Top Banner
2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 1 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU Ġġ GELĠġTĠRME ÇALIġMALARI Kocaeli Sanayi Odası’nda Proje ÇalıĢmaları Metal Sektörü Projesi Odamız tarafından bölgemizdeki metal sektörünün geliĢimini takip etmek ve sorunlarına çözüm üretebilmek amacıyla, metal sektör raporu hazırlanmaktadır. Sözkonusu metal sektörü raporu ile sektöre yönelik stratejilerin hazırlanması ve aynı zamanda bu sektörde oluĢabilecek kümelenme giriĢimlerine bir kaynak oluĢturulması amaçlanmaktadır. Sektör raporunun hazırlanmasında çalıĢma metodolojisi olarak; anketler, masa baĢı ve saha çalıĢmaları ile çalıĢtaylar belirlenmiĢtir. Bu kapsamda, Odamız tarafından 7 Ocak 2016 PerĢembe günü “Metal Sektörü ÇalıĢtayı” organize edilmiĢtir. Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Sınmazçelik’in moderatörlüğünde gerçekleĢtirilen çalıĢtayda sektör temsilcileri sektörle ilgili görüĢlerini paylaĢmıĢlardır. Üniversite-Sanayi ĠĢbirliği Projeleri Odamız ve Kocaeli Üniversitesi, üniversiteye bağlı KOÜ Teknoloji Transfer Ofisi; Üniversite- Sanayi iĢbirliği çalıĢmalarının geliĢtirilmesi ve araĢtırma faaletlerinin sanayi ve ticarete katkı sağlayacak Ģekle dönüĢmesi amacıyla iĢbirliği çalıĢmaları yapmaktadır. KOÜ TTO’nun amacı; üniversite ve sanayi kuruluĢları arasındaki iĢbirliğini güçlendirmek, araĢtırmacıları sanayi sektörünün beklentilerine yöneltmek, araĢtırmalara yönelik parasal kaynakları arttırmak, ticarilĢemeyi, teknolojik alt yapıyı, danıĢmanlıkları etkin olarak destekleyerek katma değer yaratmaktır. KOÜ TTO aynı zamanda bu çalıĢmalarını daha etkin yürütebilmek için Odamızın da hissedarı olduğu Kocaeli Üniversitesi Teknopark A.ġ. üzerinden TÜBĠTAK 1601 Teknoloji Transfer Ofisi Destekleme Programına yönelik Proje çağrısına baĢvuru dosyası hazırlamaktadır. Kocaeli Sanayi Odası olarak Üniversite-Sanayi iĢbiliği çalıĢmalarımız çerçevesinde KOÜ TTO’ya proje baĢvurularında destek vermekte ve karĢılıklı iĢbirliği toplantıları düzenlemekteyiz. ġahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri ġahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Yönetmeliği ve BaĢvuru Formları güncellenerek, 14.01.2016 tarihinde çevre ödülleri baĢvuruları alınmaya baĢlanmıĢtır. ĠZAYDAġ Sponsorluk SözleĢmesi’nin taslağı hazırlanarak Yönetim Kurulu’na sunulmuĢtur.
18

2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

Oct 29, 2019

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 1

2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU

Ġġ GELĠġTĠRME ÇALIġMALARI

Kocaeli Sanayi Odası’nda Proje ÇalıĢmaları Metal Sektörü Projesi Odamız tarafından bölgemizdeki metal sektörünün geliĢimini takip etmek ve sorunlarına çözüm üretebilmek amacıyla, metal sektör raporu hazırlanmaktadır. Sözkonusu metal sektörü raporu ile sektöre yönelik stratejilerin hazırlanması ve aynı zamanda bu sektörde oluĢabilecek kümelenme giriĢimlerine bir kaynak oluĢturulması amaçlanmaktadır. Sektör raporunun hazırlanmasında çalıĢma metodolojisi olarak; anketler, masa baĢı ve saha çalıĢmaları ile çalıĢtaylar belirlenmiĢtir. Bu kapsamda, Odamız tarafından 7 Ocak 2016 PerĢembe günü “Metal Sektörü ÇalıĢtayı” organize edilmiĢtir. Kocaeli Üniversitesi Makine Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Sınmazçelik’in moderatörlüğünde gerçekleĢtirilen çalıĢtayda sektör temsilcileri sektörle ilgili görüĢlerini paylaĢmıĢlardır.

Üniversite-Sanayi ĠĢbirliği Projeleri Odamız ve Kocaeli Üniversitesi, üniversiteye bağlı KOÜ Teknoloji Transfer Ofisi; Üniversite-Sanayi iĢbirliği çalıĢmalarının geliĢtirilmesi ve araĢtırma faaletlerinin sanayi ve ticarete katkı sağlayacak Ģekle dönüĢmesi amacıyla iĢbirliği çalıĢmaları yapmaktadır. KOÜ TTO’nun amacı; üniversite ve sanayi kuruluĢları arasındaki iĢbirliğini güçlendirmek, araĢtırmacıları sanayi sektörünün beklentilerine yöneltmek, araĢtırmalara yönelik parasal kaynakları arttırmak, ticarilĢemeyi, teknolojik alt yapıyı, danıĢmanlıkları etkin olarak destekleyerek katma değer yaratmaktır. KOÜ TTO aynı zamanda bu çalıĢmalarını daha etkin yürütebilmek için Odamızın da hissedarı olduğu Kocaeli Üniversitesi Teknopark A.ġ. üzerinden TÜBĠTAK 1601 Teknoloji Transfer Ofisi Destekleme Programına yönelik Proje çağrısına baĢvuru dosyası hazırlamaktadır. Kocaeli Sanayi Odası olarak Üniversite-Sanayi iĢbiliği çalıĢmalarımız çerçevesinde KOÜ TTO’ya proje baĢvurularında destek vermekte ve karĢılıklı iĢbirliği toplantıları düzenlemekteyiz.

ġahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri ġahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Yönetmeliği ve BaĢvuru Formları güncellenerek, 14.01.2016 tarihinde çevre ödülleri baĢvuruları alınmaya baĢlanmıĢtır. ĠZAYDAġ Sponsorluk SözleĢmesi’nin taslağı hazırlanarak Yönetim Kurulu’na sunulmuĢtur.

Page 2: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 2

Ġġ GELĠġTĠRME ÇALIġMALARI

Kocaeli Sanayi Odası’nda Proje ÇalıĢmaları Sanayi Destek Merkezi

SADEM kapsamında düzenlenmesi planlanan eğitimler için araĢtırmalar yapılarak, TSE’den fiyat teklifi alınmıĢtır. 19 Ocak 2016 tarihinde MPT Çevre Çözümleri firması ile SADEM kapsamında görüĢmeler yapılmıĢtır.

Savunma Sanayi YerlileĢtirme Projesi Donanma Komutanlığı ve ASELSAN yerlileĢtirme projesi kapsamında anket çalıĢmaları yapılmıĢtır. Ayrıca “Savunma, Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği” ziyaret edilmiĢtir.

AB Bilgi Merkezi AB Bilgi Merkezi’nin aylık raporlama iĢlemi yapılarak, Kocaeli AB Bilgi Merkezi’nin 2016 yılı etkinlik planlaması yapılmıĢtır.

Odamızca Düzenlenen Toplantılar / Eğitimler Kocaeli’de bulunan OSB’lerde Yaşanan Su Sorunları Toplantısı Fikri Işık Başkanlığında gerçekleştirildi…

16 Ocak 2016 tarihinde T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri IĢık’ın baĢkanlığında Kocaeli’de bulunan Organize Sanayi Bölgeleri’nin Yönetim Kurulu BaĢkanları ve Bölge Müdürlerinin katılımı ile Sekapark Otel’de “Kocaeli’de bulunan OSB’lerde YaĢanan Su Sorunları Toplantısı” yapılmıĢtır. “İşçi - İşveren İlişkisinin Davalar Yönünden Analizi ve Davalarda Neticeye Etkili Pratik Bilgiler” konulu seminer gerçekleştirildi… 13 Ocak 2016 tarihinde, “ĠĢçi - ĠĢveren ĠliĢkisinin Davalar Yönünden Analizi ve Davalarda Neticeye Etkili Pratik Bilgiler” konulu seminer organize edilmiĢtir. ĠĢveren yöneticilerine yönelik olarak gerçekleĢtirilmesi planlanan seminerde, ağırlıklı olarak uygulamaya yönelik pratik bilgi ve tecrübeler aktarılmıĢtır.

2013 2014 2015 2016

Adet 52 67 51 2

0

20

40

60

80

ODAMIZ TARAFINDAN DÜZENLENEN BİLGİLENDİRME TOPLANTILARI

Page 3: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 3

Ġġ GELĠġTĠRME ÇALIġMALARI

Uluslararası ĠliĢkilere Yönelik ÇalıĢmalar

19 Ocak 2016 tarihinde, Kazakistan’ın Aktöbe eyaleti Vali Yardımcısı ve Sosyal-GiriĢim KuruluĢu BaĢkanı Kayrat BEKENOV ve beraberindeki heyetin Odamızı ziyareti ve Aktöbe bölgesindeki iĢ fırsatları hakkında yaptıkları bilgilendirme sunumu hazırlıkları yapılmıĢtır. Ayrıca heyetin, GOSB Bölge Müdürlüğü ziyareti de organize edilip, ziyarete katılınmıĢtır.

28 Ocak 2016 tarihinde Odamızı ziyaret eden Kore Cumhuriyeti’nin Ġstanbul BaĢkonsolosu Cha Young-Cheol’un ziyaret hazırlıkları yapılmıĢtır.

Odamız Yönetim Kurulu BaĢkanı Ayhan Zeytinoğlu’nun, Hindistan Mumbai’de katılacağı Dünya Odalar Federasyonu Genel Konsey Toplantısı çalıĢmaları tamamlanmıĢtır.

2016 yılı Uluslararası ĠliĢkiler etkinlikleri programı çalıĢması yapılmıĢtır.

Page 4: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4

ARAġTIRMA ÇALIġMALARI

Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca 4 Adet yayın çıkarılmıĢtır. Söz konusu yayınlar;

Kocaeli Ġmalat Sanayiinde Aylık GeliĢme Raporu (2016.ĠGE.04)

ġahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri Yönetmeliği-Rev1 (2016.ĠGE.01)

2015 yılı Bilanço ve kesin hesap raporu (2016.MAĠ.03)

2015 yılı Faailyet Raporu (2016.ĠGE.02)

Odamızca Hazırlanan GörüĢler Ocak ayında Odamız tarafından 9 adet görüĢ oluĢturulmuĢtur.

