Top Banner
28

Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Mar 11, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.
Page 2: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

ContentsAIRTIES KULLANIM KILAVUZU 1

AIRTIES AIR 4742 1Kılavuza Genel Bakış 1Güvenlik ve Bakım 1

GELİŞMİŞ AYARLAR 1ANA SAYFA 2KABLOSUZ AYARLARI 2

Kablosuz Ağ Güvenlik Ayarları 3WPA2 Güvenlik Ayarları 4WPA Güvenlik Ayarları 4WEP Güvenlik Ayarları 5MAC Filtreleme 5MESH 6

USB AYGITLARI 9BitTorrent Core İstemci 10

Kullanım 10USB Diskinizdeki içeriklere BilgisayarınızdanErişim:

13

-Windows İşletim sistemine sahipBilgisayar:

13

-MAC OS İşletim Sistemine SahipBilgisayar:

13

Uzaktan erişimi nasıl açabilirim? 14YÖNETİM 15

Page 3: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

LAN 16IP ve DHCP Ayarları 16

DHCP Kapalı 17DHCP Sunucusu Etkin 17DHCP Aktarıcı Etkin 18DHCP İstemcisi Etkin 18

LAN İstemcileri 18VLAN Yapılandırma 19Port Ayarları 21

IGMP 21UPNP 22ARAÇLAR 22

Yazılım Güncelleme 22Zaman Ayarları 23

RAPORLAR 23Sistem Raporları 23Raporlama Ayarları 23

Page 4: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.
Page 5: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

AIRTIES KULLANIM KILAVUZUAIRTIES AIR 4742Bu doküman AirTies Kablosuz İletişim Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş.tarafından hazırlanmış olup, tüm hakları saklıdır.

Kılavuza Genel BakışBu kılavuz AirTies cihazının kurulması ve ilk ayarlarının yapılmasıiçin gerekli bilgileri içermektedir. Lütfen cihazınızı kullanmayabaşlamadan önce bu kılavuzu okuyunuz. Bu doküman AirTiesKablosuz İletişim Sanayi ve Dış Ticaret A.Ş. tarafından hazırlanmışolup, tüm hakları saklıdır. Kullanım kılavuzu, cihazınızı bilinçli vegüvenli kullanmanızı sağlayan önemli bir kaynak olduğundanmutlaka saklayınız.

Güvenlik ve Bakım

• Taşıma ve nakliye sırasında cihazınız, aksamlarına zarargelmemesi için orijinal kutusunda taşınmalıdır.

• Cihazınızı sadece orijinal elektrik adaptörü ile çalıştırınız.• Cihazın Ethernet (Yerel ağ) portunu PSTN telefon şebekesine

bağlamayınız.• Bir arıza meydana geldiğinde cihazı açmayınız veya

sökmeyiniz. 444 0 239 numaralı AirTies Teknik Destek Hattı'nıarayarak arızayı bildiriniz.

• Bir elektrik şoku tehlikesinden korunmak için, cihazı sıvıtemasından koruyunuz, nemli bir ortama maruz bırakmayınız.

• Gaz kaçağı ihbarı durumu varsa cihazı kullanmayınız, fişetakmayınız ve fişten çıkarmayınız.

• Ürünü tozlu ortamlarda kullanmayınız. Ürünün üzerindeoluşabilecek tozları da kuru bir toz beziyle siliniz.

• Cihazın dış yüzeyini kuru bir bez ile temizlemeniz tavsiye edilir.İçindeki elektronik kart ve devreler ile ilgili herhangi bir bakımönerilmez.

• Cihazınızın bağlantı ve kurulumu için bu kılavuzun devamındakiilgili bilgiler takip edilmelidir.

• Cihazınızı çalıştırmadan önce üst ya da alt yüzeyinde bulunantüm koruma plastiğini çıkarınız.

• Cihazın, Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca tespit edilen ortalamakullanım ömrü 7 yıldır.

GELİŞMİŞ AYARLARGelişmiş ayarları kolayca yapabilmeniz için direkt olarakcihazınızdan sağlanan bir Web arayüzü tasarlanmıştır. Bu webarayüzü, cihazınızın ayarlarını yapabilmeniz için size sağlanan birweb sayfasıdır ve bağlanabilmeniz için sadece bilgisayarınızıncihaza bağlı olması yeterlidir. İnternet'e bağlı olmanıza gerekyoktur. Web arayüzünü açabilmek için aşağıdaki adımlarıizleyebilirsiniz:Ağınızda herhangi bir DHCP sunucu yok ise Erişim Noktaları İçinvarsayılan IP adresi 192.168.2.254 dır.Erişim noktanız DHCP istemci modunda olduğu için bilgisayarınıza IPadresi vermeyecektir. Bu yüzden, kullanıcı arayüzüne erişebilmekiçin aşağıdaki adımları izlemelisiniz:1- Erişim noktanızın LAN portunu ethernet kablosu ile bilgisayarınızabağlayınız.2- Denetim Masasından Ağ ve Paylaşım Merkezine giriniz. Yerel AlanBağlantısını tıkladığınızda Durum ekranı karşınıza çıkacaktır.3- Özellikler menüsüne girdiğinizde karşınıza çıkacak ekrandaInternet Protokol Versiyon 4 (TCP/IPv4) kısmına çift tıklayınız.4- Karşınıza çıkan ekranda IP adres kısmına 192.168.2 adresblogundan bir IP adresini (örneğin: 192.168.2.5)atayınız. Subnet

Page 6: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Mask kısmına ise 255.255.255.0 yazınız.5- Bilgisayarınızda kullandığınız Web tarayıcı programını (InternetExplorer, Mozilla Firefox vb.) çalıştırınız.6- Web tarayıcınızın Adres kısmına cihazınızın Web arayüzününvarsayılan adresi olan 192.168.2.254 adresini yazıp Giriş ebasınız.

7- Cihazınızın Web arayüzünün GİRİŞ ekranı gelecektir. Bu ekrandagiriş için şifre isteyen bir iletişim kutusu göreceksiniz. Cihazınızınvarsayılan olarak giriş şifresi yoktur. Şifre alanını boş bırakıpTamam tuşuna basarak giriş yapabilirsiniz.

