabel iz utičnice ili izvadite osigurač.

Neovlašteni zahvati i popravci aparata mogu uzrokovati opasnost električnog udara i kratkog spoja,zato ih nikad ne izvodite sami, nego takve zahvate prepustite stručnim osobama ili servisu.

Ipak provjerite dali možda možete neke manje smetnje u djelovanju uređaja pokušati otkloniti sami,koristeći se savjetima iz ovih uputstava.

Oosjeta servisera tijekom trajanja garancije nije besplatna, akose kvar na aparatu desi zbog nepravilnog rukovanja.Upute za rukovanje neka vam budu uvijek pri ruci. Ako aparatprodajete, izručite novom kupcu i priručnik s uputama zauporabu.

U nastavku ćete naći nekoliko savjeta u vezi otklanjanja smetnji.

Važno! Važno! 

11

Posebna upozorenja i javljanje smetnji

Page 12: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 12/20

2  7  2  1  1   3  

Što se je desilo ... Moguć uzrok Otklanjanje greške

... ako plamenici ne goreravnomjerno?

Plamen je neravnomjeran zbogneispravne podešenosti plina.

Stručna osoba neka provjeriregulaciju plina!

... ako se plamen plamenikaiznenada promijeni?

Nepravilno složeni dijeloviplamenika.

Pravilno složite dijeloveplamenika!

... ako je za paljenje plamenikapotrebno duže vrijeme držatigumb za paljenje?

Nepravilno složeni dijeloviplamenika.

Pravilno složite dijeloveplamenika!

... ako se plamen ugasi nakonpaljenja?

Prekratko pritiskanje gumba.Premalo odlučno pritiskanjegumba.

Držite gumb pritisnut duževrijeme.Jače pritisnite gumb prije no štoga ispustite.

... ako je rešetka u područ juplamenika promijenila boju?

Uobičajena pojava zbog visoketemperature.

Očistite rešetku sredstvom zanjegu metala.

... ako je električno djelovanjeopćenito neispravno?

Osigurač je pokvaren. Provjerite osigurač u ormarićus osiguračima i zamijenite uslučaju potrebe.

... ako električno paljenjeplamenika ne radi više?

Ostaci hrane ili sredstva začišćenje nalaze se međusvjećicom i plamenikom.

Otvorite i pažljivo očistite otvor među svjećicom i plamenikom.

... ako su poklopci plamenikaružni?

Uobičajena prljavština. Očistite poklopce plamenikasredstvom za njegu metala.

Ako smetnje usprkos gornjim savjetima niste uspjeli otkloniti,pozovite ovlašteni servis. Otklanjanje kvara, odnosno reklamacijekoja je nastala zbog nepravilnog priključenja ili nepravilnogrukovanja uređajem, nije predmet garancije, stoga troškove

takvih popravaka snosi korisnik sam.

• Samo stručno osposobljenoj osobi dozvoljeno je ugraditi aparat kuhinjski element i priključiti gana električni napon.

• Furnir, odnosno obloge ugradbenog kuhinjskog elementa moraju biti obrađene toplotnopostojanim ljepilom (100°C), inače mogu zbog slabije temperaturne otpornosti promijeniti boju ioblik.

• Ploča za kuhanje prikladna je za ugradnju u radnu ploču nad kuhinjskim elementom širine600 mm i veću.

• Nakon montaže ugradbena ploča mora biti fiksirana na takav način, da je moguć dostup doprednja dva pričvrsna elementa s donje strane.

• Donji kuhinjski element ne smije imati ladice. Ako kuhinjski element ima ugrađenu vodoravnupregradu, razmak do donje površine radnog pulta mora biti 10 cm. Prostor između pregrade i

ugradbenog štednjaka mora biti prazan, i u njemu ne smijete držati nikakve predmete.• Viseći kuhinjski elementi nad pločom za kuhanje moraju biti postavljeni na takvu visinu da ne

ometaju radne postupke.

Važna upozorenja

12

Ugradnja ploče za kuhanje

Page 13: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 13/20

        2        7        2        1        1        3

• Razmak između ugradbenog štednjaka i kuhinjske nape mora biti najmanje toliko velik, koliko jenavedeno u uputama za montažu kuhinjske nape. Najmanja udaljenost je 650 mm.

