Top Banner
Dosar Eva. Hasnat Khan, iubirea neîmplinită a Prințesei Diana de Daniel Dumitrescu , 1 Septembrie De la moartea ei, în august 1997, s-a spus despre Dodi Al Fayed că a fost marea sa dragoste. Însă apropiații Dianei susțin că ea nu avea de gând să se mărite cu playboy-ul milionar sau să-i facă un copil, pentru că era îndrăgostită
26

182875754 Printesa Diana Iubire Neimplinita Doc

Nov 22, 2015

Download

Documents

livianasaki

res
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript

Dosar Eva

Dosar Eva. Hasnat Khan, iubirea nemplinit a Prinesei Diana

de Daniel Dumitrescu, 1 Septembrie

De la moartea ei, n august 1997, s-a spus despre Dodi Al Fayed c a fost marea sa dragoste. ns apropiaii Dianei susin c ea nu avea de gnd s se mrite cu playboy-ul milionar sau s-i fac un copil, pentru c era ndrgostit nebunete de un alt brbat, medicul chirurg pakistanez Hasnat Khan.

Comenteaza Print Trimite pe:

Yahoo Facebook TwitterRelaia cu Hasnat Khan a fost o iubire imposibil, pentru care Lady Di a suferit i pe care a pstrat-o vie n inima ei pn n ultima clip a vieii sale. Sarah Ellison a stat de vorb cu cei care i tiau ndeaproape pe amndoi i a scris pentru Vanity Fair despre lupta prinesei pentru a salva puntea instabil dintre ei i despre teama lui Khan de a tri cu o celebritate de talia Dianei. O poveste despre dragostea nemplinit pe care Diana a dus-o cu ea n mormnt.

Sarah a mers mai nti n Hyde Park din Londra, la fntna din apropierea monumetului ridicat n memoria Dianei, apoi ajunge n subsolul magazinului Harrods, care i-a aparinut, din 1985 pn n 2010, lui Mohamed Al Fayed, tatl lui Dodi Al Fayed. ntr-un ora al monumentelor, aici se afl este unul dintre cele mai noi i mai cuonoscute, amenajat imediat dup accidentul din 31 august 1997 n care Lady Di i Dodi Al Fayed i-au pierdut viaa.

Memorialul const n imaginile alturate ale celor doi disprui, desprite doar de litere D aurite i de albatroi sculptai. n faa fotografiilor, pe o piramid din acril, este expus "inelul de logodn" pe care Dodi i-l cumprase Dianei cu o zi nainte de moartea lor, alturi de un pahar ptat de vin, pstrat - scrie pe o not - n aceeai stare n care a fost lsat de cei doi n ultima lor noapte pe care au petrecut-o n apartamentul imperial de la hotelul Ritz din Paris.

Mohamed Al Fayed s-a strduit s pstreze ultima impresie a versiunii sale despre relaia fiului su cu Diana. Un inamic declarat al autoritilor britanice, miliardarul a susinut permanent c Dodi a fost ucis de serviciile secrete britanice, n cadrul unui plan conspirativ urzit de familia regal, care dorea astfel s mpiedice cu orice pre cstoria unui musulman cu mama unui viitor rege al Angliei. Al Fayed a lansat i versiunea potrivit creia Diana era nsrcinat cnd a fost asasinat, provocnd deschiderea unei noi anchete n acest caz, la zece ani de la producerea accidentului.

Cei mai apropiai confideni ai Dianei nu au avut ns nevoie de nicio investigaie pentru a-i da seama de absurditile lui Al Fayed, scrie Sarah n articolul "Dianas Impossible Dream/Visul imposibil al Dianei", publicat n ediia din septembrie al revistei Vanity Fair. Nu numai c Diana nu plnuia s se mrite cu Dodi sau s aib un copil cu el, dar ea l iubea nebunete pe chirurgul pakistanez Hasnat Khan, spun prietenii prinesei.

