Top Banner
) TÜRKIYE TASKÖMÜRÜ KURUMU GENEL MÜDÜRLÜ{;Ü ZONGULDAK q?.../05/2006 KONU: 2006 Yili Sivil Savunma Egitim ve Tatbikat Esaslan. GENELGE No: 623 ILGI: a) 7126 Sayili Sivil Müdafaa Yasasi, b) 18 Temmuz i 964 tarih ve 11757 sayiliResmi Gazetede yayinlanan 6/3 150 Karar Sayili" Sivil Savunma ile ilgili Sahsi Mükellefiyet, Tahliye ve Seyreklestirme, Planlama ve Diger Hizmetler Tüzügü" ile " Sivil Savunma ile ilgili Teskil ve Tedbirler Tüzügü", c) Daire ve Müesseseler için Sivil Savunma Isleri Klavuzu, d) Içisleri Bakanligi Sivil Savunma Genel Müdürlügünün 30.03.1990 tarih ve Tes. Egt 812.371.90/135 sayili" Sivil Savunma Teskilleri ve Halk Egitimi Yönergesi ", e) Içisleri Bakanligi Sivil Savunma Genel Müdürlügünün 07.02.2006 tarih ve B050 SSG0300002- 370-06125 sayili, 13 Nolu Genelgesi, f) Vilayet Makaimmn 01.03.2006 tarih ve B050SSG4670000-19/06-114 sayiliyazisi. 2006 Yili içinde Türkiye Taskömürü Kurumu Genel Müdürlügü Merkez Birimleri ve Karadon, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk Taskömürü Isletme Müessesesi Müdürlüklerinde Sivil Savunma Egitim, Ögretim ve Tatbikatlan asagida açiklanan esaslar dahilinde uygulanacaktir. 1- AMAC : Sivil Savunma Egitim, Ögretim ve Tatbikatlanndan amaç: Genel Müdürlügümüz ve bagli Müessese Müdürlüklerinde olusturulan Sivil Savunma Servislerinde görevli mükelleflerin kadrolan devamli dolu tutulacak. Mükelleflerin 1I5'i her yil yenilenerek, kadrolar güncel tutulacak, yillik yoklamalan yapilacak, her an göreve hazir halde bulundurularak olaganüstü hal durumlanndaki görevleri ile ilgili gerekli hizmetleri, yapabilecek sekilde yetistirilmeleri, yapilacak egitim sonucunu tatbiki olarak denenmesi ve mükellefiyet disinda kalan personel ile Kurumumuz sosyal tesislerinde ikamet eden ailelerin Sivil Savunma konularinda ( kurtarma,yangin ve ilkyardim) gerekli tedbirleri alabilmelerinin saglanmasihususlarinda bilinçlendirilmesidir. 2- KAPSAM : 2006 yili içinde gerçeklestirilecek olan Sivil Savunma Egitimleri; Genel Müdürlük Merkez birimleri ile bagli Müessese Müdürlüklerinde çalisan tüm personel ve sosyal konutlarda oturan aile fertlerini kapsar.
9

1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

Jun 28, 2020

Download

Documents

dariahiddleston
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

)TÜRKIYE TASKÖMÜRÜ KURUMU

GENEL MÜDÜRLÜ{;ÜZONGULDAK

q?.../05/2006KONU: 2006 Yili Sivil Savunma

Egitim ve Tatbikat Esaslan.

GENELGENo: 623

ILGI: a) 7126 Sayili SivilMüdafaa Yasasi,b) 18 Temmuz i 964 tarih ve 11757 sayiliResmi Gazetede yayinlanan 6/3150 Karar

Sayili" Sivil Savunma ile ilgili SahsiMükellefiyet, Tahliye ve Seyreklestirme,Planlamave Diger Hizmetler Tüzügü" ile " Sivil Savunma ile ilgili Teskil veTedbirler Tüzügü",

c) Daire ve Müesseseler için Sivil Savunma Isleri Klavuzu,d) Içisleri Bakanligi Sivil Savunma Genel Müdürlügünün 30.03.1990 tarih ve Tes. Egt

812.371.90/135 sayili" Sivil Savunma Teskilleri ve Halk Egitimi Yönergesi ",e) Içisleri Bakanligi Sivil Savunma Genel Müdürlügünün 07.02.2006 tarih ve B050

SSG0300002- 370-06125 sayili, 13 Nolu Genelgesi,f) Vilayet Makaimmn 01.03.2006 tarih ve B050SSG4670000-19/06-114 sayiliyazisi.