• Najmanji razmak između ruba aparata i susjednog visokog kuhinjskog elementa je 100 mm.• Upotreba ukrasnih letava iz masivnog drveta na radnim pločama iza ugradbene ploče,

dozvoljena je ako minimalni razmak ostane takav, kao što je to označeno na slikama zaugradnju.

• Najmanji razmak između ugradbene ploče štednjaka i stražnje stjenke, označena je na slici zaugradnju.

• Ugradbeni štednjak možete ugraditi u sve radne ploče debljine od 30 do 50 mm.

tip KVK6.., PVK6...

tip KVK4.., PVK4...

13

Mjere izreza ugradbenog štednjaka

Page 14: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 14/20

2  7  2  1  1   3  

• Ugradnja pećnice pod ploču za kuhanje moguća je za izvedbetipova pećnica EVP4.., EVP2.., opremljenih rashladnimventilatorom.

• Prije ugradnje pećnice, u područ ju ugradbenog otvoraobavezno je potrebno odstraniti stražnju stjenku kuhinjskogelementa. Na prednjoj strani također mora biti napravljen otvor 

minimalno 6 mm.

• Radna ploča mora biti postavljena potpuno ravno.• Izrezane površine odgovarajuće zaštitite.• Priložene pričvrsne elemente (4 komada) pričvrstite priloženim

vijcima (4 komada) na lijevu i desnu stjenku ploče za kuhanjena unaprijed pripremljenu rupu i izrez.

• Ugradbeni štednjak priključite na električnu mrežu i dovodplina (vidi upute za priključenje ploče na električnu mrežu idovod plina).

• Za privijanje pričvrsne spone ne smiju se koristiti vijci duži od6,5 mm.

tip KVK4.., PVK4..• Na donji rub ugradbenog štednjaka prilijepite priloženu

samoljepivu brtvu (brtvu ne lijepite preko prednjeg nosača).

tip KVK6.., PVK6..• Na donji rub ugradbenog štednjaka prilijepite priloženu

samoljepivu brtvu.

• Umetnite ugradbeni štednjak u izrezani otvor, i potom gaodozgo jače pritisnite uz radnu površinu.

Postupak ugradnjePostupak ugradnje

14

Page 15: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 15/20

        2        7        2        1        1        3

• Priključenje smije izvršiti samo ovlaštena osoba.

• Zaštita električne instalacije mora odgovarati važećim propisima.• Priključne spone dostupne su kad otvorite poklopac priključne doze.• Prije priključenja provjerite dali napon naveden na tipskoj naljepnici uređaja, odgovara naponu

vaše kućne instalacije.• Tipska naljepnica s osnovnim podacima pričvršćena je na donjoj strani ugradbenog štednjaka.• U električnoj instalaciji mora biti predviđen prekidač koji aparat u svim polovima odvaja od

mreže, i koji u otvorenom položaju ima razmak među kontaktima najmanje 3 mm. Prikladni suosigurači, zaštitni strujni prekidači, itd.

• Priključak mora biti izabran obzirom na sukladno svojstvima instalacije i osigurača.• Glede protupožarne zaštite uređaji ovog tipa mogu na jednoj strani biti ugrađeni uz visok

element namještaja koji je viši od aparata, dok na drugoj strani može biti postavljen samoelement namještaja jednake visine kao što je i aparat.

• Dijelovi pod naponom i izolirani dijelovi moraju biti nakon ugradnje zaštićeni pred mogućnošćudodira.

PAŽNJA!• Prije svakog zahvata uvijek prekinite dovod električne energije u aparat. Sukladno naponu

mreže, uređaj moramo priključiti po prikazanoj skici. Zaštitni provodnik (PE) priključite na sponu,označenu znakom za uzemljenje .

• Priključni kabel morate provesti kroz sigurnosnu vodilicu koja štiti kabel od izvlačenja.• Nakon priključenja uključite sve ploče približno 3 minute da provjerite njihovo djelovanje.

Važna upozorenja

• Zbog nepravilnog priključenja mogu se uništiti dijelovi aparata,i u takvom slučaju nemate pravo na garanciju!