Not: Giriş ekranınıza şifre koymak için YÖNETİM başlığı altındaŞifre Ayarları bölümünü okuyunuz.

ANA SAYFACihazınızın giriş ekranını geçtikten sonra açılan ilk ekran Ana Sayfaekranıdır. Ana Sayfa ekranında, cihazınızın o anki çalışma durumuile ilgili bilgileri görebilir, genel ayarlarını görebilirsiniz.

KABLOSUZ AYARLARIAirTies Ağ Asistanınızdaki Gelişmiş Ayarlarda, KABLOSUZmenüsüne tıkladığınızda, AirTies cihazınıza bağlı tüm kablosuzistemcilerin kablosuz SSID'ye göre gruplanmış listesini KablosuzBağlantılar ekranında göreceksiniz.

• Kablosuz Ağ Aktif kutucuğu cihazınızın kablosuz özelliğininetkinleştirilmesini ya da devre dışı bırakılmasını sağlar.Varsayılan olarak bu özellik etkindir.

Kablosuz ayarlarınızı yapılandırmak için KABLOSUZ menüsüaltındaki Kablosuz Ağ Ayarları'na gidiniz.

Page 7: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

• Frekans alanında, 2.4 GHz veya 5 GHz (eğer cihazınız 5 GHz’idestekliyorsa) kullanmak için seçebilirsiniz.

• Mod alanında, cihazın çalışacağı mod alanını seçebilirsiniz.• Kanal alanında, cihazın yayın yapacağı kanalı belirleyebilirsiniz.

Eğer 2.4 GHz kullanıyorsanız, o zaman 1, 6 veya 11 kanalnumaralarından birini seçmeniz önerilir.

• Güç , cihazınızdan toplam iletilen gücü gösterir.• Bant genişliği alanı 20 MHz veya 40 MHz kullanmak için

belirlemenize olanak sağlar. Cihazınız 802.11n modunda iken,300Mbps kablosuz veri hızlarına ulaşabilmek için 40MHz seçiliolmalıdır.

• Birincil SSID alanına bir isim girerek kablosuz ağınıza bir isimatayabilirsiniz. Bu isim cihazınız tarafından yayımlanacaktır.

• Oran , cihazınız tarafından desteklenen en yüksek kablosuzveri transfer hızını gösterir. Varsayılan olarak bu özellikotomatik olarak ayarlanmıştır. Bu uzaklık ve sinyal kalitesinegöre veri transfer hızının ayarlanmasını otomatik olarak sağlar.

Eğer cihazınız ÇokluSSID'yi destekliyor ise, en fazla dört ayrı SSID yapılandırılabilir. Varsayılan olarak biri yapılandırılmıştır. Ek SSID'ler

eklemek için Etkin onay kutusunu kontrol etmeniz gerekir.

• Kablosuz cihazınızın ismi olan birincil SSID yayın yapar. Sizkablosuz cihazınızı bağlamak için seçtiğiniz zaman, bu isimbilgisayarınızda görülebilir.

• SSID Gizle kutucuğunu işaretlerseniz yayın boyunca SSID'nizgizlenecektir. Bu durum dizüstü bilgisayarların çevredecihazınızın yayınını görmelerini engelleyeceği için tavsiyeedilmez.

• Kullanım İzolasyonu kutucuğunu işaretleyerek AirTiescihazınıza kablosuz bağlı kullanıcıların aynı kablosuz ağa bağlıbaşka bilgisayarlara ulaşmalarını engelleyebilirsiniz.

• Güvenlik düzeyi Güvenlik kutusundan ayarlanabilir. En yüksekgüvenlik seviyesi olan WPA/WPA2 ayarlanmalıdır.

• Kablosuz Bağlantı için parola Parola kısmındanayarlanmaktadır. Parola en az 8 karakter olmalıdır.

• Multi-SSID özelliği ile cihazınız aynı anda 4 farklı ağ adıyayınlayabilir. Varsayılan olarak tek bir ağ adı yayınlanır.

Ayarlarınızı saklamak için Kaydet tuşuna tıklayınız.

Kablosuz Ağ Güvenlik AyarlarıGüvenlik ayarlarının yapılması kablosuz iletişimin sağlanması içinşart değildir. Ancak veri güvenliğiniz için aşağıdaki güvenlikayarlarından size uygun olan birini yapmanız tavsiye edilir. WPA2,WPA (Wi-Fi Protected Access) ve WEP (Wired Equivalent Privacy)kablosuz şifreleme protokolleri, kablosuz ağınız üzerindeki veritrafiğinin bir başkası tarafından dinlenmesi durumundaçözülememesi için şifrelemeye yararlar. MAC adres filtreleme ile dehangi kablosuz terminallerin AirTies cihazınız ile bağlantı kurup, verialışverişi yapabileceği tanımlanabilir. Yetkili / tanımlı olmayanterminallerin cihaza ulaşması engellenir. Kablosuz güvenlik için hemMAC adres filtrelemenin, hem de WPA2 kablosuz şifrelemeprotokolünün kullanılması tavsiye edilir.

Page 8: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

WPA2 Güvenlik AyarlarıIEEE 802.11i standardı ile tanımlanmış olan WPA2 en güncelşifreleme metodudur. Kablosuz ağınızda WPA2 şifreleme metodunukullanmak istiyorsanız ağınızdaki kablosuz adaptörlerin hepsininWPA2 standardını desteklemesi gerekmektedir. Centrino platformubir dizüstü biligsayar kullanıyorsanız, WPA2 kullanabilmek içinMicrosoft XP işletim sisteminizin WPA2 güncellemelerini yükleyiniz.(www.microsoft.com ).WPA2 şifrelemeyi etkinleştirip gerekli ayarları yapmak için:

1. Cihazınızın Web ara yüzünde KABLOSUZ ana menüsü altındaKablosuz Ağ Güvenlik Ayarları menüsünü seçiniz.

2. Kablosuz Ağ Güvenliği bölümünde WPA/WPA2 kutusunuişaretleyiniz.

3. WPA Tipi kısmında Kişisel seçeneğini işaretleyiniz. Alt kısımdaŞifreleme Tipi alanında WPA ve WPA2 ve WPA2 olmaküzere iki seçeneğiniz bulunmaktadır; ağınızda hem WPA2 hemde sadece WPA destekleyen kablosuz istemci cihazlar varsaWPA ve WPA2 seçeneğini seçmeniz tesviye edilmektedir,böylelikle destekleyen cihazlar WPA2, desteklemeyen cihazlarise WPA ile bağlanabileceklerdir. Tüm kablosuz cihazlarınızWPA2 destekliyorsa, WPA2 seçeneğini seçebilirsiniz.

