Top Banner
YOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDE YOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDE AKILLI ULAŞIM SİSTEM UYGULAMALARI AKILLI ULAŞIM SİSTEM UYGULAMALARI Mehmet ÖMERBEYOĞLU INTETRA Genel Müdürü 2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ
18

2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

Jan 23, 2016

Download

Documents

xanti

2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ. YOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDE AKILLI ULAŞIM SİSTEM UYGULAMALARI Mehmet ÖMERBEYOĞLU INTETRA Genel Müdürü. YOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDE AUS UYGULAMALARI. - Giriş. - Akıllı Ulaşım Sistemleri Nedir. - PowerPoint PPT Presentation
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

YOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDEYOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDE AKILLI ULAŞIM SİSTEM UYGULAMALARIAKILLI ULAŞIM SİSTEM UYGULAMALARI

Mehmet ÖMERBEYOĞLUINTETRA Genel Müdürü

2012 AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ ÇALIŞTAYI OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

Page 2: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

YOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDEYOL YÖNETİMİ VE YOLCU BİLGİLENDİRMEDE AUS UYGULAMALARI AUS UYGULAMALARI

2012 AUS ÇALIŞTAYI

- Giriş

- Akıllı Ulaşım Sistemleri Nedir

- Bilgilendirme Sistemleri

- İşbirlikçi Araçlar

-Dünyadaki Çalışmalar

-Neler Yapmalıyız?

Page 3: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Günümüzde araç sayısı 1 milyar adedin üzerinde2050 yılında dünya nüfusunun 9,5 milyar olması bekleniyor.Buna paralel araç sayısının 2050 yılında 2 katı olması muhtemelSadece ABD de trafik yoğunluğunun sebep olduğu maliyet 87 milyar dolarTürkiye'de her gün 3.500 yeni araç trafiğe çıkıyor.

Page 4: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Maalesef bir zamanlar düşünüldüğü gibi bu sorunlar ile sadece yeni yollar yaparak baş edemeyiz.

Çözüm; neredeyse sınırsız hale gelen “Akıllı Ulaşım Sistemleri”nin potansiyelini kullanarak trafik yoğunluğunu hafifletmek ve güvenliğini arttırmaktan geçmektedir.

Page 5: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

Akıllı Ulaşım Sistemleri araçlara ve ulaşım altyapı elemanlarına bilgi ve iletişim teknolojileri ekleyerek; ulaşım sistemlerini kullanıcılar için daha güvenilir, verimli ve kaliteli hale getirmektir.

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Page 6: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Page 7: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

AUS çalışmalarının temelini yollardan toplanan gerçek zamanlı veriler oluşturmaktadır.Bu veriler gerek trafik planlamaları gerekse yolcu bilgilendirme için hayati önem taşımaktadır. Toplanan bu gerçek zamanlı veriler DMİ’ler, mobil uygulamalar, radyolar vb kanallar üzerinden sürücülere bildirilir.

Page 8: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Veri toplanmasında geleneksel yöntemler sabit konumlu detektörler, kameralar vb cihazlardır. Bu bilgiler sadece birkaç dakika için geçerlidir ve kişiye özel hale getirilemezler. Hayati önem taşımalarına rağmen kapsama alanları kısıtlıdır.

Page 9: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

Daha dinamik ve hızlı bilgiye nasıl ulaşırız ve nasıl en hızlı şekilde sürücüleri bilgilendiririz?Hareket halindeki araçları ve yollarda kullanılan altyapı elemanlarını bilgiyi toplamak ve dağıtmak için kullanabilir miyiz?

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Page 10: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

Günümüzde hızlı gelişen bilgisayar ve kablosuz haberleşme teknolojileri bunu mümkün hale getirmiştir. Bunun sonucu olarak dünyada AUS uygulamaları artık işbirlikçi araçlar ve yollar üzerine yoğunlaşmıştır.

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Page 11: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Günümüzde AUS çalışmaları tüm dünyada işbirlikçi araçlar ve yollar konsepti üzerine devam etmektedir. Yüksek performanslı haberleşme ve bilgi teknolojilerini kullanarak sürücülerin güzergahlarındaki tüm bilgilere anında ulaşmaları ve buna göre gerekli tedbirleri almaları hedeflenmektedir.

Page 12: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Bu sistemde hareket halindeki araçlar, diğer araçlar ile ve yollardaki altyapı elemanları ile kablosuz bir haberleşme altyapısı ile haberleşerek trafik yönetimi ve güvenliğinden maksimum düzeyde faydalanırlar. Araçlar ve sürücüler araçlarındaki ekranlardan güzergahları ile ilgili tüm bilgileri görebilir ve buna göre gerekli tedbirleri alırlar.

Page 13: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

Gerçek zamanlı trafik veri kalitesinin artmasıYol ağı işletiminin ve kontrolünün geliştirilmesiToplu taşıma sistemlerinin veriminin artmasıEmisyon gazları ve kirliliğinin azalmasıTrafik güvenliğinin artmasıTrafik sıkışıklığının azaltılmasıTrafik olaylarına ve kazalara hızlı ve verimli tepkiKısa ve tahmin edilebilinir seyahat süreleri

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Page 14: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Yoğunluk uyarısı ve alternatif güzergah planıHava, yol ve zemin durum uyarısıAcil durum araç uyarısıAraç içi trafik işaret bilgisi ve ihlal uyarısıSinyalizasyon asistanı ve ihlal uyarısıAni fren uyarısıYol çalışması uyarısı

Page 15: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Dünya genelinde 30 dan fazla AUS organizasyonuBunlar dışında 16 dan fazla organizasyon sadece İşbirlikçi Araçlar Üzerine ÇalışıyorSadece geçen sene bu projelere harcanan ARGE tutarı 100 Milyon Euro'nun üzerinde2010 Yılında AB komisyonun AUS direktifini yayınlandı ve yatırım kararlarını aldı.

Page 16: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Uluslararası standart enstitüleri tarafından sistemin standartları belirlenmeye başlandı.

Sadece Avrupa'da 10 ayrı test çalışması başarı ile sürdürülüyor.

Haberleşme altyapıları tamamlandı.

Page 17: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

AUS acil eylem planı hazırlanarak dünyadaki çalışmalara dahil olunmalıSektördeki, kamu kuruluşları, özel sektör temsilciler, üniversiteler vb. gibi kuruluşların dahil olduğu geniş katılımlı bir organizasyon kurulmalı.Dünyadaki benzer çalışmalara ve organizasyonlara dahil olunmalı. Ülke standartları gelişen teknolojilere uygun olarak belirlenmeliTest çalışmaları başlatılmalı.

2012 AUS ÇALIŞTAYI

Page 18: 2012  AKILLI ULAŞIM SİSTEMLERİ  ÇALIŞTAYI  OPERASYON VE UYGULAMA PANELİ

2012 AUS ÇALIŞTAYI