Top Banner
15 JAAR GO BACK TO THE ZOO STICKS & A.R.T. TIM KNOL + ANNE SOLDAAT THE BLACK BOX REVELATION LOLA KITE KERN KOPPEN THE VAN JETS THE PHOENIX EXPLOSION KILL ALL HIPSTERS Interviews met alle bands plus alle ticketinfo! Special
12

2010-08-17-crystal-ball-spacial

Mar 28, 2016

Download

Documents

LiveXS

Special 15 JAAR Interviews met alle bands plus alle ticketinfo!
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

15 JAAR

GO BACK TO THE ZOO STICKS & A.R.T. TIM KNOL + ANNE SOLDAAT THE BLACK BOX REVELATION LOLA KITE KERN KOPPEN THE VAN JETS THE PHOENIX EXPLOSION KILL ALL HIPSTERS

Interviews met alle bands

plus alle ticketinfo!

Special

01007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 2901007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 29 12-08-2010 18:22:1212-08-2010 18:22:12

Page 2: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

159 conv 030810 Adv LiveXS.indd 1 8/10/10 9:14 AMLXS_1033_000.indd 5LXS_1033_000.indd 5 12-08-2010 19:52:4812-08-2010 19:52:48

Page 3: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

Wilbert Stuifbergen ©

Hub Dautzenberg W

ilW

ilW

ilW

ilW

ilW

ilW

ilberberberberberberber

S t S tS tS tS tS tS tStuituituituituituituifbe

fbefbefbefbefbefbe

gggrgergergergergergergen n nnnnn©

Huub ububububub

uDauDauDauDauDauDautze

tzetzetzetzetzenbe

nbenbenbenbenbe

gggrgrgrgrgrgrg

15 JAAR LIVEXSDe geschiedenis van LiveXS begint in Alkmaar. Daar richten twee vrienden, Klaas Leegwater en Wilbert Stuifbergen, in 1995 een muziekblad op dat in vijftien jaar uitgroeit tot een van de grotere muziektijdschriften in Nederland.Hoofdredacteur Wilbert aan het woord. “Het is een jongensboek.”

tekst: Anton Slotboom

LiveXS bestaat vijftien jaar. De allereerste editie werd vast nog niet op de computer gemaakt...“We zaten precies aan het begin van de digitale revolutie. Het werd in die tijd een stuk makkelijker om bladen te maken, ook voor hele kleine bedrijfjes als het onze. Maar het was natuurlijk pionieren. Neem digitale fotografi e, dat stond toen nog helemaal in de kinderschoenen. Slechts één van onze fotografen had zo’n camera, nu heeft iedereen er een.”

De wereld van LiveXS is in vijftien jaar natuurlijk compleet veranderd. “Dat is het zeker. Papier zal altijd blijven bestaan, maar vroeger kon je een maandblad uitgeven waarin het nieuws nog actueel was als het van de drukker kwam. Nu plaats je een bericht en is de inhoud eigenlijk meteen weer ach-

terhaald door nog actueler nieuws. Daarom worden snelle digitale technieken steeds belangrijker, ook voor LiveXS. De website, Twitter, de Ipad.”

Wat kenmerkt LiveXS voor jou?“Dat we eigenwijs zijn en soms brutaal. Wij durven een coverartiest te kiezen op het moment dat een ander blad dat nog niet durft. Arctic Monkeys bijvoorbeeld. We zijn er altijd als een van de eersten bij om bandjes te belichten. Nog een voorbeeld? De Zuid-Afrikaanse rapper Jack Parow. We hadden al een interview met hem toen hij hier nog geen platenmaatschappij had. Een paar weken later belden ze, of we een interview met Parow wilden doen. Op dat moment was ik het artikel net online aan het zetten. Dat zijn grappige situaties.”

Je hebt de vijftien jaar LiveXS van dichtbij meegemaakt. In september neem je afscheid als hoofdredacteur. Waarom?“Omdat het tijd is voor wat nieuws. Met dit jubileum en het feest in de Melkweg komen alle elementen mooi bij elkaar. Kijk, drie jaar geleden werd het crisis. Dat hebben we wel gevoeld, maar LiveXS heeft het overleefd. We zijn nu zelfs gezonder dan ooit. Het is daarom een goed moment voor een persoonlijke nieuwe uitdaging.”Hoe zal jij straks terugdenken aan LiveXS?

“Met een goed gevoel. We waren twee jongens uit Alkmaar die het wel even gingen doen. We wisten niets, en nu doen we zoveel. We maken offi ciële uitgaven voor Lowlands, voor Pinkpop. Er is niemand in de muziekwereld die ons niet kent. Het is een jongensboek.”

De toekomst voor LiveXS is rooskleurig?“Zeker. Mensen blijven geïnteresseerd in wat er allemaal speelt, en dat lees je in LiveXS. En dan is het blad nog gratis ook! Dat is een uniek concept. Natuurlijk is de muziekwereld veranderd, maar in een zeker opzicht is dat tegelijkertijd ook helemaal niet zo. Bandjes blijven bandjes, vind ik. En concerten concerten. Genieten van muziek doe je niet met een laptop en een paar brakke speakertjes als je net een liedje hebt gedownload. Genieten doe je met z’n allen, in een popzaal of op een festival.”

De kaartverkoop voor Crystal Ball is begonnen. Hoe je aan een kaart-je komt? Simpel. Surf naar www.ticketmaster.nl en tik in: Crystal Ball. Deze zoekopdracht brengt je zo naar waar je zijn moet: de plek om op internet kaartjes te bestellen voor het verjaardagsfeest van LiveXS en Kink FM op vrijdag 24 september. De zaal gaat open om 19.00 uur, en

het feest duurt tot diep in de nacht. Uiteraard zijn tickets ook te koop bij de Melkweg en via de bekende voorverkoopadressen. Een entreebewijs kost € 15, daar komt nog wel het lidmaatschap van De Melkweg bovenop à € 3,50. Voor minder dan twee tientjes krijg jij dus straks een verjaardagsgevoel en optredens van onder meer Go Back To The Zoo en Tim Knol voorgeschoteld. Prima deal, toch?