4. Parola alanına en az 8 en çok 63 karakterden oluşan vekolayca tahmin edilemeyecek şekilde hem harf hem derakamlardan oluşan bir parola giriniz.

5. Cihazınız ile kablosuz olarak bağlantı kuracak olan tümcihazlarda aynı şifreyi girmeniz gerekmektedir.

WPA Güvenlik AyarlarıWPA (Wifi Protected Access) şifreleme standardı yüksek seviyedegüvenlik sağlayan güncel kablosuz şifreleme standartlarındanbiridir. AirTies kablosuz ürünlerinin tümü 802.11g protokolüneuygun kablosuz iletişim cihazları WPA standardını destekler.Kablosuz ağınızda WPA kullanmak istiyorsanız, ağınızdaki tümkablosuz adaptörlerin WPA’i desteklemesi gerekmektedir.WPA şifrelemeyi etkinleştirip gerekli ayarları yapmak için:

1. Cihazınızın Web ara yüzünde KABLOSUZ ana menüsü altındaKablosuz Ağ Güvenlik Ayarları menüsünü seçiniz.

2. Kablosuz Ağ Güvenliği bölümünde WPA/WPA2 kutusunuişaretleyiniz.

3. WPA Tipi kısmında Kişisel seçeneğini işaretleyiniz. Alt kısımdaŞifreleme Tipi alanında Her ikisi de ve WPA2 olmak üzereiki seçeneğiniz bulunmaktadır; WPA şifreleme kullanabilmeniziçin WPA ve WPA2 seçeneğini seçmeniz gerekmektedir,böylelikle destekleyen cihazlar WPA2, desteklemeyen cihazlarise WPA şifreleme tipi ile bağlanabileceklerdir.

4. Parola alanına en az 8 en çok 63 karakterden oluşan ve kolayca tahmin edilemeyecek şekilde hem harf hem de

Page 9: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

rakamlardan oluşan bir parola giriniz.5. Cihazınız ile kablosuz olarak bağlantı kuracak olan tüm

cihazlarda aynı şifreyi girmeniz gerekmektedir.

WEP Güvenlik AyarlarıAirTies cihazınız WPA ve WPA2 şifrelemenin yanı sıra WEP (WiredEquivalent Privacy) şifreleme standardını da destekler. Eğerkablosuz ağınızda bağlı cihazlar içinde WPA ya da WPA2’yidesteklemeyenler varsa WEP şifrelemenin kullanılması tavsiye edilir.WEP şifrelemeyi etkinleştirip gerekli ayarları yapmak için:

1. Cihazınızın web ara yüzünde KABLOSUZ ana menüsü altındaKablosuz Ağ Güvenlik Ayarları menüsünü seçiniz.

2. Kablosuz Ağ Güvenliği bölümünde WEP kutusunuişaretleyiniz.

3. Kimlik doğrulama kısmınız Açık olarak seçili bırakınız.4. Şifre uzunluğu seçiminize göre WEP Güvenlik Tip alanında 4

farklı şekilde WEP şifreleme yapabilirsiniz: a. 64 bit şifrelemeiçin 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifrelemeiçin 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimalkarakter(0-9 ve A-F) d. 128 bit şifreleme için 13 ASCII karakteruzunluğunda 4 adete kadar şifre girebilir ve dilediğinizikullanabilirsiniz.

5. Cihazınız ile kablosuz olarak bağlantı kuracak olan tümcihazlarda da aynı şifreyi girmeniz gerekmektedir.

MAC FiltrelemeKablosuz ağınıza erişim izni olan istemcileri buradanbelirleyebilirsiniz. MAC adresi filtrelemesi kablosuz iletişimgüvenliğinin sağlanması için şart değildir. Ancak veri güvenliğiniziçin şifrelemeye ek olarak MAC adresi filtrelemesi yapmanız datavsiye edilir.MAC Adresi Filtrelemeyi etkin hale getirip belirlenen kullanıcılarıengelleyecek şekilde gerekli ayarları yapmak için:

1. Cihazınızın Web arayüzünde KABLOSUZ ana menüsü altındaMAC Filtreleme menüsüne tıklayınız.

2. Açılan pencerede MAC Filtreleme etkin kutusunuişaretleyiniz.

3. Sadece Listedeki MAC Adreslerini Engelle kutusunuseçiniz.

4. Kablosuz ağınıza erişimini engelleyeceğiniz cihazlarınadreslerini isterseniz Yeni MAC Adresi alanına girebilir,isterseniz de Mevcut LAN İstemcileri listesindenseçebilirsiniz. Ekle tuşuna basarak belirttiğiniz istemcileriengellenecekler listesine ekleyebilirsiniz.

5. Kaydet tuşuna basarak girdiğiniz değerleri kaydediniz.

Page 10: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

6. Eğer yerel kablosuz ağınıza erişmesine izin vereceğinizcihazların MAC adreslerini girmek ve geri kalan tüm istemcileriengellemek isterseniz, Sadece Listedeki MAC AdresleriniEngelle yerine Sadece Listedeki MAC Adreslerini Kabul Etseçeneğini seçerek giriş yapmanız yeterli olacaktır.