2006 Yili içinde Türkiye Taskömürü Kurumu Genel Müdürlügü Merkez Birimleri veKaradon, Kozlu, Üzülmez, Amasra ve Armutçuk Taskömürü Isletme MüessesesiMüdürlüklerinde Sivil Savunma Egitim, Ögretim ve Tatbikatlan asagida açiklanan esaslardahilindeuygulanacaktir.

1- AMAC :

Sivil SavunmaEgitim, Ögretim ve Tatbikatlanndan amaç:Genel Müdürlügümüz ve bagli Müessese Müdürlüklerinde olusturulan Sivil Savunma

Servislerinde görevli mükelleflerin kadrolan devamli dolu tutulacak. Mükelleflerin 1I5'i heryil yenilenerek, kadrolar güncel tutulacak, yillik yoklamalan yapilacak, her an göreve hazirhalde bulundurularak olaganüstü hal durumlanndaki görevleri ile ilgili gerekli hizmetleri,yapabilecek sekilde yetistirilmeleri, yapilacak egitim sonucunu tatbiki olarak denenmesi vemükellefiyet disinda kalan personel ile Kurumumuz sosyal tesislerinde ikamet eden ailelerinSivil Savunma konularinda ( kurtarma,yangin ve ilkyardim) gerekli tedbirleri alabilmelerininsaglanmasihususlarinda bilinçlendirilmesidir.

2- KAPSAM :

2006 yili içinde gerçeklestirilecek olan Sivil Savunma Egitimleri; Genel MüdürlükMerkez birimleri ile bagli Müessese Müdürlüklerinde çalisan tüm personel ve sosyalkonutlarda oturan aile fertlerini kapsar.

Page 2: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

. )

i3-sIVIL SAVUNMA SERVIs EGITIMLERI :

1- Genel Müdürlük Merkez birimleri ve bagli Müessese Müdürlüklerinde olusturulanSivil Savunma Servislerinin tüm personeli; Içisleri Bakanligi Sivil Savunma GenelMüdürlügünce yayinlanan ilgi (d) " Sivil Savunma Teskilleri ve Halk Egitim Yönergesi "esaslari dahilindeki örnek programa göre ve ilgi (e) yazi ekinde alinan (Ek-I ve Ek-IlA) 12saatlik Egitim programi ile uygulamali egitime tabii tutularak tatbikat yaptinlmak suretiylegöreve hazirlikli olma yönünde bilgi ve deneyim kazandinlacaktir. yayinlanan örnekprograma göre en az 15 saat kurtanci, koruyucu yangin ve ilkyardim konulanna agirlikverilmek sureti ile uygulamali egitime tabi tutularak tatbikat yaptinlmak suretiyle görevehazirlikliolma yönünde bilgi ve deneyimkazandirilacaktir.

2- Sivil Savunma Amaçli Egitim Programlan hazirlanirken is, izin ve mevsim özellikleridikkate alinacakve Egitim Yönergesinde belirlenen sure içinde gerçeklestirilecektir.

3- Sivil Savunma Servislerinde görevlendirilen bütün personelin yil içinde egitim veögretimi hedef alinacaktir.

4- Sivil Savunma Servisleri ve Halk Egitimi programlarimn hazirlanmasi veuygulanmasi sirasinda Genel Müdürlük Merkez Birimleriyle Müessese Müdürlükleri bukonudaki bütün imkanlarim tahsis ederek egitim ve konferans için ilgililerce istenilenyükümlü personel araç, gereci (ders salonu, video, televizyon, kirtasiye v.s.) zamaninda veeksiksiz olarak saglayacaklardir.