OOK OP CRYSTAL BALL: STICKS & GO BACK TO THE ZOOLiveXS en Kink FM zijn er samen hartstikke trots op: de komst van de beste rapper van Nederland, Sticks, en het optreden van een van de meest succesvolle oud-Local Heroes ooit, het frisse rockbandje Go Back To The Zoo. Interviews met alle andere bands die op ons feest spelen lees je verderop in deze special, maar spreken met Sticks en Go Back To The Zoo deden we uiter-aard ook. Die interviews vind je op pagina 16 en 17 in deze LiveXS. Veel leesplezier!

KINK FM DOET VERSLAGNiet de mogelijkheid om naar ons feest toe te komen? Hartstikke jammer natuurlijk, maar niet getreurd! Kink FM gaat namelijk rechtstreeks vanuit de Melkweg verslag doen. Ongetwijfeld hoor je de bands waar we onze verjaardagen mee vieren live en schuift de ene na de andere prominent in de studio aan. Meer weten? Houd dan www.kinkfm.com in de gaten.

LIVEXS KRAAIT VICTORIE Het avondvullende festival dat Crystal Ball heet en alle zalen in de Melkweg beslaat vindt plaats op vrijdag 24 september. Maar een week eerder, op vrijdag 17 september, viert LiveXS het vijftienjarige jubileum ook al. Dan trekken werknemers, vrijwilligers, collega’s en genodigden massaal naar popzaal Victorie in Alkmaar. Eerst voor een borrel, vanaf negen uur voor een concert van de Haagse band Kern Koppen en een optreden van dj-collectief Kill All Hipsters. Jij kunt daar ook bij zijn! Op www.livexs.nl staat een prijsvraag waar entree mee te winnen is. LiveXS geeft plekken op de gastenlijst weg aan geregistreerde lezers van de nieuwsbrief! Natuurlijk kozen we de locatie Alkmaar niet zomaar. Dat is de plek waar LiveXS vijftien jaar geleden begon, als podiumkrant voor wat destijds Atlantis heette.

EEN KAARTJE SCOREN DOE JE ZO!

Go Back To The Zoo © Karen Rosetzsky

Sticks & A.R.T. © Herb Alfonso

30 LiveXS september 2010

01007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 3001007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 30 12-08-2010 18:17:3112-08-2010 18:17:31

Page 4: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

LXS_1033_000.indd 4LXS_1033_000.indd 4 12-08-2010 19:52:2112-08-2010 19:52:21

Page 5: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

De kers op de spreekwoordelijke taart, dat is de komst van Black Box Revelation op het verjaardagsfeest van Kink FM en LiveXS. Tijdens een loeidrukke Europese tournee vindt het Vlaamse duo namelijk toch tijd om het feestje mee te vieren. “Onze zenuwen zijn volledig verdwenen.”

Tekst Anton Slotboom

Wanneer weet je of het goed gaat met je band? Als Anouk je vraagt om het voorprogramma te doen. Het overkwam Black Box Revelation, dat zo opeens drie avonden lang in het kolossale Rotterdamse Ahoy belandde. Het gaat goed met Black Box Revelation, maar Ahoy - dat is toch net even een tikkeltje groter. “We begonnen ons er wel thuis te voelen eigenlijk,” zegt zanger Jan Paternoster. “De fans van Anouk zijn niet onze fans, dat merkten we wel. Die mensen kennen niet zo veel andere muziek. Maar het was leuk om de menigte te overtuigen. Dat zag je in de loop van elk optreden steeds gebeuren.”

Hoe anders zal dat zijn tijdens Crystal Ball, waar Black Box Revelation de publiekstrekker bij uitstek is. Zo vaak zien we het duo, geprezen tot in de New York Times, niet meer optreden tenslotte. Ten tijde van de eerste plaat, Set Your Head On Fire, was Nederland nog prioriteit nummer één: tegenwoordig moet de aandacht worden verdeeld over Amerika en al die andere Europese landen. Dat het gewilde duo tijdens Crystal Ball op de planken staat is dus helemaal niet zo vanzelfsprekend meer. “We spelen dit jaar veel in Frankrijk en hebben alle andere Europese landen al gehad. Binnenkort staan we zelfs in Moskou. Het betekent dat ik in een maand soms weken niet thuis ben. Het is een heel ander bioritme, een heel andere manier van leven. Je raakt in een roes. Maar het is niet de mak-kelijkste levensmanier. Lang van huis zijn is soms lastig.”

Toch zal Jan nooit klagen. “We zien zoveel van de wereld, dat is fantastisch. Vanaf het begin wisten we dat we er hard voor zouden gaan werken, en ook nu blijven we onze ambities houden. We zijn nu pas echt begonnen, vind ik. Samen zijn we een heel stuk geëvolueerd. Het is niet meer te vergelijken met onze begintijd. We improviseren nu veel meer en we zijn betere muzikanten geworden. Onze zenuwen zijn volledig verdwenen. Er is tegenwoordig vooral sprake van opwinding.”

LIVEDATA 20 augustus Pukkelpop, Hasselt 4 september Wardin Rock, Wardin 11 september Appelpop, Tiel 17 september Sugarock Festival, Frasnes-Lez-Buissenal 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam

Black Box Revelation © Tim Paternoster

BLACK BOX REVELATION

Heb jij Converse in de kast staan? Kom dan op de avond van Crystal Ball gerust vroeg naar de Melkweg. De eerste vijftig bezoekers die schoenen van Converse aan hebben, bijvoorbeeld de wereldberoemde en door talloze muzikanten gedragen All Stars, worden tijdens het verjaar-dagsfeest getrakteerd op een Goodie Bag. De inhoud van die tas vol verrassingen is, uiteraard, een verrassing. Eenmaal in de Melkweg zul je zien dat een van de podia omgedoopt is tot de Converse Stage. De bands op dat podium staan er niet zomaar, want zij zijn te horen op de gloednieuwe Converse sampler! Daarop staan frisse Nederlandse en Belgische bandjes die door Converse een warm hart wordt toegedragen. De cd wordt gepresenteerd op Lowlands bij de stand van Concerto & Plato en is vanaf nu bovendien gratis te downloaden op www.converse.nl/mixtape. The Black Box Revelation, The Van Jets, Lola Kite en The Phoenix Explosion. Ze staan allemaal op de planken van de oude zaal van de Melkweg en op de sampler. De tracklist bevat bovendien naast bekende namen als Bettie Serveert en Vive La Fête ook jonge honden als Superlijm. Converse verzorgt tijdens Crystal Ball bovendien een aangenaam rustpuntje met een fototentoonstelling. Uiteraard, het kan ook niet anders: het gaat om muziekfotografie!