Kurumlara Gönderilen GörüĢler Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’ne “ĠĢyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri” Yönetmeliği konusundaki Oda görüĢümüz iletilmiĢtir.

Bakanlara ve Bürokratlara Gönderilen GörüĢler

Kocaeli BüyükĢehir Belediye BaĢkanı Ġbrahim Karaosmanoğlu’nun 27 Ocak’ta Odamızı ziyareti kapsamında aĢağıdaki Oda görüĢlerimizi içeren dosyalar sunulmuĢtur. Sanayideki su sorunu Yeni 1/1000 ölçekli planların uygulmaya alınması Kocaeli liman algısının oluĢturulması Oda binasının yenilenmesi Kocaeli Uluslararası Fuar Merkezi Firmalarımızdan Odamıza iletilen görüĢler

T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’ye 14.01.2016 tarihinde “Kocaeli Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Laboratuar Müdürlüğü’nde oluĢan yangın sonucu tahlillerin diğer Uluslar arası Gözetim ġirketlerinin laboratuarlarında yapılması ve Gümrük Teminatları” konularında hazırlanan Oda görüĢümüz elden teslim edilmiĢtir.

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Sayın Fikri IĢık’a 16.01.2016 tarihinde “Kocaeli’de bulunan OSB’lerde YaĢanan Su Sorunları” konusunda Odamız tarafından hazırlanan görüĢ dosyası iletilmiĢtir.

2013 2014 2015 2016 Ocak

Dergi 12 12 12 1

Bülten 12 12 12 1

Rapor/Yayın 19 18 19 4

43 42 43

6

0

20

40

60

ODAMIZ YAYINLARI (Adet)

Page 5: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 5

ĠNSAN KAYNAKLARI ÇALIġMALARI

Yönetim Sistemleri

2015 yılı hedef gerçekleĢmeleri ile 2016 yılı hedefleri üzerinde çalıĢılmıĢtır.

22 Ocak 2016 tarihinde üst yönetimle 2016 yılı hedef belirleme toplantısı yapılmıĢtır.

TOBB tarafından Akreditasyon Sistemi çalıĢmaları kapsamında hazırlanan “2015 yılı Değerlendirme Anketi” doldurulmuĢtur.

Akreditasyon Sistemi Kıyaslama ÇalıĢması için Sanayi Odalarından 2015 yılı verileri talep edilmiĢtir. Odamız verileri ise diğer Odalarla paylaĢılmıĢtır.

Günlük Memnuniyet Anket sonuçları değerlendirilmiĢtir.

ĠġTĠRAK EDĠLEN KURULLAR/TOPLANTILAR/EĞĠTĠMLER

ĠĢtirak Edilen Kurullar

13 Ocak 2016 tarihinde, KOSBAġ Yönetim Kurulu toplantısına Yönetim Kurulu BaĢkanı iĢtirak etmiĢlerdir.

15 Ocak 2016 tarihinde, Bizimköy Yönetim Kurulu toplantısına Yönetim Kurulu BaĢkanı ve Genel Sekreter iĢtirak etmiĢlerdir.

19 Ocak 2016 tarihinde ĠKV Yürütme ve Yönetim Kurulu toplantısına Yönetim Kurulu BaĢkanı iĢtirak etmiĢlerdir.

22 Ocak 2016 tarihinde Martek A.ġ. Yönetim Kurulu toplantısına Yönetim Kurulu BaĢkanı iĢtirak etmiĢlerdir.

28 Ocak 2016 tarihinde TOGEV Yönetim Kurulu toplantısına Yönetim Kurulu BaĢkanı iĢtirak etmiĢlerdir.

28 Ocak 2016 tarihinde TOSB Yönetim Kurulu ve MüteĢebbis Heyet toplantısına Yönetim Kurulu BaĢkanı iĢtirak etmiĢlerdir.

ĠĢtirak Edilen Toplantı, Eğitim, Seminer, Fuar ve Etkinlikler :

11 Ocak 2016 tarihinde TOBB bünyesinde kurulması planlanan “Çevre ve Enerji Verimliliği Merkezi’nin Fizibilite ÇalıĢması Projesi (ÇEVREM) AçılıĢ Toplantısı”na Çevre Uzmanı iĢtirak etmiĢlerdir.

14 Ocak 2016 tarihinde gerçekleĢtirilen Saha-Ġstanbul Fuar görüĢmesine Genel Sekreter iĢtirak etmiĢlerdir.

14 Ocak 2016 tarihinde , Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın düzenlemiĢ olduğu ve BaĢbakanın katılımı ile Ankara’da gerçekleĢtirilen “Ar-Ge Reform Paketi Taslağı”nın açıklandığı programa Yönetim Kurulu BaĢkanı iĢtirak etmiĢlerdir.

Page 6: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 6

ĠġTĠRAK EDĠLEN KURULLAR/TOPLANTILAR/EĞĠTĠMLER

ĠĢtirak Edilen Toplantı, Eğitim, Seminer, Fuar ve Etkinlikler :

14 Ocak 2016 tarihinde Yönetim Kurulu üyeleri ve Meclis BaĢkanı Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi’yi ziyaret etmiĢlerdir.

15 Ocak 2016 tarihinde Yönetim Kurulu BaĢkanımız Kocaeli BüyükĢehir Belediye BaĢkanı ve beraberindeki heyet ile AltaĢ Aluminyum Ġmalat San.ve Tic.A.ġ. firmasını ziyaret etmiĢlerdir.