5- Sivil Savunma Servislerinde görev verilen personel ile bu servislerin amirIeri egitim,konferans ve yoklama için göreve çagrilmalari halinde bu çagnya aynen uyacaklar. Bu hususariayet etmeyenlerleilgili idari ve adli kovusturma baslatilacaktir.

6- Sivil Savunma Egitimlerinde islenen ilkyardim konulanmn uygulamali olarakyürütülmesi mutlaka saglanacak, bu konudaki ilkyardim araç ve gereçleri ( sargi bezi, atel,turnike v.s.) saglik birimlerincekarsilanacaktir.

4- HALK EGITIMI (KONFERANS) PROGRAMI :

1- Genel Müdürlük Merkez Birimleri ve bagli Müessese Müdürlüklerinde görevlimükellefiyet disinda kalan bütün personel ile sosyal konutlarda ikamet eden aileleri için, SivilSavunma konulanm kapsayan, Koruyucu, Kurtarici ve Ilkyardim tedbirleri hakkindabilgi1endirilmelerini saglamak amaciyla; Içisleri Bakanligi Sivil Savunma GenelMüdürlügünce yayinlanan" Sivil Savunma Teskilleri ve Halk Egitimi Yönergesi " ndebelirlenen program konulan örnek olarak yil içersinde asgari lOsaat süreli seri konferanslardüzenlenecek, Sivil savunma ile ilgili fi1m1er Izlettirilecektir.Gerekli egitim ve yardimcimalzemelerden suni solunum mankeni Genel Müdürlük Savunma Sekreterliginden, film vevideo bantlan, Il Sivil Savunma Müdürlügü ile Bartin ili Sivil Savunma Müdürlügündensaglanacaktir.

2- Sivil Savunma Faaliyetlerini daha genis kitleye yaymak için 2006 yilinda uygulanacakolan konferansiara mutlaka sosyal konutlarda oturan personel ailelerinin katilmalarisaglanacaktir. Konferansiara çagri; konu, yer, tarih, saat belirtmek suretiyle evadresierineyazilitebligat seklinde yapilacaktir.

3- Sivil Savunma Amaçli Egitim sürecinde Sivil Savunma Faaliyetlerine ait fotograflar,afis ve spotlarla diger dökümanlar Genel Müdürlük ve Müesseselerde personelin veziyaretçileringörebilecekleri yerlere asilacaktir.

-2-

Page 3: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

5- TATBIKATLAR :

1- Genel Müdürlük ve bagli Müessese Müdürlüklerinde Sivil Savunma Planlanmnuygulama alamna konulmasi, egitilen personelin basari seviyesinin ölçülmesi, Sivil SavunmaSeivisleri arasi isbirligi ve koordinasyonun gelistirilmesi araç ve gereçlerin denenmesiamaciyla egitimleri müteakip tesislere uygun bir sekilde düzenlenen senaryoya göre ÖzelSivil Savunma Tatbikatlari yapilacaktir.

2- Yapilacak tatbikatlara, Genel Müdürlük Savunma Sekreteri ve bagli Sube Müdürleriile Müesseselerin Sivil Savunma Uzmanlari, Sivil Savunma ve Itfaiye AmirIerinin katilmalarisaglanacaktir.

6- ÖGRETMEN GÖREVLENDIRMEi EGITIM VE TATBIKA T GIDERLERI :

Genel Müdürlük Merkez ve bagli Müessese Müdürlüklerinde yapilan Sivil Savunma'Servisve Halk Egitimleri ile Tatbikatlara ait giderler kendi bütçelerinden karsilanacaktir.

1- Genel Müdürlük Merkez Birimlerinde Savunma Sekreteri ve Koruyucu GüvenlikSube Müdürü ile Sivil Savunma Sube Müdürü, bagli Müessese Müdürlüklerinde ise SivilSavunma Uzmanlari bütün konularda, ilkyardim ve yangindan korunma konularinda iseTeknik Personel ve Doktorlar egitimlerde ögretmen olarak görev alabileceklerdir.

2- Bu' görevlendinne Genel Müdürlükte Genel Müdür Makamindan, MüesseseMüdürlüklerinde ise Müessese Müdürü Makamindan Isim ve unvan belirtmek suretiyle onayalindiktan sonra yapilacaktir.