CONVERSE BELOONT VROEGKOMERS©

Converse

Als de laatste liveklanken op Crystal Ball zijn uitgestorven zit het feest er nog bepaald niet op. Dan begint Kill All Hipsters, het alter ego van onze eigen columnist Arnold Scheepmaker en een spraakmakend dj-collectief, aan het vervolg. Dj Arnold draait van Amsterdam tot Berlijn en presenteert iedere keer weer de meest verrassende en prikkelende mix van indie, electro en indietronica. Zeker bezoekers van de fameuze Club 8 in Amsterdam kennen Arnold en zijn eigenzinnige collectief. “Het is een reactie op lege types die meelopen met iedere hype,’’ zegt Arnold. “Vandaar de naam Kill All Hipsters. Dat ben ik zelf, maar ik doe het als een Wu Tang Clan: met wisselende gast-dj’s.’’ Wie er mee komt draaien is nog een verrassing. De invulling van het nachtprogramma wordt later bekend gemaakt, en wel op livexs.nl, kinkfm.com en melkweg.nl.

KILL ALL HIPSTERS

Arnold Scheepmaker

LiveXS september 2010 31

01007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 3101007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 31 12-08-2010 18:17:4812-08-2010 18:17:48

Page 6: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

COVER STORY

Met een kakelvers debuutalbum op zak heeft oud-Local Hero Go Back To The Zoo over aandacht niet te klagen. Uitverkochte zalen, radiostations die hun singles grijs draaien en nu ook nog eens een ereplek op het verjaar-dagsfeest van LiveXS en Kink FM in september: mooier kan het bijna niet. “Wij zijn de beste band ter wereld.”

tekst Anton Slotboom

De herinnering aan het behalen van de Local Hero-status bij LiveXS ligt zanger Cas Hieltjes nog vers in het geheugen. “In april 2008 stuurden we onze demo naar jullie op. Vol verwachting, maar een tijd lang hoorden we niets. Net toen we ernstig begonnen te twijfelen en dachten dat LiveXS het niets zou vinden hoorden we dat we Local Hero zouden worden.”

Op basis van een enkele EP mocht het net begonnen Go Back To The Zoo optreden in de kleine zaal van het Amsterdamse Paradiso. Een thuiswedstrijd dus. “Het was geweldig! We hadden al onze vrienden uitgenodigd en het werd een prachtige avond. Achteraf hebben we de beelden teruggekeken. Het was niet eens zo slecht.”

Twee jaar later is alles anders. Go Back To The Zoo staat prominent op het affi che van Lowlands en heeft net met veel rumoer het eerste album Benny Blisto uitgebracht. Op het major label Universal nog wel, en met de volle aandacht van 3FM op zak. Binnen een mum van tijd is Go Back To the Zoo een geoliede machine geworden. “Toch staan we er op dezelfde manier in als toen we Local Hero waren. Ook toen deden we het beste wat we konden doen, en sindsdien is de sfeer in de band ook niet anders. Meer spanning? Nee, ik denk zelfs dat er vroeger misschien wel meer spanning was. De nummers waren toen nog niet af, en dat zijn ze nu wel.”

Waarom Go Back To The Zoo wel, en die vele andere Local Heroes niet doorbraken naar een groter publiek, is Cas wel duidelijk. “Wij vinden onszelf de beste band ter wereld. Altijd. Dat valt natuurlijk wel mee hoor, we worden regelmatig door onze mening ingehaald, maar iemand moet het vinden, toch?” Serieuzer: “Het heeft veel met toeval en geluk te maken. We zijn heel goede vrienden met heel veel ambitie. Bij andere bands willen bandleden vaak allemaal iets anders. Bij ons is er ook veel discussie, zeker met mijn broer Teun kan het echt ontploffen. Maar uiteindelijk is iedereen het helemaal eens met de keuzes die we maken.”

LIVEDATA 22 augustus Lowlands, Biddinghuizen 5 september Zomerpop, Hoogwoud 17 september LelystART Festival, Lelystad 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam 30 september Paradiso, Amsterdam 2 oktober Rotown, Rotterdam 8 oktober Merleyn, Nijmegen 9 oktober Patronaat, Haarlem 15 oktober Paard van Troje, Den Haag 21 oktober Vera, Groningen 22 oktober Nieuwe Nor, Heerlen 23 oktober Tivoli de Helling, Utrecht 28 oktober Luxor Live, Arnhem 29 oktober Metropool, Hengelo 5 november Paradiso, Amsterdam

Het is het laatste uurtje van de reguliere werkweek als ik Junte ‘Sticks’ Uiterwijk en Ali ‘A.R.T.’ Tahoeni tref in de lobby van een luxe hotel. Sticks voert meestentijds het woord terwijl A.R.T. een wat afwezige indruk maakt. “Moe,” zegt hij zelf. Gelukkig is er bij Sticks geen spoortje vermoeidheid te bekennen. Scherp maar altijd vriendelijk voorziet hij zijn nieuwste release van tekst en uitleg.

Toen ik voor het eerst hoorde dat er een nieuw album aan zat te komen dacht ik: dat is snel! Maar tegelijkertijd verbaasde het me niet. Je releases hebben elkaar altijd in hoog tempo opgevolgd.Sticks: “Als je iets doet, dan moet je het goed doen. Anders kan je het net zo goed niet doen.”