• Prije priključenja morate provjeriti dali napon naveden natipskoj tablici uređaja, odgovara postojećem naponu električneinstalacije. Priključni napon korisnika (230 V prema N) moraprovjeriti osposobljena osoba napravom za mjerenje napona!

• Priključni kabel na stražnjoj strani aparata morate provesti takoda ne dodiruje stražnju stjenku ugradbenog štednjaka, jer seovaj tijekom djelovanja ugrije.

230V~

L1 N

PE

Shema priključ enja:Shema priključ enja:

15

Priključenje ugradbenog štednjaka naelektričnu mrežu

Page 16: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 16/20

2  7  2  1  1   3  

NAPOMENA:Priključne spojke nalaze se na pripremljenom mjestu u priključnojkutiji. Vijci priključaka su već u otvorenom stanju, stoga ih nijepotrebno otpuštati. Prilikom stezanja vijaka začuje se lagani ‘klik’,što znači da je vijak potrebno pričvrstiti do kraja.

Za priključenje mogu se koristiti:• gumeni priključni kablovi tipa H05 RR-F 4x1,5 s žuto-zelenim

zaštitnim provodnikom;• PVC izolirani priključni kablovi tipa H05 VV-F 4x1,5 s žuto-

zelenim zaštitnim provodnikom, ili drugi jednakovrijedni ili boljikablovi.

• Aparat priključite na plin sukladno propisima lokalnogpoduzeća za opskrbu plinom.

• Plinski štednjak na donjoj je strani opremljen priključkom zaplin s navojem EN ISO 10226-1 / -2 ili EN ISO 228-1 (Ovisno opropisima glede priključenja u pojedinim državama.).

• Aparatu je priložen nastavak za tekući plin i nemetalna brtva.• Tijekom priključivanja potrebno je rukom pridržati koljeno R1/2

da se ne okreće.• Za brtvljenje priključaka upotrebljavaju se nemetalne

atestirane brtve i sredstva za brtvljenje. Brtve se mogu koristitisamo za jednokratno brtvljenje. Debljina nemetalnih brtvi nesmije se deformirati za više od 25%.

• Aparat priključite na priključak za plin pomoću atestiranesavitljive cijevi.

Priključ enjePriključ enje

• Aparat mora biti priključen sukladno važećim propisima, a smije se koristiti samo u dobroprozračivanim prostorijama. Prije priključenja ili uporabe aparata pročitajte priručnik s uputama.

• Prije postavljanja i priključenja uvjerite se da lokalni uvjeti priključenja (vrsta plina i tlak plina)odgovaraju svojstvima aparata.

• Podaci o svojstvima ovog aparata navedeni su na tipskoj naljepnici.• Ovaj aparat nije prikladan za priključenje na napravu za odvod proizvoda sagorijevanja

(dimnjak). Aparat mora biti postavljen i priključen sukladno važećim propisima o priključenju.Posebnu pažnju potrebno je posvetiti odgovarajućim zahtjevima u vezi ventilacije.

Važna upozorenja

16

Priključenje ugradbenog štednjaka na plin

Page 17: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 17/20

        2        7        2        1        1        3

• Savitljiva cijev mora se slobodno micati i ne smije dodirivatipomične dijelove kuhinjskih elemenata (npr. ladice), i ne smijedodirivati dno ugradbenog štednjaka.

• Ako je u kuhinjski element ispod ugradbenog štednjakaugrađena električna ugradbena pećnica, ova mora bitiopremljena rashladnim ventilatorom, a priključna cijev mora

biti potpuno metalna (npr. savitljiva plinska priključna cijev iznehr đajućeg čelika).

Važno! Nakon priključenja plinskog štednjaka potrebno je provjeriti nepropusnost svih spojeva.

Priključak za plin

A Priključak EN ISO 10226-1 / -2 ili EN ISO 228-1 (Ovisno opropisima glede priključenja u pojedinim državama.).

B Nemetalna brtva debljine 2 mmC Cijevni nastavak za tekući plin (Ovisno o propisima glede

priključenja u pojedinim državama.).

Nakon priključenja provjerite pravilno djelovanje plamenika.Plamičci moraju gorjeti jasno izraženom plavo-zelenom bojom u jezgri. Ako plamen nije stabilan, po potrebi povećajte minimalnusnagu plamenika. Korisniku objasnite upravljanje plamenika i

zajedno pročitajte upute za uporabu.