3- Sivil Savunma Egitimlerinde görevlendirilen ögretmenler, Sivil SavunmaTeskilatindan ve Temel Egitim Kursu görmüs personel ise yilda 300 saat ücretli dersverebileceklerdir.

TeskIlat disinda görevlendirilen personel ise programlarda yer alan konular ve derskarsiliginda ücret alacaklardir.

4- Ders saati ücreti, seminer ve hizmet içi egitim faaliyetlerinde görevlendirilen ögretmenve memurlara, gündüz 100, gece ögrenimi için 110 gösterge rakamimn memur aylik katsayiile çarpimindanolusan miktarin ek ders ücreti olarak ödenecektir.

5- Mesai saatleri içinde yapilan egitimlerde ögretmen disindaki personele ders ücretiödenmeyecektir. Mesai saatleri disinda yapilan egitimlerde ise, ögretmen içIn tespit edilenders ücretinin 2/3 ü kadar saat basina ücret verilebilecektir.

6- Egitim ve tatbikatlari müteakip ders ücreti puantajlari usulüne uygun sekilde tanzimedilerek Genel Müdürlükte Savunma Sekreterligi, Müessese Müdürlüklerinde ise EgitimBasmühendislikleri dogrudan tahakkuk islemleri için ilgili evraklari Is Güvenligi ve EgitimDaire Baskanligina gönderecektir.

7- EGITIM VE TATBIKAT DOSYALARiNiN HAZiRLANMAsi:

1- Egitim Tatbikat Plan ve program dosyalari" Sivil Savunma Teskilleri ve Halk EgitimiYönergesi" nde yer alan bilgi ve belgeleri Ihtiva edecek sekilde Sivil Savunma Uzmanlaritarafindan bizzat düzenlenerek; Genel Müdürlük Merkezinde Savunma Sekreterinin,Müessese Müdürlüklerinde ise Makamin onayina müteakip, üç suret tanzim edilecek,Müessese Müdürlükleri egitime baslamadan evvel en geç 30 gün önce Egitim Tatbikat Planve program dosyalarini 2 suret halinde Genel Müdürlük Savunma Sekreterliginegöndereceklerdir.

-3-

Page 4: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

/ 2- Egitim Programlarimnhazirlanmasinda,bu emrin 3. maddesinde yer alan hususlaraöncelik:verilmek suretiyle uygulamaya yönelik:çalismalara agirlik verilecektir.

3- Egitim ve ögretimin amacina ulasmasi için programlarda yardimci araç-gereç vemalzeme seçimikonulanna göre yapilacaktir.

8- DENETLEMELER:

Kurumumuz bünyesinde yapilacak Sivil Savunma Egitim ve Tatbikatlara iliskin her türlüSivilSavunmaFaaliyetlere tarafimdan denetlenecektir.

2006 yilinda uygulanacak Sivil Savunma Egitim ve Tatbikatlarinin adimagerçeklestirilecek olan denetimi Savunma Sekreteri ve bagli Sube Müdürlüklerinceyapilacaktir.

9- EGITIM VE SONUC RAPORLARI :

1- Egitim ve Tatbikatlarin sonuçlandinlmasindan itibaren 10 gün içerisinde, MüesseseMüdürlükleri Yönergenin ilgili maddesi ve eki formuna göre Egitim Sonuç Raporlarinidüzenleyerek üç suretini Genel Müdürlük Savunma Sekreterligine göndereceklerdir.

2- Genel Müdürlük Savunma Sekreterligi kendi Egitim Sonuç Raporu ile MüesseseMüdürlüklerinden gönderilen Egitim Sonuç raporlannin bir suretini bilgi için Vilayet SivilSavunma Müdürlügüne, bir suretini ise Yönergede belirtilen süre içinde Içisleri BakanligiSivilSavunma Genel Müdürlügüne sunacaktir.