‘Goed’ en ‘veel’ zijn twee verschillende dingen.“Ik vind het goed als het veel is. Je moet veel met iets bezig zijn wil je een bepaald niveau bereiken. En als je er dan toch zoveel tijd in steekt moet het ook wel lukken om eens per jaar een album uit te brengen. Dat is overigens geen vaststaand feit: mijn volgende plaat kan best langer op zich laten wachten.” Met één album per jaar zit je denk ik wel aan een maximum. Je hebt een platenmaatschappij en een boeker die elke keer weer hun best moeten doen om jullie in de markt te zetten.“Ik denk dat Kees (de Koning, labelbaas TopNotch, red.) het juist wel tof zou vinden als ik bijvoorbeeld elke maand een album

uit zou brengen. In 2010 kan dat. Madlib doet dat momenteel ook. Zelf houd ik me niet zo bezig met ‘de markt’. Omdat je moeilijk iedereen tevreden kan houden is het mijn regel dat ik enkel mezelf tevreden wil stellen. Als ik daarmee tien mensen bereik in plaats van honderdduizend is

Op Colucci Era, het vorig jaar verschenen album van Fakkelbrigade, bedroog producer A.R.T. zijn eega hiphop zonder mededogen. Hij ging vreemd met drum&bass en fl irtte met gabber met als resultaat misschien wel de experimenteelste Nederlandse hiphopplaat die ooit het levenslicht zag. Rapper Sticks at in de periode na Colucci Era ook regelmatig buiten de hiphopdeur: hij stond zijn Fakkelbrigade-collega Typhoon bij tijdens diens samenwerking met jazz bigband New Cool Collective en nam met leden van onder meer Voicst, zZz en GEM een eclectische plaat op onder de naam L’Abattoir. Op Alledaagse Waanzin, het resultaat van de samenwerking tussen Sticks en A.R.T., is van al dat genrevreemde gedoe geen sprake meer. Integendeel: Alledaagse Waanzin is een straight, eerlijk en consistent hiphopalbum geworden. “Na al die uitstapjes hadden we weer een gezonde dosis pure hiphop nodig.” Speciaal voor Crystal Ball, het verjaardagsfeestje van LiveXS en Kink FM, brengen de heren die pure hiphop van Zwolle mee naar Amsterdam.

tekst Klaas Knooihuizen foto Herb Alfonso

STICKS

15 JAAR

Go Back To The ZooGo Back To The Zoo“ Wij zijn de besteband ter wereld”

16 LiveXS september 2010

Page 7: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

dat niet zo erg. Voor ons is dit album nu al geslaagd.”

VanzelfsprekendGezien jullie samenwerking bij Fakkelbrigade lijkt de keuze voor A.R.T. als producer voor je solo een logische. Is dat ook zo?

“Mijn vorige solo’s deed ik met respectievelijk Kubus en Delic. Dan is er nog één jongen uit Zwolle waar ik graag mee werk en die ook buiten de muziek een vriend is en dat is Ali. Eigenlijk is het idee vanzelf ontstaan en niet zozeer bedacht. We hadden wat tracks liggen en op een

gegeven moment voelde het vanzelfsprekend dat we van daaruit naar een album zouden toewerken.”

Als ik Alledaagse Waanzin vergelijk met jouw vorige solo, het door Delic geproduceerde Fakkelteit, is de sfeer donkerder. Tekstueel ga je dit keer een stuk dieper, het is een serieuze plaat geworden. Is dat toe te schrijven aan de invloed van A.R.T.?“Allereerst houden mij heel andere dingen bezig dan drie jaar geleden. En Ali haalt zeker andere dingen in me naar boven dan andere producers.”

Dat hoorden we op Colucci Era ook al. Toch is dit album een stuk consistenter geworden.A.R.T: “Op Colucci Era werkte ik met vijf verschillende mc’s, die allemaal hun eigen smaak hebben. Nu hoefden we enkel met elkaar rekening te houden. We houden allebei van rauwe hiphop. Dan ontstaat er vanzelf een consistentere plaat.”

Maakt dat het samenwerken ook eenvoudiger?Sticks: “Aan de ene kant is het makkelijker zo, met minder mensen. We hebben allemaal grote ego’s. Daar heb je met z’n tweeën minder last van dan met z’n zessen. Aan de andere kant heeft het ook zijn voordeel als je ideeën kan bounchen met andere rappers. Nu moet je alles zelf uitvogelen. Dat geeft heerlijke vrijheid, maar die vrijheid kan ook twijfels brengen in je keuzes. Je moet niet teveel twijfelen bij het maken van muziek, dat kan je grootste vijand zijn.”A.R.T.: “Het gebeurde wel eens dat we helemaal vast zaten. Als er dan iemand fris de studio in komt kan je uit je trance gehaald worden en tot andere inzichten komen. Maar op een gegeven moment lukt dat je ook zonder hulp steeds beter. Je blijft voortdurend groeien als artiest.”

Dan zou je ook zeggen dat je laatste plaat altijd de beste is. Ali: “In dit geval zou ik zeggen: anders.” Sticks: “Ik vind Alledaagse Waanzin inderdaad veel beter dan Colucci Era.”

EerbetoonEen track die tekstueel direct mijn volle aandacht greep is Eeuwigheid. Het is een eerbetoon aan een aantal overleden bekenden. Was het extra moeilijk om zo’n zware track te schrijven?Sticks: “Nee, dat ging net zo snel - of langzaam - als andere nummers. Het is het onderwerp waar ik toen mee zat, op die dag.”

En daar gaat geen proces van schaven meer aan achteraf?“Ik heb er twee zinnetjes uitgehaald die

te specifi ek in gingen op de situaties die ik beschrijf. Ik dacht: dat gaat anderen eigenlijk helemaal niets aan. Het gaat er in Eeuwigheid puur om deze mensen te erkennen en ze te eren.”

Heb je het laten horen aan nabestaanden?“Nee, maar ik weet zeker dat ze het gaan waarderen. Ik krijg van mensen die het wel gehoord hebben louter positieve reacties. Ze zeggen dat het een mooi moment op de plaat is.”

Daar kan ik me bij aan sluiten“Dank je wel. Zelf skip ik hem wel eens. Eigenlijk skip ik hem best vaak.”

Het is ook geen track die je live gaat doen, denk ik.“Nee, precies.”

Hier valt Sticks even stil. Wanneer ik mijn tape terugluister klinkt die stilte misschien wel even indrukwekkend als de track zelf. A.R.T., die tot nu toe vooral Sticks het woord liet doen, lijkt hier feilloos aan te voelen dat hij het even over moet nemen. “Eeuwigheid is een expressie van hem. Het is geen track om los op te gaan. Het is een gevoelsnummer, een ode aan het leven.”