16-17 Ocak 2016 tarihleri arasında Ankara’da gerçekleĢtirilen, Bilim Sanayi Bakanlığı Üretim Referans Paketi ÇalıĢtıyına Genel Sekreter iĢtirak etmiĢlerdir.

20 Ocak 2016 tarihinde Kocaeli Valiliği’nde Maden Ocakları Ruhsat Toplantısı’na Çevre Uzmanı iĢtirak etmiĢlerdir.

22 Ocak 2016 tarihinde Bilim,Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri IĢık’ın katılımı ile Gebze Ġleri Teknoloji Üniversitesi Vakıf ÇalıĢma Toplantısına Yönetim Kurulu BaĢkanı iĢtirak etmiĢlerdir.

26 Ocak 2016 tarihinde, Kocaeli Ticaret Odası Meclis Toplantı Salonu’nda Doğu Marmara Kalkınma Ajansı’nın 2016 Yılı Mali Destekleri Tanıtım Toplantısı’na ĠĢ GeliĢtirme memurur iĢtirak etmiĢlerdir.

27 Ocak 2016 tarihinde The Ness Otel’de gerçekleĢtirilen Dünya Gümrük Günü programına Genel Sekreter, Genel Sekreter Yardımcısı ve Belge Sorumlusu iĢtirak etmiĢlerdir.

28-29 Ocak 2016 tarihinde Ankara Green Park Otel’de Tübitak tarafından düzenlenen “Türkiye Ufuk 2020 Bilgi Çoğaltıcılar ÇalıĢtayına Uluslar arası iliĢkiler uzmanı iĢtirak etmiĢlerdir

MECLĠS ve MESLEK KOMĠTESĠ TOPLANTILARI Meclis Toplantısı 2016 yılının ilk Meclis toplantısının konukları İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Proje Müdürü Çisel İleri ve ABİGEM Genel Müdürü Şenay Yıldız Oldu…

Aylık faaliyet raporunun görüĢülmesi maddesinde Yönetim Kurulu BaĢkanı Ayhan Zeytinoğlu sözlerine terör saldırısı sonucu hayatını kaybedenlere baĢsağlığı dileyerek baĢladı. Geçen yılın ekonomik değerlendirmesinin ardından Aralık ayı ekonomi rakamlarından bütçe, kapasite kullanım oranları, ihracat rakamları, gümrük rakamları, cari açık, reel efektif döviz kuru, Tüfe, Üfe rakamları ile Odamızın Aralık ayı faaliyetleri hakkında özet bilgiler aktardı.

Page 7: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 7

MECLĠS ve MESLEK KOMĠTESĠ TOPLANTILARI

Meclis Toplantısı

Meclis

toplantısına konuk konuĢmacı olarak katılan ĠKV Proje Müdürü Çisel Ġleri “AB Mali Yardımları ve Türkiye” konusunda, ABĠGEM Genel Müdürü ġenay Yıldız “COSME” Programı hakkında üyelere bilgi verdi

Toplantının ardından fotoğraf sanatçısı Hüsna Altın’ın “IĢığın Büyüsü II” temalı fotoğraf sergisinin açılıĢı gerçekleĢtirildi.

Meslek Komitelerinde GörüĢülen Konular 3. Meslek Komitesi (Hazır Yemek ve Şekerleme Sanayi Grubu)

Cezerye, Mesir Macunu veya Lokum gibi ürünlerin Türk Gıda Kodeksine mi yoksa TSE Standartlarına göre mi değerlendirileceği hususunda üreticiler net bilgiye sahip değildir. Bu konunun netliğe kavuĢturulması gereklidir. Mesir Macunu ve Cezerye gibi yöresel ürünlerde tebliğin olmaması sıkıntıdır. Firma denetlemelerinde denetim sayısının belirlenmesinde kriter belli değildir. Ör: Cirosu ...... TL'den yukarıda olan veya ...... sayıdan fazla personel çalıĢtıran veya ihracatı olan firmalar yılda ...... kez denetlenir gibi....

9. 10. Meslek Komiteleri (Boya ve Sanayi Gazları S.Grubu / Temel Kimyasal Ürünler S.Grubu)

Gümrüklerle ilgili yaĢanan teminat sorunları konusunda görüĢüldü. Ġthal edilen ürünün kimyasal veya akaryakıt olup olmadığına bakılmaksızın gümrük teminatlarının tespit edildiği belirtildi. Ayrıca; Gümrük’e ait Kimya Laboratuarında çıkan yangın neticesinde gümrük iĢlemleri esnasında yapılan analiz süreci konusunda yaĢanan sıkıntılara değinildi. Kimya analizlerinin TÜBĠTAK ve/veya TSE laboratuarlarında yapılmasının önerilebileceği belirtildi. Bu konuda 8. Meslek Komitesi tarafından hazırlanan görüĢ üyelerle paylaĢıldı. Bu kapsamda 8. , 9. ve 10. Meslek Komiteleri ile ortak bir toplantı yapılması ve görüĢ oluĢturulması yönünde karar alındı. Toplantının akabinde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı MüsteĢarı’nın ziyaret edilerek görüĢün verilmesi kararı verildi.

