Top Banner
ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ ● Γραφεία: ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ 3-5, ΜΟΣΧΑΤΟ, Τ.Κ. 183 46 ● ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555 Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2013 ● Αριθ. Φύλλου: 117 ΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΤΕΛΟΣ Ταχ. Γραφείο ΜΟΣΧΑΤΟΥ Αριθμός Άδειας 16998 Hellenic Post ΚΩΔ. ΕΝΤΥΠΟΥ: 03 - 4665 P R E S S P O S T P R E S S P O S T X+7 Επείγουσα η ανάπτυξη για την έξοδο της Χώρας μας από την κρίση (σελ. 3) Επισημάνσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού forum και της ΕΣΑμεΑ, στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα (σελ. 4-5) Προτάσεις για τον απεγκλωβισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα τελωνεία (σελ. 6-7) Σημαντική ανάπτυξη του Προσβάσιμου Τουρισμού (πλην της Ελλάδος) στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ισπανίας (σελ. 8-9) Μικρές Ειδήσεις (σελ. 18-19)
40

ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

Mar 24, 2016

Download

Documents

PASIPKA

The magazine of Panhellenic Union Paraplegic and Physically Challenged (PASIPKA) Το περιοδικό του Πανελλαδικού Συνδέσμου Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων (ΠΑ.ΣΥ.Π.Κ.Α.) με θέματα σχετικά με την Προσβασιμότητα, Ισότιμη διαβίωση των Ατόμων με Αναπηρία-Ψυχαγωγία, Εκπαίδευση, Εργασία, Ιατρικά.
Welcome message from author
This document is posted to help you gain knowledge. Please leave a comment to let me know what you think about it! Share it to your friends and learn new things together.
Transcript
Page 1: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

● Γραφεία: ΔΗΜΗΤΣΑΝΗΣ 3-5, ΜΟΣΧΑΤΟ, Τ.Κ. 183 46● ΤΗΛ.: 210 4832564, FAX: 210 4833555

Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2013● Αριθ. Φύλλου: 117

ΠΛΗΡΩΜΕΝΟΤΕΛΟΣ

Ταχ. ΓραφείοΜΟΣΧΑΤΟΥ

Αριθμός Άδειας16998 Hellenic Post

ΚΩΔ. ΕΝΤΥΠΟΥ: 03 - 4665

PRESS POST

PRESS POST

X+7

Επείγουσα η ανάπτυξη για την έξοδο της Χώρας μας από την κρίση (σελ. 3) Επισημάνσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού forum και της ΕΣΑμεΑ,

στο συνέδριο της Κωνσταντινούπολης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα (σελ. 4-5) Προτάσεις για τον απεγκλωβισμό των αναπηρικών αυτοκινήτων από τα τελωνεία (σελ. 6-7) Σημαντική ανάπτυξη του Προσβάσιμου Τουρισμού (πλην της Ελλάδος)

στο Παγκόσμιο Συνέδριο της Ισπανίας (σελ. 8-9) Μικρές Ειδήσεις (σελ. 18-19)

Page 2: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

2 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

ΔΙΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» ● Αρ. φύλλου 117 ● Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2013

● ΜΑΘΕ τις δυνατότητές σου● ΔΕΙΞΕ τις ικανότητές σου● ΑΞΙΩΣΕ την ισότιμη συμμετοχή σου

Το τρίπτυχο μήνυμα τουΣΩΜΑΤΕΙΟY ΜΑΣ

Ιδιοκτησία: ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣYΝΔΕΣΜΟΣ ΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Γραφεία: Δημητσάνης 3-5 Μοσχάτο, Τ.Κ. 183 46 Tηλ.: (210) 48.32.564 Fax: (210) 48.33.555 e-mail: [email protected] web: www.pasipka.gr

Κωδ. Εντύπου: 4665

Εκδότης: Διοικητικό Συμβούλιο

Συντακτική Επιτροπή: Διοικητικό Συμβούλιο

Πρόεδρος: ΜΟΥΣΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ Αντιπρόεδρος: ΚΩΣΤΑΡΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣΓενικός Γραμματέας: ΚΟΦΙΝΑΚΟΥ-ΚΑΤΣΙΠΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗΤαμίας: ΣΑΚΟΡΑΦΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣΕιδική Γραμματέας: ΠΑΣΤΡΑ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΥπ. Δημ. Σχέσεων: ΤΖΙΤΖΙΚΑ ΜΟΪΡΑΚοσμήτορας: ΚΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣΒοηθός Ταμία: ΚΟΝΙΑΡΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣΜέλος: ΘΕΟΔΩΡΑΚΑΚΗ ΚΟΡΙΝΑ

Ετήσιες Συνδρομές:● Μέλη Συνδέσμου & Φίλους: Διατίθεται Δωρεάν και Συντηρείται από Προαιρετικές Συνδρομές - Δωρεές● Οργανισμοί: 50 €

● ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ - Ταχυδρομικές Επιταγές Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών και Κινητικά Αναπήρων Δημητσάνης 3 - 5, Τ.Κ. 183 46 Μοσχάτο

● ΕΚΔΟΣΕΙΣ -ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ OFFSET ΔΕΡΒΗ Α.Ε.Β.Ε. Οδός Ελαιώνος 13, θέση Μπούρα, Σπάτα Τηλ. (210) 34.70.860, (210) 34.65.427 e-mail: [email protected], site: www.wPrint.gr

Π Ε Ρ Ι Ε Χ Ο Μ Ε Ν ΑΣελ. 3 Φίλες & Φίλοι

● ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΜΑΣΣελ. 6-7 Από το κακό στο χειρότερο… Σελ. 8-9 Παγκόσμιο Συνέδριο Προσβάσιμου Τουρισμού Αβίλα,

ΙσπανίαΣελ. 10 Συνάντηση του Συνδέσμου μας στο Υπουργείο Πολι-

τισμού, για την εξασφάλιση της προσβασιμότητος σε Αρχαιολογικούς χώρους κτλ.

● ΕΙΔΗΣΕΙΣ – ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ – ΣΧΟΛΙΑΣελ. 4-5 Η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε

κοινωνικό εφιάλτηΣελ. 12-13 Δημήτρης Κοντός: Ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίχθηκε όπως θα

έπρεπεΣελ. 14 Ανοιχτή επιστολή ΕΣΑμεΑ προς Πρωθυπουργό: «Οι

δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν, τα ειδικά σχολεία δεν άνοιξαν κανονικά»

Σελ. 16-17 Η ομιλία του Ι. Βαρδακαστάνη στον ΟΗΕ

● ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΣελ. 20-21 Αυτή η χαβούζα που λέγεται Αθήνα, δεν τρώει μόνο τα

παιδιά της αλλά όλη την ΕλλάδαΣελ. 26-27 Τελειομανία, η ανάγκη του ανικανοποίητου της Μόϊρας

ΤζίτζικαΣελ. 28-29 Το ταξίδι της ανεξάρτητης διαβίωσης του Καμίλ Γκου-

γκώρΣελ. 30 Πέντε μέρες χωρίς αναπηρία της Αντωνίας ΤρικαλίωτηΣελ. 31 19 μέρες σε γυάλινο φέρετρο της Κικής Τσακίρη

● ΙΑΤΡΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑΣελ. 22-25 Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό επεισόδιο

● ΕΠΙΚΑΙΡΑ ΘΕΜΑΤΑΣελ. 32-33 28 Οκτωβρίου 1940: Μια ιστορική Εθνική Επέτειος

που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Σελ. 34-35 Περιηγήσεις σε χώρους και τόπους του Τάσου Μερ-κούρη

● ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣΣελ. 36-37 Πες το με έναν στίχο: Βίλχελμ Μύλλερ

της Τασσώς Γαΐλα

● ΑΘΛΗΤΙΚΑΣελ. 38 Παραολυμπιακές ειδήσεις

Page 3: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΕDITORIAL

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 3

Φίλες και Φίλοι,Όλοι συνομολογούν ότι μόνο μέσα από την Ανάπτυξη μπο-ρούμε να ελπίζουμε την έξοδο της Χώρας μας, από την πα-ρούσα πολυεπίπεδη κρίση της.Όμως, η ζητούμενη ανάπτυξη δεν πρόκειται να έρθει, εάν δεν προηγηθεί:

• Ο εξορθολογισμός στις δαπάνες της σπάταλης κρατικής μηχανής, ως πλέον απαραίτητο στοιχείο, τόσο για τον περιορισμό του πρωτογενούς ελλείμματος, όσο και ως δείγμα γραφής, για την έμπρακτη αλλαγή της μέχρι σήμε-ρα αλόγιστης διαχείρισης.

• Επίσης, εάν δεν απαλλαγούμε, από τον άκρατο και άκρι-το καταναλωτισμό, που τεχνηέντως επεκράτησαν κατά βάση από τις τράπεζες με τα γνωστά εορτοδάνεια και λοιπά παρελκόμενα, καθώς και τις περίφημες «πιστωτι-κές κάρτες».

• Τέλος, εάν δεν ανατραπούν οι γνωστές πολιτικές πρακτι-κές, που εκτρέφουν τις πελατειακές σχέσεις των κομμα-τικών ηγεσιών, με τους παρασυνάγωγους συνδικαλιστές, που έμαθαν τους Έλληνες να «ζουν πάνω από τα όρια της παραγωγικής τους απόδοσης», ως αυθύπαρκτο Δη-μοκρατικό τους Δικαίωμα.

Διότι πράγματι, συναποδεχθήκαμε την «ήσσονα προσπά-θεια» ως πεμπτουσία του αξιακού μας κοινωνικού πλέγ-ματος, αδιαφορώντας για τις συνακόλουθες ζημιογόνες επιπτώσεις, στο δημόσιο συμφέρον και τις ανισότητες στην ποιότητα ζωής, των πλέον αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Αλλά και όταν έφτασε η ώρα της αλήθειας, που οδήγησε στην αναπόφευκτη σύγκρουση με τη σκληρή πραγματικό-τητα και πάλι επιλέξαμε την εύκολη λύση, των «οριζόντιων περικοπών», σε πληβείους και πατρικίους, σε έχοντες και μη έχοντες, αντί των επιλεκτικών περικοπών στους μεγαλοει-σοδηματείες, στη σύλληψη των φοροφυγάδων, τις μίζες των διεφθαρμένων κρατικών αξιωματούχων, με πρωταγωνιστές τους υπηρετούντες στις κρατικές υπηρεσίες της εφορίας, των τελωνείων, τον έλεγχο του λαθρεμπορίου καυσίμων, τσιγάρων, των προϊσταμένων στις πολεοδομίες, στους χώ-ρους της υγείας κ.τ.λ., με σημαιοφόρους τους εμπλεκόμε-νους στην αγορά στρατιωτικών αμυντικών εξοπλισμών, για την προάσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της Χώρας μας, ως συγγενές προνόμιο της εξουσίας.

Η επικράτηση των απαράδεκτων αυτών πρακτικών, στέρη-σαν την κρατική μηχανή από τα αναγκαία έσοδα κάλυψης των υποχρεώσεων της. Συγχρόνως, αποστέρησαν πλήρως την αγορά, από τη λεγόμενη ρευστότητα και ανάλογη κυ-κλοφορία του αναγκαίου χρήματος, με συνέπεια την άμεση μείωση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Έτσι, αντί να ωθήσουν τη δημόσια και ιδιωτική πρωτοβουλία, στην ανάγκη

εξεύρεσης επιστημονικών και τεχνικών εφαρμογών, για την αύξηση της παραγωγικότητας, με ταυτόχρονη μείωση των τιμών σε υπηρεσίες και προϊόντα, που μεγιστοποιούν την ορθή ανταγωνιστικότητα, δημιούργησαν νέο μείζον πρό-βλημα, εξαθλιώνοντας τα μόνιμα φορολογικά υποζύγια, τους συνταξιούχους και τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες, επιβάλ-λοντας τους συνεχώς και νέα δυσβάσταχτα μέτρα, ανακυ-κλώνοντας την απεχθή ύφεση, μεγιστοποιώντας την ανεργία.

Οι διαπιστώσεις αυτές αναδεικνύουν, ότι η οικονομική κρίση, μέσα από σύγχρονες πρακτικές διαφάνειας, είναι εφικτό να μεταβληθεί σε ένα εφαλτήριο για νέο εξορθολογισμένο ξεκίνημα, που θα φέρει ΤΗ ΖΗΤΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ισορροπώντας το σύστημα μεταξύ κόστους παραγωγής και κόστους διαβίωσης και κατανάλωσης, χωρίς την ανάγκη εξα-θλίωσης του Ελληνικού λαού.

Συγχρόνως, «στηρίζουμε την αξιοπρέπειά του πολίτη, που αποτελεί πρώτη Συνταγματική υποχρέωση του Κράτους», καθώς και τη Συνταγματική διάταξη (του άρθρου 4, παρ. 5), που αναφέρει ότι ο καθείς «συνεισφέρει αναλό-γως των δυνάμεων του».

Κατά συνέπεια, η Ανάπτυξη, δεν μπορεί να στηρίζεται στο σοκ, την εξαθλίωση της ζωής των πολιτών, την ανασφάλεια, που ελαχιστοποιεί τη ρευστότητα της αγοράς και μεγιστοποι-εί τις στρατιές έργων, αστέγων, άσιτων, και αφυδατωμένων αναπήρων πολιτών, που εγκλωβίζονται στην ανέχεια και την κατάθλιψη.

Παρά ταύτα, «Η Ελλάδα μπορεί να σωθεί». Υπάρχει ελπίδα.

Οι λόγοι της αισιοδοξίας μας δεν εδράζονται μόνο στην ύπαρξη ορυκτού πλούτου και υδρογονανθράκων στη χώρα μας. Κυρίως εδράζονται στη γενικευμένη, επιτέλους, αντίλη-ψη της ανάγκης «νοικοκυρέματος, της ληστρικής σπάταλης διαχείρισης του Δημοσίου Χρήματος», ως πρώτη και μέγιστη αναγκαιότητα.

Επομένως, ο κυρίαρχος Ελληνικός λαός, ας αναζητήσει και ας ψηφίσει, «τίμιους, νοικοκύρηδες και πατριώτες» πολιτι-κούς, για να τον κυβερνήσουν.

«Μόνο έτσι είναι βέβαιο, ότι υπάρχει ελπίς, όχι μόνο να ορθοποδήσει η Χώρα μας, αλλά και να μεγαλουργήσει»!

Κατά συνέπεια, υπάρχει Ελπίδα και είναι στα δικά μας χέρια! Τα χέρια του Ελληνικού λαού.

Το Δ.Σ.

Μονόδρομος η ανάπτυξη, για την έξοδο της χώρας μας από την δημοσιονομική κρίση

Page 4: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

4 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Ά ρχισε στην Κωνσταντινού-πολη το Διεθνές

Συνέδριο που διοργα-νώνουν από κοινού το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Ατόμων με Αναπη-ρία (EDF)η People 2 People Programme και η UNICEF, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώ-ματα των ατόμων με αναπηρία στα Βαλκά-νια και την Τουρκία. . Στην ελληνική αντι-προσωπεία μετέχουν, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΕΣΑμεΑ και του EDF Ιωάννη Βαρδακαστάνη, ο γε-νικός γραμματέας της ΕΣΑμεΑ Χρήστος Νάστας, ο α’ αντιπρόεδρος της ΕΣΑμεΑ Θωμάς Κλεισιώτης, η υπεύθυνη Διεθνών Σχέσεων της ΕΣΑμεΑ Φωτεινή Ζαφειροπούλου και η κ. Μαρίλυ Χριστο-φή, μηχανικός με εξειδίκευση στην προσβασιμότητα.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο κ. Βαρδακαστάνης, ο οποίος τόνισε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα αναπηρικά κινήματα των κρατών της περιοχής, μπροστά στην Σύμβαση του ΟΗΕ. Μίλησε για το νέο ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα, τον ρόλο των ατόμων με αναπηρία σε αυτό, αλλά και την «υπνηλία» της κοινωνικής ατζέντας της Ευρώπης, που έχει μετατραπεί σε κοινωνικό εφιάλτη. Ακο-λουθεί απόσπασμα της εναρκτήριας ομιλίας του:

«Το 2006, η χρονιά που υπογράφτηκε η Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, ήταν μια χρο-νιά αυτοπεποίθησης, μια χρονιά ευτυχίας για το αναπηρι-κό κίνημα. Μετά τον ενθουσιασμό της αρχικής περιόδου, αρχής γενομένης από το 2007, σε πολλές περιοχές του

κόσμου (της Ευρώ-πης συμπεριλαμβα-νομένης) τα άτομα με αναπηρία είναι σε ακόμη χειρότερη μοί-ρα. Υπάρχει πλέον οπισθοδρόμηση στο θέμα των δικαιωμά-των και είναι πολύ λίγα τα παραδείγματα όπου έχει σημειωθεί πρόοδος.

Για ένα διάστημα, κατά το παρελθόν, ορισμένοι από τους συναδέλφους μας από το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα πί-στευαν ότι ήμασταν πιο κοντά στην επί-

τευξη των στόχων του κινήματος, ώστε οι αρχές, όπως η ενότητα ή η ισχυρή φωνή δεν χρειάζονταν πια. Οι οργανω-μένες οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία θεωρήθηκαν εμπόδια για τους πολιτικούς, τα ερευνητικά κέντρα, τους ειδικούς, οι οποίοι μίλησαν και εξακολουθούν να μιλούν για τα ανθρώπινα δικαιώματα για λογαριασμό μας. Μερικές φορές τόλμησαν να πουν ότι εμείς του αναπηρικού κινήμα-τος δεν μπορούμε να κατανοήσουμε πλήρως τη Σύμβαση!

Υπάρχει ένα δίδαγμα που πρέπει να αντλήσουμε από αυτή τη σκοτεινή περίοδο που διασχίζουμε. Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία δεν έχουν ενοποιηθεί πλήρως. Απαιτούν μόνιμη υποστήριξη και παρακολούθηση από το αναπηρικό κίνημα . Και σήμερα, περισσότερο από ποτέ, το κίνημα πρέπει να είναι ενωμένο και σταθερό στην πρώτη γραμμή της υπεράσπισης των δικαιωμάτων μας .

Η κρίση έχει δείξει σε όλους μας ότι το πολιτικό σύστημα δεν ήταν σε θέση να εγγυηθεί την προοδευτική ενοποίηση

Ομιλία του προέδρου της ΕΣΑμεΑ Ι. Βαρδακαστάνη στο Συνέδριο της Κωνσταντινούπολης

«Η κοινωνική ατζέντα της Ευρώπης έχει μετατραπεί σε κοινωνικό εφιάλτη»

Page 5: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ • 5

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία . Πρέπει να αντιδράσουμε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε μια νέα δύναμη του αναπηρικού κινήματος, μια νέα αυτοπεποίθηση, ένα νέο κοινωνικό ριζοσπαστισμό όπως το ευρωπαϊκό αναπηρικό κίνημα.

Πρέπει να πάμε πίσω στην προσωπική εμπειρία της ανα-πηρίας, στην ουσία ότι ακόμη και με τα καλύτερα αναλυτικά μοντέλα και την έρευνα, η εμπειρία της αναπηρίας δεν μπορεί να αντικατασταθεί από ομιλίες και την προπαγάνδα των «ντροπαλών».

Θα πρέπει να θέσουμε σε εφαρμογή στρατηγικές σε τοπι-κό, περιφερειακό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπε-δο για να συμμετάσχουμε στις συζητήσεις και τις στρατη-γικές της εφαρμογής της Σύμβασης. Το άρθρο 33 δεν είναι μια δήλωση , είναι ένα modus operandi για την εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών.

Όλα τα επίπεδα είναι σημαντικά! Δεν αξίζει να είμαστε δι-εκδικητικοί σε διεθνές επίπεδο , αν χάσουμε τη μάχη σε τοπικό επίπεδο, και το αντίθετο.

Επιτρέψτε μου να μιλήσω τώρα για αυτούς τους συναδέλ-φους μας με αναπηρία που ζουν σε ιδρύματα. Είναι υπο-χρέωσή μας να πολεμήσουμε «μαζί» με αυτούς. Δεν είναι εποχή για να χαλαρώσουμε τα αιτήματά μας. Δεν είναι και-ρός για συμβιβασμούς με τις δημόσιες αρχές.

Το κίνημα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, να υπολογίσει στον ακτιβισμό του. Είναι η υποχρέωση των ηγετών του ανα-πηρικού κινήματος να υποθέσουμε ότι το νέο μοντέλο της αναπηρίας δεν είναι κατανοητό από όλους με τον ίδιο τρό-πο. Δεν γίνεται πάντα κατανοητό από τους εαυτούς μας. Αλλά το μέλλον, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι να κατανοή-σουμε το νέο πρότυπο, αλλιώς καλύτερα να αφήσουμε την ηγεσία σε άλλους.

Εμείς οι ίδιοι πρέπει να προβληματιστούμε σχετικά με τα όριά μας, σχετικά με τα λάθη μας και τις δικές μας μεθό-δους.

Πρέπει να αμφισβητήσουμε τον εαυτό μας για να αμφισβη-τήσουμε τους άλλους.

Επειδή αυτό είναι μια εποχή γεμάτη προκλήσεις, πρέπει να γίνει εποχή μιας νέας αυτοπεποίθησης. Κανένας συμβι-βασμός μπορεί να γίνει δεκτός σε καμία περίπτωση.

Η αποφασιστικότητα απαιτεί να εγκαταλείψουμε την άνετη συνενοχή με τους πολιτικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους φορείς.

Πρέπει να οικοδομήσουμε τη δημοκρατία και πρέπει να

αναρωτηθούμε για τη συμμετοχή, αλλά η συμμετοχή ση-μαίνει να είσαι ενεργός από την καθημερινή εμπειρία μας στο κίνημα, για την ενίσχυση της κατανόησης.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ ΑμεΑ πρέπει να είναι ο πρωτοπό-ρος σε αυτή τη νέα εποχή της αυτοπεποίθησης.

Η Ευρώπη πρέπει να ξυπνήσει από υπνηλία της κοινωνι-κή της ατζέντα, η οποία έχει γίνει ένας κοινωνικός εφιάλ-της, μια κοινωνική ησυχία, όπου τα οικονομικά συμφέρο-ντα υπερισχύουν.