TourAlledaagse Waanzin gaat gepaard met een fl inke clubtour. Ik begreep dat jullie Fakkelbrigade-maatje Rico ook weer meegaat...Sticks: “Ja, die jongen wil nooit thuisblijven, haha. Maar ik heb er zin in om de nieuwe nummers live te gaan doen. Die beats pompen als een malle.”

Toch hoorde ik je eens zeggen dat je liever in de studio zit?“Klopt. Ik heb op het podium ook erg veel plezier, maar het laten ontstaan van iets nieuws, het verwoorden van wat je op een bepaald moment denkt en voelt, dat is het mooiste dat er is.”

LIVEDATA 28 augustus Mystery Land, Haarlemmermeer 4 september De Kelder, Amersfoort 10 september Metropool, Hengelo 11 september De Pul, Uden 17 september P60, Amstelveen 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam 1 oktober Mezz, Breda 2 oktober Tivoli De Helling, Utrecht 8 oktober De Vorstin, Hilversum 9 oktober Burgerweeshuis, Deventer 16 oktober Iduna, Drachten 22 oktober P3, Purmerend 23 oktober Underground, Lelystad 3 december De Meester, Almere

STICKS A.R.T.&“ Als ik slechts tien mensen bereik is dat niet erg”

LiveXS september 2010 17

Page 8: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

Tim Knol en Anne Soldaat, tussen die twee scheelt het vijfentwintig jaar. Toch is levende legende Anne (45) gitarist in de band van wonderkind Tim (20). Samen staan ze tijdens Crystal Ball op het podium, met elkaars liedjes bovendien. “Ik kijk huizenhoog tegen hem op.”

Tekst Anton Slotboom

Ken je de meester en de leerling uit de fi lm Karate Kid? Wel, dat is nu precies hoe Tim Knol zich voelt als hij aan Anne Soldaat denkt. “Niet omdat hij in mijn band zit hoor, en ook niet om te slijmen,” verklaart Tim meteen. “Ik zeg dit niet graag als hij in de buurt is, maar af en toe moet het gezegd worden. Anne is zo ontzettend goed. Hij is een voorbeeld voor me, de beste gitarist van Nederland. Als ik liedjes schrijf denk ik altijd: welke wending zou Anne aan dit nummer geven?”

Tim mag van geluk spreken. Anne Soldaat, die groot werd met Daryll-Ann, staat straks in de Melkweg met hem op het podium. “Ik vind dat heerlijk, het is de afgelopen maanden heel goed gegaan. We hebben samen ook heel veel mooie nieuwe liedjes gemaakt.”

“Zelf staat ik onder aan de ladder,” zegt Tim bescheiden. Maar in werkelijkheid is dat anders. Hij stal de show in De Wereld Draait Door, trad op in Koffi etijd, verkocht tot zijn eigen verbazing bijna de grote zaal in Paradiso uit én wordt gedraaid op 3FM. “Ik had nooit verwacht dat het zo snel zou gaan. Duizend cd’s verkopen, vijf of zes shows doen en een optreden in de bovenzaal van Paradiso als hoogtepunt, dat was mijn koers. Het is heel anders gelopen.”

Tijd voor een moment van bezinning neemt Tim in ieder geval niet. In februari kwam zijn debuut uit en volgend voorjaar al moet de opvolger in de winkels liggen. “De nummers voor de tweede plaat zijn zelfs al geschreven, die gaan we in november op Vlieland opnemen. In de herfst, als daar niemand meer is en het ongetwijfeld regent. Daar houd ik wel van. Vind je het vroeg voor de opvolger? Maar de liedjes zijn af, dan is er geen reden om te wachten. Ik kan toch niet stil zitten.”

LIVEDATA 2 september Into The Great Wide Open, Vlieland 10 september Patronaat, Haarlem 11 september Paard van Troje, Den Haag 17 september Tivoli, Utrecht 23 september Effenaar, Eindhoven 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam 1 oktober De Kade, Zaandam

Tim Knol © Lodewijk DuijvesteijnTim Knol © Lodewijk Duijvesteijn

Met gepaste trots presenteren LiveXS en Kink FM het eerste optreden van The Phoenix Explosion in Amsterdam. Met bandleden van wijlen Krezip en Green Lizard aan boord moet het wel iets bijzonders worden. Remi Tjon Ajong is, nadat hij zich terugtrok uit de muziek, weer volwaardig voorman. “Ik denk nu iets langer na.”

Tekst Anton Slootboom

Na het uiteenvallen van Green Lizard keerde Remi Tjon Ajong de muziek de rug toe. Een jaar lang deed hij niets. “Ik heb het wel even zwaar gehad,” zegt hij nu eerlijk. “Pas na een jaar begon ik weer voorzichtig te werken met andere bandjes. Dat stak me aan, ik ontdekte dat ik de muziek miste. Toen ben ik zelf ook weer gaan werken aan nummers.”

Zijn terugkeer begon nog voorzichtig. “Eerst deed ik het voor mezelf, met liedjes die ik op internet zette. Maar toen merkte ik dat ik van interactie houd. Ik heb vervol-gens vrienden gezocht die mee wilden doen.”Die vrienden - leden van Krezip, Beef en zijn broer Brian - zouden aanvankelijk alleen helpen met het opnemen van een cd. Het groeide uit tot de band The Phoenix Explosion en nu is er nadrukkelijk hoop op meer. “Het is een fl ink uit de hand gelopen project. Dit najaar hopen we op een fi kse tournee.” Die dan plaatsvindt zonder een album in de winkel, want Remi twijfelt over de volgende stap. “Hoe moet je muziek tegenwoordig uitbrengen? Het is heel anders dan vroeger. We zullen wel zien. Als er vraag is naar een album kan dat er zomaar komen.”