Aceast iubire imposibil n-are niciun monument, pentru c relaia Dianei cu Hasnat Khan a fost secret. Ea tia c legtura cu Dodi nu poate fi dect la vedere i c nu va dura mult, dat fiind c acesta era un personaj public. Dei au fost mpreun doi ani, puini i-au cunoscut pe Diana i Hasnat ca pe un cuplu. Au petrecut cea mai mare parte a timpului la Kensington Palace, unde puteau scpa de paparazzi i de camerele lor foto. n rest, se mai vedeau n cartierul n care locuia el, Chelsea, iar Diana purta o peruc neagr i ochelari de soare.

Un om seriosAa este descris Hasnat Khan de cei care l cunosc. Atunci cnd a cunoscut-o pe Diana, el era chirurg adjunct la Serviciul Naional de Sntate. Muncea 90 de ore pe sptmn, i ca muli chirurgi aflai la nceputul carierei, dorea doar s doarm cnd ajungea acas. Diana a intrat singur n existena lui care decurgea normal, fr tulburri majore. Prietenii ei povestesc c ea obinuia s fac ordine n garsoniera lui, pregtea cte ceva de mncare i i aranja hainele. Hasnat nu era genul care s se agite. i plcea jazz-ul i berea Guinness, aa c el i Diana stteau pn seara trziu pentru a vedea spectacolele. Cnd se mai certau, Diana l trimitea uneori pe majordomul ei, Paul Burrell, s vorbeasc cu Hasnat la un pub din Chelsea, Anglesea Arms.

n ultimele luni n care a lucrat la acest articol, Sarah Ellison s-a ntlnit cu oamenii care i cunoteau pe Diana i Hasnat cnd erau mpreun, a cercetat rapoartele Poliiei, declaraiile prietenilor, a vorbit cu cunotine, jurnaliti, biografi i angajai ai prinesei. Moartea Dianei a dus la apariia multor cri biografice, ns Hasnat s-a remarcat prin discreia sa. A dat cteva interviuri unor tabloide i cnd a vzut ce titluri au dat, s-a luat cu minile de cap i i-a spus c lui nu-i trebuie aa ceva.

Singurele lucruri demne de luat n seam pe care le-a spus se gsesc n declaraiile date Poliiei n 2004. n 2008, cnd i s-a cerut s depun mrturie n cadrul anchetei oficiale privind moartea prinesei, el se afla n Pakistan, unde a deschis un spital n memoria Dianei, iar el a transmis rspunsurile pe care le-a dat poliitilor cu patru ani nainte. Numai c acestea n-au fost niciodat fcute publice. Sarah Ellison a dat de ele i le-a publicat acum n Vanity Fair.

n ianuarie 2012, Hasnat a primit o scrisoare de la Scotland Yard, n care era anunat c Poliia a descoperit numele su i numrul de telefon pe lista persoanelor ascultate ilegal de tabloidul News of the World. Hasnat a anunat c banii pe care i va cere ca despgubire, orici vor fi, i va dona spitalului pe care l-a deschis n Pakistan pentru copiii sraci.

Luna aceasta va fi lansat filmul cu Naomi Watts n rolul principal, o producie care urmrete ultimii doi ani din viaa prinesei, dar i relaia ei cu Hasnat. El n-a cooperat cu echipa de filmare i se spune c unele scene l-au amuzat, scrie revista.

Probabil c discreia lui Hasnat este cel mai mare dar al su pentru Lady Di. "Toi m vnd. Hasnat e singura persoan care nu m-ar trda niciodat", i-a spus ea unei prietene n vara n care a murit.

Prima ntlnireA fost o ntmplare, iar pentru cea mai faimoas femeie din lumea, reacia lui a fost cam abrupt, povestete Sarah Ellison. Era 1 septembrie 1995, iar Hasnat Khan, pe cale s devin chirurg cu norm ntreag, intr n sala de ateptare a spitalului Royal Brompton pentru a-i spune lui Oonagh Toffolo, specialist n acupunctur i autointitulat videnctoare, c trebuie s-l duc repede pe soul ei, Joseph, n sala de operaie.