Τα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να επανέλθει στην ημερήσια διάταξη.

Σήμερα θα συνεχίσουμε και πάλι με την ίδια ατζέντα, στο σημείο που σταματήσαμε πριν από λίγο καιρό. Πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες για την ευρωπαϊκή και πα-γκόσμια ατζέντα στα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία.

Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να αμφισβητήσουν τη διαδι-κασία της διεύρυνσης. Θα πρέπει να είναι ένα μέσο για την εφαρμογή της Σύμβασης.

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την εφαρ-μογή της UN CRPD στα Δυτικά Βαλκάνια και, συνεπώς, μέσα όπως το IPA και τη διαπραγμάτευση του κεκτημένου δεν μπορεί να αφήσει έξω από τα άτομα με αναπηρία.

Εμείς πιστεύουμε στην Ευρώπη, αλλά σε μια κοινωνική Ευρώπη και πρέπει να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα σε αυτόν τον τομέα.

Αυτές τις μέρες είναι μια διαδικασία μάθησης για όλους μας, δεν είναι μόνο ό, τι οι ομιλητές θα μας πουν για το τι μπορούμε να κάνουμε στη χώρα μας για όλα τα άτομα με αναπηρία. Η παθητικότητα δεν έχει τη θέση αυτές τις μέρες στο αναπηρικό κίνημα.

Ο ακτιβισμός, η υπεράσπιση, η αποφασιστικότητα, η χει-ραφέτηση, η ενότητα, η δύναμη, ο προβληματισμός, ο εκσυγχρονισμός, η διαφάνεια, τα δημοκρατικά κινήματα: αυτά θα πρέπει να είναι οι αρχές μας.

Ας ξεκινήσουμε σήμερα με αποφασιστικότητα, ας δώσου-με τη δυνατότητα να ξεκινήσει σήμερα η αμφισβήτηση των σημερινών δομών, ας αφήσουμε να προταθούν νέοι τρό-ποι, ας δώσουμε τη δυνατότητα να αποκτήσουν μέλλον τα παιδιά μας με αναπηρία, ας τους δώσουμε φωνή στο κίνη-μά μας, στα παιδιά, στις γυναίκες, σε όλες τις εθνικότητες.

Ας ξεκινήσουμε σήμερα»!

Ευχαριστώ

Page 6: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

6 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δραστηριότητες του Συνδέσμου

Θέμα: Η ολοκλήρωση των σημαντικών – παρεμβάσεων του Υπουργείου Εργασίας, απαιτεί την απόλυτη εφαρ-μογή των εγκυκλίων Φ 80000/οικ. 30002/1896/14-12-2011 του Υπουργείου Εργασίας και της αντίστοιχης του Υπουργείου Οικονομικών ΠΟΛ 1121/15-5-2012, προκειμένου ολοσχερώς, να ξεμπλοκάρουν οι λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ και τα τελωνεία.

Κύριοι Υπουργοί,

Στον Τύπου του Σαββάτου 02/02/2013, δημοσιεύτηκε ότι στο νέο νομοσχέδιο «σκούπα», του Υπουργείου Εργασίας, που θα κατατεθεί εντός του Φεβρουαρίου στη Βουλή, θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις, που θα «ξεμπλοκάρουν» τις λίστες αναμονής, από την πολύμηνη ομηρία τους τα Άτομα με Αναπηρία, δίνοντας «μια εξάμηνη ανάσα», σε 60.000 άτομα.

Χαιρετίζουμε τη σημαντική αυτή παρέμβασή σας, και την επικροτούμε 100%.

Γιατί σήμερα, η αναμονή σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τους 12 μήνες και 14 μήνες, με αποτέλεσμα να διακόπτεται – ως γνωστόν – και η καταβολή κάθε αναπηρικού επιδόματος ή της σύνταξής τους, σε βαθμό, που πολλά άτομα με αναπηρία να αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και να καλούνται φίλοι και συγγενείς να συνδράμουν, οικονομικά και όχι μόνο για τα φάρμακά τους, αλλά τη διαβίωσή τους.

Ακόμη περισσότερη καθυστέρηση, θα έχουν όσοι «τολμήσουν» να κάνουν ένσταση στην απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής, γιατί θα απαιτηθούν άλλοι τόσοι μήνες για να βγει η απόφαση της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής.

Όπως είχαμε προβλέψει περισυ με την υπ΄ αριθμ. 9656/20-2-2013επιστολή μας, η συσσώρευση των ατελώνιστων

αναπηρικών αυτοκινήτων στα τελωνεία της Χώρας, θα μεγαλώσει, μετά τις μεσοβέζικες λύσεις που οι «αρμόδιοι» του Υπουργείου Εργασίας και τα ΚΕΠΑ είχαν προτείνει.

Στην παρακάτω επιστολή μας, δίναμε ολο-κληρωμένη λύση για τον απεγκλωβισμό των τελωνείων από τα λόγω πλημμελών γνωμα-τεύσεων των ΚΕΠΑ, αναπηρικά αυτοκίνητα

και είχαμε μάλιστα προβλέψει ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός των αναπηρικών αυτοκινήτων που καταλήγουν στους χώρους των τελωνείων.

Επαληθευθήκαμε εις το ακέραιο! Διότι οι λύσεις τις οποίες προτείναμε, οφθαλμοφανώς πλήρεις, δε συγκίνησαν κανένα, ώστε να δωθεί ένα τέλος. Έτσι σήμερα, τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο και είμαστε ανα-γκασμένοι για τελευταία φορά να επαναλάβουμε τις προτάσεις μας με την ελπίδα ότι επιτέλους θα υιοθετηθούν.

Αναδημοσιεύουμε το έγγραφό μας, στο οποίοι είναι καταχωρημένες οι προτάσεις μας.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣΠΑΡΑΠΛΗΓΙΚΩΝ & ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ

Προς: κον Ιωάννη Στουρνάρα – Υπουργό Οικονομικών• Κον Ιωάννη Βρούτση, Υπουργό Εργασίας• Κον Χρήστο Σταϊκούρα, Αν. Υπουργό Οικονομικών• Κον Νίκο Παναγιωτόπουλο, Υφυπουργό Εργασίας• Κον Παναγιώτη Κόκκορη, Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εργασίας • Κα Ευτυχία Μπέκου, Γενική Γραμματέα Πρόνοιας Υπ. Εργασίας Κοιν: • Γραφείο Πρωθυπουργού• Πρόεδρους Κοινοβουλευτικών Κομμάτων• Ε.Σ.Α.με.Α. – Φορείς Α.με.Α. • Μ.Μ.Ε.

Μοσχάτο, 20 Φεβρουαρίου 2013Αρ. Πρωτ: 9656

Από το κακό στο χειρότερο…

Page 7: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 7

Δραστηριότητες του Συνδέσμου

Δυστυχώς όμως, επειδή ο Νέος Φορολογικός Νόμος 2013, αποδέχεται ως αξιόπιστες μόνο τις αποφάσεις των ΚΕΠΑ, θα προκληθούν για ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗ άλλες 50.000 ΑμεΑ, με Π.Α. άνω του 80% και το σύστημα πάλι θα ΞΑΝΑ-ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ!!.

Εκτιμάται, ότι η ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ, αυτή ΓΕΝΝΑΤΑΙ από «την ανακάλυψη των μαϊμού αναπήρων», ως μοναδική πληγή των ασφαλιστικών μας ταμείων», γι’ αυτό δίνουν… μισθό ακόμη και στις διευθύντριες που κατάκλεψαν το ΙΚΑ Καλλιθέας και βρίσκονται στον Κορυδαλλό!!Όμως, είναι βέβαιο ότι σε αυτή τη διαδικασία δεν θα πρέπει να «την πληρώσουν και όλα τα λοιπά ΑμεΑ». Γιατί μας κα-ταγγέλλουν, πολλοί που λαμβάνουν αναπηρική σύνταξη εφ’ όρου ζωής, ότι έχουν ειδοποιηθεί να καταθέσουν εκ νέου τα δικαιολογητικά του και να περάσουν από ιατρική επιτροπή των ΚΕΠΑ!!.

Προφανώς, περιμένουν μήπως γίνουν θαύματα να φυτρώσουν τα πόδια και να σηκωθούν οι παραπληγικοί!.…

Αλλά στις περιπτώσεις ατόμων με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% ισοβίου διαρκείας, δεν μπορεί να παρεισφρήσουν «ανάπηροι μαϊμού» και κακώς καλούνται για επανεξέταση. Γι’ αυτό θα ξαναμπλοκάρουν οι λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ. Γιατί η εξάμηνη διευθέτηση (που δημοσιεύτηκε ως πρότασή σας) «μεταθέτει μόνο την πίεση» και μετά – λόγω του νέου φορολογικού – ΠΑΛΙ θα επανέλθει γιγαντωμένη η λίστα, μετά από εξάμηνο και το σύστημα θα ξαναμπλο-κάρει!!

Ιδιαίτερα, ο Νέος Φορολογικός Νόμος 2013, θα προκαλέσει πρόσθετα προβλήματα και ταλαιπωρίες στα ΑμεΑ και τα τελωνεία της Χώρας, λόγω της αντιφατικής εφαρμογής των διατάξεων της παργ. 4 του άρθρ. 1 «Κλίμακες Φορολογίας – Έκπτωση δαπανών – Αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης» και η παργ. 4 του αρθρ. 18 «Τροποποίηση των διατάξεων του Ν. 1798/88» στο κεφάλαιο γ’ «Ρυθμίσεις και φορολογία εισοδήματος, ρυθμίσεις θεμάτων Υπ. Οικονομικών και άλλες διατάξεις».

Στις ανωτέρω διατάξεις, ιδιαίτερα στο άρθρο 18, ζητείται από τα Άτομα με Αναπηρία, να προσκομίσουν αποκλειστικά, Γνωμάτευση Υγειονομικής Επιτροπής από τα ΚΕΠΑ, σε περίπτωση που θελήσουν από την 1.1.2013, να παραλάβουν ατελώς επιβατικό αυτοκίνητο από τα τελωνεία. Γιατί η διάταξη του Νέου Φορολογικού Νόμου 2013, αναφέρει ότι δεν θα γίνεται δεκτή γνωμάτευση άλλης υγειονομικής επιτροπής.

Γι’ αυτό, θα μεγιστοποιηθεί το πρόβλημα με τα τελωνεία, γιατί οι γνωματεύσεις του ΚΕΠΑ, γνωματεύουν χωρίς πρόσθετη αναφορά στις κατηγορίες αναπηρίας και τους περιορισμούς, που απαιτεί ο σχετικός νόμος, για τη χορήγηση, ατελώς αναπηρικών αυτοκινήτων (!), όπως ρύθμιζαν οι προηγούμενες θετικές αποφάσεις τόσο των νομαρχιακών επιτροπών, όσο και της ΑΣΥΕ, τις οποίες όμως ο Νέος Φορολογικός Νόμος 2013, δεν αποδέχεται!!

Διότι, σύμφωνα με το σχετικό Νόμο, τα αναπηρικά αυτοκίνητα χορηγούνται ΜΟΝΟ για ορισμένες κατηγορίες αναπήρων όπως: α). Στους παρα – τετραπληγικούς β). Στα Άτομα με κινητικά προβλήματα με Π.Α. 67% και άνω, εκ των οποίων το 40% είναι στα κάτω άκρα. γ). Στα Άτομα με ολική τυφλότητα και στους δύο οφθαλμούς δ). Άτομα με Μεσογειακή Αναιμίαε). Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια τελικού σταδίουστ). Άτομα με αυτισμό και επιληπτικές κρίσεις.

Γι’ αυτό προτείνουμε: • Να τεθούν σε απόλυτη ΕΦΑΡΜΟΓΗ τόσο η εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας (Φ80000/

οικ.30002/1896/14-12-2011, όσο και • του Υπουργείου Οικονομικών (ΠΟΛ 1121/15-05-2012) και ειδικότερα η παργ. 15οι οποίες απαλλάσσουν τα ΑμεΑ με Π.Α. 80% και άνω, της υποχρέωσης επανεξέτασης από τα ΚΕΠΑ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, παρακαλούμε την υιοθέτησή των προτάσεών μας, ως ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΛΥΣΗ, που τελεσίδικα, θα ξεμπλοκάρει το σύστημα. Όλα τα άλλα είναι χρήσιμα μεν αλλά θα είναι ανάσα εξάμηνης διάρκειας, που θα μειώσει, προσκαίρως, την πίεση. Συγχρόνως θα συνεχιστεί η στοχοποίησή όλων των ΑμεΑ, ως «γαγγραινώδης ιστός» και τα ΚΕΠΑ θα συνεχίσουν να παριστάνουν το «Ρομπέν του καθημαγμένου (από τα ταμεία) Κοινωνικού Κράτους» και αντί να προστατεύουν τα πραγματικά ΑμεΑ, θα συνεχίσουν να βρίσκονται ΠΑΛΙ ΟΜΗΡΟΙ, στις λίστες αναμονής πλή-ρους εξαθλίωσης των ΚΕΠΑ και θα συνεχίζεται η σημερινή δραματική κατάστασή τους.

Για το Δ.Σ.

Page 8: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

8 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δραστηριότητες του Συνδέσμου

Παγκόσμιο Συνέδριο Προσβάσιμου τουρισμού Άβιλα, Ισπανία (IV International Congress of Tourism for All Avila Spain)

26, 27 και 28 Ιουνίου 2013 και Γενική συνέλευση της EIDD – Design for All

Σάκης Κωστάρης, M.Sc.Αντιπρόεδρος Πα.Συ.Π.Κ.Α.

Σ την Άβιλα της Ισπανίας πραγματοποιήθηκε στις 26, 27 και 28 Ιουνίου 2013 το Διεθνές Συνέδριο Τουρισμού για όλους στις και στη συνέχεια η Γενική Συνέλευση

της EIDD – Design for All - του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Σχεδιασμού για Όλους ενός Ευρωπαϊκού οργανισμού που έχει σαν στόχο τη διάδοση του σχεδιασμού για όλους.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Το συνέδριο διοργανώθηκε από τo Ευρωπαϊκό Δίκτυο για Προσβάσιμο Τουρισμό (European Network for Accessible Tourism) - ENAT και το Ίδρυμα ONCE (ONCE Foundation) με συμμετοχή περισσοτέρων από 450 συνέδρων από 30 χώρες.

Υπήρξε συμμετοχή και παρουσιάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού (UNWTO), το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (ΕΝΑΤ), το Ευρωπαϊκό Ινστιτού-το του Σχεδιασμού για Όλους (EIDD), την Ευρωπαϊκή Επι-τροπή, το Υπουργείο Βιομηχανίας - Τουρισμού και Εμπορί-ου της Ισπανίας αλλά και πολλών Διεθνών, Ευρωπαϊκών και Εθνικών φορέων.

Ο Σύνδεσμός μας με την ευγενική χορηγία της εταιρίας PEOPLECERT καθώς και του Υπουργείου Τουρισμού εκ-προσωπήθηκε από τον αντιπρόεδρό μας, Σάκη Κωστάρη

στο συνέδριο και μπόρεσε να συγκεντρώσει πολύτιμη τεχνο-γνωσία.

Ιδιαίτερη παρουσία υπήρξε πέραν των διεθνών και ευρω-παϊκών φορέων και από εκπροσώπους των επίσημων του-ριστικών φορέων, ενώσεων τουριστικών επαγγελματιών, οργανώσεων Ατόμων με Αναπηρία κ.λ.π. Το συνέδριο απευ-θυνόταν σε φορείς, υπηρεσίες, διοικήσεις, εταιρείες αλλά και χρήστες των προϊόντων και των υπηρεσιών που συνδέονται με τον τουρισμό, καθώς και σε όλους όσους ενδιαφέρονται να γνωρίζουν τις τρέχουσες και μελλοντικές εξελίξεις στον Τουρισμό για Όλους. Το IV Διεθνές Συνέδριο για τον Του-ρισμό για Όλους είχε ως ειδικό κέντρο βάρους την πολιτι-στική και ιστορική κληρονομιά και τον πολιτισμό, με σκοπό την ενίσχυση του τομέα του τουρισμού και στόχο την αύξηση των επισκεπτών με την ενίσχυση της προσβασιμότητας και του σχεδιασμού για όλους, προωθώντας έτσι την ένταξη των Ατόμων με Αναπηρία, των εμποδιζόμενων ατόμων αλλά και των ατόμων της τρίτης ηλικίας

ΣΤΟΧΟΙ

Παρουσιάστηκαν οι σύγχρονες εξελίξεις στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού – τουρισμού για όλους. Μέθοδοι που μπορεί να επιτευχθεί η διάδοση της προσβασιμότητας στον τομέα του τουρισμού και να γίνει κατανοητή η ανάγκη

Page 9: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

Δραστηριότητες του Συνδέσμου

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 9

να θεσπιστούν αυστηρές και γενικά αποδεκτές οδηγίες για τον σχεδιασμό για όλους και την καθολική προσβασιμότητα.

Επίσης παρουσιάστηκαν πολλά παραδείγματα καλών πρα-κτικών στον Τουρισμού για Όλους αλλά και στοιχεία για την κερδοφορία και το κόστος των προτάσεων του προσβάσι-μου τουρισμού σε κάθε τομέα. Αναφέρθηκαν στοιχεία για την ενοποίηση και κοινή αποδοχή κριτηρίων προσβασιμότητας στον τουρισμό για όλους αλλά και η ενίσχυση του πολιτι-σμού για όλους ως πηγή τουριστικών εσόδων και οι δυνατό-τητες για μετατροπή των πολιτιστικών χώρων σε τουριστικά προϊόντα προσαρμοσμένα στις ανάγκες όλων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Ο τομέας του προσβάσιμου τουρισμού – τουρισμού για όλους είναι ένας τομέας που αναπτύσσεται ραγδαία και αποκτά μεγάλη σημασία στη διαφοροποίηση του τουριστι-κού προϊόντος και στο άνοιγμα της τουριστικής αγοράς σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες. Συμβάλλει επίσης ση-μαντικά στη δημιουργία της εικόνας ενός αναβαθμισμένου τουριστικού προϊόντος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ευ-ρωπαϊκής Επιτροπής ενθαρρύνει ενεργά τη δημιουργία προ-σβάσιμων υποδομών στον τουρισμό και στον πολιτισμό και τη δημιουργία δικτύων προβολής και επικοινωνίας της προ-σβάσιμης υποδομής και των υπηρεσιών αυτών. Βλέποντας τη ως συγκριτικό πλεονέκτημα απέναντι σε ανταγω-νιστές εκτός Ευρώπης αλλά και ως έναν σημαντικό τομέα του τουρισμού που σύντομα θα περιλαμβάνει μια πολύ σημαντική ομάδα πληθυ-σμού (ηλικιωμένους, άτομα με αναπηρία αλλά και οικογένειες και άτομα με περιορισμένη κινητικότητα). Στα πλαίσια αυτά θα πραγματοποιήσει το άμεσα επόμενο χρονικό διάστημα εκτεταμένη έρευνα στον τομέα αυτό. Επί-σης θα γίνει η προσπάθεια να ενοποιηθούν τα πρότυπα και να ενσωματωθούν ακόμη περισσότερο σε ευρωπαϊκή νομο-θεσία τα ζητήματα του προσβάσιμου τουρισμού

Συγκεκριμένα στο μέλλον μπορεί να φτάσει και το 20% η πιθανή απώλεια του μεριδίου αγοράς στον τομέα του του-ρισμού όταν δεν έχεις προσβάσιμες υποδομές δεδομένης και της αύξησης του προσδόκιμου ζωής που έχει ως αποτέ-λεσμα οι ταξιδιώτες ολοένα και να «μεγαλώνουν ηλικιακά». Όπως ενδεικτικά λέγεται η ηλικία των εξήντα θα γίνει η νέα ηλικία των 40. Ως εκ τούτου θα αυξηθεί κατακόρυφα η ζήτη-ση για προσβάσιμες υπηρεσίες.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ

Ο τομέας του προσβάσιμου τουρισμού προσφέρει πολλές οικονομικές ευκαιρίες καθώς έχει σαφώς επιπτώσεις στην αυξανόμενη ζήτηση για την προσβασιμότητα στην τουριστι-κές αγορές. Οι εμπειρογνώμονες μεταξύ άλλων προσπα-θούν να αντλήσουν συμπεράσματα ως προς το μέγεθος της

αγοράς καθώς είναι αυτή τη στιγμή μια άγνωστη παράμε-τρος. Με αυτή τη λογική πρέπει να μιλήσουμε την ίδια γλώσ-σα που μιλούν και οι τουριστικές επιχειρήσεις δηλαδή την οικονομική γλώσσα. Ο προσβάσιμος τουρισμός αποκτά κυ-ρίαρχο ρόλο στον τομέα του τουρισμού όχι μόνο με την πα-ροχή προστιθέμενης αξίας στην τουριστική εμπειρία, αλλά και για την απόλυτη διαφοροποίηση και την εξειδίκευση ενός μεγάλου τμήματος της αγοράς που αυτή τη στιγμή μόλις και μετά βίας καλύπτονται από τον τομέα του τουρισμού. Ένα από τα επιπρόσθετα οφέλη που μπορούν να προκύ-

ψουν από την εταιρική κοινωνική ευθύνη εί-ναι και η ένταξη των ατόμων με ανα-

πηρία ως εργαζόμενοι.

Διαφαίνεται ότι οι αναπτυγμένες τουριστικά χώρες έχουν επενδύσει

σημαντικά στον τομέα του προσβάσιμου τουρισμού – τουρισμού για όλους και επιθυμούν

να επενδύσουν ακόμη περισσότερο. Αυτό φάνηκε ιδιαίτερα από τις προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ισπανία και τα Projects που έχουν προχωρήσει αλλά και σε άλλες χώρες όπως την Ιταλία, την Τουρκία, την Πορτογαλία αλλά και στην Αργεντινή, Κολομβία κ.λ.π. Αξιοσημείωτη είναι και η εξέ-λιξη της γειτονικής Τουρκίας στην οποία υπάρχει Επιτρο-πής Προσβασιμότητας που λειτουργεί ως σύμβουλος του Υπουργείου Τουρισμού. Συστήθηκε το 2003 και γιόρταζε φέτος την 10ετή παρουσία της. Έχει καταφέρει να δημιουρ-γήσει μια πολύ ισχυρή τουριστική υποδομή που ενισχύει το τουριστικό προϊόν της χώρας.