SEVESO II Direktifi kapsamında AFAD iĢbirliği ile yapılması planlanan eğitim konusunda görüĢüldü. Bu eğitimin lansmanına konuyla ilgili bürokratların gelmesinin planlandığı belirtilerek SEVESO Direktifi kapsamında Odamız görüĢlerinin bu lansmanda sunum yapılarak paylaĢılması yönünde karar alındı. Lansman olmaması durumunda ilgili Bakanlıklara ziyaret yapılarak görüĢlerin verilmesi kararı verildi.

Page 8: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 8

MECLĠS ve MESLEK KOMĠTESĠ TOPLANTILARI

Meslek Komitelerinde GörüĢülen Konular 23. Meslek Komitesi (Genel Amaçlı Makine İmalatı Sanayi Grubu)

2015 yılının değerlendirilmesi yapıldı.

Yabancı firmalardan emekli olmuĢ uzmanlar ya da bu uzmanların bir araya geldiği derneklerle iletiĢeme geçilmesi konusunda görüĢme yapıldı. Bu konu ile ilgili Meclis toplantısında sunum yapılması ve hazırlanılması yönünde karar verildi.

Patent ofisleri ve patent alma konusunda bir sunum hazırlanarak Meclis toplantısında bilgilendirme yapılmasına karar verildi.

Yabancı uzman ve patent konusunda farkındalık yaratmak için ortak toplantı yapılmasına karar verildi.

27. Meslek Komitesi (Makine Kurulum Hurda Atık Bertarafı ve Enerji Sanayi Grubu)

Bir sonraki Komite Toplantısı’nın Ansan Hidrolik firmasının yeni fabrikasında yapılması yönünde karar alındı.

ġahabettin Bilgisu Çevre Ödülleri’nin 2016 yılı baĢvurularının açılması konusunda görüĢüldü.

Firma Ziyaretleri 23. Meslek Komitesi (Genel Amaçlı Makine İmalatı Sanayi Grubu)

19.01.2016 HĠDROPAR HAREKET KONTROL TEKNOLOJĠLERĠ MERKEZĠ SANAYĠ VE TĠCARET ANONĠM ġĠRKETĠ

Page 9: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 9

MECLĠS ve MESLEK KOMĠTESĠ TOPLANTILARI

Kocaeli Genç GiriĢimciler Kurulu

13.01.2016 LOYA RESTAURANT AÇILIġ ZĠYARETĠ

Kocaeli Kadın GiriĢimciler Kurulu

20.01.2016 SEKA Kağıt Müzesi, Kocaeli Bilim Merkezi, Gazi Akça Koca Anı Evi, Mevlevi Evi ve Seka Film Platoları ziyaret edildi.

Page 10: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 10

ODA GÖRÜNÜRLÜLÜK VE TANITIM FAALĠYETLERĠ Basına Gönderilen Bültenler Odamız aktivite ve faaliyetlerini kamuoyuna duyurmak amacıyla Ocak ayında 7 adet basın bülteni yerel-ulusal-görsel ve yazılı basına gönderilmiĢ olup, detaylar aĢağıda sunulmuĢtur.

Konu Basın Bülteni Tarihi

Kocaeli Gümrüklerinden Alınan Verilere Göre 2015 Yılı Kocaeli DıĢ Ticareti Geçen yıla Göre Yüzde 12,8 Geriledi

08.01.2016

KSO BaĢkanı Ayhan Zeytinoğlu : “sezonsal nedenlerle iĢsizlikteki artıĢ devam ediyor”

15.01.2016

KSO BaĢkanı Ayhan Zeytinoğlu : “Ġlimizdeki Vergi Gelirleri Geçen Yıla Göre Yüzde 25 Arttı”

18.01.2016

TOBB Kocaeli Kadın GiriĢimciler Kurulu 2016 Yılının Ġlk Ġcra Kurulu Toplantısını GerçekleĢtirdi

21.01.2016

KSO BaĢkanı Ayhan Zeytinoğlu: “Mustafa Koç’un vefatı Türk sanayisi için çok önemli bir kayıptır"

22.01.2016

Ocak ayında Kocaeli Sanayisinde kapasiteler yüzde 70,06 ile bir evvelki aya göre 0,1 puan arttı

25.01.2016

KesinleĢen 2015 dıĢ ticaret verilerini değerlendiren KSO Yönetim Kurulu BaĢkanı; “2015’de dıĢ ticaret hacmi düĢmesine rağmen ihracatın ithalatı karĢılama oranı arttı. DıĢ ticaret açığı geriledi. Bu gerileme cari açığa olumlu yansıdı” Ģeklinde konuĢtu

29.01.2016

Takip Ettiğimiz Basında KSO Odamız hakkında yazılı, görsel ve sosyal medyada çıkan haberler düzenli olarak takip edilmiĢtir ve Yönetim Kurulu üyelerimiz ile paylaĢılmıĢtır.

Yazılı Basın Odamız Ocak ayında 11 kez ulusal, 123 kez yerel olmak üzere toplam 134 kez yazılı basında yer almıĢtır.