Cu o zi nainte, Hasnat asistase la operaia de triplu bypass a lui Joseph, dar surveniser cteva complicaii, iar pacientul avea hemoragie. n timp ce Hasnat i transmitea vestea soiei lui Joseph, aceasta l-a prezentat unei vizitatoare care sosise n acea diminea: Prinesa Diana. Foarte grbit i presat, Hasnat a luat repede la cunotin i a ieit repede din sal pentru a-i vedea de treaba lui. "Nu cred c n toat viaa ei de adult Diana, Prinesa de Wales, a atras att de puin atenia cuiva", a scris Toffolo n Daily Mirror dup moartea acesteia. Diana a ateptat dou secunde, ca s fie sigur c medicul a plecat, apoi i-a zis prietenei sale: "Oonagh, nu-i aa c a disprut minunat?". Dianei nu i-a scpat numele lui: "i l cheam Hasnat Khan. Era scris pe pantofii si."Oonagh Toffolo fcea parte din "trupa" de vindectori, astrologi, maseoze i coafeze de care Diana se conjurase pe msur ce se distana de Curtea Regal dup ce n 1992 s-a desprit de Prinul Charles, iar n perioada n care l-a cunoscut pe Khan locuia singur la Palatul Kensington. i schimba numrul de telefon de dou ori pe an, ca s scape de urmrirea serviciilor secrete britanice i de cea a tabloide, bnuind c era ascultat, dar rotaia a avut o urmare neateptat. "Era un mod incredibil de eficient de a scpa de oameni", povestete Richard Kay, un jurnalist de la Daily Mail, unul dintre puinii favorii ai Dianei. "n cele din urm, puteai socoti pe degete ci prieteni mai avea."

Ceea ce a urmat dup ntlnirea neconvenional de la spital a fost o aventur de doi ani, pe care apropiaii Dianei o consider cea mai important relaie a ei de dup cstoria cu Charles, scrie Vanity Fair. Pentru Diana, pe atunci n vrst de 35 de ani, Hasnat Khan era nu doar un secret, o aventur ilicit, ci i un strop de normalitate n viaa ei aflat permanent n lumina reflectoarelor. Khan era omul de la care se atepta s-i redea fericirea pe care n-o mai avusese de mult vreme. "Genul de brbat pe care Diana i-l dorea lng ea era un tip total altruist. A spus c n-a mai ntlnit niciodat unul ca el", a spus o prieten a prinesei.

Dup prima vizit n salonul lui Joseph Toffolo, Diana s-a ntors n fiecare zi ca s-l vad n cele trei sptmni de spitalizare. Orict de interesat ar fi fost de soarta prietenilor ei, e clar c Lady Di venea i din alt motiv la spital. La scurt timp dup ce l-a cunoscut pe Hasnat, cei doi au nimerit singuri n lift i atunci privirile lor s-au ntlnit. "Cred ca l-am ntlnit pe prinul meu", i-a spus ea lui Simone Simons, bioenergeticiana ei. Diana i-a mai spus c Hasnat "are ochii negri ca de catifea, nct te pierzi imediat n ei". Se ducea deseori, noaptea trziu, la spital, pentru a evita s fie recunoscut, scrie Vanity Fair. "Am cunoscut-o pe Diana cnd era la pmnt i se aga de oricine putea. Am observat c flirta cu oricine", a spus Hasnat n timpul anchetei din 2004.