Zijn verleden zal hij er niet mee afschudden. Dat wil hij ook niet. “Ik weet dat we vergeleken gaan worden, dat vind ik niet erg. Ik denk dat ik nu wat anders durf te zin-gen, en dat maakt een groot verschil. Waar ik met Green Lizard snel voor mijn schreeuwstem zou kiezen, denk ik daar nu iets langer over na. Ik durf het op een andere manier te proberen, ook al ligt die manier niet direct in mijn comfort zone.”Een eerste kennismaking, dat wordt het straks voor het overgrote deel van het publiek in de Melkweg. “We zijn nu volop aan het repeteren. En man, dat voelt geweldig. Ik had niet gedacht dat ik die magie ooit nog zou vinden.”

LIVEDATA 23 september 013, Tilburg 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam 25 september De SuperMarkt, Den Haag 8 oktober Ndgrnd, Nijmegen 29 oktober dB’s, Utrecht

The Phoenix Explosion

THE PHOENIX EXPLOSIONTIM KNOL & ANNE SOLDAAT

Niet alleen LiveXS en Kink FM vieren feest, ook de Amsterdamse poptempel De Melkweg is jarig. Op 17 juli 1970 opende de Melkweg voor het eerst de deuren. Dat is dit jaar dus maar liefst veertig jaar geleden! Het gebouw, waar sindsdien talloze popsterren schitterden, had toen al dienst gedaan als suikerpakhuis en melkfabriek. In veertig jaar tijd heeft de poptempel heel wat veranderingen ondergaan. De beroemde grote zaal The Max ging open in 1995. In 2007 werd The Max verbouwd en nog groter. Bovendien werd ook de Rabozaal in gebruik genomen. Tegenwoordig kunnen er 3600 bezoekers tegelijkertijd worden ontvangen en verwelkomt de Melkweg meer dan 400.000 bezoekers per jaar. Dat is met recht een felicitatie waard. Op naar de volgende veertig!

ll Li XS Ki k FM i f t k d A t d t l D M lk i

OOK DE MELKWEG IS JARIG

© D

igiD

aan

32 LiveXS september 2010

01007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 3201007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 32 12-08-2010 18:24:2312-08-2010 18:24:23

Page 9: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

Geduld is een schone zaak. In 2009 nam Lola Kite, bejubeld synthpop-trio uit Amsterdam en één van de smaakmakers op Crystal Ball, een debuutplaat op. Pas begin 2011, twee jaar later dus, komt dat album in de winkel te liggen. Op het verjaardagsfeest van LiveXS en Kink FM krijg je alvast een voorproefje. “We kunnen niet wachten tot het volk het hoort.”

Tekst Anton Slotboom

Nee, de felbegeerde cd die nog moet verschijnen ligt niet in een kluis. “Er zijn wat vrienden die niet langer konden wachten en in goed vertrouwen een kopietje van ons hebben gekregen,” zegt zanger Keez Groenteman. Toch gaat het nog wel even duren voordat ook andere muziekliefheb-bers kunnen gaan genieten van dit

debuut. Het album werd al in 2009 opgenomen op Vlieland, maar verschijnt pas volgend jaar januari op het welbekende label Excelsior. De eerste maand van het jaar is een goed moment om een cd uit te brengen, absoluut, maar is twee jaar wachten niet erg lang? “Het was eerst wel even balen,” zegt Keez, in het dagelijks leven stagehand bij Paradiso, eerlijk. “Het is jam-mer dat mensen het resultaat dan pas kunnen horen. Je hebt liever dat je muziek snel uitkomt, maar een goed moment kiezen is ook belangrijk. Losse nummers uitbrengen zou ook wel kunnen, maar dit is echt een album geworden. Het artwork, de nummers, het hoort allemaal bij elkaar.”

Op de cd staan volgens Keez veel adempauzes, maar op het podium is daar nauwelijks sprake van. Daar gaat de voet op het spreekwoordelijke gaspedaal, en dat heeft het trio al heel wat fans opgeleverd. “We zijn eigenlijk vooral een liveband. Ieder liedje begint met een demo die ik maak, en vervolgens komt de vraag: wat kunnen we er live mee?”

Het kan bovendien zomaar gebeuren dat Lola Kite, een speelse verbastering van Cola Light, op ons verjaardagsfeest al nummers gaat spelen van album nummer twee. Want de band werkt gewoon verder, ook al is er nog geen noot muziek te koop. “Dit is een fi jne periode. We gaan veel optreden en het is prettig om tegelijkertijd al met een tweede album bezig te zijn. We hebben onze zaken goed voor elkaar, eigenlijk zijn wij nu al tevreden. We mogen toffe optredens doen, gaan misschien zelfs wel in het buitenland spelen en straks komt ons debuut ook nog eens uit op vinyl. Dat is te gek.”

LIVEDATA 17 september Intheater UVA, Groningen 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam 26 september Oosterpoort, Groningen 28 oktober Gaslab, Eindhoven

knivzgvb

Lola Kite

n

Net als LiveXS Popmagazine is ook Kink FM dit jaar jarig. Het radiostation, de enige in Nederland met zo’n eigenwijze muziekpro-grammering, bestaat maar liefst vijftien jaar. Directeur Jantien van Tol over tegenslagen, enthousiasme en een roerig verleden. “De tijd vliegt als je het leuk hebt.”

Kink FM bestaat alweer vijftien jaar. Hoe hebben jullie die periode volgemaakt?“Met passie en liefde voor muziek en radio. Het bestaan van Kink is zeker roerig geweest. We hebben vaak moeten vech-ten voor ons voortbestaan, maar nu hebben we met Veronica een geweldig moederbedrijf. We bouwen aan de toekomst.”

Jullie jubileumjaar begon verschrikkelijk, met de dood van boegbeeld Arjen Grolleman.“Een paar dagen voor zijn dood mailde ik hem onze verjaardagsplannen, Kink FM zou het hele jaar door onder de aandacht blijven. Hij was razend enthousiast. Een paar dagen later werd alles anders. Arjen was vanaf het eerste begin van Kink betrokken, alleen al daarom was het zo’n grote klap. Hij was voor iedere medewerker hier zo ontzettend belangrijk.”

Hoe hebben jullie de draad weer opgepakt?“We vonden troost bij elkaar en bij de luisteraars. Dat was hartverwarmend. Meteen nadat we zijn dood bekend-maakten kregen we talloze reacties. De eerste maanden waren we allemaal van slag, maar we zijn opgekrabbeld. Neem een programma als New Music, gepresenteerd door Henk Kanning. Dat gaat over nieuwe bandjes en over festivals in Europa, en dat is typisch Kink FM. En we groeien verder. Kink wordt steeds meer een multimediaal platform. Er is zelfs Kink TV, een televisiezender.”

