Top Banner
PIKIPATAPAKOTUS (Repoussé and chasing) Pikipatapakotus on antiikin ajoilta peräisin oleva tekniikka, jossa kylmää metallia pakotetaan toiseen muotoon. Pakotus tapahtuu pääasiassa vasaran ja punsseleiden avulla. Tekniikka soveltuu pehmeille materiaaleille, kuten kullalle, hopealle, pronssille ja tinalle. Pikipadassa pien tehtävä on estää työstettävän kappaleen liikkumista ja liiallista vääristymistä, kun kappaletta muovataan. Pikeä on saatavilla eri kovuuksia: - vihreä o pehmein piki - punainen o ei niin haurasta kuin musta, parempi plastisuus ja lämmönpito - musta o saattaa olla myrkyllistä o antaa vahvemman tuen pakotukseen, soveltuu isompien kappaleiden pakotukseen - piet sulavat 121-150 °C Patoja on saatavilla useita eri kokoja 110 mm:stä ylöspäin. Pikipadan valmistaminen Huomioi työturvallisuus! Muista ilmanvaihto! Voit käyttää myös hengityssuojaimia. Käytä myös suojalaseja sekä kuumuutta kestäviä suojahanskoja. Sula piki on todella kuumaa! Ole varovainen! Irrota piki astiasta ja rikko pienemmiksi paloiksi vasaroimalla sitä esimerkiksi muovipussin sisällä. Voi käyttää pyyhettä pussin päällä. Näin pussi kestää paremmin. Laita pikipaloja kulhoon ja kulho uuniin. Jos sinulla on iso kulho, voi täyttää pohjan esimerkiksi hiekalla tai betonilla.
4

silveredrainbow.files.wordpress.com  · Web viewPIKIPATAPAKOTUS (Repoussé and chasing) Pikipatapakotus on antiikin ajoilta peräisin oleva tekniikka, jossa kylmää metallia pakotetaan

Aug 11, 2018

Download

Documents

vandiep
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: silveredrainbow.files.wordpress.com  · Web viewPIKIPATAPAKOTUS (Repoussé and chasing) Pikipatapakotus on antiikin ajoilta peräisin oleva tekniikka, jossa kylmää metallia pakotetaan

PIKIPATAPAKOTUS (Repoussé and chasing)

Pikipatapakotus on antiikin ajoilta peräisin oleva tekniikka, jossa kylmää metallia pakotetaan toiseen muotoon. Pakotus tapahtuu pääasiassa vasaran ja punsseleiden avulla. Tekniikka soveltuu pehmeille materiaaleille, kuten kullalle, hopealle, pronssille ja tinalle. Pikipadassa pien tehtävä on estää työstettävän kappaleen liikkumista ja liiallista vääristymistä, kun kappaletta muovataan.

Pikeä on saatavilla eri kovuuksia:

- vihreäo pehmein piki

- punaineno ei niin haurasta kuin musta, parempi plastisuus ja lämmönpito

- mustao saattaa olla myrkyllistäo antaa vahvemman tuen pakotukseen, soveltuu isompien kappaleiden pakotukseen

- piet sulavat 121-150 °C

Patoja on saatavilla useita eri kokoja 110 mm:stä ylöspäin.

Pikipadan valmistaminen

Huomioi työturvallisuus! Muista ilmanvaihto! Voit käyttää myös hengityssuojaimia. Käytä myös suojalaseja sekä kuumuutta kestäviä suojahanskoja. Sula piki on todella kuumaa! Ole varovainen!

Irrota piki astiasta ja rikko pienemmiksi paloiksi vasaroimalla sitä esimerkiksi muovipussin sisällä. Voi käyttää pyyhettä pussin päällä. Näin pussi kestää paremmin.

Laita pikipaloja kulhoon ja kulho uuniin. Jos sinulla on iso kulho, voi täyttää pohjan esimerkiksi hiekalla tai betonilla.

Laita pata uuniin. Pata on pyöreäpohjainen, joten tue se pysymään paikoillaan. Esimerkiksi alumiinifoliosta saat pyöräytettyä kätevän tuen padalle.