Diana i tot ddea trcoale lui Hasnat, iar dup dou sptmni, pe la mijlocul lui septembrie, au avut prima lor ntlnire. N-a fost ceva cum vedem n filme - s-au dus n vizit la unchiul i mtua lui, care locuiau n Stratford-upon-Avon, ca s ia nite cri. "N-am crezut nicio clip c ea va accepta i totui am ntrebat-o dac i-ar face plcere s mearg cu mine. Am fost foarte surprins cnd ea a spus da", se arat n transcrierea declaraiei pe care care medicul a dat-o la Poliie. Au luat cina la unchiul i mtua lui, apoi au plecat spre Londra. "De atunci, prietenia noastr s-a transformat ntr-o relaie de dragoste", a mrturisit Hasnat.

n noiembrie 1995, Diana i-a trimis, n glum, un buchet de flori lui Hasnat, la spital. Nu era nici un mesaj, astfel nct el s-i dea seama cine i le-a trimis. Tot spitalul se amuza copios urmrindu-l pe Hasnat cum umbla de colo-colo pe coridoare cu florile n brae. Colegii bnuiau, dar nu erau siguri, de unde le avea. Se pare c vreunul dintre ei, mai curios, ar fi sunat la florrie i s-a dat drept Hasnat, ntrebnd de unde-s florile, ameninnd, pe un ton ofensat, c va returna buchetul dac nu i se spune cine i le-a trimis. Florarul a spus c a primit comanda de la Palatul Kensington. De aici pn s afle presa a fost o chestiune de bani. "De atunci, jurnalitii m urmreau peste tot, ncercnd s afle informaii despre mine. Au stat de vorb cu prietene mai vechi, au mers la coala medical i au discutat cu profesorii pensionari care mi-au predat", a declarat Hasnat. A fost un semnal brutal pentru Hasnat, care a vzut mereu presa ca pe un obstacol n calea relaiei cu Lady Di.

n btaia preseiPentru Diana, atenia presei era ceva obinuit. Vizitele ei nocturne la spital au ncetat temporar dup 30 noiebrie 1995, cnd a fost surprins la ieire de un fotograf de la tabloidul News of the World. Secretul lor era compromis. Cunoscndu-i pe toi reporterii i editorii tabloidelor, Diana a luat telefonul reporterului i a vorbit direct cu Clive Goodman, jurnalistul acreditat la Casa Regal de la acest ziar. Peste civa ani, acest Goodman avea s intre la nchisoare pentru c a interceptat mesageria vocal de pe telefoanele fiilor Dianei. Ea i-a spus c vizita spitalul Royal Brompton de mai multe ori pe sptmn i sttea cteva ore de fiecare dat, pentru a-i vedea pe pacienii bolnavi, aflai n faz terminal. "Unii vor tri, alii nu - dar toi au nevoie s fie iubii ct timp sunt aici", i-a zis ea editorului. Articolul a aprut dup trei zile, sub titlul "Nopile mele secrete de nger".

Tentativa ei n-a reuit pe deplin. Revista satiric Private Eye a luat-o peste picior, prezentnd un card fictiv, numit "Di-No Card", pe care orice bolnav trebuie s-l prezinte pentru a primi o vizit regal.

Dar ironiile au fost doar o mic parte a preului pe care ea l avea de pltit pentru relaia cu Hasnat. n '96, Diana inea mult la aceast relaie. Hasnat obinuia s fumeze la Kensington Palace. Diana, care n-a fumat niciodat i era obsedat de siluet, a nceput s ascund scrumul. Dar asta n-a ajutat-o. "Am gsit scrum ascuns n coul de gunoi din debara", a scris Paul Burrell, majordomul prinesei, n una dintre crile sale.

n plus, Hasnat muncea mult i nu prea avea timp pentru ea. "De ce i place de el?", a ntrebat-o o prieten, mirat de relaia lor. "O, l iubesc. E att de dedicat muncii lui", i-a rspuns Diana.

ns munca lui era o atracie, dar i o capcan, scrie Vanity Fair. "Cnd nu lucra, vroia s doarm", i-a spus un prieten lui Sarah Ellison. Acest ritm nu era pe placul Dianei, care a nceput s-l sune n timpul operaiilor, s-i lase mesaje cu nume false, precum Dr. Armani. Vizitele ei nocturne la spital au nceput s-l ngrijoreze i pe administratorul spitalului, care se temea c ziaritii se vor infiltra nuntru i va iei cu scandal. "Am fost mult timp foarte-foarte ngrijorai. Venea noaptea s-l vad pe Hasnat Khan i ne temeam c povestea se va afla", a mrturisit un membru al conducerii. Hasnat le-a spus poliitilor c vizitele Dianei ncepuser s-i deranjeze pe toi cei de acolo. Devenise o problem de securitate."