BASIN KURULUġU HABER SAYISI

YEREL/ULUSAL

Aydınlık 1 Ulusal

Bizim Kocaeli 8

Bizim Yaka 7

ÇağdaĢ Kocaeli 2

Damla Gazetesi 1

Demokrat Gebze 8

Derince Ekspres 8

Dokuz Sutün 1 Ulusal

Dünya 2 Ulusal

Gebze 6

Gebze Haber 8

Gölcük Haber 3

Günboyu 1 Ulusal

Hedef Gazetesi (Gebze) 2

Hürriyet Ek1 1 Ulusal

Hürses 2 Ulusal

Ġstanbul Gazetesi 1

Kocaeli 17

Page 11: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 11

Kocaeli Demokrat 7

Kocaeli ManĢet 8

Kocaeli Pusula 1

Marmara Gebze 2

Mavi Kocaeli 8

Nefes Gazetesi (Gebze) 3

Özgür Kocaeli 6

Plasfed Dergi 1

Pusula Kocaeli 1

Son Dakika 1

Sonsöz Gazetesi 1

Taraf 1 Ulusal

Ticaret Gazetesi 1

Tünaydın 1

Yakın Takip Gazetesi 8

Yeni Gölcük 3

Yeni Söz 1 Ulusal

Yeni ġafak 1 Ulusal

TOPLAM 134

Ulusal Yazılı Basın Görünürlülük Raporu

TARĠH

BASIN KURULUġU KONU

16.01.2016 Aydınlık Ġstihdam Azaldı, ĠĢsizlik Yükseldi

03.01.2016 Dokuz Sütun ĠĢ Dünyası Yeni Yıldan Umutlu

26.01.2016 Dünya Kocaeli'de Vergi Gelirleri Yüzde 25 Arttı

28.01.2016 Dünya AB Mülteciler Konusunda Türkiye'nin Yaptıklarını Örnek Almalı

22.01.2016 Günboyu Kocaeli'nin Vergi Geliri 2015'te yüzde 25 Yükseldi

01.01.2016 Hürriyet Ek KSO BaĢkanı Ayhan ZEYTĠNOĞLU: Performans BaĢarılı

18.01.2016 Hürses ĠĢsizlik ArtıĢını Mevsimsel Nedenler Etkiledi

20.01.2016 Hürses Kocaeli'de Vergi Gelirleri Geçen Yıla Göre Arttı

15.01.2016 Taraf Terörün Hedefi Türkiye Ekonomisi

31.01.2016 Yeni Söz TANAP, Güney Gaz Koridoru'nun Önemli Bir Parçasıdır

19.01.2016 Yeni ġafak Kocaeli Vergi Tahsilatında ġaĢırtmadı

123

11

0

50

100

150

OCAK

2016 YEREL VE ULUSAL YAZILI BASIN

RAKAMLARI (Adet)

YEREL BASIN ULUSAL BASIN

Page 12: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 12

ODA GÖRÜNÜRLÜLÜK VE TANITIM FAALĠYETLERĠ Görsel Basın Ocak ayında Odamız 10 kez yerel, 5 kez ulusal TV kanallarında yer almıĢtır.

HABER KANALI HABER SAYISI

Bloomberg HT 5

Kocaeli TV 5

TV 41 5

Sosyal Medya :

Odamız Ocak ayında, 28 kez sosyal medyada (twitter) yer almıĢtır. (Odamızın facebook takipçi sayısı: 3.835, twitter takipçi sayısı: 2.539’dur.)

Ocak ayında Odamız 208 defa internet haberlerinde yer almıĢtır.

Ocak Ayı Odamız Sosyal Ağlarına Haber GiriĢleri : KSO Facebook : 7 Y.K.BĢk.Facebook : 0 KSO Twitter : 7 Y.K.BĢk.Twitter : 0

Web Sayfası Ocak ayında web sayfasında 19 duyuru, 20 güncelleme, 8 haber giriĢi yapılmıĢtır. Ocak ayında web sayfamız 6.451 kez ziyaret edilmiĢtir. (Toplam Ziyaret sayısı 459.986)

Kurumsal Yayınlar

Haftalık Oda Gazetası Odamız programlarının haftalık olarak yer aldığı “Oda Gazetası” Aralık ayında dört kez hazırlanarak, Yönetim Kurulu üyeleri, tüm personel ve ilgili kiĢilerle paylaĢılmıĢtır.

KSO Odavizyon Dergisi Her ay çıkartılan KSO Odavizyon dergimizin 112. sayısında gündemdeki konulara yer verilerek, Aralık ayı faaliyetlerimizden 35 adet görsel, 18 adet yazılı bilgi gönderilmiĢtir 3 üyemizin röportajının çıkması sağlanmıĢtır. Derginin 4488 adet dağıtımı Türkiye genelinde gerçekleĢtirilmiĢtir.

10

5

0

2

4

6

8

10

12

OCAK

2016 YEREL VE ULUSAL GÖRSEL BASIN

RAKAMLARI (Adet)

YEREL ULUSAL

Page 13: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 13

ODA GÖRÜNÜRLÜLÜK VE TANITIM FAALĠYETLERĠ

Aylık Servis Faaliyetleri Odamız çalıĢmalarının aylık olarak yer aldığı “Aylık Servis Faaliyetleri” kitapçığı hazırlanarak Meclis Üyeleri, Meslek Komitesi BaĢkanları ile paylaĢılmıĢ olup, ayrıca Odamız web sayfasında yayınlanmıĢtır.

Yıllık Servis Faaliyetleri Odamızın belirlediği vizyona ulaĢma yönündeki 2015 yılına ait faaliyetlerini içeren 2015 Yılı Yıllık Faaliyet Raporu hazırlanarak Meslek Komitesi üyelerimiz, Odalar, kurum ve kuruluĢlarla paylaĢılmıĢtır.