MESHAirTouch teknolojisi otomatik olarak birbirine bir MESH ağıoluşturmak için iki cihazı yapılandırır. MESH yapılandırmakistediğiniz iki cihazın AirTouch düğmesine sadece basınız. Ayrıca elile de MESH yapılandırılabilir.AirTies Mesh Teknolojisi çok katlı ya da betonarme binalarda ortaya çıkan sinyal zayıflaması ve kısıtlı kapsama alanı sorunlarını çözer. Kapsama alanını arttırmak için modeminiz ile tekrarlayıcı modunda çalışan bir ya da daha fazla AirTies Kablosuz Erişim Noktası (Access Point) cihazından oluşan bir Mesh Network kurulur. Birbirlerine Mesh protokolüyle bağlanan AirTies Kablosuz Erişim Noktası cihazları sinyalin zayıfladığı noktalarda sinyali güçlendirir ve kapsama alanını arttırırlar. Bilgisayarlar en iyi sinyal aldıkları tekrarlayıcıya bağlanır ve Mesh Network üzerinden modeme ulaşırlar. Bu şekilde, kablosuz kapsama alanı maksimum ölçüde genişletilirken aynı zamanda duvar ve diğer engellerin kablosuz

sinyalleri zayıflatma etkisi giderilmiş olur.Modeminizle Mesh Network kurmak için aşağıdaki basamakları takipediniz.Önemli Noktalar:

a. Modeminiz ve tüm tekrarlayıcılar aynı kanalda çalışmalıdır. Eğer2.4 GHz frekansta iseniz 1, 6, ya da 11 den birini kullanmanıztavsiye edilir.

b. Modeminiz ve tüm tekrarlayıcılar aynı güvenlik seviyesindeçalışmalıdır.

c. Tekrarlayıcıların bulunduğu konumda aldıkları sinyal orta nınaltında olmamalıdır.

d. Tekrarlayıcılar DHCP Client, modeminiz DHCP Server modundaolmalıdır. Web arayüzünde LAN menüsünden kontroledebilirsiniz.

e. Aşağıdaki açıklamada tüm SSID’lere Kat_1 , Kat_2 ve Kat_3isimleri verilmektedir. Bu tür bir adlandırma anlaşılabilirliğiarttırma adına uygulanmaktadır. Pratikte tüm SSID’lerinize aynıisim vermeniz önerilmektedir.

Örneğin: AirTies verilirse kullanıcılar otomatik olarak en iyi sinyalesahip cihaza bağlanabilirler.Adım 1 (Modem Yapılandırılması):

1. Cihazın Web ara yüzünde KABLOSUZ ana menüsünün altındaKablosuz Ayarları bölümüne giriniz. SSID ismini Kat_1 olarakdeğiştiriniz. Mesh network**ün kullanacağı kanalı **Kanalalanına giriniz. 1, 6, ya da 11 den birini kullanmanız tavsiyeedilir. Elle Mesh Network kurulurken AirTouch kutucuğu seçiliolmamalıdır. Kaydet tuşuna basarak ayarlarınızı kaydediniz.

Page 11: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Adım 2 (Kat_2’deki Tekrarlayıcının Yapılandırılması):

1. Cihazın Web ara yüzünde KABLOSUZ ana menüsünün altındaKablosuz Ayarları bölümüne giriniz. SSID ismini Kat_2 olarakdeğiştiriniz. Mesh network**ün kullanacağı kanalı **Kanalalanına giriniz. AirTouch kutucuğu seçili olmamalıdır. Kaydettuşuna basarak ayarlarınızı kaydediniz.

Adım 3 (Kat_3’deki Tekrarlayıcının Yapılandırılması):

1. Cihazın Web ara yüzünde KABLOSUZ ana menüsünün altındaKablosuz Ayarları bölümüne giriniz. SSID ismini Kat_2 olarakdeğiştiriniz. Mesh network**ün kullanacağı kanalı **Kanalalanına giriniz. AirTouch kutucuğu seçili olmamalıdır. Kaydettuşuna basarak ayarlarınızı kaydediniz.

Page 12: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Adım 4:

1. Modeminizin web arayüzünde KABLOSUZ ana menüsü altındaMesh menüsünü seçiniz. Açılan MESH Ayarları başlıklıekranda AP Bul tuşunu tıklayınız.

2. AP Bul tuşuna tıkladığınızda cihaz çevrede bağlantıkurabileceği kablosuz erişim noktası cihazlarını aramayabaşlayacak ve bulduklarını listeleyecektir.

3. Modem ile Mesh bağlantısı kurmasını istediğiniz erişim noktasıya da noktalarını başındaki kutuyu işaretleyerek seçiniz.Seçtiğiniz Erişim noktalarında en az Orta ya da daha iyi birsinyal seviyesi olmalıdır. Kaydet tuşuna basarak modeminMesh ayarlarını tamamlayınız.

Adım 5:

1. Tekrarlayıcınızın web arayüzünde KABLOSUZ ana menüsüaltında Mesh menüsünü seçiniz. Açılan MESH Ayarları başlıklıekranda AP Bul tuşunu tıklayınız.

2. AP Bul tuşuna tıkladığınızda cihaz çevrede bağlantıkurabileceği kablosuz erişim noktası cihazlarını aramayabaşlayacak ve bulduklarını listeleyecektir.

3. Tekrarlayıcı ile Mesh bağlantısı kurmasını istediğiniz cihazlarıbaşındaki kutuyu işaretleyerek seçiniz. Kaydet tuşuna basaraktekrarlayıcının Mesh ayarlarını tamamlayınız.

Page 13: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Adım 6:

1. Tekrarlayıcınızın web arayüzünde KABLOSUZ ana menüsüaltında Mesh menüsünü seçiniz. Açılan MESH Ayarları başlıklıekranda AP Bul tuşunu tıklayınız.

2. AP Bul tuşuna tıkladığınızda cihaz çevrede bağlantıkurabileceği kablosuz erişim noktası cihazlarını aramayabaşlayacak ve bulduklarını listeleyecektir.

3. Tekrarlayıcı ile Mesh bağlantısı kurmasını istediğiniz cihazlarıbaşındaki kutuyu işaretleyerek seçiniz. Kaydet tuşuna basaraktekrarlayıcının Mesh ayarlarını tamamlayınız.