Dar nemulumirile n-au oprit-o pe Diana.

Hasnat i-a dat seama c Diana, care nainte de a ajunge la curtea regal provenea oricum dintr-o familie aristocrat, nu avea o via ca orice om obinuit.

"De exemplu, am fost odat ntr-un pub i ea m-a ntrebat dac poate s cear ea butura, pentru c nu mai fcuse asta niciodat. I-a plcut mult treaba asta i a glumit cu barmanul", a povestit Hasnat.

Altdat, cnd el era plecat n Spania, ea i-a spus c vrea s plece i s se vad acolo. "I-am spus c nu va putea nici mcar s fac un pas n aeroport i toat lumea se va uita la ea", a spus Hasnat n interviul de la Poliie. Ea a rspuns c va purta o peruc pentru a se deghiza. Hasnat i-a rspuns, puin agasat, c deghizarea pe zborurile comerciale este imposibil, din moment ce nu ari ca n poza din paaport.

Cstoria, un vis imposibilDiana i Hasnat au vorbit despre cstorie. Mai mult, ea le-a mrturisit unor dou prietene cu care jurnalista de la Vanity Fair a stat de vorb, c i-ar fi dorit s aib o feti cu el. Diana chiar l-a rugat pe majordom s-i gseasc pe cineva care s-i cunune n secret. Cnd Hasnat a aflat, i-a zis: "Chiar crezi c vei gsi un preot aici i s te cstoreti?". "Credeam c era o idee ridicol", le-a spus el poliitilor.

Discutau des despre alte locuri n care s-ar putea ntlni fr s-i dibuiasc presa, n afara Palatului Kensington. "I-am spus c singurul loc n care am putea duce o via ct de ct normal era n Pakistan, pentru c acolo presa nu te sufoc."Diana a luat serios n calcul aceast variant. Ea se gndea i la Africa de Sud, unde fratele ei, Charles Spencer, locuia atunci, i la Australia. Faptul c Lady Di, cu doi copii de crescut n Anglia, unde mergeau la coal, se gndea la ideea plecrii dovedete ct de nerealist era, scrie publicaia citat. l iubea att de mult, nct nu mai inea cont de nicio limit. Devenise dependent de Hasnat i i dorea s se mrite cu el.

Povestea depnat de Sarah Ellison continu cu eforturile Dianei de a ctiga simpatia familiei lui Hasnat. Pe 20 februarie 1996, n pline negocieri cu Charles pentru divor, Diana a zburat n Pakistan, unde urma s viziteze un spital pentru tratarea cancerului, deschis de un faimos juctor de cricket, Imran Khan, care era un vr ndeprtat al lui Hasnat. Amndoi proveneau din familii tradiionale patune, iar Diana vroia s afle cum e s te mrii cu un brbat pakistanez. "Diana era ndrgostit nebunete de Hasnat Khan i vroia s se cstoreasc cu el, chiar dac asta nsemna s triasc n Pakistan".Chiar dac a aflat c "un biat care se nsoar cu o englezoaic este cel mai ru comar al unei mame patune", Diana n-a dat napoi. A neles c tradiiile i religia sunt bariere greu de depit, dar nu s-a lsat.

4 iulie 1996. Avocaii Prinului Charles i prezint Dianei termenii divorului. n acea sear, ea ddea o recepie la hotelul Dorchester pentru spitalul lui Imran Khan. mbrcat ntr-o rochie turcoaz, n stil pakistanez tradiional, primit cadou de la soia acestuia, Jemima Khan, care i devenise prieten apropiat, Diana strlucea. Familia lui Hasnat venise la Londra, iar ea n-a ratat ocazia de a-i invita la palatul Kensington, pentru a se cunoate mai bine.