Bovendien zijn de stembussen nu geopend.“Ja! We vieren onze verjaardag niet alleen met het feest in de Melkweg, maar ook met de Kink 1500. Dat hebben Arjen en ik nog samen be-dacht. De luisteraars mogen vanaf nu stemmen op hun tien favoriete platen aller tijden. Op twaalf september gaat de stembus dicht. Van 20 september tot 9 oktober zenden we de Kink 1500 vervolgens uit. Dat wordt een radiofeestje van jewelste, het zijn alleen maar te gekke pla-ten. Zelfs hier op het kantoor gaat de radio dan harder. Het is ontzettend leuk om je verjaardag met de luisteraars te vieren.”

Komt Kink ooit weer op de FM-golf, denk je?“Daar hopen we wel op. Het dossier is groter en complexer dan ooit, maar we gaan er voor. Het enthou-siasme en de wil om dat te bereiken zijn hier echt enorm groot.”

De KINK 1500 wordt uitgezonden van 20 september tot 9 oktober.

Jantien van TolJJan itien van lTol

LOLA KITE JACK DANIEL’S DOET IETS TERUG

LiveXS is vijftien jaar, Kink FM is vijftien jaar, de Melkweg is veertig jaar. Dat zijn bepaald geen misselijke mijlpalen. Toch kan er maar een de oudste zijn en dat is natuurlijk Jack Daniel’s Whiskey. Het wereldberoemde merk uit Tennessee, de favoriete drank van vele muzikanten bovendien, viert in september zijn honderdzestigste verjaardag. En dat viert Jack met LiveXS en Kink FM in de Melkweg. “Jack Daniel’s is hele-maal opgenomen in de rockscene,’’ zegt woordvoerder Jeroen Welten. “Er zijn zoveel muzikanten met T-shirts, met tattoea-ges. Daarom willen we iets terug gaan doen.’’

Het whiskeymerk zal op Crystal Ball dan ook zijn verjaar-dag vieren met een veiling voor een goed doel. Dat doel is de Rockacademie in Tilburg, waar jong talent wordt klaarge-stoomd om muzikaal te schitteren. “De band tussen muzikan-ten en Jack is natuurlijk een hele warme,’’ benadrukt Jeroen ten overvloede. “We gaan daarom allerlei speciale spullen veilen. Een gitaar van Jack, en daar zijn er maar een paar van ter wereld. Een barbecue van Jack bovendien, en een ontmoe-ting met een telg van de familie Daniel die voor het eerst in Nederland is. De opbrengst is volledig voor de rockacademie. Studenten kunnen een beroep doen op een fonds waar het geld van de veiling naartoe gaat. Dit is dus een steuntje in de rug.’’De veiling vindt plaats in de Melkweg, maar op Kink FM en op livexs.nl wordt er al eerder een begin mee gemaakt. Bieders zijn welkom bij de uiteindelijke veiling in de Melkweg tussen zeven en acht. Houd daarom deze sites in de gaten!

KINK FM BOUWT AAN TOEKOMST

LiveXS september 2010 33

01007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 3301007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 33 12-08-2010 18:24:3812-08-2010 18:24:38

Page 10: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

Kern Koppen uit Den Haag is een hiphoptrio zonder grenzen. Niet voor niets werden deze Hagenezen al eens Local Hero bij LiveXS. Op debuutalbum Eén werd samengewerkt met een keur aan jazzmuzikanten, nu zijn ze uitgenodigd voor Crystal Ball. “Dit is geen achtergrondmuziek. Je vindt het waanzinnig, of je hebt er niets mee.”

Tekst Anton Slotboom

Het is goed mogelijk dat je Eén al maanden in de kast hebt staan. Eerst verscheen het debuut van Kern Kop-pen namelijk in eigen beheer. De band zette op ieder exemplaar zelfs eigenhandig een stempel: ‘Tip: Luister als één geheel.’ En daar was geen woord teveel mee gezegd, want het album bleek een uitdagende luistertrip vol psy-chologische woordspelletjes en uitdagende arrangemen-ten die het verdiende om gehoord te worden.

Dit najaar, op tien oktober - 10-10-10 dus - komt Eén nog een keer uit. Ditmaal op het platenlabel van collega-rap-per Blaxtar, zelf ook ooit Local Hero. “Eind 2009 hadden we het album af,” zegt beatmaker Tom aka Tommy Two Times. “We brachten hem snel in eigen beheer uit en kre-gen meteen veel positieve reacties. Veel mensen drongen er toen op aan dat we deze cd ook bij een platenmaat-schappij zouden uitbrengen. Niet veel later belde Blaxtar ons op, hij wilde onze cd graag op zijn label uitbrengen. Daar hoefden we niet lang over na te denken, want het gevoel klopte meteen.”

De platenbaas en zijn nieuwe kroost hebben veel gemeen, want net als Blaxtar heeft Kern Koppen de nodige lef. Voor het album werkten Tommy Two Times, Ahab en Ki met jazzmuzikanten, en die zeer ervaren mannen werden niet voor zomaar een paar voorgekookte riedeltjes ingehuurd. “In-tegendeel! We zijn onvoorbereid de studio met ze ingegaan. We zeiden alleen: we zouden het leuk vinden als jullie je door onze muziek laten inspireren. Een experiment was het, maar meteen werd duidelijk dat dat onverwachte, dat geïmprovi-seerde, voor altijd bij ons zou gaan horen. Omdat het niet van tevoren is bedacht ontstaat er op zo’n moment iets magisch.”

En dus gaat het experiment door. Op de planken van de Melkweg staat Kern Koppen straks met een percussionist, een bassist, een zangeres en een toetsenist. “Dat zijn niet de mensen die je op de plaat hoort, maar wel stuk voor stuk fantastische muzikanten. We zijn nu een jaar aan het oefenen, en het klikt. Dit is niet meer Kern Koppen met een sessieband, we zijn echt vrienden aan het worden.”Of Kern Koppen nu wel of geen echte hiphopact is, dat maakt Tom niet meer uit. “Ik sluit niet uit dat we iets ei-genaardigs hebben. We blijven verrassen en gaan gewoon niet voor de middelmaat.”