USB AYGITLARICihazınız USB diskleri ve yazıcıları destekler. Eğer bir USB cihazkullanmak istiyorsanız, USB kablosunu AirTies cihazınızatakmalısınız. USB AYGITLARI menüsü bağlı USB cihazlarındurumunu gösterecektir.Eğer cihazınıza bir USB disk bağlı ise, USB Depolama Aygıtınınaltında diski görmelisiniz. Burada paylaşmakta olduğunuz diskinizinbölüm, dosya sistemi, boyut ve boş alan gibi bilgilerini görebilirsiniz.

Eğer diskinizi AirTies cihazınızdan kaldırmak istiyorsanız, aynısayfada görünen yeşil ikona sağ tıklamalısınız. Bu işlem USBsürücünüzü güvenli bir şekilde çıkarmanıza izin verecektir. Uyarı:Bu işlemi yapmadan diskinizin fiziksel bağlantısını cihazınızdançekerseniz diskiniz ve kayıtlı verileriniz zarar görebilir.

Page 14: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Disk için bir kısayol görüntülenecektir. Windows PC�den bu kısayolatıklarsanız bir explorer klasöründe USB diskiniz açılacaktır. USBdiskiniz aynı zamanda AirTies Network Assistant uygulamasıtarafından da ulaşılabilir olacak.Eğer bir USB yazıcı USB portunuza bağlı ise USB Yazıcı(lar)ınaltında yazıcınızın modelinin ismini görmelisiniz.

Yazıcılar AirTies Network Assistant uygulaması kullanılarakyapılandırılabilirler.Ağ ve erişim ayarlarını Ağ ve Erişim Ayarları menüsündenyapılandırabilirsiniz.

Windows workgroup adı, host adı ve USB depolama aygıtının tanımı değiştirilebilir. Workgroup adı yalnızca Windows bilgisayarınızdaki

varsayılan workgroup adını verdiyseniz değiştirilebilir. Host adıağınızdaki depoya ulaşmak için kullanılan addır. Disk erişim haklarıtüm kullanıcılar için yapılandırılabilir. Varsayılan olarak takdığınızdiskiniz Tam Erişim hakkıyla gelir, bu size disk üzerindeyazma/silme/okuma haklarını vermektedir. Eğer isterseniz bu haklarıdeğiştirebilirsiniz. Salt Okunur seçeneği disk üzerinde size sadeceaçma hakkı verir, herhangi bir veri kaydedemez, değiştiremez vesilemezsiniz. Paylaşılmamış seçeneği ise diskin ağa paylaşımınıkapatmaktadır. Kullanım şeklinize göre bu üç seçenekten biriniseçebilirsiniz.Değişiklikleri kaydetmek için Kaydet tuşuna basınız.

BitTorrent Core İstemciKullanımAirTies cihazınız BitTorrent istemci özelliğine sahiptir. Bu özelliğikullanabilmek için lütfen aşağıdaki adımları takip ediniz.

1. Cihazınızı kablolama kısmında anlatıldığı gibi kurunuz.2. Cihazınızın USB portuna USB diskinizi takınız.3. Kablosuz Ağ Bağlantıları'ndan cihazınızı bulun ve şifreyi girerek

ağa bağlanınız.

Page 15: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

NOT: Varsayılan kablosuz ağ adı ve kablosuz ağ şifresimodeminizin altındaki etikette yazmaktadır.

4. Bilgisayarınızda "Ağ" klasörünü açın. "Ağ Alt Yapısı"nın altındacihazınızın ismini göreceksiniz.

5. Kablosuz ağ adının yazdığı icona (AirXXXX) sağ tıklayıp "AygıtWeb sayfasını görüntüle"ye tıklayın. Bu işlem sizi cihazınızınkullanıcı ara yüzüne yönlendirecektir.

Page 16: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

6. Cihazın kullanıcı ara yüzüne giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkanana sayfada BitTorrent istemcisine ulaşabileceğiniz linkigöreceksiniz. BitTorrent İstemcisi linkine tıklayınız.

7. Sizi BitTorrent istemci yöneticisine yönlendirecektir ve kullanıcıadı ve şifre bilgilerini girmenizi isteyecektir. Lütfen aşağıdaki bilgilerigiriniz.Kullanıcı adı: airtiesŞifre: airties

8. Sonrasında BitTorrent istemci yöneticisini göreceksiniz.

9. İndirmek istediğiniz torrent dosyalarını "Ekle" butonuna bastıktansonra yerel cihazınızdan seçerek ekleyebilirsiniz.10. Torrent dosyalarının durumu yönetici ekranındangörüntülenebilir, durdurulabilir/ başlatılabilir, eklenebilir/çıkartılabilirve önceliği değiştirilebilir.

Page 17: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

11. Torrent dosyaları USB diskinize indirilecektir. Detaylı bilgi içinwww.airties.com adresini ziyaret ediniz.

USB Diskinizdeki içeriklere BilgisayarınızdanErişim:

-Windows İşletim sistemine sahip Bilgisayar:Erişim için Başlat -> Ara -> \AirXXXX adımlarını takipedebilirsiniz.

-MAC OS İşletim Sistemine Sahip Bilgisayar:Erişim için Finder -> Git -> Sunucuya Bağlan ->smb://AirXXXX adımlarını takip edebilirsiniz.

Page 18: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Uzaktan erişimi nasıl açabilirim?BitTorrent istemci arayüzünde "Settings" kısmını tıklayarak ayarlarmenüsüne erişebilir, kullanıcı adı ve şifrenizi belirleyerek uzaktanerişimi açabilirsiniz.

Böylelikle akıllı telefonunuza indireceğiniz Remote BitTorrentClient programı* ile torrentlerinizi uzaktan kontrol edebilirsiniz.Aynı zamanda uzaktaki bir bilgisayardanhttps://remote.bittorrent.com/ adresinden login olabilir ve torrentistemcinize uzaktan erişim sağlayabilirsiniz.

Page 19: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

• "Remote BitTorrent Client" programını Androidmarketlerden indirebilirsiniz.

UYARI!!"İnternetteki bazı torrent dosyaları fikri hakları ihlal edebilir. AirTiessöz konusu fikri hakları ihlal eden dosyaları yüklemeden öncepotansiyel riskleri araştırmanız konusunda sizi uyarır. Buyüklemelerden sadece siz sorumlu olacaksınız. AirTies bu yükümlereilişkin olarak herhangi bir sorumluluğu kabul etmemektedir."