Kocaeli ve Kocaeli Sanayi Odası Tanıtım Katalogları Kocaeli ve Kocaeli Sanayi Odası’nı tanıtan kataloglar tamamlanarak 1000 adet tanıtım kataloğu 5000 adet bloknot ve dosyalıkın baskısı gerçekleĢtirildi.

Sosyal ve Kültürel Etkinlikler Fotoğraf sanatçısı Hüsna Altın’ın ıĢıkla boyama tekniği kullanarak oluĢturduğu “IĢığın Büyüsü II” Temalı 21 eseri Odamız sergi salonunda 13-23 Ocak tarihleri arasında sanatseverlerle buluĢtu.

Topluma katkı çalıĢmalarımız kapsamında Odamıza gelen talepler Yönetim Kurulumuz tarafından değerlendirilerek gereği yapılmıĢtır.

ĠÇ HĠZMETLER ÇALIġMALARI

Gelen/Giden Evrak ile Gönderilen Posta/Kargo Sayısal Görünümü 01-31 Ocak 2016 tarihleri arasında Merkez, Çayırova, Dilovası ve Gebze Temsilciliklerimizin gelen ve giden evrak dağılımı aĢağıda görüldüğü gibidir.

Merkez Çayırova Dilovası Gebze Toplam

GELEN EVRAK 319 82 29 110 540

GĠDEN EVRAK 348 111 58 106 623

Page 14: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 14

ĠÇ HĠZMETLER ÇALIġMALARI

Gelen/Giden Evrak ile Gönderilen Posta/Kargo Sayısal Görünümü Ocak ayında Odamız merkez ofisi tarafından gelen evrakların 135 tanesinin çıkıĢ iĢlemi yapılmıĢtır.

Ocak ayında 21745 adet evrak modem, 658 adet evrak manuel olmak üzere toplam 22133 adet faks gönderilmiĢtir.

Odanın santral ve faks hizmeti sağlanmıĢtır.

4.407 adet dokümanın kargo iĢlemleri gerçekleĢtirilmiĢtir.

Odamıza gelen ve giden e-mailler kontrol edilerek, gereği yapılmıĢtır.

ArĢiv hizmetleri kapsamında talep edilen evraklar ile arĢive kaldırılacak evrakların gereği yapılmıĢtır. Oda arĢivinin genel düzeni sağlanmıĢtır.

Odamıza gelen yayınlar tasniflenerek bağıĢlanmıĢtır.

Odamızın Salon Tahsisleri Ocak ayında Odamız toplantı salonları 16 kez ücretsiz tahsis edilmiĢtir.

BĠLGĠ ĠġLEM ÇALIġMALARI

Odamız etkinliklerine teknik destek verildi.

Yahya Kaptan Teknik Meslek Lisesi'nde teknoloji derslerine katılım sağlandı.

ÇeĢutlu biliĢim ayarlamaları ve kurulumları yapıldı.

Print serverler ile ağ bağlantısı olmayan yazıcılar ağa dahil edildi.

2015 Ocak 2015 Aralık 2016 Ocak

Adet 573 705 540

0

200

400

600

800

GELEN EVRAK DAĞILIMI (Adet)

2015 Ocak 2015 Aralık 2016 Ocak

Adet 598 715 623

500

550

600

650

700

750

GİDEN EVRAK DAĞILIMI (Adet)

Page 15: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 15

ÜYE HĠZMETLERĠ ÇALIġMALARI

Üye Kaydı ĠĢlemleri Ocak ayında yapılan kayıt iĢlemleri sonucu üye sayımız (askıda olan üyelerimiz dahil) 2433’dür. Ocak ayında 2 üyemizin ilgili yönetmelik gereği Oda aidatlarının tamamı tahsil edilmiĢtir 5174 sayılı Kanunun 9'ncu maddesi gereği yapılan istihbarat neticesinde Ocak ayında kaydı yapılan ve mükellefiyetini yerine getiren firmalar;

Hukuki Statü Merkez Çayırova Dilovası Gebze Toplam

a) Anonim ġirket 1 3 1 2 7

b) Limited ġirket 3 4 1 2 10

c) Hakiki ġahıs - - - - -

TOPLAM 4 7 2 4 17

Sınai faaliyeti son bulan (kaydı silinen) firmalar;

Hukuki Statü Merkez

a) Limited ġirket 1

b) Anonim ġirket 4

c) Hakiki ġahıs 2

TOPLAM 7

Ocak ayı itibariyle; Üye kayıt, istihbarat ve kayıt silme faaliyetlerinin sayısal genel görünümü;

Ġstihbaratı Yapılan Firma Sayısı

Kaydı Yapılan Firma Sayısı

Kaydı Silinen Firma Sayısı

Askıda Olan Firma Sayısı

Toplam Aktif Üye Sayısı

- 17 7 294 2139

HedefOcak 2015 Üye Kaydı

Ocak 2016Üye Kaydı

Gebze 60 10 4

Dilovası 50 3 2

Çayırova 40 2 7

Merkez 100 6 4

21 17

0

50

100

150

200

250

300

OCAK AYINDA KAYDI YAPILAN TOPLAM ÜYE SAYISI VE HEDEF

250

2015 Ocak 2015 Aralık 2016 Ocak

Adet 21 14 17

21

1417

0

5

10

15

20

25

ÜYE KAYITLARININ GEÇMİŞ DÖNEMLE KARŞILAŞTIRILMASI

Page 16: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 16

BELGE HĠZMETLERĠ VE TEMSĠLCĠLĠK ÇALIġMALARI

Tanzim Edilen Kapasite Raporları

Ocak ayında Belge Servisi, Merkez tarafından 21 adet, Çayırova Temsilciliği tarafından 16 adet, Dilovası Temsilciliği tarafından 4 adet, Gebze Temsilcilği tarafından 23 adet olmak üzere; toplam 64 adet Kapasite Raporu tanzim edilmiĢtir.