Στην Ελλάδα ο τομέας του προσβάσιμου τουρισμού – του-ρισμού για όλους είναι δυστυχώς ένας παραμελημένος το-μέας. Εάν και υπάρχουν λίγες λαμπρές εξαιρέσεις προσβά-σιμων καταλυμάτων και μουσείων όπως το νέο Μουσείο της Ακρόπολης δεν έχει δημιουργηθεί ένα στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης αυτού του σημαντικού τομέα με αποτέλεσμα η χώρα μας να υποβαθμίζεται στο διεθνή ανταγωνισμό. Ελπί-δα μας είναι, και με τις δικές μας παρεμβάσεις , να ξυπνήσει έστω και αργά η πολιτεία και ο κλάδος ώστε να βελτιώσουμε και εμείς το τουριστικό μας προϊόν αλλά και να δημιουργή-σουμε υποδομές που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλοι.

Μόνο στην Ελλάδα

συνεχίζεται το άγος της

έλλειψης προσβασιμότητος

Page 10: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

10 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ο Σύνδεσμός μας στις 17 Σεπτεμβρίου απέστειλε στον Υπουργό Πολιτισμού κον Παναγιωτόπουλο, την παρακάτω επιστολή με αρ. πρωτ: 9914 και θέμα: «Εξασφάλιση Προσβασιμότητας σε Αρχαιολογικούς Χώρους, κ.τλ.» στις

18 Σεπτεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Διευθυντή του κου Υπουργού κον Καρακατσάνη Παναγιώτη.Ήταν μια αρκετά εποικοδομητική συνάντηση όπου καταθέσαμε τις απόψεις μας και συζητήσαμε εκτενέστερα την αναγκαιότητα εξασφάλισης Προσβασιμότητας σε Αρχαιολογικούς Χώρους, καθώς επίσης και της ενεργοποίησης και επέκτασης της «Κάρτας Πολιτισμού», για τα ΑμεΑ

Παραθέ -τουμε την επιστολή μας καθώς και την απάντηση που λάβαμε πριν λίγες μέ-ρες για τη δική σας ενημέρωση και ελπίζουμε στην ορθή αντιμετώπιση των θεμάτων που απασχολούν τα Άτομα με Αναπηρία και βρίσκονται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Συνάντηση του Συνδέσμου μας, στο Υπουργείο Πολιτισμού, με κύριο θέμα την εξασφάλιση προσβασιμότητας σε Αρχαιολογικούς Χώρους κτλ

Δραστηριότητες του Συνδέσμου

Απάντηση

Μοσχάτο, 17 Σεπτεμβρίου 2013Αρ. Πρωτ.: 9914

Προς: κο Π. ΠαναγιωτόπουλοΥπουργό Πολιτισμού

Θέμα: Εξασφάλιση Προσβασιμότητας σε Αρχαιολογικούς Χώ-ρους, κ.τλ.

Κύριε Υπουργέ,

Με την παρούσα επιστολή, ο Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπλη-γικών και Κινητικά Αναπήρων θα ήθελε να σας θίξει την αναγκαι-ότητα ύπαρξης πλήρους προσβασιμότητας στους αρχαιολογικούς χώρους. Οι πολίτες με Αναπηρία, είναι επιβεβλημένο να έχουν τη δυνατό-τητα, ακώλυτου πρόσβασης, στους Αρχαιολογικούς Χώρους και τα διάφορα μνημεία, καθώς και τα Μουσεία και τους θεατρικούς χώ-ρους, καθώς η παρουσία τους, εξασφαλίζει τη συμμετοχή τους στο σύγχρονο πολιτισμό και τη γενικότερη κουλτούρα. Προς την κατεύθυνση αυτή, έχουν γίνει σημαντικά βήματα, αλλά απαιτείται αδιάλειπτη συνέχεια και ολοκλήρωση των Δομών Προ-σβασιμότητας, γιατί επιπλέον, συμβάλλουν και στην προσέλ-κυση μεγαλύτερου αριθμού επισκεπτών (τουριστών) των αρ-χαιολογικών θησαυρών της χώρας μας.Πράγματι έχει διαπιστωθεί ότι ο μέσος όρος ηλικίας των τουρι-στών μας – επισκεπτών μας- (Ακρόπολης, κ.τ.λ.) είναι τα 67 έτη. Ηλικία δηλ. που απαιτεί την ύπαρξη των Διεθνών Αρχών Προσβασιμότητας, προκειμένου να καταστεί η Χώρα μας, επιλέ-ξιμη Χώρα διακοπών, ως διαθέτουσα προσβάσιμες και ανεμπό-διστες συνθήκες μετακίνησης και διαμονής. (βλέπε Βαρκελώνη). Συγχρόνως όμως, και για τους Έλληνες Πολίτες με Αναπηρία, πέ-ραν της παραπάνω επείγουσας διευθέτησης, και με δεδομένη τη δυστυχή ένταξή τους, στην πλέον φτωχή κοινωνική ομάδα, απαιτείται η απαλλαγή τους, από την καταβολή κάθε σχετικού εισιτηρίου εισόδου, σε Αρχαιολογικούς Χώρους, Μουσεία κτλ.Έτσι ώστε, να μη δημιουργείται μια πρόσθετη αιτία, απομάκρυν-σής τους, από τη γνωριμιά και την επαφή τους, με την πατρώα κληρονομιά, που ανοίγει το πνεύμα και την ψυχή, κάθε ανθρώπι-νης και κοινωνικής οντότητας. Επιπροσθέτως, η «Κάρτα Πολιτισμού», της οποίας τα Άτομα με Αναπηρία είναι δικαιούχοι, έχει λήξει την 31/12/2011, και απαι-τείται επειγόντως η Ανακοίνωση της ετήσιας επέκτασης της νέας περιόδου ενεργοποίησή της!.

Μετά Τιμής,Για το Δ.Σ.

Page 11: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117
Page 12: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

12 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Μ ία από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης, ο ΕΟΠΥΥ, δεν υποστηρίχθη-κε όπως θα έπρεπε, διαπιστώνει ο πρόεδρος

του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτρης Κοντός. Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του προς «Το Βήμα», η αξιολόγηση του εγ-χειρήματος του ΕΟΠΥΥ 21 μήνες μετά τη δημιουργία του αναδεικνύει αρκετές υστερήσεις και διαχειριστικά προβλήματα.

Κύριε Κοντέ, ο ΕΟΠΥΥ είναι «μικρότερος» από δύο ετών. Ωστόσο ο επανασχεδιασμός του μπαί-νει ξανά στο τραπέζι των συζητήσεων. Πώς πι-στεύετε ότι πρέπει να λειτουργεί ο Οργανισμός των 9,5 εκατομμυρίων ασφαλισμένων;

«Βασική αποστολή του ΕΟΠΥΥ είναι η διασφάλιση υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για τους

ασφαλισμένους του, δηλαδή τον γιατρό, τις εξετάσεις, τα φάρμακα και τη νοσηλεία των ελλήνων πολιτών. Όλα αυτά με όρους οικονομικής αποδοτικότητας, ια-τρικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ισότητας. Η αξιολόγηση του εγχειρήματος του ΕΟΠΥΥ 21 μήνες μετά τη δημιουργία του αναδεικνύει αρκετές υστερή-σεις αλλά και διαχειριστικά προβλήματα. Συνεχίζει να αποτελεί πρόκληση η αποφυγή ελλειμμάτων, η αντι-μετώπιση των ανισοτήτων όσον αφορά την προσβασι-μότητα αλλά και η ποιότητα των παροχών υπηρεσιών υγείας. Για τους λόγους αυτούς απαιτούνται διαρθρωτι-κές αλλαγές οι οποίες θα πρέπει να διασφαλίσουν την απρόσκοπτη λειτουργία του Οργανισμού και κυρίως την επίτευξη των στόχων της εξυπηρέτησης των ασφα-λισμένων. Αποτελεί κεντρική πολιτική προτεραιότητα του υπουργείου Υγείας και συνακόλουθα του ΕΟΠΥΥ οι αλλαγές να αποφασιστούν γρήγορα μέσα από έναν

Δημήτρης Κοντός: Ο ΕΟΠΥΥ δεν στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε

Μια ομολογία.. που δε χρειάζεται κανένα σχόλιο

Page 13: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 13

εκτεταμένο διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φο-ρείς με επιδίωξη την ευρύτερη δυνατή συναίνεση».

Συγκρίνοντας τις δαπάνες ποια είναι αυτή που «βάζει μέσα» τον Οργανισμό; Πώς σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;

«Οι υψηλότερες δαπάνες του Οργανισμού και αυτές εν τέλει που δημιουργούν το πρόβλημα είναι οι δαπάνες για νοσήλια και διαγνωστικές εξετάσεις. Εκεί έχουμε τη μεγαλύτερη υπέρβαση του προϋπολογισμού και για τις δαπάνες αυτές θεσμοθετήσαμε ήδη από τις αρχές Ιου-λίου 2013 μέτρα για τον εξορθολογισμό των δαπανών και τη με κάθε τρόπο τήρηση του προϋπολογισμού. Τα μέτρα αυτά είναι το rebate και το clawback. Επιπλέον μέσα στον Οκτώβριο ξεκινά ο κλινικός έλεγχος (clinical audit) προς αποφυγήν υπερχρεώσεων των υπηρεσιών υγείας που παρέχουν οι κλινικές ή τα νοσοκομεία στους πολίτες, που σημαίνει ενδελεχής έλεγχος της κοστο-λόγησης των υπηρεσιών υγείας, που θα επιφέρει και σημαντική μείωση του κόστους αυτής της δαπάνης. Σε κάθε περίπτωση είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσου-με χωρίς αποκλίσεις τον προϋπολογισμό του 2013».

Πότε θα τροποποιήσετε και προς ποια κατεύθυν-ση τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών;

«Ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών του ΕΟΠΥΥ έχει ανάγκη από οριακές τροποποιήσεις και βελτιώσεις που θα γίνουν σταδιακά το επόμενο διάστημα. Στόχος των τροποποιήσεων αυτών είναι η εκλογίκευση και ο εξορ-θολογισμός των παροχών με κύριο κριτήριο την εξυπη-ρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων στη βάση των σύγχρονων εξελίξεων στην ιατρική».

Τι μέλλει γενέσθαι με τα πρώην εργαστήρια του ΙΚΑ;

«Τα Εργαστήρια των Μονάδων Υγείας του ΕΟΠΥΥ (πρώην ΙΚΑ) συνιστούν έναν πλούτο για τον ΕΟΠΥΥ τόσο σε εξειδικευμένο προσωπικό όσο και σε δομές και μηχανήματα. Οι δυνατότητες των εργαστηρίων αυτών δεν αξιοποιούνται σε υψηλό βαθμό σήμερα λόγω προ-βλημάτων και εμποδίων στις προμήθειες και στη στελέ-χωση σε προσωπικό. Αποτελεί κεντρική προτεραιότητα της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ η αναβάθμιση της λειτουρ-γίας των εργαστηρίων και η ταχεία αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Οι Μονάδες Υγείας το επόμενο διάστημα θα πρέπει να παρέχουν μια ικα-νοποιητική ποσότητα υπηρεσιών προς τους ασφαλι-σμένους σε μηδενικές τιμές, δηλαδή χωρίς κόστος, και αυτό είναι αναγκαίο σήμερα, όταν ένας μεγάλος αριθ-μός ασφαλισμένων μας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονο-μικά προβλήματα».

Εν κατακλείδι, ο ΕΟΠΥΥ είχε εξαρχής την απαιτού-μενη υποστήριξη;

«Ο ΕΟΠΥΥ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες με-ταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης. Η θεσμοθέτησή του ικανοποίησε ένα καθολικό αίτημα πολλών ετών. Δυ-στυχώς όμως η πρωτοβουλία αυτή δεν υποστηρίχθη-κε όπως θα έπρεπε. Γι’ αυτό και σήμερα απαιτείται μια σοβαρή μεταρρυθμιστική παρέμβαση. Κατά την άποψή μου αυτό που προέχει είναι να θεσμοθετήσουμε γρή-γορα και κυρίως να υποστηρίξουμε αποφασιστικά τις όποιες αλλαγές. Μόνο έτσι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα γίνει αντάξια των προσδοκιών και των ανα-γκών των ελλήνων ασφαλισμένων».

Συνάδελφε,

Μην ξεχνάς τη συνδρομή σου

Είναι το μόνο σίγουρο έσοδοτου Συνδέσμου μας

Το Δ.Σ.

Page 14: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

14 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Οι δεσμεύσεις της Πολιτείας προς τους μαθητές με ανα-πηρία και αυτή τη σχολική χρονιά δεν τηρήθηκαν. Τα ειδικά σχολεία δεν άνοιξαν κανονικά. Τα μηνύματα από όλη τη χώρα είναι απογο-ητευτικά. Οι ελλείψεις που αναφέρονται σε εκπαιδευτι-κούς και σε ειδικό εκπαιδευ-τικό προσωπικό είναι τερά-στιες! Τεράστια είναι τα προ-βλήματα και στη μετακίνηση των μαθητών από και προς τα σχολεία τους. Κάθε νέα σχολική χρονιά ξεκινούσε με αμέ-τρητα προβλήματα, η φετινή σχολική χρονιά είναι η χειρό-τερη όλων! Οι μαθητές με αναπηρία είναι, με ευθύνη της κυβέρνησής σας, οι παρίες του εκπαιδευτικού συστήματος.

Η κατάσταση στο χώρο της εκπαίδευσης των παιδιών με αναπηρία είναι εκρηκτική. Χιλιάδες παιδιά με αναπηρία θα αναγκαστούν να μείνουν σπίτι. Οι χρόνιες ελλείψεις παρα-μένουν: μη προσβάσιμα σχολικά κτίρια, προβλήματα και αδυναμίες του συστήματος μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία, ελλείψεις στα ωρολόγια προγράμματα και στο εκπαιδευτικό υλικό των Ειδικών Σχολείων και των Τμημά-των Ένταξης των Γενικών Σχολείων, καθυστερήσεις στους διορισμούς των εκπαιδευτικών στα Ειδικά Σχολεία, έλλειψη παροχής παράλληλης στήριξης και συνεκπαίδευσης στους μαθητές με αναπηρία, έλλειψη ειδικού βοηθητικού προσω-πικού το οποίο υποβαθμίζει την παροχή επαρκών εκπαι-δευτικών υπηρεσιών, έλλειψη εκπαιδευτικών βιβλίων προ-σβάσιμων στα άτομα με αναπηρία κλπ.

Εντονότερο είναι το πρόβλημα αναφορικά με τους μαθη-τές με βαριές αναπηρίες που δεν έχουν ακόμη ενταχθεί σε οποιαδήποτε δομή του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι τα παιδιά που μένουν σε ιδρύματα και κλειστές μορφές περί-θαλψης αρμοδιότητας του υπουργείου Υγείας. Αυτή η κατά-σταση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από καμία οικονομική κρίση. Είναι αδιανόητο παιδιά σχολικής ηλικίας να βρίσκο-

νται σε δομές προνοιακές κλειστής ή ανοιχτής φροντί-δας και όχι στα σχολεία.

Η παρούσα κατάσταση στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευ-σης καταστρατηγεί: • Τη συνταγματική επιταγή της παρ. 6 του άρθρου 21, σύμφωνα με την οποία: «Τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελ-ματική ένταξη και τη συμμε-

τοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».

• Τη συνταγματική επιταγή της παρ. 4 του Άρθρου 16, σύμφωνα με την οποία: «Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαί-ωμα δωρεάν παιδείας, σε όλες τις βαθμίδες της, στα κρατικά εκπαιδευτήρια. Το Κράτος ενισχύει τους σπου-δαστές που διακρίνονται, καθώς και αυτούς που έχουν ανάγκη από βοήθεια ή ειδική προστασία, ανάλογα με τις ικανότητές τους».

• Την υποχρεωτικότητα της Εκπαίδευσης των Ατόμων με Αναπηρία που υπαγορεύει ο Νόμος 3699/2008, η οποία για το αναπηρικό κίνημα της χώρας ουσιαστικά σημαίνει: α) ότι κανένα παιδί με αναπηρία δεν πρέπει να είναι εκτός σχολείου. β) ότι η σχολική χρονιά θα ξε-κινά την ίδια μέρα για τους μαθητές με αναπηρία όπως για όλους τους υπόλοιπους μαθητές, το οποίο με τη σει-ρά του σημαίνει ότι με την έναρξη της σχολικής χρονι-άς θα πρέπει ήδη να έχει οργανωθεί η μετακίνηση των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Δώστε λύση άμεσα! Οι μαθητές με αναπηρία και οι οικογέ-νειές τους απαιτούν ίσα δικαιώματα στην εκπαίδευση και στη ζωή!

Την τραγική κατάσταση με τις τεράστιες ελλείψεις στο χώρο της Ειδικής Εκπαίδευσης καταγγέλλει με επιστολή της στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά η ΕΣΑμεΑ.Διαβάστε την επιστολή: Προς: Τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά

Ανοιχτή επιστολή Ε.Σ.Α.μεΑ. προς τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά:

«Οι δεσμεύσεις δεν τηρήθηκαν, τα ειδικά σχολεία δεν άνοιξαν κανονικά»

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Page 15: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117
Page 16: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

16 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Η ομιλία του Ιωάννη Βαρδακαστάνη, προέδρου της ΕΣΑμεΑ και της IDA (International Disability Alliance), στην Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου

για την Αναπηρία και την Ανάπτυξη του ΟΗΕ (High-Level Meeting on Disability and Development), την Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου στην Νέα Υόρκη. Ο κ. Βαρ-δακαστάνης μίλησε στην έναρξη της Συνάντησης, μαζί με τον πρόεδρο της 68ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ John W. Ashe, τον Γενικό Γραμ-ματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, και τον Πρέσβη Ειρή-νης του ΟΗΕ Steve Wonder.

«Η σημερινή είναι μια ιστορική μέρα. Η παγκόσμια κοινότητα βρίσκεται εδώ στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, ώστε να κουβεντιάσει για τις

συνθήκες που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία σε όλο τον κόσμο. Είναι πολύ μεγάλες οι προσδοκίες από τούτη δω την συνάντηση, ώστε οι φορείς λήψης απο-φάσεων να έρθουν αντιμέτωποι με ένα δομικό πρό-βλημα που δεν είναι σε προτεραιότητα στην εθνική και στην παγκόσμια πολιτική ατζέντα. Με την παρου-σία σας εδώ σήμερα, αυτό αλλάζει. Σήμερα το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού, σχεδόν 1 δισ. άτομα με αναπηρία έχουν στρέψει το βλέμμα τους προς τα εδώ, ειδικά προς τους ιθύνοντες σε επίπεδο κρατών ή παγκόσμιο. Σήμερα θα λάβετε αποφάσεις που θα έχουν αντίκτυπο σε κάθε πτυχή της ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Η Παγκόσμια Οργάνωση για την Αναπηρία συμμετέχει στη σημε-ρινή συνάντηση ώστε να δώσει φωνή στα άτομα με

Η ομιλία του Ι. Βαρδακαστάνη στον ΟΗΕHigh-Level Meeting on Disability and Development

Page 17: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 17

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

αναπηρία από όλο τον κόσμο που έχουν αποκλεισθεί, αλλά σήμερα θέλουν να μιλήσουν δυνατά και καθαρά σε όλους σας.

Είναι κοινά παραδεκτό ότι τα άτομα με αναπηρία βι-ώνουν τον αποκλεισμό, την διάκριση και υψηλούς δείκτες φτώχειας. Το 80% των ατόμων με αναπηρία ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και πολλοί από αυ-τούς αντιμετωπίζουν ακραία φτώχεια, περιορισμένη πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, εκπαίδευση, ευκαιρίες εργασίας, και, σε πολλές περιπτώσεις, είναι τα πρώτα θύματα της βίας και της κακοποίησης.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία παραμένουν ελάχιστα γνωστά και ενσωματωμένα στο διεθνές δί-καιο. Μετά την υπογραφή και την επικύρωση της Σύμ-βασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του ΟΗΕ, αναμέναμε περισσότερα αποτελέσματα. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η πρόοδος που έχει ήδη επιτευχθεί σε αυτό το επίπεδο είναι εντυπωσιακή και χωρίς προηγούμενο. Αλλά χρειάζεται να δουλέ-ψουμε σκληρότερα και να εφαρμόσουμε τα δικαιώ-ματα που προβλέπονται στη Σύμβαση. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι σε θέση να απολαμβάνουν πλήρη δικαιώματα σε ισότιμη βάση με όλους τους πο-λίτες τους κόσμου. Μιλώ για τις γυναίκες και τους άν-δρες με αναπηρία, τα παιδιά και τους ηλικιωμένους, που αναμένουν την πλήρη και ουσιαστική συμμετοχή τους στην κοινωνία.

Στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας δεν υπήρχε ούτε μία αναφορά στα άτομα με αναπηρία. Τα άτομα με αναπηρία, ήταν αόρατα, πραγματικά ξε-χασμένα. Αυτό δεν θα γίνει ανεκτό στην ατζέντα για μετά το 2015. Η ανάπτυξη σε κάθε επίπεδο και σε κάθε γωνιά του πλανήτη πρέπει να συμπεριλαμβά-νει τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία. Πρέπει να καθοδηγείται από την Σύμβαση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα δικαιώματα των ατόμων με αναπη-ρία θα πρέπει να ενσωματωθούν σε όλες τις πτυχές της ανάπτυξης. Τα άτομα με αναπηρία πρέπει να εί-ναι σε θέση να απολαμβάνουν και να έχουν μερίδιο σε μια ανάπτυξη δίχως αποκλεισμούς. Η μη διάκρι-ση και η ισότητα σε όλους τους τομείς πρέπει να εί-ναι οι κατευθυντήριες γραμμές που με τις οποίες θα πλαισιωθεί η νέα παγκόσμια ατζέντα ανάπτυξης. Στις αναπτυξιακές συμπράξεις τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία θα πρέπει να συμπεριληφθούν και να σχηματιστούν παγκόσμιες συνεργασίες ανάπτυξης ει-δικά για τα άτομα με αναπηρία. Η ενσωμάτωση των

ατόμων με αναπηρία στην παγκόσμια αναπτυξιακή ατζέντα έχει αναγνωριστεί κρίσιμη τόσο στις εκθέσεις της Γενικής Γραμματείας όσο στο πάνελ της Υψηλής Συνάντησης για την ατζέντα για την ανάπτυξη από το 2015 και έπειτα. Εσείς, οι ιθύνοντες, μαζί με τις ορ-γανώσεις των ατόμων με αναπηρία έχετε την ευθύνη να το πράξετε. Πρέπει να εξερευνηθούν οι τρόποι με τους οποίους οι ανάγκες των ατόμων με αναπηρία θα αντανακλώνται στο πλαίσιο, με τους απαραίτητους υποστηρικτικούς μηχανισμούς και την ακριβή παρα-κολούθηση των δεδομένων.

Πρέπει να σταματήσουν τα άτομα με αναπηρία να είναι οι αποδέκτες χαμηλότερου επιπέδου εκπαίδευ-σης, υψηλότερου επιπέδου ανεργίας, πρέπει να πά-ψουν να είναι τα θύματα ενός συστήματος με ελλεί-ψεις στην προσβασιμότητα, στην υγεία και στις υπη-ρεσίες πληροφορίας. Η ατζέντα για την ανάπτυξη για μετά το 2015 πρέπει να στοχεύσει ώστε να βγουν τα άτομα με αναπηρία από τις χαμηλότερες κλίμακες ει-σοδήματος - η εξάλειψη της φτώχειας για τα άτομα με αναπηρία πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα. Στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για την Σύμβαση και μετά, το σύνθημα «Τίποτα για εμάς χωρίς εμάς» λει-τούργησε ως προωθητική δύναμη της προόδου και της αποφασιστικότητα των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους. Σήμερα, ακούτε εμάς. Αύριο, ακούστε τα εθνικά, περιφερειακά και κινήματα των ατόμων με αναπηρία.

Η ανάπτυξη των ατόμων με αναπηρία σημαίνει ότι οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται χωρίς τη διαβούλευση και την συμμετοχή με τις αντιπροσωπευτικές οργα-νώσεις των ατόμων με αναπηρία, όπως ορίζει η Σύμ-βαση στο άρθρο 4 παρ. 3 και στο άρθρο 33 παρ. 3.

Σήμερα σας ζητάμε όχι μόνο να εκφράσετε και να δη-λώσετε τη δέσμευσή σας για τα δικαιώματα των ατό-μων με αναπηρία, αλλά και να θέσετε σε εφαρμογή τους αναγκαίους μηχανισμούς ώστε να ανταποκρι-θείτε σε αυτές τις δεσμεύσεις και να παραδώσετε τα πρακτικά αποτελέσματα, σε συνεργασία με τις οργα-νώσεις των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρία, οι πολίτες των κρατών μελών, οι πολίτες του κόσμου πρέπει να μπορούν να βιώ-νουν τα δικαιώματά τους σε ισότιμη βάση με όλο τον κόσμο.

Σας ευχαριστώ».

Page 18: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

18 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Μ ε επιστολή στον Κ. Μητσοτάκη, υπουργό Διοικη-τικής Μεταρρύθμισης, η ΕΣΑμεΑ παρεμβαίνει στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις Υπουργείου Διοικητικής

Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και άλ-λες διατάξεις», ζητώντας να συμπεριληφθούν κοινωνικά κριτήρια για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρία και γονέ-ων/κηδεμόνων σε εποχικές θέσεις εργασίας. Η νομοθεσία προβλέπει ανάλογα κοινωνικά κριτήρια για ευπαθείς ομά-δες όπως πολύτεκνοι, τρίτεκνοι χωρίς να συμπεριλαμβά-νονται σε αυτές και τα άτομα με αναπηρία που βιώνουν σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Γενικότερα ο Κώδικας Δημοσίων Υπαλλήλων αλλά και κάθε διάταξη ή νόμος περί αλλαγών στο εργασιακό καθε-στώς των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να λάβει υπό-ψη του την νέα κοινωνική προσέγγιση της αναπηρίας.

Παράλληλα η Ε.Σ.ΑμεΑ. επαναφέρει τις προτάσεις της που αφορούν στη συμπλήρωση του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα με ευεργετικές για τα άτομα με αναπηρία διατάξεις, που θα κινούνται στο πνεύμα της παρ. 6 του άρθρου 21 του Συντάγματος της Χώρας και θα διασφαλίζουν δίκαιη πολιτική προσλήψεων, προαγωγών, μεταθέσεων, απο-σπάσεων, ευέλικτων ωραρίων εργασίας για τα άτομα με αναπηρία, προσαρμοσμένη στις πρόσθετες ανάγκες που πηγάζουν από την αναπηρία.

Κοινωνικά κριτήρια για τους Δημοσίους Υπαλλήλους

με αναπηρία

Ηλεκτρονική διάθεση ιατρικών γνωματεύσεων υγειονομικών επιτροπών

H Διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο της συνολι-κής προσπάθειάς της για διασφάλιση των διαδι-κασιών χορήγησης των παροχών και αποτροπής

φαινομένων παραβατικότητας, προχωρά στην ηλεκτρονι-κή διάθεση των ιατρικών γνωματεύσεων των υγειονομι-κών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) σε όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς.

Συγκεκριμένα, θα τεθεί σε παραγωγική λειτουργία η πι-στοποίηση των Φορέων παροχών αναπηρίας ώστε να αντλούνται διαδικτυακά οι ιατρικές γνωματεύσεις για τα αιτήματα που κατατίθενται στις Υπηρεσίες τους.

Το μέτρο αυτό εξασφαλίζει:• Άμεση πρόσβαση στις ιατρικές γνωματεύσεις και ακο-

λούθως μείωση της γραφειοκρατίας και της ανάγκης επισκεψιμότητας των ατόμων με αναπηρία τόσο στα Υποκ/τα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ όσο και στους Φορείς – Παρό-χους αναπηρικών επιδομάτων και προνομίων.

• Εκμηδένιση των περιπτώσεων προσκόμισης πλαστών γνωματεύσεων και χορήγησης παροχών σε μη δικαι-ούχους.

• Δυνατότητα επανελέγχου όλων των ήδη προσκομι-σθεισών ιατρικών γνωματεύσεων.

Ο επανέλεγχος κρίνεται απαραίτητος, καθότι μόνο στο Δήμο Πειραιά εντοπίστηκαν δεκαεπτά (17) περιπτώσεις προσκόμισης πλαστών ιατρικών γνωματεύσεων, οι οποίες και παραπέμπονται αρμοδίως για την απόδοση ευθυνών.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Τμήμα της Χορωδίας μας ξεκίνησε τις συναντήσεις του και για φέτος, κάθε

Πέμπτη και ώρα 17:30' στην Αίθουσα Πολλα-πλών Εκδηλώσεων του Συνδέσμου μας (Δη-μητσάνης 3 - 5, Μοσχάτο). Σας περιμένουμε όλους και όλες να περάσουμε μαζί όμορφες μουσικές στιγμές. Για περισσότερες πληρο-φορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο τηλέφωνο: 210-4832564.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Page 19: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 19

Ειδήσεις - Εξελίξεις - Σχόλια

Μια νέα μηχανή «παραγωγής» πλαστών πιστοποιητικών αναπηρίας εντοπίστηκε στην Περιφέρεια του Πειραιά ενισχύο-ντας τη βάσιμη εκτίμηση ότι πολύ απέχουμε από την αντιμετώπιση αυτής της απαράδεκτης (άλλα άκρως αποδοτικής για κάποιους) τακτικής, η οποία εκμεταλλεύεται τις ανεπάρκειες των μηχανισμών του κράτους.

Στην προκειμένη περίπτωση, εντοπίστηκαν 12 περιπτώσεις ασθενών, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν πλαστά πιστοποιητικά ανα-πηρίας. Ο εντοπισμός έγινε από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Πειραιά.

Το… κόλπο που χρησιμοποιούσε το κύκλωμα είναι γνωστό από παλιά, με κάποιες παραλλαγές στην «τεχνογνωσία». Η «δι-αδικασία» κινούνταν από υπαλλήλους δημοσίων υπηρεσιών, ωστόσο από τον Ιούνιο και μετά έκανε την εμφάνισή του ένα κύκλωμα που έφτιαχνε, εκτός των δημοσίων υπηρεσιών, πλαστά πιστοποιητικά αναπηρίας άνω του 67% προκειμένου ο ασφα-λισμένος ασθενής να λαμβάνει επίδομα αναπηρίας.

Πλέον η εξάρθρωση του κυκλώματος είναι θέμα της ΕΛ.ΑΣ., με τους ιθύνοντες της υπηρεσίας να δηλώνουν πως «δική μας δουλειά είναι να μπλοκάρουμε την εισροή τέτοιων πιστοποιητικών στην υπηρεσία μας και στις άλλες. Γι’ αυτό και έχουμε ενη-μερώσει τους πάντες. Ήταν ένα κύκλωμα που ανακαλύφθηκε στην αρχή του. Σίγουρα είναι αποτέλεσμα των τελευταίων ετών καθώς δεν είχε εντοπιστεί τέτοιου είδους πλαστό πιστοποιητικό».

Ανάπηροι όλο υγεία…

Η έκθεση του ΟΟΣΑ με τις προτάσεις για την αντικατάσταση των παροχών σε 500.000 άτο-μα με αναπηρία (συντάξεις και επιδόματα)

από ένα νέο επίδομα -ύψους 500 ευρώ- το οποίο θα δίνεται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια, δημοσιεύ-θηκε… για δεύτερη φορά!

Η έκθεση με τις ανερμάτιστες αυτές προτάσεις, είχε χρησιμοποιηθεί και πριν ένα χρόνο, για να προωθή-σει αλλαγές που θα τερμάτιζαν κάθε έννοια κοινω-νικού κράτους. Αυτή η έκθεση ΔΕΝ πέρασε πέρυσι και το αναπηρικό κίνημα διαμηνύει προς πάσα κα-τεύθυνση πως οι προτάσεις αυτές ΔΕΝ θα περάσουν ούτε φέτος, ούτε ΠΟΤΕ!

Πρόκειται για ένα έγγραφο πρόχειρο, χωρίς συνοχή, που δεν δικαιολογεί τα συμπεράσματά του – οι δε συ-ντάκτες του δεν έχουν καμία σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Όπως είναι γνωστό, τα αναπηρικά επιδόματα είναι η ελάχιστη στήριξη που παρέχει η ελληνική Πολιτεία στο πιο εξαθλιωμένο από την κρί-ση κομμάτι της κοινωνίας. Είναι η ελάχιστη στήριξη στα ΑμεΑ, που μπορούν να βασιστούν μόνο στην οικογένειά τους, μιας και είναι τα πρώτα θύματα της ανεργίας και της έλλειψης πρόνοιας.

Η απάντηση του Αναπηρικού Κινήματος, στην έκθε-ση αλλά και σε όποιον στηρίζει τέτοιου είδους λογικές «Καιάδα», θα είναι «Μολών λαβέ»! Τα Άτομα με Ανα-πηρία και οι οικογένειές τους δεν θα πληρώσουν μια κρίση για την οποία δεν ευθύνονται!

Το αναπηρικό κίνημα, ζητά από τον Υπουργό Εργασίας, παρά-ταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, αλλά και πάσης φύσεως επιδομάτων και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στα

άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λί-στες αναμονής των ΚΕΠΑ.

Πιο συγκεκριμένα ζητά διάταξη με την οποία θα αναφέρεται ότι «στις περιπτώσεις λήξης του συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρί-ση, χωρίς υπαιτιότητα των ασφαλισμένων, το δικαίωμα συνταξιοδότη-σής τους λόγω αναπηρίας, παρατείνεται έως το χρόνο έκδοσης της Γνωμάτευσης Αναπηρίας, με το ίδιο ποσό που ελάμβαναν οι συνταξι-ούχοι πριν από τη λήξη του δικαιώματος, όπως και στις περιπτώσεις λήξης του δικαιώματος χορήγησης πάσης φύσεως αναπηρικών επι-δομάτων (προνοιακών, εξωϊδρυματικού, απολύτου αναπηρίας κ.λπ.).

Η διάταξη αφορά αλλαγή και τροποποίηση επί του άρθρου 66 του νόμου 4144/2013 (ΦΕΚ 88Α΄/18.4.2013) με το οποίο ρυθμίζεται η παράταση χορήγησης της αναπηρικής σύνταξης, στα άτομα με ανα-πηρία και χρόνιες παθήσεις που παραμένουν στις λίστες αναμονής των ΚΕΠΑ, μέχρι τις 31 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Μάλιστα, στη συζήτηση επί του νόμου στην Βουλή εν αναμονή της ψήφισής του, η ΕΣΑμεΑ είχε επισημάνει ότι οι τελικές ρυθμίσεις του άρθρου 66 ήταν ημιτελείς. Είχε επισημάνει ότι την 31η Οκτωβρίου θα υπήρχε η ίδια κατάσταση, με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να περιμένουν στις λίστες.

Οργή για την έκθεση ΟΟΣΑ από το Αναπηρικό Κίνημα

Ζητείται παράταση χορήγησης αναπηρικής σύνταξης

στους εγκλωβισμένους στα ΚΕΠΑ και μετά την 31η Οκτώβρη

(ημερομηνία υπάρχουσας λήξης)

Page 20: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

20 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ό ταν αποκαλώ την Αθήνα «χαβούζα», δεν αναφέρομαι

μόνο στην οικοδομική έν-νοια της λέξης, αλλά και στη μεταφορική που έχει σχέση με τον άνθρωπο, την ανθρώπινη διάστασή της, την ανθρώπινη φυσι-ογνωμία της.

Πολύ θα ήθελα να συμ-μεριστώ τους στίχους του ποιητή και να την αποκα-λέσω «Χαρά της Γης και της αυγής, γλυκό γαλάζιο κρίνο» μα δεν μπορώ…

Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ούτε για το μέλλον, που είναι το μέλλον των παιδιών μας.

Και όταν κατά καιρούς ακούω μεγάλα λόγια, παλαιότερα από κορδωτούς Αθηνοσωτήρες και τελευταία από κορδωτούς πάλι, αλλά «με κράνος» τώρα Αθηνοσωτήρες, που εξαγγέλ-λουν «έργα πνοής», χαμογελάω πικρά και σκέπτομαι τις… ασπιρίνες ως θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο. Όχι ότι αρ-νούμαι ότι υπάρχουν καλές προθέσεις αλλά γιατί αρνούμαι ότι υπάρχουν «μαγικές λύσεις».

Γιατί ζητάμε λύσεις μαγικές, για μια πόλη, με υποδομή, υπο-δοχής μερικών εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, που όμως, της επιβάλλεται, ναι της επιβάλλεται, να κατοικείται από 10 φορές περισσότερους κατοίκους, να κυκλοφορούν 20 φορές περισ-σότερα αυτοκίνητα (1.500.000 κινούνται στο λεκανοπέδιο της Αθήνας).

Γιατί ζητάμε λύσεις, για μια πρωτεύουσα κράτους, που κου-βαλάει επάνω της τους μισούς πολίτες του κράτους. Μια πόλη 4.000.000 σε ένα κράτος 11.000.000.

Όλα αυτά τα κατά καιρούς εξαγγελλόμενα «έργα πνοής» ποτέ δεν θα μπορέσουν να έχουν αποτελέσματα όχι μακρο-χρόνια, αλλά ούτε και βραχυχρόνια, αφού έρχονται να διορθώ-σουν παραμορφώσεις και όχι τις αιτίες των παραμορφώσεων.

Οι λύσεις για να είναι λύσεις πρέπει πρώτα απ’ όλα να απα-ντούν στις γενεσιουργές, τις πρωτογενείς αιτίες, ώστε να μην αναπαράγονται νέες. Οι λύσεις πρέπει πρώτα να απαντήσουν στο γιατί η μισή Ελλάδα είναι στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Να απαντήσουν γιατί το 60% της βιομηχανικής παραγωγής είναι στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Να απαντήσουν γιατί το 80% της οικονομικής δραστηριότη-τας είναι στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Θα αλλάξουν αυτές οι αναλογίες;Θα γίνουν έργα οικονομικής και παραγωγικής δραστηριό-

τητας σε όλη την Ελλάδα με προτεραιότητες στις παραμεθόρι-ες και νησιωτικές περιοχές, με σωστή υποδομή στην παιδεία και την υγεία ώστε να σταματήσει «ο αναγκαστικός επικοισμός στην Αθήνα» ως μόνη διέξοδος; Και αυτά όχι στα χαρτιά. Όχι

με κούφιες λέξεις «στο πλαίσιο της αποκέντρω-σης». Όχι με σκέτους νό-μους περί κινήτρων χωρίς τη σφαιρική υποδομή και ανθρώπινες προϋποθέ-σεις διαμονής.

Γιατί τότε, ψάχνει το κράτος ή για κουτούς ή για απατεώνες, που αφού καρπωθούν τα «κίνητρα», μην τον είδατε τον Κίτσο τον λεβέντη και τον αρχι-ληστή.

Γιατί όμως πρέπει όλη η Ελλάδα να έρχεται στην

Αθήνα; Γιατί δεν κοιτάζουμε λίγο πίσω να δουμε πως και γιατί η Αθήνα των 500.000 έγινε 4.000.000;

Να μην γυρίσουμε πίσω στον Κέκροπα και τον Περικλή και το κλέος των Αθηνών, ούτε καν το 1834 που η Αθήνα έγινε πρωτεύουσα του νεοαπελευθερωμένου κράτους.

Να δούμε το 1922 π.χ. γιατί το νέο αίμα που, με ανταλλαγή, ήρθε στην Ελλάδα, από τη Μικρασία φώλιασε στη Θεσσαλονί-κη και την Αθήνα, φτιάχνοντας τη Ν. Ιωνία, τη Ν. Σμύρνη και τη Ν. Φιλαδέλφεια, τις παράγκες στο Δουργούτι κ.τ.λ.

Να δούμε μετά τον εμφύλιο, γιατί ο κόσμος αναγκάστηκε να συσσωρευτεί πάλι στην Αθήνα, φτιάχνοντας την Άνω Ν. Σμύρ-νη, την Άνω Ν. Φιλαδέλφεια, την Άνω-Κάτω Αργυρούπολη και όλα τα νέα άνω-κάτω;

Τι μας έσπρωξε όλους να αναζητούμε καταφύγιο στην Αθή-να; Νοικοκυραίοι θεωρούσαν «τύχη» να γίνουν θυρωροί… (έβαζαν μάλιστα και μέσον…). Στις πλατείες, στα πάρκα, έβλε-πες άσπρα μουστάκια, αγέρωχες κορμοστασιές, ατσαλάκωτες νησιώτικες βάρκες, να κάθονται στα παγκάκια με ένα βλέμμα χαμένο, μακρινό.

Μόνιμη ερώτηση: Από πού είσαι πατριώτη;Κανείς δε ρώταγε: Γιατί είσαι εδώ πατριώτη;Όλοι ξέρανε. Τους κυνήγαγε η φτώχεια, η εγκατάλειψη, ο

χωροφύλακας για τις πολιτικές τους ιδέες, η ανάγκη να σπου-δάσουν τα παιδιά τους, η ανάγκη του νοσοκομείου (για να μην πεθάνουν σαν το σκυλί στο αμπέλι). Έρημα τα χωράφια, τα αμπέλια, οι ελιές… Έφευγαν και οι υπόλοιποι. «Με τι χέ-ρια να καλλιεργήσεις; Που να δώσεις τα προϊόντα σου;»…

Έτσι φτάσαμε στην εικοσαετία της «αντιπαροχής».Έτσι φτάσαμε στην άναρχη δόμηση, στο δυαράκι, που τώρα

μας εκδικείται με το νεοπλουτισμό των «βορείων προαστίων», στα υπόγεια, στα αυθαίρετα. Αυτά μάλιστα φτιάξανε και Libro d’ oro. Έχουμε λέει, αυθαίρετα πρώτης γενιάς, δεύτερης, τρίτης… Τα τραγούδια λέγανε «δύο καμαρούλες ταιριαστές» και αργότε-ρα «καμαρούλα μια σταλιά».

Στη Βουλή… οι πατέρες του Έθνους βροντοφώναζαν: «Η μετανάστευση είναι ευλογία»… Γιατί όποιος δεν ήρθε στην

Κοινωνικά θέματα

Αυτή η χαβούζα που λέγεται Αθήνα, δεν τρώει μόνο τα παιδιά της αλλά όλη την Ελλάδα

του Σπύρου ΣταυριανόπουλουΜηχανολόγου – Ηλεκτρολόγου – ΜηχανικούΕπίτιμος Πρόεδρος Πα.Συ.Π.Κ.Α.

Page 21: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 21

Αθήνα έφευγε «στις φάμπρικες της Γερμανίας», στα ορυχεία του Βελγίου, στην Αυστραλία, στον Καναδά και οι προνομιού-χοι στην Αμερική.

Η γη έρημη, χωρίς χέρια. Η Ελλάδα από γεωργική χώρα στη βουλή τη βαπτίζουν «υπό βιομηχανοποίηση» και άλ-λοι μάλιστα μιλούσαν για ένα θαύμα. Το θαύμα του αμο-ραλισμού.