YÖNETİMCihazınızın uzak ve yerel yönetimi ile ilgili ayarlamalaryapabileceğiniz kısım YÖNETİM menüsüdür. Cihazınızın web arayüzünde solda YÖNETİM tıklayınız. Web Kullanıcı Arayüzünükorumak için şifrenizi değiştirebilirsiniz. Şifre Ayarları altmenüsünü seçiniz.

Mevcut şifrenizi ve yeni şifrenizi (iki kez) giriniz. Ayarlarınızıkaydetmek için Kaydet tuşuna basınız. Yeni şifrenize cihazayarlarına ulaşmak için bir sonraki sefer ihtiyaç duyacaksınız.İnternetten yönetime ulaşıma izin vermek için lütfen UzaktanYönetim Etkin kutucuğunu seçiniz.

Cihazınıazda, uzaktan yönetimi etkinleştirirken Herhangi bir IP onay kutusunu işaretlerseniz, uzak tarafta herhangi bir WAN IP ye sahip herhangi bilgisayara, cihazınızın yönetimini açmış olursunuz. Herhangi bir IP seçeneğini işaretlemediğiniz takdirde ise, cihazınızı uzaktan yönetmesine izin vereceğiniz bilgisayarın WAN IP adresini, IP Adres Listesi’ne eklemeniz gerekmektedir. Bunun için, en altta

Page 20: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

bulunan Yeni IP Adresi bölümünün yanındaki Ekle onay kutusunuişaretleyerek, izin vereceğiniz WAN IP adresini yazınız. Daha sonrada Kaydet tuşuna tıklayınız. Kaydetme işlemi tamamlandıktansonra, yazmış olduğunuz WAN IP adresi IP Adres Listesi alanındagörünecektir. Buradan girdiğiniz IP’yi seçerek, Kaydet tuşunatıkladığınızda, uzaktan yönetim bu IP adresi için aktif halegelecektir. Daha önce listeye girmiş olduğunuz bir IP’yi listedenkaldırmak için de yine aynı şekilde silmek istediğiniz IP’yi listedenseçerek IP Adres Listesi alanının yanındaki Sil onay kutusunuişaretleyip Kaydet tuşuna basmanız yeterlidir. Belirlediğinizuzaktan yönetim bilgisayar(lar)ının, erişim esnasında hangiservisleri kullanabileceklerini de buradan ayarlayabilirsiniz. TR-069,uygulama katmanında çalışan bir uzaktan yönetim protokolüdür.TR-069 sayesinde cihazınızda yerel ağ bağlantısı ile yapabileceğinizher türlü ayar, uzaktaki otomatik yapılandırma sunucuları (ACS)aracılığı ile otomatik olarak yapılabilir. TR-069 ile otomatikyapılandırmanın yapılabilmesi için YÖNETİM menüsü altındakiTR-069 Ayarları menüsüne tıklayınız.

• TR-069 Etkin: TR-069 protokolünü etkinleştirmek için bu onaykutusunu işaretleyiniz.

• URL: Cihazın bağlanacağı otomatik yapılandırma sunucusunun(ACS) adresidir. (ACS sağlayıcısı tarafındn kullanıcıya verilir.)

• Kullanıcı Adı: Cihazın, otomatik yapılandırma sunucusuna(ACS) bağlanması için girilmesi gereken kullanıcı adıdır. (ACSsağlayıcısı tarafından kullanıcıya verilir.)

• Parola: Cihazın, otomatik yapılandırma sunucusuna (ACS)bağlanması için girilmesi gereken paroladır. (ACS sağlayıcısıtarafından kullanıcıya verilir.)

• Periyodik Bilgilendirme Aralığı: Cihaz ve otomatikyapılandırma sunucusunun (ACS), karşılıklı bağlantı durumlarını,kontrol etme aralıklarının saniye cinsinden süresini gösterir.Cihazınızdaki bu süre, varsayılan olarak 86400 sn olarakayarlanmıştır.

• Bağlantı İsteği Kullanıcı Adı: Otomatik yapılandırmasunucusunun (ACS) cihaza bağlanırken kullanması gerekenkullanıcı adıdır.

• Bağlantı İsteği Parolası: Otomatik yapılandırmasunucusunun (ACS) cihaza bağlanırken kullanması gerekenparoladır.

Tüm bu ayarları yaptıktan sonra Kaydet tuşuna basarak ayarlarıkaydediniz.

LANCihazınıza bağladığınız her bir cihaza (Bilgisayar, Network yazıcı, IPKamera vb.) İstemci adı verilir. Cihazınız ile yerel ağa bağlantısıkuracak bütün istemciler ile ilgili işlemleri, web ara yüzündeki LANmenüsü ve onun alt menülerinden yapabilirsiniz.LAN menüsüne tıkladığınızda LAN İstemci Listesi açılır. Bu listede,cihazınıza bağlı olan tüm istemcileri ve bu istemcilerin bağlantıayrıntılarını görebilirsiniz

IP ve DHCP AyarlarıCihazınıza bağlı olan her bir istemci yerel bir IP adresi (InternetProtocol Address) alır. Cihazda bu IP adresi bilgilerini dağıtan modülise DHCP (Dynamic Host Configuration Protocol) olarak isimlendirilir.Cihazınızı IP ve DHCP sunucusu olarak kullanmak ya da bağlıolduğunuz WLAN tarafından bu hizmetin sağlanmasına yönelikDHCP sunucu ayarlarını LAN menüsü altındaki IP ve DHCPAyarları alt menüsünden yapabilirsiniz.

Page 21: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Cihazınızın ve ağınıza bağlı cihazların, IP ve Ağ maskesi ayarlarınıyapılandırmak için, IP ve DHCP Ayarları menüsünde Düzenlebutonuna tıklayınız. Karşınıza DHCP Ayarları menüsü gelecektir.Bu bölümde DHCP yapılandırması için 4 farklı seçeneğinizbulunmaktadır.