LIVEDATA 17 september Victorie, Alkmaar 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam 19 november Crossing Border, Den Haag

Kern Koppen © Jana Dankmeyer

In thuisland België zit het wel goed met The Van Jets, die in 2004 Humo’s Rock Ralley wonnen en sindsdien op onder meer Rock Werchter en Pukkelpop stonden. Nu Nederland nog. Een optreden op Crystal Ball is alvast een eerste stap. “Live zijn we altijd uitzinnig geweest.”

Tekst Haika Nanninga

Het kan verkeren. In 2007 verscheen Electric Soldiers, het debuut van The Van Jets. Studio Brussel draaide de singles grijs en de uitnodigingen voor grote festivals stroomden binnen. Toch duurde het maar liefst drie jaar voordat er een nieuw album verscheen, dat sinds dit voorjaar dan eindelijk in de winkels ligt: Cat Fit Fury. Je vindt er garagerock en glamrock in terug, en invloeden van helden als David Bowie, Iggy Pop, T-Rex en Mauro Pawlowski. Dat er een zwarte periode aan vooraf ging is nauwelijks te horen.

“We deden na ons debuut veel optredens in België, Nederland, Duitsland en Oostenrijk. We namen het er goed van en hebben veel gefeest. We waren lui,” zegt bassist Frederik Tampere eerlijk. Die nonchalante houding eiste snel zijn tol. Zanger Johannes Verschaeve: “We deden er een tijd over om de juiste nieuwe nummers te schrijven. We zaten in een moeilijke muzikale periode, ik kwam met rare maatsoorten en rare dingen.” Frederik: “Het zag er een tijdje minder rooskleurig uit en we twijfelden of we wel door moesten gaan met de band.”

Er moest dus wel iets veranderen. Frederik: “We hebben onszelf herpakt. We hadden een punt nodig om ons op te richten, dus stelden we een deadline. Bovendien boekten we een studio. Toen ging alles in een stroomversnelling. Het is raar hoe snel je brein kan versnellen als je zo’n focus hebt.”

De tweede cd werd vervolgens opgenomen in The Garden in Londen, met producer Jon Gray. Hij is vooral bekend van zijn werk met onder meer Editors en Infadels. Johannes: “Bij ons eerste album zaten we langer in de studio en sleutelden we daar nog aan nummers, nu was het eigenlijk omgekeerd. Dat is ook waar we Jon voor hebben gebruikt als producer. Jon is een geluidskunstenaar: hij sleutelde niet aan de nummers, maar zette de knopjes goed.”Ook op het podium hervond The Van Jets de lol. Johannes: “Live zijn wij altijd uitzinnig geweest. We zijn er de band helemaal niet naar om stil achter onze microfoons te blijven staan.”

LIVEDATA 20 augustus Pukkelpop, Hasselt 21 augustus Maanrock, Mechelen 28 augustus Jospop, Schepdaal 28 augus-tus V-Live, Kraainem 4 september Crammerock, Stekenene 24 september Crystal Ball @ Melkweg, Amsterdam

r

The Van Jets © Tom

Verbruggen

KERN KOPPEN THE VAN JETS

Dj’s zijn er wel mee bekend: de apparatuur van Pioneer. Het bedrijf dat eerst naast audio-apparatuur nog plasma televisie’s maakte richt zich tegenwoordig volledig op geluid. Met speakers voor de iPod bijvoorbeeld, maar ook hun hoofdtelefoons zijn zeer in trek. De bezoeker van Crystal Ball, de lezer van LiveXS en de luisteraar van Kink FM gaan daar de komende weken de vruchten van plukken, want Pioneer is groots aanwezig op het feest en partner van Kinks verjaardaghitlijst, de Kink 1500. “Muziek en geluid zijn voor ons het belangrijkste,’’ zegt woordvoerder Michiel Verbeek. “We maken digitale draaitafels voor dj’s, audio en navigatie voor de auto, hoofdtelefoons, versterkers en speakers. Daar hopen we een jong en kritisch publiek mee te bereiken dat verder luistert dan de massa. Op allerlei gebieden kan dat natuurlijk. Jazz, pop, klassiek, dance.’’ Tijdens Crystal Ball zal Pioneer daarom de mogelijkheid realiseren om lekker met een biertje in de hand en een hoofdtelefoon op te luisteren naar de live-uitzending die op dat moment door Kink FM wordt gemaakt. Er worden namelijk twee luisterpalen neergezet, compleet met zitzakken en tien hoofdtelefoons. Bovendien wordt de Pioneer DJ Experience gepresenteerd: op drie dj-sets kunnen bezoekers onder begeleiding van een professionele dj tijdens Crystal Ball eens lekker hun gang gaan.

PIONEER GAAT VERDER DAN DE MASSA

eing vanan.

34 LiveXS september 2010

01007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 3401007-04 LXS Crystal Ball Special.indd 34 12-08-2010 18:06:3612-08-2010 18:06:36

Page 11: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

15 JAAR

MEER INFORMATIE: ZIE PAGINA 29 TM 34 EN WWW.LIVEXS.NL DEZE ACTIE WORDT MEDE MOGELIJK GEMAAKT DOOR:

GO BACK TO THE ZOO STICKS & A.R.T. TIM KNOL + ANNE SOLDAAT THE BLACK BOX REVELATION LOLA KITE KERN KOPPEN THE VAN JETS THE PHOENIX EXPLOSION KILL ALL HIPSTERS

Word jaarabonnee van LIVEXS en ontvang 1 entreekaart

voor Crystal Ball! € 24,99 voor tien nummers.

Ga naar www.livexs.nl/abonnementen of bel: 035-6925210

Deze actie loopt tm 17 september 2010

LXS_1033_000.indd 11LXS_1033_000.indd 11 13-08-2010 12:12:1513-08-2010 12:12:15

Page 12: 2010-08-17-crystal-ball-spacial

LXS_1033_000.indd 10LXS_1033_000.indd 10 13-08-2010 12:20:5613-08-2010 12:20:56