Top Banner
17

ιστορικο αρχειο ναξου Project

Aug 05, 2015

Download

Education

Elli Rota
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 2: ιστορικο αρχειο ναξου Project

Η τουρκική κυριαρχία στις Κυκλάδες φαίνεται από μια επιστολή του 1537, ένα σύμφωνο ειρήνης του 1540, από μια περιγραφή τουρκικών εκστρατειών στις Κυκλάδες το 1537-1538 , από μια εξιστόρηση τουρκικής κατάκτησης το 1605 και από άλλες του 1728 και τέλος του 17ου αι. Από όλες τις αφηγήσεις πιο λεπτομερής και ακριβέστερη είναι του Κορνάρου..

Page 3: ιστορικο αρχειο ναξου Project

Το νησί της Νάξου κατακτήθηκε δύσκολα. Ο Τούρκος ναύαρχος Βαρβαρόσσα λεηλάτησε την πρωτεύουσα του νησιού και ανάγκασε το δούκα να παραδοθεί, να αναγνωρίζει το σουλτάνο αντί της Βενετίας και να πληρώνει ετήσιο φόρο, ο οποίος αργότερα με επέμβαση των Ελλήνων υπηκόων του δούκα μειώθηκε.

Page 4: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 5: ιστορικο αρχειο ναξου Project

Στη Νάξο το 1595 είχε γίνει μια τολμηρή συνωμοτική κίνηση 15 νησιών που απέβλεπε στην κατάλυση της τουρκικής αυτοκρατορίας. Κατά τον 17ο αι. είχαν εγκατασταθεί στη Νάξο 70 Τούρκοι με γυναίκες χριστιανές ενώ άλλοι είχαν αποκτήσει τεράστιες περιουσίες. Στο νησί συνέβησαν πολλές επιδρομές από κουρσάρους αλλά σιγά-σιγά λιγόστεψαν οι Τούρκοι και πριν από την επανάσταση του 1821 δεν είχε μείνει πια κανείς.

Page 6: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 7: ιστορικο αρχειο ναξου Project

Μετά την προτροπή του Υψηλάντη για επανάσταση των Ελλήνων, κηρύχθηκε στη Νάξο στις 6 Μαΐου 1821 ενώ αμέσως μετά συνείχθηκε η πρώτη επαναστατική διακήρυξη υπογεγραμμένη από το μητροπολίτη Παροναξίας Ιερόθεο και άλλους. Αργότερα ο μητροπολίτης εξορίστηκε αλλά μετά ανακαλέστηκε η εξορία του ενώ τον Απρίλιο 1824 τελικά "καθερέθη" μετά από διχόνοια των κατοίκων. Μετά από αυτή τη διετία η ναυτιλία του νησιού ενισχύεται και αρχίζει μια οικονομική ανάπτυξη της Απειράνθου και της Κορώνου ενώ ενισχύεται ο κλήρος.

Page 8: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 9: ιστορικο αρχειο ναξου Project

Οι Τούρκοι δεν εγκαταστάθηκαν στη Νάξο σε μεγάλους αριθμούς. Τον έλεγχο είχαν κυρίως οι Βενετοί. Στη Νάξο υπήρχαν τρεις διαφορετικές συνοικίες. Μέσα στη Χώρα υπήρχε έντονη δραστηριότητα και περισσότερες ευκαιρίες για μόρφωση.

Page 10: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 11: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 12: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 13: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 14: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 15: ιστορικο αρχειο ναξου Project

Οι Ιησουήτες μοναχοί ίδρυσαν στη Χώρα της Νάξου σχολεία μεταξύ των ετών 1627-1630. Είναι η Γαλλική εμπορική σχολή, η γαλλική σχολή Ουρσουλινών και τα καθολικά σχολεία.

Μοναστήρι Αγίου Ελευθερίου :Είναι ένα αξιόλογο μοναστήρι με αίθουσες που χρησίμευαν για σχολείο. Βρέθηκαν πολύτιμα έγγραφα, κώδικες, βιβλία, περγαμηνές.

Μονή Αγίου Γεωργίου στη Γρόττα : Βρισκόταν σε γραφικό περιβάλλον κοντά στο δημοτικό

σχολείο και ήταν σχολή της Νάξου κατά τα έτη της Τουρκοκρατίας.

Χρύσανθος ο Αιτωλός : Διδάσκαλος της Νάξου στα χρόνια της τουρκοκρατίας με αντιτουρκική δράση.

Page 16: ιστορικο αρχειο ναξου Project
Page 17: ιστορικο αρχειο ναξου Project

Σας ευχαριστούμε για την προσοχή σας!!!