Presrat cu mici incidente iscate de diferenele religioase i culturale, vizita a pus-o pe gnduri pe Diana, care nu-l percepuse niciodat pe Hasnat ca pe un musulman strict. Dar nici atunci nu i-a putut stvili dragostea.

n octombrie, ea a zburat la Rimini, n Italia, i a primit un premiu pentru activitile umanitare, alturi de Christian Barnard, chirurgul sud-african care n 1967 a realizat cu succes primul transplant uman de inim. Ea a vorbit cu Barnard despre Hasnat, ncercnd s-i gseasc un job bun, ceea ce l-a nfuriat pe medicul pakistanez cnd a aflat, dup cteva luni.

Apoi, ea a mers la Sydney, unde a participat la inaugurarea institutului de cercetare cardiologic Victor Chang. Dou zile mai trziu, Sunday Mirror publica un articol cu un titlu siropos: "Noua iubire a Dianei: Cum a vindecat un chirurg de renume inima rnit a unei prinese. Cum s-a ndrgostit Diana de Hasnat Khan". E de neles c doctorul a fost oripilat. Povestea rbufnise n pres i nu mai putea fi scoas de acolo.

Richard Kay, de la Daily Mail, s-a numrat printre puinii oameni de ncredere ai prinesei. Devenise un aliat redutabil al ei, n efortul de a-i proteja imaginea. Key a sunat-o imediat dup ce a vzut marfa concurenei. Diana l-a asigurat c povestea era o prostie. Era foarte suprat pentru c articolul din Sunday Mirror i putea rni pe William i Harry. O vreme, Kay a crezut-o. Dar apoi i-a fost tot mai greu s neleag vizitele ei la un doctor pakistanez. La scurt timp dup aceea, jurnalistul a ntlnit-o pe Simone Simmons, vindectoarea i confidenta prinesei, care i-a spus adevrul despre relaia Dianei cu chirurgul.

Hasnat era copleit. Cu ct i dorea mai mult ca legtura cu Lady Di s rmn ascuns, cu att i ddea seama c orice ans de a duce o via normal cu ea este compromis. El a nceput s primeasc mesaje de ameninare pe mail - de exemplu o poz cu el avnd un treang n jurul gtului.

Diana a continuat s cread n dragostea lor. n '97 a plecat de dou ori n Pakistan pentru aciuni caritabile, cutnd s neleag ct de greu i-ar fi s se adapteze la viaa de acolo.

Hasnat se hotrse ns. Nu vroia s se nsoare cu ea i Diana tia asta. "El a fost ngrozit de planul secret al cstoriei", spune Richard Key. Prinesa a mers n Lahore la reedina lui Imran i i-a smuls acestuia promisiunea c va vorbi el cu Hasnat n numele ei. N-a mai apucat niciodat s fac asta. Diana a murit nainte ca Imran s se ntoarc la Londra.

Planul secretDup divor, n iunie 1997, Diana era n cutarea unui loc potrivit n care bieii ei s-i petreac vacana, iar cnd Mohamed Al Fayed a invitat-o s stea n iulie o sptmn la vila lui din Saint Tropez, ea a acceptat.

Pe 10 iulie, cu o noapte nainte ca Diana s plece la St. Tropez, Hasnat a fost la ea, la Kensington Palace. "Cnd Diana a plecat cu Al Fayed, totul era n regul ntre noi. Dup cteva zile, am simit c ceva nu e bine. Mobilul ei era nchis", a povestit medicul.