Τώρα τι κάνουμε; Επαναλαμβάνουμε τα ίδια λάθη! Παπαγα-λίζουμε το περίφημο, υπαρκτό και ουσιώδες θέμα, το δημογρα-φικό της Ελλάδος. Δέστε τι κάνουμε:

Σήμερα, περίπου 2 εκατομμύρια νέοι Έλληνες πρόσφυγες (κυρίως Πόντιοι από τη Ρωσία) ήρθαν στην Ελλάδα. Κουβά-λησαν μαζί τους το πολυτιμότερο, τα νιάτα που χρειαζόμαστε. Τους χώσαμε στη Θράκη, σε κάτι παράγκες μερικούς, χωρίς δουλειά, χωρίς σπίτια, χωρίς ανθρώπινη διαβίωση. Οι πολλοί – ψάχνοντας για δουλειά – ήρθαν στην Αθήνα. Και οι υπόλοι-ποι τι μένει να κάνουν; Να συνεχίσουν να μένουν στις παρά-γκες χωρίς δουλειά; Ασφαλώς όχι. Που νομίζετε ότι θα πάνε; Στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη και αυτοί…

Ξεριζώνουμε έτσι τον Ελληνισμό. Που σαν δέντρα, οι ρίζες τους είναι εκείνες που στις νεροποντές κρατούν το χώμα, τη γη, για να μη σκορπίσει και χαθεί. Σε μια περιοχή, που αναγκα-στήκαμε να συνενώσουμε νομούς για να μη βγει μουσουλμά-νος νομάρχης. Σε μια στενή λωρίδα γης, με βάθος 60 έως 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα έως τη θάλασσα του Θερμαϊκού, σε ένα προμαχώνα του κράτους, εμείς αντί να φυτέψουμε, ξεριζώ-νουμε τον Ελληνισμό.

Δεν υπάρχει μνήμη ούτε καν ιστορική. Οι Αρχαίοι Αθηναίοι – Μεγαρείς, σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα έφτιαχναν αποικίες… Μερικοί λένε: τα σύνορα της Ελλάδας είναι σύνορα της Ευρώ-πης. Αφερίμ. Και όταν η Τουρκία, οι βαλκανικές χώρες μπουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τα νότια σύνορά της θα είναι πάλι το ακρωτήριο Ταίναρο και η Κρήτη, μα για τα ανατολικά και βόρεια σύνορα της Ελλάδος ποιος θα νοιαστεί; Όλα θα είναι της Ευρώπης!!

Έτσι, σε λίγο θα χρειαστούμε νέα «έργα πνοής» στην Αθήνα. Όμως, το Υπουργείο Γεωργίας θα συνεχίσει να μένει στην… πεδιάδα της Πλατείας Συντάγματος. Ο Οργανισμός Βάμβακος δίπλα στο σιντριβάνι του Συντάγματος! Σιγά μην πάει στη Λάρι-σα. Όλα τα Υπουργεία κέντρο. Δεκάδες στρατιωτικές μονάδες στην Αττική (κάτι ήξερε ο Πατακός)… Τι να φυλάνε εδώ; Η Σχο-λή Ευελπίδων, χωροφυλακής, αστυνομίας και λοιπές στρατιω-τικές σχολές στην Αττική! Η γεωπονική σχολή, κτηνιατρική κ.α. στην Αθήνα.

Εξαγγέλλεται άβατο για τα αυτοκίνητα στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Η λύση λένε!

Η Ρώμη έχει το «ιστορικό κέντρο» και φροντίζει το «κλέος της αρχαίας Ρώμης». Όμως η Ιταλία πρώτα έκανε το συνορι-ακό Μιλάνο, πρώτη εμπορική πόλη της Ιταλίας, την Πάντοβα, πρώτη γεωργική πόλη κτλ.

Το νέφος της Αθήνας δεν είναι χημικό φαινόμενο, είναι πολιτικό. Τα 1.300.000 αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στην Αττική δεν κινούνται από τρέλα, αλλά από ανάγκη.

Όχι η Αθήνα θα παραμείνει χαβούζα. Και σαν τέτοια θα κουβαλάει και κάθε κατακάθι. Άρχισε πια η Αθήνα να είναι επι-κίνδυνη τη νύχτα και προβληματική τη μέρα. Και να μη γίνει τίποτα; Να φάμε άλλα 20 χρόνια για να γίνει υπόγειος ηλε-κτρικός σιδηρόδρομος; Όχι βέβαια. Αλλά πρώτα να φύγουν τα υπουργεία (πλην εξωτερικών), οι υπηρεσίες από το κέντρο της Αθήνας. Επίσης, όλες οι στρατιωτικές σχολές, υπηρεσίες και υπουργεία που έχουν σχέση με τη γεωργία, κτηνοτροφία, βιο-μηχανία, εκτός Αττικής.

Πρώτα να δημιουργηθούν μονάδες παραγωγής και άλλες υποστηρικτικές (για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα τους), να δημιουργηθούν κέντρα υγείας, νοσοκομεία σε λειτουργία και όχι διακοσμητικά. Παιδεία, σε όλη την Ελλάδα, με προτεραιό-

τητα στις παραμεθόριες και νησιωτικές περιοχές.Όμως η Αθήνα θα παραμείνει χαβούζα, γιατί τίποτα από τα

παραπάνω δεν θα γίνει.Θυμάμαι από το τέλος της δεκαετίας του 1950, φοιτητής

τότε, όλες αυτές οι σκέψεις – λύσεις, διατυπώνονταν, λέγονταν και ξαναλέγονταν. Δεν έγινε όμως ποτέ τίποτα. Και τότε υπήρ-χαν πληροφορίες, διαδόσεις αν θέλετε, ότι τα κεντρικά ακίνητα, άνηκαν σε Υπουργούς, βουλευτές, το μεγάλο κεφάλαιο που λένε οι καρδιακοί μου φίλοι. Σήμερα ακόμα ισχύουν τα ίδια.

Μια τέτοια κίνηση θα υποβάθμιζε την αξία των ακινήτων του κέντρου. Γι’ αυτό δε συμφέρει η υποβάθμιση του κέντρου της Αθήνας και πολύ περισσότερο δεν συμφέρει η Αθήνα να μην τρώει τα λεφτά όλης της Ελλάδος! Υπήρχε άλλωστε ένα πε-ρίφημο, ολοκληρωμένο σχέδιο του πολεοδόμου Δοξιάδη, που έδινε λύση και όραμα. Είπαν ωραίο και το έβαλαν στο αρ-χείο…

Γι΄ αυτό το μόνο που μπορεί να κάνουν είναι να φύγει το νέφος από το κέντρο, ώστε να αναβαθμιστεί και να πάει στις συνοικίες. Αλλά αυτό είναι το ένα κακό. Υπάρχει και άλλο με-γαλύτερο: Ο ελπιδοφόρος β’ βαθμός αυτοδιοίκησης ξεκίνησε χωρίς πλήρεις αρμοδιότητες και χωρίς στέγη σε πολλές νο-μαρχίες. Μη χαθεί το κουμάντο της Αθήνας και της κεντρικής εξουσίας. Τα χρήματα από τα «πακέτα» οδεύουν κυρίως προς την Αθήνα.

Έτσι στο σιδηρόδρομο Πελοποννήσου, φτιαγμένο από την εποχή του Τρικούπη, φεύγουν οι γραμμές με τις βροχές και το φρενάρισμα του συρμού και εκτροχιάζονται τα βαγόνια. Το πλάτος των γραμμών – στενό – δεν επιτρέπει τη μεταφορά αν-θρώπων και εμπορευμάτων με το ίδιο βαγόνι (όταν… κινείται) να κυκλοφορήσει στην υπόλοιπη Ελλάδα και στην Ευρώπη…

Η ΔΕΗ δεν δίνει ρεύμα σε οικισμούς έξω από τα Καλάβρυ-τα… και αλλού και αλλού. Η Σάμος παίρνει ρεύμα από την Τουρκία. Οι πρόσφυγες στα λυόμενα της Θράκης 6-8 άτομα στο ίδιο δωμάτιο χωρίς δουλειά… Αλλά βλέπουν καθαρά Τουρ-κική τηλεόραση.

Στην Αθήνα όμως, λογαριάζουμε πόσα mini bus θα κυκλο-φορήσουν γύρω από το δακτύλιο, πόσα γκαράζ πρέπει να φτι-άξουμε τώρα γύρω από το δακτύλιο (τα πρώτα ήταν μέσα στο κέντρο), ευτυχείς, ότι θα πληρωθούν με το πακέτο Ντελόρ!

Στο μεταξύ ο αντιδήμαρχος Κομοτηνής είναι μουσουλμάνος και αύριο ίσως βγάλουν και δήμαρχο.

Όχι. Η Αθήνα δεν είναι η Ελλάδα. Δεν πρέπει να είναι. Δεν θα υπάρχουν συνέχεια «Κυράδες της Ρω» να σηκώνουν την ελληνική σημαία. Και θα θυμίσω στους κύριους Βουλευτές, ότι όταν το Ελληνικό κράτος την ξεπάστρεψε (την τίμησαν είπαν) με ένα μετάλλιο και ένα βραβείο από την Ακαδημία Αθηνών. Ήρθε στην ΑΘΗΝΑ, να το παραλάβει (ποιος να πάει σε βραχο-νησίδες) φορώντας… ΔΑΝΕΙΚΗ φορεσιά (!)

Κατάλαβες κύριε με το ARMANI; Μακάρι να κάνω λάθος.

Δυστυχώς όμως, η σημερινή οικονομική κατάσταση της Χώ-ρας μας, έχει γεννήτορες την τότε εποχή της λεγόμενης «Εσω-τερικής Μετανάστευσης» και της άρρητης αντιπαροχής.

Έτσι, απογεωργοποιήσαμε τη Χώρα, απαξιώσαμε την κτηνοτροφία και το χειρότερο, αποβιομηχανοποιήσαμε την Ελλάδα, που είχε κάνει σοβαρά βήματα. Όλοι θυμού-νται την ΙΖΟΛΑ, την ΠΙΤΣΟΣ, την ΕΣΚΙΜΟ κτλ. Γι’ αυτό σή-μερα, θρηνούμε για το 1,5 εκατ. ανέργους ΝΕΟΥΣ. Όμως εμείς τους δημιουργήσαμε…

Σ.Σ.

Το άρθρο αυτό είχε γραφτεί και δημοσιευτεί στην «ΙΣΟΤΙΜΙΑ» το 1995! Το ξαναδημοσιεύουμε ως πάντα επίκαιρο.

Κοινωνικά θέματα

Page 22: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

22 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ιατρικά Θέματα

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το εγκεφαλικό επεισόδιο

Ο ανθρώπινος εγκέφα-λος, μας επιτρέπει να μιλάμε, να κινού-

μαστε και να ελέγχουμε όλες τις σημαντικές σωμα-τικές μας λειτουργίες. Τα εκατομμύρια των νευρικών κυττάρων στο εγκέφαλο λειτουργούν διαρκώς. Τα νευρικά κύτταρά μας απαι-τούν τη διαρκή τροφοδότη-ση οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών για ενέργεια, μέσω του αίματος. Δεν μπορούν να παραμείνουν χωρίς παροχή αίματος παρά μόνον για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, αλλιώς θα προκληθεί σοβαρή βλά-βη.Οι δύο μεγαλύτερες αρτηρί-ες που οδηγούν στον εγκέ-φαλο είναι η αριστερή και η δεξιά καρωτίδα.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται από αιφνίδια διακοπή της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΙΤΙΕΣ;

Σε περίπτωση εγκεφαλικού επεισοδίου, διαταράσσε-ται αιφνίδια η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου:

• Ο συνηθέστερος τύπος ονομάζεται ισχαιμικό

εγκεφαλικό επεισόδιο. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο που κατα-λήγει στον εγκέφαλο απο-φραχθεί ξαφνικά και στα-ματήσει η ροή του αίματος.

• Ο δεύτερος τύπος ονομάζεται αιμορραγι-κό εγκεφαλικό επεισό-διο. Αυτό συμβαίνει όταν ένα αιμοφόρο αγγείο στον εγκέφαλο υποστεί ρήξη, προκαλώντας αιμορραγία.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλείται συ-νήθως από ένα τραυματι-σμό και ως εκ τούτου δεν μπορεί να προβλεφθεί. Το ισχαιμικό επεισόδιο όμως, προκαλείται από απόφρα-ξη αρτηριών, με τον ίδιο τρόπο που προκαλείται και

το έμφραγμα του μυοκαρδίου.Όταν γίνεται αιφνιδίως απόφραξη μιας εκ των κα-ρωτιδικών αρτηριών, τα κύτταρα του εγκεφάλου δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο. Δεν μπορούν να λει-τουργήσουν πλέον και πεθαίνουν αν δεν αποκατα-σταθεί σύντομα η παροχή του αίματος. Τα κύτταρα του εγκεφάλου είναι πολύ ευαίσθητα στην έλλειψη οξυγόνου. Αν γίνει απόφραξη μιας μεγάλης αρτηρί-ας, θα προκληθεί μεγαλύτερη βλάβη σε σύγκριση με μια μικρότερη .

Απόφραξη μιας αρτηρίας προκαλείται συνήθως από ένα θρόμβο αίματος. Θρόμβοι αίματος σχηματίζο-νται στις καρωτιδικές αρτηρίες λόγω ρήξης του σχη-

Page 23: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 23

Ιατρικά Θέματα

ματισμού από τη συσσώρευση λιπιδίων (πλάκα) τα οποία επικάθονται στα τοιχώματα της αρτηρίας. Η δη-μιουργία της πλάκας (μια διεργασία η οποία ονομά-ζεται αθηροσκλήρυνση) στενεύει την αρτηρία. Όταν ραγεί αυτή η πλάκα, σχηματίζεται θρόμβος αίματος πάνω από τη ρήξη, ο οποίος μπορεί να αποφράξει ολόκληρη την αρτηρία.

Η διεργασία σχηματισμού ενός θρόμβου αίματος πάνω στην πλάκα ονομάζεται αθηροθρόμβωση.

Η αθηροσκλήρυνση προκαλεί προοδευτική στένωση των αρτηριών, όπου η πλάκα επικάθεται στο αρτηρι-ακό τοίχωμα.

Η αθηροθρόμβωση συμβαίνει όταν ραγεί η πλάκα και σχηματιστούν θρόμβοι αίματος, οι οποίοι προκαλούν την αιφνίδια απόφραξη μιας αρτηρίας η οποία με τη σειρά της προκαλεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙξΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ;

Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης είναι η πρόλη-ψη. Για να το επιτύχετε, πρέπει να είστε ενήμεροι για τους παράγοντες κινδύνου και να είστε σίγουροι ότι τους έχετε υπό έλεγχο. Επίσης, ο ιατρός σας έχει στη διάθεσή του, διάφορα φάρμακα και διαδικασίες, τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθούν προκειμένου να αποτρέψετε ένα πρώτο ή το επόμενο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σε πολλές περιπτώσεις, το εγκεφαλικό επεισόδιο συμβαίνει χωρίς προειδοποιητικές ενδείξεις. Όμως μερικές φορές υπάρχουν προειδοποιητικά σημεία ότι έχει διαταραχθεί προσωρινά η ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο. Οι ενδείξεις αυτές διαρκούν συνήθως για λίγα δευτερόλεπτα ή λεπτά και ονομάζονται Πα-ροδικό Ισχαιμικό Επεισόδιο ή ΠΙΕ.

Η λίστα που ακολουθεί απαριθμεί τα συμπτώμα-τα και τις προειδοποιητικές ενδείξεις ενός εγκε-φαλικού επεισοδίου ή ΠΙΕ.

▶ Οπτικές διαταραχές:• Βραχυπρόθεση τύφλωση ενός οφθαλμού• Διπλή όραση• Θαμπή όραση

▶ Εξασθένιση ισορροπίας:• Ζάλη με αστάθεια βαδίσματος• Εξασθένιση ακοής

▶ Νευρικές διαταραχές:• Αιφνίδια εξασθένιση μυών στο μισό του σώμα-

τος ή το χέρι• Μούδιασμα προσώπου, χεριών ή ποδιών

▶ Διαταραχές ομιλίας και επικοινωνίας:• Αιφνίδια αδυναμία ομιλίας• Ακατάληπτη εκφορά λόγου• Αδυναμία κατανόησης

Αυτά τα προειδοποιητικά συμπτώματα δεν είναι πά-ντοτε έντονα και μπορεί να εξαφανιστούν μετά από σύντομο χρονικό διάστημα (στην περίπτωση ενός παροδικού επεισοδίου). Εύκολα θα μπορούσε να τα εκλάβει κανείς ως προσωρινή αδυναμία. Κρύβουν όμως, μια πραγματική απειλή εγκεφαλικού επεισο-δίου.

Ενημερώστε αμέσως τον γιατρό σας αν έχετε αυτές τις προειδοποιητικές ενδείξεις ή τα συμπτώματα για πρώτη φορά.

Page 24: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

24 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Ιατρικά Θέματα

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ;

Κάθε ξεχωριστός παράγοντας κινδύνου αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Ο συνδυασμός δια-φόρων παραγόντων κινδύνου αυξάνει σε ακόμα πιο σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο.

Οι παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι ίδιοι με εκείνους του εμφράγματος του μυοκαρ-δίου. Αν υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο, κινδυνεύετε να υποστείτε και ένα έμφραγμα.

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες οι οποίοι δεν μπο-ρούν να επηρεαστούν, όπως είναι η ηλικία, το φύλο (οι άνδρες κινδυνεύουν περισσότερο) και το οικογε-νειακό ιστορικό. Πάντως, ορισμένοι παράγοντες κιν-δύνου μπορεί να μεταβάλλονται βάσει των επιλογών στον τρόπο ζωής.

Με την ελάττωση των παραγόντων κινδύνου μειώνε-ται και ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου, εμφράγ-ματος μυοκαρδίου ή άλλων αγγειακών νόσων.

ΚΥΡΙΟΤΕΡΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ:

• Η υψηλή πίεση

• Το κάπνισμα

• Η υψηλή χοληστερόλη

• Το υπερβολικό βάρος

• Η ανθυγιεινή διατροφή

• Το άγχος

• Η έλλειψη άσκησης

• Ο διαβήτης

• Οι καρδιακές νόσοι

• Η υπερβολική κατανάλωση οινοπνευματωδών

• Τα αντισυλληπτικά χάπια

Οι γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά και είναι υπέρβαρες ή υποφέρουν από ημικρανίες και διατρέ-χουν μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΕΙΩΣΕΤΕ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟΥ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟΥ;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, με-ταξύ των οποίων είναι οι ακόλουθοι:

• Να μην καπνίζετε

• Να κάνετε υγιεινή διατροφή

• Να γυμνάζεστε τακτικά

• Να διατηρείτε το βάρος σας σε κανονικά επίπεδα

• Να αποφεύγετε το άγχος

• Να διατηρείτε χαμηλή τη χοληστερόλη σας

• Να διατηρείτε χαμηλή την πίεσή σας

• Να αποφεύγετε την υπερβολική κατανάλωση οι-νοπνευματωδών

Οι ασθενείς με διαβήτη είναι πολύ σημαντικό να ακολουθούν τις παραπάνω συμβουλές και να παρα-κολουθούν τη γλυκόζη του αίματός τους τακτικά για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου.

Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια

Page 25: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 25

Ιατρικά Θέματα

πρέπει να μιλήσουν με το γιατρό ή το γυναικολόγο τους για να διαπιστώσουν αν διατρέχουν κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ

Πέρα από τον περιορισμό των παραγόντων κινδύ-νου, φάρμακα χρησιμοποιούνται επίσης για να βοη-θήσουν στην πρόληψη ενός εγκεφαλικού επεισοδίου. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες φαρμάκων που χρησιμοποιούνται ανάλογα με την κατάστασή σας.

ΑΝΤΙΑΙΜΟΠΕΤΑΛΙΑΚΑ

Τα αντιαιμοπεταλιακά φάρμακα δρουν στα αιμοπε-τάλια, που είναι ο τύπος κυττάρων που σχηματίζουν τους θρόμβους. Τα φάρμακα αυτά εμποδίζουν τη συσσώρευση των αιμοπεταλίων και το σχηματισμό θρόμβων. Αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εγκε-φαλικού επεισοδίου.

ΑΝΤΙΠΗΚΤΙΚΑ

Τα αντιπηκτικά εμποδίζουν το ήπαρ να δημιουργήσει ορισμένους παράγοντες, οι οποίοι είναι σημαντικοί στο σχηματισμό θρόμβων. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων κατά τρόπο διαφορετικό από εκείνον των αντιαιμοπεταλιακών φαρμάκων.

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ

Ο ιατρός σας μπορεί να υποδείξει χειρουργική επέμ-βαση σύμφωνα με την κατάστασή σας. Υπάρχουν 2 διαφορετικοί τύποι χειρουργικής επέμβασης: 2 καρω-τιδική ενδαρτηρεκτομή ή η καρωτιδική διαστολή.

Η καρωτιδική ενδαρτηρεκτομή συνεπάγεται τη χει-ρουργική αφαίρεση της σχηματισμένης πλάκας ή/και των συσσωρευμένων θρόμβων στην καρωτίδα (η κύ-ρια αρτηρία που οδηγεί στον εγκέφαλο) λόγω αθηρο-σκλήρυνσης η/και αθηροθρόμβωσης.

Η καρωτιδική διαστολή απαιτεί το πέρασμα ενός σύρματος (καθετήρα) που φθάνει μέχρι τη στένω-

ση της αρτηρίας. Το μπαλονάκι το οποίο βρίσκεται στο άκρο του καθετήρα φουσκώνεται στη συνέχεια και ωθεί προς τα πίσω την πλάκα ή το θρόμβο αί-ματος που προκάλεσε τη στένωση. Πραγματοποιεί-ται διάνοιξη της αρτηρίας και το αίμα πλέον μπορεί να κυκλοφορήσει κανονικά. Σε πολλές περιπτώσεις, χρησιμοποιείται ένα μεταλλικό αντικείμενο, το οποίο ονομάζεται στέντ και χρησιμοποιείται για να καταστεί βέβαιο ότι η αρτηρία θα παραμείνει ανοιχτή. Το στεντ τοποθετείται γύρω από το μπαλονάκι έτσι ώστε όταν αυτό φουσκώσει να ανοίξει και το στέντ.