• Prije preinake na drugu vrstu plina, uređaj nije potrebnoizvlačiti iz niza elemenata.

• Prije početka radova na preinaci isključite uređaj iz električnemreže i zatvorite dovod plina.

• Zamijenite postojeće mlaznice za nazivno toplotno opterećenjeodgovarajućim mlaznicama za novu vrstu plina (vidi tabelu).

• Kod preinake na tekući plin, regulacijski vijak za minimalnotoplotno opterećenje privijajte do kraja, dok ne postigneteminimalno toplotno opterećenje.

• U slučaju preinake na zemni plin, regulacijski vijak zaminimalno toplotno opterećenje odvijajte tako dugo dok nepostignete minimalno toplotno opterećenje, no ne više od 1,5okreta.

Preinaka na drugu vrstu plinaPreinaka na drugu vrstu

 plina

17

Page 18: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 18/20

2  7  2  1  1   3  

Plamenik

1 Poklopac krune plamenika2 Kruna plamenika s nosačem poklopca plamenika3 Termo element (samo kod zaštićenih plamenika, imaju samo

određeni modeli)

4 Svjećica za paljenje5 Mlaznica

Trostruki plamenik

5 Mlaznica

Regulacijski elementi plamenika za kuhanje dostupni su kad:• skinete nosivu rešetku i poklopce plamenika s krunama.• kod dvostrukog plamenika regulacijski elementi nalaze se iza

zaštitne pločice glavne mlaznice.

• Gumbe za upravljanje skinite zajedno s brtvama.

Plinska slavina (ventil)Regulacijski vijak za minimalno toplotno opterećenje

Regulacijski elementi Regulacijski elementi 

18

Page 19: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 19/20

        2        7        2        1        1        3

Vrsta, tlak plina Pomoćniplamenik

Normalniplamenik

Velikiplamenik

Trostrukiplamenik

Wobeov brojstandardni brzi

max min max min max min max min max min

Zemni plin HWo=45,7÷54,7 MJ/ m3,Zemni plin E ,Zemni plin E+Wo=40,9÷54,7 MJ/m3

G20,p=20mbar 

Nazivno toplo-tno opterećenje(kW)

1 0,6 1 0,6 1,90 0,46 3 0,76 3,5 1,56

Potrošnja (l/h) 95,21 34,4 95,21 34,4 180,9 43,8 285,64 72,4 333,2 148,5

Oznakamlaznice(1/100mm)

77 - 78 - 104 - 129 - 140 •

Šifra mlaznice 162081 162082 162083 162084 162085

Tekući plin 3+, 3B/PWo=72,9÷87,3MJ/m 3

G30p=30 mbar 

Nazivno toplo-tno opterećenje(kW)

1 0,36 1 0,36 1,90 0,46 3 0,76 3,5 1,56

Potrošnja (g/h) 71,7 26,2 71,7 26,2 138,1 33,4 215,0 55,3 254,5 113,4Oznakamlaznice(1/100mm)

50 24 50 24 69 26 87 33 93 57

Šifra mlaznice 162162 162162 162164 162165 162166

• U uređaj su ugrađeni regulacijski vijci za tekući plin, i tvornički su podešeni na plin za kojeg jeuređaj tvornički namijenjen.

• U slučaju preinake na drugu vrstu plina, regulacijski vijak je potrebno priviti ili odviti na traženiprotok plina (dozvoljeno odvijanje maksimalno 1,5 okreta od krajnje točke).

Snaga plamenika izražena je na temelju gornje kalorične vrijednosti Hs.

Upozorenje: ove radove smije izvršiti samo ovlaštena osoba distributera plina ili ovlašteniservis.

19

Tabela mlaznica

Page 20: 270278

5/12/2018 270278 - slidepdf.com

http://slidepdf.com/reader/full/270278 20/20

PRIDRŽAVAMO PRAVO NA IZMJENE, KOJE NE UTJEČUNA FUNKCIONALNOST APARATA.

PVK,KVK,64,42K 272113/hr (10-10)

A Serijski brojB ModelC TipD Robna markaE ŠifraF Tehnički podaciG Znaci sukladnostiH Tvornička podešenost plina

Tehnički podaci

Natpisna tablica