Kurumumuz bünyesinde Sivil Savunmamn istenilen amaç ve hedefe gerektigi gibiulasmasi için, basta Genel Müdürlük yetkilileri ve Müessese Müdürleri olmak üzere bütüngörevliler, Kanun, Tüzük ve diger mevzuatin kendilerine yükledigi sorumluluklan eksiksizolarak yerine getirmekle yükümlüdürler.

Bu itibarla, 2006 yili Sivil Savunma Egitim,Konferans ve Tatbikatlarin bu GENELGEesaslarina göre yapilmasini, .

Kurumumuz ve bagli Müessese Müdürlüklerimizde yapilacak olan Sivil SavunmaEgitim Kurslarina Personelimizin istiraklerinin saglanmasi hususunda gerekli hassasiyetingösterilmesinirica ederim.

F.ÇJS.Y~.EKLER:EK-1Mete Hazirlik Egitim

Programi (EK-I, EK 1/A)

DAGITIM :Tüm Birimlerimize

Page 5: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

,f

EK-lAFETE HAZmLIK EGITIM PROGRAMI

(12 SAATLIK)

1 SAAT

1.GÜN

4,5 SAAT

3,5 SAAT

J 2.GÜN

3 SAAT

l.BÖLÜM

-Amaç ve Öngörüler-Temel Afet Bilincine Genel Bakis ve Afete Hazirlik

20BÖLÜM

-Hafif Arama Kurtarma

;.. Bina Hasar Siniflandirmasi

30BÖLÜM

-Afette PsikolojikIlk Yardim-Tibbi Olmayan Triyaj-Halk Sagligi

40BÖLÜM

-Sivil Savunma Mahalle Görevlileri

-Mahallede Afete Hazirlik

- Olay Kumanda Sistemi (OKS) Prensipleri

Page 6: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

!: . EK-ll A -

AFETE HAZiRLiK EGITIM PROJESI

A, AMAC VE ÖNGÖR(ilER

Al. AMAÇA1.l. AmaçA1.2. Hedefler

A2. ÖNGÖRÜlERA2.i. Afetlerde sistem kilitlenir, kaynaklar yetersiz kaliriA2.2. Herkesin yardimina ihtiyaç vardir,A2.3. Afet müdahale becerileri,A2.4. Haberlesme ve koordinasyon,A2.S. Önce emniyet,A2.p. Önce can güveniigi,A2.7. Afetlerden çikanlan dersler

A3. TEMEL AFET BILINCININ GÖZDEN GEçIRILMESIA3.1. Afet nedir?

A3.2. Afet çesitleri ve etkileri,A3.3. Temel afet bilincine genel bakis,A3.4. Deprem zararlarini artiran etkenler,A3.5. Yapisal önlemler,A3.6. Aile afet hazirlik plani,A3.7. Deprem tatbikati,

A4. TAHLIYE

A4.1. Bina tahliyesi,A4.2. Bölge tahliyesii

AS. YANGINLA MÜCADELEAS.i. Yangin görürseniz,AS.2. Küçük yanginin söndürülmesi,AS.3. Yangin söndürücü nasil ku"anilrr?

Page 7: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

i

B. SINA DEGERlENDIRMESI VE~t!AFIEAR4M/J-I{IJRTARM~Bl. Amaçve hedefler, . . ~

82. Kurtarma hakkinda ne biliyoruz? ;!

B3. Çökmüs yapilarda kurtarmanin bilesen1eri,B4. Hafif ara~a kurtarmanin bilesenleri,B5. Enkaz altindan çikarilan zamana göre hayatta kaima oranlari,B6. Insan kaynaklari,B7. Teçhizat, donanim,B8. Emniyet önlemleri,B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma,BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü

anlamak, .

B11. Hafif arama ve kurtarma planlamasi,S12. SSG-TAG emniyeti için bina hasar degerlendirmesi,B13. Profesyonel kurtarma ekipleri geldiginde SSG-TAG' in

yapa bilecekleri,B13. Durumun belirlenmesi,814. Genel Tehlikeler,B1S. Tehlikeli maddelerin kontrolü,814. Yerlesim türünün tanimlanmasi,B1S. Yapi türünün tanimlanmasi, .