Diana fusese urmrit din nou de paparazzi, care au pozat-o n timp ce se plimba cu jet ski-ul la plaj, n apropierea vilei lui Dodi. Mohamed Al Fayed i-a sunat fiul, aflat la Paris cu logodnica lui, Kelly Fisher, modelul casei Calvin Klein, i l-a rugat s mearg i s o ajute pe Lady Di. Din obligaie, Dodi o las pe Fisher la Paris i se duce s le in companie prinesei i copiilor pe iahtul pe care Mohamed dduse 30 de milioane de dolari ca s-o impresioneze.

n mijlocul vacanei, pe 16 iulie, Fisher zboar de la Paris pentru a se ntlni cu Dodi, dar st pe un alt vas, iar Dodi face "naveta" ntre cele dou iahturi pn pe 18 iulie, cnd fotomodelul pleac pentru un eveniment programat dinainte. Ziarele continu s publice imagini cu Diana i copiii ei la plaj n Mediterana.

Diana pleac pe 22 iulie la Milano pentru a lua parte la nmormntarea designerului Gianni Versace. La sfritul lui iulie, cnd Hasnat vorbete cu ea la telefon, prinesa se ntorsese de la Milano i apoi a zburat n secret la Paris, unde urma s petreac weekendul cu Dodi Al Fayed. "Cnd cunoti foarte bine pe cineva, i dai seama cnd ceva nu e n regul, iar asta este exact ce am simit eu cnd am vorbit cu ea", a declarat Hasnat. "I-am zis c am crezut c s-a ntmplat ceva, dar ea mi-a rspuns c din cauza locului n care se afla a avut probleme cu semnalul telefonului."

Diana s-a ntors pe 27 iulie i s-a ntlnit cu Hasnat n Battersea Park. "Nu era n apele ei i se tot uita la mobil", a povestit medicul la Poliie. "La sfrit am stabilit s ne vedem a doua zi la Palatul Kensington, iar atunci ea mi-a zis c s-a terminat totul ntre noi. mi amintesc c i-am zis c e moart, m refeream la reputaia ei. I-am spus asta pentru eram sigur c era cu cineva din grupul lui Mohamed Al Fayed i asta credeam despre oricine intr n legtur cu el", a povestit Hasnat.

n august, copiii i-au continuat vacana la Balmoral, reedina de var din Scoia, iar Diana a nceput s cltoreasc aproape non-stop. A zburat n Sardinia cu Dodi, pe 31 iulie, pentru o croazier de ase zile la bordul iahtului su. Prinesa a fost pozat atunci de un paparazzo italian, Mario Brenna, despre care s-a aflat ulterior c fusese anunat chiar de Diana.

Ea s-a ntors la Londra pe 6 august i aproape imediat a plecat n Bosnia, pentru o campanie mpotriva minelor antipersonal. Cltoria a fost umbrit de pozele publicate pe 7 august n ziarele britanice, cu pozele fcute de Brenna, n care ea se mbria cu Dodi. Vznd fotografiile, Kelly Fischer a angajat o avocat ca s-l dea n judecat pe Dodi, dar procesul s-a nchis dup moartea lui Dodi.

ns nimic nu era ceea ce prea: mergnd pe urmele prinesei i vorbind cu cei care au cunoscut-o, Sarah Ellison crede c tot ce a fcut Diana atunci a fost parte a unui plan al ei de a-l ntrta pe Hasnat.

Richard Key a scris n Daily Mail c Diana i-a mrturisit unui prieten apropiat c vrea s duc o via adevrat i c e stul s se tot ascund. "De ce s n-aib alturi un brbat pe care lumea s-l cunoasc, fr s mai fie nevoit s se ascund?", a scris jurnalistul ei preferat. Prietenii prinesei susin c acest mesaj era adresat unui cititor anume. Hasnat Khan.