Η επιλογή του καταλληλότερου για την κατάστασή σας τύπου χειρουργικής επέμβασης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Ο ιατρός σας αξιολογεί όλες τις κατά περίπτωση εναλλακτικές επιλογές για να βρει εκείνη που κρίνει ως καλύτερη για την περίπτωσή σας.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το εγκεφαλικό επεισόδιο σίγουρα δεν είναι ευχά-ριστο. Υπάρχουν όμως απλοί και αποτελεσματικοί τρόποι για τη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επει-σοδίου. Ακολουθώντας τη συμβουλή του ιατρού και μειώνοντας τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, εί-ναι δυνατόν να διάγετε έναν υγιή βίο. Ο εγκέφαλός σας είναι ένα σημαντικό όργανο και αν φροντίζετε τον εγκέφαλό σας, τότε και ο εγκέφαλός σας φροντίζει για την υπόλοιπη ζωή σας.

Page 26: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

26 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Κοινωνικά θέματα

Tελειομανίαη ανάγκη του ανικανοποίητου

Το σενάριο εν πολλοίς γνω-στό. Σίγουρα όλοι έχου-με βρεθεί με ανθρώπους

οι οποίοι έχουν να προβάλουν πολλά κατορθώματα και επιτεύγ-ματα… Θέτουν συνεχώς αυξανό-μενους και πολλές φορές ανέφι-κτους στόχους έχοντας πολλές προσδοκίες από τους ίδιους αλλά και αγωνία για την κριτική των Άλλων…. αγωνία για την ει-κόνα στον Άλλο..

Βέβαια το να θέλει κανείς να εξε-λίσσεται δεν είναι κάτι αρνητικό. Η διαδικασία της εξέλιξης και της ανάπτυξης κάθε ανθρώπου κα-θώς και η βελτίωση της ζωής του είναι ιδιότητες αναπόσπαστα συνδεδεμένες με την ίδια τη ζωή. Όπως όμως έλεγαν και οι Αρχαίοι ημών πρόγονοι «Πάν μέτρον άριστον». Υπάρχει πάντα ένα κρίσιμο σημείο πέρα από το οποίο η διαδικασία μπο-ρεί να αποτελέσει τροχοπέδη:

Είναι το σημείο όπου εμφανίζονται σκέψεις ανικανό-τητας ότι το άτομο είναι «λίγο», ότι αυτά τα οποία επι-τυγχάνει δεν είναι αρκετά. Σε αυτό το σημείο το άτομο πιέζει αρκετά τον εαυτό του για βελτίωση και έχει τη μόνιμη αίσθηση ότι «πρέπει να κάνω κάτι παραπά-νω». Οι σκέψεις αυτές ενώ μοιάζουν τόσο απλές και «αθώες» ίσως, στην πραγματικότητα κρύβουν μια αίσθηση ότι «είμαι λίγος» και ένα αίσθημα ανικανο-ποίητου. Σε αυτό το σημείο εμφανίζεται συνήθως και το σύνδρομο του «απατεώνα». Είναι μια παθολογι-κή κατάσταση η οποία εμφανίζεται σε ανθρώπους με

μεγάλες ευθύνες, συχνά καταξιωμένους που όμως οι ίδιοι δεν έχουν εμπιστοσύνη στις ικανότητες τους. Δεν μιλούν ποτέ γι’ αυτό, ούτε το δείχνουν, όμως συ-νεχώς αναρωτιούνται μέσα τους: «Αξίζω στ’ αλήθεια αυτή τη σπουδαία θέση;». Μια τέτοιου είδους κριτική στον εαυτό προκαλεί συναισθήματα ενοχών, γίνεται αφορμή για σκέψεις αναξιότητας και ανικανότητας και δημιουργεί ένα δυσβάσταχτο αίσθημα ανικανοποίη-του, το οποίο μπλοκάρει και εγκλωβίζει τον άνθρωπο.

Και κάπως έτσι κάνει την εμφάνιση της η Τελειομανία. Η τελειομανία είναι ένας από τους σημαντικότερους εχθρούς της αυτοεκτίμησης. Όταν το άτομο φτάσει σε αυτό το σημείο έχει ήδη απομακρυνθεί από την απλή επιθυμία για εξέλιξη και καλή απόδοση και έχει περάσει σε μια καταναγκαστική ανάγκη για επιτυχία. Θέτει πολύ υψηλούς στόχους σε συνδυασμό με μια

της Μόϊρας ΤζίτζικαΨυχολόγος – ΨυχοθεραπεύτριαΕιδ. Σύμβουλος ΑμεΑ

Page 27: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 27

Κοινωνικά θέματα

τάση υπερβολικής αυτοκριτικής συνοδευόμενη από αρνητικές σκέψεις και πεποιθήσεις.

ΑΡΝΗΤΙΚΕΣ ΣΚΕψΕΙΣ ΚΑΙ ΠΕΠΟΙΘΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑ

• Ο φόβος της αποτυχίας. Για τους τελειομανείς συ-νήθως η αποτυχία είναι συνώνυμο της αναξιότη-τας.

• Ο φόβος να κάνουν λάθη. Όταν δίνει κανείς ιδι-αίτερη βαρύτητα στην αποφυγή λαθών, χάνει την ευκαιρία να μάθει πολλά πράγματα.

• Ο φόβος της αποδοκιμασίας. Για τους ανθρώπους που σκέφτονται κατ’ αυτόν τον τρόπο, η προοπτι-κή οι άλλοι να ανακαλύψουν τα ελαττώματα τους ταυτίζεται με την απόρριψη.

• Σκεπτικό του «όλα ή τίποτα». Οι τελειομανείς δυ-σκολεύονται να δουν τις καταστάσεις στην προο-πτική τους διάσταση. Αν τα επιτεύγματά τους δεν είναι τέλεια, θεωρούν τον εαυτό τους ανάξιο.

• Υπερβολική έμφαση στα «πρέπει». Η ζωή του τε-λειομανή είναι δομημένη πάνω σε έναν ατελείωτο κατάλογο από «πρέπει» από τον οποίο βέβαια απουσιάζουν οι επιθυμίες και οι ανάγκες.

• Η πεποίθηση ότι οι άλλοι επιτυγχάνουν τους στό-χους τους με ελάχιστη προσπάθεια, λάθη και άγ-χος. Αντιθέτως οι τελειομανείς αξιολογούν τις δικές τους προσπάθειες σαν ατέρμονες και ανεπαρκείς.

Η Τελειομανία δεν αποτελεί πρωτογενή διαταραχή από μόνη της, αλλά μπορεί να είναι ένδειξη διατα-ραχής και πιο συγκεκριμένα της ψυχαναγκαστικής Διαταραχής.

Γενικότερα είναι ένας παράγοντας που δημιουργεί προβλήματα σε ενήλικες, εφήβους και παιδιά. Δεν πρέπει να συγχέουμε την τελειομανία με το υγιές κυ-νήγι της τελειότητας, το οποίο είναι θετικό γιατί συνή-θως συνοδεύεται από μία αίσθηση ικανοποίησης και ολοκλήρωσης μετά από την επίτευξη ενός στόχου. Η τελειομανία ωστόσο δεν είναι μία τέτοια υγιής συμπε-ριφορά. Οι τελειομανείς θέτουν πολύ υψηλούς, πολ-λές φορές και άπιαστους στόχους τους οποίους είναι δύσκολο να πετύχουν με αποτέλεσμα να μην είναι ποτέ ευχαριστημένοι από την επίδοσή τους.

ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΤΕΛΕΙΟΜΑΝΙΑΣ

Το πρώτο βήμα είναι να συνειδητοποιήσει το άτομο ότι η τελειότητα δεν είναι παρά μια ανέφικτη ψευδαί-σθηση. Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει τις πα-ρακάτω στρατηγικές ώστε να αλλάξει τις τελειοθηρι-κές του σκέψεις και συμπεριφορές.

1. Θέστε ρεαλιστικούς και εφικτούς στόχους που να βασίζονται στις ανάγκες και τις επιθυμίες σας κα-θώς και στα προηγούμενα επιτεύγματά σας. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει την αυτοεκτίμησή σας.

2. Οι στόχοι σας να είναι διαδοχικοί και με αυξητι-κή σειρά. Αφού επιτύχετε έναν στόχο, βάλτε τον αμέσως επόμενο μόλις ένα επίπεδο προσπάθει-ας παραπάνω από τον προηγούμενο.

3. Πειραματιστείτε με τα κριτήρια επιτυχίας που βάζετε. Διαλέξτε μία δραστηριότητα και αντί να στοχεύσετε στο 100% προσπαθήστε για το 90%, 80% ή ακόμη και 60% της επιτυχίας της. Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι ο κόσμος δεν τελειώνει αν δεν είστε τέλειοι.

4. Εστιάστε στη διαδικασία μιας δραστηριότητας αντί να βλέπετε μόνο το τελικό αποτέλεσμα. Αξι-ολογείστε την επιτυχία σας όχι μόνο βάσει του τι κατορθώσατε αλλά και πόσο απολαύσατε την διαδικασία.

5. Αν νιώθετε άγχος ή θλίψη αναρωτηθείτε: «Μή-πως έχω υπερβολικές απαιτήσεις από τον εαυτό μου;»

6. Αντιμετωπίστε τους φόβους που κρύβονται πίσω από την τελειομανία σας ρωτώντας τον εαυτό σας: «Τί φοβάμαι; Ποιό είναι το χειρότερο πράγ-μα που μπορεί να μου συμβεί;»

7. Αναγνωρίστε ότι από τα λάθη του μπορεί κανείς να μάθει πολλά θετικά πράγματα. Όταν κάνετε ένα λάθος αναρωτηθείτε: «τί μαθαίνω από αυτήν την εμπειρία;» Πιο συγκεκριμένα, σκεφτείτε ένα λάθος που κάνατε πρόσφατα και σημειώστε όλα όσα μπορείτε να μάθετε από αυτό.

8. Αποφεύγετε τη νοοτροπία του «όλα ή τίποτα» όταν σκέπτεστε τους στόχους σας. Διαχωρίστε τις δραστηριότητες που έχουν μεγάλη προτεραι-ότητα από αυτές που είναι λιγότερο σημαντικές. Για τις τελευταίες προσπαθήστε λιγότερο.

Μόϊρα Τζίτζικαψυχολόγος – ψυχοθεραπεύτρια

Ειδ. Σύμβουλος ΑμεΑ

Page 28: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

Το ταξίδι της Ανεξάρτητης Διαβίωσης

Μπορεί ένα άτομο με (βαριά και μη) αναπηρία (ΑμεΑ) να ζήσει μόνο του, ανε-

ξάρτητα από την οικογένεια του ή από ένα ίδρυμα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη: Ναι, με τις κα-τάλληλες συνθήκες μπορεί. Πως γίνεται αυτό; Μέσω της Ανεξάρτη-της Διαβίωσης. Πρόκειται για ένα υποθετικό σενάριο ή εφαρμόζεται κάπου; Σε ορισμένες χώρες (λ.χ. Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.) εφαρμόζεται, με νομοθετικές δι-αφοροποιήσεις, ανάλογα το κρά-τος.

Για πέντε μέρες τον Σεπτέμβρη, μια ομάδα 11 ΑμεΑ με τους προ-σωπικούς τους βοηθούς ταξιδέ-ψαμε στη Γαλλία, στην πόλη του Στρασβούργου, ώστε να παρευ-ρεθούμε στην 4ήμερη εκδήλωση “Strasbourg Freedom Drive”, που διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο για την Ανεξάρτητη Διαβίω-ση (ENIL) κάθε δύο χρόνια από το 2003. Σκοπός μας ήταν να μάθουμε περισσότερα για την Ανεξάρτητη Διαβίωση. Να «μάθουμε» με δυο διαφορετικές έννοιες. Αφενός, να μάθου-με (να διδαχθούμε, να πληροφορηθούμε), από τους άλλους ευρωπαίους ΑμεΑ για το τι ισχύει στις χώρες τους, πως και αν λειτουργεί, ποια προβλήματα υπάρχουν κλπ. και αφετέ-ρου να μάθουμε (να πληροφορήσουμε, να μεταδώσουμε), αρχικά τους έλληνες ευρωβουλευτές, με τους οποίους συ-ναντηθήκαμε στο ευρωκοινοβούλια, και εν συνεχεία τους φίλους και τους συμπολίτες μας εδώ τα όσα γνωρίσαμε.

Τι είναι όμως η Ανεξάρτητη Διαβίωση; Είναι (εν συντομία) το δικαίωμα των ΑμεΑ, να έχουμε την δυνατότητα, εφόσον το επιθυμούμε, να μένουμε αυτόνομα από τις οικογένειές μας, αφενός απαλλάσσοντας τες από την υποχρέωση του να μας φροντίζουν για το υπόλοιπο της ζωής μας/ζωής τους και αφετέρου βοηθώντας μας να κάνουμε την ζωή μας, σαν οποιονδήποτε άλλον μη ΑμεΑ. Αυτό επιτυγχάνεται με την αρωγή του κράτους και το σύστημα των προσωπικών βο-ηθών που πληρώνονται από αυτό, με βάση την αντίστοιχη νομοθεσία. Αν το αναλύαμε (που δεν είναι του παρόντος) θα βλέπαμε ότι όλες οι πλευρές ωφελούνται. Οι ΑμεΑ, οι

οικογένειές τους, οι προσωπικοί βοηθοί, η κοινωνία και το κράτος.

Η έννοια της Ανεξάρτητης Διαβίω-σης όμως, δεν αφορά μόνο τους προσωπικούς βοηθούς που πα-ρέχει το κράτος. Έχει μια πολύ πιο διευρυμένη υπόσταση. Για να μπορέσει ένας ΑμεΑ να ζήσει αυτόνομα, μόνος του, σίγουρα χρειάζεται τους προσωπικούς βοηθούς, αλλά για να μπορέ-σει να ζήσει πλήρως ανεξάρτητα χρειάζονται και άλλα πράγματα. Πρέπει να μπορεί να βγει από το σπίτι του, πρέπει να μπορεί να κυκλοφορήσει στους δρόμους και τα πεζοδρόμια, πρέπει να μπορεί να χρησιμοποιεί τα μέσα μαζικής μεταφοράς, πρέπει να έχει πρό-σβαση στην εκπαίδευση, πρέπει να μπορεί να πάει να εργαστεί, πρέπει να ενσωματωθεί στην κοι-νωνία. Ισότιμα.

Η ομάδα μας, σε μεγάλο βαθμό, το βίωσε αυτό στο Στρα-σβούργο. Όπως έγραψε και η Αντωνία Τρικαλιώτη (μέλος της αποστολής) σε μια ιστοσελίδα: «Στο Στρασβούργο πέ-ρασα τις μοναδικές πέντε μέρες της ζωής μου που η ανα-πηρία μου σχεδόν δεν υπήρχε ή υπήρχε στον ελάχιστο δυνατό βαθμό. Βέβαια δεν έγινε κανένα θαύμα, απλά έζη-σα σε ένα κόσμο που είναι φτιαγμένος και για ανθρώπους με αναπηρίες». Πραγματικά, το Στρασβούργο, όπως και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, σε κάνει ώρες ώρες να ξεχνάς την αναπηρία σου. Κάθε πρωί ξεκινάγαμε για να πάμε να κάνουμε ό,τι έλεγε το πρόγραμμά μας και δεν είχαμε στο μυαλό μας σκέψεις του τύπου: «Πως θα πάω εκεί; Θα πε-τύχω προσβάσιμο λεωφορείο; Θα δουλεύει η ράμπα του; Θα μπορέσω να μπω στο τραμ; Θα είναι προσβάσιμο το κτήριο; Τα πεζοδρόμια θα είναι εντάξει;» κλπ. Βασικά δη-λαδή πράγματα που σε μια ιδανική κοινωνία δεν απασχο-λούν κανέναν. Η μόνη μας έγνοια ήταν ο καιρός, αλλά αυτό αφενός δεν εξαρτιόταν από εμάς και αφετέρου δεν ήταν -συνήθως- ιδιαίτερα ανασταλτικός παράγοντας, καθώς, αφού μπορούσαμε να μετακινηθούμε άνετα με τα ΜΜΜ, η ζωή μας γινόταν ευκολότερη. Είχαμε άλλωστε και τους συνοδούς μας σε περίπτωση ανάγκης. Έτσι μπορούσαμε

του Καμίλ Γκουνγκόρ Δημοσιογράφος

Κοινωνικά θέματα

28 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Page 29: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

να συγκεντρωθούμε στον σκοπό μας: Να μάθουμε για την Ανεξάρτητη Διαβίωση.

Τι κάναμε για αυτό; Αρχικά, πριν αρκετούς μήνες, με πρω-τοβουλία του Στέλιου Κυμπουρόπουλου, δημιουργήθηκε η ομάδα μας. Αφού έγιναν η κατάλληλες ζυμώσεις και προε-τοιμασίες, το πρωί της ενάτης Σεπτεμβρίου η 11μελής ομά-δα μας αναχώρησε για το Στρασβούργο. Εκεί, τις 4 μέρες που μείναμε, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε κάμποσα χρή-σιμα πράγματα. Συμμετείχαμε στην εκδήλωση “Strasbourg Freedom Drive”, όπου και γνωρίσαμε ανθρώπους σαν κι εμάς από άλλες χώρες (όπως π.χ. την Βουλγαρία, την Εσθονία, το Ηνωμένο Βασίλειο κ.α.) και ανταλλάξαμε γνώ-ση, γνώμες, εμπειρίες αλλά και φιλικές κουβέντες. Μάθαμε για τα προβλήματα αλλά και για τα κατορθώματά τους. Η κάθε χώρα βρίσκεται σε δική της φάση ως προς την Ανε-ξάρτητη Διαβίωση και έχει τα δικά της αιτήματα. Κάποια είναι κοινά με των υπολοίπων κρατών και κάποια όχι. Δεν μπορεί λ.χ. αυτή τη στιγμή η Βοσνία να έχει τα ίδια θέματα με την Νορβηγία. Είναι άλλα τα δεδομένα της κάθε χώρας. Μπορούν όμως να ανταλλάξουν ιδέες και τεχνογνωσία πάνω στην Ανεξάρτητη Διαβίωση ώστε να βοηθηθούν. Αυ-τός είναι ο λόγος ύπαρξης του ENIL. Επίσης, συμμετείχαμε σε ένα υποδίκτυό του που αφορούσε τους νέους (ηλικιακά) ΑμεΑ και αποκομίσαμε και από αυτό χρήσιμες εμπειρίες. Άξια αναφοράς είναι και η μεγάλη πορεία στην πόλη, μέχρι το ευρωκοινοβούλιο, που οργάνωσε το ENIL και, παρά την βροχή, πολλοί ΑμεΑ ένωσαν τις φωνές τους ζητώντας τα αυτονόητα.

Ένα άλλο βασικό μας μέλημα, ήταν να συναντηθούμε με τους έλληνες ευρωβουλευτές και να συζητήσουμε μαζί τους για τα ζητήματα που μας απασχολούν. Με την βοήθεια ενός εξ αυτών, του Γιώργου Παπανικολάου -ο οποίος μας στήρι-ξε εξαρχής-, πήγαμε στο ευρωκοινοβούλιο και για κάμποση ώρα μιλήσαμε με αρκετούς από τους ευρωβουλευτές, δια-φόρων παρατάξεων. Η συνάντηση αυτή, ήταν αν μη τι άλλο εποικοδομητική, καθώς αφενός εμείς τους επισημάναμε την σημασία της Ανεξάρτητης Διαβίωσης, τις απόψεις και τα προβλήματά μας και αφετέρου εκείνοι μας είπαν τη γνώμη τους, πρότειναν ιδέες και δεσμεύτηκαν να μας βοηθήσουν στον σκοπό μας.

Προσωπικά θεωρώ πως πετύχαμε το σκοπό του ταξιδιού μας. Ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε οργανωμένη ελληνι-κή αποστολή, δεν είχαμε εμπειρία και παρ’ όλα αυτά τα κα-ταφέραμε. Η αρχή έγινε και θα υπάρχει και συνέχεια θεωρώ.

Εδώ, θέλω να ευχαριστήσω τον Στέλιο που με επέλεξε, τον Αντώνη Σωτηρόπουλο που με συνόδεψε, τον Γιώργο Πα-πανικολάου για όλη την βοήθειά του καθώς και όλα τα μέλη της αποστολής μας για όσα περάσαμε μαζί.

Την ομάδα αποτελούσαν οι: Μαριάννα Διαμαντοπούλου, Μάρα Κοντοπίδη, Ευαγγελία Λαμπάρα, Ευγενία Λειβα-δάρου, Αναστασία Πυργιώτη, Αντωνία Τρικαλιώτη, Καμίλ Γκουνγκόρ, Δημήτρης Καραναστάσης, Στέλιος Κυμπουρό-πουλος, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, και Αντρέας Στρατικό-πουλος.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 29

Κοινωνικά θέματα

Page 30: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

30 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Κοινωνικά θέματα

Πέντε μέρες χωρίς αναπηρίαΤης Αντωνίας Τρικαλιώτη

Εχει περάσει σχεδόν μια βδο-μάδα απ’ όταν γύρισα στην Ελλάδα από το Στρασβούργο.

Όλες αυτές τις μέρες υπάρχει μια αναστάτωση εξ αιτίας ενός άτυχου συμβάντος που ελπίζω σύντομα να λυθεί. Πράγμα που μου χάλασε την διάθεση και μ’ έκανε να μη σκέφτο-μαι τόσο το ταξίδι. Έχοντας όμως διηγηθεί σε φίλους και οικογένεια το τί έκανα αυτές τις πέντε μέρες στο Στρασβούργο, ξαναέζησα τις στιγ-μές εκεί και έχω βρει ποια ήταν για μένα η ουσία του ταξιδιού.

Πέρα από τα αναμενόμενα που ήταν η επαφή με το ευρωπαϊκό δίκτυο ανεξάρτητης διαβίωσης, οι πολιτικές συζητήσεις και υποσχέσεις στήριξης από τους ευρωβουλευτές, η γνωρι-μία με μια καταπληκτική ομάδα Ελλήνων με τις ίδιες ανά-γκες και φιλοσοφία με μένα και η γενικότερη αίσθηση ότι κάναμε μια αρχή που είναι στο χέρι μας να τη προχωρή-σουμε (και θα τη προχωρήσουμε) σε κάτι πρακτικό, είναι κάτι άλλο, πέρα από κάθε προσδοκία, αυτό που μου έρ-χεται στο μυαλό όταν σκέφτομαι τις πέντε μέρες στο Στρα-σβούργο. Η αναπηρία μου είναι δεδομένη, πορεύομαι μαζί της μια ζωή κι όσο κι αν την έχω συνηθίσει, κάθε λεπτό μου υπενθυμίζει την ύπαρξή της. Στο Στρασβούργο πέρασα τις μοναδικές πέντε μέρες της ζωής μου που η αναπηρία μου σχεδόν δεν υπήρχε ή υπήρχε στον ελάχιστο δυνατό βαθ-μό. Βέβαια δεν έγινε κανένα θαύμα, απλά έζησα σε ένα κό-σμο που ναι φτιαγμένος και για ανθρώπους με αναπηρίες.