DHCP KapalıCihazınızın DHCP sunucusu özelliği taşımamasını, sadece ağanahtarı olarak kullanılmasını istiyorsanız, DHCP Tipi seçeneğiniKapalı olarak belirleyiniz.

DHCP Sunucusu EtkinCihazınızı DHCP sunucu olarak kullanmak istiyorsanız, ekranın üstkısmında beliren DHCP Tipi seçeneğini DHCP Sunucusu olarakbelirleyiniz. Böylelikle, ağınızdaki istemcilere IP adresi dağıtmagörevi cihazınızda olacaktır.

Page 22: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Cihazınızın DHCP sunucu özelliği, varsayılan olarak etkin gelir. Bukısımda, cihazınıza bağlı olan istemcilere dağıtılacak IP adreslerininaralığını ve kiralama sürelerini tanımlayabilirsiniz. Cihazınızdakivarsayılan IP adresi aralığı 192.168.2.2 ila 192.168.2.254 arasıdır.Yani kendine bağlı olan istemcilere bu aralıktaki IP adreslerleriniatayacaktır. Atanan IP adreslerinin maksimum kira süresi de 3600sn olarak ayarlanmıştır ki bu da her 3600 sn'de, atanan IP adresininyenileneceği anlamına gelmektedir.

DHCP Aktarıcı EtkinDHCP aktarıcısı, başka bir ağda bulunan, farklı bir DHCPsunucusunun, cihaza bağlı olan istemcilere IP dağıtabilmesineolanak sağlar. Bunu yapabilmek için, DHCP hizmetinin çalıştığıaygıtın(modem, sunucu, vb.) IP adresinin bilinmesi gerekmektedir.Bu özellikten faydalanmak için DHCP Tipi seçeneğini DHCP RelayAgent olarak belirleyiniz ve DHCP hizmetinin çalıştığı aygıtınbilgilerini DHCP Relay Configuration bölümüne giriniz.

DHCP İstemcisi EtkinCihazınızı DHCP istemcisi olarak belirlemek için DHCP Clientseçeneğini aktifleştiriniz.

LAN İstemcileriCihazınızın web ara yüzünde, LAN menüsü altında, LAN İstemcileri alt menüsüne ulaşarak cihazınıza bağlı olan tüm istemcileri ve bağlantı ayrıntılarını görebilir ayrıca istediğiniz istemci

Page 23: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

için istediğini IP adresini rezerve edebilirsiniz. Bir kez rezerve edilenbir IP adresi, artık başka bir istemciyi atanamaz, böylelikle istemcicihaza her bağlandığında, kendisi için rezerve edilmiş IP adresinitekrar alabilecektir.LAN İstemci Listesinde, Statik Adresler kısmında rezerve edilen IPadreslerini görebilirsiniz. Dinamik Adresler kısmı ise, istemcilereatanmış fakat henüz rezerve edilmemiş IP adreslerinigöstermektedir.

LAN İstemciler menüsünde yaptığınız değişikliklerden sonraayarların geçerli olabilmesi için Kaydet tuşuna tıklayınız.

VLAN YapılandırmaEğer cihazınız bu özelliği destekliyorsa, VLAN Durumu�nugöreceksiniz. Bu bölümde VLAN yapılandırılması anlatılmaktadır.VLAN (Virtual Local Area Network) özelliği, ağ üzerinde sanal yerelağlar oluşturmanızı sağlar. Bu sayede ağ üzerinde birbirinden farklısanal ağlar oluşturabilir, bu farklı sanal ağlardaki kullanıcılarınbirbirlerine erişimlerini engelleyebilirsiniz.

Cihazınızın web ara yüzünde, LAN menüsü altında, VLANYapılandırma alt menüsüne ulaşarak, cihazınız üzerinde bulunanbağlantı portlarına VLAN ağı tanımlayabilirsiniz.

VLAN Durumu ekranında, cihazınızda tanımlı olan VLAN ağlarınıgörüntüleyebilirsiniz. Düzenle butonuna tıklayarak ilgili VLANyapılandırmasını düzenleyebilir, Yeni VLAN butonuna tıklayarakyeni VLAN yapılandırması yapabilirsiniz.VLAN Düzenleme

Page 24: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Düzenle butonunu tıkladığınızda, kayıtlı VLAN ağına SeçilebilirPortlar listesinden eklemek istediğiniz istemci portunu seçip, >>butonuna tıklayarak istemci portlarını ekleyebilirsiniz. Kayıtlı VLANağından port çıkarmak için Üye Portlar listesinden çıkarmakistediğiniz istemci portunu seçip << butonuna tıklayarak istemciportlarını çıkarabilirsiniz. Yapmış olduğunuz değişiklikleri Kaydetbutonuna tıklayarak kaydedebilir, İptal butonuna tıklayarak iptaledebilirsiniz.VLAN EklemeVLAN Durumu ekranında Yeni VLAN butonuna tıklayarak yeniVLAN ağı yaratabilirsiniz.

Bu ekranda, VLAN Adı bölümüne ekleyeceğiniz VLAN ismini yazınız.VLAN Kimliği kısmına oluşturacağınız yeni VLAN için kimlikbelirleyiniz. Seçilebilir Portlar listesinden eklemek istediğinizistemci portunu seçip, >> butonuna tıklayarak istemci portlarınıekleyebilirsiniz. Eklediğiniz portlardan herhangi birini çıkarmak içinÜye Portlar listesinden çıkarmak istediğiniz istemci portunu seçip<< butonuna tıklayarak istemci portlarını çıkarabilirsiniz.VLAN SilmeYapılandırılmış birden fazla VLAN ağınız var ise, VLAN Durumuekranında silmek istediğiniz VLAN ağının sağında beliren Silbutonuna tıklayarak VLAN yapılandırmasını kaldırabilirsiniz.

Page 25: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Port AyarlarıPort Ayarları ile VLAN ağlarınızda etiket bazlı (IEEE 802.1Q)ayarlama yapabilirsiniz. Etiketleme ile port bazlı olarak IPpaketlerinin nasıl hareket edeceğine karar verebilirsiniz. Bu esnekliksayesinde kullanacağınız uygulamalara göre uygun VLANyapılandırması yapabilirsiniz.