816. Yapisal hasar siniflandirmasi,Bl1. Yer hareketi ve binalar,818. Hasar degerlendirmesi,B19. Hasar degerlendirmesi,B20. Bina elemanlari,B21. Bina hasar siniflandirmasi,B22. Düsey yapisal elemanlqr,623. Yapisalolmayan düseyelemanlar,824. Diger hasar türleri, .

625. Ilk hasar degerlendirmesi (Hafif-Orta-Agir)

C. ILK MÜDAHALECtLER IÇ~M KURTABAHÖNLEMLER VE COK5A)'IDA KAZAZEDE ~ ÖNCELIK BELIRLEME (TRIYAJ), HALKSAGLIGI, AFETTE PSIKOLOJIK ILKYARDIMCL. TRIAJ

C1.i. Amaç,ci .2. Hedefler,C1.3. Basit siniflandirma ve hizli müdahale,C1.4. Triyaj yöntemleriC1.S.Afetlerde tibbi olmayanyarali sinifl.~ndirmasi, .

C1.5.a. TriyajCl.S.b. Ön bilinç

Page 8: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

/

C1.5.c. SolunumCLS.d. Dolasim -C1.S.e. Bilinç.düzeyinidegerlendirme~o

C2. YASAM KURTARANÖNLEMLERC2.1. Havayolunun açilmasiC2.2. Kanamalar ve durdurulmasiC2.3. Sok belirtileri, müdahale

C4. AFETLERDETIBBI OPERASYONLAR, YARALi AKISIC4 of OL b

"i ;

1..L. ay o gesiC4.2. Hastaneler .

C4.3. Müdahale bölgesinin kurulmasi ve organizasyonu

v v

cs. HALK SAGlIGI

C5.1. Kisisel hijyenC5.2. Tibbi atiklar ve çöplerC5.3. Arazide atiklar ve çöplerC5.4. Suyun antilmasi

C6. PSIKOlOJIK ILK YARDIM

C6. i. Anormal durumlar davranislari tanimakC6.2. Psikolojik ilk yardimda rplümüz.C6.3. Stres altindaki kisilere nasil davranifacagini ögrenmek (Psikolojik ilk

yardim yöntemleri)C6.4. Travma ile basa çikma kanallarini tanimak.

D. MAHALLEDE AFETE HAZIRLIK VE OLA Y KUMANDA SISTEMIDi. MAHALLEDEAFETE HAZiRliK

01.1. Toplanti01.2. Riskler ve zarar görebiliriikler01.3. Kaynaklar ve beceri/er01.4. Mahalle envanteri, mahalle haritasinin hazirlanmasi,01.5. Önceliklerin belirlenmesi,01.6. Risklerin aZ31t,Imasiiçin hareket planlamasi,

D2. OLAYKUMANDASISTEMI02.1. Amaç ve hedefler,02.2. Mahalledeki OKSekiplerinin sorumluluklari02.3. Organizasyon yapisi,D2.4.Temel özellikler '

ot.5'- SfrioesiJ<"I<uma"ndayapisi, . o O" o

D2.6. Yönetilebilir kontrol agi,

Page 9: 1- AMAC · Insan kaynaklari, B7. Teçhizat, donanim, B8. Emniyet önlemleri, B9. Hafif ve agir Arama-Kurtarma, BlO. Çöken bir binada hafif ve agir arama kurtarmanin rolünü anlamak,.

,02.7. Esnek organizasyon,02.8. Ortak dil birligi,02.9. Merkezi iletisimiD2.10.Ayrintlli kaynak yönetimi,02. l1.Görev tanimlari,

. D2.12.Planlama,02.13.Sorumluluklar,D2.14.0Iay kumanda merkezi,islevi,02. 15.Haritalama,D2.16.0perasyonlar ve bölümleri,02. 17.Lojistik ve bölümleri,D2.lS.OKS' de görevlendirme,D2.1g.0Iay durum degerlendirmesi,02.20.Ekiplerin organizasyonu,02.21.Kullanilan formlar,02.22.Senaryo çalismasi,02.23.Daha sonra yapilacaklar.

;..i

''''