Kapasite Raporlarında ilave ve değiĢiklik iĢlemleri :

Ocak ayında Belge Servisi, Merkez tarafından 5, Çayırova Temsilciliği tarafından 4, Dilovası Temsilciliği tarafından 0, Gebze Temsilciliği tarafından 1 adet olmak üzere; toplam 10 adet Kapasite Raporunda ilave ve değiĢiklik iĢlemleri yapılmıĢtır.

Kapasite Raporları Suret Tasdik ĠĢlemleri : Ocak ayında Belge Servisi, Merkez tarafından 436 sayfa, Çayırova temsilciliği tarafından 1149 sayfa, Dilovası Temsilciliği tarafından 286 sayfa ve Gebze Temsilciliği tarafından 705 sayfa olmak üzere; toplam 2576 sayfa Kapasite Raporu Suret Tasdik ĠĢlemleri yapılmıĢtır.

2015 Ocak 2015 Aralık 2016 Ocak

Gebze Temsilciliği 14 20 23

Dilovası Temsilciliği 12 10 4

Çayırova Temsilciliği 12 16 16

Merkez 14 25 21

52

71 64

01020304050607080

KAPASİTE RAPORU (Adet)

2015 Ocak 2015 Aralık 2016 Ocak

Gebze Temsilciliği 410 565 705

Dilovası Temsilciliği 276 375 286

Çayırova Temsilciliği 752 783 1149

Merkez 479 1023 436

1917

2746 2576

0

500

1000

1500

2000

2500

3000

KAPASİTE SURET TASDİĞİ (Adet)

Page 17: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 17

BELGE HĠZMETLERĠ VE TEMSĠLCĠLĠK ÇALIġMALARI ÇeĢitli Konularda Tanzim Edilen Ekspertiz Raporları :

Ocak ayında Belge Servisi, Merkez tarafından (Yatırım TeĢvik Belgesi iĢlemleri dahil) 72 adet, Çayırova Temsilciliği tarafından 60 adet, Dilovası Temsilciliği tarafından 43 adet ve Gebze Temsilciliği tarafından 86 adet olmak üzere; firmaların talepleri üzerine çeĢitli konularda toplam 261 adet belge/ekspertiz raporu tanzim edilerek ilgililere verilmiĢtir.

Onaylanan DolaĢım Belgeleri : Ocak ayında Belge Servisi, Merkez tarafından 733 adet, Çayırova temsilciliği tarafından 25 adet, Dilovası Temsilciliği tarafından 475 adet ve Gebze Temsilciliği tarafından 43 adet olmak üzere; toplam 1276 adet ATR, EUR1, Form ABC, Form A onaylanmıĢ olup, aylık onay miktarları aĢağıda sunulmuĢtur.

Belge ÇeĢitleri Dilovası

Temsilciliği Çayırova

Temsilciliği Gebze

Temsilciliği Merkez

ATR DolaĢım Belgesi 111 2 1 195

Eur1 Dol. Sertifikası Eur-Med DolaĢım Sertifikası

198 0

5 15 1

217

Form ABC (MenĢe ġah.) 164 18 26 279

Form A(Özel MenĢe ġah.) 2 0 42

TOPLAM 475 25 43 733

2015 Ocak 2015 Aralık 2016 Ocak

Gebze Temsilciliği 46 123 86

Dilovası Temsilciliği 37 32 43

Çayırova Temsilciliği 59 58 60

Merkez 68 94 72

210

307

261

050

100150200250300350

ÇEŞİTLİ BELGELER (Adet)

2015 Ocak 2015 Aralık 2016 Ocak

Gebze Temsilciliği 41 46 43

Dilovası Temsilciliği 668 590 475

Çayırova Temsilciliği 47 28 25

Merkez 718 837 733

1474 15011276

0200400600800

1000120014001600

DOLAŞIM BELGELERİ (Adet)

Page 18: 2016 YILI “OCAK” AYI FAALĠYET RAPORU · 2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 4 ARAġTIRMA ÇALIġMALARI Odamızca Hazırlanan Yayınlar 2016 Ocak ayı itibariyle Odamızca

2016 Yılı Ocak Ayı Birim Faaliyetleri 18

BELGE HĠZMETLERĠ VE TEMSĠLCĠLĠK ÇALIġMALARI *Uluslarararası dıĢ ticarette kullanılan Belgelerin boĢ form satıĢlarına Ocak ayında da devam edilmiĢtir. Ocak ayı itibariyle; Merkez tarafından yapılan YATIRIM TEġVĠK BELGESĠ iĢlemlerinin sayısal genel görünümü;

Yapılan ĠĢlemler Adet

Yeni Yatırım TeĢvik Belgesinin Düzenlenmesi 2

YTB Ġthal/yerli makine ve techizat listeleri Revizyon ĠĢlemleri 0

Yatırım TeĢvik Belgesi Süre Uzatımı 0

Yatırım Tamamlama Ekspertizi ve Vizesi 0

TOPLAM 2