Aloita pien sulatus matalalla lämmöllä (esim. 120 °C). Nosta lämpöä, jos piki ei lähde sulamaan. Pien ei ole tarkoitus kiehua, vaan ainoastaan sulaa.

Lisää pikipaloja pataan aina kun edelliset ovat sulaneet. Jatka tätä, kunnes pikipata on lähes täynnä. Kaikkea pikeä ei kannata sulattaa kerralla,

Page 2: silveredrainbow.files.wordpress.com  · Web viewPIKIPATAPAKOTUS (Repoussé and chasing) Pikipatapakotus on antiikin ajoilta peräisin oleva tekniikka, jossa kylmää metallia pakotetaan

vaan sitä on hyvä jättää myöhempään käyttöön (esimerkiksi paikkaamaan mahdollisia monttuja, joita on jäänyt pakotuksessa).

Jätä piki uuniin jäähtymään tai nosta se uunin päälle äärimmäistä varovaisuutta noudattaen. Pikipadan voi valmistaa myös tohon avulla. Tuolloin on varottava pien syttymistä palamaan.

Pakotus

Välineet: pikipata, punsseleita, pakotusvasara, toho (kaasupoltin) tai kuumailmapuhallin.

Materiaali: pehmeä ≠ 0,6 – 0,8 mm metallilevy (esim. kupari, kulta, hopea, tina). Hyvä levyn vahvuus on 0,6 – 0,8 mm. Pakotettavan levy täytyy olla hehkutettu, jotta sitä voi pakottaa.

Piirrä haluamasi kuvio levyyn tussilla tai pistepuikon avulla. Pistepuikkoa käytettäessä voit jäljentää paperilla olevan kuvion levyyn. Tällöin levyyn muodostuu pisteistä viiva, jota on helppo lähteä seuraamaan punsseleilla.

Lämmitä pikeä tohon tai kuumailmapuhaltimen avulla, kunnes pinta on notkeaa ja siihen saa levyn kiinnitettyä. Laita pikeä myös kappaleen reunoille siten, että vain pakotettava osa jää näkyviin. Varo, piki voi olla kuumaa! Jäähtyessään piki muuttuu kovaksi ja kiinnitetty levy pysyy paikoillaan. Toholla lämmittäessä on varottava, ettei piki syty palamaan.

Aloita pakotus. Jos pakottaminen ei onnistu, on levy liian kova ja se pitää hehkuttaa uudelleen. Liian kovan levyn pakottaminen voi aiheuttaa myös levyn repeämisen.

Levy kovenee nopeasti pakotuksessa, joten työskentelyn aikana se kannattaa irrottaa ja hehkuttaa useampaan kertaan. Voit irrottaa levyn pehmentämällä pikeä tai napauttamalla kevyesti levyn reunaa. Usein

Page 3: silveredrainbow.files.wordpress.com  · Web viewPIKIPATAPAKOTUS (Repoussé and chasing) Pikipatapakotus on antiikin ajoilta peräisin oleva tekniikka, jossa kylmää metallia pakotetaan

levy irtoaa pakotuksen aikana. Kiinnitä levy uudelleen hehkutuksen jälkeen. Jatka pakotusta erilaisia punsseleita käyttäen, kunnes kuvio on valmis.

Voit korostaa kuviota pakottamalla levyä myös toiselta puolelta. Kun pakotustyö on valmis, viimeistele työ.

http://chrispruittjewelry.com/tag/repousse-and-chasing/

https://www.ganoksin.com/article/goldsmithing-repousse-chasing/

https://sites.google.com/site/kultasepanala/tekniikat/metallientyoestoemenetelmaet/metallinpakottaminen-1

http://repoussetools.com/

Ostospaikkoja padalle ja pielle:

http://www.ottofrei.com/jewelry-tools-equipment/forming-tools/chasing-stamping?show=48

http://stores.ebay.com/

https://verkkokauppa.rasmussen.fi/