IGMPEğer ev ağınızda IPTV servisi kullanmak istiyorsanız, IGMP ayarlarıgereklidir. IGMP özelliğini etkinleştirmek ve yapılandırmak için IGMPmenüsüne gidiniz. Etkin kutucuğunu işaretleyiniz.

Eğer IGMP çoklu yayını sonlandırmayı anında etkin hale getirmekistiyorsanız, Hızlı Ayrıl kutucuğunu işaretleyiniz. Bu sizin IGMPyayın kalitesini geliştirecektir. Sistem girişi ağ arayüzünü seçiniz. Burouter'ınızın IGMP paketlerini alacağı WAN arayüzünüzdür. Sistemgirişi olarak tanımlanmış en az bir arayüz olmalıdır. Oran Limiti, ağarayüzündeki veri oranına bir limit kurar. Bu 0 ile 32727 arasında birdeğer olmalıdır. TTL değeri, ağınızdaki ağ cihazınız ile IGMPpaketlerini alacak istemci arasındaki atlamaların sayısıdır. Bu 1 ile255 arasında bir değer olmalıdır. Sistem çıkışı ağ arayüzü alınmışIGMP verinin bağlı olduğu istemcinin LAN arayüzüdür. En az birsistem çıkışı ağ arayüzü seçilmiş olmalı ve Oran Limiti ve TTLkurulmalıdır.

Page 26: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

UPNPEvrensel Tak&Çalıştır (Universal Plug&Play) özelliği, ağdakicihazların birbirleri ile otomatik olarak eşgüdümlü çalışmasınısağlayan bir protokoldur. UPNP port yönlendirmeyi etkin halegetirmek için UPNP menüsü altında UPNP Ayarlarını seçiniz.

Port Yönlendirme Etkin'i seçiniz. Ayarlarınızı kaydetmek için Kaydettuşuna tıklayınız.

ARAÇLARBu sayfada, cihazınızı yeniden başlatabilir, fabrika ayarlarınaalabilirsiniz. Ayrıca, cihazınızın mevcut ayarlarınızı yedekleyip,yedeklediğiniz ayarları daha sonra yeniden yükleyebilirsiniz. Araçlarekranına ulaşmak için, web ara yüzünde solda, ARAÇLARmenüsüne tıklyınız.

• Yeniden Başlat** tuşu, cihazınızı kapatıp açmaya yarar. Busırada cihaz ile bağlantınız kesilecektir. Ancak cihaz yenidenaçıldıktan sonra tekrar bağlanabilirsiniz.

• Fabrika Ayarlarına Al tuşu ile cihazınızı fabrika ayarlarınageri döndürebilirsiniz. Bu işlem ile modeminizde daha önceyapmış olduğunuz tüm ayarlar silinecektir.

• Ayarları Yedekle tuşu ile cihazınızın mevcut ayalarını yedekleyebilirsiniz. Ayarları Yedekle tuşuna bastığınızda,

cihazınız, config.bin isminde bir dosya üreterek bunubilgisayarınıza kaydetmenizi isteyecektir. Böylelikle daha sonrabu ayarları Ayarlara Geri Dön seçeneği ile yenidenyükleyebilirsiniz.

• Ayarlara Geri Dön tuşu ile önceden yedeklemiş olduğunuzayarlarınızı tekrar yükleyebilirsiniz. Gözat tuşuna basarak,daha önce bilgisayarınıza kaydetmiş olduğunuz config.bindosyasını seçiniz. Daha sonra, Ayarlara Geri Dön tuşunatıklayınız. Böylelikle önceki ayarlarınız cihazınıza yüklenmişolacaktır.

Yazılım Güncelleme

Page 27: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.

Modemde çalışan yazılımı güncellemek için ARAÇLAR ana menüsüaltında Yazılım Güncellemesi menüsünü seçiniz. Açılan FirmwareGüncelle ekranında Gözat tuşuna basınız ve açılan penceredebilgisayarınızdaki en güncel modem firmware dosyasını bulunuz. (Engüncel firmware dosyasını www.airties.com web sitesindenindirebilirsiniz.). Güncelle tuşuna basınız.

Firmware dosyası başarıyla yüklendikten sonra sistem otomatikolarak yeniden başlatılacaktır. Bu sebeple cihaza olan bağlantınızkesilecek ve herhangi bir ayar yapmak için cihaza yenidenbağlanmanız gerekecektir. Güncelleme sırasında modemin elektrikbağlantısının kesilmemesi çok önemlidir!

Zaman AyarlarıCihazınız güncel saati ve tarihi Internet’teki zaman sunucularındanSNTP protokolü kullanarak alır. Cihazınıza fabrika ayarı olarak bazızaman sunucuları girilmiştir. Değiştirmek için ARAÇLAR menüsüaltından Zaman Ayarları alt menüsünü tıklayınız ve açılan ZamanSunucusu (SNTP) penceresinde sunucu bilgilerini girerek Kaydettuşuna tıklayınız.

RAPORLARRAPORLAR menüsünde cihazınızın ADSL Durum veİstatistikleri, Ürün Bilgisi, Yazılım Sürüm Bilgileri gibi genelözellikleri hakkında bilgi alabileceğiniz tabloları bulabilirsiniz.

Sistem RaporlarıRAPORLAR menüsü altında Sistem Raporları bölümünde, buradacihazınız ile ilgili gelişmiş raporlama sonuçlarına ulaşabilirsiniz.Buradaki detaylı raporlama bilgisi, cihazınızın son açılışından buyana hangi hizmet ve servislerin çalıştığına dair gelişmiş bilgivermektedir.

Raporlama AyarlarıRaporlama Ayarları ekranında, uygulamaların raporlamaseviyelerini ayarlayabilir veya bir uzak raporlama hedefitanımlayabilirsiniz.

Page 28: Contents · 2013-04-04 · için 10 hexadecimal karakter (0-9 ve A-F) b. 64 bit şifreleme için 5 ASCII karakter c. 128 bit şifreleme için 26 hexadecimal karakter(0-9 ve A-F) d.