SfritulDup ntoarcerea din Bosnia, Diana a plecat ntr-o croazier cu prietena ei, Rosa Monckton, fostul manager al Tiffany & Co. Aceasteia nu-i plcea ideea ca Diana s cltoreasc cu Al Fayed i a sftuit-o s stea departe de familia lui. Lady Di i-a spus prietenei sale c relaia cu Hasnat s-a terminat, iar Dodi urma s-i druiasc un inel, dar cu toate astea au vorbit mai mult despre Hasnat, iar Monckton a fost convins n ziua aceea c relaia cu Dodi era urzit ca s-l fac gelos pe Hasnat, scrie jurnalista.

Prietenii Dianei cred c ea a pus punct relaiei din cauza frustrrii, pentru c el nu dorea s se cstoreasc i nici mcar s declare public legtura lor. "Hasnat era un brbat discret, decent, dintr-o familie conservatoare, tradiional, din Pakistan i ura s fie n centrul ateniei pentru tot restul vieii", explic Jemima Khan, soia vrului lui Hasnat.

n orice caz, n anturajul prinesei persist i acum senzaia c ea nu renunase la Hasnat. "Cea mai mare grij a mea era c viaa mea se ducea naibii din cauz c ea era cine era. tiam c nu voi mai fi n stare s duc o via normal, iar dac am fi avut copii n-a fi putut s-i duc nicieri sau s fac lucruri normale cu ei", a povestit medicul.

La cteva zile dup ultima lor ntlnire, Diana pleac la Paris ca s se ntlneasc cu Dodi. Gsise, n sfrit, pe cineva care avea timp pentru ea. Sau, mai degrab, gsise pe cineva de care s se foloseasc pentru a-i fora mna lui Hasnad, scrie Vanity Fair.

Chiar i dup ce s-au desprit, Diana inea legtura cu familia lui i ddea impresia c nc mai sunt mpreun. n 2008, prietenele ei cele mai bune, Lady Annabel Goldsmith i Rosa Monckton, au declarat public c e improbabil ca ea s fi avut o relaie serioas cu Dodi Al Fayed, fiindc l iubea pe Hasnat. Monckton s-a simit nevoit s dezvluie i un amnunt intim pentru a dovedi c prinesa nu era gravid: cu doar o sptmn nainte de sejurul la Paris cu Dodi, Diana fusese cu Monckton n croazier pe Mediterana i avut ciclu menstrual.

De aici, lumea tie ce a urmat: ultimele imagini cu ea la hotelul Ritz, apoi urmrirea nebuneasc, noaptea, ncheiat brutal de un stlp din tunelul Alma. Hasnat Khan a ncercat s dea de ea la telefon n noaptea aceea, dar ea i schimbase numrul.

Hasnat a fost la nmormntare. A purtat ochelari de soare i a vorbit puin cu ceilali invitai. Discret, retras, calm - aa cum a fost mereu. Triete n continuare n Anglia i i face meseria. Repar inimi. Dar nu reuete mereu - n dragoste, le face ndri: dup relaia cu Diana a mai avut dou relaii. Una s-a ncheiat cu un mariaj, ncheiat ns rapid.

"Cred c dac Diana tria azi, am fi rmas prieteni foarte buni, orice ar fi spus i cu oricine ar fi fost ea", a spus Hasnat n ancheta Poliiei. "Este o mare pierdere cnd cineva foarte apropiat moare. Nu tiu cum a fost Diana n alte relaii, dar pe mine m-a protejat foarte mult, nu doar de pres, ci i de multe altele. Poate c a fcut-o pentru c ea credea c avem un viitor mpreun", a mai spus el. Iar Hasnat o protejeaz i el de atunci, refuznd s mai vorbeasc public despre ea, scrie Vanity Fair.

Cine tie ce a fost n sufletul acestui brbat care a dorit s se agae de viaa lui simpl, de meseria care l pasiona, de tabieturile lui de burlac, n timp ce Diana, cea mai celebr femeie din acea perioad, ncerca s-l acapareze cu disperare pentru c el era unicul ei refugiu. Singurul brbat care n-ar fi trdat-o niciodat...

Foto: AFP/Mediafax, Vanity Fair

MAI MULT DESPRE: familie, relatie, c