Επειδή η ανεξάρτητη διαβίωση και οι προσωπικοί βοηθοί είναι για μένα φλέγον θέμα, είχα αφήσει τη προσβασιμό-τητα σε δεύτερη μοίρα, τελικά όμως χρειάζεται ο συνδυα-σμός και των δυο για να ζήσει κανείς σε ανθρώπινες συν-θήκες.

Στο Στρασβούργο κατάλαβα την αξία της προσβασιμό-τητας, το ότι μπορούσα να πάω οπουδήποτε, να χρησι-μοποιήσω τα μέσα μεταφοράς, το αγαπημένο μου τραμ που μου λείπει πιο πολύ κι από τα γραφικά του σοκάκια. Να ζω και να κινούμαι χωρίς άγχος, με σιγουριά ότι δε θα

βρω κανένα εμπόδιο στη διαδρομή μου, ενώ στην Ελλά-δα έχω σιγουριά για το αντίθετο. Η ζωή και οι επιλογές μου εκεί δεν προσαρμοζόταν στην αναπηρία μου αλλά στα κέφια και τις υποχρεώσεις μου. Εκτός από την απόλυτη προσβασιμότητα όμως πήρα και μια γεύση από το να έχω προσωπικό βοηθό.

Ναι μεν τον ρόλο αυτό έπαιξε μια φίλη μου, χωρίς 8ωρη εργασία και χωρίς αμοιβή, αλλά γνώριζε αυτόν το ρόλο πολύ καλά. Ήταν εκεί για να με βοηθά στις ανάγκες της καθημερινότητας, τις υποχρεώσεις μου, τις δραστηριότη-τές μου, τις επιλογές ΜΟΥ. Γνώριζε ότι για αυτές τις πέντε μέρες η «δουλειά» της είμαι εγώ, έτσι οι επιλογές μου δεν προσαρμόζονταν στο χρόνο, τις δυνατότητες και τις υπο-χρεώσεις των μελών της οικογένειάς μου που με εξυπη-ρετούν μια ζωή τώρα, ελλείψη προσωπικών βοηθών.

Η αναπηρία μου δεν ήρθε μαζί μου στο Στρασβούργο, με περίμενε όμως καρτερικά στο αεροδρόμιο της Αθήνας κι ίσως για να με εκδικηθεί που δε τη πήρα μαζί μου, με υπο-δέχτηκε με το χειρότερό της πρόσωπο. Και να’ μαι τώρα κλεισμένη σπίτι με σπασμένο αμαξίδιο. Καλώς ήρθα στην Ελλάδα, στην αναπηρία, στην πραγματικότητά μου.

Πηγή: www.skep.gr

΄

Εικόνες από την πραγματική ζωή

Page 31: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 31

Κοινωνικά θέματα

19 μέρες σε γυάλινο φέρετροτης Κικής Τσακίρη

Το μόνο που μπορεί να κουνήσει η Κική Τσακίρη είναι τα μάτια της. Τετραπληγική, πάσχει από ALS (Αμυο-τροφική Πλευρική Σκλήρυνση), την ασθένεια του Στή-

βεν Χώκινγκ. Ζει στη Ρόδο, σε καροτσάκι, κι έχει ανάγκη φροντίδας 24 ώρες το 24ωρο. Ένα προηγμένο μηχάνημα, που παρακολουθεί την κίνηση του ματιού σε ένα πληκτρο-λόγιο, της δίνει τη δυνατότητα να γράφει και να σερφάρει στο διαδίκτυο.

Η ειρωνεία της τύχης είναι ότι η Κική πριν αρρωστήσει ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος άνθρωπος. Μητέρα τριών παιδιών, οικονομολόγος με σπουδές στην Φρανκφούρτη, εξειδικευμένη στα θέματα του Κοινωνικού Ταμείου της Ε.Ε. και με πλούσια κοινωνική προσφορά. Είναι η γυναίκα που ανέπτυξε στο Νότιο Αιγαίο τη «βοήθεια στο σπίτι», την κοι-νωνική βοήθεια, τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Προσπάθησε να φτιάξει δομές για τη βοήθεια των άλλων. Όταν ήρθε η δική της σειρά, το κράτος τής γύρισε την πλάτη.

Το παλεύει, όμως, ακόμα κι έτσι, με τα μάτια της. Αλληλο-γραφούμε. Κάποια στιγμή πήρα αυτό το μήνυμα: «Καλη-σπέρα σας. Είμαι ο Τάσος ο νοσηλευτής της Κικής. Η Κική δεν μπορεί να επικοινωνήσει από εχθές λόγω του ότι χάλα-σε ο υπολογιστής που γράφει με τα μάτια. Θα είναι διαθέσι-μη πάλι, πιστεύω, σε 3 εβδομάδες. Θα αργήσει τόσο επειδή το μηχάνημα πρέπει να πάει στη Σουηδία για να φτιαχτεί. Αν είναι κάτι επείγον, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου.»

Χθες στο mailbox έφτασε καινούργιο μήνυμά της. Πότε κιό- λας πέρασαν 3 εβδομάδες! Ούτε που το κατάλαβα. Αλλά ο χρόνος δεν περνάει το ίδιο γρήγορα για όλους. Πώς ήταν αυτές οι 19 μέρες για έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να κουνήσει κανέναν μυ; Το δημοσιεύω ολόκληρο (προσέθε-σα μόνο τους τόνους), με την άδεια των ματιών της Κικής. Για να ακουστεί κι η φωνή των ματιών, η κραυγή των μα-τιών, η απελπισία των ματιών, όταν όλα σ’ εγκαταλείπουν.

19 ΜΕΡΕΣ ΣΕ ΓΥΑΛΙΝΟ ΦΕΡΕΤΡΟ«Αν και 3 χρόνια παραπληγική, σε αναπνευστήρα χωρίς ομιλία, χάρη σε σουηδικής τεχνολογίας μηχάνημα, μπο-ρούσα να γράφω, να μιλώ και να σερφάρω με τα μάτια και δεν ένοιωθα ανάπηρη. Όμως χάλασε και έπρεπε να σταλεί στη Σουηδία. Χωρίς δυνατότητα επικοινωνίας κι επαφής, προπάντων με τα παιδιά μου, ήμουν ζωντανή νεκρή.

Μόνη επαφή ο αέ-ρας και ο ήλιος όταν έβγαινα στην αυλή. Ήθελα να φωνάξω στη μικρή “φόρεσε ζακέτα!”. Γύρισε πίσω με βρογχίτιδα… Τα κουνούπια έκαναν πάρτυ στο σώμα μου, μάλιστα κόντεψα να καταπιώ και μύγα. Αδύναμη να καθο-δηγήσω το νοσηλευ-τικό προσωπικό στα “θέλω” της φροντίδας μου, όταν δεν έκλαιγα, βυθιζόμουν σε απάθεια, κάνοντας τους γύρω μου να θέλουν να εξαφα-νιστούν απο κοντά μου. Φλόμωσα να βλέπω ταινίες και να ’χω σκέψεις χωρίς να μπορώ να τις μετατρέψω σε δράση.

Δεν θέλω να ξαναδώ τη ζωή χωρίς να μπορώ να την αγγίξω. Φάτε μάτια ψάρια και κοιλιά περίδρομο, που λέει κι ο λαός! Τον θάνατο αυτό δεν τον έζησε η επιστημονική επιτροπή γιατρών του ΕΟΠΥΥ. Υπηρέτες ενός διεφθαρμένου συστή-ματος υγείας, αρνούνται να μου πληρώσουν το διοφθαλμι-κό μηχάνημα, παρά τις παρεμβάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη. Χτες άκουσα την Υφυπουργό Υγείας να λέει πως ένας ασθενής σε ψυχιατρική μονάδα στοιχίζει στο κράτος 1000 € τη μέρα. Εγώ πρέπει τα 150 € που χρειάζομαι τη μέρα να τα βρω από ενέργειες φίλων εθελοντών. Χώρια που εδώ κι ένα χρόνο μού έκοψαν το επίδομα παραπληγί-ας, επειδή δεν έρχονται από Αθήνα να με πιστοποιήσουν!

Πολλοί φίλοι ανάπηροι βιώνουν χειρότερα. Πεταμένοι σ’ ένα κρεβάτι περιμένουν στωικά το τέλος. Από ένα κράτος, δούλο των αριθμών, που το θεμελιώνει η διαφθορά, δεν ελπίζω τίποτα πλέον. Ελπίζω όμως στον άνθρωπο που θα κατανοήσει ότι το να υπηρετεί το χρήμα, δεν του προσφέ-ρει ευτυχία. Σήμερα η τεχνολογία θα μπορούσε να θρέψει και να ανακουφίσει όλον τον πλανήτη από τις αρρώστιες, αν δεν κατευθύνονταν από την απληστία των πολυεθνικών και των πολιτικών. Ίσως να ζω ακόμα επειδή αποφεύγω το μοναδικό φάρμακο που… δεν θεραπεύει, προσθέτει 3 μή-νες ζωής, σύμφωνα με τις οδηγίες, καταστρέφει το συκώτι και στοιχίζει 700 € μηνιαίως.

Τελικά, το να μην ελπίζεις τίποτα όντως ελευθερώνει!»

του Έλληνα πολίτη με αναπηρία

Page 32: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

32 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Επίκαιρα Θέματα

Μια ιστορική εθνική επέτειος που, κάθε χρόνο, γιορτάζεται με κάθε

επισημότητα, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας

Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος είχε αρχίσει από το 1939, με τη γερμανική εισβολή στην Πολωνία. Στις 10 Ιουνίου η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο και τον

Αύγουστο του 1940, θα προκαλέσει τη χώρα μας με τον τορπιλισμό στην Τήνο του εύδρομου «Έλλη», ανήμερα της μεγάλης γιορτής της Παναγίας.

Είναι ο προάγγελος της ιταλικής επίθεσης στην Ελλάδα, που προετοιμάζεται με κάθε μυστικότητα, πριν αυτή εκ-δηλωθεί στις 28 Οκτωβρίου του 1940.

Η χώρα μας, χωρίς να διαθέτει τα τεράστια πολεμικά μέσα των εισβολέων Ιταλών και με μόνα όπλα της την ψυχή και τη γενναιότητα του λαού της είπε ΟΧΙ στο ιταμό τελεσίγραφο του Ιταλού δικτάτορα Μουσολίνι, καταφέρ-νοντας, στο μέτωπο της Αλβανίας, καίριο κτύπημα στις ιμπεριαλιστικές του φιλοδοξίες, σε σημείο ταπείνωσης, γεγονός που ανάγκασε τον επίσης δικτάτορα της Γερμα-

νίας, τον Χίτλερ, να ανασυντάξει τα πολεμικά του πλάνα και να προστρέξει σε βοήθεια του φανφαρόνου συμμά-χου του.

Η Ελλάδα, αφού αντιστάθηκε ηρωικά στις σιδηρόφρα-κτες στρατιές του Χίτλερ, υπέκυψε στις κατά πολύ ανώτε-ρες στρατιωτικές του δυνάμεις και αναπόφευκτα υπέστη στις 24 Απριλίου 1941, την τριπλή κατοχή από τις συνα-σπισμένες δυνάμεις της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βουλγαρίας.

Κι από την σκληρή αυτή κατοχή ξεπήδησε η εποποιία της Εθνικής Αντίστασης, που σε συνδυασμό με τις νίκες των συμμάχων οδήγησαν στην πτώση των δυνάμεων του να-ζιστικού και φασιστικού άξονα και στην απελευθέρωση της χώρας μας.Αυτό είναι με λίγα λόγια το ιστορικό πλαίσιο της μεγάλης αυτής ιστορικής επετείου.

28 Οκτωβρίου 1940

Page 33: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 33

Επίκαιρα Θέματα

Όμως τα Δωδεκάνησα την περίοδο εκείνη είναι σκλαβω-μένα, υπό την κατοχή των Ιταλών, που μετά τη συνθήκη της Λωζάνης το 1923, απέκτησαν κυριαρχικά δικαιώματα με βάση το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες.

Και όσο κι αν είναι αντιφατικό και οξύμωρο, από τον Ελ-ληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, άρχισε να ξαναγεννιέται η ελπίδα ότι μαζί με τη νίκη των ελληνικών και συμμαχικών δυνάμεων, θα ερχόταν επιτέλους και η ώρα της δικής τους απελευθέρωσης.

Ας δούμε όμως υπό μορφή χρονολογίου τα κυριότερα γεγονότα από την έναρξη του Β’ παγκοσμίου πολέμου, μέχρι τα χρόνια της Κατοχής.

♦ 1 Σεπτεμβρίου 1939: Γερμανική εισβολή στην Πο-λωνία. Η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι κτήσεις της κηρύσσουν τον πόλεμο στη Γερμανία. Η Ιταλία από τις 7 Απριλίου του 1939 είχε καταλάβει την Αλ-βανία.

♦ 9 Απριλίου 1940: Γερμανική επίθεση στη Δανία και τη Νορβηγία.

♦ 10 Μαϊου 1940: Γερμανική επίθεση στην Ολλανδία το Βέλγιο και τη Γαλλία, που θα συνθηκολογήσει στις 22 Ιουνίου.

♦ 10 Ιουνίου 1940: Η Ιταλία εισέρχεται στον πόλεμο. Δημιουργείται έτσι ο γερμανοϊταλικός Άξονας.

♦ Ιούνιος-Ιούλιος 1940: Η Σοβιετική Ένωση κατα-λαμβάνει την Εσθονία, τη Λιθουανία, τη Λετονία, τη Βεσαραβία και άλλα όμορα εδάφη.

♦ Αύγουστος 1940: Οι Ιταλοί εισβάλλουν στην Αίγυ-πτο και οι Βρετανοί στη Σομαλία.

♦ 4 Οκτωβρίου 1940: Συνάντηση Χίτλερ και Μουσο-λίνι. Καμιά αναφορά για Ελλάδα και Ρουμανία.

♦ 28 Οκτωβρίου 1940: Στις τρεις τα ξημερώματα της Δευτέρας, 28 Οκτωβρίου του 1940, για τους Ιταλούς η δεκάτη ογδόη επέτειος από την φασιστι-κή «πορεία προς τη Ρώμη», που έφερε, το 1922, τον Μουσολίνι στην εξουσία, ο Ιταλός πρεσβευτής στην Αθήνα Γκράτσι, επισκέπτεται, στην οικία του, τον πρωθυπουργό της Χώρας, Ιωάννη Μεταξά και του επιδίδει τελεσίγραφο με το οποίο ζητούσε, εντός τριών ωρών, την ελεύθερη διέλευση και στάθμευση των ιταλικών στρατευμάτων στην Ελλάδα.

♦ Με τη γαλλική φράση « Alors, c’ est la guerre », που σημαίνει « Πόλεμος λοιπόν », ο Μεταξάς απορ-ρίπτει το ιταμό ιταλικό τελεσίγραφο και απευθύνει διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό. Αρχίζει έτσι η ιταλική επίθεση κατά της Ελλάδας, στο αλβανικό μέ-τωπο, την ώρα που ο λαός διαδηλώνοντας στους δρόμους της Αθήνας κατά της Ιταλίας, τρέχει με εν-θουσιασμό να καταταγεί και να πολεμήσει στο μέ-τωπο. Η Ιταλία επιδιώκει μ’ αυτήν την αιφνιδιαστική, ακόμη και για τους συμμάχους της, επίθεση, δύο στόχους: Να δημιουργήσει αντιπερισπασμό στις επιτυχίες του Χίτλερ, βάζοντας φρένο στη γερμανι-

κή εξάπλωση στο βαλκανικό χώρο και ταυτόχρονα, να περιορίσει τις βρετανικές θέσεις στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα, εμπόδιο σ’ αυτές της τις φιλοδοξίες, έπρε-πε με κάθε τρόπο τιμωρηθεί.

Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Την περίοδο της ιταλικής εισβολής στην Ελλάδα, πολι-τικός και στρατιωτικός διοικητής στη Ρόδο και στα Δω-δεκάνησα ήταν ο διαβόητος τετράρχης του φασισμού, ο Cesare Maria De Vecchi, Conte di Val Cismon, όπως υπέγραφε και όπως ήθελε να αποκαλείται, με αυτόν τον πομπώδη τρόπο.

♦ 28 Οκτωβρίου 1940: Οι Ιταλοί συγκεντρώνουν σε στρατόπεδο συγκεντρώσεως (Concentramento) στην τάφρο του φρουρίου, όλους τους άρρενες Δωδεκανήσιους Έλληνες υπηκόους, ηλικίας 20-60 ετών. Την ίδια ώρα στην Αθήνα, πυκνές ομάδες Δωδεκανησίων, κάθε ηλικίας, από τις συνοικίες της Αθήνας και του Πειραιά, αλλά και από άλλα κέντρα της Αττικής, συγκεντρώθηκαν, με τα δωδεκανησια-κά λάβαρα, στο κέντρο της πρωτεύουσας και κατέ-κλυζαν τα γραφεία των Δωδεκανησιακών Συλλόγων για να τους πιέσουν να ενεργήσουν προς τα υπουρ-γεία, ώστε να μπορέσουν να καταταγούν στον Εθνι-κό Στρατό. Ένα ήταν το αίτημα: «Να πολεμήσουν και οι Δωδεκανήσιοι ». Πρόεδρος της Κεντρικής Δωδεκανησιακής Επιτροπής διορίζεται ο πατριώτης Ιωάννης Καζούλλης, ο οποίος είχε έλθει από την Αίγυπτο για ειδική αποστολή.

♦ 1 Νοεμβρίου 1940: Ο Αλέξανδρος Διάκος από τη Χάλκη, είναι ο πρώτος Έλληνας αξιωματικός που «πέφτει» ηρωικά μαχόμενος στο λόφο της Τσούκας.

♦ 13 Νοεμβρίου 1940: Με την υπ’ αριθμ. Α.Π. 10234/13.11.1940 συγκροτείται το Σύνταγμα Εθε-λοντών Δωδεκανησίων, ως αυτοτελής μονάδα του στρατεύματος, με πρώτο προσωρινό διοικητή και διοικητή του Α’ τάγματος, τον ταγματάρχη από τη Σύμη, Μάρκο Κλαδάκη.

♦ 27 Νοεμβρίου 1940: Ο Ιταλός κυβερνήτης De Vecchi φεύγει από τη Ρόδο για τη Ρώμη. Δεν θα επιστρέψει πλέον και θα αντικατασταθεί από τις 16 Δεκεμβρίου από τον στρατηγό Ettore Bastico.

♦ 25 Ιουλίου 1941: Ο ναύαρχος Inigo Campioni ανα-λαμβάνει κυβερνήτης των νησιών.

Το αφιέρωμα της Κεντρικής Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ρό-δου στην 28η Οκτωβρίου 1940, περιλαμβάνει ένα σύνολο από κείμενα, επεξηγηματικά και διαφωτιστικά για τα γε-γονότα, που περιληπτικά, περιλαμβάνονται στην εισαγω-γή και στο χρονολόγιο.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΑΓΓΕΛΗΣΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Page 34: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

Ηπειρο

34 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

«Της πέτρας Αυτοκρατορία η Ήπειρος όλη. Της πέτρας, της σκλη-ρής και της άγριας, που η Ανάγκη -και το τέκνο της, η μαστοριά του- τη μετάπλασε σε εργαλείο του, σε στοιχείο υπηρετικό της ζωής του, σ’ όλο το πλάτος της». «Και επί ταύτης της πέτρας οικοδομήσω μου την ζωήν» σκέφθηκε και αποφάσισε - όπως αργότερα Εκείνος! Δεν είναι όψη η Ήπειρος, δεν είναι γνώση. Είναι περιπέτεια αισθήσεων και αισθημάτων. Είναι συγκίνηση και ρίγος, είναι λαχτάρα και πόνος. Είναι δέος και ίλιγγος στο χείλος του θεού. Είναι μέθη, είναι έρωτας. Είναι όλα.»

Φαίνεται πως ο αρχαίος εκείνος Ζευς, ο Δωδωναίος, ο τραχύς, ο ασυγκράτητος, φαίνεται, λοιπόν, πως κάποτε κυνηγούσε - κατά το συνήθειό του- κάποια βο-σκοπούλα, ωραία μεν, σεμνή δε και τιμία. Κι εκείνη, αλαφροπατώντας, σβέλτη λαφίνα, πάνω στους κοφτερούς απόκρημνους βράχους, απέφυγε - καλώς ή κα-κώς - τον θεϊκό εναγκαλισμό.

Και οργισμένος και χολωμένος, ο ασυνήθιστος σε τέτοια, ‘’νεφεληγηρέτα’’, δεν εσταμάτησε από τότε να εξαπολύει εναντίον της Ηπείρου, πότε βροχές και κα-ταιγίδες, πότε χιόνια και παγετούς, και συχνά να μουλιάζει τις λαγκαδιές και τις κοιλάδες κάτω από πέπλα ομίχλης πυκνής, και να κρατάει ‘’ξεχασμένα’’ στις κορυφές τα μολυβένια σύννεφα. (Λες και δε θέλει πια να βλέπει την Ήπειρο). Και ενώ εκείνος, αλλάζοντας επίθετα κατεβαίνει στα Νότια, σε ηλιόλουστους και πιο χλοερούς λειμώνες, ψηλά, στα δυσχείμερα της Δωδώνης, όπως κι αργότερα στα Γιάννενα ακόμα βρέχει! Κι οι καταιγίδες γίνονται χείμαρροι και ξεπλένουν - αιώνες τώρα - το χώμα το λιγοστό απ’ τις βουνοπλαγιές, και μένουν γυμνοί στον καυτερό ήλιο βράχοι σκληροί, γρανιτένιοι, όπου τροχάει τα νύχια του, του Δία ο αετός και του Κρυστάλλη - αργότερα -, ο Σταυραετός

Από τα ψυχρά απόκρημνα της Πίνδου και του Σουλίου, ως τη θηλυκή νωχέλεια των χειμαδιών δίπλα στη θάλασσα, είναι η Ήπειρος πρόσωπο ζωντανό που πάλλεται και αναπνέει, με τις κορφές και τους κόρφους της. Είναι το τρέμουλο και ο παλμός ο ζωντανός που γεννούν τα αντίθετα, στο ταιριασμένο συναπάντημά

τους. Είναι η μεγάλη Συμφωνία κοφτερών Αντιθέσεων, είναι Λειτουργία ιερή των ζωντανών χρωμάτων, στις τέλειες γραμμές και τα σχήματα μετσοβίτικου υφαντού.

Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της Ηπείρου είναι ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορείς να μεταφερθείς από το βουνό στη θάλασσα. Η Ήπειρος συνορεύει ΝΑ με τη Στερεά Ελλάδα, ανατολικά με τη Θεσσαλία και ΒΑ με τη Μακεδονία. Στη βορειοδυτική

πλευρά συνορεύει με την Αλβανία, ενώ ολόκληρη η δυτική πλευρά και η νοτιοδυτική βρέχεται από το Ιόνιο Πέλαγος και τον Αμβρακικό Κόλπο.

Τα Γιάννενα του σήμερα, η πρωτεύουσα της Ηπεί-ρου, είναι μια σύγχρονη πολιτεία με καινούργια κτίρια, μεγάλους δρόμους, με πάρκα, πλατείες και χώρους αναψυχής. Ένας περίπατος από το κέντρο προς τη Λίμνη είναι ίσως η ιδανική κίνηση για την πρώτη γνωριμία. Στην κεντρική πλατεία μας δίνεται η δυνατότητα να απολαύσουμε το πάρκο στα Λι-θαρίτσια, πίσω από την 8η μεραρχία. Υπάρχει εκεί παιδική χαρά και με αξιόλογη θέα προς τη λίμνη με το καταπράσινο νησί, το δρόμο που σαν φίδι ανε-βαίνει για το Μέτσοβο και το βουνό Μιτσικέλι δεξιά μας.

Κατηφορίζοντας την κεντρική οδό Αβέρωφ δεξιά και αριστερά μας είναι τα μαγαζιά με είδη λαϊκής τέχνης και γενικά η αγορά της πόλης. Στο τέλος της Αβέρωφ, βρισκόμαστε στο Κορμανιό, στην είσοδο του κάστρου. Μέσα στο κάστρο υπάρχουν πολλά διατηρη-τέα μνημεία, αλλά και νεόχτιστα σπίτια που υποχρεούνται να τηρούν αυστηρά παραδοσιακή γραμμή (όπως τα παλιά γιαννιώτικα

Την στήλη επιμελείται ο Τάσος Μερκούρης

Σύντομο ταξίδι στην Ήπειρο και στην καρδιά της

Επίκαιρα Θέματα

"O κόσμος φκιάνουν εκκλησιές, φκιάνουν και μοναστήρια,φκιάνουν και πετρογέφυρα για να περνάει ο κόσμος"

Page 35: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

αρχοντικά). Το δημοτικό μουσείο στεγάζεται στο τζαμί του Ασλάν Πασά, που είναι στο Β.Δ. άκρο του Κάστρου. Περιέχει συλλογές υφαντικής, αργυροχοϊας, ξυλόγλυπτα και το Δαμασκηνό σπαθί του Καραϊσκάκη.

Ανηφορίζοντας πάλι την κεντρική οδό Αβέρωφ, δεξιά μας είναι το εμπορικό κέντρο, τα Παλιά Γιάννενα με τα χαμηλά μαγαζιά και τους στενούς δρόμους. Ο περίπατος εδώ με τα πόδια είναι απολαυστικός, ως το Γιαλή-Καφενέ. Αριστερά μας όπως ανηφορίζουμε βλέπουμε τη μητρόπολη των Ιωαννίνων, την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, στο διπλανό πα-ρεκκλήσι βρίσκεται ο τάφος του Νεομάρτυρα Αγίου Γεωργίου των Ιωαννίνων (1838) με ενδιαφέ-ρουσες τοιχογραφίες που απεικονίζουν το μαρτύρίο του.

Μετά τη μητρόπολη, περνώντας τον πλακόστρωτο δρόμο φτάνουμε στα Λιθαρίτσια. Στη Β.Δ. πλευρά τους βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. Είναι ένα καινούργιο κτίριο του 1970 που το σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Άρης Κωνσταντινίδης. Περιλαμβάνει εκθέματα όχι μόνο της πόλης, αλλά και από τον ευρύτερο χώρο της Ηπείρου. Σημαντική είναι η συλλογή από χάλ-κινα σκεύη, όπλα, αντικείμενα μικροτεχνίας του 13ου αιώνα και αργυροχοϊας της μεταβυζαντινής εποχής. Ένα άλλο σημαντικό μουσείο στα Γιάννενα είναι το Λαογραφικό Μουσείο της Εταιρίας Ηπειρωτικών Μελετών. Άρχισε να οργανώνεται πριν από 20 χρόνια και σήμερα παρουσιάζει σπάνια δείγματα Ηπειρωτικής Παραδοσιακής Τέχνης. Στεγάζεται σ’ ένα τριώροφο παλιό οίκημα στην οδό Μιχαήλ Αγγέλου. Η εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών έχει διαρρυθμίσει το χώρο κατάλληλα, ώστε να εξυπηρετεί λειτουργικά τους επισκέπτες.

Αξιόλογες είναι και οι βιβλιοθήκες στα Γιάννενα. Η πιο σημαντική είναι η Δημό-σια Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη. Παλιά στεγαζόταν σ’ ένα κτίριο βυζαντινού ρυθμού που σήμερα είναι το δημαρχείο, έργο του αρχιτέκτονα Αριστοτέλη Ζάχου. Τώρα στεγάζεται στο κτίριο των παλιών λουτρών κοντά στο Δημαρχείο. Περιλαμβάνει μεγάλη συλλογή από εκδόσεις τοπικού ενδιαφέροντος και ορισμένα παλιά χει-ρόγραφα. Υπάρχουν κληροδοτήματα του βυζαντινολόγου Σπυρίδωνα Λάμπρου, που καταγόταν από τους Καλαρίτες του Νομού Ιωαννίνων. Πρόσφατα προστέ-θηκε ένας σημαντικός αριθμός βιβλίων του Αλέξανδρου Πάλλη. Η βιβλιοθήκη είναι δανειστική με αναγνωστήριο. Η δεύτερη βιβλιοθήκη ανήκει στην εταιρία Ηπειρωτικών Μελετών. Εδώ υπάρχει μεγάλος αριθμός παλαιών εντύπων και χειρογράφων. Ένα άλλο λαογραφικό Μουσείο και αρχείο είναι το επίσημο Φρο-ντιστηριακό Εργαστήριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννί-νων. Ιδρύθηκε από τον καθηγητή της Λαογραφίας Δ. Λουσάτο με αντικείμενα που συγκέντρωσαν οι φοιτητές.

Άρρηκτα συνδεμένο με τα Γιάννενα είναι και το νησάκι. Μόλις φτάσουμε στο Μόλο θα δούμε τα καϊκάκια να πηγαινοέρχονται στο νησί της Παμβώτιδας. Η δι-αδρομή είναι 10-15 λεπτά. Στο Νησί μένουν περίπου 120 οικογένειες. Τα σπίτια παραδοσιακά, λιθόχτιστα, αυλές πλακοστρωμένες, πεζούλια ασβεστωμένα και πολλά λουλούδια. Οι κάτοικοι του Νησιού πιστεύεται ότι είναι απόγονοι της Μά-νης, που ήρθαν και εγκαταστάθηκαν εδώ το 17ο αιώνα. Κύρια απασχόληση των κατοίκων είναι το ψάρεμα στη λίμνη και η ιχθυοκαλλιέργεια. Στην παραλία του Νησιού υπάρχουν ψαροταβέρνες με ψάρια της λίμνης, καραβίδες, πέστροφες και άλλα. Στο Νησί υπάρχει το σπίτι που σκοτώθηκε ο Αλή Πασάς. Εκεί κοντά είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα. Είναι ένα μικρό μουσείο, όπου μπο-ρούμε να δούμε τον οντά του Αλή, τα κιλίμια, φορεσιές, χαλιά και την τρύπα στο πάτωμα από τις σφαίρες που σκότωσαν τον Πασά.

Ένα άλλο σημαντικό αξιοθέατο στα Γιάννενα είναι το σπήλαιο του Περάματος. Απέχει μόλις 4 χλμ. από την πόλη. Στο εσωτερικό του λόφου της Γορίτσας πριν από δύο εκατομμύρια χρόνια δημιουργήθηκε το σπήλαιο, εξαιτίας των ασβεστολιθικών πετρωμάτων και υπογείου ποταμού που διαπερνούσε το λόφο και σχημάτισε αυτή τη μεγάλη κοιλότητα. Ανακαλύφθηκε το 1941 και κίνησε το ενδιαφέρον των ειδικών. Στη δεκαετία του ‘50 έγινε συστηματική εξερεύ-νηση του χώρου και χαρτογράφηση. Πιστεύεται ότι υπάρχει και άλλος ανεξερεύνητος χώρος του Σπηλαίου. Η σημερινή ονοματολογία των διαμερισμάτων οφείλεται στους σπηλαιολόγους Γιάννη και Άννα Πετροχείλου. Είναι ένα από τα ωραιότερα και πλουσιότερα σπήλαια με μονα-δική ποικιλία από σταλακτίτες και σταλαγμίτες 14 ειδών. Ένας δρόμος διασχίζει το σπήλαιο από τη μια άκρη ως την άλλη. Έχει απόσταση 2 χλμ. με πολλά σκαλοπατάκια και γεφυράκια.

Και η πολιτιστική παράδοση συνεχίζεται με καινούργια έργα και νέους τομείς. Το μουσείο του Παύλου Βρέλλη, των κέρινων ομοι-ωμάτων της Ηπείρου, βρίσκεται στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Αθηνών, στο χωριό Μπιζάνι. Αναπαριστάνονται με κέρινα ομοιώματα σε φυσικό μέγεθος, σκηνές από την Ιστορία της Ηπείρου και τα πρόσωπα που πήραν μέρος σ΄ αυτή.

Και η ξενάγηση της Ηπείρου είναι άπειρη, δεν μπορεί να τελειώσει με ένα άρθρο, μόνο να μας ανοίξει την όρεξη μπορεί. Μια πραγ-ματική ξενάγηση μπορούμε να βρούμε στη γραπτά του Βαλαωρίτη και του Κριστάλλη ζώντας για λίγο στα Γιάννενα, στην Άρτα και στη Πρέβεζα, στα Ζαγοροχώρια και στη Πάργα.

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 35

Επίκαιρα Θέματα

Page 36: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

36 • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Για Μικρούς και μεγάλους

Πες το με έναν στίχο

Άτομο πολύ συναισθηματικό που αγαπού-σε με ειλικρίνεια τους αγωνιζόμενους για την ελευθερία, τους Έλληνες, ο νε-

αρός Γερμανός ποιητής Βίλχελμ (Γουλιέλμος) Μύλλερ (Ντέσαου 1794-1827) και με έντονα αισθήματα φιλοπατρίας προς αυτούς, τάχθηκε από την αρχή της Ελληνικής Επαναστάσεως, κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, υπέρ του αγώνα τους, τους συμπαρίσταται με τους στίχους του και το 1821, έτος της Ελληνικής Εξέγερσης εκδίδει την πρώ-τη του συλλογή με 10 ποιήματα για την Ελληνική Επανάσταση.

Τίτλος συλλογής: «Τα τραγούδια των Ελ-λήνων» και ο Β. Μύλλερ υμνεί σε αυτό το ποίημα, το

εθνικό φρόνιμα των Μανιατών και εξαίρει το ηρωικό πνεύμα τους που αγωνίζονται για την πατρίδα (είναι ένα από τα 5 για την Μάνη ποιήματα του Β.Μ. σε σύνολο 52 των Ελλήνων). Συλλογή γεμάτη λυρι-

σμό που προκάλεσε τη Γερμανική συμπά-θεια προς τους Έλληνες στον αγώνα τους

για ανεξαρτησία από τους Τούρκους.«Ο Ιερός Λόχος», «Η Ελπίδα της Ελλάδος»,

τίτλοι της ίδιας συλλογής.

Το 1822 εκδίδει την δεύτερη συλλογή του για τους Έλληνες στην οποία πε-ριέλαβε και το «Ο μικρός Υδραίος»,

ποίημα που είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση. Από την ίδια συλλογή: «Η Διδα-

σκαλία της Μανιάτισσας».

Στην Ελλάδα δεν ήρθε ποτέ, όμως γνώριζε τόσο καλά την ψυχή του Έλληνα ώστε να δίνει στα ποιήματά του τον λόγο στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ήρωες του και να προξενεί την εντύπωση ότι πράγματι αυτοί οι ίδιοι αφη-γούνται τον πόνο και τις ελπίδες τους στον αγώνα κατά των Τούρκων. Προσόν που αποθανάτισε και το όνομά του και τα ποιήματά του.

ΒΙΛΧΕΛΜ ΜΥΛΛΕΡ (1794-1827)

Της Τασσώς Γαΐλα ΚαθηγήτριαΑρθρογράφος - Ερευνήτρια

Η ΜΑΝΙΑΤΙΣΣΑ

Επτά υιούς στο στήθος μου έχω θηλαξειΕπτά υιούς με το Ιερό σπαθί στον αγώνα έχω προστάξειΤο σπαθί για την Πίστη μας, για ελευθερία, δίκαιο και τιμήΣωτηρία σε εμέ, ουδείς απ’ τους υιούς μου δεν θα σκλαβωθεί!

Ξεκίνησαν εύψυχα με θάρρος στον αγώναΕυτυχία σε εμέ, που στις φλέβες μου ρέει Μανιάτικο αίμα ακόμαΣτην καρδιά μου βάρος δεν ένιωσα, όταν αποχαιρετί-στηκαν από εμέΕφώνησαν ή Ταν και ελεύθερη επιστροφή, ή επί Τας και δή ποτέ!

Ελάτε εσείς μητέρες των Μανιατών, για να αναζητή-σουμε και μήπως στα ερείπια των Σπαρτιατών παρατη-ρήσουμε λίθους κατάλληλους για να συλλεξουμε, προς κάθε δικό μας χέρι, για σκληρή ενδεχόμενη υποδοχή προς πρώτον δειλός μας ταίρι

Γι’ αυτόν που στο σπιτικό του επανέλθει δίχως αίμα και πληγή ηττημένοςκαι στο Μητρικό του να γυρνά μη δαφνοστεφανομένος.

Πολλοί λευκοί κύκνοι, ήσυχα στου Ευρώτα τα νερά κο-λυμβούν. Πολλά μαύρα κοράκια στον αέρα μετοικούν.Λευκοί κύκνοι, πόθεν γε κολυμβάτε εσείς; Γνωρίζετε μια αγγελία να μου ειπείτε;Εάν ο υιός μου ως Μανιάτης στο πεδίο μάχης προη-γείται;Κατάμαυρα κοράκια, πόθεν γε περιπτάσθε εσείς;Δεν είδατε, κατά δικήν σας πορεία πολλούς Τούρκους ηττημένους στα νικηφόρα πεδία; Στους πράσινους δαφνόθαμνους, γερμένοι εκεί στου Ευρώτα τη ροή, όπου οι κύκνοι τις φωλιές τους κτίζουν χωρίς διακοπή, κρέμονται πολλά λευκά φτερά, αυτά θέλω να συναρπάξω κι από αυτά βέλη κοφτερά για τον υιό μου να παράξω και μετά θε να του δείξω τα μαύρα κοράκια που πετούν στον αέρα, και να του ειπώ: Οι Τούρκοι είναι ετούτοι που εφονεύσαν τον Πατέρα!

Page 37: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

Για Μικρούς και μεγάλους

ΙΣΟΤΙΜΙΑ • ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ - ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2013 • 37

«Χωρίς την ελευθερία τι θα ήσουν, ω! Ελλάς χωρίς εσέ τι θα ήτο ο Κόσμος»

Απόσπασμα από το ποίημα του Β.Μ. «Η Ελλάς και ο Κόσμος» όπου συνδέει την ελευθερία με την Ελλάδα και τον κόσμο (Συλλογή «Τα νεότατα άσματα των Ελλήνων» 1824).

Στίχοι στους οποίους εμπεριέχεται ο πατριωτισμός και η αφοσίωση του Β.Μ. για την Ελλάδα ως ανερχόμενο κρά-τος καθώς και για την Ελληνική φυλή.Η ιδεολογική και ηθική του συμπαράσταση προς τους πά-σχοντες Έλληνες είναι έκδηλη μέσα από τις συλλογές του «Τα τραγούδια των Ελλήνων» (1821-1826).

Ο Β.Μ. γεννήθηκε στις 7-10-1794 στο Ντεσάου, σπούδα-σε φιλολογία στο Βερολίνο και μετά από μακρά παραμονή στην Ευρώπη όπου στη Βιέννη ζήτησε και γνώρισε τους εκεί Έλληνες, επέστρεψε στο Ντεσάου και εργάστηκε στη βιβλιοθήκη της πόλης.

Μεγάλη προσωπικότητα, πατέρας του διάσημου γλωσ-σολόγου Μαξ Μύλλερ, μέγας φιλέλληνας και άριστος γνώστης της Ελληνικής γλώσσας, απεβίωσε πρόωρα στις 30/9/1827 στη γενέτειρά του.

Από την εργογραφία του: «Τα τραγούδια των Ελλήνων (Lieder der Griechen) 1821-1826, συλλογές που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σταδιοδρομία του.

«Νεοελληνικά Δημοτικά Τραγούδια (Neugriechische Volkslieder) 1825, 2τομο.«Χειμερινό Ταξίδι» (Die Winterreise).«Η όμορφη Μυλωνού» (Die schone mvllerin), 2 κύκλοι ποιημάτων του μελοποιημένοι από τον Franz Schubert.

Ωραία Μυλώνου, στίχοι αξεπέραστοι, στην οποία ο ίδιος ο Β.Μ. στο πρόσωπο του Μυλωνά εξιστορεί τις ερωτικές του περιπέτειες.

Πες το μ’ ένα στίχο, και ο Βίλχελμ Μύλλερ με τα «Τραγού-δια των Ελλήνων», εξυμνεί με τους στίχους του το Ελλη-νικό Έθνος διαμέσου των αιώνων, εξυμνεί τον αγώνα των υπόδουλων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία Ελλήνων για την ανεξαρτησία τους.

Σημ.: Τα «Τραγούδια των Ελλήνων» του Β. Μύλλερ, στο σύνολό τους και για πρώτη φορά μεταγλωττίστηκαν στην Ελληνική γλώσσα το 1993 από τον Dr. Κ.Α. Εξαδά-κτυλο, ο οποίος και τα κατέθεσε στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος.

Πηγές: • Πάπυρος Larousse Britannica• Περιοδικό «Μάνη» τ. 44

«Η ωραία Μυλωνού»

Στο τέλος μιας κουραστικής μέραςΑνθισμένο λινάρι ξέχνα-μη με λησμονειΕυχαριστώντας τη ποταμάκιΗ ζωή του μύλουΟ ποιητής σαν επίλογοςΟ ποιητής σαν πρόλογοςΟ μυλωνάς και το ποταμάκιΟ περίεργοςΤο τραγούδι της κοίτης του ποταμιούΤα λουλούδια του μυλωνάΤο κακό χρώμαΤο αγαπημένο χρώμαΖήλια και περηφάνιαΠρώτος πόνος, τελευταίο αστείοΣταμάτημα (παύση)Δικιά μου!Με ζωηρό ήχο περπατώΠρωινός χαιρετισμόςΞερά λουλούδιαΑνυπομονησίαΤαξίδιΠου;ΔιάλλειμαΔάκρυ βροχή.

Page 38: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117

Ο Ύμνος του ΠΑΣΥΠΚΑ (του Συνδέσμου μας)

Ένα τραγουδάκι θα σας πωσαν ένα δώρο του Συνδέσμου μας ξεχωριστό

που θα παραμείνει πάντα πολύτιμοσαν ένα χρώμα της ζωής μας ανεξίτηλο

Μαζί μας έλα, να γίνει ο Σύνδεσμος δικός σουγια να μάθεις τις δυνατότητές σουκαι αφού δείξεις τις ικανότητές σου

Να αξιώσεις την ισότιμη συμμετοχή σου

Είμαι ανάπηρος το λέω και το τονίζωκαι αγώνα δίνω με καρδιά

πιστεύω ότι έχω πλείστες ικανότητεςκαι στην κοινωνία να ενταχτώ δυνατότητες

Μαζί μας έλα και να γίνει ο Σύνδεσμος δικός σουγια να μάθεις τις δυνατότητές σουκαι αφού δείξεις τις ικανότητές σου

να αξιώσεις την ισότιμη συμμετοχή σου

Στίχοι: Σπύρος ΣταυριανόπουλοςΜουσική: Λευτέρης Κρητικός

ΑμεΑ: Το «Α» δε σημαίνειούτε Αόρατοι, ούτε Ανίκανοι...

Mπορείτε να δείτε το video του Συνδέσμου μας, που αφορά τη λαθεμένη αντίληψη για τα ΑμεΑ, από μέρους του Κοινωνικού Συνόλου στο παρακάτω Link:

Επισκεφτείτε μας στο facebook:

Δημητσάνης 3-5, Μοσχάτο 18346Τηλ.: 210-4832564Φαξ: 210-4833555

http://www.facebook.com/groups/38097828144/

http://www.youtube.com/watch?v=ozGg8doHKLM

web: www.pasipka.gr

e-mail: [email protected]

Page 39: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117
Page 40: ΙΣΟΤΙΜΙΑ - ISOTIMIA 117